Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Boele Staal: 'Banken hoeven geen sorry te zeggen'

middelvingervandebankvoordebankStop met het pesten van banken, mensen. Banken zijn het zat. Banken voelen zich inmiddels als de communisten in het Amerika van Joe McCarthy. Steeds maar klappen krijgen. Steeds uitgescholden worden. Overal de schuld van krijgen. Boele Staal is het zat. En Boele Staal is het opperhoofd van de Nederlandse Vereniging van Banken. Dus Boele Staal neemt het logischerwijs op voor de veelgeplaagde banken. Van Boele Staal hoeven banken vanaf nu geen sorry meer te zeggen voor de financiële crisis die zij veroorzaakt hebben. Basta, aldus Boele, "de samenleving wilde die overvloed aan krediet ook. De banken hadden het probleem moeten herkennen, maar het is veroorzaakt door een samenleving waar 'het kan niet op' centraal stond." Precies. De banken hadden het wel moet herkennen, maar haben es eigenijk nicht gewusst. Stom, niet gezien, al die risico's van eindeloos woekerkrediet, en eigenlijk de schuld van de samenleving zelf. De klant vraagt is befehl toch wel een beetje befehl, niet waar? Volgens Boele Staal is de bank dus meer een drugsdealer die in de verslaving van de geldgebruiker voorziet. Een overdosis is de schuld van de gebruiker, niet de dealer. Waarbij Boele Staal gemakshalve vergeet dat de professionele banken de drugs dusdanig versneden hadden dat we kunnen spreken van levensgevaarlijk slechte pillen. Woekerpillen, als het ware. Maar goed. Banken gaan dus geen sorry meer zeggen voor de financiële crisis die zij in de hand hebben geholpen door gammele producten op de markt te brengen. Alleen maar 'eigen schuld, dikke bult'. Moet u eens proberen als u een lening niet terugbetaalt.

Reaguursels

Inloggen

@Andre1972 | 25-01-13 | 08:07

De stelling van Quid is dus hartstikke juist en (bijna) volledig. Het probleem was niet de lage rente en het stimuleren van huizenbezit. Althans, de lage rente was in zoverre een probleem dat bankiers mede hierdoor massaal aan het creatief boekhouden zijn geslagen om papieren megawinsten met bijpassende persoonlijke beloningen te fabriceren. Dus hou alsjeblieft op met je bankengetrol.

7anPau1 | 25-01-13 | 12:11

frank87 | 25-01-13 | 01:19 |

Ik denk dat we wel op 1 lijn zitten. Mijn punt is dat de overheid de crisis (met name US overheid) heeft veroorzaakt door te lage rente en beleid om huizenbezit te stimuleren voor mensen die dat niet konden betalen.

Dat er vervolgens banken misbruik van deze situatie hebben gemaakt doordat ze allerlei privileges (crony capitalism) vd overheid hebben gekregen (bail-outs, to big to fail = chantage, niet vd overheid maar mentale chantage vd belastingbetaler). Niet alle banken hebben hier van geprofiteerd!! Kijk je dus naar het grote plaatje dan zie je dat de kwade genius de overheid is, zoals altijd. In een vrije markt kan dit niet op deze schaal gebeuren.

De uitspraak van Quid: de kredietcrisis is de schuld vd banken is dus hartstikke onjuist en onvolledig. Het wordt ook gebruikt door links als propaganda om NOG meer regulering door te voeren in de financiele sector. Precies datgene wat er niet moet gebeuren. Het dictatoriale net sluit zich steeds meer.

Andre1972 | 25-01-13 | 08:07

@Andre1972 | 24-01-13 | 13:39
Sorry, bedoelde "het" filmpje dat jij aangeeft. Maar die Bernake mag best excuses aanbieden voor het uit zijn nek lullen om de banken te beschermen.

frank87 | 25-01-13 | 01:19

Het valt me op dat bankiers deze boodschap - het was eigenlijk de schuld van de consument - telkens maar luidkeels blijven herhalen. Kennelijk gokken het gebrek aan kennis bij ee grote massa en testen ze telkens de grenzen van het collectieve geheugen. Vroeg of laat zullen ook de criticasters moe worden om die leugens, want dat zijn het, telkens maar weer te weerleggen.

De bankencrisis en de daarop volgende landencrisis is niet de schuld van de consument of het bedrijfsleven. Hooguit kun je zeggen dat het toezicht heeft gefaald, maar ook daar hebben banken een belangrijke vinger in de pap gehad. Banken hebben jaren miljarden uitgegeven aan de lobby tegen toezicht.

Wat was de crisis? Slechte leningen? Nee, het risico van veel (hypothecaire) leningen aan mensen met een relatief wat grotere kans dat die niet terugbetaald, is op zich te overzien. Die mensen betalen een hogere rente, het risico wordt gespreid doordat er veel van die hypotheken zijn, de overheid staat voor een deel garant, etc. Niks aan de hand zolang er geen rampen gebeuren. Er gebeurde natuurlijk wel een ramp, maar die was door de bankiers zelf veroorzaakt. Want, wat deden die bankiers, die vonden diempaar procent rente niet genoeg. Daar krijg je geen dikke bonussen door. Dus gingen ze die hypotheken verpakken in allerlei hippe, snel klinkende financiele producten. Die verkochten ze onderling telkens weer. Iedere keer kwam er wat geld extra bij en dat was winst voor de verkopende bank. Niemand profiteerde daarvan behalve de bankkiers. Een financiering die een ton kwam zo voor 2 ton op de balans van de laatste sukkel die zo'n financieel product had gekocht. Bovendien was van zo'n product door dat telkens opknippen en herverpakken volstrekt onduidelijk geworden welke risico's daaraan kleefde. Kortom, een klassiek pyramide spel waaraan banken willens en wetens meededen. Omdat ze dus allemaal wisten dat er ooit een einde aan dat spel moest komen, werden ze op een gegeven moment wantrouwend ten opzichte van elkaar. Niemand wist immers wanneer het pyramidespel zou eindige en wie van de andere banken. op dat moment met hoeveel van die ellendige, waardeloze producten zou blijven zitten. Dus gingen ze elkaar geen of veel minder geld uitlenen. Daardoor ging op een goed moment de financiering aan bedrijfsleven en consumenten haperen. Mensen raken daardoor hun baan en inkomen kwijt. Dit ging de terugbetalingcapaciteit van mensen en bedrijven raken, waardoor veel meer leningen, slechte leningen werden en het gat tussen de reële waarde en de waarde waarvoor die leningen op de balans van banken stonden nog groter werd. Bovendien hadden banken ook nog sexy producten bedacht - want je kunt nooit genoeg bonussen incasseren - die er de facto op gokten dat het pyramidespel vroeg of laat zou vastlopen, zoals ieder spel. Dit waren de zogenaamde credit default swaps. Hierdoor kwamen nog meer banken en ook verzekeraars in de problemen, waardoor er weer minder kredieteruimte kwam, waardoor er weer meer mensen kwamen die hun schulden niet konden terugbetalen, etc. Een vicieuze cirkel, die, omdat overheden de banken overeind moesten houden, uiteindelijk heeft geleid tot de huidige problemen van veel landen.

Bankiers die beweren dat dit allemaal niet voorzien was en banken niet de oorzaak zijn van een wereldwijde crisis die miljoenen mensen wereldwijd hard heeft getroffen, liegen dat ze barsten. Iedereen die een pyramidespel initieert weet datbhet vroeg of laat vastloopt. Bij banken zijn het alleen niet de laatst instappende deelnemers aan het spel die de rekening moeten oppakken, maar de belastingbetaler. Zelfs de belastingbetaler die zijn huis en/of baan kwijt is geraakt door de banken, mag zo meebetalen aan de miljoenen bonussen van talloze bankiers.

7anPau1 | 24-01-13 | 23:33

Banken? Pfffffff dat is voor sukkels. "Wij gaan jou, consument, rijk maken met onze uitgekookte Rijkmaak Producten". Tuurlijk... geloof je het zélf? Het is een tot kunst verheven sport van De Graaiers, vaak grijze kleine kalende mannetjes met krijtstreep met een bepaald odeur om zich heen van Financial Times, NRC Next vermengt met de geur van de olifanten lullen lederen bekleding van hun bij elkaar gegraaide Porsches Cayene. Die laatste nemen ze graag omdat die Cayennes nog nét groot genoeg zijn om hun ego in kwijt te kunnen! Van die viezige miezerige ventjes die te vroeg naar huis gaan om zich eens lekker in de jarretels van hun gelifte belegen vrouwen te hijsen. "Merkt ze toch niet" want haar bijouterie sluit pas om 6 uur.
Die cultuur is er niet uit te timmeren, er wordt altijd wel weer een "constructie" bedacht om de pocket vulling op het zelde level te houden. Komt welliswaar wel boven water, maar dan zijn we weer een paar jaar verder. En als woningbouw dikkedeur kan je daar natuurlijk niet voor onder doen. Al dat tuig steekt elkaar ook nog eens aan met de Kunst van het Graaien. Bareuh......

Geurt Von Maulgeruch | 24-01-13 | 21:56

En toch stemt een meerderheid op de partij van banken.
Zijn de verkiezingen vervalst of is de bevolking grotendeels stompzinnig?

oplichter | 24-01-13 | 19:37

Ja hoor, dat word ook geregeld gezegd bij leningen. Wel eens van schuldsanering gehoord? Daar is de bank toch echt een groot deel van het geld dat ze hebben uit geleend kwijt: hadden jullie maar beter moeten weten dan aan deze persoon te lenen.

potsenmakkert | 24-01-13 | 18:06

Als de klant het pikt, mag je als bank ze allerlei waardeloze produkten aansmeren alsdus de ethiek van d66 er Staal.

websenior | 24-01-13 | 16:51

Na al mijn gefoeter op Quid nu dan ook maar eens een compliment. Evidente maatschappelijk relevante inhoud en overtuigend verwoord.

WirMachenMusik | 24-01-13 | 15:28

Fopspeen | 24-01-13 | 14:20 |

Je had nooit een woekerpolis moeten kopen als je wist dat het een woekerpolis was domme rukker.
Als je dat niet wist en het is verkocht onder dwaling dan is daar een rechter voor.

Dat gejammer vanwege eigen domme acties ben ik zat.

Andre1972 | 24-01-13 | 14:41

De samenleving? Ging om Amerikaanse hypotheken, niet de onze.

dugo | 24-01-13 | 14:38

Dus Boele Staal komt met een zak geld om mijn woekerpolissen te compenseren naar een niveau dat ik eigenlijk nooit rente op mijn geld heb gekregen, maar het ook niet kwijt ben. Hulde! Of... oh wacht... dus niet. KLOOTZAK!

Fopspeen | 24-01-13 | 14:20

Un_fucking_believable!
Als er nog iemand is die zich afvroeg of dat psychopatenverhaal klopt, dan zal hij/zij nu toch niet meer twijfelen?
Die knakker zit hier oplichting gewoon goed te praten.
Probeer een huis eens zonder tussenkomst van de bank te verkopen, onmogelijk. Maar hypotheken waarvan de rekenaars zelf wel wisten dat ze problemen op zouden leveren werden gewoon grif verstrekt.
Ja dat is allemaal de schuld van de onwetende klant die deze instellingen wel in MOET schakelen, wel MOET geloven en vervolgens met de ballen in hun bankschroef zit.

Nee hoor, sorry hoeven ze niet te zeggen, vanaf nu hoeven ze alleen nog maar gelynched te worden, te beginnen bij deze mooiweerprater.
Boele je bent een boeler!

Z-PiLL | 24-01-13 | 14:13

Banken vragen erom met al dat geld in de kluis beroofd te worden door roverstuigh

hfakker | 24-01-13 | 13:54

Gewoon al je geld van de bank halen en je schulden afbetalen. Dan moet je eens zien hoe snel die banken op hangende pootjes weer aan je deur staan te jammeren. We houden die onzin zelf in stand door continu overal geld voor te lenen.

Eagle_Eye | 24-01-13 | 13:46

frank87 | 24-01-13 | 11:09 |

Een filmpje begint zeg jij. Over welk "een filmpje" heb je het?

Andre1972 | 24-01-13 | 13:39

fweddy | 24-01-13 | 13:30
Zijn er dan foute bankiers opgestapt?

Pindakees | 24-01-13 | 13:35

Hoeven?
Sorry zeg je als je ergens spijt van hebt.
Spijt hebben is een emotie die bankiers niet kennen, dus kunnen ze inderdaad beter hub bek houden.

laatmaargaan | 24-01-13 | 13:30

@Pindakees | 24-01-13 | 13:12 -
Ik dacht dat het hier ging over bankiers, niet over straatschoffies, illuminati en aluhoedjes
.
@War On Errorism | 24-01-13 | 13:21
Welke 'foute' bankiers zitten nu nog op hun plek? Oh en btw, je zegt wel terecht "... Dezelfde mensen die de crisis veroorzaakt hebben...", dat zijn wijzelf namelijk ook: crisisveroorzakers

fweddy | 24-01-13 | 13:30

@fweddy | 24-01-13 | 13:06

Controleerbare feiten: Dezelfde mensen die de crisis veroorzaakt hebben zitten nog steeds aan de knoppen... De controleerbare feiten die zij ons jarenlang voorspiegelden bleken leugens en leidden tot de crisis. Deze mensen de crisis laten oplossen is als een wolf aanstellen als oppasser van het kippenhok. En jij gelooft de wolf op z'n blauwe ogen.

War On Errorism | 24-01-13 | 13:21

fweddy | 24-01-13 | 13:06
Een zooitje onderzoeksjournalisten, wat politici aan de zijlijn, zo zijn er nog wel 'n paar.
Waarom daar niet naar gehandeld wordt? Simpel, de politici spelen 't spelletje namelijk gewoon mee met de banken, als een soort speelpop daarvan, al dan niet via de EU.
Controleerbare feiten. Okay leuk. Dus als die 8 van Eindhoven zeggen, we zullen 't nooit meer doen, dan zeg jij ook 'Ah okay, nja echt niet meer doen dan? Belooft? Okay, dan heb je hier 'n lollie'. Bedoel, wie weet nou beter dan die jochies zelf dat ze 't nooit meer zullen doen?

Pindakees | 24-01-13 | 13:12

@Pindakees | 24-01-13 | 12:59
spiegeltje voor jouw opmerking... maar leg me dan eens even uit... wie zegt ook alweer dat het nu nog steeds niet goed zit? En waarom wordt daar door de politiek dan niet direct naar gehandeld?
Staal zegt zoiets tenminste op basis van een paar controleerbare feiten... ik weet, feiten zijn niet altijd even leuk, vandaar ook het motto alhier "Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend"

fweddy | 24-01-13 | 13:06

Nou... moet ik het ff doen dan? S0rrieeee hoorrrr! Excuses. Nou viel best mee;)

Yowww | 24-01-13 | 13:05

fweddy | 24-01-13 | 12:52
Staal zegt dat 't wel goed zit... Wauw, hoe naïef kun je zijn?
Voor de crisis riep tuigh zoals Staal ook dat er niks aan de hand was.

Pindakees | 24-01-13 | 12:59

@Pindakees | 24-01-13 | 12:33
Waar het om gaat is de vraag OF banken nu orde op zaken hebben gesteld of niet... Staal zegt van wel. Ik denk dat dat wel klopt dus.
Blijft er toch nog wel eea open staan... bijvoorbeeld SNS... heeft een ander probleem met zijn 'property finance', maar daar gaat de FIOD achteraan had ik begrepen (ouch)
Systeem op de schop? En dan wat? Communisme zeker... mèh, dat gaat niet werken dus.

fweddy | 24-01-13 | 12:52

War On Errorism | 24-01-13 | 12:31
Lekker stukje. 'Onze politici zijn slecht of dom'. Of worden buiten spel gezet. Al weet ik trouwens niet hoe dat in België zit. Hier roepen SP en PVV een beetje aan de zij lijn wat interessante dingen, de partij die echt ballen heeft en de fouten in ons systeem haarfijn weet te benoemen bestaat enkel uit 2 vrouwen.

Pindakees | 24-01-13 | 12:50

fweddy | 24-01-13 | 12:20 | + -2
Zoals ik mijn zoontjes van 3 en 5 altijd uitleg, aan "sorry" heb ik niets als het gedrag niet verandert.

EisQonijn | 24-01-13 | 12:49

Zolang banken compleet boven de wet staan zal ik niet op houden met banken bashen. Fuck Boele Staal. www.zerohedge.com/news/2013-01-23/assi...

Keer op keer blijkt dat ze niet te vervolgen zijn voor misdaden die miljoenen mensen in de armoede drijven. Fuck banken. Het zijn de finaciele pedofielen die de fianciele toekomst van kinderem verkrachten.

Kets22 | 24-01-13 | 12:44

Het staat er dus goed... de banken hebben al sorry gezegd... meerdere keren zelfs... hoe vaak wil je dat nog meer horen?
fweddy | 24-01-13 | 12:20

Al roepen ze nog miljoenmiljard keer sorry, inclusief krokodillentranen, dat lost geen reet op.
Hun spelletje bestaat nog steeds op zelf de winsten houden en de kosten af sturen op de samenleving. Het graaien gaat gewoon door, de miljardensteunpakketten ook.
.
Eigk moet heel het systeem op de schop, maar das nog weer 'n ander verhaal.

Pindakees | 24-01-13 | 12:33

Boele Staat... psychopaat. Luister naar de uitleg van Joris Luyendijk over psychopaten in de bankensector en waarom het nooit meer goedkomt met de banken. youtu.be/w23NWvr8I5Q

War On Errorism | 24-01-13 | 12:31

Kunnen de zielige gepeste banken ook even voor de trein springen? En al hun miljarden die ze hebben weggesluisd van 't volk even terug over maken, bijvoorbaat dank.

Pindakees | 24-01-13 | 12:24

"... Maar goed. Banken gaan dus geen sorry MEER zeggen voor de financiële crisis die zij in de hand hebben geholpen door gammele producten op de markt te brengen..."
.
Het staat er dus goed... de banken hebben al sorry gezegd... meerdere keren zelfs... hoe vaak wil je dat nog meer horen?

fweddy | 24-01-13 | 12:20

Boele Staal openbaart het ware gezicht van de banken. En dat is dus nog nog meer feaodaal dan we al dachten.

V®aagTeken | 24-01-13 | 12:15

Als ware hij Hitler die nog tijdens het vergassen al om vergiffenis begint te janken.

Flibbage | 24-01-13 | 12:07

Prima goed punt van Boele. Veel krediet werd niet versneden en nog steeds gingen stemgerechtigde meer lenen dan dat ze konden. Blijkbaar kan de Nederlandse bevolking niet met die vrijheid omgaan.

klaas6523 | 24-01-13 | 12:00

Overigens, niet alleen de banken zijn schuldig aan de hoge kredieten. Laatste keer dat ik een auto kocht (ik betaal altijd direct, geen leningen) heb ik één auto die ik eigenlijk wilde kopen laten staan, omdat ik hem alléén voor 50% direct mocht betalen, de rest in termijnen later. Eventueel mocht ik hem wel direct voldoen, maar dan moest ik extra betalen om te compenseren voor verloren interest inkomsten in de toekomst.
.
Bij andere autohandelaren kijken ze je heel raar aan als je laat weten de auto direct te willen betalen. Alsof je gek bent geen krediet te willen nemen. En zelfs bij het kopen van een nieuwe TV of wasmachine staat de electronicaboer al klaar om een kredietje af te sluiten. Dan betaal je immers één keer de TV, en dan in de looptijd nog eens 1-1.5 keer het bedrag aan rente. Zo verkoopt de electronicaboer in feite twee TVs.
.
Iemand die wél een TV wil kopen, maar liever geen lening wil moet door de verkoopraatjes en verborgen rente (eerst jaar geen aflossingen etc.) aardig sterk in de schoenen staan om krediet te ontlopen. En niet iedereen is nu eenmaal even verstandig, wilsvast of financiëel opgeleid.

EisQonijn | 24-01-13 | 11:55

Biff Eagleburger | 24-01-13 | 10:48 | + -1
Er zit toch echt enige dwang in het systeem. Als je voor een normale hypotheek 210.000 euro kan lenen, en de rest leent een spaar- of beliggingsproduct voor 250.000 dan stijgen de prijzen van de huizen.
.
ALs we een goed functionerende huurmarkt hadden, waar in elk segment voor elke woonwens een alternatief te huur was, had je een aardig punt. Maar de huurmarkt is gefragmenteerd. Er zijn grote segmenten waarin niet te huren is, of alleen veel te duur te huren is. Dan staan de huurhuizen meestal ook nog geconcentreerd in wijken waar je liever niet woont, zeker niet als je kinderen hebt die je veilig op straat wil laten spelen.
.
Er is uiteraard geen pistool op het hoofd gezet, maar in een maatschappij waarin huizenbezit actief gestimuleerd wordt en de banken de markt verzieken met het pushen van oneigenlijke producten tegen oneerlijke prijs-concurrentie met normale producten, heb je niet bijster veel keuze.

EisQonijn | 24-01-13 | 11:50

@widtvoet ® | 24-01-13 | 09:43

Dat is is niet meer. Hij durfde zich daar niet meer te vertonen omdat iedereen zo naar deed tegen hem (als bankenlobbylul)

TripleJoyForever | 24-01-13 | 11:43

Duidelijk dus hoe arrogant en niet-bewust sommige banken en hun managers zijn.

Iwmac | 24-01-13 | 11:42

Ze hoeven inderdaad geen sorry te zeggen. Ze horen gewoon in de gevangenis.

ikdenkwat | 24-01-13 | 11:33

@vraagstaart Vreemde is dat zo'n revolutie als in Ijsland nooit groot in het nieuws is geweest. Het zou toch niet dat dit bewust wordt stilgehouden om het hachje te redden van de bankieren boosdoeners?

AstralVision | 24-01-13 | 11:18

"heer"Staal wat betreft deze geniale uitspraken:

Dit wordt externaliseren van eigen deviant gedrag genoemd. Enne..... de schaamte allang voorbij. De fa. graai en grabbel valt hoop ik eens snel van de apenrots naar beneden. Kan de dag niet afwachten.

elizabeth88385416217 | 24-01-13 | 11:14

Het blijkt maar weer, banken zijn gewoon woekeraars. Je kunt van een kat ook geen excuses verwachten voor het eten van muizen.
Daar zullen we aan denken bij de volgende aanvraag voor staatssteun (kan de wettelijke maximumrente niet omlaag naar een procentje of 5? Of 2x euribor)

frank87 | 24-01-13 | 11:11

@Andre1972 | 24-01-13 | 10:25
Een filmpje begint met iemand die gewoon de hele rijd uit zijn nek aan het lullen is om de banken te beschermen. Volgens mij moet er dan tenminste 1 hoge bankbobo excuses aanbieden.

frank87 | 24-01-13 | 11:09

Mario8282 | 24-01-13 | 10:41 |
klpt ja, maar dat gaat over de amerikaanse dollar, niet de euro en het ECB.

damnschreeuwer | 24-01-13 | 11:05

In alle eerlijkheid, de kern van het probleem is geweest dat de overheid geen grenzen heeft gesteld aan de kredietverstrekking.
En als je als bank in het speelveld dat de overheid heeft gecreëerd niet de concurrentiestrijd met andere banken wilt verliezen, dan zul je mee moeten doen.
Je kunt wel het braafste jongetje van de klas spelen, maar dan ben je wel na een paar jaar failliet.
Het grootste probleem is mijns inziens veroorzaakt door de regering Bush, die het verstrekken van hypotheken aan onrendabelen heeft gestimuleerd, net zoals andere soepele vormen van kredietverstrekking.
En de regering ... is uiteindelijk het volk zelf.
Het volk wilde rijkdom op de pof en heeft dat gekregen.
De huidige crisis is feitelijk een vertrouwensbreuk tussen kredietverstrekkers en kredietafnemers.
Landen als de VS, Italië, Spanje, etc werden vroeger door o.a. China geloofd toen ze plechtig beloofden alles terug te betalen. En dat vertrouwen is nu weg. En terecht.
De huidige "crisis" is niets meer dan een correctie van de markt naar de realiteit. We konden vroeger veel lenen omdat men dacht dat de keizer kleren aanhad. En het is nu duidelijk dat dit niet zo is.

WestAndSmithson | 24-01-13 | 11:05

Boswortelen | 24-01-13 | 09:52 |
je hebt het dan blijkbaar over de 40+ ers, want in mijn omgeving is er niemand die ik herken in jou opsomming. En het zijn nu de jongeren bij wie telkens de rekening wordt gelegd.

damnschreeuwer | 24-01-13 | 10:54

Boele zou helemaal gelijk hebben als diezelfde banken niet jankend als een stel wijven bij de staat zouden hebben aangeklopt voor mijn godverdomde geld.

Ergo, Boele Staal moet z'n bek houden en kritiek van zijn redders, wij burgers, maar accepteren.

dlseth_ | 24-01-13 | 10:53

@EisQonijn | 24-01-13 | 10:00

Nou, zielig hoor, al die mensen die verplicht al die producten van de banken kochten. Met de rug tegen de muur stonden ze. Man man man.

Biff Eagleburger | 24-01-13 | 10:48

Sinds de staat betaalt en de banken weer achterover leunen, is de spaarrente met enkele procenten gedaald. Ik verlies keer op keer op keer: 1. ik betaal meer belasting 2. als ik bij de staat aanklop hebben ze minder geld (bezuingen) en 3 mijn spaargeld groeit nauwelijks, 4. inflatie neemt toe door geld bij te drukken en BTW verhoging. en zo kan ik nog wel uren doorgaan.
Waar stroomt dat geld naartoe heertje Staal? Wie vaart er op zijn luxe zeiljacht mee heertje Staal?

ecologiste | 24-01-13 | 10:48

@Mario8282:
Man, wat ben jij lang van stof.
Zeg gewoon: banken=badguys, lenen kost geld!

Sjors_Carlin | 24-01-13 | 10:47

Willianus Wortelus | 24-01-13 | 10:09 | + 1 -

Je zou er wat van gaan denken met die twee...

eerstneukendanpraten | 24-01-13 | 10:43

Pesten is kinderachtig. We hoeven de banken niet te pesten, we moeten wel begrijpen wat de banken de wereld aangedaan hebben en wat ze nog aandoen.

DE EUROCRISIS
De Eurocrisis is hoofdzakelijk een onderdeel van twee grotere problemen:
1 Schuldencrisis
2 Bankencrisis.
De schuldencrisis kan niet begrepen worden zonder het monetaristische systeem te begrijpen.
De schuldencrisis zal aanblijven, zal zich uitbreiden en uitdiepen zolang het monetarisme aanblijft.
De bankencrisis kan niet begrepen worden zonder de uitwerking te begrijpen van de Glass-Steagall Act en de Securities Exchange Act.
De bankencrisis zal aanblijven, zal zich uitbreiden en uitdiepen zolang er geen wetgeving ingevoerd wordt met de inhoud van de Glass-Steagall Act en de Securities Exchange Act.

1 Monetarisme
Monetarisme is het geldsysteem waarin een private instelling publiek geld schept als een lening. Alles wat wij vandaag “geld” noemen is begonnen te bestaan als de hoofdsom van een lening. En als elke lening dient ook de geldschepping terugbetaald te worden als HOOFDSOM plus RENTE. Als al deze leningen afgelost zouden worden, zou het geld uit de economie verdwijnen zowel contant als giraal (elektronisch). En dan nog zou er geen geld over blijven voor de betaling van de renteverplichtingen simpelweg omdat er geen geldmassa geschept werd om dekking te geven aan de rente. Dit is de essentie van het huidige geldsysteem. Dat heet monetarisme, het is het huidige geldsysteem van de wereld en het is mathematisch onmogelijk langdurig door de economie te verdragen.

Het systeem kan niet overleven vanwege de getallen die het zelf genereert.
Het probleem is het systeem. En het systeem heeft voor wat ECB betreft twee lagen:
1. De Federal Reserve, een private wereldwijde monopolie dat geld uitgeeft alleen als lening.
2. De ECB zelf die ook een monopolie is, maar alleen voor de 17 Eurozone landen.
De Federal Reserve creëert geld met de computer zonder dekking in de fysieke economie. De ECB weigert beleidsmatig geld (ruilcapaciteit) voor de Eurozone te creëren. Bij acute liquiditeitsbehoefte, de ECB leent fiat geld van de Federal Reserve (nu voor circa 0,1%). Dit geleend geld is verder doorgeleend binnen de Eurozone, maar bijvoorkeur niet aan de overheden, maar aan de banken (voor circa 2%) die verder speculeren met rente (Griekenland betaalt de banken nu ruim 25%).
Dit is monetarisme in tweevoud bij de ECB.

Oplossing: SOEVEREINE MUNT, ook bekend als systeem van NATIONAAL KREDIET
De staat (in tegenstelling tot een private entiteit) heeft de monopolie over de geldcreatie. Twee essentiële voorwaarden:
• De hele geldmassa MOET dekking hebben in de waarde van de middelen die de fysieke economie verhandelt.
• Alle wisselkoersen onder controle ter voorkoming dat de speculanten weer gaan doen wat ze altijd gedaan hebben: zich zelf verrijken ten koste van de rest en van letterlijk ALLES.

In dit geval is het geld geen schuld meer aan een private instelling, maar een KREDIET van de nationale bank (100% eigendom van de staat dus van de belastingbetaler !!!) aan de fysieke economie van het land. De staat zal dan op basis van de statistieken uit het geldverkeer vrij krediet in de economie los laten om dekking te creëren voor de uitstaande rente. Dat kan gebeuren op verschillende manieren zoals belastingverlaginen, opdrachten naar het bedrijfsleven, subsidies, etc. Bij wet mag de centrale overheid dan geen schulden meer hebben, alleen maar CREDIT. Alleen op deze manier kan het geldcircuit in balans gehouden worden.
Euro, Neuro, Zeuro of Gulden zal het niet redden in het monetarisme. Maar als soevereine munt zal de Euro uitstekend doen net als eventueel de Gulden of iets anders.
We moeten z.s.m. het monetarisme vervangen door soevereine munt.
Onderzoek: "Secret of Oz", "Money as Debt",”Thrive the Movie” etc.

2 Glass-Steagall Act, Securities Exchange Act

Na ruim 3 jaar voortdurende economische krimp (depressie), laat President F.D. Roosevelt twee wetten in werking treden:
a. Glass-Steagall – 1933
b. Securities Exchange Act - 1934.
De voorzieningen van deze twee wetten hebben de VS en de rest van de wereld behoed voor een nieuwe depressie voor meer dan 70 jaar. Onder de invloed van de machtige Wall Street lobby zijn deze wetten sinds de jaren '80 stap voor stap afgebouwd. De Securities Exchange Act heeft de derivaten verboden tot in 1982. In 1999 is Glass-Steagall volledig afgeschaft door de Gramm-Leach-Bliley Act. De meest relevante uitwerking van Glass-Steagall was de separatie tussen het veilige geld (pensioenen, spaarfondsen, verzekeringsgelden) en het speculatieve kapitaal. Anders gesteld, Glass-Steagall zorgde voor een splitsing van de bankensector in nutsbanken en investeringsbanken. Na 1999 mochten de speculanten verzekeringsbuffers, pensioenfondsen en spaarbanken plunderen in hun onverzadigbare speurtocht naar meer winst. En omdat er gespeculeerd werd met derivaten, niets hiervan is ten goede gekomen van de fysieke economie. Een fenomenale bubble van een nog onbekende omvang heeft zich opgebouwd tussen 1999 en 2007. De bubble barstte in jul. 2007 en is door de overheid in de VS als een probleem pas in sep.2008 erkend. De "reddingsoperatie" (bailout) na sep. 2008 van in totaal 20 trillion US Dollar is door de speculanten gebruikt om nieuwe speculatieve vehikels te creëren en zo een bubble opbouwen van een nog grotere omvang dan in 2007 juist omdat er nog steeds geen Glass-Steagal wet bestaat om de wereld economie te behoeden voor zulke speculaties.
De "redding" voor deze nieuwe bubble zal zeker 150 trillion omvatten. De enige oplossing hiervoor is niet wat de EU en de VS proberen te doen (de speculanten "redden" met geleend geld van diezelfde speculanten), maar Glass-Steagall weer toepassen met terugwerkende kracht vanaf sep. 2008. Waarom vanaf sep. 2008 met terugwerkende kracht? Wel, omdat de omvang van de leningen voor deze "reddingsoperaties" zo groot is dat de overheden nooit meer uit de schuldenspiraal kunnen komen, de fysieke economie is op wereldschaal in coma geraakt ("death spiral") onder het gewicht van deze schulden en de rente daarvan ("debt servicing").
Doe je eigen research: zoek met de Search optie op www.larouchepac.com "Glass-Steagall" en "Angelides Report".

Mario8282 | 24-01-13 | 10:41

Het is ook helemaal de schuld niet van de banken. Onder Clinton moesten de banken hypotheken verkopen aan iedereen, juist de onrendabelen moesten ongezien het geld voor een huis kunnen krijgen want iedereen had immers recht op een eigen huis. Anders was het discriminatie. Banken die hier niet aan wilden meewerken en de onrendabelen op hun kredietwaardigheid wilden beoordelen kregen bezoek van een ambtenaar die ze op de vingers tikte. Dus ja, de overheid (nog altijd de vertegenwoordigers van de samenleving) heeft dit op z'n geweten. Het PC-denken ligt ten grondslag aan deze hele crisis, het is de manier waarop links naar geld kijkt. Kijk naar Obama. Uitgeven, uitgeven, uitgeven en steeds meer geld wegtrekken uit de private sector. Als het geld op is een platina munt in een kluis leggen en doen alsof het een triljoen dollar is. En denken dat daarmee de problemen zijn opgelost. Net zo'n idioot plan als iedereen een hypotheek verstrekken, ook mensen waarvan je weet dat ze het never nooit niet zullen terugbetalen.

Garret Weldon | 24-01-13 | 10:41

roze_bril | 24-01-13 | 10:10 | + 1
Mee eens.

de euro middenweg | 24-01-13 | 10:39

@wimbro | 24-01-13 | 10:36 | + 0 -
De mega bonussen zijn uitgekeerd door door de eigenaren/aandeelhouders die gingen voor het trio Fortis/RBS/Santander. Terwijl Groenink voor Barcleys ging.

Achteraf kon ook de gewone man inzien waarom hij dat wilde.

Groenink is een mafkees, maar je moet wel feitelijk blijven.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 10:38

Wie heeft die mega bonussen uitgedeeld, zoals aan Groenink? Niet de de klanten. Hebben de banken de klanten gevraagd of ze bepaalde diensten wilden hebben? Volgens mij is een bank er toch alleen om op onze centjes te passen en niet om risicovolle beleggingen aan te gaan?

wimbro | 24-01-13 | 10:36

@Bakito | 24-01-13 | 10:32 | + 0 -
Nee Bakito, je bent een eco gnoom.

Ik heb mijn sandalen al aan, ik vertrek nu.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 10:35

@The Anarchist | 24-01-13 | 10:25
Ho ho ho. Ik ben econoom, in tegenstelling tot Dijsselbloom.

Bakito | 24-01-13 | 10:32

Igor.The.Horrible | 24-01-13 | 09:58 |

Heb ik een paar keer eerder gedaan op deze site. Vervolgens kom ik dan in discussie met mensen die niet achter de waarheid willen komen maar hun beeld vd werkelijkheid hopen te kunnen verantwoorden. Als je dan na een aantal posts duidelijk hebt gemaakt dat hun argumenten niet kloppen en helemaal zijn vastgeluld hoor je niks meer van ze.

Een dag later zie je dezelfde mensen dan dezelfde onzin verkondigen bij soortgelijke onderwerpen. Tja, waar gaat het hen dan om vraag ik me dan af? Het is hetzelfde als al die Linksgutmenschen die alleen maar bezig zijn de realiteit zoals ze die waarnemen om te katten zodat het in hun hoofd nog klopt met hun wereldbeeld. Rationalisering.

Maar goed, als je wat wilt weten over de kredietcrisis moet je er wat over lezen en goed je gezonde verstand gebruiken. Ik kan je wel zeggen, alle mensen die zeggen dat de oorzaak de banken zijn, zijn dezelfde die de crisis niet hebben zien aankomen en nu al een paar jaar zeggen dat het ergste voorbij is. Kijk dit filmpje ff kort.

www.youtube.com/watch?v=uZr0WQxQpLs

Andre1972 | 24-01-13 | 10:25

En wie moet dat allemaal regelen?
Bakito | 24-01-13 | 09:52 | + -1

Jij in ieder geval niet, maar dat begrijp je zelf ook mag ik aannemen.

The Anarchist | 24-01-13 | 10:25

@Bakito | 24-01-13 | 10:23 | + 0 -
Ik bestel alvast 2 bier, zie je daar.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 10:24

Goed verwoord geenstijl.ik las het net al op nu.nl en mijn bek viel open. Wat een arrogantie zeg.

Rest In Privacy | 24-01-13 | 10:24

@Willianus Wortelus | 24-01-13 | 10:09
Yes sir, dat is ja meneer.

Come Kaas, lets go...

Bakito | 24-01-13 | 10:23

Boele: "de samenleving wilde die overvloed aan krediet ook. De banken hadden het probleem moeten herkennen, maar het is veroorzaakt door een samenleving waar 'het kan niet op' centraal stond."

Boele zit stomweg te liegen. De banken verkochten elkaar zeepbellen. 'De samenleving' had hier niets mee te maken, totdat ze de rekeningen van de banken moest gaan betalen.

Boele snapt niet dat er een vertrouwenscrisis is, en dat hij die vooral verergert. De banken, ze hebben nog helemaal niets geleerd.

van heinde en verre | 24-01-13 | 10:20

Hoe heeft ie het lef! Ze zijn nog bezig met uitonderhandelen en betalen van de boetes voor Libor en ondertussen hopen ze dat we de soortgelijke misdaad met Euribor even niet gaan zien. En kijk naar de marges op hypotheken; gratis geld van de overheid en aan ons minstens 3.5% rekenen. Boele ga je diep, diep schamen!

VolleZak | 24-01-13 | 10:20

@Boswortelen | 24-01-13 | 10:03
Mijn ervaring is dat het intellect bij de meeste bank mensen niet overhoud.
Buiten hun salarisstrook, geen interesse. Zelfs hun vrijetijdsbesteding is daar op gebaseerd.

miko | 24-01-13 | 10:20

Hij zegt dat ook niet tegen ons maar moet dat uit hoofde van zijn functie de ether in ventileren, voor de vorm.

hStripe | 24-01-13 | 10:19

@roze_bril | 24-01-13 | 10:15 | + 0 -
Ik zou zeggen doen.

Van de EU mocht ABN en ING niet helpen, nu kunnen we eindelijk ook 100 miljard krijgen van de EU om onze banken te steunen.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 10:17

"voor 98 procent op orde"

Telt SNS Reaal maar voor 2% dan?

En is de staatssteun van ING al helemaal terugbetaald dan?

En ABN Amro is opeens ook evenveel waard geworden als wat de staat ervoor betaald heeft?

Vragen, vragen, vragen...

Peter_K | 24-01-13 | 10:16

Banken hoeven wat mij betreft ook geen sorry te zeggen.
Het zijn de politici die er een puinhoop van hebben gemaakt. De banken kunnen gewoon geen geld uitlenen door de regels die politici hebben ingesteld. Zoals de extreem hoge kapitaalratio's die tegenwoordig moeten worden aangehouden.
Die vastgoedbubbels zijn ook te danken aan politici. In de VS stimuleerde de overheid banken om hypotheken te vertrekken, doordat de overheid wilde dat iedere Amerikaan eigenaar van een huis moest zijn.
Je kunt de banken hooguit kwalijk nemen dat ze zich bezig houden met allerlei complexe producten waarvan ze soms zelf niet weten wat de consequenties zijn (London Whale), maar mijn inziens is het de taak van de overheid om handel in dat soort producten aan banden te leggen.
Wie er wat mij betreft dus sorry moeten zeggen zijn mensen als Kok, Zalm, Lubbers, Van Mierlo (hij is dood ik weet het) en Dijkstal.
Dat soort lui hebben onze toekomst verkwanseld door de euro in te voeren en de grenzen open te zetten.

Semper Pecunia | 24-01-13 | 10:15

Afstempelen is voor pensioenen, niet voor obligatiehouders!

Rest In Privacy | 24-01-13 | 10:14

@zeg maar jansen | 24-01-13 | 10:12
CWI is toch een type auto?

Bakito | 24-01-13 | 10:13

Ze hoeven alleen maar geld op te slaan en geldverkeer te verzorgen en administreren. Een vrij simpele bezigheid met de huidige ICT. Desondanks wisten ze ziljarden te verbranden en knijpen ze de gemeenschap en consumenten uit.
Bank-managerszijn bonusgeile parasieten. Ze zouden standaard 'sorry dat ik besta en adem' zeggen.

Fijnstoffer | 24-01-13 | 10:13

Volledig gelijk!!!

Indien niet steeds met belastinggeld hun kont gered zou hoeven worden.....

lidlbier | 24-01-13 | 10:13

Willianus Wortelus | 24-01-13 | 10:09 Die twee kunnen met elkaar meerijden naar de sociale dienst.

Carpoolen 2013.

zeg maar jansen | 24-01-13 | 10:12

Boele Staal toevallig familie van Staal Bankiers (gelieerd aan van Lanschot) ?

bas ooms53686289 | 24-01-13 | 10:11

@Kaas de Vies | 24-01-13 | 10:08
Het racisme en de schaamteloze hokjesgeest die hier dagelijk voorbijtrekt wordt doorgaans als stukken kwetsender ervaren door de buitenwereld.

Bakito | 24-01-13 | 10:11

@Willianus Wortelus | 24-01-13 | 10:09 | + 0 -
Ok.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 10:11

De banken lijken een beetje op Moslims.

Hebben ze al eens sorry gezegd dan?

Peter_K | 24-01-13 | 10:11

De schuld ligt in de driehoek: onnozele politiek, hebberige consument en zonder enig moraal opererende banken.

roze_bril | 24-01-13 | 10:10

Bedankt Boele Staal namens alle slachtoffers van de crisis. Het is natuurlijk onze schuld, hoe hadden wij kunnen denken dat het jullie schuld was.... Gelukkig draaien jullie nu weer winst terwijl mening persoon in Nederland nu meer per maand kwijt is. Maar das allemaal niet relevant toch Boele Staal? Want het is onze schuld niet de jouwe en niet die van de banken. Nogmaals bedankt, ik hoop dat je je verdiende loon nog krijgt.

AlfredJKwak | 24-01-13 | 10:10

Boele Staal is van D66, dus geen moreel, geen ethiek, geen principes en geen ruggegraat. Maar wel een ruime portemonnee.

Jonkheer Wttewaall | 24-01-13 | 10:10

Ze hoeven van mij geen sorry te zeggen als ze verder hun eigen troep opruimen, zoals het herstellen van de economische crisis, Griekenland en de andere PIGS landen uit het slop halen, de pensioen- en huizencrisis effectief bestrijden en MKB kredieten verstrekken.

Nee, dan hoef je geen sorry te zeggen. In alle andere gevallen daarentegen, dien je nederig vergiffenis te vragen en in woord en daad te laten zien dat je je uiterste best doet om je missers te herstellen. Zo werkt dat in een normale samenleving.

Aangezien ook daar geen sprake van is, rest alleen nog maar de gevangenis voor het topmanagement en worden de banken net zolang gesplitst tot er geen systeembanken meer zijn.

van heinde en verre | 24-01-13 | 10:10

Boele is een jankende boeler.
Er is ook nog iets van een morele plicht.

doet me denken aan de tijd dat een man in de bar zijn kind van 1,5 steeds pils gaf. En maar blijven geven omdat het kind vrolijk ging lachen.
Toen er wat van gezegd werd, werd er gezegd dat de ouders zelf wel het beste voor het kind konden inschatten. zeker als het lachte..

de beer van de meer | 24-01-13 | 10:09

Kaas en Bakito, ga eens aan het werk.

Willianus Wortelus | 24-01-13 | 10:09

@Bakito | 24-01-13 | 10:07 | + 0 -
Kwetsend is wat anders dan kwetsbaar.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 10:08

Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:55 | + 0

Waarvan akte. De huidige kongski van salon-liberalen en salon-socialisten gaat helemaal niks oplossen. Iedereen wordt collectief bestolen door de Paarse Maffia. Geef mij maar het Singapore-model, in bepaalde markten echte kapitalistische vrije markt toepassen en zorg, onderwijs en basis huisvesting op een echt sociale manier regelen.

The Anarchist | 24-01-13 | 10:08

@Kaas de Vies | 24-01-13 | 10:05
Welnee, als iemand zich hier kwetsbaar opstelt, ben ik het wel.

Bakito | 24-01-13 | 10:07

Volgens mij moeten Kaas en Bakito een eigen hoekje krijgen om dit uit te vechten. Reclame banners erbij, er kan ingezet worden en de winnaar krijgt een pot pindakaas, ofzo.

EisQonijn | 24-01-13 | 10:07

Dat er verplicht een mededeling bij advertenties voor leningen en hypotheken moest komen te staan zegt genoeg.

Lenen kost geld.

zeg maar jansen | 24-01-13 | 10:05

@Bakito | 24-01-13 | 10:02 | + 0 -
Nee ik heb je niet hoog zitten, ik zeg altijd dat je zo uit de hoogte doet. Dat is iets anders.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 10:05

Boele is too big to fail, aldus Boele.

kneuterzak | 24-01-13 | 10:04

Ze willen dus eigenlijk zeggen dat als het nog een keer gebeurt het dit keer aan de burgers ligt? Dat ze brutaal waren, was me al duidelijk, maar het begint gewoon letterlijk op tuig te lijken met een advocaat die zegt: "hij vroeg zelf om die trap tegen zijn smoel".

Wat een land is dit toch geworden zeg. Van "Goedemorgen, meneer de wijkagent" in 1980 tot "krijg de pestpokkevinketyfus, klerejong" in 2013. Hoe diep kan je zinken als land.

Yzord | 24-01-13 | 10:04

@Boswortelen | 24-01-13 | 10:03 | + 0 -
*burp*

Kaas de Vies | 24-01-13 | 10:04

Vroeger faciliteerden banken de economie, tegenwoordig zijn het meer vampiers

woutrr | 24-01-13 | 10:04

Saillant detail: Waarschijnlijk vindt er bij Boele Staal per uur meer hersenactiviteit plaats, dan de gemiddelde reaguurder in een week weet te produceren.

Boswortelen | 24-01-13 | 10:03

@miko | 24-01-13 | 10:02
... en het vorige draadje.

Bakito | 24-01-13 | 10:03

@Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:58
Kom Kaas, ik weet dat je mee erg hoog hebt zitten. Spreek dat eens in mijn gezicht uit. Heeft niks met homoos of zo te maken hoor.

Bakito | 24-01-13 | 10:02

@Pastor Sippenhaft | 24-01-13 | 10:01 | + 0 -
De mensen hebben wel een brief gekregen van de bank, helaas staat er iets anders in.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 10:02

@Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:58
Gaan jullie dit draadje met zijn tweeën volmaken??

miko | 24-01-13 | 10:02

@EisQonijn | 24-01-13 | 10:00 | + 0 -
Verkocht op een agressieve manier op commissiebasis.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 10:02

Ik ben benieuwd hoeveel mensen die werkeloos zijn geworden door de crisis een excuusbrief hebben gehad van de banken. Bestaat zo'n brief of verklaring überhaupt?

Banken geven nog immer geen openheid van zaken. De consument weet alleen via de media dat de banken (ondanks dat de cliënt dat niet wil) geld geven aan de Grieken in opdracht van de EU.
En we weten inmiddels dat de bonussen in de top van de banken weer volop vloeien.

Maargoed, het ligt aan de burger. Wij snappen toch niets.

Pastor Sippenhaft | 24-01-13 | 10:01

Wat een gelul. Het is niet de consument geweest die naar de bank ging met het verhaal dat ze een hypotheek wilde die niet niet afloste tot aan het eind van de looptijd, met intussen sparen tegen een rente danwel een beleggingsproduct. Het zijn de banken die het product bedacht hebben en vervolgens verkocht.
.
Daarnaast hebben ze met die nieuwe producten altijd meer uitgeleend dan aan mensen met gelijk inkomen die een oude annuïteiten of lineaire hypotheek afsloten. Dus wat wil je? Klanten komen bij hun adviseur met de vraag in welke prijs-range ze kunnen kopen en je komt aan met 250.000 euro op een spaarhypotheek, 260.000 op een beleggingshypotheek, OF 210.000 op een annuïuteitenhypotheek, "maar daar kiest eigenlijk niemand voor hoor, want dan verlies je hypotheekrenteaftrek en dat is dom!".
.
Dus mensen kiezen een van de eerste twee opties (toevallig ook hoogste verdienste voor de bank en hoogste courtage voor de adviseur), waardoor de prijzen van huizen gigantisch stijgen.
.
En de banken menen dat het de maatschappij is die erom gevraagd heeft? Echt niet! het zijn de banken die de markt bespeeld hebben om het maximale-winst product feitelijk onvermijdbaar de maken,

EisQonijn | 24-01-13 | 10:00

Boele Staal is en totale lul. Net als zijn collega witteboorden criminelen.

Botte Hork | 24-01-13 | 10:00

"Some even believe we are part of a secret cabal working against the best interests of the United States, characterizing my family and me as 'internationalists' and of conspiring with others around the world to build a more integrated global political and economic structure--one world, if you will.

If that's the charge, I stand guilty, and I am proud of it.”

― David Rockefeller (in zijn boek 'Memoirs')

JoeBlow | 24-01-13 | 09:59

@Andre1972 | 24-01-13 | 09:54

Andre, kun je het niet even samenvatten? Alsof we niets beters te doen hebben dan wikipedia afspeuren op een donderdagochtend.

Igor.The.Horrible | 24-01-13 | 09:58

een woord: zorgplicht. Zeker als je het recht hebt om geld aan te maken en het te hooi en te gras uit te lenen.

Pimp my Voortuin | 24-01-13 | 09:58

@Bakito | 24-01-13 | 09:57 | + 0 -
Een vervelend mannetje ben je, als je hier stond had ik mijn ochtendbier in je gezicht gegooid.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:58

@Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:55
* applaus *

Bakito | 24-01-13 | 09:57

Heb er maar één naam voor:"rioolratten".

jel10 | 24-01-13 | 09:56

De banken hebben goud geld verdient aan dat 'eindeloos credit', de samenleving niet. Opbokken dus Boele...

Zookrates | 24-01-13 | 09:55

Inderdaad, de waarheid ligt in het midden, er is op te grote voet geleefd door zowel banken als overheden als de gewone man. Hoewel ik écht geen fan van banken ben, is er toch iets te zeggen voor de fouten die er gemaakt zijn door zowel onze overheid, de banken en diens klanten. Een rijtjeshuis kopen en een hypotheek van 4 ton nemen is toch ook deels je eigen verantwoording geweest, nietwaar? Persoonlijk vroeg ik mij in 2001 en 2006 al af, dit is te gek voor woorden en dit gaat fout lopen. Zelf heb ik 3 woningen verkocht mét winst. Verhuisd naar een goedkopere regio en huur sindsdien. Ik beleef geen enkel plezier doordat ik de dans ben ontsprongen hoor, ik gun niemand een onderwater-hypotheek-scenario!
Maar, enige zelfreflectie is ieders verantwoording.

Sjors_Carlin | 24-01-13 | 09:55

@Bakito | 24-01-13 | 09:52 | + 0 -
De vrije markt. Dus de echte vrije markt. Niet een bankeninstituut dat als het faalt uit de brand geholpen wordt door de belastingbetaler. Een bankier boeit het dan minder, zal minder toezicht houden op het verstrekken van leningen.

En de staat moet lenen niet fiscaal stimuleren, wat ze altijd gedaan hebben en nu nog steeds doen.

Dus een volledig VRIJE echt KAPITALISTISCHE markt.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:55

"Van Boele Staal hoeven banken vanaf nu geen sorry meer te zeggen voor de financiële crisis die ZIJ veroorzaakt hebben."

He Johnny Quid, ga eens een boek lezen over dit onderwerp! Een goed boek!
Ik kan je het boek "The financial crisis and the free market cure" aanbevelen van John Allison. Of lees anders de Engelse wikipedia over dit onderwerp eens goed en probeer dan de rol vd banken goed te plaatsen in het geheel vd kredietcrisis.

Dit soort artikelen zijn 100x schadelijker voor de Nederlandse samenleving dan 10 Samsoms. Als je dat niet begrijpt zou ik eerst nog maar wat van economie en politiek gaan lezen en die ivm elkaar brengen.

Andre1972 | 24-01-13 | 09:54

Toppunt van Moral Hazzard: de voorzitter van de banken die zegt dat er geen sorry meer gezegd hoeft te worden. De koers van SNSReaal zal wel weer omhoog schieten, met staatssteun in het vooruitzicht.

Boele valt niet voor de eerste keer in deze valkuil. Les 1 in het sentiment bespelen: doe precies het tegenovergestelde van wat je wil bereiken!!

YesMan! | 24-01-13 | 09:54

@ZDEV | 24-01-13 | 09:48 - hihi dat zal ze!

MarcS | 24-01-13 | 09:53

Boele Staal vergeet voor het gemak de helft van z'n klanten, namelijk die mensen die (spaar)geld naar de bank brengen om het veilig op te bergen. Die mensen hebben er helemaal niet om gevraagd dat de bank hun geld vervolgens over de balk smijt door het weg te geven aan mensen die dat geld niet terug zullen betalen.

Boele Staal zegt nu tegen al die mensen die hun tegoeden bij banken hebben zien verdampen omdat die banken failliet zijn gegaan en/of op de been zijn gehouden met belastinggeld van de vermogenden dat het niet de schuld is van de banken maar van diegenen die de poen toegeschoven hebben gekregen.

Boele Staal is een bankier van niks.

Red mij niet | 24-01-13 | 09:53

Hebben de banken überhaupt ooit sorry gezegd? Ik denk het niet. Ik ga er eerder van uit, dat de bestuurders hebben gegniffeld in hun knuistje over hoeveel moeite het 't plebs wel niet gekost moet hebben om hun bonus bijeen te rapen. Wie nooit een sorry verwachtte, is dus niet teleurgesteld.

WTF. Waarom reageer ik eigenlijk? Zinleauze comment mijnerzijds. Excuus.

Zinleaus! | 24-01-13 | 09:52

Het probleem is dat de beste man gewoon gelijkt heeft:
- het was de gewone burger die in een huis wil wonen dat hij eigenlijk niet kan betalen;
- het was de burger die minimaal 10% rendement voor zijn pensioenbeleggingen wou;
- het was de burger die een flatscreen op afbetaling in zijn kamer wou hebben hangen;
- het was de burger die zonodig een (tijdelijke) overwaarde uit zijn huis wou trekken van de bank;

Daar komt als grootste oorzaak nog bij dat er een overvloed aan kapitaal aanwezig was aan de ene kant (China, Duitsland etc.) en een tekort aan de andere kant (VS, rest EU). Al dat geld moest dus ergens heen en moest meer rendement maken dan ooit. Voor de banken geldt deels: u vraagt, wij leveren. Natuurlijk hadden zij de risico's eerder aan moeten zien komen. Maar de rest van de wereld is net zo hebberig als de bankiers en zouden daarom ook zelf eens in de spiegel moeten kijken.

Boswortelen | 24-01-13 | 09:52

@Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:49
En wie moet dat allemaal regelen?

Bakito | 24-01-13 | 09:52

Bankensteun is communisme. Bankiers moeten niet zeiken, wie betaalt bepaalt. Huilige pseudo-kapitalisten.

The Anarchist | 24-01-13 | 09:51

En zoals meestal ligt de waarheid in het midden. Hij heeft gewoon gelijk dat iedereen maar kredieten afsluit om dezelfde TV te hebben als de buurman. Dat is gewoon een feit dat je overal om je heen ziet. Als iedereen zou moeten gaan sparen nu voordat ze dingen gaan kopen zou de kredietbubbel pas echt snel klappen. De hele economie van het westen is inmiddels een grote kredietbubbel waarin alles van simpele burgers tot hele landen geld lenen om hun financiën rond te krijgen. Die prijs zal ooit betaald moeten worden. Het enige punt waarvan je de banken kan aanspreken is dat ze met elk mogelijk middel van deze gierigheid gebruik hebben willen maken. Het vergelijk tussen een drugsdealer en junk vindt ik dan ook treffend. Maar naar mijn mening zijn beide fout bezig.

Mika6101 | 24-01-13 | 09:50

Banken hebben de les helemaal niet geleerd, ze hebben alleen hun verdienmodel aangepast. Het is nog steeds hetzelfde volk dat hun zakken vult en hetzelfde volk dat het gelag mag betalen.
Waarom zijn de bankiers nooit aangesproken op hun verantwoordelijkheid?

spanarchist | 24-01-13 | 09:50

Kritiek? Integendeel. Heb juist heel veel respect voor ze. Ik bedoel: een business model waarbij je alle winsten in je eigen zak stopt en de verliezen in de zak van de belastingbetaler is toch gewoon briljant? Wou dat ik het zelf had verzonnen...

Lucifer | 24-01-13 | 09:50

@Bakito | 24-01-13 | 09:48 | + 1 -
Hoi Rob Oudkerk.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:50

Staat de SNS bank nog recht overeind ?
Of kunnen we de portemonaie weer trekken ?

Rest In Privacy | 24-01-13 | 09:49

@Bakito | 24-01-13 | 09:47 | + 1 -
Ja, tegen de ontzettende niveleringsdrang van de socialisten. Ik wil als een goede huisvader ze bepaalde dingen ontzeggen omdat ze er niet mee om kunnen gaan.

Dus niet overfinancieren van mensen die hier niet mee om kunnen gaan.

De maatschappelijke kosten zijn dubbel voor de mensen die hier wel mee om kunnen gaan.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:49

Mijn buurman kocht 44 jaar geleden het huis voor fl 40.000,= dat was een inmens bedrag en hij heeft jaren gedacht het hoofd niet boven water te kunnen houden. Nu heeft hij omgerekend, als hij niet afgelost had / heeft, een schuld van euro 18.000,= ... nou nou wat erg. Men denkt opeens dat ik mijn huis straks niet met winst kan verkopen en dus is er een probleem? Stop daar toch eens mee, ik tik op mijn 65e mijn huis af en het zal mij een rotzorg zijn voor hoeveel ik hem kan verkopen.

MarcS | 24-01-13 | 09:49

Stap 1: stort al je spaarcenten op je lopende rekening
Want dan kan de bank jouw geld niet uitlenen aan een ander.
Fuck die spaarrente dan maar, stelt toch niets voor.

Stap 2: stort 1x per maand/kwartaal al je geld over naar een andere bank.
Zo kunnen ze nooit langdurig plannen op het beheren van het geld.
Kost je niets, maar geeft je wel de macht terug over jouw geld.

Stap 3: ga af en toe naar de flappentap en trek je rekening volledig leeg.
Daarna het geld weer cash op een andere bankrekening storten.
Gewoon om ze te fucken. Gna.

ZDEV | 24-01-13 | 09:48

@Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:47
Beter onder de heroïnehoerenpies dan de poeppraat van Kaas de Vies.

Bakito | 24-01-13 | 09:48

Goede metafoor! Ik vind drugsdealers niet verantwoordelijk voor het welzijn van hun gebruikers. Maar wel als je willens en wetens verziekte producten verkoopt. Koop geen drugs mensen, vooral niet op krediet.

ChillBill | 24-01-13 | 09:48

@Publius | 24-01-13 | 09:47 | + 0 -
Stil nou, vrijdag wordt zijn bonus uitgekeerd wegens het in leven houden van de Nederlandse bankensector. Wat daarna gebeurt boeit hem dan niet meer. Maar hou het nog even onder de pet.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:48

Witteboordcriminelen zeggen sowieso geen sorry, maar schoppen nog even door als de cliënt al knock-out is.

Pastor Sippenhaft | 24-01-13 | 09:48

We're all in this together.

B0rat | 24-01-13 | 09:47

@Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:44
Zoiets, maar een socialist als jij vindt natuurlijk dat arme drommels door de overheid beschermd moeten worden tegen deze woekeraars. * iets met Noord-Korea mompelt *

Bakito | 24-01-13 | 09:47

Ik heb ze nog nooit sorry horen zeggen.

bennutzat | 24-01-13 | 09:47

@Bakito | 24-01-13 | 09:44 | + 0 -
Beter een stinkdier strelen, dan Bakito in de panelen.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:47

Beste Boele, laten we dit afspreken: voor iedere euro die er vanaf nu nog naar de redding van de banken gaat, zeg jij 1x sorry. Ik wens je veel succes met de nationalisatie van SNS dit weekend.

Rest In Privacy | 24-01-13 | 09:47

Die lulhannes moet voor straf 10 keer naar Inside Job kijken. ..

Polipitator | 24-01-13 | 09:47

Hoe zat dat ook alweer met die huizenbezitters die op basis van hun overwaarde de inrichting opnieuw deden, badkamertje en nieuwe wagen erbij en 3 weken Florida? En nu gedwongen tegen -50k moeten verkopen wegens een te dure beleghypotheek? Zielig man.

Biff Eagleburger | 24-01-13 | 09:46

Banken: Als de zon schijnt geven ze je een paraplu, als het regent willen ze hem terug.

Botte Hork | 24-01-13 | 09:46

Had u ons maar niet moeten vertrouwen! Daar komt het eigenlijk op neer.

Godsammekraken | 24-01-13 | 09:45

@Bakito | 24-01-13 | 09:42 | + 0 -
Inderdaad. Lagere sociale klasse die niet met geld om kan gaan kreeg kredieten bij de vleet. Bedoel je zoiets Bakito?

Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:44

@Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:44
" Beter op 'n ezel gedragen dan door een peerd uit 't zadel geslagen "

Bakito | 24-01-13 | 09:44

In IJsland werden de bankiers opgesloten, de burgers hoefden niet voor de schulden op te draaien en voilá: het land draait als nooit tevoren.

Dat was natuurlijk een goede les voor Boele en zijn Boefjes: dàt nooit. Dus kregen de bankiers een bonus, de burgers werden in de schulden geduwd en de economie ligt op zijn reedt.

Laat die Staal maar schuiven. Geniale vent. *kuch*

vraagstaart | 24-01-13 | 09:44

Nee dat is het probleem van de banken, ze hoeven niets.

Ze hoeven hun bonus niet in te leveren na aantoonbaar falen.
Ze hoeven de woningmarkt niet op slot te houden door opeens rare eisen te stellen bij leningen
Ze hoeven niet extra opslag te vragen op hun hypotheken om extra vet aan hun botten te kweken over de rug van de Nederlandse bevolking
Ze hoeven niet staatshulp te ontvangen
Ze hoeven voornamelijk niet hun eigen verantwoording te nemen.

Beste mijnheer Staal, ik heb dit ooit ook eens tegen een pensioenbobo gezegd en die lachtte mij keihard in mijn gezicht uit in 2008 en lees het vorige topic eens over de 8 van Eindhoven. Volkswoede is vies en vervelend, wat ga je doen als ze bij je op de gang staan?

En als afsluiter,

Hoeven zitten onder een paard.

Kaas de Vies | 24-01-13 | 09:44

Bitcoin!

Finn | 24-01-13 | 09:44

Kern van het probleem is natuurlijk de verkleving van banken en overheden. Banken krijgen van overheden de ruimte voor een monetaire bubble. Bankiers krijgen bonussen, politici stemmen. En als het misgaat worden de verliezen gecollectiviseerd. En daar moeten we dus niet over zeuren zegt Boele.

Godsammekraken | 24-01-13 | 09:43

En dat uit de scheur van een D66 senator. Je verwacht het niet.

widtvoet ® | 24-01-13 | 09:43

Ze hoeven ook geen sorry te zeggen, ze moeten eens stoppen met het in stand houden van die crisis.

MarcS | 24-01-13 | 09:43

Gaan we weer:
Wij van WC-eend... -zucht-

Pastor Sippenhaft | 24-01-13 | 09:42

Hij heeft wel een punt. De crisis is grotendeels te wijten aan roekeloze consumenten die hun geluk laten afhangen van materiële rommel.

Bakito | 24-01-13 | 09:42

De samenleving heeft het ook gedaan dus wij zijn onschuldig. Ook al hebben we zelf het hardst geprofiteerd en zaten we vooraan om te zien hoe het mis zou gaan.

Zoiets zal Boele bedoele..

Godsammekraken | 24-01-13 | 09:42

Ze zijn nog asocialer dan de 8 van eindhoven Eindhoven

miko | 24-01-13 | 09:41

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl