Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

KOELVLOEISTOF IS MOORD!

noooooooonotthegas.jpg Chemische scoop van NRC & RTL. Nederland exporteert al jarenlang glycol (wiki) naar Syrië. Daarmee maak je onder andere koelvloeistof voor autoradiatoren en hydraulische systemen. En natuurlijk VX- en/of mosterdgas. WAT? Mosterdgas? VX? CHEMISCHE WAPENS! DAT KAN NIET EN DAT MAG NIET! Wie is deze nieuwe Frans van Anraat (1), die al jarenlang Bashar al Assad bijstaat in het fabriceren van tot op heden nog nergens aangetroffen of bewezen gebruikte chemische oorlogstroep die hij tegen zijn arme burgerbevolking ingezet zou moeten hebben om de explosieve verontwaardiging over zijn gevoerde beleid internationaal naar compleet nieuwe en tot op heden niet verkende levels te tillen? De Autoriteiten hier te lande doen er het zwijgen toe en de uitvoer ging via Antwerpen, dus IEDEREEN ZIT IN HET COMPLOT. Echt. Hier een obligate opmerking over hoe het vreselijk, schandalig alsook een nieuwe schandvlek op onze toch al dubieuze nationale handelsgeschiedenis betekent als Nederland echt troep aan Assad verkocht heeft waarmee hij dodelijk gifgas blijkt te hebben gemaakt. En goed speurwerk in vrachtbrieven en zo. Maar zolang er nog geen vluchtige WMD's in lekkende vaten in ondergrondse bunkers zijn aangetroffen met Nederlandse vlaggetjes + een kaartje 'Van Bashar - AFBLIJVEN!' er op, believen we de hype nog even niet. Kom op zeg, is het de Syriërs nou ook al niet meer gegund om hun auto's in de winter normaal te kunnen starten? ANP: RTL levert recept voor mosterdgas aan Syrië. Update: Ja hallo RTL. Eens online, altijd online. ReceptSPIEGEL.

Reaguursels

Inloggen

@kees1960 | 23-05-13 | 06:44
Je leest nogal slecht. Het is geen rocket science om glycol te maken. De vervolgstap naar mosterdgas is een ander verhaal. Of je dit soort spul mag leveren is een grijs gebied. Dat je geen afluisterapparatuur levert aan de Syrische geheime dienst lijkt me veel voor te zeggen. Maar blocknotes en paperclips? Dat is de categorie waar glycol in valt.

Godsammekraken | 23-05-13 | 08:33

@Godsammekraken | 22-05-13 | 13:00.
Mogelijk 'slechts een ingredient' maar dat geldt ook voor het door vam Anraath geleverde thiodiglycol. En als het 'geen rocketscience' is om daar mosterdgas van te maken, dan kan dus ook de nederlandse staat dat weten en zijn ze medeplichtig

kees1960 | 23-05-13 | 06:44

Ik doneer met alle liefde al de koelvloeistof die ik heb aan Assad. Zolang hij hiermee al de Jihadis mee omzeep helpt.

Boze massa | 23-05-13 | 02:38

@lilluke halve hoan | 22-05-13 | 22:16

Velgenontstopper?

Dr. Doom | 22-05-13 | 23:24

@mois | 22-05-13 | 20:54
Weet je wat je met gootsteenontstopper (NaOH) en velgenreiniger (GBL) kunt maken ?

lilluke halve hoan | 22-05-13 | 22:16

@Jan-Joris-Jaap-Joop | 22-05-13 | 13:31
verhoog de druk(radiator) en het kookpunt gaat ook omhoog dacht ik.
Glycol voorkomt gewoon bevriezing dacht ik.
Ik denk gewoon te veel, denk ik.....

lilluke halve hoan | 22-05-13 | 22:07

@Eric Blair | 22-05-13 | 13:09
Van de mosterdsoorten is mosterd van zwart mosterdzaad het scherpste.

lilluke halve hoan | 22-05-13 | 22:01

@ganzo | 22-05-13 | 13:05
O ja joh?
1 oz Absolut® vodka
1 oz Southern Comfort® peach liqueur
1 oz Blue Curacao liqueur
top with cranberry juice
ice

Ik kom geen glycol tegen .....

lilluke halve hoan | 22-05-13 | 21:57

Ik ga mijn garage aanklagen. Ze hebben antivries in mijn auto gedaan.

Rest In Privacy | 22-05-13 | 21:31

FF plakken

Nitroglycerine

Knap gezocht, je hebt het gevonden, de productie van nitroglycerine. De reden dat dit 'project' van mij niet op de hoofdsite staat is omdat het maken en/of in bezit hebben van nitroglycerine nou niet bepaald legaal en helemaal veilig is. Heeft mij niet tegengehouden, jouw, als je geen kennis van zaken hierover hebt, hopelijk wel. Aan de hand van foto's die ik gemaakt heb zal ik zo goed mogelijk proberen uit te leggen hoe het in z'n werk gaat.

Eerst maar eens even wat meer over de stof. Nitroglycerine is een stroperige olieachtige vloeistof bij kamertemperatuur. Hoewel het er erg onschuldig uitziet is het de werkzame stof in dynamiet. Nitroglycerine werd voor het eerst geproduceerd door de Italiaan Ascanio Sobrero in 1846. De productie ervan werd geperfectioneerd door de Zweedse scheikundige Alfred Nobel. Hiernaast is de structuurformule te zien. Iemand met een beetje scheikundige achtergrond kan al zien dat dit nooit stabiel kan zijn. Een flinke klap of hoge temperatuur zorgt voor een kettingreactie in de stof waarna het in zéér snel tempo uit elkaar valt in eenvoudigere stoffen. kortom: kaboem!

Dat explosief uit elkaar vallen gebeurt volgens deze reactie:

4 C3H5(NO3)3 (l) --> 12 CO2 (g) + 10 H2O (g) + 6 N2 (g) + O2 (g)

De ontstane gassen hebben 1500 maal het volume van de oorspronkelijke vloeistof! Dit verklaart de enorme explosieve kracht. De schokgolf plant zich bij een explosie met 20 maal de geluidssnelheid voort!

Voordat we daadwerkelijk nitroglycerine gaan maken, eerst even iets belangrijks:

!! Waarschuwingen vooraf !!

? Besef goed waar je aan begint en wat de risico's (kunnen) zijn.
? Neem alle tijd, nooit jagen. Eerst denken, dan doen.
? Zorg ervoor dat al het gebruikte glaswerk perfect zuiver is. Vervuilingen maken nitroglycerine nog instabieler.
? De uitgangsstoffen zijn zéér sterke zuren. Zowel gemengd als ongemengd zijn ze zeer gevaarlijk.
? Dampen die vrijkomen tijdens reacties zijn zeer gevaarlijk. Ze irriteren de huid, ogen en luchtwegen
? Laat de temperatuur tijdens reacties nooit boven de 25 graden uitkomen. Constant koelen en roeren
? Nooit vuur of elektriciteit in de buurt, dit zijn allemaal mogelijk ontstekingsbronnen.
? Denk van tevoren goed na over de opslag van het spul wanneer het klaar is. De plaats moet zo koel mogelijk, donker, en trilling- en schokvrij zijn.
? Gaat er iets mis of vertrouw je iets niet, stop meteen!
? Alles waar ik nog niet aan gedacht heb, maar wat voor jezelf niet in de haak lijkt, stop meteen!

En dan nu de productie van dit eigenlijk toch wel zéér gave spul. Mijn uitgangsstoffen:

Idealer wijs zouden de concentraties salpeter- en zwavelzuur nog hoger moeten zijn, maar dit werkt ook. Hoewel, de concentraties zijn al gevaarlijk hoog! De reacties lopen wat langzamer en de uiteindelijke opbrengst is minder. Dat eerste is trouwens geen nadeel!

Ten eerste moeten de beide zuren gemengd worden om zogenaamd nitreerzuur te maken. Het zwavelzuur wordt in een goed zuiver gemaakt bekerglaasje gegoten:

Nog niets aan de hand. Nu wordt er voorzichtig salpeterzuur bij gegoten. Let op wat er met de temperatuur gebeurt!

Zoals hiernaast te zien is liep de temperatuur binnen een halve minuut op tot 36.6 graden Celsius! De oplossing kreeg het heet en ik ook. Niet veel later begon er damp vrij te komen, en moest ik me naar de kraan haasten om te koelen:

Na het koelen werd de zaak gelukkig niet meer opnieuw zó heet. Het was voldoende om het mengsel rustig af te laten koelen 'au bain marie' door het bekerglas in een groter glas met ijswater te zetten. Na een kwartiertje kwam er geen hitte meer vrij, de reactie is afgelopen.

Tijd voor de glycerol, en het gevaarlijkste deel van het experiment! Bij het reageren van glycerol tot nitroglycerine komt enorm veel warmte vrij. Het is zaak die hitte in toom te houden. Boven de 30 à 40 graden Celsius komt er zó veel warmte vrij dat de reactie versneld wordt. Doordat de reactie versneld komt er nog meer warmte vrij, enfin, een kettingreactie die al snel tot een heel groot (explosief) probleem leidt.

De reactie moet dus in toom gehouden worden. Dit kan alleen gedaan worden door het glycerol in kleine hoeveelheden toe te voegen, altijd koelen en ook goed roeren voor menging en een gelijkmatige warmteverdeling. Vooral met dit onderdeel is geen haast geboden, ik heb er twee uur over gedaan om alle glycerol toe te voegen.

Bij het toevoegen van glycerol ontstaat een troebeling in de oplossing, een emulsie. Dit wil zeggen dat er een stof wordt gevormd die niet oplost in water. Nitroglycerine!

Wanneer alle glycerol is toegevoegd wil dat nog niet zeggen dat de reactie afgelopen is. Ik heb het geheel rustig een dag laten staan zodat het eventueel aanwezige glycerol nog verder kan reageren, en de emulsie kan uitzakken. Ook heb ik het geheel in een gewoon glas gegoten, er komt tenslotte nauwelijks warmte meer vrij. Bovendien was het bekerglaasje bijna vol, en had ik dus geen ruimte meer over om de zuren die nog aanwezig zijn later te neutraliseren. Het voorzichtig (explosiegevaar is reeds aanwezig)overschenken:

Het uitzakken duurde langer dan ik verwacht had. Om de een of andere reden werd mijn nitroglycerine een beetje bruin. Ik denk dat het iets te maken heeft met eventuele vorming van stikstofdioxide uit salpeterzuur wat vervolgens oplost in de nitroglycerine. Stikstofdioxide is een bruin gas dat ontstaat wanneer warm salpeterzuur in contact komt met metalen. Kortom de bruine kleur kan het resultaat zijn van kleine vervuilingen door metalen in mijn glaswerk, wat des te meer onderstreept hoe belangrijk het is schoon te werken! Maar dit alles is slechts een hypothese, ik kan het niet bevestigen. Enfin, links het uitzakken na één dag, rechts na twee dagen.

Hoewel er nu nitroglycerine is gevormd is dit nog erg vervuild door de overmaat zuren uit het begin van de proef. Om die zuren te neutraliseren en daarmee ook de nitroglycerine te stabiliseren heb ik gekozen voor ammonia, een prima stof die in bijna altijd gebruikt kan worden om een zuur milieu te neutraliseren zonder dat in dit geval bijvoorbeeld de nitroglycerine daar last van heeft. Te zien is dat de oplossing oorspronkelijk nogal zuur was aangezien het pH-papiertje erg rood gekleurd is.

tot zover

mois | 22-05-13 | 20:54

Belligerence is infectious. The Turks are set to war with Syria, the Chinese are in a feud with Japan, the Jews want to bomb Iran, the Arabs want to rub out Israel, Russia has sent 90,000 troops to Syria, India fights with Pakistan, Greece is tearing itself apart, Spain is in turmoil, Catalonia wants to leave and become independent, and the world is smothered in a tsunami of debt.

The New World Order is the dream of silly old men, impotent men, with little perception or real value. It’s all their illusion. I’ve said before, the first time a bullet goes through the window of the Federal Reserve, the illusion of their feigned grandeur will pop like a soap bubble. It is very possible that the population will not allow themselves to be crushed by lies, and the corruptions of old men.

The desire to control and dominate is a demonic force, deep down it is sexual perversion, like pedophilia (see below), the macho male thrusting himself upon the feminine spirit, attempting to own her and dominate.

by Stuart Wilde

Megalomaantje | 22-05-13 | 16:27

Een non onderwerp. Geen Stijl neemt alsvast een voorschot op de komkommertijd deze zomer.

Schweinchen Dick | 22-05-13 | 16:10

Oh, het alarm komt van splintergroepering D66! Negeren en gewoon doorlopen. En de verontwaardiging is nog selectief ook, zoals gewoonlijk ter linkerzijde: als Den Haag de Amerikanen volgt, is het niet goed, en als we de USA NIET volgen, is het ook niet goed...

Guido | 22-05-13 | 15:11

eerstneukendanpraten | 22-05-13 | 14:22 |

... Soup of mass destruction.

Megalomaantje | 22-05-13 | 15:09

-weggejorist-

J. Kolloßoss | 22-05-13 | 14:51

Kortom, met een beetje kennis van scheikunde (mavo-3 niveau) en vrij verhandelbare chemicaliën kun je gifgas maken? Nou! Zeg! Foei!

Stormageddon | 22-05-13 | 14:41

eerstneukendanpraten | 22-05-13 | 14:22 |

Soup of mass dictruction!!

Megalomaantje | 22-05-13 | 14:27

Vooral de gebakken spekjes niet vergeten, die doen het in de mosterdsoep ook altijd goed!

eerstneukendanpraten | 22-05-13 | 14:22

Een leugen verkoopt beter dan de waarheid... Want wie zit er te wachten op de waarheid? Niemand, toch?

Megalomaantje | 22-05-13 | 14:20

cool

watsinneneem | 22-05-13 | 14:13

rara | 22-05-13 | 14:03 |

Ik stem op mezelf!..

Megalomaantje | 22-05-13 | 14:07

Van welke film de picca is?
The Rock (1996)

Expert Homo | 22-05-13 | 14:03

@Megalomaantje | 22-05-13 | 13:53
Stem je SP of PVV?

rara | 22-05-13 | 14:03

Wacht maar tot Assad exit is, en er een nieuw fijn regime zit...., wat zal men dan gaan piepen...

brutus68 | 22-05-13 | 13:59

Wat is dit voor onsamenhangend geblaat? Aan de ene kant zouden we trots moeten zijn op onze VOC-mentaliteit (of terug naar die roots) aan de andere kant wordt deze mentaliteit op deze wijze de grond in getrapt. Geld is geld. Oorspronkelijke bewoners zijn de klos.

Niks nieuws.

Fungus Amongus | 22-05-13 | 13:56

Men weet dus niet hoe ze Assad van zijn troon moeten stoten en proberen op allerlei zielige manieren een opening te vinden. NWO moet nog maar even geduldig afwachten, vanwaar eigenlijk deze haast, staat de VS op instorten en moet een WOIII de redding zijn??....

Megalomaantje | 22-05-13 | 13:53

Een werkelijk echt goede dictator heeft overal in de wereld atoombommen liggen die onverwachts kunnen afgaan.... Dan pas heb je een scoop als je daar over zou kunnen berichten, voor de rest is het slap geouwehoer.

Megalomaantje | 22-05-13 | 13:50

@hendrikjandetuinman | 22-05-13 | 12:59
Dan heeft u het over Syrië, wat dacht u van alle allahbroeders die hier vrij toegang hebben tot de "doe het zelf zaken", tuincentra's en benzinepompen.

toetanchamon | 22-05-13 | 13:49

Wat een vette scoop van RTL/NRC zeg. Ze laten in hun artikel ook al zien dat je glycerol voor van alles kan gebruiken. Het product van de eerste stap in de reactie kan weer voor 2 andere toepassingen gebruikt worden, na de tweede stap is het ook weer een ingredient voor iets anders... en dan na de derde stap kan je er nog weer eens iets anders mee dan gifgas maken. En dan daarna nog één stap en je hebt een wapen. Kei vet man... misschien maken ze wel heel veel inkt daarzo, hebben ze ook die glycerol voor nodig hè?

Qippie | 22-05-13 | 13:48

Jan-Joris-Jaap-Joop | 13:31
Goh, wat een educatief topic is dit. Ik ben niet zo thuis in de beta-wetenschappen. Ik heb ook nooit geweten hoe je mosterdgas moet maken. Of een atoombom, om maar wat te noemen.

hatari | 22-05-13 | 13:42

Leuk, nu kunnen al die moslim extremisten lekker doe het zelfen met glycol. Mosterdgas voor de knaller en VX voor de bonus prijs.

Gary Gunstone | 22-05-13 | 13:40

Niets aan de hand mensen.
Die koelvloeistof wordt helegaar niet gebruikt voor gifgas.
Hooguit ter koeling van nucleaire centrales waar verrijkt uranium wordt gemaakt.
Niets aan de hand dus mensen.
Gewoon doorlopen.

ZDEV | 22-05-13 | 13:36

Syrie koopt toch gewoon "echte direct klaar voor gebruik" gifgas, wapens en raketten in Iran en Rusland enzo? Dus waarom allemaal moeilijk doen met Glycol??

Martin_rsd | 22-05-13 | 13:34

Ah VX, ik zat al een tijdje te wachten op The Rock II.

Meneer Meeuw | 22-05-13 | 13:34

Mosterdgas is nog maar het begin van alle gruwelijke wapens die je gewoon in de keuken maken kunt.

* snel octrooi aanvraagt op sambalgas *

Kapitein Sjaak Mus | 22-05-13 | 13:34

Ja, ik moest ook hard lachen om deze scoop.

Red mij niet | 22-05-13 | 13:33

Altijd -ook voor zijn veroordeling- voluit Frans van Anraat, maar het blijft Mohammed B.

Slavinc | 22-05-13 | 13:33

hatari | 22-05-13 | 13:25 | + 0
Jazeker, maar ook om de warmtegeleiding te verbeteren en het kookpunt te verhogen tot bijna 140 graden. Dat het het vriespunt verlaagd is slechts leuk meegenomen.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 22-05-13 | 13:31

@logisch | 22-05-13 | 13:28
Water is zelfs een eerste levensbehoefte van oorlogsmisdadigers. Zonder water geen oorlogsmisdadigers.

steven paul | 22-05-13 | 13:30

@Jan-Joris-Jaap-Joop | 22-05-13 | 13:20
Het zit in koelvloeistof om te voorkomen dat die koelvloeistof bevriest snuggerik. (koelvloeistof in een auto/motor is een mengsel van water en glycol. Percentage glycol bepaalt de temperatuur waarop het bevriest)

TheEgg | 22-05-13 | 13:28

@steven paul | 22-05-13 | 13:23 |
Inderdaad!
Het misbruik van de onderbroek van Sharon Dijksma treedt alle wetten, ter bescherming tegen misdaden tegen de menselijkheid, met grote voeten.

Simon de Danser | 22-05-13 | 13:28

Het schijnt dat Unicef daar in het verleden meerdere waterputten heeft geslagen. Zoals hierboven al uitgelegd is water een onmisbaar ingrediënt bij de fabricage van wapens, zowel Chemische als Mechanische!

logisch | 22-05-13 | 13:28

Jan-Joris-Jaap-Joop | 13:20
Maar glycol wordt toch aan koelwater toegevoegd om het vriespunt te verlagen? Of ben ik nou in de war.

hatari | 22-05-13 | 13:25

NRC & RTL zijn overgenomen door PVV en SP stemmers. Wat een ellende.

BroodenSpelen | 22-05-13 | 13:24

@Simon de Danser | 22-05-13 | 13:20
Dat is absoluut tegen de vierde Geneefse conventie. Bij misbruik van de onderbroek van Sharon Dijksma sta je binnen 3 maanden voor het tribunaal in Den Haag.

steven paul | 22-05-13 | 13:23

Dus als ik mijn balpeninkt in zoutzuur stop krijg ik mosterdgas ??

Hobbykip | 22-05-13 | 13:23

Ik snap het probleem niet, zo lang het niet tegen het Westen wordt gebruikt.

Rest In Privacy | 22-05-13 | 13:23

Jemig wat spannend. Past precies in het plaatje. Toevallig heur.

'Divide et Impera'

Stokman | 22-05-13 | 13:21

hatari | 22-05-13 | 13:17 | + 0
Foutje van Van Rossum. Het betreft koelvloeistof en niet anti-vries.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 22-05-13 | 13:20

Koelvloeistof, snelkookpannen etc.
Straks komt er nog iemand met de scoop dat de oude afgedankte onderbroek van Sharon Dijksma voor een duister doel te gebruiken valt.

Simon de Danser | 22-05-13 | 13:20

Vriest het in Syrië dan ook?

hatari | 22-05-13 | 13:17

Gelukkig leveren we ook hakbars aan de andere kant.

ZwarteKater | 22-05-13 | 13:14

OMG panic!!1

Even serieus, glycol is een hele gewone stof en absoluut geen reden om weer het vingertje te heffen. Storm, glas en water.

1nfidel | 22-05-13 | 13:14

In handen van moslims is alles een wapen.

Afgeschminkte Bassie | 22-05-13 | 13:12

Maar wat zeggen pvv en sp stemmers

Bokito ergo sum | 22-05-13 | 13:11

Leveren we dat zoutzuur niet ook gewoon?
Zit ook in allerlei varianten overal in, en wordt gemaakt van de zoutwinning in Friesland.

frank87 | 22-05-13 | 13:11

Ach, sec beschouwd is het hele leven niks meer of minder dan het verplaatsen van dingen.

Cuyahoga | 22-05-13 | 13:10

Wat moet je verder nog toevoegen? Zaanse Mosterd? Of is Moutarde de Dijon beter?

Eric Blair | 22-05-13 | 13:09

Glycol heeft vele toepassingen van ingrediënt in glijmiddel tot 'tegengif' van phenol. Jaren geleden zat het zelfs nog in hoofdpijnwijn. Zolang de productie van mosterdgas niet bewezen is, hoeven andere landen niet meer te doen dan alert zijn.

henriette | 22-05-13 | 13:09

Het betreft in deze dus een goedje dat in NL gewoon bij de Aldi en wereldwijd bij elk pompstation verkrijgbaar is.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 22-05-13 | 13:08

... en van water kun je een waterstof-bom maken....

ikvindwassenaar | 22-05-13 | 13:06

@bottlebaby | 22-05-13 | 13:02
Dat moet je aan de Oostenrijkse wijnboeren vragen, die hebben ervaring met het mengen van glycol met wijn.

rara | 22-05-13 | 13:06

Dus... De basis van die prut, daar rij ik al jaren mee rond?

Mr_Pikibelly | 22-05-13 | 13:06

Syrië importeert heel wat olie. Daar kun je ook nare dingen mee doen. Verbieden!

blinde kip | 22-05-13 | 13:04

We kunnen het ons niet veroorloven om een handeltje mis te lopen. Maar hopen dat het voor koelvloeistof wordt aangewend en verder geen vragen stellen lijkt me.

Mark Smith | 22-05-13 | 13:03

Tuurlijk, stop dat laatste restje VOC-mentaliteit ook maar. Genoeg andere partijen die graag die wapens of chemicaliën leveren. Weg met ons!

blinde kip | 22-05-13 | 13:03

Ik voel weer een nieuwe 'verboten'-motie aankomen vanuit de hoek van de pannenkoek-roomkazen.

ole guapa | 22-05-13 | 13:02

Hee VanLeeuwen. Zeg maar dat dat 'The Rock' is!

ZKH EénOog | 22-05-13 | 13:02

Maar word je er dronken van?

bottlebaby | 22-05-13 | 13:02

Hebben ze al rubberen tegels in de speeltuin? Ik voorzie een handeltje.

BenBinnen | 22-05-13 | 13:01

Yep. Het is een ingredient. Maar het is bepaald geen rocket science om het te maken. Net zoiets als er staal wordt gebruikt bij het maken van vuurwapens.

Godsammekraken | 22-05-13 | 13:00

OMG!!! Laten we Syrie ook afsluiten van de zee en van de kraan!!!1! Want van water kun je waterstof maken en daarmee kan je dingen opblazen! En kunstmest, OMG en, en, en koffiemelkpoeder!!! Aaarghh!

hendrikjandetuinman | 22-05-13 | 12:59

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl