Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

D66: experimenteer op Texel met basisinkomen

oie_8SfDeliF42il.gifGeen idee welke krachten Alexander Pechtold op het laatste D66-partijcongres in het water heeft gedaan, maar helemaal helder zijn de D66'ers niet meer. Doop de partijnaam anders om tot D33, aangezien de meeste leden zijn veranderd in halfies. Na het basisinkomenoffensief van dinsdag zetten diverse splintercellen van D66 in het land door met het concept. Zo ook D66 op Texel. Omdat Texel als eiland zich uitermate goed leent voor ingrijpende sociale experimenten. Dat... Dat is geeneens zo'n gek idee. Als een basisinkomen leidt tot Mad Max-achtige toestanden en algehele klaploperij, zijn we aan Texel niet zo heel veel verloren. Mits we op tijd de schapen evacueren, dan. In het ergste geval moet de Noord-Hollandse marine zinkende vlotjes vol wanhopige dobbertexelaars uit het water vissen. En in het beste geval blijkt het basisinkomen de glorieuze redding van de maakbare samenleving, die elke kloof tussen arm en rijk doet oplossen als een naaktslak in een bak zout. Kortom, gewoon doen. Maar dan wel alle toeslagen, belastingvoordelen en ontwikkelingshulp richting Texel stopzetten, voor de eerlijkheid van het experiment. En verdere sociale experimenten ook graag uitvoeren op Texel. Texel wordt voor Nederlandse D66'ers wat uitgemergelde joodse kindertjes waren voor de assistenten van Josef Mengele: ideaal uitprobeermateriaal. Basisinkomen is pas het begin. We geven alle uitgeprocedeerde asielzoekers een huis op Texel. We laten Pechtold er een megamoskee openen. Archaïsche termen als 'man' en 'vrouw', alsmede de registratie daarvan, worden afgeschaft. En natuurlijk wordt de macarena ingevoerd als enige toegestane dans. Tegelijk maken we Pechtold keizer van Texel. Win-win situatie voor D66 en Nederland dit: D66 kan ongebreideld los gaan, Nederland heeft er geen last van. En wat die schapenneuqers op dat eiland er van vinden, kan toch niemand iets schelen...

Reaguursels

Inloggen

@Evocatus | 17-04-15 | 09:29
Bent jij wel op de hoogte dat iedereen in Cuba een basis inkomen heeft? Laat dan nou precies zijn waar het hier om gaat.
Een groot verschil met Cubanen en Nederlandse uitvreters is dat de Cubanen tenminste niet te beroerd zijn om te werken.
Wie gaat al die uitkeringen betalen straks?

benjemal | 18-04-15 | 19:16

Dan is dat basisinkomen wat mij betreft voor iedereen.

Dutch_Holland | 17-04-15 | 16:34

Ik stel voor dat iedereen welkom is in dit land, maar als tegenprestatie wil ik een flattax van 30% en een btw van 15% op luxe goederen en 0% op voedsel, verder afschaffen van alle overige belastingen.

Dutch_Holland | 17-04-15 | 16:32

Wilders wil alle asielzoekers op Texel.

Dutch_Holland | 17-04-15 | 16:29

Met collectieve solidariteit op zichzelf is niks mis. Liefdadigheid is daarop gebaseerd en dat bestaat al eeuwenlang. Als je buurman door een ongeluk een tijd niet kan werken dan schok je ook wel de boodschappen voor 'm, totdat hij weer op de been is. Het fijne bij je buurman is dat je meteen kan zien of hij nog echt iets mankeert, of gewoon de luie simulant uithangt.
Door de staat afgedwongen verplichte solidariteit is tevens anoniem; et voila, daar begint de ellende. De sukkels betalen grof geld aan de staats-stofzuiger die fiscus heet. Aan de andere kant heb je een legertje profiteurs die gratis geld opslurpen uit de staatsruif die onbeperkt lijkt.
Zo beschouwd is zo'n experiment op een eiland als Texel uiteindelijk niet representatief. Al die schapenneukers daar kennen mekaar, dus ze weten nu al precies wie de lamzak is en wie echt een steuntje in de rug kan gebruiken.

Taggart | 17-04-15 | 14:07

Al sinds tientallen jaren is er de bijstand. Een recht dat iedereen in dit land heeft. Maar waar je wel pas echt geld op je rekening krijgt als je echt niet kunt werken. Dus waarom die roep om een basisinkomen dat er al heel lang is? En wie zou dat basisinkomen dan moeten opbrengen? De sukkels die wel gewoon willen werken voor hun geld? Echt, bij mijn volgende belastinggaangifte zal aangeven dat het geld dat het rijk van mij steelt liever nog liever besteed wordt aan een jsf toestel dan aan één 'basisinkomen, la la la geld' roeper.

Theo Reet | 17-04-15 | 13:32

Aanzuigende werking op asielzoekers is er nu ook al, en we kunnen op dezelfde manier gelukszoekers weigeren als dat we nu doen. Mag uiteraard nog veel strenger van mij persoonlijk maar in feite functioneert dat hele systeem als dusdanig allang.

Copycrauw | 17-04-15 | 13:15

Ik vind het jammer dat hier de meerderheid de werklozen wegzet als luilakken, terwijl je daar met ongeveer 1 miljoen werklozen toch echt niet van kunt spreken, vind nu maar eens een stabiele baan, die ook nog eens past bij wat men graag wil.
Ik ben het met jullie eens dat opleiden de sleutel is, maar gezien de massale hoeveelheid buitenlandse studenten hier in Nederland is dat natuurlijk ook niet meer bevorderend voor de concurrentie positie van Nederland.
Maline Genie | 17-04-15 | 00:14

Ook opleiden is allang achterhaald, nu nog gaan mensen een studie na hun studie volgen om maar niet toe te gevan aan het feit dat ze NOOIT een normale baan zullen vinden. Hoeveel WO-ers staan er wel niet Barista te zijn in een of andere koffiehut? Laatst nog een jongen die technische bedrijfskunde had gestudeerd en gewoon de bijstand inrolt omdat er op alle mogelijke manier geen werk is te vinden (of te hoog opgeleid, of te oud, of geen passende opleiding). "Ja maar hij kan ook dakdekker worden, daar is heel veel vraag naar!" hoor ik hier alweer snel iemand roepen. Ook dit is niet realistisch, een dakdekker moet ook weer opgeleid worden, is dus tijdrovend en kostbaar en iemand die 6 jaar in de boeken heeft gezeten is helemaal niet handig met zijn handen en zal alleen maar ellende veroorzaken op die daken. Al dan niet de enorme sociale afstand tegenover de personen die na het VMBO als dakdekker zijn begonnen. ooit vond ik het basisinkomen ook een links gelul verhaal maar anno 2015 zou het eigenlijk nog de enige oplossing zijn voor de veranderende, geautomatiseerde arbeidsmarkt. Heel veel lui denken nog dat hun baantje erg nodig is maar binnen mum van tijd zullen ze weggerausd worden door automatisering en robotisering. Dan hebben we het niet alleen over de Mc-Donalds bestelrobot of de Albert-heijn zelfscan maar ook over boekhouders, accountants, administratief personeel etc. En dat zijn behoorlijke aantallen banen. Die mensen gaan NOOIT meer ander werken vinden... NOOIT. Het arbeidsfascisme dat wij nu nog kennen (wie niet werkt is lui en parasiet) zal moeten veranderen naar begrip voor de huidige situatie. Mensen een basisinkomen geven zorgt voor een economie die blijft lopen, tevredenheid onder de mensen (bijstand=100% frustratie) en mogelijk gaan mensen of vrijwilligerswerk doen wat ze leuk vinden (paar uurtjes op de voetbalclub wat activiteiten doen) die goed zijn voor hun familiebanden (wat meer tijd om ouders op te zoeken/kinderen op te voeden) of gewoon wat werk doen wat normaal als "zwart" gezien zou kunnen worden. Basisinkomen=Topidee!

Copycrauw | 17-04-15 | 13:13

Wat een dom stukje. Niveau MAVO 2de klas. Het valt ook allemaal niet mee als je met 2 neuronen een non-linear concept moet begrijpen. Wat een droefenis.

Russell | 17-04-15 | 12:22

Basisinkomen is een goed idee. Het scheelt een hele hoop administratieve romslomp mbt toeslagen en subsidies. In Amerika is er ooit een experiment geweest wat erg succesvol was, maar werd afgeschoten, omdat de vrouwen zich erg onafhankelijk gingen gedragen en het scheidingspercentage met 50% omhoog schoot. True story.

Kire1900 | 17-04-15 | 11:02

Basisinkomen is een puik plan. In feite komen alle huidige toeslagen, uitkeringen en aftrekposten op hetzelfde neer, maar is dat tamelijk willekeurig en duur in onderhoud.

Wel nog even doen: afschaffen van ALLE aftrekposten, toeslagen en uitkeringen. En afschaffen van minimumloon. Anders doet Nederland inderdaad niets meer.

van heinde en verre | 17-04-15 | 09:58

"Maar dan wel alle toeslagen, belastingvoordelen en ontwikkelingshulp richting Texel stopzetten, voor de eerlijkheid van het experiment."
!!
Quid probeert hier de zaak in een kwaad daglicht te stellen, maar dat zal niet lukken, want een van de kenmerken van het denken over een basisinkomen is juist dat allerlei andere uitkeringen van staatswege achterwege blijven. Dus nu niet doen als of dat een aanvullende eis is, terwijl dit onderdeel van de theorie is. Speel het spel wel een beetje eerlijk!
!!
Er zijn gelukte experimenten geweest in het verleden. Tegenlicht van de VPRO heeft hier heel goed aandacht aan besteed. ("Tegenlicht" een van de weinige goede programma's op de NL-tv, tussen al de ander shit die ons scherm vervuild)
!!
Dus het is inderdaad al lang tijd voor daadwerkelijke uit te voeren vervolg-experimenten. Er is een hoop over het basisinkomen geschreven, maar dat blijft dood papier als je het niet probeert. Vallen en opstaan zullen plaats vinden, maar dat is niet erg. Al doende leert men.
!!
Of Texel een goede plaats is dat weet ik ik nog zo net niet, maar goed ergens moet je een begin maken.
!!
De huidige maatschappijvorm is niet meer houdbaar als 58 mensen zo ongeveer de halve wereld in bezit hebben en de echte machthebbers kunnen niet de mondiale ME, de NATO, overal laten knokken.
!!
Overigens denk ik dat Arnold Karskens gelijk heeft. U weet wel wat ik bedoel. Ondersteun hem met poen!
Salu† Evocatus

Evocatus | 17-04-15 | 09:44

Experimenteren, dat is iets waar D66, de partij die de samenleving als een laboratorium ziet, goed in is.

Een ander zou worden verweten een proefballon op te laten, maar als het uit de koker van D66 zelf komt is alles genuanceerd en intelligent.

D66 heeft een allergie voor het woord grens. Maar een eiland, omgeven door natuurlijke grenzen, blijkt dan plotseling wel de ideale plek voor D66 om als proeftuin te fungeren.

Mislukt het proefballonnetje en gaat het veel geld kosten, dan is D66 natuurlijk de laatste die zich daar voor gaat verantwoorden.

Angelica | 17-04-15 | 09:44

"Cuba gaat eindelijk het licht zien en wij gaan nu doen wat Cuba al die tijd tot een ellendig land maakte voor de Cubanen.
benjemal | 16-04-15 | 19:41"
!!
uw nick moet u maar verandeen in WatBenIkOngeïnformeerd; of u bent natuurlijk bewust onwetedn en te beroerd om uzelf te informeren. kan hier wel dagwerk hebben aan mesen die een mening oevr Cuba hebben op basis van ouderwets anticommunisme of kapitalistsich geleueter.
!!
Cuba werd m.n. een ellendig land doordat de VS het 50 jaar een economisch embargo opgelegd hebben en allerlei oorlogsactis en bijv. moordaanslagen op de leiding hebben ondernomen. Castro was niet zo erg communistisch, maar de door Amerika veroorzaakte rotzooi dreef hem vlotjes in de armen van Moskou.
!!
Overigens heb ik niets met zgn leiders, hoor, en ik ben ook geen communist (geweest).
Salu† Evocatus

Evocatus | 17-04-15 | 09:29

@ Maline Genie

Nu denken wij heel wat te presteren op het gebied van automatisering maar geloof mij,over dertig jaar kijkt men terug op deze tijd zoals jij nu naar de jaren tachtig kijkt...
verder wordt De huidige werkloosheid niet veroorzaakt door automatisering maar hoofdzakelijk door verschuiving van arbeid naar lage lonen landen.. of het importeren van goedkope arbeidskrachten.

Loebas | 17-04-15 | 07:53

Immigranten en asielzoeker binnenhalen in Europa om de vergrijzing op te vangen (Europese doelstelling) en basisinkomen om de gevolgen van onder andere automatisering op te vangen. Ah ok… right. Kunnen we het verder nog even hebben over het immense tekort aan technici. Hopen dat die immigranten en asielzoekers een technische opleiding willen volgen, anders staan ze ook gewoon in de rij voor het basisinkomen.

Oh, oh, oh, Nederland (En Europa) gaan anderdaags finaal op de bek. Niet alleen de opleiding bevatten veel pret pakketten, het Nederlandse beleid is ook een pret pakketje. Succes!

the_hammer | 17-04-15 | 06:40

Weet je wat, laten we dat expiriment gewoon in Wageningen houden, bij Pechold in z'n straat.
Kan ie met eigen ogen aanschouwen hoe dat expiriment gaat verlopen.
Hoop dat dat ook een lekkere grote aanzuiging krijgt van illegalen en ander lamlendig volk.

Een beetje een prachtig Waddeneiland gaan gebruiken om een expiriment te doen. Beetje enge gedachten van dat D666 allemaal.

En weer gaat er een 'gevestigde partij' de eer opstrijken met ideeen van partijen die echt verandering willen in Nederland.

clockandhammergame | 17-04-15 | 06:08

Doe niet zo dramatisch joh. Wees blij dat ze het met de basisinkomen willen gaan proberen. Ik ben ervoor!

Nieuws-Lezer | 17-04-15 | 04:34

Vraag an pro-basiuitkering reageerders: Wil yoe een basisuitkering zonder- of met een restrictief immigratiebeleid.

ben kokhals | 17-04-15 | 02:42

Loebas | 16-04-15 | 22:57
Goed, dat zal best zo zijn, maar de revolutie van kunstmatige intelligentie en zelfrijdende auto's (danwel bussen en vrachtwagens), is, mijns inziens, niet te vergelijken met de automatisering van de jaren '80.
Ik denk dan ook dat onze huidige hoge werkloosheid een structureel probleem is omdat er simpelweg niet voldoende vraag is, ook nadat de economie weer wat stabieler wordt.
Ik vind het jammer dat hier de meerderheid de werklozen wegzet als luilakken, terwijl je daar met ongeveer 1 miljoen werklozen toch echt niet van kunt spreken, vind nu maar eens een stabiele baan, die ook nog eens past bij wat men graag wil.
Ik ben het met jullie eens dat opleiden de sleutel is, maar gezien de massale hoeveelheid buitenlandse studenten hier in Nederland is dat natuurlijk ook niet meer bevorderend voor de concurrentie positie van Nederland.

Maline Genie | 17-04-15 | 00:14

-weggejorist-

Alleycat | 17-04-15 | 00:11

Op Wikipedia staat dat al in zo'n 10 landen ge-experimenteerd is met basisinkomen en dat de resultaten vaak positiever zijn dan verwacht. Zelfs rechtse partijen zijn opvallend vaak voor.

Alleycat | 17-04-15 | 00:10

Texel is ook geen goed voorbeeld. 50% hardwerkende vissermannen. 50% klaplopende Jan Wolkers -Sil de strandjutter types.

DJmarco | 16-04-15 | 23:35

@Tee Of Cup | 16-04-15 | 22:00
Zoals ik al zei, er is uitvoerig mee geexperimenteerd in Canada, dus we hebben wel wat cijfers om op terug te vallen. Die resultaten waren niet onbemoedigend. Verder veel plezier met je schoolpleintaal.

Suubi Musajja | 16-04-15 | 23:29

@ Mark_D_NL

Ik kan je vertellen dat men begin jaren tachtig ook al bezorgd was over de toenemende automatisering....
Niets nieuws onder de zon.. Er is enkel maar werk bij gekomen

Loebas | 16-04-15 | 22:57

pwman | 16-04-15 | 22:18
Precies! En die óók doorvaart zolang er wachtenden zijn die over willen, zoals bijvoorbeeld tijdens het "Rondje" [de Ronde om Texel voor catamarans]. Het zijn hier niet van die veerdiensten waar de ambtenaren op tijd naar huis willen en gaan, vandaar dat de TESO het zo goed doet. Eigen!

Qwrk_II | 16-04-15 | 22:27

Texel: is dat dat eiland met zijn EIGEN Stoomboot Onderneming, die zelf de broek op houdt? Zonder bemoeienis van de overheid.

pwman | 16-04-15 | 22:18

Gratis geld heet voortaan een " Suubi - etje "

Suubi-et emigreren of Suubi-et ontslag nemen, dream on Suubi-et

Tee Of Cup | 16-04-15 | 22:00

Ik vind alles best - ja, ik woon op Texel - maar die Pechtold steek je maar lekker waar de zon niet schijnt, die moeten we hier niet.

Qwrk_II | 16-04-15 | 21:57

Basis inkomen zou kunnen in een Nederland met een arbeidsethos en bevolkingssamenstekling uit, pak 'm beet, jaren 50. Met hele generaties nietsnutten, honderdduizenden geïmporteerde non-valeurs en open grenzen voor nog meer import van lieden uit de Middeleeuwen, is dit natuurlijk kansloos. Binnen 5 jaar is het land failliet, daar waar we het nu nog zo'n 20 jaar kunnen trekken om de sociale lasten van de massa immigratie te kunnen ophoesten.

Barani517 | 16-04-15 | 21:56

@Wasbakplasser | 16-04-15 | 21:18

Neen, in de USSR had je geen basisinkomen, maar een 'basisbaan'. Met andere woorden iedereen had recht op een baan. Een baan betekende niet altijd dat je hoefde te werken, maar wel dat je ergens aanwezig moest zijn.

Adams Appel | 16-04-15 | 21:50

@sjobos | 16-04-15 | 21:31
Als je er voor betaalt om het te laten graven? Je moet natuurlijk goed onderzoeken waar de balans ligt en wat de getallen moeten worden, maar het is niet onvoorstelbaar dat mensen nog steeds zullen werken om meer te verdienen.

Suubi Musajja | 16-04-15 | 21:32

Suubi Musajja|16-04015|21:03 Ik kan het natuurlijk mis hebben maar naar mijn mening wordt het moeilijk om iemand te vinden om dat gat in amsterdam te graven als iedereen een basisinkomen heeft.

sjobos | 16-04-15 | 21:31

@Wasbakplasser | 16-04-15 | 21:18
Nee, daar was het geen BASISinkomen, maar het enige inkomen.

Suubi Musajja | 16-04-15 | 21:29

Werd dit succesvolle formule ook niet in ingevoerd in het voormalige CCCP met alle gevolgen van dien?

Wasbakplasser | 16-04-15 | 21:18

sjobos | 16-04-15 | 20:50

Wie een kuil graaft voor een ander, is een werknemer.

Bierosaurus | 16-04-15 | 21:03

@sjobos | 16-04-15 | 20:50
Ja Sjobos, iedere keer dat er een gat gegraven moet worden in Amsterdam zitten we goed. Maar als we op iets grotere schaal kijken lijkt het erop dat de gevolgen van automatisering inmiddels werkgelegenheid beinvloeden. De 'jobless recoveries' van verschillende economieen kan een eerste teken zijn. We moeten daar een maatschappelijk antwoord op vinden.

Suubi Musajja | 16-04-15 | 21:03

Suubi Musajja|16-04-15|20:26 steeds minder werk voor domme of slecht opgeleide mensen zal heel erg meevallen denk ik want als er in amsterdam een gat gegraven moet worden waar een machine niet bij kan of niet geschikt voor is dan graaft die slimme goed opgeleide dat beslist niet.

sjobos | 16-04-15 | 20:50

Mark_D_NL | 16-04-15 | 20:43
Helemaal mee eens, de verdiencapaciteit van Nederland gaat hollend achteruit wanneer we de hersenspinsels v/h maline genie volgen. Je moet mensen niet afschrijven maar ontwikkelen, dus werk moet lonen. Wanneer wij nog enige welvaart in dit land willen genereren is scholing superbelangrijk, op prijs gaat de we het echt niet meer redden op de wereldmarkt.

therealbraindump | 16-04-15 | 20:49

@Maline Genie | 16-04-15 | 20:14
"Mark my words, de werkloosheid gaat alleen maar toenemen, toenemende automatisering, en we're fucked, dus over een paar jaar gaat dit voor velen van ons wellicht een mooie oplossing zijn"
--
Waar denk je in godsnaam nog het geld vandaan te kunnen halen als velen van jullie fucked zijn door robots? Dan is er geen geld meer. Want er komt door het grote aantal inactive geen geld meer binnen.

Mark_D_NL | 16-04-15 | 20:43

Het basisinkomen is een waardeloos voorstel omdat er geen verplichting tegenover staat. Daarbij staat dit voorstel van D66, onder Alexander Pechthold verworden tot TECHNOCRATEN 66, haaks op één van de paradepaardjes van deze partij, namelijk permanente scholing. Ik vind het fundamenteel verkeerd om als samenleving het signaal af te geven dat burgers zich niet meer hoeven te ontwikkelen en dat zij eigenlijk zijn 'afgeschreven'. Burgers moeten juist het maximaal gestimuleerd worden om zich verder te ontwikkelen. Werkelijk onbegrijpelijk. Waar moet dit verdorie met dit land naar toe.

therealbraindump | 16-04-15 | 20:42

De Libertariër | 16-04-15 | 20:26
Joh

Harry Turtle | 16-04-15 | 20:28

@Maline Genie | 16-04-15 | 20:16
Ja, ik heb wel een redelijk beeld van die 1 miljoen mensen. Een deel daarvan gun ik iedere hulp en Euro indien nodig. Een groot deel heeft geen enkele echte reden om full-time thuis te zitten.
--
Stemmen helpt je niet vriend. Stemmen omdat je hoopt dat een ander je wel geld geeft en jij dus op je reet kan blijven zitten. Dat is nu quatsch! JE moet jezelf vooruit helpen. En niet wachten en hopen en stemmen op mensen die je beloven dat een ander je geld wel verdient. Want die 1 miljoen mensen moeten wel betaald worden.

Mark_D_NL | 16-04-15 | 20:26

@Harry Turtle 20:14
.
Zucht. Er bestaat niet zoiets als 'gratis geld van een overheid'. Een overheid produceert niets! Het enige geld waar ze over beschikt is ofwel frauduleus bijgeprint geld uit de lucht (waarmee koopkracht wordt gestolen van burgers) OF direct van burgers gestolen geld via belastingen, heffingen en accijnzen. Gratis geld van een overheid is niets anders dan gestolen geld van uw medemens.

De Libertariër | 16-04-15 | 20:26

Tja, Canada heeft hier in de jaren '50 ook mee geexperimenteerd, ook een een enkele bepaalde regio. Was een vrij groot succes, dat werd stopgezet door misinterpretatie van de statistiek die eruit kwam. Het basisinkomen is geen raar idee - al is het maar als begin van de moeilijke politieke discussie die we in de 21ste eeuw moeten hebben over hoe we om zullen gaan met een maatschappij die met steeds minder mensen steeds meer economie kan produceren. Er zal steeds minder werkgelegenheid zijn voor domme of slechtopgeleide mensen. Geven we hen een eeuwig minderwaardigheidscomplex en een hoop gedoe om een uitkering, of geven we ze een 'waardig' basisinkomen?

Suubi Musajja | 16-04-15 | 20:26

D33, D33, D33 dat was ooit s'lands eer. Dat is echt een regelrechte aanslag op het oud nederlandsche ondernemerschap. Foei.

voedselbankier | 16-04-15 | 20:22

Afschuwelijk!! Ik stel voor om alle Texelaren eveneens een euthanasie kit te bezorgen met dit experiment, want dit soort socialistische barbaarsheden kunnen tot niets anders leiden dan honger, bloedvergieten en armoe.
.
Wel zo humaan om dan een snel zelfdodingsmiddel mee te zenden, want vuurwapenbezit is ook al verboden door de uitvoerders van het experiment.

De Libertariër | 16-04-15 | 20:22

En wat nou als basisinkomen werkt? Het is een bestaansminimum en je mag altijd meer verdienen met werk, zodat jij wel een verre vakantie kan boeken, in een groot huis wonen of dure spullen kan kopen. Er zal altijd vraag blijven naar bepaalde dingen, dus dan loont het heus wel om ergens voor te werken.

Diotima | 16-04-15 | 20:17

Haha, ik ben vóór!

Frans1156 | 16-04-15 | 20:17

In 2014 kreeg Ethiopië (61,5 miljoen euro) van Nederland (www.ncdo.nl/miljoenennota-2014). Als we dit nu eens in 2015 NIET doen. Dan mag dit geld van mij gebruikt worden voor een algemeen basis salaris. Dan wordt dat geld tenminste aan Nederlanders gegeven. In totaal heeft NL in 2014 bijna een miljard uitgegeven aan een paar landen. Die kunnen best zonder ons geld. Je kunt van dit bedrag heel veel mensen in Nederland een basis salaris geven.

Mark_D_NL | 16-04-15 | 20:16

@Mark_D_NL | 16-04-15 | 19:52

Klopt, daar zijn er 1 miljoen van in Nederland.... koekwous, denk eens na met je quatsch, misschien dat mensen stemmen op hetgeen hen het beste helpt? Je hebt echt geen idee hoeveel mensen er tegen hun zin/wil thuis zitten of wel?

Maline Genie | 16-04-15 | 20:16

@Harry Turtle | 16-04-15 | 20:14
Precies, een horror scenario.

carramba | 16-04-15 | 20:15

Mad Max-achtige toestanden en algehele klaploperij is nu al realiteit... Daar hebben we D66 niet voor nodig. De combinatie VVD en PvdA is genoeg

Loebas | 16-04-15 | 20:15

Wacht even, experimenteren is FOUDT? Het is nog niet eens geprobeerd op grote schaal, is in feite een efficiëntere manier van uitkeringen uitdelen zonder onnodige rompslomp, maar 'NEE NEIN NEIN NEIN!!! MEINEREN BELASTINGCENTEN NEEEEEIIINNN'. Is hier de standaard reactie.
Oh wacht, jullie willen helemaal niet dat mensen een uitkering krijgen, want jullie hebben zelf wel gewoon een baan en hebben het inlevingsvermogen van een kleuter.

Mark my words, de werkloosheid gaat alleen maar toenemen, toenemende automatisering, en we're fucked, dus over een paar jaar gaat dit voor velen van ons wellicht een mooie oplossing zijn, dus laten we eerst even het experiment afwachten voor iedereen weer begint te gillen. Was dit wel een mooi plan als het van de PVV gekomen was? Waarschijnlijk had hier dan een prachtig betoog gestaan. Hou eens op met dit plan op voorhand afzeiken Geenstijl, verdiep je eerst even.

Maline Genie | 16-04-15 | 20:14

Denken dat door de overheid verstrekt gratis geld een voorwaarde is voor geluk, vrijheid en zelfontplooing...
Dan ben je niet alleen lui en karakterloos, maar ook verschrikkelijk naïef en vooral, the irony, behoorlijk on-idealistisch.
Nederland is allang een land vol kansen, als je die nu niet weet te pakken gaat 1000,- per maand je ook niet helpen. Zoek het probleem bij jezelf, de overheid is nooit de oplossing.
Toeslagen en ambtenaren circus afschaffen ja, basisinkomen nee. Het zal enkel verliezers opleveren.

Harry Turtle | 16-04-15 | 20:14

Deze onzin schreef je vorige week toch ook al? We kennen het standpunt van de VVD nu wel.

wapster | 16-04-15 | 20:13

Niks nieuws Groningen is er ook al een proef (PVDA)
Bovendien in ons land, met niet en nooit meer banen genoeg zul je wat moeten, grondwet eist dit namelijk van regering maar ook inwoners dus medeburgers, wen er maar aan of vertrek, dat heeft dan weer het voordeel dat er weer een baan beschikbaar komt.
Je moet echt een grote sukkel zijn, als je niet ziet dat er aan een basis inkomen niet te ontkomen is.

gebrokenvleugel | 16-04-15 | 20:13

Goh, D66. Dat is die Nederlandse partij die prominent vertegenwooordigd is in de Europese vleugel van de oppermachtige Trilateral Commission van Rockefeller en Brzezinsky, van banksters en royals. Die Trilaterals werken acher uw rug om naar een "one-world government combining supercapitalism and Communism" www.theforbiddenknowledge.com/hardtrut... Pas dus maar op met die wolf-in-schaapskleren partij en diens voorzet op Texel. Voor je het weet is de USSR terug, maar dan hier.

ben kokhals | 16-04-15 | 20:13

Pechtold is de Anton Mussert van de 21st eeuw. Wilde Mussert Nederland laten opgaan in één groot Duits rijk, Pechtold wil dat Nederland ook afgeschaft wordt door op te gaan in een groot Europees (lees: Duits) rijk. En we weten allemaal hoe het met onze grote vriend Anton is afgelopen...

eerstneukendanpraten | 16-04-15 | 20:13

Structureel gratis geld voor iedereen lijkt me qua Bulgaren, Dobbernegers, broodbedblijf volk en de gewone nietsnut bij u en mij in de straat niet direct een slimme zet. Voor iedereen die dit gaat financieren dan.

de Voorzittert | 16-04-15 | 20:13

BigusDickus | 16-04-15 | 19:52
.. hoeveel procent wordt dat dan belast.

Ze willen de tiende penning weer invoeren. Met dien verstande dat jij dan no 10% mag houden en zij de rest inpikken.

Bierosaurus | 16-04-15 | 20:12

Netto is een basisinkomen (met de juiste prikkels) voordeliger en productiever voor de maatschappij Quid, je overziet nog niet het hele plaatje volgens mij. Er zitten wel problemen aan verbonden zoals voor wie dit basisinkomen geldt. In rekening houdende met de incompetentie en de gebrekkige visies van de politiek zou het zo maar kunnen dat iedere Pool die hier 3 maanden verblijft er recht op gaat krijgen.

XaleX_2 | 16-04-15 | 20:10

Dat moet 0,066 zetels worden bij de komende verkiezingen. 0,033 mag ook.

Bierosaurus | 16-04-15 | 20:07

De extra kosten zijn nog niet eens zozeer het probleem. Dat valt relatief mee omdat je zowel toeslagen als bijvoorbeeld het gehele uwv uitspaart. De arbeidsmarkt, daar zit hem de eerste kneep. Nl heeft 4,5 miljard deeltijdwerkers, velen daarvan gaan het bijltje erbij neerleggen. En zo zijn er nog wel honderd veranderingen te verzinnen die ook weer gevolgen hebben.

Er valt op dit moment eigenlijk geen zinnig woord over te zeggen.

harry pikkel | 16-04-15 | 20:05

Wat is het toch, dat alles wat bedacht wordt ten tijde van Rutte Twee, een rechtstreekse klap is in het gezicht van werkende belastingbetalers...... het lijkt er sterk op dat iedereen afhankelijk moet worden van den haag en brussel, zomaar werken en zelf geld verdienen, dat moet toch niet meer kunnen in de Brusselse periode......

Tee Of Cup | 16-04-15 | 20:02

Maar met zo'n basisinkomen wordt de kloof tussen arm en rijk toch alleen maar groter, maar dan is het geen probleem?

carramba | 16-04-15 | 20:01

Bigus Dickus... alsof je van 1100 kunt leven, dat ben ... want dat is namelijk het bedrag en daar kun je zonder toeslagen volgens mij niet van leven vandaag de dag. Het punt was dat voorheen mensen in de bijstand ieder uurtje dat ze werkten van hun bijstandsuitkering moesten aftrekken. Of dat terecht is of niet laat ik in het midden. Het motiveert gewoon niet om te werken zo is gebleken. Maar ja... of dit wel motiveert... ik weet het niet. Ik zou wel moeten gezien mijn vaste lasten, maar jah... Ik kan niet in andermans portemonnee kijken.

Opinion1970 | 16-04-15 | 19:59

Goed idee. Basisinkomen voor iedereen. Voor de rest bepaal je zelf of je werkt en meer geld verdient en dus meer hebt. Tenminste, dat is de bedoeling.

ristretto | 16-04-15 | 19:58

Pechtold keizer van Texel?
Ik weet anders nog wel een leuke Farao die op zoek is naar een landje.

_Wicman_ | 16-04-15 | 19:57

Waarom proberen ze het basisinkomen niet eerst bij de gehandicapten. is niet zo,n grote stap lijkt mij, van wajong naar basisinkomen.

of zeg ik nu iets geks?

lady blabla | 16-04-15 | 19:57

Ben benieuwd hoe het met de inflatie gesteld is als heel Nederland gratis geld gaat krijgen.
Biertje op terras 15,- euro?

Botte Hork | 16-04-15 | 19:56

Geinig idee hoor. Straks 10 miljoen? mensen een basisinkomen van 1.500 euro per maand. Dat is slechts 15 miljard per maand. Dat zal dus wel een 99% belastingschijf (boven 2k) worden voor elke werkende roomblanke man in dit land.

de Voorzittert | 16-04-15 | 19:55

@Suerte Piet | 16-04-15 | 19:49
En een bonus van 5x het basis inkomen aan het einde van het jaar.

Mark_D_NL | 16-04-15 | 19:54

D66. Doet me denken aan die oude gele "Van Doorne's Automobielfabriek"-66 die mijn ouders ooit hadden.
Die kon net zo hard vooruit als achteruit.
Zou dat een mooie analogie zijn voor dit idee?

Gijsie | 16-04-15 | 19:53

Wat moet ik mij voorstellen bij zo'n basisinkomen?
Is dat de bijstand + toeslagen zonder sollicitatieplicht of is dat basisinkomen nog hoger.
En wie gaat het zware en vuile werk dan nog opknappen voor het minimum tot modaal inkomen.
Betekent dat iedereen zo'n basisinkomen krijgt en het inkomen dat je daarboven verdient mag houden, zo ja, voor hoeveel procent wordt dat dan belast.

BigusDickus | 16-04-15 | 19:52

Basisinkomen..... Dit is bedacht door linksige handophouwers en baantjesjagers om de een deel van de Nederlandse bevolking achter zich te krijgen. Ik kan begrijpen dat velen in NDerland hiervan een harde plasser krijgen. Niet werken en toch geld. Dus je zal zien dat dit leugentje de komende x jaar gebruikt gaat worden om die grote group inactieven, handophouwers, immigranten en nog wat rand volk achter zich te krijgen tijdens verkiezingen.

Mark_D_NL | 16-04-15 | 19:52

Volgens mij is het de bedoeling dat je erbij mag werken en idd, het scheelt duizenden ambtenaren die evenmin bijdragen aan het vinden van een baan. Geen toeslagen en kortingen meer, minder bureaucratie. In die zin is het misschien niet eens zo'n gek idee. Maar idd, NL zou NL niet zijn als er niet toch een adder onder het gras zit. Ook werkenden zouden een x-bedrag krijgen, 1500 euro zoiets... en het zal me niks verbazen als dat voor werkgevers een aanleiding is om je een stuk minder salaris te bieden. Dus ga je er dan nog per saldo niet zo heel veel op vooruit. Het zal mij benieuwen...

Opinion1970 | 16-04-15 | 19:52

Als de Skuumkoppe gratis zijn doe ik mee.

Piet Karbiet | 16-04-15 | 19:52

Suerte Piet  | 16-04-15 | 19:49
Dat is uiteindelijk ook het idee.

harry pikkel | 16-04-15 | 19:52

Ik pleit voor een basisinkomen van 12000 euro per maand voor iedereen in Nederland. Als je zo'n geweldig plan lanceert moet je het ook meteen goed doen.

Suerte Piet | 16-04-15 | 19:49

Als versimpeling van het belastingstelsel noodzakelijk is, kun je beter alle belastingheffing verbieden. Misschien een leuk expiriment voor VVD-Vlieland?

tipo | 16-04-15 | 19:49

Natuurlijk. Probeer het eens uit in Urk, Volendam of Texel waar de arbeidsethos hoog is. Lukt vast, schaamte, druk uit de lokale samenleving, opvoeding enz. Probeer het eerst eens in een grote stad met andere culturen of een volkswijk. Gratis geld, voor mensen die niets hebben in andere landen. Iets met magneet of zo..

yolo323 | 16-04-15 | 19:48

Diversiteit-66.
Het blijft in mijn ervaring D666.

Gek eigenlijk dat Kwidt zo tegen is. Het is de meest anti-religieuze partij. Nota bene.

hfakker | 16-04-15 | 19:48

Ik zie nergens een goede analyse van dit idee. Basisloon zou op ieder onderdeel van de economie een revolutionair effect hebben, goedschiks of kwaadschiks, dus kom eerst maar eens met een goed model in plaats van een paar voor en nadelen die ik zelf ook wel kan verzinnen.

harry pikkel | 16-04-15 | 19:47

Gratis geld. En ik kan nu al voorspellen dat binnen de kortste tijd zich een hele groep ontwikkeld die daar ook niet mee kan rondkomen. Willen dus meer gratis geld. En dat wordt dan verstrekt in de vorm van een gratisgeld toeslag. En zo komen we langzaam weer bij af.

Graaf van Egmont | 16-04-15 | 19:46

basisinkomen? Ze bedoelen zeker het verlagen van de AOW leeftijd naar 15..

dugo | 16-04-15 | 19:45

Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen hun geboortegrond weer opzoeken. Texel is voor Nederlanders.

tiswat | 16-04-15 | 19:43

Als er ergens gewoon met werk geld kan worden verdiend, dan is het Texel wel. Het stikt daar van de banen in het toerisme. wie daar woont weet dat er altijd werk is. En heb je dat niet, dan wil je gewoon niet. Iemand werkloosheidspercentage Texel ??

Graaier | 16-04-15 | 19:43

Vraag eens aan Boer Jan wat hij er van vindt.

Petskast | 16-04-15 | 19:43

Is dit serieus te nemen?

Graaf van Egmont | 16-04-15 | 19:42

Pampus is een betere optie, lekker dicht bij Amsterdam.

Baronwater | 16-04-15 | 19:42

Cuba gaat eindelijk het licht zien en wij gaan nu doen wat Cuba al die tijd tot een ellendig land maakte voor de Cubanen. Hoe kan D66 zo onvoorstelbaar achterlijk en gestoord zijn om te denken dat een gelijk basisinkomen voor iedereen een goed idee is? Het maakt van Nederland een ontwikkelingsland waar mensen geen keuzes meer hebben om hun eigen leven vorm te geven. Ziek, echt heel ziek dit. Nog zieker zijn de mensen die wel iets zien in dit onzalige plan.

benjemal | 16-04-15 | 19:41

@Berkemef | 16-04-15 | 19:35
.
Maar Nederland zou Nederland niet zijn als er niet toch binnen enkele maanden alweer uitzonderingen en toeslagen opgetuigd gaan worden omdat links Nederland altijd electoraat moet hebben en er dus een groep als "achtergesteld" en "zielig" bestempeld gaat worden.

Bytemaster | 16-04-15 | 19:41

@Berkemef | 16-04-15 | 19:35
Doet u mij dan maar wat basisinkomen dan.
*verder reaguurt*

kapotte_stofzuiger | 16-04-15 | 19:41

Lachen doet om laatste zin

Bidmat Voetveeg | 16-04-15 | 19:39

Op zich niets mis met een basisinkomen, het scheelt een triljard ambtenaren en een heel eskadron opsporingsamtenaren e.d.

Berkemef | 16-04-15 | 19:35

Maar Den Ham is helemaal niet halal, moet eerst hernoemd worden.

Dhr. de Wit | 16-04-15 | 19:35

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl