Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Als een kind verdrinkt, doet ie het stilletjes

verzuipkat.jpgVanochtend lazen we al het nieuws dat ouders meer oog hebben voor Candy Crush dan hun kroost in het zwembad. Blijkbaar is het zo erg dat belangenorganisaties binnenkort met een landelijke campagne komen. Omdat we af en toe een leven redden niet erg vinden, hier de belangrijke info. VERGEET ALLES WAT JE DENKT TE WETEN OVER VERZUIPEN. Dankzij films en tv-series denkt 99% van de mensen dat potentiële verdrinkers schreeuwen, spartelen en proestend ten onder gaan en helpies roepen. En dat is niet waar. Wat je wel moet weten: iemand die verdrinkt doet dat stilletjes, onopvallend, meestal zonder geluid. Kopje gaat onder, handen proberen wateroppervlak te pakken alsof het kan. Als je bijna geen adem kan halen, ben je ook niet in staat om te gillen namelijk. Dat is een automatische ingebouwde prioriteitenstelling van je lichaam (instinct). Verdrinken duurt voor een volwassene tussen de 20 en 30 seconden, voor kinderen veel minder lang. Nog een handig weetding. Een verdrinkend kind in een zwembad lijkt exact op een spelend en spetterend kind. Helaas vonden we geen Nederlandstalig uitlegfilmpjes, dus in de leesverder een Engelstalige repo over een verdrinkingsexpert. 2:16 minuten van je leven, dus ach.
Verdrinking komt in Nederland relatief weinig voor, met dank aan het inmiddels afgeschafte schoolzwemmen. Op Slate, een betrouwbare journalistieke bron is volgens internet hét artikel over verdrinkingsverschijnselen te vinden. Wat ons opviel is dat in Angelsaksische landen veel gesproken wordt over de 'instinctive drowning response' terwijl we geen enkele Nederlandse documentatie hierover vonden. We vragen ons af of Engelstalige mensen misschien anders verdrinken, of dat die response hier niet belangrijk gevonden wordt, of is het geheime badmeesteropleidingsinformatie. Zijn er experts die weten waarom? Tot slot. Badmeester een makkelijke baan? Probeer het zelf. hierrrr een serie video's van een zwembad Video op fullscreen zetten en proberen te zien wie er verdrinkt voordat de live guard het ziet. De filmpjes zijn wel opgenomen in het buitenland, waar mensen vaker de gewoonte hebben zomaar wat te doen in het water, zonder dat ze ooit zwemles hebben gehad.

Reaguursels

Inloggen

-weggejorist-

Rest In Privacy | 12-06-14 | 21:03

@appeltjesgroeneweide | 11-06-14 | 21:21
Zie puntje 6 van JiggyNL :-)

Lurk | 12-06-14 | 17:28

schandalig dat schoolzwemmen is afgeschaft. het aantal verdrinkingen zal flink toenemen de komende jaren. onverantwoord. in slechtere tijden kon het ook en nu kan het niet meer betaald worden? nee maar de rijken worden wel rijker.. letterlijk over lijken dus. ja!

ik zwem ook graag en als klein kind ging ik vaak met mn broers en zussen zwemmen. zo ook die keer toen een klein kind met zwembandjes aan het diepe inging. we vonden het vreemd, dat ze dat mocht.. keken elkaar aan, maar zeiden niets. geen papa of mama in de buurt. nu ja t zal wel.. wij deden vaak een spelletje wie het langste onder kon blijven.. na een paar keer zagen we dat meisje met haar hoofd voorover in het water liggen.. we dachten dat zij ook dat spelletje deed. wisten wij veel.. ze kon namelijk gewoon haar hoofd optillen, dus wij dachten er geen seconde aan dat ze daar lag te verdrinken! hoe konden we dat ook weten! nee het is pas jaren later tot me doorgedrongen, dat het meisje, dat even later gereanimeerd werd, dát meisje geweest moet zijn. en ik weet nog steeds niet of ze het heeft overleefd.

ik leer mijn kids altijd, kom je in de problemen met zwemmen, draai dan op je rug, dan kun je namelijk drijven. maar goed dat zijn toch gediplomeerde zwemmers.. om dat te kunnen, moet je al een diploma of wat hebben. daar heeft iemand zonder diploma niks aan, die kan ook niet drijven op de rug.

submar | 12-06-14 | 12:28

Heb jaren gewerkt als gediplomeerd toezichthouder, zwemleraar en heb zo'n beetje het volledige reddingsbridagdetraject van kind tot instructeur doorlopen. Ik ben blij te zien dat dit soort waarschuwingen een groter publiek bereiken.
Ik bespeur vooral een gebrek aan kennis bij mensen die roepen dat je niet verdrinkt in 20 seconden of dat je niet het water in moet gaan als je niet (goed) kunt zwemmen. Een paar feitjes over dit onderwerp:

1) Een kind dat water ziet is vaak niet in staat zelf in te schatten of het goed genoeg kan zwemmen of niet. Op zulke jonge leeftijd is het lastig inschatten hoe diep water is en zeker in natuurwater zoals bij het strand kunnen stromingen bijzonder verraderlijk zijn. Als je een aflandige onderstroom hebt door bepaalde wind, kunnen je benen letterlijk onder je vandaan worden getrokken en de onderstroom kan een kind dan eenvoudig onder water wegsleuren. 20 seconden is dan nog een knappe prestatie voor een kind. Ik heb zelfs kinderen van een jaar of 2-3 uit het 'pierenbadje' zien kruipen en naar het zwembad zien wandelen zonder dat de ouders het zien omdat ze te druk zijn met andere dingen en iedereen in het zwembad die dat kind ziet denkt dat hij bij een ouder hoort en er weinig acht op slaat. Ik heb ze vaak genoeg van de rand van het zwembad kunnen plukken voordat het mis ging.

2) Bij kinderen die matig tot redelijk kunnen zwemmen kan kramp ineens toeslaan. Als je met je A of A en B denkt te kunnen zwemmen en dat ineens in open water of golfslagbad moet doen zonder je benen te kunnen gebruiken kon je wel eens van een koude kermis thuis komen.

3) Allochtone ouders met een laag inkomen of levend op bijstandsniveau kunnen vaak met gemeentelijke subsidie hun kind op zwemles sturen. Helaas zul je in de praktijk zien dat het gebruikt wordt als kinderopvang, terwijl de ouders gauw even boodschappen kunnen doen in rust. Meer dan gemiddeld heerst desinteresse in het feitelijke zwemmen onder allochtone ouders, gaan dus ook niet oefenen en interesseren zich niet of het kind ook echt kan zwemmen.

4) Allochtone kinderen hebben vaak een andere lichaamsbouw dan 'blanke' kinderen. Ik weet niet waar het aan ligt maar negeroide kinderen zinken makkelijker naar de beneden dan blanke kinderen. Bij volwassenen geldt er overigens een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen blijven veel makkelijker drijven dan mannen door hun lichaamsbouw, met name door de ruimte in de buik waar kinderen in moeten passen als ze zwanger raken.

5) Mensen die om wat voor reden dan ook met de mond (en evt neus) onder de waterlijn komen en daar amper meer boven kunnen komen (lees: bijna aan het verdrinken zijn) krijgen door gebrek aan zuurstof een ademhalingsprikkel. Het lichaam hapt onwillekeurig naar lucht en hoe flinke bikkel je denkt te zijn, dat kun je bij gebrek aan lucht niet lang onderdrukken. En op het moment dat je dan 'adem haalt' en in plaats daarvan een flinke slok water binnen krijgt gaat het ineens heel snel.

Een belangrijk feit tot het laatst bewaard:

6) Iedereen die in een bijna verdronken is moet ook nadat ze gered zijn of nadat ze zich misschien wel zelf hebben weten te redden, goed in de gaten gehouden worden. Buiten professionele hulpverleners en mensen met een achtergrond in de zwemwereld zijn maar weinig mensen bekend met het fenomeen 'second drowning' of secondary drowning. Een slachtoffer dat volkomen normaal lijkt te reageren en waarbij niets aan de hand lijkt kan uren later, tot 24 uur later zelfs (of 48 uur, of 72 uur afhankelijk van waar je leest), alsnog sterven. Zelfs als er maar een beetje water in de longen terecht is gekomen kunnen longblaasjes niet meer goed genoeg functioneren en niet meer voldoende zuurstof in het bloed krijgen. IN eerste instantie merkt het slachtoffer daar vaak weinig tot niets van en denkt met de situatie gered te hebben, tot uren later het slachtoffer langzaam benauwd wordt, blauw aanloopt en zonder specialistische hulp alsnog kan sterven aan dit fenomeen.

JiggyNL | 11-06-14 | 23:12

Angstaanjagend.

paulvink | 11-06-14 | 22:21

in i.v.m. secondary drowning.
Lurk | 11-06-14 | 20:11
---
Moet je wel even uitleggen wat dat betekent, dan kunnen we allemaal nog een stukje bijleren.

appeltjesgroeneweide | 11-06-14 | 21:21

@de grote Anti | 11-06-14 | 19:57

Nee, gereanimeerd en asap de ambulance in i.v.m. secondary drowning.

Lurk | 11-06-14 | 20:11

Het 1ste wat ik verplicht moest gaan leren van mijn ouders was zwemmen. Dat heb ik ook zo gedaan bij mijn zoon toen die 6jaar werd, op zwemles gezet en een kleine 2 jaar later, a,b,c, zwemvaardigheid 1-2 en snorkelen 1,2,3. Hierna pas op een andere sport gezet toen hij het nix meer aan vond. En toch zal ik altijd blijven opletten als die inmiddels 10jaar oude knul in het water zit, je weet maar nooit!

Proces-O | 11-06-14 | 20:08

@Lurk | 11-06-14 | 19:55
Aha, en jij stond erbij en keek ernaar.. hehe. Vandaar 'ex badmeester'?

de grote Anti | 11-06-14 | 19:57

@datzouzomaarkunnen | 11-06-14 | 19:28
Bij verplicht schoolzwemmen heb je tegenwoordig in onze multikul-droom ook een politie eenheid nodig om orde te handhaven. Tijden zijn helaas anders, en niet alle kindertjes wonen in lutjebroek.

de grote Anti | 11-06-14 | 19:55

Tja, hier (ex) badmeester. Hoewel ik hierboven veel verhalen lees van 'bijna verdronken toen ik X jaar was', heb ik het net iets te vaak van de andere kant gezien. Bijvoorbeeld een meisje (inclusief zwemhestje) waarbij pa haar even 20 seconden uit het zicht had verloren - toen hij weer terug keek lag ze buiten bewustzijn in het water te drijven: 30cm diep (!).

Lurk | 11-06-14 | 19:55

In een land met het meeste water oppervlak per inwoner van de hele wereld, is het niet hebben van een zwemdiploma bijna het zelfde als potentiele zelfmoord.
Het is dan ook een grote schande dat schoolzwemmen is wegbezuinigd.

datzouzomaarkunnen | 11-06-14 | 19:28

Heb het genoeg meegemaakt, woon aan een grote rivier: Heb er 1 zo hard horen schreeuwen dat we hem honderden meters verderop konden horen, alle hulp kwam te laat.
1 kindje verdronk vlakbij ons in een zandput waarvan ze er pas achter kwamen toen haar vriendinnetjes haar aan de wal misten. Een toevallig aanwezige duikploeg heeft haar eruit gehaald.
1 kind heb ik er zelf uitgehaald toen ik haar hoorde roepen dat ze niet vooruit kwam (zat vast in de stroming bij een krib) ik moest eerst nog 100 meter rennen terwijl er vlakbij mensen zaten die niets in de gaten hadden.
Plus totaal nog een stuk of 5 waarvan je het dan later hoorde.
Geen van allen had een zwemdiploma.

hier openen | 11-06-14 | 19:20

Uw Verzekeringsadvis | 11-06-14 | 13:44
Idd, ben als twee-jarige in diep zwembad gevallen en gered door mijn zus, zij zag het toevallig gebeuren.
Het was toen nog een"natuur"zwembad (nu heet zoiets waarschijnlijk natuurlijk,biologisch,vrije uitloop,scharrel zwembad). Iedergeval geen helder water,en lag gelijk op de bojem.

koekje erbij? | 11-06-14 | 19:16

Vijf heb ik er uit het water geplukt. Ze gaan gewoon kopje onder, komen soms nog keer of wat boven en dan ineens niet meer. Tegen die tijd had ik ze gelukkig al te pakken. Je schrikt je het leplazarus!

Claudia M. | 11-06-14 | 19:13

Zoals die Fransman die in het water valt en roept : a l' aide. En het boertje aan de kant reageert met: naar Leide is die kant op.

Polletje Piekhaar | 11-06-14 | 18:34

Hoe red je een klein kind van verdrinking?
Je voet van zijn hoofd halen.

henkdekanarie | 11-06-14 | 17:23

@Ci Ty33 | 11-06-14 | 16:26
Net als dat je bij iemand in shock moet blijven herhalen dat hij/zij moet ademen.. Zelfs iets logisch als dat kan er inderdaad tussendoor glippen.

de grote Anti | 11-06-14 | 16:40

Gelukkig nooit bij de hand gehad: maar geleerd dat als met zeilen (en uiteraard ook andere situaties) iemand (die kan zwemmen en zwemvest aan heeft) overboord valt men direct moet toeroepen en moet blijven herhalen tot de drenkeling daarop reageert : "zwem, zwemmen!", omdat zelfs een ervaren zwemmer even van de wijs is.

Ci Ty33 | 11-06-14 | 16:26

Zolang mijn kind niet goed kan zwemmen (wat ik bepaal, B diploma is niet goed genoeg) zal ik haar nooit alleen laten en altijd zorgen dat of papa of mama binnen een paar seconden boven water heeft.

Pikkestrijder | 11-06-14 | 15:55

@pendajo: Wat is het verschil met dat stukje van Quid?

Meer van Dit | 11-06-14 | 15:54

Kunnen jullie iets over Irak plaatsen ipv een slechte Libelle te spelen?
henriette | 11-06-14 | 13:19

Dat ze in Irak maar allemaal mogen verzuipen!!!

Cor Zakov | 11-06-14 | 15:50

Dus dat van die Duitser in zee is maar een hoax?
Dat ie allemaal 'HILFE HILFE' roept en zo'n zeeuws boertje terugroept:' Had maar zwemmen geleerd in plaats van Duits!!'

Petrus Poortwachter | 11-06-14 | 15:48

@Ci Ty33: dat water wordt pas zwaar als je het eruit wilt halen. Zolang dat onder is, is er weinig aan de hand. Boven water houden is dus niet ondoenlijk.

appeltje2010 | 11-06-14 | 15:40

Koste mij een rib uit het lijf, maar mijn kleine meisje ging met 4 jaar gelijk op zwemles. 2 jaar 1 a 2 maal per week, maar op haar 6e kon ze zwemmen en had ze een veilige slag waar ze altijd naar terug kan om op adem te komen (rugslag)

De Treinende Rechter | 11-06-14 | 15:39

als ik m'n adem inhoud lig ik niet binnen 20 seconden gestrekt (net ge-checkt).
Piet_Snot | 11-06-14 | 13:32
In het filmpje zegt de expert tussen 20 en 50 seconden, maar bedenk wel dat je niet vanuit "rust" even je adem inhoudt.
Het punt tussen zwemmen en verdrinken ontstaat als je lichaam al uitgeput is en je ademfrequentie op stress/hard arbeidsniveau zit. Bovendien verdwijnt uiteraard longcapaciteit door water in de longen dan wel hoesten/proesten.

datzouzomaarkunnen | 11-06-14 | 15:33

Zelf vroeger door mijn pa uit het water getrokken. Was bij een natuurplas zonder stroming oid, maar wel met een aflopende kant. Scheelde niet veel, maar is goed gekomen. Goede ouwe smartphoneloze tijd :)

petros666 | 11-06-14 | 15:33

Ik heb nog eens even naar die filmpjes op het youtube kanaal van die lifeguards (www.youtube.com/user/LifeguardRescue1.... En het valt mij op dat het voornamelijk de kleine kleurlingen zijn die dreigen te verzuipen.

Heiseenberg | 11-06-14 | 15:28

Toen mijn kleine 2 jaar was zag ik voor het eerst het Enfant Rescue Swimming. Met 2 jaar en 3 maanden kon hij dit ook.
Ook voor volwassenen erg handig. Als je gepakt wordt door stroming op zee, ga drijven, je kan er niet tegenin zwemmen, lukt niet, wil niet

Speertjespunt | 11-06-14 | 15:26

@Ci Ty33 | 11-06-14 | 15:07
*kuch* Uiteraard heb ik daar ervaring mee. Met dikke winterkleding ben ik door het ijs gezakt en zat iets van tien seconden te zoeken naar het wak waar ik erin gegaan was. 'Gelukkig gevonden (die donkere vlek). Naspringen om de ander te redden is zeker geen goed idee als je geen bijzonder sterke zwemmer bent in zo'n geval, dan kunnen ze twee lijken onder het ijs vandaan halen. Als je echt een chuck norris bent trek je zware kleding eerst uit voordat je een poging doet.

de grote Anti | 11-06-14 | 15:16

Hoxha had vast nog water in zijn oren.

Toch verbazingwekkend dat omstanders zich niet realiseren dat het misgaat.

Ik_simpeleziel | 11-06-14 | 15:10

Als een allochtoonse in het water valt, zal ze ook al kan ze zwemmen niet boven water komen met al die gewaden. Zoals ook wij het waarschijnlijk niet na kunnen vertellen als we midden winter met dikke winterkleding in de gracht belanden. Dat betekent dat ook naspringen om te redden zinloos is vanwege de kilo's aanhangend water. Of niet?

Ci Ty33 | 11-06-14 | 15:07

Heb ooit eens meegemaakt dat twee asielzoekers verdronken in de Rijn. De stroming was daar erg sterk op de kop van de stenen dammetjes in het water. Aan de oppervlakte zag je daar niets van en leek het water erg kalm. Rondom die dammen konden ware draaikolken ontstaan waardoor je mee naar beneden wordt gesleurd richting vaargeul van 6 meter diep. Deze heren konden ook nog eens niet zwemmen. Uiteindelijk zijn ze 10 kilometer verderop teruggevonden. Dit waren geen dobbernegers maar zinknegers. Treurig, dat wel.

KlunsJohannus | 11-06-14 | 14:56

Daarom ga ik nooit naar een druk strand... te veel stress.

Statler en Waldorf | 11-06-14 | 14:49

In het filmpje zegt mijnheer dat de tijd die een volwassene nodig heeft om te verdrinken tussen de 20 en 60 seconden ligt. En dus niet tussen de 20 en 30 seconden.

Heiseenberg | 11-06-14 | 14:48

Schoolzwemmen afgeschaft? Zijn ze helemaal gek geworden? Waarom?

Was dat haram ofzo?

joooop | 11-06-14 | 14:45

Als jouw ouders zo stom zijn om je niet te leren zwemmen, is het voor de genenpoel misschien maar beter zo. Cru, maar ook zo is natoerr.

Nietvoordekat | 11-06-14 | 14:41

Bij vrijwel alle andere dieren dan de mens is dat instinct toch wel wat beter ontwikkeld. Die kunnen namelijk gewoon zwemmen.

nogeentjedan | 11-06-14 | 14:36

Hoeveel kinderen zullen er verzuipen omdat hun ouders naar dit filmpje zitten te kijken?

Harkstede! | 11-06-14 | 14:29

Goed dat dit filmpje weer getoond wordt.

Lafayette | 11-06-14 | 14:27

De jonge moeders lopen toch ook al smsent achter de kinderwagen of buggy. Kind zit er dan ook eenzaam en verloren bij. Als je zo vol bent van je eigen (sociale) leven, blijf dan lekker kinderloos. Als je er toch geen tijd voor hebt om voor ze te zorgen, krijg ze dan niet, al jaren zijn er voldoende voorbehoedsmiddelen te kiezen.

aajjee | 11-06-14 | 14:24

was toch nog niet zo lang geleden een Postbus 51 filmpje van ?

laten ze een kind zien in verschillende situaties (en dan gilt ie bij b.v. pijn); en dan een kind dat verdrinkt: stilte....

zal eens even kijken of dat nog ergens terug te vinden is

FW Ta-183 Huckebein | 11-06-14 | 14:22

Verdrinkingen nemen volgens mij juist toe in NL. Dat is gevolg van afschaffen schoolzwemmen in combi met allochtonen, die het minder prioriteit geven om hun kinderen te leren zwemmen.

En, maar dat is eigen interpretatie, ik krijg de indruk dat veel ouders tegenwoordig wel erg losjes omgaan met hun kroos(t) (no pun intended).

xspalm | 11-06-14 | 14:20

Ik ga die filmpjes niet kijken. Zelf ooit bijna verzopen en een keer een peuter uit een stromende rivier gered. Van beiden voorvallen krijg ik nog steeds wel eens nachtmerries.
Brrrr.

Rest In Privacy | 11-06-14 | 14:18

En een zwembad in je achtertuin is aantoonbaar meer da 100x gevaarlijker voor een kind dan een vuurwapen in huis. Het grote verschil is dat een verzopen kind de krant niet haalt.

getergde kaasboer | 11-06-14 | 14:15

@Botte Hork | 11-06-14
De GGD en politie?

de grote Anti | 11-06-14 | 14:08

En wie let er op mij? Dat ik niet in mijn bier verzuip?

Botte Hork | 11-06-14 | 14:05

Piet_Snot | 11-06-14 | 13:32
Even proberen met water gevulde longen en dan nog eens reageren.

Tjemig | 11-06-14 | 13:59

@henriette | 11-06-14 | 13:19
Juistem.

Uw Verzekeringsadvis | 11-06-14 | 13:57

Kunnen jullie iets over Irak plaatsen ipv een slechte Libelle te spelen?
henriette | 11-06-14 | 13:19
.
Irak kan me de gholera gestolen worden. Vindt dit toch wel even 1000 x interessanter / leerzamer.

davimore | 11-06-14 | 13:53

Dank voor de post. Ademloos zitten kijken. Heel nuttig.

van heinde en verre | 11-06-14 | 13:47

Superwaardevol.

Ik zal nooit mijn zoontje uit het oog verliezen, maar het is een daredevil en de wetenschap dat een kind in 20 seconden kan verdrinken maakt me nog scherper.

DonJohnson | 11-06-14 | 13:46

Hmm, ik ben er vrij hard in. Als je niet kunt zwemmen moet je ook niet gaan zwemmen. Houd het dan maar tot heup-hoogte of ga in het kinderbadje rondrollen. Uiteraard laat je zo'n kind niet verdrinken als het even kan, maar het is dan dom van de ouders en dom van het kind zelf. Op de leeftijd van dit jochie zat ik al tien meter onder water zonder fles naar schelpen (en goud) te zoeken. Dat leer je niet echt bij schoolzwemmen.

de grote Anti | 11-06-14 | 13:45

@Piet_Snot | 11-06-14 | 13:32
In een panieksituatie gaan mensen juist sneller ademhalen. Het is ook de paniekreactie die er voor zorgt dat het zo snel gaat.

geomario | 11-06-14 | 13:45

Klopt, meegemaakt, viel een kind in m n zwembad, even staan kijken wat het kind zou doen, bleef gewoon onder water staan en deed niks.
Uiteraard na 1 seconde er uitgehaald.

Uw Verzekeringsadvis | 11-06-14 | 13:44

Wat een verschil met dat stukje van Quid. Pijnlijk

pendajo | 11-06-14 | 13:38

Wat een verschil met dat stukje van Quid.

pendajo | 11-06-14 | 13:38

-weggejorist-

Igor Putkin | 11-06-14 | 13:38

Wat een verschil met dat stukje van Quid. Vroegah...

pendajo | 11-06-14 | 13:38

Hoxha ! Ben je er weer ?

Gary Gunstone | 11-06-14 | 13:35

Informatieve post. Wist ik niet. Las laatst dat er in Polen dit jaar al 100+ mensen zijn verdronken. Dan moet dat in Rusland 1000+ zijn.
Wij wonen gelukkig in een land dat zich bewust is van de gevaren van water. Hoeveel verzuipen er hier p/j? 10+?
En we hebben ook geen wodkafetisjisme.

IL SAPORRO DEL AQUA1

pinda | 11-06-14 | 13:32

Pomóż Tonę!
Een vaak niet gehoorde schreeuw om aandacht...

Dima Beeline | 11-06-14 | 13:32

"Verdrinken duurt voor een volwassene tussen de 20 en 30 seconden" .. ?????
Vreemd , als ik m'n adem inhoud lig ik niet binnen 20 seconden gestrekt (net ge-checkt).

Piet_Snot | 11-06-14 | 13:32

Heb het nog niet zelf geprobeerd maar kan me voorstellen dat met longen vol water het schreeuwen niet lukt. Iets met lucht, stembanden en dichtslaande adempijp en zo.
Maar hee, gat in de markt. Een "kind verzuipt app". Moeten ze een hoofdbandje met G4 internet dragen. Zodra dat ding langer dan een seconde onder water is krijg je een melding op je telefoon. Probleem opgelost. Nu alleen dat verzopen kreng nog vinden.

Dima Beeline | 11-06-14 | 13:29

Als je niet kunt zwemmen, moet je niet gaan zwemmen.

Den Heerscher | 11-06-14 | 13:29

M'n buurman in zuid Afrika zei het me jaren geleden al: klein kaffertjies kan nie swem nie...

hotnot | 11-06-14 | 13:25

Tja, niet verrassend - ik heb ook nog nooit een foursome gehad met rondborstige 18-jarigen die me helemaal blauw zuigen, terwijl dit in bepaalde films toch redelijk vaak voorkomt.

Snackbar van Allah | 11-06-14 | 13:19

Mijn vrouw is jarenlang werkzaam geweest als toezichthouder in een zwembad. Ouders die woest worden omdat je ze aanspreekt op hun verantwoordelijkheden. Kinderen kunnen verdrinken in een paar cm water.

Harald | 11-06-14 | 13:19

Kunnen jullie iets over Irak plaatsen ipv een slechte Libelle te spelen?

henriette | 11-06-14 | 13:19

Volgens mij is die titel al eens gebruikt in een eerdere campagne. Doet overigens niks af aan de waarschuwing.

frank87 | 11-06-14 | 13:17

Thanks voor deze post, ik wist oprecht niet wat de verschijnselen van verdrinken waren.

XyberBorg88 | 11-06-14 | 13:15

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl