achtergrond

Geenstijl

SBS6: dood door schuld!

buk eens diep sbsSBS6 is wel degelijk schuldig aan de dood van de 31-jarige Groninger Jan, die na het zien van zichzelf in een herhaling van Probleemwijken tot zelfmoord besloot. Ook de rellen in de Graafsewijk hebben alles te maken gehad met de scoringsdrift van de slechtste tv-zender van Nederland, zo zegt onze StarF*cker: Onervaren televisiemakers de wijk insturen, biertjes uitdelen en de grootste Gekke Henkie’s van de buurt filmen, is letterlijk goedkoop en onverantwoord. Wegduiken achter het gluiperige commentaar dat men naar "eer en geweten" heeft gehandeld, is bijna net zo hufterig als het gedrag van de bewoners van de Graafsewijk in Den Bosch. Starf*cker heeft het gehad met SBS6.



SBS6: Graafsewijk van de Nederlandse tv!

Als je pinda’s betaalt, dan krijg je apen. Nergens gaat dit meer op dan bij de meest infantiele zender van Nederland, SBS6. Het management daar is de laatste maanden voor een deel richting Talpa gevlucht en de Belgische boekhouder Patrick Tillieux heeft de touwtjes strak aangetrokken. Financieel dan.

Het is in Hilversum steeds meer gebruik om maar een productiebedrijfje voor tv-programma’s op te starten. Iedere gek kan in dit digitale tijdperk televisie maken en dus begint menig gefrustreerd, onkundig en financieel armlastig tv-maker een bedrijfje. In de kroeg delen de jongemannen goedkope visitekaartjes uit en hebben 100 onuitvoerbare voorstellen per uur. Minimaal. Snuivend in de poederdoos is het heerlijk dromen van dat ene ultieme programma waarmee je Endemol of Reinout Oerlemans van de kaart vaagt.

Als deze producenten vervolgens knippend en buigend na jaren bij een programmadirecteur naar binnen mogen dan gedragen ze zich als kruipende Chinezen. Nee, het moet zo goedkoop mogelijk, natuurlijk. Veel sensatie ook, natuurlijk. Zo wrijven ze hun format in bij een zender. Vervolgens gaan de amateurs op pad. De jochies drentelen door een wijk op zoek naar de Gekke Henkies. Gaan hun onervarenheid tot op het bot uitbenen. Sex met je stiefdochter? Fantastisch! Neem nog een biertje. In Groningen werd de 31-jarige Jan gevolgd, inderdaad hij was dronken en luidruchtig, en werd neergezet als een idioot. Niemand van de jonge en onervaren programmamakers zal het nodig hebben gevonden om in ieder geval na te denken over de vraag hoe Jan in nuchtere staat over de opname dacht. En hoe hij daar in het Groningse wel eens mee lastig zou kunnen worden gevallen. Ook na een tv-uitzending moet een 'slachtoffer' weer naar de bakker.

Welnee, toen zat het SBS-gespuis al aan de goedkope champagne om te vieren hoe ze die gekken in Groningen hadden genaaid. Scoren voor heel weinig geld, daar gaat om bij SBS6. Schrijnend is het dat Jan in zijn afscheidsbrief nadrukkelijk zegt zo geschrokken te zijn van het effect van zijn televisie-optreden. Daar raakt hij onbewust de kern van het probleem.

Ik stel voor dat SBS6 het programma Probleemwijken in eigen huis draait. Dan kunnen we pas lachen. De ene eikel na de ander. Laat chef-sport Lex Muller maar eens over al zijn blunders vertellen. Of de meisjes en jongens van Hart van Nederland een IQ-test doen. Of presentator Leo de Later vragen waarom hij een toupet heeft. Of laten zien hoe ze bij Shownieuws slijmen, likken en meer om maar Gordon in de show te krijgen. Of Wolter Kroes.

'SBS-inside' lijkt me alvast een mooie titel. Als ze bij SBS6 ook maar een begin van ballen hebben, dan draaien ze Probleemwijken ook op het Binnenhof. Dan confronteren ze minister Donner met zijn weigering Marokkaanse crimineeltjes de Nederlandse nationaliteit af te nemen bijvoorbeeld. Of wat hij doet aan de terreur in de oude wijken en neem hem mee de Graafsewijk in. Ik vrees dat dat te hoog gegrepen is.

De makers van Probleemwijken zijn de Aso’s van de Nederlandse televisie en SBS6 de Graafswijk van het Nederlandse televisieland. Wie pinda’s betaalt krijgt inderdaad apen... Starf*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.