Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

LIVE! CPB komt met de juiste cijfers

rekenwerk.jpgDe economische hogepriester van Nederland spreekt. Binnen nu en een paar minuten komt het CPB met de officiële cijfers over de economie. De voorlopige berekeningen van drie weken geleden voorspelden een begrotingstekort van 4,5% in 2013, waardoor de VVD, de CDA en de PVV nu lekker aan het keuvelen zijn in het Catshuis over een nieuw gedoogakkoord. Zonder al te veel druk, er is immers al een kabinet. Dus doet de coalitie mak aan zonder deadline en niet al veel onderhandelingen deze week door staatsbezoeken, herdenkingsdiensten en o ja, gewoon door regeren. Waarbij extern de nieuwe hofnar van de PVDA, Diederik Samsom, alvast voor de rest van Nederland besloten heeft dat het kabinet dient te vallen. Want Diederik -met de nadruk op 'ik'- vindt dat het beste voor dit land. Intern zorgen Sybe Schaap en Ruth Peetoom voor de nodige frictie tijdens de praatsessies. En intussen moeten er keuzes gemaakt worden op basis van de cijfers van de CPB over hoe we de komende jaren onze economie gaan inrichten. Betonhard zestien miljard bezuinigen middels hakken in uitgaven en omhoog duwen van belastingen en dan maar zien hoe het verder loopt? Toch die norm van 3% die we met dictatoriale genoegzaamheid afdwongen bij de Grieken loslaten? Of gaan we als nog voor duurzame hervormingen die het niet direct pecunia laten regenen, maar wel meer getuigen van een lange termijn visie? Eerst de cijfers. Dan zien we weer verder. Presentatie van onze financiële ondergang is live te volgen via DOOMTV. CIJFERS: Eindberekening één tiende procent des doods negatiever dan de voorspelling. Begrotingstekort 2013 = 4.6 procent.

Reaguursels

Inloggen

Eerst beleggen de banken, fondsen en verenigingen massaal in griekse staatsobligaties, want oh oh wat zijn de rentepercentages hoog. Vervolgens gaan er miljarden naar diezelfde banken (en dus niet naar de behoorlijk hardwerkende grieken)om het gelden verlies terug te vorderen en dan durven ze ONS nog vragen offers te brengen zoals inleveren op pensioen, draconische bezuinigings maatregelen etc. omdat de sukkels die we zijn ook nog moeten geloven dat de crisis onze schuld is omdat we niet genoeg uitgeven?

Ik wordt dit land echt kotsbeu! Het enige wat me weerhoudt te emigreren is dat het elders NOG slechter is.

Diesel-Kuhlschrank | 20-03-12 | 21:49

grappig toch, het land wordt geregeerd door het CPB.

(klap) (klap) (klap) | 20-03-12 | 17:53

Baby boom kicked zo onderhand ook in denk ik.. Meer mensen in de aow, etc, terwijl een stabilisatie in populatie daarvoor moet zorgen dus in verhouding minder.

Neut | 20-03-12 | 17:27

Lees ergens dat het door de euro komt... mwoa... hoe gek het ook klinkt, in deze situatie hadden we er met de gulden er niet veel beter voor gestaan. Zwitserland is net zoals Nederland een exportland. De Zwitsers hebben besloten om de Zwisterse Franc te koppelen aan de Euro, omdat de Franc gewoonweg te duur aan het worden was. De zwitsers exporteerden niets meer! Denk dat wij hetzelfde probleem zouden hebben gehad met de hollandsche Florijn...

Velko | 20-03-12 | 12:38

Ales | 20-03-12 | 11:48
Allemaal waar, maar je praat over mensen die nog altijd betaald werk hebben. Raak je dat kwijt dan kan het hard gaan. Vooral als je niet meer aan de bak komt. Kijk, ik verzet mij tegen dat liberale dogma dat armoede altijd je eigen schuld is. Er is een bepaalde categorie werk dat in hoog tempo verdwenen is en waar grote groepen mensen op aangewezen waren. Verder heeft de privatisering (ik noem de Postbezorging) grote klappen uitgedeeld in de lagere sociale klassen. Het is een liberaal waanidee om dat die mensen die het betreft zelf aan te rekenen.

Bigi Bana Boy | 20-03-12 | 11:55

@ Roverheid, macro-economisch klopt je verhaal als een bus : Geld = schuld. Schuld(gevoel) is zo oud als het oudste beroep en we zouden dus niet werken als we niet "hoerig" (verlangend naar bevrediging)waren.Een andere factor heet macht,dat ons afhankelijk maakt en kan uitmonden bij oorlog.De media-stilte van het Catshuis kan dus ook geïnterpreteerd worden als : De deelnemers weten meer dan het volk en wachten met hun beslissingen tot met Iran de pleuris uitbreekt.De mensheid lijdt het meest door het lijden dat hij vreest...(Montaigne),dus geen verontrusting,maar zwijgen en het kan : Er is immers weer tijd gekocht met spotgoedkoop geld van de ECB ?

Dolphi | 20-03-12 | 11:52

Vooralsnog wordt er vooral gepraat over die crises (meervoud) des doods die ons zullen treffen en vernietigen. Ik krijg dan altijd jaren 30 Depressie plaatjes voor mijn ogen met lange rijen voor het arbeidsbureau, gaarkeukens en mensen die elkaar bevechten voor de poorten van bedrijven om toch maar te mogen werken vandaag. Dat is crisis. Een keertje minder op Wintersport dit jaar is geen crisis. Een jaar moeten wachten voor je een nieuwe pc / notebook koopt is geen crisis. Twee jaar langer in je tweede auto rijden voordat je die inruilt voor een nieuwe is geen crisis. Nergens is meer enig optimisme te bespeuren in Nederland / Europa. Nergens hoor je: "Daar komen we ook weer door; we laten ons daar echt niet onder door krijgen..." Nee, hysterische opositie die uit is op meer chaos en macht populistisch (Ja DiedrIK, Alexander, Jolande, ik gebruik het P-woord!) inspelend op de door henzelf aangewakkerde angst.

Ales | 20-03-12 | 11:48

Vooralsnog de bezem er doorheen, maar je hoort niemand over het verkopen van de staatsbank ABN AMRO. Dat levert toch ook wel een paar miljard op?

de Bleek | 20-03-12 | 11:48

Zolang je je eigen bevolking jaarlijks middels het toepassen van dwang (= toepassen van geweld) voor 300 miljard afperst is het woord "bezuiniging" de moeder aller gotspe's.

synchronicity | 20-03-12 | 11:46

@ The Challenger
Niets wat je schrijft doet iets aan de feiten af.

Tegen een dreumes die zijn eerste stapje zet, zeg je inderdaad: Is ook voor het eerst he?

Toen Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette, hingen wij inderdaad gapend onderuit op onze sofa's, elkaar toeroepend: Is ook voor het eerst he?

Toen het Nederlands elftal in 1974 de WK-finale haalde...

wodzje | 20-03-12 | 11:45

Morgenhout | 20-03-12 | 11:35
Dat van de PvdA is absoluut waar, maar probeer niet zo opzichtig de aandacht af te leiden van het kabinet dat er nu zit en nu het beleid maakt.

Bigi Bana Boy | 20-03-12 | 11:38

Niets is veranderlijker dan de PvdA. Eerst hadden ze Wouter Windvaan, toen waren ze een tijdje stil en nu hebben ze Diederik Draaiorgel. Eerst vond hij dat Aleid W. te U. moest oprotten, toen vond hij zelf dat hij dat niet moest zeggen. Dan weer roept hij dat hij het kabinet laat vallen, om even daarna te zeggen dat voor Europische zaken een uitzondering geldt. En wat betreft het pensioenaccoord zal Diedrikje ook wel weer zwichten. Wat een man, wat kan hij draaien.

Morgenhout | 20-03-12 | 11:35

En denkt iemand werkelijk dat de MOE landen instemmen met een ruimhartiger beleid voor Nederland waar het die 3% norm betreft ? Dat het geen payback time wordt voor die lui ?

Bigi Bana Boy | 20-03-12 | 11:16

Verhogen van de AOW-leeftijd, mogelijk aanpassen van de hypotheekrenteaftrek, aanpassen van werkloosheidsuitkeringen en ontslagvergoedingen, niemand meer een vast contract, werk outsourcen naar India en China. En dan nog valt het muntje niet bij de regeringspartijen waarom de Nederlande burger de hand op de knip houdt. De plaat voor de harses van de gemiddelde PVV/VVD liberaal. Ik vind het allemaal best. Jullie krijgen het beleid waar jullie zelf voor gekozen hebben. Ik heb niet op die malloten gestemd. En let op mijn woorden, ze gaan de BTW verhogen. Ik weer het nu al. En dat betekent de rekening bij Henk en Ingrid neerleggen omdat die verhoudingsgewijs de meeste BTW betalen. Denk daar maar eens over na als je Wilders weer eens over de gewone man hoort praten.

Bigi Bana Boy | 20-03-12 | 11:15

@ denoorman | 20-03-12 | 10:35

Er is nog een oplossing. Niet meer doen aan loonmatiging. Het argument is altijd geweest om de lonen niet (te) hard te laten stijgen om daarmee de exportpositie niet in gevaar te brengen. Dit slaat eigenlijk nergens op. Als je kijkt naar de export van NEderland en je corrigeert dit voor doorvoer handel (1/3) en je vergelijkt dit bedrag vervolgens met de consumptiebestendingen van de Nederlanders, dan blijkt dat laatste groep een grote omvang heeft. De overheid zou er dus ook voor kunnen kiezen om zich meer te richten op het stimuleren van de consumptie, door niet te pleiten voor loonmatging, waardoor burgers meer loon krijgen en dus meer kunnen besteden.
Overigens is het natuurlijk ook te zot voor woorden dat wij dus een betuwelijn aanleggen waarover wij dus DOORVOER goederen vervoeren waaraan wij geen F*CK verdienen. Als handelsnatie laten we daar een hoop geld liggen.

roverheid | 20-03-12 | 11:12

Het inleidend stukje door het CPB vertelt het verhaal al: Hogere werkloosheid, lagere pensioen uitkeringen, hogere pensioenpremies, ÈN restrictief overheidsbeleid.

De handelsbalans heeft een -ongekend groot- overschot van 55 miljard. Als gevolg van almaar groeiende productiviteit in Nederland en een gunstige Euro tov dollar, exporteert en produceert Nederland als een dolle.

Vooral de almaar groeiende productiviteit tegenover de hogere werkloosheid vind ik navrant. En als we als land het zo goed doen, waar blijft dan de winst die door ons met zijn allen wordt gemaakt? We hebben een -ongekend- gunstig belastingklimaat in Nederland. Voor bedrijven!

Maar om de winst voor bedrijven maximaal te houden, misschien nog wat vergroten, gaan we als het wat minder gunstig waait voor de overheid niet kijken of we die kapitaalharkers wat meer kunnen laten teruggeven, neeee, we gaan de burgers nog wat meer krom leggen. Werken krengen!

De baas wil een nieuw jacht. God wil dat je zweet en kreunt in dit aardse tranendal. Moderne slaven.

IzNoGood | 20-03-12 | 10:57

Boerenhoofd | 20-03-12 | 09:39
.
Er is ook niks aan de hand,gisteren en Zaterdag nog in de stad geweest.De winkels puilen uit en bij de kassa,s staan lange rijen.
Mediamarkt was ook 1 groot gekkenhuis!
In de A.H moet ik nog gemiddeld iedere dag en het maakt niet uit op welk tijdstip ik kom een kwartier in de rij staan en dan zijn er 8 kassa,s open.
Dus we moeten niet klagen,onze economie loopt als een tierelier.
.
Ik moet ook zeggen,dat sinds ik in de ziektewet loopt ik veel meer overhoud,ik hoef niet meer te tanken om iedere dag naar me werk te rijden.
S,ochtends niet meer naar de koffietent en s,middags niet meer naar de lunchroom.
Scheelt me per week zeker zo,n 150.00 euro.
Daarbij rommel ik er wat bij en koop wat handel via Ebay.com en dat verkoop ik weer op Marktplaats.
Pak ik toch iedere maand een aardig extra,tje en daar doe ik weer me boodschappen van.
Dus voorlopig blijf ik lekker lopen,het bevalt me prima die crisis!

Gmt Master | 20-03-12 | 10:55

En weer voerd het CPB de loopjongens van de oppositie de druk op dit kabinet op, met de stille hoop!
Maarja..... Nederland wordt leeggezogen als een "pakje appelsap met een rietje"! Zorgsstaat is mooi, maar.... moet wel betaalbaar blijven!
Bezuinigingen een noodzakelijk kwaad, of dit door links of rechts gedaan moet worden blijft om het even! Maar de oppositie schijnt dit nog steeds niet te begrijpen, want het zijn zij... die het hards, aan dit rietje zitten te lurken.

ONS | 20-03-12 | 10:55

De VVD heeft in het verleden nog nooit bewezen, dat hun ideeën een positieve impuls aan de Nederlandse economie geven.

Johannes D. | 20-03-12 | 10:46

 
20 jaar geen ontwikkelingshulp en dit voordeel direct boeken in het huidige jaar ... lijkt mij een goede boekhoudkundige oplossing.
 

Rebellis | 20-03-12 | 10:46

En ondertussen stijgt onze staatsschuld ieder jaar als maar verder, en verder en verder.
www.destaatsschuldmeter.nl/

Dit jaar betalen we dik 10 miljard euro aan rente! En als de situatie straks verder verslechterd in Europa, zal de rente waartegen de nederlandse overheid mag lenen, alleen maar verder stijgen. Deze oplopende staatschuld en (verwachte) stijgende rente is door het CPB niet meegenomen. De broeksriem zal als gevolg van bovenstaande, in de komende jaren waarschijnlijk dus nog verder moeten worden aangetrokken.

In de laatste decennia is het het Nederland economisch voor de wind gegaan. Waarom is er toen nooit besloten om de staatsschuld af te lossen? Een hypotheek dien je - als burger - toch ook af te lossen? Heeft dat hier soms mee te maken?

pieterstuurman.blogspot.com/2011/11/sc...
Citaat artikel: 'Al het geld dat er bestaat, is geboren als lening. Alles dat ervan gekocht is, is dus onderpand. Aangezien al het geld geboren is als lening, en er over die lening rente betaald moet worden, is er altijd meer schuld dan onderpand. Dat houdt dus is dat het nooit mogelijk is dat alle leningen worden terugbetaald.'

roverheid | 20-03-12 | 10:44

wodzje | 20-03-12 | 10:34

Is ook voor het eerst he? Hans Spektrui is zo blij dat de partijdemocratie er nu is.

The_Challenger | 20-03-12 | 10:39

Even geen olympische spelletjes want dan bezuinig je pas.
Gewoon dingen niet doen in plaats van steeds te zoeken bij de burgers ,waar halen we het nu vandaan.

jadoei | 20-03-12 | 10:36

De problemen komen met name door minder consumptie. De verklaringen die Teulings hiervoor gaf waren erg mager en zeker discutabel. Wat natuurlijk erg dwars zit bij de consumptie is de onbetrouwbare overheid. Waar hij wel weer gelijk in had is dat om de situatie te verbeteren en de koopkracht te laten stijgen er maar 1 oplossing is namelijk harder werken en meer geld verdienen.

denoorman | 20-03-12 | 10:35

Samsom is tenminste:
a. door leden
b. gekozen

wodzje | 20-03-12 | 10:34

Deze bezuinigingstip wil ik het kabinet nog even meegeven (graties, want ik ben de beroerdste niet):
- kinderbijslag beperken tot max 2 kinderen
- uitkeringen naar het buitenland nog verder terugdringen of zelfs afschaffen waar mogelijk (kinderbijslag, arbeidsongeschiktheids- en nabestaandenuitkering)

harry poster | 20-03-12 | 10:30

funkyd | 20-03-12 | 10:25 |
Was het maar zo'n feest.

gozahtje | 20-03-12 | 10:26

Hoppa! Daar gaat de ontwikkelingshulp!

funkyd | 20-03-12 | 10:25

En nu moeten we zeker weer aanhoren dat wij moeten bezuinigen ipv dat ze zelf eens gaan bezuinigen. Onze overheid zou een flinke versobering moeten doorvoeren, minder declaraties, minder feestjes, niet dikke audi's of BMW's maar een Prius (ze moeten zelf maar eens het goede voorbeeld geven) voor de top van de overheid en ga zo maar door.
In het bedrijfsleven kan er ook gedeclareert worden, maar als je het daar niet mee eens bent, kun je met een ander bedrijf in zee gaan, je overheid heb je niet voor het kiezen!
Soberheid zou het toverwoord moeten zijn, maar er is geen politicus die dat ooit zal opperen.

gozahtje | 20-03-12 | 10:24

De media zorgt naar mijn mening voor een hoop stemmingmakerij en paniekzaaierij. Gevolg: consument gaat minder consumeren, blijven wonen waar ze nu wonen, prijzen gaan omhoog (huizenprijzen droppen hard naar beneden), media geeft aan dat het nog slechter gaat met onze economie, etc etc. Dus tijd voor wat mediarichtlijnen lijkt mij!

harry poster | 20-03-12 | 10:24

CPB: directeur en meeste medewerkers zijn PvdA. Zolang dit kabinet er zit zal het steeds slechter gaan, dat durf ik zomaar te voorspellen, maar of het waar is...

tokelau | 20-03-12 | 10:20

@kingorgasmo | 20-03-12 | 10:02
Wel eens bedacht dat dit zomaar de bedoeling zou kunnen zijn om van het CDA af te komen ,en met VVD,PVV en SP verder te gaan?
Dan blijkt Hero misschien wel een echte held te zijn.

deraderendraaien | 20-03-12 | 10:16

Politiek-links gestuurde chaos-pogingen, NIEMAND kan op enkele procenten inschatten wat we nog met elkaar kunnen produceren in dit land per jaar, de Belgen moeten het zonder 12 miljard aan gasbaten doen en daar is e.e.a. ook sluitend te krijgen.
Begin maar eens 70 miljard ziekenzorg te halveren voor al die uitgaven in de laatste 3 levensjaren van mensen, 20x zoveel als enkele jaren geleden, WAANZIN

hagelkruis | 20-03-12 | 10:12

witte strepen | 20-03-12 | 09:57

Ik snap het zeker heel goed. Wim Kok was een Eurofiel die heel graag Griekenland erbij wilde hebben. Het verdrag wat leidde tot de echte invoering van de Euro komt van zijn hand.

En is het niet Wouter Bos die als eerste zei dat we alles tot de laatste cent terugkrijgen en er waarschijnlijk nog wat aan over houden inzake Ierland en Portugal.

En nee. De 10% graai van Zalm ben ik niet vergeten.

Zoek maar eens uit wie het plan heeft gemaakt dat iedereen tot 5,8 keer het brutojaarinkomen kan lenen. Wanneer de bubble is de woningmarkt ging groeien en dat soort dingen.

The_Challenger | 20-03-12 | 10:12

BEZUINIGEN PRIMA !! maar dan ook geen nieuwe autos meer voor burgemeesters geen afscheidsfeestjes geen studiereizen voor ambtenaren geen verjaardagsfeesten voor VNG geen gouden handdrukken en vertrekpremies meer en geen onzinnige subsidies geen geld meer voor de betonmaffia om heel nederland vol te leggen met rotondes drempels en bloembakwegversmallingen geen huursyubsidie geen hypotheekrenteaftrek en geen zorgtoeslag gewoon allemaal heel hard werken studeren sparen en geld verdienen en vanaf nu je eigen broek ophouden watjes!!

arretje | 20-03-12 | 10:12

@Kaas de Vies | 20-03-12 | 10:02
Ik weet dat verkiezingen in deze tijd een riskante optie is, maar de tijdwinst en een flinke anti EU campagne zou zomaar toch de uitkomst kunnen zijn. Daar mensen tijdens campagnes bereid zijn zich wel serieus van belangrijke onderwerpen op de hoogte te stellen, en er dan misschien wel naar gaan handelen.

deraderendraaien | 20-03-12 | 10:10

Als we nou eens gewoon normaal zouden gaan doen en de hele duurzaamheidsindustrie eens gewoon beoordelen op feiten en cijfers.

En dat je dan tot de conclusie komt dat afval scheiden niet zo duurzaam is, als een verwerkingsbedrijf dat elk neutronnetje van een protonnetje kan scheiden.

Dat je als kleine gemeente géén drie oplaadpunten voor electrische auto's hoeft te hebben, als die auto's niet eens in jouw dorp komen.

Dat klimaatneutrale webhosting en vakanties marketing-bullshit is.

Dat als we bomen nodig hebben, we gewoon bomen kunnen planten.

Dat biologische groenten verpakt in genetisch gemanipuleerd plastic uit de VS een beetje contradictioneel is.

Dat in bepaalde gedeeltes van de oceanen de visstand hoger is dan ooit tevoren.

Dat 99% van alle keurmerken, zeker als ze over bomen gaan, slechts boekhoudkundig bomen verschuiven en certificaten verkopen, in de praktijk helemaal niks doen.

Dat politici die er niet voor gestudeerd hebben niet zomaar kunnen bepalen wat 'duurzaam' is en wat niet.

Als we nou eerst eens zorgen dat we de zaak weer op de rit hebben, kunnen we over een paar jaar, als we geld over hebben en de technologische ontwikkelingen met betrekking tot afvalverwerking en electrische auto's weer wat verder zijn, hier weer wat aandacht aan besteden.

Cuyahoga | 20-03-12 | 10:09

.
De Badtegelzetter | 20-03-12 | 10:01 |
Kinderen? Dan was het wel uitgezakteboezem geweest

irma zonderboezem | 20-03-12 | 10:07

Fijnstoffer | 20-03-12 | 10:01 | + 0 -
Goed plan!

Einde van de Domheid | 20-03-12 | 10:04

@deraderendraaien | 20-03-12 | 09:59 | + 0 -
Dan hebben wij zelfs geen geld meer op barricades op te werpen.

Ik ween om zoveel domheid bij de politliek.

Kaas de Vies | 20-03-12 | 10:02

LOL@ roverheid!
Eerst stelen ze 50% van je en dan klagen dat je te weinig uitgeeft!

lidlbier | 20-03-12 | 10:02

mooi maar waar blijft het echte nieuws ?

Hero Brinkman speelt hoog spel met de ene zetel die het kabinet- Rutte overeind houdt als inzet. Hij geniet er intens van, dat zie je zo, en hij gaat het uitspelen ook. 'Wilders en het kabinet aan een touwtje

kingorgasmo | 20-03-12 | 10:02

Gelukkig ik dacht al dat het mee zou vallen. Overigens heeft het CPB ook heel vaak geen gelijk. Het zou zo maar kunnen dat de economie groeit met 3% in 2013. Het blijft allemaal koffiedik kijken. Als Spanje en Portugal "geholpen" moeten worden kunnen al die dure rapporten weer de prullenbak in. Overigens lekker populistische oorlogstaal van DiederIK Samson. Wie gaat ons dan redden? Ome Roon, de biologische econoom?

Sliptong | 20-03-12 | 10:01

@irma zonderboezem | 20-03-12 | 09:54
Net wakker? Wie heeft de kinderen naar school gebracht dan? En het ontbijt klaar gezet? Ah. Ik zie het al. Zonder boezem. Dat verklaart een hoop.

De Badtegelzetter | 20-03-12 | 10:01

Laten we gewoon Goldman-Sachs inhuren voor wat creatieve boekhoudadviezen. Dan is het begrotingstekort in no time minder dan 3%.

Fijnstoffer | 20-03-12 | 10:01

Boerenhoofd | 20-03-12 | 09:45 | + 0 -
Buitenlandse retailers boeren goed in NL.
Je zou kunnen denken dat het daarom beter met ze gaat.
Des te minder begrijp ik dat wij 45 miljard meer uitvoer hebben dan invoer.
(Ik zocht naar de link maar vond deze:
www.parool.nl/parool/nl/225/BUITENLAND... )

Einde van de Domheid | 20-03-12 | 10:00

Logisch dat de staat enorm moet bezuinigen,want er is alom al sprake van koper-staking,behalve op de beurs.Maar dat komt vaker voor in de economische geschiedenis.De beurs is immers getrakteerd op spotgoedkope leningen van de ECB en dat geeft ruimte he?Maar dat spel is natuurlijk een hoax om tijd te winnen. Er is immers (infra-)structureel immers geen vooruitgang door de voortgaande afhankelijkheid van olie.Kortom de portemonnee van te velen gaat uiterst selectief open en dan nog alleen voor uiterste noodzakelijkheden en koopjes. Een criterium in dit klimaat: De auto-verkopen die 10 % gedaald zijn sinds vorig jaar.

Dolphi | 20-03-12 | 09:59

Dit en de volgende negatieve cijfers zullen het excuus zijn om aan de ketting gelegd te worden door ESM.
En wij maar mak blijven wachten tot ze met de boodschap komen "Helaas mensen, we kunnen niet anders meer.. Nederland is afhankelijk van de steun vanuit Europa!" Dus brengen ze ons met dit excuus naar het offerblok van Europa,... weg soevereiniteit en eigen beleid!

deraderendraaien | 20-03-12 | 09:59

Niet meer op te brengen in de huidige conjuctuur. Niet linksom en niet rechtsom. Met de EU als belangrijkste oorzaak.

*licht uit doet*

doskabouter | 20-03-12 | 09:58

The_Challenger | 20-03-12 | 09:49

Vraag me toch af waarom je niet zegt; Balkenende - Kok. Of Zalm - Bos. Snap je het gewoon niet?

Aangezien Zalm onwijs positief is geweest over Bos als minister van financien.

witte strepen | 20-03-12 | 09:57

@ dwaaassiee
Ja, die neus was vergeten het woord "zout" voor het "zuur te zetten.
Leugenaar.

freakindelspeciaal | 20-03-12 | 09:55

Maar wel knap dat je iedere keer zoveel kan wegbezuinigen! Als ze dat 5 jaar eerder toen alles nog liep hadden gedaan, was a: het geld er om te bezuinigen.b:hadden we nu we blijkbaar geen geld hebben niet zulke drastische maatregelen hoeven nemen...
Of is dat te simpel? Ik ben net wakker

irma zonderboezem | 20-03-12 | 09:54

Eerst het zuur hoorde ik iemand jaren geleden zeggen......

dwaaassiee | 20-03-12 | 09:52

@zeg maar jansen | 20-03-12 | 09:39
Lenen kost geld. Waar ken ik die term toch van..?

De Badtegelzetter | 20-03-12 | 09:51

marxistje | 20-03-12 | 09:43

Kun je nagaan met wat voor probleem Wouter Bos/Wim Kok ons heeft achter gelaten.

The_Challenger | 20-03-12 | 09:49

"Het iets hoger geraamde begrotingstekort in 2013 is het gevolg van een afrondingsverschil. ''Daar moet u verder geen bijzondere betekenis aan hechten'', aldus directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag in een toelichting op de definitieve ramingen voor de komende jaren."
.
Of mijn bank even m'n spaarrekening naar boven wilt afronden. Doe maar € 600 miljoen erbij...

De Badtegelzetter | 20-03-12 | 09:49

16 miljard bezuinigen en de PVV is pro europees je zal het zien

istawa | 20-03-12 | 09:48

@ecologiste | 20-03-12 | 09:45
Zei je nou echt duurzaam?

vetkleppert | 20-03-12 | 09:47

Einde van de Domheid | 20-03-12 | 09:42 |
Ah vandaar.

Boerenhoofd | 20-03-12 | 09:45

Zelfs de lente wordt in dit land vermoord met slechte cijfers. Een soort praagse lente op zijn Hollands dus.
dank jullie wel ruggengraadloze graaigrage en inhoudsloze egoïstische klotepolitici met 0,0 visie voor een duurzaam NL met snelle woorden die volledig biologisch afbreekbaar zijn binnen 24 uur met ondersteunende media die 1,5 miljard per jaar krijgen van het volk dat zo hard door hen genomen wordt.

ecologiste | 20-03-12 | 09:45

En de volgende bodemloze putten in de vorm van Portugal, Italië, Spanje en Frankrijk komen er nog aan. Waar vanzelfsprekend geen voorziening voor is/wordt genomen want tientallen miljarden 'wegblaffen' kun je natuurlijk het beste op adhoc -basis doen. Klinkt het 'met het inzicht van nu' -argument achteraf ook veel beter....

Parel van het Zuiden | 20-03-12 | 09:45

En iedereen is gemakshalve ook maar even de vorige bezuinigingen vergeten die ook al half aan het mislukken zijn (verkleinen overheid/ambtenaren met vage plannen).
Dus eigenlijk is het dus 16+8=24 miljardjes.

marxistje | 20-03-12 | 09:43

Wat de uitslag ook is, ik buk wel weer

Banana-Hollandia | 20-03-12 | 09:43

@Kaas de Vies | 20-03-12 | 09:40
Klopt. Ik wilde nog aanvullen dat de ongebreidelde geldhonger van de overheid - belastingdruk - ook enorm is toegenomen.

Alles bij elkaar opgeteld kun je deze "ellende" tien jaar later natuurlijk verwachten. De vraag is waar het eindigt.

BedrijfsTijgerT | 20-03-12 | 09:43

Arie Slob net op radio1: schuld loopt op met 900 euri per seconde

Strange Glue | 20-03-12 | 09:42

Boerenhoofd | 20-03-12 | 09:39 | + 0 -
Dat geld gaat respectievelijk naar Engeland en Duitsland.

Einde van de Domheid | 20-03-12 | 09:42

nou, dat is een mooie uitdaging voor Rutte c.s. Pensioenstelsel op de schop, woningen bouwen ( Vinex wijken ), benzineprijs naar Duits niveau, minder ambtenaren en dan ben je er wel uit.

de Bleek | 20-03-12 | 09:42

En, lacht Duitsland zich de ballen uit de broek?
(kopen kopen kopen, challenge the crisis, + etc.)

Einde van de Domheid | 20-03-12 | 09:41

Che_cuevara | 20-03-12 | 09:33 Ja. We hebben nog een economie.

Want een 'naar-de-kloten-economie' is ook een economie.

zeg maar jansen | 20-03-12 | 09:41

Wat kost deze circus trouwens? Wie gaat dat betalen?

Boerenhoofd | 20-03-12 | 09:40

@Kaas de Vies | 20-03-12 | 09:38
Dat is niet onmogelijk.
Sterker, ik durf te wedden dat ze dat al lang gedaan hebben maar dat die cijfers hun nu niet zo goed uitkomen.
De burger zou eens boos kunnen worden.

Che_cuevara | 20-03-12 | 09:40

@BedrijfsTijgerT | 20-03-12 | 09:36 | + 1 -
Ten dele, dit komt door de geheime inflatie, en devaluering van de gulden.

Maar vergeet ook niet dat de belastingdruk ontzettend omhoog is gegaan. Ze schudden nee, terwijl ze je portemonnaie leegschudden.

Kaas de Vies | 20-03-12 | 09:40

Wedstrijdkrokodil | 20-03-12 | 09:38 Je moet dan 20 miljard zien te vinden. Niet lenen want lenen kost geld.

zeg maar jansen | 20-03-12 | 09:39

Het is onze schuld, wij kopen te weinig. Vandaar dat wij er ook voor moeten boeten. En toch betwijfel ik het, loop maar eens op de doldwazedagen in de bijenkorf. Of op de btwvrije dagen in de mediamarkt. Nog nooit zoveel mensen met geld zien zwaaien. Hoezo crisis?

Boerenhoofd | 20-03-12 | 09:39

'Want Diederik -met de nadruk op 'ik'- vindt dat het beste voor dit land.'
Bril. Jant.

Einde van de Domheid | 20-03-12 | 09:39

Maar goed, dit kunnen ze wel berekenen. Ik wacht nog steeds op de berekening wat de immigratie ons heeft gekost of opgeleverd en wat een eventueel faillissement van Griekenland kost en het uit de euro stappen.

Want dat schijnt onmogelijk te zijn om te berekeken.

Kaas de Vies | 20-03-12 | 09:38

PvdA, laat die cijfers nou dit jaar een keer niet aan Albayrak zien.
Ze kijkt al een jaar lang moeilijk van de vorige keer omdat haar grijze massa'tje nog steeds aan het processen is.

Cuyahoga | 20-03-12 | 09:38

En hoeveel miljard moet je per jaar bijlenen om een tekort van 4,6% aan te vullen?

Wedstrijdkrokodil | 20-03-12 | 09:38

Ik heb even ruggespraak gehad met mijn vriendin en besloten om de reactie die ik hier had willen intypen, maar niet te plaatsen. Te kwetsend en eigenlijk ook niet grappig genoeg om alle irritatie die het op kan wekken te rechtvaardigen.

sjaakdeslinksesul | 20-03-12 | 09:37

Juist ... consumptie scherp gedaald sinds 2000 ....
Waar zou dat aan liggen .... niet aan de huizenprijzen CPB, maar aan de introductie van de Euro.

BedrijfsTijgerT | 20-03-12 | 09:36

Laten we nog een miljard schenken aan Griekenland en het tekort dan mooi afronden op 5,0...

c.onjo | 20-03-12 | 09:36

Het is gewoon een cirkus.
het CPB geeft de cijfertjes die het kabinet vraagt zodat die ons alles weer door de strot kunnen duwen.

Che_cuevara | 20-03-12 | 09:35

Met de betrouwbaarheid van Jomanda. next.

vraagstaart | 20-03-12 | 09:34

"De Nederlandse economie presteert matig in de periode 2012-2015, ..."
Hoe weet je dat nou!?!!11 Als ik hier steeds in huis roep dat ik de komende tijd niet ga neuken dan zal dat uiteindelijk wel gaan gebeuren. Iets met doemdenken...

Tommygunner | 20-03-12 | 09:34

Zolang er maar geen ambtenaren worden ontslagen, nietwaar, Portemonnee van de Ander?
Want juist als heel Nederland het zuur heeft zorg je dat je achterban lekker door kan gaan met links lamstralen.

vetkleppert | 20-03-12 | 09:33

Hebben wij überhaupt nog een economie?

Che_cuevara | 20-03-12 | 09:33

@Preston | 20-03-12 | 09:31
Nou, dan weer een miljardje extra bezuinigen

deropofderonder | 20-03-12 | 09:32

Men moet zich eens niet zo druk maken over een kleine daling of een lichte stijging. Meestal zorgt enkel het gelul over die cijfers dat we het gaan merken...

Tommygunner | 20-03-12 | 09:32

wordt 4,6% tekort in 2013. Kan er ook nog wel bij

Preston | 20-03-12 | 09:31

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl