Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Het gele gevaar...

Ik ben dood, nu echt!Mocht iemand het nog zijn ontgaan: de paus is dood. En dus worden we op dit moment dood gegooid met reportages over de Johannes Paulus II. Zo ging ie als gevolg van een hartaanval en worden er twee miljoen mensen op zijn uitvaart verwacht. Overal ter wereld worden de reacties gepeild. De correspondenten draaien overuren, zo ook die van de Evangelische Omroep. Deze wilde wel eens van haar correspondent Willem Ouweneel weten hoe in China gereageerd is op het wegvallen van de paus. China, volgens de EO overigens het land van het "gele gevaar". Over gevaar gesproken: naar de kerk gaan is sowieso niet geheel zonder risico's tegenwoordig...

Reaguursels

Inloggen

Twijfel niet, ik besta

gavrillo | 05-04-05 | 10:38

@azurnieuws
Je betoog onderbouwt mijn stelling omdat je het hebt over het "(zelf)besef".
Verder evangeliseer ik niet; ik constateer. Het is me ook duidelijk dat je boos bent. Boos op het onrecht in de wereld. Een boosheid die je richt op een volgens jouw niet bestaande God.

Dit is mijn laatse comment over dit onderwerp en daar zal je het mee moeten doen.

MijnZus | 05-04-05 | 02:27

@neemjemoerderindemaling

WAt heb je dan voor ziekte? check de links, kan je wat aan hebben;)

ziel | 04-04-05 | 22:54

@John eerst goed mijn posts lezen en ze dan van commentaar voorzien ok!?

azurnieuws | 04-04-05 | 20:53

John,

Begrijp me niet verkeerd, maar bij ieder conflict vallen onschuldigen, zo ook toen de Egyptenaren de Joden als slaaf hadden ingelijft. Toen de Joden zich wilde bevrijden met Gods hulp zijn er ook onschuldige gevallen ja dat klopt.
Maar met mijn vraag: 'Was je er bij dan?'
bedoel ik of je gelooft dat het zo gegaan is? En geloof je dan dat God daadwerkelijk de verantwoordelijke is geweest voor die plagen?
Ik geloof er namelijk niks van.
Jij wel lijkt uit je relaas over de 10 plagen, maar later geef je aan er niks van te geloven, hoe zit het?

DeVlaam

Devlaam | 04-04-05 | 12:37

doe eerst je huiswerk vlaam

john schipper | 04-04-05 | 12:19

@ . john schipper

Was je er bij dan?

Devlaam | 04-04-05 | 12:10

@.azurnieuws
Ik bedoel het ook niet zo zwart wit, feit is wel dat Nederlanders een stuk Calvinistischer zijn dan de rest van de wereld.
Over bewijs gesproken, wetenschap is waarschijnlijk jou waarheid maar er zijn er meer. Maar als ik zie dat het vandaag weer een mooie dag is geniet ik. En dat is volgens mij niet te wijten aan een gasbol die een par miljard jaar geleden ontploft is.

Devlaam | 04-04-05 | 12:09

azurnieuws en ziel
als er idd een god is zoals we die alleen maar kennen uit oude geschriften dan is dat er een die nog erger is dan osama en consorten. neem nou alleen maar de 10 plagen in het oude egypte. hier zijn meer onschuldige mensen vermoord dan bij het wtc en madrid bij elkaar als we de overleveringen mogen geloven. dus hou eens op met dat gezever van de "geest"

leef gewoon en maak er wat van voor jezelf want een ander doet het niet voor jou.

john schipper | 04-04-05 | 12:04

Insgelijks, have a nice day too. Succes met je studie.

azurnieuws | 04-04-05 | 11:46

@azuurnieuws

Ja, ik vat het punt. Er staat zelfs: GEloof is de ZEKERHEID van de dingen die men niet ziet, aldus de bijbel. En het inderdaad zo dat genezingen en wonderen (door bijvoorbeeld gebed in Jezus naam) die zichtbaar zijn door gelovigen wordt gerelateerd aan God. En dat is idd een kwestie van geloven.

Maar idd het is voor vandaag wel weer welletjes geweest;). Moet sowieso ff een referaatje voorbereiden: Alternatief straffen of niet? Hmmm nog een tipje voor me? ;).

En bedankt voor het aanbod om al parasiterende een e-mail te mogen sturen als ik ooit in de buurt ben:). Zulk vertrouwen is vandaag de dag niet veel te vinden in de mens.

'Helaas' is het 'living large' leven aan mij niet besteed momenteel. Het blijft dus bij reislust en niet bij werkelijk reize voorlopig... financieel geen toelaatbare zaak zeg maar:). Ik ben al blij als ik eens uit mijn 4 bij 4 hok kom;). En geniet al van drankje uit eigen koelkast op 'la balconia' ofwel eigen nederige balkon.

HAve a nice day!... Ik ga zo maar eens mijn GEEST (jah ten overvloede haha) afstemmen op de wetenschappelijk verantwoorde materie...(Hoe zaligmakend...)

ziel | 04-04-05 | 11:41

@ziel Je gebruikt in overvloede het woord geest als extra dimensie. Dat is ook begrijpelijk want dat wordt aangeleerd in jullie leerstellingen. Wat ik alleen wil zeggen is dat het wel of niet bestaan van een tastbare God geen vaststaand feit is. Een feit is een omstandigheid waarvan de werkelijkheid vaststaat. Het bestaan van een tastbare God in de vorm van een fysieke aanwezigheid is dus geen feit aangezien deze werkelijkheid nog steeds niet is bewezen. Vooralsnog is het dus een geloof wat niets minder wil zeggen dat de betreffende personen DENKEN dat zijn bestaan op waarheid berust. Tot op nader order is het fenomeen God dus aanwezig in een ieders geest, mocht hij of zij daarvoor kiezen maar kan op geen enkele wijze met zekerheid gesteld worden, wat jullie zo graag trachten te doen, dat HIJ daadwerkelijk een tastbare vorm heeft. Dat is wat ik heel de discussie lang al duidelijk probeer te maken. God als idee, als overtuiging: FEIT want het bewijs is er gezien de grote groep gelovigen. Maar God als tastbare aanwezigheid op deze aardbol: OVERTUIGING en geen feit. En laten we er nu idd maar mee ophouden. Straks wordt iedereen gek van ons. De Côte is idd heerlijk. Als je toevallig in de buurt bent mag je altijd een E-mail sturen.

azurnieuws | 04-04-05 | 11:31

Hopelijk een paus van onder de 70, eentje die eens een menselijke mix van ideologie en praktijk weet te creeren. En laten we wel wezen: God heeft zelf gezegd dat er niemand tussen Hem en de mensheid instaat, dus is verering van een Maria, sint-wat-dan-ook, paus uit den boze. ;)

superlutser | 04-04-05 | 11:27

@azuurnieuws

Nou ik ga niet voorbij aan de mogelijkheid van verschillend interpreteren van zaken. Integendeel al die andere interpretaties ben ik ook afgegaan in mijn leventje. MAar het dus ontdekt dat er een andere dimensie aan het verstand toe te voegen is, genaamd geest... Die brengt weer een nieuwe interpretatiemogelijkheid, die niet ieder heeft geprobeerd.

Maar jah ik val in herhaling. Niet bepaald leuk voor de mensen hier. Ze schijnen er zelfs een begrip voor te hebben in de 'de huisregels' hier: herhalio's. Daar wil ik liever niet om bekend staan;).

Lijkt me heerlijk om in dergelijk oord te wonen! Hoop zelf na mijn diplomatocht ook eens wat van 'de wereld' te zien.

ziel | 04-04-05 | 11:19

@ziel Ik irriteer me absoluut niet aan het feit dat je anders denkt. Waar ik me aan het erger is dat het voor gelovigen zo moeilijk schijnt te zijn om ondanks hun overtuigingen het beestje bij het naampje te noemen en te kunnen bekennen dat het wel of niet bestaan van een feitelijke God niet bewezen is. Ik heb een mening, jij hebt een mening maar geen van beiden kan met 100% zekerheid zeggen dat we gelijk hebben. Dat is wat mij stoort: jullie gaan op zo'n luchtige manier voorbij aan het feit dat zijn wel of niet bestaan, ondanks gedachtengoed, gebeurtenissen, ed. die op verschillende manieren te interpreteren zijn, op deze aardbol geen FEIT is maar een overtuiging. Wat we doen heeft inderdaad een hele grote invloed op wie we zijn. Je omgeving en je activiteiten vormen je bewust en onbewust tot de persoon die je bent. Daarom vroeg ik me af wat je deed. Het helpt vaak om te begrijpen waarom mensen op een bepaalde manier redeneren. En ik woon idd in Cannes en vind het een veel leukere regio om te wonen dan het regenachtige en saaie Nederland. Maar dat begrijp ongetwijfeld als je onz epagina's doorspit. ;-)

azurnieuws | 04-04-05 | 11:11

@azuurnieuws

Ik ben schoolgaande in het meest depressief makende gebouw wat in Amsterdam staat. En luister daar naar mannetjes en vrouwtjes die SAAAAAIIIIIIEEEEER zijn dan het hele kabinet bij elkaar... En maar citeren en citeren en citeren... Waar is toch de bevlogenheid gebleven in de studiebanken... WAar is het charisma? Maar goed , ik doe criminologie.

En eerlijk gezegd beschouw ik het schoolgaan niet als wat ik ben. Meestal vraagt men: WAt doe je? Vervolgens antwoord men vraaf ik doe communicatiewetenschappen blabal, stage, werk, blabla... Maar zeg nu eens eerlijk. Maakt ons werkt of studie wat we zijn?

En zo te lezen 'ben jij' een Cote d'azur freak? :)

ziel | 04-04-05 | 11:02

@Brion LOL!!! Vooral die broer!!!

Pannie | 04-04-05 | 10:54

@azurnieuws

Goede morgen! Wee tniet of je dit uberhaupt nog gaat lezen, maar goed. Je zegt je je leven al te ergeren aan figuren die niet schijnen te kunnen nadenken, ofwel logisch te redeneren en feiten van meningen te kunnen onderscheiden. ZElf vind ik dat redelijk herkenbaar:). Ook ik heb last van het puntjes op de i syndroom. Maar sinds ik heb ontdekt dat er naast rederen ook nog een geest is, is mijn wereld verrijkt. Het is niet zozeer dat ik (of een andere persoon die gelooft in God) niet logisch redeneert. MAar ik gebruik een EXTRA zintuig, de geest. NAast dat de mond een communicatiemiddel is, is de geest dit ook. En mag ik vragen of je zelf weleens die geest hebt getracht te richten tot God? Of in jouw ogen de optionele God;). Zolang je dat niet met alle macht het getracht, kan je niet blijven stekn in het argument dat alles niet logisch is geredeneerd, simpelweg omdat je de werking van de geest nog niet als zodanig hebt uitgeprobeerd.

Ik denk dat wel dan pas 'verder' kunnen praten als je het hebt geprobeerd om via je geest God te zoeken. Maar als je daar geen behoefte aan hebt, hoef je dat natuulijk niet. Dan is het wel juist als je kan aangeven (toegeven) dat je niet kan 'discussieren' zolang je het niet hebt geprobeerd.

Zie het zo. Als iemand de mount everest beklimt en vervolgens het verhaal verteld aan een kennis, zal het verhaal overtuigend zijn. De beklimmer heeft het doorleeft, getracht. Hij kan vertellen over de obstakels , over de tocht. MAar als ik je nu ga vetellen over een fictieve klimtocht op de mount everest, zal je minder overtuigd zijn. WAnt wat weet ik ervan?

NAtuurlijk kan je nu zeggen, ja maar je zegt God te kennen, en ik ben ook niet overtuigd. Dat kan wel kloppen, maar dat is mijn doel ook niet om je te overtuigen. Ik vertel je hoe ik er tegen aan kijk. En irriteer me niet aan het feit dat jij anders denkt. Jij daarentegen zegt je te ergeren aan het feit dat ik anders dan jij denk ove rhet Godsbestaan, dat toont dat je enigszins tracht mij te overtuigen. En daarom haal ik de vergelijking van de bergbeklimmer aan: Probeer je geest uit zou ik zeggen en kom dan weer praten (overtuigen;)).

ziel | 04-04-05 | 10:54

@Devlaam Je generaliseert en scheert iedereen over één kam. Dat is ook aardig kortzichtig. Maar je weet wat ze zeggen hé; In het land van de blinden is éénoog koning.

azurnieuws | 04-04-05 | 10:47

@ziel 'Mogge ziel. Hoop dat je goed geslapen hebt. Mag ik vragen wat je in het leven doet? Gewoon uit nieuwsgierigheid hoor.

azurnieuws | 04-04-05 | 10:43

God Rules.
Enfin, jammer van de Paus, op naar een volgender, hopelijk een goeie.
Jammer dat wij Nederlanders te veel VARA hebben gekenen en zo Calvinistisch als we groot zijn. Zo ruimdenkend als we denken te zijn, zo kortzichtig en behoudend leven we ons leven. Nooit iest aannemen en altijd mensen belachelijk maken, en vooral niet willen inzien dat een goeie paus een kleine 1.000.000.000 (kan er een paar naast zitten) volgelingen en daarmee veel invloed kan hebben.

Devlaam | 04-04-05 | 10:40

@Bribon.. you've got a point here;) Zo vind ik Balkie nogal op Harry Potter lijken.... Wat is dat toch 'machtshebbers' en 'sprookjes'...;)

ziel | 04-04-05 | 10:34

@ Stamel... Als eerste goedemorgen! Prachtig weertje vandaag.

Ik weet dat je jezelf errug slim vind met Latijn in je vwo pakket;). Ik zeg maar: Quidquid latine dictum sit, altum viditur.

Enneh... Het evangelie is toch een stuk toegankelijker , dus ook voor hen die 'als kinderen' kunnen zijn.Jezus deed niet zo ingewikkeld en hoogdravend. DAt trekt me wel.Want al die tierelantijn verdoezeld de essentie van het bestaan vaak. Dan dwalen we maar in zinsbrouwsels die ons weghalen van de kern. Net politiek debatteren zeg maar...

Je zegt dat ik weer aan de deur mag 'venten' om zo te hopen op een bakkie gratis koffie... Wel to tell you the true... Ik ben blij met de SEnseo die ik hier thuis heb staan. vooral mocca is lekker, dus ben nu niet bepaald smachtende naar andermans 'gastvrije' bakkie. En in de kern: God dringt zich NOOIT op. God nodigt uit, en wacht. Mensen dringen God op. God is er om zich te laten vinden voor mensen die vanuit eigen initiatief de waarheid willen weten. Gezien dit mijn overtuiging is , zal ik niet aan deuren zeuren;)

Dat neemt niet weg dat ik toon wie ik ben aan mensen die ik per toeval tref, zoals hier bijvoorbeeld, onder het kopje over de paus.

God ovetuigd door Zijn Geest. niet door woorden alleen, maar door kracht. Overtuigingskracht. En die kracht gaat via de geest, zoals ik al eerder zei. Een zintuig die door VEEL mensen NIET wordt benut. Velen hebben een 'dode geest'. Door dit te activeren, kan je in contact met God staan. En ook dat is een leerproces;).

ziel | 04-04-05 | 10:32

Hij was al een aantal jaar meer dood dan levend, ben dus wel blij voor hem dat hij dood is.

gwdtjuh | 04-04-05 | 09:59

Om misschien even wat ongenuanceerd uit de hoek te komen; ik vond de paus op het einde een beetje lijken op de trollenkoning uit de Efteling... Gordijntje open, vieze man wordt naar voren gereden, wauwelt onverstaanbare dingen, publiek juicht, gordijntje dicht... Iemand geen idee waar ik het over heb? Trollenkoning hier: home.wanadoo.nl/metropolis/midipagina&... en luisteren naar de broer van de paus kan hier: home.wanadoo.nl/metropolis/midi/ef-tro...

bribon^ | 04-04-05 | 09:27

is er geen reden voor autopsie volgens mij had hij aids.

john schipper | 04-04-05 | 09:02

doodsoorzaak hartstilstand:Is dat niet bij iedereen uiteindelijk zo ?

kruupstruuk | 04-04-05 | 08:20

@MijnZus
Om alle luchtige opmerkingen en clichématige joviale discussies aan de kant te schuiven en de ijskoude werkelijkheid haar intrede te laten doen:

Er is geen aantoonbaar bewijs die het bestaan van een tastbare God met feiten onderbouwt! Er is ook geen aantoonbaar bewijs dat hij niet bestaat en dat laat ik in al mijn reacties ook goed doorklinken. Jij, @ziel en de meeste andere gelovigen zijn incapabel om toe te geven dat op geen enkele manier bewezen kan worden dat God iets anders is als een hersenspinsel van mensen die zich willen verzekeren dat er iemand is die over de mensheid waakt. En nogmaals, ik respecteer ieders mening maar de post die hierboven staat vindt kant nog wal. Dit soort gezever veroorzaakt een groot gedeelte van alle ellende op de wereld en maakt dat verschillende culturen en godsdiensten elkaar de hersens inslaan. Je doelloze poging om gelijk te halen wat niet halen valt is bij deze ontkracht. God leeft in de gedachten van mensen die erin geloven en daar heb ik geen problemen mee. Maar hou alsjeblieft op met het verkondigen van het evangelie alsof het de absolute waarheid is want dat getuigd van een beperkt redeneringvermogen van jullie kant. Dezelfde woorden gebruiken en de bal terug proberen te kaatsen dmv het gebruik van belachelijke argumenten en vergelijkingen verandert uiteindelijk niets aan het feit dat men NIET met zekerheid kan zeggen of er al dan niet een tastbare vorm van een God bestaat. Dat geldt voor mij en ook voor jou. En het feit dat mensen in zichzelf "praten" of een stemmetje horen als men nadenkt gebruiken als een zogenaamde aanwijzing dat er een God is! Jouw (jullie) interpretatie en nog steeds geen waarheid. Ik vindt het vervelend om dermate scherpe posts te moeten plaatsen maar een perfect voorbeeld van de "grijze massa" en het eerder gebruikte citaat van opium voor het volk! Ik beweer absoluut niet dat ik de wijsheid in pacht heb maar ik heb tenminste wel het (zelf)besef om te kunnen zeggen dat zijn bestaan in de context waar het deze hele discussie over gaat niet BEWEZEN is. Zolang iets niet bewezen is blijft het mening- en gedachtevorming en niets anders! Niets wat jij of ik zeggen, posten of denken kan deze keiharde waarheid veranderen. Het spijt me nogmaals om zo bot over te komen maar ik heb me mijn hele leven al geërgerd aan ongegronde meningen die als feiten over gebracht worden! En helaas heb ik mijzelf nog niet de discipline aan kunnen leren om dit te negeren maar voel ik me altijd genoodzaakt om te reageren.

azurnieuws | 04-04-05 | 02:21

@azurnieuws
Een feitje dat God bestaat:

De stem in je hoofd die je hoort als je denkt is niet van "Joost van de overkant", right?
Dat is vast jou stem. In welk orgaan zit dat dan? Waar zit dat? Ergens tussen je ogen?
Zo'n stem is echt geen chemisch proces. Dat is medisch ook nooit gelokaliseert, die stem. Dat is bewustzijn. Anders kon je dit niet lezen. Dat bewustzijn of identiteit is ook nooit onder een MRI scan gevonden. Je identiteit zit niet in een lel vlees ergens. Want het is je geest.
Zolang je je eigen ZIJN, je eigen WEZEN niet kan bewijzen met FEITEN die je op plaatjes kan zien, besta je zelf dus ook niet. Toch? Je vlees en bloed wel, maar je identiteit, je wezen niet.
Geloof je WEL dat die stem er is, dat je een unieke identiteit hebt die niet onder een MRI scan aantoonbaar is; dan is de mogelijkheid wel erg aannemelijk dat er meer is dan jijzelf die niet als identiteit aantoonbaar is onder een MRI scan.... Misschien wel andere identiteiten, geesten; wie zal het zeggen... Je moeder bestond ook tenslotte: daar was er geen tweede van.
Het gaat om het inzicht die dimensie te herkennen. Een dimensie die je in je hebt maar door je beperkte blik niet ziet.
Hebzucht, verleiding, egoisme, etc, vertroebelen dat beeld.
Het maar door het leven heen jakkeren.
Alsof je voor altijd bestaan zou.
Zie hier: "De plaatsvervanger van Christus op aarde": Morsdood. God leeft: in ons allemaal.

MijnZus | 04-04-05 | 01:30

@Stamel Onbegonnen werk zo'n discussie ;-)
Slaap lekker.

azurnieuws | 04-04-05 | 01:23

@ziel
Wat is dat nu weer een dommig anglicisme: "talk over god". Geen stress hier. Ik heb het niet over god, reaguur slechts op jouw misconcepties. Op de inhoud, i.e. "jouw schrijfsels zijn alleen gebaseerd op obscure vertellingen nog eens verminkt door vertalingen", ga je in door te stellen dat de bijbel lezen=verstand. Nou sterkte dan, want dat betekent dat jij jouw verstand ontleent aan hopeloos achterhaalde, door vertalingen verminkte sprookjes.
Indachtig "quod licet jovi, non licet bovi": stop met posten en ga (weer?) aan de deur venten. Moge je/jullie op de boodschap "wij brengen U God" talloze keren de repliek krijgen "leg hem daar maar neer".
@azurnieuws (00:48) Oi, jouw repliek maakt het bovenstaande mijne lichtelijk overbodig.
Vanuit hier (nu 06:09) ook welterusten.

Stamel | 04-04-05 | 01:09

. ziel 03-04-05 @ 23:31
Ik vraag altijd de buurman om me te genezen, helpt ook geen F**CK

neemjemoederindemali | 04-04-05 | 01:08

@ziel
Welterusten en sweet dreams. De toekomst zal je ongetwijfeld wijzer maken.

azurnieuws | 04-04-05 | 01:07

Ik stel voor dat we Grunn gaan verkopen aan de chinezen en Limburg aan de Belgen/Duitsers. De E.O. heffen we gewoon op.

neemjemoederindemali | 04-04-05 | 01:06

@azurnieuws

De oprechtheid die ik 'bespeur' bij je is erg te waarderen. Zeker een nederige houding om eht zo maar te zeggen.

Maar die websites die ik gaf waren alleen bedoeld zodat je de wonderen kon lezen die zijn gebeurd.Genezing van AIDS, kanker, onvruchtbaarheid, etc. Deze mensen hebben ook dokstersverklaringen , etc. Ik prijs geen instituten of groeperingen of www's. Maar wel God die vandaag de dag nog steeds wonderen doet.En als dat toevallig op een www-tje komt te staan of in een gemeenschap wordt geuit, maak ik me niet druk.

Ik denk ook niet aan een God met een baardje ;) Hahah. Grappig. Nee er staat dat God Geest is. Er staat ook , God schipe de mens naar zijn gelijkenis. A.k.a De mens heeft een geest, want God is geest, dus niet fysiek inderdaad.

Maar dat wat God doet is wel in het fysieke terug te vinden, zoals ik al zei onder andere bij dei genezingen van mensen van ziekten. Ook in het leven van Jezus uitte God zich zichtbaar, door de vele wonderen en tekenen. God zelf bleef uiteraard wel onzichtbaar, als geest.

Haha die van Britney is wel grappig. Maar je hebt gelijk, als mens ben ik ook beperkt. Net als jij. Net als alle mensen. Daarom kan iemand ook alleen tot God komen als deze in zijn hart is overtuigd door de Heilige Geest. En dat gebeurt alleen als iemand daar voor open staat en er voor kiest.

yo gotta get some sleep now. Tot later mensheid.

ziel | 04-04-05 | 01:00

@ziel
Er zijn geen FEITEN die het bestaan van een God bewijzen. God als idee of God als levensovertuiging misschien maar niet een tastbare fysieke grijze man die over ons waakt. Dit is nu precies hetgeen wat mij ook zo stoort aan gelovigen: compleet verlies van realiteit en een onvermogen tot rationeel nadenken. Ik ben niet gelovig maar ben man genoeg om aan te geven dat ik niet met 100% zekerheid kan zeggen dat er wel of geen God bestaat maar jij schijnt niet toe te kunnen geven dat er geen "bonafide facts" bestaan die jou kant van het verhaal onderbouwen. Je kan wel links online gooien naar godsdienstig ingestelde websites die tot stand zijn gekomen omdat een groep mensen dezelfde overtuigingen aanhangen maar dat maakt het geen feit dat het bestaan van jullie God bewijst. Als ik morgen samen een kleine groep een site online zet waarin wij onze overtuiging vermelden dat wij DENKEN dat Britney Spears de reïncarnatie is van Jezus Christus maakt dit het nog niet tot een feit. Sorry @ziel en andere gelovigen maar ondanks jullie hersenspinsels en illusies liggen de beperkingen in jullie kamp. Iedereen zijn eigen mening maar stop met het gebruiken van het woord FEIT in plaats van MENING.

In vino veritas en ik ga nu slapen!

azurnieuws | 04-04-05 | 00:48

Zijn er al pausmunten? De roomsen slaan een flinke commerciele slag met de lancering van de paus. Twee miljoen kattelieken worden verwacht op de wederopstanding gevolg door de lancering richting Hemel. Had ik maar een reisbureau. Heel Limburg loopt woensdag leeg!
En op de televisie de godganze dag het gezever over een 85 jarige janjurk. Wat een didioterie!
En nu ga ik godverdomme slapen. Zonder eerst te bidden!

wimpie | 04-04-05 | 00:35

Ben er weer

azurnieuws | 04-04-05 | 00:34

@ ziel
het zij zo

King of controversy | 04-04-05 | 00:34

@King of Controversy

Geloof en ratio. Persoonlijk geloof ik met geest, ziel EN verstand. Zo staat het er ook: Zoek God met geheel uw hart ziel en verstand. Het kan blijkbaar wel . Zowel rationeel als via de geest.

Oh wat je over het idee schreef vat ik nu wel trouwens;) Maar mijn oogjes zijn wat moetjes aan het worden. Ik ga lekker slapen. Welterusten King. Tot ooit;)

ziel | 04-04-05 | 00:31

@ ziel
wetenschap en geloof zijn niet elkaars tegenpolen, maar het rationele denken wat door veel wetenschappers van de laatste eeuwen is ontwikkeld is in tegenstelling met het geloof, wat op geen enkele ratio gebasseerd is.
Verder begrijp ik je kritiek niet op het argument over het bestaan van het idee.

King of controversy | 04-04-05 | 00:25

Dan opnieuw de link met bewijs voor de feitenliefhebbers .WAs vergeten de http erbij te zetten. Peeps... de paus mag dan dood zijn, maar God leeft;)

www.levensstroom.nl/

ziel | 04-04-05 | 00:20

@King of controversy

Weet je wat altijd zo grappig is. Men denkt dat wetenschap en God twee 'tegenpolen' zijn. Maar wetenschap os veelal het herontdekken van wat God allang wist;). Dus het argument: Het is wetenschappelijk bewezen dat het 'idee' bestaat... Zodra het woord wetenschap om de hoek komt kijken vertaal ik dat automatisch met: mensen hebben 'ontdekt' wat al bekend was bij God.

MAar eerlijk gezegd Kin begreep ik je laatse zin niet zo goed. Kan ook komen omdat het nu bedtijd is natuurlijk;).

ziel | 04-04-05 | 00:16

@azurnieuws : welterusen

ziel | 04-04-05 | 00:08

@ ziel
wonderlijk hoe die christenen zich overal toch weer uitlullen.
Maar goed nog een overweging waar je het waarschijnlijk wel mee eens zult zijn: het bestaan van god is een idee, en het is wetenschappelijk bewezen dat een idee bestaat dus... Ik voor mij heb alleen niet het idee dat er zoiets is als een hogere mogendheid die zijn licht hier op aarde schijnt

King of controversy | 04-04-05 | 00:07

@Stamel... Hmmzzz... je raakt wel stressed door deze talk over God , etc. Je begint aardig te *****;). Maar vreemd om wel in een duivel en niet in God te geloven;)

Hoe dan ook het is zeker zo dat er 'vervuiling' is opgetreden in een zuivere boodschap. MAar dat is wel met meer zaken zo.

En alleen al daarom is het een voorrecht om niet alleen God via de bijbel te kunnen 'ontdekken'(lezen=verstand), maar ook via het activeren van onze geest.

En zoals je zegt zijn er mensen die hun geest vervullen met hallucinerende praktijken. Ik ken genoeg mensen die drug hebben gebruikt en vervolgens stemmen hoorden of demonen zagen.

Er is wel degelijk iets als een geestelijke wereld. Maar als de geest van een mens in contact staat met GOd (die geest is, dus idd niet tastbaar) komt de geest van de mens tot leven. Een onbenut zintuig gaat werken zeg maar.

ziel | 04-04-05 | 00:07

@King of controversy

Daarom zei ik al. Ook zonder bijbel, kan God zich nog op vele anere manieren tonen. maar als h=Hij zich toont zal het altijd overeenstemmen met wat er wel van de bijbel over is gebleven;).

En goede uitleg van de erfzonde en het kwaad. DAt bedoel ik ook eigenlijk. Men kan kiezen om aan het kwaad toe te geven of niet.

ziel | 04-04-05 | 00:01

@Stamel

"Tsja, "ziel", als jij niet bekeringsdriftig bent, en jouw God de mensen toch niet nodig heeft, waarom post jij dan?"

Ten eerste ben ik niet bekeringsdriftig omdat ik niet geloof dat mensen overgehaald kunnen worden als ze zelf uberhaupt niet geinteresseerd of zoekend zijn. Waaarom zou ik zoiets doen als ik daar niet in geloof. Ten tweede bedoel ik dit met dat God mensen niet in de EERSTE instantie nodig heeft. Hij gebruikt wel mensen om Hem te weerspiegelen. Maar spreekt God gewoon door een droom, visioen of andere bovennatuurlijke ervaring. En dat bedoelde ik ermee, dat God ons niet perse nodig heeft om anderen te tonen wie God dan wel is.

Jezus zei: Wie mij kent, kent de VAder. Dus dat betekend dat kijkend naar de mens Jezus wel God te zien is. Jezus draagt vervolgens volgelingen op om op Hem te lijken in hun daden. Dus zou de logica moeten zijn dat mensen die Jezus volgen in daden ook God representeren of weerspiegelen . In die zin kan God mensen gebruiken. Maar omdat mensen hiern veelal falen doordat ze er een potje van maken, is di tniet altijd de juiste representatie van God.

ziel | 03-04-05 | 23:56

@ ziel
Dat probeer ik je nu juist duidelijk te maken. De bijbel is op een gegeven moment niet tot een geheel gemaakt, maar uit elkaar gesloopt. En alleen doordat er allerlei documenten uitgehaald zijn, kan het als bevestiging dienen voor het bestaan van god. Zonder die bevestiging is er ook opeens een stuk minder bewijs voor god. Het enige alternatief wat ik voor mezelf open hou wat betreft godsdienst is de zogenaamde klokkenmaker theorie. Die houdt in dat god de wijzers van het geheel in werking heeft gezet en zich sindsdien nergens meer mee bemoeit. Maar ook dat lijkt mij onwaarschijnlijk.
O ja het verschil tussen de (erf)zonde en het kwaad? Het kwaad komt van buiten op de mens in de persoon van de duivel&co, de erfzonde zit "in" ons, draagt elk mens met zich mee.

King of controversy | 03-04-05 | 23:56

@ziel Ik moet helaas weg. Had graag nog verder "gepraat". Maar nogmaals; dit is een eeuwenoude discussie die waarschijnlijk nooit zijn einde zal kennen. Ik vind alleen dat je te gemakkelijk over het hoofd ziet dat het feit dat deze discussie er is kraakhelder aangeeft dat er geen glasharde bewijzen (=feiten) zijn van het wel of niet bestaan van een fysieke God! En als we met onze geest moeten gaan "zoeken" dan kunnen we in alles gaan geloven wat we willen. De wens is vaak de vader van de gedachte. In mijn "wereldje" kunnen we het ons alleen niet veroorloven om tijd en energie te steken in een zoektocht naar iets of iemand die naar alle waarschijnlijkheid geen tastbare vorm heeft maar eerder een way of life is. De Opus Dei is een manier om je leven te vullen. Zo ook de islam, het jodendom en andere religies. Ik zou bijna geneigd zijn om de stelling "uit de hand gelopen sekte" te gebruiken maar helaas heeft dit woord in de loop der tijd een te negatief klankje gekregen. Om een lang verhaal kort te maken; Jij bent gelovig, ik niet. Beide denken we de juiste wegen te volgden maar beiden kunnen we dit niet met een glasharde zekerheid weten. En je mag uiteraard de links van de websites plaatsen om je mening te onderbouwen maar feiten die het bestaan van een God bewijzen zullen er niet opstaan. Beschrijvingen van gebeurtenissen, meningen en gedachtevorming die op verschillende manieren te interpreteren zijn. Gelovigen doen dit vanuit een religieuze invalshoek en vaak hangt het van de maker van de site af of de content op een neutrale en ?facts only? manier wordt weergegeven. Deze site is daar ook een perfect voorbeeld van. Hoewel ik met plezier de posts van alle redactieleden van GS elke dag lees en doorspit klinken hun ideeën en overtuigingen er aan alle kanten doorheen. Dat maakt het leuk om te lezen, te posten en van gedachten te wisselen maar verandert op geen enkele wijze de waarheid.

azurnieuws | 03-04-05 | 23:55

@ azurnieuws en @ geinteresseerden

In het kader van een dode paus nu een aantal links van een LEvende GOd. Dit is niet iets waar ik aangesloten bij ben ofzo, maar dit is om te tonen dat God nog steeds wonderen doet en leeft;)

www.levensstroom.nl (Zoek kopje 'wonderen')

www.themaninthesynagogue.org/allset_du... (zie ook ergens onder kopje wonderen, gasten die AIDS hadden... genezen...:))

ziel | 03-04-05 | 23:48

@ziel
"Daarnaast is het zo dat God niet is beperkt tot het 'werken door mensen'. Hij is niet afhankelijk van mensen om zichzelf te openbaren aan een 'zoekende' of zelfs ' niet zoekende'..."
Tsja, "ziel", als jij niet bekeringsdriftig bent, en jouw God de mensen toch niet nodig heeft, waarom post jij dan? En mbt je mail van 23:04 aan "azurnieuws": rep je over "feiten".
DAAR refereerde ik plagend ook aan: is iets (zoals over water kunnen lopen) een "feit" omdat het in een via-via-via enz. vertaald 2000 jaar oud verhaal verteld werd? Heb jij wel eens het spelletje gespeeld waarbij personen van oor-tot-oor een opmerking in-/doorfluisteren, en waar na de 4e persoon er al geen hout meer van klopt?
Dat is de Bijbel: via meer dan 100-den tussenpersonen en gebrekkige scribenten.

Andere 'feiten'? Ik neem echt niet de moeite om Google of wat dan ook te raadplegen om verhalen te lezen over door hetzij drank, drugs, geloof of stress geinduceerde hallucinaties.
Bijgeloof/zelfmisleiding ontkent zichzelf, dus ik denk dat ik dit voor de k*t d'r k*t schrijf. De *'en omdat ik onverbeterlijk netjes wil blijven, zelfs tegen lieden die hun verstand kennelijk al aan de d*vel verpand hebben.

Stamel | 03-04-05 | 23:45

@King of Controversy

Krijg je met geschiedenis ook les over de geschiedkundige feiten uit de bijbel? Neem aan van wel.

MAar goed, waarom is het begrip zonde niet gelijk aan kwaad?Leg eens uit:) Ik zou de Hebreeuwse grondtekst er eens op moeten naslaan.

En ja de bijbel is op een gegeven moment tot een geheel gemaakt, tevens met indelingen in teksten en verzen.

Gelukkig is de bijbel slechts een bevestiging van God, en niet het bewijs van God.

God 'bewijst' zich persoonlijk aan mensen. Soms ook collectief, maar in de eerste instantie persoonlijk.

Al zou je bij wijze van God vragen of hij bestaat, zou Hij dat zonder bijbel kunnen tonen.

ziel | 03-04-05 | 23:40

@azurnieuws Nee hoor ik denk niets. Geloof best dat je in dergelijke zaken bent gedoken. ZO ook ik, ik zit zelfs verdolven in wetenschappelijke theorietjes op school. Ik kijk ook verder dan mijn overtuiging. In mijn b=geval zorgt het 'verder kijken' dan weer voor een bevestiging van 'de schat' die ik heb gevonden, nl. Onvoorwaardelijke liefde van God. (WAt klinkt dit toch fijntjes...;))

ziel | 03-04-05 | 23:36

@azurnieuws Haha... nu moet je natuurlijk niet zulke dingen zeggen die jezelf ook weer tegen kunnen staan;). Waar was jij toen je moeder geboren werd? Toch leeft ze, is ze reeel. Je was er niet bij... Oke erg flauw, maar dit zeg ik toch omdat het vaak zo is dat mensen iets niet voor optioneel waar kunnen zien, alleen om het feit dat ze er niet bij waren, het niet zagen. De mens heeft meer dan 5 zintuigen. De zesde is onze geest. En als die jaaaaaarrrrren lang niet getrained is om te 'leven', is het idd lastig om ineens de geest te benutten als 'tool' om God te vinden. ;)

En azurnieuws, span je niet, als je God niet aan je vindt besteed. Ik respecteer het gewoon.

Maar met wonderen van genezing bedoel ik gewoon van kanker, of van ADHD, of van wat voor ziekte dan ook. Ook van psychoses, schizofrenzie, depressie, noem maar op. God doet die dingen vandaag de dag ook in Nederland. Zoals Jezus dat deed. Wil je een link voor het bewijs;)?

Als je ziek bent kan je God vragen of Hij je wilt genezen, om maar wat te noemen.

ziel | 03-04-05 | 23:31

@ ziel
niet letteren gestudeerd, wel geschiedenis. En nee, de 'zonde' is echt een begrip wat in de tijd van de Romeinse Keizer Augustinus (meen ik) is ingevoerd en kan niet worden vergeleken met het kwaad. Diezelfde Keizer gaf trouwens ook opdracht om de officieele versie van de bijbel samen te stellen, en daarbij werden een hoop documenten verbrand. Wellicht dat daar informatie in stond over de 'heilige Jezus' die de hoge heren liever niet bekend wilde maken?

King of controversy | 03-04-05 | 23:29

@ziel
Nog een kleine PS bij mijn verhaal. Het is niet zo dat ik er niet open voor sta. Ik ben dieper in het fenomeen God en religie gedoken dan je op het eerste gezicht zou denken. Maar Darwin geniet mijn voorkeur en biedt geen plaats voor een God als zijnde tastbaar begrip.

@iedereen
Ik weet dat vele geleerden in het verleden godsdienstig waren. Dat argument hoeft dus niet meer gepost te worden.

azurnieuws | 03-04-05 | 23:25

@King of Controversy

Ja we zijn al snel geneigd idd om ons af te vragen welke 'zonde' of 'fout' iemand begaat. Gelukkig is het zo: ONLLY GOD CAN JUDGE.Als mens zijn we beperkt in ons oordeel. En ik weet niet al te veel van katholicisme, maar je vrijwaren van zonde door het invullen van een aantal paperassen? Vreemde zaak.Ik dacht dat het offer van Jezus genoeg was...:)

En ach priesters en onzedelijke zaakjes... te veel gehoord. Pijnlijke waarheid helaas.

ziel | 03-04-05 | 23:23

@ziel Het raakt me dat je zo gemotiveerd je gelijk tracht te halen. Maar het blijft jouw versie van het verhaal. Je gebruikt het begrip feit waar je dit niet dient te gebruiken. We waren er niet bij... we kunnen het niet met zekerheid zeggen?de basis van elk geloof. En wonderen van genezing? In welke context moet ik dit zien? Een trip naar Lourdes geneest mij van mijn ongeloof? Of maakt me gelukkiger omdat ik dan kan zien dat het ook erger kan? Vergeef me beste @ziel maar Godsdienst is aan mij echt niet besteed. "Ashes ashes, dust to dust" klopt dan weer wel.

azurnieuws | 03-04-05 | 23:19

Is jullie het ook opgevallen dat de Paus een tijdje geleden al de laatste sacramenten heeft gekregen (om hem vrij te waren voor zijn zonde), toen een paar dagen op bed is blijven liggen met een paar jeugdige priestes, en gister alweer de laatste sacramenten heeft gekregen.
ik vraag me af wat voor zonde die Paus nog begaan heeft;)

King of controversy | 03-04-05 | 23:18

@ King of Controversy (coole nam trouwens) Maar heb je letteren gestudeerd dat je die analyse kan maken ove rhet woord 'zonde'? Zonde ook wel synoniem voor 'kwaad' was in de vroege tijd van Adam en Eva al ter sprake... is toch wel iets langer geleden dan 400 jaar. MAar goed. Ik vat waar je op doelt. HEt sociaal construct van zonde toevallig?

ziel | 03-04-05 | 23:17

@ azurnieuws en reagluurders En nog iets... Als iemand oprecht zoekt naar een God, is er geen twijfel dat ie Hem zal vinden. Om 'te zoeken' is alleen een houding van enige nederigheid vereist. Want alleen met zo'n houding, die dus open staat , zal eerder gevonden worden, heb ik om me heen gezien. MAar nogmaals men hoeft niet te zoeken, men mag. Maar als iemand niet gezocht heeft, met hart, ziel en verstand. Kan diegene niet zeggen dat God er niet is. Daarvoor moet erst gezocht worden;)

ziel | 03-04-05 | 23:14

@ ziel
"Jezus was zonder zonde". Nogal wiedes, het woord zonde is pas 400 jaar later uitgevonden.

King of controversy | 03-04-05 | 23:09

@azurnieuws Wonderen gebeuren vandaag nog steeds. Bovennatuurlijke wonderen. Als je naar dergelijke bewizen zoekt kom je ze echt wel tegen :). Ook in Nederland. Ik kan wel tig links droppen hier met bewijzen van de wonderlijke kracht van God anno 2005. Maar ik denk dat onze vriend 'google' ook wel nodige uitkomst biedt;).

ziel | 03-04-05 | 23:07

@azurnieuws

En nog eem aamvulling op je reactie. JE hebt het over 'fanatiek geloven'. Wat bedoel je daar mee? Fanatiek verkondigend zijn tegenover anderen? Want iemand gelooft in God of niet namelijk. DAarin zijn in wezen geen gradaties voor fanatisme. Net zoals een mens gebtrouwd is of niet.

Het enigste waarin het zogenoemde fanatisme zich schijnbaar in kan uiten is de mate van toewijding aan God.

En dan is daar ook nog eens het verschil tussen toegewijd zijn aan God en wat Hij zegt via Jezus in de bijbel. Of toegewijd zijn aan het opdringen van geloof aan anderen.

Jezus zelf had niet eens de drang om anderen te bekeren. MEnsen kwamen namelijk VANZELF (ze zochten) naar hem toe. En raakten simpelweg overtuigd door het ZIEN van zijn levenswandel (wonderen van genezing bijvoorbeeld). Dat zijn overigens wel feiten;), die anno 2005 nog steeds plaatvinden. Misschien interessant om te weten , aangezien je houdt van verstandelijke benaderingen die feitelijk te bewijzen zijn;).

ziel | 03-04-05 | 23:04

@ziel
Maar wees gerust. De discussie is oud en gevestigd. Jij en ik zullen echt niet degenen zijn die met de oplossing komen. ;-)

azurnieuws | 03-04-05 | 22:57

@Stamel Ludieke manier om je mening op "papier" te zetten maar ik ben het met je eens!

@Ziel Er is geen enkel aantoonbaar bewijs van het bestaan van een "tastbare" God anders zouden we deze discussie niet hebben. Je moet feiten, meningen en gedachtevorming niet door elkaar heen halen. Nogmaals; ik heb begrip voor je overtuigingen maar blijf wel reëel in je uitspraken.

azurnieuws | 03-04-05 | 22:53

@Stamel. Hoi, nou het feit dat ik zei dat Jezus ooit timmerman was is niet om daarmee te wijzen op respect voor hem. Ik noemde het zelf om de normale menselijkheid van Jezus te accentueren. Geen zweverige gast. Down to earth zeg maar.

Je nodigt me uit tot een sprint met JP? Waarom zou ik? Ik voel me niet bepaald verbonden met hem op die zogenaamde moraalridder manier zoals je beweert. Als je mijn stukjes GOED leest zie je dat ik zeker niet een moraalridder uithang. Een ridder is er om te doden. Dat is zijn doel.

Ik deel hier slechts wat er in me leeft, zoals je dat zelf ook doet.

Sowieso heeft elk mens een moraal. Dus zijn we in potentie allemaal 'moraalridders' van hetgeen waar we juist wel of niet in geloven. Maar nogmaals ik kom alleen maar vertellen wat in me leeft, en dring niets op. :)

ziel | 03-04-05 | 22:52

@azurnieuws

Hallo, lang antwoord van je, maar duidelijk. HEt is zo dat we inderdaad verstand hebben gekregen om zo feiten te kunnen opsporen. En die heb jij niet kunnen vinden zeg je, de feiten voor het bestaan van God. Dat kan. ZElf heb ik op basis van tastbare feitenmaterie wel kunnen concluderen dat er wel degelijk een geestelijke wereld om ons heen is. Anders zou ik zelf ook niet eens overtuigd geweest zijn denk ik.

Ten tweede is het zo dat God iemand is die verder reikt dan verstand alleen. Versatnd is slecht EEN middel of onderdeel van het bevatten van een God. Maar er zijn meer middelen die een mens tot beschikking heeft om tot het ontdekken van God te komen.

We hebben dus 1. verstand. Maar ook door de geest kan je ontdekken of God er is. DAt is een andere manier.

NEt zoals hetmogelijk is om per boot, vliegtuig of al zwemmende Engeland te bereiken. ZO is God op verschillende manieren te ontdekken.

Je redeneringen die je schrijft zijn grotendeels verstandelijk. Niet verkeerd. MAar slechts een odnerdeel van de vlee manieren om God te ontdekken;):)

ziel | 03-04-05 | 22:41

@commentaarder c.s.
Het onderwerp betreft hier de dood van een kerkelijk leider.
Kritiek op diens optreden is terzake, al mag hem, lijkt mij, in perspektief niet teveel aangewreven worden wat het ?christisme? de afgelopen 2000 aan ellende over de wereld heeft uitgestort. Zijn opvattingen over condooms en andere zaken die met sexualiteit te maken hebben zijn te betreuren. Ik begrijp niet waarom deze religieuze dwaling uit verband gehaald wordt, gelinkt wordt naar ideolgische idiotismes zoals Stalininisme. Dat is onterzake dankbaar voer voor Jovd?ertjes.
Wil je de misdaden (inquisitie, hersenspoeling, kruistochten) in een vergelijkbare kontekst plaatsen, verwijs dan naar andere -op theologie gestoelde- door ??ismes? veroorzaakte wantoestanden..
Israel, Irak, Iran, Afghanistan, Pakistan, India, nogal wat plekken in Afrika, en dichterbij Ierland.
Lieden die zich op boekjes beroepen die tig eeuwen oud zijn, lijden aan een ernstige vorm van bewustzijnsvernauwing. TBS lijkt weinig vruchten af te werpen. Wat dan? Alle imams terugsturen naar Turkije, Marokko etc., de zwartrokken naar het Vatikaan, een concentratiekamp voor blauwe kouzen, Jehova?s enz. creeren in een enclave in Flevoland (uiteraard met een ?verlaagde- dijk met een gaatje erin, dat een Hansje met zijn vingertje moet dichtstoppen. Kassa voor toerisme!)?

@Ziel. Dacht je echt dat het niet publiek bekend is dat jouw zus een klunzige timmerman (m/v) was? Plankjes zo klunzig aan elkaar timmeren dat boze Romeinen, je voor straf aan je eigen mislukte produkt nagelen. Is dat reden voor respekt?
Voorts: ?Gelukkig stond Jezus los van ?religie? <weggelaten onzin>, maar wandelde hij met een levende God?. Publiceer die wandelroute svp beste Ziel: je zou het toerisme in Israel of Palestina daarmee een forse impuls verschaffen. BTW: betekent ?met een levende God? dat de laatste hij/zij hebbe zijn/haar ziel nu niet meer leeft? Doe eens iets echts leuks Ziel: hou met die andere moraalridder JP een sprint. Rennen over de Hofvijfer om aan te tonen wiens/wier (geldt voor jullie beiden) geloof het ?zuiverst? is.
Hou in ieder geval op met je proselietisme, want ook dat is een verwerpelijk ?isme?.

Stamel | 03-04-05 | 22:37

@Wulfpack
Thanx voor de support. Helaas denkt het overgrote deel van de moslims, katholieken en/of christenen er niet zo over. Anders zou er een hoop ellende minder zijn in deze wereld.

azurnieuws | 03-04-05 | 22:29

@. azurnieuws
Volgens mij zijn Allah en God gelijk. Vraag het een niet radicale moslim. Sterker nog. Jesus komt bij hun in de Koran als Profeet gewoon voor. Alleen niet als "verlosser".
.........................................
Verder deel ik jouw mening volkomen. Fuck de kerk, moskee, synagoge, tempel etc. Doe gewoon normaal dan doe je al gek genoeg.

Wulfpack | 03-04-05 | 22:25

@ziel 03-04-05 @ 21:25
Ja, hij was toch ook timmerman?
Vrees niet vader!
Ja maar deze stoelpoot moet toch af.

Framoes | 03-04-05 | 22:21

Hartaanval? Wie viel z'n hart aan?

Herrie | 03-04-05 | 22:19

@Ziel Ik begrijp dat je zelf gelovig bent en nogmaals ik zal de laatste zijn om iemand hier van af te brengen. Een open discussie met heldere en duidelijke argumenten zal ik natuurlijk niet uit de weg gaan. Mijn standpunt is in ieder geval duidelijk. We zullen nooit de waarheid achterhalen omtrent het wel of niet bestaan van een feitelijke God. Alles wat we denken weten is namelijk gebaseerd op een eeuwenlange toevoer van informatie waarvan men aanneemt dat het op waarheid berust en uiteindelijk is het de meeste geaccepteerde versie van het geheel welke overleeft. Ik zal ook nooit beweren dat ik er voor 100% zeker van ben dat hij niet bestaat. Wel weet ik dat elk logisch redeneringvermogen en uitgebreide evaluatie van de historie op geen enkele wijze het daadwerkelijke bestaan van een God aangeven en dat dood ook echt dood is in de meest pure zin van het woord. Mijns inziens blijft het een schuilplaats voor angst en de geruststelling om niet alleen te zijn. Zie het maar zo @ziel; ik begrijp jouw visie op het verhaal en heb om eerder genoemde redenen begrip voor het feit dat iemand zo fanatiek kan geloven in het bestaan van een God en veroordeel dit ook niet. Maar probeer en revanche ook eens mijn (onze) kant van het verhaal in te zien. We kunnen geen van beide voor 100% zeker zeggen dat onze versie de juiste is dus moet er een logische en onderbouwde afweging gemaakt worden. Godsdienst zal dan altijd als verliezer uit de bus komen omdat het niet bestaan van een God waarschijnlijker is als het wel bestaan. Fanatieke moslims geloven ook heilig in het bestaan van hun Allah. Daarvoor is toch ook geen plaats in jouw godsdienst, of vice versa. Als de waarheid in het midden ligt heeft degene die het meest liegt vaak gelijk... Aan ons om de "leugenaar" te identificeren dus.

azurnieuws | 03-04-05 | 22:15

@. Pannie
Sorry, je hebt gelijk. Het was die link van Alexander Pechtold 03-04-05 @ 21:15
Mijn post betrof jouw reactie. :-S

Wulfpack | 03-04-05 | 21:54

@wulfie
Volgens mij had ik trouwens nergens een een link?
Alex die kinderpagina is wel erg goed! dat doolhof!

Pannie | 03-04-05 | 21:46

@. Pannie
Doe dat dan zelf ook niet Pannie. En ja ik heb af en toe moeite met de d en de t. So what. venT kan ik bij jou niet zeggen. :-S ;-D

Wulfpack | 03-04-05 | 21:43

Wulfie stel je niet aan vend

Pannie | 03-04-05 | 21:38

@. Pannie
Aha nog een persoon die zonder "zonden" zit op GS. Maar bedankt voor de "wijze" les. Gaan we nu verder over op het topic af en toe een type fout ofzo? Ik ben geen Kouwes! Lees trouwens mijn post verder even en bekijk nog eens jouw link. Zoek de tien verschillen.

Wulfpack | 03-04-05 | 21:34

@azurnieuws HEt is niet zozeer dat God in de geest van een mens zit, maar dat de geest van een mens in contact KAN staan met God. En de een kiest daar wel voor de ander inderdaad niet. Gelukkig is men vrij om te kiezen. En God respecteert elke keus. WEl leven we met de consequenties van de keus om met God te leven of niet. MAar God respecteerd dat. Hij schiep zelf de WIL van een mens.

Nu zeg je je te irriteren aan het soort mensen wat anderen maar wilt overhalen om een GOd te dienen. Wel daar heb je gelijk in. Dit is om de simpele reden vaak erg hinderlijk omdat de mensen die dit doen ook onvolmaakt bezig kunnen zijn hierin; hetzij door vette veroordeling, hetzij door 'fake te zijn' , etc, etc. Daarom zal een mens niet overtuigd raken als hij ZELF NIET ZOEKT. Dus bekeringspogingen hebben toch geen nut als iemand niet op zoek is. En dat onderscheiden niet alle christenen. Dus krijg je krampachtige acties die averechts werken.

Daarnaast is het zo dat God niet is beperkt tot het 'werken door mensen'. Hij is niet afhankelijk van mensen om zichzelf te openbaren aan een 'zoekende' of zelfs ' niet zoekende'. Veel christenen denken dat het in hun handen ligt. Maar het werkt zo: Wie zoekt vind. Niet wie over wordt gehaald vind.

ziel | 03-04-05 | 21:33

Wulfpack goed dat eindigt met die 'd' in die zin over de basisschool!

Pannie | 03-04-05 | 21:29

@pannie, het is de bedoeling dat je eerst die site gaat lezen, boos worden, Pastor Jim een mailtje sturen (www.truechristian.com/askpastorjim0305...) Vreselijk in de zeik wordt genomen en er pas na een uur of 8 zweten en vloeken achter komt dat het een geweldige grap is. Vooral de wat oudere mailtjes zijn geweldig!

Alexander Pechtold | 03-04-05 | 21:28

@. ziel
Ik ben dol blij met mijn maatje. Die heeft heel wat te bieden. Maar soms ook niet. Maarja, daarvoor is ze net als ik een mens. Je kan niet alles hebben wanneer het jou goed dunkt. En zo kunnen we eindeloos door debatteren. ;-)

Wulfpack | 03-04-05 | 21:27

Alex die site is grappig, maar wel nep. Check die kinderpagina:

Who ran into the World Trade Center to save innocent people from dying? Who REALLY was there saving everyone?

God did it.

A doctor finds a cure that cures a disease you have that endangers your life. Who found the cure?

God did it.

You are kidnapped by a stranger and the police come and save you. Who saved you?

God did it.

Who do you give credit to when something good happens to you, despite all scientific evidences.

God did it.

Pannie | 03-04-05 | 21:27

@Framoez WAT bedoel je met Jozef toch ook? DAt ie Timmerman was?

ziel | 03-04-05 | 21:25

@. Pannie
Nee pannie, het zijn Yankees. Maargoed. wat is het verschil? Beide herBERGEN een hoop propaganda van "wijze" mannen en het volk is erg "interlectueel". Wat start en eindigd bij de half afgemaakte basis school.

Wulfpack | 03-04-05 | 21:24

@Ziel
Daar heb je gelijk in. Dat is plus ou moins wat ik bedoel. God is aanwezig in de geest van een ieder die een bepaalde godsdienst aanhangt. Het overgrote deel vindt daardoor idd een innerlijke rust die blijkbaar nodig is om gelukkig te blijven leven. En dat veroordeel ik niet. Wat mij stoort is dat mensen die niet stilzwijgend kunnen blijven doen maar blijkbaar de aandrang voelen om zoveel mogelijk mensen binnen hun "groepje" te werven. Christendom, de Islam en elke andere religie. En omdat mensen niet allemaal deze keuzes willen maken ontstaan er als gevolg daarvan weer conflicten tussen verschillende culturen. Daarnaast hanteren bepaalde religies normen en waarden die zo fundamenteel fout zijn dat het me ziek maakt. Nogmaals, religie is tot op zekere hoogte een goede zaak als het mensen helpt om een gelukkiger leven te leiden tussen geboorte en dood. Maar de slechte neven effecten die in de loop van de geschiedenis zijn ontstaan storen mij wel: kruistochten, jihads, conflicten, oorlogen, sektes, etc.

azurnieuws | 03-04-05 | 21:22

ziel 03-04-05 @ 20:08
Jozef toch ook?

Framoes | 03-04-05 | 21:21

@Wulfpack... Tja dat zelfbevredigen. Het staat idd niet duidelijk in de bijbel in het rijtje Gij zult niet moorden en blabla. Ik zouzeggen zorg er voor dat het geen verslaving wordt . Want als je er aan gebonden raakt, beheerst het je. Desastreus meestal. Tevens is het zo dat je vriendin je meer te bieden heeft (hoop ik). Naast lichamelijke bevrediging kan ze je ook liefhebben (ook afmaken natuurlijk...).

En tot slot zelfbevrediging zal misschien de lichamelijk soms ook emotionele behoefte vervullen. MAar vervulling in geestelijk opzicht is daar niet in te vinden.

Bij dingen die niet duidelijk zijn of ze 'zonde' zijn of niet kan je de 'regel' aannemen: Sticht het mij als ik dit of dat doe. Of breekt het me af?

Anyway... alle dingen moet een mens zelf ondervinden alvorens overtuigd te zijn;)

ziel | 03-04-05 | 21:20

Haha Alexander dit is wel een nepsite volgens mij, met z'n 'de aarde is plat'!
.
Volgens mij draait volgens de Koran de zon ook om de aarde meen ik...

Pannie | 03-04-05 | 21:18

@happyfew.
By the way: Een citaat kan bij voorbaat niet doelloos zijn. Het hangt af van de manier waarop hij gebruikt wordt en of mensen deze vervolgens kunnen onderbouwen met heldere argumenten.

azurnieuws | 03-04-05 | 21:14

@Azurnieuws Je zegt dat religie een soort vervulling is van het alleen zijn wat weer gerelateerd is aan de ecnomische toestand e.d. Een bekende redenering, die begrijpelijk is als je ervan uitgaat dat de mens slechts bestaat uit een lichaam en een ziel. MAar de mens heeft ook een geest. Een mens bestaat uit een geest , ziel en lichaam. De reden waarom mensen die 'in nood' zijn op natuurlijk (lichamelijk vlak) of economisch zoals u zou zeggen misschien, God eerder zoeken is omdat ze erachter komen dat de geest ook nog benut kan worden om voldoening te ervaren. en mens heeft niet alleen lichamelijk voldoening nodig, maar ook geestelijke. Degenen die lichamelijk het meest lijden, zijn eerder geneigd hun geest weer eens te benutten, en zoeken daarmee dan de voldoening die ze op lichamelijk of natuurlijk vlak missen.

ziel | 03-04-05 | 21:13

Beetje lang verhaal natuurlijk. Samengevat: "Adolf Hitler did a wonderful job at killing the Jews, atheists, homosexuals, and so forth. If he was really on the Evil Liberals side, then would he have done this? Damn Liberals always twisting the facts!"

Alexander Pechtold | 03-04-05 | 21:11

@. ziel
Als we het over de paus hebben dat deel ik u mede: Hij is dood. Al jaren. En als we het er over hebben spreken we van de heilige maagd maria. Erg knap om een kind te baren zonder ontmaagd te worden maar technisch gezien kan dat tegenwoordig. En wat betrefd zelf bevrediging. Als mijn vriendin ongesteld is doe ik het maar zo. Ze is erg humeurig in die dagen. En ik vind dat volstrekt geen probleem. Het werkt erg ontspannend. Is dat mijn ziel? Denk het wel. Ik kan het ook af reageren op mijn maatje maar dat is water en vuur. En daar zeg ik niets vreemd lijkt me.

Wulfpack | 03-04-05 | 21:11

Dit is pas een echte christen: www.truechristian.com/hitler.html
Leef je maar is goed uit op die site. De aarde is plat en zo. Amerikanen en Christenen zijn een levensgevaarlijke combinatie.

Alexander Pechtold | 03-04-05 | 21:09

@Pannie Haha je bedoel mij hopelijk niet! Want ik ben niet zonder zonde. Elkmens moet 'strijden'. DAt neemt niet weg dat hierin een stijgende lijn kan zijn. Want het is WEL mogelijk.

ziel | 03-04-05 | 21:08

@ Pannie.. oh ok eik snap wat je bedoeld. Nou Jezus was idd op 12 jarige leeftijd op een gegeven moment niet meer te vinden door zijn ouders. Panisch zochten ze hem... WAt bleek: Hij zat in de synagoge wijsheid te delen met een stelletje overhetpaardgetilde figuren die vol verwondering zaten te luisteren naar de wijsheid en inzicht van deze 12 jarige. OVer het verdere jonge leven van Jezus is niet veel geschreven, dus ond bekend.MAar er staat: Hij heeft dezelfde verzoekingen doorstaan als wij. MAar hij koos dan elke X voor het juiste.

ziel | 03-04-05 | 21:05

Fijn om iemand op GS te hebben die zonder zonde is!

Pannie | 03-04-05 | 21:04

@happyfew 03-04-05 @ 19:49
"dat heeft niets met opium te maken.. dat is een welbekende argumentatie tegen godsdienst die je in de kroeg ook elke avond kunt horen"

-----

Waar een uitdrukking gebruikt wordt is totaal niet relevant. Het gaat om de achterliggende gedachte. Godsdienst in de vorm van één of meerdere goden die over ons waken is één groot onzinverhaal en vloeit voort uit de angst om niet "alleen" te willen zijn. Religie en natuurlijk economische belangen zijn de oorzaken van zo'n beetje elke oorlog wereldwijd. Dat mensen beter in hun vel zitten als ze het gevoel kweken dat er iemand is die over ze waakt is een goede zaak. Iedereen zijn eigen keuzes uiteraard. Maar als we naar het reële aspect ervan kijken kan alleen maar geconstateerd worden dat het gebaseerd is op verhalen en anekdotes die op geen enkele manier feitelijk bewezen kunnen worden. Logischerwijs kan men dus met een gevaarlijke zekerheid stellen dat God, Allah, etc, geen echte bestaansvorm hebben maar dat zij in de gedachten leven van een ieder die een bepaald geloof aanhangt.

Hoorde ik gisteren in de kroeg ;-)

azurnieuws | 03-04-05 | 21:03

@ Wilfpak.. haha zueren over JEzus.. Hmm dacht zo dat we onder het kopje Paus en consorten bezig waren... lijkt me aardig gerelateerd toch?

Maar ik deel je mening deels. DAt belerende kan aardig irriteren en vermoeiend zijn. En dat terwijl JEzus (Jah.. daar hebben we 'm weer;)) zelf zeid at we elkaar niet moeten OORDELEN. Zoals eerder op de page is gezet, hij at met hoeren en tollenaars en benaderde ze uit liefde, niet met een verwijtende face en een donderpreek. Dus ik vind zelf ook dat belerende gedoe nogal wanhopig soms. MAar ja, vaak zijn die lui zelf in de streng gereformeerde zones opgegroeid. Ze weten niet beter... denk ik.

en over de 'eigenliefde' aka (zelfbevredigen, etc). Er staat ook : Heb je naaste lief als jezelf. M.a.w we moeten onzelf idd gewoon liefhebben. DAt is zeker zo:). Maar wat is dan liefhebben? Je lichaam liefhebben, je ziel liefheben of je geest? Zelfbevrediging is puur lichamelijk. MAar je ziel dan? Die wordt daarmee verwaarloosd. En in de ziel zit toch de kern van je karakter.

ziel | 03-04-05 | 21:01

ziel het was maar een vraagje, ik dacht dat Jesus als kind ook niet zo'n lieverdje was, stennis schoppen in de tempel enz.

Pannie | 03-04-05 | 20:57

Volgens mij van Christendom iets met elkaar het licht in de ogen gunnen en zo. Bij de e.o. zijn alleen bepaalde Christenen goed genoeg. Katholieken, of liever Roomsen zijn al behoorlijk faut. Laat staan mensen die met het vliegtuig naar naar Ede/Barneveld/Putten moeten kopen. Grrrr. Hoe lang gaat dat nog duren? 2 of 3 generaties?

Alexander Pechtold | 03-04-05 | 20:56

@Pannie Als je dat wilt weten kan je het beste even lezen wat daarover geschreven is. Want ik kan wel zeggen dat dat zo is, maar iedereen kan zoveel zeggen. Alleen via een persoonlijke zoektocht zal je pas echt overtuigd raken van wat dan ook. Niet door zogenaamd debatteren. DAt is zo'n Nederlandse waantoestand. HEt idee dat een debat met argumenten alles is. HEt is zowat heilig. MAar iemand die de WAARHEID zoekt zal het wel vinden. Vaak is daar niet een hele discussie voor nodig;).

ziel | 03-04-05 | 20:54

@. ziel
Hehehe ;-) Maar wat loop jij toch te zeuren over Jesus ed. Wat maakt het uit wat je geloofd? Ik geloof wel maar alleen niet in een kerk, moskee, synagoge of what so ever. Een goed begin begint bij jezelf. En uiteraard bij de opvoeding die je hebt genoten. God? Mja, kan wel en vind dat ook geen enkel obstakel. Jesus, David, mohamed, patat met. Moet ik de bijbel voorlezen? Who cares! En daar kan ik me af en toe wel aan storen. EO? Onwijs goede documantaires! Maar dat christelijke vingertje mogen ze wat mij betrefd breken. En wat betrefd dat aftrekken (pannie ;-) ) Er bestaat zoiets als eigenliefde. Als je dat niet hebt kan je liefde ook niet uitdragen naar een ander. Surrogaat? Net zoiets als virtueel? Schei even uit wil je. Hahaha

Wulfpack | 03-04-05 | 20:51

ziel was Jezus trouwens wel een 'mens zonder zonde'?

Pannie | 03-04-05 | 20:50

zinvol
mn laatste, je drijft steeds verder af en je debat-truc is te doorzichtig.

Je gaat niet in op wat er gezegd wordt maar zwemt als een aal de fuik in steeds weer een nieuw maasje zoekend om je gezicht te redden.

Jammer, inhoudelijk is er inmiddels genoeg gemeld om je te profileren, maar daar zag je van af. Bashen is nogal dom vind ik zelf.

Goedenavond

Commentaarder | 03-04-05 | 20:49

@Pannie... Nou komaan dan met je hokjesbeschuldiging;)... Nee niet wat je denkt. Maar je stelde een vraag, ik antwoord zover mijn eigen hersenpan toelaat.

ziel | 03-04-05 | 20:46

Ik mis Trudy bij de poll van onze nieuwe Johannes...

Navar0x | 03-04-05 | 20:45

Ziel toch niet wat ik denk...?

Pannie | 03-04-05 | 20:44

@Wulfpack.. okeoke.. je bent van het taalvirtuose soort. Sorry, ben wat 'moe' had 'm niet door.

ziel | 03-04-05 | 20:42

@Pannie... Haha vernieuwend vraagje :)Waarom denk je dat ik het antwoord daarop weet? WAt ik wel weet ,is dat jezelf bevredigen een vorm van vervanging zoeken voor liefde is. Alleen is een het een 9surrogaat)'liefde' die niet beantwoord wordt. En dat is erg eenzaam.

ziel | 03-04-05 | 20:41

Haha Geert Mak!

Pannie | 03-04-05 | 20:39

@ Commentaarder

Geert Mak is de vleesgeworden linkse kopjes theezetter die een weldenkend mens niet serieus kan nemen. De goeroe van nieuw links.
Pas als Geert Mak deze 50 vragen heeft beantwoord (en er zijn er denk ik meer te verzinnen) dan wil ik nog wel eens "In Europa" een tweede keer lezen

www.meervrijheid.nl/geertmakgefileerd....

zinvol geweld | 03-04-05 | 20:39

Hee zieltje is aftrekken een zonde eigenlijk?

Pannie | 03-04-05 | 20:36

@. ziel
Ja jij hebt het over JE ZUS. Mijn zus dus... en die heb ik niet.

Wulfpack | 03-04-05 | 20:36

@zinvol geweld.

Het feit dat ik religie verafschuw en de uitspraak over opium verklaar maakt me tot een Marxistisch Communist, wat een heerlijk beperkt mens ben je!

Maar daar ging de discussie niet over. Je stelde dat ik ongelijk had dat religie meer doden op zn geweten had dan de 20ste eeuwse ideologien, en dat is pure onzin.

Overigens ben ik het helemaal eens met je analyse over het communisme als plaatsvervangende religie.

In dat verband is het aardig voor je misschien het hoofdstuk Februari van Geert Mak "In Europa" eens te lezen, als je het niet al deed.

Commentaarder | 03-04-05 | 20:35

@Commentaarder

Inderdaad een kerkelijk instituut bestaat nu eenmaal uit individuen. Gelukkig stond Jezus los van 'religie'(jah... zoek maar op in woordenboek ofzo...) maar wandelde hij met een levende God.

ziel | 03-04-05 | 20:35

@ Commentaarder.

Ik was in de veronderstelling dat je deze paus en de huidige kerk bedoelde. Wat heeft deze paus (of ik of welke andere reaguurder) er mee van doen dat er in het verleden in de naam van de kerk oorlogen zijn gevoerd en inquisities zijn geweest? Da's net zoiets als de aangepraatte collectieve schuld over slavernij of het kolonialisme. Wat heb ik of de huidige Nederlandse regering daar mee te maken?

zinvol geweld | 03-04-05 | 20:33

@wulfpack...'mezus'? Sorry don't understand...

ziel | 03-04-05 | 20:30

@ Commentaarder

Religie is net zo oud als de mensheid, in ieder geval ouder dan het socialisme en communisme, en zal er altijd blijven.
De meest achterlijke volkeren aanbidden een steen of de zon, en jouw o zo aanbeden Marx is de stichter geweest van een pseudoreligie. In plaats van aanbidding van Christus werd de arbeidersklasse aanbeden, de heiligen hadden plaatsgemaakt voor enkele politbureauvoorzitters, en de bijbel als leidraad vervangen door "Das Kapital". Beide stelden wel hard werken in het vooruitzicht van het proletariaat. Alleen bij de ene zou je in het heden worden uitbetaald (hetgeen dus nimmer niet gelukt is) en bij het andere in het hiernamaals (en dat is voor de meeste sloebers toch wel een troostende gedachte geweest)

zinvol geweld | 03-04-05 | 20:28

@Ruler Ja ik weet het, maar is ook bekend bij iedereen die de basisschool heeft doorlopen, dat iemand zoals Jezus (een mens als u en ik) dus zonder zonde was, en dat wij dat dus ook kunnen?

ziel | 03-04-05 | 20:27

@zinvol geweld.

Hoe ver terug reikt je kennis van de geschiedenis. Ben je je ervan bewust dat de kerk al meer dan 2000 jaar aan het moorden is, waar dan ook hoe dan ook?

Zuid Amerikaanse kolonisatie, Heilige Duitse Oorlogen, Strijd in de Nederlanden, De hele Renaissance.

Geez, waarom reageer ik op je gebrekkig historisch besef....

Commentaarder | 03-04-05 | 20:26

@. zinvol geweld
Dat is een zinloze stelling. De NSDAP en CCCP hebben maar vijf jaar de tijd gehad. De RK al heel wat jaren meer. Niet dat het de stelling criminelen onderuit haald overigens.
@. ziel
Wat heeft mezus te vertellen wat mijn ouders mij hebben bijgebracht? Trouwens ik heb niet eens een zus! Dus lul niet.

Wulfpack | 03-04-05 | 20:25

@ Commentaarder.

De communistische pamfletten die je leest zijn een beetje gedateerd en het klnkt anno 2005 een beetje als een repeterende grammofoonplaat (is een zwart ding met een gaatje waar muziek uitkwam. Tegelijkertijd met de dood van het communisme is ook deze uitvinding in het rijk der vergetelheid geraakt)

zinvol geweld | 03-04-05 | 20:23

ziel,

Ik zeg dat er geen goede religie bestaat.
Jij gaat daar op in door te zeggen dat er goede mensen bestaan. Dat is een beetje bezijden mn punt...

Overigens mag ik dat soort optimisme wel, het zegt echter niets over welk kerkelijk instituut dan ook.

Commentaarder | 03-04-05 | 20:22

@ziel: Dat is dan weer wel bekend bij iedereen die minimaal de basisschool heeft doorlopen.

Ruler | 03-04-05 | 20:22

@Commentaarder

HEt zijn mensen die een religie hebben gesticht in de vorm van 'opium'. Maar daar waar Jezus kwam bracht hij VRIJHEID en LEVEN. DAt is wel iets anders dan wekelijks met een zuurgepruimde face verplicht een kaarsje aansteken in een of ander kerkgebouw.

ziel | 03-04-05 | 20:16

Alle zogenaamde nieuwszenders staan die overleden zombie een partij veren in die heilige ster te steken.
Hallo, meneer verbied een simpel goedkoop middel tegen een virus dodelijker dan de pest. GIJ ZULT NIET DODEN .
Geloven is zooooooo dom. Get a life.

_danoize_ | 03-04-05 | 20:16

De paus is dood. De EO is dat al jaren. 2005 jaar geleden al. Plus een week uiteraard. Het was vorige week pasemus. En dat noemen ze bij GS nieuws? ;-) :-D

Wulfpack | 03-04-05 | 20:16

Ik val niemand aan hoor vind het zelfs intressant had beter me mond kennu houden. Zoals met alles heeft het 2 kanten. Moet wel open staan voor bijde kanten.

Gangster of love | 03-04-05 | 20:13

@Commentaarder...

Het is idd zo dat verschillende kerkmensen de bedoelde 'liefde voor de naaste' niet echt in de praktijk hebben gebracht. Maar Jezus heeft ook nooit gezegd: Sticht een kerk in naam van God. Jezus verkonigde slechts dat we ons naaste lief moeten hebben als onszelf. En dat een stelletje idiots in naam van God dan moorden is geheel te wijten aan hun eigen blindheid, domheid, hoogmoed, etc... God in de hemel schaamt zich kapot voor zulk misleidend 'opium'.

ziel | 03-04-05 | 20:13

De uitspraak "religie is opium voor het volk" gaat erover dat religie het volk in slaap sust, ze koest houdt. De analogie kwam voort uit de opiumhandel van de Engelsen in de koloniale tijd. Ook de Engelsen wilden het volk verslaafd en afhankelijk houden.

Als je de rol van de Katholieke kerk, maar ook de gereformeerde bekijkt in het emanciperen van de arbeidersklasse is het wel degelijk zo dat de kerken zich ten doel stelden het volk rustig te houden en de status quo te handhaven.

Dat geldt niet alleen voor Nederland dat geldt voor ieder land in welk tijdperk dan ook waar religie een rol speelt (altijd en overal)

Ergo, Religie is Opium voor het Volk.

Commentaarder | 03-04-05 | 20:13

Quote Commentaarder:"De kerk is schuldig aan meer doden dan de hele NSDAP en CCCP bij elkaar, en jij neemt het voor zo een misdadigersbende op?
Criminelen zijn het, alle priesters, kardinalen en pausen."

Ik weet niet wat jou probleem is commentaarder, waarschijnlijk eens een keer betast door een pastoor toen je jong was, maar deze uitspraken zijn wel heel erg sterk.
Alleen Stalin heeft al 60 miljoen doden op zijn geweten, dus zie dingen een beetje in proportie. Waarschijnlijk doel je op de aidsdoden in Afrika. Alhoewel het anticondoombeleid van het Vaticaan niet erg bevordelijk is geweest tegen de strijd om aids, vind ik het nogal een verschil of je mensen op eigen gezag laat neerschieten of in goelags opsluit, of dat mensen door hun eigen gedrag een dodelijke ziekte oplopen.

zinvol geweld | 03-04-05 | 20:10

@Ruler Haha wat bijna niemand beseft is dat Jezus ooit timmerman was

ziel | 03-04-05 | 20:08

Wat bijna niemand weet is dat deze paus heeft gespeeld in het nationaal rugby team van Polen....

Ruler | 03-04-05 | 20:07

het idee van een paus is misschien wel een beetje opium achtig (de papa van het volk) maar het christendom zelf niet...

happyfew | 03-04-05 | 20:03

hmmm ik verdedig geen paus. ben anti katholiek met al die poespas. verdedig wel het christendom tegen de doelloze opmerking dat het opium van het volk is. ja, van het volk, is het vervolg van de schrijver van die opmerking, want het volk wil zich troosten in al deze kapitalistische erbarmelijkheden!

happyfew | 03-04-05 | 20:02

De Paus is overleden aan onzin.

Framoes | 03-04-05 | 20:01

Heb uit vertrouwelijke bron dat er 3 dubbeldekkers geregeld zijn met mensen in roze geenstijlshirts op naar DaJudge. En nu maar hopen dat ie genoeg bier en bbq voer heeft!!!!

Gangster of love | 03-04-05 | 19:57

happyfew, het is wel grappig dat je het fundament van de Staat der Nederlande, strijd tegen Spanje en de Roomsen verloochent. Iedereen die het voor de Paus opneemt is een landverrader. Er worden juist veel te weinig katholieken vervolgt, dat is wat er mis is.

De kerk is schuldig aan meer doden dan de hele NSDAP en CCCP bij elkaar, en jij neemt het voor zo een misdadigersbende op?

Criminelen zijn het, alle priesters, kardinalen en pausen.

Een coke dealer die de armen een schooltje schenkt is niet ineens een goed mens. Een dictator die een kind over zn bolletje aait voor het oog van de camera is niet sympathiek.

De leider van een misdaadsyndicaat die de grond kust is niet heilig

Commentaarder | 03-04-05 | 19:56

@ happyfew
Ja waar maak je je dan druk om.

Gangster of love | 03-04-05 | 19:54

samoeraizwaarden gaan het helemaal worden in 2005.
Ow trouwens hier in de straat waar toch 99.9% katholiek is (1 is niet katholiek rara wie is dat) werden gewoon de bierflessen opengetrokken en de BBQ opgestookt hoor en ik weet vrijwel zeker dat dit vanavond ook weer het geval zal zijn en morgen avond en...

DaJudge | 03-04-05 | 19:53

dat heeft niets met opium te maken.. dat is een welbekende argumentatie tegen godsdienst die je in de kroeg ook elke avond kunt horen

happyfew | 03-04-05 | 19:49

Tekst is inmiddels aangepast en de reacties zijn volledig verwijderd.
Iemand een mirrortje van de oorspronkelijke tekst???
Wat een slapjanusen zeg.........

~Pyro~ | 03-04-05 | 19:40

@ziel inderdaad.. we zitten hier wel lekker veilig.
enne.. opium voor het volk? die uitspraak is toevallig van je reinste rascommunist. wie is het met zo iemand eens?

happyfew | 03-04-05 | 19:34

En zo worden nog veel meer christenen vervolgd i bepaalde landen. Zie hier voor een overzicht. WAt dat betreft treffen wij het in NL met de godsdienstvrijheid... Al leidt dat hier weer tot andere onwenselijkheden.... www.opendoors.nl/htm/nieuws.php

ziel | 03-04-05 | 19:28

Het is inderdaad zo dat in China een gevaar is. Voor bepaalde christenen dan. www.opendoors.nl/htm/?p=cn

Een door westerlingen ondergewaardeerd probleem.

ziel | 03-04-05 | 19:27

De EO is het gele gevaar!!!

.grover | 03-04-05 | 19:20

zo... EO heeft reaguurboekje gesloten en het bericht aangepast. De verantwoordelijke auteur zal waarschijnlijk op auditie moeten bij ome knevel..

G-unite | 03-04-05 | 19:20

@Muxje,
ja, vooral in de VS, over pedofiele priesters en claims voor jongetjes die zich door een jurk hebben laten zuigen.

fuckje | 03-04-05 | 19:19

Heeft de RK tegenwoordig nog iets anders te melden dan de gezondheidstoestand van de zooveelste gammele kerkvader?

Muxje | 03-04-05 | 19:07

Zwaar overtrokken, al die aandacht voor het overlijden van een oude man. In de Amsterdamse Cuypershof stierf enkele weken geleden ook iemand; daar was aanmerkelijk minder aandacht voor.

Ganglion | 03-04-05 | 19:00

Dat mensen doodgaan is natuurlijk nooit leuk, enkele gevallen daargelaten, maar de hele hype rondom het overlijden van JP de 2e is zwaar overtrokken. Het blijft opium voor het volk al dat gezever. That's all there is to it! Condoleances in ieder geval voor het overlijden van de oude normale man.

azurnieuws | 03-04-05 | 18:44

Paus: Tja, blij voor 'm. Eindelijk naar de baas inplaats van al dat 'aardse lijden'. Nou t is 'm gegund, als ie z'n opvattingen maar mee neemt.
EO:'Geel gevaar'?
Och jeetje! ehm ik bedoel natuurlijk 'Pinadkaas' Ehr, nee wacht!
Die arme zielen hebben hun scheld instructies niet gehad zeker.(als het de A-damse justitie lukt, waarom dan de almachtige niet?).
Mafkees met zwaard: 'De politie wist de man met pepperspray te overweldigen.' ??!
WTF? Slaat aan het slachten gewapend met een zwaard en legt het af tegen een busje peper? Wat een loser! Tot seppaku dwingen die randmongool, met een plastic lepeltje als t effe kan.

X4I | 03-04-05 | 18:39

'Het land van het gele gevaar'
lol, de EO roeleert!

Quintana | 03-04-05 | 18:36

Farewell, my Pope

By Linda Simpson

No hope
For the Pope
A downward slope
At the end of his rope
Silent is the stethoscope
Oh, the scope, the scope!
How will we cope?
The faithful will mope
And mope and mope
Me, I?ll skip rope
Read my horoscope
Watch my soap
Eat some cantaloupe
And daydream of the day I elope
But I won?t mope for the Pope
Nope, nope, nope
I?m gay and I?m proud
And he was a dope

.

dadada | 03-04-05 | 18:32

De EO heeft gelijk. China is een grote bedreiging voor onze economie. Het 'gele gevaar' is allerminst overdreven.

aardappel | 03-04-05 | 18:25

hmm..
der is trouwens ook al een johanes paulens de bos kabouter de 3 gevonden... :S

sebas... | 03-04-05 | 18:21

De EO heeft inderdaad een vooruitziende blik. Binnen tien jaar zal China de wereld overheersen. Marijnissen kan zijn maopakje alvast uit het vet halen.

Ganglion | 03-04-05 | 18:17

die overlijdensacte zien lijkt me (misschien het verkeerde woord) leuk

Orion | 03-04-05 | 18:07

In Stuttgart sneed een Tamiltijger mensen de ledematen af.

wimpie | 03-04-05 | 18:06

leuk.. een EO reaguurboekje..

G-unite | 03-04-05 | 18:04

over chinamannen gesproken (chinaman = bedenksel van p. Kouwes)

Jean-jack is de naam | 03-04-05 | 18:03

Afgehouwen ledematen liggen door de kerk?
Heeft die doodgereden chick met dat Samurai zwaard misschien een zusje in Duitsland?
:

Dicky ! | 03-04-05 | 18:02

Het zal me niets verbazen als binnenkort een bom op het vaticaan valt, over gevaar gesproken.

fuckje | 03-04-05 | 17:58

LOL Die EO het gele gevaar, das pas discrimineren!

Jedebielebroertje | 03-04-05 | 17:57

Ein Tamile, is dat zo'n Tamilse tijger?

Pannie | 03-04-05 | 17:55

De paus schijnt, tenminste wat veel media beweren, aan een hartstilstand overleden te zijn. Vraag me toch af waar ze zulke ongelooflijke onderzoeksresultaten vandaan halen...

Brunmeester | 03-04-05 | 17:54

Amokläufer mit Samuraischwert durch Kirche gestürmt

In Stuttgart ist ein Amokläufer während eines Gottesdienstes in eine Kirche gestürmt und hat mit einem Samuraischwert um sich geschlagen. Er tötete einen Menschen und verletzte mehrere. Die Polizei spricht von einem "Bild des Grauens".

Stuttgart - Der erste Notruf ging um 15.48 Uhr bei der Polizei ein. Was die Beamten wenige Minuten später am Tatort im Stadtteil Zuffenhausen vorfanden, war, so eine Polizeisprecherin, "ein Bild des Grauens". Mitten in einem Gottesdienst sei ein Amokläufer über die versammelte Gemeinde in der evangelisch-methodistischen Kirche hergefallen.

Wie es hieß, war ein junger Mann in die Kirche gestürmt und hatte mit einem Samuraischwert um sich geschlagen. Er tötete einen Menschen und verletzte drei weitere schwer. Eine Frau schwebt in Lebensgefahr. Die Polizei überwältigte den Mann mit Pfefferspray. Über die Identität des oder der Toten sowie der Verletzten konnte der Sprecher ebensowenig Angaben machen wie über das Motiv des Täters.

Nach Angaben der Polizei wurde der Tatverdächtige, ein Tamile, festgenommen. "Abgeschlagene Gliedmaßen liegen in der Kirche herum", so die Sprecherin. "Die Kirche wird momentan nach möglichen weiteren Tätern oder Opfern durchsucht."

Nach Polizeiangaben feierten in der Kirche im Stadtteil Zuffenhausen zum Tatzeitpunkt Dutzende Gläubige - vor allem Tamilen und Inder - einen Gottesdienst. Die etwa 40 Gläubigen wurden von einem Kriseninterventionsteam psychologisch betreut. In den vergangenen Jahren hatte es mehrfach Amokläufe mit Schwertern gegeben. Erst im Oktober vergangenen Jahres metzelte ein 22 Jahre alter Besitzer eines Waffenladens in Amberg in der Oberpfalz mit einem Samurai-Schwert nieder. Wie ein Samurai mit freiem Oberkörper tötete zudem im April 2004 ein 25 Jahre alter Mann in Schleswig-Holstein einen 22-Jährigen mit sechs Schwertstichen. Im September 2003 hatte ein junger Versandhaus-Angestellten aus Pforzheim einer Kollegin ebenfalls den Schädel gespalten. Und im Juni 2002 hatte ein 22-Jähriger in Bayern seine Mutter mit einem Schwert geköpft.

Pannie | 03-04-05 | 17:53

'Religie is het opium van het volk'
Zo zie maar weer waar het allemaal toe kan leiden.

Gangster of love | 03-04-05 | 17:48

Wow, rondvliegende ledematen in de kerk.

Poepvlek | 03-04-05 | 17:43

Fleischbaum, kan je een kopietje van de Overlijdensakte hier plaatsen. 'k Ben zeer benieuwd naar datum en tijdstip.

boertie | 03-04-05 | 17:41

Als iemand deze uitgezakte Boeddhist even kan uitleggen waarom ik opeens een geel gevaar ben?

Tsuru | 03-04-05 | 17:40

P.Kouwes moet trouwens de nieuwe paus worden, dat is de perfecte kandidaat, vooral qua het reutelen van onbegrijpelijke bijbelteksten.

Specht | 03-04-05 | 17:40

'Christenen lopen achter op ontwikkelingen in de samenleving. Dat beeld is bedrieglijk, volgens trendcolumnist Wim de Knijff. Christenen zouden zelfs als voorlopers bestempeld kunnen worden.'

:D

Draaitafel Demagoog | 03-04-05 | 17:37

Wij willen naar Rome! GS regel es ff wat busse!

blawablawa | 03-04-05 | 17:36

amen!

Cest moi | 03-04-05 | 17:34

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken