
Opluchting alom schalde afgelopen week over de velden van de internationale oliehandel. Oliehandelaren die long zaten zagen de verliezen verder en verder oplopen, iedereen werd gedwongen te verkopen omdat vanuit risico management grenen werden overschreden. Tot dat de markt opeens stabiliseerde iets boven 50 dollar pet vat. De achterliggende reden, zowel crash als ogenschijnlijke stabilisatie, blijven voer voor speculatie. Zelfs de gewaarde
prof. Pinto haalt Saudi-Arabië, het land met de laagste productiekosten, aan als meesterbrein achter deze ontwikkeling. Verdere daling van de olieprijs is waarschijnlijk op basis van economie, olieproductie en verwachtingen van handelaren. Maar stel nu dat de olieprijs niet verder daalt, wat dat? Natuurlijk komen bedrijvend die hedges hebben uitgevoerd op de prijs van olie in de knel. KLM kan de
prijsdaling niet doorrekenen aan haar klanten en verschillende handelaren bij energiebedrijven moeten zware verliezen nemen. Maar de groep die zich het meest achter de oren moet te krabben die hoor je niet. De helft van de argumenten, en de volledige subsidie, van boomknuffelaars en andere duurzame-energie-gekkies, drijft op hoge marktprijzen van energiebrandstoffen. De marktprijzen nu zijn de laagste in 5 jaar voor olie, 6 jaar voor gas en 11 jaar voor
elektriciteit. Tegen welke hoge prijzen gaat een windmolen ons beschermen? Nut en noodzaak verdampen harder dan de kans op sneeuw deze winter. De crash van de olieprijs voorkomt horizonvervuiling in Nederland.
Reaguursels
Inloggen46.90. Maar de bodem is bereik. *kuch*
Raar. De prijs van ruwe olie is meer dan gehalveerd, maar aan de pomp scheelt dat maar enkele tientallen centen
Duurzame energie hebben we niet nodig voor de prijs, maar om niet afhankelijk te zijn van bevolkingsgroepen die ons intens haten. Dat mag best iets kosten.
Leuk stukje, maar er ontbreekt iets belangrijks in dit hele verhaal. Het groene energiebeleid heeft niet alleen met de olieprijs te maken, maar veel meer met de CO2 emissie afspraken. Hoe weinig de olie ook kost, CO2 uitstoot verminderen alleen door minder fossiele branmadstoffen te verbranden. Dus die windmolens blijven komen hoor.
De olieprijs is niet te laag, het is te snel gezakt, dat is iets anders. Je kunt je ook afvragen waarom hetzelfde spul nu voor minder kan worden verkocht. We hebben eigenlijk geen idee hoe die prijzen tot stand komen.
Ik tankte vanmiddag voor 1.429, daar kan natuurlijk best nog wel wat af. In Frankrijk kun je bij de supermarkt al voor 1.27 tanken zag ik. Ben benieuwd hoe lang we dit nog volhouden, qua regering bedoel ik dan, die zullen toch wel extra accijns gaan heffen want ze zullen ook geld mislopen door de lage olieprijs en aan aardgasbaten zullen ze er ook flink bij in gaan schieten. En als ze dat allemaal niet doen dan doen ze het gewoon omdat het kan.
Goedkope olie of niet, ik ga over enkele jaren voor een nucleaire unit in de kelder, de camper of een nucleaire woonboot.
Wat nu? Dat is simpel. TANKEN!
Ik stook gratis pallethout en heb nergens last van.
@Kaas de Vies | 11-01-15 | 17:33
Voorraden aanleggen om niet in de problemen te komen doen we allang. Voorraden aanleggen omdat het nu goedkoper is, is echt onhaalbaar omdat dat duurder is dan een toekomstige hoge prijs. De strategische voorraad is genoeg voor een korte periode en meer zit er gewoon niet in. Afhankelijk van olie zijn we nog veel meer dan je kunt voorstellen... Zonder olie stroomt binnen een week het bloed door de straten... Dan is ook jouw koelkast leeg. En alternatieven? Too little, too late. Ik probeer al 2 jaar zelfvoorzienend te worden, met behoud van comfort... is echt verschrikkelijk lastig, zo niet onmogelijk. We are fucked!
@bimbo Volgens mij heeft het helemaal niks met marktaandeel of met 'normale' economie te maken. Wel met wegdrukken van aanbieders en het afkappen van cashflows naar gebieden die niet gewenst zijn. En dat kan alleen als je volume in de markt zet tegen elke prijs. Vandaar geen faillissementen en subsidies om het volume mogelijk te maken. Maar misschien zit ik fout.
En als die Arabieren een ,een tweetje, met de Russen maken, om de Europese economieën verder te ontwrichten. Vragen vragen vragen ???.
@BitchSuperSoaker
Op het moment dat ze geen winst maken teren ze in op het eigen vermogen. Als het eigen vermogen eraan is dan komen ze echt in de problemen. Gaan overheden de oliemaatschappijen redden? Ik vermoed van wel, ze zullen in elk geval een stevige poging wagen. Er staat heel veel op het spel. Failliet laten gaan geeft helemaal gedonder. Willen diegene die de prijs omlaag drijven de boedel opkopen om hun marktaandeel te vergroten? 30 dollar is blijkbaar het break-evenpoint voor Saoedi-Arabië.
@bimborella Ik denk dat er helemaal geen oliemaatschappij failliet gaat in het westen. Dit is volgens mij een beleid van iets met heel veel geld die deze verkopende partijen qua volume in de markt gaat houden d.m.v. het verstrekken van subsidies. Zou mij in ieder geval niet verbazen. Gaat om het volume en dat zullen ze hoe dan ook in de markt gaan zetten om de andere partijen te frustreren. Gezien de abrupte stop rond de 50 lijkt mij dat een gecalculeerd niveau dat op termijn nog wel eens naar beneden zou kunnen wandelen. Dat hier iets achter moet zitten met extreem veel geld dat lijkt mij logisch. Wie? Geen idee.
*De 7,6 Liter V8 uit 1972 weer onder het zeil vandaan gehaald*
*maar nog steeds wachtende tot halvering van de olieprijs ook halvering van de benzineprijs geeft*
Je mag je afvragen of die lage olieprijs wel zo fijn is op de lange termijn. Er gaan weer vele ontslagen vallen, investeringen worden niet gedaan, olievelden worden stilgelegd (opstarten duurt jaren) en als oliemaatschappijen omvallen dan kan dat een catastrofe in de bankenwereld veroorzaken. Niet alleen omdat een failliete olieboer afgeschreven moet worden in de boeken en pensioenfondsen, maar ook omdat deze "verzekerd" zijn dmv derivaten. Zodra deze verzekeringen uitbetaald moeten worden zullen ze een domino-effect hebben waardoor alle banken onderuit kunnen gaan. Zo'n beetje Lehmanns Bank (2008) maar dan groter. Aangezien de toen genomen maatregelen nog altijd lopen (geld bijdrukken, negatieve rente etc) zal er weinig tot niets zijn om deze klap op te vangen. Gaat één bank dan valt de volgende ook weer (derivaten) en de gevolgen zijn echt niet te overzien.
Geitenbeuker|11-01-15|20:48| Beuk hier maar even tegenaan, brandstofprijzen.be ,prijzen per regio, kunnen ze hier nog een puntje aan zuigen.
Vrees dat de enige goeie grappen over olie, sjeiks en de islam door Propria Cures gemaakt gaan worden, dit jaar ...
Onzin. We gaan gewoon naar de 30,=. Wel is het een mooie indicator dat de prijs kunstmatig door een organisatie met heel veel geld omlaag is gebracht en die de prijs gewoon aan het sturen is. Niet geheel toevallig sinds mh17 is neergehaald volgens mij, dus toen is er iemand toch wel kwaad geworden gok ik.
amateuristisch stukje. Waardeloze analyse, met spelfouten waar een dyslect zich nog voor schaamt.
Bodemprijs bereikt? Mooi! Tankuuh!
Zonder het te lezen wil ik geen moer meer met dat krapuul te maken hebben.
Bodemprijs? Daar valt nog weinig van te merken aan de pomp.
Ik heb het blog twee keer gelezen. De vraag blijft: Wat wilt u nou eigenlijk vertellen, GeenStijl?
De gewaardeerde Prof. Pinto/Puntlul? Neemt iemand bij de GS-redactie die vent serieus? Het is vulling voor de ochtend, licht irritant, ik ben altijd in afwachting van een echt topic.
Waarom zou de oliepris niet verder dalen? Het is nog niet eens zo lang geleden dat de olie $20 per vat was. Het is niet eens zo lang geleden dat de olie *langdurig* tussen de $20 en $30 per vat wiebelde.
Is dit nieuws, vandaag maar even naar beneden gescrold de grens over. De prijs was E95 E1.16ltr, diesel E1.00ltr. dus laat de olieprijs nog even zakken, en het is goedkoper dan kraanwater. Wiebes plukt zichzelf kaal intussen, de automobilist meer benzine in de tank. Laat die dwaallichten, in den haag hun gang maar gaan.
Wat een stompzinnige redenatie. Niet dat windmolens het antwoord is maar nu om puur geopolitieke motieven de olie kraan iets verder open staat doet niets af aan dat het goedje steeds schaarser gaat worden.
Soms denk ik dat deze imbeciele stukjes geen ander doel hebben dan trollen.
@bimborella | 11-01-15 | 18:31
Uitstekende read. Dit somt het echt voortreffelijk op. Dank je!
De BRICS
en.wikipedia.org/wiki/New_Development_...
Deze hele koehandel maakt alleen maar duidelijk dat we een goed-doordachte-lange-termijn-strategie voor onze energievoorziening nodig hebben. Hoe meer wind/zon/getijden energie we kunnen opwekken hoe minder afhankelijk van de handel.Genoeg capaciteit ontwikkelen zodat we genoeg stroom hebben om te kunnen opslaan in de vorm van waterstofgas waar we dan lekker met onze autootjes op kunnen rijden ... gelukkig wil de energie-industrie dat ook ...
@très cool | 11-01-15 | 17:41
Typische dwaas die geen benul heeft van peak oil en net zoals baby boomend Nederland liever de problemen naar de toekomst verschuift. Misschien alvast een vervanging voor energie uit olie verzinnen/regelen ipv eerst alles te verbruiken en dan pas aanpassingen gaan maken.
Het gaat nog niet eens om de milieu overwegingen maar puur om het feit dat we er te afhankelijk van zijn en het vroeg of laat opraakt. Zullen we voor 1 keer eens een probleem voor zijn ipv er achteraan te hikken?
Die winst / verlies berekening van die windmolen lobby waren al gebaseerd op maximale wind ( 7 beaufort, ja, de wieken vallen er dan af...) en maximale olieprijzen. Die kunnen dus de prullenbak in.
En dan komt nu ook nog waterstof als brandstof snel opzetten. Gelukkig kunnen die molens dus de sloop in.
Heerlijke Griekse salade met olijfolie
Alle nieuwbouw zelfvoorzienend bouwen.
Heb je helemaal niks meer nodig uit die pleuris zandbak!
een beetje lange read, maar verklaart wel veel, oa waarom Amerika na 40 jaar ineens besluit om toch weer olie te gaan exporteren wat de prijs nog meer gaat drukken.
www.zerohedge.com/news/2015-01-10/oil-...
Het enige gevolg is dat we nog meer belastinggeld moeten ophoesten om de verliesgevende windmolenparken in de lucht te houden. En dan ook nog op somberder weer getrakteerd worden door de lokale invloed van die molens op het klimaat.
"Bodemprijs van olie bereikt. Wat nu?"
Als ik zeg "minder, minder, minder" zeg ik zeker iets verkeerds.
Ik denk dat Geenstijl zich beter niet kan wijden aan economische vraagstukken te lezen aan dit artikel.
Er is gewoon een enorme suplus van geld in de wereld van de 1%, hedgefunds en investeerders. Dit geld zoekt steeds rendement en creeert daardoor bubbels. Omdat er fictieve vraag gecreeerd wordt wat de prijs doet stijgen. Het probleem daarvan treedt pas in als dit vermogen verschuift naar een andere sector.
lie werd altijd als veilige investering gezien , want er is toch altijd groei??? En daarmee vraag naar olie die blijft stijgen. Nu er in Europa en Azie de groei afneemt en eigenlijk ook Amerika ondanks dat ze creatief zijn met cijfers. Zijn deze long investeerders uit de olie gevlucht wat de prijs heeft doen kelderen. Het laat maar weer eens zien dat de prijzen in onze huidige tijd allang geen marktwerking meer hebben en contact met de realiteit, de consument, compleet verloren hebben. Er is een financiele sector die gelooft dat er andere regels gelden voor hunzelf dan de economie op plaatselijke niveau terwijl het enige verschil de tijdsduur is. De bdragen zijn groot, maar ook de gevolgen. Je kan dus stellen dat de consument al jarenlang teveel betaald heeft voor olie vanwege deze investeerders. Wederom, investeringen met puur zicht op rendement zijn niet goed voor de samenleving en ontneem resources daar waar ze juist nodig zijn en voornamelijk de onderste kant van de samenleving. In de USA ontvangt alleen de bovenste 10% rente. 10% daaronder speelt gelijk. De rest betaald interest. Gemiddeld zit er 30% financiering in een product. Iets om over na te denken. Want het is eigenlijk verspilling. Jij en ik betalen 30% meer waardoor we minder producten kunnen kopen. En dus minder vraag, minder productie, minder prijzen. Maar nog steeds stijgende prijzen.
Zoals prof Pinto al suggereerde is de olie-prijs politiek nu geheel bepaald door de producenten van het Arabisch schiereiland en Koeweit.Iran is dus de "bad-guy" wil Syrië,Irak,Libanon,Jemen en Palestina beheersen.Het soennitische (Erdogan)Turkije zal zich willen/moeten profileren maar kan dan het lidmaatschap van de Navo verspelen.M.i. zal S.Arabië de prijs moeten laten zakken tot zeg 20 dollar per vat om Iran aan de afgrond te brengen en dat zullen ze DOEN.De rol van het benarde Rusland zal misschien de militaire balans gaan bepalen,met gevolg een veel duidelijker 3e wereldoorlog dan nu nog het geval is. En Israël ? Het westen zal het volstoppen met munitie: De olie voor napalm is immers spotgoedkoop geworden.En als het benard raakt ? Ze hebben ook nog een paar raketten met kernbommen voor Mekka in petto hoor.Exit Allah,geen probleem.
@Hanz Ziezo | 11-01-15 | 17:37
Even vragen of iemand het na wil lezen voor we het op het internet kwakken is inderdaad wel zo netjes. Het begint hier al aardig op de NOS te lijken qua taal- en spelfouten in de artikels.
@Parel van het Zuiden | 11-01-15 | 18:09
Daar helpt in ieder geval geen over gesubsidieerde windmolen of zonnepaneel tegen.... ;-)
Kaas de Vies | 11-01-15 | 17:33
Kunnen we niet een gasveld vullen met olie? Is mogelijk een goede investering op langere termijn.
@ Kaas de Vies | 11-01-15 | 17:33
Precies wat ik denk, we moeten af van onze afhankelijkheid van olie producerende landen. In Saudi-Arabië krijgt iemand elke week 50 zweepslagen, maar Bert Koenders durft niet eens de ambassadeur hierover op het matje te roepen.
Over op kernenergie, allemaal zonnepanelen op het dak, Zoet-zoutwater wisseling, windmolens desnoods indien rendabel en zonder overlast.
Elektrisch of op waterstof rijden, fietsen doe ik al vaak.
Wil best aan al deze ongein meewerken, maar niet onder het mom van klimaatverandering. Wel als het gaat om minder afhankelijk te zijn van boevenstaten waar Allah allemaal olie in de grond heeft gestopt.
@macmiep.nl | 11-01-15 | 18:03
Ze zijn al hier hoor. Al kunnen we morgen over naar 100% alternatieven, het haatbaardenprobleem gaat niet weg. Wanneer je namelijk een haatbaardenprobleem hebt, moet je haatbaarden aanpakken.
ben kokhals | 11-01-15 | 18:02
Ik geloof hier niets van. De Russen hebben een grote mond, maar economisch heeft de wereld er niets van te vrezen.
De conclusie lijkt me juist dat we méér moeten investeren in alternatieve energie (duurzaam en kernenergie). Opdat we in de toekomst niet langer afhankelijk zijn van het midden-oosten.
De prijs van olie wordt nooit aangevoerd als argument voor windenergie dus kan het ook geen argument tegen windenergie zijn.
-weggejorist en opgerot-
Wij moeten zo snel mogelijk van onze afhankelijkheid van die haatbaarden (olie uit midden oosten) af! Dus: alle nieuwbouw verplicht zonnepanelen op het dak, en alle openbare gebouwen: vol ermee. Dat heb je er met tien jaar uit.
Zonnepanelen zijn minstens 25 jaar gegarandeerd, ze slijten nauwelijks, in tegenstelling tot de - ook onderhoudsgevoelige - windmolens. Daar dus niet meer in investeren.
En hoe komt dat eigenlijk, die plotse sterke daling van de olieprijs? Hierdoor:
"Less than a week after the Minsk Protocol was signed, Kerry made a little-noted trip to Jeddah to see King Abdullah at his summer residence. ( ) half of the visit had to do with Washingtons unabated desire to ruin the Russian economy. To do this, Kerry told the Saudis 1) to raise production and 2) to cut its crude price. ( ) Shortly sfter Kerrys visit, the Saudis began increasing production..."
.
Gevolg in de VS: "If oil prices continue to fall, unemployment is going to spike, activity is going to slow, and the economy is going tank. And the damage wont be limited to the US either." (Zerohedge 01.10.2015)
Als we de huidige meevallers gaan gebruiken voor investeringen in duurzame energie hebben we, als de prijzen weer stijgen, gewoon minder olie nodig. Zo simpel is het.
De prijs of terugverdientijden van de wind- getijden- zonne- en andere duurzame energiebronnen zijn niet van belang. Ze zijn betaald met geld dat nu, bij ongewijzigde hoge prijzen, naar de olielanden zou gaan.
Zou je wel willen we | 11-01-15 | 17:36
er gaan wel minder zonnepanelen bij particulieren geplaatst worden. Die kunnen namelijk wel rekenen en weten dat hun investering pas veel later terugverdient zal worden.
Tomson?.. Tomson?... Is u soms familie van die dronken Ubootkapitein uit 'Das Boot'? U typoot alsof u danig in de lorem bent.
Crude Oil (WTI) -0.43 -0.88% 48.36
Als die kutmolens hier komen zoals gepland dan mogen ze iedere dag de ME paraat hebben staan want wie wind zaait zal storm oogsten, nietwaar meneer Moorlag?
Ik denk eerder dat de VS deze move heeft ingezet door te beginnen met fracking; Telkenmale de prijs wordt opgedreven, gaat de fracking motor weer draaien.
Die olielanden hebben maar 1 product (1 schaakstuk). De OPEC staat behoorlijk schaak.
WTF is Joseph John Thomson?
Kwartje van Kok graag terug!
Dit stukje doet echt pijn aan m'n ogen en ik irriteer me altijd aan die taalnazi's...
Dat laatste is een goede zaak voor ons overzeese uitzicht, maar wil u voortaan uw stukjes wel (laten) redigeren voor plaatsing?
Hoeveel liter euro95 mag ik eigenlijk maximaal bewaren thuis? En is het ook verplicht dat alle jerrycans een dop hebben?
Die foto maakt mij altijd aan het lachen!
@Kaas de Vies | 11-01-15 | 17:33
Ik zeg waterstof. Maar daar moet de minder gematigde mosselman liever niet achter komen.
Je stelt de vraag 'wat als de olieprijs niet meer verder daalt' en beantwoordt dat door te stellen dat de olieprijs verder daalt, met beschamend veel typefouten. Fouten die in de 15 levensminuten van dit artikel toch wel opgevallen moeten zijn. Of lees je je artikelen niet na, Joseph?
Interessanter is om na te denken over de implicaties van een markt die nu meebeweegt maar niet de flexibiliteit heeft om weer omhoog te bewegen. Opportunisme sloopt.
-weggejorist-
-weggejorist-
een vrij naïeve visie. Windmolens moeten. Van de politiek. Waarom? Omdat het moet van de EU. Waarom? Omdat de windmolenlobby zegt dat het moet. Waarom? Omdat ze stinkend rijk willen worden over de rug van kwijlende politici die echt denken dat ze iets van belang aan het doen zijn. Kortom, er gaat echt geen windmolen minder komen. Eerder meer.
Long op de grenen zitten over de velden van de schallende oliehandel, terwijl de helft van de argumenten zich niet achter de oren krabt.
Inderdaad, ernstige zaak.
@j
Verwijzingen naar Pinto maken het geheel niet geloofwaardiger.
@tipo mijn auto rijdt al fair trade , overgestapt van de brullende zescilinder naar de zoevende BMW i3 met 42 eigen zonnepanelen,het eerste jaar zit er al weer op en is pure winst....
Bodem bereikt? 50 euro? Volgt die man überhaupt de markten?
De crash van de olie-prijs cre-eert marktaandeel voor het Wahabisme om zich wereldwijd te verspreiden.
Ik wil fairtrade benzine uit Noorwegen kunnen kiezen bij de pomp. Desnoods tegen 1,70 Euro per liter. Welke oliemaatchappij durft dat aan?
Met de goedkopere olie kan weer goedkopere energie opgewekt worden om dus goedkopere windmolens mee te produceren.
Waarna die windmolens echter in hun hele economische leven minder energie opwekken dan er bij de productie en exploitatie ingestopt is. Maar dat schijnt dan weer niet uit te maken.
Kortzichtige achterlijkheid was nog zelden zo mooi in beeld. Een beetje je energiebeleid gaan afstemmen op de dagkoersen van de olieboeren. Kan iemand die Thomson zijn toetsenbord afpakken, dit is echt heel erg.
Deze absolute prijs dump geeft alleen maar aan hoezeer we genaaid zijn de afgelopen dertig jaar,door die malle overwinsten is heel Dubai stad uit de grond gestampt... reden te meer om zwaar in te zetten op alternatieven en de winsten aan te kunnen wenden voor de wederopbouw van ons eigen kikkerlandje voordat de gasbel helemaal leeggezogen is.....
Qua topics over fossiele grondstoffen met ik een beetje op mijn tellen passen. Toch Skullfucker? Zeker niet boring dit onderwerp, wel oliedom die typefouten.
.
\plop/
@Titel: fietsen.
Olie is allesbepalend, en blijft alles bepalend. De verwachting is dat Saudi-Arabie rond 2030 het punt heeft bereik waar de binnenlandse vraag naar olie de productie overstijgt. Alles, maar dan ook alles waar de westerse economie en samenleving op draait is: Olie. Teveel mensen zitten in de waan dat alternatieve brandstoffen het eea wel zullen vervangen, hetzij door marktwerking hetzij door overheidsingrijpen. Bedenk dan goed dat olie niet te reproduceren is, en in heel, heel, heel veel belangrijke producten zit, waaronder medicijnen. Daarnaast is olie verantwoordelijk voor de mogelijkheid om massief voedsel te produceren. Lang verhaal kort makend: olie is de sleutel tot het begrijpen van de internationale politiek. Amerika heeft in 1973 haar produktie-peak reeds bereikt, waar zij tot dan toe de grootste producent van olie was.
Een westerse samenleving zonder goedkope olie is onmogelijk. Deze eeuw wordt een eeuw met forse uitdagingen.
-weggejorist-
hoop spelvaudten Jos, kater?
Er gaat niet 1 windmolen minder gebouwd of vervangen (vanwege extra subsidie) worden want de subsidiestroom moet overeind worden.
Is ook niet erg. De prijs van energie wordt er kunstmatig mee hoog gehouden worden en dat is goed voor de staatsinkomsten.
De NOS heeft 1 hoofddoek aangeboord !
Simpel.
Voorraden aanleggen en zorgen dat we niet meer afhankelijk zijn van olie voor energie.
Zo beteugelen we ook de extremistische Islam.
Maar goed... wie ben ik.
REAGEER OOK