achtergrond

Geenstijl

Nieuwe factuurscam!

de bink zijn: kopieer je klokkenspel op 300% en fax het rond naar je vrouwelijke collega'sDe afgelopen dagen kregen we een aantal tips over een nieuw type factuurscam, dit maal afkomstig van de Stichting Reprorecht. Deze vage stichting eist dit jaar weer geld voor uw kopieerapparaat, fax, scanner of multifunctie printer. Check deze factuur bijvoorbeeld. Maar wat schetst onze verbazing: deze scam is echter goedgekeurd door het Ministerie van Justitie. De juristen en papieren mastodonten van Reprorecht schijnen een jarenlange lobby te hebben gehad om betalingen van bedrijven te mogen innen.


Als u niet betaalt, is de kans aanwezig dat een controleploeg toegang tot uw kantoorpand eist om te constateren of u echt geen verborgen fax in de keukenkast hebt staan. Kortom, de stichting Brein van het papier. Het geld dat ze binnenhalen gaat naar de grote papieren uitgevers. Wij krijgen, ondanks dat we uitgeprint worden, uiteraard geen cent. Sterker nog, in de lijst(pdf) van bedrijven die geld krijgt, staat geen enkel internetbedrijf. Multimediabedrijven kunnen zich niet eens aanmelden. Zou leuk zijn als grote uitgevers als Ilse en Planet eens geld gingen eisen en verdelen onder eigenaren van web-logs.nl en homepages.

Wieringa Advocaten gaf al een aardig advies over het natte vingerwerk van de stichting die vooral bedreven is in intern geld rondpompen naar andere papieren stichtingen waar ze voorzitter danwel bestuurdersfuncties net zo makkelijk rond gaan als een fax. Let wel: zodra u dokt heeft u een wettelijke oveenkomst met de stichting, u kunt misschien beter administratieve overlast veroorzaken door direct in beroep te gaan.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.