achtergrond

Geenstijl

Oorlog

Buigt u even?De impact van de moord op Theo van Gogh is kennelijk niet krachtig genoeg om de stolp over politiek Den Haag te verbrijzelen. Een aantal Kamerleden maakt zich boos over de taal van minister Zalm. De vice-premier zei onlangs dat het kabinet "de oorlog aangaat om moslimextremisme en radicalisme te bestrijden". Maar voordat de eerste slag is geleverd, is het Nederlandse front alweer gebroken door de zalvende taal van een aantal wereldvreemde volksvertegenwoordigers, waarvoor de klok kennelijk tien jaar geleden stil is blijven staan. Starf*cker neemt hen even over de knie...



Hoe deze oorlog te winnen? Niet met Balkenende en Donner!

Hoewel Gerrit Zalm wellicht niet de goede woorden koos, snapt hij met zijn feilloze politieke radar precies wat leeft onder de bevolking. Oorlog is een zware term maar laat wel zien dat een politicus ook emotioneel kan zijn als een goede bekende van hem als een beest wordt afgeknald en daarna geslacht. Ook de minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes is ondanks zijn wat stijve uitstraling iemand die weet wat er leeft op straat. Hij is in Groningen bekend als kroegtijger en gaat geen enkele discussie uit de weg. Streetwise heet dat. Van beide heren ben ik geen voorzitter van de fanclub, maar ze snappen dat de politiek nu wat moet doen met alle onvrede.

Tegenstanders van wat voor aanpak ook zitten, zo vrees ik, vooral in het kabinet-Balkenende. Toen Remkes gisteren voorzichtig aangaf dat Donner toch wellicht iets te slap en voorzichtig reageerde, kwam onze junior-premier wel erg snel op de buis om Frits Wester (RTL) voor de voeten te gooien dat hij met "Haags gedoe" bezig was. Tja, Frits informeerde volkomen TERECHT of het in deze spannende dagen niet vreemd was dat twee ministers in de hoek politie-terreur-bestrijding het zo fundamenteel oneens waren. Dat vond Balkenende toch niet en ratelde vrolijk verder over zijn grote bezorgdheid. Fijn hoor, Jan Peter. Hartstikke bedankt.

Ik ben dat semi-filosofische gewauwel van Donner al langer zat. Ik begrijp ook niet dat hij accepteerde dat de Amsterdamse Hoofdofficier van Justitie De Wit notabene HEM, de minister van justitie, op de vingers tikte over het feit dat Remkes en Donner maar eens gewoon hun werk deden. Het publiek inlichten dat er sprake is van meer dan een moord door een gek maar gewoon terroristische bedreigingen. Verder lijkt het erop dat ook de nieuwe Amsterdamse Hoofdcommissaris Welten moet wennen aan het feit dat hij nu niet meer een groep veldwachters in het verre Groningen leidt maar een korps in de hoofdstad waar media en publiek niet gediend van goedkope leugentjes. Inmiddels weten we dat er wel een dodenlijst is, ondanks ontkenningen van Welten. Zo heeft A. Aboutaleb al dagen zijn kinderen niet kunnen zien, omdat hij zwaarbewaakt wordt.

Ik ben niet voor de "zij-wij benadering". Dat weten de lezers. Maar een vleugellam kabinet dat meer met elkaar bezig is dan met het land vind ik ook geen plezierig gezicht. Er moet wel degelijk bij "wij" en "zij" hard ingegrepen worden en ik vrees oprecht dat Donner en Balkenende daar geen raad mee weten. Gerrit Zalm is slimmer. Regelde ook zelf het sociaal akkoord met Lodewijk de Waal en gunde de eer aan de christen democratische buitelaars.

Wordt het niet tijd voor een serieuze aanpak van de problemen in dit land? Moet er daarvoor niet een meer dynamisch kabinet aan de slag? Wie neemt Donner nog serieus? Hoe gaat de informatie-uitwisseling tussen politie en geheime diensten? Ik heb niet meer de indruk dat Donner en Balkenende hier raad mee weten als studeerkamergeleerden en door dit gezwalk dreigt een nog slechter alternatief. Goedkope populisten als Geert Wilders op het pluche.

Dus heren aan de slag. Straal wat meer dynamiek uit en maak duidelijk wat het plan van aanpak is. Zo niet, stap dan op en laat het werk over aan een meer dynamische groep politici. Mark Rutte, Ahmed Aboutaleb, Stef Deppla, Lousewies van der Laan, desnoods Camiel Eurlings. . Ze zijn er best en in alle partijen. En ze staan in de startblokken.

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.