achtergrond

Geenstijl

D66 door het stof

Buigt u even?D66 blijft in het kabinet. Mede door het wegblijven van de Roze-GS-bussen blijven de Democraten in de regering. Met een 2/3 meerderheid ging het congres uiteindelijk akkoord. Feest bij de partijtop die werkelijk alle registers open trok. Hans van Mierlo redde uiteindelijk de club. Hij daagde CDA en VVD uit om D66 serieus te nemen. "Reken maar dat wij de komende 2 jaar ons zullen inzetten om jullie punten te verzilveren." Ha, ha, CDA en VVD zien ze aankomen. StarF*cker voorspelt D66 een spek-en-bonen-rol. UPDATE: Zoals wij gisteren al meldden is paus Johannes Paulus II op 84-jarige leeftijd overleden.



D66 ziekelijk ambitieus

Het leek wel politieke striptease vanmiddag... D66 heeft zich tijdens het congres laten zien als een ziekelijke machtspartij waar de inhoud niet telt, maar het bezetten van het pluche door echte regenten als de aangetrouwde vriend van de Majesteit Laurens Jan Brinkhorst, die meedoet aan Balkenende 2 als minister van Overbodige Zaken en slechts de Majesteit lippendiensten bewijst. Wat ever will be...

Het leukste in dit gemanipuleer was de dienstdoende voorzitster. Toen de bekende kinderboekenschrijver Jan Terlouw de aanwezigen probeerde het mes op de keel te zetten door te waarschuwen dat het verwerpen van dat Paasakkoord het politieke einde zou betekenen van de hele partij en er eindelijk wat woedend geroezemoes uit de zaal kwam, mopperde deze Democratische feeks "dat emotie alleen in de microfoon mocht worden geuit." Opvallend was ook hoe ze critici van Boris Dittrich behendig afhamerde. Het zal wel.

Het congres was geregisseerd als een Roemeens partijcongres in de Ceausescu-jaren. Bij sommige D66-politici denk je echt dat ze alles doen om de partij te manipuleren. De teksten van voormannen als Boris Dittrich en Laurens Jan Brinkhorst waren bezwerend en schilderden de rampzalige gevolgen van een Nederland zonder D66 in de regering. "Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis is de gekozen burgemeester nu bespreekbaar en dat dankzij D66," riep de nieuwe minister van Niks Alexander Pechtold die volgens Trouw als wethouder van Leiden alle regententrucs uit de kast haalde om maar referendums in Leiden te voorkomen, ondermeer over de aanleg van een spoorlijn dwars door de stad.

Het past in het beeld wat ik heb van D66. Vroeger waren het aardige naïeve mensen die zich met een behoorlijk salaris druk maakten over milieu en het staatsrecht en konden met Hans van Mierlo als hun hopman weinig kwaad. De laatste jaren stroomt er ander D66-volk in groten getale binnen. Ambtenaren die via de politiek hogerop willen. Van klerk 2 naar klerk 1 en dan burgemeester van Wijdewormer. Of overambitieuze studentjes die keurig hun CV willen oppoetsen door politiek actief te worden bij D66. Bij de PvdA en de VVD zal dit absoluut ook gebeuren, maar daar zullen de zeefjes beter zijn en vallen de strebertjes wat sneller door de mand.

Vervolgens likken en slijmen ze zich bij D66 omhoog net als ambitieuze dames als Poezewies van der Laan die de partij als carrièresprong gebruikt om nog verder op te rukken naar hogere sferen. Bij dames als Poezewies had het ook CDA, VVD of PvdA kunnen zijn maar bij D66 lopen dit soort jufjes tegen soortgenoten aan. Het type mensen wat je niet als collega wilt. Altijd een ander naaien en slijmen met de baas om hogerop te komen en de D66-jufjes spreiden hun benen niet voor het genot maar voor de ambitie. Bos, Wilders, Van Aartsen, je kan er van alles van vinden, maar ze staan ergens voor. D66 staat voor list, bedrog en manipulatie en toch door CDA en VVD genaaid worden. Want: PvdA en VVD zullen alles voor en achter de schermen doen om de bestuurlijke vernieuwing te vertragen, het CDA zal nooit toestaan dat D66 de publieke omroep op de schop neemt en die fooi voor onderwijs was toch al toegezegd. Kortom: een spek-en-bonen-congres waarbij D66 veel overeenkomst vertoont met de Paus in zijn laatste uren. Wie dient het sacrament-der-stervenden toe?

Kortom fijne vrienden. Ik had deze afloop voorspeld en zal met plezier de vin rouge en champagne van een aantal reageerders incasseren. Wanneer, waar en wie?

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.