Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Mail. Oost-Europa en de Nederlandse begroting

enzekrijgenookalkortingopbekeuringen.jpgGeachte Redactie. In deze tijd waarin onze regering wanhopig op zoek lijkt te zijn naar 6 miljard aan besparingen, ben ik eens aan het rekenen geslagen wat de kosten zijn van de invasie van Oost-Europeanen die de banen innemen die in het verleden door Nederlanders werden ingevuld, en waardoor we nu mede met 600.000 werkelozen zitten opgescheept die onze schatkist bergen met geld kosten. Met wat googelen kom ik op 300.000 Oost-Europeanen die nu in Nederland werkzaam zijn (#). Er vanuit gaande dat zij het minimumloon verdienen zijn ze samen goed voor een netto-inkomen in Nederland van 4,5 miljard euro. Gaan we er voor het gemak vanuit dat zij 50% van hun inkomen in het land van herkomst uitgeven, is dat dus 2,2 miljard euro dat wegvloeit uit de Nederlandse economie en waardoor Nederland dus alleen al in directe btw opbrengsten aan 470 miljoen misloopt, er vanuit gaande dat die 50% uitgaven met name bestaan uit de 21% BTW belaste secundaire levensbehoeften. Zouden deze 300.000 worden ingevuld door onze ww’ers, zou dat een directe reductie in ww-uitkeringen opleveren van 4,5 miljard euro. Dus als al die Nederlandse ww’ers nu eens van de bank af kwamen en dezelfde arbeidsethos zouden tonen als onze Oost-Europese vrienden, dan zou dit alleen al aan nettobesparingen en -inkomsten onze overheid 5 miljard per jaar opleveren. Daar zou nog eens bovenop komen; - Verminderde kosten aan toeslagen en zorgpremie; - Additionele opbrengsten uit accijnzen woon-werk verkeer; - Additionele inkomsten voor de pensioenfondsen; - Huizenverkoop die aantrekt omdat meer mensen een baan hebben en dus wel voor een hypotheek in aanmerking komen. (berekening in de bijlage) Dus Rutte moet niet oproepen tot het kopen van huizen en auto’s maar gewoon eens de notoire ww’ers aan het werk krijgen en wie niet wil, moet maar op de armoedeblaren zitten. Accepteren we dat Oost-Europeanen onze banen bezetten, dan lijkt me het minste alternatief dat we een fikse korting krijgen op de EU begroting waar nu het merendeel van de gelden ook naar Oost-Europese landen gaan. In de jaren tachtig, waarin het ons economisch ook niet voor de wind ging, waren we nog een netto-ontvanger in de Europesche Unie. Nu lijkt het nivelleerfeestje niet alleen binnen Nederland te zijn begonnen, maar moet heel Europa er aan geloven…. Groet, Wouter

Reaguursels

Inloggen

@pfffft! | 29-09-13 | 17:44
Het maakt al lang niet meer uit of degenen die nu hun baan verliezen lui zijn of niet. Waar het om gaat is dat degenen die de afgelopen veertig jaar wel lui waren de weg hebben geëffend en dat we als lid van een unie waarin vrij vervoer van goederen en personen geldt er een overschot bestaat van goedkopere arbeidskrachten dan waarvoor de nergens toe verplichte Nederlander bereid is z'n bed uit te komen. Er is hier sprake van twee afzonderlijke problemen, maar als het gaat om de oorzaak is het antwoord hetzelfde: PvdA. Met de kanttekening dat dezen dit natuurlijk nooit zonder de hulp of goedkeuring van VVD, D66, CDA en GroenLinks voor elkaar hadden kunnen krijgen.

Pierre Tombal | 30-09-13 | 00:10

Elke keer mensen die nu in de ww of bijstand zitten als lui volk bestempelen stoort me. In mijn omgeving zie ik de ene na de andere bouwvakker, stratenmaker, fabrieks ardbeider na jarenlang dienstverband op straat geschopt worden omdat de bazen goedkopere arbeids krachten inhuren uit het buitenland. Vervolgens komen ze niet meer aan het werk ook niet in de fabrieken terwijl iedereen zijn stinkede best doet. Het is niet zo zwart wit.

pfffft! | 29-09-13 | 17:44

Mooi rekensommetje, maar wat nu als Den Haag en Rotterdam bussen inzetten om mensen naar het westland te brengen en die mensen blijven ;liever in hun nest liggen. Lege bussen richting westland, om te huilen.

streetcargtl | 29-09-13 | 15:28

Weet ge wat pas echt zou schelen? Een regering die wel de juiste combi van kloten en brein heeft en ondernemers op alle niveaus weet te stimuleren. Zodat deze niet uit wanhoop alle functies gaan bezetten met goedkope of zelfs voor gratis Stagiairs... DAN gaat die arbeidsmarkt en economie wel weer ant rollen

AsEl | 29-09-13 | 13:00

@Kromme Banaan | 28-09-13 | 15:29
Nog zo'n sprookjesfiguur. Niemand die langer dan een jaar een uitkering geniet betaalt €450,- per maand kale huur. Daar krijg je namelijk minstens €200,- huursubsidie op, hetgeen nòg een reden is om niet te willen werken. Want als je al modaal ergens zou kunnen krijgen, hetgeen €400,- netto per maand extra betekent, dan krijg je dus geen huursubsidie meer en nog maar een paar cent zorgsubsidie. Dan hou je onder de streep net aan €100,- per maand over en daar gaat dan nog "rijkeluis"-belasting vanaf voor afval, riool, waterschap en wat voor onzin ze nog meer kunnen verzinnen.

Pierre Tombal | 29-09-13 | 09:34

de vuile werkloze | 28-09-13 | 15:21
Bullshit. Je kan toch ook van een uitkering rondkomen? Waar het om gaat is dat het minimumloon jou geen voordeel oplevert, omdat je met niksdoen ook al zoveel in handen krijgt en in voorkomende gevallen zelfs meer.
.
En dat gekrakeel over MOE-landers gaat al helemaal nergens over. Die zijn hier niet omdat de werkgevers ze zo graag wilden hebben, maar omdat de EU regels het ze toestaat om in land met zulke fantastische lonen als in Nederland te komen werken. Mag jij nou diep in je eigen donkere ziel kijken als je op een pro-EU partij gestemd hebt. Hogere lonen? Vergeet het maar. Voor jou honderd MOE-landers die wel het minimumloon met liefde aanpakken en dus is de enige manier om jou aan het werk te krijgen zorgen dat dit minimumloon ook voor jou interessant genoeg wordt. Als ik werkloos wordt val ik in een keer terug naar maximaal 70% van mijn huidige loon, dus hoe kan het dat een gezin in de Bijstand zomaar 100% van het minimumloon vangt? Hop! Naar beneden die uitkering. Gelijke monniken, gelijke kappen.

Pierre Tombal | 29-09-13 | 09:13

Politicie hebben hier geen verstand van, BASTA!

Cabana Boy | 28-09-13 | 22:14

feit: er werken minstens net zoveel polen bij blokker en ah als in de kassen

feit: het minimum loon is in nederland 5 keer hoger dan in polen

feit: polen geven het verdiende geld uit in polen en niet in nederland

feit: elke verdiende euro is in polen 5 keer zoveel waard.

feit: nederlandse tuinders alsmede ahold en blokker werven nauwelijks nederlanders als arbeidskracht.

feit: de ww is in nederland 7 keer zo hoog als in Polen

Vind je het gek dat ze zich uit de naad werken. Als ik 5000 in de maand kreeg voor een simpel plukkers of magazijn baantje deed ik dat ook. Het is oneerlijk en totaal scheef.

doskabouter | 28-09-13 | 18:27

Daar sta je dan, als 50-jarige werkeloze bij het Arbeidsbureau. Werk genoeg dat ik wilde doen, maar je krijgt te horen dat het werk niet geschikt voor je is. Te veel diploma's. Dus ben maar terug gegaan naar school (met mijn 50 jaren....) en nog wat diploma's erbij gehaald. Nu werk ik als 1e stuurman op zee en woon op een niet Nederlands eiland de Carrib. Daaaag Nederland. En veel succes.

Chiefmate | 28-09-13 | 18:27

Ging vandaag even een flink stuk fietsen , kom ik na een flinke rit aan in Hoogvliet wat zie ik daar in de industrie zone ( Shell etc etc aanleg van de nieuwe A15 ) vollop bedrijvigheid rijd ik langs de parkeerplaats voor die region , zie ik dus meer witte nummerplaten als gele ,,, rara wat klopt er niet .... Ik denk dat er zat mensen bij Shell zouden willen werken of in de bouw van de viaducten voor de nieuwe A15 echter ik denk dat de Polen gewoon voor veel minder geld werken als dat een Nederlander dat kan doen , Bedenk alleen al dat de Pool geen woeker autoverzekeringspremie hoeft af te dragen en dat hij geen wegenbelasting betaald voor zijn dikke BMW , het is gewoon oneerlijke concurentie ...

Amigo1973 | 28-09-13 | 17:24

Hallo ik zoek werk,.Maar kan mijn huur 450,- vaste lasten,verzekeringen,boodschapjes niet betalen met tomaten plukken ;=[,.En nee ik heb geen auto wel een fiets,.Ook geen smartphone.,

Kromme Banaan | 28-09-13 | 15:29

-weggejorist-

de vuile werkloze | 28-09-13 | 15:25

-weggejorist-

de vuile werkloze | 28-09-13 | 15:21

Het Wouter, dus jij gaat, mocht je plotsklaps ontslagen worden, voor vele honderden euro's Minder per maand dan je WW uitkering in de kassen ééntonig werk doen ?

Het klinkt allemaal zo makkelijk. Ze moeten gewoon alle uitkeringen stopzetten. Dan hebben we geen polen etc. nodig.

En ja ik zit zelf ook in de WW voor heteerst van mijn leven.

Wat een slappe hap. Kan me echt wel voorstellen om mijn WW tijd uit te zitten, er is totaal geen druk of toezicht van de uitkeringsinstantie.
Ik zou wel 10x harder werk kunnen zoeken maar er is totaal geen druk.

Rest In Privacy | 28-09-13 | 15:15

Ik vraag mij hoeveel modaal of meer verdienende populistische roeptoeters alhier zelf bereid zijn om voor een hongerloon tomaten te gaan plukken , mochten ze onverhoopt hun dikbetaalde kantoorbaan kwijtraken ??

Loebas | 28-09-13 | 14:19

Ik heb geen behoefte om alles door te lezen. Het enige wat ik wil zeggen is dat een Bulgaar voor kut werk in eigen land 250 euro verdient, en hier ineens 1250 euro krijgt, dat ik wel snap waarom die gasten hier zo hard werken en de Nederlander dat niet doet voor dat geld.

7 jaar geleden werkten ze zelfs onder bijstandsniveau. Ik weet niet of dat nu nog gebeurt.

maar_waarom_dan | 28-09-13 | 14:09

Ik zat (en zit) jaren in de IT en verdien daarmee een puik salaris. Werd eens tijdelijk werkloos en voelde me genoodzaakt WW aan te vragen. Je uitkering wordt gebaseerd op laatstverdiend loon en hieruit kun je een uurtarief afleiden. En nu komt het. Je bent verplicht te solliciteren en werk aan te pakken. 'Werk boven inkomen' (hallo Balkenende) was het motto en je kunt je voorstellen dat niet ieder baantje dat je aanpakt het uurtarief biedt dat je voorheen verdiende en (deels) in de uitkering is verwerkt. Wanneer ik gedurende mijn uitkering een uur werkte en daarmee (let's say) 12,50 verdien moest ik deze (vanzelfsprekend) opgeven aan het UWV. Het uurtarief waarmee de uitkering echter werd gekort lag HOGER dan het uurtarief dat ik met het werken verdiende. Werken KOSTTE mij dus geld! Hoe tegennatuurlijk is dit?! ZO houd je dus mensen in de WW. En is dat dan luiheid?

Claude_Vieaul | 28-09-13 | 13:53

Denk je een goed stukje te lezen, komt er weer diezelfde achterlijken-retoriek die er van uit gaat dat het gros van de WW'ers vrijwillig lui thuis zit.

Om te beginnen, Wouter, krijgt het overgrote deel van de Polen geen minimum loon. Dat is waarom ze worden verkozen boven Nederlandse werknemers. Dan kan je wel je VVD-spierballentaal uitslaan over luie donders aan het werk zetten, maar als er geen werk is, dan gaat die vlieger niet op. En als het werk dat er wel is, alleen marginaal kutwerk is waarvan alleen "hand-to-mouth" te leven valt, dan gaat dat mooie verhaaltje van hypotheken en huizen kopen ook niet op.

Niet dat de overheid er wat aan gaat doen, hoor. Want het is makkelijker om gewoon iedereen uit te knijpen en het zodoende vernietigde land achter te laten voor de bestuurders van de toekomst. Dan zijn we zometeen het Afrika van Europa, en dan vraagt iedereen zich af "hoe is het toch zo ver gekomen?"

Piet van het Padje | 28-09-13 | 13:15

Uiteindelijk worden we net als de komst van de turken en marokanen gewoon heel zwaar gena*id en houden we er niks aan over!Ja de bijkomende cultuur en integratieproblemen,dat werd al duidelijk de afgelopen paar jaar,in korte tijd presteren de MOElanders waar de turken/marokanen zo'n 20/25 jaar voor nodig hebben gehad!Hadden ze grieken,spanjaarden,italianen uit de 60's maar als leidraad gehouden,de Indo's,Chinezen!nee wij treffen het weer..

Djenghiz_ken_net | 28-09-13 | 12:27

langdurig werklozen en werkweigeraars (meestal dezelfde)korten op hun uitkeringen, te beginnen met -10% 2014 Nog niet voldoende drijfveer, in 2015 weer-10% en zo door tot ze in de rij staan voor werk.

behangtafel | 28-09-13 | 12:22

De overheid weet natuurlijk ook dat je met geld kunt sturen en mensen al of niet aan het werk kunt krijgen.
Dat mechanisme wordt al heel lang door de politiek in allerlei situaties gebruikt.
Dat ze dat mechanisme niet inzetten, als het werk betreft en eerder onbeperkt moelanders binnen laat, zou wel eens te maken kunnen hebben met de intentie om heel Europa door elkaar te gooien om de cohesie die bij de oorspronkelijke bevolkingingen aanwezig is/was af te breken, zodat het wordt: 'iedereen voor zich en de overheid voor ons allen'.
Macht dus.
Het massaal binnenlaten van hele volken van buiten Europa
pas ook in dit plaatje.

donjon | 28-09-13 | 12:16

@miko | 27-09-13 | 21:09 |
Ja vette pech.Die kneuzen krijg je niet aan het werk alleen een mega salaris voor werk dat door een down figuur kan worden gedaan.
.______
.
Wat te denken van werkaanbod en, steeds bij weigeren, de uitkering telkens terugschroeven met enkele tientjes (of meer).
Eens zien of ze aan het werk willen.
Werk genoeg blijkt dus, als moelanders hier zo veel werk kunnen inpikken.
.

donjon | 28-09-13 | 12:03

BellaBella | 28-09-13 | 10:58
Uw laatste zin van uw plempseltje op 10:09, gecombineerd, met het feit dat u vermoed dat Miko een modaler is.
Maar okee, daar ben ik al overheen hoor.
Nee, ik kom niet te vaak in de super, en als ik er niet onderuit kom, ga ik naar die van dat doorzichtige bonusdingetje vanwege de kwaliteit.
(check ik wel even mijn E-nummer appje)
Ik haal mijn vlees liever bij de slager, en brood bij de bakker.
Groente en aardappelen kan ik om de hoek bij een boer halen.
Ik bezuinig niet op eten, omdat dat de brandstof voor mijn lichaam is.
Ik bespaar liever op secundaire benodigdheden als kleding, bruin-witgoed, speelgoed voor de kinderen, enz.
Daar is voor mij de kringloopwinkel voldoende.
Voorts heb ik nog een oude beeldbuis, dito hifi systeem (ik ben geluidstechnicus, dus dat is wél het neusje van de Nederlandse zalm uit 1978!) en een laptop uit 2008.
Wel een eigen huis (hypotheek uit 2001), geen schulden (snel afgelost) en moeite om de maand weer vol met werk (en alles betaald) te krijgen, dus ik doe er soms ook wel wat uitzendwerk bij. (als dat er is)
Mijn (2e) vrouw werkt ook (verpleegkundige PG), en voorts heb ik nog 2 kleine kinderen. (één hoogbegaafd (net als ik) dus met wat gedoe, geen opvang, soms opa & oma)
We werken beiden hard, en hebben een liefdevol en warm gezin, zijn gelukkig met wat we hebben.
Maar mij steekt het nogal, dat al die geleerde heren (waar imo te veel uit de modaliteit afkomstig zijn) niet in staat zijn om heel simpele zaken tot een bevredigend einde te brengen door gebrek aan inschattingsvermogen, en overzicht op micro én macro-niveau.

mothersfinest | 28-09-13 | 11:37

Ok mensen.. hier is DE oplossing voor de Nederlander die zich hier zorgen over maakt: verhuis naar Duitsland! Klinkt eenvoudig en dat is het ook. Duitsland heeft te maken met een BEVOLKINGSAFNAME van jewelste. De komende decennia krimpt het bevolkingsaantal hier met vele miljoenen.

synchronicity | 28-09-13 | 11:29

@BellaBella | 28-09-13 | 11:01
Een uitspraak als "zo werkt dat nou eenmaal" is natuurlijk de grootste onzin in deze context, denk u niet?
Blijkbaar leest u alleen kranten en vormt met deze verhalen uw 'eigen' mening. Pakt u naast de krant ook eens een geschiedenisboek en zie dat de oude Romeinen leefde met de zelfde illusie die u is toebedeelt. Later probeerde de Duiters het nog eens dunnetjes over te doen, met veel leed maar zonder enig resultaat, dit is PAS 65 jaar geleden. Mensen zijn niet gelijk aan elkaar, een ieder heeft zijn ruimte nodig, zorg er voor dat juist dat respect krijgt wereldwijd en laat een ieder in zijn waarde. Een total controle waar de EU mee bezig is waarbij iedereen in 1 straat verplicht de zelfde kant op moet kijken zal uiteindelijk leiden tot een nieuwe heksenjacht op bepaalde volkeren.

toetanchamon | 28-09-13 | 11:27

beetjemoe | 28-09-13 | 10:59 | Alhoewel ik het niet met u eens bent dat die 300k 'niet geschikt zijn om te werken' (iedereen kan werken; voor straatveger moet je niet doorgeleerd hebben), dan geldt nog: zelfs al zouden ze 'niet geschikt zijn om te werken', dan nog moeten wij er niet voor betalen. Wij hebben het toch niet veroorzaakt? Laat ze bij hun eigen ouders gaan klagen, niet bij mij. En daarbij: geef ze maar eens een week niets te eten, moet u eens zien hoe snel de straten er blinkend bij liggen. Zo kweek je karakter en ruggengraat. Hoe dan, volk dat te 'ziek zwak en misselijk' is overleefde in de middeleeuwen ook al niet. Volgens mij is dat de natuur.

BellaBella | 28-09-13 | 11:10

Vidi Veni Verdommi | 28-09-13 | 10:54 | Niet alle WW'ers zijn ex-hardwerkende mensen; ook de WW wordt als afvoerputje gebruikt: door beide kanten. Voorts ten aanzien van uw laatste 4 punten: 1 en 2 zijn oud nieuws, 3 en 4 zijn volslagen socialistische onzin. U pleit er weer voor dat de buren uw ongemak voor hun rekening nemen. Doet u voor de verandering zelf eens iets om uw situatie te verbeteren. Al helemaal omdat u een paar zinnen daarvoor zelf afgeeft op handenophouders... Zag u die aankomen?

BellaBella | 28-09-13 | 11:06

toetanchamon | 28-09-13 | 10:51 | Het eerste deel van uw stukje kan ik niet plaatsen in deze context en leg ik derhalve maar naast me neer. Het tweede deel, hetgeen waar u van schrikt: u zou dan toch de kranten eens wat beter moeten lezen, en dan zult u opnieuw (spijtig voor u) schrikken, want wat ik beschrijf is toch echt een getrouwe weergave van hoe het systeem werkt.

BellaBella | 28-09-13 | 11:01

@Pierre Tombal | 28-09-13 | 00:11 | + -2 -
Opvallend. Er zijn schijnbaar minimaal twee mensen hier het volledig eens met het Kabinet om zoveel mogelijk buitenlanders het werk te laten doen dat Nederlanders zouden kunnen doen.

Pierre Tombal | 28-09-13 | 11:01

Ten eerste is de helft van die 600.000 sowieso niet geschikt voor de arbeidsmarkt. dat moet je gewoon accepteren. Een percentage van de bevolking is gewoon niet geschikt om te werken, net als een gedeelte altijd crimineel zal zijn en een gedeelte drugs gebruikt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Die overige 300.000 zijn mensen die wel weer een baan krijgen zodra de economie weer aantrekt. Intussen zijn zowel onze economie als onze bouw-, transport-, en bloemensector geholpen door de MOE landers. Allemaal enorm domme populistische praat dus.

beetjemoe | 28-09-13 | 10:59

mothersfinest | 28-09-13 | 10:40 | Goede morgen, nog een late binnenkomer :-) Ik ben mij er niet van bewust dat ik modaal aan het beschimpen was, kunt u mij aangeven waar ik de mist in zou zijn gegaan? Ik beschimp nooit op inkomen, ik bespot intellect (mijn 'de 90-95%'), karakter, doorzettingsvermogen: dat soort zaken. En omdat u naar de herkomst van mijn inkomsten vraagt: ik heb het al eens eerder toegelicht, maar ik herhaal het graag voor u omdat u beleefd bent: ik behoor tot een ondernemersfamilie, de kans is groot dat u bij uw wekelijkse boodschappen producten van ons in uw boodschappenmandje doet. Wij zitten zo gezegd aan de werkverschaffende kant van de europese samenleving. En aangezien onze bedrijven niet bepaald heel klein zijn rolt daar een aanzienlijk jaarinkomen uit, inderdaad.

BellaBella | 28-09-13 | 10:58

Mongoose | 28-09-13 | 10:43
-
Dat heeft zich in een Cuba en Noord Korea ook niet als een succes bewezen.
Eigen kas eerscht klinkt beter.
Maar kijk wel even op de lange termijn.
Lui die we hier hebben binnengehaald, maar netto op de balans niets toevoegen, zijn we liever kwijt.
Als die lui dor hun functie of specifieke kennis wél iets toe hebben te voegen, zijn we ze liever rijk. (net als bijv. in Nieuw Zeeland of Zwitserland)
Laagdrempelige arbeiders hebben wij hier genoeg, en vaak zijn die beter dan die uit andere landen (beter opgeleid en bekwaam aangaande hun functie).
Uiteindelijk zal dit model, net als isolationisme, een negatieve eindbalans opleveren. (zoals zo simpel is verwoordt in het berichtje)

mothersfinest | 28-09-13 | 10:55

Weet niet of het hierboven al eens is aangekaart:
Maar Wouter gaat even uit van een WW volgens het minimum loon.
Aller eerst even een mening: mensen in de WW hebben altijd gewerkt, vandaar hun WW!! Mensen die moedwillig in de bijstand zitten... dát zijn de uitvreters!
Ik heb bijna 10 maanden in de WW gezeten en wilde héél graag werken, maar de eerste 2 maanden krijg je 75% van je laatst verdiend loon en hierna 70%. Als je (zoals ik) goed verdiende voordat je in de WW viel dan heb je véél meer dan het minimumloon!
Het wettelijkminimum (23j) is bruto ca 1480,= /mnd. Ik hield in mijn WW netto nog meer over. Dus als je vóór dat je in de WW valt, meer verdiend dan 12,30pu (=1492/mnd)zit je boven het minimum. Zoek dan (zolang je ww duurt) naar werk dat aansluit op je oude salaris, maar ga niet werken voor het minimum.
Dát is nu de reden waarom vele mensen thuis blijven. Je bent gek als je voor minder gaat werken dan dat je aan WW vangt.
Je hypotheek en andere vaste lasten lopen gewoon door hoor en op het zelfde niveau als van voor de crisis. Heb je natuurlijk nog de mensen die dan roeptoeteren: "Had je maar geen hypotheek van 6x je jaarsalaris moeten nemen."
En dan dwalen we nu heel erg af:...
Ik heb een hypotheek die te dragen was op 1 salaris (wel 30k onderwater, want gekocht in 2007)! Echter is het wel zo dat de crisis mij niet alleen raakt. Dus als je beiden terug valt in salaris ben je gewoon genaaid.
Mensen die NU géén huis hebben gekocht, moeten dit als de wiede weerga gaan doen. 2% odb waar ik er 6% had. Op 200k scheekt dat al 8k in hypotheek (= E22,22 alfossing excl rente minder p/mnd)
Neem een annuiteiten hypotheek en los af mensen! Niet gaan lopen spaarhypotheken, want er wordt je van alles voorgespiegeld dat van geen kanten klopt. Je spaarrente is net zo hoog als je hypotheek rente an al die blablabla... Als je voortijdig je huis verkoopt en dat gebeurt in 99% van de gevallen, dan komt de belastingdienst alsnog langs en moet je eens kijken wat je overhoudt van je "spaar"hypotheek. Aflossen is de enige en beste optie met direct resultaat!
Dus, het mes snijdt aan meerdere kanten. We hebben de MOE-landers, die "ons" geld in hun thuisland uitgeven (mislopen van 21%btw) de WW-ers die niet voor minder willen werken dan dat ze in de WW krijgen, de bijstandstrekkerds (die wél voor het minimum zouden kunnen gaan werken, want dan houden ze meer over) én we hebben de mensen die makkelijk een huis kunnen kopen, maar dit niet doen omdat ze hopen op een verdere prijsdaling van de woningen.
Dit kabinet moet dus 4 dingen doen:
1) minder MOElanders hierheen
2) méér bijstandstrekkers de klusjes op laten knappen die door de MOELdrs worden gedaan.
3) WW-ers op een andere manier bijstaan dan nu het geval is. Géén 75/70% van lvl en thuiszitten, maar hup-hup aan het werk en vul je nieuwe loon aan tot 80-90% van je lvl!! Dit levert al héél snel een besparing op van miljarden.
4) Woningmarkt stimuleren.

Vidi Veni Verdommi | 28-09-13 | 10:54

@BellaBella | 28-09-13 | 10:13
Dat u er al van overtuigt bent dat u al een Europeaan bent die alleen nog maar iets te kiezen heeft in Brussel, geeft al aan dut u uw Nederlandse identiteit al kwijt bent. Dat u het gevoel krijgt dat als de boel hier klapt dat het imf en Brussel gaan bepalen wat er hier gaat gebeuren, daar schrik ik van.

Mijn opa heeft zich in april 44 op 24 jarige leeftijd zich niet laten afschieten op de waaldorpsvlakte om Brussel te dienen.
Waar hij voor gestoven is vecht ik voor door, het Nederland dat van ons is.

toetanchamon | 28-09-13 | 10:51

"Eigen volk eerscht" als economisch motief: mijn dag kan niet meer kapot.

Mongoose | 28-09-13 | 10:43

BellaBella | 28-09-13 | 10:13
Goedenmorgen.
Een plusje voor klikjosties.
En zo'n oproep neemt niemand serieus hoor.
-
Wel klinkt het wat vals om Jan Modaal (ik , en al die mensen die elke dag hun best doen om er wat van te maken) zo te beschimpen om wat een Miko plempt.
Het maakt mij niet uit wat iemand verdient.
Van mij mogen slimme, competente visionairen als bijvoorbeeld een Anders Moberg best miljoenen verdienen.
Dit soort mensen hebben voor hun bedrijf, de staat, en iedereen die daardoor een boterhammetje kan smeren al meer gedaan, dan wat ze aan geld gekregen hebben.
Maar ik vergeef jou dat wel hoor.
(€34.000,- per dag!!!, ik ben benieuwd naar uw functie, en of dat betaald wordt door publiek of particulier vermogen, en of u nog een assistent nodig heeft natuurlijk ;) )

mothersfinest | 28-09-13 | 10:40

BellaBella | 28-09-13 | 10:13
Goedenmorgen.
Een plusje voor klikjosties.
En zo'n oproep neemt niemand serieus hoor.
-
Wel klinkt het wat vals om Jan Modaal (ik , en al die mensen die elke dag hun best doen om er wat van te maken) zo te beschimpen om wat een Miko plempt.
Het maakt mij niet uit wat iemand verdient.
Van mij mogen slimme, competente visionairen als bijvoorbeeld een Anders Moberg best miljoenen verdienen.
Dit soort mensen hebben voor hun bedrijf, de staat, en iedereen die daardoor een boterhammetje kan smeren al meer gedaan, dan wat ze aan geld gekregen hebben.
Maar ik vergeef jou dat wel hoor.
(€34.000,- per dag!!!, ik ben benieuwd naar uw functie, en of dat betaald wordt door publiek of particulier vermogen, en of u nog een assistent nodig heeft natuurlijk ;) )

mothersfinest | 28-09-13 | 10:40

Schandalig dat Timmermans die vermoorde vrouw misbruikt om een dwaas punt te maken. Hoogste tijd dat die idioot uit zijn functie wordt gezet.
Baardhaat | 28-09-13 | 02:40 | + 12

Natrappen is heel salonfahig bij moslimterreur tegen de eigen bevolking, de goedmens maakt je dan ook nog het liefst voor nasie uit. De nederlandse is gestorven voor onze vrijheid in een strijd tegen de globale jihad (Al Qeda en takfiri jihadi).

Cameron, over Nairobi: 'This has nothing to do with Islam'

How the 'White Widow' British convert seen with AK47 and handgrenade was obsessed with Islam even as a schoolgirl. She even forced her mother to wear the traditional burqa.

www.dailymail.co.uk/news/article-24357...

London, onthoofding door bekeerlingen:
Cameron, this has nothing to do with Islam, de dader noemt zich MujaahidA

mujahid is one who struggles for the sake of Allah and Islam. (Wiki)

Adebolajo aka Mujaahid Abu Hamza -- and Adebowale, who wants to be known as Ismail Ibn Abdullah, will go on trial on November 18.

The practice of beheading in Islam is not new. It goes back to when Muhammad ordered the execution by beheading of seven hundred Jewish men of the Banu Qur

Achterbak | 28-09-13 | 10:30

arie181818 | 27-09-13 | 21:35 | Er zitten wat mancos in uw betoog. Hogere loonkosten leiden zelden tot hogere productprijzen. Vaak tot lagere winst. Er is ook nog zoiets als prijselasticiteit van de vraag.

BellaBella | 28-09-13 | 10:21

Randall3.0 | 27-09-13 | 21:26 | Dat geldt zeker voor een deel, dat ben ik met u eens. Maar dit terzijde, u moet ook iets anders in aanmerking nemen: in tegenstelling tot wat elke relnicht schreeuwt stroomt water niet altijd naar het hoogste punt, maar naar het laatste. Dat is dat water niet te verwijten.

BellaBella | 28-09-13 | 10:18

Sjors_Carlin | 27-09-13 | 21:18 | 'links' en 'moreel superieur' is een contradictio terminalis :-)

BellaBella | 28-09-13 | 10:15

atheïstisch stemvee | 27-09-13 | 21:17 | Hoezo moet iemand na seizoensarbeid weer een uitkering? Kent u die van 'eten wat de seizoenen bieden'? Datzelfde principe is op meerdere onderwerpen van toepassing.

BellaBella | 28-09-13 | 10:14

toetanchamon | 27-09-13 | 21:13 | Ja, heel slim van u. Niet alleen bent u dan uw centjes kwijt, en ook uw politici, maar daarna ligt nederland aan de ketting van zowel het IMF als brussel. En die zullen heerlijk los gaan. Een beleefde vraag: leest u wel eens kranten? Ja? En welk onderdeel dan: de strips? Gelukkig hebt u toch ruim 30 klikjosties aan uw zijde. Mij niet, dat moet u mij maar vergeven.

BellaBella | 28-09-13 | 10:13

gebrokenvleugel | 27-09-13 | 21:35 | + 47 -
nou is post rondbrengen (heb het zelf gedaan om wat bij te verdienen)wel maar een bijbaantje. ook leuk om wat extra te verdienen, maar je hebt er niks aan om je gezin van te onderhouden. Kun je gaan werken en alsnog naar het UWV lopen om je loon aan te vullen. Feitelijk werk je dan echt voor niets, want minder tijd om een fulltime baan te zoeken.

swift1.6 | 28-09-13 | 10:13

miko | 27-09-13 | 21:09 | "Mongolen als bella"? 'Hihihi'. Kijk, ik wist op basis van uw eerdere schrijfseltjes al eerder dat u uit het putje van de samenleving komt, en nog steeds in de omliggende krochten door het leven zwerft, maar u maakt het wel heel erg bont. Laat ik nu eens veronderstellen dat u niet een of laagbetaald vmbo-baantje hebt, laat ik nu eens veronstellen dat u modaal ontvangt. Als ik dan mijn jaarinkomen vergelijk met uw jaarinkomen, dan zie ik dat in in ongeveer een dag ontvang waar u een jaar lang voor 'werkt'. Oh ja, en ik hou mijn handje niet op voor allerlei 'toeslagen'. "Mongolen zoals bella". En u maar verbaasd zijn dat wij neerkijken op het uitschot in deze samenleving.

BellaBella | 28-09-13 | 10:09

1 grote fout in de berekening:
Een WW-er is per definitie geen bankzitter, maar iemand die 3 maanden tot (hooguit) 3 jaar geen werk heeft EN daaraan voorafgaand 5 jaar WEL heeft gewerkt (zodat hij recht heeft op die WW). Deze groep stroomt dus vaak uiteindelijk weer door naar ander werk.

Dit zijn dus altijd TIJDELIJKE uitkeringsgerechtigden.

De "notoire bankzitters" zitten in de BIJSTAND, niet in de WW.

JeGrootmoeder | 28-09-13 | 10:08

Wouter gelooft nog dat die polen minimum loon krijgen. Misschien moet wouter zich eens wat meer verdiepen in welke constructies er worden toegepast. Poolse en roemeense chauffeurs die voor 400 euro per maand rijden, poolse bouwvakkers die 5 euro per uur krijgen en natuurlijk het lak hebben aan alle arbeidsvoorwaarden.
Het probleem met de polen ligt bij de werkgvers en bij de politiek. Ieder bedrijf zou zich moeten verantwoorden voor iedere buitenlandse werknemer. Is de werknemer beter dan wat de nederlandse markt kan bieden, dan is niks aan e hand zolang hij een normaal salaris krijgt. Werkt hij onder minimum loon (ook als dat via een pools uitzendbureau is, vaak opgezet door Nederlanders), dan moet het bedrijf het loon aanvullen en het verschil ook nog eens in de staatskast storten.

swift1.6 | 28-09-13 | 10:00

.. er is niets mis met de Nederlanders "die zich te goed voelen" voor een minimumloon. Wanneer de nood wat hoger was - en de kansen niet zo dood in het water water lagen, dan zouden ze zeker zo betrouwbaar zijn als een troep Oostblokkers.

De uitkeringen voor werkelozen zijn te hoog om ze los te laten; en de ondernemersrisico's zijn te groot om minder slimme, minder gemotiveerden als pleegkinderen te moeten opvangen.

Gevaarlijke politieke partijen die roepen dat ze "sociaal voor iedereen zorgen" doen dat voor een veel te hoge prijs. Het levert ze veel stemmen op en dat slingert de neerwaartse spiraal aan.

Jan Passant mk2 | 28-09-13 | 09:41

Mag ik de reaguurders die geen weet hebben wat er in het verleden gebeurd is even bijpraten?
Rond 1962 (mijn praktisch jaar) was er een Overspannen Arbeidsmarkt met een werkloosheidcijfer ver onder de 50.000. Hoezo de Nederlander wil niet werken. Bedrijven kwamen onder druk te staan en begonnen Europese buitenlanders binnen te halen. Op een slechte dag haalden ze ook niet-Europese buitenlanders binnen en wat gebeurt er dan? Vanaf 1970 explosief groeiende werkloosheidcijfers. Zoekt u zelf maar uit wie er thuis bleven zitten.

BBmetR | 28-09-13 | 09:40

Als dit kabinet mensen van de bank wil hebben dan moeten ze niet de ZZP-ers aan gaan pakken. Want voor veel WW-ers is een vast contract een utopie en de enige mogelijkheid is als ZZP-er aan de bak te komen. En juist dat wil dit kabinet ontmoedigen. Ze willen mensen uit een ZZP constructie jagen naar banen die er niet zijn.

Der Schnitzeljäger | 28-09-13 | 09:25

De EU is pas gelijk, als voor de arbeiders overal de inkomsten, regelgeving t.a.v. arbeid en rust en de lasten gelijk zijn.
Tot die tijd is er geen ruk gelijk, en rent de regering hard op weg naar een revolte.
Veel plezier aan de EU!

mothersfinest | 28-09-13 | 09:22

Prachtig dit, ik mis alleen nog het uitverdien model. Doordat deze mensen meer geld in Nederland gaan uitgeven i.p.v dat het naar O-Europa gaat, komen daardoor ook weer mensen aan het werk in Nederland. Dan is de besparing nog veel groter.

Toetsiemonster | 28-09-13 | 09:21

hank_nozemans | 27-09-13 | 23:49
-
Tja, u bedoelt: Ze zijn gemakkelijker uit te buiten.
Houden zich (gedwongen) niet aan arbo-regels, en als er ééntje de tiefus oploopt door met asbestplaten te lopen slepen, ruil je hem zo in voor een nieuwe.
Kortom, allemaal terug naar 1835, waar kleine kinderen 14 uur per dag balen kolen op een berg gooien voor 5 cent, die ze direct bij hun baas zijn winkel en woonhuis mogen inleveren.
Sorry, maar daar zijn wij te slim voor.
Maar de kwaliteit van een Nederlander halen ze echt niet hoor.
(zie Philips verhaal, en de kwaliteit van het vlees vandaag de dag)
Weer zo'n lul met korte termijn oogkleppen, en een bek vol hebberigheid.
Ik denk dat een gelukkige onbezorgde werknemer zorgt voor kwaliteit, en continuïteit.
Dus ook lagere, maar gegarandeerde winsten.
Hij heeft belang bij de zaak, en de zaak in hem.
Dat heeft het verleden al bewezen.

mothersfinest | 28-09-13 | 09:16

Notoire WW-ers???
Wij zijn geen politici hoor.
De WW ben je naar 2 jaar al uit (70% van het laatstverdiende loon, dus vaak al direct op bijstandsniveau, of daaronder als je de pech had om freelancer te zijn)
-
Dus als al die Nederlandse ww’ers nu eens van de bank af kwamen en dezelfde arbeidsethos zouden tonen als onze Oost-Europese vrienden,
WTF???????????????????
Als het rijk en de werkgevers er dan eens de MOE-landische ethiek er op na zouden houden, en ons Roemeense lasten tegen een Pools loon zouden geven, dan stonden er rijen Nederlanders van 3 dik voor de poorten van de werkplaatsen.
Maar een Roemeens loon tegen Nederlandse lasten motiveert niemand om te rennen, dan is de bijstand lucratiever.
De opzet klopt, maar de uitwerking is zeer matig.
Leg niet de schuld bij de Nederlandse of Poolse arbeider, maar bij de Eurofiele Ramsj-regering en hebberige werkgevers met hun korte-termijn-oogkleppen op.
Zij brengen uiteindelijk ook zichzelf in de problemen, want een arme Nederlander kan hun producten nu niet meer kopen, en een goede Pool doet dat niet!

mothersfinest | 28-09-13 | 09:05

ET007 | 28-09-13 | 08:51 |
De overheid ben je zelf. Jij bent het parlement. We zijn een democratie, en alle overheden zijn democratisch gekozen. Geef je de overheid de schuld, dan geef je de schuld aan jezelf.

Mouth Of The South | 28-09-13 | 09:03

-weggejorist-

klimaathoax | 28-09-13 | 08:57

Maar het is nu ontzettend handig om de burgers tegen elkaar op te zetten. De situatie waar we nu in verkeren is de schuld van de overheid en niet van paar uitkeringsgerechtigden. Dat er zoveel uitkeringsgerechtigden zijn heeft niet te maken met het feit dat sommige lui zijn.
Maar het is nu makkelijk om te wijzen naar enkele voorbeelden in de omgeving. Vooral als het de buurman beter lijkt te gaan dan jezelf.

ET007 | 28-09-13 | 08:51

De Polen hebben geen probleem met kortdurige projecten van 12 uur per dag en 6 dagen in de week.
De Polen hebben geen probleem om echt gevaarlijk werk te doen en de ARBO te negeren.
Gevaarlijke stoffen ... ach.
Veiligheidsmaatregelen .... ach.
Het land mag eens eindelijk in gaan zien dat werkgevers tegenwoordig geen moeite heeft met werknemers uit te buiten. Het UWV sluit de ogen. De Nederlander pikt deze uitbuiting niet meer ( en de gevaarlijke situaties ).

ET007 | 28-09-13 | 08:43

Wat is dezelfde arbeidsethos?
Is dat werken voor een loontje waarvan je de enorme huren van Blok niet eens kunt betalen?
Wij mogen namelijk niet met z'n zessen in een vakantiewoning wonen.

Willem van Rood | 28-09-13 | 08:22

Ik ben dus zo'n luie WW-er die de afgelopen 6 maanden in de kas gewerkt heeft. Met de nodige polen en een paar Nederlanders en twee Marokkanen die het wel volhielden. Het is een fabeltje dat de werkgever die polen minder betaald, de kosten zijn gelijk aan die van Nederlanders alleen houdt de pool minder over omdat hij nogal wat aan kosten moet afdragen aan het schimmige uitzendbureau.
.
En wat is nu het trieste van het verhaal, het bedrijf is op de fles, want op dit moment, met bijvoorbeeld die geweldige supermarkt oorlog is het voor veel tuinders erop of eronder, de kosten zijn te hoog, het nieuwe energie akkoord gaat daar nog een flinke schep bovenop doen en de eerste gevolgen zijn al te zien, het wordt namelijk vreselijk interessant voor Nederlandse en Poolse ondernemers om kassen te gaan bouwen in Polen waar men ze straks kan verwarmen met goedkoop schaliegas, en dan laten we met goedkope chauffeurs die spullen wel naar Nederland rijden.
.
Mijn baas was best wel een geschikte peer, maar wat we deze zomer hebben meegemaakt qua marktprijzen had hij in 40 jaar niet meegemaakt, dat het zo slecht was, met alle gevolgen van dien.
.
Overigens, lang niet iedere pool is een werkwillende superman, ook daar heb ik er zat van zien komen, en de nodige weer zien gaan omdat zelfs redelijk simpel werk toch blijkbaar te moeilijk was of men het tempo niet kon of wilde halen, ook daar zit er best wel wat kaf onder het koren.
.
En nu zit ik weer thuis op de bank, het hele circus begint weer van voren af aan, sollicitatie cursussen, reintergratie want je hebt afstand tot de arbeidsmarkt, WUT ik heb net een half jaar zwaar werk gedaan als 50+er. Die betutteling maakt de keuze om thuis te blijven zitten wel erg makkelijk hoor.

Ranja Drinker | 28-09-13 | 07:57

Mouth Of The South | 28-09-13 | 03:07 |

Klopt helemaal. Lijkt soms wel een generatie van een andere planeet.

MyCatIsDoingThis | 28-09-13 | 07:51

Als ze al 25+ jaar geen ballen hebben om hun eigen lapzwansen aan te pakken, denk je heus dat ze dat nu wel gaan doen ?
Het is simpel... zolang er nog een dubbeltje in jouw portemonnee zit halen ze dat er uit... dat is veel makkelijker en gaat sneller.
Iets anders is ook simpel: e.m.i.g.r.e.e.r voor je eigen bestwil.

duitse herder | 28-09-13 | 07:51

Die Oostblokkers werken tenminste nog. Wat kosten Achmed en Rachid wel niet?

De Aarsonaut | 28-09-13 | 04:06

Koffieleut | 28-09-13 | 02:24
Je hebt 100% gelijk. Een groot deel van het Nederlandse werkvolk bestaat uit klagende en verwende slampampers die door de eerste beste kreupele Pool voorbijgestreefd worden.
En vervolgens de schuld geven aan een ander als ze werkloos op de bank zitten sjekkies te rollen. 60 jaar verzorgingsstaat heeft het arbeidsethos in 0031 geen goed gedaan. Maar leg dat die lui hier maar eens uit.

Mouth Of The South | 28-09-13 | 03:07

koninklijke duivel | 27-09-13 | 21:09 Helemaal eensch. En wanneer je die pleuriszooi van die powncamping dan ook nog hebt gezien, dan weet je wel genoeg: Ik laat me niet dwingen, ik laat me dit en dat niet zeggen, en ondertussen hele dagen bier drinken en denken: het zal me aan m'[n reet roesten. Ik erger me ziek aan dit soort mensen, dat zijn toch geen lui die je ooit nog weer aan het werk krijgt? Dat de werkgevers dan voor buitenlanders kiezen, als ik een bedrijf moest runnen, zou ik het ook doen, ik kan het ze niet kwalijk nemen. Ik ben inmiddels huismoeder, werkte vroeger minimaal 40 uur, soms meer dan 60 uur uur per week, in een magazijn. Dan kwamen er kerels binnen, twee keer mijn formaat, die waren binnen een paar uur weg, omdat het te koud was in het magazijn, last van de rug, de kou was niet te doen, en
meer van die bladieblah verhalen.

Dat zijn geen mensen die willen werken, zij willen thuis zijn met behoud van een uitkering en de vele subsidies. Kostwinners hebben we het dan over, mannen met een gezin, de Annies van de samenleving blijkbaar. Stelletje trutten waren het, te beroerd om aan te pakken, al een tijd bij huis, spierballen van de sportschool, maar konden nog geen container lossen.
Gooi die uitkering maar es aan de kant, geen werk, geen geld, dan kunnen ze heel veel voor hun potje bier en pakje shag, en dan niet voor hun gezin, want bij dit soort mensen draait alles om henzelf. Veel werklozen zijn te arrogant geworden, en eisen te veel, maar dat komt door al die subsidies en toeslagen, een ww -er is tegenwoordig niet iemand meer om medelijden mee te hebben.

Koffieleut | 28-09-13 | 02:24

De posterijen nemen je aan voor een nul-uren contract (tot maximaal acht) in de week, waarvoor je wel van 9 tot 5 beschikbaar moet zijn.

Anoniemtje | 28-09-13 | 02:09

kl@@s | 28-09-13 | 01:29 |
Ik heb niks met Polen of Oost Europa, maar ik ga gewoon van mijn eigen kracht uit. Als je jezelf niet kan onderscheiden dan moet je een lagere plaats op de rangorde accepteren. Ik heb het dan over eerlijke concurrentie, niet over zwartwerkers. Maar zwartwerken zou een Nederlandse bouwvakker natuurlijk nooit doen.

Mouth Of The South | 28-09-13 | 01:44

Mouth of the South, jij ook een Pool? Of getrouwd met een Pool?
Ik heb het hier over een zaak wat bekend is bij alle bouwers in Nederland!
Er valt niet tegen hun te concurreren!
Ze werken meestal zwart , ze hebben niet de benodigde vaardigheidspapieren wat voor ons verplicht was om het te behalen enz enz
Maar ik hoef jouw niet uitleg te geven , de rest van de reaguurders begrijpen mij wel!

kl@@s | 28-09-13 | 01:29

De PvdA komt niet op voor de zwakkeren (lees uitkeringstrekkers), maar houdt ze het liefst zwak en afhankelijk.

van heinde en verre | 28-09-13 | 01:29

hank_nozemans | 27-09-13 | 23:59
Zeker niet op de hoogte dat Philips zich terugtrekt uit Oost Europa,omdat de productiviteit tegenvalt en de infrastructuur erg moeilijk is voor de export.
Dat is ook een hele grote reden waarom Nederlandse landbouwers zich daar niet willen vestigen,maar juist goedkope arbeidskrachten willen importeren.

020er | 28-09-13 | 00:54

@lekker wijf | 27-09-13 | 21:37
Misschien willen die 50 plussers wel maar wil niemand ze hebben, misschien zitten ze wel de hele dag achter hun computer om sollicitatiebrieven te schrijven

kees1960 | 28-09-13 | 00:50

kl@@s | 28-09-13 | 00:21 |
Als Nederlander heb je gewoon zelf gefaald. Schaam je dat je je laat overtroeven door Polen en andere Oost Europeanen. En dan nog de politiek de schuld geven.
Dat is hetzelfde als de Fifa de schuld te geven dat Spanje wereldkampioen werd door ze toe te laten aan het WK. Als Nederlander heb je het lot in je eigen handen, maar in plaats van een stapje terug nemen an de handen uit de mouwen te steken ga je liever zitten janken uit zelfmedelijden.
Voor de losers onder ons: druk maar weer op die minknop

Mouth Of The South | 28-09-13 | 00:49

captainobvious
Geen Polen daar,maar wel veel Roemenen,dat dan weer wel.
Weet je wel zeker dat je in Ibiza bent?
Ik reis namelijk veel door Europa,vandaar.

020er | 28-09-13 | 00:39

Een Nederlander moet dus goedkoper aan de slag om de export te bevorderen,ondertussen nemen dan wel de binnenlandse bestedingen af.
Als dit is wat we willen en de binnenlandse producten zakken dan ook in prijzen,mij prima.
Maar dit betekent wel deflatie,maw economische krimp.
Mij allemaal prima,ben 51,dient mijn tijd wel uit.
De generatie na mij zal hier minder blij mee zijn,en terecht.
Stem PVDA/VVD,goed voor Brussel en het grote bedrijfsleven en uitholling van de burger.

020er | 28-09-13 | 00:31

Je zult zoiets als buren hebben...

huub2077 | 28-09-13 | 00:28

Man, man, man, mogen tegenwoordig ook scholieren stukjes schrijven voor Geenstijl? Los van de mijns inziens schandalige insinuatie dat werklozen per definitie lui zijn en niet willen werken, is ook de economische onderbouwing van een bedroevend niveau. Eenzijdig en suggestief. Er is in sommige gevallen absoluut sprake van oneerlijke concurrentie(want daar zit het probleem) en uiteraard moet dit worden aangepakt.
Helaas Wouter, jouw stuk getuigt niet alleen van tunnelvisie en populisme, het focust ook op het verkeerde onderwerp.

sycorax | 28-09-13 | 00:27

kl@@s | 28-09-13 | 00:21 |
Dat weten ze heel goed. Lees de opmerkingen van minister Kamp er maar eens op na. Nederland is niet van de Nederlanders. En het zou niet verkeerd zijn als 'we'dezelfde mentaliteit als de Polen krijgen en trekken naar de plek waar er werk is.

Nederlander, let op wie u stemt.

Topperke | 28-09-13 | 00:25

Weten jullie dat het op het ogenblik nog 22 graden is op Ibiza?
Heerlijk hier, en geen polen.

captainobvious | 28-09-13 | 00:24

Jullie hebben het steeds over werk van de Polen in de tuinkassen maar niets over de bouw ??
Elke dag gaat er weer een installatiebedrijf kapot omdat bijvoorbeeld rijke mensen van Amsterdam oud zuid waar het geld zit allemaal oost Europeanen laten werken. Ga maar eens voor de lol even met de auto in die wijk rijden!
Bedankt Den Haag!
Bedankt parlementariers die niet willen toegeven dat ze hebben gefaald.
Bedankt parlemantariers die het gevaar van toetreding van Bulgaren en Roemenen nog steeds niet willen inzien.

kl@@s | 28-09-13 | 00:21

Een beetje een dubbel verhaal. Die 300.000 Polen die het werk doen die 300.000 Nederlanders hadden kunnen doen kosten natuurlijk de Staat 4,5 miljard aan uitkeringen. Het probleem is alleen dat die 300.000 Nederlanders niet het werk van die Polen willen doen, of althans niet tegen het loon dat die Polen wel accepteren. Het verhaal gaat dat het merendeel van die Polen onder het minimumloon betaald worden en als dat klopt dan is er uiteraard sprake van oneerlijke concurrentie. Het blijkt echter dat de gemiddelde Nederlander ook dat minimumloon te laag vindt en dan is juist het feit dat de Pool het schijnbaar voor minder zou willen doen - voor zover dit wettelijk mogelijk is - dus juist beter is voor de Nederlandse concurrentiepositie. Er spreekt veel uit de keuzes die het Nederlandse Kabinet maakt.

Pierre Tombal | 28-09-13 | 00:11

deels gelijk. Een deel van de ww-ers zal niet van zijn kont afkomen. Echter er zijn ook banden die door oosteuropeanen worden gedaan die nederlands wel graag zouden willen doen. echter de oosteuropeanen zijn goedkoper aangezien ze geen belasting etc betalen.

Een deel van de berekening klopt dus wel degelijk.

chiwing | 28-09-13 | 00:10

Vandaag net terug uit Warschau.

Deze stad bruist, is volop in ontwikkeling en biedt talrijke kansen aan Nederlandse ondernemers waarvan er ondertussen al velen zitten. (Zie de lange lijst op de Nederlands-Poolse KvK)

Daarbij zijn er Nederlandse bedrijven als Akzo Nobel, Philips, Heineken die volop hebben geprofiteerd van de nieuwe afzetmarkt in Centraal Europa.

Sta hier eens bij stil ipv huilie huilie te doen als je geen 40-50 euro meer kunt pikken van je landgenoten voor het schilderen van een paar muren.

hank_nozemans | 27-09-13 | 23:59

Wouter, je theorie slaat niet alleen als een tang op een varken. Je oplossing is ook al kudt! Erger nog, deze oplossing is al vaker voorbijgekomen in de reaguurderspanelen.

Topperke | 27-09-13 | 23:58

Hoe lang duurt het voordat die polen doorkrijgen dat ze in nederland veel meer kunnen vragen dan dat kutloontje? Het gat tussen dat wat de gemiddelde nederlander accepteert en wat de Pool krijgt biedt toch ruimte voor een stevige onderhandeling.

nuckin*futs | 27-09-13 | 23:55

Nou Wouter, niet zo zeuren! Voordat we samen 1 Europa vormde had Nederland helemaal niets te betekenen binnen de Unie. Oh wacht...

Fopspeen | 27-09-13 | 23:54

Ik ontken niet dat er negatieve effecten zijn.

Echter zie je een belangrijk positief effect over het hoofd:
Met name Polen zijn productiever: werken meer uren voor hetzelfde loon, zijn minder vaak ziek etc.

300.000 Polen die voor hetzelfde loon als een Nederlander op jaarbasis 30% productiever zijn leveren het Nederlandse bedrijfsleven zo'n 3 a 4 miljard euro op alleen al in termen van loonkostenbesparingen.

Deze besparingen zorgen weer voor een betere concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven met meer export en meer opbrengsten in de VPB tot gevolg.

hank_nozemans | 27-09-13 | 23:49

020er | 27-09-13 | 23:35 |
Het "normale" Nederlandse werkvolk is gehersenspoeld door de vakbewegingen en leven daardoor in de waan dat ze meer rechten hebben dan plichten. Het wordt tijd dat we in Nederland weer eens gaan realiseren dat we niet meer waard zijn dan een Pool. Gewoon even die valse trots afschudden en aan de slag met zijn allen, en eens niet om elke haverklap te gaan zeiken. Dan weet ik zeker dat Nederlandse werkgevers met alle plezier Nederlanders zullen aannemen.

Mouth Of The South | 27-09-13 | 23:45

Bedrijven die alleen maar kunnen overleven,omdat ze slecht moelanders kunnen betalen en anders niet kunnen overleven,moeten maar oprotten en zich maar vestigen in een moelanderland.Ik kots van dit soort bedrijven.Helaas is dit om de EU te bevestigen en te doen. Het normale werkvolk monddood te maken...
Dit alleen om de smoes om de EU sterk te maken en een blok te vormen tegen Azië. De Europese arbeider krijgt het slechter en slechter,de multinational steeds beter en steeds meer zeggenschap in Brussel.
Die Pool kunnen we het niet verwijten.Deze mensen proberen ook een beter leven te krijgen.Het bedrijfsleven maakt hier misbruik van.

020er | 27-09-13 | 23:35

miko | 27-09-13 | 23:20 |
het gaat niet om micro nivo, maar om macro nivo. het gaat om triljarden.

mochten de werkgevers de nederlander minder vinden, dan kunnen ze hun zaak beter verplaatsen naar polen etc.
dit heeft n minder effect op nederland, dan mensen hiernaar toe verplaatsen.
overigens, de automatisering gaat dusdanig snel, niet raar opkijken dat over 10-20 jaar bijna alles in het westland geautomatiseerd is.

blabla9899 | 27-09-13 | 23:30

@datzouzomaarkunnen | 27-09-13 | 23:12
Gezond verstand mijn beste, gezond verstand.
Net zoals met een tweede hands auto kopen.

miko | 27-09-13 | 23:22

@blabla9899 | 27-09-13 | 23:16
Neem eens Nederlanders aan, gewoon om te weten waar je over praat.

miko | 27-09-13 | 23:20

(Vrij naar Herman Finkers)

Komkommertijd549 | 27-09-13 | 23:20

Bij Nederlanders is dat meestal andersom.
Bakito | 27-09-13 | 23:08
Onderbetaald worden en niet klagen, lang, hard werken? Uh denk t niet.

Komkommertijd549 | 27-09-13 | 23:19

Buma bij P&W.
Ook de PVV zou op gesprek moeten komen om de doelen voor de achterban te verwezenlijken.
1) Geen Polen en Roemenen meer in dit land die onder de CAO-norm of minimumloon werken.
2) Uit de EUSSR. (5G)
3) Geen geld meer naar Afrika (4G)
4) Geen geld meer naar klimaathysterie (4G)

Met alle respect voor Buma maar ik zie het niet gebeuren. Zelfs nog niet voor één procent uitgevoerd.
Dit ligt veel te gevoelig voor de (Linkse) Elitaire Politici/ambtenaren.

ProAsfalt | 27-09-13 | 23:19

@Bassie B | 27-09-13 | 22:51
Iedereen met Jorritsma als achternaam is verdacht wat betreft fraude en andere parasitaire activiteiten.

miko | 27-09-13 | 23:18

Mocht Wouter werkloos worden, dan meldt hij zich meteen bij de kassen in het Westland.

Mark Krachtwijk | 27-09-13 | 23:17

Eh, 0,25%.

Symmachus | 27-09-13 | 23:16

jan-lul-de-behanger | 27-09-13 | 23:06 |
Heb je percentages uit een bestaande bron, of komen die zo uit je onderbuik rollen?

Mouth Of The South | 27-09-13 | 23:16

Nou EN man. 2,2 miljard is 0,025% van ons BNP. Zeikerds.

Symmachus | 27-09-13 | 23:16

vrij simpel. per direct uit de EU, de zwitserse democratie invoeren + centrale bank in handen van het volk= nog nooit voorgekomen, maar toch.
polen, turken, marokkanen en de overige 2 miljoen immigranten zijn ervoor om de werknemer uit te buiten. globalisering is er alleen voor de elite=0.0001% en de rest kan het schudden. alle miljardairs bij elkaar=1450 personen hebben meer dan 5.5 triljard vermogen.
het verschil tussen arm en rijk is nog nooit zo hoog geweest en de EU is het middel om het verschil nog groter te maken, laat staan de imf. nee, de EU handelt namens de bankiers, de rest kan armoe lijden. wat n slecht geschreven stuk, een verdeel en heers stuk. focus op de bankiers en het inzicht komt vanzelf.

blabla9899 | 27-09-13 | 23:16

Zelfs in het zwart vraag je een offerte. ....
Een verschil van 50% in de bouw kan nimmer nooit niet. Zelfs niet zwart versus wit.(belastingtechnisch ik heb het niet over mensen)
miko | 27-09-13 | 22:53 |
Sorry, ik ga echt geen waslijst hier plempen, zit al aan mijn quota. Eerste alinea: dan ben jij een held! Of je werkt zelf in de bouw, of je zuigt het uit je duim.
Tweede alinea: helemaal mee eens, 50% verschil kan niet. Maar goed, mensen trappen er wel in, want goedkoper. Maar ook hier weer, "wit" zit aan de regeltjes vast, overuren, pauze, verzekeringen, garanties, etc etc. Regels waarvan we tot op zekere hoogte hebben afgesproken dat wij hier in het westen zo willen leven. Dit systeem is gekaapt door de overheid, daarom wil het ook geen echte vrije marktwerking noemen.

datzouzomaarkunnen | 27-09-13 | 23:12

Polen werken hard, lang, klagen niet en worden onderbetaald. Bij Nederlanders is dat meestal andersom.

Bakito | 27-09-13 | 23:08

Je kunt als Nederlander in de bollenstreek vandaag nog aan het werk. Alleen.... je krijgt net zoveel als je Poolse collega, namelijk 3,75... Daar werkt een Pool voor. En nog graag ook want het is meer dan het minumumloon in zijn eigen land. En inmiddels schijnt 50% van de uitkeringstrekkers ook nog Pool te zijn. Logisch als je een uitkering krijgt die 4 keer zo hoog is als thuis.
Inmiddels zijn veel bedrijven, aangetrokken door deze dubbeltjes lonen, bezig om te verkassen (letterlijk) naar Polen... Goed, houden we nog 50% uitkeringstrekkers over. Daarvan is 60% allochtoon. Die werken ook liever niet, maar nog belangrijker, zelfs met de enorme sloot subsidie die je voor ze krijgt wil geen werkgever ze hebben. Die zijn dus chronisch uitkeringstrekker. De echte Nederlanders zijn dus 40% van 50% ofwel goed voor ongeveer 20% van de uitkeringen. Misschien kan de schrijver van dit artikel zijn berekeningen even overdoen?

jan-lul-de-behanger | 27-09-13 | 23:06

Het probleem is dat je als Nederlander niet die fijne voordelen hebt die de Polen e.a. wel hebben. Als Nederlander heb je geen huis in een goedkoop land. Sterker nog als je erheen wilt met je timmerbedrijf doe je niks anders dan Fee's betalen in die landen. (Klaarblijkelijk is de EU alleen op papier tegen corruptie op Nederland na dan.)
Dat maakt het voor Nederlanders lastig om in een constructie te werken waarin je weliswaar voor het minimumloon op papier aan het werk bent, maar van je loon een deel terugbrengt naar je baas/opdrachtgever, omdat hij tegen een vergoeding bijvoorbeeld je tijdelijke woonruimte verzorgt. Ik wens Mark Rutte en Diederik Samson veel succes met de realiteit.

henriette | 27-09-13 | 23:04

De schoen wringt niet bij wat voor uurloon iemand krijgt, maar wat hij er mee kan doen. Wij hebben hier bijvoorbeeld :
BPM,
Mega accijns,
hoge BTW,
Eigen bijdrage,
Inkomsten Belasting,
Wegen Belasting,
Verplichte APK,
Onroerend Goed,
Gemeentelijke heffing,
Verplichte Aanspraakelijkheids verzekering,
Ga zo maar door.....
Met minimum loon trek je het niet als nederlander

Het leven is zwaar | 27-09-13 | 23:02

Leuk gezegd, maar hoe ga je dat in de praktijk brengen. Werkgevers willen welwillende, fitte en gemotiveerde medewerkers. Helaas zijn die niet onder het werkloze deel van de bevolking te vinden. Hoe ga je 300.000 onwillende Nederlanders met doorgerookte shaglongen en door Schultenbrau verteerde levers weer aan het werk krijgen? Er is geen werkgever die zo'n negatieve en klagende lapzwans in zijn personeelsbestand wil hebben. En als je hun uitkering zou stopzetten dan gaan ze in een hoekje zitten zwelgen in zelfmedelijden totdat ze sterven van de honger. Dan ben je als werkgever alsnog op de Polen aangewezen.

Mouth Of The South | 27-09-13 | 23:01

@cobie | 27-09-13 | 21:51
Tja, huur een huisje in polen en ga dan voor dat salaris lekker rijden. JIJ maakt de keus in NL te blijven wonen met alle lasten.

miko | 27-09-13 | 23:00

@TP 1984 | 27-09-13 | 21:50
Weet je hoeveel mensen ik ken die al lang en breed in Polen werken?
Vele hebben het zwaar maar ik ken er ook die nu aardig wat verdienen.

miko | 27-09-13 | 22:59

Ik wens iedereen nog een fijne avond / nacht.
Ben er weg van.
*kaarsjes uitblaast*

cobie | 27-09-13 | 22:57

@datzouzomaarkunnen | 27-09-13 | 22:40
Wat je dus opnoemt , dan ben je dus een enorme ,.....
Zelfs in het zwart vraag je een offerte. Hand geschreven evt. Wat gebruik je? Waar ? hoeveel? Arbeid Materiaal verhouding?
Als dat niet klopt dan weet je genoeg.
En bedreigen? Iemand die bovenstaande gegevens geeft is meestal te vertrouwen en geen bedreiger. Als het te goed is om waar te zijn dan is het waarschijnlijk niet waar.
Een verschil van 50% in de bouw kan nimmer nooit niet. Zelfs niet zwart versus wit.(belastingtechnisch ik heb het niet over mensen)

miko | 27-09-13 | 22:53

Sliptong | 27-09-13 | 22:46 | + 0 -
Nee plat achterhoofd Vlasti Jorritsma is echt een verrijking

Bassie B | 27-09-13 | 22:51

@ sufkut | 27-09-13 | 22:43 |
Dat heb je dan heel slim aangepakt.
Wij gaan met de tijd naar Australië.
Maar voor je daar binnenkomt moet je kunnen aantonen dat je je zelf kan redden voor ten minste 14 maanden zonder baan.
Als je dan nog geen baan heb dumpen ze je weer op t vliegtuig want uitkeringstrekkers ( na 4 letters kwam dit woord er al uit :-/ ) willen ze daar niet hebben.
Dat alleen al is al rede genoeg voor mij om dáár heen te gaan.

cobie | 27-09-13 | 22:50

Zo te zien maakt Wouter hier geen vrienden. Terwijl zijn manke verhaal toch prima past binnen de PVV filosofie.

hatari | 27-09-13 | 22:48

de grote Anti | 27-09-13 | 22:41
Daar heb je een punt. Kleine caramel boertjes die te lui zijn om te werken moeten we ook niet willen met z'n allen. Clayton Tjerpstra of Winston Hielkema. De horror.

Sliptong | 27-09-13 | 22:46

Sorry ik kan er niet over uit.

Wat een ongelooflijk dom betoog en dat GS erin tuint is helemaal zielig. Lijken gvd de algemene beschouwingen wel.

trippert | 27-09-13 | 22:46

trippert | 27-09-13 | 22:37
Ik vond het anders zo'n typische PVV onderbouwing... Wellicht heeft Greet straks nog wat fractie-klapveevulling van het kaliber Wouter. Scheelt toch weer een werkeloze.

Komkommertijd549 | 27-09-13 | 22:44

cobie | 27-09-13 | 22:38: ja dat weet ik en sterker nog, ik zou precies hetzelfde doen als de verschillen in m'n nadeel zo groot waren. Daarom zei ook 54% dacht ik nee tegen een eu. Nu we er een hebben kan ik niet anders dan mensen aansporen om omgedraaid ook zo te profiteren. Als je rookt ga je bv. echt geen peuken hier kopen lijkt me, als je drinkt is je drank daar ook goedkoper. Wat mij echter stoort is zelfs met open grenzen commentaar op ingevoerde waar wat dat betreft. Je kunt het hier mits je groot inkoopt nl. met winst kwijt en dat mag niet, omgedraaid tsjah, ik heb m'n huisje al.

sufkut | 27-09-13 | 22:43

Er ligt vier miljard in het kantoor van Ploumen. Om te dumpen in de bodemloze corruptie-put van Afrika.

Heeft u als kind "De Ringelingschat" van Suske & Wiske gelezen? Daarin zet de bevolking van het Duitse stadje Xanten wekelijks verplicht een vuilnisemmer gevuld met goud, zilver en edelstenen, verdiend met hard werken, op straat. Een ophaaldienst brengt al dit kostbaars naar het moeras waar de vreselijke draak 'Total-Krieg' woont, die zich graag baadt in al dat goud en die edelstenen. Als ie niet genoeg krijgt, wordt ie boos en terroriseert dan de brave, hardwerkende burgers van het stadje.

Nou. Wij doen ongeveer hetzelfde. Wij pleuren onze miljarden ook in een moeras. Alleen heet onze draak niet 'Total-Krieg', maar 'Total-Links'. En bij ons heeft ie een broertje dat 'Schuldgefühl' heet.

Het is spijtig dat wij geen legendarische held hebben ('Biekfried' - Lambiek dus - in het verhaal van de Ringelingschat) die die draak en zijn broertje de doodsteek kan geven.
Ik zie het Rüttefried nog niet doen, in elk geval.

Peter Emile | 27-09-13 | 22:43

@Sliptong | 27-09-13 | 22:27
Daarbij zitten de agrariers volgens mij ook niet echt te wachten op een stel stonede rappers die achter hun boerendochters aanzitten voor, na, en tijdens het werk.
Ja het is allemaal prachtig geregeld zo. Tuurlijk zou de boer liever brave studenten hebben werken, maar die zijn ook niet helemaal achterlijk.

de grote Anti | 27-09-13 | 22:41

Alleen kneuzen die zich geen vijf minuten inlezen in offertes en wat kennis op doen met betrekking tot bouwmaterialen en voorschriften overkomt dit.
miko | 27-09-13 | 21:58 |
Kort door de bocht, miko. Ik kan hier hele verhalen gaan ophangen, maar laat ik een paar steekwoorden gebruiken:
dwang, bedreiging, liegen, bedriegen, fraude.
Als jij zo'n enorme held bent dat je door hun bestelbusje gaat struinen om alle materialen te checken op hun streepjescode prima. En offerte? LOL. 5k goedkoper zeiden we toch?
@Arjan.
Ik ben niet vies van marktwerking in zuivere vorm. Maar dat ik nu juist het probleem als twee werelden elkaar raken. In jouw voorbeeld zijn alle opgebouwde arbeidsrechten en plichten alhier, dus helemaal NIETS waard omdat het in China goedkoper gemaakt wordt?
De grap is dat het wel de praktijk is, mensen kiezen het goedkoopste, maar dat dit uiteindelijk zichzelf in de staart bijt.
Juist daarom worden er internationale subsidies en prijsafspraken gemaakt, om op nationaal niveau het volk te beschermen.
Echter, je moet dan wel meedoen, niet je eigen bevolking beschermen met prijsafspraken draagt al je ambachten en banen te grave.

datzouzomaarkunnen | 27-09-13 | 22:40

Mooi verhaal, helemaal waar. Gelukkig sta ik er buiten, en heb werk (zat). Maar toch.. ik realiseer me wel dat dingen kunnen veranderen. De spreker van dit betoog ook? Ik zou hem wel eens aan de slag willen zien. Niet met cijfertjes, maar met komkommers. Zonder uitzicht op vast dienstverband, geen cent meer dan het minimum, en daarnaast nog uren onbetaald moeten werken om je baan te behouden. Vriendin of vrouw weg, huis verkocht door de bank. Ik vind dat hij helemaal gelijk heeft hoor, maar zou wel eens willen kijken hoelang hij het uithoudt aan de andere kant van de lijn. Vanuit een ivoren toren is het makkelijk regeren en oordelen over een ander. Maar je kunt ook die ander worden door het lot.

Mark van Leeuwen | 27-09-13 | 22:40

@ sufkut | 27-09-13 | 22:31 |
Ze zitten met hele troepen in één caravan.
Dus de vaste lasten waar ze allemaal een beetje aan bijdragen vallen heel erg mee.
Ik vervoer caravans en kom dus geregeld op campings en je word overladen met voornamelijk Poolse kentekens.
En als de Bulgaren etc ook hierheen komen denk ik dat ik er een 3e baan bij moet nemen om mn truck te kunnen betalen.

cobie | 27-09-13 | 22:38

Onze economie is gebaseerd op een systeem: Verplicht premies/belastingen betalen en recht hebben op pensioen/uitkering. Als er te veel mensen profiteren van uitkeringen terwijl ze geen premies hebben betaald stort het systeem in.

PrinsesStoepje | 27-09-13 | 22:38

Sorry wat een dom artikel, we waren er bijna ingetrapt. Een pvda / VVD politicus in schaapskleren.

Oorlog aan Wouter

trippert | 27-09-13 | 22:37

Chapeau!

Bataaf | 27-09-13 | 22:37

Als dit de nieuwe crisis oplossing opinie wordt voor geenstijl? Dan is het inderdaad echt armoeig gesteld.

Alsof de Nederlander zich net zo laat misbruiken voor de failliete staat als een Pool.

Wat een triest artikel zeg. Wouter roept gewoon op om voor Rutte te gaan bukken en meer belasting te betalen.

trippert | 27-09-13 | 22:33

En in huize avondrood mogen ze fijn het hele weekeind over één luier doen.

Geweldig kabinet.

Walter Heisenberg | 27-09-13 | 22:32

cobie | 27-09-13 | 21:51: zo werkt dat inderdaad, met open grenzen een maand of zes werken en de rest v/h als koning leven. Ik heb 't zelf gezien en heb zelfs zelf een stuk land gekocht daar. Als ik hier in een caravan kom te zitten kan ik tenminste naar een vrijstaand huis rijden en verder zien.

sufkut | 27-09-13 | 22:31

Ja leuk allemaal aan het werk in het Rutte en Wouter jocamp.

trippert | 27-09-13 | 22:29

@de grote anti
Ai ai ai, pigmentair royaal bedeelden en werken op het land ligt nog steeds een beetje gevoelig in de negorijen van de Neerlandsche steden. Die lieden willen alsnog excuses voor het grote onrecht dat hen is aangedaan. Terwijl ze wel bijdroegen aan de gouden eeuw maar dat mag je dan ook weer niet vinden.

Sliptong | 27-09-13 | 22:27

Opeens weet je het... je wordt beroepswerkloze

duitse herder | 27-09-13 | 22:21

Let maar eens op wat er wegstroomt als topverdieners hun inkomsten via belastingconstructies elders laten binnenstromen...

Komkommertijd549 | 27-09-13 | 22:19

Nu is het weer de moe-landers tegen onze NL ww-ers.
Hoeveel prof. turkse, marokkaanse en surinaams/antilliaanse uitkeringstrekkers hadden wij ook alweer? Schop die eerst maar eens het land op.
Ik begrijp best waarom de 'nederlander' dan op zijn gat blijft zitten als dat gespuis lachend voorbij rolt in hun duitse kar met gouden blingbling om de nek.

Wie hoort hier eigenlijk voor wie te werken?
Het wordt steeds ingewikkelder hmm..

de grote Anti | 27-09-13 | 22:19

50% van je loon mee terug naar je thuisland? Dan ben je wel erg knap bezig Wouter. Belachelijke hoge kosten voor de huur, inhoudingen van het uitzendbureau, verzekeringen, eten, kleding etc. En dan ga je nog vanuit dat iedere MOE-lander ervoor kiest om te sparen en bijna niks in NL uit te geven.

Daarnaast zijn veel van de MOE-landers hier zijn jonger dan 23 en krijgen het minimumloon afhankelijk van de leeftijd, dus ook die berekening klopt niet.

Igor.The.Horrible | 27-09-13 | 22:18

Ik ga morgen weer even boodschappen doen bij onze Duitse buurtjes.
Beetje nivelleren in Duitsland, want volgens Rutje valt dat boodschappen in Duitsland wel mee.

in de hinterklappe | 27-09-13 | 22:18

Tel daar nog eens het gemis aan btw inkomsten bij van het geld dat onze medelanders naar hun thuislanden overmaken en de totale som die niet terugvloeit in onze economie. Ja dat nivelleren is werkelijk een feest.

louperdeloup | 27-09-13 | 22:17

Kijk, als het om noeste arbeid gaat staan zij op poolposition. *wegduiken doet*

Sliptong | 27-09-13 | 22:16

@ Strohond | 27-09-13 | 22:12 |
Ik wil m best helpen als t niet past.
( met de bierviltjes he )

cobie | 27-09-13 | 22:15

@miko 21:38 prachtig woord, havopatient!!!

huh, ian? | 27-09-13 | 22:15

@Strohond
lol. Wel even een URL-tje plaatsen Wouter.

Sliptong | 27-09-13 | 22:14

In plaats van berekeningen op een bierviltje zetten kan Wouter ook proberen om zoveel mogelijk bierviltjes tegelijk in zijn mond te steken. Daar bereikt Wouter een stuk meer mee.

Strohond | 27-09-13 | 22:12

@torquemada: klopt als pacemaker op krachtstroom!

Sliptong | 27-09-13 | 22:09

@Reykjavik | 27-09-13 | 22:01
Goede vrienden van mij, jong gezin, VVD stemmers (muhaha), twee kinderen, zijn begin dit jaar vrij snel achter elkaar werkloos geworden. Niet direct door MOElanders overigens.
Zij willen alles aanpakken, hebben redelijk wat ervaring/ competenties. Maar er is gewoon niets. Meestal wordt er op een sollicitatie niet eens gereageerd.

Ik wordt niet snel boos door iets wat ik op internet lees (oké, graaiers in de zorg), maar Wouter deed mijn bloed weer ouderwets koken.

atheïstisch stemvee | 27-09-13 | 22:08

Zin in Hans Jansen morgenochtend.

Sliptong | 27-09-13 | 22:08

Dit doet me bedenken. We hebben toch Artikel 1 van onze Grondwet? Dat allen die zich in NL bevinden in gelijke gevallen gelijk worden behandeld enzo?
Nou waarom kan die Poolse metselaar voor 5 eurie per uur op die steiger staan en die Hollander voor 40 (noem maar wat)?!?

Rest In Privacy | 27-09-13 | 22:07

Aangezien de roverheid van elke euri die ik verdien 80 cent terugpakt, verdien ik eigenlijk nog minder dan een pool. Op naar polen dan maar?

Bassie B | 27-09-13 | 22:07

Dit land is naar de klote geholpen door de WAO.
Een Miljoen WAO ers liepen op een gegeven moment rond,of zaten op de bank,omdat last van roeg.
Daar ken je als beroeps bevolking niet tegen werken.
Toen begon de ellende;
"Maar meneer ik heb 10 jaar VUT afgedragen"
"Sorry mevrouw,de pot is leeg"
"Maar waar is mijn geld dan?"
"Weg!"
En nu lekker van de Bejaarden roven,je moet t lef maar hebben...

Torquemada | 27-09-13 | 22:07

De mensen die op de Bank zitten (ABN, ING, SNS) die zouden daar inderdaad eens afgetrapt moeten worden. Ik hoop overigens dat die Wouter snel eens zelf werkloos wordt (en dat dan ook meldt) dan zoek ik wel een leuk baantje voor hem.

zwak en a-sociaal | 27-09-13 | 22:06

@datzouzomaarkunnen | 27-09-13 | 21:53

Ik noem dat geen "smerige business". Het effect is gewoon dat bloemkool goedkoper bij de Plus ligt. En ja, dat is vervelend voor vrachtwagenchauffeurs. En het is zichtbaar omdat er Polen in Nederland voor nodig zijn, wat voor het pellen van garnalen (waarvoor de garnalen op en neer naar Marokko gaan) niet geldt. Maar het effect is wel hetzelfde: goedkoper vervoer, goedkopere garnalen.

Als we de textielsector niet "ge-outsourced" hadden naar China c.s. dan kostte het Zeeman T-shirt niet 2 euro maar 20. Ook toen had Nederland kunnen besluiten dat die Chinezen alleen maar voor werkloosheid en armoede zouden zorgen, en een verbod kunnen instellen op alle import van kleding uit China. Dan waren we pas serieus armer geworden.

Arjan | 27-09-13 | 22:03

Eigenlijk denk ik er buitenlanders hier wonen die ons meer kosten dan MOE-ers

Stekeltje | 27-09-13 | 22:02

Gelul! Zolang ondernemers die Polen kunnen aannemen voor Poolse salarissen, zullen ze wel gek zijn om tegen minimum loon een Hollander te nemen.
Nederlanders mogen niet eens werken voor 5 Eurie per uur, al zouden ze dat willen.
Dit is de schuld van de politiek: zij wilden immers vrij verkeer van goederen en diensten.
Maar politici voelen dit niet, dus het kan hun ook niks schelen. Lekker pensioen, wachtgeld. En daarvoor nog een luizebaantje in Brussel. WW? Bijstand? Da's immers voor plebs.

Rest In Privacy | 27-09-13 | 22:02

De redering en berekening klopt deels. Eén zinnetje is jammer: "Dus Rutte moet niet oproepen tot het kopen van huizen en auto’s maar gewoon eens de notoire ww’ers aan het werk krijgen en wie niet wil, moet maar op de armoedeblaren zitten." Heeft meneer Wouter wel in de gaten dat de banen (door die buitenlanders) niet voor het opscheppen liggen door het zwaar klote economisch beleid in dit land? En dat HRM-functionarissen op bijna alle sollicitaties in dit land reageren met de zinssnede "U pas helaas niet in het profiel"? Fact. Verder lees ik niet dat al die buitenlandse werkers hier goedkoper zijn voor werkgevers dan Nederlandse werknemers. En dus in tal van sectoren liever buitenlanders (uit Polen etc.) in dienst nemen. Die passen kennelijk ineens wél in het profiel. Zolang al die buitenlanders hier worden aangenomen kan de door Wouter veronderstelde luie ww'er, die wel degelijk aan het werk wil, het gewoon schudden. Want ze passen niet in het profijt-profiel van werkgevers. Dáár zit de kern van het probleem, Wouter, niet bij luie WW'ers.

Reykjavik | 27-09-13 | 22:01

Denk je dat die Haagse politieke autisten hiernaar zullen luisteren?
Die brengen gewoon de leus in praktijk uit de vroege jaren `80, die onder krakers en punx zo populair was:
''ALLES MOT KAPOT!''

Sporadus | 27-09-13 | 22:01

Bijkomend knelpuntje om die Nederlanders in de kassen aan het werk te krijgen:

De lonen op arbeid zijn te laag om de uit de pan gerezen lasten te kunnen betalen en er nog wat aan over te houden om normaal van te leven.

Maar geeft niet: de VOC-mentaliteit gebied ons dan niet de lasten aan te pakken (want we willen immers niet ineens al die veel te duur betaalde verkapte werklozen bij de (semi-)overheden die van die lasten betaald worden voor een prikkie op straat zien staan), maar er nog goedkopere slaven voor te vinden. Is al 400 jaar goed gegaan. Zal vast eeuwig goed blijven gaan...

ZKH EénOog | 27-09-13 | 22:01

Zo kun je een punt maken dat Nederlanders niet meer naar het buitenland mogen (vakantie of werk) Is ook van de zotte!

toetanchamon | 27-09-13 | 22:00

@brutus68 | 27-09-13 | 21:46
Ik bedoelde dat hij heel de dag de tijd heeft om de postbode in de gaten te houden. ;)

@datzouzomaarkunnen | 27-09-13 | 21:46
Alleen kneuzen die zich geen vijf minuten inlezen in offertes en wat kennis op doen met betrekking tot bouwmaterialen en voorschriften overkomt dit.

miko | 27-09-13 | 21:58

@ProAsfalt
50-plussers aannemen heeft naast nadelen (hoger salaris) ook voordelen, en hoe ouder ze zijn loopt dat voordeel alleen maar op. Het zijn eigenlijk tijdelijke krachten in vaste dienst. En met een bulk ervaring.

Sjaak uit Dordt | 27-09-13 | 21:57

We hebben geen Polen probleem, we hebben een aartsluie Hollanders en oriëntaals werkschuw importvolk probleem. Maar ten grondslag aan dit probleem liggen de semioverheidsinstanties die er vooral baat bij hebben om dit in stand te houden want daar vreten de Ella's van dit land van. In de de bijstand houden dát levert pas poen op!

Sliptong | 27-09-13 | 21:57

@Randall3.0 | 27-09-13 | 21:26
Dat komt voor, maar het aantal werkelozen dat je niet in je bedrijf wilt hebben moet je niet onderschatten: klungels, sloddervossen, klagers, ruziezoekers.
Na jarenlang je leven precies ingericht te hebben zoals het jou uitkomt, is het moeilijk om met je baas mee te denken.

frank87 | 27-09-13 | 21:54

Daar kun je de Polen moeilijk de schuld van geven, die steunen onze economie juist.
Arjan | 27-09-13 | 21:44 |
Je hebt grotendeels gelijk, echter wat er gebeurt in bijv. de transport: verschil in loon zorgt voor polen/esten/russen die in loondienst staan van een pools/estlands/russisch bedrijf dat vervolgens wordt ingehuurd door een duits/nederlands/belgisch bedrijf. Of, wat ook gebeurt, de chauffeurs zelf worden ge-outsourced.
Effect: chauffeur werkt voor zijn (veel lagere) loon in de rijkere landen. Profiteur: de verhurende werkgever.
Dupe: landen met hogere lonen, transport sector wordt uitgehold. Chauffeur zelf: krijgt nog steeds dat lage loon, niet de rechten (verzekering,overtijd,verlof,uren etc) van een west-eu land.
Een smerige business, behalve voor de klant en de werkgever van het lage loonland.

datzouzomaarkunnen | 27-09-13 | 21:53

Polen die in de landbouw werken of op de vrachtwagen zitten krijgen vaak om en rond de €1500,-
Meestal zwart of via uitzend.
Het verschil is dat Polen voor een gezinswoning nog geen €400,- vaste lasten hebben.
En boodschappen doen in Polen is een lachertje.
Kost haast niets.
Veel Nederlandse vrachtwagenchauffeurs verdienen nu om en rond de €1300,-
De vaste lasten weet iedereen wel.
Tel uit je winst.
Opgedonderd met die klote oostblokkers.

cobie | 27-09-13 | 21:51

Verder wat Arjan | 27-09-13 | 21:44 zegt: MOE-landers brengen hier goedkope arbeid waar Nederlanders van profiteren.

Dmitri Dmitrievitsj | 27-09-13 | 21:50

Misschien is NL gewoon aan het verzadigen zoals het ook in bepaalde markten gaat. Oost-Europa staat hier nog niet bekend als een bloeiend gebied in vergelijking met het luxe en dure jan modaal leven in Nederland.

Ieder land heeft zijn curve. En welvaart verschuift ook.
Hier lijkt alles erop dat het moedwillig naar de klote wordt geholpen. Maar als individu sta je ook vrij om je eigen succes te creëren en je doelen te behalen. En desnoods met de welvaart mee te verhuizen.

Dus je kunt klagen wat je wilt maar als Nederlander heb je eigenlijk altijd opties om iets van je leven te maken. Lang thuis blijven is ook een keuze (tenzij je lichamelijk niet in staat bent).
De mensen die leven in sloppenwijken hebben die luxe niet.

Ik weet nog dat in de jaren 80 / 90 (Weet niet hoe lang dit al aan de gang is.)steeds meer Polen op het land kwamen werken. Wie weet worden die rollen nog ooit eens omgedraaid, en zijn wij straks degene die met de hele familie in die afgeragde Volvo XC70 met Nederlandse kentekens door polen rijden om daar te gaan werken.

Rest In Privacy | 27-09-13 | 21:50

Onzinredenering.

Ik heb geen zin om nu hele berekeningen te maken, maar wat er gebeurt wanneer we MOE-landers invliegen is dat we a/ de marges op onze producten in stand houden, b/ kunnen blijven concurreren met onze producten met andere landen. Daardoor kunnen we omzet (blijven) genereren en dat komt uiteraard de Nederlandse schatkist weer ten goede en zo kunnen we onze bijstandstrekkers, subsidievreters, wajongers en andere ziek/misselijke landgenoten lekker thuis laten blijven zitten.

Jopie2009 | 27-09-13 | 21:49

Tsss.. Alsof de regering de belangen van de belastingbetaler behartigt, en niet die van Wientjes c.s.

Detlev Tarnowitz | 27-09-13 | 21:49

Wouter is een jankerd die bang is dat hij op de arbeidsmarkt niet kan concurreren met een ongeschoolde arbeider die niet eens Nederlnds spreekt.

Dmitri Dmitrievitsj | 27-09-13 | 21:48

miko | 27-09-13 | 21:42

Supermatthijs en post bezorgen? Hahahaha.

brutus68 | 27-09-13 | 21:46

bastemeijer | 27-09-13 | 21:40 |
Klopt, maar is het wel een beetje holland casino.
De verhalen dat zo'n klus misgaat of uit eindelijk toch meer kost zijn legio.
Communicatie fouten, bouwfouten, geen garantie, geen overzicht over gebruikt materiaal..
Die 5k ben je snel kwijt als na 5 jaar blijkt dat het met playdoh in elkaar is gezet.
Misschien ben ik meer van de oude stempel, maar als ik het niet zelf kan toch liever iemand die ik na de klus weer terug kan vinden.

datzouzomaarkunnen | 27-09-13 | 21:46

@lekker wijf | 27-09-13 | 21:37
Ach van mijn vaders zijn generatie hebben tientallen zich in de gouden afkeur jaren af laten keuren zonder dat ze ook maar iets mankeerde.
Deze mensen genieten ondertussen al 40 jaar van een uitkering terwijl ze er eigenlijk maar recht hadden op 20 jaar pensioen.

miko | 27-09-13 | 21:44

Hier klopt geen hout van. Als een Pool 10 Euro verdiend heeft dan staat daar natuurlijk wel een wit muurtje tegenover, die méér waard is dan 10 euro want anders was de Pool nooit ingehuurd.

Dat er zoveel werklozen zijn komt door het volledig losgeslagen systeem van toeslagen, subsidies, heffingen, etc. Als werken zou lonen zouden er veel minder werklozen zijn, maar de boete op werken is simpelweg te hoog.

Daar kun je de Polen moeilijk de schuld van geven, die steunen onze economie juist.

Arjan | 27-09-13 | 21:44

@lekker wijf | 27-09-13 | 21:37 |
Man, man, man.
Gaat u ervoor zorgen dat werkgevers 50plussers aanneemt?
Succes gewenst.

ProAsfalt | 27-09-13 | 21:43

Ik zie graag het witte goud (asperges), zomerkoninkjes (aardbeien) en andere produkten voor een schappelijke prijs op de plank liggen.
Er zijn helaas te weinig Woutertjes die het werk willen aanpakken.

boasatlas | 27-09-13 | 21:42

@gebrokenvleugel | 27-09-13 | 21:35
De post rondbrengen is op zich zelf geen zwaar baantje. Als je een beetje aanpoot kun je de dagelijkse ronde in de helft van de tijd doen. (vraag aan supermathijs)
Echter in de landbouw is het werk vaak saai en zwaar en vaak niet om de hoek. Een pool wil wel zes maanden in een kipcaravan wonen.
Said, ,Supermathijs en Henk niet.

miko | 27-09-13 | 21:42

nog e e n keertje dan:
Als een Pool, een Witrus of desnoods een Moldavier mijn keukentje doet voor 5 K ipv 10 dan heb IK toch vijf ruggetjes verdiend?.

Daar hoor ik nooit iemand over.

bastemeijer | 27-09-13 | 21:40

Dat heb je even mooi voor ons voorgerekend Wouter, waarvoor hulde, maar eigenlijk wisten we dit natuurlijk al. Kwestie van boerenverstand.

VanBukkem | 27-09-13 | 21:40

@miko | 27-09-13 | 21:38

bereking= berekening

miko | 27-09-13 | 21:39

@Professor Superhirn | 27-09-13 | 21:32
Deze bereking is zo ongelooflijk dom.
Dat snapt een havopatient van het Ibn Ghaldoun nog wel.

miko | 27-09-13 | 21:38

Ik woon helaas in een buurt met heel veel parasieten. Mijn buurvrouw zit al tig jaar in de WAO wegens ooit een paar maanden 'overspannen' en daarna nooit meer herkeurd. Verder zitten hier diverse hippies de hele dag in de zon gitaar te spelen of op de bank te computeren. Allemaal zijn ze achterin de 50 en ze doen geen ene moer. Ik vind dat je van dit parasiterende volk de uitkering best mag halveren of liever nog stopzetten, dan gaan ze eindelijk eens aan de slag. En zo niet, dan kosten ze ons tenminste niks. Luie hufters, vroeger zouden deze mensen slaven hebben gehouden om het werk voor ze te doen. Een slavenhoudermentaliteit hebben ze, anderen voor zich laten werken. Erger kan niet.

lekker wijf | 27-09-13 | 21:37

Voor een berekening van het tegendeel, zie deze studie over het VK en Zweden, waar de migratie netto bijgedragen heeft aan de begroting: www.voxeu.org/article/eastern-migrants...
Toegegeven, daar rammelt ook van alles aan. Maar de waarheid ligt ergens halverwege de sigarenkistjeberekening van Wouter en dit policor artikel uit Zweden...

patrizio | 27-09-13 | 21:37

Moet je nagaan dat dit slechts een van de vele maatregelen zou kunnen zijn om miljarden te besparen en het volk weer welvaart kan geven in plaats van uitknijpen.

lulkoekhapper | 27-09-13 | 21:36

@du Roi Soleil | 27-09-13 | 21:19
Tja, laat ze niet toe en je kunt je hele productie sector wel weg gooien. Die verhuist dan namelijk linea recta richting Moelandië.

miko | 27-09-13 | 21:36

Ik denk toch dat het hele verhaal anders is Postnl betaalt ook het minimumloon, bovendien moet je je eigen fiets meenemen en gebruiken(kostenpost) toch heeft Postnl geen gebrek aan personeel, zij hanteren ook nog eens een selectiecriterium, je moet goed Nederlands kunnen lezen en geografisch bekend zijn in je werkplek, een Pool of andere MOE-lander is dus nooit bruikbaar.
Zij hebben geen gebrek aan personeel, waarom dan wel bij andere bedrijfstakken met ongeschoold werk?
Ik blijf hier toch sterk denken aan zwarte en onderbetaling van import EU werkers, met andere woorden dit soort werkgevers houdt zich stil en wil helemaal niet anders.

gebrokenvleugel | 27-09-13 | 21:35

geen oost-europeanen = hogere loonkosten werkgevers = hogere kosten van hun producten = benadeling nederlandse consument +
hogere kosten van producten = minder vraag naar NL producten in het buitenland = minder geld richting NL +
hogere loonkosten wergevers NL = minder winst/meer verlies Nederlandse ondernemers = minder investeringen in Ned +
minder winst werkgevers = minder koopkracht voor deze mensen = minder inkomsten btw overheid
idem dito voor winst en inkomsten belasting

kortom Wouter, je moet het dan ook van alle kanten bekijken. Bovendien berust jou begroting wel op heel veel aannames

arie181818 | 27-09-13 | 21:35

Hebben we last van Polen dan????
%#*@*@%@)

cobie | 27-09-13 | 21:34

Beste Wouter,

Aan U het vriendelijke verzoek om dag in dag uit vanaf uw 16de levensjaar (wel weekend vrij en 5 weken vakantie) écht zwaar werk te doen in de bouw tot aan de pensioenleeftijd (65ste levensjaar VVD, D'66 70ste levensjaar) - denkende aan stratenmaker (weliswaar geen bouw), metselaar, vloerenlegger.
Dit tevens op uw verzoek voor het minimumloon.

Als u dat tot aan de pensioenleeftijd zonder morren volhoud, dan praten wij wel verder.

Met vriendelijke groet,

ProAsfalt

ProAsfalt | 27-09-13 | 21:34

Dus die 600,000 werklozen van ons zouden voor het minimumloon tomaten gaan plukken in de kassen op het Westland? Maak het de kat wijs, Wouter.

patrizio | 27-09-13 | 21:34

Leuke bereking hoor. Maar ik kan er niets mee. Om de eenvoudige redenen door de openstelling van onze landsgrenzen.
Voorbeeld: Chauffeur uit Polen staat op de Poolse loonlijst maar werkt in Nederland. Die Pool kan dus voor minder aan de slag als dat wij Nederlanders zouden kunnen doen.

Mr_Pikibelly | 27-09-13 | 21:32

Ik ben een groot fan van dit soort rekensommetjes. Komen zeker nog eens van pas wanneer de voltallige PvdA voor de rechter staat. Maar even praktisch gesproken: hoeveel zou het kosten om 400 000 onwilligen aan het werk te krijgen en te houden? Tienduizend per persoon? Dan zit je namelijk ook op vier miljard.

Professor Superhirn | 27-09-13 | 21:32

Faal @ mezelf
Vrijmibeau enzeau.

Lijkt me logisch... | 27-09-13 | 21:29

Een hoop aannames die nergens op gebaseerd zijn, dit leidt tot een getal dat niks met de werkelijkheid te maken heeft. Onzin dus.

49 | 27-09-13 | 21:29

Oja, ff vergeten. Datzelfde bedrijfsleven gaat over tien jaar hetzelfde doen met de moelanders die nu hier werken als wat te in het verleden met de Turken, Italianen, Marokkanen en Spanjaarden hebben gedaan; ontslaan of in de WIA laten stromen zodat straks ook deze kosten op de belastingbetaler wordt afgewenteld.

Randall3.0 | 27-09-13 | 21:29

Derterkerjerwbs!!

Lijkt me logisch... | 27-09-13 | 21:28

Bos, dat had je een paar geleden motten zegen.

Uw Verzekeringsadvis | 27-09-13 | 21:28

Je moet de ook uitkeringen van MOE-landers erbij optellen die na een half jaar werken voor drie jaar aanspraak maken op WW in Nederland.

segalkjesaljksgahbi | 27-09-13 | 21:27

koninklijke duivel | 27-09-13 | 21:09 | + 6 -

Lulkoek!
Natuurlijk zijn er werklozen die te lui zijn om te poepen maar de meeste willen gewoon aan het werk. De grote bedrijven echter hebben liever een Pool voor 7 euro per uur via een schimmig Pools uitzendburo.
Onze vrachtwagenchauffeurs bijvoorbeeld zitten werkloos thuis terwijl een moe-lander, al dan niet bezopen zijn werk doet voor een habbekrats.
Probeer als Nederlandse werkzoekende maar eens in de kassen een baan te vinden......... Tuinder heeft liever die goedkope Pool die in de schuur slaapt en daar ook nog voor moet betalen.

Randall3.0 | 27-09-13 | 21:26

En alsof je überhaupt met een minimumloon in aanmerking komt voor een hypotheek.
Pisnijdig word ik van dit populistisch geblaat!

atheïstisch stemvee | 27-09-13 | 21:23

Aangezien het voor onze ww'ers voordeliger is om niet te werken dan voor een 'oostblokloon', lijkt mij het nogal evident dat men kiest voor de makkelijke weg. Buiten dat is het gezien de maandelijkse verplichtingen, afdrachten onmogelijk om tegen dat loon fulltime te gaan werken. De werkgeversorganisaties wilde dit zelf en laten ook geen moment onbenut om de zogenaamde voordelen van deze gelukszoekers te benadrukken en de loftrompet af te steken over de verantwoordelijke achter dit beleid. Een korting is symptoombestrijding. Wil men deze tsunami een halt toeroepen zal men het Schengen Verdrag drastisch moeten inperken of simpelweg de EU verlaten.

Desmoulins | 27-09-13 | 21:22

Op zich heeft die Wouter wel een punt dat steeds meer banen in Nederland laten vervullen door Oost-Europeanen geen duurzaam beleid is.
Op den duur is het geld hier gewoon weg en zit het daar. Het is nog maar de vraag of wij dan daar toegelaten worden om het terug te halen.

du Roi Soleil | 27-09-13 | 21:19

Mooi he, dat Europa!

Boris Poepnagel | 27-09-13 | 21:19

Weet iemand hier een oplossing voor?
Geert, zeg het maar.
Wat zeg je, de grenzen dicht?
Maar er stond net iemand met zijn rechterarm omhoog en daar hoor ik u geen afstand van nemen. Want anders ga je misschien wel in zee met een partij die keppeltjes wil verbieden.

Cuyahoga | 27-09-13 | 21:19

Voor diegenen die links en hevig idealistisch zijn en bovendien denken moreel-superieur te zijn;
Wat doe je nu als je een keiharde waarheid uit de echte wereld zoals bovenstaande berichtgeving leest?
Denk je dan, goh.. ik moet eens nodig van mijn moral-high horse afstappen en mijn voelsprieten met de echte wereld in verbinding brengen.
Of denk je (hoi Supermatthijs!) neeneenee, dit is discriminatie,weg met de PVV en leve de PVDA!
Vult U het waarschijnlijke scenario maar in...

Sjors_Carlin | 27-09-13 | 21:18

Heeft Wouter dan ook meegenomen dat de MOElanders hetzelfde werk doen tegen lager loon, maar daartegenover ook fors lagere lasten hebben?

Heeft Wouter ook meegenomen dat er MOElanders in MOElandië worden aangenomen, om naar hier gevlogen te worden om voor €3,90 op een vrachtwagen te gaan zitten. En dat een Nederlander daar nog niet eens zijn vaste lasten van kan betalen?

Heeft Wouter ook meegenomen dat werken op het land seizoensgebonden is, dat je daarna weer werkloos bent? Dan weer opnieuw een uitkering kan aanvragen in de hel die ambtenaar heet? En als bonus ook nog eens minder toeslagen krijgt, omdat je bruto iets meer verdiend hebt?

Of is dit weer makkelijk scoren van Wouter t.o.v. de Nederlander die wel wil, maar niet eens een reactie krijgt op zijn sollicitatie.

atheïstisch stemvee | 27-09-13 | 21:17

Een aantal dingen. Die werknemers uit Oost-Europa werken meestal in een aantal tamelijk ondoorzichtige sectoren van de arbeidsmarkt die nu moeilijk toegankelijk zijn voor Nederlandse werknemers aangezien die werkgevers de voorkeur geven aan MOE-landers vanwege goedkoper en minder gelazer om van ze af te komen.Om veel WW-ers weg te zetten als werkschuw tuig is niet eerlijk. Natuurlijk, ze zijn er, maar het gros wil gewoon een baan.

brutus68 | 27-09-13 | 21:14

Hoe zat dat ook al weer met ziekgemelde participanten die lekker bijkomen in land van herkomst?
Lijkt me ook een postje.

datzouzomaarkunnen | 27-09-13 | 21:13

Bij deze wil ik dat ook iedereen het volgende advies meegeven:
Vraag op al je leningen en hypotheek een rentestop aan, banken zijn verlicht om hier gehoor aan te geven, als iedereen dit zou doen, vallen de banken alsnog om en neemt het de politiek mee de afgrond in. Het is de hoogste tijd dat wij hier een eind aan gaan maken in dit land.

toetanchamon | 27-09-13 | 21:13

Het project van de EUSSR heeft ook niets te maken met economisch voordeel voor de rijkere lidstaten. Het cultureel-marxistisch einddoel is een Europese superstaat waar de linkse elite over de rug van de bevolking heerst. Dat westeurope kapot gemaakt wordt met kansloze massa-immigratie uit barbarië en straks de MOE-landen is allemaal deel van het plan om onze natiestaat-economie kapot te maken en over te leveren aan de EUSSR.

fietskettingslot | 27-09-13 | 21:13

Ja, leuk en aardig, maar je kunt niet direct stellen dat een NL'er voor het loon wat een pool verdient (minimum) ook maar aan de slag moeten gaan. Man, als ik werkloos was en tegen minimumloon aan de slag zou moeten gaan, zou ik mijn huis zelfs moeten verkopen. Daarbij zijn WW'ers over het algemeen niet werkschuw, simpelweg omdat de WW er is voor mensen die net ontslagen zijn. De bijstand daarintegen....

heracles | 27-09-13 | 21:12

Hier waarschuwt deze gekke reaguurder al minstens 5 jaar voor. Alleen in Den Haag zij ze dover dan doof...

eerstneukendanpraten | 27-09-13 | 21:11

Geen discussie, meteen aan de slag om dit plan uit te voeren. Neem ook meteen een hoop Islamiërs mee, dan houden we mogelijk nog geld over.

Snuck | 27-09-13 | 21:11

Ineens weet je het. Je wordt conducteur op het traject Utrecht-Amersfoort.

bolkebeer | 27-09-13 | 21:11

-weggejorist-

newray | 27-09-13 | 21:11

@Willianus Wortelus | 27-09-13 | 21:07
Nee hoor!

miko | 27-09-13 | 21:10

Hear! Hear!

Paulusssss | 27-09-13 | 21:10

Dat is participeren, Wouter for minfin

paost712 | 27-09-13 | 21:09

Ja vette pech.Die kneuzen krijg je niet aan het werk alleen een mega salaris voor werk dat door een down figuur kan worden gedaan.
Denk jij dat mongolen als Supermathijs of Bella bella ooit gaan werken voor een salaris dat ze waard zijn?
Tuurlijk niet.
Werkende moelanders, etc is niet het probleem het zijn de stelende rovende en parasiterende personen die het probleem zijn.
En daar bedoel ik niet alleen uitkeringstrekkers/buitenlanders mee.

miko | 27-09-13 | 21:09

Qoute: "invasie van Oost-Europeanen die de banen innemen die in het verleden door Nederlanders werden ingevuld" - Daar zit het nu juist de crux Wouter, Nederlanders voelen zich te goed voor dat werk, werken op het land en in de kassen. Ze zitten liever voor wat minder thuis voor de tv, daar worden ze niet moe van genietende van het 10e blik Schultenbrua.

koninklijke duivel | 27-09-13 | 21:09

-weggejorist-

Willianus Wortelus | 27-09-13 | 21:07

-weggejorist-

Willianus Wortelus | 27-09-13 | 21:07

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Online Casino