Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Wouter Bos: politiek compromis = heilig

bosbos102.jpgOei oei oei. Mede-informateur en architect van het politieke geklungel dat ons land heden ten dage in de afgrond stort Wouter Bos (ABN, Fortis, PvdA) noemt censuur-pamflettist Lex Hoogduin (ex-baas DNB, onderzoekt tegenwoordig voor de ECB de mogelijkheden van euro-obligaties) in zijn column voor de Volkskrant een 'salonpopulist'. U moet weten dat zulks wel zo'n beetje de meest ernstige belediging is in dergelijke Hoge Kringen. U krijgt dan al snel vragen als 'weet u wie er ook een populist was?' Enfin. Lex Hoogduin gaf in het FD van afgelopen zaterdag een interview met epic quotes waaronder 'als 90% van de huishoudens een of andere toeslag van de overheid ontvangt, zou je toch eens de vraag moeten stellen of er niet zinloos geld wordt rondgepompt'. Voorts pleit Hoogduin voor een kleinere overheid, heeft hij een hekel aan het oeverloze gepolder en laakt hij het gebrek aan duidelijke idealen in de politiek. Ja maarrrr, roept Wouter Bos: tussen duidelijke idealen en visionaire verhalen zit nog zoiets als de dagelijkse gang van zaken, praktische bezwaren en vooral het gebrek aan een meerderheid. Het 'compromis' (de polder) als werkwijze en concept is daardoor onmisbaar en bovendien waardevol doch een onderschat instrument in de hedendaagse politiek en kijk anders maar even naar de USofA, qua stagnatie als ze daar lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Tuurlijk Bos, een negen voor de theoretische exercitie, gelijk aan Heleen Dupuis van gisteren. Maar niet te snel nou. Dat 'een compromis' als politiek instrument niet moet worden onderschat wil niet zeggen dat ieder compromis = goed, hoera en vooruitgang. Het huidige compromis bijvoorbeeld, kabinet Rutte 2.9 enplus SGPCUD66, is vierkant K-U-T, qua inhoud. Geen semantische beschouwingen van politieke vormen meer alstublieft, gaarne wat meer briljante ideeën om dit land weer op stoom te krijgen. Wat dat betreft: 1-0 voor Hoogduin. Belastingverlaging FTW.

Reaguursels

Inloggen

DeGitaarman | 09-01-14 | 15:17
U bent volledig gehospitaliseerd. De naieveling bent uzelf. Beleid laten maken door minkukels en nitwits zonder enige ter zake doende ervaring en dat vervolgens presenteren als de enige juiste manier.
Gaat heen. En vermenigvuldig u maar liever niet.

Hedge_it | 09-01-14 | 23:32

De PvdB, de b want de a heeft de partei uitgewoond met hun leugens, kent geen comprissen, kent geen overleg en kent geen minderheden of meerderheden. De Partei heeft maar 1 eis en dat is de massaimmigratie, dat zijn nl hun stemmers, in stand te houden, zie ook ander draadje waarin de pvdb AMBTENAREN, dat zijn al professionele pvdb stemmers, TONNEN krijgen om "stemmers" te ronselen, nl die nog geen Nederlands kunnen lezen en de rest kan ze letterlijk en figuurlijk GEEN REET schelen. Het zijn nl NEOFASCISTEN, die de eigen cultuur en ras zsm willen vernietigen, zeer simpel uitgelegd, en neofascisten kennen al het bovengenoemde door Prof Bosje niet. Hij is daarmee de 2e usefull idiot, nl voor de "intellectuele" VK en NRC lieden met een IQ van 100 of meer, NAAST de sub IQ 70 usefull idiot die Spekmans vervuld ( "ons stemvee denkt dat Samsoms in de regering zit")
Zolang de neofascisten maar 1 eis hebben en maar 1 ding willen en 1 ding altijd krijgen van hun stemvee is elk compromis weer een vliegtuig vol verder....

G. Raayer | 09-01-14 | 19:54

Wouter Bos, compromis, polderen?!? Laat me niet lachen, na 2 jaar Afghanistan heeft hij zijn poot stijfgehouden de toenmalige regering, Nederland en de NAVO laten vallen.
Vervolgens ging hij " meer tijd met zijn gezin" doorbrengen. Hij hoeft ons een plek in de g-5 top gekost en Nederland te kakken gezet. Met zijn politieke geklungel heeft hij de hele natie laten mee draaikonten als een of andere ordinaire wraakactie omdat JP- Balkenende hem een draaikont noemde.
Kabouter Bos, een naar mannetje met grootheidswaanzin! Over salon populisten gesproken!

ratelaar | 09-01-14 | 18:00

Wouter Bos is denk ik de grootste grap van de afgelopen 100 jaar in de nederlandse politiek.

Wat die mentaal gestoorde socialist, allemaal recht gelult heeft wat krom is. De beste man zou er een links standbeeld voor moeten krijgen.

De partij van de armoede doet altijd voorkomen alsof Wouter Bosje altijd een hoge functie had bij de Shell, was een HR medewerker in Frankrijk, gewoon een normale baan bij Shell.

Wouter Bos = een grap zoals de pvda een grap is.

Da Capone + 100

Da Capone | 09-01-14 | 17:16

Wat je ook niet moet vergeten dat niet alleen van de Nederlandse polder-oplossingen vrijwel niemand echt blij wordt, maar dat door de visieloze partijen meestal ook nog eens de allerduurste en meest onlogische oplossingen worden gekozen. Er wordt merkwaardige koehandel gedaan over zaken die niks met elkaar te maken hebben en die soms zelfs tegengestelde effecten hebben.

Voorbeelden:

- Een miljardenkostende treintunnel onder de weilanden van het groene hart waar eigenlijk niemand op zat te wachten;

- De PVDA valt de werkgevers niet lastig en stemt in met privatisering en de VVD zeurt niet over massa-immigratie waardoor de PVDA nieuwe stemmers kan importeren(zoals onder Paars gebeurde in de jaren 90);

- De VVD krijgt de JSF en de PVDA mag nivelleren;

Nou ja, vraag maar aan Wouter Bos met zijn kwartet-formatie hoe dit moet. We hebben inmiddels allemaal kunnen zien wat daar van terecht gekomen is: het meest visieloze kabinet sinds WOII.

Outsider-Inside | 09-01-14 | 15:26

@Zephyr | 09-01-14 | 13:02
Hypotheekrenteaftrek is duidelijk een wat minder gemakkelijk punt om mee te rommelen. Je kan dit ook niet zomaar gelijk trekken met zoiets als huurtoeslag en dat wordt ook direct duidelijk wanneer je bedenkt dat als je inkomen daalt dat dan de huurtoeslag stijgt terwijl de (fictieve) besparing via hypotheekrenteaftrek op zijn best gelijk blijft.
.
De oorsprong van deze twee regelingen is dan ook absoluut niet dezelfde. Hypotheekrenteaftrek is namelijk binnen de belastingwetgeving een logische tegenhanger van het besluit om het wonen in je eigen huis als inkomen te beschouwen, terwijl huurtoeslag het doel heeft om mensen in huizen te laten wonen die ze anders niet zouden kunnen betalen.
.
De indruk die met name door de PvdA wordt gewekt is dat hypotheekrenteaftrek de staat heel veel geld kost, maar dat klopt helemaal niet. Zonder hypotheekrenteaftrek zouden er namelijk veel goedkopere huizen gebouwd worden, omdat degenen die een huis kopen nu eenmaal ook aan een maandelijks budget vast zitten. Zelfs met de huidige malaise in de bouw scheelt dat alleen aan BTW al ruim een miljard euro. De bouw wordt wel eens de motor van de economie genoemd en dat is met recht: door standaard 50% meer kosten te kunnen maken dan waarvoor het eindproduct ooit verkocht zou kunnen worden neemt de bouw onze complete economie op sleeptouw. Stel je eens voor wat het zou betekenen voor de staatskas wanneer iedereen een 20-30% lager inkomen zou hebben.

Pierre Tombal | 09-01-14 | 15:24

@tipo | 09-01-14 | 14:33
Scherp opgemerkt. Inderdaad, als er een duidelijke visie is dan kan je ook goed zin wat de win-win is. In de nederlandse politiek gaat het echter enkel om ruilhandel, waarin idealen niets anders zijn dan iets om mee te handelen. Het enige belang is het belang van de macht, ze weten geeneens wat ze met de macht moeten doen.. behalve hun eigen zakken vullen.

Devlonir | 09-01-14 | 15:18

Wouter Bos heeft hier 100% gelijk. Het feit dat veel bezoekers van de site het niet eens zijn met dit kabinet legitimeert het veranderen van het systeem van beleid maken niet. Stemmen is helemaal niks waard in absolute ideologische zin, je schuift alleen het werkkader een beetje naar links of rechts. Het is tevens naïef om te denken dat dit voorkomen kan worden. Beleid wordt gemaakt door mensen die op posities zitten en 200x zoveel cijfers en belangen moeten verwerken dan Jan de bakker die boos is over de Euro. We moeten er trots op zijn dat we een politieke cultuur hebben waarbij in ieder geval compromissen worden gezocht, in elk ander systeem wordt een democratie een dictatuur van de meerderheid (en gevoelig voor corruptie) of een onmogelijk werkterrein.

DeGitaarman | 09-01-14 | 15:17

Ja maar... als je ophoudt met zinloos geld rondpompen dat een huishouden per saldo niks kost en niks oplevert, dan zijn wel 10.000 ambtenaren, die de geldpomp aan de gang houden, op slag werkeloos. Dat zijn wel 10.000 gezinnen. En 10.000 hypotheken. En 10.000 APB pensioenen. En... en... en wat die moeten die mensen anders? Dan komen ze in de bijstand en dat kost ook hartstikke veel duur voor de belastingbetaler. En al die fijne overheidsbanen moeten ook gemanaged worden en daar zijn dan weer ex-politici heel handig voor! Anders krijgen die alleen maar wachtgeld of nog erger: moeten ze bij Erik de Vlieger aan het werk!
Moeten we niet willen, mensen. Het is allemaal populisme en haatzaai-propaganda. Licht uit, treinen naar het oosten, enfin: u kent de boor.

Stormageddon | 09-01-14 | 15:01

@Devlonir 14:04
Om samen te kunnen werken (optie 5), moeten jij en je partner een duidelijke visie hebben. Anders kun je niet vanuit de visie van je partner redeneren, om je eigen visie waar te maken naast de zijne.

En dat is nu net het punt van Lex Hoogduin: De politieke partijen hebben geen duidelijke visie.

Als de VVD een kleinere overheid zou willen (dat willen ze niet, maar stel...) en als de PvdA arbeid boven bezit zou willen belonen, hoe moeilijk is het dan voor hen om te komen tot een beleid dat de inkomstenbelasting laat dalen en de overheid ook werkelijk verkleint? Win-win-situatie, toch?

Probleem is, dat de VVD en de PvdA de overheid zo groot mogelijk houden en alle zeggenschap aan de EU gegeven hebben, dus er zelf geeneens over gaan. Vervolgens geven ze de schuld van hun corrupte handelen aan 'het compromis' en zo wassen de VVD en PvdA hun handen in onschuld. Terwijl ze hun achterban natuurlijk aan het verraden zijn, maar dat weten ze zelf ook wel.

Daarom begint Wouter Bos ook te schelden tegen een gerespecteerde hoogleraar, als een kleuter die met zijn handjes in de snoeptrommel betrapt is.

tipo | 09-01-14 | 14:33

"Compromis" is voor politici ideaal.
Tijdens verkiezingen kan je echt van alles en nog wat beloven zodat mensen op je gaan stemmen waarna je nà de verkiezingen al deze beloftes zonder problemen direct in de vuilnisbak kan gooien want "We moeten toch tot een compromis komen"
-
Hè, Mark Rutte?

Moi2 | 09-01-14 | 14:08

Socialisme brengt alleen de nood en de dood maar zekers geen brood.
Menigeen is socialist omdat ie de uiten mist.
Als de socialist de nivellering preekt,
burger pas op je centen.

Zatkniss | 09-01-14 | 14:05

Meneer Bos moet realiseren dat er 5 manieren zijn om conflicten (wat een verschil van inzicht ook is) vanuit jezelf te behandelen. Ik neem hier als voorbeeld de aanleg van een nieuwe snelweg om doorstroming te verbeteren en files te verminderen versus de milieu wensen.

1: Vermijden (Avoid) - dit heeft het resultaat dat het probleem blijft bestaan. Is nuttig als het een tijdelijk conflict is.
Beslissing in voorbeeld: Er komt geen snelweg, laten we er maar geeneens aan beginnen te onderhandelen.
Nadeel: Het probleem is niet opgelost.

2: Toegeven (Concede) - Jouw partij geeft toe dat de ander gelijk heeft. Werkt vooral als de uiteindelijke keuze voor jou niet zo heel erg is.
Beslissing in voorbeeld: De snelweg komt niet, het milieupunt is belangrijker.
Nadeel: Jij krijgt jouw zin sowieso niet.

3: Strijden (Competing) - Jouw punt blijven verdedigen, ongeacht hoeveel tegengas je krijgt. Dit werkt enkel als jij bewijsbaar het gelijk achter je hebt.
Beslissing in voorbeeld: De snelweg komt er, je gebruikt het bewijs dat de CO2 uitstoot van de files vele malen erger is, ook op korte termijn, dan de aanslag op het milieu die de snelweg doet.
Nadeel: Je koppigheid kan de werkrelatie verpesten.

4: Polderen (Compromise) - Je geeft een deel toe en krijgt een deel van wat je wilt. Niemand wint echt iets, maar niemand verliest ook iets. Vooral nuttig om onoverbrugbare verschillen te verminderen.
Beslissing in voorbeeld: Er komt een nieuwe snelweg, maar er mag maar 100 km/u gereden worden, 80 in de spits.
Nadeel: Niemand wint, waardoor iedereen iets verliest. De beslissing kan daardoor het probleem soms niet oplossen.

5: Samenwerken (Cooperate) - Je werkt samen en vind een oplossing die beide meningen zo goed mogelijk ondersteunen.
Beslissing in voorbeeld: De nieuwe snelweg komt, er mag gewoon 130 gereden worden (met spitsstrook dus 100 in de spits). Om het milieu zo min mogelijk te belasten wordt er extra geïnvesteerd in een aantal wild wissels en zal een bos welke deels gekapt wordt voor de bouw herplant worden op een stuk grond welke voor goede prijs van een boer gekocht wordt.
Nadeel: Het doel is win/win creëren, dus het doel is geen nadeel hebben. Het enige nadeel kan kosten zijn, en tijd.


Nu is Samenwerken eigenlijk altijd het doel, ook van Polderen. Maar het is lang niet altijd haalbaar. Het probleem ontstaat wanneer de win/win niet mogelijk blijkt, en er dan maar voor door Polderen en een Compromis sluiten wordt gekozen. In plaats van dat er een beslissing wordt genomen die win/lose is, waarin één kant duidelijk meer krijgt dan de ander.
En het aller ergste aan Polderen is.. dat als het je standaard manier van handelen is, elke probleem oplossing een koehandel wordt. Je hebt er niks aan als alle partijen constant aan het onderhandelen zijn, in plaats van daadwerkelijk problemen oplossen.

En dat is het verval van het Poldermodel.. het constante handelen.

Devlonir | 09-01-14 | 14:04

Daadkrachtig en sociaal. Wouter Bos heeft gelijk.

Mark Krachtwijk | 09-01-14 | 13:51

@Zephyr 13:02
Wouter Bos snapt het verschil niet tussen een goed en een slecht compromis.

Een goed compromis was geweest om de HRA tegelijkertijd af te schaffen met het eigen woningforfait, OZB, overdrachtsbelasting en een deel inkomstenbelasting zodat het voor de overheid budgetneutraal was. Dan was de huizenverkoop eerder gestegen, was er minder werkeloosheid en steeg de koopkracht.

Nee, dit kabinet verlaagt de HRA over een tijdspanne van tientallen jaren, verhoogd het eigen woningforfait, laat de overdrachtsbelasting ongemoeid en verhoogt de belastingen. Dat is een compromis van lik me vestje.

tipo | 09-01-14 | 13:33

@
quantumcollider | 09-01-14 | 13:12

Ha ha... Raak! Dit is inderdaad exact de truc die Bos ook toepast.

Goede voorbeelden ook op die Wiki-pagina:

Examples:

"Some would say that hydrogen cyanide is a delicious and necessary part of the human diet, but others claim it is a toxic and dangerous substance. The truth must therefore be somewhere in between."

"A 100 ft canyon lies in front of Jack and Jill. Jack wants to build a 100 ft bridge to cross the canyon, but Jill doesn't want to cross at all. A compromise between the two would be a 50 ft bridge, which would only please Jill."

"Bob says we should buy a computer. Sue says we shouldn't. Therefore, the best solution is to compromise and buy half a computer."

" Jon wanted to touch the fire because he said that fire is cold, Jim said he shouldn't because it is hot, So they compromised and said it was lukewarm and Jon burned off his hand".

Outsider-Inside | 09-01-14 | 13:31

@Ballenman

Klopt helemaal! Zoals je ziet, leer ik snel! :-)

hxl | 09-01-14 | 13:22

Hoogduin legt de vinger op de zere plek. Door het steeds meer rondpompen van geld worden steeds meer mensen afhankelijk van dat systeem. Denk ook aan hypotheekaftrek ! Hierdoor krijgt de overheid steeds meer macht en invloed. Dit proces moet gestopt worden maar dat lukt niet in een democratie omdat inmiddels een meerderheid van de kiezers voordeel heeft van dit systeem als uitvoerende (ambtenaar) of profiteur. Of alles komt krakend tot stilstand met dan een grote klap, of wij transformeren uiteindelijk tot een socialistische heilstaat waar het individu volledig ondergeschikt is gemaakt aan de overheid.

Zephyr | 09-01-14 | 13:02

Stop met dat gesubsidieerd.. zorg met banen en inkomen dat mensen zelf de broek weer leren ophouden. Nederland voor ieder probleem een loket en een potje geld.

1,2,tja,tja,tja | 09-01-14 | 13:00

Wie vertrouwd deze man nog? hij lijkt mij de redder van de zakkenvullers (banken).

nog meer interessant nieuws vind je hier.

xandernieuws.punt.nl/content/2014/01/C...

lees en huiver!

Snowy2000 | 09-01-14 | 12:57

@witwas 12:03
En een bindend referendum over elke nieuwe overheidsuitgave boven de 16 miljoen Euro.

tipo | 09-01-14 | 12:56

Hoogduin heeft tenminste een duidelijke onderbouwde visie. PVDA heeft nog altijd de illusie dat een compromis altijd de som van de delen oplevert. 1 + 1 = 2. Bij compromis is dat nooit het geval: 1+1=1,5 of minder. Als compromis het doel is wordt middelmaat het resultaat.

Zephyr | 09-01-14 | 12:52

Wouter Bos die de staatsschuld verdubbelt heeft. Die in zijn eentje de ABN AMRO kocht van ons geld. Toen was het kennelijk niet nodig een politiek compromis te sluiten.

Osdorpertje | 09-01-14 | 12:50

Fouter kan het niet verkroppen dat ie indirect te kijk wordt gezet door professor Hoogduin, iemand die die titel duidelijk heeft verdiend, getuige zijn buitengewoon intelligente stuk van zaterdag in het FD. Fouter, ga lekker naar je papadag, je KPMGay geld tellen, probeer te vergeten in wat voor afgrond je ons land hebt gelazerd en houd vooral je pseudolinkse kutmuil!Ksst, wegwezen.

NACademicus | 09-01-14 | 12:50

Een compromis is gewoon twee keer niks.

VanBukkem | 09-01-14 | 12:48

Zeg Geenstijl, doe eens een goed stukje over libertarische partij. Of zijn jullie bang dat er minder te melden valt over politiek? Het levert altijd wel weer materiaal op; die pluche-lovers in Den Haag.

upbeat | 09-01-14 | 12:38

Belastingverlaging?? De PvdA draait op net als hun achterban op belastinggeld, dus dat gaat nooit gebeuren.

Dutch_Holland | 09-01-14 | 12:32

Dezelfde Bos die ons het catastrofale Generaal Pardon heeft aangesmeerd.

malin | 09-01-14 | 12:31

En weer duwt Wouter Bos een lege kinderwagen voor zich uit. Hou toch je bek, kasthomo!

Aktivist | 09-01-14 | 12:07

@Ars Vivendi | 09-01-14 | 11:49 Vertegenwoordigende democratie was handig toen 50% van de bevolking analfabeet was en Groningen - Den Haag 5 dagreizen. Inmiddels kunnen we wel toe met een veel directere democratie, naar Zwitsers model. Een wettelijk verbod voor de overheid om een tekort te hebben zou ook al een stap in de goede richting zijn.

witwas | 09-01-14 | 12:03

Waar je Bos wel de credits voor moet geven is dat hij ook door heeft dat de publieke opinie momenteel behoorlijk aan het kantelen is en dat Hoogduin's standpunten heel breed gedragen worden in de NL samenleving.

Het FD is daar inmiddels ook achter (het Hoogduin stuk bracht daar ook erg veel reacties los, vrijwel allemaal Pro-Hoogduin). Mensen hebben er bij het FD ook geen moeite meer om gewoon onder hun eigen naam te reageren, dat is ook nogal beangstigend voor de PVDA.

Vandaar dat Wouter Bos nu een uitgebreid podium geboden wordt in de linkse MSM om met wat intellectuele prietpraat over Friedman (geen touw aan vast te knopen) wat tegengif in de discussie te injecteren, want als de rol van de overheid echt serieus terug gedrongen wordt dan is dat natuurlijk einde oefening voor de PVDA, dat snapt Bos ook wel.

Ga er maar van uit dat je binnenkort ook Samsom en Bos bij Pauiw en Witteman weer uitgebreid kunt horen oreren dat de overheid vooral niet kleiner moet, het moet eerlijker bla bla bla... Kots.

Outsider-Inside | 09-01-14 | 12:01

poldermodel is de politieke vorm van conflict-vermijdend gedrag als gevolg van extreme behoefte aan erkenning en bevestiging (onzekerheid) en jarenlange betutteling door vrouwen die denken dat ze kleuterjuf zijn (2e kamer zit er vol mee, metname de voorzitter...).

--sql error-- | 09-01-14 | 12:01

@ Ars Vivendi | 09-01-14 | 11:56 |
Dan roep ik in een opwelling: eens! Maar waar zou je de grens moeten leggen? Wanneer is iemand zo dom of ongeïnformeerd dat hij/zij het stemrecht kan worden ontzegd? Dat is een hellend vlak.

Als je de huidige machthebbers die grens laat bepalen weet je overigens op voorhand dat je IQ je schoenmaat niet hoeft te overstijgen om je voor het stemrecht te kwalificeren.

goedverstaander | 09-01-14 | 12:00

Quote: "Wouter Bos (ABN, Fortis, PvdA) noemt censuur-pamflettist Lex Hoogduin (ex-baas DNB, onderzoekt tegenwoordig voor de ECB de mogelijkheden van euro-obligaties) in zijn column voor de Volkskrant een 'salonpopulist'."
En U Woutert Bos, ben een Salonsocialist en een Draaikontert.
Verder heeft U ook geen politieke ruggengraat want Uw politieke idealen (lees veren) zijn door Biefstuk Socialisme Kok (link hieronder) gedumpt: retecool.com/hubertboth/Bonus%20en%20s...
Gevalletje pot verwijt de ketel.
Rita verdonk zei het al eens in de tweede graaikamert: www.youtube.com/watch?v=mUqi280XvGg

Lenco | 09-01-14 | 11:57

@goedverstaander | 09-01-14 | 11:43
Het recht om te stemmen zou gepaard moeten gaan met de plicht jezelf goed te informeren.

Ars Vivendi | 09-01-14 | 11:56

Wouter Bos, een icoon van intellect, strategisch inzicht en gezond verstand.
Wat GS er ook van vindt.

Mark Smith | 09-01-14 | 11:56

"Het 'compromis' (de polder) als werkwijze en concept is daardoor onmisbaar en bovendien waardevol".
.
Het compromissen beleid maakt dat de gemiddelde burger met steeds meer onduidelijkheid te maken krijgt. Op de snelweg mag 80, 100, 120 of 130 km/u gereden worden in willekeurige volgorde omdat zowel links als rechts iets in de melk te brokkelen willen hebben. De belastingdienst is een ratjetoe van regelingen, toeslagen en aanslagen omdat ze met alle winden mee moeten waaien en beleid om het beleid uit moeten voeren. En wie is de baas? Rutte? Die lacht en trekt zicht terug. Nederland heeft behoefte aan leiderschap. Polderen is prima maar iemand moet keuzes maken en knopen doorhakken. Niveleren vind niet alleen financieel plaats maar ook in houding. Iedereen moet maar gelijk zijn, iedereen moet maar mee mogen praten. En dat nekt onze samenleving.
.
Solidariteit kan ook doorslaan!

Rest In Privacy | 09-01-14 | 11:54

@Petrus de Rewa | 09-01-14 | 11:44
Die hersenloze domheid komt in de 2e kamer terecht doordat diezelfde hersenloze domheid van 'het volk' er op stemt.

Ars Vivendi | 09-01-14 | 11:54

Zo Zo,bonje in elitaire kringen ahum.
salonsocialist/populist,caviaar socialist/populist,champagnesocialist/populist= niet anders dan gore ruifvreters en dik doen met andermans geld
dus linksom rechtsom uw gat wordt maar groter want ze hangen allemaal hun dick erin.

S.Hole | 09-01-14 | 11:52

Politiek compromis of deviantie is een gedrag dat niet conform is aan een bepaalde norm of geheel vrij van normen, die door een significant aantal individuen van een gemeenschap of maatschappij wordt geaccepteerd, het is een afwijking van het normale rolgedrag, die vaak als crimineel wordt bestempeld; afkeurenswaardig gedrag.

hovawart | 09-01-14 | 11:51

Afhankelijkheid maakt slaven. En dan wordt u verteld dat de slavernij afgeschaft is.

Ares | 09-01-14 | 11:50

@goedverstaander | 09-01-14 | 11:43
Nog triester is dat ik er geen antwoord op weet.
Van alle bestuursvormen is democratie de minst slechte, tenminste dat heb ik altijd geloofd.
Van alle kiesstelsels is evenredige vertegenwoordiging de minst slechte, tenminste dat heb ik altijd geloofd.

Nu het zwaar weer is in onze contreien biedt het bovenstaande geen enkel soelaas.

Ars Vivendi | 09-01-14 | 11:49

@hxl | 09-01-14 | 11:35

mooie generaliserende frame heb je daar...

(mijn punt is: framen is niet voorbehouden aan 'links')

Ballenman | 09-01-14 | 11:47

@dani7902 | 09-01-14 | 11:43
www.toeslagen.nl Kan je een proefberekening maken

witwas | 09-01-14 | 11:46

@goedverstaander | 09-01-14 | 11:43
We zijn een Barbiecratie: de hersenloze domheid regeert.

Petrus de Rewa | 09-01-14 | 11:44

basisinkomen voor iedereen, toeslagen stoppen en een flattax. Klaar.

deministerpresident | 09-01-14 | 11:44

@ Ars Vivendi | 09-01-14 | 11:41 |
Same here. En het is helemaal zuur dat jouw goed overwogen stem teniet wordt gedaan door zo'n hersenloze gewoontestemmer.

goedverstaander | 09-01-14 | 11:43

Heer Bos, weet u wie zich ook socialist noemde??

Fijnstoffer | 09-01-14 | 11:43

Welke gratis geld toeslag dan?? Of ben ik, alleenstaand, geen koters (gelukkig)
dan 1 van de 10% die het weer om een of andere reden het niet krijgt??

Begin er zwaar aan te twijffelen dat ik gewoon nergens voor in aanmerking kom de afgelopen 12 jaar..
Iedereen om me heen krijgt d.m.v. een of andere manier telkens een extra van de (r)overheid in de vorm van pgb of zorgtoeslag!

Ik ga me langzamerhand een beetje gediscrimineerd voelen!!

dani7902 | 09-01-14 | 11:43

Dezelfde redenering geldt voor het zorgverzekeringsstelsel: de basisverzekering is niets anders dan een verkapte belasting die wordt gebruikt om langdurig zieken en mensen in verzorgingstehuizen te onderhouden, zoals een verantwoordelijke in de zorg mij onlangs toegaf. Om dat geld te innen, waarom is daar dan daar een circus van 50 verzekeringsmaatschappijen voor nodig? De basispremie heeft niets meer te maken met een daadwerkelijke verzekering voor zorgkosten, omdat je die eigenlijk betaalt via het eigen risico. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het huidige stelsel, met alle overhead, marketingkosten en andere overbodige uitgaven duurder is dan het vroegere ziekenfonds.

Petrus de Rewa | 09-01-14 | 11:42

@ Petrus de Rewa | 09-01-14 | 11:36 |
Natuurlijk hangt er een prijskaart aan het rondpompen van geld. Wat denkt Wouter Bos dat het overheidsapparaat is, een perpetuum mobile?

goedverstaander | 09-01-14 | 11:41

Zolang we kruipen voor een keuning ... zinloos geleuter.

rechtsdwalendeautist | 09-01-14 | 11:41

Mag ik even een beetje zeveren?
In het verleden maakte ik, als er verkiezingen aan zaten te komen, erg veel werk van 'mijn stem'. Ik ploos de verkiezingsprogramma's uit en stemde op de partij waarvan ik had vastgesteld dat die inhoudelijk het dichtst bij mijn overtuigingen aansloot.

Sinds kort realiseer ik mij dat zulks een volstrekt nutteloze exercitie is geworden.
Erger nog, mijn geploeter is altijd zinloos geweest!

Da's best wel triest eigenlijk.

Ars Vivendi | 09-01-14 | 11:41

@Pierre Tombal | 09-01-14 | 11:33 Maar een bijstandstrekker betaalt onder aan de streep ook nog iets van € 3.000 inkomstenbelasting. Als je nou eens begint om dát weg te strepen tegen al die toeslagen en kwijtscheldingen. Dat maakt werken ook weer lonend omdat je niet meer elke euro bruto extra voor driekwart kwijt raakt aan lagere toeslagen. En de fokpremie moet z.s.m. afgeschaft omdat dat voor een veel te groot deel over de grens verdwijnt naar kinderen die niet onze toekomst zijn.

witwas | 09-01-14 | 11:40

necrosis | 09-01-14 | 11:26 | + 0

Nah, de dienders langs de weg zijn wat mij betreft gewoon belastingontvangers, het heeft niets meer van doen met de verkeersveiligheid.

Rest In Privacy | 09-01-14 | 11:38

Wouter faal , is goed geslaagd in het vullen
van eigen zakken. zou woutertje last hebben
van de crisis ?

De partizaan | 09-01-14 | 11:38

Niet alleen belastingverlaging, zet de bureaucratische molen stil die achter het rondpompen van belastinggeld draait. Het voorbeeld van het loonstrookje van gisteren sprak boekdelen: 600 e. verdienen genereert 1200 euro aan inkomsten. Vergeten wordt dat de werkelijke kosten nog veel hoger zijn, want achter elke inkomstenbron (huursubsidie, zorgtoeslag etc.) staat een legertje ambtenaren de zaken te administreren en te controleren. Die menskracht en dat geld zou veel beter besteed kunnen worden.

Petrus de Rewa | 09-01-14 | 11:36

Vrij naar Betrand Russell:

“The great mass of beliefs by which we are supported in daily life is merely the bodying forth of desire, corrected here and there, at isolated points, by the rude shock of fact.”

Dus, maak je niet druk over geleidelijke verandering van het huidige systeem. Dat gaat gewoonweg niet gebeuren omdat er een meerderheid is die van het huidige systeem profiteert. Totdat de poen echt op is en/of de minderheid door een of ander akkefietje de kans ziet de boel op z'n kop te zetten. De wal zal het schip uiteindelijk moeten keren want op de brug krijg je het gewoon niet voor elkaar.

Visiteur | 09-01-14 | 11:36

Sinds de (politieke) benoeming van Klaas Knot bij de DNB is het water en vuur tussen Bos en Hoogduin.

Hoogduin betoogt in zijn eerdere column (minder geld rondpompen, overheid inkrimpen) juist wat de huidige coalitie beoogt maar kansloos in faalt. En Woutertje gaat tegen hem tekeer als een bakfietsmoeder op het Viva-forum.

goedverstaander | 09-01-14 | 11:36

Ik dacht dat Wouter Bos zo enorm druk was met het fuseren van het VU-ziekenhuis met het AMC?

Dat zal ongetwijfeld ook weer eindigen in een rokende puinhoop zoals alles waar Bos zich mee bemoeit, maar dan is Wouter Bos natuurlijk al lang weer gevlogen naar z'n volgende graai-baantje.

Outsider-Inside | 09-01-14 | 11:35

Het enige dat linksmensen kunnen, is mensen die een andere mening zijn toegedaan 'framen'. Plak er maar een sticker op en ga vooral niet de inhoudelijke discussie aan. Recente voorbeelden: D66 mevrouw die de ondergand van Den Haag voorspelt als de PVV daar de grootste fractie wordt, Freek de Jonge die zich niet kan/wil verweren bij Pauw en Witteman en nu de op één na (Melkert) meest geflopte PvdAer van de laatste decennia. De heer Bos moet lekker zijn ding gaan doen bij het VU-MC en zich niet met zaken als economie bemoeien. Daar heeft hij namelijk geen kaas van gegeten!

hxl | 09-01-14 | 11:35

PvdA = alle geld naar de overheid en dan onnavolgbaar geld rondpompen. Lex Hoogduin heeft gelijk maar krijgt het niet.

Rest In Privacy | 09-01-14 | 11:34

Gegeven dat een bijstandstrekker tussen 200-300 euro huurtoeslag ontvangt + 70 euro zorgtoeslag + vrijstelling van belastingen aan lagere overheden, is natuurlijk de makkelijkste weg om een bijstandstrekker direct 1300 euro per maand te geven. Maar dat is dan natuurlijk véél te confronterend voor het deel van de Nederlandse bevolking dat zich wèl heeft laten inlijven als loonslaaf. Een goed streven van Hoogduin, maar kansloos vrees ik.

Pierre Tombal | 09-01-14 | 11:33

Bos liegt. Hij zegt: "Nooit heeft een kabinet zo veel bezuinigd."

Dit, terwijl er geen procent BBP bezuinigd is onder aan de streep door dit en het vorige kabinet. De overheidsquote blijft strak boven de 50%BBP en dat blijft de komende jaren ook zo met dit beleid.

Wouter Bos ontkent de feiten, maar ja, dat wisten we al.

tipo | 09-01-14 | 11:32

1. Democratie = het volk regeert.
2. Kiessysteem = evenredige vertegenwoordiging
3. Het volk is tot op het bot verdeeld.
4. Uitkomst = chaos

Ars Vivendi | 09-01-14 | 11:28

Ja, laten we ook Eddy the Eagle gaan vragen hoe ze het beste van de schans af kunnen gaan op de olympische spelen.
Of zullen we Sieneke laten uitleggen hoe je het songfestival moet winnen.

Wouter Boslim moet zijn bek houden.

Cuyahoga | 09-01-14 | 11:28

Wouter Bos: politiek compromis = heilig
Wouter Bos: het bankensysteem = heilig
Wouter Bos: allah = heilig

wakkere_nederlander: Wouter Bos = gestoord.

wakkere_nederlander | 09-01-14 | 11:28

Voor de overheid bestaat er geen zinloos rondpompen van geld. Zo is ieder gezin\burger in het gareel te houden omdat ze daarvan mede-afhankelijk zijn.

Een wurggreep en nog net niet dodelijk. Maar ze zijn hard op weg.

BedrijfsTijgerT | 09-01-14 | 11:28

Salonpopulist of salonsocialist. Spot the differences.

goedverstaander | 09-01-14 | 11:23

Het poldermodel is slechts uitgevonden om sociale onrust te voorkomen. De polderpartijen zijn het immer zo met elkaar eens dat zelfs een vakbondsleider premier van NL kan worden. Bovendien: in het huidige slechte economische klimaat zullen de bonden wel tweemaal aan hun aars krabben alvorens zij de overvolle stakingskassen aanspreken. Dat zou alleen nog maar meer schade aanrichten.

Rutte c.s. hebben er alle belang bij dat de burger tot in den treure wordt afgeknepen want daar blijf het lekker rustig van.

goedverstaander | 09-01-14 | 11:22

Waarom wordt er nog tijd en ruimte in de media besteed aan politici?

Alles wat ze zeggen zijn ze toch één dag na de verkiezingen 'vergeten'.

James Lastig | 09-01-14 | 11:21

Wat mij blijft verbazen is het feit dat we echt een goudberg aan belastingen binnen halen, een record hoeveelheid aan gas verkopen en we toch niet in staat zijn om een nul begroting of overschot te creëren. Het antwoord op alles van deze briljante regering: we verhogen de belastingen. Is er dan echt niemand in Den Haag die de olifant in de kamer durft te benoemen? DIT IS NIET HOUDBAAR!

Rest In Privacy | 09-01-14 | 11:19

Liever de polder dan vierjaarlijks (of hoe snel de verkiezingen tegenwoordig ook komen) flipperbeleid.

Geert Linkers | 09-01-14 | 11:19

Liever een salonpopulist bij de ECB dan een salonsocialist in de regering.
Om die salonmilieuterrorist van een Samsom maar niet te noemen.

Professor Superhirn | 09-01-14 | 11:19

Belastingverlaging is nooit de oplossing, belastingverhoging ook niet.

Het wordt tijd dat Den Haag de begroting eens sluitend maakt met de huidige middelen. Het maar steeds opmaken van toekomstig geld is ronduit stuitend.

R_TKS | 09-01-14 | 11:18

Van mij mag het hele poldermodel en de compromissen politiek op de schop. De huidige coalitie slaat toch ook nergens op?
Deze partijen staan op de meeste standpunten lijnrecht tegenover elkaar.
In de USofA zitten de democraten en republikeinen toch ook niet samen in de regering.

wakkere_nederlander | 09-01-14 | 11:17

Wie is er ook heilig....?

boeddha_nl | 09-01-14 | 11:17

- Het kiesstelsel met vertragende coalitie-wrijvingen opdoeken;
- geen positieve discriminatie meer voor politici,
- uitsluitend politici met universitaire opleidingen (geen communicatie of media pretstudies)
- dezelfde hervormingen in de arbeidsmarkt doorvoeren als de Duitsers
- onmiddellijke stop immigratie uit Midden-Oosterse, Arabische en Afrikaanse islamitische landen.

malin | 09-01-14 | 11:16

Belastingverlaging?
Dat propageert elke partij, maar geen enkele partij komt het na!

necrosis | 09-01-14 | 11:16

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie
Online Casino | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen