Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Nauwelijks geld Alpe d'huZes naar kankeronderzoek

YAAAAYfietsentegenkanker.jpgHet liefst wonen we in een wereld waarin kanker net zo goed tot de legendes behoort als Achilles, Jezus en Frodo. Een wereld waarin slokdarmkanker, borstkanker en longkanker niet bestaan en dus net zo fictief zijn als de Holocaust. Geloof ons, als je een gun op onze hoofd zet zullen we echt wel toegeven dat we tegen kanker zijn. Maar die goede doelen om geld te werven voor kanker, man, man, man. Waarom regent het pas miljoenen als er een ludiek evenement met zendtijd wordt georganiseerd? Vandaag start Alpe d'huZes. U weet wel, die ledenwerfactie van de NRCV over de rug van andermans kankercellen. Prima. Maar wat blijkt? Van de 75 miljoen die met de vorige zeven edities is opgehaald, ligt er nog 37 miljoen nutteloos en ongebruikt op de plank. Dus vijftig procent van het geld dat wordt opgehaald, gaat helemaal niet naar kankeronderzoek. Als iedereen al die jaren maar drie keer die berg op was gestoempt, in plaats van zes, was het dus net zo effectief geweest. Komt omdat stichting Alpe d'huZes de kringspier dusdanig stijf houdt tijdens de aanvraagprocedure dat wetenschappers nauwelijks meer verzoeken indienen voor financiering van hun kankeronderzoek. Er staat nu dus meer geld niks te doen op de bankrekening dan er dit jaar bij elkaar gefietst gaat worden. Daadwerkelijk kankeronderzoek heeft er in ieder geval geen fuck aan. Nogmaals, wij leven ook graag in een perfecte wereld waarin dit soort altruïsme een bergweiland vol bloemetjes en dansende meisjes met paardenstaarten is. Maar dat soort altruïsme bestaat dus helemaal niet. Het gaat uiteindelijk altijd toch een beetje om gezien worden als iemand die zich inzet voor het goede doel. Camera-altruïsme, dat werk. Dat er vervolgens nauwelijks iets met het geld gedaan wordt, is blijkbaar een stuk minder interessant. Noem ons maar cynische klootzakken, maar dat vinden wij dus heel raar.

Reaguursels

Inloggen

Beste stichting,

Namens RWW dien ik een subsidieaanvraag in van €1.500.000 (zegge en schrijve; een en een half miljoen euro). Ons project heet "twitter kanker de wereld uit".
Op 17 juli Wereldhipstergeluldag gaat iedereen dan massaal tegen kanker twitteren en daarna is er geen kanker meer. De volgende mensen zitten in het comitee van aanbeveling; Jomanda, Emiel Ratelband, Keith B. en vele anderen. Wij hopen spoedig van u te horen, het voorschot van 50% kunt u bast storten pp ons gironummer.

Bopje | 06-06-13 | 20:07

Jaren geleden was ik met mijn vader op bezoek bij een oud-collega. Zij woonde alleen in een zeer groot herenhuis in Scheveningen. Allemaal sjieke vergaderkamers. Zij hield de administratie bij van een groot aantal fondsen waar niets meer mee gebeurde. Totale waarden vele honderden miljoenen. O.a. het Watersnoodrampenfonds waar al jaren niets mee werd gedaan. Zij stelde de jaarverslagen op en de bestuurders kwamen een keer per jaar bij elkaar, keurden het jaarverslag goed en gingen er goed van eten. De enige inkomsten was de rente op al dat geld, maar er ging niets uit. Hoeveel van die slapende fondsen zouden er nu nog zijn ??

bijtertje | 06-06-13 | 18:35

pfffft! | 06-06-13 | 14:34
Reclame voor kanker?
Heb jij je hersen-toetsenbord-combinatie wel op orde?

Ongetwijfeld zal een deel van de medische wereld er garen bij spinnen, bij mensen (en andere dieren) die ziek zijn.
Lang niet altijd is qua kanker chemo etc. de beste methode, kan het leiden tot extra tragisch uitstel van executie.

Toch, dat wat met de middelen door de wetenschap voor handen is, wordt gewoon aangegrepen. Door de patiënt, dierbaren en verdere omgeving.
Mag dat?
Vertrouwen in de geneeskunde, de medici, inclusief progressief onderzoek?

Wat wil je nou zeggen eigenlijk?
Sterf, want 'men' wil dat?
Da's geen onbekende quote hier...

*pingelt rustig door aan fietsbel op de kop van topic-pusher Q.*

Kudtkip | 06-06-13 | 17:53

Sorry Quid, ik vind het nergens op slaan dit artikel. Ik ben afgelopen jaar zelf genezen van kanker en verdomde blij dat dingen bestaan zoals deze fietstocht.
Ik, als cynisch persoon die jou nog nooit ontmoet hebt, vind jou dan ook een ontzettende (jorist het zelf maar weg) dat je zoiets schrijft.
Ga zelf maar eens fietsen of kijken wat daar gebeurt,
hork!

L. Hannes | 06-06-13 | 17:11

Ik ben enorm blij dat er een organisatie is die zorgvuldig met hun geld omgaat.
Verder vind ik het een grote schande dat het journaille uitgerekend op deze dag met zulke verhalen naar buiten komt.
Maar dit is zeker weer te positief dus we schrijven het lekker kapot.
Ga zelf eens kijken en oordeel dan over het evenement

Mevr.Jan | 06-06-13 | 15:22

Voor degene die een aandachts spanne van iets langer dan die van een goudvis hebben; www.youtube.com/watch?v=lZ1RDp4C19U
Dan weet je meteen waarom er reclame wordt gemaakt voor kanker en waarom het koste wat het kost(= extreme marteling dmv chemo en bestraling bv) vooal een ziekte moet blijven.

pfffft! | 06-06-13 | 14:34

wtf, dat geld is ingezameld en moet opgemaakt worden ofzoiets. Typisch de huidige generatie. Wat een balachelijke gedachte. Dat geld kan ook gereserveerd zijn voor de toekomst, voor als een geldstroom opdroogd.
Het is veel belangrijker om te kijken waar het geld WEL aan uitgegeven wordt. Dus de prestaties en voortgang in het huidige onderzoek. Meer geld hiervoor betekent niet automatisch dat alles ook sneller/beter wordt. Het is niet nodig om alles wat binnenkomt in een jaar, ook te besteden. Er zijn subsidiesponzen genoeg die niets presteren met onnodige onderzoeken.

Geenwiekent | 06-06-13 | 14:24

Heb in 2004 een half jaar meegedraaid in een jong gezin met een baby van een maand en een haar broertje van 1,5 die een hersentumor had. Mijn werk was de huishouding, wat beter kon verricht door een derde dan familie en vrienden etc.

Jongetje is twee maal geopereerd. Daartussen chemo en radiobestraling om de structuur van die klote cellen zo te bewerken dat het laatste restje wat zo gevaarlijk dicht en vast op de hersenstam zat met succes kon verwijderd.
All the way met deze technieken werd toen eigenlijk niet gedaan bij kinderen onder de vijf; hij zou er de beste kansen mee krijgen dit te overleven. En zonder, of zo min mogelijk beschadiging van de behandelingen - verlamming bijvoorbeeld.

Guesse what? Dat pracht gozertje leeft nog, in volle glorie.
Was het heftig, die tijd? Ja, ook als poetsvrouw, al was dat de makkelijkste taak daar in huis. Je komt niet binnen en grijpt meteen naar de stofzuiger en emmers met sponzen. Je raakt betrokken bij het proces, en (hoe innemend) door de omgekeerde belangstelling van zo'n kind voor jou. Speelse momenten van afleiding op z'n goede dagen, zal het nooit vergeten.

Zijn pa deed mee in een van de eerste edities van Alpe d'huZes. Voor z'n zoontje was opgeven geen optie; nu aan hem om dat ook niet te doen en alle zes de beklimmingen (niet voor niets gekozen als de zwaarste uit de Tour) te volvoeren.

OT. Deze stichting waakt er wel voor dat het bijeen getrapperde geld in verkeerde handen komt. Dat er media aandacht voor is, alleen maar prima.

Oja en Quid, denk je dat ik een gun op je kop zet?
Welnee joh, een fietsbel!
Drie maal raden hoe vaak het hendeltje dat daarop zit overgehaald wordt...

Kudtkip | 06-06-13 | 14:20

-weggejorist en opgerot-

Polipitator | 06-06-13 | 12:57

@ andalucia | 06-06-13 | 11:27 | + 0 -

Spijker, kop, raak!

Sint Pauper | 06-06-13 | 12:21

Goed geschreven Van Rossum

JeejD | 06-06-13 | 12:04

De selectiecriteria voor het type onderzoek dat stichting Alpe d'huZes financiert (o.a. www.opgevenisgeenoptie.nl/subsidie) is erg patiënt-gericht en multi-disciplinair. Het zoeken naar biomarkers en risicofactoren is niet eenvoudig en in veel opzichten nog in de kinderschoenen.
Je titel dekt dus niet de lading, Quid. Veel mensen denken bij de term 'onderzoek' al gauw aan labwerk en het zoeken naar een medicijn en zo. Maar het lijkt erop dat fundamenteel onderzoek maar een klein terrein is van de besteding van het geld.
Als fundamenteel onderzoeker (en iemand die niet onbekend is met onderzoeksaanvragen) kan ik - met de kennis die ik nu heb - alle begrip opbrengen voor de houding van stichting Alpe d'huZes. De focus die ze hebben is een mooie aanvulling, en mijn dank is zeer groot aan eenieder die zich hier voor inzet.

vive epicure | 06-06-13 | 11:56

Volgens het radionieuws zijn ze kritisch bij het uitdelen van dit geld.
Nu vind ik dit niet fout.
Er wordt namelijk op grote schaal gefraudeerd met die subsidies.
Neem bv www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/11/...
-
"Goede Doelen" is tegenwoordig gewoon een Multinational industrie geworden waarbij zelfverrijking toch echt wel het hoofd "Goede Doel" is.
Iedereen staat maar ongegeneerd te graaien in de subsidiepot.
Ik zou willen dat de overheid net zo kritisch met subsidies (=mijn belastingcenten) was als Alpe d'huZes.

Moi2 | 06-06-13 | 11:40

Turrukje | 06-06-13 | 08:19 | + 174 -
Zo vroeg op de ochtend en dan al een nuchter comment. Chapeau!

Wel is een kanttekening bij het publiciteitsoffensief op zijn plaats. Ook ik heb in één van de eerste edities meegereden ter nagedachtenis van een dierbare. Het was een prachtig bedacht initiatief van enkele bevlogen mensen en het heeft zich als een olievlek uitgebreid. Jarenlang heeft de organisatie zich -voor nop- uitgesloofd om wat media-aandacht te krijgen. Nu dat is gelukt, ontstaat het weerzinwekkende fenomeen dat media en media-persoonlijkheden het evenement 'adopteren' en er mee aan de haal gaan als ware het een publieksevenement. Het zal niet lang duren of sponsoren bieden zich aan met meerjarige contracten gebaseerd op tv-aandacht. En dat is nu juist nooit de bedoeling geweest. Het gaat om verwerking, om -soms letterlijk- stilstaan bij de ziekte en om gericht inzamelen en besteden. Mijn angst is dat de commercie hiermee een particulier initiatief om zeep helpt en in de markt zet als een emo-momentje voor het hele gezin. UNOX-nieuwjaarsduik anyone?

andalucia | 06-06-13 | 11:27

Zo Quid je hebt wel het grootste backfire topic gemaakt sinds Hoxha's propaganda over winterbanden. Toch wel netjes.

Ronman2k | 06-06-13 | 11:25

@Smarties | 06-06-13 | 08:48
Grootgraaien keur ik niet goed. Maar onderschat ook niet hoe belangrijk een bekwame directeur voor zo'n stichting is. En competentie inhuren kost geld - als jij het niet wilt betalen, dan doet een ander het namelijk wel. Helaas zijn sommige mensen sinds hun vierde levensjaar niet veel verder gekomen met het relativeren van gevoelens van jaloezie (van dat soort kom je er veel bij de SP en PvdA tegen), en die lopen tegen alles en iedereen die bovenmodaal verdient te hoop. Tsja, had je maar geen sosjoologie moeten studeren, en bij een studentenvereniging moeten gaan in plaats van bij de kraakbeweging...

Maar nog even on topic: deze rant van Quid is ongefundeerd en nodeloos kwetsend. Prima als het om straatterroristen of VARA-prominenten zou gaan, maar niet in het geval van kankerpatiënten en hun naasten.

Professor Superhirn | 06-06-13 | 11:22

-weggejorist-

niksneem | 06-06-13 | 11:19

'Onze hoofd' ... faal

Peter Beense | 06-06-13 | 11:11

Dat dit soort acties toch altijd vragen oproepen, dat betekent geen transparantie, geen verantwoording afleggen, misleiding en het geld besteden of niet besteden, naar eigen inzicht. Het blijft steeds verbazen dat mensen dat niet beseffen en niet willen begrijpen. Dit soort organisaties weten het vaak zo geraffineerd te brengen, op je gemoed in te spelen, dat mensen zich schuldig gaan voelen dat ze gezond zijn en geld geven om dat, min of meer, af te kopen. En let wel, elke keer komen de vragen naar boven; komt het goed terecht, wordt het wel op de juiste manier besteed en blijft er geen geld aan de strijkstok hangen, van bepaalde personen, om zichzelf te kunnen verrijken, wat vaak genoeg voorkomt. Maar daar wordt altijd overheen gestapt en schaamteloos gaan we over naar de volgende actie, omdat het een succesvolle en effectieve manier is om geld te verkrijgen. En om dat succes te verhogen doet de overheid vaak ook een duit in de zak (wel te verstaan uw geld).
Continu wordt je geconfronteerd, op radio, op tv, advertenties in bladen etc. met de mogelijke mindere prettige kanten van het leven, alsof genieten en gezond vieze woorden en zonden lijken te zijn. We leven tenslotte al in een stressvolle tijd, waarbij momenten van genieten steeds spaarzamer zijn geworden.
En onthoud; dat het allemaal geld en macht is waar het om draait en misbruik op de loer ligt.

Cloe | 06-06-13 | 11:11

inderdaad peyronie,

wat is die karelmarks een ontzettende eikel zeg

pistolentommy | 06-06-13 | 10:51

Wonderlijke discussie hierboven.
Je zou bijna denken dat het reaguurderspanel is opgedeeld in twee kampen: Voorstanders en tegenstanders van kanker, die maar wat graag op elkaar kankeren.
Sporten is eigenlijk altijd wel goed, dus ik gun de mensen hun feestje op de Alpe 'd Huzes, zolang ik maar niet wordt gedongen via radio en teevee dat allemaal mee te moeten maken. Maar gelukkig zijn er ook zenders die andere prioriteiten hebben.

De veruit treurigste en meelijwekkendste bijdrage komt van Karl Marx himself:

KarelMarks | 06-06-13 | 09:34 |

"Maar val niet anderen, bij voorkeur met een bedrijf (zoals ik) lastig met dat je weet ik veel wat gaat doen."

Belachelijker kan iemand ondernemers niet maken, lijkt mij.

Peyronie | 06-06-13 | 10:47

En verder geloof dat de meeste mensen die deelnemen aan dit evenement dit uit de goedheid van hun hart doen, en baat het niet, het schaadt iig ook niet, dus vanwaar al die ophef.

Rest In Privacy | 06-06-13 | 10:37

sjoerdploert | 06-06-13 | 09:42 |
Je maakt een vergissing, kanker kun je niet overwinnen, dat is een verschrikkelijke misvatting die leeft onder simpele zielen, geïntroduceerd vanuit de US door Lance Armstrong en zijn vrienden. Van kanker kun je alleen genezen of doodgaan, het heeft niks met overwinnen of wilskracht te maken, het is een ziekte, geen westrijd.

Rest In Privacy | 06-06-13 | 10:35

Quid, je slaat, zoals in meer reacties al vermeld, de plank redelijk mis. En bovendien is het evenement uitgegroeid tot een evenement waarbij mensen door het gaatje gaan om hun geliefden te eren die deze verschrikkelijke ziekte hebben of hebben overwonnen. Dat geld telt dan echt niet, dat is een extra motivatie om je best te doen. Maar hierbij gaan mensen kapot voor elkaar. En daar moet jij niet ineens zo cynisch over gaan doen.

deministerpresident | 06-06-13 | 10:32

Het geld gaat in ieder geval niet op aan prutsonderzoek of exorbitante salarissen van bestuurders. Dat je geld hebt betekent niet dat het ook meteen op moet (hallo, elke overheid in NL).
Bovendien krijg je op deze manier misschien nog wat rente over het geld, kun je nóg meer onderzoek betalen.

KropjeSla | 06-06-13 | 10:28

is het misschien een idee een inzamelingsactie te houden voor de overheids begroting? lijkt mij een strak plan, dan zijn we er in ieder geval zeker van dat dat geld wel op gaat ;)

pistolentommy | 06-06-13 | 10:18

@ Red mij niet | 06-06-13 | 10:07 | + 0 -

Ja, daar heb je gelijk in. Wat is er trouwens mis met onze "onderzoekers" dat ze maar geen aanvragen meer indienen omdat ze de procedure "te ingewikkeld" vinden?

Waarom lijkt tegenwoordig apathie de enige gepaste reactie op iedere tegenslag?

Sint Pauper | 06-06-13 | 10:14

Prima als ze streng selecteren. Er wordt al veel te veel geld over de balk gesmeten met zinloos medisch onderzoek.

Hulde voor de stichting die liever de tijd neemt tot er iets degelijks voorgesteld wordt in plaats van "Hier heb je gratis geld, lalala" te schreeuwen en vervolgens met glimmende bek in popie-jopie programma's met een cheque te gaan zwaaien.

Red mij niet | 06-06-13 | 10:07

Quid ziet liever dat de opbrengst ieder jaar binnen een paar maanden zo snel mogelijk over de balk gesmeten wordt aan allerlei vage projecten, begrijp ik.

LastShadowPuppet | 06-06-13 | 10:05

Calvin Candie | 06-06-13 | 09:48 | + 0 -
Goed comment helaas parels voor de rode zwijnen

Zatkniss | 06-06-13 | 09:59

St pauper, komt door de app, dan wil ie niet weg en klik ik toch maar weer. Beetje dom idd. Wel plezier maar ook veel emoties. Ben hier voor mijn dochter die een half jaar geleden is overleden aan kanker :(

sjoerdploert | 06-06-13 | 09:58

"onze hoofd"? Serieus Kwid?

Willem VanDer Decken | 06-06-13 | 09:54

-1 voor de dubbels, Sjoerd. Have fun daar, hè. Opgeven is geen optie, en shit.

Sint Pauper | 06-06-13 | 09:53

-weggejorist-

sjoerdploert | 06-06-13 | 09:51

-weggejorist-

sjoerdploert | 06-06-13 | 09:51

Haha st Pauper inderdaad gewoon niet normaal meer ;)

sjoerdploert | 06-06-13 | 09:51

hendrik j. | 06-06-13 | 09:16 | + 1 -
Waarom denk je dat medicijnen zo duur zijn? Je kan er 8 jaar maar geld op verdienen, want na het aflopen van het patent krijg je generieken. Echter kost het 20 jaar plus, voor een medicijn ontwikkeld is, incl peperdure trials waarbij de heilig verklaarde doktoren enorme bedragen in hun zakken steken. en maar 1% van de ontdekte moleculen maakt het tot een eind product. Qua R&D kost het OOK miljarden.

De industrie is zeker niet heilig, maar zonder de industrie ook geen ontwikkeling.

Calvin Candie | 06-06-13 | 09:48

Turrukje | 06-06-13 | 09:10 | + -1 -
Oh ja een heel dorp vol bij mijn moeders familie in de buurt van gomel. Gevalletje Tsjernobyl hè.

Zatkniss | 06-06-13 | 09:48

Ik ben gestopt met lezen bij "net zo fictief als de Holocaust".

EddieS | 06-06-13 | 09:45

@ sjoerdploert | 06-06-13 | 09:42 | + 0 -

Tamelijk ongewoon, hoe vaak jij "gewoon" gebruikt in een post van een kleine 3 volzinnen.

Sint Pauper | 06-06-13 | 09:44

Alpe d'HuZes is gewoon een fantastisch evenement en is veel meer dan geld ophalen. De deelnemers fietsen of lopen voor de mensen die ze aan kanker hebben verloren, omdat ze de ziekte overwonnen hebben of puur voor de prestatie. Uiteraard moet het geld goed besteed worden en daar moet ook controle op zijn. De basis van de organisatie is goed met een superstrak antistrijkstokbeleid. Als deelnemer kost het je ook gewoon veel geld en betaal je hier op de berg ook gewoon voor alles al zijn ze daarin gesponsord zodat er gewoon niks te halen is voor graaiers. I love it!

sjoerdploert | 06-06-13 | 09:42

@ jemagookniksmeer | 06-06-13 | 09:35 | + 2 -

Bedankt! Toch gek dat ik al snel op minkudo's kom te staan.

Sint Pauper | 06-06-13 | 09:39

@God Zelf | 06-06-13 | 08:32 | + 3 -
Stuur ze gewoon 40 jaar de woestijn in dan... zal ze leren!

Kobus Kloothamer | 06-06-13 | 09:35

Sint Pauper | 06-06-13 | 09:18 | + -5
Helemaal mee eens.
Had het zelf niet beter kunnen verwoorden.
Feel-good industrie voor gutmenschen.

jemagookniksmeer | 06-06-13 | 09:35

Rot toch op met de achterlijke charity gesport. Of je gaat sporten en betaalt dat zelf. En/of je geeft aan goede doelen en doet dat zelf. Maar val niet anderen, bij voorkeur met een bedrijf (zoals ik) lastig met dat je weet ik veel wat gaat doen. En als een slak mee omhoog kruipen de berg op. Vooral voor je eigen privé feestje of ego. Farizeeërs dus. En fietsen kunnen de meesten ook niet. Dat soort volk rij zelfs ik compleet zoek. Heeft nog nooit een koers gereden.

KarelMarks | 06-06-13 | 09:34

-weggejorist-

Robvanrubber | 06-06-13 | 09:25

Als kanker genezen is komt er vast wel weer een andere enge ziekte hoor. Iets met natuurlijke selectie.

Zuidpoolvogel | 06-06-13 | 09:21

@Turrukje | 06-06-13 | 08:20
Gewoon overheen lezen. De strekking van jouw comment komt ook met dat woordje prima over hoor.

qutrex | 06-06-13 | 09:19

Liefjes van GS,

Neen, dit maakt jullie geen cynische kleaudtzakken. Ik vind het niet meer dan normaal dat er bij het zoveelste staaltje Goede-Doelen-porno wat kritische kanttekeningen worden geplaatst. Het zal wel weer het geijkte verhaal zijn van een evenement dat kleinschalig begon (met zijn 30'en tegen die berg op stoempen op een kammetje bananen en het opgehaalde geld in een collectebus gooien) en dat nu uitgemolken wordt als feel-good evenement voor "Goed Volk" compleet met hipsters die er al weken over mekkeren, twibbons, "gewoon maar doorgaan, hè"-roepers en overige exhibitionistische nepfietsers. Zum kotzen! Van dat volk dat het hele jaar schijt op Frankrijk maar het dan tijdens de Tour de France ineens het mooiste land van de wereld vindt. Windvanen zonder stokje.

Mag ik mij daarnaast even afvragen waar al die miljarden blijven die de afgelopen, pakweg, 30 jaar aan kankeronderzoek zijn gespendeerd? Met alle Pink Ribbons en Alpe d'huZessen en wat dies meer zij, had elke vorm van kanker toch al op zijn minst gereduceerd moeten zijn tot het ongemak van een hardnekkige verkoudheid? Of ben ik nu te naïef? Zo ja, dan is dat te wijten aan de emtionele chantage van de organisatoren van dergelijke evenementen die me keer op keer op het hart drukten dat met mijn (gulle) gift de genezing een stuk dichterbij komt.

Sint Pauper | 06-06-13 | 09:18

sorry,sorry een keer is genoeg.

hendrik j. | 06-06-13 | 09:17

-weggejorist-

hendrik j. | 06-06-13 | 09:16

calvin candle, oei calvin wat een ontroerende naiviteit, je vergoeilijkt een industrie die leeft van het duur houden tot bijna onbetaalbaar maken van hun produkten.

als er geen enge ziektes zouden bestaan, zouden zij deze uitvinden.

hendrik j. | 06-06-13 | 09:15

Tarak | 06-06-13 | 08:22
En jij denkt: als een ziekenhuisdirecteur het zegt, dan zal het wel waar zijn...

De echte Stolwijker | 06-06-13 | 09:15

Ja, cynische klootzakken zijn jullie. De hele tijd de mond vol over roken dit en dat eigen keuze (yeah right) en hier een beetje hypocriet doen over longkanker.

roze_bril | 06-06-13 | 09:15

'Camaraatschap' volgens Koot en Bie

CaseIf | 06-06-13 | 09:13

@Turrukje | 06-06-13 | 09:10
Ja (wordt mijn mening nu meer gewaardeerd?), des te meer frusterend dat er 37 miljoen euro op de plank blijft liggen. Geef dat geld uit, ook al zijn de uitkomsten van het betreffende onderzoek te onzeker of te fundamenteel.

kapotte_stofzuiger | 06-06-13 | 09:13

Zatkniss | 06-06-13 | 09:01 |
Die zitten met een blik hollandiabier op een klapstoel buiten van hun uitkering te genieten.
Heeft trouwens niets met politieke correctheid te maken. Ooit kanker van dichtbij meegemaakt?

Turrukje | 06-06-13 | 09:10

@Mike Oxlong | 06-06-13 | 08:59 Oh dat wist ik niet, ik ken de 'bloggers' van GS niet. Ik 'volg' ze op Twitter, maar kennelijk is de idylle niet wederzijds.

Not Muhammad | 06-06-13 | 09:10

Aanvragen voor sponsoring van onderzoek dienen natuurlijk kritisch bekeken te worden. Na verstrekking van gelden dient het onderzoek echter ook gemonitored te worden, en dat gebeurt nauwelijks in de praktijk. Voortgangsverslagen? Nauwelijks. Eén x per jaar een verslagje is eerder regel dan uitzondering.

De gezondheidszorgwetenschap is geen vetpot. Bij elk onderzoeksproject moet gevochten worden voor de financiering er van. En dan ben je als onderzoeker, in dit geval, inderdaad afhankelijk van KWF, Sisters of Hope, PinkRibbon. Die eerste twee zijn nog redelijk transparant, kundig en betrouwbaar, die laatste echter naar mijn mening een stukje minder.

Kloof2012 | 06-06-13 | 09:08

kapotte_stofzuiger | 06-06-13 | 08:58 | + 0 -
De politieke correctheid schijnt vanmorgen te heersen. Waar blijven de vaste reaguurders ?

Zatkniss | 06-06-13 | 09:05

@Zatkniss | 06-06-13 | 09:01
Die zijn met de fiets onderweg naar Frankrijk?

kapotte_stofzuiger | 06-06-13 | 09:04

kapotte_stofzuiger | 06-06-13 | 08:58 | + 0 -
De politieke correctheid schijnt vanmorgen te heersen. Waar blijven de vaste reaguurders ?

Zatkniss | 06-06-13 | 09:01

@Zuidpoolvogel | 06-06-13 | 09:00
De centrifuge draait al (nog 5 minuten).

kapotte_stofzuiger | 06-06-13 | 09:01

kritisch met andermans geld omgaan is wat ze doen. En da tis wel goed. Er zijn vele goede doelen voor zieke mensen en dan met name kinderen

en ik denk dat daar overal veel gedl blijft liggen.

Veel wetenschappers willen niet omschrijven wat ze willen onderzoeken en dan komt er ook geen aanvraag.

dolffie | 06-06-13 | 09:00

Zeg Kapotte_stofzuiger, ga jij is gauw verder met je onderzoek ipv doelloos reaguren.

Zuidpoolvogel | 06-06-13 | 09:00

Not Muhammad | 06-06-13 | 08:49

Journalist? Journalisten doen onderzoek, stellen vragen -soms zelfs prangende- plegen hoor en wederhoor met betrokkenen. Af en toe staat journalisten zelfs aan het front en typen stukjes tijdens zware beschietingen.

Geenstijl heeft daarentegen alleen bloggers in dienst. Dat zijn jongens en meisjes wiens enige kwaliteit bestaat uit een rudimentair begrip van Google en zonder enige zelfreflectie verscholen achter een fictieve naam cynische schoolkrant prietpraat uitslaan. En zich zelf daarom relevant vinden.

Zit best nog verschil in.

Mike Oxlong | 06-06-13 | 08:59

Een schande is het! Dat geld moet gewoon uitgegeven worden en achteraf kijken we wel of het terecht was. Ik heb nog een paar Bulgaarse vrienden die samen met het hele dorp gedegen kankeronderzoek doen. Ik denk dat ze met zo'n 20 miljoen hele goede dingen kunnen doen.

Dampert | 06-06-13 | 08:59

Geenstijl ziet graag dat er 37 miljoen euro verdampt over de rug van kankerpatiënten en de mensen die zich hiervoor hebben ingezet?

NatteDraak | 06-06-13 | 08:59

"Het KWF dat de ingediende onderzoeksprojecten beoordeelt, erkent tegenover het FD dat de procedures voor het aanvragen van subsidie TE WENSEN OVER LAAT. Het systeem is INGEWIKKELD, de selectiecriteria zijn ONDUIDELIJK en de doorlooptijd tussen vooraanmelding en voorstel is vaak TE LANG."
Dat zegt het Financieel Dagblad/NOS, niet Quid.

kapotte_stofzuiger | 06-06-13 | 08:58

Ik ben het aak net je eens Johnny maar deze keer sla je de plank goed mis.
Dit is echt niet een over-de-rug van actie maar een oprecht humanitair event voor mensen die strijden tegen deze gruwelijke ziekte èn ter nagedachtenis aan hen die zijn overleden.

Ook voor het anti strijkstok beleid heb ik niets meer dan lof.
www.opgevenisgeenoptie.nl/antistrijkst...

wakkere_nederlander | 06-06-13 | 08:57

-weggejorist-

Polipitator | 06-06-13 | 08:57

Jammer, dit artikel op deze dag! Heel terecht dat alpe d;Huzes kritisch is en niet zomaar aan Jan en allemaal gelld geeft. En echt lomp om juist vandaag met zo'n ongefundeerd meninkje te komen.

-hev- | 06-06-13 | 08:56

Dit jaar zoals elk jaar gaat mijn vakantiegeld grotendeels weer naar de kankerpatiëntjes die slachtoffer zijn van Tsjernobyl. Aldaar geen decadent gezeik over klinie clowns of doe een wens, gewoon er voor zorgen dat die weesjes drie per dag eten krijgen en in bed kunnen liggen. Die 39 miljoen kunnen daar goed besteed worden

Zatkniss | 06-06-13 | 08:55

Is er eindelijk een organisatie die goed controleert waar het geld naartoe gaat, is het weer niet goed.

henriette | 06-06-13 | 08:55

Als ze het opmaken aan pruts onderzoek is het ook niet goed. Misschien moeten de subsidie graaiers hun aanvragen eens wat beter onderbouwen. Overigens het feit dat je geld hebt betekent nog niet dat het meteen op moet.

3Xniks | 06-06-13 | 08:54

Voor elke minkudo een maand vertraging.
*spuugt in celassays van collega*

kapotte_stofzuiger | 06-06-13 | 08:54

Alp-me-zus.

Zjak Kwak | 06-06-13 | 08:52

Ik verdien dagelijkse bijna 2 keer modaal met kankeronderzoek, maar krijg ik daarvoor een TV-programma?

kapotte_stofzuiger | 06-06-13 | 08:51

Hebben de Finnen trouwens ook gestort ? Die hebben hun mond altijd vol over K**ker.

Kamervraag | 06-06-13 | 08:50

Ah, de eerste verontwaardigde reacties zijn al binnen.
Jezelf verrijken over de rug van een chemo-patiënt is geen punt. Maar o wee de journalist die er wat van zegt. Foei foei.

Not Muhammad | 06-06-13 | 08:49

Johnny doe jij is publiekelijk sorry zeggen

Zuidpoolvogel | 06-06-13 | 08:48

Mijns inziens wordt hier de plank volledig misgeslagen. Prioriteit één voor Ad'6 is dat het geld volledig strijkstokvrij aan onderzoek naar kanker wordt besteed. Dat daarbij ultra-kritisch naar aanvragen wordt gekeken is alleen maar prima. Ook is het niet zo dat dit geld op één of andere manier verdampt, het blijft klaarliggen voor eerlijk en gedegen onderzoek.

Mark Smith | 06-06-13 | 08:48

Mijns inziens wordt hier de plank volledig misgeslagen. Prioriteit één voor Ad'6 is dat het geld volledig strijkstokvrij aan onderzoek naar kanker wordt besteed. Dat daarbij ultra-kritisch naar aanvragen wordt gekeken is alleen maar prima. Ook is het niet zo dat dit geld op één of andere manier verdampt, het blijft klaarliggen voor eerlijk en gedegen onderzoek.

Mark Smith | 06-06-13 | 08:48

Professor Superhirn | 06-06-13 | 08:34
En daar gaat het al fout bij de meeste Nederlanders. 143k en jij zegt dat dat geen graaien is? We praten hierover een stichting, gebaseerd op donaties! Het moraal van de meeste Nederlanders is al zo verkankert dat dit soort uitwassen al normaal worden bevonden.

Smarties | 06-06-13 | 08:48

Nou, dan geef ik voortaan alleen nog maar aan Pink Ribbon! Oh wacht...

Fopspeen | 06-06-13 | 08:47

Jammer dat je de plank (alweer) mis slaat.... er wordt geen geld verband, dat is het goede nieuws!

Hoorde laatst op tv (P&W en DWDD) een onderzoeker melden dat er een doorbraak was in het kankeronderzoek, iets wat te maken had met het in kaart brengen van het menselijk DNA.... deze man beweerde dat in principe iedere kanker te genezen is.... wellicht kan een groot deel van het geld hierin worden gestopt om dit verder te onderzoeken.

Fatwabuster | 06-06-13 | 08:47

Bleh negatieve Geenstijl kleuterstukjes. Goede reaguursels though

AmsterdamsTrots | 06-06-13 | 08:46

Stort die 37m op de rekening van burzynski, is iedereen volgende maand kankervrij

dikkepiemol | 06-06-13 | 08:43

Als er zoveel geld ligt en er blijkbaar al gigantische budgetten zijn zoals ik hiervoor las, waarom dan niet wat van dat geld overhevelen naar onderzoek naar andere ziekten?

sinar2 | 06-06-13 | 08:42

sluitspier niet kringspier....

spuitje11 | 06-06-13 | 08:42

"net zo fictief als de Holocaust"?
Ik neem aan je bedoelt dat we in een realiteit zouden leven waarin de Holocaust niet gebeurd is, maar zoals het er nu staat lijkt het alsof je de Holocaust ontkent. Misschien is het met jouw beperkte taalvermogen veiliger om de Holocaust maar helemaal niet te noemen, die kom ik toch al veel te vaak onnodig tegen in jouw stukjes.

Tapu | 06-06-13 | 08:42

Misplaatste column. Het gaat niet enkel om geld, maar om het gevoel van de mensen die ooit iets met de ziekte te maken hebben gehad.

Tegen om tegengekuid te laten horen is een zwaktebod hier

TobiasG | 06-06-13 | 08:42

Maak Gewoon Geld Over. Ik word knettergek van al die goede doelen porno.

Not Muhammad | 06-06-13 | 08:40

'... net zo fictief als de Holocaust.' Wat is dat nou weer voor flauwekul Quid?

thebra | 06-06-13 | 08:39

Michel Rudolphie, KWF Kankerbestrijding, € 143.221-

Dat was het salaris van de bestuurder vorig jaar.
Of u nog een €1 voor onderzoek kunt missen, volgens mij kun je voor dat bedrag aardig wat onderzoek doen...

ElMatadero | 06-06-13 | 08:39

Is Ald d'huZes gister niet al begonnen Quid...?

Wim-Lex | 06-06-13 | 08:38

Er wordt door Ad6 niet of zeer beperkt geïnvesteerd in onderzoek naar medicijnen. Dit is iets wat door het KWF wel gedaan. Het geld wordt ook niet klakkeloos overgemaakt naar het KWF. Ze hebben zo veel te besteden dat ze zelf met deskundige hulp onderzoeken uit kunnen kiezen die passen bij de missie die Ad6 heeft, namelijk "anderen faciliteren en inspireren om goed, gelukkig en gezond te leven met kanker". Wat dat betreft heb ik meer vertrouwen in war Ad6 doet als in wat het KWF doet. Daarnaast blijft er bij Ad6 niets aan de strijkstok hangen. Dat is in de huidige discussie over goede doelen ook wat waard.
Ik heb zelf 3 keer meegedaan, het was erg indrukwekkend. De kermis en het carnaval slaan je er op het moment dat het echt moeilijk wordt doorheen. Voor mij persoonlijk was het naast fundraising is het ook een symbolisch stukje verwerking van een verlies in mijn naaste omgeving.

hoorn1976 | 06-06-13 | 08:38

Faalstukje Geenstijl, echt een faalstukje!

Zuidpoolvogel | 06-06-13 | 08:36

In de link staat dat het KWF op de hoogte is van het probleem en dat de procedures dit jaar aangepast gaan worden. Maar ja, dat zetten we er gemakshalve maar niet in het hoofdartikel, er moet natuurlijk wel wat te zeiken zijn op de vroege ochtend.

Mr. Bigglesworth | 06-06-13 | 08:36

Ik mis wat uitleg over WAAROM dat geld nog niet is uitgegeven. Misschien worden er, zoals gebruikelijk in de wetenschap, buitenlandse referenten gebruikt om onderzoeksaanvragen te beoordelen. En dan wordt een kwalitatief minder goede aanvraag snel afgewezen, ja. Gelukkig maar - liever dat geld voor echte toppers bewaren dan onderzoekers die dat geld besteden aan prutsonderzoek.
De directeur van KWF verdient volgens de website 145 k€, onder de Balkenende norm, dus met graaien zal het waarschijnlijk ook niet veel te maken hebben.
Onnodig zuur sausje over een mooi initiatief als je het mij vraagt, Quid.

Professor Superhirn | 06-06-13 | 08:34

Wat zijn juliie toch cynische kloodtzakken.

God Zelf | 06-06-13 | 08:32

@gezwel nee maar je kan wel selecteren.
Ik geef liever 20 euro aan de stichtingen mega meike dan 2 euro aan de dierenbescherming.
En bij mega meike weet je waar het geld voor gebruikt voor gaat worden.
Veel goede doelen zijn mij te schimmig.

chiel_labiel | 06-06-13 | 08:32

Zoek eens op wat de topbestuurders van de top10 goede doelen in Nederland krijgt, dan kom je erachter waarom mensen geen stuiver meer geven.
Zelf help ik ook liever iemand persoonlijk i.p.v. via een goed doel waar een x-bedrag aan de strijkstok blijft hangen.

ElMatadero | 06-06-13 | 08:31

Geld inzamelen voor kankeronderzoek: Niks mis mee. Maar wat heeft die Alpe d'Huez er mee te maken?

VanBukkem | 06-06-13 | 08:29

Fantastisch dat die 37 miljoen nog ergene op een plank ligt.
Normaal zou het ergens aan een strijkstok hangen.

Herr Vorragend | 06-06-13 | 08:28

Het geld zou natuurlijk ook gebruikt kunnen worden om eens en voor altijd verkoudheid de wereld uit te helpen... Helaas bekt Alpe d'ruipneus wat minder.

Epibrateur | 06-06-13 | 08:28

@Chiel_labiel
Oh, want dan weet u wel zeker dat het geld op de bedoelde plaats van bestemming komt?

Gezwel | 06-06-13 | 08:28

Wat zijn we weer lekker naief zeg.
Alsof het de eerste keer is dat een of andere liefdadigheidsorganisatie op een berg gratis geld is gaan zitten.
Wee blij dat ze er geen beurshandelaartje mee zijn gaan spelen.
Nog een paar van dit soort rare gevallen en mensen houden vanzelf wel op met geven aan goede doelen.

spoilerfreak | 06-06-13 | 08:27

Jaa... én? Geenstijl gaat nu naïef doen over de verdeling van knaken binnen de goede doelen organisaties?

lldbhnger | 06-06-13 | 08:27

En daarom geef ik zeer beperkt aan goede doelen. En als ik geef gewoon in de collectebus of een eenmalige storting.
En ik geef al helemaal niks aan zielige diertjes en aan verre landen want daar is nog minder controle op dan op stichtingen in Nederland.
Bedroevend dat goede doelen zo werken....

chiel_labiel | 06-06-13 | 08:26

Sorry, Quid, maar hier ga je denk ik toch even de fout in. Strenge voorwaarden zijn juist goed, het zorgt ervoor dat het geld in ieder geval niet bij nutteloos onderzoek belandt. Wel bijzonder, normaal is het altijd gezeik als dit soort gelden makkelijk en snel worden weggegeven. Nu worden er een keer strenge eisen gesteld, is het ook gezeik.

DeChinees | 06-06-13 | 08:25

Overigens is dit een stichting zoals het hoort, iedereen doet het voor nop. Zijn een hele hoop mensen die daar een voorbeeld aan kunnen nemen.

www.opgevenisgeenoptie.nl/media/overad...

gristen | 06-06-13 | 08:23

En zo blijkt maar weer: die goede doelen naaien de boelen harder dan de farmaceutische industrie. Want uitgerekend die farmaceutische industri, die uitgekotst wordt, die investeerd het meeste aan onderzoek. Ja, om er zelf rijker van te worden, maar ook om de patienten te helpen.

Calvin Candie | 06-06-13 | 08:23

Een ziekenhuisdirecteur legde mij ooit uit dat kankeronderzoek om komt in het geld. Meer geld naar kankeronderzoek is echt domste van het domste.

Dit geld is alleen bedoeld voor het in stand houden van de machtspositie van het KWF en hun werknemers een goed salaris te geven. Stivoro draait overigens voor een belangrijk deel voor rekening van het KWF. Mensen halen geld op om vervolgens door dubieuze organisaties als Stivoro in hun vrijheid beperkt te worden.

Ook leuk: dochter van directeur KWF mag gewoon woordvoerder gezondheidszorg zijn bij het CDA. In een beetje democratie zou men gezegd hebben: Nee, dat moeten we niet doen om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. In Nederland bij de Tweede Kamer kan dat gewoon, want je moet vooral aardig tegen elkaar blijven, ook al ziet iedereen dat het gewoon principieel fout is om haar op die positie te zetten.

Tarak | 06-06-13 | 08:22

En de pensioenen dan van al die warme zielen op de payroll, heeft iemand daar wel eens aan gedacht?!

louis9608 | 06-06-13 | 08:22

Dat hele Alpe d'HuZes lijkt wel een grote carnavalsoptocht tegenwoordig. Met hun malle petjes en geschminkte gezichten. Waar is de waardigheid van dit in de basis mooie evenement gebleven? *Excusez le nickname overigens*

Gezwel | 06-06-13 | 08:22

@Turrukje | 06-06-13 | 08:19
Geen enkele reden waarom aanvragen niet kunnen worden beoordeeld voordat de inzameling plaats vindt. Gewoon eerder beginnen.

Godsammekraken | 06-06-13 | 08:21

Ik snap niet wat het woord betalen daar in mijn zin doet.

Turrukje | 06-06-13 | 08:20

Dat is inderdaad vreemd en verdient nader onderzoek / uitleg. Alpe D'Huzes smijt in elk geval niet met geld om er overal vette directeurssalarissen mee te sponsoren en daarmee zijn ze vrij uniek in de goededoelenindustrie.

James Lastig | 06-06-13 | 08:19

De leed- en schuldindustrie die handel in aflaten blijkt? Waarbij de effectiviteit hooguit 2% bedraagt?

Meen toch dat we dit al een beetje wisten.

Godsammekraken | 06-06-13 | 08:19

Het blijft niet liggen Quid. Het duurt alleen lang. Ze moeten betalen streng zijn en beoordelen kost tijd. Als er een keer iemand ten onrechte subsidie krijgt zijn jullie de eersten die hier moord en brand schreeuwen.
En dit soort berichten zijn schadelijk en respectloos voor al die mensen die zich zo hebben ingezet deze week, voor een naaste of zichzelf..

Turrukje | 06-06-13 | 08:19

Het blijft niet liggen Quid. Het duurt alleen lang. Ze moeten betalen streng zijn en beoordelen kost tijd. Als er een keer iemand ten onrechte subsidie krijgt zijn jullie de eersten die hier moord en brand schreeuwen.
En dit soort berichten zijn schadelijk en respectloos voor al die mensen die zich zo hebben ingezet deze week, voor een naaste of zichzelf..

Turrukje | 06-06-13 | 08:19

Ik weet niet hoe anaal ze zijn met toekennen van gelden, maar ik zou het ook vervelend vinden als er miljoenen naar Jomanda-achtige types zou gaan.

MarcS | 06-06-13 | 08:18

Wat hebben ze nog nodig bij het Prinses Maxima kankercentrum?

gristen | 06-06-13 | 08:17

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl