achtergrond

Geenstijl

Correspondent fakenewst kindsoldaten in Estland

Nepnieuws in de Corrie. We hadden 'm wel gezien, maar dachten: Meh, Estland alsook meh, Correspedant. Maar een reaguurder trok het niet, en trok het alsnog uit elkaar.

Nepnieuws op DE CORRESPONDENT gefact-checked!

"Deze week verscheen als 'verhaal van de dag' op de correspondent een artikel met als titel: 'Aan de rand van Europa worden kindsoldaten klaargestoomd voor een oorlog tegen Rusland'  het hele artikel suggereert dat de Baltische landen zich op grote  schaal klaarstomen voor een oorlog, en doodsbang zijn.  De kop van het  artikel is inmiddels veranderd in 'Aan de rand van Europa zijn kinderen bang voor Rusland dus leren ze vechten'  ik denk dat ze de clickbait al gescoord hebben, vandaar de wijziging,  maar het artikel zit nog steeds vol met fake news en dat is niet  onopgemerkt gebleven. Een aantal feiten die misplaatst zijn, en ook  opgepakt zijn door het nieuws in Estland (waar deze reaguurder zelf woonachtig is):

1. De foto's zijn in scene gezet, de Italiaanse mafklapper die de foto's  wilde maken was erg teleurgesteld dat in Estland de scouting géén wapens  heeft. Hij noemt het gewoon een jeugdmilitie en heeft die kinderen wat wapens in de handen gegeven. Je ziet ook dat die kinderen de wapens verkeerd beethebben (vinger op de trekker). Dit komt omdat in Estland deze groep gewoon een groep scouts is, net zoals je die in Nederland ook  ziet.

2. Er is in Estland, Letland en Litouwen inderdaad een vrijwillig leger,  net zoals je in Nederland de Nationale Reserve hebt. Hier mag je trouwens alléén lid van worden als je 18 jaar of ouder bent. 

3. Schrijver schrijft dat hij toevallig over zandweggetjes rijdt en ineens  besprongen wordt door groepen jongeren, dit is dikke onzin. De landen  zijn erg dunbevolkt, je moet echt door de bossen gaan rijden wil je een zandpad vinden, en de kans dat je nét op dat moment een groepje scouting  tegenkomt? Marginaal.

Estse media spreken schande van deze framing vanuit het Westen. Dit artikel is namelijk ook weer opgepakt door Russische media, die nu kunnen  vingerwijzen van: 'Zie je wel, het Westen bereidt zich voor op een oorlog met ons!' Dit is olie op het vuur gooien, slechte artikelen van De Correspondent, en walgelijk als Nederlander in Estland. De Correspondent wakkert angst aan en verspreidt haat!

Groeten,
Reaguurder Metworst"

Niet (meer) beschikbaar

Check ook het draadje onder deze tweet:

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Ook Litouwers not amused

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.