Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

NOS: 'Boehoe de Grieken luisteren niet naar Brussel'

De SyrizaSoap dendert door in Europa. Gisteren klapten de onderhandeling tussen de EU en Griekenland. Alweer. MinFin Varoufakis hield zijn rug recht tegenover 18 EuroGroep-collega's en zei wederom 'Fuck de Troika, No New Austerity'. (Hele persco hier.) Iedereen en z'n verlengstuk in de staatsmedia helemaal van slag natuurlijk, met de EU-sokpopjes van de NOS voorop. Daar noemen ze het zonder enige schaamte "bizar" dat de Grieken proberen om zichzelf in een betere positie te onderhandelen dan de huidige staat van faillissement. Bij de Staatsomroep zijn ze natuurlijk niet gewend dat er zomaar iemand opstaat en dwars door de porseleinkast van Europese idealen dendert. Het is vloeken in de eurofiele kerk (en tegen de eurosceptici die denken dat er ooit nog een cent terugkomt uit Athene - LOL), maar Brussel is de hoofdschuldige aan de huidige failliete staat van Griekenland. Het waren de Europese idealisten die per se een eenheidsmunt wilde, het was de EU die de Grieken daarin wilde hebben en het was de EU die totale idealistische naïviteit veinsde ten opzichte van de grijze grabbel-economie van de erkend belastingontwijkende Grieken. Nu Griekenland stukgemaakt is door de loze belofte van Eeuwighe Europeesche Welvaert, probeert Varoufakir de Magiër de illusies van de EU door te prikken in de hoop een nieuwe werkelijkheid voor zijn landgenoten te creëren. Eentje waarin de EU, zoals hij zelf zegt (zie pica onder), 'zijn ziel terug kan vinden door het vertrouwen van het volk weer centraal te stellen'. Want als er één partij is in deze Europese fittie die van het rechte pad is afgedwaald, dan zijn het niet de opportunistische Grieken, dan zijn het de Brusselse bonzen die hun sprookjesmunt in rekkelijke idealen gegoten hebben, in plaats van in vormvast edelmetaal. En het is Brussel dat nu de dreigementen uitdeelt: "Athene heeft tot eind deze week, meer niet", aldus Dijsselbloem na het mislukte overleg. Maar Varoufakis wil een akkoord, geen ultimatum. Check de video hierboven, uit de persco van gisterenavond: "Our government will accept all the conditions it can deliver upon and which not reinforce our society's crisis. No one has the right, not us and not any of our partners, to work towards an impasse, towards a dead end." Terwijl de beurzen in Griekenland zakken, kunnen we onszelf dus afvragen: Wat als de man gewoon een valide, democratisch punt heeft in een door crisisdenken afgestompt Europa, en waarom mogen we dat dan van de NOS niet weten? teamvaroufakis.png (Bron: een lezenswaardig opiniestuk in de New York Times)

Reaguursels

Inloggen

Ik blijf me erover verbazen dat die Grieken nog niet doorgebben dat ze geen onderhandelingspositie hebben.
Het bankroet was er al, griekenland wordt al tegen een laatste kans overeind gehouden. Met geld uit landen die. Griekenland liever eruit hebben dan erbij.
Op zo' n moment zeggen dat je niet gaat terugbetalen omdat je unfair behandeld wordt is van zo' n onmetelijke achterlijkheid dat het erop lijkt dat hun adviseurs van de PVV afkomstig zijn.

Deus Absurdia | 18-02-15 | 19:51

ik snap het niet willen ze nou meer geld of willen ze tijd om orde opzakken te stellen.

wth was dat | 18-02-15 | 11:28

doskabouter
je zegt: >>>>Het kan ons ook nog een oorlog schelen met Rusland. Genoeg redenen om te stoppen met de EU.
Dan moet je ook nog wat minder begaafde mensen zoals van Baalen op non-actief kunnen zetten.
En daar steekt dat joch van Rutten dan weer een stokje voor

thesmul | 18-02-15 | 10:18

F#ckingAwesome

Ik denk dat Goldman Sachs en zijn "aanhang" een hele grote verliezer zou zijn. Tegelijkertijd zeg ik dat het nooit gaat gebeuren omdat Goldman Sachs en aanhang veel te machtig zijn.
Er is geen regering of combi van regeringen ter wereld die daar tegenop kan.

thesmul | 18-02-15 | 10:16

doskabouter
je zegt: >>>>Het kan ons ook nog een oorlog schelen met Rusland. Genoeg redenen om te stoppen met de EU.<<<<
Het zou helpen maar dan moet je ook nog wat minder begaafde personen zoals bv van Baalen op non-actief kunnen zetten

thesmul | 18-02-15 | 10:08

@koeberg

Weet je, dat is niet eens een slecht idee. Collectief (dus iedereen in de hele wereld, of voor mijn part alleen binnen de EU) defaulten op één jaar renteverplichting op alle onderlinge schulden. Probeer maar eens te bedenken welk effect dat zou hebben. Wie ontvangt per saldo al die rente denk je? Jij? Ik? Onze overheid? Ik weet niet hoor, maar ik betaal veel meer aan rente (direct en via mijn belastingbijdrage) dan ik krijg uit rendement in de vorm van pensioenaangroei oid. En mijn renteverplichtingen stijgen en stijgen, terwijl mijn rentebaten dalen en dalen.

Dus so what als een collectieve onderlingen default mijn pensioenfonds of beleggingsfonds treft? So what als onze nationale obligatieportfeuille dan minder waard wordt? Zolang het collectief gebeurt is het een hele simpele uitruil van vermogen van iemand anders voor netto inkomen van mij.

En laat nu net de verdeling van vermogen enorm ongelijk zijn, en zichzelf snel versterken juist door deze schuldencrisis.

Dus, leg eens uit, wie treft zo'n default nu precies?

F#ckingAwesome | 18-02-15 | 09:26

Ja in Griekenland is corruptie en vooral cliëntelisme normaler dan in Nederland (hoewel je het hier niet moet onderschatten, zie baantjescarrousel, aanbestedingsfraude en de politiek in haar algemeenheid. Allemaal 1op1 hetzelfde behalve dat het beter verborgen blijft). Maar seriously, check eens even voor jezelf wat er sinds het aantreden van die Trojka door de Griekse strot gedouwd is en vraag je af: denk je dat de griekse politieke elite (net als de nederlandse) eerlijk is geweest ten opzichte van haar kiezers over het ontstaan van die onhoudbare staatsschuld als prijs voor alle verkizingsbeloften (on top of de zelfverrijking)?

In nederland gebeurt hetzelfde. Stel een visionair politicus (ha, as if, die bestaan hier niet) zou alleen al de suggestie doen dat ons 'recht' op hoogkwalitatieve zorg, -sociale vangnetten, -pensioenen, -wegen, woningen, ambtelijke arbeidsvoorwaarden of een elitaire-baantjecarrousel (of wat voor voorzieningen dan ook) aangetast zou moeten worden om een sluitende begroting te kunnen laten zien, dan wordt diezelfde politicus door belangengroepen en -netwerken direct electoraal onschadelijk gemaakt of geïsoleerd.

In onze hele democratische geschiedenis als staat is Geert Wilders de eerste politieke 'outcast' die dat cordon doorbreekt, maar helaas heeft die net zoveel visie als de rest: geen.

De rot kruitp dieper en dieper, en het systeem saboteert haar eigen vernieuwend vermogen meer en meer naar gelang het politieke spel geraffineerder wordt. Europa is gedoemd, er gaat geen geleidelijke uitweg meer komen. Daarom alleen al zijn gebeurtenissen en landslides als in Griekenland onze enige hoop op een uitweg. Daarom moet we Geert Wilders koesteren en beschermen tegen het immuunsysteem van de 'status quo' ondanks zijn totale ingeschiktheid als leider.

Persoonlijk is mijn enige hoop gevestigd op de kleine kans dat er ergens een visionair in dit land rondloopt die wél het leiderschap kan tonen dat echte verandering mogelijk maakt. If not, dan is het niet moeilijk te voorspellen waar over een jaar of 10 deze ontwikkelingscurve eindigt, kijk maar naar de geschiedenis.

F#ckingAwesome | 18-02-15 | 09:14

Helaas,helaas gaan ze wél luisteren.

Thea | 18-02-15 | 07:10

-weggejorist-

ADVIZEUR | 18-02-15 | 01:29

Wordt kotsmisselijk van deze poppenkast! Voor geen goud laten ZE het tot een Grexit komen want stel...... het gaat daarna ineens beter met Griekenland. Dat zou killing zijn voor de geweldige baantjesmachine in Brussel/Straatsburg! Dus de Grieken krijgen gewoon hun zin maar het moet nog even zo versleuteld worden dat het net lijkt dat de leningen wél afgelost wordem!

Thorolf | 17-02-15 | 23:12

Bij het "Op z'n grieks" krijg ik de laatste maanden een hele andere associatie. Die Duitsers hadden dat natuurlijk al lang door. of haal ik nu dingen door elkaar...
www.duden.de/rechtschreibung/verarsche...

grrh7427 | 17-02-15 | 21:36

het is hun eigen overheid/elite die geld heeft lopen verspillen, niet de EU. en nu doen ze alsof ze van niks weten, en zorgen voor de fail of a lifetime door het hele land buiten spel te zetten.

ja, nederland is dom geweest deze bende te financieren, en de EU is voor onze burgers niet goed, voor de Griekse elite on the other hand, is de EU geld in het laadje geweest.

Bald Gefkens | 17-02-15 | 21:15

Yanis: The Last Boyscout!!!!

Megalomaniak | 17-02-15 | 20:29

@van heinde en verre | 17-02-15 | 17:58
Ja goed idee als alle landen gewoon besluiten hun staatsschulden en rentes niet meer te betalen. Dat is echt een recept voor economische groei.
Weet je wat? Ik heb zelf ook een lening voor mijn huis. Laat ik eens beginnen die ook maar niet meer af te lossen of rente te betalen. Eens kijken waar het schip strandt.

koeberg | 17-02-15 | 19:45

De Grieken hebben een nationale begroting die positief is (!) voordat alle rente's van de staatsschuld betaald moet worden. Dus als ze die staatsschulden en rentes niet meer terugbetalen, dan gaat het hun goed. Verstandige keuze. Zouden wij ook moeten doen.

van heinde en verre | 17-02-15 | 17:58

Hoewel de vorige Griekse regeringen boter op het hoofd hebben dat ze zich de Euromunt hebben laten inluizen (mede dankzij de misleidende beloftes van het megalomane Brussel dat maar al te blij was om weer een land bij de verzameling te hebben voor hun toekomstige "Vierte Reich") heb ik grote bewondering voor de nieuwe regering dat ze zowaar durven ingaan tegen het schandelijke arrogante dictatoriale gespuis in Brussel dat denkt dat ze god zelf zijn en blind zijn voor het door Brussel veroorzaakte lijden van de arme Griekse bevolking die geen cent hebben gezien van die 240 miljard Euro van de EU.
Dat geld is namelijk direct via de banken naar de "bondhouders" oftewel de geldschieters uit Noord Europa (banken e.d.) gesluisd.

telelezer | 17-02-15 | 17:54

De grieken hebben geen cent ontvangen. Alles is naar de bankiers gegaan.
Politics & Bankers.... Mankinds demise...

P5ycH0 | 17-02-15 | 17:42

@Angelica | 17-02-15 | 13:21
Je hebt helemaal gelijk.
Als je massaal stemt op iemand die domweg roept eenzijdig de afspraken niet na te komen op basis waarvan je land economisch nog bestaat ben je niet slim. Als je nog niet wakker wordt op het moment dat de beurzen op basis van die dwaasheid instorten ben je het waard om als land de vernieling in te gaan. Enorme inflatie en armoede staan het land te wachten als ze op deze manier door gaan en hopelijk houdt Brussel de poot stijf want anders volgen er meer landen die niet meer betalen.
Dat ze eindelijk de corruptie willen aanpakken is geen verdienste, dat is de hoogste tijd. Dat moeten ze niet doen in plaats van hervormen/bezuinigen, maar er naast. En als het zo succesvol blijkt als Syriza nu beweert kan er altijd nog gekeken worden of maatregelen kunnen worden versoepeld. Maar eerst daden, niet op basis van de zoveelste Griekse belofte.

Peerkepeer | 17-02-15 | 17:02

thesmul | 17-02-15 | 13:21

Het kan ons ook nog een oorlog schelen met Rusland. Genoeg redenen om te stoppen met de EU.

doskabouter | 17-02-15 | 16:56

o.a. Griekenland heeft zich in de euro gelogen met valse informatie en cijfers, dit corrupte land had niet bij de euro gemogen. Zalm heeft gewoon onze stabiele gulden verkwanseld.

vinzDH | 17-02-15 | 16:11

De Grieken er in houden gaat nog veel meer geld kosten en ook dat gaan we niet terug krijgen, ze rotzooien nog steeds maar aan en dat gaat nooit veranderen dus sluiten die geldkraan en afzwaaien .
Spanje en Italië zijn de volgende patiënten .

Castor12 | 17-02-15 | 15:55

@Angelica | 17-02-15 | 13:21 ,
onzin, om te beginnen is het probleem de EU,
men wist van de Griekse staatsschuld, men wist dat Griekenland economisch (nog) niet binnen de EU hoorde etc etc.
Uit puur politiek opportunisme moest en zou Griekenland de EU binnengesleurd worden.

En verder zxeg je:
'Die gekken van Syriza beloofden net als hun even gestoorde voorgangers dingen die niet kunnen. En als de Griekse bevolking steeds weer op corrupte idioten of alles belovende gekken stemt..'

Laat nu net Syriza NIET bestaan uit de bekende kliek van corrupte politici,
Tot nu toe stemde men altijd op ND of Pasok
'ND (Nieuwe Democratie)
Net als Pasok in 1974 opgericht. De gematigd conservatieve ND en Pasok wisselden elkaar jarenlang af als regerende partij. ND gaf net als Pasok veel geld uit.'

Deze partijen maakten de dienst uit, totaal corrupt.
Juist Syriza verzet zich tegen de corruptie en zelfverrijking en vriendjespolitiek.
Ze hebben onmiddelijk een aantal plannen in de ijskast gezet, grote corrupte zaken gestopt, de verkoop van een of andere staatsmijn teruggedraaid, die tegen belachelijke voorwaarden was verpatst etc.
.
Ze willen de belastingontduiking aanpakken, afijn dat soort zaken, eigenlijk waar 'we' precies op zitten te wachten, maar nee hoor, 0,0 steun vanuit Brussel.
Je zou bijna denken dat ze daar zelf vuistdiep in smerige corrupte Griekse zaken zitten en vriendjes de hand boven het hoofd houden.
Ik geef de Grieken groot gelijk, ik zou het ook niet meer pikken, geef deze partij wat ademruimte, overleg andere terugbetalingsvoorwaarden, accepteer dat je een gedeelte van de poen niet meer terugziet.
Maar omdat de heren politici uit het Noorden/Brussel zo'n grote bek hadden, de bevolking keihard hebben voorgelogen met hun 'strakke' troika-plannen,dat ze alles onder controle hebben, weten waar ze mee bezig zijn.
Dat kunnen/willen ze nu niet toegeven, bang voor politiek gezichtsverlies.
Wees nou verdomme eens eerlijk, ZEG dat het nu een zooi is, en geen idee hoe het in de toekomst gaat verlopen, stel de burger weer centraal en niet de banken.
Voorzover de EU al niet verloren is, is de enige manier het schip op koers te houden, eindelijk de burger weer centraal te stellen, men heeft zich in Brussel zo ontzetten vervreemd van de burger dat deze het niet meer pikt, straks verkiezingen in Spanje, later in Frankrijk, dit gaat afgestraft worden.
Men is de burger domweg vergeten, denkend dat ze er vanalles wel doorheen kunnen drukken bij die domme burger.
Vergeten dat er nog steeds min of meer democratische verkiezingen bestaan, op lokaal/nationaal niveau, en dat de burger hier de hakken in het zand zet, niet te stoppen, niet te beinvloeden, hier hebben ze geen macht over en DAT gaat ze de kop kosten.

Niet de economische crisis e.d., die crisis heeft de burger slechts gewekt, zonder crisis had men de slapende burger stiekem voorbij kunnen fietsen,
maar door de crisis vielen hun opportunistsche plannetjes in het water, bleken onuitvoerbaar, beter gezegd, onbetaalbaar.
Men hoopte tijd te hebben zaken er ongemerkt door te drukken, dat de burger het niet in de portemonnee zou merken, tevreden zou zijn en uiteindelijk, over 10-20 jaar er weer eens politiek bij te betrekken om achteraf alles goed te keuren.
Dat is dus faliekant de mist in gegaan, niemand kan nu zeggen hoe het verder gaat, men strompelt nu van maand tot maand, crisis tot crisis verder, als een blind paard, hopend dat het uiteindelijk toch nog goed komt.
Er is dus alleen nog maar hoop over, vertrouwen is er al lang niet meer, slechts hoop, bidden dat het goed komt.

vander F | 17-02-15 | 15:17

@Clemsel | 17-02-15 | 11:42

Een goed stuk van de correspondent.
Voor diegenen die graag wat historische feiten tot zich nemen. De meesten die hier reageren zullen het helaas waarschijnlijk naast zich neerleggen.

Kets22 | 17-02-15 | 15:05

@thesmul | 17-02-15 | 13:44
De observatie van Carsten Brzeski over ruziënde kinderen is OK, maar zijn conclusie dat het niet goed komt ontbreekt in uw schrijven. (Kinderen kunnen het nog goedmaken). Ik had zijn conclusie er in ieder geval niet uitgehaald. Als dat de strekking van zijn vergelijking was, dan is het inderdaad verfrissend dat een econoom zich nu eens niet louter positief uitlaat over de toestand in Euroland.

Inderdaad maken politici te pas en te onpas gebruik van economen om gewenst of gevoerd beleid te verdedigen. Het zou economen sieren als ze zelf wat meer afstand zouden nemen hiervan (maar ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat sommige economen (specifiek bepaalde hoogleraren) nogal grote ego's hebben en zich graag mengen in het debat zonder hun rol te relativeren).

Ik kan u verzekeren dat ik niet bij de EU of enige Europese organisatie werk. Ook kom in nooit in Brussel. En ik heb ook nooit de indruk willen wekken dat ik vertrouwen heb in een goede afloop. (Sterker nog, van nature ben ik nogal somber van aard).

Natu-San | 17-02-15 | 14:50

Hou toch eens op met de woorden Neuro en Zeuro. Als er ooit Neuro's of Zeuro's worden ingevoerd, ga ik met dollars betalen.

echtpaul | 17-02-15 | 14:45

@Sano
Idd ik ben blij dat er iemand is die zegt nee Brussel, die onzin moet een keer klaar zijn, geld is toch al afgeschreven.

swagmachine | 17-02-15 | 14:42

@thesmul
Twas idd hoog tijd dat iemand die megalomane Eurofielen een keer een flinke dosis realiteit voorgeschoteld. Ik geniet ook van Variofocus ook al is het natuurlijk een boef, Griekenland is alles behalve geschoren, dr valt nog veel geld te halen.

Rest In Privacy | 17-02-15 | 14:37

Citaat:

"Want als er één partij is in deze Europese fittie die van het rechte pad is afgedwaald, dan zijn het niet de opportunistische Grieken, dan zijn het de Brusselse bonzen die hun sprookjesmunt in rekkelijke idealen gegoten hebben, in plaats van in vormvast edelmetaal."

Van Rossem. Ga subiet naar een ambachtelijke tegelfabriek. Bestel een groot formaat tegel (minstens ter grootte van een stoeptegel) en laat daarop bovenstaande tekst van je, in goud gebakken Gothische letters op een met fraaie guirlandes versierde ondergrond aanbrengen.

Het Grote Gelijk wordt zelden in zulke fraaie en creatief geformuleerde teksten gegoten.

Peter Emile | 17-02-15 | 14:26

@necrosis | 17-02-15 | 10:55

Hahaha, holpeut, dat woord heb ik lang niet gehoord! Bedankt!

Zirafa | 17-02-15 | 14:21

Sano

goed gezegd als je zegt::::
wat ben ik aan het genieten van die Variofocus. Die legt zonder te zweten het vuur aan de schenen van Brussel door niet te buigen voor dat stel achterlijke::::::

helemaal eens net zoals ieder weldenkend mens in Nederland!!

thesmul | 17-02-15 | 14:18

Waar is de braboneger als je hem nodig hebt

3Xniks | 17-02-15 | 14:09

Jos Tiebent | 17-02-15 | 14:03
Ja zoiets :-), ik lus alleen geen geitenkaas.

HebpermabanvanPvdA | 17-02-15 | 14:09

Ze motten daar in Griekenland eens echte koeien gaan kweken in hullie weilanden. Want dat uitgemergelde geitenvlees in dat Griekse souzouki-souflaki-thatziki-gyros eten daar in Athene krijg ik door de strot niet heen. Dan kun je tien keer beter naar de Griek in Breda gaan. Wat ik je zeg.

Brabant hier | 17-02-15 | 14:06

HebpermabanvanPvdA | 17-02-15 | 13:58

Olijven: kneuzen en kerven
Saganaki: fijnhakken
De rest: afsnijden en af laten drijven.

Toch?

Jos Tiebent | 17-02-15 | 14:03

"our infinite goodwill". Zei ie dat nou echt?

CrapoTheGreat | 17-02-15 | 14:00

Die laatste keer heb ik op Geert gestemd. Hij zei toen dat hij de oplossing voor Griekenland heeft. Daar vertrouw ik nog steeds op.

HebpermabanvanPvdA | 17-02-15 | 13:58

@kanon0503 | 17-02-15 | 13:56
Eindbaar moet natuurlijk eindbaas zijn.

kanon0503 | 17-02-15 | 13:56

Griekenland en niet terugbetalen, dat gaat er bij mij niet in. Geld lenen = geld terugbetalen… heel simpel.
_
Maar toch… die Variofocus is wel écht een heerlijke eindbaar met een paar hele goede punten. Brussel is inderdaad aan het afstompen op crisisdenken. Brussel/Trojka hebben inderdaad wel heel absurde bezuinigingseisen gesteld; waarom moeten de minimum lonen omlaag, maar wordt de graai-kern van dat land niet aangepakt bijvoorbeeld?
_
Wat ik al zei… ik vind echt dat Griekenland dat geld moet terugbetalen, tot op de laatste cent. Of dat nou binnen 5, 10 of 20 jaar is. Maar man man man, wat ben ik aan het genieten van die Variofocus. Die legt zonder te zweten het vuur aan de schenen van Brussel door niet te buigen voor dat stel achterlijken, en geeft gewono de figuurlijke middelvinger aan het hele (wan)beleid van de EU. Dat alleen al vind ik respectvol naar je volk toe. Soevereiniteit komt bij hun, hoe rommelig hun financiële boekje ook is, gewoon op de eerste plaats.

kanon0503 | 17-02-15 | 13:56

@Capt. Iglo
Eens net zoals 5 jaar geleden is een Grexit voor ons t goedkoopst, geen armageddon voor onze economie zoals de EU dat voorsteld omdat we het geld toch al kwijt zijn en deels is afgeschreven.
Leuk is natuurljk anders maar ik zei het in 2008, elke cent die je aan Griekenland geeft is er weer 1 die je voor altijd kwijt bent, beter op 95% gekeerd dan geheel verdwaald ofzo.
Als de EU geforceerd op dezelfde voet verder wil moet Nederland per DIRECT de monetaire unie verlaten, we zijn een klein land, we krijgen het NU nog voorelkaar zonder onszelf naar de verdoemenis te helpen en als we de eerste zijn brengt ons dat ook nog voordeel, we hebben (nog) een sterke economie en raken onze bonds dan nog gemakkelijk kwijt.
Nb Zwitserland heeft niet voor niets de Euro losgelaten, die ziet het doormodder-scenario zich al afspelen.

Rest In Privacy | 17-02-15 | 13:50

sickstyle

Je vergeet te zeggen dat de Grieken dat hebben gedaan op advies van Goldman Sachs

thesmul | 17-02-15 | 13:49

nikkipikki

Nooit vergeten wie dat allemaal mogelijk heeft gemaakt!
Vanavond gratis dineren in een 3 sterren restaurant. U komt toch ook?
De rekening hoeft je niet te betalen als je "hdfsaiouiodfu"zegt op advies van een grote Amerikaanse financiele instelling

thesmul | 17-02-15 | 13:48

Beste Natu-San
Ik ben het met u eens met uw opmerking over economen maar de dames en heren in Brussels (en ook in Den Haag overigens) maken van de meningen van economen ook gebruik als het hun goed uitkomt. Vandaar mijn schrijven dat een top econoom nou eens niet zegt dat alles goedkomt.
Mijn vermoeden dat u in Brussels actief bent is gestoeld op het gegeven dat er buiten Brussel geen weldenkend mens meer is die in deze idioterie gelooft of vertrouwen heeft

thesmul | 17-02-15 | 13:44

Pfff Yanis Varoufikas pleur toch op met dat gewauwel, geef mij m'n 1000 eu maar eens terug. Laat Europa maar eens inderdaad the people's interest centraal stellen en doet er ook maar eens wat rente bij.

ideetje om aan geld te komen, een aantal van die eilandjes verkopen. mazzel stelletje schooiers

nikkipikki | 17-02-15 | 13:42

Hé geenstijl waarom verzwijgen dat de Grieken massaal hebben gelogen en gefraudeerd in hun boekhoudings boeken om tot de EU te kunnen toetreden?

sickstyle | 17-02-15 | 13:41

@thesmul | 17-02-15 | 13:13
Mijn opmerking was licht ironisch bedoeld. Jammer dat dit blijkbaar niet aangekomen is.

Ik ben zelf geen econoom, maar de opeenvolgende crises sinds 2008 hebben mij gesterkt in de overtuiging dat economen vooral goed zijn in het beschrijven van de geschiedenis. Economische modellen blijken keer op keer niet te deugen en zijn voer voor diverse meningen: zet een x-aantal economen bij elkaar dan heb je tenminste eenzelfde aantal meningen.

Neen, economen (en zeker van banken) opvoeren als deskundigen (zoals u deed met de door u genoemde ING-econoom Carsten Brzeski) doet bij mij de alarmbellen rinkelen.

Met uw vermoeden dat ik een Europese topambtenaar of Europarlementarier ben, slaat u de plank overigens helemaal mis. (Deze opmerking is wel heel erg onder de gordel).

Natu-San | 17-02-15 | 13:37

Clemsel | 17-02-15 | 11:42

Zeer interessant om te zien. Bedankt voor het delen!

Nieuws-Lezer | 17-02-15 | 13:28

Natu-san.
Correctie IK vermoed dat U ergens bij de EU aktief bent. Niet andersom. Ik zou het namelijk niet kunnen opbrengen om iedereen maar te blijven bedonderen

thesmul | 17-02-15 | 13:27

Angelica

Het is alleen maar de schuld van Brussel mijn beste!
Als er iemand op straat voor me loopt die met briefjes van 50 euro aan het strooien is buk ik ook!
U toch ook?
Geef dan de Grieken ook niet de schuld!

thesmul | 17-02-15 | 13:24

Angelica

Het is alleen maar de schuld van Brussel mijn beste!
Als er iemand op straat voor me loopt die met briefjes van 50 euro aan het strooien is buk ik ook!
U toch ook?
Geef dan de Grieken ook niet de schuld!

thesmul | 17-02-15 | 13:24

Het is wel interessant wat de EU gaat doen. Gaan ze buigen? Als dit gebeurt dan valt voor NL veel binnen te halen. Denk aan het Schengen akkoord en ontwikkelingshulp. Wat betreft Schengen: gewoon grenzen sluiten, geen Jihadi's, Imams, Polen en Roemenen meer binnenlaten. Ontwikkelingshulp halveren.

The Foxx | 17-02-15 | 13:23

@Godsammekraken | 17-02-15 | 10:55
Geert Wilders?

Machoclown | 17-02-15 | 13:22

bdn01
Of je nu van Griekenland houdt of niet! Goed gezegd aqls je zegt dat we moeten ophouden met die onzin.
Spanje,Portugal, Italie staan klaar. Heb ik het nog niet eens over Oost Europese lidstaten en de KLAPPER van het jaar Frankrijk.
Gewoon terug naar af en de Drachme laten devalueren en zeker de Franse Franc

thesmul | 17-02-15 | 13:21

Die gekken van Syriza beloofden net als hun even gestoorde voorgangers dingen die niet kunnen. En als de Griekse bevolking steeds weer op corrupte idioten of alles belovende gekken stemt, moeten ze vervolgens niet bij ons gaan zeuren.

Zeker, de EU draagt een enorme schuld. Zoals de EU ook een enorme schuld draagt in de Oekraïense burgeroorlog. Maar de wortels van het Griekse probleem liggen in de keuzes van de regeringen in Athene, niet in dat achterlijke Brussel dat nog altijd droomt van één Europa dat er dus niet is. En mocht Brussel daarvoor de rekening krijgen. En daar bedank ik heel hartelijk voor.

Angelica | 17-02-15 | 13:21

Beste Natu-san
Ik kom nog uit de tijd dat ik werkte als valuta handelaar en wij voor het eerst zeer zeer kritisch keken naar de zg ECU.
Toen al werd gezegd door ons (Maar wij waren niet deskundig)
"Let op.... als dit doorzet (en het zette door in de vorm van de Euro) gaat dat ons verschrikkelijk veel geld kosten.
Doe je best in Brussel Natu-san

thesmul | 17-02-15 | 13:17

@mente aperta | 17-02-15 | 12:29
En die Leutpenningen kan je kopen en betalen met...?

Rest In Privacy | 17-02-15 | 13:17

De Grieken kunnen me eigenlijk gewoon niks schelen. Ook niet of het goed of slecht met ze gaat. Hun wijn is niet te drinken en souvlaki geef je nog niet aan je hond. Verder komt er niets noemenswaardigs vandaan.
Ondertussen zijn de voorwaarden van de leningen aan ze dusdanig opgerekt en verzacht (lage rente, hele lange looptijd), dat de contante waarde ervan inmiddels het nulpunt al aardig nadert. De NL belastingbetaler heeft dus, zonder dat hij het heeft gemerkt en dat het hem is verteld, allang betaald. Ca. 1000 Euro per Nederlander is foetsie, weg, verdwenen. Omdat meer dan de helft van NL onrendabel is en alleen belastinggeld kost, is het dus gemiddeld 2000 Euro per belastingbetalende Nederlander, ofwel een netto maandsalaris van iedere belastingbetalende Nederlander. Over de balk, weg ermee, zien we nooit meer iets van terug.
Het is niet langer in ons belang om Griekenland nog in de lucht te houden. Het laatste restje contante waarde van die leningen dan maar afschrijven en Grexit! En verder geen steungeld naar welk ander EU land dan ook. Ook dat zul je nooit meer terug zien.

bdn01 | 17-02-15 | 13:15

Natu-san

Haat tegen de EU is niet naïef zolang er nog steeds niet een heel eenvoudig wetsvoorstel is aangenomen dat er al heeeeeeeeeel erg lang licht en dat de BTW en belastingfraude in de EU voor minimaal 150 miljard oplost!
Haat tegen de EU is niet naïef zolang er nog steeds niets is gedaan aan de belachelijke maandelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg.
Haat tegen de EU is niet naïef zolang er nog steeds niets is gedaan aan de veel te hoge vergoedingen van allerlei (top) ambtenaren en euro parlementariërs (Waarvan u vermoed ik er een van bent)
Haat tegen de EU is niet naïef zolang er nog steeds niets is gedaan om onder deze mensen de corruptie uit te bannen.
Haat tegen de EU is niet naïef zolang er nog steeds niets is gedaan aan de grootse lobbyindustrie in de wereld dat in Brussel aktief is.
Ik zou zeggen doe je best

thesmul | 17-02-15 | 13:13

@thesmul | 17-02-15 | 13:06
Dat is geen deskundige, maar een econoom. Dat is heel iets anders.

Natu-San | 17-02-15 | 13:12

Zie hier de onmacht en het kansloze van de EU en de Euro. Dit had nooit mogen gebeuren. Rollback asap. Uithuilen en opnieuw beginnen maar dan op een eerlijke en democratische manier.

doskabouter | 17-02-15 | 13:12

Ik hoor het nog steeds de Eurofielen roepen: "Geen extra kosten voor uitwisseling valuta, en veel kansen voor een internationaliserend onderwijsprogramma!" Dus alleen maar voordeel!

Elke dag kijk je in je fruitschaal (als je er één hebt). Als je een rottende peer ziet, gooi je die gelijk weg. Zonder na te denken of de appel haar zoetruikende buurman mist. (micro)

"In het noorden is alles rijker omdat ze daar hun geldzaken op orde hebben!!!11!". Hallo immigranten. Wat komen jullie doen, en vooral wanneer? Ga maar eerst proberen in te burgeren. En als je na 2 jaar wasmachines en vakantiebungalows gezien te hebben en je kunt tot 100 tellen en daaankoewel zeggen mag je een vast contract bij de Lidl. En dan mag je je familie uit het verre mediterrane gebied ook laten overkomen en kennis laten maken met een wasmachine en een bungalowpark. Want in je eentje ben je ook maar sielug, toch? (meso; PvdA-stijl)

"Hee, Griekenland loopt te schoppen tegen het toch onstabiele Euro-plan met die rubberenruggengraat Dijsselbluhm an die Macht. Zouden we niet eens interesses in steun gaan kietelen? Want Greece ligt redelijk centraal in Oi!ropa en kan best wel wat vastere voet in aarde gebruiken. Aangezien we gas, ranzige economische goederen en lef in onze donder hebben zullen ze met een paar miljard als gift wel erg blij zijn als ruil tegen die euro-afzetmarkt, want het lijkt er niet op dat DU, FR en NL nog een cent willen uitkeren. Goedkope partner". Aldus China en Rusland. (macro)

Beetje eenvoudig uitgelegd, maar als micro-partner van de EU gooi ik het liefst die rotte peer weg.

Jos Tiebent | 17-02-15 | 13:08

Stijlicoon | 17-02-15 | 11:10
Ik zou willen opmerken dat BlowingBubbles denkt dat ieder land beter af is buiten de Eurozone..... Kleinschaligheid en flexibiliteit hebben de toekomst!

BlowingBubbles | 17-02-15 | 13:07

ING-econoom Carsten Brzeski vergeleek beide partijen dinsdag met ruziënde kinderen in de zandbak.
En dat zegt een echte deskundige!
Ik zou zeggen>>>geef ze allebei een flink pak slaag en begin met dat joch van Dijsselbloem

thesmul | 17-02-15 | 13:06


Naïeve EU-haat dicteert om stompzinnig te juichen voor wereldvreemde socialisten als Varoufakis en Tsipras. De EU is niet schuld aan Grieks financieel wanbeleid of aan hun corruptie. En wie denkt dat de Grieken door uit de EU te stappen daarmee van hun schuld kunnen weglopen hebben het echt niet begrepen.
De door Vairiofocus bepleite Economic stabilty betekent overigens niets anders dan dat de Grieken hun zelfde socialistische lusten willen maar niet hun socialistische lasten.
En wie daarvoor staat te klappen heeft een gaatje in zijn hoofd.

Mike Oxlong | 17-02-15 | 13:06

@Muxje | 17-02-15 | 11:48
Mee eens' de Grieken hebben er zelf voor gekozen om bij de Euro te gaan en wisten dat ze zich aan de spelregels moesten houden. En inderdaad: die spelregels zijn niet altijd nageleefd (ook niet door andere landen) en fundamenteel zaten (zitten) er fouten in de Euro. Maar uiteindelijk hebben de Grieken zelf op te grote voet geleefd en zijn ze daardoor in de problemen gekomen.

Als ik de afgelopen week bekijk dan moeten we oppassen dat het niet een kwestie van semantiek gaat worden: "overbruggingskrediet" in plaats van 'verlenging', "de instituties" in plaats van "troika" en meer van dat fraais. De vraag is of dat wat uitmaakt, maar misschien kunnen Europa en de Grieken hier elkaar nog wel vinden.

Volgens mij is de absolute schuld van de Grieken op dit moment niet hun grootste probleem. Natuurlijk is die (bizar?) hoog, maar de looptijden zijn al verlengd en de voorwaarden versoepeld. Het grote probleem voor de Griekse regering is volgens mij als ze werkelijk gaan doen wat ze zeggen te gaan doen (en wat voorgaande regeringen hadden toegezegd): het aanpakken van corruptie, het hervormen van de belastingen etc. Linksom of rechtsom gaat dit pijn doen aan iedereen, niet alleen bij de elite. En ik vraag me af of de Griekse bevolking dan de regering nog zo steunt, of dat ze dan weer de barricaden op gaan. Dat zou niet de eerste keer zijn sinds de Eurocrisis.

Natu-San | 17-02-15 | 13:01

Van mij mag die EU met z'n graailiberalisme in mekaar donderen.

Rest In Privacy | 17-02-15 | 12:58

http://www.3spoken.co.uk/2015/02/greece-and-art-of-liquidity.html?spref=tw

Allemaal onzin die liquiditeitsproblemen voor GR.Niks aan de hand.

quardian | 17-02-15 | 12:57

jaap932057795966 | 17-02-15 | 12:36
Ik zie het niet als bloeden maar als het geven van gelegenheid om ze te laten herstellen, het is idd zo dat er fouten zijn gemaakt door de Grieken al zou ik zeggen dat de EU zelf ook fouten gemaakt. Het feit is en blijft dat als we maar door blijven modderen met het verleden in het achterhoofd dan komt het ook nergens van, vaak zijn grote problemen de trigger voor verandering en de Grieken hebben zelf nu waarschijnlijk ingezien dat het zo niet door kan getuige de nieuwe regering. Niemand heeft er baat bij als Griekenland zo bezwijkt onder de schulden.
Foezela | 17-02-15 | 12:40
Ik zal er naar kijken, dank voor de suggestie. Ik wil er ook bij zeggen dat ik niet zeg dat je geen punt hebt met je reactie - excuus voor de persoonlijke aanvallen - wat er aan de hand is zou ook grotendeels moeten zijn voorkomen door de Grieken zelf en dat hebben ze voorheen niet gedaan, ik geloof daarentegen dat het er nu wel in kan zitten en dan Yanis een slimme vent is en eventueel capabele leider die hierin een bijdrage kan leveren.

Hpee | 17-02-15 | 12:55

Lachen die Dieselboom. EU Finance voorzitter is leuk zolang iedereen ja knikt en over de rug van de belastingbetaler blijft storten in het EU sprookje.
Van mij mag die hele EU in elkaar storten.

funkyd | 17-02-15 | 12:55

Karl Warsteiner | 17-02-15 | 12:23
"met de Florijn of Gulden en de Hollandse koopmansgeest. #zoverschrikkelijkgehadmeteuropa"
We zitten toch allang aan Duitsland vast economisch.

Het probleem is niet de Euro, maar de economie van sommige landen die niet bij de Euro zouden moeten zitten. Maar landen (tijdelijk) loskoppelen schijnt niet te kunnen. Waarom eigenlijk niet? Er zaten toch voorwaarden voor instappen aan de Euro?
Tenzij je Zwitserland heet natuurlijk.

kloopindeslootjijook | 17-02-15 | 12:50

Varoufakis ruikt gewoon dat de EU Griekenland niet in de handen van Rusland zal durven drijven.
Juncker en consorten zullen de kosten afstrepen door een dikke graai in de Nederlandse pensioenpot te doen, daarna onder hoongelach het glas heffen voor een toast op die achterlijke kaaskoppen onderwijl pissend op het hoofd van Dijsselbloem.

Eppo | 17-02-15 | 12:44

Loskoppelen van Euro is straks de enige oplossing. De markt maakt er dan een aantrekkelijk lage lonenland van en als Griekenland de boel intern weer op orde heeft kunnen ze aansluiten.

Wij nemen ons verlies, helpen niet de Grieken maar onszelf -dan weten we tenminste waar het geld blijft. En we gaan goed op ons geld letten. (kuch)
Mag je hopen.
Maar we zijn hardleers hier ook hoor.
De specu... gokkers moeten wel kunnen blijven gokken met ons pensioengeld.

kloopindeslootjijook | 17-02-15 | 12:41

Hpee | 17-02-15 | 12:09
Lees nou eerst "the road to serfdom"van F.Hayek , verder heb ik er niets aan toe te voegen.

Foezela | 17-02-15 | 12:40

Ook de commentator van RTL (Matthijs Bouwman) kan alleen maar pro-Europa denken. Volgens hem kan Griekenland niet anders, en is de dwingelandij van Europa goed.

En nu is het genoeg! | 17-02-15 | 12:40

@mr. coffee 12:21
Of denkt u werkelijk dat degenen die de Euro bedacht hebben, niet wisten wat Friedrich Hayek daar al in 1976 over heeft geschreven? Dat is ondenkbaar.

"Though I strongly sympathise with the desire to complete the economic unification of Western Europe by completely free-ing the flow ofmoney between them, I have grave doubts about the desirability ofdoing so by creating a new European currency managed by any sort of supra-national authority. Quite apart from the extreme unlikelihood that the member countries would agree on the policy to be pursued in practice by a common monetary authority (and the practical inevitability of some countries getting a worse currency than they have now), it seems highly unlikely, even in the most favourable circumstances, that it would be administered better than the present national currencies. Moreover, in many respects a single international currency is not better but worse than a national currency ifit is not better run. It would leave a country with a financially more sophisticated public not even the chance of escaping from the consequences of the crude prejudices governing the decisions of the others. The advantage of an international authority should be mainly to protect a member state from the harmful measures of others, not to force it to join in their follies.

bron: mises.org/library/denationalisation-mo...

tipo | 17-02-15 | 12:39

ecologiste | 17-02-15 | 12:30
Klopt idd, het is jammer dat we de problemen op andere afschuiven zonder realistisch te zijn en naar onszelf te kijken. Yanis staat tenminste ergens voor terwijl de heren politici in NL en de eurogroep zo corrupt zijn als wat.

Hpee | 17-02-15 | 12:37

Maak je geen zorgen. Want we krijgen alles terug met rente. Want dat hebben de politici ons beloofd. En politici, zoals iedereen weet, spreken altijd de waarheid. We kunnen daarom met een gerust hart alles aan onze capabele politici overlaten.

Patatter | 17-02-15 | 12:36

Hpee | 17-02-15 | 11:31

Griekenland heeft van af het begin van EU lidmaatschap en deelname aan de EURO de gelegenheid gehad de economie op te bouwen. Hebben ze toen niet gedaan en alleen maar onbezonnen geld geleend en daarmee mooi weer naar bevolking gespeeld. Die leningen heeft de EU overgenomen en voorwaarden gesteld. Blijkbaar moet in jou optiek Noordeuropa bloeden om de grieken weer een economie te bezorgen die zij zelf om zeep hebben geholpen.

maar goed laat griekenland maar volgens hun eigen economische normen hun economie opbouwen en uit de Euro en EU stappen.

jaap932057795966 | 17-02-15 | 12:36

Ook grappig: de onderhandelingen kunnen we typeren als "Tendentieus, ongefundeerd en kwetsend". Europa en Geenstijl uiteindelijk op 1 lijn &#128540;.

Tee Of Cup | 17-02-15 | 12:33

Doctor.
Zeker.
De held van de Grexit, die vervolgens de ongeveer 240 miljard die Europa betaald heeft om zijn land uit de allerergste schulden te helpen nonchalant in zijn zak steekt.
Geld dat is opgehoest door de Europese belastingbetalers..... een kleine 1000 Euro de man......
Ik ben benieuwd wat ze er met die Grexit van gaan bakken.
Ik vermoed al even weinig.

mallekater | 17-02-15 | 12:31

@mr. coffee 12:21
Neen, de bedenkers van de Euro hebben iedereen een loer gedraaid. Dit gaat niet om Griekenland. Dit gaat er om, om de democratie af te schaffen, om de soevereiniteit van natiestaten af te pakken, door het budgetrecht van nationale parlementen af te schaffen. Dat is de enige reden dat de Euro er is. Zogenaamd om eeuwige vrede tussen Frankrijk en Duitsland te bewerkstelligen, maar met ontwrichte staten in de periferie van Europa en diefstal van Duitsers en Nederlands op ongekende schaal als colleteral damage. En ja, dat wisten alle centrale bankiers in de jaren 90 al lang.

tipo | 17-02-15 | 12:31

Ik raadpleeg de NOS niet voor nieuws. Het gescheld op hun berichtgeving is irrelevant want veranderd toch niet. En staatsomroep hoeft niet met een hoofdletter.

dubbert | 17-02-15 | 12:30

Vrijwel alle politici deugen niet. Ze vinden het goed dat er gegraaid wordt in de gemeenschappelijke Europese geldpot.
Ook NL.
Onze staatsschulden zijn enorm gestegen sinds 2007 met 38% toegenomen en onze totale schulden staan op 325 % van ons bruto binnenlands product. Daarmee staan we op plaats 6 van de wereldranglijst en op plaats 7 staat.... ja Griekenland.
De toekomst ziet er niet goed mensuh, althans voor de geonen mensen, de politici graaien gewoon verder.
www.mckinsey.com/insights/economic_stu...

ecologiste | 17-02-15 | 12:30

Tijdens de hele carnavalsperiode hebben we geen euro als betaalmiddel maar gewoon een leutpenning waar je overal in deze regio mee kan betalen en ineens is alles veel goedkoper en ge hed er veul muer leut van. Dus maw, rot op Brussel, rot op euromunt en pleur al die zakkenvullers uit Brussel op een klein eiland en laat ze daar proberen een eigen staat te creëren.

mente aperta | 17-02-15 | 12:29

@Russells Teapot 11:56: Eensch, al denk ik eerder aan een ongelukkige samenloop van omstandigheden dan aan een samenzwering die ten grondslag ligt aan deze ellende. In een democratie kiezen we nu eenmaal niet voor de meest capabele bestuurders, maar voor hen die de beste babbel hebben. En zo trek je vanzelf handige jongens aan die politiek vooral als een persoonlijke carriere zien.

Muxje | 17-02-15 | 12:28

Deze man is een held. Hij komt op voor zijn volk en schaart zich aan de kant van de normale mensen. Iets wat bij ons in de politiek niet voorkomt.

Daarnaast blijft hij op zijn standpunt en geeft niet toe. Dit is een man zoals wij voor NL zouden moeten hebben.

Doctor | 17-02-15 | 12:23

Tzatzikidee! Euro naar de klote, Europa naar de klote, Lang leve Europa. Opheffen die boel, een jaar lang scherven rapen en dan verder met de Florijn of Gulden en de Hollandse koopmansgeest. #zoverschrikkelijkgehadmeteuropa

Karl Warsteiner | 17-02-15 | 12:23

plaklul | 17-02-15 | 12:10

Beide opties komen op hetzelfde neer; we schrijven enorm af op onze leningen, maar bij een Grexit zijn we tenminste van die idioten af.

Met een sterke munt ben je rijk op wereldschaal, dat is altijd beter wat Keynesiaanse economen ook zeggen.
Liever rijk zonder baan dan arm met.

Big Bear Hunk | 17-02-15 | 12:22

Iemand al een interview met De Jager of Zalm gezien inzake dit onderwerp?

Russ Meyer | 17-02-15 | 12:21

tipo | 17-02-15 | 12:15
Wellicht te weten hoe het begon.
www.europa-nu.nl/id/viccj7o2p7ug/begro...

Allemaal leuk die weetjes van vroeger, elk land is in 2500 jaar wel eens over de kop gegaan lol, maar Griekenland heeft willens en wetens iedereen een loer gedraaid.

mr. coffee | 17-02-15 | 12:21

Stel dat de Grieken uit de Eurozone gaan en besluiten hun schulden aan de individuele lidstaten te gaan aflossen.
Komen ze weer tegenover Dijsselbloem aan de onderhandelingstafel te zitten.
Top geregeld die dubbelfunctie.
Alles komt terug met rente!!!

Russ Meyer | 17-02-15 | 12:20

mooi als bij de man en in griekenland het broodnodige democratisch reveil van europa begint.
door onze beroepspolitici,ruifvretertjes,slappe hapjes,mislukte leraartjes,carrierejagertjes,knuffelallochtoontjes etc etc en de brusselse technocratische kliek is de democratie verkracht.

S.Hole | 17-02-15 | 12:19

Hpee | 17-02-15 | 12:09

Een goede econoom is nog geen goede leider en dit blufgozertje heeft echt geen idee in welke shit hij de Grieken aan het brengen is. Welcome to the real world, studeerkamergeleerde.

Big Bear Hunk | 17-02-15 | 12:16

@mr. coffee 12:00
Ik overdrijf lichtjes: Griekenland ging 2500 jaar geleden voor het eerst failliet:
"The first recorded default in Greek history occurred in the fourth century B.C., when 13 Greek city states borrowed funds from the Temple of Delos. Most of the borrowers never made good on the loans and the temple took an 80% loss on its principal." www.forbes.com/sites/investor/2011/09/...

De afgelopen 2 eeuwen is Griekenland 5x failliet gegaan in de jaren 1826, 1843, 1860, 1894 en 1932.

Dat Griekenland een fopbegroting had, was bij iedereen bekend. Ook bij Gerrit Zalm. Geen enkele twijfel daar over.

tipo | 17-02-15 | 12:15

Dus van Rossum, je vindt dat Griekenland niets in de Euro te zoeken had? Ben ik met je eens dus laat ze nu maar vertrekken en terugzakken in de failliete boedel die het altijd al was.
De Grieken hebben een decennium op onze kosten een mooi leven gehad en daarvoor mogen ze dankjewel zeggen. Het sprookje is uit.

Big Bear Hunk | 17-02-15 | 12:14

@kloopindeslootjijook | 17-02-15 | 12:02
Als je in de ellende zit, dan moet je vooral niet op links stemmen, want dan wordt alleen maar erger. Ja oké, linkse gelul klinkt lekker voor de onderbuik, maar daar hebben we niets aan, want het moet uiteindelijk uitvoerbaar en realistisch zijn, voor dit laatste moet je dan toch rechts-liberaal gaan stemmen.

Wonderful-Life | 17-02-15 | 12:12

Goed stuk, alleen zonder conclusie. Het is tijd voor een algehele 'reset' die links- of rechtsom veel geld gaat kosten. En ik weet het niet: Griekenland een nieuwe kansen bieden door schulden kwijt te schelden? Of een reset door een Grexit?
Overigens is het niet zo dat het de Noord Europese landen alleen maar geld kost. Een Neuro zou waarschijnlijk erg duur worden, slecht voor de export. Dankzij de zuid europeese landen is de euro betaalbaar....

plaklul | 17-02-15 | 12:10

De Duitse SPD wil nu dat Varoufakis vervangen wordt door iemand anders omdat hij te veel "confusion" veroorzaakt.

De Duitsers worden nu gek van Varoufakis. Tja die zijn natuurlijk de loopjongen Dijsselbloem gewend die gewoon altijd braaf de orders van Schauble en Merkel doorgeeft.

www.keeptalkinggreece.com/2015/02/16/g...

Outsider-Inside | 17-02-15 | 12:10

Foezela | 17-02-15 | 11:41
Whaha! Ik zou nog maar even wat beter onderzoek leren doen, Yanis is een enorm capabele econoom die echt wel weet waar hij het over heeft, ik zou eens een door hem geschreven boek gaan lezen (vooral The Global Minotaur is aan te raden), misschien leer je er nog wat van. Mensen zoals jij die allerlei meningen hebben zonder te weten waar ze het over hebben zijn een groot probleem tegenwoordig. Maargoed, ik zou lekker geloven wat je word aangepraat door kranten en het 8 uur journaal.

Hpee | 17-02-15 | 12:09

Hehehe, het falen van De Maakbare Samenleving in slow motion.

Xirdalan | 17-02-15 | 12:08

@Mayhem123 | 17-02-15 | 11:46
Helemaal mee eens. Griekenland heeft vooral een mentaliteitscrisis. En dat kunnen ze alleen zelf oplossen, door hun achterlijke luie slappe linkse mentaliteit te veranderen, doen ze dat niet, dan zijn ze dom en een dom volk verdient eigenlijk niet beter.

Wonderful-Life | 17-02-15 | 12:06

@thorrie | 17-02-15 | 11:57
De souflaki wordt duur betaald. Echter, de situatie is uitzichtloos voor de Grieken. In plaats van stimuleren waardoor economische groei ontstaat en de werkeloosheid daalt, wil de Trojka verder bezuinigen. In een land met 25% werkloosheid (en 55% onder jongeren) is dat niet slim. Aan de andere kant hebben de Grieken dit over zichzelf afgeroepen om een faillissement te vermijden dan moet je ook op de blaren zitten. De vraag is alleen of je het Griekse achterste direct vol op de bakplaat moet kieperen of au bain-marie rustig moet laten garen. Ik denk het laatste, ook al is dat een lange adem. Maar dat zou voor project Europa en de eensgezindheid niet uit moeten maken.

Sliptong | 17-02-15 | 12:04

Juncker en Dijsselbloem eruit.. Varoufakis aan het stuurwiel! Het roer moet om!!

denoorman | 17-02-15 | 12:04

Griekenland is eigenlijk de 'template' voor de Oekraïne .. daar moeten ook nog honderden miljarden EU geld ingepompt worden (waar vervolgens dan VS wapens voor gekocht kunnen worden.)
Stap eruit .. please please please, het houd niet op, niet vanzelf

(c)ZWITSUL | 17-02-15 | 12:02

vaas klaak | 17-02-15 | 11:59
Inderdaad, Portugal en Ierland hebben ook problemen gehad, zijn gered en al weer op weg naar een goed herstel. Portugal gaat zelfs versneld terugbetalen. En wat doen die Grieken? Die gaan nog even meer geld uitgeven.

mr. coffee | 17-02-15 | 12:02

Wonderful-Life | 17-02-15 | 11:58
"massaal op EXTREEM links stemmen, man man man"

De gewone Griek, de Griek-met-de-Pet draait voor rommel van de la-ma-waaien-ambtenaren op en maakt zich zorgen over sociale zekerheid en gezondheidszorg. Dus die gaan links stemmen. Dat is toch niet zo gek. Krijgen we hier ook straks. Van rechts hoef je geen sociale zekerheid te verwachten. Daarom zit de PVV ook keurig in het midden.

kloopindeslootjijook | 17-02-15 | 12:02

De leningen aan de grieken gaan we niet meer terugzien en we gaan nog veel meer betalen. Europa en de Euro moest er met alle geweld door heen worden gedrukt. Dit zijn de gevolgen. Van de beloofde voorspoed en welvaart is niets terecht gekomen. In plaats daarvan massa werkeloosheid, miljoenen mensen in een uitzichtloze situatie en ondraaglijke schulden bij veel europese landen. Kunnen Minister President Pechtold en Mark Prutser nog eens even alle voordelen bezingen?? Ha ha ha.

denoorman | 17-02-15 | 12:02

Het geld word de grieken door de strot geduwd, en zo raken ze hun openbare voorzieningen kwijt, waterleiding, gebouwen etc...
Er hangt namelijk een prijskaartje aan.
Die souflaki is de eerste politicus die ik ooit iets zinnigs heb horen zeggen... geef deze gast maar een plaats in het europees parlement ipv al die soepkippen met boter op hun hoofd.

baard van troje | 17-02-15 | 12:02

tipo | 17-02-15 | 11:19
Dat je een zware overdrijving (5000 jaar de begroting niet op orde) geeft al aan hoe zwak je argument eigenlijk is. Toen Griekenland de Euro in kwam, hadden de Grieken ZELF de boekhouding kloppend gemaakt. Dat o.a. Zalm, maar ook alle andere Eurolanden met die boekhouding akkoord gingen geeft al aan dat de Grieken echt de kluit belazerd hebben. Want 5 jaar later klapten alle lijken uit de kast. Vind je dit allemaal soms 'opgeblazen'?

En wat mij betreft, de Grieken hebben hun kans gehad en ze willen overduidelijk niet. Het hoe en waarom maakt mij eigenlijk niet meer uit. Weg uit de Euro met hun, daar zal de Eurozone op de lange duur alleen maar van opknappen.

mr. coffee | 17-02-15 | 12:00

Ik heb weinig met dat clubje visieloze plucheplakkers in Brussel, maar zo mogelijk nog minder met Griekenland. Decennia lang corruptie en roofbouw op je eigen economie, je land op en over de rand van een financiele afgrond brengen om vervolgens, wanneer je gered wordt, de hand bijten die je voedt. Sodemieter toch op. Griekenland is als een kleuter die 1001 keer struikelt over een te grote broek die afzakt, maar weigert om een riem aan te trekken.

vaas klaak | 17-02-15 | 11:59

Griekse volk verdient blijkbaar niet beter, dankzij hun linkse slappe hap mentaliteit zitten ze in de shit en dan gaan ze nu ook nog massaal op EXTREEM links stemmen, man man man, hoe dom ben je dan, opzouten met die gekke Grieken.

Wonderful-Life | 17-02-15 | 11:58

Het is juist die we-zien-morgen-wel-weer mentaliteit die deze bende veroorzaakt heeft. Dus als uitstel de norm wordt blijf je uitstellen. Geen wonder dat ze een ultimatum willen.

Maar zijn uiteindelijk de spelers,de gokkers die gokken met andermans geld en er zelf nooit voor de gevolgen opdraaien. "Uw geld is weg. Het is mislukt. Kan ik even vangen?". Vrije markt is prima, maar dit stukje, dat gaan we niet meer doen. Zou je zeggen. Mis. Het gaat gewoon door.

kloopindeslootjijook | 17-02-15 | 11:58

#team_varoufakis FTW!

Sliptong | 17-02-15 | 11:57

Het is naar mijn idee Brussel dat de rest van Europa tweespalt zaait waardoor niemand nu een idee heeft of men de Grieken moet uitsluiten door hun weigering terug te betalen nu,of ze moet omarmen omdat ze op de financiële bodem van de put staan,en op slinkse wijze deze knellende EU constructie zijn binnen getrokken door Draghi.

deraderendraaien | 17-02-15 | 11:57

Van Rossem,
heb je eigenlijk al het 40 punten programma van Syriza gelezen???

links.org.au/node/2888

Even wat punten hieruit:
2. Demand the European Union to change the role of the European Central Bank so that it finances states and programs of public investment.

= ECB moet griekenland financeren en alle programmas die "ze", dus die griekse overheid, interesant vinden.

11. Raise minimum salary to the pre-cut level, 750 euros per month.

= "Geld voor iedereen"

12. Use buildings of the government, banks and the Church for the homeless.

= jaja, banken en overheidsgebouwen voor the homeless

14. Free health benefits to the unemployed, homeless and those with low salaries.

=> graties gezondheidszorg

15. Subvention up to 30% of mortgage payments for poor families who cannot meet payments.

=> Je bent arm EN je koopt een huis ??? geen probleem de staat betaalt het wel.

16. Increase of subsidies for the unemployed. Increase social protection for one-parent families, the aged, disabled, and families with no income.

=> meer lalala geld voor iedereen

17. Fiscal reductions for goods of primary necessity.

=> geen belasting op alles wat je denkt nodig te hebben

18. Nationalisation of banks.

=> Onteigening

19. Nationalisation of ex-public (service & utilities) companies in strategic sectors for the growth of the country (railroads, airports, mail, water).

=> Onteigening

21. Equal salaries for men and women.

=> Vrouwen krijgen verplicht meer salaris

22. Limitation of precarious hiring and support for contracts for indeterminate time.

=> Geen tijdelijke werkcontracten. Bedrijven bekijken het maar....

23. Extension of the protection of labour and salaries of part-time workers.

=> ... en ontslaan mag je ze ook niet meer.

29. Demilitarisation of the Coast Guard and anti-insurrectional special troops. Prohibition for police to wear masks or use fire arms during demonstrations. Change training courses for police so as to underline social themes such as immigration, drugs and social factors.
31. Facilitate the reunion of immigrant families.

=> we maken de grenzen open indien we de coast guard
met waterpistooltjes laten schieten en als Immigranten dan al binnen zijn mogen de families nakomen.

36. Nationalisation of private hospitals. Elimination of private participation in the national health system.
35. Elimination of payments by citizens for national health services.

=> Onteigening van ziekenhuizen, en iedereen mag dan gratis gebruik maken.

38. Abolition of military cooperation with Israel. Support for creation of a Palestinian state within the 1967 borders.
39. Negotiation of a stable accord with Turkey.
40. Closure of all foreign bases in Greece and withdrawal from NATO.

=> Juist, Groenlinks wil ook palestina terug, en vriendjes zijn van Erdogan... En uit de NATO stappen natuurlijk.

En hoe denken ze dat te betalen?? Ow ja, Punt 2...
Het zal je eigen geld maar zijn, poeh, gelukkig halen ze het niet bij de nederlandse belastingbetaler... ow wacht..

Van Rossum, jouw betoog VOOR Varoufakyou (aka "gimmefreemoney") past beter op Joop, of een andere extreemlinkse site.

thorrie | 17-02-15 | 11:57

MinFin Varoufakis hield zijn rug recht
(c)ZWITSUL | 17-02-15 | 11:46
Het is makkelijk je rug recht houden als je met diezelfde rug tegen de muur staat. Hij (en de regering) moet kiezen tussen twee kwaden: of failliet gaan en het land in een volgende depressie storten (na periode van economische groei afgelopen tijd komt dat hard aan bij de bevolking en is niet nodig) óf toegeven aan de voorwaarden die al eerder zijn afgesproken wat enorm gezichtsverlies betekent.

pomtiedom | 17-02-15 | 11:57

@Muxje | 17-02-15 | 11:48
Ik denk dat het belangrijk is om niet de schuld bij "de Grieken" of "de andere Europeanen" te leggen. Aan de Griekse toetreding tot de euro hebben twee partijen schuld: de Griekse politieke elite die de zaak bedonderde, en de politieke elites van de overige Europese landen die uit blind idealisme alles als zoete koek slikte.

Zowel voor Grieken als niet-Grieken geldt dat het volk op schandalige wijze gedupeerd is door het wanbeleid van de elite.

De wortel van dit kwaad is deze internationale elite van politiek correcte ons-kent-ons politici, diplomaten, ambtenaren, journalisten en academici. En zolang die elite blijft zitten, zullen dit soort crises blijven gebeuren.

Russells Teapot | 17-02-15 | 11:56

@Cuyahoga | 17-02-15 | 11:30
Ja, ik ben ook erg verheugd dat wij Mugabe's pijn kunnen verlichten. En trots dat ik burger ben van de EU, de terechte winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede; dat blijkt. Alles wat de EU beetpakt, verandert in een oase van recht, gerechtigheid, rust en voorspoed.

Fijnstoffer | 17-02-15 | 11:56

Je moet kortingsbonnen voor Griekse restaurants verbieden.
Krijgen wij ons geld sneller terug,met rente.
Oh wacht ff...
Goeie gasten die Grieken,van alles mis mee.

swassannuf | 17-02-15 | 11:55

Muxje | 17-02-15 | 11:48

Hèhè, deze man/vrouw snapt het, eindelijk iemand met een helder denkvermogen, zouden meer moeten hebben.
Maar voor de meesten is Griekenland een soort calimero en die souvlakis een soort Robin Hood, heel romantisch.

Foezela | 17-02-15 | 11:54

De Grieken betalen 8 miljard euro, per jaar, aan rente over hun schulden.
Elk weldenkend persoon kan begrijpen dat zij hiermee gewoon NOOIT uit de schulden kunnen komen, hoe graag ze dit ook willen.
Het land verdient stomweg geweaun niet genoeg.
Dus mijn zege heeft die varifocus, laat ze de tyfus maar genieten in de EU, de Nederlandse bevolking weet toch allang dat ze niks terug gaan zien van het geld wat erin gestoken is.

EthischOnverantwoord | 17-02-15 | 11:54

12 jaar terug zijn er tientallen miljoenen EU-euri naar Griekenland gegaan om een kadaster op te zetten.
Een fatsoenlijk kadaster is nog steeds niet.

Klier van Bartholin | 17-02-15 | 11:53

Als de Grieken geen geld krijgen of als er geen oplossing komt, gaat Griekenland naar Rusland. In ruil voor een marinebasis, krijgen ze heel veel geld. De Russen willen dat wel omdat ze hun marinebasis in Syrië bijna kwijt zijn.
Ik denk dat de EU zich wel bedenkt.

asylumstreetspanker | 17-02-15 | 11:53

Het zijn de Noord-Europese banken (en pensioenfondsen) al dan niet samen met de toezichthouders dan wel centrale banken die er een teringzooi van hebben gemaakt.

De banken dachten: wat meer rente. Is lid van de EU dus Griekenland valt niet en hoppa daar gaat het geld van de Noord-Europese banken naar Griekenland als investering terwijl als je je huiswerk zou doen zou zijn gebleken dat het totale nonsens zou zijn.

Maar goed, de bestuurders van de banken hebben de bonussen al binnen. De noord-Europese banken zullen niet vallen want te groot om te vallen en daarom zal er ook nog steeds geld in Griekenland worden gepompt lees de bankwezen.

ProAsfalt is van mening: de hele teringzooi failliet laten gaan en laat de zaak maar eens flink op de grondvesten schudden.

Al was het maar om op deze manier aan te tonen wat voor een verschrikkelijke teringzooi de graaiende 'top'managers ervan hebben gemaakt.

Het klootjesvolk is altijd de dupe zowel in Noord-Europa als in Zuid-Europa.

ProAsfalt | 17-02-15 | 11:52

ooit zei iemand

Als je 1000 euro schuld hebt is het jouw probleem als meer dan 1 miljard schult hebt is het het probleem van de bank (=eu in de geval)

dolffie | 17-02-15 | 11:52

Zoals de NOS haar eigen verslaggevers interviewt alsof het deskundigen zijn. Koddig gewoon.

Maar natuurlijk schandalig dat er belastinggeld gaat naar deze verbijsterende nonvaleurs die als gedresseerde zeehondjes applaudiseren voor alles waar onze elite mee komt. De NOS heeft al heel lang geen bestaansrecht meer.

Russells Teapot | 17-02-15 | 11:51

Sympathieke jongens die Grieken. Je kan er een leuke borrel mee drinken en ze begrijpen vriendschap. De gewone Griek is dubbel genaaid (daar komt de term "op z'n Grieks" van), eerst door de rijke Griekse elite en toen mochten de Europese banken er nog een keer overheen. En nu hebben ze niks en zijn ze niks dan sympathiek en staan ze met de rug tegen de muur. En Dijsselbloem zal met z'n PvdA achtergrond ook wel ergens nog wat begrip voor de ouzo-club kunnen vinden. Maar hij is de stroman van de Euro-club. Als hij een keus moet maken tussen de arme zuid-europese sloebers en de rijke Duitse banken (aangevoerd door keizerin Merkel) dan kiest hij voor z'n baan. Er zal ook nog wel wat wrok spelen. Varifuckyou heeft hem in de eerste persco publiekelijk vernederd.

Maaiveld | 17-02-15 | 11:51

En ondertussen gaan de grieken nog steeds met 58 met pensioen en gaan de meeste reaguurders hier pas na hun 70e.
Daarom nul komma nul medelijden met ze

sinar2 | 17-02-15 | 11:48

Wat een hoop flauwekul weer. Europa heeft de Grieken niet bij de haren de euro ingesleept ondanks de brakke staat van de economie; Griekenland wilde zelf maar wat graag de euro in en heeft de boekhouding wat aangepast om te doen alsof ze aan de normen voldeden. Niet zo vreemd: destijds waren er voor de Grieken allerlei voordelen aan een aansluiting bij de euro. Dat ze in deze financiele crisis daarmee de regie over hun munt uit handen hebben gegeven is zuur, maar hun eigen schuld. En zonder Europese steun was dat land allang over de kop gegaan, dat is echt niet aan de troika te wijten.

Niet dat de euro nu zo'n goed idee is, integendeel. Het gezeik met landen die er een potje van maken zagen we allemaal ook aankomen. En Brussel is ontegenzeggelijk een levensgevaarlijke, ondemocratische ivoren toren. Maar laten we nu vooral niet doen alsof die Grieken zo zielig zijn.

Varoufakis is met een charme-offensief bezig. Hij vraagt om een adempauze, maar wat is dat eigenlijk? Stopzetten van de pijnlijke maatregelen, daar kan ik nog wel in meegaan. Maar waar het echt om gaat zijn de schulden. Men doet alsof Europa de boel afknijpt, maar Europa houdt zich gewoon aan de bestaande regelingen, die nu volgens afspraak afloopt. Griekenland moet nu, zoals gepland, op de geldmarkt gaan lenen, en ja dat is duur. Helemaal na deze verkiezingsuitslag. En Europa heeft zelfs al toegezegd met 6 maanden te kunnen verlengen, maar dan onder dezelfde voorwaarden. De adempauze is al geboden.

Wat Varoufakis wil is een overbrugginskrediet zonder voorwaarden, omdat met voorwaarden terugkomen "verkiezingsbedrog" zou zijn. Tja, daar had je misschien aan moeten denken toen je je campagne voerde. Maar ik zelf voel er niet zo veel voor om nog meer geld aan een land te lenen dat al dreigt met het niet terugbetalen van bestaande schulden, en weinig wil tot hervormingen toont (integendeel).

Muxje | 17-02-15 | 11:48

het is toch echt Brussel die van gekkigheid niet meer weet hoe ze die Grieken vol met leningen kunnen douwen uit angst dat 'het europese project' mislukt (wat het allang is.

(c)ZWITSUL | 17-02-15 | 11:48

MinFin Varoufakis hield zijn rug recht

(c)ZWITSUL | 17-02-15 | 11:46

De Grieken stonden er zelf bij en keken erna. Het probleem is de Griekse mentaliteit, die moet maar eens veranderen. En niet huili huili Europa de schuld geven. Europa heeft groot gelijk de rug recht te houden. Anders moeten de Grieken het maar alleen oplossen.

Mayhem123 | 17-02-15 | 11:46

Grieken gaan nog ff kijken hoeveel miljard ze uit de EU kunnen trekken voordat ze defaulten en naar de drachme gaan.
Varoufakis speelt geen spelletjes hoor, neeeeeee, pfffrrt, hioj speelt het spelletje geniaal door te roepen dattie geen spelletje speelt, ook das game theory.

Rest In Privacy | 17-02-15 | 11:46

Lekker makkelijk om de schuld bij de EU te leggen. Ik ben geen econoon, maar de griekse economie is natuurlijk zo ziek als maar kan. Lekker vroeg met pensioen, alleen maar ambtenaren in dienst en een cultuur van belastingontduiking. Onze Griekse vrienden hebben hard ingezet met populistische beloften die ze gewoon niet waar kunnen maken. Nu kijken welke rug het langst recht blijft. Hoe dan ook, de Griekse burger is de sjaak. Of bezuinigen, of faillisement.

Pieleke | 17-02-15 | 11:45

Gemmeen hoor. Hoop geld lenen, niet terugbetalen en alleen nog maar meer eisen. Dat vind ik gemeen. Maar ja, we moeten wel betalen hè, want anders worden de Griekenmeneren boos en dat is eng. Dus maar gauw dokken!

De Canteclaer | 17-02-15 | 11:45

Wat er ook gaat gebeuren, reken er maar op dat het de belastingbetaler weer een hoop geld gaat kosten. Inplaats van in Griekenland moet er weer in NL bezuinigd worden om dat geld mede op te brengen.

watazooi | 17-02-15 | 11:42

Hpee | 17-02-15 | 11:31

wat een heerlijk naief in elkaar geflanst verhaaltje, lief hoor voor onze Yanis.
Maar hij weet niet 100x beter dan de rest vande onderhandelaars.
Hij heeft een eclectisch, bij elkaar geraapt marxistisch theorietje bedacht in de tijd van z'n bloggerschap.
Klopt niets van maar klinkt leuk voor naieve ontvankelijken zoals jij.
Levensgevaarlijk duo, deze tsipras en souvlakis, zoiet als vroeger in Nederland Hadjememaar, van dattum

Foezela | 17-02-15 | 11:41

Graaf van Egmont | 17-02-15 | 11:32
Dus Grieken gaan weggesluisd geld van Grieken naar Griekenland terugbrengen en dan hun schulden afbetalen..

Wie is jouw dealer en welk een magisch goedje verkoopt ie?

Canis Spurcus | 17-02-15 | 11:40

@Jos Tiebent | 17-02-15 | 11:14
De Vlanelux-landen?

rara | 17-02-15 | 11:39

Hadden wij maar politici van het kaliber Varoufakis. Wij hebben alleen maar loopjongens van Brussel in de regering zoals Mark Prutser en Jeroen Dijsselbloem, die de duvel en zijn oude moer zouden verkopen voor een baantje in Brussel. Bah bah bah.

denoorman | 17-02-15 | 11:39


Zucht , we boeken het wel af !

nemeton | 17-02-15 | 11:38

Ik heb nauwelijks verstand van (financiële) macro-economie en geloof graag dat Griekenland bovengemiddeld lijdt onder corrruptie en heel lang boven zijn economische stand heeft geleefd.
Maar ook dat daarvan vooral een kleine Griekse financiële elite en buitenlandse banken geprofiteerd hebben.
Wat ik echter vrijwel zeker weet is dat als mijn land zo vernederd zou zijn geworden als met Griekenland gebeurde de afgelopen vijf jaar, ik ook blij zou zijn met politici als Tsipras en Varoufakis. Mij dunkt dat die de Grieken in ieder geval weer wat nationale eer en waardigheid terug hebben gegeven.
En voor veel mensen (en meestal karakterologisch bepaald niet de minsten) is dat van groter belang dan geld en economie.

WirMachenMusik | 17-02-15 | 11:38

De grieken zijn geen domme jongens. Ze zullen de Euro nooit verlaten en ze blijven lid van de eurozone. Ze kunnen op veel thema's gaan dwarsliggen. Inclusief veiligheid, immigratie enz. Brussel moet door de pomp en dat zal ook gebeuren. Dijsselbloem gaat niet tot een deal komen. De regeringsleiders zullen uiteindelijk gaan beslissen dat de grieken veel betere voorwaarden krijgen en dan kunnen we weer even verder..

denoorman | 17-02-15 | 11:36

Ze moesten die lokale Prem maar heel snel ontslaan en iemand met wat diplomatieke vaardigheden inzetten!

Einde van de Domheid | 17-02-15 | 11:35

@Graaf van Egmont | 17-02-15 | 11:32
Misschien zouden ze dat doen als ze dachten dat de Europese landen een ruggengraat hadden. Nu weten ze dat ze met hun schuld weg gaan komen als ze maar brutaal genoeg zijn. De Noord-Europese durven toch geen voet bij stuk te houden.

Lewis | 17-02-15 | 11:34

@Sano 11:28
Inderdaad. Varoufakis is een Eurofiel pur sang. Hij wil juist een transferunie forceren door eurobonds in te voeren, zodat de Nederlandse belastingbetaler en hun kroost voor eeuwig tientallen miljarden per jaar aan Griekenland (en de overige importlanden) moet overmaken.

Hij is slim en praat zeker geen onzin, maar wat hij wil is de doodsteek voor Nederland.

tipo | 17-02-15 | 11:34

De man heeft gelijk. Nu moet hij er wel even voor zorgen dat de Griekse reders eens gewoon belasting gaan betalen, dat scheelt de helft van alle ellende.

BekiekUtMoar | 17-02-15 | 11:32

Als de Grieken nu eens eerst hun elite aanhouden en gevangen zetten. Vervolgens hun geld in het buitenland naar Griekenland overbrengen en daar dan de schulden mee betalen. Volgende stap is een belastingstelsel handhaven en corruptie keihard aanpakken.

Graaf van Egmont | 17-02-15 | 11:32

Yanis is echt geen idioot en weet hoogstwaarschijnlijk 100x beter waar hij mee bezig is dan Dijselbloempie en de rest van die loopjongens, als de eurogroep ergens bang voor is dan is het dat hij ze flink onder de tafel lult bij de onderhandelingen. Wie denkt dat NL zijn geld wel terug krijgt als we het opeisen dan zou ik nog maar eens je economieboeken van de middelbare school openslaan, je kan geen geld terughalen waar het niet is, dat geld moet verdient worden door de grieken en dat is ook wat ze graag willen daar. Zolang Griekenland niet de gelegenheid krijgt om hun economie op te bouwen kunnen we hoog en laag springen als eurogroep, en daarbij ze zijn gewoon deel van deze EU en de EU is in het leven geroepen om vooral economisch met elkaar samen te werken en elkaar te steunen.

Hpee | 17-02-15 | 11:31

-weggejorist-

pvpb | 17-02-15 | 11:31

Fijnstoffer | 17-02-15 | 11:18
Ja, dat is makkelijk gezegd, maar dat geld is voornamelijk voor gouden wc-papier voor de bejaarde massamoordenaar.
Als je 5 dagen in de week olifant vreet, terwijl je lichaam al in ontbindende staat is, geeft dat een brandend gevoel bij het poepen en zeker bij het vegen, vandaar dat wij allemaal graag een centje bijdragen om de pijn van de oude baas ietwat te verlichten.

Cuyahoga | 17-02-15 | 11:30

Goed voor de Grieken. Stand up against Euro Fascist Union.

Polska | 17-02-15 | 11:29

het probleem voor de EU is dat ze opeens met slimme jongens te maken hebben die niet op een EU-parasietenbaantje uit zijn zoals onze politici hier en zich daarom niks van Brussel hoeven aan te trekken

wlodek | 17-02-15 | 11:29

@Stijlicoon
Probleem is dat de grieken zelf er niet om springen om de EU te verlaten, ze hebben het patatgeneratie syndroom, ze willen alle luxe maar er niet voor werken.

Rest In Privacy | 17-02-15 | 11:28

Zijn die Grieken nou zo slim of zijn wij zo dom?
Eerst 70mld schuld, straks wellicht 270 mld schuld en laten ze de boel klappen op onze kosten.

IkBetaalNixMeer | 17-02-15 | 11:28

Grieken uit de Euro en EU en wij ZSM erachteraan graag!
Na de moslims ben ik ook de hele EU kliek spuug schijt tyfus zat.

Waakvlam | 17-02-15 | 11:27

De Grieken zijn de enige met een rechte rug! En ze hebben gelijk om een dikke middelvinger te geven aan de stampende, LSD slikkende EU politici. De EU politici blijven maar hallucineren dat de EU het paradijs is. Het is een fabeltje, net zoals die 50 maagden die aan islamistische zelfmoordterroristen worden beloofd.

Ik hoop de EU klapt dankzij de Grieken. Het zal me aan mijn reet roesten dat het "ons" miljoenen kost. De hele EU kost ons veel meer: onze vrijheid!

Varoufakis = held!

Libertarianism | 17-02-15 | 11:27

Promeush.
De eU kan het zich niet meer veroorloven nog meer geld in de bodemloze put te flikkeren.
Een grexit overleven wij wel.
ZIJ NIET.

mallekater | 17-02-15 | 11:26

@seven | 17-02-15 | 11:19
Gerrit Zalm moet aangeklaagd worden. Eerst als politicus Griekenland toelaten tot de Euro en vervolgens als bankdirecteur de rekening bij de Nederlandse belastingbetaler proberen te leggen. Hij is de grootste crimineel van Nederland die 17 miljard gestolen heeft. Dat hij nog niet in de gevangenis zit, naast Jan Kees De Jager en Nout Wellink, is een groot onrecht. De doodstraf is hier overigens passender voor hen.

tipo | 17-02-15 | 11:25

@ De Droit | 17-02-15 | 11:19

Een Grexit heeft nauwelijks gevolgen voor de overige EU landen, die gevolgen kosten ons natuurlijk wel geld maar ze hebben aan het begin van deze crisis (toen een Grexit nog wel desastreus was) een vangnet gecreëerd waardoor we zonder veel pijn afscheid kunnen nemen van de Grieken. Bijkomend voordeel is dat doordat de Eurogroep zijn poot stijf houdt in deze casus, andere minder presterende landen gedwongen zijn zich ook aan de regels te houden.

Capt. Iglo | 17-02-15 | 11:25

Die EU is als een groepshuwelijk in gemeenschap van goederen. En dat wisten we, maar we hadden niet de politici met het lef om voor huwelijkse voorwaarden te pleiten.
Uiteindelijk komt er een scheiding, en dat gaat pijn doen.

Kiwi45 | 17-02-15 | 11:25

Varoufakis is lid van een euro sceptische partij die terecht het beleid van Brussel in twijfel trekt. Natuurlijk gaan ze hem geen gelijk geven. Ze zijn als de dood dat in andere landen euro kritische partijen aan invloed gaan winnen. De Grieken hebben geen gelijk, maar ze hebben het mes op de keel gekregen. De Grieken zullen niet buigen. Griekenland mag niet uit de Euro van Brussel, met name om geo-politieke redenen en de Grieken krijgen een mooie deal. En terecht!!

denoorman | 17-02-15 | 11:24

Vervelend voor de EU politici dat ze nu tegenover iemand zitten die én meer verstand van zaken heeft én geen interesse in een toekomstig EU baantje.

Zoiets | 17-02-15 | 11:24

En Van Rossem geeft wéér alle schuld aan de EU. Het lijkt wel alsof de beste man die frauduleuze boekhouding van de Grieken waar deze ellende mee begin eigenlijk normaal vindt. Ach ja. Brabander hè. Worsten broodjes, katholieken die de schuld bij een hogere macht zieken en rekkelijke boekhouding. Klopt precies.

rockdaman | 17-02-15 | 11:24

Niet luisteren, geen centjes.

Oorzaak en gevolg.

mallekater | 17-02-15 | 11:23

Duizenden inwoners van Europa wisten dat Griekenland er niet bij hoorde van wege de corruptie in dat land maar de expansiedrift van de EU bonzen heeft elke gezond verstand reactie genegeerd en nu mogen die zelfde inwoners het gaan betalen. Red je land en stap uit de EU.

Therapietje | 17-02-15 | 11:23

Stand houden Griekenland. De EU gaat wel buigen. Ze kunnen zich het niet veroorloven dat Griekenland evt. uit de EU gaat. Totale afgang EU.

Promeush | 17-02-15 | 11:23

ten eerste ik ben alles behalve eurofiel.

Griekenland heeft zich door valsivicatie en steun van Frankrijk in de euro gerommeld.
Griekenland is zelf de leningen aangegaan en daarmee door investeren in "werk", lonen en pensioenen mooi weer gespeelt
Griekenland ballon spatte in 2008 hard uitheen
Griekenland heeft, bleek toen, jaren op de pof geleefd, valse cijfers gegeven over toestand economie en van het geleend geld geen infrastructurele investeringen gedaan.
Griekenland werd door de EU uit de wind genomen doordat de EU de leningen overnam en aflossing heeft uitgesmeerd ( wat betekend dat we uitgaande van inflatie niet meer dan de helft terug krijgen).
Griekenland heeft nu een externe grote mond maar ik heb ze nog niet intern een grote mond zien opzetten, bv door beslag te leggen op bezittingen van de rijken inclus de kerk, dit vooruitlopend op belastingherzieningen.
Deze man praat niet namens het Grieks volk maar ter eer en glorie van zijn eigen persoon.( extreem links en Geenstijl geniet er van. EXIT Griekenland uit de Euro en als het kan moet uit de EU. Het Griekse volk zal over ca 6 jaar er achter komen dat ze verkeerd hebben gekozen.

jaap932057795966 | 17-02-15 | 11:23

Er komt geen exit van Griekenland. Er komt een massieve afboeking van de schulden. Snap het nou. Dit is altijd al het plan geweest.
.
Je stopt natuurlijk niet een destijds al gigantisch sjoemelend Griekenland in een muntunie om ze vervolgens een decennium met goedkoop krediet te overspoelen, als het niet op voorhand al je bedoeling is deze schulden op termijn af te boeken... Zelfs een chimpansee leent geen karrevracht bananen aan een andere chimpansee, in de wetenschap dat die ander toch niet terug kan betalen, tenzij die chimpansee een ander doel heeft dan terugbetaling. Verelendung bijvoorbeeld...
.
Je gaat het pas zien als je kijkt. De schulden gaan worden afgeboekt, waarbij de burgers van vermogende landen voor de rekeningen opdraaien. En dan komen Spanje, Italië en Frankrijk voor de genadeklap. Totale verelendung.

De Libertariër | 17-02-15 | 11:23

@De Droit | 17-02-15 | 11:19
En binnen hoeveel jaar (of maanden?) zie jij dat gebeuren?

Lewis | 17-02-15 | 11:21

Volgens mij hoeven ze voor het eind van de week alleen maar een tijdelijke verlenging van het verdrag te accorderen en van daaruit verder te gaan onderhandelen. Als ze de erfenis van hun vorige regering al niet kunnen accepteren zijn ze een beetje erg dom bezig. Het kan ook groot grieks drama voor de achterban zijn die hen gekozen heeft. Opvallend is dat vertrouwen van de Griekse bevolking in hun regering hoog is en tegelijkertijd al het geld van de banken wordt gehaald of naar het buitenland verdwijnt. Daar wringt iets.

Simon_GS | 17-02-15 | 11:20

Griekse vakantie 1975; Oud vrouwtje lopend langs de weg, de ezel bepakt met twee manden meloenen.
Griekse vakantie 1990: Jonge man in terreinwagen de berg op, twee meloenen in een enorme laadbak.
Ik dacht nog, die verstookt meer benzine dan het hele product dat hij vervoert.
Je zag daar toen al heel wat terreinwagens, four wheel drive's van die dingen die 1 op 4 lopen, ... en olijke gezichten.

bodemloos | 17-02-15 | 11:20

@Cuyahoga | 17-02-15 | 11:07
Inderdaad. En als de boel nú klapt zijn we al genoeg miljarden armer. Pappen en nathouden gaat alleen maar méér bakken met geld kosten. En dat is volgens mij dan ook precies wat er gaat gebeuren. De Grieken krijgen nog een nieuwe kans om met ons geld hervormingen door te voeren, en pas als ook dat weer niet blijkt te werken, komt er misschíén een moment dat zelfs de grootste eurofielen moeten toegeven dat het eenvoudigweg niet werkt, met Griekenland erbij.
Ik hoop zeer dat ik ongelijk zal krijgen, maar ik voorspel dat er nog heel wat (Noord-) Europese miljarden naar dat land zullen vloeien.

Lewis | 17-02-15 | 11:20

Tja, Souvlakis heeft een punt.

Het is de EU die geen oplossing heeft aangeboden indertijd, maar gewoon een enorme verhoging van de schulden van de Grieken.
Een "default" jaren geleden was veel verstandiger geweest; nu zit IEDEREEN met de gebakken peren:


1) De burgers in de noordelijke EU-landen die dat geld opgehoest hebben en het kwijt zijn;
2) De Grieken, die door al dat gratis geld nooit gemotiveerd zijn om ook maar een slag te veranderen;
3) De ECB, die het ontbreekt aan "knopjes" om ook nog maar iets bij te sturen in de economiën van de EU-landen en met name in de Euro-zone.


En dus is het vervolg voorspelbaar:
1) Clash tussen EU en de Grieken
2) Grexit
3) Default van Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië
4) Enorme economische puinhoop in de "Neuro"-landen
5) Einde Euro
6) Einde EU


En het énige goede aan dat rijtje is punt nummer 6).
Dat dan weer wel...

De Droit | 17-02-15 | 11:19

Dat hebben de banken toch maar nooi klaargespeeld, met wat hulp van bevriende politici en ambtenaren (die hopen op een leuke baan na hun politieke carrière, bv bij een bank of wat meer verhuld en indirect via een consultancytoko of multinational) alle oninbare leningen laten overnemen door de burger. Met wat angstretoriek (systeemcrisis!) is hun probleem ons probleem geworden.

seven | 17-02-15 | 11:19

@mr. coffee | 17-02-15 | 11:05
Dat creatief boekhouden was al bekent voor Draghi de Grieken de EU en de Euro in frommelde,Dus de Trojka en met name Draghi wist hier van.
Wat mij betreft moet Giekenland als les een voorbeeld zijn voor ons.. lenen kost binnen de EU niet alleen geld,maar ook je soevereiniteit,je Europese vrienden en handelsbanden,en de gezondheid van je economie en je bevolking!

Ik kan niet wachten tot het ineen stort.

deraderendraaien | 17-02-15 | 11:19

@mr. coffee 11:15
De Griekse staatsbegroting klopt al 5000 jaar niet. Geen Euro die daar verandering in brengt. Dat Gerrit Zalm heeft toegestemd met Griekenland als EMU-lid, geeft aan hoe intens dom die man is, met zijn rubberen ruggegraat.

tipo | 17-02-15 | 11:19

Ik snap helemaal waar die Grieken vandaan komen en waarom ze iets anders willen (1/3 van de Grieken leeft onder de armoedegrens) maar ze hebben die schulden uiteindelijk zelf gemaakt en "wij" hebben ze (veel) geld geleend om ze te helpen en daar zitten eisen aan verbonden die ze zelf hebben geaccepteerd. Dan kan je natuurlijk ineens op een andere partij gaan stemmen maar die afspraken zijn er al en het geld is ook al geleverd dus ze willen in mijn ogen iets dat volstrekt onmogelijk is, begrijpelijk, maar onmogelijk. Iedereen kan die Griekse regering helden vinden maar ze helpen hun land nog verder naar de klote daar vind ik weinig heldhaftig aan. Ze hebben een hele grote mond voor een land dat niks te bieden heeft en afhankelijk is van derde.

Capt. Iglo | 17-02-15 | 11:18

Als er 234 miljoen kan worden gegeven aan Mugabe, dan hebben de Grieken nog meer recht op nog heel veel meer geld.

Fijnstoffer | 17-02-15 | 11:18

Het boeit me allemaal geen donder, ik wil mijn belasting geld terug (met rente) en anders gaan we maar oorlog voeren....

chiel_labiel | 17-02-15 | 11:18

Het ergste is nog geeneens dat de Grieken de EU, IMF en ECB hervormingen willen weigeren. Het ergste is dat die hervormingen van de Troika al vijf jaar de Griekse economie laten instorten. Nogal onhandig aangezien het die economie is die de steeds sneller groeiende schuld ooit zelfstandig moet gaan dragen. De hervormingen leiden al vijf jaar niet tot financiële verbetering of afbetaling.

Griekenland heeft voor rentelasten een begrotingsoverschot. De groei van de staatsschuld ontstaat dus niet vanuit de huidige begroting, maar de zelfstandige groei van die schuld. Een schuld die voor ruim driekwart door de Troika in beheer is, tegen rentetarieven die op het tienvoudige liggen dan waar de Troika zelf tegen leent.

Nog meer uitlenen en verder gaan met de aantoonbaar falende hervormingen is een dood pad. De Troika denkt nog steeds, Dijsselbloem voorop, dat Griekenland een nog groter begrotingsoverschot voor rentelasten kan maken zonder een Keyniaans effect op de economie.

Nu geloof ik Keynes zelf niet heilig, maar die theorie is opgesteld vanuit behoudswetten zoals dat een euro maar op 1 plek tegelijk kan zijn, dus als je op deze schaal gaat aankloten, ga je sowieso een deel terugzien. Sinds het aantreden van de Troika, met hun geniale hervormingen, is de omvang van de Griekse economie een kaarsrechte lijn naar beneden.

Dalende Griekse overheidsbestedingen zal je terugzien in een dalende Griekse economie en dus in dalende belastinginkomsten. De miljard minder die over de afgelopen periode niet is geïnd kwam bij mij niet als een verrassing, die daling staat al vijf jaar op de kaart.

Griekenland heeft hervormingen nodig die geen economische schade veroorzaken voor Griekenland, of de EU. Anders zien we ons geld nooit meer terug.

Feynman | 17-02-15 | 11:16

"Ja, hun begrotingen klopten niet, maar het was de EU die het allemaal liet gebeuren. "
Stijlicoon | 17-02-15 | 11:10
Wat een absurde redenatie. Ieder mens en zeker een land heeft toch een eigen verantwoording. Kan je nog zoveel de schuld richting Brussel willen duwen, maar als om te beginnen Griekse regeringen ZELF de kluit niet belazerd hadden, hadden deze problemen nu niet ontstaan.

mr. coffee | 17-02-15 | 11:15

Ondanks dat Syriza een partij is waar ik niet gauw op zal stemmen (want SP-linksch), en ondanks dat dat geld van ons eigenlijk best wel terug moet, moet ik zeggen dat ik het heerlijk vind en er zelfs van geniet dat de EU wordt tegengewerkt. Plannetjes komen niet uit. Heerlijk. Het volk staat op. Tegen de smeerlappen van de EU. Want c'est ça.
.
De NOS ziet dat vanzelf wel. Toch? (toch...?)

Driewerf Hoezee | 17-02-15 | 11:15

Na de Franse verkiezingen gaat de EU hoe dan ook imploderen. Lijkt me een mooie kans voor de Grieken om hier alvast op te vooruitlopen en hun land te hervormen naar een soevereine autonome en zelfvoorzienende natie waar multinationals alleen mogen afzetten als er een investeringsintentie tegenoverstaat.

Arnold9638 | 17-02-15 | 11:14

De NOS is de realiteit zelve. Hoe durft Van Rossem daar aan te twijfelen? Hij plaatst zich daarmee buiten de realiteit.

Ik denk dat de NOS-verslaggever groot gelijk heeft, dat de Grieken totaal niet weten hoe serieus het allemaal is.... Dat weet enkel de NOS.

tipo | 17-02-15 | 11:14

Hoe het ook gaat aflopen, de Grieken komen hier als winnaar uit de strijd. Al was het alleen maar vanwege hun militair strategische ligging.

Botte Hork | 17-02-15 | 11:14

De oplossing is natuurlijk niet om de Grieken eruit te flikkeren, maar om Nederland uit te laten stappen en zo te profiteren van het first mover advantage. Kunnen we daarna Nederland omtoveren tot onafhankelijke 'gateway to Europe', een soort Zwitserland aan de Noordzee. Goed, dat vereist politici met visie, mocht u er één ontdekken binnen de bestaande partijen incl PVV, laat het me weten.
Kiwi45 | 17-02-15 | 11:06

Wat ik al jaren roep. En dan nog de gulden terug. En samen met Vlaanderen en Luxemburg.

Jos Tiebent | 17-02-15 | 11:14

Een stuk naar m'n hart. Die Grieken hebben gewoon gelijk, hoe lui en corrupt het land dan ook mag zijn. Iedereen is beter af zonder Griekenland in de muntunie, inclusief Griekenland zelf. Ze kunnen de Drachme devalueren en zo hun export weer opkrikken en de weg naar boven vinden. De euro is een molensteen om de nek van de Griekse economie. En dat geldt eigenlijk voor alle landen in de muntunie. De euro is te duur voor de zuidelijke en oostelijke landen en te goedkoop voor de 'noordelijke' landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Nederland. Nu stoppen met de euro-waanzin is het beste voor iedereen. Zachte heelmeesters....

KlunsJohannus | 17-02-15 | 11:13

Grexit next week? Euro-Domino-week

Darkwater | 17-02-15 | 11:13

Hup Griekenland!
*Grieks paspoort aanvragen gaat*

DeVrijDenker | 17-02-15 | 11:12

Binnen een paar maanden heeft deze socialist weer geld nodig, op dat moment kan Brussel ook de middelvinger opsteken, laat dat corrupte land maar failliet gaan

TheStef | 17-02-15 | 11:12

Griekenland gaat gewoon zijn zin krijgen, fedralisten zullen nooi een Grexit accepteren

Bokito ergo sum | 17-02-15 | 11:12

Varoufakis: ge-wel-dig!
Van Rossem: idem!

Benoite | 17-02-15 | 11:10

Het ligt niet aan de Grieken. De Grieken zijn in geen eeuw veranderd. Ja, hun begrotingen klopten niet, maar het was de EU die het allemaal liet gebeuren. Het was ook de EU die de Grieken totaal afhankelijk wilde maken. Het was de EU die liet zien wat andere Europese landen te wachten staat als zij niet buigen voor de Brusselse bureaucratie. De Grieken doen dit niet voor hun lol. Het is namelijk weinig lollig dat 1 op de 3 Grieken en 1 op de 2 Griekse jongeren geen werk heeft, een nazipartij met knokploegen door de straten marcheert en zo'n beetje alles wat er de afgelopen decennia was opgebouwd kapotbezuinigd is. De Grieken zijn beter af buiten de EU en buiten de Eurozone. En dat geld? Daar kunnen we naar fluiten. Maar dat wisten we al. Ik zou graag zien dat de pijlen nu niet op de Grieken maar op de Nederlandse politici en hun Brusselse trawanten worden gericht. Zij hebben het laten gebeuren. Ook toen er van diverse kanten uitdrukkelijk is gewaarschuwd voor de consequenties.

Stijlicoon | 17-02-15 | 11:10

Een briljant stuk Bart.

superjan | 17-02-15 | 11:08

necrosis | 17-02-15 | 10:55
Dat ze in de lucht mogen verhongeren!

Canis Spurcus | 17-02-15 | 11:08

Griekenland wordt nu misbruikt om de euro nog verder omlaag te lullen, da's natuurlijk dandy voor de Noordwesteuropese export en daar trekken de Duitsers de hele Europese economie mee uit de bagger. Op die van de Grieken na. Pathetisch.

wil van reem-talma | 17-02-15 | 11:07

Vroeger vaak genoeg op vakantie geweest.
Zat je aan de bar van je appartement, waar een biertje 400 Drachme kostte.
Als je er dan 8 op had, moest je 3350 euro betalen.
Of 3600, 4000, 4300, afhankelijk van de barman en zijn stemming.
Dat wist je en het boeide je niet, anders moet je niet naar Griekenland gaan.
Dat die mensen siësta hielden tussen 14:00 en 18:00 moesten ze zelf weten, dat op ieder huis een aanbouw stond voor de belasting, dat ze met 52 met pensioen gingen, was toch mooi voor ze?
’s Lands wijs, ’s lands aard, prima toch?

Welke idioot heeft dan ooit verzonnen dat zij volgens dezelfde financiële en economische normen en waarden moeten leven als wij?
Het Wirtschaftswunder, de havenarbeiders in Rotterdam en Antwerpen, de hotemetoten in Parijs, de bankiers in Londen, Urker vissers, staan om 5 uur ’s ochtends op en werken tot 22:00 uur ’s avonds, 6 dagen per week.
Dat gaat toch niet samen met die sirtakidansers die de helft van de dag onder een boom liggen te backgammonnen met een ouzo?

De grote Europese wensdenkdroom is gebaseerd op luchtbellen. En die kunnen niet snel genoeg uiteen spatten wat mij betreft.

Cuyahoga | 17-02-15 | 11:07

@hangtiet met knoop | 17-02-15 | 10:59
Vlak Frankrijk niet uit, die lui drijven op landbouwsubsidies en geven tevens staatssteun aan hun eigen auto-industrie, wat feitelijk niet is toegestaan.
En Nederland maar braaf blijven betalen aan de rest....
Wat dat betreft smijt ik liever mijn eigen geld in de dichtstbijzijnde sloot....

necrosis | 17-02-15 | 11:07

@hangtiet met knoop | 17-02-15 | 10:59

Heel simpel. Er ligt nl. een oorzaak ten grondslag dat dit met Griekenland gebeurt. Ook voor die andere landen geldt dit onderliggend probleem. www.youtube.com/watch?v=FmZHQs4UinQ Nogmaals maar weer eens.

roze_bril | 17-02-15 | 11:06

hangtiet met knoop | 17-02-15 | 10:59
"En natuurlijk zijn hier nog van de dagdromers die denken dat de hele EU kapotdstuk gaat omdat de Grieken uitstappen.Geef me een uitleg waarom dat zou gebeuren."

Simpele uitleg: die Griekse leningen staan op de balans van Spaanse, Italiaanse, Franse, Duitse en Nederlandse banken. Grieken failliet is probleem met de bankbalansen, en dat wil weer zoveel zeggen dat het complete financiële stelsel weer 'gered' moet worden van jouw geld, en/of de Euro moet kapot geïnflateerd worden (Zimbabwean style economics). Wat weer zoveel inhoudt als dat de Nederlandse pensioenen met een waarde van 1000 miljard nog net een halfje wit en een onsje kaas van de Lidl waard zijn.

De oplossing is natuurlijk niet om de Grieken eruit te flikkeren, maar om Nederland uit te laten stappen en zo te profiteren van het first mover advantage. Kunnen we daarna Nederland omtoveren tot onafhankelijke 'gateway to Europe', een soort Zwitserland aan de Noordzee. Goed, dat vereist politici met visie, mocht u er één ontdekken binnen de bestaande partijen incl PVV, laat het me weten.

Kiwi45 | 17-02-15 | 11:06

Had je iets anders verwacht?!
Niet zo naïeve mensen.
Bij de eerste 'RedDeEuroDoorGriekenlandGratisGeldTeGevenActie' was het al duidelijk dat we het geld nooit terug zouden krijgen.
Laat staan met rente zoals J K "Rent-a-MinisterofFinance" de Hamburgerjager dagelijks aan pers liet weten.

r04drunn3r | 17-02-15 | 11:06

Uiterst welbespraakte man die Varoufakis. Genoten gisteren van zijn speech.
Eloquentie gekoppeld aan daadkracht.
Benieuwd hoe dit af gaat lopen, kan niet anders dan fout gaan.

Igor Putkin | 17-02-15 | 11:05

Grieken zijn hoofdschuldige hoor. Creatief boekhouden van vorige regeringen, als het klapt om geld bedelen en krijgen, vervolgens niet willen terugbetalen, bezuinigingen ongedaan maken en als klap op de vuurpijl NOG meer geld willen.
Dus Brussel trekt aan de rem. Logisch. Als Brussel gelijk de portemonnee getrokken had, hadden dezelfde usual suspects ook wel weer wat te zeiken gehad.

mr. coffee | 17-02-15 | 11:05

Alles wat "we" de Grieken nu nog gunnen gaat niet helpen om ze uit het dal te laten klimmen. Het is alleen bedoeld om ego's, reputaties en dromen van de Eurofiele kliek nog heel even overeind te houden.

Godsammekraken | 17-02-15 | 11:04

Hij heeft groot gelijk: het gedwongen beleid van de troyka heeft nooit geholpen en zorgt alleen maar voor meer ellende in dat land. Doorgaan op dezelfde weg is compleet zinloos. Je kan een economie stukbezuinigen, dat zie/zag je ook in NL. Terugbetalen is toch kansloos, waarvan willen ze dat doen? Wat had de troyka gedacht toen: van de olijven? Van toerisme? Want meer is er niet. Iedere belastingbetaler wist dat dit zou gebeuren, en dat wisten ze van te voren. Maar het kabinet stak het hoofd in het zand en alle politici in Brussel ook want de Euro mag niet falen, en dat koste wat kost.
Kan de ECB dan niet een paar honderd miljard euro bijdrukken, schulden van Griekenland opkopen en daarna deze schuld afboeken? Vestzak-broekzak én een nieuwe start voor Griekenland. Als goedmakertje mag iedere inwoner van Europa gratis op vakantie in griekenland.

deluiegriek | 17-02-15 | 11:03

Griekenland had zichzelf veel competetiever kunnen maken middels het doorvoeren van hervormingen die geen enkele economische schade hadden veroorzaakt. Maar men had er gewoon geen zin an vanwege Verworven Rechten en zo. Nu willen ze de pensioenen verhogen en ambtenaren in dienst nemen op kosten van de rest van de EU.
Ik snap dat de vijand van mijn vijand (de EU) mijn vriend is, maar hier hebben de 18 andere eurolanden toch echt een punt.

De echte Stolwijker | 17-02-15 | 11:01

Het probleem is zo opgelost als de Grieken ook met 67 jaar pensioen krijgen. Nu met 58 jaar.
Schandalig.

waarzeggertje | 17-02-15 | 11:01

Het kan lang duren, het kan kort duren maar uiteindelijk gaan de Grieken alles terug betalen, MET RENTE !! hahahahahahahahahahahahahahahahaha

vhKarelkruizenruiker | 17-02-15 | 11:00

Ik vind het wel mooi om te zien die Griekse opstand, elke keer als ik die zure vieze linkse rotkop van een Dijselboem zie denk ik: die man kan geen zuurdere kop meer trekken, en elke keer heb ik het fout, mooi man :-))

Ouwe-RukkerT | 17-02-15 | 11:00

Oude wijsheid: Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Alleen jammer dat we ver over de helft zijn in deze tragedie.

Godsammekraken | 17-02-15 | 11:00

Wat zullen de discipelen van keroltje Peggolt op hun pik getrapt zijn wanneer straks wederom een utopie mislukt is zoals o.a. de multicultisamenleving. De verwachte en tot vervelens toe beloofde veiligheid en welvaart van de Europese eenwording is een nog grotere mislukking dan de toegedichte messiaanse eigenschappen van Hoessein Obama.
.

pluizigkroeshaar | 17-02-15 | 11:00

Je mag bij GS structureel tegen de EU, de Euro, de weet-ik-wat zijn. Allemaal prima.

Alleen gaan de Grieken het deze keer niet winnen. Waarom? Omdat de EU dan niet meer naar Ierland, Portugal en Spanje (en in de toekomst Frankrijk en Italië) kan zeggen dat ze moeten hervormen.

Mijn inschatting is dat de Grieken over twee weken blut zijn en bij de Russen en Chinezen om geld moeten bedelen. Die zullen - gezien hun staat van dienst - geld alleen tegen voorwaarden geven. Zoals de helft van alle eilanden, de helft van alle dames tussen 18-25 voor Vlad the Impaler of voor het geven van politieke concessies (bv in de EU een pro-Russland/pro-China geluid laten horen).

Het geld moeten ze dus later ook aan de Russen en Chinezen terug betalen, maar met een pro-Russland/pro-China in de EU worden de Grieken SOFORT KALTGESTELLT! De Grieken zijn al belly-up en hebben derhalve niets te willen.

En natuurlijk zijn hier nog van de dagdromers die denken dat de hele EU kapotdstuk gaat omdat de Grieken uitstappen.

Geef me een uitleg waarom dat zou gebeuren. De andere landen weten wel heel goed dat het met de EU beter is dan zonder. Alle landen in Oost-Europa willen beter een EU als partner dan de Russen als overheerser - been there, seen it, got no T-Shirt. De landen in het westen van de EU zijn economisch inmiddels zo verweven met de andere landen dat uitstappen economisch dramatisch wordt.

Grexit - de Euro veert op en de andere zwakke broeders hebben door dat het erop of eronder is.

hangtiet met knoop | 17-02-15 | 10:59

Nogmaals. Het probleem is opgelost als we de honderden miljarden die de Grieken bij Europese banken hebben gestald confisqueren. Geld waarover geen belasting wordt betaald en waarover geen belasting betaald is. Meer wil ik er niet over zeggen.

roze_bril | 17-02-15 | 10:58

Die Eurosceptici weten al jaren dat er geen cent terug zou komen. Juist daarom zijn het Eurosceptici. Eikels als Dijsselbloem en JK de Jager (CDA) trokken zich daar geen reedt van aan, en dus zitten we nu met de ellende.
Die miljarden hadden nooit naar de Griekse regering gemoeten, als ze die zo nodig wilden wegsmijten dan hadden ze iedere Nederlander gewoon een vakantiecheque ter waarde van 1000 euro gegeven, te besteden in Griekenland.

Kiwi45 | 17-02-15 | 10:58

@Godsammekraken | 17-02-15 | 10:55
Hoezo 'kale kip'?
Heb je mijn linkje (verhuisjegeld) nooit gelezen?
Overigens zijn de Grieken alweer druk bezig om hun miljarden van de bank te halen.
En steenrijke Griekse reders betalen nog steeds weinig tot geen belasting, dat moeten wij voor ze doen...

necrosis | 17-02-15 | 10:58

De elite is bang dat het hele euro-geldbouwwerk in elkaar dondert.
Daar gaan hun dure villa's,
superdeluxe hotels,
mercedessen,
maseraties
Yachten,
superluxe vacanties enz.enz.

meneer Q | 17-02-15 | 10:57

Een regering die ook na de verkiezings-overwinning gewoon vol houdt met doen wat ze beloofd hebben.
Je kunt dat Naïf noemen en mischien is dat ten dele ook zo maar het gegeven blijft uniek. Kom daar maar eens om bij draaikonten zoals Rutte.

Lichtstadfan | 17-02-15 | 10:56

Ja zel hebben al honderd keer extra uitstel en extra geld gehad. En nu weer lzoe beloftes en willen nog meer tijd en geld.
Ondertussen is er al die jaren niets gebeurd aan de corruptie, belastingontduiking en geldsmijterij en gaat dat ook niet gebeuren als ze toch keer op keer hun zin krijgen.

sinar2 | 17-02-15 | 10:56

Haha lol vol op de emotie inspelen, well played. Griekenland zal ofc nooit een cent terugbetalen, ze hebben 4 jaar de tijd gehad om hun belastingstelsel en dienst te hervormen en hebben geen fuck gedaan. Afzinken die handel.

Rest In Privacy | 17-02-15 | 10:55

Wat mij betreft mogen de Grieken een flinke 'holpeut' krijgen richting de uitgang van de EU.
Maar hoe zit het met de rente op ons geld en 'we gaan hier aan verdienen' van die dikke MinFin?

necrosis | 17-02-15 | 10:55

De Griek speelt de "haha van een kale kip valt niks te plukken"-verdediging. Wie had dat kunnen zien aankomen? Nou een paar honderd miljoen Europese belastingbetalers bijvoorbeeld....

Godsammekraken | 17-02-15 | 10:55

@McMarx | 17-02-15 | 10:53
U was me voor.

rara | 17-02-15 | 10:54

De man heeft een punt, en zijn land heeft een schuld. Dan moet het mogelijk zijn om een oplossing te vinden, maar zo te zien is het nu een wedstrijd wie het verste kan pissen.

En wij staan er onder.

rara | 17-02-15 | 10:54

Als de Grieken nou eens zouden beginnen met hele strenge straffen te zetten op corruptie en belastingontduiking in Griekenland zèlf!!!

Aristotalloss | 17-02-15 | 10:54

Wedstrijdje verplassen lijkt me zo. Als ik die griekse beeldhouwwerken moet geloven gaat die griek dat niet winnen.

Rest In Privacy | 17-02-15 | 10:53

Zoveel naiviteit zou je strafbaar willen stellen.

Godsammekraken | 17-02-15 | 10:52

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen