Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

ALLOCHTOON!

SMAK100.jpeg Boeit me niet dat jullie moe worden van de discussie. Dat jullie het een non-discussie vinden. Het gaat niet over jullie, het gaat over mij. Geboren en getogen in Nederland. Opgeleid in Nederland. Kapitaalbezittend in Nederland. Opiniërend in Nederland. Forensend in Nederland. MKB ondersteunend in Nederland. ZZP’end in Nederland. Zeg mij wat er allochtoon is aan mij? Zeg mij waarom er een vinkje achter mijn naam moet? Zeg mij waarom ik al mijn hele leven te horen krijg ‘ja maar jij... jij bent geen allochtoon’. En zeg me dan waarom je denkt dat dat een compliment is? Zeg me waarom je denkt dat je niet discrimineert met die uitspraak? Zeg nou toch gewoon dat de term allochtoon is ingevoerd om uit te sluiten. Geef gewoon toe dat de term allochtoon is bedoeld om te brandmerken. Te discrimineren. Heus, een beetje Rotterdammer kan goed tegen helderheid. Duidelijkheid. Directheid. Zeg me toch gewoon dat ik er niet bij hoor? Zeg me dat hoe goed mijn Nederlands ook is, hoeveel geld ik ook verdien, hoeveel belasting ik ook betaal, hoeveel investeringen ik ook doe, ik er gewoon niet bij hoor? Dat ik altijd de ‘zij’ blijf, tegenover het wij? Zég dat gewoon. Dan weet ik tenminste precies waar ik sta. Waar jij staat. allochtoonwantedebrulol.jpg Nee, mijn familie heeft de oorlog niet meegemaakt. Mijn familie zat niet in het verzet na de oorlog. Mijn familie heeft niets met toestanden in Indonesië, de Molukken of slavenhandel en VOC te maken. Dus heus, ik snap best dat ik niet meedoe in het Nederlanderschap. Maar geboren in het Haagse, getogen in het Rotterdamse, en vluchtend uit het Amsterdamse ben ik alles behalve een vreemdeling. Misschien ben ik een vreemde Nederlander – prima; alles beter dan doorsnee. En als je dan per se onderscheid wilt maken tussen jou en mij, benoem me dan gewoon zoals ik ben: een Nederlander van Turkse afkomst. Veel meer is het niet – totdat je in mijn familiegeschiedenis gaat wroeten maar dat moet je gewoon niet doen. Turks it is. Niets meer, niets minder. Turks. Probeer het maar ‘es uit te spreken: téh uu errrr ká és. TURKS. Niet allochtoon. Maar voordat je dat doet he? Heb dan toch gewoon de ballen om toe te geven dat de term allochtoon bestaat om uit te sluiten en te discrimineren. Heus, ik heb er geen probleem mee. Echt hey, doe er alsjeblieft niet zo hypocriet over. Hoe noem je dat trouwens als de PvdA de term allochtoon wil afschaffen? Hypocriet? Of landsverraad? Ebru Umar

Reaguursels

Inloggen

Er zijn allochtonen en er is allochtoon tuig.
Er zijn autochtonen en er is autochtoon tuig.
Lijkt mij voldoende onderscheid.

4nonymous | 01-10-12 | 15:14

tja, we zijn niet hetzelfde. Er zijn wel belangrijkere dingen om je druk om te maken dunkt mij. Bovendien heeft de gemiddelde nederlander het woord allochtoon niet in zijn vocabulaire, die heeft het over buitenlanders.

kudt met dt | 01-10-12 | 01:25

@HdK "Zo’n 30 jaar terug ontstond bij onze politieke en ambtelijke elite behoefte aan naam voor een bevolkingsgroep, die zich anders gedroeg en anders behandeld moest worden." Ja... die behoefte hebben de blanke Nederlanders zeker... dat ze graag in 2 hokjes kunnen denken, zwart/wit, allochoon/autochoon en dan "de ander" ook "anders moeten" behandelen. Ziekelijk denkbeeld alleen al in de basis.

rdeman | 30-09-12 | 07:35

Nogmaals: draai die Ebru-avatar nou eens 90 graden naar rechts. Dat doet meer recht aan haar opstelsels.

SharpEye | 29-09-12 | 21:26

Voorlopig zit madame, als allochtoon heerlijk in haar tweede landje bij haar tweede huisje in de zon met een drankje en de baklava tussen de tanden te genieten van het allochtoon zijn! Was ik maar zo bevoorrecht mensuh! Manmanman... hoe durf je dan nog te zeiken hahaha

Lotje getikt | 29-09-12 | 18:13

Zo’n 30 jaar terug ontstond bij onze politieke en ambtelijke elite behoefte aan naam voor een bevolkingsgroep, die zich anders gedroeg en anders behandeld moest worden.

Omdat het woord 'vreemdeling' zo hard klonk, hebben ambtenaren de zachtere en neutrale woorden 'autochtoon' en 'allochtoon' bedacht. Dat moeilijke woord was wennen, maar kwam vaak in het nieuws. En dat hielp. Vandaag voelt geen autochtoon zich gekwetst als hij zo genoemd wordt.
Voor 'allochtoon' ligt dat heel anders:
Dat woord heeft over de jaren een bepaalde, veelal negatieve' connotatie verzameld.

Hoe los je dat op? Een verbod met hoge boetes? Nieuwe woorden bedenken?
'Nieuwe Nederlander' is al geprobeerd, maar heeft nu al een sarcastische klank gekregen. ‘Dubbelpaspoorter’? Inhoudelijk juist, maar niet geliefd bij de elite. Een nationale quiz houden voor het beste nieuwe woord? Als het kan een zodanig woord met definitie, die de statistieken ‘gunstig’ beïnvloedt . Wat hebben deze oplossingen gemeen? Ze zijn semantisch: De inzichten van onze leiders zijn verbijsterend simpel te noemen. Daar hebben we geen ECHTE oplossingen van te verwachten.

HdK | 29-09-12 | 17:28

Zolang je je snurken-paspoort nog niet ritueel verbrand hebt,blijf je gewoon allochtoon.
Daarna zullen we het nog wel over hebben.

Novio70 | 29-09-12 | 16:49

-weggejorist-

Jan Damen1037 | 29-09-12 | 15:37

Jezus, wat een gezeik. Ja, bent gewoon een allochtoon aangezien je ouders niet uit Nederland komen. Deal with it.

Ih8yousf | 29-09-12 | 15:33

-weggejorist-

Jan Damen1037 | 29-09-12 | 15:16

Oke!zal het niet meer zeggen,noem het voortaan maar Import

koekuhbakkah | 29-09-12 | 14:52

@hoezokennis | 28-09-12 | 23:50
Ok. geadopteerd hindoestaanse surinamer die niets met zijn biologische afkomst van doen wil hebben. Verder ga ik niet in op je insinuerende platte gescheld. Ik hou mijn aandacht liever op de bal.

Ven1V1d1V1c1 | 29-09-12 | 14:41

Toen ik gisterenavond chinees ging halen, nadat ik de emotionele oproep van Ebru Umar had gelezen, realiseerde ik me plots dat ook ik een racist moet zijn. Want ik sluit uit. Nooit, zo begreep ik plotseling, zou ik chinees eten als hollands eten gaan beschouwen als ik erin zou blijven volharden om het als vanzelfsprekend te zien dat chinezen chinees eten bereiden en hollanders hollands eten. Mijn hemel, ook ik
En toen de chinese dame mij even later, als afsluiting van het inpakritueel vriendelijk vroeg "sambabai?" kreegt ik het obligate "ja graag" nauwelijks nog mijn strot uit. Ebru had mij de ogen geopend, ik zag voor het eerst het diepe leed en de immense pijn in de ogen van deze vrouw, en hoewel ze verder zweeg hoorde ik haar oorverdovend schreeuwen: "zeg me dat hoe goed mijn Nederlands ook is, hoeveel geld ik ook verdien, hoeveel belasting ik ook betaal, hoeveel investeringen ik ook doe, ik er gewoon niet bij hoor? Dat ik altijd de ‘zij’ blijf, tegenover het wij? Zég dat gewoon. Dan weet ik tenminste precies waar ik sta. Waar jij staat."
Vol schaamte en vol schuldgevoelens keerde ik huiswaarts, zonder sambal.

Schoorsteenveger | 29-09-12 | 13:35

De echte racisten van Nederland zullen trouwens het woord allochtoon zelden in de mond nemen.
Die hebben het liever over 'die kut*.*'.
Wat dat betreft is allochtoon best een mooie manier van spreken.

Petrus Poortwachter | 29-09-12 | 13:30

Job Cohen had natuurlijk groot gelijk toen hij Umar toebeet dat ze hier niet hoeft te wonen als het haar hier niet bevalt. Want dat is natuurlijk de spijker op zijn kop. Mevrouw heeft als allochtoon gewoon de mogelijkheid haar boeltje te pakken en op te tiefen naar een land waarvan zij ook een paspoort bezit. En daarom moet ze niet zeiken. Want tel je zegeningen maar als rasechte allochtoon. Je kunt dit zinkende schip gewoon verlaten zodra jij dat wil. En dat is het levensgrote verschil met alle autochtonen hier. Die hebben niks te kiezen. Die kunnen alleen maar toekijken hoe het in dit land een steeds grotere bende wordt.

medusa324 | 29-09-12 | 12:39

Alochtoon is een woord afkomstig uit het Grieks en betekent : Van elders aangevoerd en autochtoon : Van hier afkomstig /van oorsprong. Beide zijn bijvoeglijke naamwoorden bij "materiaal" en dus in wezen niet "mens".Daarom is het ook een onsympathieke benaming, net als "mensen-materiaal",dat vooral door politici graag wordt gebezigd. Het probleem ligt dus bij politici en voor het volk geldt zoals altijd: What's in the name ? Want voor hen zijn woorden veel minder goed gereedschap om te overleven dan voor politici en hun wetenschappelijke samenzweerders.

Dolphi | 29-09-12 | 12:17

"Niet in `t verzet na de oorlog", ha ha, heerlijk. Thumps up Ebru....

sjeik el-rojenbiet | 29-09-12 | 12:08

Die oorbellen kunnen overigens echt niet meer.

Margarita | 29-09-12 | 11:39

Jezus Ebru, stel je niet zo aan. Alsof je echt DE HELE DAG daarmee geconfronteerd wordt. Je hebt werk en je hebt een Nederlands paspoort en als je tegen iemand praat zullen ze in de regel gewoon normaal antwoord geven. Wat wil je nog meer qua acceptatie? Een schouderklopje en een certificaat dat je erbij hoort?

Bovendien is het niet zo dat het woord allochtoon is bedacht door een of andere Nederlander met als doel uit te sluiten. Ook niet om te zorgen dat jij een slachtofferrol hebt om in te kruipen, overigens.

Het woord kan er verder ook weinig aan doen dat er nu eenmaal Nederlanders bestaan die een tamelijk onschuldig woord (wat in principe uit neutrale begrippen is samengesteld) gaan misbruiken om op mensen van buitenlandse komaf te haten. Mensen die het daar niet op hebben en ze graag uitsluiten, hoef je daar echt geen terminologie voor aan te smeren. Noch zal iemand die nergens problemen mee heeft opeens onderscheid gaan maken omdat ons lexicon het woord "allochtoon" nu eenmaal bevat.

Mij boeit het verder geen flikker dat je Turks bent, net als een groot deel van de rest van de Nederlandse bevolking waarschijnlijk. Dus kom maar van die kast af waar je God weet waarom vrijwillig op bent geklommen.

Groetjess

Margarita | 29-09-12 | 11:39

@strikdewepstroper01 zowiezo pas jij je maar aan mij aan. Aan wie moet ik mij aanpassen dan? Aan de rest van blank & lomp Nederland? nee hoor dank je wel. Ben al blank genoeg. Geboren en getogen Nederlander. En het oneens met jou. Daaahaag!

rdeman | 29-09-12 | 11:36

@ strikdewepstroper01 ja mooi man. Ik zat toen in Londen. Golliwog was toen daar ook heel gewoon, soort Britse Zwarte Piet figuurtje. Was normaal hoor dar in de jaren 80. Selfridges had overal Golliwogs. Maar tegenwoordig in 2012 is die shit in de UK dus gewoon knetterhard verboden wegens racistisch. Had je nog wat?

rdeman | 29-09-12 | 11:34

@strikdewepstroper01

Toen was geluk nog heel gewoon...

Ben Adam | 29-09-12 | 11:25

De misdaadstatistieken liegen niet.

Bataaf | 29-09-12 | 11:24

strikdewepstroper01 | 29-09-12 | 10:27 |
Heb dit bekeken met een grote glimlach.
Het verloren gegane Nederland!

lanexxx | 29-09-12 | 10:40

@rdeman

Om alvast in de sinterklaasstemming te komen. Hier een filmpje van de sint in 1980. Gezellig.... hoort erbij in Nederland. rdeman ben je er klaar voor.....
Komt tie....

www.youtube.com/watch?v=OZy6tivYQCE

strikdewepstroper01 | 29-09-12 | 10:27

rdeman | 29-09-12 | 07:26 | + -1

Hahahahaha... een linksch onderbuikje..
ja ja ze bestaan echt!

meneer Q | 29-09-12 | 10:01

@rdeman

Zit je nu al op je nagels te bijten van frustratie want 5 december komt er weer aan. Sinterklaas een racistisch feest? Waarom vieren Antillanen en Surinamers dan massaal sinterklaas in de Randstad. rdeman, omdat je één van de weinigen bent die sinterklaas ziet als racistisch. Get a life man....

strikdewepstroper01 | 29-09-12 | 09:48

@rdeman

In 1980 was sinterklaas vieren nog leuk, in 1980 was Nederland nog leuk. Geen opgedrongen multi kul, geen racismegezeik om een onschuldig kinderfeest. In 1980 toen Nederland nog Holland was zonder dagelijks gezeik over allochtoon zijn en geen allochtoon zijn..... Pas je aan en integreer en sodemieter anders op.....

strikdewepstroper01 | 29-09-12 | 09:27

Opkomst & ontstane negatieve lading van het woord allochtoon was en is out of our hands.

Ebru, ik begrijp je spanningsveld maar toch: een vrouw van jou kaliber zou er boven moeten staan.
Die kracht wens ik jou.

Hoop nog veel van je te horen, je geeft verlichting.

Ben Adam | 29-09-12 | 08:21

Het enige Nederlandse woord dat men over de hele wereld kent: Apartheid. Jaja... dat discrimineren^C^C^C^C onderscheid maken zit er goed ingebakken al eeuwenlang bij die racistische klootzakjes in de ontkenningsfase achter de dijken. Prachtig ook dat op Wikipedia er een speciale pagina in een hele boel talen is om uit te leggen wat dat nou is, een "allochtoon" want blijkbaar valt dat buiten Nederland niet te vertalen. Het als "gezelligheid" en.wikipedia.org/wiki/Allochtoon

rdeman | 29-09-12 | 07:32

Had ik nou maar -1 kudos voor mijn pro-Ebru-anti-allochtoon bericht? Dat valt me ook tegen zeg. Had toch po -10 gerekend nouja. Geenstijl is ook niet meer wat het was.

rdeman | 29-09-12 | 07:29

Haha werd ik daar nu voor niet-blanke Nederlander uitgemaakt? HAHAHAHA
HAHAHAHAHAHA. Blanker dan mij vind je ze niet. 100% blanke roomkaas.
Alleen ja, heb wel grote tijd buiten Nederland doorgebracht vroegah. Kan ik er wat aan doen dat ik fuck you zomaar heb gezien hoe het ook anders kan?
Ja, soms wat minder goed dan hoe het in Nederland gaat, sure, maar zeker zo vaak ook het beter kan dan hoe het in Nederland gaat. En wat dat laatste betreft, dat allochtonen en Zwarte Pieten gedoe is gewoon een raar vreemd racistisch trekje van de Nederlanders. Hou een sop daarmee, het is niet eens nodig. Ebru heeft gewoon gelijk. Punt.

rdeman | 29-09-12 | 07:26

@rdeman | 29-09-12 | 01:30
'Opgevoed in een blank land met het waanidee dat ze multicultureel begrijpen en tolerant e open minded zijn'
Ook jij begrijpt er weer weinig van. De multi-culti is ons á la Europa door de strot geduwd. Daar waren maar weinig mensen voorstander van hoor.
Nederlanders zijn wijze klootzakjes die hun zaakjes prima voor elkaar hadden totdat grote groepen allochtonen de boel af kwamen breken.
En daar zouden we nog blij mee moeten zijn ook?
Ebru heeft dus helemaal ongelijk. Niemand zit op haar te wachten...

Petrus Poortwachter | 29-09-12 | 07:16

Oh ja,
rdeman | 29-09-12 | 01:30 | + 0
Schiet toch een eind op met je gekwetste natuur. Nederlanders zeggen waar het op staat, en laten het daarbij. Daar zijn de meeste culturen niet tegen opgewassen en slaan over in fysiek geweld ofwel beginnen te huilen omdat ze geen fatsoenlijke beargumentering hebben voor hun (luie) houding. Onderscheid betekent dat ze worden aangerekend op hun daden, en als ze ergens als de dood voor zijn..
.
Zie de Chinezen, Vietnamezen, Amerikanen, Duitsers, Japanners, etc. nooit grote problemen gehad in NL. Waarom? Omdat ze hun eigen broek op houden en niet lopen te mekkeren om een uitkering, eenzijdig respect, discriminatie en meer van die kinderachtige onzin. Leer maar eens dat als je verhuist naar een ander stuk grond niet meteen alle rechten krijgt die een zorgstaat heeft opgebouwd. Ga gvd werken voor je geld.
.
Getekend, een 'racist' die onderscheid maakt tussen luie flikkers en hardwerkende immigranten.

O2Consumer | 29-09-12 | 03:43

Oh ja,
rdeman | 29-09-12 | 01:30 | + 0
Schiet toch een eind op met je gekwetste natuur. Nederlanders zeggen waar het op staat, en laten het daarbij. Daar zijn de meeste culturen niet tegen opgewassen en slaan over in fysiek geweld ofwel beginnen te huilen omdat ze geen fatsoenlijke beargumentering hebben voor hun (luie) houding. Onderscheid betekent dat ze worden aangerekend op hun daden, en als ze ergens als de dood voor zijn..
.
Zie de Chinezen, Vietnamezen, Amerikanen, Duitsers, Japanners, etc. nooit grote problemen gehad in NL. Waarom? Omdat ze hun eigen broek op houden en niet lopen te mekkeren om een uitkering, eenzijdig respect, discriminatie en meer van die kinderachtige onzin. Leer maar eens dat als je verhuist naar een ander stuk grond niet meteen alle rechten krijgt die een zorgstaat heeft opgebouwd. Ga gvd werken voor je geld.
.
Getekend, een 'racist' die onderscheid maakt tussen luie flikkers en hardwerkende immigranten.

O2Consumer | 29-09-12 | 03:42

Oh ja,
rdeman | 29-09-12 | 01:30 | + 0
Schiet toch een eind op met je gekwetste natuur. Nederlanders zeggen waar het op staat, en laten het daarbij. Daar zijn de meeste culturen niet tegen opgewassen en slaan over in fysiek geweld ofwel beginnen te huilen omdat ze geen fatsoenlijke beargumentering hebben voor hun (luie) houding. Onderscheid betekent dat ze worden aangerekend op hun daden, en als ze ergens als de dood voor zijn..
.
Zie de Chinezen, Vietnamezen, Amerikanen, Duitsers, Japanners, etc. nooit grote problemen gehad in NL. Waarom? Omdat ze hun eigen broek op houden en niet lopen te mekkeren om een uitkering, eenzijdig respect, discriminatie en meer van die kinderachtige onzin. Leer maar eens dat als je verhuist naar een ander stuk grond niet meteen alle rechten krijgt die een zorgstaat heeft opgebouwd. Ga gvd werken voor je geld.
.
Getekend, een 'racist' die onderscheid maakt tussen luie flikkers en hardwerkende immigranten.

O2Consumer | 29-09-12 | 03:41

Oh ja,
rdeman | 29-09-12 | 01:30 | + 0
Schiet toch een eind op met je gekwetste natuur. Nederlanders zeggen waar het op staat, en laten het daarbij. Daar zijn de meeste culturen niet tegen opgewassen en slaan over in fysiek geweld ofwel beginnen te huilen omdat ze geen fatsoenlijke beargumentering hebben voor hun (luie) houding. Onderscheid betekent dat ze worden aangerekend op hun daden, en als ze ergens als de dood voor zijn..
.
Zie de Chinezen, Vietnamezen, Amerikanen, Duitsers, Japanners, etc. nooit grote problemen gehad in NL. Waarom? Omdat ze hun eigen broek op houden en niet lopen te mekkeren om een uitkering, eenzijdig respect, discriminatie en meer van die kinderachtige onzin. Leer maar eens dat als je verhuist naar een ander stuk grond niet meteen alle rechten krijgt die een zorgstaat heeft opgebouwd. Ga gvd werken voor je geld.
.
Getekend, een 'racist' die onderscheid maakt tussen luie flikkers en hardwerkende immigranten.

O2Consumer | 29-09-12 | 03:40

Hussar1683 | 29-09-12 | 03:12 | + 0
'Zandbak' daarentegen is in zekere mate stigmatiserend.. Of hang ik nu de Sap uit?

O2Consumer | 29-09-12 | 03:32

rdeman | 29-09-12 | 01:30 |

1. Zwarte piet is niet racistisch, zijn kleur is te danken aan het roet. Dat jij er een slaven beeld bij hebt maakt het niet racistisch --> linkse indoctrinatie. Kleine kinderen maakt kleur niets uit, Zwarte piet is een gezellig persoon, vaak in tegenstelling tot de brommerige Sint. Piet deelt snoep uit en danst in het rond. Wie is er nou daadwerkelijk racistisch, de persoon die geen verschil ziet tussen de huidskleur omdat het er niet toe doet of degene die maar blijft hameren op een kleurverschil vanuit een misplaatste morele superioriteit? ('ja maar zij zijn zielig omdat de blanke ze 300 jaar geleden onderdrukt heeft'. Dit terwijl de aanvoer van slaven kwam van inheemse bevolkingen die andere dorpen gevangen namen en verkochten aan 'ons' maar goed, dat is een andere discussie). Het erge is dat hij dit vervolgens doorgeeft aan zijn kinderen die vervolgens ook met een zieligheidsgevoel opgroeien.
2. Er zijn enkele rassen op de wereld en helaas voor jou zijn de Turkse, Marokkaanse en andere MO'se mensen geen ras. Kritiek op deze bevolkingsgroepen kan dan ook per definitie geen racisme zijn. Discriminatie wel, maar dat gebeurt in alle facetten van het leven. Oud-jong, man-vrouw etc, deal with it.
3. Om te reageren op je statement dat wij 'racistische baasjes zijn': als ik voor mijzelf spreek dan kan ik je zeggen dat ik geen enkel probleem heb met welke huidskleur dan ook. Dat wil niet zeggen dat ik met plezier door de metro in Parijs loop. Noem mij een romanticus maar ik heb daar andere beelden bij, wanneer een geheel continent een bepaalde cultuur heeft ontwikkeld en een bepaald soort mens heeft voortgebracht vind ik het een verachting ten opzichte van de geschiedenis wanneer men dit in een periode van 50 jaar ten gronde probeert te richten. Ik ben van mening dat Aziaten in Azie behoren te leven, Afrikanen in Afrika en Arabieren in hun zandbak. Daar heeft elk volk enkele duizenden jaren geschiedenis, hun stamboom, hun historie en hun gevoel bij. Dat wil niet zeggen dat mensen (zij het in beperkte hoeveelheden) die Nederlander willen worden dat niet kunnen worden, maar dat begrip mag niet aan inflatie onderhevig zijn, voor mij ben je niet een Nederlander wanneer je een paspoort hebt, daar hoort meer bij, je zult er bij moeten willen horen en dat beslaat meerdere facetten waarover we kunnen discussiëren wat dat inhoudt.

Hussar1683 | 29-09-12 | 03:12

Nederlanders zijn eigenwijze klootzakjes. Ze zij zo overtuigd van hun eigen gelijk, ze zullen nooit toegeven dat Zwarte Piet racistisch is en ze willen allochtoon kunnen zeggen omdat ze nou eenmaal graag discrimineren - in de letterlijke, wiskundige zin van het woord: "onderscheid maken". Nederland willen nou eenmaal alles van een label voorzien, alles moet in een hokje. Daarom konden de Duitsers in 1942 ook zo alle Joden oppakken: we hadden netjes in het gemeente register bijgehouden wie er een "Jood" was. Alleen Nederland had dat zo gedaan. Handig! voor de Nazis dan. Tegenwoordig houden ze in Nederland bij of je "allochtoon bent". Handig! tenzij je allochtoon bent dan. Want die eigenwijze klootzakjes, allemaal, zullen NOOIT toegeven dat ze racistische blanke baasjes zijn. Opgevoed in een blank land met het waanidee dat ze multicultureel begrijpen en tolerant e open minded zijn. Haha. Wat een grap. Ebru heeft gewoon gelijk.

rdeman | 29-09-12 | 01:30

Zolang de Arena bij een thuiswedstrijd van oranje vol zit met 2e en 3e generatie gastarbeiders die door ons volkslied heen fluiten zijn het voor mij gewoon Turken.

calculator | 29-09-12 | 01:21

Allochtoon staat voor; ik wil subsidie want allochtoon, ik moet voorrang hebben want allochtoon, ik moet uitkering hebben want allochtoon, ik moet meteen huis hebben want allochtoon, ik ben meer want allochtoon. En iedereen die dat niet vind is een racist. En dan heb je natuurlijk ook nog mensen met een kleurtje die gewoon meedoen in het dagelijkse leven en om de een of andere reden niet allochtoon genoemd worden.

bonje | 29-09-12 | 01:21

@Lotje getikt

Lees de biografie van Ayaan Hirshi Ali, wat zij al leerde in het asielzoekerscentrum. Speel de racismekaart en je krijgt alles gedaan van Hollanders. Tolerant en naïef dat we zijn.

strikdewepstroper01 | 29-09-12 | 00:23

Gringo, allochtoon. Welkom in de grote boze mensenwereld.

Henkertenker | 29-09-12 | 00:04

Ven1V1d1V1c1 | 28-09-12 | 17:03 |
Je lult uit je nek. Geen enkele hindoestaan noemt zichzelf een neger. Leuk verzonnen dat verhaal maar je heeft duidelijk totaal geen weet van hindoestanen.... lutser.

hoezokennis | 28-09-12 | 23:50

= Ebru Umar: Mijn familie heeft niets met toestanden in Indonesië, de Molukken of slavenhandel en VOC te maken. =

Nee Ebru, natuurlijk niet. Zo ook de familie's van de meeste Nederlanders niet. Maar de Turken van het Ottomaanse Rijk dreven wel volop handel met de VOC, dus een beetje medeplichtig zijn jullie wel. En zoals wij huis hielden in Atjeh hebben jullie de afgelopen eeuwen ook flinkt wat werk verzet. En laten we a.u.b. niet over slavenhandel beginnen, want daar was het Ottomaanse Rijk wel heel erg goed in. Dat je hier huilie huilie doet is je goed recht, maar ga hier niet de revisionist uithangen. Wij kennnen de zwarte bladzijden van ons volk....... nu jij/jullie nog.

hoezokennis | 28-09-12 | 23:20

Lieve Ebru,

Ik ken het gevoel. Die diep brandende onvrede. Die enorme behoefte aan chocola.
Kop op meid, het is maar een paar dagen en dan is het weer voorbij. Ben je gewoon weer je heldere, kritische, eerlijke zelf.

Een mede-vrouw

mujer | 28-09-12 | 22:34

Jullie? Bedoel je ons? De echte Hollanders? Je bent en je blijft een allochtoon... Helaas tut.. De toon in je stukje zegt al genoeg! Argressief en de ander is altijd fout! Hoe gaat dat in turkije dan? Kan ik daar als lesbo/pot gewoon lekker wonen? Word ik geaccepteerd als turkse? Wat denk je zelf? Meid shut up... En be happy met alles wat je heb mogen bereiken in dit zgn kutland met zn discriminerende klote mensuh... Toch?

Lotje getikt | 28-09-12 | 22:31

Rot toch op, Ebru. Het draait om hoe mensen je zien, niet dat ze magisch kennis hebben van je stamboom. Ik ben -volgens de CBS definitie- ook prima allochtoon, maar zo zou ik niet aangeduid worden.

Neen, in de volksmond duidt de term "allochtoon" over het algemeen op een ingezetene van Nederland die niet Nederlands overkomt, en dan meer door gedrag dan uiterlijk (immers, daar hebben we weer andere begrippen voor). Dus als jij zegt dat je een Turk bent, is het heel simpel. Woont in Nederland, identificeert zich niet als Nederlander. Dus allochtoon.

Maar in feite zeg je dat je wel lekker anders wil zijn, maar niet zo genoemd wil worden. Dat doet me weer denken aan een Amerikaans gezegde over het niet tegelijkertijd kunnen bezitten én eten van een taart.

Piet van het Padje | 28-09-12 | 22:13

Ja jezus! Het is gewoon een definitie. Tijdens mijn studie moet ik vaak gegevens analyseren over gezondheidsverschillen in Nederland en de invloed van de komaf daarop.
Hoe lastig wil je mijn leven maken door het woord (niet westerse-)allochtoon af te schaffen? Mensen die wel van Nederlandse komaf zijn zeiken toch ook niet over het woord autochtoon. En je hoort alleen noord Afrikanen en Turken zeiken over deze term. De rest van alle "nieuwe Nederlanders" heeft er geen problemen mee.

!mp3rat0r | 28-09-12 | 22:02

@ necrosis | 28-09-12 | 13:27 | 6

Je merkte terecht op dat Turkse mannen hun dienstplicht moeten vervullen of afkopen in Turkije.

Tijdens mijn eigen diensttijd begin jaren 90 viel het me al op dat er geen enkele Turkse of Marrokkaanse Nederlander in dienst zat. Het excuus was dat Turkse (of Marrokkaanse) paspoort en dat ze in hun land van herkomst in dienst moesten. Echter deden ze dat ook niet, en gingen vervolgens als NLer huilie doen als ze bij aankomst in hun land werden opgepakt. Dubbele loyaliteit en meten met twee maten.

Indo's of Surinamers zag je we'll want ook geboren en getogen en gewoon geïntegreerd. Klaar.

Politiewerving in de jaren 80 was "juist jij, omdat je medelander bent". Weinig van terecht gekomen. Wel. Lusten, niet lasten. Etc.

SDI | 28-09-12 | 22:00

Komt waarschijnlijk door je vader of moeder.

Anyway, feit dat jij er een probleem van maakt moet jij weten, ik vraag me serieus af waarom je dat doet?
Oké, ik hoor blondjes ook weleens klagen en vergeet de negers, maar ook de Joden en de vrouwen niet, maar welk doel ze nou in vredesnaam trachten te bereiken is mij een raadsel.

Ja je bent allochtoon, so what?

none6484 | 28-09-12 | 21:00

Ik snap je wel, lieve Ebru, je hebt gewoon een hekel aan allochtonen en wil daar niet bij horen.

Groot gelijk hoor.

Turkije heeft op dit moment ongeveer 80 miljoen inwoners. Daar zal er vast nog wel ééntje bij kunnen.
Ik wens je alvast goede reis...

Petrus Poortwachter | 28-09-12 | 20:35

Waarom zo ageren tegen een woord Ebru?
Je spreekt beter Nederlands dan menig Amerikaans of Engels persoon die hier hun hele leven leven. Je bent gewoon Nederlands en een beetje Turks of vol Turks en een beetje Nederlands.
Allochtoon Autochtoon wat maakt het uit?
Zoals een bekend zeeman al zei: I am what I am. I'm Popeye the sailorman!

Gaarheid | 28-09-12 | 20:20

Inderdaad, Ebru, ik zie jou niet als Nederlandse. Daar ben je niet minder om. Maar ik zie jou niet als 'familie'.

En het is dit familiegevoel waar het om draait. Mensen ervaren volken als reëel, daar kan geen progressieve ideologie tegen op. Een Nederlandse in Turkije zou zich in dezelfde lastige situatie bevinden als jij.

En je kunt niet opeisen dat mensen jou als Nederlander zien, alleen dat ze je gewoon behandelen.

Daarom is massaimmigratie slecht, zowel voor immigranten als de ontvangende maatschappij.

Jan Gerritsen9977 | 28-09-12 | 20:18

@Jan de Denker | 28-09-12 | 18:43
FOUT!
Je Nederlandse nationaliteit maakt je geen Nederlander!

deuZigeZelluf | 28-09-12 | 20:05

@Jan de Denker | 28-09-12 | 19:33
Ligt eraan welk synoniem je wilt gebruiken voor het woord allochtoon. Ik kan me voorstellen dat in sommige gevallen of in sommige delen van het land het woord Turk/Marokkaan ook een soort van classificatie of belediging kan zijn, zie hiervoor opsporing verzocht met hun synoniemen, "met een noord-Afrikaans uiterlijk".

First Contact | 28-09-12 | 19:51

Om te beginnen je 2e paspoort inleveren, en neem een Nederlandse voornaam aan. Dan laat je zien dat je liever geen allochtoon wilt zijn, je hebt het dus gewoon zelf in je getinte hand...

Onderbuik | 28-09-12 | 19:47

@BlueTec | 28-09-12 | 18:13

Somalische, Marrokaanse, Turkse en andere midden- oosten restaurants zijn nou niet de meest populaire restaurants, en een broodje shoarma kan je ook bij de Israëler kopen.

Wayan | 28-09-12 | 19:44

Het zou niet echt in mij opkomen om Ebru een allochtoon te noemen hoor.. Petje,blote schouders,paardestaart.

de grote Anti | 28-09-12 | 19:42

Hussar1683 | 28-09-12 | 18:59 |
Exact, het gaat hier om connotaties, extra's die aan een woord gaan kleven. En voor de een kleven er aan een woord hele andere connotaties dan voor de ander. Vervang allochtoon door een ander woord en die connotaties zullen, als er verder niets verandert, als vanzelf aan dat nieuwe woord gaan kleven. Kan best zijn dat het woord allochtoon door sommigen of wellicht door velen gebruikt wordt om uit te sluiten, maar gebruik je een ander woord, dan zal dat woord door diezelfde mensen opnieuw worden gebruikt om uit te sluiten.
Connotaties kunnen hardnekkig zijn, maar toch verticaal. Duitsers zijn voor sommige Nederlanders nog steeds enge mensen, moffen, lui die niet deugen, maar voor de meesten niet meer. En woorden kunnen plots geheel andere connotaties krijgen. Een scheldwoord kan van het ene moment op het andere een eretitel worden.

Schoorsteenveger | 28-09-12 | 19:35

@Miep Scharensliep = Uiteraard heb je gelijk, vandaar de toevoeging dat het een persoonlijke en dus subjectieve toevoeging is.

@First Contact = Fijn dat je het met me eens bent. De tweede nationaliteit is gewoon niet nodig en dus irrelevant om iemand te omschrijven in Nederland.

Jan de Denker | 28-09-12 | 19:33

@Jan de Denker | 28-09-12 | 18:43
Probeer 's te denken met een paar jointjes minder.

Ven1V1d1V1c1 | 28-09-12 | 19:22

Als je je stoort aan het woord Allochtoon komt dat doordat je niet vergeleken wilt worden met andere personen die tot die groep behoren en doe je zelf keihard mee aan wij/zij denken.

me,myself and IK | 28-09-12 | 19:20

Jan de Denker | 28-09-12 | 18:43 |
Je bent Nederlander. PUNT.
Waarom de toevoeging van je persoonlijke culturele achtergrond in je publieke presentatie? Als je gevraagd wordt kun je uitleg geven. Je voorstaan op je achtergrond zet je nu juist weer apart van de maatschappij. Het is die hokjesgeest die fnuikend werkt voor de maatschappij als geheel.

Miep Scharensliep | 28-09-12 | 19:01

Alle allochtonen moeten zich gewoon gedragen en niet doen als of ze 2PAC IN DA DORP zijn. Dan verkankeren ze het gewoon ook niet voor de rest.

Veel liefs, een allochtoon.

Apotheosis | 28-09-12 | 19:01

Ebru, al noemen we het stenen, sterren, pinguïns of paarse mannetjes. Het-maakt-geen-bliep-uit. De negatieve relatie net het woord is geheel, maar dan ook geheel aan allochtonen zelf te danken. Wij Nederlanders eisen niet veel, spreek onze taal, als je hier geboren bent het liefst zonder accent, doe mee met onze feesten als het kan. Meld je aan bij Nederlandse sportverenigingen, etc etc. Maar wat 'jullie', en note de apostrofs, vooral niet moeten doen is onze cultuur beschimpen, met vreemde vlaggen gaan zwaaien wanneer een land waar je niet geboren bent een voetbalwedstrijd gewonnen heeft, niet met koerden vechten, onze feestdagen proberen te ondermijnen (Sinterklaas, zogenaamde beledigende kerstbomen etc), onze geschiedenis proberen te bagatelliseren door te beweren dat al onze tradities van origine 'allochtoon zijn', door stelselmatig overvetegenwoordigd zijn on de criminaliteitsstatistieken of door jullie imperialistische geloof door te drukken. En dat is hoe ik mij als autochtoon soms voel in mijn eigen land. Het is heel simpel, ben je een Nederlandse dan zweer je trouw aan dit land, je neemt afstand van je Turkse paspoort en haalt die verrekte schotel van je gevel. Zeikwijf

Hussar1683 | 28-09-12 | 18:59

Houd je bek hoer

Afgeschminkte Bassie | 28-09-12 | 18:57

@Jan de Denker | 28-09-12 | 18:43
Behalve de dubbele paspoorten natuurlijk. LOL.

First Contact | 28-09-12 | 18:52

Een Nederlander is een persoon met de Nederlandse nationaliteit. Zij heeft de Nederlandse nationaliteit dus Erbu is Nederlander.

Haar persoonlijke culturele achtergrond is Turks dus dat maakt haar een Turkse Nederlander. Op dezelfde wijze zijn er bijvoorbeeld:

Friese Nederlanders
Limburgse Nederlanders
Gelderse Nederlanders
Utrechtse Nederlanders
Hollandse Nederlanderse
Brabantse Nederlanders
Finse Nederlanders
Duitse Nederlanders
Amerikaanse Nederlanders
et cetera

Alle andere aanduidingen zijn op zijn best onduidelijk en misleidend en op zijn slecht ronduit beledigend en onbeschoft

Jan de Denker | 28-09-12 | 18:43

Mensen zijn 'Turk' of 'Marokkaan' wanneer het ze uitkomt. 'Ja, maar ik ben (*kuch* 4e generatie...) Turk en zo doen Turken dat!'. Blijf jezelf vooral afzonderen, blijf vooral de verschillen aanduiden, blijf vooral je kinderen éérst Turks leren dan blijf je allochtoon. Je houdt het zelf in stand. No mercy.
www.youtube.com/watch?v=8DsUQVykJMs

Gomer Pyle | 28-09-12 | 18:40

Misschien vervangen door de aanduiding reedstochtoon.

caspert79 | 28-09-12 | 18:28

Ebru, als je nou efkes geen walooggies had, dan noemde ik je wel lievve autochtoon! Waarom wil iedereen nou zo genoemd worden? Ik ben er echt niet trots op om zo´n Übermensch zu sein.

FKInteeltMarokkanen | 28-09-12 | 18:27

"Zég dat gewoon. Dan weet ik tenminste precies waar ik sta. Waar jij staat."
Nou, als ik je stukje zo lees, dan heeft het er alle schijn van dat je precies weet waar je staat en dat je precies denkt te weten waar ik sta. Beetje pot verwijt de ketel.

Schoorsteenveger | 28-09-12 | 18:27

zucht.... wat een stierenstront. Als je je Nederlandse voelt, je Nederlands gedraagd en als je bijdraagd aan de maatschappij dan ben je Nederlander. 1 Nationaliteit, boerenkool, Nederlands accent, Koninginnedag.... geen enkele binding voelen met een ander land... dát zijn de dingen die een Nederlander maken. Trots op de vaderlandsche geschiedenis. Automatisch kin omhoog en borst vooruit bij het horen van het Wilhelmus....

deuZigeZelluf | 28-09-12 | 18:24

Het woordje Gay ook maar afschaffen dan?
Niet alleen 'stigmatiserend' (zo erg zelfs dat het sommige types opreopt een gay van een flat te gooien), het is ook nog beledigend voor wie het alleen al ... LEEST.. brrrr..
... Val dood... wat een gezeik.

Causa Sui | 28-09-12 | 18:24

Probeer maar eens in een wereld zonder allochtonen en buitenlanders een lekker restaurant te vinden. Tenzij je de lokale spruitjes geweldig vind heb je niet veel keus.

BlueTec | 28-09-12 | 18:13

Je bent zo allochtoon als je je voelt.

Doe gewoon je best om meer autochtoon te worden in plaats van jezelf uit te sluiten. Want dat is waar het werkelijk om gaat.

Sioux | 28-09-12 | 18:05

Wel leuk dat we allemaal fijn meespelen in de commentaarpanelen. Uiteraard bedoelt mevrouw Ebru na het lezen van alle comments dit allemaal niet serieus. Het is een gebbetje of heel misschien zelfs wel IRONIE. U weet wel, met een omweg zeggen wat je toch ook weer niet bedoelt. Je tong in je wang duwen, elitair kijken en in de marge lullen.

Miep Scharensliep | 28-09-12 | 18:03

your point being???
'
Ik snap het niet. Tot heden had ik eigenlijk geen hekel aan je Ebru; sterker nog, ik mocht je eigenlijk wel zonder je ooit persoonlijk ontmoet te hebben.
'
Maar, ineens, frontaal en in my face... blijk jij een hekel aan mij te hebben!
'
Zonder dat ook jij mij ooit maar ontmoet hebt!
'
Ik wist het niet. Sorry. Het zij zo.

Rest In Privacy | 28-09-12 | 18:00

De betekenis van discrimineren is onderscheid maken. Door links Nederland heeft dit woord een negatieve annotatie. De belastingdienst discrimineert bij belastingbetalers, ander zou iedereen evenveel belasting moeten betalen.

p3xxx | 28-09-12 | 17:58

Ik kom uit Noord-Holland, mijn voorouders komen uit Noord-Holland, maar ik woon nu in Utrecht. Ben ik nu een a*********?

p3xxx | 28-09-12 | 17:50

Ondanks dat ik geen allochtoon ben (Ned.Indië)
zal ik altijd een Indo blijven in Nederland net zoals mijn kinderen. In het huidige Indonesië noemen ze me belanda en zelfs Bule! En in Singapore ben ik een Eurasian. Het zal altijd zo blijven dat minderheden een nickname krijgen.

Wayan | 28-09-12 | 17:38

Zielig stukje hoor, maar kan me het wel voorstellen... stel je voor dat er binnenkort weer een actueel onderzoek komt hoeveel allochtonen er in de bijstand zitten (voorkomend uit discriminatie natuurlijk *proest*). Een rondje door de stad en ik wordt geconfronteerd met honderden hoofddoekjes, speciale halal slagers en andere islamitische gebruiken, hoezo bijzonder en apart van de samenleving? Nee, dit is al een tijdje mijn Nederland niet meer, een gezellige aflevering van koffietijd is voor mij persoonlijk niet meer denkbaar. Eerst weer de discussie rondom vrijheid van meningsuiting en nu de discussie over woorden die voorkomen in Nederlandse woordenboeken, maar goed begrijp alweer... *gaat nieuwe voorraad Euroshopper vaseline halen*

First Contact | 28-09-12 | 17:37

@ITEACHYOU | 28-09-12 | 13:56

@Causa Sui | 28-09-12 | 13:53
en jij bent een vieze vuile pedofiel als ik jouw redenatie volg.......

en weet je, dat mag jij van mij vinden, het boeit me niet, ik voel er niet eens wat bij.. jammer he :)

Causa Sui | 28-09-12 | 17:33

Het zit nu eenmaal in de aard van de dingen zich het meest aangetrokken te voelen tot wat het meest op het eigen zelf gelijkt. En behoren U, en Uw soortgenoten, nou net niet tot die soort, die daar het meest nadrukkelijk gewag van maakt zeker. Wanneer U dus nog eens zonodig de moreel-ethisch superieure kaart wil trekken, richt U dan in eerste instantie tot Uw soortgenoten, niet tot ons.

Tricephalus | 28-09-12 | 17:32

Ebru, je linkt mijn familie met slavernij en dergelijke. Mag ik dan ook jouw familie linken met de massamoord op de Armeniers? Of zullen we stoppen met dit soort flauwe onzin?

Realisties | 28-09-12 | 17:27

Is dit nu een column die ik niet begrijp of meen je het echt Ebru? Het is gewoon een woord met n bepaalde betekenis, als je het bent ben je het, ben je het niet dan ben je hetnie, simpel. Als jij daar allemaal andere dingen aan wilt hangen of je beledigd voelt of wat dan ook dan ligt dat aan jezelf.

Rest In Privacy | 28-09-12 | 17:22

Een stap over de grens en we zijn een buitenlander.

Real Dutch Meat | 28-09-12 | 17:22

Was Bandirah ook een allochtoon??

milky bar | 28-09-12 | 17:20

Ik ben ook een beetje allochtoon.... mijn vader is een belg.
Kan me niet herinneren, dat ik me ooit gekrenkt heb gevoeld over Belgenmoppen.
Sterker nog.... hoeveel wil je er horen? Ik lach smakelijk mee.

Noem me een patathoofd.... prima.
Zeg je, dat alle Belgen dom zijn... geef ik je groot gelijk.
Vind je een dode Belg de enige goede Belg? Zal mij een worst wezen.
En dat is, wat de gemiddelde allochtoon volledig mist.
Relativeren, accepteren en gevoel voor humor hebben.

Schietmijmaarlek | 28-09-12 | 17:17

@Horagha | 28-09-12 | 14:14 |
Mijn vriendin is allochtoon, smurf. Toch hoor ik haar nooit klagen, merkt zij niets van 'raciesme' (terwijl zij volgens de rassenleer WEL een ander ras is) en legt men haar geen strobreed in de weg.

Misschien juist wel omdat ze niet als Ebru verhaal ongesteld is over een dom woord? Iedere boerenpummel weet dat als we het over 'allochtonen' in negatieve zin hebben, dat we dan gewoon marokkanen, turken of moslims bedoelen.

dlseth_ | 28-09-12 | 17:15

Ebru, ik heb je nooit horen klagen over vacatures bij de overheid waarin stond dat allochtonen voorrang kregen. Of over subsidie voor clubjes die allochtonen helpen emanciperen. Dus ja, dit is wel hypocriet. En wat is er eigenlijk mis met onderscheid? Je maakt het immers zelf, door jezelf als van Turkse komaf te afficheren. Bovendien: je bent voornamelijk bekend dankzij dat onderscheid. Je columns zijn niet veel soeps - je kunt niet schrijven - maar ja, je bent allochtoon en vrouw. En daar houden veel Nederlanders van. Toch wel fijn he, dat onderscheid.

Hommel | 28-09-12 | 17:13

ZonderNaam | 28-09-12 | 15:23 | + 1
Discriminatie is vanouds niets meer dan onderscheid maken. In de loop der jaren is het verworden tot ongeoorloofd onderscheid maken.
Standaardvoorbeeld is natuurlijk art. 1 Gw., waarin zelfs staat dat discriminatie is verboden 'op welke grond dan ook'.

Knettergek ja. Ik discrimineer de hele dag, bijvoorbeeld bakker B, omdat ik liever naar bakker A ga.
Such a crap allemaal - dat hele artikel moet verdwijnen, gemaakt als het is voor de Bühne. De linkse en confessionele Bühne, dat is.

Ratzinger | 28-09-12 | 17:12

Ebru, in Nederland worden Brabanders, Limburgers en Friezen ook als allochtonen beschouwd. Dus je bent niet alleen. Allochtoon - laat het op een T-shirt drukken en ga er mee de straat op!

milky bar | 28-09-12 | 17:05

Allochtoon is een politiek correcte verzonnen verzamelnaam en ja, je bent ook een Nederlandse van Turkse komaf. Probleem is juist dat er in geval van herhaaldelijke incidenten van een (klein) deel van bevolkingsgroepen, op den duur negatieve stigmavorming ontstaat en het probleem word weggepoetst, niet door het probleem te benoemen, maar door simpelweg een benaming als politiek incorrect te verklaren.

In de jaren 70 was neger een heel normaal woord, toen mocht dat niet meer en moest kleurling wat op den duur ook niet meer mocht en moest iedereen ineens zwarte zeggen. Ik werk zelf intensief samen met een Nederlander van Hindoestaans-Surinaamse komaf die de pan uitflipt als er met 'zwarte' naar hem gerefereerd word en hij vindt zichzelf een neger. Ikzelf vind 'die donkere jongen' sympathieker klinken maar hij doet er niet moeilijk over zoals niemand er moeilijk over doet wanneer er (zonder namen obv uiterlijke kenmerken) gerefereerd wordt met "dat is die rooie, lange, dunne, kale enz."
Waarom bv het woord Chinees of Aziaat nooit stigmatiserend gewerkt heeft en zij niet tot 'allochtonen' gerekend worden, is omdat ze gewoon eerlijk hard werken en geen problemen veroorzaken.

Ven1V1d1V1c1 | 28-09-12 | 17:03

Beste Ebru, ik beschouw jou absoluut niet als een allochtoon, je doet immers volledig mee in ons Nederland, zie je nooit met kopvod of Niqaab lopen, spreekt uitstekend NL's en beschikt zelfs ook nog over typisch Hollandse humor.
Maar dat had Theo 10 jaar geleden al in de gaten bij jou.
Dus wat is nu eigenlijk je probleem ?

Mazzeltov | 28-09-12 | 16:55

Een turk is en blijft een turk. Klaar.

Geesteszieke | 28-09-12 | 16:54

Voorzover het gaat om negatieve connotaties van het woord allochtoon is dat de resultante van associaties met positieve en negatieve waargenomen gebeurtenissen met mensen die onder die groep geschaard worden.
Overwegend positieve associaties met Oost-Aziatische allochtonen en overwegend negatieve met allochtonen afkomstig uit Afrika en het Midden-Oosten.
Dus voeg gewoon een geografische bepaling aan het begrip toe en de connotaties zijn net zo zuiver als bijvoorbeeld woorden als aanpassingsvermogen, vlijtig en intelligent.

WirMachenMusik | 28-09-12 | 16:48

Allochtoon is het woord dat door knuffelend links gestolen is, om goede Nederlanders van buitenlandse afkomst, op 1 hoop met geteisem van buitenlandse afkomst te gooien.
Dan is hun doelgroep groter en het is makkelijker met de racisme en discriminatie kaart.

Mantisomantis | 28-09-12 | 16:41

ik vind je nogal dwingend overkomen....

zozegheBoeiend | 28-09-12 | 16:38

Tja, wat veel mensen al voor me schreven: waarom noemen we Chinezen en Surinamers geen allochtoon en Turken en Marokkanen bijv wel. Gevoelsmatig kan ik het heel duidelijk verwoorden: zij die volop meedraaien in onze maatschappij verliezen de bijnaam allochtoon. Het zegt dus genoeg hoe wij over het algemeen over hoofddoekjes en bontkraagjes denken. Maar de slimme aangepaste Turk noem ik ook geen allochtoon. Duidelijk toch?
( PS Lieve Ebru, wil je met me trouwen?)

appeltjesgroeneweide | 28-09-12 | 16:36

Zo, nu maar eens aan het allochtoonse bier.

(Het is bier naar Duits recept maar wordt nu sinds één generatie in NL gemaakt, vandaar)

goedverstaander | 28-09-12 | 16:34

@ DerUnterMensch | 28-09-12 | 16:24 |
Ik ben er beslist geen voorstander van om er een generatie-tooltje aan te hangen. Er bestaat zoiets als een participatie-ladder. Laten mensen die naar een ander land gaan daar maar zo goed mogelijk op scoren.

Er zullen hele groepen zijn die naar het buitenland verhuizen (zoals bijvoorbeeld de Duitsers naar bepaalde streken in Zuid-Amerika) en die zijn na vijf generaties vermoedelijk nog niet aangepast. Voor mij blijven dat dan buitenlanders.

Hoe minder je klit (met je 'soortgenoten'), hoe sneller je acclimatiseert. Je ziet dat ook in het Midden-Oosten en in Azië.

Het probleem dat ik met het negatief klinkende woord 'allochtoon' heb is dat mensen die zich wel aanpassen er last van hebben. Ze worden aangekeken op andermans gedrag. Het is natuurlijk maar net hoeveel je je hier van aantrekt, maar toch.

goedverstaander | 28-09-12 | 16:31

@hölzenbein | 28-09-12 | 16:06

Hey Holzie!; biertje ouwe geitenneukert?! *hips!*

Beelzebob | 28-09-12 | 16:29

Discrimineren? moet jij meer belasting betalen dan ofzo?
Mag jij niet zitten in de tram? Moet je een ster op je jas? Mag jij de winkel niet in?
Allochtoon! zo... deed dat pijn? Zit niet zo te huilen kut! En nou lekker weekend vieren *plop*

lammehond | 28-09-12 | 16:28

Beste Ebru Umar
Na mijn reactie van DerUnterMensch | 28-09-12 | 13:56 heeft u genoeg tijd gehad om mee te doen met deze discussie. U heeft het echter laten afweten. Een gevalletje, wel schreeuwen met geen nuttige bijdragen leveren dus. Jammer, dit was u kans. U artikeltjes worden daarmee dus ook redelijk nutteloos.

DerUnterMensch | 28-09-12 | 16:27

Zo lang als mensen zich Marokkaan, Turk, of van Afghaanse afkomst blijven noemen, noemen wij ze allochtoon, lijkt me duidelijk, eenvoudig en simpel.

mental K | 28-09-12 | 16:27

het CBS definieert een allochtoon als iemand van wie minimaal één van de ouders in het buitenland geboren is. Is dat bij jou het geval? Ja, dan ben je allochtoon. Trouw je als in Nederland geboren allochtoon met een (autochtone) Nederlander, dan zijn jou kinderen autochtoon.

Gaz21 | 28-09-12 | 16:25

@goedverstaander | 28-09-12 | 15:32
Er zitten nog wat zaken rondom die 5 generaties. Zo is het per land afhankelijk. Ligt een land cultuur technisch (ik ben er nog niet uit hoe ik dat wil “meten”) of eventueel geografisch dichtbij dan val je bijvoorbeeld niet in die groep. En daarbij is 5 generaties zo ver? Als binnen die 5 generaties dus 1 iemand zit die wel voldoet aan 100% Nederlands dan voldoe jij (en iedereen tussen jou en die persoon) daar dus ook aan. Ervan uit gaande dat er tussenin niemand naar het buitenland is gegaan en daar kinderen heeft gekregen en heeft opgevoed enz enz.

Het heeft niet zozeer met accepteren te maken. Als je in Nederland komt wonen en je doet netjes mee, er zijn niet 'te veel' met de zelfde afkomst en je gaat niet proberen ons te vertellen wat wij moeten doen dan wordt je hier ook prima geaccepteerd. Daar heeft een term verder weinig mee te maken. En wat betreft de term “buitenlander” die term gebruik ik zelf ook vaker omdat ik het niet eens ben met de definitie die men aan allochtoon hangt (en dus ook in statistieken wordt gebruikt).

DerUnterMensch | 28-09-12 | 16:24

@ hölzenbein | 28-09-12 | 16:06 |
Ik draai helemaal nergens omheen. Leest u even mee?

@hölzenbein | 28-09-12 | 14:36 |
Iemand met joodse voorouders wel.

Lezon!

goedverstaander | 28-09-12 | 16:23

allochtoon duidt een bepaald eeigenschap aan, net als vrouw, man, christen, turk, indoneser, eskimo, dwerg, buitenlander, getrouwd, gescheiden, weduwnaar etc. Op zich is er niks discriminerends aan. Het is zelfs ooit ingevoerd om andere 'stigmatisrende' woorden te vervangen. Een allochtoon betekent gewoon 'geen autochtoon' net zoals autochtoon 'geen allochtoon' betekent.
Ebru heeft ook 'vrouw' achter haar naam staan. ook maar afschaffen?

kees1960 | 28-09-12 | 16:21

Wellicht gewoon weer als in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw: christen en niet-christen? LOL!

jojo1956 | 28-09-12 | 16:19

Ik verlang opeens terug naar de autochtone Bandirah op de vrijdagmiddag.

Mr. Bigglesworth | 28-09-12 | 16:12

goedverstaander | 28-09-12 | 15
Nou ja je verwijt mij dat ik niet goed lees. Mijn vraag was ZIJN joden.... En jij komt met het antwoord dat ze nooit zo GENOEMD worden.

Je draait mijn vraag en geeft dan een antwoord over iets anders, dus jij kan niet lezen. Vandaar dat ik vroeg wat je punt is. Snappie?

hölzenbein | 28-09-12 | 16:06

Brou Is Back | 28-09-12 | 15:40
Je begrijpt er nog steeds niks van he lutser. Je kan niet geïntegreerd zijn met behoud van je eigen cultuur. Dat is namelijk nu juist het probleem. Al die succesvolle Chinezen en Indo's zijn gewoon Nederlanders geworden en hebben slechts een fractie van hun oude cultuur behouden maar zijn meestal mensen die bij een bezoek aan hun voormalige thuisland zich daar volstrekt niet meer thuis voelen. Multi cultureel bestaat gewoon niet want een cultuur is altijd gekoppeld aan het gebied waar het individu woont. Multi cultureel gelul is een uitvinding van linkse lutsers die graag in groepen denken. Groepen willen altijd geleid worden en dat is iets wat linkse lutsers graag willen: groepen leiden. Het individu is echter iemand die gelukkig zelf bepaald in hoeverre hij of zij een gedeelte van de cultuur van het afkomstland in zich toelaat dan wel loslaat en in hoeverre hij of zij zich aanpast aan de nieuwe. Maxima zei dat zij geen Nederlandse identiteit heeft gevonden. Als je die trut dus serieus gaat nemen kan je die Chinese, Indische, Turkse en Marokaanse cultuur met bijbehorende identiteit ook in de gracht flikkeren. Ik bedoel maar met behoud van cultuur en met behoud van uitkering maak er maar wat van. Dat is veel belangrijker dan een stempel serieus te nemen die door linkse lutsers is bedacht.

idopane | 28-09-12 | 16:05

Typische kenmerken van de autochtoon Nederlandse volksaard zijn zelfbeheersing, een hoge mate van bescheidenheid en het vermogen tot relativeren. De autochtone Nederlander onthoudt zich dan ook liever van het gebruik van grote woorden, overdrijvingen of het stellen van retorische vragen. Dat laten wij liever over aan buitenlanders: Duitsers, Fransen en Turken.

sjaakdeslinksesul | 28-09-12 | 15:57

Je mijn heldin hoor Ebru.

Ome Gijs | 28-09-12 | 15:54

@ Dat met die grafrovers was in Kasjmir.
eerstneukendanpraten | 28-09-12 | 15:46 |

Verbaast me niets. Lijkenpikkers.

goedverstaander | 28-09-12 | 15:53

@smoelwerk | 28-09-12 | 13:58
als je goed leest , dan lees je dat de definitie van allochtoon is als een van je ouders niet in nl geboren is...... en dat in de volksmond vaak met allochtoon de onaangepaste buitenlander benoemt word.....

Kutmaatschappij | 28-09-12 | 15:50

goedverstaander | 28-09-12 | 15:24 | + 0 -

Dat met die grafrovers was in Kasjmir.

eerstneukendanpraten | 28-09-12 | 15:46

Het gaat altijd over Ebru. Dat is dan wel weer een Nederlands trekje. Al het wereldleed meteen terugherleiden naar een ongemakkelijkheidje dat de eigen persoon betreft.
.
Je wilt weten waar jij staat en ik sta Ebru? Ik maak onderscheid des persoons. Dat betekent nog niet dat ik discrimineer op afkomst, geaardheid etc. Ik zie gelijkheid, ongelijkheid en verongelijktheid. Ik zie integer en niet integer. Ik zie aanpassers en uitvreters. Ik zie vorm en ik zie inhoud.
.
Een allochtoon is een immigrant. Zo simpel is het. Over het algemeen gaat dat immigrant zijn er met een paar generaties vanaf tenzij je het fijn vindt om constant te koketteren of jezelf te profileren met je land van herkomst. Dan maak je zelf een onderscheid tussen jou en de rest.
Ik vind jou Ebru overgevoelig voor het allochtonensentiment en -ik zeg het maar eerlijk- ik denk dat je er een slaatje uit probeert te slaan. Het is je raison d'etre. Zonder dat blijft er weinig over want wijffie van je humor moet je het niet hebben. En echt geweldig schrijven doe je ook al niet. Ja, je vraagt en ik draai.
Lig er niet wakker van he? Een Nederlander leest dit, haalt z'n schouders op, mompelt: 'zeikwijf' en gaat over tot de orde van de dag.

Miep Scharensliep | 28-09-12 | 15:42

Het woord allochtoon is een uitvinding van dezelfde mensen die ook het woord multi cultureel hebben verzonnen. Dus is dat mijn pakkie an niet en dat zij nu ineens het probleem willen oplossen door het woord uit de handel te nemen is even lachwekkend als het woord multi cultureel is. Dus je gaat je gang maar Turkse Truus

idopane | 28-09-12 | 15:41

Eigenlijk ben ik het wel eens met Ebru. Er zijn zoveel allochtonen die echt een aanwinst voor dit land zijn, en bovendien volledig zijn geintegreerd, met behoud van eigen cultuur. Chinezen, Indo's, veel Turken en soms zelfs een Marokkaan (meestal vrouw).
.
Daarom stel ik voor twee versies van het woord allochtoon in te voeren; de versie zonder toevoeging, die staat voor: niets aan de hand, komt wel goed, wees welkom hier en de versie met de toevoeging "kudt" (met dt, anders krijgen we weer ruzie met de feministen).
.
Kudtallochtoon is dan gereserveerd voor gebruik in de Telegraaf, Opsporing verzocht en het verkiezingsprogramma van de PVV.
.
Iedereen blij!

Brou Is Back | 28-09-12 | 15:40

Je bent een lekker allochtoontje Ebru.
Schijnt de zon nog in die Toerksjeh badplaats?

Strohond | 28-09-12 | 15:35

@ Hee Ebru,wordt jij betaald voor elke reageerder,nou het is je dan weer gelukt.
hekelaar | 28-09-12 | 15:28

Hier dan nog eentje. Speciaal voor Ebru.

Daar kan de schoorsteen wel weer een tijdje van roken.

goedverstaander | 28-09-12 | 15:33

Lieve Ebru... je bent wel een echte MOOIE Nederlander.

meneer Q | 28-09-12 | 15:32

@ DerUnterMensch | 28-09-12 | 15:20 |
Vijf generaties vind ik wel wat ver. Ikzelf heb in diverse landen gewoond en me zo snel mogelijk aangepast.

In Spanje werd ik door de lokale bevolking vrij snel geaccepteerd en werd ik één van hen. Onvoorwaardelijk. De andere aldaar spaarzame buitenlanders niet omdat ze niet genoeg hun best deden. Daar noemen ze ze overigens gewoon buitenlanders, omdat veel talen geen woord hebben voor ons woord 'allochtoon'.

goedverstaander | 28-09-12 | 15:32

Hahaha. Een wijf met echte ballen in de slachtofferrol.
Come on Ebru. Ga lekker tegen de PvdA aanzeiken. Die hept die term verzonnen.
Buitenlanders was discriminerend, toen hebben we geloof ik immigranten en medelanders gehad, en vervolgens moesten we van de PvdA aan de allochtoon en autochtoon.


Afijn, heb je toch wel hoog zitten heur, dus deze miskleun zij je vergeven. (Of het was een bewuste provocatie. Dat ken natuurlijk ook. Dan is-tie goed gelukt. Kassa)

Kortom op z'n Ebrusiaans: Fuck al die zielpoten die zich om een woord buitengesloten en gediscrimineerd voelen. Buitensluiten doe je zelf. En Fuck de PvdA! Bij uitstek de partij van de buitensluiters van iedereen die niet hun gedachtegoed aanhangt

En blijft schrijven. Dat ook!

Kusje.

La Vie En Rose | 28-09-12 | 15:31

"Misschien ben ik een vreemde Nederlander – prima; alles beter dan doorsnee. En als je dan per se onderscheid wilt maken tussen jou en mij, benoem me dan gewoon zoals ik ben: een Nederlander van Turkse afkomst."
-
@Ebru: Point taken.
Had je hiervoor écht een hele column nodig?

Ahasveros | 28-09-12 | 15:29

Hee Ebru,wordt jij betaald voor elke reageerder,nou het is je dan weer gelukt.

hekelaar | 28-09-12 | 15:28

Conan de Rabarber | 28-09-12 | 14:59
you. have. the. best. screen name. ever.

Flinders | 28-09-12 | 15:27

@ Wat is je punt dus?
hölzenbein | 28-09-12 | 14:57 |

Er is geen punt (meer). Of zoek je iets dat er niet is?

Je lijkt Ebru wel :))

goedverstaander | 28-09-12 | 15:26

@ eerstneukendanpraten | 28-09-12 | 14:58 |
India is een smeltkroes van religies. Ik ben er diverse malen geweest. Je ziet daar wel dat in bepaalde gebieden de (onverdraagzame) moslims de kop op steken.

Als je in de wat meer gematigde staten in India blijft valt het wel mee. Dus uit bijvoorbeeld Kasjmir en Assam wegblijven.

goedverstaander | 28-09-12 | 15:24

In strikte zin is het woord 'allochtoon' een discriminerend woord, in die zin dat het een onderscheid aangeeft. Maar het woord 'vrouw' is dat ook.
Het zijn echter allemaal geen woorden die inherent een negatieve lading hebben. Die negatieve klank komt er pas als buitensporig veel mensen die onder die noemer vallen zich negatief gaan gedragen.

Overigens Ebru, ik ben best een fan van je, maar als je zegt dat jouw voorvaderen niks met slavernij te maken gehad hebben dan is dat een grove miskenning van de feiten. Het zijn echt niet alleen wij bleekneuzen die zich in het verleden daaraan schuldig gemaakt hebben. Wij zijn alleen de enigen die het durven te erkennen.

ZonderNaam | 28-09-12 | 15:23

Mokum Kosher | 28-09-12 | 14:59
je vraagt je af hoe Turken en Marokkanen onaangepaste NLers in Turkije of Marokko zouden noemen??
wat dacht je van 'ongelovige k*thoeren en rothonden'??

Flinders | 28-09-12 | 15:23

Er zit geen negatieve klank aan 'allochtoon'. Er zit een negatieve klank aan 'Turk' of 'moslim'.

Verzetstrijder | 28-09-12 | 15:23

@goedverstaander | 28-09-12 | 14:25
In mijn theorie komt god niet bij deze definitie kijken. En ik gaf aan dat het afhankelijk is hoe je er naar kijkt en niet tot hoe ver terug je moet gaan. Voor mij zijn het 5 generaties.

Verder heb ik het niet erover gehad of er al dat niet een negatieve klank aan “allochtoon” zit. Maar inderdaad er zit een negatieve lading aan. Dat is echter niet mijn of 'onze' schuld. Het woord is ooit in het leven geroepen omdat het juist geen negatieve klank had. Een beetje het zelfde als dat 2 jaar (of zo) geleden iemand om die zelfde reden met het idee kwam om dan maar “nieuwe Nederlanders” te gebruiken, en een jaartje of wat daarvoor kwam iemand met het idee om “cultuurverrijkers” te gebruiken. En ondertussen heeft alles een negatieve lading.

Tja hoe zou dat toch komen? Misschien wel omdat er nog nogal wat problemen met die groep zijn. Ander woord helpt er niet bij aan telkens 'ons' de schuld geven ook niet.

DerUnterMensch | 28-09-12 | 15:20

Wat een hypocriet stuk. Van alle inwoners van buitenlandse komaf is het juist deze groep die niets van het westen moet hebben, de oorspronkelijke inwoners beledigd, bedreigt en terroriseert. En dat moet zonodig als Nederlander worden aangeduid. Nou beste Turken, dat is voorbehouden aan de Zweden, Italianen, Portugezen en anderen die niet dagelijks zeer negatief in het nieuws komen.

Verzetstrijder | 28-09-12 | 15:19

Mevrouw Ebru, ga niet het slachtoffer uithangen. Je schrijft prima maar stop met die eeuwige discriminatie schreeuw om aandacht. Je voelt je gediscrimineerd als je het toelaat, en niet anders!

lanexxx | 28-09-12 | 15:17

Alle onderscheid dat wordt gemaakt is in feite een soort van discriminatie. Echter, discriminatie zou gewoon toegestaan moeten worden, omdat onderscheid nu eenmaal maakt tot wat we zijn, namelijk 'uniek'. Dus of je nu allochtoon, immigrant, turk, marokkaan, kaaskop, luie flikker of mongooltje wordt genoemd, het maakt je in een bepaald opzicht uniek en dat is positief. Dat we met z'n allen in de propaganda van onze overheid/media trappen en onderscheid als iets negatiefs zijn gaan zien is op die manier vrij eenvoudig op te lossen. Jij Ebru, bent een Turk, een allochtoon, maar dat betekent per definitie niet dat je daarmee geclassificeerd wordt als onwenselijk. Integendeel, in mijn ogen ben je gewoon mens, uniek en het Turkse of allochtoon maakt alleen je komaf duidelijk. -XXX-

Eagle_Eye | 28-09-12 | 15:16

o sorry, al iets gepost voordat ik er erg in had

ruimpeer | 28-09-12 | 15:16

shamehair | 28-09-12 | 15:07 | + 4
Klopt. Het is absoluut verboten om iets te zeggen over de cultuurverrijkers uit Maghrebië en Turkiye, maar het is heel normaal om van hen &/##" Jood te horen. Als je er iets van zegt bent je racistisch jegens Mocro

Graftak | 28-09-12 | 15:16

Het woord "allochtoon" is helemaal geen discriminerend woord. Het geeft gewoon een groep aan, net zoals bijvoorbeeld het woord "vrouw". Dat aan het woord allochtoon inmiddels voor sommigen een negatieve bijklank kleeft, ligt volgens mij aan degenen die het voor de grote groep verpesten; de raddraaiers, de huiselijk geweld toepassers en de geef-mij-geld-zonder-te-werken types. Als iedere groep zich nou eens zou richten op de types die hun naam te schande maken, dan komen we een heel eind. Met de discriminatiekaart ben ik wel klaar.

ruimpeer | 28-09-12 | 15:15

Over IQ gesproken,zien menig van jullie dan niet dat Ebru het cynisch bedoeld?

En las ook dan een ieder met een IQ boven de 50 ( 50 is zwaar debiel)de stad uitrekt.

Nou dacht eerder dat het omgekeerd was, de huren en prijzen van woningen stijgen in 020 als een straaljager met een zwarte doos.2 Verdieners moeten zeker al tegen de 50.000 verdienen wil je nog een beetje leuk leven en alleen wordt je helemaal Yub der Yuppen over een klein tijdje ,en dan zou zo iemand een IQ hebben van - 50??? Echt niet, New York,Londen,Parijs daar gaat ons dorp 020 zich mee vergelijken kijk maar de NZ lijn lachuuuuuuuuugieren en brullen wordt het. Geen Nederlander werkt daar aan mee, Polen, Roemenen etc.De bewaking en adm. pers. daargelaten .Max Bögle (duits) is de door Amsterdam aangestelde bouwer en die zocht goedkope krachten,die kwam dus niet hier zoeken.Ook zo'n stomme set, hadden ze bijna 20 !jaar Nederlandse werkeloze aan het werk kunnen zetten.Die hadden niet om de zoveel tijd 6 weken met betaald verlof gehoeven en niet te spreken van hun onder komen hier in hotels en pensions.

L.M. | 28-09-12 | 15:15

Het woord "allochtoon" is helemaal geen discriminerend woord. Het geeft gewoon een groep aan, net zoals bijvoorbeeld het woord "vrouw". Dat aan het woord allochtoon inmiddels voor sommigen een negatieve bijklank kleeft, ligt volgens mij aan degenen die het voor de grote groep verpesten; de raddraaiers, de huiselijk geweld toepassers en de geef-mij-geld-zonder-te-werken types. Als iedere groep zich nou eens zou richten op de types die hun naam te schande maken ipv op de kaaskoppen die daar een mening over hebben, dan komen we een heel eind.

ruimpeer | 28-09-12 | 15:14

Het interesseert me geen hol. Newspeak geneuzel uit policormondjes.
Je bent een mens. Dan een vrouw, en nog enigzins leuk ook. Sorry mannen en lelijkerds, ik sluit u net uit.

Tobus | 28-09-12 | 15:11

En allochtonen (vaak moslims) die nederlandse joden voorzien van een bijvoeglijk naamwoord dat betrekking heeft op ongewenste celdeling discrimineren niet? Je mag wel propalestina zijn, maar het woord {%^*{+jood in de mond nemen tegen iemand die cohen of baruch heet valt net zo goed onder racisme en dus onder discriminatie. Dus stop met de slachtofferrol en ga met de autochtonen werken aan een leefbare omgeving ZONDER excessief geweld en roofovervallen om je je vervolgens te beroepen op schaamtecultuur en het patent om gediscrimineerd te worden.

shamehair | 28-09-12 | 15:07

Het vervangen van het woord "allochtoon" door een ander woord wat geen negatieve betekenis zou hebben, doet me heel erg denken aan het zogenaamde "Newspeak" uit de klassieker 1984 van George Orwell..

Tietmier | 28-09-12 | 15:05

@Bigi Bana Boy | 28-09-12 | 15:01
Jij bent gewoon jaloers omdat de Hedgehog een bigi-er bana heeft dan jij.

Conan de Rabarber | 28-09-12 | 15:05

De allochtoon van dit debat staat me helemaal niet aan.

Call on the attacker | 28-09-12 | 15:03

Ik zou zeggen, ga voor de quadruple!
Turks, vrouw, lesbisch én invalide! Graties geld voor altijd. Ies Niederlanse koeltoer!

SvennusMax | 28-09-12 | 15:03

Conan de Rabarber | 28-09-12 | 14:59
Over ongewenste vreemdelingen gesproken.

Bigi Bana Boy | 28-09-12 | 15:01

Allochtonen is een uitvinding van de PvdA, zie boven, nog onlangs gebezigd door Adri Duivesteijn die zonodig de allochtoon Khadija Arib naar voren moest schuiven voor de tweede kamer voorzitter verkiezing.
En nou wil een PvdA-er er weer vanaf, vreemd volkje.

Boy Cot | 28-09-12 | 15:00

Laten we advies vragen aan Turken en Marokkanen. Hoe zouden zij "allochtonen" in hun land noemen?

Hoe zouden zij onaangepaste Nederlanders in Turkije en Marokko noemen?

Hoe zouden zij criminele Nederlanders in hun landen noemen?

Ik ben daar serieus benieuwd naar.

Mokum Kosher | 28-09-12 | 14:59

@eerstneukendanpraten | 28-09-12 | 14:06
Ron Jeremy is momenteel in Amsterdam, meer zeg ik niet.

Conan de Rabarber | 28-09-12 | 14:59

goedverstaander | 28-09-12 | 14:48 | + 1 -

Als ik zie hoe sommige gebieden in bv. India compleet gedomineerd gaan worden door moslims en de oorspronkelijke bevolking uit angst wegtrekt blijf ik toch bij wat ik net zei. Weet niet meer waar in India het precies was maar in een bepaalde streek is het gewoon de doden met sieraden te begraven. Niemand die het vroeger in zijn hoofd haalde zo'n graf te ontheiligen. Op een bepaald moment werden de graven toch geroofd. Raad eens door wie?

eerstneukendanpraten | 28-09-12 | 14:58

goedverstaander | 28-09-12 | 14:50
Wat is je punt dus?

hölzenbein | 28-09-12 | 14:57

Beelzebob | 28-09-12 | 14:49 |
Ow... Nou weet ik het, je hebt je verstand weggezopen.

hölzenbein | 28-09-12 | 14:53

Ebru: puur het feit dat jij dit zo persoonlijk neemt onderscheidt jou van de autochtone Nederlander. Dan val je automatisch in een andere categorie. Mogen we daarvoor het woord 'allochtoon' gebruiken, of zullen we iets anders verzinnen?
Religieus-cultureel hypersensitieve Nederlander misschien?

Professor Superhirn | 28-09-12 | 14:53

Zo noemde iemand mij laatst buitenlander en Nederlander, zelfs Hollander in het buitenland. Het was dat ik er wat moest verdienen met werken, maar anders... tssss.

Jaap de Paap | 28-09-12 | 14:51

@ hölzenbein | 28-09-12 | 14:45 |
En jij kunt niet lezen.

Ik schreef dat mensen met Amerikaanse en Britse voorouders worden NOOIT allochtonen GENOEMD. Of hoor jij dat dagelijks om je heen? Dat ze volgens de letter allochtoon zijn dat weet mijne reedt ook wel.

goedverstaander | 28-09-12 | 14:50

In Nederland betekent allochtoon al lang niet meer iemand geboren in een ander land of met een ouder uit een ander land, het wordt voornamelijk gebruikt om mensen uit Islamitische landen aan te duiden en dan vooral hen die zich totaal boven iedereen voelen en zich niet wensen aan te passen. Jongetjes geboren in Nederland maar praten slechter dan menig Amerikaan die hier 3 jaar woont. Die liever shoppen zonder poen. Die autochtone Nederlandse damestassen aanzien voor pinautomaat, Nederlandse meisjes als hoeren...

Graftak | 28-09-12 | 14:49

Nou, geweldig.
We zijn eruit;
Hey Arabiertje , wil je een biertje? bwrahahahaha.
Zoiets ?
Ik ga naar de kroeg in ieder geval, fijn weekend iedereen.

Beelzebob | 28-09-12 | 14:49

@Ebru
Een roomblanke Duitser is net zo allochtoon als een gitzwarte Ugandees. Dat het woord een negatieve lading heeft gekregen ligt echter niet in *kuch* alle gevallen aan de Duitse en Vlaamse allochtoon. Kun je wel een woord aan de schandpaal nagelen, maar ik vrees dat dat weinig oplost..

flowert | 28-09-12 | 14:49

Beelzebob | 28-09-12 | 14:44 | + 0
Een meisje met een ijsje, dat vind ik altijd een prachtig gezicht!
Inderdaad, foto's graag.
Misschien wil Ebru de volgende keer wel met dat ijsje op de foto (minstens een Magnum natuurlijk).

Zou zoveel vooroordelen wegnemen (die ik niet eens heb, want ik heb daar geen tijd voor).

Ratzinger | 28-09-12 | 14:49

@ eerstneukendanpraten | 28-09-12 | 14:43 |
Waarom niet allebei veroordelen? Bij beide is iets mis met de verdraagzaamheid.

Dank je dat ik je zegen heb om met Ebru uit te gaan. Ik weet natuurlijk niet hoe ze hier zelf over denkt. Ik zal toch wel even moeten wennen aan een ALLOCHTOONSE dame met zonder hoofddoekje om.

Wat mij betreft staat niets een spetterende avond (en nacht?) nog in de weg.

goedverstaander | 28-09-12 | 14:48

Hoe langer en dieper je er over nadenkt hoe meer je tot het inzicht komt dat een heilloze zaak is. Een sluitende definitie voor het begrip allochtoon opstellen is niet te doen. Denk er maar eens goed over na. zelfs de nazi's kwamen, zo ongeveer de laatsten die je politiek korrekt kunt noemen, kwamen er niet uit bij het opstellen van hun Neurenberger rassenwetten. Niet dat ik de huidge discussie daarmee wil vergelijken maar feit blijft dat het een onmogelijke queeste is om het begrip te omschrijven.

Bigi Bana Boy | 28-09-12 | 14:48

Joris Draaksteker | 28-09-12 | 14:33

Dat is dus gelul. Zoals eerder 100x opgemerkt noem jij Amalia geen allochtoon. Die shell yuppen ook niet trouwens, of ambassadeurskinderen, etc.

Allochtoon is dus gewoon een ander woord voor kutbuitenlander geworden. Per definitie. Als je je goed gedraagt als marokkaan is de beloning dat je "niet echt een allochtoon meer bent". De vergelijking met Duitesers gaat dus niet op. Allochtonen kunnen nooit iets aan hun imago doen. Een goede allochtoon is immers geen allochtoon meer.

Het is vooral de het verschil tussen de echte betekenis en de officieuze betekenis waar het wringt. Meer dan de helft van Amsterdam allochtoon klinkt heel eng omdat we horen: meer dan 50% kutbuitenlanders. In werkelijkheid betekent het dat meer dan 50% zelf in het buitenland is geboren of een ouder heeft die in het buitenland is geboren, lang niet allemaal kutbuitenlanders. Komt je moeder uit Belgie? Allochtoon voor het CBS, niet voor het gevoel.

Nick da Prick | 28-09-12 | 14:47

Rick110273 | 28-09-12 | 14:40 | + 1
Jouw Nederlands ik lekker, tss.
Schrijf eens een goeie 'kolom', haha.

Ratzinger | 28-09-12 | 14:46

goedverstaander | 28-09-12 | 14:38
Vreemd antwoord op mijn vraag. Natuurlijk zijn Britten en Amerikanen in ons land allochtoon anders weet jij de betekenis van het woord allochtoon niet. En stigmatiserend? Ach als je een shoarma eet en een scheet laat dat is vandaag de dag al stigmatiserend.

hölzenbein | 28-09-12 | 14:45

@Ratzinger | 28-09-12 | 14:42

Oh, dan doe ik wel mee.
Zo'n lekkere zuigcallipo!
Willen we foto's van zien dan, toch ?

Beelzebob | 28-09-12 | 14:44

goedverstaander | 28-09-12 | 14:32 | + 0 -

Jij mag wat mij betreft best met haar uit. Bij mij zou het geheid op ruzie uitdraaien. Ik ben nu eenmaal een enorm islamofoob. Niet omdat ik het nieuws op TV zie maar omdat ik het in al die landen waar ik geweest ben helaas met eigen ogen heb moeten aanschouwen waartoe de islam in staat is. Heb Ebru ooit eens een column horen voorlezen een paar week terug waar ze de islam veroordeelde maar de islamofoben ook...

eerstneukendanpraten | 28-09-12 | 14:43

Toch wel grappig dat de meeste mensen hier denken dat de term allochtoon bedacht is door politiek nederland het is gewoon een oud latijns woord betekent heel simpel "Niet van dit land" niks discriminerends aan gewoon het beestje bij de naam noemen een turk is een allochtoon jij bent niet van hier jij hebt andere overtuigingen dan de mensen van hier jij denkt nog steeds dat Allah de pedofiel een geschenk van god is/was en dat de Islam het enige echte geloof is.

Ik zou graag wat verwensingen doen maar dat is helaas in de huidige staat van Nederland niet mogelijk voor je het weet word je aangeklaagd voor het aanzetten tot racisme,

Hoop je hier niet te kwaad mee te maken jij allochtoon.

SexyGerry | 28-09-12 | 14:43

Stond er iemand op je tenen Ebru ?

Torquemada | 28-09-12 | 14:42

Fijn, gaan we gewoon het beestje weer bij het naampje noemen: buitenlander.

en daarvan heb je er dan 3.

De goede: gaat na zijn vakantie weer terug naar de heimat.
De categorie "lekker boeiend": doet zijn werk, betaalt zijn bijdrage en loopt niet voortdurend het bloed bij anderen onder de nagels vandaan te halen.

De slechte: Zie voorbeelden bij Opsporing Verzocht.

Ikdus | 28-09-12 | 14:42

Vroeger heette negers negroes in de usa. Dat werd een negatief geladen term. Toen moest je Blacks zeggen. Dat werd ook weer een beladen term. Nu heten ze Afro americans. Dat zal ook wel weer veranderd gaan worden. Het ligt er niet aan of je een eend een eend noemt of iets anders het blijft een eend.
Als je nou een onderscheidt aanlegt tussen finnen en allochtonen dan krijgt de term allochtoon vanzelf een positievere klank.

Willem VanDer Decken | 28-09-12 | 14:42

Ik krijg bij het lezen van Ebru's stukje steeds de neiging om haar een paar euro te sturen, zodat ze lekker een ijsje kan kopen.

Waar kan dat naar toe, redactie?

Ratzinger | 28-09-12 | 14:42

Inderdaad, laten we het voortaan hebben over "Allochtoon" danwel "Arabier". Dan hoeft die Chinees, Zweed, Indonesier, Amerikaan, Peruaan, Belg, Spanjool, Ijslander en zelfs die moelander zich niet langer meer gekwetsts te voelen. En dan is ook de "arabier" zelf weer tevreden want die gaat er toch altijd oh zo prat op arabier te zijn.

de directeur | 28-09-12 | 14:41

Hmmmm,
Weer altijd hetzelfde liedje.
Waarom hoor je alleen maar die Marokanen! (En soms een Turk)
Je hoort nooit wat over de andere "allochtonen" zoals de Chinezen, Italianen, Grieken, Indiërs, etc.
Waarom? Omdat deze groepen zich wel aanpassen aan waar ze wonen of in iedergaval doen alsof ze zich aanpassen. In iedergeval zijn deze groepen vaak allemaal harde werkers!! Dit kun je van de meeste marokanen niet zeggen! (De echte Turkse "allochtoon" is wel aan harde werker trouwens)
De marokaan is van nature lui en heeft een instelling "als ik het makkelijker kan krijgen dan door te werken dan doe/pak ik dit"
Deze instelling is algemeen bekend in alle landen en zelfs door die marokanen die zich schamen voor het hufter gedrag van hun eigen volk. (De geleerde en gesocialiceerde Marokaan)

Nee, het is altijd de schuld van een ander, nooit jullie schuld.
Weet je wat zo grappig is (zo ver het grappig is)
Jullie zeiken niet als jullie voordeel hebben bij het woord "allochtoon".
jullie zeiken niet als er voorrang verleend wordt op het toegewezen krijgen van een woning, jullie zeiken niet als jullie allerlei subsidies en andere zaken krijgen waar een "Autochtoon" geen recht op heeft of achter aan de rij moet aansluiten.

Zeik niet zo Ebru, je had never nooit deze koloms mogen schrijven als je een "Autochtoon" was geweest! Schrijven kun je niet en je bent niet kolom schrijver waardig! (maar ja,... er wordt zeer waarschijnlijk een subsidie voor je ontvangen om een allochtoon als kolom schrijver te laten "werken")

Rick110273 | 28-09-12 | 14:40

Ik weet zeker dat iedere etnische minderheid in Nederland een woord heeft voor de oorspronkelijke bewoners van Nederland en dat is meestal minder neutraal of positief dan het woord autochtoon. Maakt ook niet uit, het is heel normaal dat mensen op die manier denken en naar andere groepen kijken. Heeft te maken met evolutionaire aspecten. Hoeft ook op geen enkele manier aan samenwerken, samenleven en samen ne*ken in de weg te staan.

Hoppla | 28-09-12 | 14:40

Niks-neem | 28-09-12 | 14:30 | + -1 -

Die linker dame heeft dan niet zo'n heel knap gezicht maar volgens mij heeft ze een heel nobel karakter. Dat dan weer wel...

eerstneukendanpraten | 28-09-12 | 14:39

-weggejorist-

DuleS | 28-09-12 | 14:39

@ Zijn Joden eigenlijk ook allochtonen? Ja toch? #durftevragen
hölzenbein | 28-09-12 | 14:36 |

Iemand met joodse voorouders wel. Maar dat wordt bij die bevolkingsgroep niet gebruikt. Ooit gehoord van een allochtone Amerikaan of Brit? Ik niet.

Daarom is het ook stigmatiserend.

goedverstaander | 28-09-12 | 14:38

@ Voorbeeld: het stempel 'Duits' was hier in zeg 1940-1945 zeg maar 'nogal beladen'. Joris Draaksteker | 28-09-12 | 14:33 |

Duitsers werden dan ook gewoon 'moffen' genoemd. Net zoiets als spaghettivreters, pinda's, spleetogen, souvlakivreters, etc.

goedverstaander | 28-09-12 | 14:37

Zijn Joden eigenlijk ook allochtonen? Ja toch? #durftevragen

hölzenbein | 28-09-12 | 14:36

Beste Ebru, je mist hier de plank behoorlijk. Ik hoor namelijk geen Chinezen, Amerikanen, Japanners, Indiërs of Zweden klagen over het feit dat ze in de statistieken als allochtoon worden bestempeld.

Blijkbaar is er iets in je afkomst wat jou onderscheid van andere Nederlanders. Er is denk ik geen enkele Nederlander die daar a priori een probleem mee heeft. Echter, sociale wetenschap en statistiek vragen nou eenmaal om een gedetailleerde beschrijving van de samenleving, en afkomst is zo´n detail. En uitsluitend daarom is de term ´allochtoon´ uitgevonden. Een keurig Nederlands woord dat vroeger alleen in het Nette Woordenboek terug te vinden was.

Het is jammer dat de term ´allochtoon´ bezoedeld is geraakt door leden van een paar generaties van (met name) Turken en Marokkanen die buitensporig hoog vertegenwoordigd zijn in gewelds- en misdaadstatistieken. Als ons Nederlanders al iets aan te rekenen valt, dan is het dat we niet van begin af aan gewoon het beestje bij de naam hebben genoemd. Dan had het woord ´allochtoon´ behouden kunnen blijven voor de wetenschap, en had jij een column mogen schrijven over... inderdaad, dat we in jouw geval niet meer mogen opmerken dat je van Turkse komaf bent. En dat, dat heeft niets met discriminatie of uitsluiten te maken, Ebru. Dat is domweg een poging de waarheid te verdoezelen. Mocht je daardoor het gevoel bekruipen dat je wordt buitengesloten: dat is inderdaad wat veel Nederlanders plachten te doen met mensen die proberen de waarheid te verdoezelen.

Professor Superhirn | 28-09-12 | 14:35

Ebru, de term 'allochtoon' is maar een woord. Grof gezegd niet meer dan een verzamelnaam om aan te duiden dat iets of iemand afstamt uit niet-Nederlands danwel Westers gebied. Zo'n term is praktisch, als je bijvoorbeeld een probleem wilt oplossen dat veel bij die groep voorkomt, zoals een taalachterstand. De sfeer die de term oproept wordt echter bepaald door de groepsleden.

Voorbeeld: het stempel 'Duits' was hier in zeg 1940-1945 zeg maar 'nogal beladen'. Tegenwoordig associëren we het vooral met degelijkheid. Terwijl het woord al die tijd gewoon is blijven bestaan en niet is veranderd. Waren de Duitsers nu nog stééds bezig met het stelen van onze Fongersen, Unions, Batavussen en Gazelles, dan was het woord Duits waarschijnlijk weer mínder positief geladen. Zo werkt dat nou eenmaal.

C'est l'action, qui fait la musique.

Maar waarom zouden wij Duiters überhaupt willen aanduiden? Nou bijvoorbeeld om aan te geven dat de typische Duitse Gründlichkeit iets is om een voorbeeld aan te nemen. En inderdaad ook om te waarschuwen als het extra druk is op de weg naar Zandvoort, met als oorzaak de toestroom van Duiters. Daar is niks discriminerends of uitsluitends aan.

Joris Draaksteker | 28-09-12 | 14:33

@DuleS | 28-09-12 | 14:30

Er is niks van je bij, verdien eerst maar eens dat respect voordat je dit gastland en haar inwoners loopt af te zeiken.

Beelzebob | 28-09-12 | 14:33

@ eerstneukendanpraten | 28-09-12 | 14:27 |
Die Umar is best een leuke griet, al spreekt ze ietwat bekakt Nederlands. Toch zou het leuk zijn haar eens informeel te ontmoeten, ik ben wel nieuwsgierig #bakkiedoen #keuvelen #liefdesbaby

goedverstaander | 28-09-12 | 14:32

Morgenhout | 28-09-12 | 14:25

hahahahah GENIAAL!

"zonder die achtergrond zou een opstel van middelbare school niveau beslist niet op een serieus nieuwsmedium als GeenStijl geplaatst worden"

Wat een mongool. Terecht worden opiniemakers die Geenstijl afschilderen als gevaarlijk voor de samenleving hier belachelijk gemaakt. Maar nog 100 zoals jij en ze hebben gewoon gelijk. Als er een groep is die werkelijk denkt dat dit een serieus nieuwsmedium is, dan is Geenstijl een direct en immens gevaar voor de NL smaenleving.

Nick da Prick | 28-09-12 | 14:32

Als men nu gewoon eerlijk is en zegt dat arabische volkeren niet zo goed mengen, dan zijn we een heel eind.
Waarom kunnen bergen andere allochtonen het wel prima doen in Nederland en de meeste arabiertjes niet?
Zullen we "jullie" dan gewoon arabieren noemen?
ik ben zelf ook allochtoon maar niet van arabische afkomst.
Ik heb geen strafblad, doe het erg goed in dit mooie land en mijn aanwezigheid wordt door heel veel mensen op prijs gesteld.
En ik neem zeker geen aanstoot aan het woord allochtoon.
Als ik het hoor, dan is het mij gelijk duidelijk om wie het gaat meestal; kutmocros en aanverwante.
Jullie sluiten jezelf uit, kunnen geen kritiek handelen en eisen 24/7 een voorkeursbehandeling.

Beelzebob | 28-09-12 | 14:31

-weggejorist-

DuleS | 28-09-12 | 14:30

Misschien omdat de mogelijkheid bestaat dat niet 100 procent van alle culturele kenmerken enkel aangeleerd is en dat die verschillen in functie kunnen staan van de geografische oorsprong? Daar is toch niets mis mee? Als ik een Aziatische, Amerikaanse of Europese goudplevier zie, dan vind ik dat altijd leuk. Maar ze zijn wel ietsje anders, dus hebben ze ook een andere naam.
Ik pleit voor meer wetenschappelijk onderzoek naar culturele diversiteit. Als we begrijpen waarom we zijn wie we zijn, dan is er wellicht minder angst voor reële of gepercipieerde verschillen.

Zyprexa20mg | 28-09-12 | 14:30

Mensen, mag ik mijn nieuwe vrouw aan jullie voorstellen? Er is één klein nadeeltje, ze is van allochtone afkomst, maar dat vinden jullie toch niet erg? Hier is ze:

www.google.nl/search?num=10&hl=nl&...

eerstneukendanpraten | 28-09-12 | 14:27

Even een kleine geschiedenisles... "het begrip allochtoon is door de sociologe Hilde Verwey-Jonker geïntroduceerd als een neutraal alternatief voor gastarbeiders, buitenlanders of immigranten."
Het begrip allochtoon is dus door de PvdA !! zelf geintroduceerd (die er nu weer vanaf wil).
De grap is dat de term allochtoon juist bedoeld was om stigmatisering van een bepaalde nationaliteit te voorkomen. Het was juist not-done om bijv. iemand Turks te noemen.

vip33 | 28-09-12 | 14:26

Ebru: Bukkake (ぶっかけ) is ook een buitenlands woord.

Eduard-Khil | 28-09-12 | 14:26

Ieder woord dat ooit politiek correct begon (dus om de benoemden een plezier te doen), krijgt na verloop van tijd een negatieve bijklank. Allochtoon, neger, buitenlander, noem maar op. En omdat de benoemden zich door die negatieve bijklank zo verdrietig gaan voelen mogen wij er weer iets anders op verzinnen? Vraag je nou eerst eens af wat de oorzaak is van die negatieve connotaties, alvorens in de slachtofferrol te kruipen. çok eðlenmek.

notoire_veelpleger | 28-09-12 | 14:26

Ieder woord dat ooit politiek correct begon (dus om de benoemden een plezier te doen), krijgt na verloop van tijd een negatieve bijklank. Allochtoon, neger, buitenlander, noem maar op. En omdat de benoemden zich door die negatieve bijklank zo verdrietig gaan voelen mogen wij er weer iets anders op verzinnen? Vraag je nou eerst eens af wat de oorzaak is van die negatieve connotaties, alvorens in de slachtofferrol te kruipen. çok eðlenmek.

notoire_veelpleger | 28-09-12 | 14:26

Zodra je stopt met zeuren over je achtergrond, er geen enkel recht meer aan ontleend, niet langer een speciale behandeling eist en je er niet langer op laat voorstaan, dan ben je geen allochtoon meer. En noemen we je ook geen allochtoon meer. Dan ben je een van ons.

Maar, laten we wel wezen, zonder die achtergrond zou een opstel van middelbare school niveau beslist niet op een serieus nieuwsmedium als GeenStijl geplaatst worden.

Morgenhout | 28-09-12 | 14:25

Als allochtoon heb ik nooit last gehad van het begrip. Komt waarschijnlijk doordat ik blank ben en ABN spreek. Maar ook omdat ik hier leuk mee doe én omdat ik mee mág doen.

Kortom, als iemand opgewonden-blij doet over het stukje aarde waar hij door z'n ouders op geworpen is (of nog erger: over de kleur van z'n velletje): schouders ophalen en prettiger gezelschap opzoeken.

Overigens grote kans dat mijn kinderen (échte Nederlanders) later weer elders allochtoon worden.

vast goed | 28-09-12 | 14:25

Tja. It's all right if it's all white. Trix en Lex staan niet te boek als allochtonen. Alexia, Amalia en die andere ook niet als tigste generatie allochtoon.

Was lache geweest als Wim-Lex een 'echte' Argentijnse was getrouwd. Niet zo'n Europees import geval, maar een indiaan. Je weet wel, de oorspronkelijke autochtone Argentijnse bevolking. Klein dik en bruin ipv lang, geblondeerd en wit.

Deze komen weliswaar uit Guatemala, maar het gaat om het idee. De volgende koningin van NL, take your pick: people.tribe.net/erikaschiquis/photos/...

¿Ya tu Sabes? | 28-09-12 | 14:25

@ DerUnterMensch | 28-09-12 | 14:18 |
In uw theorie komen we dan natuurlijk uit het beloofde land, want we zijn allemaal ontsproten uit iemands rib.

----------
Niemand kan ontkennen dat het woord 'allochtoon' een negatieve klank heeft en alleen maar wordt gebruikt voor mensen met voorouders uit bepaalde landen. Zo is Tofik Dibi een allochtoon, maar wordt staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten nooit allochtoon genoemd.

Hypocriet.

goedverstaander | 28-09-12 | 14:25

@DuleS | 28-09-12 | 14:19

Ga alsjeblieft weer terug naar die balkan van je.

Beelzebob | 28-09-12 | 14:25

Ebru, waarom schrijf je in godsnaam voor deze haatblog?

Lofboom | 28-09-12 | 14:24

Hoop trouwens dat geenstijl haar plekje op deze site snel afschaffen wat een lapzwans dat wijf (is dat beter dan allochtoon) en dan die zin "vluchtend uit amsterdam" ik heb ook weleens moeten vluchten 3x raden voor wat..... Juist allochtonen die mijn nieuwe iphone wel heel mooi vonden dus mijn excusses als ik je beledig met een correcte term als allochtoon en Allah die profeet van je is ook een allochtoon in dit land als je zo veel last heb van dit stukje grond genaamd Nederland hebben ze vast ergens anders op de planeet wel een plekje voor je bah misselijkmakend wijf

SexyGerry | 28-09-12 | 14:23

mothersfinest | 28-09-12 | 14:17 |

Ey allochtoon, geboren uit je vader, weet je t zeker? Zou dat nog eens een keer checken. Als te echt zo is, dan snap ik dat allochtoon zijn niet je grootste probleem is...

Nick da Prick | 28-09-12 | 14:21

Vrij naar Kennedy: ich bin ein allochtoon.
Ebru moet niet zo huilerig doen, Ebru neemt er aanstoot tegen omdat Ebru een afwijkend uiterlijk heeft (qua blond haar/blauwe ogen). Dat is Ebru's probleem: wentelen in allochtonen misnoegen en haar zelf verklaarde slachtofferrol.
Er zijn vele malen meer allochtonen die niet jouw uiterlijk hebben, en die (dus) niet speciale zwemochtenden voor hun zussen en moeders hebben, die niet de officiele overheidsformulieren in hun thuistaal aangeboden krijgen, die niet gratis huiskameravonden en cutuurconnectieactiviteiten in het buurtcentrum wordt aangeboden, die niet gratis vakantievluchten of sportlessen voor hun misdragende spruiten aangeboden krijgen -omdat ze er niet uitzien zoals jij Ebru. Omdat ze niet hun allochtoon labeltje willen inzetten om een voorkeursbehandeling en voorrang af te dwingen. Ga weg Ebru.

Fred Janssen | 28-09-12 | 14:21

Ebru, ik ben 60, ik ben allochtoon en niemand weet het als ik het ze niet vertel. Ik sta mij er niet op voor dat ik allochtoon ben, ik schaam mij er ook zeker niet voor.

Jij beschrijft jezelf als Nederlander van Turkse afkomst, en waarschijnlijk heb je ook nog een Turks pasoort. Ebru je bent allochtoon!

Had je geschreven: " ik ben Nederlander ", dan was je geen allochtoon geweest! Je verkiest zelf dat onderscheid te maken, je landgenoten staan met de Marokkanen voorop in het rijtje van onaangepasten. Turken die al dertig jaar in NL wonen en de taal nauwelijks beheersen! Die ZIJN allochtoon !

Mijn Spaans sprekende schoondochter sprak na een half jaar bijna accentloos Nederlands, mijn Duitse buurvrouw na drie maanden. Allochtoon dat ben je zelf. Zoals jij je profileert in Geen stijl ben je nog maar een klein stapje van het niet meer allochtoon zijn af. Allochtoon zijn zit niet in jouw naam, allochtoon zijn zit in je wil bij de autochtonen te horen.

Schaar je in de rijen van al die mensen afkomstig uit Indonesië, Ambon, China, Amerika etc. etc. , die zich niet voorstaan op hun afkomst of geloof, maar geheel en onvoorwaardelijk deel uitmaken van onze maatschappij en het allochtonenschap achter zich gelaten hebben voor hen die dat niet doen.

nu even niet | 28-09-12 | 14:20

-weggejorist-

DuleS | 28-09-12 | 14:19

En dat van iemand die eerder deze maand nog een column schreef met als kernwoord "moslimmoe".
Allochtoon ben je als je je gedraagt als, of in het hokje laat plaatsen van, iemand die zich allochtoon laat noemen.
Als niemand dat label recht in je gezicht op je plakt, en je jezelf niet aangesproken voelt door dat label, dan ben je geen allochtoon.
Zoals altijd, zoek het eerst bij jezelf, ga daarna pas anderen vertellen wat ze van je mogen of moeten vinden?
Als je die les geleerd hebt en weet toe te passen, dan ben je geen allochtoon meer.

CynicalBastard | 28-09-12 | 14:19

@goedverstaander | 28-09-12 | 14:13
Is natuurlijk maar wat je hangt aan “komt uit”. Kijk je naar haar geboorteplaats?, naar die van haar ouders?, die van hun ouders?, die van hun ouders? Enz Dus of ze “uit” Nederland komt is maar net wat je zelf aan die definitie hangt.

DerUnterMensch | 28-09-12 | 14:18

Afgezien van het onderwerp (een bak gezeik) vind ik wel dat Ebru goed kan schrijven.
Alleen al daarom is zij voor mij autochtoon.

Of je daar veel mee opschiet, weet ik niet. Keep the good work up, Ebru. Mijn zegen heb je (ja, nee, ik weet ook wel dat de bakker daar geen brood voor geeft, bon).

Ratzinger | 28-09-12 | 14:18

In Nederland geboren en allochtoon zijn, dat slaat elkaar niet uit hoor Ebru. Een verzamelnaam voor alle immigranten+nakomelingen is nu eenmaal wel zo praktisch

Gen. Maximus | 28-09-12 | 14:18

Uitsluiten, ook dat heb je zelf in de hand.

Als Fries geboren uit een Marokkaanse vader, merk ik niets van enige uitsluiting, omdat ik volledig meeparticipeer als Nederlander, (zelfs mijn humor is Nederlands) en mijn Marokkaanse afkomst alleen maar aan mijn gezicht te zien is. (en dan nog denken de meeste dat ik Italiaans ben)
Ik loop niet in pyama over straat, respecteer mijn vrouw, werk hard aan mijn en mijn kinderen hun toekomst, i.p.v. dat aan de anderen over te laten, laat geloof binnenshuis en buiten elke discussie, verloochen mijn afkomst zeker niet, maar draag het met waardigheid i.p.v. het te showen als zijnde het beste terwijl ik hier woon (zoals jullie Turken mij iets te vaak doen), en zeik nooit over uitsluiting, want dan ben je hoogstwaarschijnlijk zo'n parasiet.

mothersfinest | 28-09-12 | 14:17


Maaruh nonsens;
Vraag je maar eens af waarom er zo weinig (tot niet)wordt geklaagd over allochtonen (zoals ik bijv.) van Indonesische afkomst, Spaans, Chinees etc etc?
Er is een stelselmatig probleem bij de zandvolkeren waarond veel mocros en ja ook turken(stukken minder , maar toch).
Dus ja, eerlijk blijven, en niet janken omdat "jullie" weer zo zielig zijn.
Spreek je medeturken er maar eens op aan op hun wangedrag.

Beelzebob | 28-09-12 | 14:17

@DK | 28-09-12 | 14:01 |2) "Komt Ebru uit Nederland? Nee, ze komt van elders."
.
Kijk, dit is nu precies het probleem. Ebru is hier geboren, dus hoe kan ze nou van elders zijn?
En toch zullen veel mensen de mening toegedaan zijn dat ze geen Nederlanders is en/of hier niet hoort, of moet teruggaan(?) naar Turkije.
Zij heeft eigenlijk gewoon last van diegenen die het voor haar verknallen, zowel nieuwkomers als de hier geborenen uit allochtone ouders. Het zou hetzelfde zijn als je elke autochtone Nederlander kwalijk zou nemen dat er Nederlanders waren die in de oorlog met Duitsland heulden.
Snap haar positie wel...

Graaisnaaiert | 28-09-12 | 14:17

Ron P. vrijgesproken voor de moord op Van der Stap, kutallochtoon......

ITEACHYOU | 28-09-12 | 14:16

Op de redactie liggen ze nu dubbel van het lachen....... de nepheid duipt er van af !

Betweetert | 28-09-12 | 14:16

wanneer je je beroep maakt van het feit dat je beroepsallochtoon bent, moet je er niet over lopen miepen dat je allochtoon wordt genoemd.

gooi en smijtwerker | 28-09-12 | 14:15

Ebru Umar, dat zegt toch al genoeg. Allochtoner kan het niet. Een aanrader: verander je naam in Eveline van Uum en je bent er.

Graaf van Egmont | 28-09-12 | 14:15

Waarom hoor je nou nooit Chinezen, Vietnamezen, Spanjaarden, Italianen en andere allochtonen zeiken op het woord 'allochtoon'?
@dlseth_ | 28-09-12 | 13:30
Omdat jij nooit die mensen spreekt. Als je het aan ze vraagt hekelen ze allemaal het woordje allochtoon.
Domme mensjes gebruiken het woordje allochtoon voor moslims dan wel mocro's en alle andere allochtonen worden daardoor met dat groepje geassocieerd.

Dus ja, elke allochtoon hekelt het woordje allochtoon. Omdat het gros van de mensen zo achterlijk is, dat ze geen bevolkingsgroepen durven/kunnen benoemen.
Maar goed, we weten al dat de meeste onderbuikjes niet bijster intelligent zijn dus zal er geen verandering plaats vinden en zal het het woordje allochtoon gebruikt blijven worden.

Horagha | 28-09-12 | 14:14

pfff, is het weer die tijd van de maand....

101moby | 28-09-12 | 14:14

Goed stukje.... voor een Nederlander van Turkse afkomst.

Dhr. W. Anhoop | 28-09-12 | 14:14

Leuk bedacht maar bij allochtonen denk je niet direct aan Engelsen, Fransen, Italianen, Spanjaarden, Portugezen, Indo's etc. Wel aan moslims. Hoe zou dat komen? Iets met moraal?

Wat eerlijk zou zijn: gewoon eens toegeven dat westerlingen en moslims niet samengaan. En dat geeft niet, sommige dingen werken gewoon niet.

Verzetstrijder | 28-09-12 | 14:14

@ mezelf
... deze groep bij veel...

baba4oog | 28-09-12 | 14:13

Yoh, windt je niet zo op. Ik had je toch anders ingeschat, anders dan die anderen in ieder geval. Jammer.

de directeur | 28-09-12 | 14:13

@ DK | 28-09-12 | 14:01 |
Helemaal fout natuurlijk. Hoe simpel kan het zijn. Het antwoord op jouw tweede vraag:
2) Komt Ebru uit Nederland?

Is natuurlijk:

Ja, ze komt uit Nederland.

Of wil je soms beweren dat Ebru NIET uit Nederland komt?

goedverstaander | 28-09-12 | 14:13

 
Kom kom Ebru toch, allochtoon is toch gewoon hetzelfde als Amsterdammer of Limburger.
 
Ik vind zeker niet dat allochtoon bedoeld is om te discrimineren, het is eigenlijk een verzamelnaam net als autochtoon.
 
Volgende keer weer een echte column schrijven hoor !
 

Rebellis | 28-09-12 | 14:12

@neemjemoederindemali | 28-09-12 | 14:07

Uitstekend geformuleerd. Ik zou deze zin retweeten als ik zou kunnen.

pius | 28-09-12 | 14:11

Verlichte geesten als ik denken bij de aanblik van een Turk: Hee, iemand die net als ik een gezamenlijke voorvader deelt met de totaal goddeloze chimpansee's en bonobo's.

Zou dit ook een goddeloos exemplaar zijn? Dat zijn dingen die binden, de rest is maar onzin.

Ratzinger | 28-09-12 | 14:11

Geen allochtoon meer? Prima, maar dan dus ook weg met alle allochtonensoepsidies

frotteurist frenkie | 28-09-12 | 14:09

De term allochtoon bestaat om onderscheid te maken. Zuiver gezien ook discrimineren, maar dat klinkt zo pejoratief. Niet om uit te sluiten, maar om te benoemen. Want er zijn serieuze problemen met allochtonen, en die heb ik liever benoemd en opgelost dan niet benoemd en niet opgelost. Problemen in integratie, participatie, dat soort dingen.

Turkse Nederlander bestaat trouwens wat mij betreft niet. Turk, of Nederlander, maar niet allebei.

Nietvoordekat | 28-09-12 | 14:08

Socialistische newspeak is ontworpen om problemen te laten bestaan en ze tegelijkertijd proberen te ontkennen.
Als er over de "multiculterele samenleving" wordt gesproken gaat het meestal over de groeiende islam. Een problematische monocultuur.
Wanneer er over "Vogelaarwijken" of "kansenwijken" gepraat wordt gaat het over, eveneens groeiende, Getto's.
Als het over "allochtonen" gaat weet iedereen dat het bijna altijd over moeilijk inpasbare kansenmensen of medelanders uit vogelaarwijken gaat.

Er over praten is moeilijk, omdat de Godwins dan door de lucht vliegen als mussen.

Jan Passant mk2 | 28-09-12 | 14:08

Lahonda | 28-09-12 | 13:58 | + 0
Je hebt gelijk. Maarrrr, ik lees net dat Geerts moeder niet in Nederland is geboren en dat maakt hem volgens het CBS een tweede generatie allochtoon. Eat that!
Verder moet er natuurlijk niets veranderen. Tenminste, niets dat met een overheidsmaatregel doorgevoerd moet worden. Zelf zou ik graag willen zien dan mensen wat minder zwart-wit gingen denken, want het gaat natuurlijk helemaal niet om dit woord. Maar ik zie het niet zo snel gebeuren...

Saaihead | 28-09-12 | 14:07

@pius | 28-09-12 | 14:03

Ieder mens met een IQ van boven de 50 vlucht uit Amsterdam, daar hoef je geen allochtoon voor te zijn.

neemjemoederindemali | 28-09-12 | 14:07

De term 'allochtoon' duidt naar mijn smaak op mensen van niet-westers-buitenlandse komaf, die weinig met de overwegend joods-grrristelijk cultuur, die hier te lande heerst, hebben en hoegenaamd geen poging ondernemen om er desondanks een participerend deel van uit te maken. De statistieken schijnen te laten zien, dat er onder dergelijke 'allochtonen' verhoudingsgewijs bovengemiddeld veel mensen met een licht-criminele inslag en/of tendens tot uitkeringsafhankelijkheid zitten. Die mix leidt tot weerzin tegen deze groep veel 'autochtonen'. En daar wordt (of misschien beter nog : voelt) een parel der natie als mejuffrouw Umar (zich) slachtoffer van.

baba4oog | 28-09-12 | 14:07

Ebru, ik snap precies wat je bedoelt. Ik ben ook geen autochtoon. Zo'n witte kaaskop meh, die stinkt. Daar wil ik niet mee worden geassocieerd.
Hmm wat dan? Geen Nederlander, dan sta je voor zo'n asociale westerling die onevenredig veel vd aarde afsnoept. Europeaan? Man? Mens? Van alles kan ik wel wat negatiefs maken. En ik wil geen negatief stempel.
Shit ik kan dus beter nergens meer bij horen. Maar dan ben je een eenling, een looser. Damn. Ebru help!

vip33 | 28-09-12 | 14:07

Jij doet vast je best. Je bent gewoon fucked dat je precies tussen twee molenstenen zit.

Badderbeest! | 28-09-12 | 14:03

En met haar honderdduizenden anderen......

ITEACHYOU | 28-09-12 | 14:06

Het vreemde is dat de beschermheiligen van het individu juist de allochtonen als een groep betitelen. Of zou dat moedwil zijn.

pius | 28-09-12 | 14:06

Conan de Rabarber | 28-09-12 | 14:00 | + 0 -

Maar ik weet natuurlijk niet wat Ebru nu gewend is.

eerstneukendanpraten | 28-09-12 | 14:06

@antilinks | 28-09-12 | 13:42
Omdat ze een naam voor je hebben, nl 'allochtoon'. Een vergelijkbare term die ze in Oost NL nog al eens bezig(d)en is 'Westerling' tegen import uit West Nederland, ook zo flauw, maar net zo harnekkig.

wilmeister00 | 28-09-12 | 14:05

Zwart/Wit
Kaal/Behaard
Jong/Oud
Homo/Hetero
Zoet/Zuur
Nat/Droog
Dag/Nacht
Allochtoon/Autochtoon
Wat is je probleem, meisje?

Schaamharing | 28-09-12 | 14:05

Wellicht dat het te maken heeft met het feit dat allochtonen verhoudingsgewijs voor veel meer problemen in de samenleving zorgen dan autochtonen?
En de gemiddelde Miep in de straat begrijpt dan niet waarom we 1: nog meer mensen hiernaartoe halen, 2: we ze ook nog eens van een NL-paspoort voorzien zodat we er nooit meer af geraken en 3: allochtonen OF negatief OF geforceerd positief OF overbodig in het nieuws komen.
Kortom, het zou er niet toe moeten doen, maar omdat je er dagelijks onvrijwillig mee in aanraking komt kan ik me zo voorstellen dat diezelfde Miep het gezeur op een gegeven moment zat is.

Graaisnaaiert | 28-09-12 | 14:04

damnschreeuwer | 28-09-12 | 13:27 | + 0 -
Ik heb het helemaal niet over regionaal gefrutsel maar over bij welk volk je hoort.
Nederlanders die in de voormalige kolonie Indonesië zijn geboren voelen zich en zijn Nederlander en zullen nooit Indonesiër worden.
Dit is overigens volkomen normaal.
Zelfs mijn zeer multiculti/EU-minded neefjes hebben hun hele leven in België gewoond en hebben zich nooit Belg gevoeld. Toen ze in Amsterdam en Utrecht gingen wonen en studeren ervoeren ze dat als "thuiskomen".

Moi2 | 28-09-12 | 14:04

"Zeg mij wat er allochtoon is aan mij? Zeg mij waarom er een vinkje achter mijn naam moet? Zeg mij waarom ik al mijn hele leven te horen krijg ‘ja maar jij... jij bent geen allochtoon’."

dus, wil je nu wel of geen allochtoon zijn/genoemd worden?

binkx | 28-09-12 | 14:03

Niet zo zaniken Ubru. Je bent gewoon een allochtoon. Het is gewoon een woord. Het betekend dat je afkomst niet van hier is. Klaar. Je roots liggen oorspronkelijk niet hier en dus ben je een allochtoon. Verder ben je ook een Turk. Een Turkse allochtoon. Mijn roots liggen wel hier. Ik ben dus een autochtoon. En dus zijn we woordtechnisch gezien 70% hetzelfde. En in Nederland kom je er heel schappelijk vanaf. Had je in Amerika gewoond, dan was je als "Alien" bestempeld.
-
Ik blijf je overigens gewoon aanduiden met allochtoon, als ik duidelijk wil maken dat je komaf niet de Nederlandse is. Dat is beter ook, ik had je aan je kop te zien al ingeschat als een Koerd. Ik had je misschien wel beledigd als ik je een Koerdse Nederlander had genoemd. Ten onrechte, want je bent een Turk lees ik net. Om te voorkomen dat we bij alle Allochtonen hun paspoort op hun voorhoofd moeten tatoeëren zodat we ze met je juiste prefix kunnen aanspreken wil ik voorstellen dat we het woord allochtoon gewoon in stand houden. Afschaffen is natuurlijk sowieso vrij zinloos. Zo liggen er voor mij in de supermarkten nog steeds Negerzoenen in het schap. Ik weet geeneens wat er nu op de doos staat. Het boeit me ook niet want het is een negerzoen.
-
Het zijn maar woorden Ebru, woorden waar an sich geen negatieve smaak zit. Jouw probleem Ebru, jouw probleem zit niet bij de betekenis van het woord en ook niet bij diegenen die het woord uitspreken, nee jouw probleem en de oplossing daarvoor moet je zoeken bij je mede-allochtonen die een nare bijsmaak aan het woord hebben gegeven. Als we jullie vanaf morgen aanduiden als "hemelse zonnekinderen" En elke dag moeten we vervolgens aanhoren in de krant en op radio en televisie, maar ook op het dorpsplein en in de kroeg dat een stelletje "hemelse zonnekinderen" hebben geroofd, gemoord, gestolen, beledigd en kapot hebben gemaakt en dat terwijl ze gebrekkig Nederlands spraken en hun best deden zo min mogelijk aansluiting te vinden bij de open westerse maatschappij..... Ik weet zeker dat jij over een jaar weer een nare bijsmaak zou krijgen als een "hels maankind" jou zou adresseren als "hemels zonnekind" Oplossingen liggen niet in woorden Ebru, oplossingen liggen in de daden. En jij ? Jij doet vast je best. Je bent gewoon fucked dat je precies tussen twee molenstenen zit.

Badderbeest! | 28-09-12 | 14:03

Ebru, waarom mekker je zo? Mij noemen ze Nederlander... Denk je dat ik daar blij mee ben?

En anders rot je toch op naar Turkije, dan noemen ze je Autochtoon. Kun je daar over gaan mekkeren...

Foei... Get a Life...

BarneyBoner | 28-09-12 | 14:03

De woorden "allochtoon" en "autochtoon" zijn niets meer dan woorden uit de demografie om groepen te duiden, niets meer, niets minder. Niks positief, niks negatief.
Een autochtoon persoon is een persoon geboren in het land waar over gesproken wordt, en allochtoon is een persoon is een persoon die NIET in dit land geboren is. Simpel, duidelijk en demografisch geen speld tussen te krijgen.
De dame hierboven is duidelijk een autochtoon, haar ouders zijn allochtoon. Hoe makkelijk kan dit zijn?
De mensen die dit zien als seperatisme en DUS discriminerend (links), hebben dus blijkbaar geen verstand van waar ze over praten.
We moeten eens ophouden met het verbinden van negatieve gevoelens bij wetenschappelijke termen, dus ook de term discriminatie!

RightOfMind | 28-09-12 | 14:03

@DK | 28-09-12 | 14:01

Goed lezen. Ze is gevlucht uit Amsterdam. Iets wat haar op mijn eeuwigdurende respect komt te staan.

Wat een heerlijk wijf.

pius | 28-09-12 | 14:03

Het zijn allochtonen zelf die het woord allochtoon een negatieve lading hebben gegeven!

number668 | 28-09-12 | 14:02

@goedverstaander | 28-09-12 | 13:35: Nee, Een allochtoon komt van 'elders'. Precies wat het woord betekent....

Vreemd dus ook dat Ebru geen 'allochtoon' genoemd wil worden maar wel 'Rotterdamse'.

Wat is er mis met de volgende 2 zinnen?
1) Komt Ebru uit Amsterdam? Nee, ze komt uit Rotterdam.
2) Komt Ebru uit Nederland? Nee, ze komt van elders.

DK | 28-09-12 | 14:01

@necrosis | 28-09-12 | 13:52
Kutkunst. Afschaffen die soepsidie.

Niks-neem | 28-09-12 | 14:01

Misschien niks te maken met de Molukken en de VOC, maar dan wel met de Armeense genocide, de Koerden en van de week nog die 300 veroordeelde Militairen? Want anders heb ik als roomblanke Amsterdamse Hollander lekker ook niks met Ambon en Banda te maken.

Sarcasper | 28-09-12 | 14:01

@eerstneukendanpraten | 28-09-12 | 13:54
Quasi was dan wel weer zwaar geschapen, dat zag je goed door zijn maillot heen.

Conan de Rabarber | 28-09-12 | 14:00

Tuurlijk, Ebru. Allochtonen zijn gewoon Nederlanders. Maar gedraag je daar dan ook naar. Want dat is het waar de schoen wringt.

Er zijn grote groepen allochtonen waar je nooit wat van hoort. Niet dat ze "verkaast" zijn; ze zijn soms minder ingeburgerd dan de probleemgroepen, maar het punt is dat ze geen problemen veroorzaken. En gek genoeg hoor je deze groepen ook nooit over het woord "allochtoon". Ze voelen zich wellicht gewoon niet aangesproken, als men het weer eens over kut-allochtonen heeft.

De allochtonen die zich wel aangesproken voelen zijn overigens ook lang niet altijd de probleemgevallen. Het zijn wel de eeuwige zeikers. Hun gebrek aan aanzien of succes ligt aan de onwelkome houding van Nederlanders jegens allochtonen, aan discriminatie aan de deur, stigmatiseren door werkgevers, racistische politie, de beroerde kwaliteit van het inburgeringstraject, onduidelijke info van gemeenten die alleen in Nederlands of Engels te krijgen is, kwaadwillende berichtgeving in de pers, het slechte weer, Wilders... of aan het feit dat we het woord allochtoon gebruiken. Het ligt aan alles en iedereen, behalve aan de zeikers zelf.

Als je wat aan de slechte naam van je eigen bevolkingsgroep wil doen, spreek die groep er dan eens op aan. Ondertussen zijn er talloze allochtonen die er zonder morren en in stilte wel wat van maken. Neem daar eens een voorbeeld aan.

Muxje | 28-09-12 | 14:00

Het woord allochtoon is in veel kringen een
dysfemisme tegenwoordig. Dat is het punt.

pius | 28-09-12 | 13:59

Nog een kleine opmerking mijnerzijds, ben je toevallig ook voorstander van de kwetswijzer van überfatsoenist Alexander von Schmid?

neemjemoederindemali | 28-09-12 | 13:59

@ Kutmaatschappij

Raar commentaar. Alle drie van jouw hand tot nu toe. Dus: iemand is hier geboren, maar zijn papa (bijvoorbeeld) niet, die is op 2-jarige leeftijd naar Nederland gekomen. Mamma is "op-en-top" Nederlandse (laten we zeggen Lisse). Dan zou dat kind "allochtoon" zijn? Het is maar net hoe we het definieren. Niet in Nederland geboren? (Een van je) 2 ouders / 4 grootouders niet in Nederland geboren? Mijn opa is in Indonesie geboren. Hij was daar kind van een ambtenaar in "ons" Indie. Is mijn moeder dan allochtoon? En ik ook? LOL - die kunstmatige definite sbijdt geen enkel hout en ook geen enkel doel. De grootvader van een vriend van mij verhuisde vlak voor de oorlog naar Canada (verstandige man). Zijn zoon werd daar geboren en kwam midden jaren vijftig, terug naar Nederland. Is mijn vriend daarmee allochtoon? Is prinses Margriet (een troonpretendent, maar dat terzijde), ook niet in Nederland geboren, allochtoon? En haar kinderen?

IT DON'T WORK

Wil je klootzakjes benoemen (die meer dan gemiddeld een andere "culturele" achtergron hebben), benoem dat dan.

smoelwerk | 28-09-12 | 13:58

Of ben je ook allochtoon als je ouders niet van Nederlandse komaf zijn? En grootouders ook? Goh, dat maakt Geert Wilders dan ook een allochtoon.
----
@Saaihead: grootouders niet, alleen ouders. En ja dat maakt Geert Wilders ook tot allochtoon. En nu? Niets. Omdat er niets aan de hand is. Maar jij denkt dat er nu wel wat zou moeten gebeuren omdat JIJ de negatieve associatie met dat woord hebt.

Lahonda | 28-09-12 | 13:58

Met alle respect en begrip voor de intentie - het niet meer gebruiken van een bepaald woord is volslagen zinloos.

Waar je eigenlijk tegen ageert is de manier waarop door bepaalde bevolkingsgroepen aangekeken wordt tegen mensen wiens voorouders niet uit Nederland komen, en daaraan zul je hiermee helemaal niets veranderen. Er zal weer een ander woord gebruikt gaan worden in plaats van allochtoon, en dat zal na verloop van tijd dezelfde ondertoon en gevoelens opwekken, en zo kunnen we decennia door blijven gaan.

Je zou natuurlijk ook boven die eerder genoemde bevolkingsgroepen kunnen staan en je niks aantrekken wat zij van je vinden...

Drommelsch | 28-09-12 | 13:57

Causa Sui | 28-09-12 | 13:53 | + 0 -

Ja precies! Maar kankeren op onze samenleving met al zijn vrijheden die niet in hun straatje passen maar wel uit de staatsruif vreten. Denk alleen maar aan die kudT van een Fatima Elitak. Als poot of pot kun je tegenwoordig niet meer fatsoenlijk gearmd door bv. Amsterdam lopen anders heb je gerede kans door een groep van 10 kansenjongeren te worden afgerost. Want alleen durven ze niet...

eerstneukendanpraten | 28-09-12 | 13:57

@ eerstneukendanpraten | 28-09-12 | 13:54,
Maar zo'n bult heeft ook z'n voordelen, vraag het maar aan de voorouders van Ebru.

H.A. Ram | 28-09-12 | 13:57

Beestje bij de naam noemen. You are what you is. Incontinentie is bedplasser. Kansenjongeren zijn crimineel tuig. Erkennen van het probleem is verzachten van het leed. Verzachten van het probleem is erkennen van het leed. Dus es kappuhnau met dat PvdA-gelul.

Jos Tiebent | 28-09-12 | 13:56

Causa Sui | 28-09-12 | 13:53
en jij bent een vieze vuile pedofiel als ik jouw redenatie volg.......

ITEACHYOU | 28-09-12 | 13:56

Nou daar gaan we dan.

Je hebt het telkens over allochtoon en bedoel je dan de officiële term of zoals hij wordt gebruikt wat per persoon anders is. Ik zal maar antwoord geven alsof je bedoeld zoals hij door de meeste mensen wordt gebruikt. Daar lijk je tenminste naar te refereren.

“Zeg mij wat er allochtoon is aan mij?” je achtergrond / afkomst, ouders dan wel voorouders.

Zeg mij waarom er een vinkje achter mijn naam moet? Net als waarom een man / vrouw dan wel een x jarige, of iemand met een x opleiding, of met een x ziekte, of met een x iq, of x woonplaats, of x geboorteplaats enz enz ook een vikje achter zijn naam heeft. Omdat die 'hokjes' bestaan (maken we niet, die bestaan) en we ze benoemen. Er zijn namelijk verschillen (jou achtergrond) en hoewel niet alles voor ieder individu binnen een groep het zelfde is zijn er globaal vaak wel verschillen en daar moet dan ook na gehandeld worden. Een beetje het idee van pas een rijbewijs vanaf je 18e.. tja er zijn vast ook 15 jarige die het zouden kunnen. Maar daarom dus.

Zeg mij waarom ik al mijn hele leven te horen krijg ‘ja maar jij... jij bent geen allochtoon’. Ik ken je niet, is moeilijk te zeggen maar misschien omdat jij zo'n 15 jarige bent die wel al zou kunnen auto rijden. Maar helaas kunnen we geen beleid per individu maken.

“En zeg me dan waarom je denkt dat dat een compliment is?” Als mijn vorige voorbeeld in jou geval zou kloppen (nogmaals, ik ken je niet) dan is dat omdat het een positieve uitzondering is als je als 15 jarige al goed zou kunnen auto rijden. Oftewel, je doet het beter als een groot gedeelte binnen die groep. Al weet ik niet of het zo is. Voor wie ben je als NL tegen Turkije voetbalt? Voor wie ben je als Turkije tegen Frankrijk voetbalt.. De gemiddelde Nederlander zou meestal in dat laatste geval het helemaal niets uit maken en in dat eerste geval voor Nederlander zijn. Ben jij zo iemand die aan de gemiddelde Nederlander voldoet of heb je toch net iets meer voorliefde voor Turkije? Zo ja dan hebben we al een verschil te pakken. En dat kan bijvoorbeeld bij het maken van beleid niet wenselijk zijn.

“Zeg me waarom je denkt dat je niet discrimineert met die uitspraak?” Dat denk ik niet, ik discrimineer de hele dag. Dan ga ik weer niet zitten op een zitplaats voor invalide, dan ga ik weer naar de WC's speciaal voor mijn geslacht en dan koop ik weer eens alcohol.. ik wel, in tegenstelling tot die 15 jarige voor de deur. De antidiscriminatiewet is het probleem in deze.

“Zeg nou toch gewoon dat de term allochtoon is ingevoerd om uit te sluiten.” Waarom vraag je me iets te zeggen wat niet klopt? Die term is om te benoemen, een groep, net zoals het woordje man en vrouw dat doen. En het hele idee was juist om NIET uit te sluiten. Dat is namelijk ooit bedacht omdat aan andere benamingen zo'n negatieve lading over zich hadden dus kwamen ze met allochtoon, dat klonk beter. Idee was dus dat je er wel mee benoemde zonder dat het een negatieve lading had.

“Geef gewoon toe dat de term allochtoon is bedoeld om te brandmerken.” tja zo kun je het noemen. Net zoals “5-jarige” een brandmerk is, of autochtoon of....

“Te discrimineren” Ja ook dat ja, net al wat over gezegd. Ander beleid bij andere groep inderdaad. Discrimineren.

“Heus, een beetje Rotterdammer kan goed tegen helderheid. Duidelijkheid. Directheid.” Ik krijg het gevoel dat je (hoe raar ook) het niet leuk om iets bij zijn groep (zoals allochtoon) te benoemen. Waarom doe je het zelf dan ook met de term “Rotterdammer”? Beetje hypocriet vind je niet?

“Zeg me toch gewoon dat ik er niet bij hoor?” op sommige punten misschien niet, op andere punten weer wel. Is dus moeilijk om te zeggen dat je 'er' niet bij hoort. Waar hoor je niet bij?

“Dat ik altijd de ‘zij’ blijf, tegenover het wij?” als je bedoelt.. “zeg me dat er altijd verschillen tussen groepen blivjen bestaan” oke. Er zullen altijd verschillen tussen groepen blijven bestaan.

“Dus heus, ik snap best dat ik niet meedoe in het Nederlanderschap.” Meedoe in het Nederlanderschap. Wat versta je daar onder? Maar nee je bent niet iemand met een Nederlandse achtergrond als ik je verhaal zo lees. Dat klopt. Als jij dat verstaat onder “ meedoe in het Nederlanderschap” (niet hoe ik het zou omschrijven maar goed) best. Maar als je het dan snapt, waarom dan al die vragen?

“Misschien ben ik een vreemde Nederlander – prima; alles beter dan doorsnee.” Vreemde Nederlander, tjah zo kun je het ook noemen, het beetje hoeft maar een naam te hebben, maar we zijn het er dus wel over eens dat je bij een specifieke groep hoort. Mooi, we bereiken nog iets zo.

“En als je dan per se onderscheid wilt maken tussen jou en mij” tjah, deed je net zelf en je vond het “prima”.

“benoem me dan gewoon zoals ik ben: een Nederlander van Turkse afkomst.” Dat is wat specifieker, zelf gebruik in de term allochtoon ook niet. “buitelander” of om duidelijker te zijn, iemand met een buitenlandse achtergrond heeft mijn voorkeur. Iemand met een Turkse afkomst is een specificatie binnen die groep. Je bent het dus alle 2.

“Veel meer is het niet – totdat je in mijn familiegeschiedenis gaat wroeten maar dat moet je gewoon niet doen.” Waarom niet? Dat is precies wat ik wil doen. Die term allochtoon daar hangt een definitie aan terwijl de meeste een andere definitie gebruiken. Om die term “met buitenlandse achtergrond” (wat ik net noemde) te kunnen benoemen zullen we even in de familiegeschiedenis gaan graven. Dan word die term ook meetbaar en het betreft ook de groep die men meestal probeert te benoemen.

“Turks it is. Niets meer, niets minder. Turks.” En net nog “een Nederlander van Turkse afkomst”. Snap je het zelf nog?

“Heb dan toch gewoon de ballen om toe te geven dat de term allochtoon bestaat om uit te sluiten en te discrimineren.” Als je met discrimineren bedoelt dat je een groep specifiek benoemt.. ja dan is dat de bedoeling en uit te sluiten.. In specifieke gevallen inderdaad ook niet in algemene zin maar zeg maar net zoals een 16 jarige wel word uitgesloten van het halen van zij rijbewijs maar niet wordt uitgesloten van het mogen drinken van licht alcoholische dranken.

“Hoe noem je dat trouwens als de PvdA de term allochtoon wil afschaffen? Hypocriet? Of landsverraad?” Ik zou het dom of kortzichtig noemen.

Nu een vraagje voor jou. Je stelt al deze vragen maar doe je dat nu alleen in een artikel of ga je ook mee discusheren in de comments?

DerUnterMensch | 28-09-12 | 13:56

De politiek, of beter gezegd de socialisten zag destijds graag een algemene term voor de probleemgroep. Inmiddels is dat verworden tot een geuzennaam en moet er een andere naam komen. Die uiteraard na verloop van tijd dezelfde lading krijgt. Want daar gaat het om, wat voor gevoel je bij een woord krijgt. En als men nou eerst aan dat gevoel werkt boeit het niet hoe het begrip heet. Al is het 'rottilovers' of 'Nederturko's'

vikingchild | 28-09-12 | 13:55

Ik let er bij vrouwen nooit zo op of ze nou wel of niet allochtoon zijn. De rest laat ik weg, want we gaan hier natuurlijk geen seksistisch gelul verkopen.

Ratzinger | 28-09-12 | 13:55

bla bla bla bla bla bla bla bla, zolang het in de hoofdjes van de mensen niet doordringt dat niet alle mensen met donkere haren, huidskleur of snor bij opsporing verzocht thuishoren zal er niet veel veranderen aan dit sentiment, hetzelfde geldt voor mensen met een dubbele nationaliteit, je kan op papier afstand doen, maar als je vervolgens je reet afveegt met de normen en waarden in bijv. NL......................

ITEACHYOU | 28-09-12 | 13:55

En nog wat, doe die zigeuneroorbellen eens uit, het is allahverdoemme geen 1980 meer.

neemjemoederindemali | 28-09-12 | 13:55

Ze Ebru, wil je met me trouwen? Ik zie er niet onappetijtelijk uit moet ik zeggen. Grosso modo lijk ik op een mix van George Clooney, John de Wolf en Novak Djokovic. Dat is wat mijn gezicht betreft, mijn lichaam is een copie van Quasimodo, dat is dan weer wat minder...

eerstneukendanpraten | 28-09-12 | 13:54

Iets zegt me dat je niet lang meer voor Geenstijl zult schrijven.

Robvanrubber | 28-09-12 | 13:54

immigratie heeft een negatieve klank in nederland omdat het een proces is dat de druk op de zittende leden van de samenleving verhoogt zonder dat deze daar in gekend worden. daarbij speelt uiteraard ook nog een rol dat sociale verzorgingsstaat en cultuur relativisme de immigrant in staat stelt gewoon herkomstlandje te blijven spelen op kosten van de ontvangende samenleving. ooit afgevraagd waarom amerikanen en canadezen positief staan tegenover immigratie en wij negatief? omdat je in die landen niet te vreten hebt als je niet werkt en de taal niet wilt spreken en je je niet wilt aanpassen aan de norm van de zittende meerderheid. gastarbeider, allochtoon en allerlei andere terminologie moeten verhinderen dat die negatieve kijk op immigratie wordt geexpliciteerd. ik zou eerder spreken van aangepasten en onaangepasten, vooruit, cultureel geassimileerd versus cultureel beperkt. daar vermorzel je in één keer dat vervloekte cultuur relativisme van eurofielen en linksch mee.

minimá-armezusvan.. | 28-09-12 | 13:53

De enige reden dat het woord allochtoon zo'n negatieve connotatie heeft is omdat de allochtonen het daar zelf naar gemaakt hebben.
Als het allemaal keihard werkende liberale vrijheidsverdedigende intellectuelen waren, ipv een geldvretende groep die 'kansrnwijken' bevolkt, was het anders geweest, dan was het wellicht een compliment, maar een te groot deel is gewoon zuigvolk, veelal islamitisch, kotsend op alles wat wij hier waarderen en dol op uitkeringen, kleedt zich zelfs na 3 generaties maar al te graag als woestijnbarbaren en eist van alles op, vooral de vrijheid niet Nederlands te zijn.

Causa Sui | 28-09-12 | 13:53

Allahverdoemme, verander je naam dan gewoon in Truus Jansen, zeikwijf.

neemjemoederindemali | 28-09-12 | 13:53

@Niks-neem | 28-09-12 | 13:45
Dat is geen BH!
Dat is een stukje 'kunst om je huis op te leuken'.

necrosis | 28-09-12 | 13:52

Zie ook hier dat de term "onaantastbare" zeer goed de lading dekt. www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/ar...
We gebruiken deze term gewoon naast de term allochtoon. Allochtonen die zich goed aanpassen en constructief, vriendelijk, tolerant en begripvol gedragen net zoals autochtonen veelal doen, blijven gewoon allochtoon heten. Zul je zien hoe snel deze term een positieve klank krijgt.

doenormaal! | 28-09-12 | 13:52

@doenormaal! | 28-09-12 | 13:47

Weinig verassend maar je zit er weer eens volledig naast. Het woord was juist bedoeld als een eufemisme. En ook de andere betekenis die je eraan geeft is incorrect.

Dat snapt zelfs wikipedia.

nl.wikipedia.org/wiki/Allochtoon_(pers...)

pius | 28-09-12 | 13:52

Turkse zuurpruim dat je d'r bent, je valt er wèl over.

Conan de Rabarber | 28-09-12 | 13:52

Hebben de dames/heren van het zgn. esteblisment nou niks anders te doen dan te "mierenneuken"op een woord.Allochtoon is een aanduiding, een verwijzing naar een niet oorspronkelijke Nederlander,net zoals Ausies in Australië het heel normaal vinden dat ze zo worden benoemd.Kom op,ga eens wat doen voor de stad,overgens die Negerzoenen zijn er echt niet lekkerder op geworden sinds de naam niet gebruikt mag worden voor mij blijven het negerzoenen ,heerlijk.Vliegtuigen hebben toch ook een "zwarte doos"? Hoe zou je die naam moeten vervangen?

L.M. | 28-09-12 | 13:51

Nederlanders zijn over het algemeen een xenofoob, racistsisch volkje. We doen alsof we tolerant zijn tegenover anderen maar dat komt voort uit pure angst voor het vreemde. Dus wen er maar aan. Ik ben er op zich wel voor dat je gewoon zegt Turkse Neerlander of Surinaamse Nederlander.. beetje zoals in de US. Dan weet je de afkomst maar je wordt niet meteen als een soort vreemdelingen weggezet.

deministerpresident | 28-09-12 | 13:51

Ieder die zich op een negatieve manier aangesproken voelt door een benaming die bedoeld is om aan te geven of je van hier of van elders komt terwijl je hier geboren en getogen bent dikwalificeert zichzelf van elke discussie omtrent discriminatie......

belly | 28-09-12 | 13:51

Het woord allochtoon bestaat om een specifieke demografische groep te duiden, zonder dat het overigens een inherent waardeoordeel bevat. Er aanstoot aan nemen is dan ook je eigen keuze, maar je kan niet verwachten dat heel Nederland gecensureerd wordt in zijn woordgebruik omdat jij lange tenen hebt. Overigens betekent het feit dat je in Nederland geboren bent niet altijd dat je Nederlands bent. Je kan cultureel Nederlands zijn maar dat betekent niet dat je etnisch/genetisch behoort tot de inheemse populatie. In dat opzicht zul je nooit Nederlands kunnen zijn, in de meest letterlijke zin.

Pantheist | 28-09-12 | 13:51

Die was natuurlijk voor:

vanvandaag | 28-09-12 | 13:43 | + -1

Saaihead | 28-09-12 | 13:50

Mooi onderbouwd argument, ik ben er sprakeloos van... En jij ook een fijne dag hè!

Saaihead | 28-09-12 | 13:50

Maken ze er toch gewoon Allahtoon van?

H.A. Ram | 28-09-12 | 13:49

Ach Ebru, je hoeft hier niet te wonen om maar eens een voormalig messias van de PVDA te quoten.

Naar wat ik van jouzelf vernam in een interview (opgenomen in jouw appartement in Turkije) dat jij in een TV-uitzending gaf, voelde jij je in Turkije eigenlijk pas echt thuis. Dat mag uiteraard maar het is wel jammer dat je dat in deze column dan weer niet even memoreert.

Of jouw familie niets met slavenhandel te maken heeft gehad (weet je dat wel zeker?) is voor ons niet te controleren. Wij mogen dat trouwens ook niet van jou, ons bemoeien met jouw familiegeschiedenis, maar breng het dan zelf ook niet ter sprake. Al helemaal niet als je de familiegeschiedenis van ons als autochtone Nederlanders wel graag even wilt duiden als zouden we allemaal verwant zijn aan slavenhandelaars (waar overigens ook geen bewijs van jouw zijde voor is).

Maar voor de rest een goed weekend gewenst hoor.

Wolveshead | 28-09-12 | 13:49

Nou lieve Ebru, volgende week weer een poging wagen
Hopelijk zit het dan wel een beetje mee

Tobi | 28-09-12 | 13:49

Helemaal gelijk Ebru. Toen die term indertijd werd ingevoerd vond ik het al idioot. Ik meen dat het de PvdA was die het woord toen introduceerde om het een aantal decennia's later dus weer uit te kotsen. Voor sommigen duurt het lang voordat ze tot bezinning komen. Dat is duidelijk.

AmyRic | 28-09-12 | 13:48

"Heb dan toch gewoon de ballen om toe te geven dat de term allochtoon bestaat om uit te sluiten en te discrimineren."
Eh nee dus. De term allochtoon is ooit bedacht om mensen die oorspronkelijk van Nederlandse afkomst mee te kunnen omschrijven. Niets mer en niets minder. En dat is nog steeds het geval. Dat de term allochtoon negatieve beelden oproept staat hier totaal los van. Bovendien moeten allochtonen goed beseffen dat die beelden niet zomaar zijn ontstaan. Je lost het probleem van negatieve connotatie niet op door de term niet meer te gebruiken, wel door mensen in die voor een negatief beeld zorgen daarvoor ter verantwoording te stellen en voor hen een apart woord te introduceren. Ik opteer voor "onaantastbare". Dat dekt de lading wel. Kutmarokkanen en andere zich misdragende allochtonen worden door de politiek en justitie zo veel mogelijk ontzien en beschermd dus dan weten we allemaal wel over wie we het hebben wanneer we "onaantastbare" zeggen.
Allochtonen die prima geïntegreerd zijn nemen geen aanstoot aan de term allochtoon omdat er voor hen persoonlijk geen negatieve beeldvorming aan kleeft.
iedereen die zich constructief en prettig gedraagt en zich aanpast heeft nergens last van, al helemaal niet van negatieve beeldvorming. Zo simpel is het.

doenormaal! | 28-09-12 | 13:47

Je kunt een koe wel een paard noemen, maar het blijft een koe.

M@verick | 28-09-12 | 13:47

'De Nederlander' bestaat niet, Maxima zei het zelf.
Dus feitelijk zijn we ALLEMAAL allochtonen.
*probleem opgelost*

necrosis | 28-09-12 | 13:47

" [...] Mijn familie zat niet in het verzet na de oorlog."

*na* de oorlog. Wow, Ebru. Jij snapt het beter dan menig andere Nederlander. Zeer scherp!! +1

smoelwerk | 28-09-12 | 13:46

Ik heb het even opgezocht. Het heet ODD. ODD-ers gaan overal over in discussie, ergeren vaak met opzet anderen. De ODD-er is hatelijk en wraakzuchtig. Verder geeft de ODD patiënt vaak anderen de schuld van zijn of haar fouten of misdragingen en er is sprake van een lage frustratietolerantie. Er is niks aan te doen. Maar je zou de ODD-er kunnen helpen met inzicht in wat haar gedrag bij anderen teweeg brengt. De reaguursels vormen dus een uitstekende therapie.

Slomo | 28-09-12 | 13:46

-weggejorist-

pius | 28-09-12 | 13:46

@necrosis | 28-09-12 | 13:39
Inderdaad... balletjes. Kijk maar naar dat blauwe bh-tje aan die rode paal:)

Niks-neem | 28-09-12 | 13:45

Kaaskop
Mof
Jood

Dan vind ik allochtoon nog meevallen. Maar inderdaad, ik gebruik overal waar het moet het woord allochtoon om de 99% wel "tuig uit een ander land" aan te duiden. Gewoon .... om aan mijn dochters duidelijk te maken over wie en wat ik het heb .... en vooral ook waarom.

BedrijfsTijgerT | 28-09-12 | 13:45

En niemand die opkomt voor de discriminerende term "autochtoon".
Voel me zo opzij gezet. Die allochtonen krijgen alle aandacht weer.

Randvoorwaarde | 28-09-12 | 13:45

Mensen worden nou eenmaal buitengesloten. Dat je daar geen probleem mee hebt is verstandig, Groucho Marx zei daar al wijze woorden over. Maar waarom zo'n lang verhaal, als het je toch niet raakt?

Greetje Duisenberg | 28-09-12 | 13:44

Saaihead | 28-09-12 | 13:36

Natuurlijk is Ebru geen Nederlander
(per definitie)
zegt nietsover haar kwaliteiten of gebrek
hieraan.
maar jij: ga maar lekker deaud met je fascisten!
lamstraal.

vanvandaag | 28-09-12 | 13:43

De term allochtoon is enkel en alleen om aan te duiden dat iemand, of ten minsten 1 van zijn of haar ouders uit het buitenland komt.
Ik zie hier niet waarom het begrip allochtoon dus van zichzelf een negatieve lading zou hebben.
-
Echter vinden wij het in Nederland leuk om dingen bij te houden, in grafiekjes te plaatsen en gemiddelden uit te rekenen.
En als we dan bijvoorbeeld kijken naar zoiets als criminaliteit, dan zien we dat allochtonen naar verhouding vaker crimineel gedrag vertonen dan autochtonen.
Dit is een van de oorzaken dat sommige mensen het woord allochtoon associeren met iets negatiefs.
En dan kun je oneidig veel andere benamingen verzinnen voor allochtoon, maar zolang bepaalde dingen vaker voor komen onder "allochtonen" zal er een negatieve lading zitten in het gekozen woord.
Dus Ebru, ik wil best alle Nederlanders van Turkse komaf voortaan Nederlanders-van-Turkse-komaf noemen, maar als Nederlanders van Turkse komaf toevallig oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteit krijgt de term Nederlander-van-Turkse-komaf ook weer een negatieve lading.

vindead | 28-09-12 | 13:43

Allochtoon of niet, ik zou haar doen...

CornholioNL | 28-09-12 | 13:43

O ja. En rag effe een paspoort door de shredder.

vetkleppert | 28-09-12 | 13:42

Wie zal ik eens uitsluiten oftewel allochtoniseren?

D'66'ers. Zij sluiten mij ook uit.

ProAsfalt | 28-09-12 | 13:42

zolang je blijft zeiken dat je gediscrimineerd wordt blijf je een allochtoon.

Sadomassochristus | 28-09-12 | 13:42

@pius | 28-09-12 | 13:29
Vond jij dat een "westerse" reactie? De vrouw die vanwege haar geweldloze strijd achtervolgd wordt door gewelddadige moslims doodwensen? De moord op van Gogh was bedoeld om Ayaan te intimideren. Dat Ebru onmiddelijk daarna in plaats van de schuld te leggen waar hij ligt (:gewelddadige islam) alleen maar krijste over Ayaan was typisch volgens de kronkel hoe er vaak in moslimculturen gedacht wordt. Stuitend.

mrska | 28-09-12 | 13:42

Saaihead | 28-09-12 | 13:36 |
Mee eens. Genetische afkomst zou niets uit moeten maken. Je opvoeding, de cultuur en omgeving waarin je bent opgegroeid scheppen de persoon die je uiteindelijk gaat worden/bent. Als iemand dus in Nederland is geboren en getogen, is het in mijn ogen een Nederlander, ook al zijn ze paars. Daarnaast vind ik de reacties hier een flink schijnheilig karakter hebben. Men doet net als of ze geraffineerd een onderscheid maken tussen allochtonen en autochtonen, terwijl er tegelijkertijd hier een flinke wij-zij sfeer hangt. Succes met de hypocrisie jongens, proficiat.

Sanity Requiem | 28-09-12 | 13:42

wilmeister00 | 28-09-12 | 13:34
De Nederlandse bevolking bestaat uit allochtonen en autochtonen, waarom zou je er als (geintegreerde) allochtoon niet bij horen?

antilinks | 28-09-12 | 13:42

Een woord willen verbieden.. het idee alleen al is te achterlijk.

Causa Sui | 28-09-12 | 13:42

Okay prima. Kiezen we een nieuw woord van allochtoon: bijv. "Hollandse nieuwe". Over 10 jaar is dat woord ingeburgerd, binnen 15 jaar zit er een vies smaakje aan en over 20 jaar is het discriminerend en moet er weer een nieuw woord komen. Een woord of meningsuiting is nooit de schuldige.

Allochtonen; ga je naam niet de schuld geven, maar je broeders en zusters.

Rest In Privacy | 28-09-12 | 13:42

@ goedverstaander | 28-09-12 | 13:35,
En ik al 40 jaar denken dat ik in autochtonië woonde

H.A. Ram | 28-09-12 | 13:41

Als je Turks bent, ben je geen Nederlander.
Die mentale houding moet bij de allochtonen toch echt radicaal verbeteren.
Je was Turk/Marokkaan etc., maar je hebt het grote geluk gehad dat je Nederlander mag worden.
Het is misschien een pijnlijk proces, maar duidelijk afstand nemen van en ontgroeien uit de voorgaande cultuur en nationaliteit is essentieel om te slagen in je nieuwe gemeenschap. Voor de Islamitisch gelovigen onder de allochtonen geldt ook nog eens dat er een enorme sprong moet worden gemaakt om nog enigzins verlichting en moderniteit in dat geloof te verkrijgen.

Grachus | 28-09-12 | 13:41

PvdA wil het woord socialist afschaffen

Rest In Privacy | 28-09-12 | 13:41

Als allochtonen zo graag van de naam afwillen dan zorgen ze toch gewoon lekker dat ze weer snel autochtonen genoemd kunnen worden.

Jj- | 28-09-12 | 13:40

@ necrosis | 28-09-12 | 13:39 |
Balletjes....

goedverstaander | 28-09-12 | 13:40

Voor mij is sowieso alles wat niet uit het westen van Nederland komt een allochtoon.

fender05 | 28-09-12 | 13:39

Volgens mij zit Ebru de ballen uit haar blouse te lachen na het lezen van de comments.......

necrosis | 28-09-12 | 13:39

Mens ga toch koken!

Terpetijnzeikert | 28-09-12 | 13:38

Ik erger me altijd scheel aan policor geneuzel over 'Turkse mensen'. Dat is ooit begonnen met 'Joodse mensen', omdat 'Joden' te hard klonk. Een Turk mag je best een Turk noemen. We hebben het toch ook niet over Duitse mensen, Belgische mensen en Franse mensen?

Ja nee, geen mening | 28-09-12 | 13:37

he Ebru! Ga eens deaud!

Armageddon | 28-09-12 | 13:37

boehoehoehoe ze noemen me op mijn werk ook allochtoon en ik kom uit limburg, jankjankjank

De Veroorzaker | 28-09-12 | 13:37

Goh, wat een bullshit reacties hier ook. Ik schaam me bijna om Nederlander te zijn. Of laat dat bijna maar achterwege. Natuurlijk is Ebru een Nederlander. Ze is in Nederland geboren, dus Nederlands, zo simpel is het. Of ben je ook allochtoon als je ouders niet van Nederlandse komaf zijn? En grootouders ook? Goh, dat maakt Geert Wilders dan ook een allochtoon.

Ebru heeft gelijk. Hypocrisie ten top. En ik durf nog een stapje verder te gaan, in enkele gevallen simpelweg racistisch, aan de reacties hierboven te lezen. Nou, kom maar door met die minnen, stelletje fascisten!

Saaihead | 28-09-12 | 13:36

'getinteling'?

gentle giant | 28-09-12 | 13:35

moi2, daar heb je gelijk. medelander klink alleen wat liever. vandaar

secretia | 28-09-12 | 13:35

Het is echt niet het woord wat gebruikt word, maar dat weet mevrouw Umar evenzeer. Het is de intentie die spreekt uit de woorden.
Of je het beestje nu a, b of c noemt is irrelevant.
En mag ik nu iets zeggen uit de grond van mijn hart?
U mag nog zo succesvol zijn, leuke stukjes schrijven, hoog opklimmen op de maatschappelijke ladder en invloed hebben, het zal NOOIT gebeuren dat u mij dwingend kan opleggen welke woorden ik gebruik.
Dat kunt u niet, dat kan niemand.
Als ik allochtoon wil gebruiken in welke vorm en bij welke gelegenheid dan ook, zal ik dat doen.
Niet om te kwetsen, maar puur omdat ik die vrijheid heb in Nederland.
Net als u de vrijheid hebt om uw frustratie van u te schrijven.
Het zal weinig effect hebben op degene die echter op een negatieve manier over mensen van andere komaf praten. Die zullen dat blijven doen ook al gebruiken ze er andere woorden voor.

Het is aan u de keuze om ze te negeren, persoonlijk aan te spreken of u over op te winden.
Maar blijf wel af van mijn taal.

Passie-op | 28-09-12 | 13:35

Het ligt niet aan het woord. Het woord allochtoon geeft enkel aan dat jij of je ouders in het buitenland geboren zijn. Is dat niet zo dan?
Waar je over valt is de reputatie die er aan kleeft en daar zijn de allochtonen zelf verantwoordelijk voor. Het woord allochtoon is al een positief bedoelde verandering van gastarbeider wat te negatief geworden was. Echter als het gedrag van degenen die er onder vallen niet verandert dan kunnen we allochtonen 'engeltjes' noemen en binnen de kortste keren is 'engeltje' een negatieve term.
Het woord is slechts een aanduiding van de groep maar het is de groep die de reputatie bepaalt. Dat jij je niet onder die negatieve reputatie wil scharen geeft wel aan dat jij de problemen ook wel ziet maar er geen deel van wil uitmaken. Ik zou zeggen, spreek je mede allochtonen dan eens op hun gedrag aan ipv zielig te doen over een woordje.

JAH | 28-09-12 | 13:35

Overigens een goed stukje!

Ales | 28-09-12 | 13:35

Hoe noemen ze Nederlanders die wonen, werken, belasting betalen en zich met voorkeur binnen de eigen genenpoel voortplanten in Turkije? Turken?

Causa Sui | 28-09-12 | 13:35

@ alle leeghoofden die het woord allochtoon gelijk stellen aan de geboorteplaats-, -streek of -land: Fries, Brabander, Limburger, Turk, Rotterdammer, Marokkaan, Hollander, Zeeuw is heel iets anders.

Waar komt een allochtoon dan vandaan, uit Allochtonië?
En zo bestaat er ook geen Moslimië.
Of Zigeneurië.

goedverstaander | 28-09-12 | 13:35

Wat is er mis met buitensluiten?

mijntweecent | 28-09-12 | 13:35

Nee. Het woord allochtoon is niet in het leven geroepen en wordt niet gebruikt om uit te sluiten, net zo min als het woord autochtoon bestaat om mensen als 'erbij horend' te bestempelen. De reden waarom het woord allochtoon een negatieve connotatie heeft is omdat heel vaak (niet westerse-) allochtonen vaak in verband worden gebracht met negatieve dingen. Althans dingen waartegen hier in het westen vaak negatief tegen aan gekeken wordt. Eerwraak bijvoorbeeld. In Islamitische landen wordt daar anders tegen aan gekeken dan hier in Nederland. Vooralsnog toch zeker. Verschil in cultuur. Ook zijn (niet westerse-) allochtonen gruwelijk oververtegenwooodigd in de statistieken van school drop outs, criminaliteit en werkeloosheid en hebben de allochtonen met een niet westerse achtergrond het Islamo-Fascisme binnengebracht met alle middeleeuwse achterlijkheid en haat jegens diezelfde westerse maatschappij die daarbij hoort. Allemaal zaken die hier in het westen een negatieve connotatie hebben meegekregen. Daarom heeft het woord 'allochtoon' de afgelopen veertig jaar een negatieve lading gekregen.
Natuurlijk heb ik alle begrip voor mevrouw Umar's frustratie dat, als Turkse Nederlander, zij daar ook mee wordt geassocieerd maar u zoekt de schuldige van dat onrecht (en dat is het ontegenzeggelijk) mijns inziens in de verkeerde hoek.

Ales | 28-09-12 | 13:34

Het is nu eenmaal de (alloch)toon die de muziek maakt.

H.A. Ram | 28-09-12 | 13:34


sinds een jaar of 10 woon ik buiten nederland,
in dit nieuwe land Ben ik migrant,allochtoon o.i.d.;
in ieder geval geen Italiaan, of Argentijn.
En zo is de realiteit.
Kun je op je kop gaan staan, of een stukje schrijven
er verandert niets aan.
Mij noemen ze bij de voornaam, en that's it.

vanvandaag | 28-09-12 | 13:34

Ja makkelijk lullen, ik stel me ff voor, zeg ik emigreer naar de USA, met mijn kleintjes natuurlijk en ik spreek daar engels en ik werk en betaal (een beetje) belasting en ik leef als een Amerikaan. En zeg, over twintig jaar gaan mijn kinderen daar ook de samenleving in als Amerikaan want NL zegt hun geen reet meer. Hoe zou het dan voor hen voelen als ze met allochtoon (oid) worden aangesproken.
Kun je wel voorstellen hoe ongelofelijk genaaid je je dan voelt, dan hoor je er dus gewoon niet bij.
Ik kan me de frustratie van Ebru goed voorstellen.

wilmeister00 | 28-09-12 | 13:34

Lieve Ebru ik denk dat als wij het woord allochtoon schrappen en ieder mens gaan benoemen naar het land van herkomst dat de linksgekkies helemaal op hun achterste poten gaan staan.
Juist om stigmatisering van een bepaalde nationaliteit te voorkomen werden wij door de gutmenschen (PvdA!) gedwongen het woord 'allochtoon' te gebruiken om toch vooral maar de nationaliteit van die personen niet te hoeven noemen in de vele artikelen over inbraak, verkrachting, eerwraak et cetera. Feitelijk wordt het begrip 'allochtoon' dus als bescherming gebruikt en niet om te stigmatiseren.
Allochtoon is overigens een voorbeeld van een eufemismetredmolen nl.wikipedia.org/wiki/Eufemisme#.22Tre... ; immers wij zijn begonnen met het woord gastarbeider, daarna werd het buitenlander, daarna immigrant, nu allochtoon en de PvdA cum suis praten liever over medelander of nieuwe Nederlander.
Kun je begrijpen dat wij, autochtonen, er helemaal gek van worden?

Niemands Knegt | 28-09-12 | 13:33

Het woord allochtoon heeft een negatieve bijklank gekregen door het optreden van Uw mede-allochtonen. Gaan we het beestje nu een andere naam geven heeft die naam over enkele jaren ook weer een negatieve bijklank, niet huilen Ebru, een 'Nederlander van Turkse afkomst'is gewoon te vermoeiend om te zeggen.

Bugsy Malone | 28-09-12 | 13:33

Sorry maar iemand die zich Ebru Umar noemt kan gewoon geen uit de klei getrokken Nederlander zijn.

Zuidpoolvogel | 28-09-12 | 13:32

Jezus Ebru, zeik niet zo. Je bent Turks en je hebt een kut. So what? Deal with it.

IJzervreter | 28-09-12 | 13:32

Als een iemand zich beledigt voelt omdat hij/zij een allochtoon is, dan zegt dat wat over die persoon.

Een allochtoon = iemand van wie 1 of 2 ouders in het buitenland geboren zijn. Niets meer, niets minder. Als jij je daardoor beledigt voelt omdat JIJ er een vervelende associatie mee hebt, dan zegt dat dus iets over jouw associatie.

Trouwens, wat gaat het CBS straks doen? Niet meer onderzoeken, probleem opgelost? Wat komt er boven de tabellen over allochtonen te staan?

Lahonda | 28-09-12 | 13:32

Kijk, als je je gedraagd ben je Nederlander , Als je je niet gedraagd ben je vaak heel vreemd Allochtoon . onderzoekje Waard??

pac-666 | 28-09-12 | 13:31

Ich bin ein allochtoon!

Tankmeistert | 28-09-12 | 13:30

Je hebt wel een groot allochtonen-issue voor een geboren en getogen Nederlandse.

w.g. uw buurvrouw | 28-09-12 | 13:30

Waarom hoor je nou nooit Chinezen, Vietnamezen, Spanjaarden, Italianen en andere allochtonen zeiken op het woord 'allochtoon'?

Maar goed, Ebru haar zin. Kutturk. En nu afwassen!

dlseth_ | 28-09-12 | 13:30

Nou Umar, het gaat om het volgende - en niet hoeveel regels je kent - het gaat waar je emotie ligt. En bij sommige personen ligt er een grotere emotie bij het land waar ze geboren zijn of waarvan ze origineel vandaan komen. That's all. In dit geval zijn ze een allochtoon.

Thoth | 28-09-12 | 13:30

Maar serieus... het woordje allochtoon wordt alleen gebruikt door domme onderbuikjes die willen zeiken over mensen maar niet durven te benoemen.
Zijn dus eigenlijk hele domme mensjes, die niet weten waar ze het over hebben en geen onderscheid kunnen maken tussen bevolkingsgroepen. Daarom moet je zulke mensjes altijd uitlachen en doorvragen als ze het over allochtonen hebben.
Onderbuikje: "Ja, allochtonen doen nooit wat"
Ik: "Wat is er mis met Belgen"
Onderbuikje: "huh, ik heb het over allochtonen"
Ik: "Ja, Belgen zijn ook allochtonen"
Onderbuikje: "Ja, maar dat bedoel ik niet"
Ik: "Wat bedoel je dat wel, wees een duidelijk"
Onderbuikje: "Ja... uuuh..."

Horagha | 28-09-12 | 13:30

.. dat de PvdA de "titel "allochtoon" wil afschaffen is hypocriet. Zij verzonnen die naam zelf om een neutrale niets-aan-de-hand lading mee te geven aan mensen die uit het buitenland kwamen om zich hier buitenlands te blijven gedragen. Met recht op alle zaken waar een Nederlander recht op heeft, maar met zo min mogelijk last van de verplichtingen.

Dat "allochtoon" zo'n negatieve lading kreeg komt door deze mensen. Ik ken diep gekleurde mensen die gewoon geen "allochtoon" zijn, omdat ze niet alleen voor het uitgifte-loket een Nederlander zijn.

Jan Passant mk2 | 28-09-12 | 13:29

Zo hebben we ook het woord "boom". Dat is om bomen uit te sluiten. En "mens" om mensen uit te sluiten. Feitelijk hebben we voor bijna alles woorden. Zo'n ding met vier hoeken. Noemen we een vierkant. Om vierkanten uit te sluiten. Zodat we ze niet met rondjes verwarren. Samen horen ze wel weer bij "figuren". Dat is om figuren uit te sluiten. Snap je een beetje hoe het werkt? We hebben woorden voor dingen. Als we alles hetzelfde zouden noemen, zou het gewoon lastig communiceren worden.

Gaat in Turkije natuurlijk anders. Als ik naar Turkije verhuis, dan noemt iedereen me direct Turk. En ik krijg direct een uitkering, begeleiding bij het zoeken naar een woning, naar werk. En subsidie voor clubje, ook al is dat clubje tegen Turkije gericht. Maar ja, in Turkije zijn dit soort dingen nu eenmaal beter. In Nederland loopt men nog wat achter. Komt wel goed, geef het wat tijd.

John McClane | 28-09-12 | 13:29

@mrska | 28-09-12 | 13:28

Je bent niet goed bij je hoofd.

pius | 28-09-12 | 13:29

Jezus christus, wat een zeikkollumpje.
Ze noemen mij wel eens een lul met vingers.
Boeie, ben ik ook, net zoals jij allochtoon bent.
Deal with it.

Dalai Drama | 28-09-12 | 13:29

Daar waar voor velen het woord 'allochtoon' een negatieve lading heeft, wordt er bedoeld een buitenlander die zich ook zo gedraagt. Vooral duiden op niet-westerse afkomsten. Maar vreemd genoeg worden Aziaten vrij weinig met 'allochtoon'aangeduidt. Misschien heeft dat dan toch met het gedrag van de groep als geheel te maken?
Wanneer iemand tegen jou zegt dat hij jou niet als allochtoon ziet, dan wil dat zeggen dat die iemand jou ziet als gelijkwaardig aan zich zelf (wat dat ook moeg zijn) Maar er wordt bedoeld dat jij niet de negatieve versie van allochtoon bent.
En ja, je hebt gelijk het woord allochtoon gebruik ik ook voor die buitenlandse afkomstigen die de boel hier verzieken...

heethoofd | 28-09-12 | 13:28

Ebru, wat een ongelofelijk verongelijkt zeur-/zeikstuk. Kon je nou echt niks beters bedenken?

M@verick | 28-09-12 | 13:28

Als er een nobelprijs was voor een citaat dan zou deze hem verdienen;

'Maar geboren in het Haagse, getogen in het Rotterdamse, en vluchtend uit het Amsterdamse ben ik alles behalve een vreemdeling'

Prachtig Ebru. De essentie van het leven in 1 tweet gevangen. Dat doet niemand je na.

pius | 28-09-12 | 13:28

Op het moment dat Ebru Ayaan doodwenste ging er toch door me heen: ze komt uit een moslim cultuur. Turks

mrska | 28-09-12 | 13:28

Fuck het minnen.
Wat mij betreft prima stuk.
Ik beoordeel je op wie je bent. Jij hoeft geen verantwoordelijkheid te nemen voor je buurman, neefje, of misschien zelf broertje.
Er zijn spelregels voor om wangedrag aan te pakken; de wet.

Skunk57 | 28-09-12 | 13:28

Weet je waar ik pas moe van word? Van Ebru Umar.
Ebru Umar, jouw claim-to-fame is ongeveer net zo valide als die van Estelle Cruijff. Je kunt niets, maar omdat je toevallig een Turk bent die 'boe!' roept tegen de Islam (niet leuk, nieuw en bijzonder meer sinds Ayaan), geven een paar krantjes en websites je een podium.
Je ideeën zijn nooit vernieuwend of verrassend (op zich al een prestatie) en origineel opschrijven kan je ze ook al niet.
Lieverd, zelfs Claudia de Breij heeft meer humor, engagement en compassie dan jij. Wat zeg ik, zelfs Jozef Stalin had meer humor, engagement en compassie dan jij. Als ze jou vorige week met een zeepkist en een megafoon in Haren hadden neergezet, waren alle relschoppers onmiddellijk weer de trein in gesprongen.
Waarom ga je die zogenaamd grote mond van je niet opzetten op plekken waar men er tenminste nog bereid is een wenkbrauw voor op te trekken. Iran, of zo.

EddieS | 28-09-12 | 13:28

Tip: Schrijf eens iets dat niet over jou of je komaf gaat.
I don't giveafuck over hoe jij wil dat iemand je noemt. Wat wel interessant is is een goed geschreven stuk met taalgrappen en nieuwe inzichten in het leven.
Je hebt het in je, kom op nou!

tielenaar | 28-09-12 | 13:28

Ebru is geen allochtoon. Want Wilders praat gewoon met haar. Uit den ouden doosch: amicaal gesprekje tussen tussen Ebru en Geert met vee je-en en jij-en:

www.youtube.com/watch?v=Q4AXjDm3WQQ

Geert's grote voorbeeld hangt rechts aan de muur.

goedverstaander | 28-09-12 | 13:27

Moi2 | 28-09-12 | 13:17 |
wat een onzin.
Als je in Groningen bent geboren en getogen dan ben je een Groninger, daar twijfelt niemand over.
Maar in jou logica kom je dan dus uit het dorp waar je ouders zijn geboren?

damnschreeuwer | 28-09-12 | 13:27

@Ebru
Gewetensvraagje, hoeveel paspoorten heeft u?
En bent u tevens op de hoogte dat Turkse mannen gewoon hun dienstplicht moeten vervullen/ afkopen in Turkije, omdat ze anders het land niet meer inkomen zonder het risico om opgepakt te worden?
Klinkt toch een beetje als dubbele loyaliteit....

necrosis | 28-09-12 | 13:27

Oke, oke een allochtoon met een grote muil dan graag een echte kaaskop wil worden genoemd. Zo goed?

helmpie | 28-09-12 | 13:26

@Minus Richels | 28-09-12 | 13:23
onzin..... ik denk dat integreren in ene maatschappij een twee a drie generaties kost.... Dus iemand die hier twee a drie generaties is, omarmt meestal de vrijheden en verworvenheden die wij hier hebben.Die passen zich aan aan de normen en waarden..... slechts daarna kun je spreken van een medelander!

Kutmaatschappij | 28-09-12 | 13:26

Je hoort er niet bij. Je bent inderdaad een allochtoon. Daarbij ben je ook nog eens een zeikwijf, maar ik heb niet de indruk dat je erger zeikt dan Nederlandse zeikwijven. Toch zou ik je doen. Gewoon omdat je er hoerig uitziet, zo zonder hoofddoek..

ren-forrest-ren-e | 28-09-12 | 13:26

Waarom open je niet een belwinkel en gebruik je die als dekmantel voor drugshandel, net zoals alle andere gemiddelde hollanders ?

Montgomery Burns | 28-09-12 | 13:26

Ik had Ebru hoog zitten.... HAD....

antilinks | 28-09-12 | 13:25

Maakt niet uit wat voor naam je er aanplakt, ze geven er zelf binnen no time een negatieve connotatie aan.
Dus om de paar jaar de naam wijzigen.

Uw Verzekeringsadvis | 28-09-12 | 13:25

Ach, een klaagallochtoon.
Ik ben van Brabantse komaf en zeur daar verder niet over. Sterker nog: ik ben er trots op!
Zo Ebru, nou jij nog.

Gravin v Kippenbouth | 28-09-12 | 13:25

Dat meiske op de pica ziet er best lievv uit, ik zou dr doen. En daarna een sigaretje en Turkse thee.

Opruier | 28-09-12 | 13:25

Een allochtoon is iemand die zeikt om het woord allochtoon. Veel vroeger werd dit al gebruikt voor mensen die uit een ander dorp kwamen verhuizen. Je bent anders. eet anders, hebt vast en zeker verjaardagen waar mensen zitten die geen woord Nederlands spreken. Doet vast en zeker gezellig mee met niet-Nederlandse feestdagen. Allemaal prima. Ik ben geen vrienden met SGP-ers, nix aan de hand. Ik heb geen vrienden die zware metalheads zijn, waarom? Ze zijn net ff anders. Nooit is er sprake van discriminatie. Ook niet wanneer ik iemand alto noem of whatever. Maar zodra je niet omgaat met iemand omdat de leefstijl gewoon iets conservatiever is en ze hebben gebruiken vanuit een andere streek en je voelt je daar niet prettig bij dan is het discriminatie. Zat laatst nog op een feestje met een donkere gast met ouders uit Suriname. Best gezellig. Totdat het ineens over liefde gaat, "het mixen van bloed" dus dat hij nooit een witte chick zou willen, dan zit iedereen een beetje schaapachtig te lachen. Zeg ik dat, dan ben ik een racist. Ik heb met veel mensen gewoon geen klik omdat ze andere interesses en gebruiken hebben dan ik. Die noem je allochtoon, ongeacht waar ze geboren zijn.

bovenste_plank | 28-09-12 | 13:24

Rare jongens die Rotterdammers.

Getson | 28-09-12 | 13:24

-weggejorist-

Minus Richels | 28-09-12 | 13:23

Tukker, blauwvinger, Fries mag dan ook niet meer.
Alles wordt gebruikt om uit te sluiten.
Bah!

ProAsfalt | 28-09-12 | 13:23

En de volgende die komt huilen.. Moeten we jou nu ook zielig gaan vinden, omdat jij vindt dat je als net niet Nederlander ook gevoel hebt. Tieft dood joh.
Je kan een hekel hebben aan het woord allochtoon, of niet. Feit blijft dat het gewoon een Nederlands woord is, en dat jullie ALLOCHTONEN niet zo moeten zeiken.
Kankeren op NLers kunnen jullie als de beste. Boe boe, mijn geloof wordt beledigd, boe boe, mijn tenen zijn zo lang. Boe boe, >>vul andere zielig vind reden in<<.
Maar ondertussen snappen jullie niet dat wij als NLers niets anders willen dan een klein stukje van deze planeet, alwaar wij NLers de dienst uit maken. Zo veel land hebben we niet, zeker als je kijkt naar landen zoals Frankrijk, Groot-Britannie, Spanje, Turkije. Maar nee, ookal is het land dat we hebben nog zo klein, alsnog moet de NL cultuur wijken voor minaretten, moeten reclames gekuist worden omdat moslim hartje anders iets ongewenst kan zien.
Tieft op met je getrek en gehuil, met je NLers zijn verrot en wij allochtonen weten alles beter - instelling. Het wordt tijd dat jullie je aan gaan passen naar onze normen en waarden. Maar ja. Dat geloof he.. dat is zo'n dooddoener. Triest wijf.

Fitzmeister | 28-09-12 | 13:23

Behalve 'allochtoon' hebben we hier etiketten als autochtoon, Limbo, Brabo, Belg, uit de klei getrokken boerenpummel, Fries,... you name it. Wen er maar aan zou ik zeggen en stop je verongelijkte gevecht tegen de windmolens.

M@verick | 28-09-12 | 13:23

Hè, wat een politiek correct geneuzel. Onderscheid maken is nu eenmaal altijd discriminerend. Ebru, het komt vast wel goed met jou. Autochtoon of allochtoon.

linksehobby | 28-09-12 | 13:23

Ebru, allochtoon is een begrip om te kunnen onderscheiden. Onderscheiden is niet hetzelfde als uitsluiten.
Het is ook helemaal niet moeilijk om te zeggen: jij bent anders, maar ook best lief.
Het probleem dat jij ervaart is anders, namelijk generalisatie: er zijn slechte allochtonen, dus alle allochtonenn zijn slecht; jij bent allochtoon, dus slecht.
Eigenlijk heb je dus last van een gebrek aan onderscheid. En van een eksteroog, blijkbaar.

49 | 28-09-12 | 13:23

Ik herinner me dat 25+ Jaar geleden de term "allochtoon" juist gepromoot werd als het goede/correcte alternatief voor de als kwetsend en uitsluitend beschouwde aanduiding "Turks" of "Nederlander van Turkse afkomst". We moesten ons toen juist schamen voor de termen die jij nu wenst? Ik denk dat we heel welwillend zijn om de aanduiding te gebruiken waar jij je prettig bij voelt maar ga dan niet de ene dag zeggen dat we je dit moeten noemen om ons wanneer we dat dan vanzelfsprekend doen voor harteloze klootzakken uit te maken. Bedankt.

w.g. uw buurvrouw | 28-09-12 | 13:22

Ik ben dan wel een allochtoon maar wat altijd voor Nederland aan gezien, vervelend zeg als je niet alles van iemands uiterlijk kan aflezen en dat wat er wel gezien wordt gelijk vooroordelen over zijn.

Je kan ook gewoon schijt hebben aan wat andere mensen over je zeggen en denken, maar daar hebben veel mensen weer moeite mee.

Idontgiveafunk | 28-09-12 | 13:22

@Tomonic | 28-09-12 | 13:18
Je bent een allochtoon als één van je ouders niet in nederland is geboren. Het is puur een begrip om het onderscheid te maken tussen Buitenlander (beide ouders van niet nederlandse afkomst) en een persoon waarvan één van de ouders neit in NL is geboren.

volgens mij begrijp je het niet..... als minimaal een van je ouders ergens anders geboren zijn ben je allochtoon!

Kutmaatschappij | 28-09-12 | 13:22

En anders vervangen we het woord Allochtoon toch gewoon voor Slaaf?!
Dan hebben ze misschien nog nut.

Smalhout | 28-09-12 | 13:21

Jodenkoek, negerzoen, autochtoon..... Ik blijf 't allemaal vrolijk zeggen... Gedoe om niks!

De Dominae | 28-09-12 | 13:21

@Kamervraag | 28-09-12 | 13:15

Je kan een afwasborstel geen afwasborstel noemen maar toch blijft het een afwasborstel. Dat snapt iedereen.

Daar hoef je geen kamervragen over te stellen.

pius | 28-09-12 | 13:21

Sorry maar dit is wel een heel dom collumpje.
Het woord allochtoon betekent letterlijk "van een andere aarde/gebied" dus sorry maar jou familie komt dus niet van dit stukje aarde en dat maakt je allochtoon.

Mocht ik naar turkije gaan ben ik de allochtoon dus stel je alsjeblieft niet zo aan met dit soor populistische praat en ga eens een echt stukje schrijven.

SexyGerry | 28-09-12 | 13:21

"Boeit me niet dat jullie moe worden van de discussie. Dat jullie het een non-discussie vinden. Het gaat niet over jullie, het gaat over mij."

Prima, zoals altijd gaat het over jullie en niet over ons. Dat zijn we nu wel gewend.

Kaas de Vies | 28-09-12 | 13:19

Het woord allochtoon is ooit door links bedacht om het stigmatiserende woord buitenlander te vervangen.
Zeg, maar als we toch bezig zijn met semantische linksche spelletjes, kunnen we "Penitentiaire inrichting" weer gewoon een gevangenis noemen ? Iemand die "auditief gehandicapt" is weer gewoon doof noemen ? Iemand die uitkeringsgerechtigd is weer gewoon een steuntrekker noemen ? Een krachtwijk weer gewoon een achterstandsbuurt noemen ? Een kansenjongeren weer gewoon tuig noemen ?

Marcus Porcius Cato | 28-09-12 | 13:19

Het is niet het woord wat een negatieve lading heeft.

StijlvolRechts | 28-09-12 | 13:18

Ik ben een reaguurder en daar hebben ook hele volksstammen moeite mee, ik ga toch ook niet huiltopic schrijven. Mij laat het koud wat andere over een me zeggen.

toetanchamon | 28-09-12 | 13:18

secretia | 28-09-12 | 13:17 | + 0 -
Het woord allochtoon dekt de lading volkomen.

Moi2 | 28-09-12 | 13:18

Het begrip allochtoon heeft gewoon de afgelopen jaren een "negatief" karakter gekregen. Het is meer een scheldwoord geworden dan een begrip.
-
Je bent een allochtoon als één van je ouders niet in nederland is geboren. Het is puur een begrip om het onderscheid te maken tussen Buitenlander (beide ouders van niet nederlandse afkomst) en een persoon waarvan één van de ouders neit in NL is geboren.
-
Het is ook een krom begrip, Als je belgisch moeder in haar 1ste jaar als peuter naar NL is gekomen dan zijn haar nakomelingen allochtoon. Al woont ze 80 jaar in NL.
-
Een Iraanse kameraad van mij is op zijn 3de jaar gevlucht uit Iran. Die jongen spreekt accentloos nl, heeft een goede baan en is helemaal verwestered. Alsnog zijn de kinderen van hem allochtoon.
-
Allochtoon is gewoon woord wat nu negatief wordt bestempeld, eigenlijk een ander woord voor buitenlander. Maar buitenlander is niet meer politiek correct, en allochtoon is maatschappelijk verantwoord. Tot nu dus.

Tomonic | 28-09-12 | 13:18

*applaus* voor ebru. helemaal mee eens.

krullevaaar | 28-09-12 | 13:18

Ebru confronteert de gottverens van hypocrisie.

Ze rekent af met de politiek-correcte xenofoben die de tijdsgeest gebruiken om te betogen dat racisme en uitsluiting niet meer bestaan.

Ze toont de Ibne in eenieder.

Hulde.

pius | 28-09-12 | 13:17

Iemand uit Limburg noemen wij hier Allochtoon Hermans.

Verder vind ik dit een discussie voor PVV-ers onderling.

Bakito | 28-09-12 | 13:17

Allochtoon is gewoon een normaal Nederlands woord, hoor. Dat het een negatieve klank heeft, tja, de oorzaak daarvan is wel een onderzoekje waard.
Elke taal heeft een woord voor 'allochtoon', omdat de betekenis ervan bestaat.

We kunnen wel een nieuw woord verzinnen? Ik ben benieuwd hoe lang het dan duurt, voordat dat nieuwe woord een negatieve klank heeft.........

DeDatumEnTijd-> | 28-09-12 | 13:17

Heel simpel Ebru. (Ik ga er even vanuit dat je Turk bent)
Het krijgen van een paspoort maakt je geen Nederlander.
Als je ouders inderdaad Turks zijn dan blijf je Turks, met of zonder NL paspoort.
Kan je zielig over doen, maar als je diep in jezelf kijkt zal je (in ieder geval aan jezelf) moeten toegeven dat je je eigenlijk helemaal geen Nederlander voelt maar Turk.
Vandaar dat je ook je Turkse paspoort aanhoudt, want dat is je "echte" paspoort.

Moi2 | 28-09-12 | 13:17

als we het woord allochtoon nu eens veranderen in medelander?

secretia | 28-09-12 | 13:17

Zo voorspelbaar om dit onderwerp uit te kiezen voor je wekelijkse stukje. Ik ben ook allochtoon, so what? Ga erboven staan en zeik er niet over. Je afkomst heeft je wel gebracht waar je nu bent, he? Je bent in de smaak gevallen als een allochtonen columnist. Denk je dat je wat waard was geweest als je truus de bruin had geheten? Get real!

berg beschouwt | 28-09-12 | 13:17

*Ebru knuffel en aai over de bol geeft*

damnschreeuwer | 28-09-12 | 13:17

Zit je tampon overdwars ofzo?

SharpEye | 28-09-12 | 13:17

Het ligt aan jullie allochtonen zelf hoor! Gewoon jezelf gedragen en er is niets aan de hand. Helaas doet 90% dat niet :(

Zuidpoolvogel | 28-09-12 | 13:16

@Kamervraag | 28-09-12 | 13:15 | + 1 -
Ja je weet het, Krakende wielen krijgen de meeste olie.

Smalhout | 28-09-12 | 13:16

@Smalhout | 28-09-12 | 13:13
*Moehahahaha*

necrosis | 28-09-12 | 13:16

Waarom zet je bij je eigen foto "wanted" ? Niet door mij namelijk, en ik denk dat ik voor vele spreek. Ik zou je trouwens ook niet doen.. maar dat terzijde.

poeTsBaas | 28-09-12 | 13:16

Eigenlijk is het heel simpel.
Als jij nou niet zeurt over je afkomst of over een geloof, doen wij dat ook niet.

vetkleppert | 28-09-12 | 13:16

DUs de termen moeten doeltreffender?

Nederlander-met-allochtoon-ouders-2e-generatie

Zoiets?

MasthaX | 28-09-12 | 13:16

De tekstuele context waarin 'Allochtoon' vaak wordt gebruikt wordt verward met de eigenlijke betekenis van het woord. Ik snap je wel hoor. Dat wel.

Olief | 28-09-12 | 13:15

Als het staat voor iemand die niet goed is aangepast dan is dat toch ook een handig begrip en wanneer iemand wel aangepast is, dan is dat positief.

Misschien een herdefiniering: een Allochtoon is een persoon dat niet in volle mate kan meedraaien in de samenleven omdat deze op cruciale sociale vlakken zich nog geen identiteit heeft aan weten te meten die past binnen een bepaalde cultuur van een omgeving.

Zo zou ik volgens deze definitie een allochtoon zijn in bijvoorbeeld staphorst

Begrijpikdatnougoed? | 28-09-12 | 13:15

Ooit afgevraagd waarom wij Indonesiërs, Chinezen, Vietnamezen, Spanjaarden, Italianen nooit allochtonen hebben genoemd ?
Chinezen hebben nooit die aandacht gehad zoals de Marokkanen. Misschien schreeuwen ze iets minder hard ?

Kamervraag | 28-09-12 | 13:15

Als het staat voor iemand die niet goed is aangepast dan is dat toch ook een handig begrip en wanneer iemand wel aangepast is, dan is dat positief.

Misschien een herdefiniering: een Allochtoon is een persoon dat niet in volle mate kan meedraaien in de samenleven omdat deze op cruciale sociale vlakken zich nog geen identiteit heeft aan weten te meten die past binnen een bepaalde cultuur van een omgeving.

Zo zou ik volgens deze definitie een allochtoon zijn in bijvoorbeeld staphorst

Begrijpikdatnougoed? | 28-09-12 | 13:15

Maar wat vindt je van ¨autochtoon¨.Is dat ook discrimienasie?

Zure prak | 28-09-12 | 13:15

De PvdA wil van het woord allochtoon af, een uitvinding uit 1971 van PvdA'er Hilda Verwey-Jonker.

drs.Nee | 28-09-12 | 13:14

@Ebru
Binnenkort ben je een Europeaan, uit de ooit zo rijke Europese provincie 'Nederland'.

necrosis | 28-09-12 | 13:14

Als het staat voor iemand die niet goed is aangepast dan is dat toch ook een handig begrip en wanneer iemand wel aangepast is dan is dat positief.

Misschien een herdefiniering: een Allochtoon is een persoon dat niet in volle mate kan meedraaien in de samenleven omdat deze op cruciale sociale vlakken zich nog geen identiteit heeft aan weten te passen die past binnen een bepaalde cultuur van een omgeving.

Zo zou ik volgens deze definitie een allochtoon zijn in bijvoorbeeld staphorst

Begrijpikdatnougoed? | 28-09-12 | 13:14

Eerder omdat je vrouw bent dan omdat je allochtoon bent. Maar ja zo bezien heb je een dubbele achterstand. :)

Rest In Privacy | 28-09-12 | 13:14

Boeit me niet dat jij je gebrandmerkt voelt. Dat je je buitengesloten voelt. Het gaat niet over jou, het gaat over hen. Geboren en getogen in Nederland. Van school gegaan in Nederland. Rondhangend op bankjes in Nederland. Vrouwen nasissen en uitschelden voor hoer in Nederland. Mensen beroven in Nederland. MKB leegstelen in Nederland. Scooter pikken in Nederland. Zeg mij wat er allochtoon is aan hen?

CaesarSalad | 28-09-12 | 13:14

Weet ik veel. Maar dat kippetje op die foto mag er wel wezen om naar te kijken met je oogies.

vetkleppert | 28-09-12 | 13:13

Helaas Ebru, zolang je blijft denken in 'jullie' en 'wij' termen kan iemand het nog zo vaak tegen je zeggen maar hoor je het niet.

Boyo | 28-09-12 | 13:13

Weer zo'n "Wij zijn zielig" verhaal... Dertien van in een dozijn.

Aatje | 28-09-12 | 13:13

Wat een geouwe-hoer... definitie bestaat nu eenmaal. Wat je ermee doet is een tweede.

Rainbowwarrior | 28-09-12 | 13:13

Zo is iedere term bedoeld om uit te sluiten. Om aan te wijzen waar je het *wel* over hebt en waar *niet* over. Als de hele wereld groen was hadden we het woord groen nooit verzonnen.

Godsammekraken | 28-09-12 | 13:13

Oh, oh.

Jij gaat je tussen al deze recht(s)lijnigen hier niet populair maken, Ebru.

Ik vind dat je helemaal gelijk hebt, overigens.

goedverstaander | 28-09-12 | 13:12

Heel duidelijk al vaak gezegd hier...... allochtoon is een woord wat twee begrippen verenigd.
Het betekend feitelijk dat je ontsproten bent aan ten minste een ouder die niet in nl geboren is.
En ten tweede word er ind e volksmond vaak mee bedoeld, dat iemand niet aangepast is aan de nederlandse normen en waarden.
Dat legt waarschijnlijk een beetje uit waarom vele mensen tegen jou zeggen dat je geen allochtoon bent!En daar ben ik het in veel gevallen mee eens!

Kutmaatschappij | 28-09-12 | 13:12

Bedankt voor je commentaar, huilturk.

Zuidpoolvogel | 28-09-12 | 13:12

Allochtoon heeft nou eenmaal een negatieve associatie en die gaat voor jou niet op, presto. Het is gewoon een compliment dus gewoon netjes in ontvangst nemen voor wat het is

Bokito ergo sum | 28-09-12 | 13:11

Zo bestaat ook de term vrouw. Alleen bedoeld om uit te sluiten.

bennutzat | 28-09-12 | 13:11

Allochtoon is gewoon een duiding voor een niet-Nederlandse Nederlander of een Nederlander met een andere komaf. Net als een pan een pan wordt genoemd, en een pot een pot. Ik ben Nederlands, jij Turks. Dus een allochtone Nederlander.

dekameelisliev | 28-09-12 | 13:10

Je hebt gelijk!

plastic zakje | 28-09-12 | 13:08

Okee. Turkse allochtoon dus.

Klukkluk | 28-09-12 | 13:07

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl