Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Prof Pinto - Jan Jaap de Ruiter is in de war

pinto-janrifjaapderuiter.jpgRedacteur Henk Müller van de Volkskrant had zijn twistgesprek gisteren met ene Jan Jaap de Ruiter over de IS bedreiging, de democratie en dialoog. De Ruiter afficheert zich als politiek correcte islamverdediger. Dit heeft hij dan ook getracht te etaleren. Door de goede kritische vragen van Müller raakte de Ruiter verstrikt en tegenstrijdig. Hij begon met te stellen dat de woorden ‘barmhartigheid’ en ‘vergeven’ veel vaker voorkomen in de Koran dan in de Bijbel. Daarop gewezen door Müller, gaf De Ruiter toe dat je in de Koran ook de opdracht kunt zien om ongelovigen doden. “Zulke verzen zijn er”, zegt hij. Dat weet hij. Hij is namelijk docent aan de Universiteit van Tilburg en publiceert over de Arabische taal en over de islam. En zo’n islamverdediger blijkt hij ook niet echt. Hij vindt dat in de islam ‘paradigmaverandering’ moet komen. Daarmee bedoelt hij, een discussie over de Koran en over de sharia. Hij staat dus toch niet echt achter de leer. Kennelijk ook niet achter de dragers van de islam in het Midden-Oosten. “Misschien dat ze daar gaan inzien dat hun strijd alleen tot de eigen ondergang voert”, stelt hij. Onverwacht, maar toch nog niet zonder inzicht. De Ruiter is ook tegenstrijdig in zijn denken. Aan de ene kant verklaart hij altijd het debat te zoeken, hij wil niemand uitsluiten - ook de radicale types niet. En aan de andere kant wil hij niet zoals Femke Halsema begrijpen wat jihadistische jongeren beweegt. Welke richting kunnen onze politici en beleidsmakers volgen met zo’n verwarrend expert?

Reaguursels

Inloggen

@ratelaar | 24-10-14 | 08:43 "Volgens bij bedoeld de Ruiter dat er geen zwart en wit is."
.
JJdeR kan bedoelen wat hij bedoelen wil, maar houdt er wel mooi zelf een wat reactionaire zwart/wit vise op na. In het kort komt die in zijn eigen woorden (uit een opstel over Bosma's 'De schijn-élite van de valsemunters") hier op neer. Citaat: "…er [valt] veel te vrezen voor de toekomst van moslims in dit land. (…) Want je kunt er niets aan doen als je zwart bent en niet wit…"
Ofwel: volgens JJdeR zijn alle moslims zwart, en zielig, en zijn alle niet-moslims wit, en een stelletje moordlustige racisten. Dat zoiemand serieus wordt genomen en in ThePost mag raaskallen, zegt veel over de opmars van de inhollandisering.

ben kokhals | 25-10-14 | 09:59

Pritt kan niet lezen of verdraait moedwillig zijn woorden. Dat is niet nodig, tenzij je denkt dat je lezerspubliek dom is.

Roer | 25-10-14 | 09:17

Arabische handelaren brachten islam naar Indonesië.
Handel is vaak list en bedrog.
Arabieren gelden als onbetrouwbaar.
G*dT wat heerlijk om te generaliseren;-)

Verder verwijs ik naar de woorden van ervaringsdeskundige Ayaan.

kapitein oosterlng | 25-10-14 | 05:23

Volgens Hamed Abdel Samad is de islam een vorm van fascisme en is dit fascisme uiteindelijk alleen te overwinnen met het de islamitische leer zodanig bekritiseren, dat de drang tot moorden en vernietigen eruit verdwijnt. Wat dan volstrekt onmogelijk lijkt, gezien de starheid van de islamitische leer al eeuwenlang, en gezien ook de enorme agressie jegens dissidenten. Maar gezien het snelbroeden en de massa-immigratie is het alternatief het wegzinken in de ellende van gestage islamisering en burgeroorlog, economische crisis, politiestaat, censuur, zelfcensuur, armoede en algemeen afbraak van cultuur. Mogelijk dat het voortschrijdend inzicht van Jan-Jaap de Ruiter ooit nog eens zover komt, dat hij snapt dat Hamed Abdel Samad zinnige taal spreekt.
derstandard.at/2000006383985/Hamed-Abd...

Benedict Broere | 24-10-14 | 21:06

Pinto vergist zich. Halalsema probeert helemaal niet de beweegredenen van de jihadisten te begrijpen, net zo min als ze enige clue heeft van wat het vrouwtjesmossel tot de hoofddoek brengt. Dat had ze zogn "diep respect" voor en wilde dit "begrijpen". Net als dit policor mannetje komt ook het Halalsema vrouwtje (links halal van het nieuwe, hoewel al 40 jaar oud maar in de hedendaagse tijdstroomversnelling is dat al bijna antiek, Linkse Islaam) met een vroom glimlachje elke discussie binnen, -die van een linkse imam dus, die de ongelovige wel even zal vertellen hoe verwerpelijk en inferieur die wel niet is en zich maar het beste kan bekeren tot de Linksche Godsdienst, echter, de islam kent geen god, die heeft geen gezicht, en heet daarom islam, onderwerping, maar waaraan weten ze niet, dus de Linksche Islaam, opvolger religie van het Christendom, ik weet het, herhalingstof, maar voor Pinto misschien nieuw,- maar bij tegenslag zich bij elke vermeende medestander aanklampt en als een klein kind begint mee te kraaien tegen haar tegenstanders, zoals haar laatste optreden bij Pauw zonder Witteman te zien was, ook wel Joop TV genoemd, onthutsend liet zien. JJR heeft net als het Halalsema mosseltje niet de geringste notie waar ie over lult en dat is heel simpelgesteld ZEER SLECHT nieuws voor ONS wel te verstaan, niet voor de linksch gelovigen in Den Hagabad, waar ze dit soort figuren GROF betalen voor elke moslim die hij binnen haalt. De "politiek" verdient hier nl MILJARDEN mee...

G. Raayer | 24-10-14 | 19:27

Onderwerping aan de islam leidt ook bij JJdeRuiter tot ernstige hersenbeschadiging en aantasting van zijn intellectuele capaciteiten.

sprx | 24-10-14 | 13:22

Bad Ass Justice | 24-10-14 | 10:03
Dat klopt ten dele...

ratelaar | 24-10-14 | 12:09

'Barmhartig' betekent iets anders in de Koran dan in het dagelijks taalgebruik. Net zoals dat 'tolerantie' kan bestaan uit het tolereren van iets waar je het niet mee eens bent, bestaat deze 'barmhartigheid' uit het niet plegen van het geweld dat het slachtoffer eigenlijk over zich heen zou moeten krijgen. En bovenal is het Allah zelf, die op deze wijze 'barmhartig' is. Allah barmhartig noemen is geen oproep aan de mensen om barmhartig te zijn tegen elkaar. Gelovigen angst aanjagen voor de maansatan is het tegenovergestelde van echte barmhartigheid.

Angel_eyes | 24-10-14 | 11:24

Fall | 24-10-14 | 09:16
Het enige wat Pinto weet te melden is dat de Ruiter "verstrikt" raakt, maar raakt vervolgens zelf verstrikt door bij de Ruiter vast te willen stellen of hij nu vóór dan wel tégen de Islam is. De Ruiter is noch voor, noch tegen de islam, beweert de nuance te willen zien, het grijs tussen Pinto's zwart en wit, maar Pintp denkt niet in grijstinten, kán niet in grijstinten denken want dat is alleen maar "verwarrend", Pinto is er eentje van stelling nemen.
Mijn probleem met de Ruiter is dat die nuance waar hij zo mee schermt niet louter voortkomt uit een puur wetenschappelijke houding van twijfel, uit bereidheid tot onderzoek en intellectuele zuiverheid, maar samenvalt met een wereld- en mensbeeld waarin de nuance uiteindelijk ver te zoeken is, het romanische wereldbeeld van de Gutmensch die gelooft in het bestaan van een authentieke mens die als vanzelf naar voren komt als hij tot rede wordt gebracht.
"In de islam moet een paradigmaverandering komen. Ik bedoel een discussie over de Koran die nu als letterlijk waar wordt beschouwd en een discussie over de sharia. De islamitische wereld moet kerk en staat scheiden. Religie mag nooit de baas zijn."
Van wie moet dat? Niet van wetenschapper de Ruiter, nee van de Gutmensch de Ruiter, die omdat hij wetenschapper is meent positie te hebben boven de ideologieën en religies.
Hij pleut voor scheiding van kerk en staat, ik pleit voor scheiding tussen linkse kerk en wetenschap. De nuance der wetenschappen is van een heel andere orde, of zou idealiter van een heel andere orde moeten zijn, dan de ideologisch geïnspireerde nuance van de Gutmensch. Die tweede vorm van nuance is terug te voeren op valse romantiek, op valse hoop, op naïeve wereldbeelden.

Schoorsteenveger | 24-10-14 | 11:14

@ZSU23-4...
Hohoho... Ik begrijp dat je een angstaanjagende vergelijking wil maken. Maar op de onderstaande lijst van honden betrokken bij (dodelijke)bijtgevallen staat de eerste pitbullterrierachtige hond pas op plaats 20 ;)
Vergelijk de islam dan beter met de golden retriever. Een onder gutmenschen zeer gangbare knuffel en troetelhond. Edoch uit de cijfers blijkt het een wolf in schaapskleren te zijn!
Groeten van PRTL...

Rottweiler
Golden en Labrador Retriever
Duitse Herdershond
Mechelaar
Engelse Cocker Spaniel
Newfoundlander
Berner Sennenhond
Engelse Bulldog
Tervuerense Herder
Bouvier
Bearded Collie
Duitse Staande Hond
Grote Münsterländer
Dashond
Rhodesian Ridgeback
Akita Inu
Samojeed
Schnauzer
Bull Terrier
American Staffordshire Terrier
Jack Russell Terrier
Border Terrier
Cavalier King Charles Spaniel
Yorkshire Terrier

number668 | 24-10-14 | 11:00

"De islamitische wereld moet kerk en staat scheiden. Religie mag nooit de baas zijn. Ik zie dat in het Midden-Oosten voorlopig niet gebeuren."


En daar schuilt het grote probleem. Heidenen hadden geen scheiding van kerk en staat. Maar dat was bij hen nooit een probleem omdat polytheisme geen "enige god" kennen. Met andere woorden, voor heidenen is het meer dan logisch dat elke stam, elk volk en elke regio zijn eigen goden heeft.


Voor Christenen is de scheiding tussen kerk en staat een natuurlijk gegeven. Wie het evangelie leest ziet een tussen de regels verborgen onderstroom: Een gedeelte van de volgelingen van Jezus wil dat hij de Romeinen bestrijd. Meerdere keren wordt duidelijk dat het evangelie NIET over een aards koninkrijk gaat. "Geef de Heeren wat des Heeren is en de Keizer wat des Keizers is". Gedurende de hele geschiedenis van Europa is er een notie geweest dat het gezag weliswaar christelijk diende te zijn, maar dat het DOEL van het christendom niet dat gezag was.


Maar het Christendom heeft wel iets anders: Het overstijgt de ethnicitieiten. Iedereen kan bekeerd worden, God is voor alle mensen.


De islam kopieerde dat gedeelte van het Christendom. Ook de islam overstijgt de ethniciteiten. Maar daar waar het Christendom het zeer duidelijk over een hemels koninkrijk heeft presenteert de islam zivh als oplossing voor alles. Het heeft dus ook de ultieme regels voor bestuur en gerecht. En daar schuilt nu juist het gevaar: Een scheiding tussen kerk en staat is - OOK voor niet-fundamentalisten, zie de poging aparte mensenrechten aan te maken voor islamieten [1] - voor islamieten simpelweg afvalligheid.


[1] en.wikipedia.org/wiki/Cairo_Declaratio...

omanders | 24-10-14 | 10:46

Een bepaald soort fout, zoals aangetroffen in de islam, kan door geen enkel goed worden gecompenseerd.
En daar ging weer een stukje argumentatie van islam-appeasers door de drain. Bye!
Next....

ZSU-23-4 | 24-10-14 | 10:44

Allah en het islamitisch geloof is als een stinkende, valse pitbull, meestal is hij zo lief voor de kinderen, maar af en toe bijt hij er eentje dood, maar daar mogen we niet over klagen, want meestal is hij toch erg lief.

ZSU-23-4 | 24-10-14 | 10:37

Je kunt de woorden uit de Koran als volgt interpreteren, meestal zijn we barmhartig en vergeven we uw zonden (als u zich maar onderwerpt uiteraard), maar af en toe vermoorden we u ook tussendoor. Dat laatste echter, dat u vermoord gaat worden wegens ongeloof, zal veel minder vaak voor gaan komen dan het feit dat Allah u zal vergeven, dus maakt u zich geen zorgen.
En zo verdwenen en verdwijnen langzaam alle andere overtuigingen waar moslims de overhand krijgen.
Binnenkort ook in Europa.

ZSU-23-4 | 24-10-14 | 10:35

Ja, maar vragen om een paradigmaverandering is GODVERDOMME heiligschennis en godslastering, want dat betekent dat het door Allah geopenbaarde paradigma onjuist was of achterhaald is en dat kan niet, want Allah kan zich nooit vergissen en nooit verouderd raken, want hij is de waarheid. Waarheid of wat er in gelovige kringen voor door moet gaan uiteraard.
Je zou om een dergelijk verkalkt wereldbeeld kunnen lachen, als het niet zo triest was.

ZSU-23-4 | 24-10-14 | 10:29

"Wakker worden met", om 08:29u? Doe eens vroeger opstaan, luie allochtoon.

Kapitein Stijlvol | 24-10-14 | 10:28

@Islamofiel - Meelezen schat ik 'm toe in staat. Leren niet. Kom op man, nu zeker nog eens?

tast in duitser | 24-10-14 | 10:18

@Islamofiel | 24-10-14 | 10:11
Zonder de koran ligt de aard van het beestje er al dik bovenop. De koran schept slechts verwarring bij hen die die aard ansich niet zien.

Rest In Privacy | 24-10-14 | 10:16

Hoop dat Jan Jaap de Ruiter meeleest. De betere korankenners vindt je op GS

Islamofiel | 24-10-14 | 10:11

@ tast in duitser | 24-10-14 | 10:04

burak kut

HoogToontje | 24-10-14 | 10:11

Het woord kut komt veel meer voor in Turkije dan in Nederland. Wat een kutland.

tast in duitser | 24-10-14 | 10:04

@ratelaar | 24-10-14 | 08:43
Het was niet Assad die de wapens opnam maar een groep MB die de links lente aangrepen met demonstraties met ak's en doden. Net als in libie/bengazi, later in cairo. Heeft u het truukje al door? assad verdedigde zich alleen maar. Als rusland niet had geholpen dan was IS daar nu de baas. Dat is op zeker.

Bad Ass Justice | 24-10-14 | 10:03

@ McMarx | 24-10-14 | 09:36

Ik doel op mechanismen bij mensen die uniform denken/gedrag tot gevolg hebben. Dat noemt men ook wel cultuur. Als de cultuur echter niet goed is, worden de verkeerde zaken getaboeiseerd. Het is heel lastig dat om te buigen, omdat het gesignaleerde mechanisme dat afstraft. Normale mensen passen zich dan aan, en ad infinitum.

HoogToontje | 24-10-14 | 10:03

Hij start met dat lachje en bij tegenspraak komt het knarsetanden. Een echte passive aggressive. Maar dat terzijde.

tast in duitser | 24-10-14 | 09:58

Barmhartig is de Koran slechts voor gelovigen.

Islamofiel | 24-10-14 | 08:45
Precies.
.
Weet Jan Jaap de Ruiter dat de woorden 'liefde’ en ‘liefhebben’ veel vaker voorkomen in de Bijbel dan in de Koran?
www.bijbelenkoran.nl/index.php

Troef | 24-10-14 | 09:56

Islam(met z'n plicht tot jihadisme)/Koran/Hadith ... is inherent immoreel, in de kern door en door verrot. Totaal ongeschikt als paradigma, tenzij achteruitgang, achterlijkheid, machtswellust van geestelijken, slaafse volgzaamheid van het volk, mannenheerschappij, geweld en discriminatie de bedoeling zijn.

Fijnstoffer | 24-10-14 | 09:43

@Cuyahoga | 24-10-14 | 09:30
Ga binnenkort m'n eigen frikandellen maken. Het is zoektocht naar een herinnering van hoe de frinkandel smaakte toen ik als 12 jarige wekelijks uit het zwembad kwam en bij Kees een patat met een frikandel at. Dat gaan heel speciale frinkandellen worden.

Rest In Privacy | 24-10-14 | 09:41

Aart Z. | 24-10-14 | 08:59
Nee, maar ik stuur je wel een doosje condooms; je moet zoiets wel veilig doen voor je ermee besmet raakt.

De waard zijn gast | 24-10-14 | 09:37

@HoogToontje | 24-10-14 | 09:04
Het vrije denken is een cultuur op zich. Het is wegkijkcultuur die het gevaar vormt.

Rest In Privacy | 24-10-14 | 09:36

Jaap Jan wil maar niet begrijpen dat de islam van oorsprong een uiterst intolerante veroveringsleer is.
Dat is eenvoudig aan te tonen aan de hand van islamitische bronnen.

Dat er in de loop der decennia stromingen die de ontstaansgeschiedenis geheel of gedeeltelijk hebben genegeerd, klopt.
Maar dat is ongeveer analoog aan neo-nazi's die de holocaust en andere weerzinwekkendheden van de Nationaal-Socialisten ontkennen en zich concentreren op de positieve aspecten van het Nazisme. Die pardonneren we ook niet voor hun geschiedvervalsing.

De Medinese periode van islam heeft vele overeenkomsten met de wijze waarop IS momenteel tekeer gaat is Syrië en Irak.

Kennelijk vindt Jaap Jan het niet de moeite waard om die 'ware islam' eens onder de aandacht te brengen.

IbnalAshraf | 24-10-14 | 09:30

Dé frikandel speciaal bestaat ook niet.
Je hebt frikandellen uit de supermarkt, Mora, Beckers, diverse huismerken.
Vaak kippeseparatorenvlees met een hoop meel en toevoegingen.
Maar je hebt ook goede horeca-frikandellen van Van Lieshout bijvoorbeeld, huismerk van de Sligro is ook goed, vooral de super-uitvoering.
Tja, en dan de mayonaise. Onnodig om toe te lichten, honderden verschillende, van zaanse in een tube, tot specialiteiten zoals truffelmayonaise.
In snackbars wordt echter meestal fritessaus gebruikt.
Noord-Nederland gebruikt over het algemeen ketchup, Zuid-Nederland is meer van de curry.
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Heinz-ketchup of Hela-curry.
Wat de uitjes betreft, die werden altijd met de hand gesneden, maar tegenwoordig gebruikt men ook veel machinaal gesneden uien.
De ui veranderd hierbij van consistentie en smaak, wat op zich niet slechter hoeft te zijn, het ligt eraan wat je lekker vindt.

Kortom, door al deze combinaties zijn er duizenden verschillende frikandellen speciaal te maken.
Ze bestaan echter allemaal uit een frikandel met een snee, een mayo-saus, een curry/ketchupsaus en uitjes.
Zonder uitjes is het geen frikandel speciaal.
Met satésaus ook niet.
Er bestaan geen gematigde frikandellen speciaal, hoezeer JJ de Ruiter zich forceert om het tegendeel te bewijzen, er bestaan geen gematigde frikandellen speciaal.

Cuyahoga | 24-10-14 | 09:30

@sinar2 | 24-10-14 | 08:56
Goed gezegd en oh zo waar. Mo z'n eerste 'ingevingen' waren uitermate humanistisch - gebaseerd op het sociale onrecht dat hem ten deel viel en om zich heen zag in Mekka. Toen Mo uitgespuugd werd vanwege het propageren van zijn inzichten ging hij elders (Medina) beginnen en kwamen de 'ingevingen' over hoe de mensen met elkaar moesten leven. Tot dan is er eigenlijk nog niet zoveel aan de hand.
Mekka ziet het gevaar en wilt Medina kapot maken. Mo ontwikkelt geweldadige 'ingevingen' en de oorlogszuchtige islam wordt geboren.
Eigenlijk was die Mo best wel OK in zijn tijd. Het is allmaal uit de hand gelopen doordat het een prima veroveringsstrategie bleek te zijn. Beloof je zandbakstrijders een grote tros druiven, verkrachtpartijen, innemen van allerlei spulletjes en hoppa.
De verlichte geest van het begin wordt een psychopaat die met gemak hordes randdebielen weet te mobiliseren. Tot op de dag van vandaag.

Rest In Privacy | 24-10-14 | 09:29

@Ars Vivendi | 24-10-14 | 09:05
Nou DE Koran is eigenlijk een samenraapsel van 3 boeken, u niet onbekend neem ik aan?

Neemt niet weg dat 75% de beweegredenen en acties begrijpt, niet onderschrijft.

MarcS | 24-10-14 | 09:24

Ik denk dat mijnheer Pinto een beetje teleurgesteld is dat hij niet is aangesteld. Dat is heel menselijk.

TegenBeterWetenIn | 24-10-14 | 09:23

''Welke richting kunnen onze politici en beleidsmakers volgen met zo’n verwarrend expert?''
Je moet even wachten totdat de bommen ontploffen in Nederland.
Heb nog wel een marketingsucces voor D66 en de PvdA: Bodybags op strategische plekken klaarleggen. Geheel gratis aangeboden.
Want links boven en links onder is hun logo afgedrukt. Camera's er volop.

duitse herder | 24-10-14 | 09:23

@Schoorsteenveger | 24-10-14 | 09:03
Er zit progressie in. Ik trof zelf een hyperlink aan!
En verder: gun die man even de tijd om z'n draai te vinden.

Ars Vivendi | 24-10-14 | 09:22

@ratelaar | 24-10-14 | 09:10
Hahahaha dat is een flauwe uitleg zeg.

Nee, alleen als de expert iets zegt zou het dat moeten zijn wat hij wilde zeggen en niet iets wat wij moeten interpreteren. Ik bepaal daarna wel of dat wat hij zegt klopt met mijn wereldbeeld / waarheid.

MarcS | 24-10-14 | 09:19

@schoorsteenveger.
Ja inderdaad. Ik vroeg me al af of anderen het niet ook wat karig vinden, wat onze nieuwe held voorbrengt. Wat is er tegenstrijdig aan het simpele feit dat de woorden vergeven en barmhartig vaker voorkomen in de Koran dan in de Bijbel. Maar dat er tegelijkertijd verzen zijn waarin wordt opgeroepen tot het doden van ongelovigen. Als er al sprake is van een tegenstrijdigheid, dan zit die in het boek, niet in de man die hierover praat, lijkt me. Maar goed. Ik zou Pinto willen adviseren: als je dan meehuilt met de wolven in het bos, doe het dan tenminste luidkeels. Daar wordt je door en voor betaald.

Fall | 24-10-14 | 09:16

@MarcS | 24-10-14 | 08:55
U heeft liever dat experts u vertellen hoe de wereld in elkaar zit zodat u zelf niet meer hoeft te denken?

ratelaar | 24-10-14 | 09:10


Aart Z. | 24-10-14 | 08:59

Maar ook die aanslag in New York kan gewoonweg niets met de islam van doen hebben want die propagandeert alleen maar vrede.

eerstneukendanpraten | 24-10-14 | 09:09

Wij Nederlanders zijn natuurlijk erg goed in het indelen van fenomenen in hokjes. Daar spelen mensen als JJdR handig op in door te stellen: DE islam bestaat natuurlijk niet, en iedere stroming heeft zo zijn eigen opvattingen. En daar willen de goedmensen vervolgens weer graag op tamboereren door te stellen dat niet iedere moslim een fundamentalistische terrorist is.
Maar...
DE koran bestaat wel! En die koran laat aan duidelijkheid ten aanzien van ongelovigen niets te wensen over: die moeten betalen of dood. En neen, niet iedere islamiet is een terrorist.
Maar...
75% van de in Nederland woonachtige moslims onderschrijft het gedachtengoed van IS.

Conclusie: mensen als JJdR spelen handig in op het hokjesgeestmodel en appeleren aan het 'gezonde verstand' om de gevaren van de islam/koran te bagatelliseren.
Die strategie is als een gevaarlijke slang die ons in slaap probeert te sissen.

Ars Vivendi | 24-10-14 | 09:05

Het punt is dat zijn baantje op de tocht staat als hij toegeeft dat Wilders best een punt heeft. Dat is immers een taboe, en op het schenden van taboes staat sociale uitsluiting en marginalisering. Dat wil hij niet, dus wordt er omheen gedraaid. Op die manier houdt iedereen elkaar in de houdgreep.
-
Cultuur is de grootste bedreiging voor het vrije denken.

HoogToontje | 24-10-14 | 09:04

Pinto, professor Open Deuren. Hij zou eens een poging moeten doen om niet simpelweg samen te vatten wat we allemaal kunnen lezen, of naar eigen smaak eenzijdig te plukken uit de tekst, maar daarentegen iets origineels te doen, een analyse te maken bijvoorbeeld, een gedachte uit te werken, een inzicht naar voren te brengen, zich werkelijk iets afvragen....
Maar een professor Open Deuren loopt gewoon via reeds geopende deuren ruimtes in en uit, is niet in staat de sleutel te vinden of te maken die deuren die voor ons allen gesloten bleven te openen en nieuwe perspectieven te bieden, nieuwe ruimte te creëren.

Schoorsteenveger | 24-10-14 | 09:03

Ik wou eigenlijk zeggen, fuck geloof.
Komt er al iemand met een bijl mijn kant op?

Aart Z. | 24-10-14 | 08:59

Bijbel is niet veel beter.
Menig verdediger lult zich ook daarin vast.

Aart Z. | 24-10-14 | 08:57

'Zulke verzen zijn er'....
Onderzoek heeft aangetoond dat de teksten van de Koran 4 handschriften en schrijfstijlen vertegenwoordigen.
Dat is lastig want een van de -niet authentieke- toevoegingen schrijft 'wel alles letterlijk nemen hoor!'.

Einde van de Domheid | 24-10-14 | 08:57

@MarcS:

1e niet moet, moet zijn.

MarcS | 24-10-14 | 08:57

Gisteren bij 1 Vandaag een vlasbaardwelzijnswerker die stellig verklaarde dat een aanslag in Nederland niet gaat gebeuren. Dus ga maar rustig slapen.

Harry Turtle | 24-10-14 | 08:56

De woorden 'barmhartigheid' en 'vergeven' zijn alleen te vinden in het deel van de Koran uit de tijd dat de islam nog niet groot en de underdog was. Die woorden zijn veranderd in 'haat' en 'uitmoorden' ten tijde dat de islamitische legers groot en sterk werden en die woorden zijn er nadien ook in gebleven terwijl de eerste woorden alleen nog gebruikt worden in gebieden waar de islam nog niet oppermachtig is en de niet-islamtische bevolking in slaap gesust moet worden.

sinar2 | 24-10-14 | 08:56

@ ratelaar | 24-10-14 | 08:43 -

Daar gaat het fout in onze wereld, dat wij moeten interpreten wat de experts zeggen. Als hij iets bedoeld, als expert, dan niet hij dat zeggen en niet zo vaag doen. Jij vult lekker voor hem in, ben jij opeens de expert "wat hij bedoelde"

MarcS | 24-10-14 | 08:55

Hij begint zijn antwoorden altijd met zijn veilige salon leunstoel lachje. Ongepast eigenlijk, vooral nu.

tast in duitser | 24-10-14 | 08:48

' Wat me stoort, is dat de regering er de islam bij haalt in haar debat over strijd tegen barbarij. Dat moet je niet doen. IS is een terreurorganisatie die de islam misbruikt.'
-
ISLAMITISCHE terreur Jan Jaap de wegkijkert met diploma

(c)ZWITSUL | 24-10-14 | 08:44

Volgens bij bedoeld de Ruiter dat er geen zwart en wit is. De interpretatie van de Koran verschilt per stroming. Het is het best een onderscheid te maken tussen de verschillende stromingen; een soennitisch salafist is geen sjiiet of sufi.
De huidige radicale ISIS aanhangers worden vooral in soenitisch salafisme gevonden. Het is niet de islam an sich die het geweld en het 'succes' van ISIS verklaart. Het wijst eerder op een gemeenschappelijk gedachtegoed. Het verenigd de aanhangers van deze stroming. Maar ISIS heeft niet alleen onder de islam deze mensen kunnen verenigen. Het falende beleid van Makiki, die soennieten uitsloot, in de overheid en het leger onthoofde is mede oorzaak. Net als Bashar al Asad die de wapens opnam tegen zijn volk. De VS Irak oorlog is ook een factor, maar ook de bemoeienis van omliggende Arabische landen.
Kortom zoals ik de Ruiter begreep is niet de islam an sich een verklaring voor de huidige problematiek. Er zijn meer factoren van invloed. Dat zorgt idd voor tegenstrijdigheden.

ratelaar | 24-10-14 | 08:43

Voor een ieder die het nog niet heeft begrepen: islam is haat!

eerstneukendanpraten | 24-10-14 | 08:40

Dhr de Ruiter verwordt langzaam tot het boek wat hij bestudeert. Namelijk serieus in de war....
Laten we in zijn geval stellen dat hij aan een zware vorm van beroepsdeformatie lijdt.

bakermat | 24-10-14 | 08:39

i-merk oprotte, niet ingewikkelder. LZVE weetjewel. i-merk is er imuun voor.

hallevvezool | 24-10-14 | 08:35

De fout die menigeen maakt is vanuit een humaan perspectief naar de islam te kijken en haar leden humanistisch te benaderen.

Rest In Privacy | 24-10-14 | 08:34

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl