achtergrond

Geenstijl

EXCLUSIEF! De afspraken tussen Krol en Demmink

demminkkk.pngDaglicht onder de deksel van de Demmink Doofpot! Pieter Oskam (CDA) beweert dat Henk Krol een zwijgdeal met Justitie heeft gemaakt over Demmink. GS schrijft het op en onmiddellijk duikt Anne-Marie Stordiau, woordvoerder MinVenJ, op Twitter op met de quote: "kamerlid Krol sloot natuurlijk geen enkele deal met Justitie, hooguit als hoofdred. Gaykrant met advocaat" [hyperlink:]. En dat mevrouw Stordiau daar soort van gelijk in heeft, gaat GeenStijl in dit topic aantonen met keihard bewijs. Sterker nog, we kunnen mevrouw Stordiau vertellen dat ze dat 'hooguit' in haar tweet wel weg kon laten, want ze weet donders goed dat die afspraak tussen Mr. Harro Knijff en Henk Krol bestaat. Ze was namelijk zelf tien jaar geleden betrokken bij de berichtgeving over die afspraak. Panorama en Gaykrant schreven in 2003 gezamenlijk en op basis van gedegen (veld)onderzoek over de pedopraktijken in binnen- en buitenland van de (toen nog niet met naam genoemde) topambtenaar Joris Demmink. Toenmalig MinJus Donner (CDA) nam het voor Demmink op en zei na die publicatie dat er 'geen rook en geen vuur' is [VK-archief hyperlink: - in werkelijkheid riep Donner iets over 'riooljournalistiek']. Demmink eiste rectificatie en dreigde met juridische stappen. Panorama schreef daarop in een hoofdredactioneel commentaar dat ze 'op grond van nieuwe informatie' moesten concluderen dat de bronnen van de Krolkrant en Pano 'onbetrouwbaar' waren [hele tekst onder deze hyperlink:]. Waarom deze ommezwaai? Blijkbaar hadden Knijff en Demmink *iets* om hun woorden kracht bij te zetten, want er werd een herenakkoord gesloten tussen Pano, Gaykrant en Knijff. En wij hebben de mail in bezit die tien jaar na dato het bestaan van dit akkoord zwart op wit bewijst. Na de breek.
Herenakkoord met Demmink De advocaat van Panorama, Kurt Stöpetie, schreef op 31 oktober 2003 per email: "Beste Henk [Krol] en Frank [Hitzert], Zoals het er nu naar uit ziet komen Panorama en Gaykrant er goed vanaf (zonder claims en procedures). Alles staat of valt natuurlijk wel met [..] nakoming van de afspraken [in dit mondelinge herenakkoord]." Niet alleen zouden Pano & Krolkrant de rekening van Mr. Harro Knijff betalen, maar in punt 4 staat ook zwart op wit het volgende: "Panorama noch Gay Krant werken - direct noch indirect - op geen enkele wijze mee aan publiciteit over deze ambtenaar [Demmink - red.] door andere media." Iets verderop staat ook nog dat altijd ontkend moet worden dat een en ander op een akkoordje is gegooid. Zelf lezen? Een kuchende man in een regenjas in de Sanoma parkeerkelder gaf ons de hele mail waar de complete Demmink komplot komjoenietie al tien jaar naar zoekt. Nu gewoon te lezen ONDER DEZE HYPERLINK (pdf). Boem. Het verhaal van Oskam klopt dus. Er bestaat inderdaad een zwijgdeal tussen Krol, Demmink en diens advocaat Knijff. Alleen: Justitie heeft daar op het eerste gezicht niets mee te maken. Op het tweede gezicht misschien toch wel. De Runderkamp Papers Sanorama-chef Hitzert heeft publiekelijk nooit toegegeven dat er akkoordjes waren gesloten (het gerucht is desalniettemin altijd hardnekkig rond blijven zingen op internet). Panorama had echter ook een interview met Demmink liggen, waarin hij seks met jongemannen van onbekende leeftijd toegeeft. Het interview mocht echter niet gepubliceerd worden. Maar Lex Runderkamp van de NOS kreeg de tekst onder ogen en het Staatsjournaal berichtte vervolgens over de kwestie. Zie fragmentje NOS Journaal van 5 november 2003, hieronder (hoi Sacha!).
Toenmalig Baas van het Journaal Hans Laroes moest zich vervolgens verweren tegen een klacht die Demmink naar aanleiding van deze repo indiende tegen de Staatsomroep. Het ging hem met name over de slotseconden, waarin de voice-over van Lex Runderkamp onthult wat Demmink binnenskamers bij Panorama en Gaykrant heeft toegegeven: seks met (mogelijk minderjarige) jongens. In het verweer van Laroes [uit 2004, hyperlink:] staat te lezen dat hij met Demminks advocaat Knijff belde over de kwestie, 'en niet met het ministerie want het gaat hier immers om het privé-leven van de ambtenaar'. Maar slechts een half uur na dat telefoongesprek wordt hij opgebeld over het gesprek door... Anne-Marie Stordiau, toen ook al woordvoerder van het Ministerie. Dus nogmaals: Anne-Marie had dat 'hooguit' uit haar tweet van maandag weg kunnen laten, want ze weet al tien jaar van de gemaakte zwijgdeal tussen Knijff en Krol, die blijkbaar tot vandaag de dag gestand doet. stordiaudemminktweet.png Zijn we dus weer in het nu. Momenteel loopt er een rechtszaak van Demmink tegen het AD. De peperdure Mr. Harro Knijff wordt door het Ministerie van Veiligheid en Justitie betaald uit taxpoet. Tevens hebben de Turken een document geopenbaard waaruit blijkt dat Demmink tegen zijn eigen beweringen in toch in Turkije was in juli 1996. Over beide kwesties liggen Kamervragen. Het schijnt, zo hebben wij ons laten vertellen, dat Fred Teeven al wekenlang WOEDEND door de gangen van zijn ministerie beent hobbelt, binnensmonds vloekend op die liegende droplul van een Demmink. Let wel. Dit laatste is slechts een gerucht, bewijzen daarvoor ontbreken. Vooralsnog...

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.