achtergrond

Geenstijl

De eerste bommetjes zijn gelegd...

Buigt u even?Onze columnist StarF*cker op de lijn. Of we toevallig ook het interview in de Volkskrant hadden gelezen met Wouter Bos. Ja, dat hadden we. Of we toevallig ook de speech van Jozias van Aartsen hadden gehoord op de partijbijeenkomst van de VVD. Ja dat hadden we. Mooi, dan krijg je daar een column van me over. Want Van Aartsen heeft gelijk en Wouter Bos probeert met man en macht te voorkomen dat hij in de toekomst als knuffelkoning door het leven gaat...



Job Cohen en Jan Peter Balkenende onder vuur!

Heel langzaam lijkt de Nederlandse politiek te ontwaken uit de collectieve verdoving na de rituele slachting van Theo van Gogh. Voorzichtig krijg ik het idee dat zelfs ter linkerzijde de tijd van pappen-en-nathouden voorbij is. En nog voorzichtiger krijg ik het idee dat Theo van Gogh in zijn graf zou liggen jubelen als hem de geluiden zouden bereiken die vandaag het nieuws haalden. Job Cohen, vorig jaar nog gedoodverfd PvdA-premier, kan het met zijn gebrek aan daadkracht wel schudden binnen de Partij van de Arbeid nu Wouter Bos hem niet eens subtiel incompetent verklaarde.

Het zal je maar gezegd worden. Dat je Geert Wilders in de kaart speelt door niet de problemen met de Marokkaanse jongeren in de Diamantbuurt aan te pakken. Dat is in de PvdA ongeveer een politiek nekschot. De paniek in de PvdA is ook niet onlogisch als je ziet hoe die Limburgse lawaaipapegaai van een Geert Wilders stemmen pakt in de polls, terwijl zijn enige politieke visie is dat de Turken geen lid moeten worden van de Europese Unie. Dat zal straks een intocht van malloten worden in de slipstream van Geert. Verstandig van Wouter Bos dat hij dat alvast probeert te voorkomen door knuffelkoning Cohen af te schminken. Er is wel degelijk geleerd van de gevolgen van de moord op Pim Fortuyn. Mag ik hopen dat Ahmed Aboutaleb het geheime wapen van de PvdA in Amsterdam gaat worden?

Jozias van Aartsen mepte ook flink. En wat mij betreft nog raak ook. Natuurlijk is Jan Peter Balkenende een zwakke premier die van Nederland het lacherdje in Europa maakt. Geen visie. Geen daadkracht. Geen charisma. Niks. Tegeltjes-wijsheden. Van Aartsen had van mij in 1 adem ook Piet Hein Donner mogen noemen, de wereldvreemde minister van Justitie. Dan liever een kabinet met Wouter Bos aan het roer. Ik vind hem niet zo onzichtbaar als iedereen wel zegt en durft het beestje bij de naam te noemen. Van Aartsen is te veel een stoffige geleerde en bij het CDA is eigenlijk alleen Camiel Eurlings van het slag dat kan doorpakken en het nodige charisma heeft. De VVD zou voor het leiderschap Rita Verdonk moeten inzetten. Stevig en voor niemand bang.

Het was een leuk politiek weekend. De eerste bommetjes zijn gelegd.

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.