Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Ebru Umar - M&M&M: einde van een tijdperk

ebrupica100pix11.jpegEven terug in de Nederlandse geschiedenis. Iemand ooit van Maison de Bonneterie gehoord? Of Metz&Co? Meddens? Iemand er ooit binnen geweest? Nou ja, het was van oudsher natuurlijk niet de bedoeling dat iedereen er altijd binnenkwam. Mijn moeder kocht traditiegetrouw haar wintermantels bij Meddens. Keurige mevrouwen die haar hielpen het juiste model te vinden. Dat dan keurig werd afgespeld, op lengte gemaakt en waar ze aan een balie voor mocht betalen, met geld dat niet in een kassa verdween maar in een koker. Middels een ingenieus systeem verdween die koker door de plafonds en kwam hij met wisselgeld en een bonnetje weer terug. In 2011 sloot het Rotterdamse Meddens na 180 jaar haar deuren – en ook die van filialen in de rest van Nederland. Weinig mevrouwen kochten nog mantels. metz.jpg Metz&Co. was een Amsterdams mode en interieurwarenhuis, bekend om haar sublieme mode, moderne meubels en prachtige accessoires. Rondlopen in Metz&Co was een genot voor ogen en stijlpapillen: veel betere kwaliteit of mooiere ontwerpen dan wat Metz te bieden had, was er niet. Voor de mindere goden onder ons helaas alleen betaalbaar tijdens de uitverkoop maar de bereidheid van het personeel om je ook dan het gevoel te geven dat je gewaardeerd werd, is iets waar je tegenwoordig in Amsterdam niet meer naar hoeft te zoeken. Als winkelen er écht niet in zat, kon je altijd nog bovenin de koepel lunchen met uitzicht over de dump die Amsterdam heet in de wetenschap dat het hier binnen wél comfortabel was. In 2012 sloot het Amsterdamse Metz&Co. na meer dan twee eeuwen haar deuren. Tijdens de vakanties staan nu rijen pubers met ouders voor de deur om te ‘winkelen’ bij iets wat Abercrombie&Fitch heet. Maison de Bonneterie is het jongste modewarenhuis in het rijtje, maar als Rotterdammer wel één waar de affiniteit het minste mee is. Behalve dan dat in huize Umar het tafellinnen van Maison de Bonneterie kwam. Met terugwerkende kracht kan ik het spul waarderen, als kind vond ik het vooral een poeha; je mocht nergens aankomen in de winkel op de Rotterdamse Lijnbaan. De winkel in Den Haag was een feestje en het pand in Amsterdam een genot. Een duur genot maar eentje die me tijdens de uitverkoop veel plezier gebracht heeft. Ook hier: service met een glimlach. Afgelopen week kreeg het personeel te horen dat de laatste Nederlandse modespeciaalzaak na 125 jaar haar deuren sluit. Heel Nederland stond op zijn kop dat boekhandel Polare zijn deuren moest sluiten polare.jpgwant OMG! BOEKEN! CULTUUR! VERLOREN! terwijl je godzijdank zelfs verboden boeken via internet kunt aanschaffen. Veel meer cultuur en historie dan Meddens, Metz&Co en Maison de Bonneterie wordt het in Nederland niet. Maar dat zal wel weer een banale Rotterdamse conclusie zijn.

Reaguursels

Inloggen

De teloorgang van het Nederlandse winkelbedrijf:
Veroorzaakt door het NL belastingklimaat, de overvloed aan Yankee invloeden en de huispakken van Roy Donders...

Brulboei_61SB | 24-02-14 | 11:35

Je Amsterdams is een beetje in de war Ebru.
Als je ergens "niet om hoeft te zoeken", betekent het dat het er al ruim aanwezig is. Als je ergens "Niet meer om hoeft te komme", betekent het dat het er niet meer te vinden is. Dat laatste bedoelde jij.

Lefgozer | 24-02-14 | 11:13

En onze grootste design trots Piet Hein Eek maakt van houtafval en kunsthars chemisch afval. Grapjurken met meer geld dan hersens of smaak kopen dit, i.p.v. goed spul bij Metz... Een volk krijgt de designers die het verdient.

mijnvrouwenik | 24-02-14 | 10:39

@Gugong | 24-02-14 | 09:03
Ik kom zelf uit een boven-modaal nest. Feest hier, receptie daar, diplomatiek bezoek zus, huwelijken in vol ornaat zo, opa's borrels in sociëteit De Witte, oma die zelf geen haar waste maar 2x per week naar de kapper ging ... op jonge leeftijd me al los geweekt maar het zijn wel mooie jeugdherinneringen. Nu komen we met veel moeite rond van 1000-plus-een-paar-centen per maand t.g.v. een Gordiaanse Knoop aan externe factoren. Onze kinderen kennen dus geen 'immediate gratification' want het kan simpelweg niet. Hou me ten goede, geen kritiek richting diegenen die het wel kunnen. We hoeven niet te zwemmen in het geld maar natte voeten halen zou ook wel eens lekker zijn, zo eerlijk zijn we wel. Nooit schuldig voelen dat je eigen positie beter is dan die van een ander. En klagen, ach ... vanuit elke situatie bezien zijn er altijd wel onvolkomenheden te vinden. Huisje, kruisje ;-)

Litsehimmel | 24-02-14 | 09:35

Litsehimmel | 24-02-14 | 07:53
Immediate gratification, heel herkenbaar. Heb er zelf ook last van. Je bent gedwongen om met zijn tweëen te werken om het leven nog een beetje leuk te houden, veel tijd om te winkelen is er niet bij. Dus de kleine Gugong geeft vantevoren aan wat voor kado in de smaak zou vallen. Niks slenteren langs winkels, wijs maar aan in een folder. We zoeken op internet op waar we het gaan halen en indien het een fysieke winkel betreft gaat één van ons in de pauze er snel even langs. En daar voel je je schuldig over (eerlijk is eerlijk, mijn vrouw heeft dat gevoel sneller dan ik), dat het allemaal zo snel moet en je zo weinig tijd hebt, dus de kado-momenten beperken zich niet meer tot verjaardagen en sinterklaas/kerst, maar zo'n beetje elke keer dat het kroost zich iets in het hoofd haalt moet het er komen want zielig. Dieptepunt: als we een kadootje kopen voor een vriendje/vriendinnetje voor een kinderfeestje moet "die van ons" ook wat krijgen... Van de ene kant hebben we nu meer dan ooit, maar we zijn ook wat kwijtgeraakt. Kan elitair zijn maar ik begrijp Ebru's gedachtengang wel. Ook al zijn dit soort warenhuizen nooit mijn ding geweest, heb ik wel het idee dat het er bijhoort. Kunnen winkelen in een zaak waar niet iedereen wat te zoeken heeft is ook een beetje een beloning voor hard werken. Wij, tweeverdieners, beiden hoogopgeleid, kopen alleen merkspullen in de uitverkoop. En anders bezoeken we de C&A's en H&M-en van deze wereld. Het klinkt erg slecht om daarover te klagen (en echt klagen doe ik toch niet begrijp me goed) maar ergens heb ik het idee dat het niet helemaal OK is als je onder de streep net zoveel netto overhoudt als iemand die de helft verdient. En die ander mag zijn hele inkomen verbrassen (UGGs en Nike Air Max voor iedereen!!) want hoe lager je bruto inkomen, hoe langer dit inkomen wordt gegarandeerd door diverse belastingkortingen, toeslagen en subsidies. En netto maakt het toch niks uit.

Gugong | 24-02-14 | 09:03

Ebru.
Column naar mijn hart.
Eenheidsworst vs. Elegantie 10-0
Met dank aan de omgekochte EU referee.
Het maakt de Englishman in NY des te opvallender de komende tijd.

Anijsblokje | 24-02-14 | 08:28

Ebru, fijn dat je ons laat weten dat je achtergrond er niet een van de straat is. Jammer dat je nu bij GeenStijl terecht bent gekomen. Of heeft je familie daar geen oordeel over?

L. Rakker | 24-02-14 | 08:24

Maxima koopt haar kleren allang ergens anders en die is ook leuk gekleed.

henriette | 24-02-14 | 08:12

Ebru, je haalt mooie jeugdherinneringen op, ervaringen die onze kinderen niet meer mee krijgen. Samen met je ouders aan het eind van een donkere novembermiddag door een winkelstraat met onlangs opgehangen verlichting die de zoektocht naar de perfecte winterjas een bijna feeërieke sfeer gaf; de kop warme chocolademelk bij de V%D of zelfs Bijenkorf (weet even niet meer welke) die nog een echte speciale tractatie was; de versierde Sinterklaasetalages waardoor de zenuwen door je lijf gierden in gespannen afwachting van ... In deze tijd leren kinderen niet meer "in spanning te wachten" want elke wens moet per direct worden vervuld. Immediate satisfaction & gratification. Vroeger was dat een stukje 'typisch Nederlands'. Helaas wordt alles wat 'typisch' is genadeloos op één grote hoop geveegd. Elke dag is hetzelfde, de zondagsmaaltijd kan nu ook op woensdag worden gegeten, de schoolkleren of zondagskleren bestaan niet meer want de wasmachine is geduldig en kinderen die nog buiten spelen moeten er ook dan picobello uitzien. Stukjes van dit verleden hebben in de dorpen en op het platteland nog hier en daar een toevluchtsoord weten te vinden. Milaan, Berlijn, Den Haag, Delft, Atlanta, Den Bosch ... ze onderscheiden zich alleen nog door restantjes authentieke bouwstijlen. Het dagelijkse leven in die steden lijkt overal ter wereld steeds meer op elkaar. Welcome to Nineteen Eighty-Four, Dystopia, Metropolis. "Prepare to be assimilated. We will add your biological and technological distinctives to our own. You will adapt to service us. Resistance is futile."

Litsehimmel | 24-02-14 | 07:53

Het freule der maatschappij laat het afweten. Calvijn is weer helemaal terug.

Ongecodeerd | 24-02-14 | 07:15

Ik kan nu van het Centraal station naar het Rembrandtsplein lopen en alleen maar winkels tegen komen die je in de rest van Nederland ook vind. Blokker, Schoenenreus en Free Record Shop. Alle kwaliteitszaken schijnen langzamerhand te verdwijnen. Aan de andere kant zijn de huren op deze route ook belachelijk hoog. Je kan nog beter een internet winkel in het midden van nergens opzetten en de bezorgkosten accepteren dan een winkel in Amsterdam (of een andere grote stad) opzetten. Ik koop mijn inkt in een boerengehucht (123inkt) omdat zij met bezorgkosten goedkoper zijn dan een winkel in de stad. De vastgoedsector heeft vele winkels uit de markt geprijsd met hun hoge huren waardoor we nu veel bij internetwinkels bestellen.

Osdorpertje | 24-02-14 | 01:55

Nou Ebru , ik had nog nooit van die winkel Polare gehoord, dus met heel Nederland stond op zijn kop valt wel mee.

En wat wil je nou zeggen met dit verhaal?

Lief meiske | 24-02-14 | 01:11

Jungerhans. Serviesgoed, glaswerk, keukengarnituren, een feest voor het oog, en het interieur van de zaak had de allure van een vooraanstaand museum. Jungerhans stond voor kwaliteit, dat predicaat hebben 3ewereldwinkels als Blokker, Ikea en de Kwantum nu.
Zelfs de Bijenkorf is verworden tot een markthal voor trendy hebbedingetjes die uit elkaar vallen zodra je het thuis uitpakt. Ebru geeft het al aan, anno 2014 moet de klandizie de muil houden, de pinpas invoeren en oprotten en vooral niet terugkomen met een klacht over het gekochte.

dedeurs | 24-02-14 | 00:34

En wat vind Geert er van?

Oskaar Blafzuur | 23-02-14 | 23:59

Ipad + Wehkamp app, meer heeft de consument niet meer nodig.

A New Today | 23-02-14 | 23:40

Nivelleren is een feest......... Iedereen C&A!

DeSjaak1000 | 23-02-14 | 23:34

Niet mauwen; Rotterdam heb Ter Meulen.

Bezorgdenverjaagster | 23-02-14 | 23:32

@bottlebaby | 23-02-14 | 20:38: En wanneer je wilde verbloemen dat je echt een ontzettende vliegende vinkenteringhekel aan het wijf had. Je had al een halfjaar vrij als ze de tas zag en een jaar als je, door stom toeval, iets had gekocht dat soort van in de smak viel. Onbetaalbaar.
 
Tot mijn schrik zie ik dat Metz&Co er al in 2012 mee ophield. Het zal toch niet deels mijn schuld zijn?
 
Al wat langer stuk, maar niet misstaand in dit rijtje: Hirsch&Cie. Daar huist tegenwoordig die coltruienbrigade. Eigenlijk is dat ook armoe.

pietvanvliet | 23-02-14 | 22:55

@Van Duyvenbode | 23-02-14 | 22:48,
Net zoals in de film.
En dan komt er een groot licht dat er een goede groente- en fruitzaak in begint. (Hoop ik)

AntiSoof | 23-02-14 | 22:53

ROJAMI Het nieuwe Maison de Bonneterie !!

Oskaar Blafzuur | 23-02-14 | 22:48

Er is één woord wat me onmiddellijk te binnen schoot: kaalslag.
Verweesde individuen tegen een decor van dichtgetimmerde panden en verlaten straten. Er klappert een deur in de wind.

Rest In Privacy | 23-02-14 | 22:48

Als je de bovenstaande reaguursels leest dan is het inderdaad eigenlijk nog een wonder dat deze zaak het nog zo lang volgehouden heeft: oubollige formule, personeel met misplaatste attitude, pand in de verkeerde straat, doelgroep die uitsterft door veranderende smaak, demografische ontwikkelingen, lagere besteedbare inkomens a.g.v. de rampzalige PVVDA-lastenverzwaringen, rijke mensen die naar het buitenland vertrekken of in het buitenland kleding kopen, enorme groei in online shoppen, etc.

De NLse economie zit momenteel in een overgangsfase en de grote schoonmaak/shake-out is nu volop gaande (dit proces wordt nog verder versneld door de lastenverzwaringen van Rutte & Samsom). Het is een kwestie van weken/maanden voordat er nog meer van dit soort tot voorkort gerenomeerde bedrijven om gaan vallen, hier blijft het echt niet bij.

Outsider-Inside | 23-02-14 | 22:45

Tja Ebru, stijl op een stijlloze website... da's vragen om onbegrip.

Wipperoen | 23-02-14 | 22:42

@Kapitein Sjaak Mus | 23-02-14 | 21:22 | + 14 -
Borrel is prima, maar ben komende periode in buitenland.

Kaas de Vies | 23-02-14 | 22:42

@Jan Dribbel | 23-02-14 | 22:31 |
Deftig?
De HEMA zonder worst.

Kapitein Sjaak Mus | 23-02-14 | 22:36

Straks lopen we allemaal in een overall van de ene gaarkeuken naar de andere.

Rest In Privacy | 23-02-14 | 22:35

En de kolenboer gaat er ook al mee stoppen :-(

Neerlands Hoop | 23-02-14 | 22:35

@Peter Emile | 23-02-14 | 22:19 |
Ge doet deze dracht tekort, mijn waarde.
Ook tijdens het nuttigen van kreeft en het verrichten van lichte arbeid in de tuin hebben deze kledingstukken hun nut.
Een vlek meer of minder mag immers niet deren.

Kapitein Sjaak Mus | 23-02-14 | 22:34

Beste Ebru,

Je geheugen zal je parten spelen, maar Maison de Bonneterie op de Lijnbaan kun je nooit bezocht hebben. Er is namelijk nooit een Rotterdams filiaal geweest.

Puin Zooi | 23-02-14 | 22:33

Marks&Spencer is weer terug in NL.
Het is een Engelse zaak, maar wel deftig.

Jan Dribbel | 23-02-14 | 22:31

tsja, met een 200jaar oud business model ga je het niet redden. Het valt me nog mee ze het zo lang hebben volgehouden.

--sql error-- | 23-02-14 | 22:30

Iedereen vindt het heel erg als kleine winkels en speciaalzaken verdwijnen..... maar diezelfde iedereen koopt bij bol,wehkamp ect.....

pim achtertuin | 23-02-14 | 22:30

@minimá-armezusvan.. | 23-02-14 | 22:20
Natuurlijk niet. Die komt hier niet. Geen vrouw in huis, dus ik blijf verschoond van dat soort nadelen.

Stormageddon | 23-02-14 | 22:30

Maison de Bonneterie, Metz&Co doen me altijd met een weemoedig hart denken aan Grace Brothers (Are you being Served). Met 'I am free' Mr Humpries en die verrukkelijke Miss Brahms..

one hobo | 23-02-14 | 22:29

Ach, wat heb je aan goede boekhandels en kledingzaken als je in plaats daarvan een kneiter van een moskee kunt neerzetten.
Ja toch? Laten we eerlijk zijn.

Rest In Privacy | 23-02-14 | 22:29

EDIT: gebeurT!!! oef, net te laat

Nixxor | 23-02-14 | 22:28

Ik ben benieuwd hoe ver ze hiermee gaan komen: www.symbid.nl/ideas/5366-donner-moet-b.... Ik vind het een sympathiek initiatief, maar vraag me af wat er gebeurd als ze het startkapitaal bijeen hebben geschraapt. Daarna moet de winkel toch echt op eigen kracht weer verder. To be continued dus.

Nixxor | 23-02-14 | 22:27

De Hollander verlaat massaal Nederland, dat zijn mensen met een goede opleiding, hebben brains, lef en doorzettigsvermogen. De laatste 3 jaar zijn er 375.000 weggegaan.
Ook:
''In 2011 zochten nog maar 4000 mensen een baan buiten Nederland, inmiddels staat de teller op 47.000.''
www.telegraaf.nl/overgeld/werk-inkomen...
Ik zag dit enkele jaren al aankomen en schreef bovenstaande gedachte/tekst op een aantal fora w.o. wetenschap. Ik werd toen weggehoond. Nu niet meer...

duitse herder | 23-02-14 | 22:23

@stormageddon
heeft u de zalando-man al eens goed bekeken? daar schop ik mijn poes vanaf, om waar eens wat ladylike te zeggen.

minimá-armezusvan.. | 23-02-14 | 22:20

@ VanBukkem | 23-02-14 | 22:11 |

Ik heb thuis ook een paar Spekmantruien.
Maar ik betrap me erop, dat ik ze uitsluitend binnenshuis draag, en dan alleen als ik ziek of neerslachtig ben.

Peter Emile | 23-02-14 | 22:19

Tja, tegenwoordig krijgen de dames de Zalando-man aan de deur. Nou, dan weet je het wel. Daar kunnen de pashokjes bij de Bonneterie niet tegenop.

Stormageddon | 23-02-14 | 22:17

@eerstneukendanpraten | 23-02-14 | 21:46
Juistem, dat bedoel ik , met de groeten van Zalando.
De grap is dat alle teruggestuurde jurken en schoenen gelijk door gaan naar opkopers en op de markt etc. terecht komen.
De verliezer is de winkelier zijn personeel, de OG jongens, de winkelstraat, de gemeente en belastingdienst etc.

Uw Verzekeringsadvis | 23-02-14 | 22:16

Maison de Bonneterie.
Mooie winkel, nette hulp. Er zal nu wel een Bazar of zo in komen.
En toch, dames en heren, werkelijk mooie zaken vind men (ook) in de kringloop. Eerlijk.

AntiSoof | 23-02-14 | 22:11

@Peter Emile | 23-02-14 | 21:57
Hij mag dan zelf een flapdrol zijn, spekmantruien zitten wel lekker. Natuurlijk, voordat je ermee de openbare weg op gaat, zou je jezelf even achter de oren moeten krabben of dat wel zo'n goed idee is. Maar voor thuis...

VanBukkem | 23-02-14 | 22:11

Het Paard van Troje begint eindelijk te werken. Het heeft 40 jaar geduurd maar het slopen van de Nederlandse Cultuur is nu echt begonnen. Ik zou zeggen: " Broodje Donner Kebab"

ip | 23-02-14 | 22:05

@Petrus Poortwachter | 23-02-14 | 21:31
Dat is waar. Hij heeft waarschijnlijk niet gereaguurd om dat hij een potje ligt te janken omdat er weer een stukje van zijn jachtterrein afgenomen is.

miko | 23-02-14 | 22:00

Maison de Bonneterie. Goodwill afgewaardeerd tot nul op de balans. Jammer heur, voor zo'n koninklijk bedrijf.

boasatlas | 23-02-14 | 21:58

Gevoel voor stijl, elegantie en allure hebben Nederlanders nooit gehad. Je ziet het al aan de manier waarop de Nederlandse steden zijn ingericht.

Een uitvloeisel van het calvinisme, dat elke zinneprikkel, en alles dat te maken had met genieten en met plezier in het leven, eeuwenlang heeft afgeknepen en veroordeeld als 'des duivels'.

Als je ziet in wat voor rotzooi en in wat voor hobbezakken de meeste Nederlanders prefereren rond te lopen, verbaast het me nog dat zaken als hierboven door Ebru beschreven, het toch nog 125, respectievelijk 200 jaar hebben uitgehouden.

Het meest schurende voorbeeld is wel de voorzitter van (nu nog) één der grootste politieke partijen van dit land, die erbij loopt alsof ie zojuist de nachtopvang van het Leger des Heils is uitgezet.

Verder is daar nog de immigratiegolf overheen gekomen, met een massale import van rauwe, primitieve macho's die dag en nacht in een trainingspak rondhangen.
Voeg daar nog bij de invloed van de nieuw geïmporteerde, meest naargeestige religie ooit door mensen uitgevonden; die verbiedt zo'n beetje alles dat het leven mooi, aangenaam en plezierig maakt.
Bovendien verstopt de aanhang van die religie haar vrouwelijke volksdeel onder lelijke vrouwenhaatdoeken, soepjurken en tenten die met elegantie al helemaal niets van doen hebben.

Ziedaar het recept voor een wereld waarin het grauw letterlijk de dienst uitmaakt.

Peter Emile | 23-02-14 | 21:57

Einde van de Domheid | 23-02-14 | 21:44:
Je moet vrouwen altijd stangen. Vinden ze lekker.

King of the Oneliner | 23-02-14 | 21:52

@Kaas de Vies | 23-02-14 | 20:48
Fijn dat u weer terug bent.

Petrus de Rewa | 23-02-14 | 21:52

Winkelen doe ik al TIJDEN in MIlaan

malang | 23-02-14 | 21:51

@ProAsfalt | 23-02-14 | 20:42

Nee, de VOC ging falliet en de Nederlandse staat nam de schulden over...

Petrus de Rewa | 23-02-14 | 21:51

Oude mensen hebben alles en jonge mensen geven het uit in Marokko, zoiets? Had je maar geen CDA/VVD moeten stemmen, middenstander.

Worstjes | 23-02-14 | 21:51

maison de bonneterie zit gewoon op een verkeerde lokatie in amsterdam. een luxe-zaak in een tokkiestraat. dat kan niet blijven duren.

minimá-armezusvan.. | 23-02-14 | 21:50

Geld kan men maar eenmaal uitgeven. Nu wordt het nog uitgegeven aan vakantie(s). Let maar eens op over 1 a 2 jaar. dan gaan de vakantie(s) er ook uit bij de meeste mensen. Een weekje in eigen land wordt het dan.

Ik zie het bij mezelf. tot een jaar of 2 geleden kocht ik 4 a 5 boeken per maand. Nu een e-reader , de boeken pluk ik wel van het internet. Magazines kochten we veel, nu lees ik ze wel op mijn tablet en wederom geplukt van het internet.
Kleding kan nog wel even mee. Kinderen gaan even voor met de kleding.
Verhuizen doen we niet, anders blijven we met een restschuld zitten en buiten dat. Aflossingsvrij gaat niet meer dus wordt het een annuïteitenhypotheek. Ben je veel meer geld per maand kwijt op korte termijn.
De middenklasse waar deze winkels het van moeten hebben , tja die heeft op het moment andere prioriteiten namelijk overleven met een enorme belastingdruk. En met almaar gestegen prijzen , totaal niet in verhouding met het inkomen wat al jaren stilstaat of zelfs achteruitgaat.
Modaal is het nieuwe arm.
Middenklasse is het nieuwe modaal.
verdien je 100K of meer dan ben je de nieuwe middenklasse.
Nederland wordt afgewaardeerd en wel op zo een tempo dat je kan zeggen "ik stond erbij en ik keek ernaar" maar man wat is dat snel gegaan.

IQ152 | 23-02-14 | 21:47

@Einde van de Domheid | 23-02-14 | 21:44
Hoezo, teloorgang van de Nederlandsche Cultuur?
De Hema bestaat toch nog?

Petrus Poortwachter | 23-02-14 | 21:46

@ Uw Verzekeringsadvis 21:35

Mijn vrouw heeft via haar werk veel contacten in het onroerend goed en het stijgende aantal winkeliers dat de huur van het pand niet meer op tijd kan betalen stijgt al jaren onrustbarend. Geluk bij een ongeluk is dat er niet direct vervangende nering staat te trappelen om een winkel te starten anders konden ze de toko zo sluiten...

eerstneukendanpraten | 23-02-14 | 21:46

King of the Oneliner | 23-02-14 | 21:38 | + 0 -
Zwets niet, Ebru maakt heel terecht een opmerking over het teloorgaan van Nederlandse cultuur.
Dat jij weer hapt op het GS cliche-onderwerp.....

Einde van de Domheid | 23-02-14 | 21:44

Tis net als bij de Hunkemöller: Kijk je rond dan ben je een gluurder, kijk je niet dan ben je eng en sta je buiten bij de rest van de trieste mannelijkheid dan sta je helemaal in de etalage...

Petrus Poortwachter | 23-02-14 | 21:44

En de winkels worden vervangen door bedrijven die de wereld overhollen op zoek naar belastingparadijzen en deze ook vinden. (Of ze spekken de Duitse pot, zoals Zalando, Mexx ed...)

Einde van de Domheid | 23-02-14 | 21:43

@ kibambam / 21:01
Dat hangt af van waar je je spullen koopt

Tobi | 23-02-14 | 21:39

Ebru Umar wil met deze tegel alleen maar aantonen dat haar ouders GEEN onderontwikkelde Turkse gastarbeiders waren.
Ja ja, minderwaardigheidscomplex runs deep.
AL haar columns zijn op haar persoonlijke frustraties gebaseerd.
Maar we hebben het doorzien hoor.

King of the Oneliner | 23-02-14 | 21:38

@eerstneukendanpraten | 23-02-14 | 21:26
Zalando zit als ik het goed heb op een omzet 1,5 miljard, vorig jaar hadden ze voor het eerst bijna geen verlies gemaakt.
Jaren dik verlies gemaakt niet alleen ten koste van zich zelf maar ook ten koste van de detail handel, zinloze hobby van een paar rijke Zweden.

Uw Verzekeringsadvis | 23-02-14 | 21:35

.. en wat zeuren we eigenlijk; partydrugs, alle strips verfilmd en charmante rechtse HAATgroeperingen, fuck de 20e eeuw.

Worstjes | 23-02-14 | 21:35

@miko | 23-02-14 | 21:27
Meer iets voor necrosis schat ik zo...

Petrus Poortwachter | 23-02-14 | 21:31

@Kapitein Sjaak Mus | 23-02-14 | 21:24
Ga maar even knuffelen jongens.

Jim Lovell | 23-02-14 | 21:30

de dino's hebben het ook niet uitgehouden in de pre historie. Iedere tijd heeft zijn eigen cultuur.
De tijd van deze "cultuurwinkels" (voor de happy few) is voorbij.
Het personeel van deze winkels was er overigens zeer bedreven om je het gevoel te geven dat je er niets te zoeken had, hoewel hun inkomen waarschijnlijk een fractie was van het mijne.

arv | 23-02-14 | 21:30

@Petrus Poortwachter | 23-02-14 | 21:21
Lekker toch? Van die over the top oude wijven parfums.

miko | 23-02-14 | 21:27

En daarom: Zalando, sterph!

eerstneukendanpraten | 23-02-14 | 21:26

@ Kaas de Vies | 23-02-14 | 20:48 | | Reageer+ |
Van emotie op de verkeerde knop gedrukt. Bericht 21:22 is natuurlijk als reply bedoeld.

Kapitein Sjaak Mus | 23-02-14 | 21:24

de mensen met geld zijn er nog wel, ze wonen alleen niet meer in r'dam of a'dam.

cumshaft | 23-02-14 | 21:23

@Inextremis | 23-02-14 | 21:12
Ja! Ik draag graag spekmantruien! Daar kom ik gewoon voor uit. Ik snap niet zo goed wat daar hilarisch aan is. Zit gewoon lekker. En als iemand daar een probleem mee heeft, dan start ie maar een petitie ofzo!

VanBukkem | 23-02-14 | 21:23

ouder worden is geen pretje.

Worstjes | 23-02-14 | 21:22

Tjongejonge Kaas,
In de loop van de tijd een hoop van je gelezen. Geintjes, beetje zuigen, soms iets serieus.

Maar dit slaat alles.
Mijn opa had een klein bedrijf in die andere grote stad, vergelijkbare mentaliteit. Zelf doen.
Problemen zullen overeenkomstig zijn. Als iemand zich afvraagt waarom ik naar zee ben gegaan, hier ligt de kern.

OK.
Genoeg persoonlijk gezeur.
Borrel?

Kapitein Sjaak Mus | 23-02-14 | 21:22

Cultuur? Oude Wijven winkels. Met bijbehorend luchtje...

Petrus Poortwachter | 23-02-14 | 21:21

@Grasgriezel | 23-02-14 | 21:18
De helft van iedereen.

blinde kip | 23-02-14 | 21:21

Tja, we geven massaal af op de eenheidsworst die H&M, M&S, Livera enzovoorts maar iedereen koopt er.

Grasgriezel | 23-02-14 | 21:18

Daarbij verkochten genoemde winkels stijlvolle dingen. Als er iets niet meer bestaat in NL dan is het stijlvol. Het merendeel van NL klost rond op ondefinieerbare schoenen, draagt verschrikkelijke kleren en heeft manieren waarvoor je vroeger permanent werd opgesloten. Als ik in een winkel met 'jij' word aangesproken ben ik al weg.

LanzVonLiebenfels | 23-02-14 | 21:14

@VanBukkum hilarisch: Spekmantruien!

Inextremis | 23-02-14 | 21:12

Van uit een marketing perspectief bezien en dat zul je moeten als ondernemer, is kennelijk de doelgroep niet meer aanwezig. En ja... dan is het over. Blijft de vraag overeind: waar is die doelgroep anno 2014 dan ?
Ik kom voor mijn werk in Denemarken, Zweden, Duitsland en Noorwegen. Die doelgroep is daar wel...

duitse herder | 23-02-14 | 21:10

In panden zitten met huren die zelfs op het hoogtepunt van de markt al exhorbitant waren maar kennelijk acceptabel omdat het een toplocatie betrof, dat nu is nu echt uit de tijd. Bedank de gemeente maar met die belachelijke parkeerkosten, de eenheidsworst van telecomwinkels, modegiganten en schoenenzaken die het centrumaanzicht bepalen en de grote groepen hangjeugd en onrendabelen die de tijd hebben om het straatbeeld te verpesten. Dan kun je internet wel de schuld geven maar de klanten die nog graag zelf een boek of welk artikel dan ook zelf graag komen bekijken, zijn er nog genoeg. Ze zijn alleen weggejaagd en doen dan maar zaken vanachter de pc. Waarom zou je jezelf kwellen om op zaterdagmiddag in de rij te gaan voor die overprijsde parkeergarage om iets te kopen om daarna weer in de rij plaats te nemen voor de kassa? Ga als ondernemer dan maar klagen bij de gemeente en verhuurders. Daar zit het probleem.

blinde kip | 23-02-14 | 21:10

Ik ben het bijna altijd erg eens met Ebru en ik vind het een leuke vrouw om te zien. Zo jammer dat ze zo'n geagiteerd stemmetje heeft. :-(

Roland1976 | 23-02-14 | 21:08

bottlebaby | 23-02-14 | 20:38
Prachtig tog.
Ik zal het missen.

Emmy Grant | 23-02-14 | 21:07

Ebru Umar, mooi dat in het GeenStijl-peloton tenminste nog één persoon zit die gevoel voor cultuur, finesse en historie heeft.

Reykjavik | 23-02-14 | 21:05

Een licht elitair, sentimenteel stukje tekst, mooi. Eerst voor honderden guldens een paar polo's halen bij de society shop, en dan ging mama maggoo nog even loos bij (een van ) voornoemde winkels. En inderdaad, altijd serviel personeel, maar dan op de juiste manier. Ahh, achteraf was die tijd wel erg mooi:P

maggoo | 23-02-14 | 21:03

Ebru, ik geef je groot gelijk. M&M&M, echt jammer dat ze sluiten. Maar dat zal de huidige Primark-generatie weinig kunnen schelen.

Standard | 23-02-14 | 21:02

@VanBukkem | 23-02-14 | 20:49,
zowel in den haag als amsterdam zit natuurlijk de bijenkorf om de hoek met een vergelijkbaar aanbod en doldwaze aanbeidingen. Evengoed jammer dat de keuze minder is geworden

rode peper | 23-02-14 | 21:02

Toen het van Donner, Broese en Scheltema naar selexyz (kleine letter, jawel) ging had ik al het idee dat het mis was met die handel. En dan Polare... tja. Daar win je de oorlog niet meer.

Voor de rest is het inderdaad een triest verhaal, en exemplarisch voor het uithollen van de welgestelde middenklasse. Er is geen ruimte meer in Nederland voor een beetje luxe, of voor luxe winkels. De middelmaat regeert.

Muxje | 23-02-14 | 21:01

@Ebru... het is geen 'mantel' maar 'jas'...

kibambam | 23-02-14 | 21:01

Dus omdat sommigen het erg vinden dat boekhandels omvallen zouden diezelfde sommigen het fantastisch vinden dat een aantal stijlwarenhuizen failliet gaan? Bij aanschaf van een paar ready-to-wear Manolo Blahniks krijg je de logica kennelijk niet cadeau...

Djong | 23-02-14 | 21:01

Ikzelf draag graag spekmantruien. Die kun je gewoon bij de Bristol kopen. Parkeren voor de deur en niet duur.

VanBukkem | 23-02-14 | 21:00

@SharpEye | 23-02-14 | 20:55
Ach we zijn twee weken verwend met non topics over een derde rangs sport in Rusland en niet te vergeten squids mandjebal topics

miko | 23-02-14 | 20:59

@Ommezwaai | 23-02-14 | 20:54
Hang in there!

Jim Lovell | 23-02-14 | 20:58

Ja, jammer voor die Grachtengordelkakmadammekes.

fuckje | 23-02-14 | 20:57

Ebru weet nog de stukjes cultuur in de hoofdstad te waarderen. Het verval van zoveel schoonheid valt te betreuren, inderdaad prachtige kledingwinkels en een boekenwinkel waar ondergetekende uren zoet kon zijn als zijn vrouwelijke wederhelft zich te buiten ging aan consumptief gedrag in deze kledingjuweliers.

Gelukkig is er nog iets van Amsterdamse verhevenheid. Arie en Tineke van Dok hebben een nieuwe stal op het Haarlemmerplein. De inwendige mens kan gelukkig nog verwend worden. Ebru, gaan we een keer samen een haring happen?

Boretti | 23-02-14 | 20:56

@Frans1156 | 23-02-14 | 20:43
Je bedoelt dat de arts eindelijk eens normaal betaald word? Nadat de maatschappij er jaren geld in heeft gestoken moeten ze nog de hoofdprijs hebben voor hun veredeld slagers werk.
Kom opzeg de meest overbetaalde beroepsgroep zijn wel artsen.

miko | 23-02-14 | 20:56

Was deze column toevallig bedoeld voor die mutsensite van Ebru? Graag de juiste column hier plaatsen dan.

SharpEye | 23-02-14 | 20:55

O ja, we hebben nog "The English Hatter" op de Heiligeweg. Ook een begrip in Amsterdam.
Verder wordt het nu wel zeuren.

Ommezwaai | 23-02-14 | 20:54

hmmmm, Kitzbhül lijkt het mondaine nog springlevend. Vraag me bijna af wat we in Nederland verkeerd doen....

gedachtespinsel | 23-02-14 | 20:54

Ik snap trouwens niet dat een zaak die mantels verkocht failliet kan gaan. Verkochten ze zeker geen mantels der liefde? Want dan hadden ze er genoeg kunnen verkopen aan onze huidige politici.
Misschien hadden ze broekriemen met extra gaatjes moeten verkopen. Die zijn nu wel in trek om ze eens wat harder aan te halen.

miko | 23-02-14 | 20:52

Vnadaag de dag hoor je er pas bij als er "made in china" in je kleding en de rest staat. 99% van de zooi die iedereen koopt komt daar nu weg.

tattooboer | 23-02-14 | 20:51

Echt jammer, een van de weinige winkels waar ik graag kleding kocht, altijd een groot assortiment met de kleren waar ik van hou. Ik heb de afgelopen weken geprobeerd te slagen op zalando maar ik moet eigenlijk alles weer terugsturen. Ik zie toch eerst liever de kleren aan mijn lijf

rode peper | 23-02-14 | 20:51

Typisch weer iets voor een vrouw om zich druk over te maken: kledingzaak dicht.
Ze sluiten niet voor niks de deuren denk ik dan. Ze deden waarschijnlijk iets verkeerd. Te weinig kleding verkopen ofzo.
Wel sneu voor het personeel natuurlijk. Ik hoop dat ze gauw ander werk vinden.

VanBukkem | 23-02-14 | 20:49

*confuus rondkijkt of ik hier op de Viva-site zit*

(Behind)Doors | 23-02-14 | 20:49

Je hebt gelijk. Verarmoeding van de cultuur is dit!

Maximus Cesar | 23-02-14 | 20:48

Grappig, M&M's, doet mij denken altijd aan mijn grootvader, middelgrote aannemert die zich toen nog kan meten aan de BAMmetjes van die tijd.

Ik mocht wel eens zo'n zakje met die snoepjes, maar alleen als ik heb de bruine gaf, anders mocht ik niet. Nu weet ik als geen ander dat dit achteraf institutioneel racisme is.

Maar hij vertelde mij ook altijd, "vertrouw nooit de banken" "doe alles zonder banken". Zo deed hij altijd handel, elke bouwerij elke investering deed hij met eigen geld. Uitgelachen, voorbijgestreefd door hefboom, want dat was mode. Och hij ploeterde voort. Hij werd beloond voor zijn inzicht en zijn harde werken en voor het inzetten van zijn opgebouwde kapitaal, maar niet op zo'n manier zoals anderen. Je kent ze wel, ga ze niet bij naam noemen. Dat is geen verwijt, dat is geen rancune, dat is geen jaloersheid dat is een constatering. Sommigen bespelen het systeem "beter" of hebben geen enkele "gene" om een systeem op zo'n manier te bespelen.

Maar wat boeit het?

Niets.

Ik denk alleen dat mijn grootvader typisch bovengestelde middenklasse was, en die bestaan niet meer.

En iedereen maar huilen dat de winkelstraten leeg zijn, en de socialisten maar roepen dat er geen banen zijn en niemand wil investeren.

Ik wil, ik heb het ook geprobeerd, in centrum Rotterdam. Een MUUR van ambtenaren en onbegrip. Bracht mijn eigen geld mee... Waarom gebeurt dit. Nu zit dit geld veilig in Zwitserland en een online Casino, ook leuk... prima ROI, maar het stemt mij niet vrolijk, ik wil geld niet alleen aan het werk zetten, ik wil ook dat door het geld mensen werken.

MAAR HET MAG NIET VAN DE OVERHEID.

Hoog, middel of laag. Het mag niet

Geld hebben, geld investeren, geld overhouden, het mag allemaal niet! En als je dan eindelijk personeel hebt, dat je business draait wordt je de nek om gedraaid door socialistische eisen en debiliteiten.

Nederland is gegijzeld door de ambtenarij. Dat is het probleem. Los het op, ik zeg niet direct dat je ze moet uitkafferen, maar print dit uit, laat ze het lezen... en als ze het niet snappen, verketter ze, verband ze uit je vriendengroep, behandel ambtenaren als paria's. Zij doen dit al jaren met u, dus waarom niet.

Kaas de Vies | 23-02-14 | 20:48

Ik vind het een jammerlijke ontwikkeling.
Als man zijnde is het hopeloos winkelen in Amsterdam, maar ze hebben het ook aan zichzelf te wijten.
De arrogante, niet-klantvriendelijke houding kost nou eenmaal omzet.

Desmoulins | 23-02-14 | 20:46

Sppijker-kop-raak.

Sjaak uit Dordt | 23-02-14 | 20:45

Als er toch een politieke partij aan de macht zou zijn die ondernemers door deze moeilijke tijden heen kon loodsen, oh wacht....

* Il Principe * | 23-02-14 | 20:44

Ebru, deze Nederlandse bedrijfjes hebben niets met geschiedenis van doen.
Michiel Adriaenszoon de Ruyter, dat is Nederlandse geschiedenis.

Jim Lovell | 23-02-14 | 20:43

Helemaal mee eens Ebru. Ik kan het niet geloven, maar het betekent dat het nivelleringsfeestje al lang ongemerkt geslaagd is.
Er is geen nederlander meer die zich een huis in Zuid of in de grachtengordel kan permitteren, laat staan in te richten met meubilair van Metz&Co. Voor hetzelfde geld krijg je nu toneel reliquien, zeg maar 'look a likes' van echte meubels en lampen. En maar juichen als er weer iemand onderuit wordt gehaald omdat hij zo 'schandelijk' veel verdiend. Degene die nog echt veel verdienen (zwart) zijn de loodgieters en de stukadoors, maar dat is al 40 jaar zo. Echt niet meer de huisarts, notaris of advocaat, die zijn al neergesabeld. En dat alles zonder geweld! De Eu en de nederlanders kunnen straks trots naar hun erfgoed kijken dat in bezit zal zijn van Russische , Chinese of Arabische handen.

Frans1156 | 23-02-14 | 20:43

Boek, boekenbal, griffel, ouevre. Veel stoffiger woorden ken ik niet... O ja krant ook nog.

Er is niet iets veel minder sociaal dan een boek lezen. Afgezonderd van de wereld om je heen in andermans fantasiewereld verblijven. Bah.

Ooit heb ik eens iemand horen zeggen dat als boeken nu waren uitgevonden ze direct verboden zouden worden, omdat het de lezer isoleert van zijn/haar omgeving.

DeDatumEnTijd-> | 23-02-14 | 20:42

De VOC sloot jaren geleden ook de deuren na 195 jarige bestaan.

ProAsfalt | 23-02-14 | 20:42

Geloofde er geen hol van dat de familie Umar in zulk soort zaken kwam, ff gegoogled, geloof het nu wel.
En verder wat Miko zegt.

Uw Verzekeringsadvis | 23-02-14 | 20:42

Er is geen behoeft meer aan spullen die langer meegaan.
Kleding word na één seizoen al weggekieperd en een televisie is na 2 jaar al te oud.

sinar2 | 23-02-14 | 20:41

Godsammekraken | 23-02-14 | 20:40 |

Kijk maar eens hoe snel ze die toko sluiten als ze besluiten om Mein Kampf te verkopen.
ergo: linkse policor onzin.

zure reaguurder | 23-02-14 | 20:41

Het verbaast mij iedere keer weer hoe literatuurliefhebbers hechten aan een winkelpand en/of drukinkt op houtpulp. Je zou denken dat literatuur om ideeen draait en niet in welke vorm die tot je komen. Dat schijnt kennelijk toch anders te liggen.

Godsammekraken | 23-02-14 | 20:40

Eigenschuld in het papierentijdperk blijven hangen, en niet met de tijd meegaan. Zelfde als de cd.

klote land | 23-02-14 | 20:40

Het betekent gewoon verarming in Nederland, het gaat er toch een keer van komen.

lanexxx | 23-02-14 | 20:40

Ik snap wat je probeert te duiden maar dit vergelijk vind ik iets te vergezocht. Je kunt ook overdrijven in je queeste.

de directeur | 23-02-14 | 20:39

De wekelijkse vrouwenrubriek voor GeenStijl is weer verschenen.

Rest In Privacy | 23-02-14 | 20:39

Cultuur en historie zijn een nationalistische hobby en die moeten verdwijnen.
Om plaats te maken voor een EU Cultuur. Geschiedenisboekjes zullen herschreven worden zodat het lijkt alsof de EU gedachte haar oorsprong heeft in de Duitse KZ-Lagers want dan is niemand meer tegen.

paost712 | 23-02-14 | 20:39

Ah, de enige licht versluierde referentie aan de islamisering van Nederland:

'lunchen met uitzicht over de dump die Amsterdam heet in de wetenschap dat het hier binnen wél comfortabel was.'

Hoe is het mogelijk. Ebru kan dus ook een heel ander stukje schrijven dat op een heel andere manier weer eens nergens over gaat.

Elle92072182 | 23-02-14 | 20:38

De Bonneterie, mooie herinneringen aan..
Even knappe kleding kopen (25 jaar geleden) en daarna even op stap.
Helaasch....

Ommezwaai | 23-02-14 | 20:38

Tja, inderdaad, die ophef over een boekenwinkel was eigenlijk behoorlijk overdone, terwijl je nu niets hoort over de Bonneterie, etc. Maar ja, dit hebben we met zijn allen gewild, iedereen kan nu een wintermantel aanschaffen bij de H&M voor weinig. Iedereen heeft een flatscreen, en een mobieltje. Verheven is de mens. Wat is next?

mental K | 23-02-14 | 20:38

Metz&Co bezocht je als je een kado voor je schoonmoeder *moest* kopen. Godverdomme.

bottlebaby | 23-02-14 | 20:38

Klaar nu met dat kakkineuze gedoe.

Plakkband | 23-02-14 | 20:37

hopelijk duurt het geen 125 jaar tot A&F de deuren sluit!

irma zonderboezem | 23-02-14 | 20:37

wel een teken aan de wand.
triest...

gatti500 | 23-02-14 | 20:37

Ebru, meid. Je zal vast wel een verborgen bedoeling hebben met deze tegel, maar ik kan het niet vinden.

zure reaguurder | 23-02-14 | 20:37

Tja het geeft maar aan dat de rijke mensen het eerste de hand op de knip houden Ebru.
Dus het zijn weer de paupers en loonslaafjes die de economie vlot moeten trekken.
*richting zeeman stiefelt*

miko | 23-02-14 | 20:36

Dat hele interweps is er nu een jaar of 15. Middenstanders die hun bedrijfsmodel nu nog niet aangepast hebben verdienen het om kapot te gaan. Al dan niet cultureel.

Godsammekraken | 23-02-14 | 20:35

Ik heb al een boek.

Godsammekraken | 23-02-14 | 20:32

Meddens, daar verkochten ze toch mooie hoofddoekjes?

Jim Lovell | 23-02-14 | 20:32

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl