Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Wetenschap bewijst: online piracy rules!

datmagdusniet.jpeg Eet dat ACTA en alle buklaven (ja, jij Tim Kuik) van de copyrightmaffia die iedere maand een envelopje van Universal Studio's onder de deur door geschoven krijgen. Volgens heel belangrijk wetenschappelijk onderzoek kost piraterij de entertainment-industrie in Amerika HELEMAAL NIKS NUL KOMMA NUL NADA NOPPES aan inkomsten. Dit in tegenstelling tot wat alle fanboys van snoeiharde maatregelen tegen het downloaden van bijvoorbeeld torrents u altijd proberen wijs te maken. Dat is het standaard riedeltje: ja, maar downloaden van illegale content kost de makers van die producten in Hollywood heel veel geld en dat is heel erg oneerlijk. Welnu, deze aperte leugen is nu met academische onderzoek de nek omgedraaid. "We do not see evidence of elevated sales displacement in U.S. box office revenue following the adoption of BitTorrent" aldus researchers van de University of Minnesota and Wellesley College. “Consumers in the U.S. who would choose between the box office and piracy choose the box office.” Vlam! Patsboem in your face. Bullshit debunken +1. Hele rapport in PDF staat HIER. Overigens gelden deze stats alleen voor de Amerikaanse binnenlandse markt. Internationaal voelen de makers het wel degelijk (daling van 7%) in hun portemonnee wanneer u de nieuwste blockbuster voor niks binnentrekt. Maar ook daar hebben de onderzoekers een verklaring voor: hoe langer het in het buitenland duurt voordat een Amerikaanse film te zien is, hoe groter de kans is dat u hem gaat downloaden. En zelfs dan duikt u alsnog massaal de bioscoop in (maanden later dan de officiële release) om het origineel braaf tegen betaling te bekijken. Slechts 7% doet blijkbaar stout downloaden. Die poet is als industrie prima terug te verdienen met een paar legale online Netflix-achtige innovaties. Het liefst ook nog een beetje gebruiksvriendelijk. Lijkt ons verstandiger dan het internet platleggen met dubieuze wetgeving.

Reaguursels

Inloggen

@Cabana Boy | 15-02-12 | 05:03 |
Inderdaad, een jaar na de release van een film is die film al wel een keer ergens op tv geweest. Tegenwoordig kun je gewoon je kastje programmeren zodat je continu films opneemt, dus een jaar na release zou je in feite alle films legaal hebben kunnen bemachtigen. Ik zie daardoor dus niet zoveel verschil met downloaden. Downloaden maakt het net ietsjes makkelijker dan het van de tv af te halen, meer niet..
Hetzelfde geldt dus ook voor muziek, dat zou je ook makkelijk allemaal zo op kunnen nemen voor eigen gebruik, daar zit dus ook geen verschil in of je het opneemt of download..

Scorsese | 15-02-12 | 14:35

Dit gaat dus alleen om de box office, niet om de DVD verkoop. Dat illegale downloaders naar de bioscoop gaan dat geloof ik wel. Daar heb ik geen wetenschappijlijk onderzoek voor nodig. Nog een kwoot uit het rapport: "Bounie et al. (2006) find that piracy has a strong negative impact on DVD purchases
among a sample of French students but no effect on theater attendance."

subsidistan | 15-02-12 | 10:11

@nederlandse herfst, na de oprichting moet je wel terugtreden als bestuurslid en je dan door het bestuur als directeur aan laten nemen. Bestuursleden mogen geen inkomen hebben uit een stichting, dat vindt die andere dievenbende genaamd de belastingsdienst niet goed.

Ranja Drinker | 15-02-12 | 08:11

Ik ben echt jaloers op het businessmodel wat de entertainmentindustrie tegenwoordig heeft. Mooie (wurg)contracten met artiesten want ja er moet zoveel marketing gemaakt worden om nog een klein beetje 'legaal' te verkopen. Innen via 'maffia' achting setups zoals BUMA voor elke openbaring, Thuiskopiestichtingen en ga maar door. Al die regeringen doen braaf mee en echt niet omdat ze allemaal boter op hun hoofd hebben. Er word fucking veel geld verdiend door een select groepje.

Ik zoek nog een penningmeester en secretaris voor een nieuw op te richten europese organisatie. Deze stichting ziet toe dat iedereen vanaf 6 jaar met oren per oor 1 euro per dag gaat betalen omdat het zeer waarschijnlijk is dat men in openbare en besloten kring muziek ten gehore krijgt waarvan de rechthebbende nadeel ondervind omdat er niet al lang en breed 10x op geïncasseerd is. Aangezien het moeilijk te bepalen en te controleren is dienen doven en slechthorenden ook gewoon te betalen.

Shite....... Zo'n stichting moet er natuurlijk ook komen voor ogen.....

Ik ga vandaag direct mijn baan op moeten zeggen. Die stichtingen hebben nl allebei een directeur nodig welke per jaar ruim 3 ton gaat verdienen. Ik zie mijzelf wel geschikt als kandidaat !

nederlandse herfst | 15-02-12 | 07:45

Vroeger betaalde mijn vader voor TV om bijvoorbeeld Alfred Jodocus Kwak of Johnny Bravo te kijken en die nam ik dan op met een videorecorder. Nu heb ik ze downgeload voor mijn kinderen want mijn Philips Matchline en VHS video's begonnen het een beetje te begeven. Goede kwaliteit trouwens en de kids vinden het geweldig!

Daarbij leer ik ze ook dat muziek op matig niveau gratis te beluisteren is of tegen geringe vergoeding en je dan de Elpee kan kopen voor je draaitafel op beste kwaliteit.

Cabana Boy | 15-02-12 | 05:03

Brusselmans leer eens een keer Engels als je het rapport leest en begrijpt dan is jouw "we got him moment" behoorlijk misplaatst. Ik hoop niet dat politici die wel Engels kunnen dit ook lezen, aangezien jouw rapportje eigenlijk bewijst dat torrents etc. de film industrie heel veel kost en het gaat hier alleen over de film industrie nog niet eens over de muziek industrie.

A.Green | 15-02-12 | 03:23

Ik download voornamelijk series en daar is het handig voor omdat je anders eerst een jaar mot wachten zoals serie van Nikita(Seizoen 1 draait op tv) en ik zit al midden S2. Het duurt hier te lang voordat het op tv komt. Met films ook zo en duurt veel te lang. Muziek ook maar dat koop ik via USA want is daar veel goedkoper en voor liefhebbers zou ik CDWOW ook eens proberen waar je nieuwe releases voor de helft van de winkelprijs kan vinden. Wat ik aan muziek gratis download gaat via bandcamp en dan de artiest pagina.

Raffael77 | 14-02-12 | 22:25

"Against its budget of $8.5 million and about $10 million in marketing costs, Pulp Fiction wound up grossing $213 million worldwide" - Poeh poeh, wat heb ik een medelijden met die filmmaatschappijen. Het probleem ligt hem eerder in de hoeveelheid troep dat tegenwoordig gemaakt wordt, samen met veel te hoog verstrekte budgets..

Scorsese | 14-02-12 | 22:24

Hoe zat dat ook alweer met beschrijfbaar materiaal waar we extra voor moesten betalen. Is dat wel eerlijk verdeeld of is het onder de armen van Buma/Stemra verdwenen?

tiswat | 14-02-12 | 21:24

Hohoho Het probleem is niet dat de entertainment industrie minder is gaan verdienen sinds torret netwerken, maar dat ze meer hadden kunnen verdienen. En dat lieve kijkertjes thuis gaan we met terugwerkende kracht alsnog doen! Geld is macht meer geld is meer macht!

ratelaar | 14-02-12 | 21:13

Graag een realistische (i.t.t. aluminiumhoedjes-)schets van wat er zou gebeuren als ACTA in werking treedt of, in nog lelijkere woorden, geïmplementeerd zou worden. Daar heeft iedereen profeit van, dus dat zouden de ACTA-activisten (ik ben meer een sympathisant) zo voor elkaar moeten kunnen boksen. Alleen vrees ik dat ik voor het gemak wordt doorverwezen naar een link waar iemand het allemaal eens heeft gezegd en dat wil ik juist niet.

doedeljantje | 14-02-12 | 20:32

door gratis muziek te downloaden heb ik al minstens 30 nieuwe bands ontdekt in de loop der jaren en ben ik vervolgens na die concerten gegaan. Dit had ik nooit gedaan als ik niet eerst de muziek via internet gehoord had.
moet wel zeggen dat ik niet meer zo vaak uit nieuwsgierigheid na een film toe ga. Wat me al een hoop teleurstellingen bespaard heeft.

nieuwisanders | 14-02-12 | 20:29

Uhm, Doei BREIN!

eenzaam_aan_de_top | 14-02-12 | 20:12

Ik wil best tegen ACTA zijn hoor, maar niet met wetenschappelijk bewijs. Diederik Stapel. Roos Vonk. Don Poldermans.

De universiteiten worden bevolkt door opportunisten. De studenten zijn er niet voor de wetenschap, maar om hun carrière te bevorderen. De onderzoekers zien het ook maar als een baantje.

Het enige wat het geciteerde onderzoek bewijst, is dat er inmiddels academici zijn die begrijpen hoe de hazen inmiddels lopen: er valt meer geld binnen te halen door anti-ACTA te zijn. Dapper.

Arrabinekoeterine | 14-02-12 | 20:05

Heb zelf Fringe seizoen 1, 2 en 3 netjes gekocht, omdat ik zonder reclame wil kijken en ook zeker wil zijn dat zo'n Nederlandse kutzender niet opeens besluit te stoppen na seizoen 1 en dan die telkens gaat herhalen. (Hallo Veronicakut met je Stargate seizoen 1, 2, 1, 2, 1, 2...)

Maar goed, seizoen 4 speelt nog in de US, Net 5 zendt het uit, maar zoals ik al vermeld: reclame sucks. Seizoen 4 wordt hier nu dus gedownload via Torrent, maar ik koop de boxset zodra die uit is.

Ik zie dat als een vorm van afbetaling maar ook als een beloning naar de makers voor een, naar mijns inziens, zeer goed produkt en dan wil ik ook een gag reel, behind the scenes en andere shit.

Noordelijke Rukkert | 14-02-12 | 19:59

Skunk57 @ 19:53
En dan nog? Waarom zou je je schuldig voelen ten opzichte van gladde glibbers cq/aka graaiende zakenpiepels?

Jan-Joris-Jaap-Joop | 14-02-12 | 19:57


Ik ga eens in de 3 jaar naar de bioscoop, heb in mijn hele leven ca 10 cd-tjes gekocht. Heb voor het internet tijdperk vele games gekocht die na installeren te crapy voor woorden waren.
Heb geen muziek collectie op mijn pc staan, download films waar ik NOOIT in de bioscoop naar toe was gegaan.
Ja, ik ben een dief. Neen, schuldig voel ik mij niet omdat ik de producenten geen inkomsten ontneem.

Skunk57 | 14-02-12 | 19:53

@GaatDeGoedeKantOp: mooi voorbeeld hoor en je bent goed bezig, maar je snapt dat het niet zo van toepassing is op films en muziek en iets minder op games?
Ik heb in ieder geval nog nooit een update voor een film hoeven binnenhalen, zelfde met muziek. ;)

Z-PiLL | 14-02-12 | 19:50

Dat is dan ook tevens de reden waarom in Suisse het downloaden gewoon mag en ze daar nergens over zeiken omdat ze het daar allang weten dat het meestal geen fok uitmaakt. Maar weten die hoeren uit bolland veel.

A.Th. | 14-02-12 | 19:50

@GaatDeGoedeKantOp | 14-02-12 | 19:47
Persoonlijk ga ik voor kwaliteit en snelheid.
Dus betaal ik redelijk veel om film digitaal te kijken of muziek of van kwaliteit binnen te halen.
Het is maar wat je wil.
(En ja, ik weet waar ik moet zoeken :))

GaatDeGoedeKantOp | 14-02-12 | 19:49

@geenreactievermogen | 14-02-12 | 19:20
Zoals de waard is, vertrouwd...

GaatDeGoedeKantOp | 14-02-12 | 19:47

In het 2e/3e wereldland waar ik woon is het gewoon niet te koop. Een stad van 2.000.000, maar je kunt met geld zwaaien wat je wilt, je krijgt het niet. Het is er gewoon niet.

Flapdas | 14-02-12 | 19:41

@Eurotokkie | 14-02-12 | 19:28
FLStudio heb ik zo'n 7 jaar geleden aangeschaft geloof ik, toen heten het nog Fruity loops. :)
Ik zit nu op revisie 11 en programma heeft nog steeds volledige support en updates, incl. nieuwe functionaliteit. Het lijkt niet eens meer op het origineel. Het kan dus wel!

GaatDeGoedeKantOp | 14-02-12 | 19:37

Veel Amerikaanse softwareproducenten, En dan met name apps en games, zien hun internationale markt daarentegen exorbitant groeien, doordat ze vooral op de aziatische markt, waar ze in eerste instantie niet op gericht waren, een enorm potentieel hebben liggen, en dit in de omzet cijfers terug zien, als ze zich hier langzaam maar zeker wel op richten...

ZKH EénOog | 14-02-12 | 19:34

Ach ja, de entertainmentindustrie.....

*mompelt iets over een hand en een eigen boezem*

Prins Fontainebleau | 14-02-12 | 19:31

Kan iemand die meuk ff samenvatten op 1 A4tje? Het is echt onleesbaar.

Crak-ho | 14-02-12 | 19:30

GaatDeGoedeKantOp | 14-02-12 | 19:23 | + 0 -

Ja wat is waar voor je geld , een softwarepakket kopen van 2000 euro en 2 jaar later heb je al geen support meer , ja koop maar een nieuwe versie zeggen ze dan.

Eurotokkie | 14-02-12 | 19:28

ik download niets en koop niets.Leen het wel bij vrienden en dan nooit meer terug brengen.

miko | 14-02-12 | 19:27

@blinde kip | 14-02-12 | 18:44
En dat je die "toffe opties" dan gratis en voor nop thuis gestuurd krijgt? :)

GaatDeGoedeKantOp | 14-02-12 | 19:26

@dhrWijma | 14-02-12 | 19:07
Software downloaden volgens mij niet.
Maar een kleine toevoeging op mijn eigen plempsel:
Het zijn gratis updates met vaak met extra functionaliteit. Dus niet een bugfixje.. Nee, gewoon the real stuff.. Nieuwe softsynth of een geheel nieuwe lay-out, etc. Dat is nog eens waar voor je geld!

GaatDeGoedeKantOp | 14-02-12 | 19:23

Ik heb hier meer dan 200 cd's staan, gekocht vanaf midden jaren 80. Daar heb ik veel geld voor betaald. Teveel, de prijs van de cd is kunstmatig hoog gehouden vanaf de introductie. Van sommige heb ik ook nog een lp. Dubbel vangen dus voor de heren van de muziekindustrie.
Ik heb ook een harde schijf met 40 Gig aan downloads, maar dat betekent niet dat ze met iedere download van mij ook een cd verkoop mis zijn gelopen. Integendeel. Als dat hele gedownload enzo er niet was, bleef het bij die 200 cd's. En zat ik zoals vroeger bij de radio met een cassettebandje op te nemen.

Rest In Privacy | 14-02-12 | 19:20

Als puntje bij paaltje komt download je het toch voor niets ipv dat je ervoor betaald? Al die mensen die zeggen dat ze door het downloaden opeens vaker naar concerten en bioscopen gaan geloof ik ook geen bal van. Ik vind het prima dat downloaden maar ga ajb niet proberen om het goed te praten.

geenreactievermogen | 14-02-12 | 19:20

-weggejorist-

nicks nuttig | 14-02-12 | 19:19

De Nederlandse artiesten hebben zich allang aangepast en nemen uw geld via de PO. Met name de TROS zorgt voor de zielige artiesten. Van Frans Bauer met grapjes, tot een volledige vakantie voor Jantje Smit met z'n vriendjes. En meer... m.sterren.nl/

Pastor Sippenhaft | 14-02-12 | 19:18

En nu maar hopen dat iemand met wat politieke, liefst ook internationale, invloed dit stukje ook leest en er wat goede ideeën opdoet...

Joost Maghetweten | 14-02-12 | 19:17

Kwam er maar weer eens iets uit wat de moeite van het downloaden waard is. De keren dat dat zo is zijn op één vuurwerk-hand te tellen.

Jackanders | 14-02-12 | 19:17

Weet je? 'Tuurlijk kun je gratis een grofgepixeld filmpje met monoplus geluidskwaliteit thuis bekijken. Maar voor de beleving ga je naar de bioscoop en daar betaal je dan graag voor. Althans, dat was vroeger.

Nu echter wordt ons ACTA door de strot geduwt door de entertainments industrie en hun nuttige idioten (= sommige politici. CD's, DVD's of legale downloads kopen? Gewoon even niet meer doen. Boycotten dat tuig! Vrijheid is een te groot goed om te verkwanselen.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 14-02-12 | 19:13

neemjemoederindemali | 14-02-12 | 19:06 | + 0 -

De muziek is er in ieder geval niet beter geworden .

Eurotokkie | 14-02-12 | 19:12

alsof ik met de huidige prijzen, in een cafe, een restaurant, supermarkt, speelgoedwinkel, belasting etc, geld over heb voor de bioscoop. Laat staan het kopen van een cd/dvd. Ik heb 4 kinderen. ( ja ja heb ik zelf gedaan idd).

KarelAnaalparel | 14-02-12 | 19:11

alsof ik met de huidige prijzen, in een cafe, een restaurant, supermarkt, speelgoedwinkel, belasting etc, geld over heb voor de bioscoop. Laat staan het kopen van een cd/dvd. Ik heb 4 kinderen. ( ja ja heb ik zelf gedaan idd).

KarelAnaalparel | 14-02-12 | 19:11

Christopher Lambert films kijk ik doorgaans wel in de bioscoop.

James St John Smythe | 14-02-12 | 19:09

GaatDeGoedeKantOp | 14-02-12 | 18:41 |
Vergeet niet dat t downloaden nog steeds legaal is

dhrWijma | 14-02-12 | 19:07

Zanger Rinus was nooit ontdekt als er geen internet was, de vraag is derhalve hoe blij we daar mee moeten zijn.

neemjemoederindemali | 14-02-12 | 19:06

TM | 14-02-12 | 19:00 | + 0 -

Sinds de introductie van de CD zijn deze prijzen nooit meer normaal geworden.

Eurotokkie | 14-02-12 | 19:04

Ik download niet, ik stream.
Dus.

Stormageddon | 14-02-12 | 19:04

Heerlijk om al die grootverdieners hier om een paar centen te zien jammeren. Gewoon betalen voor iets dat je consumeert. Jullie lijken wel krakers.

Superior Bastard | 14-02-12 | 19:01

Kortom : meer concurrenten voor iTunes en het probleem lost zich door de onderlinge concurrentie vanzelf op. Worden ook de prijzen van de producten een beetje normaler.

TM | 14-02-12 | 19:00

Dat onderzoek doet mij denken aan die goede oude tijd op de middelbare school, waar je ook een witregel tussen twee zinnen plaatste en in Arial schreef. Met een paar pagina's meer lijkt het altijd interessanter.

Athlete | 14-02-12 | 18:53

@eerstneukendanpraten | 14-02-12 | 18:48
De film is in THX surround sound. Daar koop je toch alleen al een kaartje voor?

blinde kip | 14-02-12 | 18:52

Muziek en films zijn mijn grote passie, die download ik dus gewoon omdat het kan.Het geld dat ik daarmee bespaar, stop ik dan weer in mijn andere passies, booze en dope!

kemajoran | 14-02-12 | 18:52

Mooi dan kan Bram van der Kolk dit rapport netjes overhandigen aan ome rechter daar in Nieuw-Zeeland.

Betwetertje | 14-02-12 | 18:51

@ blinde kip 18:47

Jammer dat jij hem dan niet kunt zien...

eerstneukendanpraten | 14-02-12 | 18:48

Acta en de Mimic

nicks nuttig | 14-02-12 | 18:48

@eerstneukendanpraten | 14-02-12 | 18:43
Er is geloof ik een sf-film in de bioscoop over sterrenoorlogen.

blinde kip | 14-02-12 | 18:47

Dankzij Tim Kuik weten mijn ouders hoe ze nu films moeten downloaden , namens mijn ouders bedankt Tim .

Eurotokkie | 14-02-12 | 18:47

@Megalomaantje | 14-02-12 | 18:42
Als je iemand anders zijn geld deelt .. dan is het niet legaal... Je mag prima je eigen filmpjes delen.

Schalehengst | 14-02-12 | 18:45

@doenormaal! | 14-02-12 | 18:43
Correctie: Alleen de entertainmentbazen worden er beter van. Verder wordt iedereen er slechter van.

doenormaal! | 14-02-12 | 18:44

@GaatDeGoedeKantOp | 14-02-12 | 18:41
De muziekindustrie heeft de reissues/remasters als update. "Nu opnieuw digitaal gebakken." "Nu in 5.1." "Nu met bonus limited live cd." "Nu met andere hoes."

blinde kip | 14-02-12 | 18:44

De laatste Amerikaanse film die ik heb gezien was Ben Hur. Zijn er alweer nieuwe gemaakt?

eerstneukendanpraten | 14-02-12 | 18:43

Acta is het allergrootste internetgedrocht dat er maar bestaat. Het uitmelken van internetgebruikers ten koste van de vrijheid op het internet. Erger en walgelijker bestaat niet. Dit alles zodat een aantal zakkenvullers in de intertainmentindustrie er steenrijk van wordt over de hoofden van miljarden mensen en ten koste van het hele internet zoals we dat nu kennen. Het is niet voor niets dat Amnesty International regeringen oproept om het verdrag niet te ondertekenen! Dit verdrag ondertekenen is het stomste dat je maar kan doen! Nederland wordt er niet beter van, de politici zelf ook niet, het vrije internet wordt naar de klote geholpen en internetgebruikers zijn vogelvrij. Alleen de entertainmentbazen. Wie wil daar nou aan meewerken??? Bescherm ons tegen Acta!

doenormaal! | 14-02-12 | 18:43

Als ik 'iets' deel dan ben ik een crimineel? Maar wel raar, als ik mijn geld deel met de belastingdienst dan ben ik opeens geen crimineel en word ik zelfs gedwongen te delen. Er klopt iets niet aan het delen in deze wereld. Dan weer ben je een crimineel als je deelt en dan weer als je niet deelt.... Vreemd gedoe.

Megalomaantje | 14-02-12 | 18:42

Never ending story, waarmee de platenbazen en filmproducenten en tevens overheden meer verlies maken dan dat ze ermee terug winnen.

Schalehengst | 14-02-12 | 18:42

Miranda = niemand. Rotte Android error correctie...

Specy | 14-02-12 | 18:41

Ik ben begonnen met alle VST software (muziek proggies van Steinberg, FLStudio, Native Instruments, etc.) illegaal te downloaden.
Totdat deze bedrijven begonnen met lifetime updates e.d.
Dan wil ik daar zeker voor betalen en dat doe ik dus met alle plezier.
Hoe dat dan moet gaan met muziek en films?
I don't know and don't even care.
Het is niet mijn industrie die technologische achterloopt en het vertikt om hun business model aan te passen.

GaatDeGoedeKantOp | 14-02-12 | 18:41

Zolang elke B-acteur in Hollywood een prive-jet en villa in Beverly Hills heeft is elk gezeik op internet piraterij hypocriet gelul.

H.Stiglitz | 14-02-12 | 18:40

Hehe. Eindelijk! Ik koop nooit films en ga nooit naar de bioscoop, maar dat deed ik voor 1999 ook niet.

Ik kijk alleen minder t . Dat kost verder ook.miranda iets want ik hen niet zo'n kastje, dus de enige die dat weet ben ik zelf.

Intussen hou.ik wel meer tijd over omdat ik minder reclame zie - tijd die ik stop in productontwikkeling voor mijn bedrijf.

Dus bij mijn download heeft iedereen baat.

Specy | 14-02-12 | 18:40

PS: vanwege beroep (bergen enzo) ken ik mensen die op wel op erg verre plekjes, ver van alles wonen. Ik gun het deze mensen van harte nog wat te smullen van wat er is. De winkel in al die regio bestaan niet.

larie | 14-02-12 | 18:39

Kan TPB dan weer online? En Tim Kuik met pensioen?

Boerenhoofd | 14-02-12 | 18:39

Er was jaren geleden al uitgerekend dat een interwebs "Zeik niet aan mijn kop over downloaden magnie" tax een uitstekende manier was om burgers extra poet af te troggelen voor de entertainment industrie, het kostte de burger bijna niets en de bobo's zouden sloten met geld binnenharken. Iedereen blij.
.
Raad eens wie er volmondig nee zei?

Ranja Drinker | 14-02-12 | 18:38

Precies. Zal eerlijk zeggen dat ik weinig muziek koop. Maar ga wel vaker naar concerten/feesten omdat ik muziek download.

loerelau | 14-02-12 | 18:37

Ik heb al sinds de val van de Muur niet meer betaald voor muziek, dus ik zal wel zo'n notoire stoutdownloader zijn.

James St John Smythe | 14-02-12 | 18:37

My way: er wat nieuws.. ik torrent, usenet. En kijk op mijn Macscherm.. mwah.. tis niks (ik koop niet) tis leuk.. ik koop wel. Mijn kasten staan vol met legale dingen, maar wel die ik eerst getest heb (en veelal in de bio heb gezien)

Die "gasten" snappen het niet.

larie | 14-02-12 | 18:36

@blinde kip | 14-02-12 | 18:31

Of jezelf gewoon doofstom meppen... kun je niets meer zien of horen... scheelt ook geld.

overVecht | 14-02-12 | 18:36

Gratis leidt automatisch tot vervlakking. Uiteindelijk hou je tokkievermaak over.

Superior Bastard | 14-02-12 | 18:35

Eindelijk zegt de wetenschap nu ook wat de rest van de wereld allang wist.

toetanchamon | 14-02-12 | 18:35

Ik download niets....

Maar dat ligt meer aan mijn pentium 2....

overVecht | 14-02-12 | 18:34

Juist door te downloaden ben ik vaker overgegaan op de aanschaf van films en muziek. Verbieden dus dat internet want dat scheelt me klauwen vol geld.

blinde kip | 14-02-12 | 18:31

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl