achtergrond

Geenstijl

Red ter Land Ter Zee en in De Lucht

Buigt u even?Er dreigt een hoop "leuks" van de Nederlandse televisie te verdwijnen als de D66-leden zaterdag besluiten om door te gaan in het kabinet Balkenende 2. De paniek is groot in het Hilversumse waar staatssecretaris Medy van der Laan met harde hand orde op zaken wil stellen. De actualiteiten naar de NOS, exit Netwerk en Twee Vandaag. Frans Bauer in Oezbekistan van de TROS naar RTL 4 en last but not least het oudste amusementsprogramma op de Nederlandse publieke tv dreigt te sneuvelen. Ter Land Ter Zee en in De Lucht. De enige goeie dj op het zwaar zuigende Radio 3, de BNN-er Wouter van der Goes, wil daar wat aan doen en actie gaan voeren voor het behoud van het lulligste spelletje op de Nederlandse televisie ooit. Als het aan Wouter ligt komt heel Nederland vol te hangen met posters voor het behoud van dit TROS-amusement. Starf*cker lacht zich rot over alle paniek in Hilversum waar de verkoop van Prozac naar recordhoogtes stijgt en de bierpomp in de omroepkroegen overuren draait. UPDATE: Inmiddels roept ook de NCRV D66-leden op tegen het paasakkoord te stemmen teneinde Ter Land Ter Zee en in De Lucht te redden...



Exit publieke omroep

Als je wilt weten, hoe de publieke omroep in paniek is raad ik je aan om te gaan lunchen bij de befaamde antieke omroepkroeg De Jonge Haan aan de s-Gravelandseweg in Hilversum. Vooral de saté en de Dim Sun kan ik van harte aanbevelen. Verhitte koppen daar en maar schelden op de politiek en veel onbegrip over hun uit de politiek of kerk gedropte bazen.

Even kijken op de site www.bezorgdeomroepmedewerkers.nl laat die verwarring zien, niet in het minst veroorzaakt door de wat al te ijverige mediastaatssecretaris Medy van der Laan. Afgelopen weekend kreeg deze mantelpakjestante het voor elkaar dat nieuws en actualiteiten in de toekomst door de NOS zullen worden verzorgd. Maar vandaag in de VARA-microfoon toeterde de D66-juf alweer iets anders. Let op. Ik citeer de site van het omroeppersoneel.

"Staatssecretaris Medy van der Laan laat in het midden of actualiteitenprogramma's in de categorie "nieuws" vallen, of als opiniërend kunnen worden beschouwd. In het Paasakkoord is afgesproken dat de NOS na 2008 verantwoordelijk wordt voor alle nieuwsprogramma's, op basis van interne pluriformiteit. De omroepen worden verantwoordelijk voor de opinieprogramma's. In het VARA-programma De Ochtenden op Radio 1 zei Van der Laan dat ze zich kan voorkunnen stellen "dat 'sommige actualiteitenrubrieken' door de NOS worden verzorgd, en andere actualiteitenrubrieken 'een meer opiniërend karakter krijgen' en dus bij sommige omroepen blijven. CDA-kamerlid Atsma zegt er van uit te gaan dat Netwerk bij KRO, NCRV en EO blijft, maar een groot deel van de redactie wil juist meer samenwerken en het programma daarom liever onderbrengen bij de NOS."

Ha, Ha. Vind daar maar eens oplossing. De meerderheid van de journalisten bij de actualiteitenrubrieken heeft niks met het zwaar aangezette profielverhaal. Nieuws is nieuws en achtergronden zijn achtergronden. Zij blijven het absurd vinden dat soms drie Nederlandse camerateams in een ver buitenland de zelfde onderwerpen draaien met vaak dezelfde vragen. Kijk maar eens bijvoorbeeld hoe gemakkelijk TROS en EO konden samenwerken in Twee Vandaag. Nee, kamerleden als Joop Atsma worden door partijbonzen en omroepbazen als zetbaasjes ingezet om bij de omroepen het pluche warm te houden en de laatste restanten van socialistische en christelijke verzuiling overeind te houden. De makers van de tv-programma's kunnen dit allang niet meer volgen. Maar de verwarring kan nog gekker.

Opnieuw starring Joop Atsma. "Sinds zondag is in ieder geval de strijd losgebarsten over de drie genres van Van der Laan: nieuws, opinie, kunst/cultuur/educatie. In NRC Handelsblad van dinsdag ergert Communicatiewetenschapper Piet Bakker (UvA) zich aan de indeling, die in zijn ogen "onuitvoerbaar" is. Vrijwel alle programma's kunnen in alle drie categorieën worden ingedeeld. "Slechts een procent van de programma's, zoals Sterrenslag, is puur amusement. (...) Van alle spelletjes en quizzen kun je in theorie iets opsteken, en kan je dus scharen onder educatie". Terwijl Medy van der Laan Kopspijkers "een opiniërend programma" vindt, is CDA-kamerlid Atsma van mening dat het om "links amusement" gaat, en dus van de publieke zender moet verdwijnen."

Wat een non-discussie. Een hek om het Hilversums mediapark zetten, hoger dan nu, en er een reservaat van omroepfossielen van maken! Televisie maken we wel via "de stream". Optiefen met de Atsma's van deze wereld die nog blijven geloven in de wereld van een ander amusementsprogramma "Toen was geluk heel gewoon". Joop ruikt echt naar spruitjes!

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.