Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Mars der Beschaving-debielen: ZEG SORRY!

cultuurinnederland.jpgMet de kennis van nu is de Mars der Beschaving van 2011 echt een hele genante vertoning. Dat zeiden wij toen al -onder andere omdat het cultuurbugdet niet lager zou zakken dan het niveau van 2005- met als dank dat we uitgescholden werden voor guurrechtse cultuurbarbaren. Prima. Maar we zijn drie jaar verder en we maken even de balans op. Volgens Raad van Cultuur staat de cultuur in Nederland er succesvoller voor dan ooit tevoren en om die reden eist de VVD excuses voor voormalig CultuurStas Halbe Zijlstra van de Mars der Beschaving-malloten. En aan Wilders, als het aan ons ligt. Want Geert is dan misschien een fascist, hij is dat niet vanwege cultuurbezuinigingen. En als geld weghalen bij cultuur dan zo fascistisch is, dan blijken de directeuren in de cultuursector de grootste Hitlers. Van theaterdirecteur Ivo van Hove en zijn directievriendjes die tonnen per jaar binnenharken tot en met het uitzuigen van personeel door het Rijks Museum. Met een spatie tussen Rijks en Museum die ook een miljoenmiljard heeft gekost. Maar nee, de cultuurbezuinigingen van Halbe Zijlstra en consorten was een rechtvaardiging voor het schreeuwen van 'fascisme' tegen de overheid. Iedereen die haatzaaierig met de Mars der Beschaving heeft meegedaan, of met het Schreeuwen voor Cultuur, dient zich de ogen uit de kop te schamen. De cultuurschreeuwers van toen waren net zo beschaafd als dat de DDR democratisch was. Daarom geven we voor één keer de VVD gelijk: ZEG SORRY!

Reaguursels

Inloggen

Je moet wel een behoorlijke bord voor je kop hebben als je na karaktermoord op een sector samen met je ouwe vrinden van Greet excuses van de sector gaat staan eisen. Iedereen moet bezuinigen, ook de cultuursector. Daar is niets mis mee. Wel met de manier waarop, met de haatcampagne van Rutte 1. Eén die beter gericht had kunnen worden op de werkelijke veroorzakers van de crisis, nl. de speculanten, de banken, de graaiende managers, de directeuren die bedrijven gecontroleerd failliet laten gaan om zo goedkoop personeel te lozen om ze daarna weer soms met overheidssteun op te starten, enz, enz. De crisis is niet veroorzaakt door een paar loslopende acteurs, musici of kunstenaars. Cultuurgelden is wat dat betreft heel klein bier. Overigens gaat het alles behalve fantastisch met de cultuursector op het moment gezien de vele instellingen,musea, etc. die de deuren hebben of gaan sluiten.. De toppers als het Rijksmuseum doen het goed. Een groot deel wat ook maar iets vernieuwend of verrassend is, is of wegbezuinigd of uitgehold. Maar goed, dat zal het gros van de reaguurders hier natuurlijk aan de kont roesten. Dat begrijp ik volkomen...

Rob Voerman3529 | 02-12-14 | 21:41

In een simpel wereldbeeld is het zwart of wit. Zoals de opinie van Johnnie Quid leert. Ach, het kan om iedereen lekker op de kast te jagen. Maar de werkelijkheid zit natuurlijk anders in elkaar. Het is helemaal niet kiezen tussen het kunstprotest of de VVD. Da’s een valse tegenstelling. Het is kiezen tegen het kunstprotest en de VVD. En voor de kunst. Nooit vertoond in de wereld van Johnny Quid, maar in de echte wereld wel.
Dat de PVV van Geert Wilders niet tegen cultuurbezuinigingen zou zijn zuigt Johnny Quid ook uit zijn redactionele duim. Leuk voor het effect, maar onjuist en daarom journalistiek van de onderste plank. U weet wel, waar de honden dat laten wat ze willen laten. Martin Bosma heeft over kunst namens de PVV in de kamer de afgelopen jaren het allervreselijkste gezegd. Hij doet maar. Maar laten we niet net doen alsof de PVV niet tegen cultuurbezuinigingen is. Ik heb het op een rijtje gezet:
georgeknightlang.wordpress.com/2014/1...

George Knight | 02-12-14 | 18:17

Tja die mars ging over een bezuiniging van 200 miljoen op kunst en cultuur (een bezuiniging die overigens in Rutte 2 weer is terug gedraaid als ik me niet vergis). Sowieso raar dat daar geld naar geld. Cultuur heb je ook onder er een cent aan te geven. Nou even terug naar de cijfers. Er zou 200 miljoen op worden bezuinigd. De uitgaven aan kunst en cultuur zijn 1,8 miljard per jaar. Ter vergelijking, die JSF waar die zelfde figuren ook zich druk om maken dat we er zo veel aan uitgeven... Nou als we er 98 zouden kopen en je kijkt wat ze dan gemiddeld per jaar kosten (dus prijs gedeeld door 30 want ze gaan 30 jaar mee) dan zou dat 400 miljoen per jaar zijn. Helemaal niets bij wat we dus uitgeven aan kunst en cultuur.

En oowja, ik heb het hier over 98 JSF's omdat we er zoveel nodig zouden hebben. Klein detail, al het gezanik over de JSF gaat over 37 JFS's want hoewel we er 98 nodig hebben was het compromis om er maar 37 te komen. Gewoon al alles een beetje in verhouding te zetten. Socialisten zijn gestoord.. nouja niet echt als ze die nummers zouden kennen en dan nog zo schreeuwde dan waren ze gerstoord. De meeste kennen die nummers echter helemaal niet en schreeuwen maar wat met hun groepje mee. Een beetje dom.

DerUnterMensch | 02-12-14 | 17:19

Misschien eens kijken welke ware fascisten deze ongein eigenlijk in het leven hebben geroepen. Cultuursubsidie is een nationaal-socialistische uitvinding.

Desmoulins | 02-12-14 | 13:45

Kunst is er voor iedereen. Ga eens naar het Rotterdams Philharmonisch orkest, en ga dan nog eens zeuren over ongewassen hippies....

Rest In Privacy | 02-12-14 | 13:12

@Muxje | 02-12-14 | 12:55

De meeste klassieke muziek, in de betere uitvoeringen en van minder bekendheid dan het Zwanenmeer, is zonder subsidies onbetaalbaar, ook voor de hogere middenklasse. En zonder (gelimiteerde) staatssteun verdwijnt ook ontstellend snel het vermogen die muziek überhaupt ten gehore te brengen.

Ik vind het persoonlijk een affront, dat het Concertgebouw eindeloos moet leuren bij sponsors terwijl allerhande kunst van de onnozelste plank wordt gesubsidieerd puur en alleen omdat artistiek talent ondergeschikt is aan het vermogen een subsidieaanvraag conceptueel onderbouwd, ideologisch correct en maatschappelijk relevant neer te pennen.

Maar dit alles is dus een aanklacht tegen het systeem van subsidiëren, en niet tegen subsidiëren als zodanig.

Theo van Deursen | 02-12-14 | 13:09

tweetybird | 02-12-14 | 12:36
Geert Wilders en Jan Roos worden ook gewoon betaald van belastinggeld, lieverd.

Bakito | 02-12-14 | 13:02

@Theo van Deursen 11:34: Gemiddeld genomen gezien, maar niet in veel individuele gevallen. Ik zelf zie liever het Zwanenmeer dan een stel stuiptrekkende moeilijkdoeners begeleid door iets dat met de beste wil van de wereld geen muziek genoemd kan worden. Maar ja, dat eerste is niet "vernieuwend" en doen we dus maar niet. Ja, wel op commerciële basis, en met succes, gezien de volle zalen ondanks de peperdure ongesubsidieerde tickets. Begrijp me niet verkeerd: ik vind het dus prima dat ook klassieke kunst op commerciële basis draait, en dat juist de vernieuwende, experimentele zaken gesubsidieerd worden. Maar op mij persoonlijk heeft dat geen enkele denivellerede werking. Bovendien mogen ze wel wat selectiever zijn met die subsidies; op meer docus van Sunny zit niemand te wachten.

Muxje | 02-12-14 | 12:55

-weggejorist-

Ben Beu | 02-12-14 | 12:42

Bakito | 02-12-14 | 12:17


Nou dat zijn een quincy en een sunny toch echt niet met jouw eens. Dat gegeven is hun inkomen. Een riante soepsidie voor klinklare troep. Het zwarte pieten debat. Iets waardoor ze grof verdienen van hoe cru ook ons geld.

tweetybird | 02-12-14 | 12:36

"Het aantal bezoekers steeg vorig jaar bijna over de hele linie, en instellingen weten bovendien langs andere wegen extra inkomsten te genereren."
M.a.w. cultuur = omzet.

simpelman | 02-12-14 | 12:34

Deze mensen kennen geen schaamte. Het is een elite, die een welhaast onaantastbaar leven leidt en daarbij een volk uitzuigt.

Je vindt ze in de zorg, bij adviesbureaus voor de overheid, cultuursector en de topambtenarij.

Deze mensen produceren niets, maar "managen". Ze managen vanuit hun eigen gemaakte regels, via zelfgestelde doelen die door gelijkgezinden worden "gecontroleerd". Hun resultaten zijn meesal nietszeggend of onopvallend, soms zelfs desastreus. Maar de beloning zal altijd geweldig blijven, vanwege het surplus aan talent dat men zogenaamd heeft.

Ondertussen, ligt Nederland op zijn gat, kankert iedereen omdat er overal vreselijke fouten worden gemaakt en er een groep van overwerkt grondpersoneel dat zich een slag in rondte werk om alles tot een goed einde te kunnen brengen omdat er geen centen zijn en geen mensen.

Maar de elite heeft het "gemanaged"! Echt heel goed. Maar de waarheid is inmiddels dat wij, als volk, veel beter af zouden zijn, zonder deze mensen.

Statler en Waldorf | 02-12-14 | 12:32

Nou dan mogen die twee soepsidiemonsters sunny en quincy dat excuus wel op hun knieen gaan doen die ze voor hun troep krijgen. O wacht foutje die zijn niet gekort op hun soepsidie omdat ze enkel troep afleveren. Hmmm heeft die VVD toch weer iets niet helemaal goed gedaan. Het zijn en het blijven toch sukkels. Maar ik heb wel een tegenbod. Als ze in de cultuursector nu excuus aanbieden dan gaat de VVD dat doen voor al hun leugens. Zeg maar een duizend euro die nooit kwam en noem maar op. Die moeten ondertussen liggend excuses aanbieden aan ons nederlanders terwijl ze onze schoenen kussen. Zo bont hebben die het gemaakt. Weer een gevalletje de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

tweetybird | 02-12-14 | 12:31

Het bevoordeelde deel der natie die naar chique toneel- en dansvoorstellingen gaat krijgt op de zaterdag de krant waarin dhr. van 't Hek zijn lollig bedoelde stukjes schrijft, het NRC. In een wekelijkse bijlage,al dan niet in glossy uitvoering, treft men "Lux"aan.Er wordt geadverteerd voor Rolexen en Breitlings van enige duizenden euro's per stuk.Vorige week maakte men gewag in de glossy Lux van een wintersporttrui van slechts 450 euro, wel apart design , dat dan weer wel en in de wijnbijlage van deze week kekke wijnen tot 78 euro per fles.Alle zijn te bestellen via de NRC-LuxWebwinkel. De middenstander met zijn of haar dure te onderhouden wijnhandel annex slijterij heeft het nakijken.
Is het NRC met dit type bijlagen ten prooi gevallen aan decadentie , zijn ze de weg kwijt of kijkt men met het nodige dédain naar hun lezer die wel graag hun krant leest maar geen Rolex of een wijntje koopt van 78 euro?

Jan Boule | 02-12-14 | 12:30

"Mars der Beschaving".
De arrogantie. Wat een pretenties en wat een gebrek aan zelfkritiek. Alsof de beschaving van het land direkt gerelateerd was aan de hoogte van hun subsidies.

spanarchist | 02-12-14 | 12:25

Nou Freek, kom er maar in!

Russells Teapot | 02-12-14 | 12:25

Zoals bij zoveel zaken die spelen in dit gekkenhuis NL, is een totale reset ook in de cultuursector hard nodig.

Rest In Privacy | 02-12-14 | 12:24

DE moeder van Rutte moet SORRY zeggen dat ze bij zijn geboorte hem niet terug gestopt had waar hij vandaan kwam. Dan hadden we het nu stukken beter gehad en niet al die ellende over ons land heen.

roodborstje1 | 02-12-14 | 12:23

-weggejorist-

Zeg maar Jansma | 02-12-14 | 12:22

Yep, jammer dat tegenwoordig alles fascistisch is. Vroeger had het nog iets eigens, toen had je nog echte fascisten. Kom daar maar eens om vandaag de dag.

Nu is fascisme net zoiets als "retro" of "vintage" op Marktplaats. De vintage IKEA-tweezitter, retro 2014-kalender etc.

Ik stel voor dat we die dingen gaan omdraaien. Als postabstracthistorisch kunstexperiment. Dus: te Koop fascistische bank, fascistische kalender etc. En: Retro-sit-down-demonstratie op het Malieveld, met vintage ME-ers.

Dan gaat 't hard hoor lieve mensen, dan betekenen de woorden echt helemaal niks meer.

Magdatkandat | 02-12-14 | 12:21

Prachtig was dat, die mars. Ik zie Frits Bolkestein nog staan op tv:"Er mag NIET bezuinigd worden op cultuur!"
(Al het links-geteisem juichen)

Bolkestein:"En het geld halen we weg bij ontwikkelingssamenwerking!"
(Als het linksch-tuig boe-roepen en huilie doen :-) )

Vogelbeest | 02-12-14 | 12:19

Het is schaamteloos extreem hypocriet dat de reactionaire weg-met-ons-brigade deze sector financieel om zeep wil helpen.

Nederlandse cultuur is namelijk meer dan Zwarte Piet en zuipketen.

Bakito | 02-12-14 | 12:17

Sorry hoor, maar het is cultuurbuDGet en niet cultuurbuGDet.

Bobbbe | 02-12-14 | 12:13

-weggejorist-

Rest In Privacy | 02-12-14 | 12:10

@Zeg maar Jansma | 02-12-14 | 11:55

Bijna. De mafia is een organisatie die sommige taken van een staat overneemt waar het staatsgezag faalt of ontbreekt. Een surrogaatstaat dus, met in sommige opzichten gelijke belangen en methoden als de reguliere staat.

Natuurlijk verschaft de mafia alleen veiligheid en bescherming, en dan vooral tegen zichzelf. Terwijl de staat vaak ook bestaanszekerheid verschaft, en bescherming niet zozeer tegen staatsgeweld als wel tegen geweld van andere burgers, andere staten, en natuurlijk de natuur.

Een moreel kompas heb ik altijd een eigenaardig concept gevonden. Waar zou het noorden moeten liggen, en hoe zou je weten dat dat klopt?

Theo van Deursen | 02-12-14 | 12:08

Feynman | 02-12-14 | 11:44

Zegt de naam Frans Haks je wellicht iets? Hij was directeur van het Groninger Museum en werd zeker niet onderbetaald door het linkse stadsbestuur. Hij woonde samen met zijn vriend die een uitkering genoot, gewoon ordinaire fraude dus. Zie: www.nrc.nl/handelsblad/van/1993/april/...

Haks riposteerde dat zijn vriend gewoon een kamer bij hem huurde en dat het dus twee gescheiden huishoudens betrof. Hij en zijn vriend werden eerst door de rechtbank veroordeeld tot een fikse boete plus (voorwaardelijke en onvoorwaardelijke) gevangenisstraffen maar dit werd door een D66-rechter in hoger beroep verworpen. Na zijn vertrek als directeur bij het Groninger museum bleef hij echter op de loonlijst staan als 'adviseur' omdat hij een groot netwerk van 'contacten' opgebouwd had. En nu nog even beeld, het is een kruising tussen Jan Pronk en clown Bassie: www.google.nl/search?q=frans+haks&...

eerstneukendanpraten | 02-12-14 | 12:08

Rembrandt kreeg ook geen subsidie.
Subsidie maakt kunstenmakers lui en onverschillig.
Dus nog verder snoeien is mijn devies.

Sjaak uit Dordt | 02-12-14 | 12:07

De mars der Sunny Bergmansen. 'Nuff said.

postmodernismisdead | 02-12-14 | 12:05

Kunst is onbetaalbaar.

deEerlijkeLeugenaar | 02-12-14 | 11:59

De VVD kan beter zelf SORRY! zeggen vanwege de vele leugens die zij hebben gedaan om naïevelingen op hun te laten stemmen.

Machoclown | 02-12-14 | 11:57

Het Rijksmuseum is vol, we hebben gelijk?

Einde van de Domheid | 02-12-14 | 11:56

-weggejorist-

Zeg maar Jansma | 02-12-14 | 11:55

LOL #Cuyahoga

Einde van de Domheid | 02-12-14 | 11:53

VVD, voor de verdubbeling van de staatsschuld (sinds jullie meeregeren) de vernieling van de zorg, het traag reageren op de val van de woningmarkt en het niet anticiperen op de babyboomerzorgpiek, zeg SORRY!!!!!!

Einde van de Domheid | 02-12-14 | 11:52

Als er iets subsidie nodig heeft is het geen cultuur meer, cultuur word immers gedragen door de massa. Dan spreek je over een hobby.

Rest In Privacy | 02-12-14 | 11:52

Sorry zeggen tegen de VVD?
Laat ze eerst maar eens beginnen met excuses te maken voor het compleet leegzuigen van de hardwerkende burger.
Ik kan niet wachten tot 18 Maart.

Maya de Blij | 02-12-14 | 11:50

@ Bellabella* | 02-12-14 | 11:41

Goed zo Bel ! Zo is het.

edelweiss | 02-12-14 | 11:50

Kunstsubsidies dienen afgeschaft te worden. Ga maar de boer op met je kunst en probeer het te verkopen. Beter voor de kunst, beter voor de belastingbetaler.

balustrade | 02-12-14 | 11:50

@Zeg maar Jansma | 02-12-14 | 11:42

Burgers met monopolistisch geweld beroven van een deel van hun inkomsten in ruil voor veiligheid en zekerheid, dat is zo'n beetje het basiskenmerk van een beschaving.

Maar laat historische feiten je Randiaanse waan niet in de weg staan. Een libertarier mag per definitie vrijheden nemen ten opzichte van de werkelijkheid.

Theo van Deursen | 02-12-14 | 11:49

pindakaasvloer, nuff said

Bokito ergo sum | 02-12-14 | 11:47

Het is met cultuur net als met alle andere dingen als er echt vraag naar en interesse voor is, zijn mensen bereid om er voor te betalen. Subsidie is derhalve altijd onzinnig. Als je jezelf niet kan bedruipen doe je iets waar niemand op zit te wachten. Het enige dat de overheid zou kunnen (moeten) doen is initiatieven helpen bij de opstart door geld te LENEN tegen een gunstig tarief, uiteraard moet er dan wel een goed plan liggen hoe en op welke termijn dat geld weer terugkomt.

Capt. Iglo | 02-12-14 | 11:47

Tsja... degenen die zichzelf ongestraft mogen beschouwen als boven de heffe des volks verheven... maar niet te beroerd zijn om een leven lang, zonder enige waarneembare of meetbare bijdrage aan de samenleving, op de zakken van datzelfde volk te teren...
-

bisbisbis | 02-12-14 | 11:45

Zo`n baan die tonnen verdiend om een beetje door musea te struinen klinkt heel aanlokkelijk. Vervolgens wordt je betaald om personeel te vervangen door gratis vrijwilligers. Nou, dan zorg ik liever dat ik mezelf nog in de spiegel aan kan kijken.

Meer dan parasieten die kunnen borrelen zijn deze proleten niet.

Feynman | 02-12-14 | 11:44

Sorry? Hm... een generaal pardon kun je krijgen

KapiteinHaddock | 02-12-14 | 11:43

-weggejorist-

Zeg maar Jansma | 02-12-14 | 11:42

Wanneer gaat de VVD excuses maken aan de ouderen? Of aan het Nederlandse volk voor het mislukken van de multicul? En voor de enorme criminaliteit die dat voortbrengt? Of aan de woningzoekenden die hun sociale huurwoningen zien verdwijnen naar asielzoekers? Of voor het verhogen van de belastingen? Of voor het sluiten van 800 verzorgingshuizen? Of voor de import en het faciliteren van die doodscultus: de islam?

Bellabella* | 02-12-14 | 11:41

Mooi begin maar nu doorpakken !

Lichtstadfan | 02-12-14 | 11:40

Dit topic is voer voor conformistische communisten.

Igor Putkin | 02-12-14 | 11:39

Jammer dat Freek de Jonge dit niet meer mag meemaken, als hij nog leefde had hij ruiterlijk toegegeven dat hij het bij het verkeerde eind had.

Cuyahoga | 02-12-14 | 11:37

Geef Henk Helmantel de opdracht de Nachtwacht na te schilderen en verkoop het origineel aan een rijke Rus voor een paar honderd miljoen.

eerstneukendanpraten | 02-12-14 | 11:37

Sorry, sorry, sorry hoor.

eenbelangrijkiemand | 02-12-14 | 11:36

Mooie follow-up. Linkschdraaiend Nederland (of is dat Dwingeland?) heeft dat meer nodig, dat soort long-term faal exposure.

CynicalBastard | 02-12-14 | 11:35

Cultuursubsidies zijn ook op te vatten als een vorm van solidariteit met de grootbetalers aan de schatkist. In die zin is afbraakbeleid in deze sector ook een lastenverzwaring voor de hogere inkomens. Van mij mogen die dan best even schreeuwen.

Theo van Deursen | 02-12-14 | 11:34

En nu het budget van de NPO nog halveren, ik zal er geen traan om laten...

eerstneukendanpraten | 02-12-14 | 11:33

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl