Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Wob roadtrip II. YOLO met Brenno naar Haren

jobcohenyolomotherfucker.jpegPolitici en openbaarheid van bestuur, het blijft een onwerkbare combinatie. In Nederland heeft de overheid een democratische (en wettelijke) plicht om transparant te opereren, maar in de praktijk kunnen burgers de tiefus, de vinkentering of een andere vorm van onbeleefde ontkenning krijgen als je documenten op komt vragen. Neem nou ProjectX-gemeente Haren. In de nasleep van het desastreus verlopen VARA Facebookfeestje, nu bijna een jaar geleden, proberen diverse media boven water te krijgen wat er nou écht op bestuurlijk niveau aan voorbereiding, risk assessment en kort schakelen met kennisoverdracht binnen de driehoek is gebeurd.

Dagblad van het Noorden en EenVandaag zijn inmiddels afgehaakt, maar GeenStijl gaat voorbij de waan van de dag, offert zich op als hoeder van de democratie en beukt onvermoeibaar verder tegen de bierkaai van VVD-wethouder Remco Kouwenhoven, die zijn hilarische LinkedIn op geen enkele manier heeft waargemaakt de afgelopen maanden. 'Transparant'? 'Openbaar bestuur'? 'Het snijvlak van burger en overheid'? LOL. Dichte deuren, magere weigergronden, krampachtigheid en vooringenomen arrogantie, dát is wat GeenStijl tegenkwam in de strijd om een paar documentjes waaruit het knullige handelen, het gebrek aan bestuurlijke realiteitszin en de daarin besloten eigen verantwoordelijkheid van de gemeente Haren voor het uit de klauwen escaleren van het Facebookfeestje blijkt. Maar we verdommen het om onze tanden uit Remco's enkels te halen. GeenStijl wil nog steeds alle geweigerde ProjectX- en Project Maya-documenten van Haren hebben. Is het niet om de inhoud, dan is het wel om het democratische principe van een transparante overheid. Want YOLO, en het verslag van een nieuwe Wob Road Trip naar Haren na de breek.

Het is al weer dik drie maanden geleden dat we met Brenno naar het Groningse villadurp roadtripten voor een Wob-bezwaarzitting tegen de gemeente. Naar aanleiding daarvan openbaarde Haren nog wat extra documenten waaruit allerlei nieuwe lollige alsook WTF info naar buiten kwam. Over dat er serieus besproken is om fake verkeersborden op alternatieve feestlocaties op te hangen, bijvoorbeeld. Of dat escalatie van het feestje de schuld van GeenStijl zou kunnen zijn. En zo nog wat van zulke gekkigheid. Dat was lachen. Maar niet genoeg. Want nog steeds geen document gezien over Project Maya, terwijl de gemeente daar ook over crisisvergaderd heeft. Ook vonden we de weigergronden die Haren opgaf voor niet-geopenbaarde documenten nogal random en slecht onderbouwd. Dus hebben we huispitbull Brenno weer uit zijn hok gelaten en zijn we nogmaals naar het Hoge Noorden gekard. Want YOLO, d'r zit een goeie Chinees in Haren.

Rijsttafels en keiharde argumenten
Na een uitstekende rijsttafel bij Kui Ping ontmoeten we in het gemeentehuis van Haren dezelfde meneer Polak als vorige keer (die van de okergele Nissan Micra), ditmaal bijgestaan door een keurige mevrouw die een beetje de indruk wekte als beleefde gastvrouw op te treden. Binnen drie minuten nadat de bezwaarcommissie de bijeenkomst heeft geopend, probeert meneer Polak de zitting alweer te beëindigen met de suggestie dat er niets meer te openbaren is. Maar daar is de minutieus voorbereidde Brenno het niet mee eens. Hij brandt de beslissing die we in juni ontvingen volledig af, waarbij de weigergronden 1 voor 1 worden afgeschoten. De (onafhankelijke) bezwaarcommissie reageert gemengd. De voorzitter zucht regelmatig en kijkt met een strenge 'wat een snotjongens'-blik over de tafel in onze richting, maar twee andere leden lijken de humor van onze vasthoudendheid juist wel in te zien. Inhoudelijk zijn de argumenten van Brenno bovendien keihard en volgens de letter van de wet zijn, het verweer van de gemeente Haren is juist flinterdun en nerveus.

Voorbeeld: de vraag rijst wederom, net als vorige keer, waarom de documenten van de bestuurlijke driehoek (burgemeester, korpschef politie en OvJ) rond Projexct X wél zijn geopenbaard aan GeenStijl, maar die van Project Maya nog steeds niet. Het antwoord is ook nog steeds hetzelfde: Bij Project X waren de documenten toch al openbaar, omdat Job Cohen ze voor zijn onderzoek had gebruikt. (Cohen mocht, zoals u weet, alles inzien om voor de lieve som van 400.000 euro aan taxpoet te concluderen dat het aan 'YOLO' lag, en de rest van het pubergedrag te herleiden was tot de Griekse mythologie. Ofzoiets, geen mens heeft het onthouden omdat het volslagen bullshit was. De PvdA'er, thans bibliothecaris te Amsterdam, maakt er enkel nog goede sier mee tijdens gastcolleges op universiteiten, waar hij hele zalen vol studenten New Media en aanverwante pretstudies met zijn duurbetaalde onzin dom en naïef houdt.) harenwobzitting1.jpg Enfin. Argument van Haren om de boeken dicht te houden: de driehoeksdocumenten over Project Maya zijn nog aan niemand geopenbaard, dus worden ze ook niet aan GS vrijgegeven. Bijzondere redenatie. Er werd 400.000 euro gemeenschapsgeld besteed om Cohen een paar documenten over Project X te laten onderzoeken. GeenStijl biedt op haar beurt aan om voor helemaal gratis vergelijkbare documenten over Project Maya onder de loep leggen, ter lering en OK, toegegeven, ook een beetje ter vermaeck, maar dat wil de gemeente Haren dus liever niet.

'Waarom niet?', wil de commissie weten.
Het antwoord op die simpele vraag zorgt voor het grootste wattefak-momentje van de avond. Meneer Polak moet met spijt in zijn stem (alsook grote zweetdruppels op zijn voorhoofd) bekennen dat hij geen enkel argument kan overleggen om de driehoeksdocumenten van Maya niet gewoon vrij te geven.

LOL! (stilletjes dan, want zo'n bezwaarzitting is een hele serieuze bijeenkomst met strikt zakelijke beleefdheidsnormen en zulks)

And now we wait
Transparant, onze aars. De commissie weet genoeg en zal een advies opstellen over de tot op heden geweigerde documenten. Met dat advies moet meneer Polak naar wethouder Remco Kouwenhoven, en die moet dan beslissen of we nu eindelijk krijgen waar we om gevraagd hebben. Op dat besluit moeten we nog een week of zes wachten. Maar we weten nu alvast dat Remco geen enkel bestuursrechtelijk argument heeft om 'nee' te zeggen. Hij kan het proberen hoor, maar de volgende stap in de bezwaarprocedure is een kort geding bij de rechter. En daar kom je niet ver zonder inhoudelijke argumenten. YOLO.

Ohja Remco. De gemeente Haren heeft al enkele malen impliciet te kennen gegeven deze zwarte bladzijde in de gemeentelijke geschiedenis om te willen slaan, maar dat de (politieke) imagoschade rond ProjectX het verder zo vredige dorpje maar blijft achtervolgen. Dat is jullie eigen stomme schuld. Mocht meneer Polak het zelf niet doorgegeven hebben: als slotwoord hebben we aan de gemeente meegegeven dat GeenStijl niet van zins is de strijd te staken tot we alle documenten openbaar hebben waar we om hebben gevraagd. Als Haren ego's & imago's eindelijk eens uit wil gaan deuken, zal het gewoon even door de zure appel heen moeten. Free the files, het doet maar eventjes pijn. Meneer Polak, die er zelf ook allemaal niks aan kan doen, knikte overigens instemmend en met een ontzettende 'jah, vertel mij wat'-blik. Ons maakt het allemaal niet uit (want YOLO), maar voor hem is het allemaal echt niet zo leuk hoor Remco, steeds maar weer door Brenno in de touwen gemept worden.

Wist-u-dat...
Tot slot een leuk weetje over wethouder Kouwenhoven: zijn wederhelft is Mr. Aline Klingenberg. Die mevrouw is promovenda in de bestuurskunde en gespecialiseerd in de Wob. Quote uit haar mond: "Openbaarheid van overheidsinformatie in Nederland is onder de maat." Jah. Leer ons Remco kennen.

P.S. Vereniging NL Gemeenten (VNG), waar Annemarie Jorritsma de feestcommissie runt, probeert de Wob te slopen. Want openbaarheid in Nederland moet echt heel erg kapot. En Ome Roon doet het gewoon. Doodeng land...

Dit hangt trouwens in de hal van het Harense gemeentehuis: wobzittingharen3.jpg (en dit in de wc...)
harenwobzitting2.jpg

Reaguursels

Inloggen

Petrus de Rewa | 21-08-13 | 23:55 |
Het feit dat als Geenstijl zich ergens in heeft vastgebeten is een heel groot compliment waard.
Zo hoort journalistiek bedreven te worden, daar waar anderen laf afhaken, gaan zij gewoon als enige door.
Onderzoeken en vasthouden dat is de primaire taak van een journalist.
Het gaat niet eens meer (wat mij betreft) om wat er naar buiten komt in die Haren zaak maar de onwil van besturen om openbaarheid te geven, terwijl dat geen gunst maar een wettelijke verplichting is, wordt hier aan de kaak gesteld en uiteindelijk zullen zij moeten doen wat de wetgever stelt, namelijk openbaar maken.
Daarmee wordt een soort van burgerlijke jurisprudentie op de kaart gezet voor andere besturen.

Benblij | 24-08-13 | 08:53

Supermatthijs | 22-08-13 | 00:11
Afgezien van dat het toch wel heel kinderachtig is om elkaar plusjes of minnetjes te geven.
Natuurlijk kan je jezelf kudo's geven of laten geven, denk eens na!

Benblij | 24-08-13 | 08:41

super-woman | 22-08-13 | 08:13
Yeheee allemaal komen, tot dan!

Benblij | 24-08-13 | 08:36

kapotte_stofzuiger | 21-08-13 | 22:04
Beetje rare opmerking vind je niet?

Benblij | 24-08-13 | 08:32

@kapotte_stofzuiger | 21-08-13 | 22:04

Jij zuigt

Keihard

AsEl | 22-08-13 | 19:09

Hee, maar ff serieus

Een WOB kan iedereen toch doen?
"Een verzoek om informatie kan zowel schriftelijk, mondeling als per mail worden ingediend. In het verzoek moet staan over welke bestuurlijke aangelegenheid informatie wordt gevraagd. Binnen vier weken na ontvangst zal op het verzoek worden beslist. Deze beslissing mag één keer voor een periode van twee weken worden uitgesteld."

Nou, dat ze maar eens aan het werk worden gezet dan. Alle aanvragen moeten worden behandeld binnen de termijn, benieuwd hoe ze dat gaan doen :D

Allemaal even een WOB-mailtje naar gemeente@haren.nl
zo gepiept

AsEl | 22-08-13 | 19:08

@kapotte_stofzuiger | 21-08-13 | 22:04

ehh...

nee. de overheid is van de burgers, niet andersom.

Ballenman | 22-08-13 | 11:10

gewoon fouten toegeven en proberen er iets van te leren, is zeker te moeilijk? kan iedereen dit boek aanbevelen. ziet op de usa, waar tenminste de boeven nog wel gestraft worden, dit in tegenstelling tot het cosy nederland waar je gewoon een baantje erbij krijgt.
www.amazon.com/Twilight-Elites-America...

minimá-armezusvan.. | 22-08-13 | 09:41

Pak ze!

Mark van Leeuwen | 22-08-13 | 09:32

Zeg en hoe zit het dan met die boetes waar Plasterk het over heeft?
Als gegevens niet binnen een gestelde termijn worden overhandigd moet de gemeente een boete betalen. Geldt dat niet voor dit verzoek dan?

Dubbel glas | 22-08-13 | 09:23

21 september valt dit jaar op een zaterdag dus iedereen kan erbij zijn bij dit fantastische feest.
super-woman | 22-08-13 | 08:13

Die dag is toch de demonstratie van Wilders (Project-W)?
Ton Plafond | 22-08-13 | 08:49 | + 0 -

Inderdaad dus met zijn allen naar Den Haag :)))http://www.powned.tv/nieuws/politiek/2013/07/wilders_wil_massaprotest_tegen.html

super-woman | 22-08-13 | 09:22

Doe een willekeurig loket van de overheid onderzoeken en je stoot al gauw op afweerschilden om de werkelijke rottigheid af te schermen. De bestuurders, de regenten, de hofdienaren zijn arrogante gieren en hyena's die zich voordoen als roodborstjes en edele paarden. Daarom hebben ze zo'n vreselijke hekel aan klokkenluiders.
Het is een laag in de maatschappij het is een laag in DE economie die teert op de onderdanen. Het is de nieuwe economie.
Het is helemaal verkeerd gelopen in dit land, ongeveer sinds de tijd van Den Uyl of nee eigenlijk al sinds mensenheugenis want was het vroeger ook niet zo? Waren toen koning, burgemester en pastoor niet de baas? Echter nu zijn ze met een veelvoud aan handlangers. Meer dan een miljoen zuigende farizeeërs en andere zogenaamde wereldverbeteraars. Schijnheilge ratten zijn het. GS als laatste hoop van NL. Het moet niet gekker worden. Bij de volgende verkiezingen.... ach dan zullen eer wel weer stemcomputers ziojn om te manipuleren of wordt het volk ingefluisterd om strategisch te stemmen of ze verzinnen wel iets anders om ineens die ontevredenheid van de bevolking bweer in hun goede politieke banen te leiden, immers hun partij bestaat uit vele partijen het is de PvdACDAVVDGLD66 partij en die heeft ALTIJD de meerderheid zodat zij levenlang kunnen blijven zitten en ons uitzuigen. Een betere maffia bestaat er niet. Ennuh de media hebben ze natuurlijk ook in handen.

ecologiste | 22-08-13 | 08:55

Misschien kunnen de politici hun 2jaarlijks reisje naar Zweden beleggen. Niet te ver weg dus kosten beheersbaar (hoeven we dat ook niet te Wobben) en kunnen zij zien hoe een superstrak Wob-systeem werkt.
Iedereen (dus ook niet zweden) kunnen via een website elke declaratie, bon, uitgave etc. aanvragen. Meestal dezelfde dag een mail terug met de aangevraagde bon of anders de dag erna. Zo kan het ook. Maar ja, die zweden hebben blijkbaar niets te verbergen.....

DeSjaak1000 | 22-08-13 | 08:51

21 september valt dit jaar op een zaterdag dus iedereen kan erbij zijn bij dit fantastische feest.
super-woman | 22-08-13 | 08:13

Die dag is toch de demonstratie van Wilders (Project-W)?

Ton Plafond | 22-08-13 | 08:49

Ons soort mensen is heel goed in het op papier heilig zijn, hè meneer Kouwenhoven? Maar zodra het plebs zich roeren mogen ze dood vallen.

Slappehap | 22-08-13 | 08:43

Inderdaad, hilarisch LinkedIn profiel:

"Ben gefascineerd door het openbaar bestuur. "Hoe regelen we het met z'n allen netjes?" en "hoe geven we de overheid zinvol vorm?".

Kernbegrippen zijn wat mij betreft: politiek-bestuur, liberaal, transparant, communicatie, nieuwe media"

cacherel | 22-08-13 | 08:36

"... maar de volgende stap in de bezwaarprocedure is een kort geding bij de rechter".
Dat is eigenlijk het enige in het stuk dat relevant is, want een gunstige uitspraak schept een precedent waarmee we verder komen. De rest is inderdaad belletje trekken.

De echte Stolwijker | 22-08-13 | 08:18

Jullie zijn allemaal welkom bij projext-x part 2 :)))

www.youtube.com/watch?v=5afzODNJ-ZY

Wie o wie maakt een nieuw evenement aan ???

21 september valt dit jaar op een zaterdag dus iedereen kan erbij zijn bij dit fantastische feest.

super-woman | 22-08-13 | 08:13

Doet me denken aan deze :
" Het CDA wil asieladvocaten de mogelijkheid ontnemen om een discretionair besluit van de minister van Immigratie en Asiel in te zien door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Dat stelt CDA-Kamerlid Ad Koppejan vandaag in Trouw "
...
De hele politiek is een grote beerput.
Hoe eerder de mensen de deksel open trekken hoe beter.

0.9-FTE | 22-08-13 | 08:03

500+ connecties en slechts 1 (Een!!) recommendatie voor werk in/voor overheid????? Met als zijn TOP maar 5 recommendaties voor interim management? met 500+ VIJFHONDERD PLUS connecties???
Wat een loser!!!!!! Dan WEET je dat hij geen knip voor zn neus waard is, en er alleen maar inzit voor zn eigen gewin.

JDArtie | 22-08-13 | 07:55

@Watapatja | 21-08-13 | 22:01 |

WOB=Wet tegen Ondertapijtvegen van Boevenstreken

HeelStijl | 22-08-13 | 07:42

Het indrukwekkendste van dit verhaal is de transparante aars. Wat moet ik mij daar precies bij voorstellen?

Wat enorm kinderachtig trouwens om deze zwetende gemeenteambtenaren zo te laten zweten. Wob dan iets wat er wel daadwerkelijk toe doet, in plaats van een deze knulligheden slechts ter eigen vermaeck.

Plasterk is blijkbaar het nieuwste lid van het CDA, gezien zijn enge, Donneriaanse politiek. Wob die man zijn hoedjes. Daar zit vast meer achter.

Strohond | 22-08-13 | 07:34

@bicycle | 22-08-13 | 06:03
Nou he!
Ik heb reaguurders weggejorist zien worden voor minder.

wakkere_nederlander | 22-08-13 | 07:29

Mogguh @ All,
Is de slogan alweer veranderd?
"Met de kennis van nu slaan we de deur dicht voor morgen" ofzeau?

Sjeng de helle | 22-08-13 | 06:53

wat een hoop tekst van rossem, is er geen samenvatting?

bicycle | 22-08-13 | 06:03

21 september komt er weer aan.
Waar is dat feestje?

MyCatIsDoingThis | 22-08-13 | 05:27

OT:

Weer een "schooldrama" in de U.S.A. op CNN.

Zoloft | 22-08-13 | 02:07

Some people say I'm crazy.
Southern caricature seeking higher office.
There's a simple way to determine if I am paranoid.
Ask the two men who profited most from the assassination...
... former President Johnson and your new President, Nixon...
... to release the 51 CIA documents pertaining to Lee Oswald and Jack Ruby.
Or the secret CIA memo...
... on Oswald's activities in Russia that was destroyed while being photocopied.
*These documents are yours*
*The people's property. You pay for it*

www.youtube.com/watch?v=BckPa2_A8gI

[Too much?]

Stormageddon | 22-08-13 | 01:18

Krakers en ander anarchistisch tuigh krijgen een spontane zaadlozing.

de grote Anti | 22-08-13 | 00:56

Maarja, het gaat nog steeds over haren.
Jongeren zullen dat erg opwindend vinden.
Zo gewoon even vet die volwassenen in hun mooie wijkje een lesje leren. Nostalgie alom.

de grote Anti | 22-08-13 | 00:55

Shidt.. als ik niet wat meer zonlicht krijg verander ik in een vleermuis. Hoe laat is het eigenlijk.

de grote Anti | 22-08-13 | 00:53

Het wordt tijd dat ze daar in Haren eens goed geknipt worden.

INH.30CL | 22-08-13 | 00:43

Dikke vette toffe shit! Even je democratische mogelijkheden aanpakken. Avonturen in het woud van de spoken.
Ik had een kudtdag maar die is nu over. Bedankt!

4081 | 22-08-13 | 00:38

@Kaas de Vies | 22-08-13 | 00:14

Ik probeer altijd zo dicht mogelijk op jouw tegels te reageren. Als het regent bij de één, druppelt het bij de ander of zoiets.

Heb ik nu mijn kudostrategie verraden?

Bruno Alaska | 22-08-13 | 00:18

Je moet een gegeven paard niet op zijn kop schijten.

Supermatthijs | 22-08-13 | 00:18

Kaas de Vies | 22-08-13 | 00:14 | + 0 -

Jaloezie is een gebrek aan vertrouwen vooral aan zelfvertrouwen. Of zoiets.

Supermatthijs | 22-08-13 | 00:15

@Supermatthijs | 22-08-13 | 00:11 | + -1 -
Ja maar ik ben toch ook jou, en jij bent mij? Toch? Verder is Mark Smith maar een kwaadaardige doerak die jaloers is op mijn verzameling kudo's.

Kaas de Vies | 22-08-13 | 00:14

Kaas de Vies | 22-08-13 | 00:08 | + 0 -

Ze lullen maar wat Kaas. Jij kan jezelf net zo min plusjes geven als ik mezelf minnetjes kan geven.

Supermatthijs | 22-08-13 | 00:11

@Wc-kip | 21-08-13 | 22:15 | + 12 -
Ik heb toch geen tijd om andere mensen minkudo's te geven, ben veels te druk bezig mijzelf pluskudo's te geven.

Kaas de Vies | 22-08-13 | 00:08

MysteryQuest | 21-08-13 | 22:34 |
Een dwangom is niet bedoeld als schadevergoeding, maar als incentive om het bestuur sneller te laten beslissen. De bedoeling is juist dat het bestuur het voelt in bijvoorbeeld de gemeentekas. Maar dat effect, hoe klein ook, zet bij veel bestuurders kwaad bloed. Ze willen het liefste nog geen euro aan de burger betalen. Zelf dwangsommen opleggen, of andere beschikkingen waaruit volgt dat de burger moet betalen, daar zijn ze uiteraard weer heel bedreven in en zien ze uiteraard graag.

Sovy | 22-08-13 | 00:04

"Hij kan het proberen hoor, maar de volgende stap in de bezwaarprocedure is een kort geding bij de rechter. En daar kom je niet ver zonder inhoudelijke argumenten."

Klopt, en als de rechter dan onverhoopt zou bepalen dat de gemeente de betreffende documenten aan geen stijl zou moeten overhandigen, zal men plots zien dat de papieren 'kwijt' zijn en 'ik snap niet hoe het mogelijk is' alle computerbestanden gewist zijn.

miff | 22-08-13 | 00:02

Muxje | 21-08-13 | 22:29 |
Als je nu eens even leest WAAROM de Wet Dwangsom er destijds is gekomen, dan zou je hebben geweten dat die wet ziet op alle overheidsbesluiten die op aanvraag dienen te worden genomen. Die wet is er gekomen omdat de overheid zelf in heel veel gevallen niet tijdig beslist, op dat nu is op een vergunning aanvraag, een bezwaarschrift, of ook bijvoorbeeld een verzoek om informatie. Die wet is niet malloot, die wet is brood nodig omdat er geen redelijke andere stok achter de deur te verzinnen is.

De reden dat VNG dit graag ziet verdwijnen is omdat men gewoon niet wil dat burgers op wat voor manier een graai doen in de overheidskas. Net zozeer als dat ambtenaren van decentrale overheden klagen over proceskosten vergoedingen in WOZ zaken. De gemeente spekt graag haar kas, maar betalen daar beginnen ze liever niet aan als het kan.

Het hele misbruik verhaal is een farce, het is een symptoom van hoe men in de regel denkt over vergoeding van schade bij onrechtmatige overheidsbeslissingen. En daar komt nog bij dat net als in jouw bericht daadwerkelijke cijfers niet zijn te vinden. Dat is nogal logisch omdat in zijn geheel bezien het 'misbruik' aanzienlijk meevalt, de meeste gemeenten betalen niet meer dan enkele dwangsommen per jaar. Dat valt niet te rijmen met het grootschalig misbruik waar de VNG de burger van beticht. Plasterk zou op zijn hoede moeten zijn, in plaats van een kritiekloze spreekbuis van Jorritsma te zijn.

De oplossing voor de huilie huilie overheden is zeer simpel. Neem gewoon een besluit op tijd, gebrekkig of niet, de dwangsom is dan van de baan. En vermoedt men misbruik? Leg dat voor aan de rechter. Maar dat gebeurt in de regel niet, de misbruik kaart wordt te pas en te onpas getrokken.

De dwangsom, die zouden ze juist moeten verhogen, in plaats van met het idee te spelen om daar iets anders voor in de plaats te brengen.

Sovy | 21-08-13 | 23:59

Haren is helaas maar klein bier. Echt belangrijke zaken wobben, dat durft niemand.

Petrus de Rewa | 21-08-13 | 23:55

Goh, ik dacht dat dit verhaal over iets anders ging, maar waar ik dacht dat het over ging, iets veeeeeeeel belangrijkers dan het hele Haren, stond alleen maar in de P.S.: De gemeente kan voortaan zeggen dat ze het te druk hebben en zo net zo lang treineren als ze willen, als het voorstel er doorkomt, zonder iemand die officieel controleert of het echt niet sneller kan. Kortom: weer een stukje democratie teruggedraaid, weer meer censuur!
Blijkbaar schreef je het stukje NET te vroeg. Maar jullie kennende, zal hier wel een mooi NIEUW stukje over komen.

huh, ian? | 21-08-13 | 23:44

Spiegeltje naar z'n LinkedIn graag. Als je geen premium account hebt valt er niks te zien.

Osdorpertje | 21-08-13 | 23:37

Je kunt er in elk geval met een gerust geweten gaan zitten schijten.

Der Theo | 21-08-13 | 23:24

cradle-to-cradle pleepapier? Hebben ze een ambtenaar die het keurig uit de pot vist om bij het oud papier aan te bieden? Waanzinnig!

Mousehunter | 21-08-13 | 23:10

Toch fijn om een schoon geweten te hebben, kan niet veel maar een juist bolletje rood kleuren kan ik dan net weer wel..

En jullie?

TimoteoGrimbundecimo | 21-08-13 | 23:05

Cradle-to-cradle toiletpapier? Zit daar statiegeld op? Wordt dat op milieuvriendelijke wijze van remsporen ontdaan en weer op een rol gewikkeld? Dat is wel heel erg duurzaam zeg.

Ooit_huisregelneef | 21-08-13 | 23:04

Zwaar kudt voor die ambtenaren en aanverwant geteisem dat de burgers denken ook hun muil open te moeten doen.
Gewoon belasting betalen en je bek houden, hoe kunnen we als onnodig ambtenaren, bestuurs en zbo etc. uitvretend volk anders de belastingcenten op krijgen, zijkstralen.

Uw Verzekeringsadvis | 21-08-13 | 22:57

Ik had op zijn minst een filmpje verwacht..

zare | 21-08-13 | 22:52

@joyriders | 21-08-13 | 22:06
#21sept

wakkere_nederlander | 21-08-13 | 22:47

@vlaghalfstok | 21-08-13 | 22:05
Wacht beter tot haar 18e verjaardag.
Mocht het feest escaleren dan is alles wat daarna gebeurt in ieder geval legaal.

wakkere_nederlander | 21-08-13 | 22:46

@necrosis | 21-08-13 | 22:43

Da's wel het beste voor het land lijkt me.

Maar goed, zelfs bij de PvdA zijn ze niet zo gek meer om Job tot boegbeeld te bombarderen dus we zullen het de volgende keer met een competente lijsttrekker moeten doen. Ik gok op Sharon Dijksma. Die is wel goed om een partij te laten stranden bij nul zetels.

Reinaert | 21-08-13 | 22:46

@Reinaert | 21-08-13 | 22:41
In dat geval, maak hem dan maar weer lijsttrekker voor PvdA!
*gnehehe*

necrosis | 21-08-13 | 22:43

Geen filmpje,, ?

newray | 21-08-13 | 22:41

@necrosis | 21-08-13 | 22:38

Cohen en Geraniums? Dat wordt een Geranocide. Job kan dat.

Reinaert | 21-08-13 | 22:41

Wc-kip | 21-08-13 | 22:36 | + 0
Een simpele kosten baten analyse vooraf zou al veel schelen. Bovendien was wat Tom Staal in Brussel " onderzocht" al lang en breed bekend.
Dit is gewoon zuigen, net als uw duiding van mijn vuilnis en de rest van uw comment.

Mark Smith | 21-08-13 | 22:40

necrosis | 21-08-13 | 22:38 |

Roep dat nou niet te hard, we hebben het over Job ''YOLO'' Cohen hé?

Wc-kip | 21-08-13 | 22:40

@Mark Smith | 21-08-13 | 22:33

Lees je eens in en kom dan nog eens terug, Brenno is geen belletjestrekkende puberT maar iemand die net zo serieus is als jij en ik (en dat 'jij' hoop ik dan maar).

Reinaert | 21-08-13 | 22:39

@Reinaert | 21-08-13 | 22:35
Cohen is rijp om plaats te nemen achter de geraniums, daar kan hij tenminste geen kwaad....

necrosis | 21-08-13 | 22:38

Mark Smith | 21-08-13 | 22:33 |

Kamervragen gesteld door Geert Wilders ook, de hardwerkende man/vrouw die uw vuilniszakken vol met gebruikte tissues, blikken Schultenbrau, lege flesjes babyolie en injectienaalden ook.
De vrouw/man die uw (zieke) grootouders verzorgen als ze dat zelf niet meer kunnen. Servers van een kwetsende weblog. Kosten allemaal geld.

Wat Tom een tijd geleden dee in Brussel is ''ongeveer'' hetzelfde als wat Brenno nu doet, namelijk misstanden, hypocrisie en bureaucratisch geziek aan de kaak stellen Vindt u dat dan ook geldverspilling?

Wc-kip | 21-08-13 | 22:36

Daarom werk ik bij een echt bedrijf waar afgerekend wordt op behaalde resultaten. Ik zou gillend gek worden in zo'n incompetente faalhazen omgeving als de lokale overheid. Manmanman spuit die gasten af voor ze nog meer taxpoet kosten.

Schreeuwmeeuw | 21-08-13 | 22:35

Let's face it: ProjectX Haren is en was een uniek geval.

Nooit eerder gebeurd dus niemand die weet hoe daar mee om te gaan. Is dan ook vervolgens goed uit de klauwen gelopen, daar hebben we allemaal van kunnen genieten.

Maar wat is er dan zo geheimzinnig aan? Gemeentelijke diensten en politie hebben het verkeerd aangepakt, lijkt 't. Niet vreemd want nieuw fenomeen en dus geen draaiboek, geen ervaring, niks, nada noppes.

Is dat erg? Nee. Dat is niet erg. Uithuilen en opnieuw beginnen zoals zo vaak, maar *niet* gaan mauwen wanneer de rest van Nederland wil weten hoe 't zit. Gewoon communiceren wat je verkeerd gedaan hebt. Leren we allemaal van en daar zouden we ook geen WOB voor nodig moeten hebben!

En geen overbetaalde Cohen, maar da's een openstaande deur.

Reinaert | 21-08-13 | 22:35

@Muxje | 21-08-13 | 22:29
99% van de Wob-verzoeken gaat om een uitdraaitje van een document dat bij elke raamambtenaar op de PC staat, dat moet toch niet zo'n probleem zijn. Die 1% halfmongolen die misbruik wil maken zijn nu ook al via de rechter aan te pakken.

Een schadevergoeding is inderdaad idioot, maar de redenen van de gemeenten om Wob-verzoeken niet te honoreren zijn vaak nog idioter, zie artikel.

MysteryQuest | 21-08-13 | 22:34

Wat die Brenno doet is gewoon belletje trekken voor volwassenen. Serieus, wie kan dit iets schelen?
Die vent kost alleen maar geld met z'n gezeur.

Mark Smith | 21-08-13 | 22:33

Stel dat alle feiten boven tafel komen, wat gebeurt er dan?
Worden verantwoordelijke mensen ontslagen zonder recht op wachtgeld?
Vertrekken kopstukken uit zichzelf en gaan ze ze zich diep zitten schamen?
*gokt op nee/ nee*

necrosis | 21-08-13 | 22:32

Mark Smith | 21-08-13 | 22:28 |

Nou vraag ik mij als figuren zoals Bakito, Supermatthijs en 1 2 3 het louter voor de minkudo's doen, of dat je in werkelijkheid echt zo wereldvreemd zijn als de gemiddelde VVD'er

Wc-kip | 21-08-13 | 22:32

Eigenlijk alleen dat laatste bordje staat me echt tegen. Er is dus een bureau betaalt om een totaal overbodig informatiebord over een plee neer te zetten.
Ik bedoel, wie geeft die opdracht? Hoe gaan ze daar mee naar zo een stickermaker?
*naarstig op zoek gaat naar pillen*

miko | 21-08-13 | 22:30

VNG wil WOB slopen omdat een aantal juridisch onderlegde ventjes heeft ontdekt dat als je WOB-verzoek niet op tijd wordt afgehandeld, je dan recht op een schadevergoeding hebt. Die dienen dus allerlei gekke en zo ingewikkeld mogelijke WOB-verzoeken in. En dan maar cashen.

Welke idiote flapdrol heeft in vredesnaam verzonnen dat je een schadevergoeding krijgt voor een te laat afgehandeld WOB-verzoek? Je kan dan wachten op dit soort grappen... en misschien is dat ook precies de bedoeling geweest. Maak de WOB onwerkbaar en schaf hem dan af, "want onwerkbaar". Fix. Wag the dog. Net als die burgemeesters-"verkiezingen" die opgezet waren om aan te tonen dat we ze niet willen.

Muxje | 21-08-13 | 22:29

kapotte_stofzuiger | 21-08-13 | 22:23 | + 0
Hoe neem je jezelf als reaguurder nog serieus als je over die kinderachtige kudtkudo's begint?
Wat mij betreft gaat dat oerdomme systeem vandaag nog op de schop. Het aantal reaguursels is volgens mij ook afgenomen. Nu drukt men op -1 in plaats van de discussie aan te gaan. Hell, sommige reaguurders ontlenen er zelfs een bepaalde status aan.

Mark Smith | 21-08-13 | 22:28

Je bent sowieso een prutser en looser als je Remco heet....

pim achtertuin | 21-08-13 | 22:28

Mark Smith | 21-08-13 | 22:19 | + 1
Ongesteld?

joyriders | 21-08-13 | 22:26

@Mark Smith | 21-08-13 | 22:19
"Kudo's, best belangrijk"

De illusie dat Cohen en aanverwanten op het 'guurrechtse' Geenstijl kijken heb ik niet.

kapotte_stofzuiger | 21-08-13 | 22:23

Ik zou maar oppassen voor het katoenen handdroog systeem gecertificeerd met het blaue engel milieukeurmerk, voordat je verder wobt.

trippert | 21-08-13 | 22:22

Die 5 euro plus per jaar betaal ik niet voor Powned TV maar voor een platform dat deze en vergelijkbare Gestapo praktijken van de overheid aan de kaak stelt en ondermijnt.
**** YOU Big brother!

Leyolm | 21-08-13 | 22:22

in de hinterklappe | 21-08-13 | 22:21 |

Deaud, hopelijk.

Wc-kip | 21-08-13 | 22:22

Goed verhaal v.Rossem, beetje lang maar dat krijg je met zoveel feiten waar ze niet om heen kunnen.
Hoest het eigenlijk met onze vrinden in Brussel??

in de hinterklappe | 21-08-13 | 22:21

Wie dit laatste bordje heeft geschreven is een held. Wat moet die een lol gehad hebben.

Swabibi Musampa | 21-08-13 | 22:19

Ze zullen in Haren ook wel even lachen om het beruchte roze leger dat klaagt over minkudo's.
De triestheid.

Mark Smith | 21-08-13 | 22:19

Wie de tekst in de hal vh gemeentehuis heeft uitgepoept moet vervolgd worden voor een misdaad tegen de Nederlandse taal. Of tegen taal in het algemeen. Betekenisloze woorddiarree.

Dmitri Dmitrievitsj | 21-08-13 | 22:18

Ze hebben het er maar druk mee, daar in Haren.
Nou hier, nog wat overwerk.
Stelletje incapabele lutsers.

Jackanders | 21-08-13 | 22:18

Idioot dat Plasterk afgaat op een melding van de VNG, want die kermis is zelf helemaal niet te Wobben en daar kunnen ze gewoon lekker wat uit de duim zuigen om te 'bewijzen' dat er heel veel misbruik van de Wob wordt gemaakt.

MysteryQuest | 21-08-13 | 22:17

Dat is Opstelten.
Die heeft een minkudodrone'tje op de kop getikt.

BedrijfsTijgerT | 21-08-13 | 22:17

Much ado abouth nothing.. Wat een tijdverspilling.

Mark Smith | 21-08-13 | 22:17

Arm chinees restaurant Kui ping.. straks gaat Remco Kouwenhoven dit eet-stekkie van v. Rossem en Brenno sluiten in de hoop dat ze niet meer terug komen.

Welles! Nietes! | 21-08-13 | 22:17

@Wc-kip | 21-08-13 | 22:15
Hee! F.

kapotte_stofzuiger | 21-08-13 | 22:16

Job Cohen is persoonlijk aan het minnen hier!

Rest In Privacy | 21-08-13 | 22:15

Ah, ik zie dat Remco een paar ambtenaren opdracht heeft gegeven om dit topic volledig kapot te minnen. Stuur nog maar een WOB verzoek naar die prutsers in Haren.

neemjemoederindemali | 21-08-13 | 22:15

Ok, wie zijn de minkudo uitdelerts??

A. Onze kameraden van joop.nl?
B. DeGareReligie?
C. Peggold met proxies?
D. Van Jole die zich verveeld?
E. Joris en de hulpklazenbrigade?
F. Kaas de Vies, Supermatthijs, Bakito, pius en kapotte_stofzuiger?

Wc-kip | 21-08-13 | 22:15

Briljant verhaal. Kui Ping is een goeie - ben er vaak geweest.

Rico den Hollander | 21-08-13 | 22:15

Carin Bodewes en Jack Vegt, voorzitster en juridisch adviseur binnen de bezwaarcommissie Haren. 2 bekenden in het bestuurlijk landschap waar burgers regelmatig over struikelen. Hun dagtaak is burgers ontmoedigen, zodat de overheid zijn gang kan gaan, met alle denkbare middelen. Ooit hadden we een naam voor lui met zo'n NSB mentaliteit.

Watapatja | 21-08-13 | 22:15

De minkudominkukels gaan los. Dat geeft wel aan dat dit artikel een gevoelige snaar raakt, en da's ook goed zo.

Reinaert | 21-08-13 | 22:14

He we hebben een minbrigade. Even plusjes uitdelen.

joyriders | 21-08-13 | 22:12

Hulde heren. Doorbijten en niet loslaten.
Helaas is Haren geen uitzondering.
Heel ambtelijk Nederland zit vol met losers die op onze zak hun hobby-beleid uitvoeren en echte simpele kerntaken totaal verprutsen. Frustreren, kastje naar de muur, documenten verbergen en ronduit liegen: dat is het verval van de moraal van wat ooit nuttig werk voor ONS verrichte maar de macht naar zich toe heeft getrokken. Het schavot en dan YOLO.

ZDEV | 21-08-13 | 22:11

Jeuj, net zo lang blijven doorhakken tot die prutsers eindelijk op de knieën gaan en ALLE info openbaar maken.

neemjemoederindemali | 21-08-13 | 22:10

Ik heb sinds zijn Youtube filmpjes nooit echt meer een hoge pet op gehad van Remco. Ok bye.

Harry Turtle | 21-08-13 | 22:10

Afgezien van de vele YOLO's en WTF's mooi artikel. Leuke wist-je-dat's, dat wel!

Mastermattie | 21-08-13 | 22:09

Zeg Haren, het was een combo van like, share, viral & yolo.
Ik wil dit best nog eens komen toelichten, dat kost u nogmaals €400.000,-- (exclusief btw).

Groetjes,
Job Cohen

Simon de Danser | 21-08-13 | 22:08

Openbare besturen en transparantie. Dat is net zoiets als moslims en vrede, politici en waarheid, bankdirecteuren en zelfreflectie, bible belt en inenten

Rest In Privacy | 21-08-13 | 22:08

De commissie heeft dus 6 weken om een constructie te vinden waardoor de gemeente de stukken niet hoeft te openbaren. Dat is de commissie haar taak, want in al haar onafhankelijkheid wordt ze betaald door de gemeente.

Watapatja | 21-08-13 | 22:08

Em dan als iemand via via aan de info kan komen en het openbaar maakt juist die persoon afboeren naar de Gulag ??

paost712 | 21-08-13 | 22:07

tuig van de richel

sarcastro | 21-08-13 | 22:07

Ik heb wel zin in een feestje ergens op het Binnenhof, maar dan ook echt binnen.

joyriders | 21-08-13 | 22:06

Dit leest echt als een thriller, superspannend!

mijntweecent | 21-08-13 | 22:05

Jeetje... alweer bijna een jaar geleden...?? Dus Myrthe wordt straks 17...?? Zou er weer een feestje zijn??

vlaghalfstok | 21-08-13 | 22:05

"Openbaarheid van bestuur? Ik stuur wel drones".

Dixit Ivo Opstelten, Minister van Toezicht, Boetes en Controle.

Reinaert | 21-08-13 | 22:05

Als burgers alles van de overheid mogen weten, mag diezelfde overheid toch alles van de burgers weten?


kapotte_stofzuiger | 21-08-13 | 22:04

Wet Openbaarheid Boevenstreken

Watapatja | 21-08-13 | 22:01

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland