achtergrond

Geenstijl

Van bacon krijg dus je helemaal geen kanker

waaromheetdeprofeetdanmoHAMmed.png Wetenschapsjournalistiek is een vak apart en (bijna) niemand in Nederland beheerst het. Nee, wij ook niet en we gaan ook niet doen alsof. Maar dat er een raar luchtje zit aan het 'Van bacon krijg je kanker'-nieuws, dat pakken onze hoaxgevoelige neusjes uitstekend op. Gisteren kwam de World Halal Health Organization met het DRAMATISCHE nieuws dat je van bacon, ham en nog een zooi vleeswaren DARMKANKER krijgt. Iedereen paniek en de headlines konden de ophef niet meer bijhouden. Onmiddellijk was het wáár, want de WHO is een Hele Belangrijke Grotemensen Organisatie, dus waarom zou je daar aan twijfelen? Bovendien: journalisten kunnen toch niet rekenen, tellen of grafieken lezen, laat staan ingewikkelde onderzoeksdata interpreteren. Wat ze wél kunnen, is begrip opbrengen voor vegetariërs en overige mensen die geen varkensvlees eten, en daarnaast kennen ze allemaal natuurlijk de internationale duurzaamheidsagenda ("Minder vlees = meer wereldvrede") uit hun hoofd. Dus gingen de mediaas helemaal Volkswagenhetze op uw hamlappen. Vlees moet kapot. Maar nu de hamvraag: kunnen we klakkeloos accepteren dat bacon = kanker? Dat weten wij niet. We hebben dat WHO-rapport niet gelezen, de NOS geloofden we sowieso al niet en we waren al helemáál niet van plan om te stoppen met bacon & worst. Maar we hebben wél een intelligente achterban, en uit de mailbox halen we onderstaande debunk interpretatie van het WHO-verhaal. Afkomstig uit Duitsland, dus nauwkeurig. Bij dezen. Lees en laat het ff sudderen. En geloof niet alles wat WHO, NOS & MSM op het mediamenu zetten. "Beste GeenStijl redactie, Groen en geel erger ik mij aan onderzoeken zoals de meest recente van het WHO betreffende bewerkt vlees. De meest gelezen headline was toch wel iets van de strekking: bewerkt vlees veroorzaakt kanker. Niemand, althans vrijwel niemand (zie het Spiegel-artikel hieronder), schenkt aandacht aan wat er nou precies beweerd wordt en hoe dit geïnterpreteerd moet worden. Het raport stelt dat uit onderzoek is gebleken dat het eten van 50g bewerkt vlees het risico op darmkanker met 18% verhoogt. Maar wat betekent dat nou? Zonder additionele informatie is zo’n uitspraak waardeloos. Om het onderzoeksresultaat juist te interpreteren moet gekeken worden naar welk ‘basisrisico’ men heeft om darmkanker te krijgen. Dit moet dan met 18% verhoogd worden. Het Duitse Robert Koch Institut betitelt de kansen als volgt: Een Duitse vrouw van 45 jaar heeft 0,30% kans om in de komende 10 jaar met darmkanker gediagnosticeerd te worden. Bij een Duitse man van 65 jaar is dit risico 2,30%. Nemen we nu de onderzoeksresultaten in beschouwing, betekent dat voor de vrouw een toename van 0,054 procentpunt, naar 0,354% (som: 0,30 * 1,18 = 0,354), en voor de 65 jarige man een toename van 0,41 procentpunt - naar 2,71%. Niet echt wereldschokkend, lijkt me. En erg overdreven om ham, salami e.d. gelijk te stellen met hexavalent, chroom of asbest. Overigens: van de 63.000 darmkankerdiagnoses in Duitsland per jaar betreft dit voor meer dan de helft 70-plussers. Met vriendelijke groeten," [NAW bij redactie bekend]

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.