Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Cijfertjes: je hebt geen fuck aan een hbo-diploma

veterstrikdiplomadeel2.jpgDus je hebt een hbo-diploma? Helemaal afgestudeerd en zo. Schouderklopje voor je. Knaak scoren bij je oma met dat papiertje. En dat is dan ongeveer gelijk het meeste geld dat je uit dat veredelde veterdiploma gaat halen. BNR copy-paste gegevens uit de HBO-monitor en daaruit blijkt dat een afgestudeerde hbo'er tegenwoordig 361 euro minder verdient dan een afgestudeerde hbo'er in 2009. Per maand. Na inflatiecorrectie blijkt dat een hbo'er qua salaris op het niveau zit van 1997. Pff. 1997. Dat was nog in de tijd van de Tamagotchi, Venga Boys en dat vrouwen kiesrecht kregen. Middeleeuws. Prehistorisch. Voordeoorlogs. Oorzaken: teveel hbo-slaafjes die allemaal exact hetzelfde niet kunnen, te weinig banen. Veel hbo'ers werken buiten hun vakgebied. Veel hbo'ers werken onder hun niveau. ONDER HUN NIVEAU! Een hbo'er die onder zijn niveau werkt is bijna net zo onmogelijk als een PVV'er met een constructieve bijdrage aan het maatschappelijk debat, maar ze krijgen het voor elkaar. Dat moet je ze dan wel weer nageven. Hoe dan ook. Iedere junk, zwerver en uitkeringstrekker vanaf 2020 is tussen 2010 en 2016 afgestudeerd aan het hbo, kunnen we concluderen. Je hebt meer aan een Arabische naam, een Iraans paspoort en een baard als je naar Amerika wilt reizen, dan aan een hbo-diploma als je de banenmarkt wilt veroveren. De hbo'er vult het gat tussen onbetaalde stage en een tijdelijke aanstelling met de functies overdag gamen, Instagram afstruinen naar mensen die wel een leven hebben en festivalletjes aflopen. Sneu, maar het zijn de harde feiten van de dagelijkse realiteit. Helemaal Beroerd Onderaan, dat is waar hbo voor staat tegenwoordig. Maar hey, je hebt wel een diploma. Dus je moeder kan trots op je zijn. Dat heb je dan in ieder geval wel.

Reaguursels

Inloggen

Volgens mij speelt de crisis de grootste rol, waardoor al jaren angst bestaat om mensen in vaste dienst aan te nemen. Toch raar want ontslaan is nog nooit zo makkelijk geweest.
Vervolgens worden alle vacatures via detacheerders gespeeld, die het voor elkaar weten te krijgen een fikse vergoeding op te strijken. Waarvoor kun je je afvragen.
Dus blijft er voor degene die het echte werk opknapt, minder over.

terzijde;
natuurlijk zijn de detacheerders ook een bijprodukt van onze uiterst intelligente keuze om ons vooral te specialiseren in de dienstverlenende sector.

de schijtlading aan ''professioneel'' vrouwvolk idem, die je over je heen krijgt als je aan de kant wordt gezet is niet te stuiten. Van ''inhouse'' training vlak voordat je de finale schop krijgt, en vervolgens het UWV..

en niet te vergeten;
het tekort aan handjes. waar in de zorg deze gewoon worden wegbezuinigd, is er in de techniek een tekort aan LTS-ers en MBO-ers ontstaan. geen animo meer voor.
Daardoor zijn er ook minder HBO-ers nodig.

tip voor de jonge lui, wees niet bang voor een paar vuile handen. ICT is lang niet alles. En als pennelikker kom je tussen kwebbelend vrouwvolk te zitten.

Van Nostrand | 29-07-14 | 12:05

@DeKoningVanGeenstijl
Ha, dat wist ik niet. Maar veruit de meest verbazingwekkende info uit dat stukje is voor mij toch wel dat Quid dus blijkbaar zo lang een luid predikend Christengekkie geweest is!?!?
Dank u, vanaf de camping in Frankrijk, voor deze lolwut?

mygfisbrazilian | 29-07-14 | 08:35

Ik ben 27 en verdien 3200 euro. Pas 4 jaar afgestudeerd HBO logistiek. Gewoon Lean Six Sigma gedaan op hoogste niveau. Investering die zichzelf terug betaald!

DwaazzZZzz | 28-07-14 | 23:21

Hoe is het eigenlijk met het studiehuis ? Nu sterfhuis ?

Danbolig | 28-07-14 | 21:09

Het diploma maakt niet zoveel uit als je eenmaal een CV hebt opgebouwd....
Zeker met het gemiddelde HBO pretdiploma uit de niet-exacte grabbelton ben je vandaag de dag echt niets bijzonders en als ik zie wat het niveau is van die sukkels en vooral trienen met zo´n vodje vind ik het niet gek dat ze niet veel verdienen....
Het probleem is dat vandaag de dag ong. 50% van de jongeren een academische titel of hbo diploma haalt kan er van iets "hogers" niet meer gesproken worden; blijkbaar kan iedere sukkel c.q. muts met een IQ hoger dan Bonnie St. Claire zo´n ding halen, want in onze dictatuur van de grijze middelmaat zorgen de progressieve machthebbers in het onderwijs er wel voor dat er niet te veel geselecteerd wordt op kwaliteit want dat is natuurlijk veel te rechts.... Overigens is het met hetgeen er van de universiteit afkomt niet veel beter gesteld, als ik zie welke nitwits er met een titel rondlopen....

agitsnob | 28-07-14 | 20:54

Nivelleermarionet | 28-07-14 | 14:37

Ik zou maar eens gaan rondbellen dan, want ik denk dat ze je het dubbele betalen.

Dubz | 28-07-14 | 20:17

Gewoon lekker uitkering trekken. Het is uitbuiten of uitgebuit worden.

typtyphus | 28-07-14 | 20:15

Occipitaalcasibus | 28-07-14 | 18:49
Dan heb je onderhand een goed CV en maakt het diploma minder uit.
Maar inderdaad, een HBO-diploma is tegenwoordig evenveel waard als een rijbewijs: je kunt niet zonder, maar het onderscheidt niet.

Klontenkoker | 28-07-14 | 18:51

triest genoeg inderdaad dat je zuur verdiende HBO diploma geen ruk waard is (en ja, ik stam nog uit de tijd dat een HBO diploma goud waard was)

Occipitaalcasibus | 28-07-14 | 18:49

StarFox | 28-07-14 | 17:11
Je vergeet voor het gemak dat een gemiddelde opleiding daar $35000 per jaar kost, je geen WW hebt zoals in nederland, laat staan pensione- en gezondheidszorgverzekeringen. Moet je daar allemaal nog van betalen.

Klontenkoker | 28-07-14 | 18:47

Opleiding is wat je er mee doet. Zoveel mensen hebben een opleiding, zelfs master studenten, en halen er uiteindelijk niets anders uit dan een knullig baantje bij een groot bedrijf/multinational zonder echte doorgroeimogelijkheden. Het niveau van HBO opleidingen verschilt enorm en uiteraard ook wat men er mee doet. Ikzelf heb een Engelse studie gevolgd, deze was een stuk pittiger dan de gemiddelde studie omdat het internationaal georiënteerd was (volledig in Academic en Business English) en je meteen werd klaargestoomd voor de internationale markt. Hierin heb ik dus veel meer kansen dan menig standaard HBO student (zit niet vast aan Nederland) en diegenen die afgestudeerd waren aan deze opleiding hadden dan ook praktisch allemaal in no-time een goedbetaalde en leuke baan.
|
Overigens is het aan de crisis te danken dat het aanbod enorm groot is en de vraag laag, oftewel startsalaris gaat omlaag.
|
Wat mij wel vaak opvalt is dat er teveel mensen studeren om het studeren en totaal niet snappen wat ze uiteindelijk aan het doen zijn. Druk van externe factoren is vaak de boosdoener (ouders, vrienden, geld, etc.) waardoor men totaal niet goed terecht komt en uiteindelijk een flutbaantje aanneemt om maar van het gezeur af te zijn. Dit begint al op de HAVO/het VWO waar zeer slechte voorbereiding wordt gegeven voor het HBO/WO. Studenten en opleidingsboeren zien zelf door de bomen het bos niet meer met alle keuzes en het pretentieuze geneuzel over wat je allemaal wel niet leert en kan na je studie. Hoe langer er niet wordt ingegrepen in dit systeem, hoe ingewikkelder het wordt en dat zal zeker niet ten goede komen aan de kwaliteit.
|
Het systeem moet op de schop en het moet duidelijker en niet alleen gefocust op CV en 'zelfreflectie' maar ook op netwerken. Teveel mensen op de verkeerde plek, kost veel geld en is frustrerend voor zowel de school als de student. Toelatingsexamens en strengere toelatingseisen worden al ingevoerd maar mijns inziens nog steeds te gemakkelijk op vele opleidingen als ik het vergelijk met de mijne.
|
Het kul verhaal dat het vroeger allemaal moeilijker was is niet waar, het was anders. Er zijn momenteel meer tools beschikbaar om te studeren en tijden veranderen. Vroeger werd veel gefocust op kwantiteit en boekenkennis, welke ze nu proberen om te zetten naar meer focus op kwaliteit (en minder tijdverspilling in stampwerk) in een wereld waar steeds meer soorten banen beschikbaar, informatie met 1 druk op de knop beschikbaar is en andere dingen van veel groter belang zijn. Die vergelijkingen zijn echt niets waard en is hetzelfde als zeggen dat vroeger alles beter was zonder telefoons, internet, etc.
|
Heb bovenstaande geschreven veelal vanuit eigen ervaring en ideeën over het onderwijs en is dus niet per definitie op feiten berust. Daarnaast is het deels verleden en tegenwoordige tijd geschreven gezien het verder niemand wat aan gaat of ik momenteel nog studeer of niet en welke opleiding ik exact doe.
|
TL;DR Quid heeft een leuk feitje gevonden (begin salaris is lager, no shit het is crisis), trekt het uit de context en maakt er een leuk artikeltje van zoals hij wel vaker doet. Het systeem moet beter en kan beter, maar dat ligt bij de overheid en de scholen/universiteiten die orde in de chaos moeten creëren voor de studenten die veelal de kluts kwijt zijn en slecht worden voorbereid op het HBO/WO.

Boumans | 28-07-14 | 18:15

ik heb rond '90 mijn propedeuse elektrotechniek gehaald en ben toen overgestapt naar een universiteit. Ondanks dat het niveau goed was was het op de universiteit 5 keer moeilijker qua wiskunde. Uiteindelijk met veel genoegen gehaald maar verwacht niet dat je bakken gaat verdienen. Dat zal misschien komen omdat ik in het begin een beta nerd was zonder vlotte babbel (uit een normaal milieu) en geen Floris-Jan type uit een "goed milieu" Nu verdien ik echter vrij goed.

Han Jammer | 28-07-14 | 17:48

Ik vermoed dat je dezelfde stelling kunt pineren voor academici. Kwestie van dalende vergoeding voor HBO-plus werk.
En je hebt zeer nuttige HBO-ers, nutteloze academici en andersom. Net zo'n onzinverhaal als die sinaasappelen. Hoewel, dat laatste zit nog wel iets in.
kwit -1

xspalm | 28-07-14 | 17:17

Jeroen Dijsselbloem heeft als PvdA-er ooit de parlementaire onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen voorgezeten. Zoals dat usance is verscheen er een lijvig rapport dat zoals ook usance is in een diepe la verdwenen is. En alles bleef zoals het was, er is helemaal niets mee gedaan..
In feite echter zwaar belastend voor de PvdA, zelfs de toenmalige voorzitter Felix Rottenberg heeft in de media herhaaldelijk toegegeven, dat de PvdA het Nederlandse onderwijs onder het motto "de maakbare samenleving" naar de kloten geholpen heeft. Wat is er van de middenschool terechtgekomen ? Elk hoofd van een school, directeur, rector doet zijn/haar uiterste best om toch vooral naar de buitenwacht met mooie resultaten te schitteren. Hij/zij vertelt er NOOIT bij hoe zwaar het personeel onder druk gezet wordt om met "mooie cijfers" te scoren, hoe collega's tegen elkaar uitgespeeld worden. Dat levert weer nieuwe leerlingen/studenten op, ik bedoel eigenlijk directie-uren/diensturen zodat zij in elk geval niet voor de klas hoeven. Dat nooit meer ! Bovendien doet CITO nog een belangrijke duit in het zakje en dit alles heeft een rampzalige verlaging van het niveau met zich mee gebracht. Geslaagd voor Cito, maar op de vervolgschool moet meteen begonnen worden met rekenen en taal, gewoon basiskennis. Talloze experimenten waren en zijn er, meestal onzinnig en zodra bemerkt wordt dat het weer niks wordt beginnen we met een nieuw experiment, Juist ja, de leerlingen zijn hier keer op keer het slachtoffer. Er is nooit rust in onderwijsland, maar dan ook nooit !

Danbolig | 28-07-14 | 17:16

Salarissen van universitair afgestudeerde technici zijn ook niet om over naar huis te spreken.

In Amerika verdien je als startende ITer al snel zo'n $6000 per maand. Bijna geen belasting dus je houdt ook nog lekker veel over. Ga je in Nederland werken mag je blij zijn met €2200 bruto. Van die 2200 mag je blij zijn als je er €1500 netto van over houdt. Al die jaren studeren om het hoogste niveau te bereiken en dan even veel verdienen als een bouwvakker met vmbo of mbo kwalificatie.

Ik bedoel hiermee totaal geen minachting voor bouwvakkers, het zijn hard werkende mensen. Maar een beloning voor een 'INVESTERING' ( aldus Rutte ) en jaren lang studeren mag er best wezen, die is er niet in Nederland. Werknemers naaien je in de kont en je mag zo de helft van je salaris naar de belasting gooien zonder dat werkende mensen er echt wat concreets voor terug krijgen in vergelijking met de landen waar belasting lager is.

Het is niets voor niets dat technici massaal weg gaan uit Nederland. De enige mensen die in dit zieke land worden gewaardeerd zijn overbetaalde managers en bankiers die elkaar riante salarissen geven. Logisch dat er technici te kort zijn in Nederland, ze worden simpelweg niet gewaardeerd voor het werk wat ze doen.

StarFox | 28-07-14 | 17:11

Het buitenland heeft dus géén interesse in toptalent uit Nederland, dat blijkt maar weer eens.

Gamlakuk zou ook niet in Engeland over een brug willen rijden die ontworpen is door een HTS'r met een genadezesje op de eindlijst......

gamlakuk | 28-07-14 | 16:33

Klontenkoker | 28-07-14 | 15:43
Ik heb geen last van frustratie hoor. Ik maak naast school gewoon zo'n 21uur in de week. Mede omdat je veel minder lesuren hebt dan bij MBO. Dus dat ene jaartje dat zij eerder klaar zijn zal het verschil zeker niet maken.

Fr08w3 | 28-07-14 | 16:25

Die quid bewijst maar weer eens zijn obsessie voor de PVV om in elk stukje van zijn hand iets negatiefs te zeggen over deze partij. Totaal niet terzake doende flauwekul opmerkingen aangaande de PVV.
Voortaan maar Alexander Quid of Johny Pechthold noemen, want beiden dezelfde pathologische obsessie tegen de PVV.

dogg525 | 28-07-14 | 16:04

@koning pruts
Ik vind het echt vervelend om te zeggen, maar bereid u maar voor op het ergste. In een land met een achteruitgang in welvaart komt er steeds minder geld beschikbaar voor onrendabelen. Dit betekent dat er in deze sectoren ook steeds minder werkgelegenheid is, zeker voor mensen met een relatief hoge opleiding. Tip: Laat u omscholen, of leer leven met de ergernissen van de zoveelste bezuiniging.

JanRooks | 28-07-14 | 16:02

nemo_rules | 28-07-14 | 13:39
Zoiets werd bij ons ook gezegd. Bleek alleen heel weinig van waar.. weet niet wanneer jij klaar was maar ik vond het niveau tegenvallen. Dus of een hbo wtb opleiding wordt onterecht als heel moeilijk gezien of de andere hbo opleidingen gaan helemaal nergens over. Ik vrees dat het een beetje van beide is, maar ik ken nog wel een paar waardeloze figuren die nu trots zitten te wezen op hun Ing titel..
Maargoed, ik heb zonder veel moeite een andere baan als ik dat wil, verdien ruim meer dan ik hiervoor als TD-er in ploegendienst verdiende. Ondanks dat ik dat heel leuk vond wil ik niet op mn 50e nog met ladders en gereedschap in de weer zijn, om 3 uur snachts, zoals mn ex-collega's. Misschien is het mijn perceptie, maar ik ken niet veel monteurs, lassers, spuiters, verspaners etc van 50-67 die echt overkomen alsof ze met plezier aan het werk zijn. Verder als (meewerkend) voorman komt bijna niemand. Dus zelfs als het salaris nu omlaag gaat denk ik dat een hbo papiertje op lange termijn beter af bent. In ieder geval in de techniek dan. Als je een onzin opleiding gaat doen in iets waar niemand op zit te wachten moet je niet gek opkijken als je eindigt met een heel andere baan 'onder' je niveau. Had je die kennis op niveau maar voor een meer realistisch vakgebied moeten opdoen.

noerg | 28-07-14 | 15:48

Fr08w3 | 28-07-14 | 15:38
Ik begrijpm je frustratie, maar je hebt niet helemaal gelijk. MBO-boys worden nog gewoon aangenomen hoor. aangezien zij minder lang op school gezeten hebben en al langer werken, hebben zij vaak een streepje voor op de HBO-er die net van school komt. Er is wel wat verdringing maar minder aan de onderkant dan aan de bovenkant.
WO-ers doen het btw ook voor een stuk minder tegenwoordig. Tarieven van bijvoorbeeld ZZP-ers zijn gedaald, men gaat nu ook voor €65 per uur aan het werk daar waar dat in 2008 nog €85 was.

Klontenkoker | 28-07-14 | 15:43

Sjonnie, waarom schrijf jij enkel haatstukjes? Heb jij toevallig WO gevolgd en ben je niet verder gekomen dan huilstukjes schrijven op GS? En ja ik doe HBO. Overigens weer een stukje top journalistiek. MBO'ers verdienen ook minder, dat staat nota bene op dezelfde pagina. En wat een geweldige conclusie. Sjonnie krijgt de informatie dat HBO'ers minder verdienen en buiten hun vakgebied werken en soms onder hun niveau. Conclusie: Je hebt niks aan je HBO. De grap is juist dat er gewoon weinig werk is en dat wij HBO'ers inderdaad worden aangenomen voor lagere functies. Sjonnie vergeet alleen dat die MBO boys en lager helemaal niet meer worden aangenomen.

Fr08w3 | 28-07-14 | 15:38

@sinar
Wereldvreemd much? Lager opgeleiden worden vaak zelf deeltijd begeleid, onder andere door sphers. Vrijwilligers mogen dergelijk werk niet doen omdat ze de kennis niet hebben van de stoornis, aanverwanten en risico's.

Door clowns als jij gooien ze nu de hele wmo op de schop waardoor de overheid met dezelfde billenwassenkaniedereen-retoriek laagopgeleiden met patienten laat werken die meervoudige persoonlijkheidsstoornissen hebben. Daarnaast vallen licht verstandelijk gehandicapten buiten de boot, want de indicatie voor aanmerking begeleiding verandert. Gevolg: 100,000 licht verstandelijk gehandicapten op straat met stoornissen, verslavingen, etc.

Ga eerst je mavo afmaken kind.

koning pruts | 28-07-14 | 15:38

Gelukkig zat dit eraan te komen: Universiteit is nu echt lastig geworden omdat je niet meer onbeperkt beurs krijgt =>
Velen kiezen voor het "veilige" HBO =>
Veel werkloze HBO-ers. Hoef je niet eens voor naar de HBO geweest te zijn om dat te kunnen beredeneren.

Komt het schanddal nog bij van de hogescholen die dimploma's weggaven alsof het ééndagscursuscertificaten waren en je HBO-diploma is geen zak meer waard.

Klontenkoker | 28-07-14 | 15:35

jozef6846 | 28-07-14 | 15:17

Studeerd met een "D".....

Die kantoortijgers doen wel jouw inkoop, jouw planning, maken jouw salaris over, etc. Iederen in een bedrijf verdient respect, dus stop met deze blauweboorden onzin.

Klontenkoker | 28-07-14 | 15:30

-weggejorist-

jozef6846 | 28-07-14 | 15:17

Het HBO eindexamen economie is vaktechnisch en qua begrijpend lezen thans minder dan eind 70 er jaren 5 VWO. En dus dalen de salarissen, want alle waar is naar zijn geld.

Ci Ty33 | 28-07-14 | 15:11

@Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 14:56

Ja, die types komen vanzelf zonder werk, inderdaad. Misschien mag ik me gelukkig prijzen met mijn werkomgeving, alleen bij mijn netwerkcollega's zie ik het nog niet terug. Wel bij een tweetal programmeurs, maar ook die beginnen ondertussen wel bij te draaien nu ze zien dat de omgeving echt veranderd.

Seth | 28-07-14 | 15:04

@Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 13:32
Ach ja, we vallen allemaal wel 's door de mand ;)

Smuts | 28-07-14 | 14:59

@ Seth | 28-07-14
Ik waardeer de zelfreflectie. ;)
Uiteraard, in een gemiddelde onderneming is er niet veel veranderd voor de netwerkbeheerder. Servertje, switch, kabeltje. Heerlijk simpel.
Alleen wanneer het wél een keer over virtualisatie of geavanceerde SaaS oplossingen gaat, geven veel ICT'ers niet thuis, of hebben ze er een intrinsieke afkeer tegen.
Veel ICT'ers kunnen het moeilijk verkroppen dat hun wereldje een stuk complexer is geworden.

Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 14:56

@ ProAsfalt | 28-07-14 | 14:39

Wat Linkse Zakkenvuller zegt klopt niet helemaal. Met 45+ kom je prima aan de bak in de ICT, zolang je maar bent bijgebleven op je vakgebied. Ben je dat niet, ja dan is 't lastig.

@ Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 14:32

Loop je wel te lullen over cloud- en virtualization, maar hoe denk je precies dat alle desktop PC's in een gemiddelde ICT opzet verbinding maken met je cloud? (Waar veel bedrijven liever geen gebruik van maken, om veiligheidsredenen. Een netwerkschijf is natuurlijk geen cloud.) Met wifi dongles? UTP blijft rete belangrijk. USB ook, komen gewoon nog nieuwe versies voor uit. Ik snap wat je probeert te zeggen over vasthouden aan oude principes, alleen mijn autistische kant begon te klagen. :P

Seth | 28-07-14 | 14:48

@ ProAsfalt | 28-07-14
Als je niet niet meegroeit met ontwikkelingen in het vakgebied, lijkt dat mij vrij logisch.

Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 14:46

Pffft... Ik ben tijdens de vorige crisis (2008) aan de baan gegaan en heb met een goede diploma (Informatica B), goede stage-ervaring en een beetje onderhandelen toen een prima startersalaris eruit gehaald. Je moet natuurlijk wel wat kunnen, om een baan te krijgen met een beetje salaris. Oud klasgenoten van de middelbare school met, inderdaad, vrijetijdsmanagement die hebben 't wellicht wat moeilijker, maar daar kan ik dan weer niet van wakker liggen. Had je maar een vak moeten leren.

Seth | 28-07-14 | 14:43

Het ego is vaak groter dan de kunde

Mark van Leeuwen | 28-07-14 | 14:40

@Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 14:32
Ben je mooi klaar mee.
Kennelijk met het bereiken van de 45 jarige leeftijd te oud voor de ICT.

ProAsfalt | 28-07-14 | 14:39

Aan HBO-ers heb je weinig, havisten vaak, mannetjes met een dasspeld, tevreden met EUR 4.000/maand maar geen harde werkers. Klokkijkers en filerijders.

van Oeffelen | 28-07-14 | 14:37

@lijn5 | 28-07-14 | 13:59
McPhart | 28-07-14 | 14:18
Ha! Prehistorische OS'sen? MUMPS, tegenwoordig Ansi-M genaamd. Ik heb dat geleerd op zo'n PDP doos van 1,50m hoog. Daar draaide Digital Standard Mumps op, wat een OS was en tegelijkertijd een script interpreter. Na een stroomstoring wist niemand meer hoe je zo'n ding moest booten. Hij vroeg om een boot device. Paniek! DU intypen, maar ik was de enige die dat wist. De tijd gaat komen dat ze 100K per jaar gaan betalen om die oude zooi aan de praat te houden.

Nivelleermarionet | 28-07-14 | 14:37

@ Dannydekr 2.0 | 28-07-14
Vergeet een vleugje autisme niet. ;)

Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 14:32

@ ProAsfalt | 28-07-14
Wil je alsjeblieft programmeurs niet op één hoop gooien met de gemiddelde ICT'ers?
Het probleem met de werkloosheid in de ICT is dat de eerste lichting 90's netwerkbeheerders te oud aan het worden zijn om mee te kunnen met de huidige mogelijkheden.
Die denken nog in USB-poorten en UTP kabels, terwijl er in het huidige Cloud- en virtualization tijdperk een ander type ICT'er gevraagd wordt.

Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 14:32

Zelden liet hij de mogelijkheid onbenut de mensen erop te wijzen dat hij academicus was. Dat zou men namelijk niet zomaar achter hem vermoeden.

Fierljepping on ice | 28-07-14 | 14:26

@lijn5 | 28-07-14 | 13:59
COBOL en FORTRAN zijn programmeertalen. COBOL (COmmon Business Oriented Language) is volkomen ongeschikt om een kernel mee te schrijven.
FORTRAN is een ander verhaal: daar zijn destijds wel de nodige OS'en voor Unisys/Burroughs mainframes in geschreven, maar die waren (zijn?) closed source.
.
Wellicht dat uw vader onderhoud pleegt op COBOL en FORTRAN programma's, maar aan een kernel sleutelen lijkt mij niet erg geloofwaardig. De enige GUI's in die tijd waren uitsluitend onder X11 en dat was in C geschreven...

McPhart | 28-07-14 | 14:18

keizeradmiraal4 | 28-07-14 | 14:13
Precies. HBO-rechten vult het gat tussen professionals en secretaresses. Scheelt klauwen met geld om 'gewoon' personeel te hebben met een redelijke juridische basiskennis.

flowert | 28-07-14 | 14:17

@bijscholing
Ik ben het grotendeels met jouw lijstje eens, maar ik zie de toegevoegde waarde van HBO-rechten dan weer wel. Gemeenten hebben veel aan dergelijke personen, vooral nu de overheid steeds meer bevoegdheden overdraagt. WWZ e.d. zijn gedrochten om toe te passen. Met het gegeven dat er bijna geen WO-juristen zich verdiepen in de sociale wetgeving, is een HBO-jurist een perfecte oplossing. Neem aan dat jij wil dat de door jou aangevraagde vergunning ook op de juiste manier wordt getoetst?

keizeradmiraal4 | 28-07-14 | 14:13

Linkse Zakkenvuller
Helemaal eens. Vergeet overigens niet dat je toch een bepaald soort talent moet hebben om een goede programmeur te worden. Intelligentie heeft het niet mee te maken, het is een bepaalde mindset die je niet kunt leren op school. Interesse, zelfstudie en vooral veel zelf maken.

Dannydekr 2.0 | 28-07-14 | 14:13

@Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 13:37
Heb daar mijn twijfels bij gelet op de werkloze ICT'ers. De helft daarvan zijn hbo'ers en ik mag aannemen dat zij juist zijn opgeleid voor de ontwikkeling dus (gestructureerd) programmeren en dat zij ook diverse programmeertalen goed beheersen.
www.automatiseringgids.nl/nieuws/2014/...

ProAsfalt | 28-07-14 | 14:11

Als we al die werkelozen nou eens een tigduizend windmolens laten maken? Anders blijft er een heel leger thuis uit zijn neus vreten.
O nee, dat is onrendabel. Bovendien zijn andere landen daar al veel beter en goedkoper in. Ook zal het als dwangarbeid worden ervaren.
Zoiets kan alleen een Don Quichotte zeggen, die een klap van de windmolen heeft gehad.

Terpen-tijn | 28-07-14 | 14:09

HBO gestudeerd, startsalaris was 2400 bruto, ik klaag niet. Drie van mijn collega's met eendezelfde functie hebben universiteit gestudeerd, dus qua niveau zit er niet extreem veel verschil in. Maarja, als je voor vrijetijdskunde hebt gekozen wordt het natuurlijk ook niks.

Peauper | 28-07-14 | 14:07

Ach, dat heb je nu. Iedereen moet een HBO-diploma kunnen bezitten. Mogelijk komt dit door de multi-kulti maatschappij. Mijn broer was enige tijd geleden een docent werktuigbouwkunde aan haagse HBO. Ze wisten helemaal niets meer... Iedereen wilde een management functie...
.

Thoth | 28-07-14 | 14:06

@ANON_CAN | 28-07-14 | 13:45
Mooie fabriek is dat!

Maar na veertien jaar met twee HBO-diploma's onder 3000 bruto!? Weet je zeker dat je wel op niveau werkte en dat het echt een bezuinigingsronde betrof?

nemo_rules | 28-07-14 | 14:01

Bekende verhaal. Zelf een HTS diploma technische informatica (87). Nooit een probleem gehad. WTB, ET, elk technisch specialisme gaat als een speer. Waar het soms aan ontbreekt is ambitie, ondernemerschap en inzet. Veel jongere mensen vind ik vandaag een beetje lauw, een klus in het buitenland is al snel 'lastig thuis'. Terwijl daar mooie ervaringen en carrièrestappen liggen

ole guapa | 28-07-14 | 14:00

Ha! BO'ers. Laat me niet lachen! Dat zijn mensen die goed dingen uit boekies kunnen onthouden en dan denken dat ze alles kunnen.
Als _ongeschoolde_ IT nerd heb ik aardig wat HBO'ers bijna of helemaal aan het janken gebracht als ik ze weer eens tot de orde roep met harde feiten uit de dagelijkse praktijk. Feiten die niet in hun boekies staan. Empirische kennis door jarenlang mijn boerenverstand te gebruiken.
En als ze er dan achter komen dat ik meer verdien ondanks geen diploma dan zijn ze meestal niet blij. HA!

Dhr. de Wit | 28-07-14 | 13:59

Mijn vader is 71 jaar, en verdient meer dan een ton per jaar voor een paar dagen werk per week als COBOL programmeur. COBOL en ook FORTRAN draaien nog steeds op heel veel machines als kernel met een aardige GUI. De GUI kan iedereen wel schrijven, maar de kernel is niemand te vinden.

lijn5 | 28-07-14 | 13:59

Wij hebben recent twee WO afgestudeerde starters aangenomen die solliciteerde voor een HBO functie (BI data ANAList).

Die HBO'ers gaan maar lekker solliciteren voor een mbo systeembeheer of helpdesk functie ofzo... doeiii..

(ik heb zelf ook maar hbo diploma, ook geen ruk waard, maar ik heb mij dan ook gespecialiseerd. :X)

301 | 28-07-14 | 13:59

@ Le Roi
Piloten genoeg anders, je kunt vandaag beter beginnen aan HBO-whateva dan piloot worden (is ook hbo niveau)
En aangezien je ietsiepietsie meer studieschuld hebt dan wie dan ook als je dat mooie papiertje hebt gehaald, waarvoor je dus prive een schuld bent aangegaan, dan ben je best een heel stukkie beter af met HBO vrijetijdmanagement.

mentaliteit is alles | 28-07-14 | 13:59

Ik heb geen HBO afgemaakt. Toch nu €4000 plus auto. toch werk ik onder mijn nivo. Ik zou meer moeten verdienen:)

diek | 28-07-14 | 13:57

Ach gut: de dagelijks PVV-rant van de Stijllos rose appeaser.
Ik hoop van ganser harte dat jij nog voor 2020 tot die junks, zwervers en/of uitkeringtrekkers behoort.
GS zou er in ieder geval van opknappen.

McPhart | 28-07-14 | 13:56

Dat weet de (r)overheid ook, vandaar dat het sociale leenstelsel is ingevoerd, want via de inkomsten belasting komt het niet meer terug. Tot aan je pensioen een studieschuld.

ProAsfalt | 28-07-14 | 13:56

"Dat was nog in de tijd van de Tamagotchi, Venga Boys en dat vrouwen kiesrecht kregen".

Vrouwen kiesrecht kregen??@&#!??
Heb ik iets gemist?

Psycheltjes | 28-07-14 | 13:56

Dus al die Marokkaanse meisjes "die het zo goed doen" is eigenlijk gewoon het gevolg van het VMBO niveau wat de HBO opleiding geworden is. Is dat ook weer verklaard.

Afgeschminkte Bassie | 28-07-14 | 13:55

@ Dannydekr 2.0 | 28-07-14
Klopt, maar dat is vandaag. Terwijl verwacht wordt dat binnen 5 jaar het tekort aan programmeurs is verdubbeld. Moet je eens kijken wat je dan kan verdienen als beginnend programmeur.
Het is een beroepsveld wat de komende decennia nog meer zal exploderen in banen, terwijl de aanwas dat niet doet. Ik zou het in ieder geval elke middelbare scholier adviseren.

Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 13:55

Welke fabriek is dat en hebben ze nog iemand nodig?

Eduardo- | 28-07-14 | 13:53

@ ANON_CAN | 28-07-14
Ik heb het over minimaal instapsalaris voor een onervaren programmeur. Dat is leuk, als 22 jaar pikkie met een vitamine-D tekort. Met een beetje ervaring verdien je al gauw het dubbele.

Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 13:52

Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 13:37
-
Dat geldt voor specifieke talen als Java inderdaad, daar kun je beginnen met 3000 bruto, maar zul je doorgaans genoegen moeten nemen met 2800 (zeker als je erg jong bent). PHP developers verdienen doorgaans 2200-2400 bruto (soms minder). iOS Objective C developers rond de 2500. Het is echt niet heel best gesteld.
-
Ach een startsalaris is natuurlijk een begin. Je moet je immers eerst nog bewijzen en ervaring levert je uiteindelijk centen op bij een volgende baan of functie!

Dannydekr 2.0 | 28-07-14 | 13:51

En wat mag het salaris van en afgestudeerde HBOer nu zijn dan?

Eduardo- | 28-07-14 | 13:51

@ANON_CAN | 28-07-14 | 13:45
Mijn vader werkt ook in de technische dienst in een fabriek, met zijn MTS diploma. Heeft ook zo'n 3000 bruto in de maand. Nu is dat wel met ploegendienst, onregelmatigheidstoeslag, wachtdienst, enz.
.
En verder, salariëring is leuk, maar wat mij betreft bijzaak. Als het werk maar leuk is, roep ik altijd. Ik heb bij 'één van de 4 grote in de IT' gewerkt en had daar een leuk salaris, maar was er doodongelukkig.

Le Roi | 28-07-14 | 13:48

Linkse zakkenvuller
Ik heb twee HBO's afgemaakt omdat ik erg jong was toen ik van het VWO slaagde. 14 jaar gewerkt op 'niveau' en toen werd ik weg bezuinigd. Na 1.5 jaar solliciteren ben ik terecht gekomen in een fabriek, ongeschoold werk in ploegendiensten. Ik verdien nu ook €3000 bruto per maand, dat is meer dan ik verdiende toen ik werkte op HBO-niveau.

ANON_CAN | 28-07-14 | 13:45

Maar als je Drs. bent omdat je psychologie hebt gestudeerd dan staan de werkgevers in rijen dik zeker...

eerstneukendanpraten | 28-07-14 | 13:44

Wat doet een gemiddelde HBO'er dan tegenwoordig bruto per maand/jaar? Lijkt me ook wel relevant om te melden. En is die 360 euro bruto of netto?

MiGi | 28-07-14 | 13:44

Dat je die 'opleiding voor het leven' -mentaliteit ook nog op de interwebs tegenkomt tegenwoordig.. wat een armoe.

Ingeslapen zooitje.

Bruno Alaska | 28-07-14 | 13:42

Gelukkig heb ik geen HBO, dus verdien ruim 2x zoveel als het aanvangssalaris van een HBO-er. Hoe je dit doet?
- VWO halen
- Paar jaar lanterfanten op de universiteit
- Via uitzendbureau in een baan binnenrollen
- Ondertussen zorgen dat je ten minste 3 a 4 talen vloeiend beheerst
- Paar jaar in het buitenland werken
- Je niet een houding aanmeten dat je binnen 2 jaar na het behalen van je diploma CEO wilt zijn.

Brulboei_61SB | 28-07-14 | 13:42

Diploma is leuk om ergens binnen te komen, maar je kunt wel leuk universitair geschoold zijn: Je moet presteren. En als een mbo'er dat beter kunt, dan bereikt die toch meer, dan jij met je universitaire titel.
Of je gaat werken bij een overheidsinstelling...

New Quacka | 28-07-14 | 13:42

Omdat iedereen gaat studeren/doorleren tegenwoordig is de tendens is nou eenmaal dat er een zwaar tekort ontstaat aan èchte vaklui. Kijk voor de gein eens wat een beetje loodgieter/lasser/automonteur tegenwoordig binnen kan harken... Binnen een jaar of 5-10 verdien je als HBO'er niks meer, en als vakman een fortuin. HBO'ers zijn er in overschot en ze kunnen veelal helemaal niks, omdat ze uitsluitend theoretische kennis bezitten.

Piet_Snot | 28-07-14 | 13:40

Pijnlijk om te lezen, maar eigenlijk kan ik hier weinig mee..

Al in mijn tijd "1995 - 1999" was het HBO-diploma een verzamelterm voor certificaten met uiteenlopende waarde.

Waar in mijn opleiding (WTB) al in de eerste les duidelijk werd aangegeven: "kijk goed om je heen, 70% van jullie haalt het eind van deze opleiding niet, dat zelfde geldt voor 90% van de HAVO-gangers" en verhip: na vier jaar buffelen bleef er een heel klein klasje met gemiddeld hoge motivatie over... met een studie die in de praktijk toepasbaar bleek en voldoende basis gaf om voor je werkgever sneller te leren, hoofdzaken te kunnen onderkennen en beetpakken en dus meerwaarde te leveren. En dan sprak je in de kroeg wel eens met mensen van vrijetijdskunde of pabo...

Niet zeggen dat je een HBO diploma hebt dus, maar een HBO diploma WTB, dan wordt je serieuzer genomen en dat geldt wat mij betreft voor meer opleidingen.

nemo_rules | 28-07-14 | 13:39

Niks mis met HBO. Binennkort beginnen ze met het nieuwste seizoen van Boardwalk Empire, dus zie het probleem niet zo.

major hangover | 28-07-14 | 13:37

Aan twijfelende pubers kan ik maar één tip meegeven. Ga een programmeertaal leren en wordt er fucking goed in. Java, Ruby, C+.
Direct uit school 3000 bruto verdienen. Minimaal.

Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 13:37

Puur crisis. Die momenteel allen nog maar zwaarder wordt, in plaats van minder. Ten opzichte van pre-crisis, 2007-2008, zijn de hbo-startsalarissen met 20 tot 30% gedaald. Zelfs hbo'ers van achterin de 20 met een beetje ervaring toucheren momenteel 2500, misschien richting 3000 als ze écht héél erg goed zijn. Overigens is dat afhankelijk van de gekozen richting. CE, MER, alles wat met marketing, communicatie en pr te maken heeft en andere vage commercieel- of marketing georiënteerde opleidingen zijn kansloos. IT begint weer te komen, maar alleen als je iets bijzonders beheerst, zoals C#, of een volledige MCITP in je bezit hebt. Technische opleidingen daarentegen, ohlala... Vooral alles wat met WTB te maken heeft gaat momenteel een gouden toekomst tegemoet.

Mr Dixit | 28-07-14 | 13:35

@pluk-87 | 28-07-14 | 13:22
Beter investeren we in onderzoek zodat die allemaal weg gezogen worden .
Hebben we die ellende ook niet meer in de toekomst.

miko | 28-07-14 | 13:35

Wat wil je tegenwoordig ook met "Gender studies" in het meest vrouwvriendelijke land ter wereld, "politicologie studies" zonder pappie en mammie die goede connecties hebben en "Kunst geschiedenis studies" die daadwerkelijk nergens een maatschappelijk belang bij hebben behalve een toer gids door een museum waar ze een MBO'er met geschiedenis studie voor iznetten.

Het is leuk en aardig dat je een aardig riedeltje kan intikken op je te dure Mac en dat je een onderzoekje hebt verricht die talloze keren eerder is gedaan of totaal geen maatschappelijk nut heeft, maar zodra je daadwerkelijk de armen uit je mouwen moet steken is het opeens wel heul errug moeilijk.

Dit land rot qua studies en motivatie van leerlingen voor de studies van binnenuit en niemand verandert er wat aan. Wat zeg ik, D66 moedigt het zelfs aan om de waardeloze studies te volgen die overal in dit land steeds groter worden.

LangeTijdGeleden | 28-07-14 | 13:34

@ Smuts | 28-07-14
Verdomme, val ik toch weer door de mand als HBO'er...

Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 13:32

Zo maar ergens:

"Arbeidsmarkt werktuigbouwkundigen

Werktuigbouwkundigen hebben de meest zekere toekomst van alle hbo'ers. Er is zeer weinig werkloosheid onder starters en bijna iedereen werkt fulltime, op niveau, zo blijkt uit de cijfers over werkloosheid. Bijna alle afgestudeerden kunnen ook fulltime aan de slag, en bovendien zelden onder hun niveau. Denk aan projectleider in de industrie, ontwerper bij een technisch bureau of chef bij een liftenfabriek. Het startsalaris ligt ver boven het hbo-gemiddelde en de voorspellingen zien er rooskleurig uit."

Dus.

Leo* | 28-07-14 | 13:32

Ga een master in Scandinavië volgen! Gratis studeren en daarna heb je meteen een master diploma in een land met een stuk meer kansen dan Nederland. Nog afgezien van de ruimte, indrukwekkende natuur en goed werkende maatschappij, heb je daar de mooiste vrouwen van de wereld.

Faust21 | 28-07-14 | 13:30

Tsja, ik heb geen HBO economie en statistiek gedaan, maar ook ik kan op mijn vingers natellen dat gemiddeldes geen goede representatie zijn voor de positieve uitschieters.

En je mag best opleidingen HBO noemen, en de criteria daarvoor lekker ruim interpreteren, maar HBO'ers vakkenvullen en HBO'ers zakjesplakken, en noem maar op zullen nooit een hoog maandsalaris scoren.

Des te meer HBO 'opleidingen' er zijn, des te meer gaat het gemiddelde maandsalaris voor de 'HBO'er' naar beneden. Maar ja, dat kan de 'HBO-opleidingen' weinig boeien, door zich HBO te tooien kan het lesgeld en/of de subsidie omhoog.

'Win-Win' zullen managers denken.

Embla | 28-07-14 | 13:30

Hangt van de sector af. Een hbo technische informatica verdiend helemaal niet slecht. Maar een bachelor communicatie.... tja. Werktuigbouwkunde, civiele techniek, bedrijfskundige informatica, electronica (als dat nog bestaat) en ga zo maar door. Ik ken werkelijk waar niemand met een fatsoenlijke hbo technische opleiding die met een laag salaris ergens in een callcenter zit te hangen.

petros666 | 28-07-14 | 13:29

liedje | 28-07-14 | 13:21

Simpel. Heeft niets met bedreiging te maken, verre van. Hbo is geen studie. Je leert er niets. Blijkt wel uit het stukje van Kwit. Het hele onderwijssysteem is gedevalueerd. Het oude niveau universiteit is het nieuwe doctoraal. Het oude niveau hbo is de nieuwe uni.

Mogelijk oneerlijk, maar wel de realiteit.

NiceGuysFinishLast | 28-07-14 | 13:28

@jemagookniksmeer | 28-07-14
tussen de regels door staat er wel wat zinnigs namelijk bepaal en plan je eigen toekomst. Vanuit de leerfabriek de gemaakte samenleving is een blauwdruk voor een laag ruk salaris.
Je zou het zelfstandig ondernemerschap veel meer moeten promoten, zelf bepalen hoeveel je vraagt, wat je wilt doen, hoelang je werkt en tegen welk bedrag.

Bluto Blutarsky | 28-07-14 | 13:28

@pluk-87 | 28-07-14 | 13:22
Nee, dat doen de vrijwilligers en lager opgeleiden die hart voor deze mensen hebben en ze graag helpen.
De HBO'ers worden opgeleid om formulieren te verzinnen om bovenstaande mensen mee lastig te vallen en ze qua productiviteit nog verder uit te knijpen.

sinar2 | 28-07-14 | 13:27

Andere tip: haal je propedeuse op het HBO en stap dan over naar de universiteit óf haal je VWO-diploma en ga door naar de universiteit...

OerAppie | 28-07-14 | 13:27

Het leuke is dat nu wordt gegild: Ga techniek studeren!!

Maar hallo!! Zie je het al voor je: Studenten met een alpha brein die een technische studie gaan doen?? >> Not gonna work!!

Hobbykip | 28-07-14 | 13:27

Tjah, als de markt weigert om aan een opleiding mee te betalen en de overheid er meer of minder ook de brui aan geeft dan krijg je dit soort dingen. Moet je eens kijken hoe veel bedrijven nog zelf investeren in opleiding van hun personeel en vervolgens de eisen die ze aan nieuwe mensen vragen. Onder de 35 en 15 jaar ervaring + relevante opleiding is niet mogelijk.

Mafkees_Deluxe | 28-07-14 | 13:26

Bindende tip voor een studiekeuze: Kies een land waar wel toekomstperspectief is, waar je heel graag zou willen leven (dus niet fucking Denemarken).
Zoek uit aan wat voor arbeidskrachten dit land (in de nabije toekomst) behoefte heeft.
En kies uw opleiding.

jemagookniksmeer | 28-07-14 | 13:25

HBO is geen fuck waard omdat HBO geen fuck meer voorstelt. Elke oetlul kan tegenwoordig HBO halen. Vond het eigenlijk nog best lang duren.
De volgende degradatie is voor managers want als je met je fop-HBO niet ergens binnen nu en 5 jaar een fop-Manager bent heb je ook iets niet goed gedaan.

Mike Oxlong | 28-07-14 | 13:25

Dat krijg je door keer op keer het niveau van het onderwijs maar weer te verlagen om domme mensen die eigenlijk geen HBO diploma waardig zijn, toch een goed gevoel te kunnen laten hebben. En sinds onze onderwijsinstituten commerciële organisaties zijn geworden is dat er niet beter op geworden.
.
Om nog maar te zwijgen over de opleidingen zelf waar ze je tegenwoordig mee doodgooien. Leuk dat commerciële management, facility management, communicatiemanagement, social media management en huppeldepupmanagement. Het ontbreekt de jeugd tegenwoordig ook simpelweg aan ambitie. Waar je 2 decennia geleden nog een volmondig en enthousiast "Piloot!" of "Dokter!" voor je kiezen kreeg als je een koter vroeg wat 'ie wou worden als 'ie groot zou zijn, krijg je nu een slap "Euh, iets met management...".

Le Roi | 28-07-14 | 13:25

Aan het kiesrecht voor vrouwen hebben we wel Groen Links, de partij voor de dieren en een groot deel van de pvda te wijten.

spanarchist | 28-07-14 | 13:25

HBO Toerisme
HBO Vrije tijd management
HBO Journalistiek
HBO Media & entertainment management
HBO Rechten
HBO Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV)
HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)
HBO Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)
HBO Creatieve therapie
HBO Godsdienst & Pastoraal werk

Alles maar op een rijtje gezet:)

En ach, je kan zonder wiskunde ook nog ingenieur worden in milieukunde.

Ondertussen werk ik schijnbaar "boven" mijn niveau. Wat dat ook mag betekenen.

diek | 28-07-14 | 13:25

Tjonge, wat een mening van iemand die geschiedenis heeft gestudeerd en een orthodox christelijke achtergrond heeft.

bakoenin | 28-07-14 | 13:24

Roven,stelen zijn straks de grootste beroepsgroepen.

gebrokenvleugel | 28-07-14 | 13:24

Ja lach maar! Er zijn er ook bij die dan maar doorstuderen ........ kortom de universitair opgeleiden gaan het zelfde mee maken.

Hobbykip | 28-07-14 | 13:23

@Flipus | 28-07-14 | 13:15
Zuurpruim, mensen die HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) doen, leren misschien wel hoe ze jouw mogelijk downiebroertje een vreugdevol bestaan kunnen bieden, maar dat is vast niet belangrijk, eikel.

pluk-87 | 28-07-14 | 13:22

ikben_ik_jijbentniks | 28-07-14 | 13:18
Wat een slap gelul. HBO communicatie of zoiets?

jemagookniksmeer | 28-07-14 | 13:21

Mensen met kritiek op HBO niveau hebben zelf vaak een papiertje minder merk ik vaak. Waarom universitair opgeleiden als er vaak negatief over doen weet ik niet. Misschien voelen ze zich toch bedreigd?

liedje | 28-07-14 | 13:21

Afgezien een paar gevraagde richtingen is het bij Uni afgestudeerden van hetzelfde, ken er al een paar die meer dan 2 jaar om werk zoeken.
We gaan gewoon naar de klote.

gebrokenvleugel | 28-07-14 | 13:21

@Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 13:09
Is het niet 3,2,1 ;)

Smuts | 28-07-14 | 13:20

@horsteknots | 28-07-14 | 13:06
Precies. En daarna die topzware leiding maar zeiken dat het werk niet goed gaat - als ze er al achter komen tussen het vergaderen door. Goh, wat verrassend.

Smuts | 28-07-14 | 13:19

Ligt aan vraag en aanbod lijkt me. Zelf heb ik een technische hbo opleiding af en kom overal meteen aan de bak met een goed salaris. De huidige baas klaagt zelfs dat hij geen Nederlanders meer kan vinden en dus graag meer betaalt.

Longshot | 28-07-14 | 13:18

Genoeg werk in hbo werktuigbouw en elektrotechniek hoor.

eekhoorn14 | 28-07-14 | 13:18

Wil je tegenwoordig van toegevoegde waarde zijn? Emigreer tijdelijk als expat naar ontwikkelingslanden waar je kennis en kunde zeer gewaardeerd wordt en schaars is. Bedenk een verdien model en zorg dat er cashflow is door online diensten of produkten aan te bieden. Wees naast een flexwerker in Nederland ook een proactieve ondernemer.

ikben_ik_jijbentniks | 28-07-14 | 13:18

Een goede vriendin van mij studeerde maatschappelijk werk en dienstverlening.
Ik heb bij wijze van experiment 2 keer namens haar een werkstuk mogen inleveren.
Zonder ook maar één boek in te kijken.
Dikke voldoendes gehaald.
'Ben ik nou zo slim of zijn zij nou zo dom?'

Ars Vivendi | 28-07-14 | 13:18

bijscholing | 28-07-14 | 13:12
Als het kon gaf ik je een plusje

Hier nog een paar;

Opleidingen Gedrag en Maatschappij:

» HBO Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV)
» HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)
» HBO Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)
» HBO Creatieve therapie
» HBO Godsdienst & Pastoraal werk

Flipus | 28-07-14 | 13:15

Dan kom ik er nog best goed van af met mijn MTS WTB en HTS TBK ('07)

SammyJankis | 28-07-14 | 13:15

361,00 minder ? ,dat houd dus in dat ze jarenlang teveel, of royaal betaald werden .

Modi | 28-07-14 | 13:15

Is dat alleen bij HBO zo,
of is er ook gekeken naar de andere opleidingen ?

ZichtbaarAfwezig | 28-07-14 | 13:15

Een HBO Frontend-webdeveloper die net begint, krijgt zo'n 1900-2000 bruto! Naar mijn mening is dat schandalig weinig. Maar vrijwel alle grote bedrijven bieden zo'n laag salaris aan. Gemiddeld ligt het HBO startsalaris tussen de 1900-2400 bruto. MBO'ers gaan soms naar huis met 1600 (!) bruto.

Dannydekr 2.0 | 28-07-14 | 13:14

@dejeroen | 28-07-14 | 13:10
Idd als er van de 26 leerlingen 7 over zijn op driekwart van het jaar,mag je denk ik wel spreken van pittig.

deraderendraaien | 28-07-14 | 13:14

HBO? Dat was toch dat papiertje dat je bij o.a. InHolland kreeg bij het aanschaffen van een lespakket?

Vloberto | 28-07-14 | 13:14

Dit heeft niets te maken met HBO Quid. Dit heeft te maken met de crisis, waardoor alle starters op een lager salarisniveau beginnen dan voor de crisis.

Dat heb ik zelf gezien bij het bedrijf waar ik ben begonnen. Van een startsalaris van 2200 zijn ze naar 1750 gegaan. En ze kunnen nog steeds voldoende mensen aannemen.

Overschot aan aanbod heet zoiets.

Fappelmoes | 28-07-14 | 13:13

een hbo'er die onder zijn niveau werkt is bijna net zo onmogelijk als Kwit die een stukje tikt zonder de PVV erbij te sleuren.... wat een armoe.

ouderejongere | 28-07-14 | 13:13

HBO Toerisme
HBO Vrije tijd management
HBO Journalistiek
HBO Media & entertainment management
HBO Rechten (lol)
...
Need I say more?

bijscholing | 28-07-14 | 13:12

"Een hbo'er die onder zijn niveau werkt is bijna net zo onmogelijk als een PVV'er met een constructieve bijdrage aan het maatschappelijk debat, maar ze krijgen het voor elkaar. Dat moet je ze dan wel weer nageven."
Wat een poëtische woorden van Sjonnie,vooral die laatste 2 zinnetjes.Geven die nou kerend inzicht aan?

deraderendraaien | 28-07-14 | 13:11

Ligt het niet ook aan de opleiding?
Zo zijn er hbo opleidingen waar 90% van de starters uiteindelijk het diploma haalt. Dan lijkt het inderdaad net een veterstrikdiploma.
Kijk naar de opleidingen waar maar 30% van de startende studenten de opleiding haalt, dat zijn de moeilijkere opleidingen ( vind ik zelf ).
Een diploma is zoveel waard omdat maar weinig mensen het halen en je daarmee aantoont beter te zijn dan de rest.

dejeroen | 28-07-14 | 13:10

om te kunnen blinken

ikben_ik_jijbentniks | 28-07-14 | 13:10

Kier kunnen we natuurlijk weinig mee. Geeft het MBO en het WO hetzelfde beeld of gebeuren daar juist heel andere dingen?
We moeten het natuurlijk wel met iets kunnen vergelijken..

GeenHenk83 | 28-07-14 | 13:09

Je moet tegenwoordig à la een Rutger Castricum zijn om te blinken tussen de rest van de HBO meute.

ikben_ik_jijbentniks | 28-07-14 | 13:09

Zichzelf voordoende WO'ers die haarfijn het verschil tussen een student en scholier gaan uitleggen in 1, 2, 3...

Linkse Zakkenvuller | 28-07-14 | 13:09

Vroeger kreeg een HBO-er een gedegen scholing voor een concreet vak. Nu "studeren" ze vrijetijdskunde enzo. Vind je het dan gek dat ze volop vrije tijd krijgen na hun opleiding??

Oldtimer50A | 28-07-14 | 13:08

Je moet de onervaren k*tjes met een hbo eens tellen die nu de banen overnemen van ervaren krachten in de zorgsector. *Overgebleven met 0-urencontract.nl

horsteknots | 28-07-14 | 13:06

Ach ja.
Ik heb geen HBO en verdien meer dan een startende HBO'er gok ik. :-)

fifi23 | 28-07-14 | 13:06

Dat is het principe van vraag en aanbod. Er is een overschot van werknemers en dan kunnen de werkgevers de prijs (loon) laten dalen.

Moonwarrior | 28-07-14 | 13:05

Ach, ze hebben tenminste wel hun SCHOOL afgemaakt.

Cartesio | 28-07-14 | 13:05

Een Bachelor Metselen kan best goed verdienen hoor...

ElMatadero | 28-07-14 | 13:05

Dat krijg je als je 18-jarigen voor een paar jaar verborgen werkeloosheid laat kiezen als voorbereiding op langdurige werkeloosheid. Geen consequenties? Dan ook geen zinnige keuzes!

Godsammekraken | 28-07-14 | 13:04

Het HBO is ook niet meer wat het geweest is.

Rest In Privacy | 28-07-14 | 13:03

Nederlands HBO is ook al enige tijd gedegradeerd tot (hoogstens) MBO.

Moi | 28-07-14 | 13:03

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen