Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Babyboomer en Azijnbode: 'Het volk is dom tuig'

zozietvkdemocratie534.png Mja. Er is dus een stukje haatkots in de antidemocratiemachine van de MSM blijven hangen en dat wordt vandaag door de Azijnbode opgehoest. Ene Tom Zwaan (Radboud, UvA, NIOD, 1946 - clichébingo!) schrijft dat referenda 'in strijd zijn met de democratie'. Prompt zie je de eurofiele masochisten als Hans van Meerten (D66) of DJ van Baar zo'n stukje driftig twitteren natuurlijk (1, 2). En dan moeten wij dus weer zuchtend in het toetsenbord klimmen om zo'n antiperistaltisch artikel met een roze doekje weg te poetsen. Azijnbode blij, want clicks & ophef. Je wil d'r ook wel om lachen want het is een hilarisch stuk waarin *alle* sleetse non-argumenten (van de onvermijdelijke Godwin via de Poetwin tot de liefdesverklaring aan de allerheilige EU) weer de revue passeren om referenda en haar aanjagers door het slijk te trekken. Maar het is eigenlijk allemaal intens droef. Het is treurig om in deze tijd van grotesk falen van de EU wéér in een "kwaliteitskrant" te moeten lezen dat degenen die zich het verval van de democratie aantrekken en zich ertegen uitspreken als de slechteriken worden afgeschilderd. Democratie is na zoveel jaar vrede zó vanzelfsprekend geworden, en het vertrouwen in de zittende macht zó stellig, dat we zijn vergeten dat democratie iets is waar je constant aan moet werken, constant kritisch op moet zijn en die alleen zuurstof kan krijgen bij constant debat over interne verschillen. De levensader van kritisch debat is vervangen door de overtuiging dat de macht het goede wil en het goede doet, dat de bijna onhoorbare en onzichtbare oppositie (in Den Haag, maar ook in Brussel) het democratisch gehalte van het politieke bestuur voldoende schraagt, en dat eenieder die daar van buitenaf kritisch op is een vijand van de democratie zou zijn. De bejaarde stukjesbraker in de Azijnbode vandaag is er het bewijs van, en het feit dat de krant het afdrukt, onderstreept dat er binnen de kringen van media en elite een overtuiging bestaat dat zij met de neuzen dezelfde kant op staan als de macht, en dat ze vanuit die positie de verplichting hebben om zich te weren tegen geluiden van buiten. Geluiden van het volk. Kritische geluiden, van mensen die de status quo niet meer als zaligmakend beschouwen en niet met open ogen de afgrond van het "één geworden" Europa in willen lopen. Je mag hopen dat er een lezer in de pen kruipt om een tegenstuk te produceren, maar zo niet, deden wij bij dezen toch maar weer zuchtend het weerwoord. Omdat de zwakzinnige afkeer van een boze babyboomer niet de norm van democratische discussie mag zijn. En omdat wij niet denken dat een beetje méér democratie schadelijk is voor de democratie. Ohja, en die foto hierboven? Zo ziet de "Volks"krant kiezers in een referendum: als tandeloze, dikke, een beetje vieze en vermoedelijk ontzettend domme mensen. Mocht u het nog niet door hebben: media die dit soort elitaire schuimbekkerij onweersproken afdrukken, zijn medeschuldig aan het democratisch tekort.

Reaguursels

Inloggen

Vol verbazing dit stuk gelezen in de Volkskrant. Prima als je de situatie van links en rechts belicht, maar dit artikel is zo slecht en vergezocht dat de hoofdredacteur het niet in zijn dode boom had moeten willen hebben.

Fridtjof | 14-07-16 | 09:56

IK ben jammer genoeg abonnee van de volksverlakkerkrant. -Jammer genoeg- want ik had mezlef in een journalistieke vergelijkersbui geabonneerd - en er ingeluld door een colportageverkoopster met een sexy stem dat ik dat dan maar t/m 2017 deed. Wastie 10 cent goedkoper per jaar of zoiets. Tja, nu de lul. Heb allang weer opgezegd, kreeg njanajanana bericht terug dat ik per -lekker puh- pas xxxx 2017 ben afgemeld. Maar moet dan toch maar hun pisstukjes elke dag lezen - tja, want anders is het helemaal zonde van het geld... Wel goed voor mn galproduktie, trouwens. OK, hier mijn commentaar uit eigen ervaring: Tegenstukjes worden geweigerd door de volkskrant. Alleen meestukjes mogen. Dat is hun Dommocratie..

JD Artie | 14-07-16 | 08:44

-weggejorist-

Rest In Privacy | 14-07-16 | 00:51

Diegenen die zich beroepen op parlementaire democratie als enige democratisch gekozen autoriteit die keuzes voor dit land mag maken, vergeet dat, destijds in de verkiezingsstrijd, heel vaak cruciale actuele thema's, zoals bijv. onze soevereiniteit en zoals nu de chaotische instroom van migranten, niet aan bod kwamen.
.
Dit soort voor de politieke partijen heikele thema's werd dan juist gemeden, en voor de kiezer uit het zicht gehouden, zodat het ook niet in het bewustzijn van de stemmer, als hij met het rode potlood in het stemhokje stond, opkwam.
.
Impliciet zeiden politici daarmee dat ze dit soort thema's belangrijk vonden, maar niet aan het volk wilden voorleggen,.... bang voor hun eigen hachje.
(Ja, in verkiezingsprogramma's staat alles, maar ze kunnen er op rekenen dat geen hond die leest)
.
Na de verkiezingen worden er dan beslissingen genomen over deze stiekem meegelifte thema's waarbij de politici zich dan ineens beroepen op de parlementaire democratie.
(We hebben met z'n allen besloten dat..., ... terwijl de burger van niets wist)
Hij heeft dan geen inbreng meer,... en enkel het nakijken.
.
Mooie democratie.
.
Daarom hebben referenda zin.
Om politici bij te sturen als ze besluiten nemen over achtergehouden en onverwachte thema's die veel impact hebben op de burger.
.
DEMOCRATIE IS TE BELANGRIJK OM ALLEEN AAN POLITICI OVER TE LATEN

Rest In Privacy | 14-07-16 | 00:49

Die man moet niet lullen. Kiesmonarchie of een variant ervan is geen democratie, maar een natte droom van de elite.Maar gezien de mensheid geen verlichte dictators heeft gaat het hem ook niet worden.
En voor rest:
Bij een referendum hebben alle partijen gelijke kans en als die in jouw ogen mislopen omdat jouw partij thuis koekjes bakt en thee drinkt en gewoon niet komt opdagen, moet je later niet ook noch zeuren. Het referendum werkt wel oen. Wat niet werkt is jouw kamp! Letterlijk!

MistaRazista | 13-07-16 | 23:58

In de tijd van het Griekse drama waren er twee verschillende volkskranten. De ene was voor Tsipras, de andere voor Dijsselbloem. Elkaar in één krant met pagina lange taalkundig correcte artikelen voor rotte vis uitmaken.
De politieke stroming die deze krant vertegenwoordigd is in paniek. Socialisme bestaat slechts totdat het geld van de anderen op is (Margaret Thatcher).

Orakel1958 | 13-07-16 | 23:57

Waarom in de pen kruipen om een tegenstuk te schrijven? Ik vond t geweldig! Ach, opinions are like assholes, everybody's got one...

Opgejorist | 13-07-16 | 21:10

Van de Brexit zegt die blinde hufter gewoon dat er is 'gekozen voor achterlijkheid'. En vervolgens herhaalt hij ook nog eens de populistische doemscenario's van de Remainkliek... Man, man, man, wat een domme ezel is die Zwaan. Plaatsvervangende schaamte voor zijn grote bek.

lekker wijf | 13-07-16 | 20:58

"Als het aan staatssecretaris Sander Dekker (Media) ligt, mogen we straks zelf kiezen voor welke televisiezenders we betalen. In een brief die hij vandaag naar de Kamer stuurt, pleit hij voor het afschaffen van het verplichte minimum van zenders in een televisieabonnement."

Daar buigt de Nederlandse regering zich dan over. Een volkomen nodeloos alternatief dat waarschijnlijk ook nog eens prijsverhogend zal blijken uit te pakken. Of dacht je dat Ziggo en KPN het goedkoper gingen maken.

Het heeft er alle schijn van dat de Nederlandse regering zoveel macht heeft overgedragen aan Brussel dat ze zich maar met dit soort zaken gaat bezighouden.

DebraCadabra | 13-07-16 | 20:08

Deze Ton Zwaan is een typische exponent van de generatie uit 68, een intolerante cultureel marxist. Het type dat oververtegenwoordigd is in de alfa wetenschap, de journalistiek en de schone kunsten. Deze categorie beschouwt zich zelf als progressief terwijl juist zij zeer conservatief zijn geworden. Referenda, mits deze voldoen aan bepaalde randvoorwaarden, zijn een prima aanvulling op de parlementaire democratie. In het hele stuk vraagt Zwaan zich niet één keer af waarom burgers zich afkeren van deze EU.

therealbraindump | 13-07-16 | 20:06

Ja, bah, democratie is niet democratisch. Weg met verkiezingen. Laat het aan de politici over want die weten alles veel beter.

Rest In Privacy | 13-07-16 | 19:51

Maar wederom, het ging om referenda.....
@Pieleke | 13-07-16 | 16:32
Juist daarom referenda. EU-beleid kunnen we niet wegstemmen. Je kunt er ook niet voor stemmen. Maar het raakt ons wel. Wat wij stemmen eens in de zoveel jaar is irrelevant geworden.

atheïstisch stemvee | 13-07-16 | 19:40

De parlementaire democratie die wij hebben is bij uitstek de kruiwagen voor een plutocratie in samenwerking met een intellectuele elite. Het staat de verheffing van en een politiek bewuste massa in de weg; het is een instrument voor weinigen dat gaat over velen. De ware democratie is een democratie waarbij zoveel mogelijk referenda gehouden worden. Een samenleving waarin gestemd kan worden over concepten door het volk en bloc en waarin de ingewikkelde invulling afgedaan wordt door intellectuelen, ambtenaren en gespecialiseerde autisten. Intellectuelen, Bildungsburger, directeuren, notarissen, advocaten en andere gespecialiseerde autisten dan wel gespecialiseerde empatisch voelenden, etc., deze hele groep dient begrepen te worden als een uitermate gevaarlijke en krankzinnige eenheid direct zodra zij buiten haar beroepsveld treed. Gediplomeerde incompetentie lijkt wel een toverformule zodra Bildungsburger zich buiten hun competentie begeven, en hun sacrale uitstraling zou door een vernieuwde tijdsgeest neergeslagen moeten worden. De technocraat is de Untermensch en dient zich uitsluitend in te zetten voor het heil van het volk. De technocraat heeft zelf nooit genie voortgebracht, het is een dienaar van het genie. Het doet er niet toe of de technocraat begenadigd is met een hogere intelligentie t.o.v. het iq gemiddelde van de massa, zij kan behalve een hoger salaris geen meer-rechten ontlenen in het democratische proces. Ik heb een rotsvaste overtuiging in het gelijk van het volk als geheel dat zich moet buigen over een concept middels een referendum. Ik heb een even grote overtuiging dat wij momenteel geregeerd worden door gediplomeerde incompetentie die invulling geven aan concepten die niet in dit land verzonnen zijn.

Zoltan | 13-07-16 | 19:30

Heel goed gezien, Van Rossem, de foto die de Volkskrant plaatst, geeft al een boodschap weer. Een beetje vergelijkbaar met hoe de 'doorsnee Nederlander' in de media wordt afgeschilderd: onbehouwen, lompe, schreeuwerige imbecielen in foute kleren met foute hobbies, achterstallig onderhoud aan verlepte woningen en totaal geen inzicht in eigen onkunde (idols b.v.). Zo handhaaf je namelijk het idee dat het geen goed idee is om dit tuig meer inspraak te geven, 'paarlen voor de zwijnen', en dat het wellicht beter is voor ze te denken, ze te sturen, te begeleiden, te bepreken en ze te domineren. Dat dus zo'n krant dit benadrukt, komt omdat de traditionele media schurken tegen de macht aan, afhankelijk zijn geworden van de macht en totaal niet meer in staat zijn kritisch journalisme te bedrijven. Ze zijn onderdeel van het onderdrukkingsmechanisme geworden.
Het is echt complete tijdverspilling om een krant te lezen, je te ergeren aan de rotzooi die erin staat en er dan ook nog op moeten reageren ook. Who cares? Laat ze lekker hun rotzooi drukken, hun lezersaantal zal blijven teruglopen en als er dan nog een paar summer-of-love-adepten zijn die die troep trouw blijven, whatever.
Stel, je bent abonnee, en je reageert op weer zo'n zure zult column van een of andere hangbejaarde die lekker in de tuin bij Wibo van der Linden zou moeten gaan zitten. Je fulmineert een mooi stuk bij mekaar en stuurt dat in (via de post?). Wat dan? Gaan ze het plaatsen? Als je raak schrijft, waarschijnlijk niet, dus why bother?
Laat het papieren Latijn voor wat het is, laat het lekker doorgaan met het drukken van leugens, haat en minachting. Het is niet meer dan een wanhopig schril gekrijs van een babyboom-speenvarken waar niemand behalve zijn eigen kring in geïnteresseerd is. Laat ze lekker ping-pongen met hun holmaatjes bij de NOS die dan dezelfde leuterkoek nog eens met nietszeggende filmbeelden herhalen. Laat ze, gun ze hun doodsreutel.

Rest In Privacy | 13-07-16 | 19:29

^voor

vanhetvarken | 13-07-16 | 19:21

Captain Pervert | 13-07-16 | 16:50

Wijze woorden.
De Koreaanse Slet | 13-07-16 | 17:55

Niets gaat te ver om de huidige status quo te behouden. Het deel van de bevolking, inmiddels een meerderheid, dat niet gelukkig is met de huidige gang van zaken, moet kennelijk afgemaakt en/of geridiculiseerd worden.

Moet ook frustrerend zijn, om te constateren, het gevoel met het volk kwijt te zijn geraakt, nota bene die mensen waar ze voor op de barricaden gingen, nou ja, vernielingen hebben aangericht. Kennelijk ging het alleen om zelf carrière maken.


vanhetvarken | 13-07-16 | 19:19

Die azijnbode gebruik ik alleen om me reet er mee aftevegen en zelfs dat is nog een hele eer

witchmaster | 13-07-16 | 19:03

It's time to quit worrying and learn to love the tokkie. History teaches us that if we don't, someone else will.
Captain Pervert | 13-07-16 | 16:50

Wijze woorden.

De Koreaanse Slet | 13-07-16 | 17:55

Rare redeneneersels!

- De Zwitsers zijn fascisten, want referendum. Nou ja, ik denk dat de Eidgenossen daar heel anders over denken.
- Van Mierlo was een fascist met zijn geraaskal over een referendum. Ik geef toe, de man is me altijd verkocht als een vernieuwende, links liberale politicus, maar ja, nieuwe tijden, nieuwe inzichten.
- De Nederlandse regering heeft geen meerderheid in het parlement, slechts 80 zetels bij een opkomst van 75%. 25% van de mensen wilden deze verkiezingen niet eens, want fascistisch, dus heeft het kabinet eigenlijk maar 60 zetels!
- Het Europees parlement bestaat uit louter mensen die ongekozen zitten want 57% van de kiezers bleek verstandig en bleef thuis.

Wat een flauwekul allemaal.

DebraCadabra | 13-07-16 | 17:45

@Captain Pervert | 13-07-16 | 16:50 "It's time to quit worrying and learn to love the tokkie. History teaches us that if we don't, someone else will."
.
Vertel.

ben kokhals | 13-07-16 | 17:33

Deze archivaris zou gewoon eerlijk moeten bekennen dat hij het liefst een democratie heeft zonder demos, opdat hij niet met andere meningen geconfronteerd wordt. Een soort DDR-deluxe, met plaggenhutten voor het productieve gajes en datsja's voor de verwaande nuttelozen.
Moet het NIOD trouwens niet een keer opgeheven worden en de spullen overbrengen naar het "Nationaal Archief" (en onlne zetten)? Die oorlog is alweer van een tijd geleden en als het aan dergelijke politiek correcte "onderzoekers" ligt, wordt er nog steeds niks van geleerd. Scheelt ook een hoop belastinggeld en gewauwel van intellectuele putjesscheppers.

ben kokhals | 13-07-16 | 17:30

'Achterlijkheid'?

Die Tom Zwaan is zélf zwaar achterlijk!

Zó, hoe zei ik dat ???

HypoPseudo | 13-07-16 | 17:30

GeenStijl moet even de nieuwe briljante Pat Condell posten en dumperteren. We saved our democracy

Han Jammer | 13-07-16 | 17:21

Volkskrant = Tokkiekrant

Bolder | 13-07-16 | 17:13

Recapore | 13-07-16 | 10:16
Je verward efficentie met democratie.
Democratie houdt in uit voeren wat de meerderheid wil.

Efficentie isniet iets wat doverheid goed voorelkaar heeft.

clitlikker | 13-07-16 | 17:11

Je kunt er heel lang omheen draaien, maar de Brexit is bewerkstelligd door de getatoëerde onderklasse en de verzuurde oudere arbeiders in rijtjeswoningen uit verpauperde industriestadjes die je alleen kent uit films als Billy Elliott.
Zowel hipster-Londen alsook de elitaire politiek laat het bij deze constatering en durft zelfs te zeggen democatrie niet werkt. Klopt, eigenlijk is een aristocratie beter. Alleen mensen met verstand aan de macht.
Maar aangezien dat nou eenmaal niet zo is, moet je gewoon zorgen dat je 'hears & minds' wint van de EU-burger zonder bakfiets en Parool-abonnement. Want als je dat niet doet, doet een ander (Wilders) het wel.
It's time to quit worrying and learn to love the tokkie. History teaches us that if we don't, someone else will.

Captain Pervert | 13-07-16 | 16:50

atheïstisch stemvee | 13-07-16 | 16:01
EU dit EU dat. Natuurlijk is het op dit moment K geregelt met de EU. Daar zitten we op een lijn. Maar wederom, het ging om referenda.....

Pieleke | 13-07-16 | 16:32

Bah, schofterige streek van de Volkskrant om dat mensje zo op de foto te zetten bij zo'n artikel.
Dat mensje heeft misschien wel haar hele leven toiletten moeten schoonmaken en daar heb ik heel wat meer respect voor dan die universiteitskwal of EU-ballen.
En dat noemt zich de Volkskrant? De krant van het Volk?
Zo laat de volkskrant z'n ware aard zien. Voor wie het nog niet wist.

Ongeruste vader | 13-07-16 | 16:19

@Pieleke | 13-07-16 | 15:18
Een Brexit lost een reëel probleem misschien niet geheel op, dus is het onderbuik, dus het is korte termijn. Je kunt zo een column schrijven voor de Volkskrant.

Terwijl je ook zou kunnen zeggen; de huidige vluchtelingencrisis is het resultaat van de incompetentie van de EU om hun eigen regels na te leven (Dublin). Het is dus eigenlijk een politieke keuze. Als EU ambitieuze einddoelen stellen die onhaalbaar zijn, waardoor je overrompeld zult blijven worden door crises. Waarop Verhofstad c.s. weer kunnen roepen dat er juist méér EU moet komen.

Wat jij doet komt op me over als; op een zinkend schip blijven zitten, want in het water springen lost het water maken ook niet op. Dan word je ook maar nat.

atheïstisch stemvee | 13-07-16 | 16:01

Zwitserland is inderdaad het grootste dictoriale land ter wereld.
Mokum Kosher | 13-07-16 | 10:26
+1

ET007 | 13-07-16 | 16:01

Wat ik me afvraag is, als je als gemiddelde blanke autochtoon lid bent en dit leest gesel je jezelf dan tegelijkertijd met een zweep terwijl je naar de spiegel spuugt want dat moet haast wel .

Castor12 | 13-07-16 | 15:58

De volkskrant wordt gesteund door de VARA en PVDA /SP en De groenlinkers en dat zegt meer dan genoeg Het afval van Nederlands leest ook deze Azijnbode.

gerrit5042 | 13-07-16 | 15:58

La Bailaora | 13-07-16 | 15:36
Was dat die 350 miljoen die naar healthcare zou gaan en waarvan Farage toegaf, na de winst natuurlijk, dom.. poepen.. populistisch, zij dat dat toch een foutje was achteraf. Daar gaat het om. Of het voor het VK uiteindelijk een goede beslissing zal zijn geweest dat zal de tijd leren.

Pieleke | 13-07-16 | 15:46

Recapore | 13-07-16 | 10:16
Dat zijn ook al lang geen taken voor ambtenaren meer. Het enige wat ambtenaren tegenwoordig doen is uitbesteden aan een particuliere partij, zowel voor plantsoenonderhoud, de aanpak van hondenpoep als voor jeugdzorg. Daarbij is het de taak van de ambtenaar te kijken welke partij het goedkoopst aanbied, en toezicht houden of de taken naar behoren worden uitgevoerd. Daar heb je inderdaad geen leger aan ambtenaren voor nodig.

miff | 13-07-16 | 15:37

@Pieleke | 13-07-16 | 15:18
Zo'n domme plemp, en dan roepen dat mensen te dom zijn om te poepen.

Aangezien de EU de grenzen wagenwijd open heeft staan is het inderdaad voor Engeland veel makkelijker om het immigratieprobleem bij de hoorns aan te pakken als je weer over je eigen grenzen gaat.

En nee, dat was lang niet het enige argument (over dom gesproken). De lijst van argumenten is lang, heeel erg lang.

De gemakkelijkste is natuurlijk dat Engeland nu 350 Miljoen Euro PER WEEK overhoudt, wat ze nu aan de EU afdragen. Dat kan zo de Engelse economie in.

Zo hoeven ze straks ook niet bij te dragen aan het omvallen van de Europese banken en de PIIGS landen waar, net als bij Griekenland, weer geld bij moet.

Dan hebben we nog natuurlijk het feit dat Engeland met bv. Canada of Australië, waarmee ze zeer nauwe banden hebben, geen handelscontracten kunnen afsluiten, omdat de EU dat verbiedt.

En zo kunnen we over elk punt een argument aandragen waarom het heel dom is voor Engeland om in de EU te blijven.

La Bailaora | 13-07-16 | 15:36

Het is maar de vraag of referenda inderdaad wel zo verstandig zijn in een land waar velen nog te dom zijn om te poepen. Brexit was een mooi voorbeeld. Wat was het meest gehoorde argument voor een Brexit: de vele buitenlanders in het land. Ja, dat is een probleem, ook bij ons. Nee, een Brexit lost dat heus niet op. Onderbuikgevoel geeft vaak de verkeerde doorslag. Onderbuik is korte termijn.
In een democratie stem je op mensen die jouw belangen het best behartigen. Deze afgevaardigden kijken hierbij naar de langere termijn.
Tot zover de thoerie. Dat het niet zo goed werkt blijkt wel door de onvrede in dit land. Neemt niet weg dat een ieder in dit land een partij kan beginnen om zijn/haar stem en die van gelijkgestemden kan laten horen in Den Haag. Dat is democratie.

Pieleke | 13-07-16 | 15:18

-weggejorist en opgerot-

QuelleFromage | 13-07-16 | 14:59

@ Mark van Leeuwen | 13-07-16 | 12:24
Je hebt mij overtuigd. alleen mensen met een TU diploma dan: die hebben logisch en zelfstandig leren nadenken en leveren een bijdrage aan de wereld (techniek kan alles kapot maken, maar moet ook steeds voor de redding zorgen). Als je nu sarcasme nog niet herkent mag je je stemrecht morgen inleveren bij de McDonalds tegen een BigMac.

TheseDays00 | 13-07-16 | 14:44

Walgelijk vooringenomen, druipend van het superioriteitsgevoel, elitair tot op het bot en derhalve wereldvreemd. Zag laatst dat filmpje van die econoom hier die zei; 20% van de mensen heeft de overige 80% de afgelopen 20-30 jaar verteld wat goed voor ze is, wat ze moeten stemmen, wat ze moeten denken enz. Hij concludeerde dat die 80% nu door heeft dat ze al die tijd besodemieterd zijn door een zelfbenoemde elite. Of dat echt zo is weet ik niet, maar het voelt intussen wel degelijk zo. En er blijven maar mensen uit de 20% groep deze onzin uitbraken en bevestigen wat de 80% steeds meer begint te voelen en te denken. Dat is niet verheven, niet intelligent, dat is dom, kortzichtig en een recept voor ruzie. Wie is er nu dom?
Dutchbeaurouge | 13-07-16 | 13:05

Quote:

If the natural tendencies of mankind are so bad
that it is not safe to permit people to be free,
how is it that the tendencies of these organizers
are always good?
Do not the legislators and their appointed agents
also belong to the human race?
Or do they believe that they themselves
are made of a finer clay than the rest of mankind?

Frédéric Bastiat (meer quotes, zie hieronder)

www.goodreads.com/author/quotes/89275.Fr_d_ri...

Genex | 13-07-16 | 14:23

Ik heb het gelezen en het was dus pure kots.
Hoe haal je het als gluipdeken in je hoofd om met dit soort bagger in de openbaarheid te gaan?
Godverdikkeme, ik BEN een babyboomer, hoewel ik niet NA 1945 geboren ben,maar er net voor, ... maar dit soort kulkoek kan alleen een nitwit bedenken.

Donder op met je gezwatel over dat geweldige Europa.En sodemieter op met je gelul over democratie.
Zolang we, en dat al vele decennia lang, volkomen besodemieterd worden door die gezellige partijen van jou, heb je geen enkel recht van spreken.
De EU-regering is NIET gekozen, en de EU-parlementariers zijn gasten die een baantje moesten hebben nadat ze wegens gebrek aan capaciteiten zijn afgeserveerd naar het EU-parlement.
Noem me EEN EU-parlementarier waarvan ik denk dat hij of zij de capaciteiten heeft om te oordelen over onze toekomst.
Nog los daarvan is het opkomstpercentage voor EU verkiezingen meestal niet hoger dan 37 %.
Ik ken hele volksstammen, o.a. Trutmans en consorten, die zo'n verkiezingsuitslag dan niet serieus nemen....... want de thuisblijvers stemmen anders......
Godhelpmedebrugover, arrogante niksnutten als Tom Zwaan hebben we genoeg.
Wat heet: T E V E E L .

mallekater | 13-07-16 | 14:23

atheïstisch stemvee | 13-07-16 | 13:57 Precies dat. Verder dan je wilt toch niet met die mensen geassocieerd worden komen ze niet. Dat is geen argument. Dat is sociale chantage. Als je niet springt niveau. Dan de andere kant dom en ongeïnformeerd noemen. Hilarisch wel.

Ohja | 13-07-16 | 14:18

Toch zit er iets in. Organiseer een referendum om de belastingen te verlagen (kan overigens niet) en meer dan de helft zal ermee instemmen. Zonder een benul te hebben van de gevolgen (dat is trouwens ook een groot verschil met Zwitserland).

Controllos | 13-07-16 | 14:07

Wow. Wat een slechte verliezer en heb zelden zulke beroerde argumenten gehoord. Als een kind dat zijn zin niet krijgt en met speelgoed gaat gooien. Het mag misschien een feit zijn dat een deel van de stemmers andere motieven had dan alleen Oekraïne verdrag tegengaan. Maar dat heeft gutmensch linkse en het huidige kabinet ook aan zichzelf te danken door niet te luisteren naar de burger. En politici doen precies hetzelfde als wat ze de tegenstemmers verwijten. Een voorstel steunen of blokkeren met andere motieven. Dan heet het politiek bedrijven en mag het wel. Als het volk het doet mag het niet en is het populisme

Schmutzige Harry 1 | 13-07-16 | 14:03

@Mannes | 13-07-16 | 13:45
Wat een onzin. Als een politicus je ervan kan overtuigen waarom je op hem/haar moet stemmen, dan kan hij ook uitleggen waarom ja/nee een goed idee is. Probleem is dat er tot nu toe nooit serieuze pro-EU argumenten naar voren zijn gebracht (hoe kan dat?). Slechts hel en verdoemenis als u tegen stemt, en oh ja, u bent dom. Uiteindelijk zijn het de politici zelf die het referendum zo politiek maken, dat het niet anders kan dan dat het schade berokkent.

De mening van het volk is gewoon lastig, maar zeg dat dan. Kutburgers en muppets moeten gewoon hun bek houden en betalen. Geloof me, door politici en hogere ambtenaren vanaf provinciaal niveau wordt er vaak zo over kiezers gedacht. Pure minachting met eens in de vier jaar een tandpastalach.

atheïstisch stemvee | 13-07-16 | 13:57

Er is ook een poll onderaan de pagina, waarmee je kan aangeven of je het met de stelling eens bent of niet. De meerderheid is het niet eens met de stelling.

Stemmen!!!!

p3xxx | 13-07-16 | 13:50

Die foto die de VK erbij zet, het valt me nog mee dat ze collignon nog geen extra hatelijke cartoon ernaast lieten zetten om hun giftige boodschap (als de uitkomst tegenvalt is democratie eigenlijk niet van toepassing) verder duidelijk te maken.

flat out | 13-07-16 | 13:50

De Volkskrant is dus dom tuig.
Is dat nou nieuws?

squadra | 13-07-16 | 13:49

raskol | 13-07-16 | 10:24

Alle ambtenaren zouden of uitgesloten moeten worden van deelname van verkiezingen of de minister is 100% de baas van al zijn ambtenaren en kan zonder wachtgeld of WW regeling elke ambtenaar (incl. Burgermeesters, Rechters, CvdK's, bestuursvoorzitters van overheidslichamen, enz) die hem niet aanstaat op staande voet en zonder reden ontslaan.

Dan pas zouden wij een echte democratie in NL kunnen hebben maar ja, zolang de ambtenaren, ongeacht de verkiezingsuitslag, blijven waar zij zitten, zolang blijft dom-links (PvdA, D66 en GL) aan de knoppen draaien.

TriestGeval | 13-07-16 | 13:49

Referenda op deze manier zijn niet goed. Veel vraagstukken zijn te ingewikkeld om met ja of nee te beantwoorden. Je zou dus een uitgebreider "onderzoek" moeten houden, bijvoorbeeld een enquête zoals die door opiniepanels gebruik wordt. De burger moet op de een of andere manier zijn/haar mening kunnen geven, bijvoorbeeld straks over TTIP. Initiatiefnemers voor een volksraadpleging moeten dan wel weten waar ze over praten en moeten zelf ook een (financieel) plan hebben klaarliggen. Als voorbeeld hoe het niet moet noem ik Jan Roos die in de media genadeloos door de mand viel door gebrek aan kennis.

Mannes | 13-07-16 | 13:45

Als de NL regering destijds in 2005 de uitslag van het referendum had gevolgd, dan zaten we nu niet in deze ellende. Wij wisten het destijds al beter dan de linkse elite. Dat is zonneklaar gebleken.
Dit soort verhalen zijn belerend en stommer dan stom, om over de titelfoto maar niet te spreken.
De volkskrant moet zich kapotschamen.

arc-en-ciel | 13-07-16 | 13:35

Natuurlijk was het Oekraïne referendum een toetssteen die een groter doel diende, n.l. te peilen of de NL bevolking voor of tegen de EU, voor of tegen haar dom-linkse adepten zoals b.v. Juncker, Pechtold en Rutte was, enz. maar helaas was het niet mogelijk om daar een referendum over te organiseren, maar wel over de Oekraïne, en dat kwam er dus.

Meer dan ooit is er in twee referenda aangetoond dat heden ten dage de dom-linkse NPO, BCC en MSM propaganda met hun leugenachtige doemscenario's niet werken en ook dat zelfs een geënsceneerde moord op een labour coryfee de afkeer van de EU en haar dom-linkse poliepen niet matigt.

TriestGeval | 13-07-16 | 13:34

oh gut, er zit nog een pol bij ook, alsof je mening er nog toe doet, oh ja, nu wel.. want hij kan direct genegeerd worden, dan mag je 'stemmen' van de VK.

Crufty | 13-07-16 | 13:25

Die mevrouw op de foto neemt in ieder geval wel de moeite te gaan stemmen, dus een ware democraat.

Crufty | 13-07-16 | 13:22

Zwaan kleeft aan... vuiligheid

Sabotage | 13-07-16 | 13:22

Ik stel voor om het eens over UFO's te gaan hebben. Leest hetzelfde en ze hebben vaak de vorm van een komkommer. Zijn 'buitenaardsen' democratisch of niet, aangenomen dat zij bestaan ?
Vrijwel alle gepensioneerde generaals e.d. geloven er in en schrijven er dikke boeken over. Dus dan is het waar….. en kassa

Rest In Privacy | 13-07-16 | 13:19

Zeldzaam dom stuk. Als je in de tweede zin al een Godwin nodig om je argumenten kracht bij te geven dan geeft dat de pijnlijke geestelijke nood van Tom Zwaan aan.

Guust Kadaver | 13-07-16 | 13:16

T volk ook maar uitsluiten van de TK verkiezingen.

Uw Verzekeringsadvis | 13-07-16 | 13:11

De Volkskrant en Trouw; voormalige illegale verzetskranten bij legaliseren alsnog gelijkgeschakeld...

F. von Zeikhoven | 13-07-16 | 13:08

Walgelijk vooringenomen, druipend van het superioriteitsgevoel, elitair tot op het bot en derhalve wereldvreemd. Zag laatst dat filmpje van die econoom hier die zei; 20% van de mensen heeft de overige 80% de afgelopen 20-30 jaar verteld wat goed voor ze is, wat ze moeten stemmen, wat ze moeten denken enz. Hij concludeerde dat die 80% nu door heeft dat ze al die tijd besodemieterd zijn door een zelfbenoemde elite. Of dat echt zo is weet ik niet, maar het voelt intussen wel degelijk zo. En er blijven maar mensen uit de 20% groep deze onzin uitbraken en bevestigen wat de 80% steeds meer begint te voelen en te denken. Dat is niet verheven, niet intelligent, dat is dom, kortzichtig en een recept voor ruzie. Wie is er nu dom?

Dutchbeaurouge | 13-07-16 | 13:05

De volkskrant checkt haar bronnen niet en gaat af op het uiterlijk zonder de persoon te kennen.

Maar een ieder die enigzins bekend is met studies over classics en ancient literature, weet dat deze dame Dr. Professor Mary Beard is.
Misschien niet moeders mooiste, maar zeker niet moeders domste, i.t.t. Tom Zwaan.

Fratello | 13-07-16 | 13:04

Ik heb de volkskrant en deze pagina heb ik overgeslagen.

boerk | 13-07-16 | 12:52

De huidige referendum wetgeving in Nederland voorziet geen binden referenda, het referendum zoals met het associatieverdrag is slechts raadgevend. Het volk kan het dus gebruiken om het parlement te laten weten of ze het eens of oneens met een bepaalde wet zijn. Het parlement kan er voor kiezen deze raad op te volgen, of te negeren en is niet gedwongen het referendum resultaat te eerbiedigen. Het ondermijnt dus de parlementaire democratie helemaal niet; sterker nog, het was niet mogelijk geweest zonder het parlement aangezien het parlement verantwoordelijk is voor de huidige wetgeving rondom referenda.

davidka | 13-07-16 | 12:51

Piet Karbiet | 13-07-16 | 10:12

Klopt. Beide.
Nu een stemming over het bindend referendum !
Raadgevende en raadplegende zijn een fopspeen.
Bindend gaat niet lukken in Nederland,"daar is de democratie niet mee gebaat".
Laf Nederland.

vanvandaag | 13-07-16 | 12:42

dus Zwitserland is een waardeloos land volgens deze meneer.

franck7020 | 13-07-16 | 12:39

het maakt allemaal niet uit. Er is geen enkele politieke beweging meer die creativiteit, liberalisme, ondernemerschap en vrijdenken propageert. "Links" of "socialisme" of "maaiveld-denken" of "populisme" groeit nog steeds, eindigend in een soort Romeinse decadentie-ondergang. Daar gaan referenda niet aan helpen.

kadoendra | 13-07-16 | 12:31

Nur een land mee bindende referenda is een waarachtige democratie !

nik777 | 13-07-16 | 12:29

Heeft er alle schijn van dat dit soort mensen het beste leven onder een dictatuur want dat zeggen ze geloof ik, democratie mag maar alleen zoals ik het wil, valt het muntje eens anders is het niet goed en is de uitslag open voor discussie want ja er zal wel iets fout zijn gegaan. Tis net zoals het referendum in Nederland en GB de uitslag is niet zoals ze het wilde omdat de mensen die de balans konden laten doorslaan niet hebben gestemd althans volgens de verliezers. En het ergste is nu juist die mensen proberen nog steeds te verdedigen dat hun niet stem de juiste was en dat de balans toch echt anders lag, die begrijpen juist het begrip democratie niet.

Umberto die trotzoni | 13-07-16 | 12:28

If There Is Hope It Lies In The Proles

Piet Karbiet | 13-07-16 | 12:27

Niet het eerste onzin-stukkie dat deze pseudo-intellectueel heeft geschreven.

* Gaap *

Bata4 | 13-07-16 | 12:25

Met de keuze van de foto bekent de Volkskrant kleur. Weg met de stem van het volk, ze zijn nog te dom om te poepen. Democratie is best maar de linkse elite moet er geen last van hebben. Feit is nu eenmaal dat er bij referenda meestal conservatief wordt gestemd. Vandaar ook dit onverteerbare schrijfseltje. Wat de schrijver niet wil zeggen, maar wel bedoelt, is dat links niets te winnen heeft bij referenda omdat het volk in meerderheid rechts stemt.

medusa324 | 13-07-16 | 12:24

@ TheseDays00 | 13-07-16 | 11:55

"Alleen mensen met een universitair diploma plus een betaalde baan (buiten overheid) zouden stemrecht mogen hebben."

Eh... nee, die juist niet want deze groep moest een mening hebben aangeleerd worden. Velen konden het zonder. Daarnaast is er zoveel tijd in de studie gaan zitten welke ten koste is gegaan van een normale ontwikkeling. En als laatste is deze groep een gewenste richting uit gebogen zonder dat de groep dit zelf in de gaten heeft. Ook niet raar als je leventje over rozen gaat door het alleen maar eens te zijn en mee te gaan in absurde onhaalbare idealen.

Mark van Leeuwen | 13-07-16 | 12:24

En vrolijk danst de heer Zwaan over o.a. Zwitserland heen. Dom volk in zijn ogen natuurlijk en dan schrijf je er gewoon niet over. Kortom een tendentieus stuk van Zwaan. Kon ook niet anders! Zuurpruim.

Een vrije paling | 13-07-16 | 12:22

Omdat je tegenwoordig alleen de politiek in gaat als je op alle andere plekken bent afgewezen, worden referenda steeds belangrijker

kadoendra | 13-07-16 | 12:20

Jaja, nu burgers duidelijke aangeven dat ze het *echt* anders willen dan de lijn van de regering, moeten referenda opeens afgeschaft worden.
.
De referundim wetgeving is tot democratisch tot stand gekomen en vooralsnog raadgevend. Dus een uitslag *hoeft* niet meteen uitgevoerd te worden.
.
Echter, als een regering uitslagen structureel naast zich neerlegt, is het blijkbaar niet de juiste vertegenwoordiging van de meerderheid van de burgers.
.
En als een regering *niet* reageert op een referendum, overtreed het de, democratisch tot stand gekomen, kieswet. Dat m.i. is nu het geval. Rutte is een westovertreder die vervolgt moet worden.

hotmint | 13-07-16 | 12:19

Vreselijk dat ondemocratische Zwitersland met zijn eeuwige referenda. Onmiddellijk tot de orde roepen, desnoods met de EU-krijgsmacht i.o. binnenvallen.

Thomas333 | 13-07-16 | 12:19

Kan iemand mij uitleggen wat het woord "Democratie" betekent?
vanDale kan mij ook niet helpen met het woord "Nee=soms ja"

HenkyPanky | 13-07-16 | 12:18

Dr. Ton Zwaan, emeritus professor Genocidestudies en Anthropology (UvA) en auteur bij het NIOD (Institute for War-, Holocaust- and Genocidestudies)

En dan een meninkje over een adviesgevend referendum beginnen met een Godwin. Zonder zich kapot te schamen. Dat is gênant.

@tipo | 13-07-16 | 11:38

En zich dan ook nog eens bedienen van de Methode Goebbels. Zou deze 'professor' eigenlijk wel weten wie dat was?

EefjeWentelteefje | 13-07-16 | 12:17

Ook maf: referenda in strijd met de democratie. Terwijl democratie eigenlijk de stem van de meerderheid is. Kun je nu zeggen dat de democratie gekaapt is door een laag welgestelden en hiermee aan de haal gaan door het eerlijkste instrument als een referendum te zien als een bedreiging?

BTW: er zijn groepen die de democratie om het hardst verketteren. Maar dat wordt dan weer niet als een bedreiging gezien.

Mark van Leeuwen | 13-07-16 | 12:14

Goh meneer Zwaan, van februari tot november 2014 stond de koers van de britse pond nóg lager ..... érg hé.

pa_niek | 13-07-16 | 12:14

Nogmaals. Als de alle EU-referenda glorieuze overwinningen van EU-voorstanders hadden opgeleverd dan was 'wetenschapper" Tom Zwaan en zijn c.s. een fervent voorstander van referenda geweest. Zo simpel is het.

batvoca2 | 13-07-16 | 12:13

Ton Zwaan is het zoveelste lulletje rozenwater .
Ik trek mij er niets van aan wat deze zak hooi te vertellen heeft ,hoewel het best vermakelijk is (zuur=lachen).

iopeth | 13-07-16 | 12:13

De (Nederlandse) representatieve parlementaire democratie werkt enkel in theorie. En wellicht was het een goed idee ten tijde van dhr. Thorbecke. Edoch vandaag hebben 'partijen' de macht. En om die clubjes gaat het in wezen.

Menig kamerlid (inclusief Wilders met z'n mavo/havo in 1990, 26 jaar geleden) begon als 'beleidsmedewerker', kroop op in de pikorde van de partij, kwam als 'verkiesbaar' op de lijst en als de partij geluk had kwam hij/zij in de Kamer. Geluk had de 'onverkiesbare' als de partij in de coalitie kwam want dan schoven er een paar het kabinet in. Verkloot je het in Den Haag dan word je bestuurder of burgemeester vanwege de 'connecties in het Haagse'. Ons kent ons...

Ik ben helemaal klaar met de VVD: nitwit Ard van der Steur, Fredje ik-zou-het-weer-doen Teeven, liegebeest Mark Rutte, Fransje Weekers en Mark Verheijen in bed bij Jos van Rey, een Rita Verdonk toen (en de Bolk steunde haar), Johan Houwers, Bart de lobby Liefde, fop(a) Opstelten, dramaqueen Miltenburg, Onno rommel en foemel Hoes, Erica op reis Terpstra, ik ga niet meer aan de slag Neelie Kroes, meisje Jeanine Hennis-Plasschaert, lichtgewicht Stef Blok (oh nog bedankt voor de goede campagne), ... oh de lijst wordt te lang.

Ik heb na de bekendmaking van het regeerakkoord Klaas Dijkhoff en Cora van Nieuwenhuizen (zij deed vooral het woord) horen uitleggen waarom de aanpassingen van het zorgstelsel en de inkomensafhankelijke zorgpremie zo goed waren en dat het echt zo moest ('nivelleren is een feestje'). Eén dag later was alles ingetrokken. Eén maand later was iedereen het vergeten.

En we gaan het niet hebben over de Hatsjie Hatsjie's, Dibi's en die hele GL-kliek, Dom66, boef van der Roest, Spektrui, Denk en Sylvana, de Cohen's en Asscher's, Duivesteijn, Duyvendak, Samsom, Timmerfranz en Bertje Koenders (is er al een EU post vrij?), Jetske Bussemaker, en mijn favoriet Sharon Dijksma.

Je kunt van alles vinden over het Britse stelsel maar als je geen MP kunt worden voor jouw constituency, kom je het Lagerhuis niet in, en ook niet in het kabinet.

Inderdaad, de stabiliteit en de toekomst van Nederland en van Europa zijn te belangrijk om over te laten aan namaakjournalisten, neppolitici en pseudo-intellectuelen.

Enrique C | 13-07-16 | 12:12

Vroeger hadden we hier in Nederland een dagblad voor pure communisten " De Waarheid" geheten.
Men stond achter de politiek van Stalin, die miljoenen mensen liet vermoorden en vele honderd duizenden om liet brengen in de kampen in Siberië.Verschrikkelijke taferelen hebben zich daar afgespeeld in dat communistische land.
Voor de communisten moeten we ook heden nog uitkijken!

Toen men de ware aard van Stalin c.s. ontdekte ( na de inval in Hongarije door Stalin in 1956 kwam er ook veel meer aan het daglicht) en verdween het blad.
Maar in het tolerante Nederland zijn het nog vele communistische aanhangers van schrijvers en politici geweest die nog lang ongestraft dat communisme van Stalin verdedigden en zelfs de kans kregen om nog lang hun brutale stempel op de gang van zaken in ons land te drukken. Ik kan er zo 15 noemen, die zelfs nu nog topbaantjes hebben.
Groen Links is er uit voortgekomen.
Foute mensen die ons bestuurd hebben.

In Nederland is er dan nu die Volkskrant met een paar honderd duizend lezers. Er zijn n.l. nog steeds katholieken die denken dat de Volkskrant een katholiek dagblad is.
Wat het ooit was.
Maar net als de VPRO - waar niks protestants meer aan is- is ook de Volkskrant een links blaadje geworden met een eenzijdige kijk op het leven en is er niks katholieks meer aan!
Ik meen te kunnen stellen dat de Volkskrant een links radicaal - gevaarlijk- blad is en met talloze publicaties er telkens bewust naast zit.
Daarom hoop ik dat de Volkskrant, net als de Waarheid vanzelf teloor gaat.
Een krant die zoveel leugens verspreid en eigen pure politiek bedrijft heeft geen recht op bestaan.

joost2 | 13-07-16 | 12:11

Zie je wel dat links ook zijn onderbuikgevoelens heeft en erger nog: wel legaal mag uiten als zijnde de waarheid en niets anders

Mark van Leeuwen | 13-07-16 | 12:10

Bij die foto kreeg ik toch echt de indruk dat die dame de Volkskrantlezer was. Of dat ze de Volkskrant gebruikte als kattenbakvulling.

r@face | 13-07-16 | 12:07

@katoentje
Engeland gaat nog eens heel blij worden van de brexit, misschien zijn ze het al.

compitaal | 13-07-16 | 12:06

Ik vind dat overcerebrale alfa's niet meer mogen stemmen. Want die missen een essentieel stuk rationeel denkvermogen. En dan voor je het weet opeens overal HITLER.

très cool | 13-07-16 | 12:05

Sorry meneer Zwaan het was 61% VÓÓR en 38% tegen en niet "61 procent tegen en 38 procent voor" zoals u in de vierde alinea van uw stuk stelt. Daarmee heb ik alles gelezen.

pa_niek | 13-07-16 | 12:03

@Schoorsteenveger | 13-07-16 | 11:50
Ach ik ben het gewend om door de boven ons gestelden zo weggezet te worden. Ik ben xenofoob, racistisch, dom, fascistisch, populistisch, islamofoob, seksistisch, ik discrimineer en ben extreem rechts. En dat alleen omdat ik niet meeklap met de 'sociaal' democratische elite. Ik ben een in- en inslecht mens. Waarom heb ik eigenlijk nog een abonnement op dat blad.

atheïstisch stemvee | 13-07-16 | 12:00

-weggejorist-

Katoentje | 13-07-16 | 11:56

Eens! Alleen mensen met een universitair (behalve uva en elke die aan een religieuze opleiding doet) of HBO (behalve InHolland, Hanzen, PABO's, of op religieuze gronden gestichte/referentie in de naam heeft) diploma plus een betaalde baan (buiten overheid) zouden stemrecht mogen hebben.

TheseDays00 | 13-07-16 | 11:55

Ik heb trouwens ook nog wel wat foto's op de plank liggen. Dames en heren, uw leider: www.dailystormer.com/wp-content/upload...
i.imgur.com/7tba0nG.jpg

Wie heeft een beter oordeel over de EU: Juncker (gekroonde leider van onze vertegenwoordigende-door-vertegenwoordigers-van-vertegenwoordigers-van-vertegenwoordigers-democratie), of dat grijnzende besje op de foto? Ik weet het niet, maar ik weet wel dat ik oneindig meer vertrouwen heb in de motieven van dat vrouwtje dan in die van Druncker.

Muxje | 13-07-16 | 11:54

Dubbele agenda s heb je nooit bij landelijke verkiezingen en populisme (het moet eerlijker) komt er ook niet voor.

roze_bril | 13-07-16 | 11:54

Referenda zijn de toekomst.
Er is geen weg terug.
Waarbij het Zwitsers model als voorbeeld kan dienen omdat alle partijen daar tevreden over zijn. De burgers zijn tevreden en de uitvoerders zijn tevreden. Het is niet meer: We moeten het volk aan de hand meenemen en uitleggen wat goed voor ze is zoals je kleutertjes aan de hand meeneemt en toespreekt. Maar het volk bepaald in grote mate de richting en het beleid. De burgers worden serieus genomen. De overheid werkt weer in dienst van het volk in plaats van het slavenbestaan bij ons. In dienst en ter meerder glorie van de bestuurlijke elite. Wel betalen en je kapot werken maar geen invloed hebben is niet meer van deze tijd. 1x in de vier jaar een loterij is geen democratie. Er is geen oppositie of controle wanneer 95% de macht wil behouden en eenzelfde mening heeft (zoals de EU of immigratie pro islam, windhandel enz) De stroperige en slechte besluitvorming hier is niet meer van deze tijd. Mensen zijn vele malen beter geïnformeerd waarbij de staatsomroep en tv/politieke partijen, allang niet meer het alleenrecht hebben. We hebben ooit NEE gezegd tegen de EU. Toen werd het weer JA. In veel gevallen had de meerderheid van de burgers het achteraf goed gezien en waren er tientallen levensgrote problemen van deze tijd afgewend. Met referenda heb je eindelijk een bruikbaar middel om de politieke blunders te corrigeren. De politiek moet macht inleveren wat ze niet graag doet. Het doel heiligt echter de middelen. We krijgen een beter functionerend land voor terug met verantwoordelijke burgers die eindelijk iets te zeggen hebben over hun toekomst.

dijkbewaker | 13-07-16 | 11:51

atheïstisch stemvee | 13-07-16 | 11:42
Framing, die foto, ook zonder lijstje eromheen.

Schoorsteenveger | 13-07-16 | 11:50

Bij het ontbreken van democratie, is discussiëren over uitingsvormen kolderiek.

Mike2054 | 13-07-16 | 11:48

tipo | 13-07-16 | 11:38
De Volkskrant mag zich ook kapotschamen, alleen al door die suggestieve foto te gebruiken. "Ziehier het domme volk, te dom om voor de duvel te dansen, op weg naar de stembus." schreeuwt die foto. En dan komt Zwaan er overheen met zijn claim dat dit domme volk ronduit bedonderd wordt en zijn stem uitbrengt op basis van nep en namaak, en dat dáárom de wereld nu vergaat....
Nee, als straks tijdens de verkiezingen Diederik zijn mond open doet, of Jesse, dan klinkt het eerlijke verhaal, dan wordt er niet bedonderd, dan is het geen nep en namaak, en dan ziet diezelfde kiezer er ook een stul slimmer uit, en maakt hij een verantwoorde keuze.

Schoorsteenveger | 13-07-16 | 11:46

Pol Pot wist wel raad met dit soort "elite".

compitaal | 13-07-16 | 11:45

Alle jezus wat is die gast zuur. Dit soort mensen helpt Nederland naar de klote. Door iedereen maar populist te noemen gaat ie voorbij aan de terechte angst van de burger. Ik zal je vertellen meneer Zwaan deze pseudo-intelectueel (hoe meet je dat eigenlijk) begint het een beetje zat te worden dat de politiek dingen besluit die ik niet begrijp en die zij ook niet kunnen uitleggen.

Yohean | 13-07-16 | 11:45

Ik las het stukje en moest gelijk aan Goebbels denken. En de helft van de stemmers onderaan dat stukje geeft 'm nog gelijk ook ;(

Vesta | 13-07-16 | 11:44

Het is simpel. Tom de Zwaan en Alexander Pechtold vinden referenda prima. Zolang zij mogen bepalen waarover en door wie er gestemd wordt. Vervolgens moet het ook wel duidelijk zijn hoe de uitslag is.
Elke andere vorm is antidemocratisch. Pfffft. Vermoeiende types.

ristretto | 13-07-16 | 11:44

Ik open het Volkskrantartikel en halverwege de eerste alinea is de link al gelegd met nazisme, Poetin en Erdogan. Wat een bedenkelijk niveau voor een 'kwaliteitskrant'. Volkskrant zou zich moeten schamen.
De foto is een weergave van hoe de deugdzamen in hun ivoren torens ons -het grauw- zien? De arrogantie is nogal stuitend.

atheïstisch stemvee | 13-07-16 | 11:42

Wel eigenaardig dat Ton Zwaan (=onderzoeker) rept over pseudo-intellectuelen terwijl zijn eigen schotschrift het borreltafelniveau niet overstijgt. De domme vergelijking om de 2 referenda voor Brexit en Oekraïne te vergelijken en te ijken aan dezelfde grondslagen gebaseerd op populisme, dubbele agenda's en misleiding rukt pertinent de individuele vraagstukken uit het oorzakelijk verband.

catharsis | 13-07-16 | 11:40

Het plaatje alleen al is te achterlijk voor woorden!
Wat die dwarsfluit totaal niet ziet, is dat de overheid niet openheid van zaken heeft gegeven, dat zijn het volk hebben voorgelogen dat het een handelsverdrag is. Waarom presteerd Zwitserland van alle EU landen het best, omdat het niet in de EU zit!

Daarbij zijn het voornamelijk hoog opgeleiden die TEGEN hebben gestemd, dus @HASTUR, ga lekker poep eten! Als de uitkomst andersom had geweest had je niets van dit soort artikelen gehad, dus nogmaals @HASTUR, ga poep eten!

Strongbow | 13-07-16 | 11:39

Dr. Ton Zwaan, emeritus professor Genocidestudies en Anthropology (UvA) en auteur bij het NIOD (Institute for War-, Holocaust- and Genocidestudies)

En dan een meninkje over een adviesgevend referendum beginnen met een Godwin. Zonder zich kapot te schamen. Dat is gênant.

tipo | 13-07-16 | 11:38

58% oneens. Oei oei.

Piet Karbiet | 13-07-16 | 11:37

Hopelijk is er nog ergens een oplettende advocaat te vinden die voor deze mevrouw een verpletterende schadevergoeding wegens belediging en misbruik van het portretrecht gaat regelen.
EefjeWentelteefje | 13-07-16 | 11:07
.
Hopelijk leest iemand in haar familie/kennissenkring GS of de VK en spant een rechtszaak voor haar aan. Als het iemand uit mijn omgeving betrof was ik subiet in de telefoon geklommen zodat de radertjes konden gaan draaien...
Kan die mevrouw eens heerlijk naar de kapper en de tandarts. Het mensje zal het geld niet hebben om die vervloekte eigen bijdrage te kunnen betalen.

Lupuslupus | 13-07-16 | 11:37

Dus zodra men de mening van het volk niet meer via de media of het onderwijs kunnen manipuleren en het volk tegen de mening van de internationale elite gaat stemmen dan is democratie opeens slecht. Waar komt mij dit toch bekent van voor...
www.youtube.com/watch?v=nsBuygJEV8o

ironpill | 13-07-16 | 11:31

Dat is de waarheid als een koe. De meeste mensen leven in hun eigen sprookjeswereld en zijn te dom om te poepen. Ze bevinden zich nog in de Neanderthaler modus, waarbij elke vorm van zelfreflectie ontbreekt.

Hastur | 13-07-16 | 11:30

Die Juncker ziet er voor zijn doen goed uit, daar rechts op de foto.

Steinway | 13-07-16 | 11:30

Wel weer typisch, hoor. Heel links klaagt steen en been over een zogenaamd "fascistische" poster van de Brexit campagne, die ook gewoon bestaat uit een foto uit het echte leven. Maar de "Volks"krant schroomt niet om deze poster even dunnetjes over te doen: media.liveauctiongroup.net/i/15156/153...

Ik ben trouwens prima voor het afschaffen van referenda. Als we linkse partijen maar eerst afschaffen.

Piet van het Padje | 13-07-16 | 11:29

"De levensader van kritisch debat is vervangen door de overtuiging dat de macht het goede wil en het goede doet"

mooi gezegd, maar kan scherper. Er is niet de 'overtuiging' dat de macht het goede wil, maar gemakzucht en afwezigheid van urgentie om er iets aan te doen.

van heinde en verre | 13-07-16 | 11:29

@perzie
HAFMO viel al genadeloos door de mand bij de uitslag van het EU grondwet referendum, wat liet hij zich toen kennen.. lekker laten liggen dus de ouwe.

compitaal | 13-07-16 | 11:28

"De stabiliteit en de toekomst van Nederland en van Europa zijn te belangrijk om over te laten aan namaakjournalisten, neppolitici en pseudo-intellectuelen."
Kijk, hier komt de aap uit de mouw. Er is een kennelijk onderscheid te maken tussen journalisten en namaakjournalisten, tussen politici en neppolitici, tussen intellectuelen en pseudo-intellectuelen. Nou, dan moet er mutatis mutandis ook een onderscheid gemaakt kunnen worden tussen wetenschappers en pseudo-wetenschappers.
De grote vraag natuurlijk is wie er vanuit welke positie en met welk recht gaat onderscheiden en welke argumenten daarbij doorslaggevend zijn.
Meneer de pseudo-wetenschapper (ik noem hem even zo, want hij lult een eind weg maar beroept zich op zijn titel) meent positie te hebben om dat onderscheid te kunnen maken, maar hij redeneert nogal zwart-wit, zoals zovelen de laatste tijd. Hij beweert dat rond referenda alles namaak en nep is, gecreëerd door namaak en nep, en impliciet suggereert hij dat bij normale verkiezingen dit niet het geval zou zijn, dat het een "een vorm van volksverlakkerij die aanzet tot leugen, bedrog en manipulatie", terwijl het ander het eerlijke verhaal zou zijn.
Voorts suggereert hij dat datgene wat hij als nep en namaak ziet enkel tot ellende kan leiden, terwijl al datgene wat volgens zijn onderscheid gé´n nep en géén namaak is niet tot ellende leidt.
Alles is list en bedrog, meneer Zwaan, inclusief veel van het onderzoek waarmee u uw brood verdient. Of verdiend hééft.... In de kop staat "Ton Zwaan onderzoeker NIOD/Universiteit Amsterdam", maar in de staart, in kleine lettertjes, vinden we "Ton Zwaan was als onderzoeker verbonden aan het NIOD en de Universiteit van Amsterdam". Maar ja, het domme volk leest de kleine lettertjes niet, en laat zich gemakkelijk bedriegen.

Schoorsteenveger | 13-07-16 | 11:28

Was er niet eens een besnorde Oostenrijker die ook een zekere bevolkingsgroep als mindere mensen wist weg te zetten.

Vrijhetzelaar | 13-07-16 | 11:27

-weggejorist-

Von Knarrenstein | 13-07-16 | 11:27

Ton Zwaan van de Universiteit Amsterdam is eigenlijk een Ubermensch, hij weet wat goed is voor het domme volk.

i-Wonder | 13-07-16 | 11:27

Dus allemaal even stemmen,onderaan het V.K. artikel,volgens Piet Karbiet nu 50/50

blauwe zander | 13-07-16 | 11:26

@Nick da Prick 10:57: Ik denk dat de mythe dat de uitslag van een referendum vooral bepaald wordt door de media wel ontkracht is na de verschillende referenda over Europa. De "respectabele" media spuwden een tsunami van pro-Europese sentimenten uit, waarbij tegenstanders steevast werden weggezet als hersenloze tokkies, "waar je toch zeker niet bij wilt horen?".

Muxje | 13-07-16 | 11:25

Ooit wilden de socialisten en de Volkskrant het plebs en de arbeiders verheffen en scholen. Inmiddels zit de helft van de jongeren op een soort HBO en de werknemer op het internet. Maar hellup, ze stemmen niet meer op de PvdA.

Piet Karbiet | 13-07-16 | 11:24

Het is simpel. Tom de Zwaan en Alexander Pechtold vinden referenda prima. Zolang zij mogen bepalen waarover en door wie er gestemd wordt. Vervolgens moet het ook wel duidelijk zijn hoe de uitslag is.
Elke andere vorm is antidemocratisch. Pfffft. Vermoeiende types.

ristretto | 13-07-16 | 11:23

@Hartgrond | 13-07-16 | 10:52
Noord Korea is al een multinational uitzendbureau van dwangarbeiders, ze sturen arbeiders naar Polen om in de haven te zwoegen. Dat alles met goedkeuring van de door links geliefde EU.

head_pend_jervin | 13-07-16 | 11:19

Chapeau, Van Rossum, wat een prachtig stukje.

lordhadesch | 13-07-16 | 11:16

HAFMO van Mierlo draait zich 66 keer om in zijn graf.

R van Perzie | 13-07-16 | 11:16

Het is schandalig en walgelijk hoe die zogenaamde elite, de modaal burger neerzetten.Een discriminatie op het hoogste niveau.Als laagopgeleid en een laag iQ .Ze laten de lelijkste en armste mensen zien op afbeelding,dit is misschien een foto van een zwerfster? of dat de gewone man allemaal tokkie is,dat is een schandaal .Maar ze slaan de plank mis ,niet iedereen is laaggeschoold integendeel ,er zijn er zelf uit een hoog niveau die bijvoorbeeld op G Wilders stemmen.Die zijn het gewoon met zijn beleid eens.Niet iedereen kan dokter zijn of advocaat of bankdirecteur.Dat zou ook niet goed zijn.De economie heeft ook arbeiders nodig om te floreren.Sommig hoogelite baasje zou raar opkijken als er geen poetsvrouwen zouden zijn.Dat ze de eigen viezigheid zelfs moeten doen,maar dat terzijde.Vele zijn gewoon ontevreden met de politiek hoe die gedreven word en met het kabinet.Maar 1 ding is zeker.Zoals ik die foto zie,heeft deze mevr lol in haar leven en lijkt ze gelukkig met wat ze heeft.Andere moeten in de kelder gaan om te lachen.

altijdfeest | 13-07-16 | 11:15

@Sjefke7807 | 13-07-16 | 11:02

+1. Bravo! :-)

EefjeWentelteefje | 13-07-16 | 11:15

@Koonkluk Huis | 13-07-16 | 11:06 Inderdaad. Als ze met zijn allen PVV zouden stemmen zou deze "meneer" een stuk hebben geschreven met exact dezelfde strekking alleen met een andere titel. Iets van "populisten zijn in strijd met de democratie"...

knutsel | 13-07-16 | 11:13

Je zult zo een man maar bij je lokale sportclub hebben rondlopen. Of erger, hij is waarschijnlijk de secretaris. 'Nou een Algemene Ledenvergadering moeten we maar niet meer doen'. Die leden zijn toch te dom en de thuisblijvers vinden het wel goed. Hij weet alles beter en benoemt zichzelf nog maar eens voor 4 jaar. Brrr.

Piet Karbiet | 13-07-16 | 11:12

Tijdens een discussie avond met Frits Bolkestein, kortgeleden bij Jongeren VNL, bleek hij zeer tegen het instrument referendum omdat de representatieve democratie zich niet verdraagt met het directe inspraak instrument dat deze representatie formeel doorkruist. Tegenwerpingen vanuit de zaal, dat het verlangen naar referenda toeneemt naarmate de kiezer vindt dat de "vertegenwoordigers" niet meer zo goed "vertegenwoordigen" - wat heden het geval is - werden door hem op puur formele gronden afgedaan. Hij stelde dat de kiezers deze niet functionerende politici of partijen dan maar moesten wegstemmen. De Formele en Reële werkelijkheid liggen gevaarlijk ver uit elkaar. Ik vrees dat het instrument referendum van het NL politieke toneel gaat verdwijnen. Zwaan is een straatvechter, hij maakt stemming, maar politiek zie ik deze formele benadering aankomen. De politici willen niet nog eens zo in hun hemd gezet worden..

Homo homini lupus | 13-07-16 | 11:12

De slotzin uit het stuk klopt dan wel weer, alleen met de verkeerde conclusie: "De stabiliteit en de toekomst van Nederland en van Europa zijn te belangrijk om over te laten aan namaakjournalisten, neppolitici en pseudo-intellectuelen."

En daarom: directe democratie.

knutsel | 13-07-16 | 11:09

Sjefke7807 | 13-07-16 | 11:02
Hear hear!!!!!

Not_again | 13-07-16 | 11:07

@Lupuslupus | 13-07-16 | 11:00

Had zó uit de koker van Goebbels kunnen komen, inderdaad, je weet wel, die plaatjes van joodse mensen met haakneuzen. "Der Ewige Jude", en zo...

Deze foto van een - waarschijnlijk arme - vrouw heeft hetzelfde doel: walgelijke framing.

Hopelijk is er nog ergens een oplettende advocaat te vinden die voor deze mevrouw een verpletterende schadevergoeding wegens belediging en misbruik van het portretrecht gaat regelen.

EefjeWentelteefje | 13-07-16 | 11:07

En de linkse partijen willen maar wat graag die retarded morons als stemvee naar zich toe trekken.

Rest In Privacy | 13-07-16 | 11:06

@jawor36 | 13-07-16 | 10:58 - oh wij zijn het niet geheel oneens hoor. Het word in mijn ogen een probleem als de vertegenwoordiging de stem van de meerderheid negeert omdat het niet in hun straatje (lees persoonlijke loopbaan) past.

Vertegenwoordiging werkt alleen, als de stemmer de vertegenwoordiging ook naar huis kan sturen.

MarcS | 13-07-16 | 11:05

Eurofiele retoriek van iemand die niet gehinderd wordt, door in te zien dat anders denkenden een echt democratisch geluid laten horen.

vhKarelkruizenruiker | 13-07-16 | 11:04

Dat van die clicks genereren zo werkt de Telegraaf al jaren met dat systeem. De VK is geen haar beter. Je moet er a. niet op clicken en b. in elk geval nooit op reageren. Dat geldt ook voor GS overigens.

Rest In Privacy | 13-07-16 | 11:04

ja maar, en dus 10.14: Volgens jou is het referendum de enige stok die het populisme heeft om mee te slaan? Ja maar, wat dacht je van demonstraties die uit de hand lopen, terreuraanslagen, schietpartijen op de politie en als grootste stok een revolutie?
Gewoon even nadenken over wat al (te) dikwijls is geweest. Dan toch maar liever even aan demense vragen wat ze nou eigenlijk willen en er dan ook rekening mee houden?

bruin kikkertje | 13-07-16 | 11:03

Nog geen 3 zinnen into het stukje vliegt de 1e Godwin al laag over. "Weet u wie ook zo van Volksstemmingen hield?" *naar jaren 30 man met raar snorretje zwaait* En worden referenda gelijk gesteld aan dictatoriale regimes. Werkelijk?!? En dan een stuk verderop: "Zwak geïnformeerd..." Wie denkt deze nare stofmijt dat hij is? Ik heb, i.t.t. een hoop Kamerleden, wél de moeite genomen de 300 zoveel pagina's door te worstelen en heb mede daardoor mijn dikke vette "NEEN" gestemd! Dit hele verdrag was een farce waar de honden geen brood van lusten. En een indirecte oorlogsverklaring aan Rusland bovendien.

Vervolgens dit: "Daarmee is ook gekozen voor isolationisme, nationalisme en achterlijkheid". Dit gaat over de Brexit. Laat me even terug spoelen. Kiezen om uit de geldverslindende, alles behalve democratische EU te stappen is terug naar de achterlijkheid?!? Wat een dedain, wat een arrogantie. Hij sneert vervolgens naar "de ouderen, lager opgeleiden, meest kwetsbaren en plattelandsbewoners". Ja, deze groepen worden dan ook onevenredig met de gevolgen van de EU waanzin geconfronteerd. Lager opgeleiden zien hun banen; óf naar het buitenland verdwijnen danwel ingenomen worden door Oost-blokkers die ver onder het gangbare uurloon gaan zitten via schijnconstructies. Waardoor het voor de inheemse bevolking onmogelijk is daar tegenop te concurreren. De ouderen zien alle, met moeite opgebouwde verworvenheden zó door het putje gaan ter faveure van nimmer bijdragende groepen en de rupsjes-nooit-genoeg van Brussel. De meest kwetsbaren idem. Wat voor zin heeft het voor de lokale boeren zich te moeten houden aan achterlijke regels uit Brussel als hun markt lokaal is??? Alleen de grote firma's hebben het geld om hier aan te voldoen. Zodoende verwoesten ze hele lokale takken bv de lokale visserij.

Dan het gezwets over de "toegenomen racistische incidenten". Meneer lult maar wat. Voorlopig zijn er hele no-go area's, net als hier en elders(hoi Zweden!), waar je als Brit je leven niet zeker bent. En als hordes moslim mannen jarenlang meer dan 1400(!) blanke meisjes/jonge vrouwen in Rotherham misbruiken en verkrachten omdat het toch maar "blanke westerse hoeren" zijn, dan is daar natuurlijk helemaal niets racistisch aan wel? *kuch*

Of deze man wel eens in Zwitserland geweest is en dan nog eens van waardeloze referenda wil reppen. Zwitserland is zo'n beetje hét voorbeeld van hoe het wél moet. Het is één van de beste landen om in te wonen, het volk wordt meerdere malen per jaar(!) geraadpleegd over belangrijke zaken en dat zie je af aan de leefbaarheid. Dat mensen dit soort non-valeurs nog serieus nemen, stuitend gewoon. En dat moet dan ons voorbeeld zijn waarop we onze beslissingsneming moeten baseren. Nee dank u!

Sjefke7807 | 13-07-16 | 11:02

Nee. Het is veel erger.
Kijk maar naar de originele kop van dit artikel, VOORDAT ze het hebben aangepast: imgur.com/a/J7kFO

droomwerker | 13-07-16 | 11:01

Typisch een verhaal wat nu echt onder volksverlakkerij valt en dat zou strafbaar moeten zijn. Het referendum is een uiterst middel van democratie waarbij een afdwalend kabinet gecorrigeerd word in zijn koers als wens van de bevolking die zij nu eenmaal vertegenwoordigd, niets meer niet minder en daar is helemaal niets mis mee tenzij er list en bedrog aan te pas komt. Er zal zwaar moeten worden gestraft wanneer de beeldvorming die de kiezers wordt aangepraat op onwaarheden of zelfs leugens berust. Dan hebben we het pas over volksverlakkerij en niet eerder.
En dat straffen zou ook voor de verkiezingen moeten gelden of wanneer er valse beloftes worden gemaakt.

ruud-topper | 13-07-16 | 11:01

"... dat er binnen de kringen van media en elite een overtuiging bestaat dat zij met de neuzen dezelfde kant op staan als de macht, en dat ze vanuit die positie de verplichting hebben om zich te weren tegen geluiden van buiten..."
Het zit veel dieper, van Rossem. Ze menen niet dat ze een verplichting hebben, ze menen dat ze een recht hebben. Ze zijn opgegroeid en zijn opgeroeid met die macht, en hebben samen met die macht, zonder dat er afspraken zijn gemaakt, zonder dat ze het hebben neergeschreven, zonder dat ze er überhaupt over nagedacht hebben, een rangorde in het leven geroepen, waarin ieder zijn plek toebedeeld heeft gekregen. Het is een kastensysteem dat men, vaak zonder dat men er zich van bewust is, hanteert om de wereld te ordenen. Het volk staat het laagste in rangorde, is de slavenstand, en het volk dientt zich dan ook als slaaf te gedragen, de krant te lezen, zich voor te laten lichten, zich te laten leiden, zich te laten berispen, zich te laten straffen zelfs door hogere kasten. Het hele carroussel van pers en politiek speelt zich op hogere niveau's af in die door henzelf geconstrueerde hiërarchie. De journalist mag wellicht kritisch zijn en soms de vijand der politicus, maar samen zweven zij als vanzelfsprekend bóven het domme volk, en herkennen zij elkaar in die bevoorrechte positie.
Al dat gedoe over populistme, onderbuik, en al die discussies rond de vraag wat het volk kan behappen, at alles heeft te maken met een situatie waarin het kastenstelsel instabiel dreigt te worden, en de wijze waarop beslissingen tot stand komen niet volgens de ongeschreven, maar inmiddels vaste wetten verlopen.
De EU is in macht kunnen groeien zo lang de kastensystemen functioneerden. Nu dat niet meer het geval lijkt te zijn schurken de boven ons gestelden tegen elkaar aan, van links naar rechts, en of ze mekaar nou moeten of niet. Want ze hebben wat te verdedigen, namelijk de vanzelfsprekendheid van een positie bóven het volk.
Natuurlijk, er zijn hiërarchieën. Maar de vraag is welke onvermijdelijk zijn en welke niet, welke kunstmatig in stand worden gehouden en welke niet, welke verbloemd worden en welke niet. Tegen de verkiezingstijd dan zien we de campagnes weer voorbijtrekken, en wordt hetzelfde volk, dat nu moet begrijpen te dom te zijn om voor de duivels in de politiek te dansen, weer geprezen en verleid om zijn stem uit te brengen op basis van eerlijke verhalen en andere lulkoek. Dan wordt datzelfde volk, zo heeft het er alle schijn van, serieus genomen.
Maar zelfs dan vindt het journaille nog dat het stemvee te dom is, staat de krant vol met uitleg, analyse en duiding en wordt het maximum aan zelfpijperij bereikt. En de politicus? Die doet aan het spel mee, volop. Want ze hebben mekaar o, zo nodig om hoog in de rangorde te blijven hangen.

Schoorsteenveger | 13-07-16 | 11:01

Zoals zovelen verwisselt Ton Zwaan doel en middel betreffende de EU. De EU moet en mag geen doel op zich zijn maar een middel om het welzijn en welvaart van haar bewoners te verhogen. Eurofielen zien echter de EU wel als doel en gaan daar totaal voorbij aan de wensen en behoeften van de bevolking.

kortebroek | 13-07-16 | 11:01

Het houdt maar niet op, die 'framing'. Zowel in de VK als in de NSB moet ik iedere keer weer constateren dat ik een 'rasiestiese laagopgeleide oudere' ben want... kritisch t.a.v. de EU en de gelukszoekersimport.

Dank voor dit stukje, Van Rossum. Iets met spijkers en koppen!

EefjeWentelteefje | 13-07-16 | 11:01

Het is duidelijk op Bilderberg besproken dat referenda toch écht niet meer kunnen. Rutte kwam terug en het eerste wat hij publiekelijk tetterde was dat hij toch echt, ECHT tegen referenda was en al helemaal tegen referenda die zouden gaan over multilaterale verdragen. Daarin zit hem het venijn; heel de EU is een multilateraal ondemocratisch geheel. Ja, onze volksvertegenwoordigers worden gekozen en zij beslissen dingen voor ons. Maar van bijvoorbeeld de VVD weten we dat de VVD in de tweede Kamer HEEL anders is dan vak Alde in de EU en compleet andere standpunten heeft. En die VVD'er waar u uw stem aan gaf, die haalt vrolijk ginnegappend z'n schouders op, want hij is niet verantwoordelijk voor wat de EU beslist. Maar hij is WEL verplicht die beslissingen op te volgen. Dat kan niet, en mag niet. WEG met de EU. TERUG met die soevereiniteit.

Adversary | 13-07-16 | 11:00

Wat een uiterst smerige, discriminerende foto is dat zeg. Die vrouw wordt totaal ontmenselijkt, Hitler zou er jaloers op zijn. De foto is bedoeld om deze vrouw als "Untermensch" af te schilderen. Een soort vuilnis waar je alleen maar last van hebt.
.
Nee dan die strak.in.het.pak witte boorden criminelen w.o. ook deze Tom Zwaan. Onze universiteiten zitten er vol mee en met groot plezier EN succes infecteren ze daarmee hun studenten. Van binnen totaal verrot.

Lupuslupus | 13-07-16 | 11:00

Als je zag wat voor varkens daar stonden te juichen voor die Brexit dan bevestigde dat inderdaad alle vooroordelen over het dome en lompe plebs.
De manier waarop er de laatste tijd met referenda is omgegaan heft de democratie veel schade toegebracht. Zowel het wangedrag van de "winnaars" als het wegkijken en sabotere door de verliezers verdiende niet de schoonheidsprijs. Steeds meer mensen zijn dit sort democratie meer dan zat en blijven of thuis of gooien hun stem weg zonder te weten waar ze eigenlijk op gestempt hebben. Het is eigenlijk de hoogste tijd voor de sterke man. De putsch-pleger die iedereen aan het werk zet. Die met bewondering wordt gevolgd en die snoeihard en onvoorwaardelijk opkomt voor de belangen van het gehele volk. In tijden van crises is dat nodig. Professor Pim had het op zijn charisma waarschijnlijk wel gered, maar ome Geert is een splijtzwam. Rutte een eloquente garnaal en daarachter zitten alleen maar heel erg dubieuze figuren. Maar ja, wie staat er eigenlijk op ?

van Oeffelen | 13-07-16 | 11:00

@blauwe zander | 13-07-16 | 10:09
Irritatie komt met een prijs. Dus niks gratis.

Rest In Privacy | 13-07-16 | 10:59

Referenda zijn gewoon een vorm van democratie. Alleen in ons land zijn we niet gewend daarmee om te gaan. Wij hebben ons verbonden aan politieke partijen met wetenschappelijke bureaus, welke partijen ons kandidaten opdienen, waarop we eens in de 4 jaar op mogen stemmen. Wie het zijn en wat ze in hun mars hebben wordt ons pas tijdens die 4 jaar pijnlijk duidelijk. Ze zitten het volk niet te vertegenwoordigen, maar de partij, de EU en de lobby's.

Graaf van Egmont | 13-07-16 | 10:58

MarcS | 13-07-16 | 10:31

Overschatting is waarschijnlijk net zo gevaarlijk als onderschatting. Als het volk consequenties van politieke keuze altijd kon overzien, dan hadden we geen volksvertegenwoordiging nodig toch?

Ik ben heel blij dat niet alle besluiten in Den Haag onderhevig zijn aan de grillen van het volk. Zo'n parlement haalt de scherpe randjes er vanaf en dat is broodnodig.

jawor36 | 13-07-16 | 10:58

hey het is geeneens een fotoshop
eng volk daarbij volkskrant

janneman1977 | 13-07-16 | 10:58

Het is een enorm dom stuk en vreselijke foto, helemaal eens.

Maar laten we wel wezen, op referenda valt wel het een en ander af te dingen. De politiek (en het hele leven) gaat over macht en referenda zijn een machtsmiddel.

Het lijkt geen idiote aanname dat de uitslag van een referendum grotendeels wordt bepaald door populaire media (telegraaf/GS/etc.) en publiek prominente personen. Het gaat bij de stem immers vaak om een gevoelskwestie, die zich goed leent om via publieke opinie te beinvloeden.

Referenda zijn niet ant-democratisch maar ook zeker niet democratisch zoals GS stelt. Het is een machtsmiddel and that's it. Meer referenda betekent meer macht voor partijen die de publieke opinie kunnen beinvloeden (zoals GS, geen wonder dat ze voor zijn). Daar kun je voor of tegen zijn.

Ik ben tegen als het over wezenlijke onderwerpen gaat. Referenda kunnen een middel zijn bij irrelevante vragen zoals of er een schommel of glijbaan op de speelplaats moet komen. De vraag of de speelplaats er moet komen moet worden uitgemaakt door mensen die zich bezig houden met stadsplanning. Vragen zoals 'moet de belasting omlaag' zijn een ramp voor referenda, want de uitslag valt wel te voorspellen, maar de gevolgen staan daar los van (wie gaat dat betalen?). Dit zie je ook bij de Brexit, leuk zo'n Brexit, maar de uitvoering ligt nu in handen van mensen die voor 90% tegen waren. Niet echt gezond.

Nick da Prick | 13-07-16 | 10:57

"Referenda zijn in strijd met de democratie"
WTF, dat verzin je toch niet? Het is de meest directe vorm van democratie.
Die lui daar zijn echt totaal rijp voor een gesticht!

Mastermattie | 13-07-16 | 10:57

Dat gelul vind ik achterhaalde koek. Werkelijk niets nieuws, alleen bij gebrek aan betere argumenten maar steeds grovere Godwins. Maar het artikel is in elk geval een duidelijk gemarkeerd als een opinie-artikel. Je weet wat je krijgt: een mening.

Wat ik wel kwalijk vind is de framing die de Volkskrant met die foto van die mevrouw met de rollator. Inderdaad niet moeders mooiste, maar dat kun je stellen van alle baarddragende, shag-rokende, ongewassen VK-redacteuren. Deze framing zorgt voor kleuring in het onderbewustzijn van de lezertjes. En dat is een keuze van de ‘volstrekt onafhankelijke’ redactie zelf.

ole guapa | 13-07-16 | 10:56

Ze zijn zélf dom tuig. En nog arrogant ook.

Ohja | 13-07-16 | 10:56

Er ging een golf van warme gevoelens door deze mensen toen een minderheid de straat op ging om te demonstreren tegen (noem maar iets). Toen de Berlijnse muur viel, toen de Arabische lentes uitbraken. Mensen als Tom waren blij, hadden de mond vol van democratisering en de volkswil, ze dachten met weemoed aan de eigen Maagdenhuisbezetting en de demokratiese revolte van '68. Achteraf waren ze er ook bij geweest in Parijs, liepen fier mee met Sartre en De Beauvoir (in werkelijkheid zaten ze gewoon in een studentenkamertje zich af te trekken op een tietenblaadje).
Maar nu de volkswil wat anders is dan hun heilige ideaal, nu een daadwerkelijke volksraadpleging met potlood en papier en netjes stemmen tellen iets anders uitwijst dan de grootste schreeuwers op een plein willen, dan de experts op de TV zeggen, dan de vertrouwde linkse voormannen telkens weer bij elkaar liegen, dan de aantallen demonstranten met vlaggen en banieren deden vermoeden.... nu is opeens de volkswil gevaarlijk en antidemocratisch.
Het moet toch een behoorlijke kortsluiting zijn in die breinen.

Stormageddon | 13-07-16 | 10:55

Dat dikke mokkel op de pica is de moeder van Jesse Klaver en nee, ik doe Jesse niet de moeder!

eerstneukendanpraten | 13-07-16 | 10:55

Moet de volkskrant tuig dat even aan Zwitsers vertellen, is kijken hoe deze zullen reageren.

MrShadow | 13-07-16 | 10:54

De meeste mensen leven van en voor multinationals. Die zijn niet democratisch. Het leuke van Noord Korea is, dat die daarom ook multinationaal willen gaan.

Hartgrond | 13-07-16 | 10:52

De "Angelsaksische wereld" t.t.z. de USA en het UK passen in hun hooggeprezen "democratisch model" geen referenda toe. Met als gevolg dat bijv. Tony Blair, zoveel jaar na datum, in het openbaar staat te grienen dat hij er toch zoveel spijt van heeft dat hij heeft meegeholpen aan een onterechte oorlog en inval in Irak. Dat hij toch zoveel spijt heeft van alle ellende die hij over die regio heeft helpen brengen. Dat het hem toch zoveel spijt dat hij één van de inspirerende krachten was achter de verschijnsels Al Quaida en IS.
Dat was allemaal niet nodig geweest als het USA en UK kiesvee via een referendum had mogen meebeslissen over de betrokkenheid van hun regeringen die in hun naam dat alles gebracht hebben. Ik vermoed heel sterk, dat het kiesvee van toen niet nog eens "yes" gestemd zou hebben op de vraag van: "Wolt Ihr den totalen Krieg", gelet op wat dat had meegebracht voor Duitsland. En nou zitten we er mee met z'n allen.

bruin kikkertje | 13-07-16 | 10:52

Sentimenten en kulargumenten kun je buiten het parlement houden, of ze het zwijgen opleggen.
@ouwespamhoer | 13-07-16 | 10:44
/
Zoals huilebalken Timmermans en Juncker die in het Europees Parlement leegliepen over de aanstaande apocalypsen?

Piet Karbiet | 13-07-16 | 10:51

De Volkskrant, de papierenversie van JOOP, die alleen nog bestaansrecht heeft in gebieden waar PvdA, GroenLinks en D66 het kromzwaard zwaaien.

Uw Psychiater | 13-07-16 | 10:50

@Vogelbeest | 13-07-16 | 10:19
Het voordeel lijkt me ook, dat ambtenaren samen met politici duidelijk moeten kunnen maken wat de voordelen zijn van nieuwe wetgeving. Juist dat komt de transparantie van de overheid ten goede, welke toch een basisvoorwaarde is voor een goede democratie.

head_pend_jervin | 13-07-16 | 10:50

@Recapore | 13-07-16 | 10:16 Grappig, je geeft zelf in één zin zowel probleem als oplossing: De mensen met die uitkering waar je het over hebt kunnen namelijk het gras wel maaien, de hondenpoep opruimen, de speeltuin onderhouden, etc.

Bovendien spreek je jezelf nogal tegen. Als zij (de ambtenaren) er de hele dag mee bezig zijn en er verstand van hebben, waarom gebeurt het dan niet?

knutsel | 13-07-16 | 10:49

Politiekcorrectheid is dan ook een destructieve religie. Heeft sowieso niets met ratio, vrijheid , democratie, en rechtstaat te maken.
.
En vergist u niet. Inmiddels zijn politiekcorrecten net zo gevaarlijk voor de gewone burger als Islamoordenaars.
.
Vergelijkbare retoriek, vergelijkbare neiging tot dwang, vergelijkbare neiging tot het rechtvaardigen van geweld om het eigen gelijk.

Parel van het Zuiden | 13-07-16 | 10:49

Dit soort Goedvolk stond samen met de NOS te juichen om de EU staatsgreep in Italië, willen ze hier ook.

compitaal | 13-07-16 | 10:49

Erg goed dat GS dit aankaart. Het dedain druipt werkelijk van dit VK artikel af. Werkelijk een dieptepunt in de antidemocratische standpunten van de linkse kerk, ronduit walgelijk zelfs!

Batavi Magistralis | 13-07-16 | 10:49

Dezelfde vrouw stond afgelopen maandag al in NRC. Met de beste bedoelingen natuurlijk, want daar hebben ze het meer gemunt op 50+ vrouwen met een kort pittig kapsel en een rugzakje.
Kan iemand mij zeggen hoe ik mijn haar moet doen en eventueel welke tas geschikt is?

marie furie | 13-07-16 | 10:48

Ik zie alweer voor me hoe mensen van gemiddelde intelligentie een betoog als dit lezen en dan trots in de spiegel kijken omdat ze het toch maar mooi begrepen hebben allemaal. Hoog niveau hoor, dat recht is krom, zwart is wit en boven is onder. Vervolgens kunnen ze niet wachten om aan al hun collega's te laten horen hoe intellectueel ze zijn door deze lariekoek aan ze uit te leggen (ik heb meerdere van zulke druiven op mijn werk). Alfa-geneuzel is een soort virus dat zich in stand houdt en verspreidt doordat de helft die ermee in aanraking komt vergelijkbaar gezwets begint uit te kramen.

stampertje85 | 13-07-16 | 10:47

De man heeft wellicht iets te diep in de nationaal-socialistisch aarsch gekeken. Zeuren over "namaakjournalisten, neppolitici en pseudo-intellectuelen" maar dan vergeten te melden dat referenda niet alleen in dictaturen voor komen, maar ook in overdemocratische, prettige staten als Zwitserland en Californië.
En de eurofielen, hebben die niet van meet af aan een dubbele agenda? Van een klein niveau (Rutte, pechtold op jacht naar een EU-baantje) tot wereldniveau (onzichtbare EU-topambtenaren die de nationale staten willen doen verdwijnen door opzettelijk instabiele, zwakke landen toe te laten). Regel voor regel fouten, slechte aannames, selectief citeren en omissies.

Ik mag hopen dat die Zwaan zijn werk bij het NIOD beter en zorgvuldiger heeft gedaan dat dit zwakke, naar haat riekende broddelwerkje.

Guido | 13-07-16 | 10:46

De referendumwet is ten eerste goedgekeurd door het democratisch gekozen parlement dwz parlementaire democratie. Dus een referendum is absoluut democratisch. Het resultaat is ook absoluut democratisch aangezien IEDEREEN de kans krijgt om te stemmen. Dat er vervolgens anti-democraten zijn geweest bij het oekrainereferendum die expres niet gestemd hebben om het opkomstpercentage te beïnvloeden omdat men bang was voor het resultaat is een bijzaak. Het referendum zelf is in essentie democratisch, net als dat parlementaire verkiezingen met een opkomst van vaak maar 50% ook gewoon democratisch is. Dan hoor je men ook niet zeiken dat maar 50% van het electoraat gestemd heeft. Drogredenen uit het kamp van de elite. Het feit dat het volk als het de kans krijgt anders stemt dan de bestuurlijke elite wil, zou voor de bestuurlijke elite een signaal moeten zijn dat zij hun standpunten moeten aanpassen en niet proberen de uitslag van een referendum om te draaien of simpelweg niet uitvoeren zoals Rutte dat doet. Dit hele volkskrant verhaal en de reactie van talloze van pseudo-democratische partijen als D66, Groenlinks, VVD en PvdA op referenda is typerend en onthullend. Deze partijen nemen het helemaal niet nauw met de democratie. En als ze hun mond er vol over hebben is dat niets meer dan opportunisme en populisme. En dan durven deze partijen en de daar aan gelieerde "experts" en "geleerden" ook nog eens met het vingertje te zwaaien over de PVV dat het geen democratische partij is maar een beweging. Tja, dat was al een belachelijk statement van deze partijen aangezien 0,5% van het totale electoraat lid is van een politieke partij, maar nu met deze anti-democratische uitspraken jegens referenda NADAT de uitslagen niet zijn bevallen is natuurlijk lachwekkend.

Old_Spice | 13-07-16 | 10:45

@raskol 10:24: "Kortom, referenda zijn broodnodig als de vertegenwoordigende politici vergeten waar hun macht vandaan komt en wie ze behoren te vertegenwoordigen". Eindelijk iemand die het begrijpt. Dat is dan ook de enige reden dat ik, als voorstander van een vertegenwoordigende democratie, toch voor referenda ben. Onze politici tonen keer op keer weer aan dat ze niet te vertrouwen zijn. Niet "handjes in de kas" niet te vertrouwen, hoewel dat indirect ook wel voorkomt. Het zijn hun drijfveren en loyaliteit die suspect zijn.

Muxje | 13-07-16 | 10:45

Ze zijn niet alleen dom, ze stinken ook nog eens. Maar dat is het probleem niet. Het echt probleem is dat ze zo makkelijk te beïnvloeden zijn. Daarom is een referendum niet democratisch. Sentimenten en kulargumenten kun je buiten het parlement houden, of ze het zwijgen opleggen. Bij referenda wordt dat moelijker.

Lies, damned lies and Brexit.

ouwespamhoer | 13-07-16 | 10:44

Gek he? Dit geklaag hoor je alleen maar over referenda. Als het aankomt op (2e kamer/provinciale staten/gemeenteraad/europees parlement) verkiezingen, dan wordt de kiezer wel geacht 'handelingsbekwaam' te zijn. Ook hoor je dan niemand klagen over opkomstcijfers etc. Ook hier wordt de kiezer vaak een worst voorgehouden (Geen cent meer naar de Grieken, EUR 1000 voor de werkenden, handen af van de hypotheekafstrek, etc.). Zou het kunnen komen dat verkiezingen gaan over goedbetaalde baantjes en macht......?

hxl | 13-07-16 | 10:43

@ Gerard Leeflang | 13-07-16 | 10:35

Bestuurd? Maar door wie dan? Of is je heilige geloof in en ontzag voor de machthebbers zo groot dat je die dan weer wel vrije wil toedicht? Geef ons een inkijk in uw voor tirannen gezwichte geest.

très cool | 13-07-16 | 10:43

De vijand van de democratie moet behandeld worden als de vijand van het volk.

Rest In Privacy | 13-07-16 | 10:43

Ha, net gestempt. Staat nu 50/50.

Piet Karbiet | 13-07-16 | 10:42

Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable.

John F. Kennedy

bambi1970 | 13-07-16 | 10:42

@raskol | 13-07-16 | 10:24
Filmpje Timmermans gezien, waarin hij klaarkwam op Juncker maar vooral op zijn eigen legitimiteit?

Ik heb zitten schateren van het lachen terwijl iedereen blijkbaar boos werd. De beste man verwijt UKIP (geen partij in landsbestuur UK) dat ze weglopen voor hun verantwoordelijkheid. Ze moeten net als Timmermans hun taak volbrengen want ze zijn democratisch gekozen.

Vervolgens oreert Timmerfrans verder dat de rest van die bende daar WEL naar het volk luistert, doet wat het moet doen omdat ze gekozen zijn.

Welnu: UKIP in EU parlement had maar 2 doelen, afbreken EU ofwel uittreden UK uit EU. Dus zodra een van de 2 gelukt is, via mandaat kiezer, kunnen ze naar huis. (of was dat te veel democratie). Ook heeft de UK stemmer gezegd; BREXIT. Maar raar genoeg is die meerderheids keuze niet goed of zo, want Timmerfrans is boos op hullie. Meeste stemmen tellen, behalve als het niet in hun straatje past.

Daarom en alleen al daarom zou ik pleten om ASAP een NEXIT. Kost dat geld? Vast wel. Lost het alle problemen op? Vast niet. Worden we uitzondering in Europa (niet EU) vast wel. Maar deze 3 dingen hebben we nu ook al met als extra toetje dat wij nu geen soevereiniteit meer hebben. En laat ik die nu graag terug willen.

MarcS | 13-07-16 | 10:41

Als de volkskrant nu eens een stuk schrijft over dat Nederland niet democratiach te regeren is met al die kleine partijen en te lage kiesdrempel. Iedereen weet toch hoe gaat? VVD en PVDA komen stemmen tekort in de tweede kamer, deze krijgen ze dan van bijvoorbeeld van D66, en D66 krijgt er weer iets voor terug waar de achterban van de VVD eigenlijk tegen is en niet voor gestemd heeft. De Nederlandse politiek is dood.

Rest In Privacy | 13-07-16 | 10:41

@FrankVeer | 13-07-16 | 10:32

Na zo'n stuk mag je er van uitgaan dat de man niet meer verbonden is aan 't NIOD. Zo'n gefrustreerde haatrede betekent 'vaarwel lieve vrienden'.

SapperDeFlap2166 | 13-07-16 | 10:40

Dociel mannetje die Zwaan, de droom van iedere democratiehater. En de arrogantie van de VK-redactie om juist zo'n foto te plaatsen zegt veel, zo niet alles, hoe de VK-ubermenschjes op mensen die het minder getroffen hebben dan zij neerkijken.

Voorjaarsmoe | 13-07-16 | 10:40

Referendum eruit? Oké, maar dan een middel voor het volk/stemvee om het kabinet te laten vallen/aftreden er in.

Rest In Privacy | 13-07-16 | 10:40

De VK is geen krant, maar een linkse zuurstok net als Joop. Allemaal uit de hoek dat al sinds 1946 zonder tegenspraak aan de macht is en het volk een deken voor de ogen houdt.

XaleX_2 | 13-07-16 | 10:39

@Recapore | 13-07-16 | 10:16
In mijn straat hebben wij 6 jaar moeten strijden en praten voor een ondergrondse vuilcontainer, twee extra fietsrekken en een steigertje voor de deur. Wat parkeerplekken bij het sportcomplex duurde 5 jaar. Mede en vooral door de eindeloze vertragingen en geklooi van 'deskundige ambtenaren'. Het is nu allemaal geregeld maar de meeste burgers hadden allang de handdoek in de ring gegooid.

Piet Karbiet | 13-07-16 | 10:39

Omdat in het bovenstaande al de nodige reductii ad Hitleranum gemaakt zijn, kan ik volstaan met een verwijzing naar der euwige jude. Omdat de mainstream media al jaren niet anders zijn dan een propagandakanaal van de heersende macht kan je ervan uitgaan dat men sinds de emancipatie van de arbeider klaar is, op zoek is naar een ander volk. Het oude heeft afgedaan, heeft de kans gehad zich aan te passen en de rest wordt verzocht op te rotten of weg te rotten. Niet anders dan een oorlogsverklaring van de macht aan u.

Glasgow Argus | 13-07-16 | 10:39

dus volgens hem is zwitserland een dictatuur, dat zegt dus al genoeg, ik hoop niet dat zo'n idioot les mag geven.

isotope 465 | 13-07-16 | 10:38

Stereotype foto hoor, bij dat artikel. Riekt naar racisme!

John McClane | 13-07-16 | 10:38

Tjemig | 13-07-16 | 10:14
Inmiddels staan de Nee's op voorsprong :-)

En verder: die Ton Zwammer kannet zo goed betogen dat verkiezingen uberhaupt afgeschaft moeten worden, want er kon weleens gelogen worden door politici rondom verkiezingen. Hij vergeet overigens gemakshalve dat de Eurofielen juist keihard logen door te blijven claimen dat het slechts om een handelsverdrag ging, terwijl ze nadie gewoon hebben toegegeven dat het wel net even iets verder gaat dan alleen dat. Eurofielen zijn niet te vertrouwen. Zie Barosso, zie Timmerfrans, zie Rutte, etc. etc.

BlowingBubbles | 13-07-16 | 10:37

De man is verbonden aan de UvA.
Dat is bepaald geen aanbeveling voor neutraliteit dat linkse bolwerk.

henk vintage | 13-07-16 | 10:36

En aangezien de menselijke vrije wil aantoonbaar niet bestaat is democratie ook maar iets dat moet worden bestuurd. Lood om oud ijzer.

Gerard Leeflang | 13-07-16 | 10:35

Links en rechts tref ik collega's die ook mompelen dat we al democratisch vertegenwoordigd worden in Den Haag en Brussel. Die allang gehersenspoeld zijn door MSM en dit soort oeverloze EU-propaganda.
Er is nog ontzettend veel terrein te winnen voor de praktisch meedenkende realisten in dit land.

de Voorzittert | 13-07-16 | 10:35

@ Recapore | 13-07-16

Nee, democratie is uitsluitend meeste stemmen gelden. Al het andere is machtsspelletjes om aan de meeste stemmen te komen. Want die gelden namelijk.

En dan dat schokkend naïeve gewauwel over hoe je ergens "veel verstand" van moet hebben om er over te kunnen meepraten. Je hebt kennelijk nog nooit gehoord van hoe macht corrumpeert.

Het is triest om te moeten lezen dat er zulke voor tirannen gezwichte, gezagsgetrouwe oenen als jij rondlopen. Wees jij nou maar heel dankbaar dat er nog mensen zijn met kritisch denkvermogen die de democratie verdedigen.

très cool | 13-07-16 | 10:35

Altijd leuk, zo'n stuk van iemand die zichzelf tegenspreekt.
Heeft het over manipulatie die ook voorkomt in een parlementaire democratie. Maar alleen het referendum moet afgeschaft worden. De rest dus kennelijk niet.
En verder die zinnen over dat het feitelijk de minderheid is die tegen heeft gestemd. Als bij de 'normale' verkiezingen slechts 40% komt stemmen, dan zijn het ook de feitelijke minderheden die bepalen wat er gebeurd.

helaas nederlander | 13-07-16 | 10:35

@brtnsnwbrd | 13-07-16 | 10:23
De ironie van het stuk t.o.v. de stemming eronder is hilarisch!

Dus de azijnbode is tegen referenda, want mensen zijn te stom om te kiezen. Mogen vervolgens kiezen of ze het eens zijn met de stelling ja/nee. Dus stel dat 90% eens is EN de stelling de lezer (stemmer) is te stom om ht juiste te kiezen .....

MarcS | 13-07-16 | 10:33

Goed stuk, maar dat het nu al geplaatst is verbaast me.
Trouwens net zo effectief als dat referendum, verspilde moeite.

Gerard Leeflang | 13-07-16 | 10:33

"If human beings are fundamentally good, no government is necessary; if they are fundamentally bad, any government, being composed of human beings, would be bad also." - Fred Woodworth

postmodernismisdead | 13-07-16 | 10:33

@brtnsnwbrd | 13-07-16 | 10:23
Waar kan je dan stemmen onder dat VK stuk?
En tellen de niet-stemmers ook mee?

Piet Karbiet | 13-07-16 | 10:32

Het artikel begint met "Door: Ton Zwaan onderzoeker NIOD/Universiteit Amsterdam"

En eindigt met
"Ton Zwaan was als onderzoeker verbonden aan het NIOD en de Universiteit van Amsterdam."

Op welke titel is het artikel nu geschreven?

FrankVeer | 13-07-16 | 10:32
-weggejorist-
Sinister-President | 13-07-16 | 10:32

Een referendum - maar dan moet het wel een "bindend" zijn - is juist zéér nuttig om de falende overheid een lesje te leren.
.
1 x in de vier jaar stemmen is ONvoldoende, vooral omdat de meeste politieke partijen meteen na de verkiezingen hun beloftes aan hun laars lappen. En vervolgens vier jaar lang doen wat ze willen i.p.v. hun verkiezingsbeloftes uit te voeren. Sjonge jonge zeg, is dat nu nog niet duidelijk?
.
Degenen die tégen referendums zijn, willen gewoon 4 jaar doordrammen zonder dat het volk hen kan terechtwijzen.

Lupuslupus | 13-07-16 | 10:32

Brrr, zum kotzen dat artikel. Zinnen als "Waar dat op zal uitlopen, valt nu nog niet te voorzien, maar een aantal gevolgen tekent zich al duidelijk af." zijn stemmingmakerij, bangmakerij en korte-termijndenken, precies hetgeen waar Zwaan de Nee - stemmers bij het Oekraïne-referendum van beschuldigd.

HJDB | 13-07-16 | 10:32

@Recapore | 13-07-16 | 10:16
Wauw ..... oorzaak, gevolg ......

Men kan de consequenties prima overzien, u bent sterk in het aannemen maar vooral het kwalificeren van anderen (lijkt het).
Met het huidige aantal onwaarschijnlijke aantal ambtenaren kunnen ze blijkbaar al niet eens het minimale aan voorzieningen organiseren. Dus mag de helft weg, je zult zien dat de puinhoop daardoor niet erger wordt. Wellicht is de puinhoop juist te wijten aan de overvloed aan ambtenaren die allemaal een plasje moeten doen over de meest stompzinnige zaken?

MarcS | 13-07-16 | 10:31

"Babyboomer en Azijnbode"? Wat heeft de babyboomer er mee te maken?

t.zeefje | 13-07-16 | 10:31

Ook Zwaan laat zich wel heel erg kennen als hyper-arrogant en zeer slecht verliezer, iemand die liever gaat slaan en schelden ('populisten', 'nep-journalisten') in plaats van gebruik te maken van inhoudelijke argumenten die zijn betoog moeten ondersteunen.

Je kunt met deze mensen geen discussie voeren. Die zijn zó overtuigd van de superioriteit van hun eigen denkbeelden, dat ze andere standpunten teveel minachten om er überhaupt serieus naar te luisteren.

raskol | 13-07-16 | 10:30

stukje in de Volkskrant is riool-journalistiek, de foto is beledigend jegens de vrouw die staat afgebeeld en ook insinuerend t.a.v. allen die aan het referendum hebben deelgenomen, dus van hun democratisch recht hebben gebruik gemaakt. Volkskrant, het wordt hoog tijd voor een grondige zelfreflectie. Dit is vuiligheid.

krelus | 13-07-16 | 10:29

Je moet met iets meer dan dit soort schijncreatieve plofkipjargon voor de dag komen om een goed neargumenteerd verhaal in de Volkskrant ogenschijnlijk te fileren. Kom dan gewoon met een serieuze inhoudelijke reactiei in plaats van met dit soort wartaal.

Prinsemarij | 13-07-16 | 10:29

"Zwak geïnformeerd en door de verenigde populisten vals voorgelicht en bang gemaakt, brachten tweeënhalf miljoen kiezers hun 'proteststem' uit"
Schofterige opmerking.
Zwak geïnformeerd?
Het gepeupel was wel degelijk geïnformeerd, op drie staatskanalen tegelijk en in alle 'volks'kranten', de meerderheid van de tweede kamer, BN'ers, popfestivaldirecteuren, deejays, noem maar op, alles werd uit de kast gehaald om mensen te informeren.
En óndanks die massa-indoctrinatie waren er slechts 1,5 miljoen (ongeveer, kan het aantal even niet precies vinden) die vóór het verdrag heeft gestemd.

Ondanks de massale, ongebreidelde, schaamteloze, ongenuanceerde leugenachtige staatspropaganda ging slecht één op de acht stemgerechtigden stemmen hetzelfde stemmen als Ton Zwaan.
Ik kan me voorstellen dat je je dan in je zak gescheten voelt, Ton Zwaan, het zoveelste bewijs dat je je hele miserabele leventje aan de verkeerde kant van de kloof hebt gestaan, en dan proberen middels een doodsreutel nog even aan te tonen wat een slechte verliezer en wat een onaangenaam mens je eigenlijk bent.

En dan die foto, ik weet niet of Ton die zelf mee uitgezocht heeft, maar eigenlijk hoef je dan het verhaal niet eens meer te lezen.
Ton Zwaan is af.

Cuyahoga | 13-07-16 | 10:28

Linksmensen geloven in een maakbare wereld en dat gaat niet in combinatie met(echt)kritische media, referenda, etc.
Zelf zie ik een liberale samenleving met meer Geenstijl-achtige media als een veel betere optie.

metagod | 13-07-16 | 10:28

Goedkoop en makkelijk scoren doet Zwaan. Erg opvallend dat hij meent dat tijdens het referendum 2/3 van de mensen voor zou zijn maar omdat ze niet kwamen stemmen ze toch zeker een stem moeten hebben. Dan moeten we dat ook maar gaan hanteren met de volgende verkiezingen. Volgens alle commentatoren heeft de PVV een probleem om mensen naar de stembus te krijgen. Dus Zwaan? Alle niet stemmers dan maar naar de PVV verschepen komende verkiezingen ... oh nee wacht !

Barbara Drijfzand | 13-07-16 | 10:28

Wat Piet Karbiet | 13-07-16 | 10:12 zegt dus.

trip666 | 13-07-16 | 10:27

Je mag dus ook niet reageren op het stuk.
Niet dat ik de moeite neem om te reageren op die krakkemikkige opinieshit van de Azijnbode maar het toont aan dat ze bang zijn voor een weerwoord.
Verder heb ook ik het met verbazing gelezen.
Deze heer haat democratie en minacht eenieder die niet hetzelfde denkt als hem.

bakoenin | 13-07-16 | 10:27

U ziet het weer helemaal verkeerd.
Deze eloquente intellectueel is niet tegen referenda, maar alleen tegen referenda waarbij de uitslag niet strookt met de mening van de politiek correcte, linkse (zichzelf liberaal noemende) elite.
Wie dat niet wil begrijpen is een racistische laag opgeleide populist.

jemagookniksmeer | 13-07-16 | 10:26

Zwitserland is inderdaad het grootste dictoriale land ter wereld.

Mokum Kosher | 13-07-16 | 10:26

@ja maar, en dus? | 13-07-16 | 10:14
Oh u bent hoog intelligent begrijp ik.
Vertel eens, wie bedoeld u precies met populisme? Wat is uw definitie van populisme en wat is precies het onderscheidt tussen populisme en retoriek van de pro EU club?

MarcS | 13-07-16 | 10:26

Het is de Volkskrant maar, voor en door Volkskrantmensen die dagelijks moeten horen wat ze moeten vinden.

Bokito ergo sum | 13-07-16 | 10:25

Je kunt grotendeels zo niet overal 'referendum/referenda' vervangen door 'democratische verkiezingen' met name mbt 'jaren dertig/nazi Duitsland' en het artikel blijft, met nog bitterder smaak, overeind.

hfakker | 13-07-16 | 10:25

@ja maar, en dus? | 13-07-16 | 10:14
Een rechtszaak voor meer stemlokalen, een onduidelijk stemformulier, de media die voornamelijk voor het verdrag stonden te brullen, politici die dat verdrag niet eens hadden gelezen, ruim 400 handtekeningen binnen 1 maand voor dit referendum en heel veel inhoudelijke discussie over de Oekraine op het internet. Zegt dat u verder nog iets? Zwitserland heeft bijna maandelijks referenda.

Piet Karbiet | 13-07-16 | 10:25

Vergis ik me nou of heeft de onfeilbare parlementaire democratie (of is die ook tegen de democratie?) zelf zorggedragen voor de referendumwet?

trip666 | 13-07-16 | 10:25

Het is heel simpel. Ik vind het prima om te werken met een vertegenwoordigende democratie waarbij ik niet voor elke scheet een stem moet uitbrengen.

Maar. Dan wil ik wél het vertrouwen hebben dat a) degenen die het volk vertegenwoordigen deskundig zijn mbt de zaken waarover ze beslissen, en b) de bevolking altijd de mogelijkheid heeft om zich uit te spreken over de politieke koers van een land op de belangrijkste thema's.

Wat betreft de EU zijn beide zaken aantoonbaar afwezig. Parlementariërs hebben een lijvig associatieverdrag niet gelezen, maar gaan er wel mee akkoord. Idem IORP-2, CETA, TTIP etc.

En de manier waarop wij participeren in een EU waar het wegnemen van inspraak en transparantie een doel in zichzelf is, dat lijkt me toch iets waarover wij als volk iets van mogen vinden en daar ook richting aan moeten geven.

Kortom, referenda zijn broodnodig als de vertegenwoordigende politici vergeten waar hun macht vandaan komt en wie ze behoren te vertegenwoordigen.

raskol | 13-07-16 | 10:24

HA! hij sluit af met 'stabiliteit', bij uitstek HET argument van de dictatuur.
En hij laat welgevallig weer eens Zwitserland weg. Het (weliswaar saaie) land van de referenda waar alles wel nog steeds goed wordt geregeld.

Hemmenaar7 | 13-07-16 | 10:24

In de ogen van De VolksKrant is de elite een ambtenaar en/of establishmentjournalist (heel PvdA-correct zonder stropdas) en het volk een "tokkie" met rollator.

solcama | 13-07-16 | 10:24

De democratie wordt voor ons geregeld, daar hebben we Bilderberg voor.

rechtsdwalendeautist | 13-07-16 | 10:23

Wat een kutsstuk in de azijnbode zeg! Je kan ook stemmen onderaan het stuk. Ik schrik nu een beetje van de uitkomst. De mensen die die krant lezen vinden het inderdaad een slecht idee om referenda te houden... Kunnen we hier niet iets aan doen? Pollfuck.....?

brtnsnwbrd | 13-07-16 | 10:23

Deze man is een specialist in belichting. Eenzijdige belichting welteverstaan.

Roltong | 13-07-16 | 10:23

In Oostenrijk werken referenda juist ontzettend goed. Een parlement kies je voor een paar jaar en middels een referendum kan je tussentijds correcties uitvoeren op het beleid. En dat is vaak niet op basis van populistische onderbuik gevoelens.

Osdorpertje | 13-07-16 | 10:23

Recapore | 13-07-16 | 10:16

Waar ik democratie zeg bedoel ik referendum. Pijnlijk.

Recapore | 13-07-16 | 10:22

Waar gaat het over: Een opiniestukje in de azijnbode. Zeg maar een reaguursel van een lezer.
Media die zaken overdrijven en onjuist uitvergroten zijn ook oorzaak van het democratisch tekort. Is het niet, GS?

Koos Knak | 13-07-16 | 10:19

De meeste kranten zijn oldstyle propaganda machines. Kijk maar eens welke multinationals en investerings maatschappijen de meeste aandelen hebben in die rommel. Zelfde kliek die bij politici de deuren plat laten lopen door lobbyisten en politieke partijen sponsoren.

Hiesjes | 13-07-16 | 10:19

De effectieve belastingdruk in Zwitserland is minder dan de helft van die in Nederland. Toch is het ook een perfect geregeld land.
Waarom? Omdat directe democratie alle belachelijke plannen tegenhoudt.
Zouden wij ook moeten hebben. Een bindend referendum.

Vogelbeest | 13-07-16 | 10:19

Maar het is wel Ons tuig.

Magdat | 13-07-16 | 10:19

Ik ga het artikel hier (en bij de Volkskrant) niet eens uitlezen. Die Tom LapZwaans is de grootste lamlul hier. Roepen dat referenda anti-democratisch zijn en Putin en Erdogan er bij halen terwijl daar naar mijn weten nog nooit referenda zijn gehouden. Hij zou het moeten vergelijken met Zwitserland, referenda-land pur-sang.

Wat een eurofiele smeerlapperij weer, en ontzettend doorzichtige slappe dweilen-geouwehoer weer. Lekker roepen dat de eurocritici een onsamenhangend verhaal lopen op te hangen terwijl het enige wat de eurofielen doen, niet veel verder dan bangmakerij en propaganda gaat.

Zou hij betaalt worden door de gevestigde orde in Den Haag of zo?

kanon0503 | 13-07-16 | 10:17

Tom Zwaan is de vleesgeworden slavendrijver, die aangepakt moet worden, voor racisme uiteraard.

succesvol | 13-07-16 | 10:17

Wellicht handig als we de verkiezingen voortaan ook niet meer doen. Das pas democratie. Dan kunnen de bovenonsgestelden zelf bepalen welke politieke partij het beste voor ons is.

memyzelfandai | 13-07-16 | 10:16

Het is natuurlijk verschrikkelijk kortzichtig om referenda op één lijn te plaatsen met democratie. Democratie is meer dan "de meeste stemmen gelden". Anders waren de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk per definitie ondemocratische landen.

Er zijn meer dan voldoende argumenten tegen de democratie. Zo weet ik vrijwel zeker dat een referendum over het halveren van het ambtenarenapparaat in mijn gemeente zó een meerderheid zou halen. Maar ondertussen loopt iedereen de hele dag te bitchen dat het gras niet goed gemaaid wordt, dat de uitkeringen niet snel genoeg verstrekt worden, dat het met de veiligheid slecht gesteld is, dat je te lang moet wachten op je paspoort, dat de gemeente hondenpoep onvoldoende aanpakt, dat er te weinig te doen is voor de jeugd, dat de jeugdzorg niet goed in elkaar steekt, dat de speeltuinen beter onderhouden moeten worden. Men kan de consequenties van keuzes vaak niet overzien. Dat heeft niets met domheid te maken, maar met prioriteiten. Iemand die de hele dag ergens mee bezig is heeft ergens meer verstand van. Maar ja, om met die Britse minister te spreken "mensen zijn klaar met experts". De idiocratie begint hier.

Recapore | 13-07-16 | 10:16

Die foto is juist goed gekozen, zo zie je direct hoe de schijn-elite over ons denkt. Nekschot werd voor dit soort tekeningen 's nachts door de politie van zijn bed gelicht.

Piet Karbiet | 13-07-16 | 10:16

Inhoudelijk een belangrijke discussie, maar als de Volkskrant zich tot dit niveau (met dergelijke foto) gaat verlagen, haak ik ook af.

jawor36 | 13-07-16 | 10:15

Bij de vraag "is iets democratisch?" toetst men vaak aan de staatsinrichting van westerse land. Echter betekend democratie simpel weg: het volk regeert. Men moet niet proberen krom te lullen wat gewoon recht is. Referenda zijn hartstikke democratisch. Hilarisch om te zien hoe D66'ers en groen linksers nu ineens afgeven op dit democratisch instrument. Verongelijkt goedvolk.

vindead | 13-07-16 | 10:15

-weggejorist-

Rest In Privacy | 13-07-16 | 10:14

Spijt me mensen, maar kan de heer Zwaan niets anders dan gelijk geven. Een referendum is de enige stok die populisme heeft om mee te slaan en bovendien zet het een discussie compleet vast.

Maarja, ik woon dan ook in de grachtengordel...

ja maar, en dus? | 13-07-16 | 10:14

Even onderaan het kotsstukje stemmen. De ja's staan al op 59%, daar moet nog wat aan te doen zijn.

Tjemig | 13-07-16 | 10:14

In amsterdam staat een mooi monument met een tekst als een volk zwicht voor tirannen dan dooft het licht.. ook hier geld dat stuk tekst weer mach ach een keer per jaar kijkt men ernaar deponeert een paar obligate kransen en maakt zich snel weer uit de voeten..

j.cohen | 13-07-16 | 10:13

De Referendumwet is door een meerderheid van het democratisch gekozen parlement goedgekeurd. Maar dat vergeet deze stinkzwalm voor het gemak maar even.

Piet Karbiet | 13-07-16 | 10:12

Ik ben ook tegen referenda. Maar om nou met godwins te gaan smijten vind ik wat ver gaan. Vóór referenda zijn is net zo'n legitieme mening als de mijne.

two ball cane | 13-07-16 | 10:11

Ik heb het net gelezen.Wat een ondemocratisch stuk. Volkshater in Volkskrant.

eef 47 | 13-07-16 | 10:10

Het jammere is wel dat ongeveer 50% van de lezers dit voor waarheid aannemen. Noord Koreaanse praktijken hierzo..

MinderStijl | 13-07-16 | 10:09

Vier weken voor niks heb ik de azijnbode , het moslim fascisme straalt er van af .

blauwe zander | 13-07-16 | 10:09

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl