Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Natte droom advocatuur: adolescentenstrafrecht

aaawlievboefje.jpg.jpgHeej dat is er snaaks doorheen gefrommeld. Sinds gisteren is het adolescentenstrafrecht van kracht. Voorheen lag de grens bij achttien jaar: booswichten die mogen stemmen en autorijden, mochten ook volwassen berecht worden. Superoneerlijk natuurlijk. Om kansenschatjes tussen de 16 en 23 jaar extramakkelijk te kunnen knuffelen met het hele arsenaal aan D66-opties in de rechterlijke toolkit is er nu dus het adolescentenstrafrecht. Bengels in deze leeftijdscategorie kunnen nu berecht worden volgens het jeugdstrafrecht óf het volwassenenstrafrecht, afhankelijk van hun geestelijke ontwikkeling. Niet de leeftijd in hun (dubbele) paspoort telt, maar hun 'ontwikkelingsleeftijd'. Voelt u 'm? Overvallen plegen komt soms gewoon door jeugdige onbezonnenheid. Inbraak is een puberaal dingetje waar de boefjes vanzelf overheen groeien, zo iets als jeugdpuistjes en muzikale wansmaak. Advocaten zullen met deze wetswijzinging uiteraard harder de ontwikkelingsleeftijd van hun cliënt uitspelen dan Greet de juweliers-oneliners. Een HALT-strafje voor deze ramkraak graag meneer de rechter, mijn cliënt is weliswaar 21 maar dat mogen wij hem beslist niet aanrekenen, zijn ontwikkelingsleeftijd is ongeveer 16 jaar en hee, wie deed er nooit eens wat geks toen? Tot zo ver de zero tolerance en de tuigh-aanpak in dit land, 'ontwikkelingsleeftijd' is het nieuwe 'interculturele verwarring'. Als u iets van gerechtigheid wil, laat u dan bij voorkeur beroven door een 23-plusser want als de dader jonger is gaat hij linea recta de pluizige trajecten van de hulpverlening in. Mooi wel hoe de criminelen steeds jonger en harder worden en de passende strafmaatregelen steeds ouder en softer worden toegepast. Een uitdagend spanningsveld in de maatschappij, precies wat we nodig hadden. Beter houden we bij alle Zulke Lieve Jongens tussen de 16 en de 23 jaar rekening met de ontwikkelingsleeftijd van een baby, zodat we ze optimaal kunnen pamperen.

Reaguursels

Inloggen

Nou top. Als 1 van de boefjes al 18 is en de rest nog maar 17 kunnen ze allemaal als volwassenen worden berecht.

Het hangt allemaal helemaal van het vergrijp af maar zodra je mensen in de cel gaat stoppen accepteer je dat de kans groot is dat die persoon niet meer normaal terugkeert in de maatschappij dus ik snap helemaal dat we het nog met alternatieven proberen zolang dat kan.

Tot slot. We hebben met z'n allen ooit besloten dat we iedereen het recht op terugkeer in de maatschappij willen geven. Zolang dat zo blijft is het huidige systeem het beste. De VS is een mooi voorbeeld wat er gebeurt wanneer je mensen als beesten gaat behandelen. Dan kun je net zo goed gelijk de dierenarts met een spuitje laten komen.

kobuskuch | 03-04-14 | 17:09

De samenhang tussen IQ en maatschappelijke ontwikkeling is niet altijd even duidelijk. Wel is duidelijk dat een laag IQ vaak een ook lage maatschappelijke ontwikkeling tot gevolg heeft. Advocaten zullen daar dankbaar gebruik van maken. "Mijn cliënt is minder begaafd en kan de gevolgen van zijn daden niet goed overzien. Om deze reden vraag ik vrijspraak". Mag ik daarom aannemen dat psychologen worden bijgeschoold in het herkennen van geveinsde zwakzinnigheid? Of zie ik nu beren waar er geen zijn?

Nivelleermarionet | 03-04-14 | 13:01

Laen we die geestelijke leeftijd ook even vermelden op het paspoort en hier het autorijbewijs, het stemrecht, de mogelijkheid tot het kopen van drank en rookwaren en de entree tot 18+ / 21+ etablissementen aan koppelen.

potsenmakkert | 03-04-14 | 11:25

Oikofobie

I rest my case.

Klier van Bartholin | 03-04-14 | 10:50

Inderdaad dit riekt naar rasisme.
Zijn er eigenlijk cijfers over werkelijke en ontwikkelingsleeftijd per etnische groep bekend?
Of is dat ook racistisch?
Maar zoals al eerder is geschreven, ze hebben ook een Nederlands paspoort dus zijn het gewoon Nederlanders. Ergo wij zijn zelf de schuldigen.

tredler | 03-04-14 | 10:42

Dit is open racisme van de overheid. Hoe diep de haat tegen het eigen volk zit is werkelijk onvoorstelbaar....

me,myself and IK | 03-04-14 | 09:33

Leuk, nieuw statistiekje: het gemiddelde verschil tussen de werkelijke leeftijd en de ontwikkelingsleeftijd afgezet tegen de etniciteit.

Kunnen we alvast inzetten op de uitkomsten? Ik zeg -5 voor Marokkanen en -1 voor autochtone Nederlanders.

Barry Hay | 03-04-14 | 09:05

Overvallen door Marokkaanse criminelen

Groningen, Emmen, Coevorden, Enschede, Deurne, Schiedam, Delft, Volendam: snelle overvallen op juweliersbedrijven. Vaak jonge jongens. Wat ook opvallend is dat er vaak gebruik wordt gemaakt van scooters. Daar lijkt haast een patroon in te ontdekken. Hondsbrutale overvallen, waarbij zelfs de vluchtweg door één van die overvallers in de gaten worden gehouden en nieuwsgierigen op afstand worden gehouden. Als ik vlot tel, binnen een jaar 28 overvallen op juweliers.

Zit er een structuur in die overvallenreeks? Zaak voor zaak heb ik ze de afgelopen maanden eens bekeken. Met tientallen mensen gesproken. Goed georganiseerde overvallen. Veel explosief geweld, brutaal van opzet en als vluchtmiddel een scooter. In alle zaken die ik heb bekeken, dreigden de overvallers met handvuurwapens. Als ik de dader-profielen bekijk, vallen me een aantal dingen op. Signalementen: licht getinte jonge mannen. Veel signalementen komen overeen met een Nederlands-Marokkaans uiterlijk. Veel terugkerend gevlucht met een scooter. Opstappen en wegwezen. Wat ook opmerkelijk is, is de brutaliteit van de daders, die wanen zichzelf haast onaantastbaar. Ook omstanders en getuigen van die overvallen worden koudweg met dreiging van een wapen op afstand gehouden. Ook het stukslaan van de vitrines, dus grof werk. Het lijkt op een bepaald patroon en dat maakt mij nieuwsgierig.

Het is niet altijd zo eenvoudig om mensen te spreken die me wellicht wegwijs kunnen maken. Na een lange zoektocht ontmoet ik een jeugdwerker waarmee ik in gesprek kom. Na een aantal korte en wat langere gesprekken, ontmoet ik door hem wat andere mensen die hun verhaal anoniem wel willen vertellen. De antwoorden op de gestelde vragen leveren een plausibele verklaring op.

Mohamed (pseudoniem) is een oude rot in het veldwerk. Hij heeft me eerder al eens op sleeptouw genomen bij mijn bezoeken aan Amsterdam Zuid/Oost. Geen van mijn bronnen wil openlijk met naam of toenaam in de krant. Moh: “Ik zou mijn leven niet meer zeker zijn, echt niet!”

Op mijn vraag waarom het altijd jonge jongens zijn, glimlacht Mohamed. “Die vallen onder het jeugdstrafrecht. Die weten vaak zelf niet precies van de ‘ hoed en de rand’ “. Vraag: “Dus het is een georganiseerde organisatie?” “Jazeker. Ook mijn andere bronnen bevestigen dit onafhankelijk van elkaar. Het zijn goed georganiseerde overvallen. Door het hele land heen. Met een zelfde werkwijze. Altijd jonge Nederlandse-Marokkanen tussen de zestien en begin twintig. Veelal met een blanco strafregister of voor kleine vergrijpen of overlast bekend bij de politie”. Ook collega’s waarmee ik spreek over zaken zien een bepaald patroon in die overvallenreeks. Menno Buch vertelt in zijn verhaal hoe brutaal overvallers zijn en zijn toch redelijk goed beveiligde woning binnen drongen en zijn dure collectie klokken meenemen.

Bij de zaak Deurne zien we ineens dat één van de doodgeschoten daders uit het buitenland komt. De andere dader van dezelfde overval is 20 jaar en komt uit Eindhoven. En dat past nu net in het totale plaatje dat de geraadpleegde bronnen ook schetsen. De overvallers zijn niet aan stad of landsgrenzen gebonden.

De verhalen die ik uit verschillende bronnen kan optekenen zijn allemaal hetzelfde. De overvallen op juweliers worden georganiseerd door een criminele organisatie. De buit wordt meteen doorgezet naar Marokko. Die buit dient voor betaling of aanbetaling van harddrugs. Op deze manier ziet justitie nooit de buitgemaakte sierraden terug. Er zit geen heler tussen. Schrijf maar op “het komt niet op Markplaats terecht”. Dat blijkt ook vaak en de buit komt nooit boven water.

Ik ken nogal wat juweliers en vertegenwoordigers. In korte gesprekken schetsen die een zelfde beeld. Dit past in het gehele plaatje wat ik te weten kom. Vaak worden dure sierraden en horloges buit gemaakt. Vaak lijkt het erop dat de overvallers precies weten welke buit ze moeten meenemen. Geen doorsnee merk horloges, maar de duurdere merken. Dit patroon zie je ook terug bij woningovervallen. Brutaliteit, wegnemen van dure klokken (horloges).

Maar waar blijft die buit? De horloges en sierraden met diamant en briljanten worden gescheiden. De sierraden worden van de stenen ontdaan. Het goud en zilver wordt omgesmolten. Dus met andere woorden, goud en zilver evenals gezette edelstenen worden onafhankelijk van elkaar naar Marokko vervoerd. Ook de dure merkhorloges verdwijnen in het niets. Die dienen ook hoogstwaarschijnlijk voor betaling van drugstransporten. De drugs komt naar Nederland en wordt hier verhandeld. Dus het geld wat ze daarmee verdienen is de buit. Ik leg dit natuurlijk ook voor aan de Politie. De politievoorlichter KNP – directie communicatie – is snel met zijn antwoord. Er lopen onderzoeken en daarover kan ik u uiteraard niets vertellen. “Veel van de gestolen goederen worden vaak niet teruggevonden. Maar onze experts willen uw verhaal niet bevestigen”. Na een kort gesprek blijkt dat de meeste zaken nog niet zijn opgelost. “Maar als u eens langs wil komen met uw bronnen zou dat het onderzoek wel bevorderen”. Het ontlokt een glimlach bij me. De politie ontkent het dus niet maar hebben geen keihard bewijs er voor. Vaak ontkennen ze met alle stelligheid zaken. Maar in dit geval laten ze het achterste van hun tong ook niet zien.

De samenstelling: de criminele jongeren binnen de organisatie voeren niet alleen hier overvallen uit, maar binnen heel Europa. Indien er te veel sporen worden achtergelaten op een plaats delict verdwijnen die jongeren tijdelijk of voor langere tijd naar Marokko. Daar kunnen ze binnen de criminele organisatie onderduiken maar ook weer werken. Steeds worden nieuwe jongeren ingevlogen of erbij betrokken. Dus zowel binnen de drugshandel als roofovervallen. Niet alleen juweliers zijn slachtoffer, ook elektronicazaken, merkkleding, woningen etc.

In de zaak Deurne zien we dat één van de daders uit het buitenland afkomstig is. De andere heeft wel een strafblad, maar voor kleine vergrijpen. De groep criminele jongeren is voor de criminele organisatie een doelgroep. Die worden ingelijfd binnen de criminele organisatie. Indien jongeren een aantal overvallen hebben gepleegd, dus deel uitmaken van politioneel onderzoek, worden die als pionnen verschoven om uiteindelijk in Marokko uit te komen. Vandaar dat het oplospercentage zo laag is.

De jongeren in Marokko kunnen daar ongemoeid blijven. Marokko levert namelijk aan Nederland haar onderdanen niet uit. En al zijn die in Nederland geboren ze hebben ook de Marokkaanse nationaliteit. Ze kunnen wel op de internationale opsporingslijsten worden gezet, maar blijven dan nog ongrijpbaar. Die groeien langzaam door binnen het drugskartel en als er geen vuiltje meer aan de lucht is, komen die eventueel terug naar Nederland. Veel overvallen hebben overeenkomsten.

Een zelfde patroon zien we bij softdrugs. Drugsrunners, afvangen van auto’s op de snelweg of werkwijze in de grensstreek. Rond Rotterdam, Maastricht. Goed georganiseerd softdrugs-handel. Ook met de nodige agressie. Hieruit rekruteren volgens twee bronnen de hardrug-kartels hun mannetjes. Het geheel is een gesloten gemeenschap. Spreken is lood. Dus zwijgen jongeren, maken van hun zwijgrecht gebruik. Praten met de politie is een doodzonde. Dat bekopen jongeren met de dood maar daarnaast oefent zo’n kartel ook druk en zware repressie op de families uit.

Een effectieve aanpak is dus heel moeilijk. Dan de chauffeurs van vluchtauto’s. Die knapen hebben hun rijstijl aangeleerd als drugsrunners en zijn goed voorbereid. Ze kunnen rijden als gekken en durven enorme risico’s te nemen. De politie kan daar van meespreken. De gebruikte auto’s worden veelal uitgebrand teruggevonden. Dit om het sporen onderzoek te bemoeilijken.

De cijfers van oververtegenwoordiging van bepaalde van etnische jongeren zijn uiteraard subjectief. Maar het geeft iets anders weer, de organisatiegraad en de hechte gemeenschapsband. Bij het oplossen van een zaak worden door de politie in zijn geheel vele daders gepakt. Dat geeft een vertekend beeld. En er is nog iets, het stigmatiseert de hele gemeenschap. In dit geheel heb ik uiteraard veel onderzoek gedaan. Uit een deel van die onderzoeken distilleer ik dan ook een beeld waarom de samenleving zo negatief denkt over groepen met een etnische afkomst. Ik citeer uit een onderzoek:

“Zij hebben zich waarden als assertiviteit en zelfstandigheid eigen gemaakt. Dit zijn waarden die in deze samenleving belangrijk worden gevonden. De ‘kutmarokkanen’ zijn dan ook niet slecht geïntegreerd, maar zijn net als sommige autochtone jongeren doorgeschoten, bijvoorbeeld als het om assertiviteit gaat. Opvallend is daarbij dat veel verschijnselen op één hoop worden gegooid: het rondhangen, verbaal en soms fysiek agressief gedrag en criminaliteit “.

De oplossing zal dan ook moeten komen uit de groepen zelf die zichzelf gediscrimineerd voelen. In een samenspel een halt toe te roepen aan georganiseerde criminaliteit, softdrugshandel, harddrugshandel dat vanuit de meerderheid een halt moet worden toegeroepen aan stigmatisering door een klein deel binnen de gesloten groepen. Dat zal in samenspraak moeten met de politie die vele mogelijkheden openstelt om in contact te komen. Om meer duidelijkheid te krijgen. Zoals zo vaak kan een kleine groep het voor grotere groepen verpesten, neem voetbalgeweld en hooligans.

Tot slot eindig ik met nog een citaat uit een onderzoek:

“Het lijkt erop alsof men problemen heeft met het feit dat jongeren (autochtoon en allochtoon) schijnbaar doelloos en nutteloos rondhangen. Zeker wanneer het allochtone jongeren zijn, voelen mensen zich hierdoor snel bedreigd en geïntimideerd. Dit is ook het geval wanneer er geen sprake is van criminaliteit van dergelijke jongeren; het geeft aan dat het bij veiligheid niet alleen gaat om ‘harde’ cijfers, maar ook om het gevoel. Wel is het zo dat Marokkaans-Nederlandse jongens oververtegenwoordigd zijn in de daderstatistieken van criminaliteit (als slachtoffer is niet bekend).”

rasoptimist | 03-04-14 | 08:38

Schande schande schande schande!!!!

decaliter | 03-04-14 | 07:12

Wat grappig, in landen waar ze vertrouwd zijn met alle soorten jeugdcriminaliteit wordt de wet juist aangepast om minderjarig tuigh harder aan te pakken. Alle criminele snotneuzen, koers naar Nederland!

Friedrich Frayek | 03-04-14 | 03:00

Ik mis de tuchtschool....

Hendrikaatje | 03-04-14 | 01:19

Ik verheug me nu al op het verweer: "Edelachtbare, mijn cliënt Appie heeft Marokkaanse roots, het mag als feit van algemene bekendheid verondersteld worden dat bij deze bevolkingsgroep nogal eens inteelt voorkomt, zo ook in het geval van mijn cliënt. De ouders van Appie zijn namelijk neef en nicht. Als gevolg van deze inteelt is Appie minder, om niet te zeggen zwak, begaafd (...)" etc.

AeliusMaximus | 03-04-14 | 00:56

Een 22 jarige kan nu ook jeugd tbs krijgen ipv normale tbs, zodat ie zn jongere neefjes ter plekke kan bijscholen en na maximaal 7 jaar weer kelen kan doorsnijden.

waarisdelol | 03-04-14 | 00:13

Nu helemaal klaar mee.... Dochter wordt bedreigd door ik zeg netjes Medelanders. 17 jaar, maar gaat vanaf nu gewapend de straat op.

bierjurkje | 02-04-14 | 23:42

hoewel ik er alleen op kan hopen, hoop ik toch dat dit betekend dat smerige kopschoppertjes en opatrappers van 16 gewoon als iemand van 23 berecht worden (en dan nog ietsiepietsie meer)

Antitheus | 02-04-14 | 23:38

Zo krijg je de criminaliteitscijfers ook naar beneden en kan als overheid voorlopig weer achterover leunen.
Dan wordt je strafblad opgeschoond na je 23ste.

BigusDickus | 02-04-14 | 22:53

Schitterend dat het beste kabinet sinds WOII iets heeft bedacht dat nog duurder, omslachtiger en vooral slechter werkt dan het huidige daderknuffelen. Dit moet je echt in je hebben!

NACademicus | 02-04-14 | 22:52

Volgens mij hebben we een minister én een staatssecretaris van VVD huize op het ministerie van justitie zitten. Het resultaat van dit kabinet; kinder pardon, geen strafbaarstelling illegaliteit, elk jaar hogere verkeersboetes en nu dus het nieuwe adolescentenstrafrecht; het ultieme middel voor onze d66 rechters om daders helemaal optimaal te kunnen knuffelen.
Waar blijven de minimum straffen, het vervallen van het automatisme op vrijlating na 2/3 vn de straf, het uitzetten van criminele buitenlanders? Kortom het aanpakken van criminaliteit! De zaken waarmee de VVD schermde.
Of is Opstelten teveel in beslag genomen door het wegmoffelen van het pedo-netwerk in zijn ministerie?

Barani517 | 02-04-14 | 22:05

@Smarties | 02-04-14 | 21:24

Ach. Ik heb persoonlijk meer met M&M 's maar smarties zijn ook prima.

Moet je verder niet te moeilijk over doen.

megalul | 02-04-14 | 21:50@Polletje Piekhaar | 02-04-14 | 20:44

Ken ik niet. Maar zal er zeker naar kijken. Mocht het nog nodig zijn dan hoort u van mij.

Dank voor de verwijzing iig.

megalul | 02-04-14 | 21:48

Ik zeg het steeds weer en nou nog maar een keer "Opstelten Bla Bla Bla"

metdedag | 02-04-14 | 21:40

megalul | 02-04-14 | 19:49 | + -1 -
Moraaltsunami? Voor mij het woord van 2014. Een woord wat geen kracht meer heeft en had in 2013. Beetje retro. Maar in uw hoofd nog steeds hot is. Daar mee aantonend dat u achter de feiten aan loopt. U geeft moraal aan steeldieven, aan pooiers en aan landlopers. Kent u de definitie van moraal? Uit uw spreken kan ik niet anders halen dat, weer zo een, u heeft de waarheid. U heeft een mening. Zijn wij daar mee geholpen? Nee, hou je bek, man.

Smarties | 02-04-14 | 21:24

De D66-rechters kennende, betekent dit gewoon dat voortaan alle criminelen tot de 23 jaar volgens het jeugdstrafrecht berecht worden.

Russells Teapot | 02-04-14 | 21:19

Heb mensen hun nachtkastje beter zien organiseren...

TiTi_no_ghost_237 | 02-04-14 | 21:07

Als een WC-dame haar WC runt zoals die imbecielen dit land kon ze haar plee-borstel en centenbakkie pakken en door de nooduitgang eruit...

TiTi_no_ghost_237 | 02-04-14 | 21:06

Megalul l 02-04-14 l 19:49
Dit onnozele schreeuwmensje kan uw superieure gedachte niet helemaal volgen. Mijn Nick heeft te maken met de opvattingen van Willem van Iependaal die zo zijn eigen ideeën had over misdaad en sociale omstandigheden. Maar daarbij wel oog had voor de eigen verantwoordelijkheid.

Polletje Piekhaar | 02-04-14 | 20:44

@Parel van het Zuiden | 02-04-14 | 20:30
Oh, en u ontbreekt het aan nuance, in elk geval wat betreft de wetgeving, ben blij dat u geen wetten ontwerpt.

gedachtespinsel | 02-04-14 | 20:44

Dikke middelvinger!

Rest In Privacy | 02-04-14 | 20:32

@gedachtespinsel | 02-04-14 | 19:47 |

Ah. Van het ene uiterste naar het andere. Nogmaals, het volwassenen strafrecht kent voldoende alternatieven.
.
Is dit nou die veel geroemde salonfähige nuance? Zodra iemand een tegengestelde mening heeft die persoon in een zwart-wit vergelijk trekken. Kom ik overigens wel vaker tegen, hoor. Als je tegen de Nederlandse strafmaat bent, ben je voor Amerikaanse toestanden. Als je tegen de EU bent, ben je zeker tegen Europese samenwerking. Als je tegen massa-immigratie bent die de maatschappij ontwrichten, ben je rascist. Etcetera.
.
Zegt eigenlijk meer over het gebrek aan onderbouwing voor uw eigen mening dan dat het wat zegt over de mijne...

Parel van het Zuiden | 02-04-14 | 20:30

Niks over puberale muzieksmaak. De meeste muziek uit mijn puberjaren klinkt nog steeds massa's beter dan de huidige crap. Wordt ik oud? Nee, wel ouder.
Heb ik nog steeds smaak en hoor ik wat goed en slecht is, ja!

En bureau HALT?! Mijn broer(tje) is ooit opgepakt voor een kleine winkeldiestal (gezonde hardwerkende NL-er die inderdaad eens iets puberaals fout deed).
Nooit meer iets gehoord na de vooraankondiging dat HALT contact op zou nemen.
Ze waren waarschijnlijk te druk met lunchen...

TisNieZoMoeilijk | 02-04-14 | 20:24

Nou, van mij mag die minimum leeftijd omlaag hoor, gezien de ernstige misdrijven die onze kansenpareltjes begaan.
Gebruik van geweld of wapens? Overval plegen? Kopschoppen? Bejaarden beroven?
Altijd als volwassene berechten graag.
Ik had vroeger ook wel eens geen geld of mooie kleren.
Nam ik gewoon een krantenwijk extra of ik ging helpen op de markt.
En leer eens fatsoenlijk Nederlands, dat schept kansen.
Je weet toch?

Schietmijmaarlek | 02-04-14 | 20:18

@megalul | 02-04-14 | 19:49 ,
daar kun je wel eens gelijk in hebben,
overigens wordt in andere landen de 1 cel 1 crimineel regel gezien als een extra straf, zeg maar gezien als eenzame opsluiting.
In Turkije werd er zelfs tegen gedemonstreerd, daar was men bang dat bewakers vrij spel kregen om gestraften ongezien te martelen en te treiteren.
Dus zo simpel is het allemaal niet.

vander F | 02-04-14 | 20:16

Dit land bestaat niet. Wolla zeg eerlijk! meneer de autoverkoperT ?
Lekker toepasbaar dus, daarnaast is deze wet strijdig met regel 1.
(is niet lief voor jou of mij en het zal daders nietzs leren).
Te schrappen op gronden van poppenkastum irrelevantum in nihil territorium bis esse acte conductans debilum et asoscialum propagatus sunt.

Rare jongens die romeinen.
*Latijns font terug in potje stopt en verdergaat met goden ver(z/vl)oeken*

hallevvezool | 02-04-14 | 20:14

ca12nag3 | 02-04-14 | 19:49 | + 0 -
IQ en ontwikkeling hebben niets met elkaar te maken. Je kan 45 zijn en zo dom als brood of 15 en intelligent als Albert Einstein.
Dat bedoelen ze niet met de stand van de ontwikkeling van een dader. Er word gekeken of die dader de gevolgen van zijn daad had kunnen voorzien of niet (op grond van zijn ontwikkeling). En dat beoordeelt geen rechter maar een psycholoog.

We winnen niks ermee als we jeugdige daders die door een corrigerende opvoeding wel op pad gevonden hadden gewoon in de bajes gooien tussen zwaarcriminelen.

thorrie | 02-04-14 | 20:14

@DeChinees | 02-04-14 | 20:01

Die 20-jarige was al bekend bij de politie voor eerdere vergrijpen, waaronder zelfs een eerdere roofoverval. Als hij gewoon 20 jaar de kast in was gepleurd, had hij nu niet dood geweest, en had hij niet de levens verziekt van een compleet gezin.

Wat was het eerdere vergrijp van Breivik, zonder jouw zieke drogreden van een gedachtenpolitie er bij te hoeven betrekken?

ZKH EénOog | 02-04-14 | 20:10

Ik vind 'm wel aardig, 'verplicht' IQ testje en andere ontwikkelingsmeetinstrumenten, krijg je juist een aardig beeld van de geestesgesteldheid van allerlei volk, benieuwd wat daar uitkomt.
Al kun je aan je water aanvoelen dat als wanneer blijkt dat bepaalde bevolkingsgroepen zeg een fors aantal zwakbegaafden telt, dát weer als stigmatiserend en dus als ongewenst wordt gezien.

vander F | 02-04-14 | 20:09

Het zal de d66 elite de reedt roesten.
Goedkoper om de tokkiebroedsels naar hun eigen getto's terug te sturen.
Zolang ze bij de particulier beveiligde villaparken wegblijven.

oplichter | 02-04-14 | 20:09

Ik ben benieuwd of dat "adolescentenstrafrecht" ook gaat gelden voor 16-jarigen die criminaliteit veroordelen of steniging onmenselijk noemen.
Wedden dat die wel zo volwassen mogelijk bestraft zullen worden?

Dandruff | 02-04-14 | 20:06

Ik vind zwakbegaafde criminelen ook zielig! Van mij mogen ze in hun cel knuffelbeesten, en naar Sesamstraat kijken!

huh, ian? | 02-04-14 | 20:06

@Chiant | 02-04-14 | 19:34
Ben het wel deels met je eens, had het zelf ook liever tot 21 gezien. Maar goed, dit is nu de werkelijkheid, dus we zullen er als maatschappij iets mee moeten.

DeChinees | 02-04-14 | 20:03

@ZKH EénOog | 02-04-14 | 19:54
Nationalistische volwassen opsluiten had ook heel veel dode Noorse kinderen gescheeld, volgens jouw retoriek. Komaan man, terug naar school. Argumenteren kun je leren.

DeChinees | 02-04-14 | 20:01

@gedachtespinsel | 02-04-14 | 19:49
Die dacht ik gevonden te hebben, maar bestaat inmiddels niet meer. Mocht het u ontgaan zijn (wat ik niet denk).

Chiant | 02-04-14 | 19:59

Dat hebben ze mooi gezien. In rechterlijke uitspraken is al vaak iets over "een achtergebleven ontwikkeling" te lezen. Het mooiste is nog wel dat dit als een soort positieve discriminatie gebruikt kan worden: allochtonen hebben immers een achterstand vanwege culturele verschillen, hetgeen hun ontwikkeling beinvloedt.

Overigens denk ik dat het terecht is om mensen met een achtergestelde ontwikkeling minder hard te straffen (in de zin van wraak van de samenleving), ongeacht de reden van die achterstand of hun achtergrond. Maar er moet dan wel veel sterker op het voorkomen van recidive gestuurd worden... en een zwakbegaafte roofovervaller van 18 krijg je echt niet meer op het rechte pad met een standje en een taakstraf. Die is al veel eerder van het pad geraakt, en moet dus "heropgevoed" worden. Noch een zachte hand, noch het aanpakken van de ouders, noch een keiharde gevangenisstraf, noch TBS gaan daar helpen. Misschien een opvoedingskamp...

Muxje | 02-04-14 | 19:58

@ca12nag3 | 02-04-14 | 19:35
Er is nog geen effect, een dergelijke opmerking lijkt me dus nogal voorbarig. Ik wacht de effecten af en geef dan wel mijn oordeel. Resultaat afwachten is niet naïef, dat is realistisch. Ranten over een wet en dan denken dat het verschil gaat maken, dat is naïef.

DeChinees | 02-04-14 | 19:57

Niemand leest dit hier goed, hé...

Dit betekend ook dat een 16jarige als volwassen gezien kan worden voor de rechter en met hardere straffen rekenen kan - als blijkt dat hij "volwassen" genoeg is.

Het gaat niet alleen in een richting.

thorrie | 02-04-14 | 19:55

Die aanpak van thuisprostitutie gaat nu wel erg ver.

netniet | 02-04-14 | 19:54

@DeChinees | 02-04-14 | 19:25

Opsluiten had in Deurne anders toch verdomd veel ellende gescheeld...

ZKH EénOog | 02-04-14 | 19:54

@Andersdenkend | 02-04-14 | 19:45
inbreng geleverd door
VVD - J.M. Schouwenaar
PvdA - J. Beuving
CDA - P.E.M.S. Lokin-Sassen
SP - A.C. Quik-Schuijt
GroenLinks - M.H.A. Strik
SGP - G. Holdijk

DeChinees | 02-04-14 | 19:52

Polletje Piekhaar | 02-04-14 | 19:42 | + 1 -
volgends mij zie ik je vaker bij Eve, kan dat?

thorrie | 02-04-14 | 19:51

Arabische volkeren hebben doorgaans een benedengemiddeld IQ.

Met het adolescentenrecht snijdt de overheid zichzelf in de vingers: dat worden stukken minder gratis schoffelaars.

En de burger mag twee keer bloeden: de eerste keer als ie beroofd wordt, de tweede als hij zijn restanten mag afdragen voor de extra kosten die de plantsoenendiensten nu moeten gaan maken met extra betaald personeel.

ZKH EénOog | 02-04-14 | 19:51

Straffen helpt alleen in relatie tot andere maatregelen. Ook hier geld weer de regel, balans is alles, context idem.

En het goede van het Nederlandse gevangenissysteem, volgens ( buitenlandse) deskundigen was de individueel gerichte behandeling en gevangenen op 1 cel.

Collectieve benaderingen leveren vaak meer schade op dan dat ze goed doen.

Maar dat is allemaal verleden tijd.

De kortzichtige Law and order litanie in combinatie met visieloos gekort zal een catastrofe veroorzaken. De rechtse moraaltsunami zal de definitieve ondergang van de relatieve veiligheid in ons land betekenen.

Want nut en noodzaak worden ondergeschikt gemaakt aan de retorische peristaltiek van de onnozelen.

De grootste bedreiging voor de veiligheid in ons land zijn de bezuinigingen op onze penitentiair stelsel. Dat word nu definitief een opleidingsinstituut voor gangsters, psychopaten en criminele samenwerkingsverbanden.

En in de toekomst zal blijken dat humaan beleid, hoe feilbaar ook soms de minste der kwaden was.

Maar ja, weten de schreeuwmensjes veel.

megalul | 02-04-14 | 19:49

@Chiant | 02-04-14 | 19:48
Nou uw wensen zijn duidelijk, zoek er een partij bij.

gedachtespinsel | 02-04-14 | 19:49

@Thorrie
Inderdaad maar het duitse rechtssysteem is heel anders dan het onze. Om zomaar een stuk eruit te rukken en te implanteren in het onze is nou niet bepaald een kunstwerk meer slagerswerk.
Je snapt toch wel dat zulke berechting inhoud dat een ieder die als jeugdige berecht wordt in jeugddetentie komt? En daar komt nog bij dat jeugdrecht totaal andere strafmaat kent. Het is te veel om op te noemen. Btw ook de verloven is anders geregeld.
Jouw jeugdig geclasificeerde moordenaartje kan dus akelig riante regelingen krijgen doordat z'n IQ niet groter is dan die van een kind. Maakt hem niet minder gevaarlijk.
Ook kan een advocaat er alles aan doen om zn client te downplayen. En laten lijken alsof.
Moeilijke jeugd,weinig kans, weinig opleiden. En dan sta je met je 20e zo voor de jeugdrechter... van de zotte.

ca12nag3 | 02-04-14 | 19:49

@gedachtespinsel | 02-04-14 | 19:37
"... aanpassen wet door de politieke partij van uw keuze, mocht die dan grootste worden dan gaat het gebeuren lijkt me"

In dat geval krijg ik nog 1000 Euro, gaan BTW, accijnzen en belastingen weer omlaag, wordt de hypotheekrenteaftrek niet verder beperkt en wordt illegaliteit strafbaar gesteld.

Chiant | 02-04-14 | 19:48

@Parel van het Zuiden | 02-04-14 | 19:43
Zoals jij wil, maar rechter kijkt altijd naar de context. Lijkt me ook wel handig ook of wil je een soort van u overtreedt de wet "gij zult niet doodslaan" = tbs/30 jaar? Moet je de dame van de juwelier eens vragen.

gedachtespinsel | 02-04-14 | 19:47

Welke idioot heeft deze wet bedacht. Meteen "links" laten liggen bij de volgende verkiezingen.

Andersdenkend | 02-04-14 | 19:45

Er zijn meer manieren waarop dit misbruikt kan gaan worden dan waarop dit goed kan gaan... Een pleb zoals ik kan dat nu al zien aankomen van mijlenver af.

Hoeveel advocaten met een slecht geweten gaan er nu alles aan doen om hun 23 jarige recidive idioot/klant nogmaals vrij te spreken voor zijn 300e 'incident'?
Natuurlijk zullen ze proberen de rechter wijs te maken dat hij geestelijk nog maar 15 jaar ofzoiets is dmv IQ tests en zijn 'oh-zo slechte jeugd' aan te halen. Zelfs al is hij hier geboren.

(D66) Rechter is het er mee eens en spreekt hem vrij. De eerste zaak die hier van komt zal gauw genoeg zijn.

LangeTijdGeleden | 02-04-14 | 19:44

Wat we nodig hebben, is ondermeer dat de recidive van een dader gekoppeld wordt aan de advocaat van de dader, gaat de dader in de fout, dan gaat de advocaat mee.

smdyasc | 02-04-14 | 19:44

@gedachtespinsel | 02-04-14 | 19:37 |

Je kunt naar de reis kijken of naar de eindbestemming. Ik vind de eindbestemming belangrijker. Het heet overigens strafrecht.

Parel van het Zuiden | 02-04-14 | 19:43

Ok, maar dan moet dit ook gelden voor ons, aan Alzheimer lijdende senioren. Wanneer we met onze Sten guns in de tweede kamer politici naar de eeuwige discussie velden helpen zijn we ook niet verantwoordelijk voor onze daden. Alhoewel, sluit ons maar op in de Bredase koepelgevangenis, altijd beter dan de huidige zorginstellingen.

Polletje Piekhaar | 02-04-14 | 19:42

Bestaat in Duitland al 40 jaar, en bij sommige daders is het wel te snappen. Het gaat dan ook niet altijd gelijk om drastische daden zoals overval of moord. Beetje populistisch van GS zulke voorbeelden erbij te trekken.

thorrie | 02-04-14 | 19:41

Lang leve de Kansparels uit Finland!

De Badtegelzetter | 02-04-14 | 19:40

Werkt het andersom ook? Dus als één of andere kansenparel van 14 een volwassen misdaad pleegt, dat er dito straf achteraan komt? Vast niet...

Piet van het Padje | 02-04-14 | 19:40

Lang leven de Kansparels uit Finland!

De Badtegelzetter | 02-04-14 | 19:39

@Parel van het Zuiden | 02-04-14 | 19:32
Punt is dat ontwikkeling wel degelijk een rol speelt bij de intentie en het bijbehorend gedrag, vandaar chargeren met syndroom van down, maar blijkt dat u dat gemist had. Het 1/3 eraf is kwestie van aanpassen wet door de politieke partij van uw keuze, mocht die dan grootste worden dan gaat het gebeuren lijkt me.

gedachtespinsel | 02-04-14 | 19:37

@DeChinees.
Je begrijpt toch wel dat zodra de burger het effect van de strafmaat gaat merken en voelt dat t systeem niet deugdelijk is men eigen rechter gaat spelen?
Meldingen voor kleine vergrijpen is nu al laag laat staan als er helemaal niks mee gebeurd.
Strafpleiters kijken altijd naar mazen in de wet om hun client lichter te laten straffen. Dus wordt er enorm misbruik van gemaakt. Wees minder naief.

ca12nag3 | 02-04-14 | 19:35

@DeChinees | 02-04-14 | 19:25
Als de afbakening van de leeftijd tussen de 12 en 20 jaar had gelegen, dan had ik u direct geloofd.
Nu ga ik toch een heel eind met @ca12nag3 mee.

Chiant | 02-04-14 | 19:34

Ja oke, maar dat betekent dus ook dat 16jarige huftertjes volgens het volwassenen strafrecht vervolgd mogen worden, toch? Hoe gruwelijk dat ook is, het is ernstig nodig. Het zijn niet van die onzekere lievertjes meer met jeugdpuistjes en een dikke bril. Sommige van die knulletjes behandelen vrouwen en meisjes en eigenlijk iedereen buiten hun vriendenkring letterlijk al vuilnis. Maar je hebt ook figuren van 23 die echt niet in het gevang thuishoren daarentegen. Whatever, interessante ontwikkeling.

de grote Anti | 02-04-14 | 19:33

@gedachtespinsel | 02-04-14 | 19:18 |

Tsja, syndroom van Down aanhalen bij een voorstel dat over 16 - 23 jarigen gaat. Sterk, hoor.
.
Overigens moet een gevaarlijke downy ook gewoon straf krijgen. Het volwassenstrafrecht biedt sowieso voldoende alternatieven.
.
Het is bovendien überhaupt niet zo dat het Nederlandse strafrecht streng. Het auto-eenderde-eraf-mechanisme maakt straffen toch al kinderlijk coulant.

Parel van het Zuiden | 02-04-14 | 19:32

Het is dat discriminatie maar één kant op werkt anders zou ik mij wederom behoorlijk gediscrimineerd voelen.

Boris die Sauertopf | 02-04-14 | 19:31

@LangeTijdGeleden | 02-04-14 | 19:27
Natuurlijk zullen er net zoals in ieder ander rechtssysteem gaten in het systeem zitten waarvan misbruik gemaakt gaat worden. Het is zaak om dan in de praktijk te kijken hoe dit loopt en waar zo nodig aanpassingen te maken. Iedere hervorming is kwetsbaar voor misbruik. Ik zeg ook niet dat ik fan ben van ons rechtssysteem, ik denk alleen dat dit wel degelijk verbetering kan brengen.

DeChinees | 02-04-14 | 19:31

Iedere Marokkaan tussen 16 en 23 jaar heeft de geestelijke vermogens van een kind van 8, allemaal!

eerstneukendanpraten | 02-04-14 | 19:30

DeChinees
Je begrijpt het zelf niet zo goed. Voor 16 en 17 jarigen zou t zwaarder kunnen zijn. Maar grootste blok crimineel activiteit van zwaardere klasse vind plaats rond de 20. Zie Opsporing verzocht voor meer informatie. Voor hen was er al volwassen recht. Voor hen is de adolescensie wetgeving alleen maar een mogelijkheid tot lichtere straffen.
Die 16 en 17jarigen die fietsjes en iphones jatten is nou niet bepaald interessant voor "volwassen recht".

ca12nag3 | 02-04-14 | 19:30

Dhr. Rabbae van het LMB is -met wat extra subsidie- voldoende geëquipeerd om de ontwikkelingsleeftijd objectief vast te stellen. Nu met kwantumkorting voor rechters. Je zal wel gek wezen als rechter om daar geen gebruik van te maken en de maatschappij deze kwantumkorting niet te laten meepakken. #weallbenefit

Shareholder II | 02-04-14 | 19:29

Nee toch! Ik dacht bij de kop dat er zwaarder strafrecht voor 15- tot 18-jarigen kwam.
Waren we net een beetje goed op weg met iets zwaardere straffen...

Lewis | 02-04-14 | 19:28

Voordeel strafjes voor Noord- en andere Afrikanen, 'mensen' wier IQ met een beetje geluk de 80 benaderd...
Een speciaal verlicht allochtonenrecht...

Hendrikaatje | 02-04-14 | 19:28

@DeChinees | 02-04-14 | 19:25 | + 0 -

Wat je zegt klopt wel, maar dat is de theorie/gedachtegang achter deze nieuwe wet. De manier waar op dit misbruikt kan worden door de rechterlijke macht en zelfs de criminelen zelf spreekt voor zich én dát gaat ook écht gebeuren, let maar op.

LangeTijdGeleden | 02-04-14 | 19:27

-weggejorist-

roman7751 | 02-04-14 | 19:26

Nanninga, zoals wel vaker heb je weer weinig begrepen van de maatregel. Het maakt het in veel gevallen juist makkelijker om zwaarder te straffen. Even een voorbeeld: Zo kan bij een criminele jongere met een pij-maatregel, de maatregel worden omgezet in tbs met dwangverpleging wanneer er aan het einde van de pij maatregel nog steeds een ernstig risico is op recidive. Bij een ernstig zeden- of geweldsdelict is het enkel opleggen van een taakstraf niet meer mogelijk.

Het gaat hier niet om pamperen, het gaat er bij deze maatregel om dat er toepasselijker gestraft kan worden. Wanneer opsluiting vermeden kan worden moet dat gedaan worden; opsluiting is immers een bizar dure aangelegenheid. Als er dan alternatieven geboden worden voor jongeren waarbij dit kan (denk aan zeer lichte misdrijven) dan kan ik dit alleen maar aanmoedigen. Het enige wat ik hier zie is een effectievere aanpak met een minder grote kans op recidive. Dat jij meteen een D'66-kotsreflex krijgt, is je eigen probleem Nanninga. Maar goed, fact-free journalism, blijft een leuke trend.

DeChinees | 02-04-14 | 19:25

Hallo meneer Pechtold waar brengt u ons naar toe? Naar fabeltjesland? Jaja naar fabeltjesland!

ca12nag3 | 02-04-14 | 19:24

Laat me raden... Alle autochtonen hebben een geestelijke leeftijd van 23+ en alle allochtonen hebben een geestelijke leeftijd van 16- want moeilijke jeugd, vader/moeder dood, verkeerde vriendjes, slechte studie, etc.

Racisme ligt al LANG niet meer bij de werkende autochtoon, maar de allochtoonse en Gütmensch bevolking houdt nog wel de troefkaart stevig in handen.

LangeTijdGeleden | 02-04-14 | 19:23

In mijn eerlijke opinie moeten ze gewoon zwaarder straffen, vooral als het gaat om pedofiele, verkrachters, moordenaars, gewelddadige dieven et cetera.
Inteelt baby of niet, ben je groot genoeg om "Ruig te zijn": ben je oud genoeg om vast te zitten.

Knuffelen werkt niet, ongeacht of ze nu zwart, getint, geel,blauw, paars of gewoon blank zijn.

MinderPropaganda | 02-04-14 | 19:23

Uh, Nanninga, 't is ingegaan per 1 april he, dus naar ik aanneem een grap van wat verveelde raamambtenaren.

trotse-ambtenar | 02-04-14 | 19:23

Op naar de multicriminele democratuur. Pers, media, alles speelt hetzelfde wijsje op het orgel. Denk je anders, deug je niet, ben je racist en moet je je smoel houden. Bek houden.
"We zullen jullie wel krijgen met je rabiate rechtse praatjes. Buigen zul je, heel diep. En de reet kussen van Mohammed, Hassan en de verdere lieverdjes.".

Rest In Privacy | 02-04-14 | 19:21

Dan is een revolver toch (een) noodzakelijk (kwaad) gelet op de draaideur criminelen waarbij de draaideur harder draait dan de wielen op de auto.

ProAsfalt | 02-04-14 | 19:20

En K66 heeft t weer voor elkaar, Knuffel de Kansparels maar. Hopeloos en word er moe van. Voor mensen met "geestelijke achterstand" hadden we toch tbs?!. Komaan een ieder die een overval gewapend pleegd bv is een gevaar voor de samenleving. En zeker als diegene jong is. Studies leren dat zodra je die grens overgaat t niet goed komt. Dus extra Knuffelen gaat echt niet helpen.

ca12nag3 | 02-04-14 | 19:20

Ik ben toch meer voorstander om juist de leeftijden uit beide paspoorten bij elkaar op te tellen.

Godsammekraken | 02-04-14 | 19:18

Nog meer fopstraffen die gaan worden uitgesproken door D66-links-georienteerde-foprechters.

Slome Duikelaar | 02-04-14 | 19:18

@Parel van het Zuiden | 02-04-14 | 19:13
Klopt geen enkel slachtoffer maakt het uit wie het doet, waarom die het doet of wat dan ook. Maar je kunt je ook afvragen in hoeverre iemand verantwoordelijk is voor zijn/haar daden. Je gaat toch ook niet iemand met syndroom van down tbs/levenslang geven als die toevallig papa's pipa heeft gevonden en cowboytje gaat spelen?

gedachtespinsel | 02-04-14 | 19:18

Laten we het strafrecht gewoon voor iedereen afschaffen! Het kan toch niet zo zijn dat iedereen hard voor zijn geld moet werken?

Heiseenberg | 02-04-14 | 19:17

Gisteren illegaliteit niet strafbaar. Nu dit. Probeert links het totaalpakket aan destructieve waanzin er nog even doorheen te drukken voor de volgende verkiezingen?

Tiberius | 02-04-14 | 19:16

Ik zou hier nog best begrip voor kunnen opbrengen, als tegelijkertijd ook autorijden, bier drinken, stemmen, neuqen & voortplanten, geld lenen, etc. ook gekoppeld werden aan de geestelijke ontwikkeling.

Maar nee hoor, het werkt weer één kant op.

Chiant | 02-04-14 | 19:16

Gepubliceerd op 1 april. Zal wel een grap van ome Ivo en neefje Fred zijn.

Dr. Plofkop | 02-04-14 | 19:16

Loepzuiver gevalletje leeftijdsdiscriminatie. Maar als het om paupers, criminelen of andere uitvreters gaat treed opeens de selectieve verontwaardiging ter linkerzijde in werking.

Godsammekraken | 02-04-14 | 19:15

Oh geweldig. Dus een Noord-Afrikaan van 23 met de -standaard- geestelijke capaciteiten van een 8-jarige kunnen ze nu met een gerust hart vrijlaten na een dubbele moord.

Want de schat besefte het effect van zijn daden niet.

Nou, dit geeft hoop. Stop dan ook maar meteen met Opsporing Verzocht. Of noem het "Ali Straat".

vraagstaart | 02-04-14 | 19:15

En we hebben weer een wet in dit land waar we ons dood aan gaan ergeren. Wanneer snappen ze nou eens eindelijk dat het volk dit niet wil?

balustrade | 02-04-14 | 19:15

*Headdesk*

Vakonov | 02-04-14 | 19:14

Een duidelijk voorbeeld van het dadergeoriënteerd denken in de juristerij. Heeft een slachtoffer namelijk wel een boodschap aan de leeftijd van de dader? Ik waag het te betwijfelen...

Parel van het Zuiden | 02-04-14 | 19:13

Hoeveel PVV-zetels gaat dit opleveren?

Godsammekraken | 02-04-14 | 19:13

Nu Vooruit, de samenleving moet kapot en D66 zal er voor zorgen!

smdyasc | 02-04-14 | 19:13

Worden de boefjes ineens vrijgesproken of zo? Doe eens niet zo gek Nanninga.

gedachtespinsel | 02-04-14 | 19:13

Old enough to do the crime? Old enough to do the time!

That's all you need...

Godsammekraken | 02-04-14 | 19:11

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl