Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Een 10 voor afstuderen met PVV = NAZIPARTIJ!

henkbovekerkheefteenbloksnor.jpgHeil Universiteit van Tilburg! U heeft heel een land over de zeik geholpen door een tien te doneren aan een bachelorscriptie. Driewerf rechterarm omhoog uit respect. En Henk Bovekerk gefeliciteerd met je nieuwe faam. Wij gokken PenW, DWDD en nog wat links-depressieve haatpraatshows binnenkort. En dat met een bachelorscriptie (binnen een week hier te vinden). Want waar de neuq hebben we het over? Dit is toch totaal niet serieus te nemen? Henk baseerde zich op het pruttelboekje van Rob Riemen over facisme in Nederland. Rob Riemen heeft Wilders Is Hitler de la Tourette, DiederikStapelt vrolijk met citaten en kan Martin Bosma in één zin van rancune beschuldigen en tegelijkertijd uitschelden voor faksist. En daar dan een bachelorscriptie op baseren. Wat dan ook nog eens becijferd wordt door PVV=Fascistisch onderschrijver Jan Blommaert en PVV-criticaster Jan Jaap de Ruiter, die ook andermans citaten graag vervormt naar zijn eigen gelijk. Is het dan verbazingwekkend dat de uitkomst van de scriptie is dat Wilders inderdaad een jodenvervolgende communistenhatende militaristisch ingestelde fascist met een moslimfobie is? En dat dan een tien oplevert vanwege "academische briljant"? Nee, natuurlijk niet, de enige mogelijke uitkomst. Bovendien, HET IS EEN FUCKING BACHELORSCRIPTIE! VAN DE UNIVERSITEIT VAN TILBURG! Als we ons daar al druk over moeten gaan maken, kunnen we nog wel even bezig blijven qua links gemanipuleerd foponderwijs zonder enig belang of invloed. Dit valt in de categorie 'fascistische dreiging in ere houden', zodat vuiglinks haar extreme haatzaaierij kan legitimeren. Het is een stompzinnig simplificerend semantisch spel van SS-geobsedeerden, ook academische scripties die briljant gebaseerd zijn op flutboekjes. Dit soort egotrippende elitaire koekenbakkerij volledig niet serieus nemen, aub. Het bespugen niet waard. Zeker niet als het van de Universiteit Tilburg komt, die kapot moet vanwege hoaxwetenschap. Even buiten het feit dat alle PVV'ers brievenbuspissende, kopstootgevende, naaktlopende en straalbezopen faksisten zijn, natuurlijk. UPDATE: En daarrr is hij dan. De zo bewierookte thesis van Henk. UPDATE: En ook @geertwilders heeft gereageerd.

Reaguursels

Inloggen

Wat ik met name interessant vind is dat conform zijn thesis, de moslim wereld ZELF dus ook een fascistische beweging is, en zelf dus ook rascisten zijn en alle andere dingen waarvan hij de PVV beticht.

De moslims vinden immers ook dat ze het slachtoffer zijn (WIJ), en het zionistische westen (ZIJ) de vijand zijn.

En ze vinden ook dat wij (ZIJ) ons moeten aanpassen aan de islam (WIJ).

En noem alles maar op wat hij in het hoofdstuk "Is Geert Wilders een fascist" bespreekt.

Nuanceert de islam zich dan? "Nee, alle westerlingen zijn ongelovige honden." om d'r nog maar eens een citaat tegenaan te gooien.

Interessante thesis, maar het werkt 2 kanten op.
Al denk ik dat je als je het zo uitlegt als ik nu doe, je een rascist bent, en op de LUT (linkse universiteit tilburg) dan geen tien krijgt.

underdog_ | 09-01-12 | 11:18

*op. LOL

Heb het stuk net gelezen. Ik trek persoonlijk een beter lulverhaal uit m'n grote teen. Fantastische vergelijking tussen de PVV en het fascisme. Maar ik geloof dat Hitler een grote fan was van een grote en machtige staat (lang leve het leger, de Autobahn en een Volkswagen voor iedereen!), en de PVV juist niet. Hoe valt dat te rijmen? Juist, Hitler was een nationaal-SOCIALIST. Maar de PVV zaait toch ook haat tegen bevolkingsgroepen? Doen SOCIALISTISCHE partijen dit ook niet tegen de beter bedeelden? Vroeger in ieder geval. Moot point is dat iedere vergelijking tussen een politieke partij en Hitler bij voorbaat kansloos is, omdat de walgelijke resultaten van een dictatuur pas na een staatsgreep te zien zijn. Zolang er geen gewapende milities rondlopen loopt de rechtsstaat zoals we die kennen (met veel te veel macht voor de overheid) toch geen gevaar.

Overigens vind ik dat Ron Paul president van de VS moet worden.

De Vijfde Colonne | 08-01-12 | 19:20

Spelfout of pagina 1 van de Thesis? En dan een 10?

Zoveel mogelijk publiciteit hiervoor, aub. Daar kan Wilders alleen maar garen bij spinnen. :)

De Vijfde Colonne | 08-01-12 | 19:05

Hoe kun je nou een tien halen voor een scriptie met domme taalfouten erin? De tweede "zin" is geen zin. "Loose" ipv "lose" in de derde zin al.

Dat is geen tien, die jongen heeft nog niet leren schrijven.

Tab | 08-01-12 | 16:08

Sjoerd5000 | 07-01-12 | 21:26 |
Het is inderdaad een gewaagd onderwerp. Laat ons daarom, in aansluiting op die academisch briljante scriptie, het onderwerp enigszins in de breedte trekken. Want, nietwaar, als het zinvol wordt geacht om te onderzoeken of de PVV fascistisch is, dan is het wellicht ook zinvol om andere groeperingen op eenzelfde wijze onder de loupe te nemen. Maar waarom wordt dat niet gedaan, tenminste niet door diezelfde academici?
www.western-civilisation.com/displayAr...
"Fascism and Socialism were fighting over the same space. Mussolini was a hard-core Marxist, a fact born out by any study of the man's career. Hitler openly crowed that the Fascists had taken the most vital parts of their social platform from the Marxists and Communists. The clashes in Italy and Germany between the two far-left movements, the Fascists and the Marxists, were simply battles over the same political space."
en:
"So what does he say about Islam? As one would expect – nothing. Paxton apparently believes that a pagan Arabian moon cult, named Submission and mired in communal worship of a celestial object, misogynous, racist, supremacist, irrational, poor, brutal and violent, is a system of faith. For Paxton, 'religions' cannot be Fascistic. This line of thinking is merely a metaphysical debate. Any system of societal control can of course be Fascist."
De eerste student die het aandurft om een scriptie te schrijven die de Islam ondervraagt zoals Henkie de PVV ondervraagt krijgt van mij ongezien een 10.

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 21:43

Als toevoeging... Een 10 hiervoor vind ik zwaar overtrokken en als je een 10 haalt mag er geen enkele fout in zitten en er zitten wel fouten in. De docent diskwalificeert zichzelf door een 10 te geven. Tevens zou er een melding bij horen te staan dat de Koran waartegen de PVV ageert, even fascistisch is op basis van deze strekkingen.

Sjoerd5000 | 07-01-12 | 21:33

Het is een gewaagd onderwerp voor de scriptie en hoewel ik vind dat je alles moet kunnen zeggen (doelsteling van de PVV) vind ik wel dat je voorzichtig moet zijn. De onderbouwingen zijn bijna overal goed en het level van de scriptie vind ik zeker ook goed. Ik lees echter ook feitelijke en verifieerbare onwaarheden. Ook zijn er ondanks zijn zorgvuldig onderbouwde stellingen hier en daar meningen die niet onderbouwd worden. ZO kan ik nergens herleiden dat de PVV met purificatie van het Nederlandse volk bezig is.

Sjoerd5000 | 07-01-12 | 21:26

@Romanov
Niet zo janken. Niemand valt die jongen aan, alleen zijn docenten en het overdreven hoog gewaardeerde stukje propaganda.

Merkava | 07-01-12 | 21:15

Mijn analyse: PVV zuigt heel hard!!

Armageddon2012 | 07-01-12 | 19:01

Nou, heb het ding gelezen. Henk Bovekerk wordt hier natuurlijk verketterd, maar hij heeft geen slechte thesis geschreven. Het kan hem verweten worden dat hij zwaar leunt op Paxton, maar zijn analyse van de PVV is spot on.

Romanov | 07-01-12 | 18:43

Deze review is ook wel leuk. Vooral het slot.
www.powells.com/review/2004_09_26
"However, it might well be argued that fascist regimes are nowadays unnecessary, since the modern parliamentary system does much the same job itself. Perfectly normal governments now intervene throughout society, seeking Gleichschaltung and control of all social institutions and of the private sphere; they engage in constant short-term campaigns for populist goals; they recognize but ignore, indeed tacitly welcome, the democratic deficit; and they seek control of the media in the spirit of Goebbels and Minculpop. They even wage a series of wars against weak opponents, claiming of course to be bringing liberation. With "democratic" governments like these, who needs Fascism?"

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 18:33

Ik zou er hooguit een 7.5 voor geven. Afgezien van het feit dat het net zoiets is als een antisemitisch boek, waarin een Joodse samenzwering academisch werd 'bewezen', laten beoordelen door Hitler.

Jackie Chiles | 07-01-12 | 18:08

tipo | 07-01-12 | 16:49 |
Ook wel grappig. Han van der Horst, historicus van beroep, spreekt er op Joop schande van dat de reaguurders op GS zo tekeer gaan tegen Henkie en neemt het ook voor Henkie op. Maar dat doet hij door net als Henkie Paxton volledig verkeerd te begrijpen - verkeerd te willen begrijpen:
"Als men echter het fascisme-begrip van de Amerikaanse onderzoeker Paxton gebruikt, dan valt de PVV binnen de definitie van fascisme."
Het is overigens opvallend dat in menig review van het boek van Paxton eenzelfde beweging wordt gemaakt. "The Anatomy of Fascism" wordt maar al te graag gezien als een handleiding fascist-zoeken. Dat is opmerkelijk en zegt, om Jan Jaap even te parafraseren, minstens zoveel over onze samenleving als de in mijn ogen o zo voorspelbare reacties op die academisch briljante scriptie. Ik vind de verbeten pogingen om Wilders tot fascist te bestempelen veel tekenender voor de tand des tijds dan de reacties op die pogingen.

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 18:05

Henk beweert in zijn scriptie doodleuk dat Praxton geen definitie van fascisme geeft, omdat dat maar beperkend zou werken. Dat klopt niet, want Praxton heeft de volgende definitie van fascisme gegeven:

"Fascism may be defined as a form of political behavior marked by obsessive preoccupation with community decline, humiliation, or victim-hood and by compensatory cults of unity, energy, and purity, in which a mass-based party of committed nationalist militants, working in uneasy but effective collaboration with traditional elites, abandons democratic liberties and pursues with redemptive violence and without ethical or legal restraints goals of internal cleansing and external expansion."

Arme Henk. Nu heeft hij 64 pagina's voor niets getyped. Arme Jan Jaap ook, want nu valt hij door de mand, omdat hij Praxton's werk helemaal niet kent. Arme Nederlanders die hun kind op de KUB laten studeren.

tipo | 07-01-12 | 17:51

Hmmm net even door de reacties gescrolt, wat reageert ieder toch overspannen. Wilders voldoet onmiskendbaar aan een aantal basiskenmerken van het facsime zonder dat ik daar nu direct een oordeel aan wil verbinden. Nu maar ff de studie lezen om te kijken of Henk een sluitende nota heeft kunnen schrijven. Ik verwacht van wel met die 10.

Fatbirdsdontfly | 07-01-12 | 17:03

@80 16:35
Als fascisme antidemocratische corporatisme is, dan is Wilders geen fascist en iedereen die zich niet verzet tegen de EU wel. Mussolini gaf die definitie aan fascisme: corporatisme.

Welke definitie van fascisme hanteert u?

tipo | 07-01-12 | 16:58

Wilders spelt KUT. hihi

Fatbirdsdontfly | 07-01-12 | 16:56

Schoorsteenveger 13:35
Henk en Jan Jaap zitten in het cultureel marxisme gevangen met al haar contradicties. Dat is een hardnekkige aandoening op universiteiten.

tipo | 07-01-12 | 16:49

De fascinatie met fascisme is trouwens opmerkelijk. Wat is Nederland wat dat betreft toch een en in triest land. Reeds decennia mekkeren over 'de oorlog' en dan de oorlog als de maat der dingen nemen, als middel om het kwaad te duiden, terwijl Nederland min of meer aan de zijde van de Duitsers vocht. Dubieus koningshuis, fout politiekorps, tal van foute ambtenaren, de NSB, de Germaanse SS; laat me niet lachen.

Semolina Pilchard | 07-01-12 | 16:43

Los van het wat beperkte Engels vind ik de structuur van het essay van Bovekerk goed van opbouw.
De benadering om tot een beschrijving van fascime te komen vanuit het proces (de beschreven stadia) is interessant.

Helaas worden de opmerkingen om de schijn van objectiviteit te wekken teniet gedaan door het summiere aantal hoofdbronnen (Paxton, Riemen) die de these van Bovekerk uiteraard ondersteunen.
Daarnaast vliegt hij op een aantal punten behoorlijk uit de bocht in zijn argumentatie:

Pagina 32: "Wilders claims that democracy and Islam are incommensurable –– a claim falsified inter alia by democracy in Turkey –– and adds that “the Netherlands should be protected against the import of Islamic culture, which will undermine our tolerance and democracy” (p. 66)."

Zonder enige argumentatie wordt Turkije aangevoerd als bewijs dat islam en democratie verenigbaar zouden zijn.
Bovekerk gaat er voor het gemak aan voorbij dat Turkije juist als seculiere staat werd gesticht.

Pagina 34: "Religion and sexual preference vary from one human being to the other. But all humans belong to the same hominid subspecies homo sapiens sapiens –– the human race. To imply that there are various human races is racist, and as Wilders does imply so here, we can conclude that he is a racist. But also if we use the word ‘race’ in its common sense usage, as a “class or kind of people unified by shared interests, habits, or characteristics” (Merriam Webster Online) we can see that Wilders is a racist."

Alleen al het in de mond nemen van het woord "ras" is voor Bovekerk voldoende om PVV/Wilders als rascistisch te classificeren.
Deze redenering volgend zou artikel 1 van de grondwet ook rascistisch zijn. Ronduit hilarisch.
Vervolgens gebruikt Bovekerk zijn conclusie om afkeer tegen welke willekeurige karakteristiek van een groep mensen dan ook als rascistisch te kunnen bestempelen, waaronder dus ook het belijden van de islam.

Mijn conclusie: Een interessante semantische verhandeling over fascisme, maar niet meer dan dat.
Hoewel ik de conclusie onderschrijf dat Wilders een fascist is, blijft de vraag wat de relevantie van deze conclusie is?

80 | 07-01-12 | 16:35

en dan te bedenken dat er nog mensen zijn die waarde hechten aan titels behaald op dit soort universiteiten en dit soort studies...

Stijlloos&eigenwijs | 07-01-12 | 16:25

Well done hoor, als je fucking-bachelor-opdracht wat te weeg brengt in de samenleving! Verder, wat De Ruiter zegt: "De PVV aanhangers moeten niet zo bang zijn voor een beetje kritiek en een scherpe academische analyse. Ik zeg t nog n keer: de scriptie is academisch briljant en als het hele mediacircus [sic] in een kramp schiet, zegt dat wat over onze samenleving."

M-Bozz | 07-01-12 | 16:11

Ongeacht hetgeen er in deze thesis mag staan, ik vind dat Wilders weer eens lekker primair en stigmatiserend reageert..

puppeteer | 07-01-12 | 15:14

Hadden die docenten niet stiekem eigenlijk een grote hekel aan Henkie? Het geven van een 10 voor dit onderwerp is volgens mij namelijk het slechtste wat Henk ooit is overkomen. Gevalletje doodknuffelen, me dunkt.

Eelcontrast | 07-01-12 | 15:10

Overigens ook ongelooflijk om te lezen. Volgens Bovekerk mag je in het geval van Mohamed B. niet generaliseren door te stellen dat hij verwees naar een bepaalde interpretatie van de Koran, maar in het geval van Breivik is meneer haantje de voorste om Wilders´ militante taal als katalysator te bestempelen, omdat Breivik naar hem heeft verwezen. Lekker gevalletje dubbele standaard, zeg ik. Deze overduidelijk door vooroordelen ontstane inconsistentie is alleen al minimaal twee punten aftrek waard m.i. En dan te bedenken dat ik echt een afkeer heb van Wilders vanwege zijn gedachtegoed, zijn onwil om te beargumenteren en de onfatsoenelijke wijze waarop hij zich gedraagt. Met zulke vijanden heeft Wilders geen vrienden nodig, heet het dan. Henk, bedankt he!!!

Eelcontrast | 07-01-12 | 15:04

Ik ben dus zoals gezegd niet van plan om die scriptie te lezen. Desalniettemin wil ik hier enkele bedenkingen plempen.
1) De exemplarisch onderbouwde aanmerkingen op de taalvaardigheid van de schrijver zijn zo overtuigend dat alleen al daarom - en vooral ook gezien de taligheid van het onderwerp zelf - een negen of zelfs hoger voor mij niet bespreekbaar zou zijn.
Wil je dat ding toch per se in het Engels zoek dan maar iemand die je daar bij kan helpen.
2) Onderwerpkeuze, methodiek niet origineel. Gegeven dominante opvattingen vaktribune zeer laag durfgehalte. Geen verrassende nieuwe inzichten gegenereerd. Dus mét punt 1 a priori ook geen acht.
3) Ik begreep uit de reaguursels dat er uitspraken geïnterpreteerd en vervolgens vergeleken werden met op zich al niet eenduidige kenmerken van fascisme. Indien dit klopt zou ik hem zonder toepassing van formele inhoudsanalytische benadering zelfs niet eens hebben laten verdedigen.
En als uitsmijter: bij de toekenning van een punt voor een scriptie gebruik je als belangrijk referentiepunt - en meestal zelfs expliciet - het niveau van de scripties die je eerder hebt beoordeeld. Indien je dan voor zoiets een 9,5 of een 10 geeft zegt dat ook wel iets over het niveau van die opleiding.
Volgende keer: uit onderzoek naar onderscheidende kenmerken van personen die bovengemiddeld creatief zijn blijkt 'het waarnemen van meer onvolkomenheden/imperfecties dan gemiddeld' een robuust kenmerk.

WirMachenMusik | 07-01-12 | 14:55

Die UvT toch, eerst Huub Stapel de fopwetenschapper, nu dit weer.
.
Die KUT (katholieke uni tilburg) oh nee, KUB (--brabant) universiteit gaat de INhollands Windesheims, Hanzehogeschool Groning achterna. Het Nederlandse onderwijs devalueert net zo hard als de Euro op dit moment.
.
KUB / Uni van Tilburg bedient kennelijk graag de linkse vrinden die (alle stemmers op) Wilders uitmaken voor fascist en alle vleeseters uitmaken voor agressieve hooligans. De docenten die deze knaap een 10 gaven geven de scheuren aan in de academische bekwaamheid van de KUT, KUB, UvT.
.
Zolang we in Nederland en Europa niet wakker worden, en het reeds in de 90er jaren geintroduceerde woord LEITKULTUR niet begrijpen, zolang we niet snappen dat de wereld niet van iedereen kan zijn en er zeer stikte grenscoltroles en nog strengere toelatingscriteria heel hard nodig zijn, zal een PVV altijd bestaan.

Mijnbescheidenmening | 07-01-12 | 14:04

De UvT profileert zich steeds meer als de InHolland onder de universiteiten. En ze maken het er toch echt helemaal zelf naar.

Tegenspraak | 07-01-12 | 14:03

-weggejorist-

vietjap | 07-01-12 | 13:40

tipo | 07-01-12 | 10:37 |
Ik ben nog eens even in 'The Anatomy of Fascism' van Paxton gedoken omdat ik me afvroeg of het nou echt ook zijn bedoeling was om een soort blauwdruk uit te tekenen die gebruikt kan worden om sluimerend fascisme te ontdekken of te ontmaskeren. Nou, dat blijkt dus geenszins het geval. Zijn boek tracht te verklaren hoe het Italiaanse fascisme en het Duitse nazisme als contra-revolutionaire bewegingen hebben kunnen ontstaan. Hij plaatst die bewegingen dus expliciet en nadrukkelijk in een historische context en ontwijkt bewust een 'essentialistische' benadering waarin fascisme als 'het fascisme' zou kunnen worden weggezet.
Wat Henkie doet deugt dus niet. Hij doet precies wat Paxton probeert te vermijden, namelijk een ahistorisch sjabloon gebruiken en hij misbruikt daar de indelingen en schema's van Paxton voor.
De ironie wil dat Paxton zelf niet gelooft dat fascisme in de huidige westerse democratieën nog post kan vatten, simpelweg omdat de historische context volstrekt verschilt van die tijdens het interbellum. Zie bijvoorbeeld dit review van Dylan Riley (pdf alert) waarin het boek van Paxton wordt verhgeleken met een ander werk, 'Fascists' van Michael Mann.
sociology.berkeley.edu/profiles/riley/...
Op bladzijde 146 lezen we:
"For, after so many differences, they end in complete agreement that anything like historic fascism is impossible in the advanced capitalist world today, because of the basic solidity of liberal democracy in this region. Each then looks outside the capitalist core in search of the closest analogies to interwar fascism. If Latin America, the former Soviet bloc, Central or Southern Asia appear to offer the most favourable terrain for any future fascism, both Mann and Paxton take a measured and sceptical view of its chances of revival even there. "
Welnu, vraag je je dan af, wat blijft er over van Henkie's academisch briljante scriptie die van Jan Jaap een 10 kreeg? Ik kan er niet méér van maken dan een krampachtige poging om achteraf het 'gelijk' van Riemen een fundament te geven.

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 13:35

Ik snap het probleem niet helemaal. Een cijfer van een scriptie wordt niet gegeven op basis van of de docent het er wel of niet mee eens is. Het gaat er om hoe dat ding in elkaar zit en hoe alles onderbouwd wordt.
Zo kan dat ding wel prachtig in elkaar zitten en onderbouwd zijn op wetenschappelijke meningen of onderzoek. Scriptie dus een 10 hoewel de nakijkende docent in het weekend misschien wel met een een witte puntmuts met zijn vriendjes aan het spelen is.

Kipmeister | 07-01-12 | 13:23

Veel te veel eer voor Wilders. Meer dan een handige populist is hij niet.

Varkensjuin | 07-01-12 | 13:18

Globaal doorgenomen, en dat is een 10 waard? Werkstukje gebaseerd op een verhaal van een andere idioot.

Snuur | 07-01-12 | 13:17

Als dit het niveau van Nederland is dan ga ik nu even heel hard huilen. En dan heb ik het niet over de kwaliteit van de scriptie.

KimWok | 07-01-12 | 13:00

Henk schrijf wel goed Engels zeg - jammer dat zijn verhaal zo vreselijk saai is. Niet om door te komen.

Het wordt op een gegeven moment zelfs ergelijk - als Wilders ergens wordt aangehaald met iets als 'geen onderscheid maken op basis van geloof, ras of geslacht'.
Het feit dat Wilders uberhaupt ras als onderscheidend criterium benoemt is dan plots reden om hem voor racist uit te maken. (Want er is alleen maar 'het menselijk ras').

Te flauw voor woorden.

Dan is er ook nog een meneer Paxton die niet aan definities doet want 'die zijn maar begrenzend'.

ROFL!

Het cijfer 10 moet je denk ik binair interpreteren.

DebraCadabra | 07-01-12 | 12:57

Er wordt in de conclusie een vraag beantwoord die nooit gesteld is.

Overigens is het oneindig quoten van anderen ook een manier om aan je aantal woorden te komen.

omwenteling | 07-01-12 | 12:45

als je je "wetenschappelijk" uitbraaksel al laat inleiden een citaat van Umberto eco zoals deze, is per eerste pagina je vooringenomenheid al bewezen. Als je darnaast slechts 1 van de vele partij in hoofdstuk 3 aanhaalt/behandelt onder de titel van dutch politics (uniek wordt algemeen) hanteer je het Stapel-niveau. Nu weet ik zeker dat dit stuk nog geen voldoende voor een middelbaar alto-schoolkrantartikeltje. kan scoren. UVT geeft een 10: inderdaad het failliet van deze universiteit.

*gaat weer fijn de bobo lezen*

Woehahahaa | 07-01-12 | 12:45

Alle hoogleraren zijn gore nazi's en facisten, die de studentenjugend gebruiken voor hun haatpropaganda tegen democratisch gekozen andersdenkden in dit land.

Het wordt al enger allemaal in NL. En allemaal vergeten ze de wetenschap en de waarheid om maar te praten naar de grote geldzak van de PVDA instituten.
Vreselijk, dit heeft niks met onderwijs of kennis te maken, maar alles met zwartmaken en extreem links facistisch zijn.

.10

Creaguurder | 07-01-12 | 12:43

Ah, nu snap ik het cijfer voor de scriptie. I.v.m. Double-Dutch: 2 * 5 = 10

Co-RNeR | 07-01-12 | 12:13

Het stellen van bachelorscripties in vreemde talen doet ernstig afbreuk aan het wetenschappelijke niveau van dergelijke scripties.

Het draagt wel bij aan populistisch effectbejag.

Jaypelsteeltje | 07-01-12 | 11:57

Ik vreesch dat, met politieke activisten in de rol van hoogleraar, den Nederlandsche Kenniseconomie ook vatbaar zou kunnen worden voor een thesis die de platte Aarde als middelpunt van het Universum poneert.

Jan Passant mk2 | 07-01-12 | 11:56

Liever fascist dan een linkse landverrader.

petermeter | 07-01-12 | 11:42

Niet in LaTeX geschreven maar wel "academisch briljant"?

gawdfather | 07-01-12 | 10:52

Na de eerste 5 pagina's is het al duidelijk dat Wilders een fascist is. Hij heeft nog niets onderbouwd maar Wilders is per voorbaat al een "Fascist". Als je objectief bent dan is je eind conclusie misschien dat hij een "Fascist" is(ik ben het er niet mee eens) maar je gaat niet vanaf het begin al stellen dat iemand een bepaalde titel heeft.
Absoluut geen 10 waardig.
Als ik het materiaal zie van het Nederlandse onderwijs heb ik mijn bedenkingen hier al over. Bijna alles is anti Amerika. Nederlanders hebben een zeer kort geheugen. Ze zijn heel erg snel vergeten wie er voor het Nederlandse volk klaar stond toen ze hulp nodig hadden. Niet alleen Nederland maar veel landen hebben dit kwaaltje.
Maar goed de dag komt dat Nederland Amerika weer nodig heeft. Als ik zie wat er aan leger materiaal verkocht is dan krijg ik toch echt de indruk dat we wat betreft defensie terug gaan naar de periode van begin tweede oorlog.
Veel geluk.

kp-usa | 07-01-12 | 10:37

Ik heb hoofdstuk 3 van Henk's schrijfsel gelezen. Hij verzint een nieuwe definitie van fascisme en racisme, net zo lang totdat de door Henk verkeerd geinterpreteerde citaten van Wilders onder die nieuwe definities passen.

Dankzij Henk's nieuwe definities zijn we nu opeens allemaal fascisten en racisten. (behalve Henk)

Als je wel eens een zin begint met 'wij': dan ben je in Henk's wereld een racist. Echt, hij zegt het zelf.

Als je ooit een bepaalde religie hebt bekritiseert: dan ben je in Henk's wereld een prototypische fascist (de voorbode van een klassieke fascist).

Iemand die wel eens zegt: 'ons land': Die is automatisch een racistische voorbode van een fascist heeft henk aangetoond. En hij kreeg een 10 met een griffel.

Hij moet vaker gaan neuken met Ingrid...

tipo | 07-01-12 | 10:37

uit de scriptie:

Driven by “aggressive nationalism and racism” fascists divided
the world along Manichean lines: they imagined a distinction between ‘us’
and ‘them’, between good and bad –– between those people that belonged to
the nation and on its territory and those that didn’t, such as “foreign states ...
ethnic minorities ... political and cultural subversives ... carriers of disease,
the unclean, and the hereditary ill, insane, or criminal” (p. 36).

Een betere omschrijving van Islamisme is nauwelijks te vinden!

Islamofiel | 07-01-12 | 10:35

De EU en zijn poliepen willen geen enkele democratische inmenging. Volgens de dikke van Dale is voldoet dat precies aan de omschrijving van het begrip fascisme.

Als enige partijleider is Wilders zeer sterk gekant tegen de EU en zijn poliepen, de conclusie moet dus zijn dat in de Tweede Kamer zich 126 fascisten bevinden die de enige echte tegenstander van het huidig fascisme in Europa bewust valselijk een fascist noemen.

Wilders maak daar eens een punt van in de T.K. en schoffel deze 126 fascisme lovers eens naar de morele recycling.

TriestGeval | 07-01-12 | 10:22

@goris | 07-01-12 | 09:46
Fascisme streeft naar een totalitaire staat dwz een staat die controle heeft over alles wat er in de maatschappij gebeurt. En dan haal ik het partijprogramma van de PVV erbij: daarin staat dat ze naar een 'small government' streven, dus een land met daarin weinig cq zo min mogelijk overheidsbemoeienis. Oeps. Dat is de schrijver van het bovengenoemd essay ook 'vergeten' te vermelden.

Moonwarrior | 07-01-12 | 10:14

Als ie had bewezen dat de Islam fascistisch is -en dat kost weinig moeite- had hij een 4- gekregen.
Daarom worden zulke scripties miet geschreven.

Islamofiel | 07-01-12 | 10:11

@markm | 07-01-12 | 09:21
Dat komt misschien omdat er nooit gefundeerde kritiek is.
Heel hard 'facsist' of 'racist' of 'nazi' roepen valt niet onder gefundeerde kritiek, evenals deze 'scriptie' van 3 vooringenomen zogenaamde academici.

Koninging Beatricks | 07-01-12 | 09:58

@ alletoon, islam is fascistisch, want anti-democratisch (islamisme tenminste). Daarnaast willen ze de wetten van Allah nogal eens afdwingen op ondemocratische wijze.

Daar hoeft je niet voor gestudeerd te hebben. Kijk maar eens op de site van sjeik Vaatwas hoe hij denkt dat de Ahmadiya-concurentie aangepakt moet worden (hint: niet met argumenten).

WildPlassert | 07-01-12 | 09:54

Hallo Steen Geil!!!
Ga eens terug naar school!!
Fascist is niet hetzelfde als nazi!
Mussolini was een fascist, maakte echter niet een hele bevolkingsgroep af. Geen lieve man maar geen massa- moordenaar. De nazi's zijn vele malen erger. Greet wordt vergeleken met een fascist. Dat klopt gewoon. Haal het woordenboek er maar bij en leg dat naast zn partij programma.
Niet iedere keer de nazi's er bij halen, dat klopt gewoon niet.

goris | 07-01-12 | 09:46

212 x Wilders in dat vod. Hoeveel bullshit past er in één PDF?

JaapStar | 07-01-12 | 09:45

Toch wel grappig dat deze scriptie nou juist door een Henk geschreven is.

lekkurlinx | 07-01-12 | 09:44

@Alle Toon | 07-01-12 | 09:30
-
Het gaat hierboven niet zozeer om de term 'fascist',alswel om de term 'academisch'.
-
Kennelijk heeft u niet even de moeite genomen om kennis te nemen van de vorm en inhoud van 'scriptie' van de heer Bovekerk.
-

azoturie | 07-01-12 | 09:41

@ Alle Toon | 07-01-12 | 09:30

Selectief krantenberichten selecteren is geen academische onderbouwing.

Niet alleen is JanJaap geen wetenschapper (want die publiceren in internationale peer-reviewed journals, niet die nederlandse prut waar hij in publiceert), maar hij spant de wetenschap voor zijn eigen demagogische wagen.

Mensen als JanJaap moeten met pek en veren uit de wetenschap verbannen worden.

Playboy Mansion | 07-01-12 | 09:39

@zovoklets. Lol. Wilders is een blonde siciliaan.

Henk heeft zijn scriptie louter en alleen uit wraak geschreven omdat Wilders de naam Henk
gebruikt heeft.

Nu is het wachten op de schrijfsels van Ingrid.

ristretto | 07-01-12 | 09:39

Mooi dat GS deze materie inzichtelijk maakt voor degenen met een MBO-opleiding of minder.

Chartreuse | 07-01-12 | 09:36

Als Geert Wilders de Islam zonder academische onderbouwing fascistisch mag noemen, hoor ik niemand protesteren op dit forum.
Maar nu iemand met een andere mening, maar wel met een academische onderbouwing de PVV fascistisch vindt schreeuwt men moord en brand.

Dit me inderdaad een beetje denken aan nazi Duitsland, alleen de mening van de Fuhrer telt.

Alle Toon | 07-01-12 | 09:30

@ZSU-23-4 | 06-01-12 | 23:57
Er zijn inderdaad hele boeken en websites gevuld met waarom de islam niet kan werken in een democratie. De boeken van Ibn Warraq zijn erg goed. 'Why I am not a muslim' is een echte aanrader.

Moonwarrior | 07-01-12 | 09:25

Tja, zowel PVV, GW als GS zijn niet gewend aan gefundeerde kritiek

markm | 07-01-12 | 09:21

LOL @harry pikkel | 07-01-12 | 05:33
Herkenbaar. Economie op de middelbare school was volledig keynesiaans en marxistisch in de seventies en eighties. Nog steeds vermoedelijk. En tja... ik heb één keer één kritische vraag gesteld bij wiskunde die totaal onbegrepen geridiculiseerd werd (over meet-methodes bij de Grieken) en toen was dat voor mij ook over. Vanaf toen dacht ik: Laat maar jongen, ik zoek het zelf wel uit. Dat is me beter afgegaan.

Stormageddon | 07-01-12 | 05:50

WirMachenMusik | 07-01-12 | 05:17
lol@ hoogst onaangename ervaringen.

harry pikkel | 07-01-12 | 05:35

Stormageddon | 07-01-12 | 05:15
Ik ben met terugwerkende kracht ook wel tevreden over mijn middelbare school, en jouw beschrijving komt me bekend voor, inclusief linkse snit.

Zo had ik een leraar geschiedenis die de eerste twee lessen besteedde aan het woordje 'een 'in de ondertitel 'een geschiedenis van de wereld (oid)' om daarmee te benadrukken dat het lesboek maar 'een' invalshoek was. Waarmee hij het kritisch denken bevorderde.

Daarentegen ben ik minder te spreken over het feit dat 80% van de economielessen over Keynes en Marx gingen, en dat de voltallige beta-afdeling uit autisten bestond.

harry pikkel | 07-01-12 | 05:33

pius | 06-01-12 | 21:30 |
Ik heb de scriptie waar het hier over gaat niet gelezen en ik ben trouwens ook niet van plan om dat te doen. Gewoon, omdat ik al te veel tijd heb moeten verspillen aan het doorworstelen van flutscripties. En wat ik hier over die scriptie heb opgepikt van reaguurders roept bij mij te veel herinneringen op aan die hoogst onaangename ervaringen.
Maar het gewauwel dat jij hier en in het bijzonder in bovengenoemd plempsel - waarin ik trouwens wel je eerste poging om inhoudelijk te worden herken - debiteert, doet me beseffen dat het allemaal nog veel erger had gekund.
Zou kunnen dat je onder invloed van meer dan 0,8 promille was, zoals ik nu. Mon Dieu, zelfs dan!

WirMachenMusik | 07-01-12 | 05:17

@harry pikkel | 07-01-12 | 04:54
Nee, da's niet echt overdreven. Ik heb wel (achteraf) op een hele goede school gezeten en van (achteraf) goede leraren les gehad, ook al waren ze "links". Vooral mijn geschiedenisleraar was een pietlut als het bronnenonderzoek en probleemstelling aankwam. Het maakte hem geen moer uit wat je vond als je het maar kon verdedigen en er literatuur voor had.
Ik heb van hem een 9 gekregen op een werkstuk over Zuid-Afrika dat niet anti-apartheid was. (In een tijd dat Nelson Mandela nog op Robben-eiland zat). Dat zat beter in elkaar dan deze "BA" scriptie.

Stormageddon | 07-01-12 | 05:15

Stormageddon | 07-01-12 | 04:42
Dat is ook weer een beetje overdreven. Als de lat destijds zo hoog lag, dan kan ik niet verklaren hoe 80% van de volksvertegenwoordigers aan zijn of haar diploma is gekomen.

harry pikkel | 07-01-12 | 04:54

@harry pikkel | 07-01-12 | 04:25
Blijkbaar. In mijn tijd moest je er nog echt wat voor doen. Sterker: Als ik deze scriptie op het Atheneum had ingeleverd dan had ik toch heus een onvoldoende gekregen.
En mijn leraren op het VWO destijds waren gehard links kader. Zelfs die hadden dit echt onvoldoende gevonden.

Stormageddon | 07-01-12 | 04:42

En dan wil ik nu graag afsluiten met een muziekje, maar niet voordat ik aan het vorige comment het woord 'mogelijk' heb toegevoegd: www.youtube.com/watch?v=RnW8dmJ0Fl4

harry pikkel | 07-01-12 | 04:30

Dikke bummer... Zwaar zin om na een paar uur gezuip/gedans alle comments te lezen qua deze 'wetenschapper', blijkt 80 % der reacties nog immer te bestaan uit een heftig gedeformeerd & daardoor onleesbaar zooitje vlekletters. Firefox 9.0.1., met/zonder de extensie.
Help.

Ayatollah Oink-Oink | 07-01-12 | 04:29

Sterker nog, deze knakker heeft talent. Maar hij moet zo snel uit de klauwen gered worden van die aan alle kanten incompetente babyboomers.

harry pikkel | 07-01-12 | 04:26

Stormageddon | 07-01-12 | 03:28
Eens, maar jij overschat het niveau van de gemiddelde academische alpha-scriptie. Dit viel nog mee. Deze scriptie was tenminste taalkundig in orde en kende een logische opbouw. Daar scoor je al snel een 8 mee in 2012, een 10 is natuurlijk krankzinnig.

Het niveau is in werkelijkheid nog veel lager dan je denkt. Het is om te janken.

harry pikkel | 07-01-12 | 04:25

@Flodder | 07-01-12 | 03:07
Omdat het precies datgene beoogt en door de beoordeling (ik had het niet meer dan een 5 gegeven) wat het bekritiseert. Polariseren van politieke standpunten en veroordelen van andere gedachten. Thoughtcrime benoemen.

Het is ook een gotspe om een citaat van George Orwell op te nemen als motto en vervolgens met de conclusies te eindigen zoals je doet. Dan heb heb je van Orwell geen ene reet begrepen. Zowel Eric Blair zelf als zijn biograaf Christopher Hitchens draaien zich om in hun graven.

Stormageddon | 07-01-12 | 03:28

Voor dit studentje ligt een scala aan mogelijkheden open bij de sp of gl en misschien zelfs bij Cohen en zijn baantjesjagersclub.
Voor de beoordelaars van dit vodje heb ik niks anders over dan diepe minachting. Door een dergelijk cijfer te geven, wordt maar weer eens benadrukt dat 'ons onderwijs' gedomineerd wordt door linkse leeghoofden die het 'gelijk van links' aan hun kant hebben.
Stel je eens voor: Een dergelijk stuk over de pvda was onmogelijk geweest. Ik heb ooit nog op school geleerd dat de vvd er voor fabrieks- en bankdirecteuren was en de arbeiders zou uitbuiten. Ons onderwijs is als door een kankergezwel verziekt door linkse docenten en auteurs van studiemateriaal.

Anjin Mohammed | 07-01-12 | 03:27

Ok, hij is er toch door. Misschien is de server een beetje moe op dit tijdstip ;)

ijsblok | 07-01-12 | 03:26

Goed, mijn langere versie heeft het helaas niet gehaald (server error? argh). Kort samengevat: Ik mis de discussie waarbij de onderzoeker reflecteerd op zijn eigen onderzoek. Zijn de conclusies honderd procent waar of behoeft het verder onderzoek? Waar zitten de tekortkomingen? Waarom kunnen we dit onderzoek toch nog accepteren, ondanks eventuele tekortkomingen? Wat zijn de aanknopingspunten voor toekomstig onderzoek, en waar dient dan op gelet te worden? Meh..

ijsblok | 07-01-12 | 03:25

Wow. Sorry Joris. Flinke error.

Flodder | 07-01-12 | 03:24

Sommigen kunnen er misschien niet met hun hoofd omheen, maar het ís mogelijk om tegen de islam én Wilders te zijn. Food for thought. Trusten.

Flodder | 07-01-12 | 03:23

Sommigen kunnen er misschien niet met hun hoofd omheen, maar het ís mogelijk om tegen de islam én Wilders te zijn. Food for thought. Trusten.

Flodder | 07-01-12 | 03:19

Sommigen kunnen er misschien niet met hun hoofd omheen, maar het ís mogelijk om tegen de islam én Wilders te zijn. Food for thought. Trusten.

Flodder | 07-01-12 | 03:18

Het gaat hier wel om een Bachelor scriptie. Een 10 vind ik echter misplaatst. Voor zowel mijn eigen Bachelor thesis (8) als Master thesis (komt nog ;) geldt ruwweg dat je een 7 krijgt voor een inhoudelijk onderbouwde en naar reglementen geschreven stuk. Een 8 als je het stuk ook nog eens interessant weet te schrijven en echt de lezer weet te pakken. Een 9 als daarnaast ook nog creativiteit toont in je methodiek en schrijfstijl. Een 10 weet ik niet want die is volgens mij nog nooit gehaald, maar ik denk dat je dan tegen een wetenschappelijke ontdekking aan moet zitten.

Het probleem is dat ik de bronnen nou niet bepaald objectief vind. Er wordt hier teveel gevalideerd en onvoldoende gediskwalificeerd. Het kan simpelweg niet zo zijn dat Paxton de complete waarheid verkondigt, het gebruik maken van wetenschappelijke stukken die Paxton tegenspreken zou het stukken objectiever maken. Uiteraard kun je als onderzoeker aangeven waarom je toch Paxton gebruikt.

Wat dat laatste betreft mis ik toch echt een discussie stuk waar er kritisch op het eigen onderzoek teruggekeken wordt. Wat waren de tekortkomingen? Kun je op basis van een literatuurstudie werkelijk deze conclusie trekken, of is dit meer een indicatie en behoeft het verder onderzoek? Hoe kunnen we, ondanks deze tekortkomingen, toch de nodige inzichten verkrijgen via deze literatuurstudie?

Iedereen mag wat mij betreft zeggen dat hij/zij Wilders een fasist vindt. Ik vind het echter niet goed dat dit onder het mom van wetenschap gebeurt. Ik vond het inhoudelijk daarom een slecht stuk, het is echter wel op een interessante manier geschreven en het weet wel te boeien. een 7 of misschien een 8 tops.

ijsblok | 07-01-12 | 03:17

Sommigen kunnen er misschien niet met hun hoofd omheen, maar het ís mogelijk om tegen de islam én Wilders te zijn. Food for thought. Trusten.

Flodder | 07-01-12 | 03:17

Sommigen kunnen er misschien niet met hun hoofd omheen, maar het ís mogelijk om tegen de islam én Wilders te zijn. Food for thought. Trusten.

Flodder | 07-01-12 | 03:15

Het gaat hier wel om een Bachelor scriptie. Een 10 vind ik echter misplaatst. Voor zowel mijn eigen Bachelor thesis (8) als Master thesis (komt nog ;) geldt ruwweg dat je een 7 krijgt voor een inhoudelijk onderbouwde en naar reglementen geschreven stuk. Een 8 als je het stuk ook nog eens interessant weet te schrijven en echt de lezer weet te pakken. Een 9 als daarnaast ook nog creativiteit toont in je methodiek en schrijfstijl. Een 10 weet ik niet want die is volgens mij nog nooit gehaald, maar ik denk dat je dan tegen een wetenschappelijke ontdekking aan moet zitten.

Het probleem is dat ik de bronnen nou niet bepaald objectief vind. Er wordt hier teveel gevalideerd en onvoldoende gediskwalificeerd. Het kan simpelweg niet zo zijn dat Paxton de complete waarheid verkondigt, het gebruik maken van wetenschappelijke stukken die Paxton tegenspreken zou het stukken objectiever maken. Uiteraard kun je als onderzoeker aangeven waarom je toch Paxton gebruikt.

Wat dat laatste betreft mis ik toch echt een discussie stuk waar er kritisch op het eigen onderzoek teruggekeken wordt. Wat waren de tekortkomingen? Kun je op basis van een literatuurstudie werkelijk deze conclusie trekken, of is dit meer een indicatie en behoeft het verder onderzoek? Hoe kunnen we, ondanks deze tekortkomingen, toch de nodige inzichten verkrijgen via deze literatuurstudie?

Iedereen mag wat mij betreft zeggen dat hij/zij Wilders een fasist vindt. Ik vind het echter niet goed dat dit onder het mom van wetenschap gebeurt. Ik vond het inhoudelijk daarom een slecht stuk, het is echter wel op een interessante manier geschreven en het weet wel te boeien. een 7 of misschien een 8 tops.

ijsblok | 07-01-12 | 03:15

Tis Godverdomme al 3 uur geweest. *duikt mand in* Lees reacties morgen wel.

Flodder | 07-01-12 | 03:13

Het is misschien niet te bevatten voor sommigen hier. Maar je kunt tegen de islam én tegen Wilders zijn. Food for thought. Trusten.

Flodder | 07-01-12 | 03:12

Tis Godverdomme al 3 uur geweest. *duikt mand in* Lees reacties morgen wel.

Flodder | 07-01-12 | 03:08

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 02:38 | + 0 -
Stormageddon | 07-01-12 | 02:39 | + 0 -
You're barking at the wrong tree. Zie mijn eerste reactie van dit topic.
Uiteindelijk gaat het om wat mensen doen. Ik ben geen islamapologeet, al zijn er genoeg gewelddadige directieven (die ook hier gretig worden gequote)uit de koran die anders te interpreteren zijn. Of er staat een zin achter die stelt dat je aangevallen moet worden voordat je daar toe over mag gaan. Helaas is de werkelijkheid dat genoeg fundamentalisten er wel degelijk een legitimatie voor geweld in zien.
Al met al verwacht ik weinig goeds van de islam. En dat is een enorm eufemisme. Dachten we hier van dat godsgezeik af te zijn. Krijgen we van doen met andere dogmatische mafkezen die menen de regels van hun maangodje of profeet te moeten opleggen, of de eer van die fantasiefiguren met geweld te verdedigen. Van Gogh is vermoord omdat hij de profeet beledigde. Waanzin ten top.
Wilders zie ik echter totaal niet als constructief in deze problematiek. Eerder deconstructief met zijn totale oorlogen gedachtegoed en paranoïde complottheorieën. Theorieën die - ik stel het nog maar eens, al is het maar om de pvv-fanboys hier op de kast te jagen - Breivik mede inspireerde om een slachting aan te brengen onder de 'linkse elite'.
O ja, over constructief gesproken, Stormageddon. Je stelt in Stormageddon | 07-01-12 | 02:24 | + 1 - dat de scriptie contraproductief is. Contraproductief waaraan?

Flodder | 07-01-12 | 03:07

@Flodder | 07-01-12 | 02:14
Alle drie (vier) de stellingen zijn aantoonbaar waar, behalve misschien dat Mohammed een enge duivel was. Dat is een normatieve, interpretatieve stelling. Als je gelooft in de sprookjes en leerstellingen van de koran en hadith als absolute waarheid dan is dat het enige dat betwistbaar is.

Maar zelfs een serieuze onderzoeker van koran en hadith kan weinig anders dan concluderen dat de zuivere islam pleit, en zijn aanhangers laat strijden voor een wereldwijde totalitaire, theocratische bestuursvorm waarin niet-moslims (vul daarvoor in: "niet-Ariërs" om de vergelijking met Mein Kampf gestand te doen) tweederangs burgers zijn. Of je dat dan fascistisch noemt, tja... dat is een vergelijking die ik niet zinvol vind. Fascisme is nog erg mild als ideologie vergeleken bij de islam, maar het is voor de westerse Europeaan eigenlijk het enige duidelijke referentiekader.

Het is ook waar dat Mohammed huwde met Aïsha op haar 9e en waarschijnlijk het huwelijk consumeerde op haar 12e. Dat staat gewoon geschreven. Als een Marokkaanse imam dat preekt en als voorbeeld stelt voor de ware moslim dan heeft hij gelijk. Het staat er, het leven van Mohammed is de ware weg, hij was de zuiverste mens ooit, zijn voorbeeld dient opgevolgd; dat leert de islam. De tegenstanders van de islam verzinnen dat niet. Islamcritici toveren dat niet uit het niets tevoorschijn.

Stormageddon | 07-01-12 | 02:39

Flodder | 07-01-12 | 02:06 |
Laat Wilders' politiek er een zijn van extreem vijanddenken, wat zegt dat over de pretenties van de Islam, of liever gezegd van degenen die de islam gebruiken dan wel misbruiken? Wilders is één figuur, één gisse jongen, de Islam is een eeuwenoud uitgekristalliseerd goed geölied systeem dat niet door één gisse jongen maar door talloze gisse jongens, talloze menners aangewend kan worden om positie in te nemen.
We kunnen Wilders ontmaskeren als een rabiate fascist, maar hebben we dan een heldere kijk op de islam? Ik denk het niet.
Wilders is een overgangsfiguur, met de Islam zijn we nog wel even zoet.

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 02:38

impure_element | 07-01-12 | 02:27
Ja, dat is inderdaad een verschil, en ik vind het daarnaast ook een zeer goed gestructureerd stuk wat snel leest, maar ik had graag gezien dat hij een theorie tegenover Paxton stelt en dan uitlegt waarom hij de visie van Paxton beter vindt. Nu is het een invuloefening.

websenior | 07-01-12 | 02:34

Heeft dan niemand van jullie simpele zielen door dat het slechts een bachelor scriptie betreft? Oftewel een literatuuronderzoek. Niets meer dan dat.

impure_element | 07-01-12 | 02:27

@Flodder | 07-01-12 | 02:06
Alle politieke partijen hanteren vijanddenken. Dat is de raison d'être van politieke partijen. Zonder vijanddenken zijn er helemaal geen politieke partijen nodig, sterker nog: dan waren ze er niet eens. Wat er in het geval van de PVV extreem aan is ontgaat me.
Ik vind het vijanddenken van de PvdA, GL of de SP intrinsiek niet minder gevaarlijk dan dat van de SGP, VVD of PVV. Waarom iemand (laat staan een student die zich voor het politieke karretje van zijn docenten en professoren laat spannen) zich maar op 1 partij richt ontgaat me.

De werkelijke interessante, wetenschappelijke vraag is of de wijze van staatsinrichting en bestuur aansluit op de eisen van de moderne tijd en de wensen van de bevolking; en of politieke partijen en vierjaarlijkse wel het juiste instrument zijn om het bestuur te vormen en te leiden. Dat zou een uitdagend onderwerp zijn.

Het classificeren van 21e-eeuwse politieke bewegingen in strakke, 20e-eeuwse ideologische terminologieën is ten eerste zinloos, ten tweede weinig academisch, ten derde polariserend en contraproductief. Wat Blommaert en De Ruiter beogen is een "intellectuele elite" (en beide termen moeten met een enorme hoop zout worden genomen) te vormen tegen het "gevaar" dat zij geïdentificeerd hebben, waarvan zijzelf dan vanzelfsprekend de voorhoede zijn.

De ironie wil dat zij zelf daarmee de "handleiding" van Paxton van het fascisme volgen. Ik vraag me af of ze dat zelf doorhebben. Ik denk het niet. Ze lijken me niet al te nozel.

Stormageddon | 07-01-12 | 02:24

De waarheid beschrijven hoeft niet moeilijk te zijn.
Geerdolf Withlers geeft alle voeding zelf om met waarheidberusting te kunnen en mogen spreken dat hij fascistisch is. Moet ik er nog bij vertellen dat Withlers meer van het gedachtegoed verkondigd van ene Adolf Hitler (rascist) dan van Musolini (fascist).
Ach, laat ook maar, dat doet Geerdolf Withlers zelf wel.....

intimidantus | 07-01-12 | 02:18

papadiva | 07-01-12 | 02:09 | + 0 -
Ja, het kan allemaal veel bondiger.
Wilders' scriptie:
De islam is een fascistische ideologie, de Koran is Mein Kampf en Mohammed is een enge duivel, en o ja, ook nog een pedo.

Flodder | 07-01-12 | 02:14

-weggejorist-

papadiva | 07-01-12 | 02:09

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 01:57 | + 0 -
Ja, we hebben toch woorden nodig om de boel te duiden, maar ik deel je mening dat Paxtons analyse beperkingen kent en de semantische discussies over 'fascisme' niet echt ergens toe leiden. Ach, vermakelijk is het wel.
Ik vind Wilders' politiek er een van extreem vijanddenken. Of dat het stempel fascistisch verdient... Tja? Iemand zou er eens een scriptie aan moeten wijden.

Flodder | 07-01-12 | 02:06

@vip33
Het is vrij duidelijk wat dit is. Een uit de hand gelopen circle jerk van de betrokken docenten. Die hadden niet verwacht dat hun luide klaarkomen over de scriptie van deze jongeman door de media opgepakt zou worden...

Merkava | 07-01-12 | 01:58

Flodder | 07-01-12 | 01:46 |
De kritiek op Paxton is dat hij niet verder komt dan het inventariseren van wat in het verleden als fascistisch is bestempeld en daar 'iets' uit distilleren dat als generiek voor 'het fascisme' geldt. Daar schieten we niet veel mee op denk ik. Of de visie van Wilders op de wereld hout snijdt is wat mij betreft een geheel andere kwestie. Ik denk dat die visie helemaal geen hout snijdt, nee, maar dat is een ander verhaal.

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 01:57

vip33 | 07-01-12 | 01:50 | + 0 -
Fijn voor je. Haal jij de Wikipedia er maar bij en baseer daar je argumenten op om een scriptie - die je niet gelezen hebt - op fouten te wijzen. Daar viel ik over. Niet over dat je vindt dat een scriptie geen 10 kan krijgen (en zeker deze niet), daar ben ik het namelijk mee eens.

Flodder | 07-01-12 | 01:57

@Flodder... aan jou mening hecht ik geen waarde.
Ik kreeg destijds een 9 voor m'n scriptie, een 10 werd nooit gegeven. De reden: er is altijd iets dat beter kan. Door hier een 10 te geven, roep je wel wat over je af. Die scriptie gaat onder het vergrootglas. En dan over een onderwerp waar de beide beoordelaars een duidelijke (voorgenomen) mening over hebben. Destijds had ik een 3e beoordelaar, iemand die niet aan de school verbonden was. Dit is geen zuivere boel.

vip33 | 07-01-12 | 01:50

Een 6 voor de moeite en een doorverwijskaartje dat kan ie krijgen!

Fukc | 07-01-12 | 01:50

Merkava | 07-01-12 | 01:47 | + 0 -
Ja, vanaf toen was ie mij helemaal kwijt. Dat was echt kul van de bovenste plank.

Flodder | 07-01-12 | 01:48

Het moet niet gekker worden! Even buiten beschouwing houden of ie gelijk heeft of niet. Maar ik zie weinig onderzoek. Waarom heeft ie eigenlijk de PVV gekozen? Doe dan ook alle andere partijen, dan kun je tenminste vergelijkingen maken.. Maar het blijft een, eigen, mening.

Henkie Spermatankie je bent een loesoe of hoe zeggen onze allochtone medelanders dat ook al weer zo mooi?

Fukc | 07-01-12 | 01:48

@ mijzelf Schoorsteenveger | 07-01-12 | 01:41 |
Roemer? WTF! Roemer = Riemen.

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 01:48

De beredenering dat iemand die erkent dat rassen bestaan en racist is, is volslagen idioot en academisch denken onwaardig. Een racist is iemand die negatieve eigenschappen toekent aan anderen op basis van uiterlijke verschillen.

Merkava | 07-01-12 | 01:47

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 01:41 | + -1 -
Die 10 is ontiegelijke poep. Dat zal ieder weldenkend mens beamen. Overigens zit er best wel nuance in die scriptie. Een fascistische beweging leiden maakt je nog geen Hitler, et cetera. Velen gaan daar weer aan voorbij. En ja, het woord fascisme is nogal beladen, de politiek die Wilders erop na houdt ook.

Flodder | 07-01-12 | 01:46

Flodder | 07-01-12 | 01:29 |
Als het over academisch briljante scripties gaat die een 10 hebben gekregen hebben we het volgens mij over nuance of over de pretentie nuance aan te brengen, niet? Nuance die ook door figuren als Roemer wordt gesuggereerd. Het plebs dat op de PVV stemt is nuance vreemd, zo moeten wij snappen, maar de academici brengen die nuance opnieuw aan, toch?

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 01:41

@JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 01:23
Terrorist Breivik gebruikte in z'n pamflet teksten van diverse Amerikaanse denkers, pleegde plagiaat.

drs.Nee | 07-01-12 | 01:40

Dat fop studentje is natuurlijk nog nooit in de grote stad geweest.

Amsterdam Hustler | 07-01-12 | 01:32

vip33 | 07-01-12 | 01:24 | + 1 -
Jij hebt duidelijk de scriptie niet gelezen.

Flodder | 07-01-12 | 01:31

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 01:22 | + 0 -
Ik vrees dat niet iedereen die nuance kan opbrengen. *zichzelf een schouderklopje zou geven als ik dat niet achterlijk sneu zou vinden*
JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 01:23 | + 0 -
"Ook de PVV en haar aanhangers hebben nooit het lot van de Nederlandse rechtstaat verbonden met het Wildersproces."
Dat is dus feitelijk onjuist. Daarbij doe ik helemaal niet of jij een mening bent toegedaan. Die conclusie trek je helemaal zelf.
Oorlogsretoriek gebruiken icm bizarre complottheorieen over linkse elites die een Eurabie willen stichten waarin de Sharia zal gelden. Als je daar in gelooft, ben je onderhand moreel verplicht om wapens op te pakken. Dus laat dat zogenaamde belerende toontje over fatsoen maar achterwege. Dat is echt een gotspe.

Flodder | 07-01-12 | 01:29

SamKoeman | 07-01-12 | 01:22 |
Een valide argument in de discussie. Destijds zijn er talloze stemmen geweest die waarschuwden tegen Hitler. Volgens het Paxton-schema zouden dat allemaal rabiate fascisten zijn geweest.

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 01:26

Dus de PVV is een fascistische partij en Wilders is een fascist, aldus de final conclusion.
Hmmm als ik de Wikipedia erbij haal loopt t zo'n beetje bij alle definities spaak. De belangrijkste is toch wel... "Het fascisme vereert machtsvertoon en het gebruik van geweld" Individuele PVV'ers in de huiselijke sfeer, misschien ja. Als partij en de persoon Geert Wilders... duidelijk NEE.
Hoe kan zo'n stuk een 10 krijgen ?? Ze mogen die hele faculteit daar wel opdoeken.

vip33 | 07-01-12 | 01:24

Wat ik er nog aan toe wilde voegen: Henk Bovekerk schrijft dat Wilders in 'stage three' is van het fascisme. Hitler en Mussolini waren in 'stage five'. Om maar met Van Jole te spreken: "Het één beweren is het ander impliceren." Je mag toch hopen dat er geen gek is die daadwerkelijk gelooft dat er nu een fascist á la Mussolini of Hitler is opgestaan, die vermoord moet worden voordat hij 'stage five' bereikt.

SamKoeman | 07-01-12 | 01:24

Flodder | 07-01-12 | 01:04 | + -1 - Het verschil (en dit is een ZEER belangrijk verschil) is dat Wilders nooit heeft opgeroepen tot geweld überhaupt, en dus ook niet tegen socialisten en moslims, en ze ook nooit üntermenschen heeft genoemd, in de Koran staat echter dat moslims ongelovigen moeten beoorlogen tot het einde. Voorbeeld (ik hou er niet van om "heilige" boeken te citeren, dus dit is het enige voorbeeld dat je krijgt, je kan er zelf meer opzoeken.) Soera 8: 12-1
Toen uw Heer aan de engelen openbaarde: “Ik ben met u; versterkt de gelovigen. Ik boezem ontzag in de harten der ongelovigen. Slaat daarom hun hoofd af en slaat alle toppen van hun vingers af.”
Flodder | 07-01-12 | 01:06 | + -1 -
Je doet alsof ik een mening ben toegedaan, ik zeg dat dit niet waar is en je noemt mij een doofus. Ook de PVV en haar aanhangers hebben nooit het lot van de Nederlandse rechtstaat verbonden met het Wildersproces.
Hier laat ik het bij, iemand die Wilders verantwoordelijk houdt voor de moorden gepleegd door Anders Breivik, en dit vol blijft houden en zelfs vergelijkingen gaat treffen tussen moslimterrorisme door de Koran/Imam en Breivik (zgn.) door Wilders, daarvan zeg ik: gedraag je.

JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 01:23

Flodder | 07-01-12 | 01:16 |
Nou, als de discussie rond wat fascisme is en wat geen fascisme is leidt tot de bereidheid om de keerzijde van de medaille eens net zo nauwkeurig te bekijken, dan is het wat mij betreft pure, pure winst!!

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 01:22

Is het fascistisch om tegen een totalitaire ideologie zoals de Islam te zijn? De auteur gaat niet of nauwelijks in op de vraag of de kritiek op islam terecht is. Waar hij dat wel doet is zijn argument redelijk gemakkelijk onderuit te halen. In Bovekerks verdediging dat democratie en islam wel samengaan wijst hij naar Turkije. Turkije is een land dat seculier is geworden met splitsing van geloof en staat door de islamcriticus Atatürk. Bovekerk gaat voorbij aan landen als Iran. Had Henk Bovekerk gekeken naar het waarheidsgehalte van Wilders' uitlatingen, dan was deze studie beter uit de verf gekomen. Maar het had ongetwijfeld ook tot een andere conclusie geleid.

SamKoeman | 07-01-12 | 01:22

Benieuwd wanneer de geesten rijp genoeg zijn voor een eindoplossing van het islam-probleem.. Overigens hoop ik net zozeer niet dat er een geest rijp genoeg wordt om Wilders als Het Probleem te zien en hem uit te schakelen. Die medaille heeft twee kanten, dat geef ik grif toe.

Flodder | 07-01-12 | 01:16

Met zoveel quote in je scriptie kan het niet veel goeds qua inhoud hebben ... Maar ik ben dan ook wetenschappelijke teksten gewend die wat meer inhoud hebben.

Con | 07-01-12 | 01:14

Nee, Wilders is helemaal niet van het haatzaaien en apocalyptische doemscenarios schetsen die enkel te voorkomen zijn door de islam weg te vagen en ons terug achter de dijken te trekken. Ook goed, slaap lekker.

Flodder | 07-01-12 | 01:13

JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 01:01 | + 0 -
Jij hebt het niet gezegd. Wilders, doofus. En vele PVV-sympathisanten met hem. Lezen aub.

Flodder | 07-01-12 | 01:06

Zij is zei

Flodder | 07-01-12 | 01:05

JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 00:54 | + 1 -
Geldt dit dan ook voor moslims die aanslagen plegen? Het zegt nogal wat als zo'n leipo door jouw woorden is geïnspireerd. De hetzte die Wilders' PVV voeren tegen de zogenaamde 'linkse elites' heeft bizarre vormen aangenomen.
Uit de Pers:
Net als in de rest van Europa vechten elites in Nederland een ‘totale oorlog’ uit met de bevolking, meent PVV-leider Geert Wilders.
.
Er is in Nederland een oorlog gaande, taxeert Geert Wilders, en de rechtszaak tegen hem maakt daar deel van uit.
.
Joh, over oorlog reppen, totale oorlog nog wel (wie zij dat ook alweer) en het gek vinden als mensen de wapenen oppakken en tot geweld over gaan. Dat heb ik Roemer nog niet horen zeggen.

Flodder | 07-01-12 | 01:04

@Flodder | 07-01-12 | 00:50 | + 0 -. "Overigens is de rechterlijke macht alleen belangrijk en te vertrouwen als het een uitspraak doet in het voordeel van Wilders." DONT KNOW IF TROLL OR JUST STUPID. Je hebt mij nooit horen zeggen dat de rechterlijke macht onbelangrijk (ik ben rechtenstudent, trouwens.) of niet te vertrouwen is (Nederland heeft relatief weinig corruptie). Dat je mij die woorden in de mond legt zegt meer wat over jouw neiging tot het verklaren van "guilty-by-association" (ik merkte het ook al bij de link die je legde tussen Anders Behring Breivik en Geert Wilders). Ik wist vanaf het begin dat Wilders vrijgesproken zou worden. Met mij ook raadsheren van Gerechtshoven en professors (en nee ik studeer niet in Tilburg ;).

JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 01:01

Niet bepaald een tactische reactie van Wilders. Generaliserend reageren.
Whydis | 06-01-12 | 20:24 | + -15 -
Het past precies in de analyse van de scriptie. The irony.

Flodder | 07-01-12 | 01:00

Flodder | 07-01-12 | 00:44 | + -2 -. "Een massamoordenaar haalde hem laatst nog 30 keer aan in zijn manifest voordat hij aan het moorden sloeg."
FLODDER, WHY U TROLL SO HARD?

Roemer: "als er morgen een moordenaar opstaat die mijn woorden gebruikt, ben ik daar dan ook verantwoordelijk voor?" (bron: www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/artic... ). Tsja Emile, volgens Flodder wel.

JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 00:54

JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 00:37 |
Juistem! Wat gekke Henkie bereikt is dat we verder kijken dan enkel de PVV. Het Paxton-schema is waarschijnlijk een geschenk uit de hemel! Nog even en weet ik niet welke groepering voldoet aan de criteria.

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 00:53

"Loose any sleep" = "Lose any sleep"

"securing it twenty-four" = "securing twenty-four"

Maar het Engels is in het algemeen erg goed. Ik zou blij zijn als mijn Nederlands net zo goed is :)

RyanNL | 07-01-12 | 00:52

JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 00:38 | + 1 -
Overigens is de rechterlijke macht alleen belangrijk en te vertrouwen als het een uitspraak doet in het voordeel van Wilders. Anders was het het einde van de rechtsstaat geweest volgens de PVV. Ik weet niet hoe je dat wil kwalificeren. Fascistisch? Maar achterlijk en gevaarlijk is het wel.

Flodder | 07-01-12 | 00:50

JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 00:38 | + 0 -
Wilders zaait haat. Zonder twijfel. Een massamoordenaar haalde hem laatst nog 30 keer aan in zijn manifest voordat hij aan het moorden sloeg. Ik hou vertrouwen in de democratie en het gezonde verstand van de mens, tegen beter weten in waarschijnlijk. In die zin wil ik ook niet dat het strafbaar zou moeten zijn. Maar dat Wilders grof generaliseert in zijn kruistocht tegen de islam is overduidelijk. Genoeg gekken die er gevoelig voor zijn. Zie een Breivik. Die ging helemaal op in de paranoide complottherorieen a la Eurabie van Bosma en consorten. De strijd tegen de linkse elite, die verderfelijke marxisten. Wilders speelt met vuur. En dat weet hij donders goed.

Flodder | 07-01-12 | 00:44

@Flodder | 07-01-12 | 00:37 | + 0 - De Rechtbank Amsterdam heeft Wilders in het Proces van de Vrijheid vrijgesproken van haatzaaien en groepsbelediging, en het OM wilde niet eens vervolgen. Maar jij weet het natuurlijk beter!

JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 00:38

Voor iedereen die zegt dat er slechts kritiek is op dit "acedemisch briljante" proefschrift omdat men geen kritiek op de PVV duldt: laten we de definitie van Paxton (waarvan Henk zegt dat de definitie van Riemen hieraan voldoet!) gewoon eens toepassen op de PVV:
"Paxton defined fascism as “a form of political behavior marked by obsessive preoccupation with
community decline, humiliation, or victimhood and by compensatory cults of unity, energy, and purity, in which a mass-based party of committed nationalist militants, working in uneasy but effective collaboration with traditional elites, abandons democratic liberties and pursues with redemptive
violence and without ethical or legal restraints goals of internal cleansing and external expansion” (p. 218)."

1. "obsessive preoccupation with community decline", de schrijver lijkt aan te nemen dat men hier al aan voldoet zodra er op de situatie Utrecht/Wolfsen wordt gewezen. Ik denk dat je de lat toch echt wat hoger moet leggen.
2. "compensatory cults of unity, energy, and purity", ik heb de PVV het nooit horen hebben over purity (raszuiverheid), er is al helemaal geen sprake van cults (in de zin van de Hitlerjugend of de SS). De PVV is juist tegen eenheidscults, men kan geen lid worden van de partij of een jongerenvereniging.
3. "mass-based party of committed nationalist militants," nationalistische militanten? De animal-cops, zeker! U
4. "working in uneasy but effective collaboration with traditional elites," De PVV heeft een hekel aan de "grachtengordel-elite". De VVD is niet de traditionele elite, voor het eerst in zeer lange tijd eerste geworden in de verkiezingen. De Koningin heeft nog meer macht, en linkse partijen hebben vaker in de Regering (en de Koningin zit in de Regering) gezeten dan de VVD.
5. "abandons democratic liberties" zoals de vrijheid van meningsuiting? Volgens mij heeft de Rechtbank Amsterdam het tegendeel bewezen in het Wilders-proces, dat is aangespannen na een aangifte door o.a. een GroenLinks lijsttrekker.
6. "pursues with redemptive violence and without ethical or legal restraints goals of internal cleansing and external expansion" Redemptive violence? Als je het afschaffen van kunstsubsidies ziet als geweld, dan ja. Lack of ethical or legal restraints? Nogmaals: de Rechtbank Amsterdam heeft in het Wildersproces al bewezen dat Wilders nooit over de grenzen van de wet heen is gegaan met zijn uitspraken. Bovendien is de PVV een partij die gewoon op basis van de Kieswet op de Kieslijst is geplaatst, niets illegaals of onethisch aan. Internal cleansing? Really? Etnische zuiveringen? Volgens mij zijn het eerder de islamisten die Israël van de kaart willen vegen die zich daar schuldig aan maken. External expansion, dan? Wil Wilders lebensraum, Sudetenland, Polen? Bij mijn weten niet.

Zelfs een vluchtige lezing onthult dat de definitie van Paxton voor een heel ander soort regime geldt dan voor de PVV. Stichting Wakker Dier en dierenactivisten voldoen nog eerder aan deze definitie dan de PVV. Als dit academisch briljant is dan stop ik nu met mijn studie en begin ik aan de KUT.

JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 00:37

Staan wel ware dingen in die scriptie, maar een 10 is van de zotte. Wilders is een haatzaaiende idioot, maar die islam is ook een intolerant kudtgeloof. Ze verdienen elkaar. Helaas zitten wij met de ellende opgescheept.

Flodder | 07-01-12 | 00:37

@JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 00:19
-
Excuus, mijn reaguursel maken nam enige tijd in beslag, heb daardoor uw eerdere commentaar niet opgemeerkt.

azoturie | 07-01-12 | 00:35

Gewoon doorlopen, mensen!
-
Henk is afgestudeerd onder de te bewieroken auspiciën van zijne doorluchtigheid Jan Jaap de Ruiter (applaus, bazuinen, klaroengeschal)
-
het vleesgeworden bewijs van het gegeven dat Stapel niet de enige Stapelaar is in Tilburg.
-
Het is om te jánken. Dit schotschrift moet een scriptie op universitair niveau voorstellen? De geest van Diederik waart in Tilburg nog volop door de gangen.
-
Nederland kennisland.

azoturie | 07-01-12 | 00:32

@JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 00:03
Hij verwees naar de publieke lezing van Riemen op Lowlands zonder erbij te vermelden dat dat muziekfestival misbruikt werd voor politieke doeleinden en de organisatie zich eerder schuldig had gemaakt aan verboden onderscheid op basis van nationaliteit of ras.
www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenland/articl...


Ook deze mensen speelden het spelletje mee. Bang om gedumpt te worden. Over fascisme gesproken.
bit.ly/x2OaPl

drs.Nee | 07-01-12 | 00:24

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:11 |
Dat is ook de kritiek op Paxton, dat hij het verdomt om een definitie te geven.
Henkie vindt die negen 'passions' en die vijf stadia natuurlijk erg handig om Wilders aan af te meten, maar hij heeft zich totaal niet afgevraagd of het staketsel dat Paxton rond het begrip fascisme heeft opgericht stevig genoeg is. Hij is blij als een kind dat hij dankzij Paxton de PVV als fascistisch kan bestempelen en jan Jaap is nóg blijer. Maar het is slechts het Paxton-stempel.

Schoorsteenveger | 07-01-12 | 00:21

Dan sluit ik nu af met de namen, voor het geschiedenisboekje:
Henk Bovekerk, de student die concludeert: "4. The PVV is a fascist party and its leader Geert Wilders is a fascist."
De begeleider van Henk Bovekerk? "Bovekerk werd voor zijn scriptie begeleid door arabist Jan Jaap de Ruijter, een PVV-criticus." (bron: www.joop.nl/leven/detail/artikel/pvv_i... )
De professor die Henk Bovekerk een 10 gaf? Directeur van Babylon, Center for the Study of the Multicultural Society Jan Blommaert. Een PVV-criticus (bron: "Het feit dat ik Rob Riemen steun in zijn omschrijving van Wilders als fascist begint misschien wat begrijpelijker te worden." www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/12... )
De bron die de student aanhaalt? Jan Blommaert.
Nog een bron die de student aanhaalt? Rob Riemen?
Wie is Rob Riemen? "Rob Riemen, een van de felste bestrijders van de PVV".

Het gaat hier dus om een PVV-kritische scriptie. Die begeleidt en beoordeelt wordt door PVV-critici, gebruikmakend van bronnen van bestrijders van de PVV en de beoordelaar, die dus PVV criticus is. Versassend genoeg krijgt de scriptie een 10.

Reactie van de arabist cq. begeleider op de mediaandacht: "Ik zeg t nog n keer: de scriptie is academisch briljant". Als dit doorgaat voor academisch briljant op de KUT dan neem ik mijn eerdere woorden terug, niet de studie, maar de universiteit moet worden afgeschaft!

JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 00:19

Met een 6je voor de moeite had geen mens van dit proefschrift gehoord, anyways: Nederland blijkt wel almaar slimmer te worden...

Strangetown | 07-01-12 | 00:18

@ redactie GS: zo'n 500+ post item is niet te scrollen met een iPad

deropofderonder | 07-01-12 | 00:13

Check even de bronverwijzing van het stuk, hierin staat Dumpert in opgenomen. Als ik de conclusie lees, begrijp ik hoe de student eea onderbouwt heeft. Nadeel is wel dat de gehanteerde definitie van fascisme geen echte harde definitie is, maar meer de ontwikkelingsstadia beschrijven van fascisme. Ik vraag mij dus af of de PVV een false-positive kan zijn. Of toch gewoon een moderne fascistische bende waar inderdaad 1 mijnheer de baas is?

deropofderonder | 07-01-12 | 00:08

@smoelwerk | 06-01-12 | 23:39 | + 0 -
Oh, hij gebruikt Dumpert als bron, in plaats van de Handelingen van de Tweede Kamer, waarvan je zeker weet dat er niet in is geknipt e.d.? En zoals ik eerder al heb aangestipt gebruikt hij Rob Riemen als "bron", en een haatspeech van Rob Riemen, daar wordt zelfs een hele kop aan gewijd. Ik ben zelf student, aan een Universiteit, nee geen Katholieke. Dit vodje verdient niet eens het woord scriptie. Als dit de culminatie is van wat deze student gedurende drie jaar heeft onderzocht moet die opleiding per direct afgeschaft worden.

Over brongebruik is overigens al eerder het een en ander gezegd:

Kijk eens naar de literatuurlijst: alleen Paxton is academisch relevant, OK eventueel met de boeken van Riemen en Blommaert.
websenior | 06-01-12 | 22:23
Blommaert is de professor in kwestie,... Hij duwt zijn eigen mening door via de mond van een student. Dat is toch academische incest ofzo?

Dus men houdt Paxton over, want Riemens boekjes kan je moeilijk bronnen noemen. Paxton wordt er met de haren bijgesleept en zijn criteria worden verkeerd toegepast. Nergens wordt er enige uitleg gegeven over waarom de PVV aan een bepaald criterium voldoen. Als ik zoek op 'racism', een term die vaak in de criteria voorkomt, komt het zeventien keer voor in de scriptie. goo.gl/KM2pK Niet één keer wordt er uitgelegd wat er precies RACISTISCH is aan de PVV. Er wordt gewinkeld in criteria voor fascisme, enkel en alleen om Wilders in de definitie te kunnen proppen. Criteria als die van Riemen zijn speciaal ontwikkeld om Wilders als fascist te kunnen afschilderen.

Als je politiek wil bedrijven, prima, maar misbruik daar niet het academisch systeem voor. Ik ben er niet voor om de student te schorsen, want als ik zou weten dat ik voor een vodje dat inspeelt op de gevoelens van de professor een 10 zou krijgen zou ik het ook doen. Dit stuk gaat niet over Henk Bovekerk, maar over Jan Blommaert.

"Jan Blommaert is Hoogleraar Taal, Cultuur en Globalisering aan de Universiteit van Tilburg, en Directeur van Babylon, Center for the Study of the Multicultural Society aan dezelfde universiteit."

Prof. Jan Blommaert: "Het feit dat ik Rob Riemen steun in zijn omschrijving van Wilders als fascist begint misschien wat begrijpelijker te worden." Nee, Jan. De reden dat deze student een 10 heeft gekregen begint misschien wat begrijpelijker te worden.

Dan sluit ik af met een samenvatting van de fraude die een ieder nu zelf kan constateren.
Henk citeert slechts Riemen, waar Blommaert reeds 22 december heeft aangegeven dat hij met hem op één lijn staat.

JAN BLOMMAERT HEEFT EEN STUDENT DIE JAN BLOMMAERT ALS BRON GEBRUIKTE EEN 10 GEGEVEN.
JAN BLOMMAERT HEEFT MEEGEWERKT AAN ACADEMISCHE FRAUDE.
JAN BLOMMAERT IS DE NIEUWE DIEDERIK STAPEL.
JAN BLOMMAERT MOET ONTSLAGEN WORDEN.

En, om in de stijl van de scriptie te blijven:
JAN BLOMMAERT IS EEN FACULTEITFASCIST!

JaNeeTochNietDan? | 07-01-12 | 00:03

Heren, Dames, het was me een eer om met u te discussiëren, maar ook ik ga maar eens Mr. Rain verblijden met mijn aanwezigheid.

RedRain | 06-01-12 | 23:59

... en bevooroordeeld gelezen!

Eelcontrast | 06-01-12 | 23:58

"Wilders does not provide any numbers specifying how often the Qur’an is abused in this way and where, making it not only a soft statement but also an empty one.".
Moonwarrior | 06-01-12 | 23:45
Inderdaad, zou je niet precies tellen hoeveel mensen aan het kromzwaard van de islam geregen zijn, het zal het zwaard niet minder scherp maken.
Maar goed, er zijn genoeg mensen die meer duidelijkheid kunnen verschaffen in hoe, met welke islamitische voorschriften en welke Koranversen hierbij ondersteunend bestaande de islam, Koran en Allah (hij die door moet gaan voor God) misbruikt werden en worden, al zal de een een heel andere definitie hanteren voor misbruik in deze dan de ander.

ZSU-23-4 | 06-01-12 | 23:57

Een scriptie gebaseerd op het samenvatten van twee boeken: dat van ene Paxton uit 2004 en dat van Riemer uit 2010 (die overigens Paxton als hoofdbron copypaste, althans zo impliceert Bovekerk zelf) - dus eigenlijk is er maar sprake van één bron die Bovekerk gebruikt (citeert eigenlijk). Vervolgens noemt Bovekerk in zijn scriptie Turkije een voorbeeld van democratie op een wijze die elke echte fascist (quod nomen!) zal herkennen, namelijk door het bij een opmerking te laten en niets toe te lichten. Ik stel dat Turkije hard op weg is te bewijzen dat een democratie voor meer moet staan dan alleen het feit dat er verkiezingen zijn in een land waar burgers aan deel kunnen nemen. Iets met een rechtstaat of zo ... Ook is Wilders een racist omdat hij ergens heeft gezegd dat alle rassen welkom zijn in Nederland - en dan ben je een racist volgens Bovekerk, want als je spreekt van rassen ben je al een racist. Wilders had, volgens Bovekerk, eigenlijk moeten zeggen dat alle homo Sapiens Sapiensis welkom waren in Nederland. Ten laatste merkt hij ook nog op dat militante taal leidt tot militante daden (zie Breivik, zegt hij hier). Kennelijk is dit een wetenschappelijke uitspraak, terwijl de uitspraak dat gewelddadige videogames leiden tot gewelddadig gedrag door wetenschappelijk onderzoek tot quatsch is gebombardeerd. Causale verbanden zijn er kennelijk voor Bovekerk ook om te leggen, wanneer het hem uitkomt. Als hij echt een 10 als cijfer heeft gescoord voor deze scriptie, dan hebben de beoordelaars het of niet gelezen of bevoordeeld gelezen.

Eelcontrast | 06-01-12 | 23:56

De nieuwe fascisten zullen zich anti-fascisten noemen.

Hoe waar dus...

La Bailaora | 06-01-12 | 23:56

+1@smoelwerk | 06-01-12 | 23:54
Truste, smoelwerk. CYA
*out*

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:55

@Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:41

Je bezorgT me in ieder geval een leuke avond. Jammer dat ik nog andere plannen heb. ;) Wel leuk wat jij allemaal beweerT. C'est ça pour aujourd'hui, une femme m'attend. Slaap lekker, erudiete en welbespraakte Lewis Lewinsky.

smoelwerk | 06-01-12 | 23:54

Het begon aardig, maar vanaf pagina 30 zakt het hele verhaal in als een soufflé. Jammer. Ik had gehoopt dat er een steekhoudende finale zou komen, maar het kwam niet verder dan een schrale invuloefening. Het bizarre aan dit onderwerp is natuurlijk vooral het feit dat hier een 10 voor is gegeven. Uitmuntend was het allerminst.

President Babboe Bab | 06-01-12 | 23:53

@Bertus Betonsloper | 06-01-12 | 23:48
Thanx, Bertus, hooggeleerde Betonsloper.

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:50

Overigens kudos aan Bovekerk dat hij het falen van het onderwijs in Nederland in het algemeen aan het licht brengt (na de middelbare scholen en HBOs nu ook het WO) en in ieder geval op GeenStijl een discussie op gang brengt over waar een academische solide werk aan zou moeten voldoen.

RedRain | 06-01-12 | 23:49

Wilders twittert ook elke scheet. Wat een faalpoliticus.

Hölzenbein | 06-01-12 | 23:49

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:11
.
Helder voorbeeld. Of zoals De Ruiter het in jouw geval waarschijnlijk nooit zou verwoorden: 'briljant'. Mooi draadje geworden verder... in de hoop dat het muisje in Tiburg nog een flinke staart mag krijgen.
.
*plop*

Bertus Betonsloper | 06-01-12 | 23:48

Los van de vorm, oftewel of het artikel goed in elkaar steekt, zegt het geven van een 10 ook wel iets over de inhoud, ofwel de mening die men hier voor feitelijk door wil laten gaan. Een 10 staat voor perfect, dus nou weet ik niet wat de criteria zijn voor perfectie daar in Tilburg, maar de indruk zou weleens kunnen ontstaan (bij sommige mensen die wetenschap en wetenschappelijke bevindingen zeer serieus nemen als zijnde de absolute waarheid) dat de in het artikel geventileerde mening ongeveer gelijk staat aan de mening zoals geventileerd door moslim over "de absolute waarheid die Allah geopenbaard" heeft aan de profeet Mohammed (NSFW).
Probeert Tilburg hier nu een leuk artikel in de publiciteit te zetten of proberen ze ook even te suggereren dat ze zojuist de absolute waarheid ten aanzien van Wilders en de PVV neergezet hebben?
Overigens zou het artikel wel eens meer kunnen zeggen over de definitie die daar in Tilburg gehanteerd wordt mbt fascisme, dan dat het iets over de PVV zegt.

ZSU-23-4 | 06-01-12 | 23:48

Ik had net naar een documentaire zitten kijken waarin werd gemeld dat A.H. in het laatste stadium van Syfilis zat, gevorderde Parkinson.
In feite een Junkie was dat totaal aan de Amfetamine was en dat dat feitelijk ook wel de loop van de oorlog had kunnen bepalen te beginnen met het in die Hoze gaan van Operatie Barbarossa, hartproblemen etc etc.
Gilles de la Tourette kan er ook wel bij.
.
Maar waarom die fascinatie voor socialistische dictators, massamoordenaars en terroristen ??
Het verlangen naar een sterke leider die het parlement buiten werking stelt en zichzelf bombardeert tot "grote roerganger" a la Troelstra van de SDAP (niet verwarren met de NSDAP bij de Oosterburen)
Iets in geest van "vroeger was geluk heel gewoon", vroeger was alles beter ??
Werk voor iedereen, vakantie voor iedere hardwerkende arbeidert, iedereen een volkswagen etc etc.
.
Kortom, het Boeren en Arbeidersparadijs op Duitschen bodem, later verzorgd door de SED namens de Internationale Socialisten.
Voor de bevolking maakte dit niet zoveel uit en voor de krijgsgevangenen maakte het niet zoveel uit. Of de kogel nu van linksch komt of van Linksch, dood ben je.
Ik vind die Henk maar een eng ventje met griezelig, weerzinwekkend gedachtegoed.

said_fred | 06-01-12 | 23:48

@karel laars | 06-01-12 | 23:35

Heb jij zijn essay inmiddels ook gelezen?

smoelwerk | 06-01-12 | 23:46

Ik ben het zo even snel aan het doorlezen. Het probleem voor meneer is dat hij diverse kenmerken aandraagt waar hij ook schuldig aan is. "PVV divides the world along
Manichean lines: it is ‘us’ versus ‘them’". Precies wat hijzelf ook doet, meneer en links tegen de PVV. Dus hij en links hebben nu al een kenmerk van fascisme.
"According to Wilders, the Netherlands, but also Europe and the West in general, are threatened by Islam". Volgens meneer en links is de PVV een gevaar voor Europa en Nederland. Dus we hebben al 2 kenmerken van het fascisme.
"The PVV promises to solve this ‘problem’ with exclusionary policies towards Islam and therefore towards Muslims". En dat zijn er drie, want de PVV mag het liefst aan niets meedoen.
"In his chapter called Islam, Terrorism and Security –– a juxtaposition suggesting a relation between the three". Okay, hier suggerteert meneer dat er kennelijk geen verband staat met terrorisme en de islam. Nu wil ik niet moeilijk doen, maar als je bekijkt dat 99,999999% van alle terroristische acties begaan worden door moslims ligt dat toch net even anders.
Dan de obligatorische link met Anders Breivik (empty statement, waar hij zelf de PVV voor basht maar nu zelf gebuik van maakt).
"Wilders does not provide any numbers specifying how often the Qur’an is abused in this way and where, making it not only a soft statement but also an empty one.". Het grappige is dat als je het stuk van hem doorleest, hij ook niet echt met overtuigende argumenten komt, veeal aannames eigenlijk. Dan bedoel ik dit:
"Wilders claims that democracy and Islam are incommensurable –– a claim falsified inter alia by democracy in Turkey". Dat laat zien dat meneer er niets vanaf weet. Hij had a) beter Indonesie of Mali kunnen noemen en b) de reden dat de democratie in Turkije werkt is dat Ataturk de islam bijna verbande uit de politiek en het algehele straatbeeld. Overigens wat Ataturk een supernationalist maar nu is dat geen probleem kennelijk. Maar als je iets leest over de islam is het HEEL duidelijk dat er in een sharialand geen democratie is, want het volk is niet aan de macht maar de islam. Er is slechts een partij, een woord en dat is die van allah. Er is geen alternatief, alles wat er niet aan gehoorzaamd is verboden. Daar is de koran heel stellig in (sura 17:36).
"good, tolerant and democratic Holland versus bad,
intolerant and undemocratic Islam"
Okay, alweer kan ik dit ook op hem loslaten, hij = goed, Wilders = evil.
En dan wordt het helemaal een broddelwerkje: eerst gaat hij Wilders uitmaken voor racist omdat hij tegen de islam is. Hij gaat dan heel, heel ver om te doen alsof de islam ook een ras is:
"But all humans belong to the same hominid subspecies homo sapiens sapiens –– the human race. To imply that
there are various human races is racist, and as Wilders does imply so here, we can conclude that he is a racist."
Dat is toch echt ongelofelijke bullshit. Maar ook hier graaft hij zijn eigen graf. Hij is volgens deze defenitie zelf een racist omwille zijn afkeer van andersdenkenden als Wilders.
Dan gaat hij zichzelf tegenspreken, want Wilders zegt dit: The EU shares values grounded in christendom, judaism and humanism". Tja dat zijn nu niet de harde woorden van een exhte racist wel? Verder ben ik niet gekomen, dit is te triest voor woorden. Het is een broddelwerkje en het is 'racistisch' om politiek overtuiging mee te laten wegen in de beoordeling van dit essaytje.

Moonwarrior | 06-01-12 | 23:45

Goed stuk, verkeerde conclusie...

Niet:

Wilders leidt een prtofascistische partij

Maar:

Volgens Paxton leidt Wilders een protofascistische partij

vingeromhoog | 06-01-12 | 23:45

@smoelwerk | 06-01-12 | 23:39
Hulde voor het consequent verhaspelen van Paxton als Praxton en Pexton! Dat dan weer wel.

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:44

smoelwerk | 06-01-12 | 23:39 | + 0 -
Daar heb je gelijk in, maar de citaten uit andere hoek die hij aandraagt worden maar kort genoemd en Bovekerk faalt er in zijn geheel in deze academisch verantwoord te weerleggen.

RedRain | 06-01-12 | 23:42

@smoelwerk | 06-01-12 | 23:32
Zoals de hooggeleerde karel hierboven al terecht opmerkt, smoelemans, kwam jij binnen met de stelling dat Bovekerk *alle beweringen keurig onderbouwt*. Lees je eigen comment van 22.53 uur nog maar eens en markeerstift dan het door jou gebruikte woord *alle*, smoelewitz. En kijk dan nog eens naar je plemp waarin je beweerd dat je nooit iets gesteld hebt, smoelpersoon. Je liegt dus. Je lult maar wat. Broddelwerk, smoelekind.

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:41

@karel laars | 06-01-12 | 23:32

Zeker gebruikt hij de bronnen die jij noemt. Maar ook andere bronnen, Wilders zelf, Bosma, (credits!) Dumpert, Pexton, Gartner, Kuitenbrouwer. Je kunt zijn stuk niet fijn vinden, zijn boodschap niet willen horen of onaangenaam, maar suggereren dat hij alleen in de linkse bevooroordeelde hoek heeft lopen shoppen naar citaten is feitelijk onjuist.

smoelwerk | 06-01-12 | 23:39

En zoals al eerder gezegd is, hij heeft eerst de conclusie getrokken en daarna de bronnen erbij gezocht om het te onderbouwen.

karel laars | 06-01-12 | 23:35

@smoelwerk
'alle beweringen onderbouwt hij keurig' Juist met bronnen zoals joop.nl,de volkskrant een aantal opinie stukjes en een boek van Rob Riemen (een wilders hater)dat zijn nou niet echte feitelijke bronnen, dat zijn meer opinie bronnen.
info: nl.wikipedia.org/wiki/Rob_Riemen
Remy Martin Louis 13 | 06-01-12 | 22:52
De scriptie is nagekeken door Jan Jaap de Ruijter (een wilders hater) die de scriptie bij voorbaat al een 10 geeft, omdat je aan de titel al kan aflezen dat het een anti wilders stuk is.

karel laars | 06-01-12 | 23:32

@Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:19

Jij zegt dat ik broddelwerk lever. Raar: ik heb niets afgeleid, niets beweerd, niets gesteld, niets bewezen. In mijn eerste reactie heb ik alleen gezegd dat ik, na als waarschijnlijk een van de weinigen hier zijn essay gelezen te hebben, het helemaal niet zo slecht vind als hier grosso modo wordt gesuggereerd. Jij hakt er onmiddellijk op in "hou toch op", en dat Bovekerk niet eens de moeite neemt fascisme te definieren. Omdat ik gelezen heb dat hij dat evident wel doet, wijs ik daar op. Het staat er gewoon, pagina 26. Dat is niet mijn mening of zo, dat is simpelweg een feit dat die definitie gegeven wordt daar waar jij stelt ("ik herhaal: geen") dat die definitie ontbreekt. Vervolgens kom je met een of andere rare drogredenering geschikt voor kleuters over olifanten en muizen en verwacht je van mij dat ik dat serieus neem? Ik kan geen touw aan je 'redenering' vastknopen, maar om je alvast de wind uit de zeilen te nemen, dat vind je van mijn redenering vast ook wel.

" *en hou op met dat kirritante oppiepeesten, aub*

Dat is al je tweede "hou op". ;)

smoelwerk | 06-01-12 | 23:32

So what... nu ook wetenschappelijk aangetoond dus.

hmm..ziggy? | 06-01-12 | 23:30

LOL. Goeie discussies.

pius | 06-01-12 | 23:24

@smoelwerk | 06-01-12 | 23:14
Als dat waar is, dan heb je aangetoond dat Bovekerk zichzelf ook nog eens tegenspreekt.
Lees nogmaals mijn plempsel van 23:11, waarin ik de redenering van Bovekerk toepas op een dier met een slurf.
*en hou op met dat kirritante oppiepeesten, aub*

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:19

@Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:12
"
" Smoelwerk, je levert broddelwerk.

:-) Overtuigend.

smoelwerk | 06-01-12 | 23:16

@Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:11

Ik weet niet precies waar je heen wil, maar er staat op pagina 26: "Paxton defines fascism as (Ibid.): ". Waarna de definitie volgt. en je kunt het essay ook bezwaarlijk anders lezen dan dat Bovekerk die definitie hanteert, want daar is zijn volgende betoog op gebaseerd.

smoelwerk | 06-01-12 | 23:14

@smoelwerk | 06-01-12 | 23:09
Smoelwerk, je levert broddelwerk.

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:12

Dus. Bovekerk geeft geen definitie van X, maar beweert wel dat er 5 stadia zijn waarin X voorkomt.

Dus, voorbeeldje, Bovekerk geeft geen definitie van een olifant, maar wel 5 stadia:
1) De olifant zit eerst in de baarmoeder (de prenatale fase).
2) Dan vindt de geboorte plaats (perinatale stadium)
3) Daarna komt het stadium van de jonge olifant.
4) Dan komt het stadium van de volwassen, geslachtsrijpe olifant.
5) Het vijfde en laatste stadium is dat van de stervende olifant.

Verder zijn olifanten grijs.
Muizen hebben ook vijf stadia en zijn ook grijs. Dus muizen zijn olifanten, concludeert Bovekerke. Een tien met een griffel, briljant, beoordeelt arabist De Ruiter.

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:11

seven | 06-01-12 | 23:03

Ok. Plausibel;)

pius | 06-01-12 | 23:09

@Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:05
"
" Hij zegt zelf dat P. geen definitie geeft. Ik herhaal: geen. Heb je daar overheen
" gelezen?

We kunnen elkaar met citaten om de oren gaan slaan. Niet zo zinvol. In paragraaf 2.7 staat duidelijk hoe hij de "proposal for definition" van Praxton interpreteert en gebruikt in de rest van zijn verhaal. Hij citeert Praxton zelfs nog in diens eigen woorden.

smoelwerk | 06-01-12 | 23:09

ps Verder kan een historicus of een politicoloog (Boekie is beide dus) veel eerder zinnigere dingen beweren over het fascisme dan een godsgeleerde zoals Riemen.

seven | 06-01-12 | 23:08

@smoelwerk | 06-01-12 | 23:03
Hij zegt zelf dat P. geen definitie geeft. Ik herhaal: geen. Heb je daar overheen gelezen?

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:05

pius | 06-01-12 | 22:24
Boekie is politicoloog én historicus en is universitair docent geschiedenis @ Uni Utrecht (hoger aangeschreven uni dan Tilburg).
Riemen is slechts godsgeleerde en essayist/directeur bij een eigen opgerichte stichting, heeft geen echte aanstelling op een uni. Verder niks..

seven | 06-01-12 | 23:03

@Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 22:56
"
" Hou toch op, smoelwerk. Zolang Bovekerk geen definitie geeft van fascisme,
" en dat doet hij niet, is er geen sprake van een zinnig betoog.

Ik hou helemaal niet op, ik begin pas. Hij definieert fascisme wel, hij wijdt er zelfs een heel hoofdstuk aan. Zijn referentie is uiteindelijk de definitie zoals hij die ontleent aan Praxton, inclusief de vijf stadia. En vervolgens neemt hij Wilders de maat op die vijf stadia, en dat doet hij tamelijk accuraat.

smoelwerk | 06-01-12 | 23:03

@drs.Nee | 06-01-12 | 23:00
Zou het een pedobolwerk zijn in Tilburg?

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 23:01

@Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 22:56
Om een 10 te halen hebben leerlingen wel vaker rare fratsen moeten uithalen op katholieke scholen.

drs.Nee | 06-01-12 | 23:00

Er woedt een storm in NL, een Diederik Stapel storm, alles tezamen komend in Tilburg. Ook is daar gezeteld zorgverzekeraar CZ. Sponsor van alles. Tja.... Moet ik die beerput zelf lichten of doen jullie ook wat zelf?

DrBowned | 06-01-12 | 22:57

@smoelwerk | 06-01-12 | 22:53
Hou toch op, smoelwerk. Zolang Bovekerk geen definitie geeft van fascisme, en dat doet hij niet, is er geen sprake van een zinnig betoog.

Dat kan nou eenmaal niet, in de wetenschappelijke wereld, zeggen dat Geert Wilders een X is, en dan X niet definiëren. #gekkie

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 22:56

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 22:47

LOL.

pius | 06-01-12 | 22:55

Toch mooi dat nu bewezen is dat Greet een fascist is. Kunnen we deze nare, zich almaar voortslepende zaak eindelijk afronden en kan de Joop zich opheffen.

mindless | 06-01-12 | 22:54

De elite die ons eronder houdt, knegt en in de bek spuugt, wil niet alleen de macht, maar ook het morele gelijk, en voor alle zekerheid, ook nog eens het wetenschappelijk bewijs voor hun morele gelijk dat hun onmetelijke macht moet legitimeren.

Dat verklaart de Stapels, de Roosvonken en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

En de tien voor de tot scriptie getransformeerde, lange, ingezonden brief aan de Azijnbode van student Bovekerk.

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 22:53

De scriptie inmiddels gelezen. Zeker geen 10 waard, alleen al vanwege het soms rammelende Engels, de hier en daar kort-door-de-bocht conclusies en gevolgtrekkingen, en magere referenties. Maar wel lezenswaardig, en alle beweringen onderbouwt hij keurig. Ik moet dan ook erg lachen om Wilders' tweet in reactie op het verschijnen van het essay ("Op de KU in T zijn ze allemaal Stapel"). Het bevestigt namelijk precies datgene wat Henk Bovekerk op hoofdlijnen stelt. Ironischer dan dat heb ik Wilders niet in een val zien lopen die hij had kunnen vermijden.

smoelwerk | 06-01-12 | 22:53

Ik heb het gelezen, en ik moet zeggen dat ik het een tamelijk goed stukje werk vindt, en ook nog leesbaar; op zich al een punt waard. Een 10 waardig? Mwah, denk het niet. Maar dat is niet zo relevant voor deze hele discussie.

Als Wilders een dergelijk verhaal had geschreven over waarom Islam een fascistische ideologie is (waar best een onderbouwing voor te vinden zou zijn, naar mijn mening), in plaats van de Windows Moviemaker 'viral video' die Fitna heet, dan zou hier in de reaguursels de complimenten voor Wilders voor het gedegen stukje werk niet van de lucht zijn. Van dezelfde mensen die het werk van deze Henk Bovekerk bij voorbaat al, en ongelezen, als vooringenomen broddelwerk van linkse signatuur hebben bestempeld. En de tegenstanders van de PVV zouden het bij voorbaat al, en ongelezen, als vooringenomen broddelwerk van fascistische signatuur hebben bestempeld.

Wij-zij denken is dus niet alleen aan de PVV voorbehouden.

Remy Martin Louis 13 | 06-01-12 | 22:52

websenior | 06-01-12 | 22:44 | + 0 -
Inderdaad. Het is overduidelijk een marketing stunt over de rug van student Henk. Goed gestructureerd, maar geen bronnen en zwakke argumenten. Dit had op mijn universiteit niet door de beugel gemogen.

mxistence | 06-01-12 | 22:48

@pius | 06-01-12 | 22:43
Het citaat in het Latijn, bedoel je? Wereldse glorie vergaat. Lijkt mij een zekerheidje ;)

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 22:47

@seven | 06-01-12 | 22:09
Godwinner Riemen zet Wilders in de fascistische hoek.
Boekestijn bestrijdt dat en zegt terecht dat in het regeerakkoord niets staat dat in strijd is met onze rechtsstaat.
De Ruiter gebruikt een student om z'n eigen boekje te promoten.

drs.Nee | 06-01-12 | 22:47

Als het slecht gaat met de economie in Nederland, zullen nieuwkomers (overwegend moslims) als eerste hun baan kwijtraken. Zij zullen het racisme noemen en gaan rellen op straat. Het is onoverkomelijk. De multiculturele samenleving is een gevaar voor de vrede op aarde.

mxistence | 06-01-12 | 22:45

Busted: Rob Riemen (afgestudeerd i/d godsgeleerdheid notabene OLO zie 21:22 )is oprichter & directeur vh subsidieslurpende Nexus instituut wat z'n zetel heeft in de Uni van Tilburg. Kortom, door een scriptie die een boekje van de directeur van een 'eigen' instituut onderschrijft zo over te waarderen gooit Tilburg haar academische integriteit ten grabbel.

seven | 06-01-12 | 22:45

mxistence | 06-01-12 | 22:25
Het is inderdaad raar als hij door die Blommaert beoordeeld wordt, maar wat ik kwalijker vind is dat je sowieso een scriptie kunt schrijven met alleen Paxton als echt serieus te nemen theoretische ondergrond en voor de rest wat artikelen, dat is echt heel mager. De scriptie is eigenlijk eerder een lang artikel wel goed gestructureerd, maar de scriptiebegeleiders hadden meer eisen aan Henk Bovekerk moeten stellen, dan was er een echt serieus te nemen scriptie uitgekomen. Nu is het een ideologisch pamflet geworden.

websenior | 06-01-12 | 22:44

Korte analyse van een MBOert:
130 keer het woordje "Riemen". De "inhoud" begint op bladzijde 5 en de laatste 4 bladzijden zijn bronvermeldingen.
Weinig vertellen maar het heel veel laten lijken: 30% van de breedte gaat op aan kantlijnen en na elke zin een lege regel. Normaal past dit op 10 dubbel gedrukte A4tjes waarvan er een stuk of 6 overblijven voor de "inhoud". Maar iets gigantisch uit mekaar trekken valt in 2012 onder perfectie.
Advies aan KU T-studenten: kijk goed waar je begeleiders op soppen en praat en schrijf ze volledig naar de mond = succes verzekerd.
Het nadeel en risico van fopwetenschap bedrijven is wel dat het vroeg of laat uitkomt en dan komen desbetreffende onderzoeken onder op de stapel.
Aan de andere kant kun je het een student niet kwalijk nemen dat zijn docenten alles behalve objectief zijn dus gefeliciteerd met je 10 dan maar ;-)

Rest In Privacy | 06-01-12 | 22:44

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 22:39

Die laatste zin is discutabel lewis. Zeker wetenschappelijk gezien;)

pius | 06-01-12 | 22:43

Elke student die zijn scriptie afsluit met

"This is my bachelor’s thesis. In this essay I have endeavored to clarify, to myself and to my readers, something in serious need of clarification. My only hope is that I have succeeded in doing so." [H. Bovenkerk, 2011]

zou bij mij in ieder geval geen 10 kunnen halen. Een van de beoordelingscriteria is immers 'scientific writing skills', waarbij het criterium voor een 10 op dat vlak het volgende is:

"The report is of excellent quality: it could be submitted to a scientific journal."

Dat is met deze afsluiter duidelijk niet aan de orde.

ir.Bob | 06-01-12 | 22:43

Ik zat nog even te denken. Wat als dit werkstukje en de beoordeling ervan nu een voorbeeld is van het functioneren van de wetenschap? We zien een topje van de ijsberg, Stapel, Vonk, de Ruiter. Na climate gate ben ik het vertrouwen al behoorlijk kwijt geraakt, na dit geval neem ik geen enkele "wetenschappelijke" claim meer serieus. Wetenschap gebruiken voor propaganda, ik voel een Godwin aankomen.
De nieuwe fascisten zullen zich anti-fascisten noemen.

Zwanger Nijlpaard | 06-01-12 | 22:43

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 22:35

Arend Jan? Ik heb inmiddels ook een zekere mate van waardering voor hem gekregen.

Laat ik het zo zeggen;)

pius | 06-01-12 | 22:42

Enfin, wetenschap is er nooit bedreven, in Tilburg.

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 22:40

Eerst waren het dus de Katholieke Leergangen (sinds 1912), daar in Tilburg, met de nadruk op katholiek. Later werd de naam Katholieke Hogeschool Tilburg. Toen werd die opleiding opeens gepromoveerd tot universiteit. Katholieke Universiteit Brabant dus, in Tilburg. Vervolgens werd het katholieke geamputeerd, en werd het de Universiteit van Tilburg (uvt.nl was toen het internetadres). Thans is het Tilburg University. Binnenkort zal de naam wel worden Islamic University Tilburg, maar dan in Arabierisch.
*sic transit gloria mundi*

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 22:39

@pius | 06-01-12 | 22:32 |

Toch is het wel een koddig mannetje.

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 22:35

mxistence | 06-01-12 | 22:25
Ja, het zijn vooral de begeleiders die zich moeten schamen. Maar ik vrees dat ze dat woord niet eens kennen, dat ze überhaupt over weinig zelfreflecterend vermogen beschikken.

En nou ga ik bier drinken in de kroeg. Scripties lezen op vrijdagavond, dat moet je niet willen als massaman.

harry pikkel | 06-01-12 | 22:34

Een student vrije kunsten citeert een oud-student theologie en filosofie dat de PVV toch wel erg fascistisch is.

Het hadden net zo goed de schoonmaakster en de buschauffeur kunnen zijn.

dlseth_ | 06-01-12 | 22:34

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 22:30

Goeie opmerking. Daarom ben ik benieuwd wat Seven te zeggen heeft.

Al volstaat zwijgen ook natuurlijk;)

pius | 06-01-12 | 22:32

@pius | 06-01-12 | 22:24 |

Hoe gezaghebbend kan een wetenschapper met een uitgesproken politieke voorkeur binnen een gepolitiseerd studieveld überhaupt zijn?

I bedoel.. really?

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 22:30

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 22:11

;-)

pius | 06-01-12 | 22:29

Wilders en Bovekerk mogen luiden wat zij willen. Iedere ademteug is onherroepelijk; zonder het verleden kunnen ze nicht blasen.

artfremd | 06-01-12 | 22:27

De scriptie maakt geen onderscheid tussen het Italiaans fascisme en het Duits nationaal-socialisme. Zo kan ik de scriptie niet begrijpen. Wat is het nu?

mxistence | 06-01-12 | 22:26

Die 10 is een marketingtruc voor de impact. Met success. Die arme Henk, die is academisch anaal misbruikt.

mxistence | 06-01-12 | 22:25

@seven | 06-01-12 | 22:23 |
Bam! allemaal opinie!

vitis | 06-01-12 | 22:25

Kijk eens naar de literatuurlijst: alleen Paxton is academisch relevant, OK eventueel met de boeken van Riemen en Blommaert.
websenior | 06-01-12 | 22:23
Blommaert is de professor in kwestie,... Hij duwt zijn eigen mening door via de mond van een student. Dat is toch academische incest ofzo?

mxistence | 06-01-12 | 22:25

Zatkniss | 06-01-12 | 22:00
Daar heb je wel gelijk in, maar toch zijn die vergelijkingen mijns inziens vaak onterecht en worden ze te pas en te onpas gebruikt. Het is niet zo dat een 'extreem-linkse' partij als de SP killingfields a la Cambodja wil aanrichten of een 'rechtse' partij als de VVD bevolkingsgroepen wil segregeren. Maar daar ben jij het ook ongetwijfeld mee eens.

Ter zijde: fascisme komt van het Latijnse 'fasces': roedebundels met bijlen die door de Romeinen gedragen werden om de machthebbers te beschermen en zo de macht over de bevolking te benadrukken. Wat dat betreft is ons koningshuis dat door de marechaussee beschermd wordt fascistischer dan welke politieke partij dan ook. Zolang de machthebbers geen militante middelen inzetten tegenover de burgers, kan men sowieso niet van fascisme spreken.

Bulloch | 06-01-12 | 22:25

seven | 06-01-12 | 22:09

Zonder de analyse van Riemen op enigerlei wijze te onderschrijven vraag ik me af waarom Boekesteyn in wetenschappelijke zin gezaghebbender is.

Onderbouw dat eens.

pius | 06-01-12 | 22:24

Kijk eens naar de literatuurlijst: alleen Paxton is academisch relevant, OK eventueel met de boeken van Riemen en Blommaert. Als je hiermee met een 10 kunt afstuderen is er echt wat aan de hand hoor.

websenior | 06-01-12 | 22:23

Rob Riemer (lekkere rr alliteratie btw *klak*;) zat ooit tegenover Cohen in Buitenhof te beargumenteren dat de PvdA te rechts is en dan mn qua cultuuruitgaven. (Verhef de maatschappij) Mooie verheven woorden sprak hij toen met visionaire vergezichten die samen zijn te vatten als ‘lalala, geld’

seven | 06-01-12 | 22:23

Universiteiten en HBO-scholen moeten politiek neutraal zijn en zich primair richten op kwaliteit.

de euro middenweg | 06-01-12 | 22:23

OMG, die Bovekerk, daar komen we nog niet zo snel vanaf. Nog even en hij komt iedere zondagavond om zeven uur voorbij schuiven: www.hetkontakt.nl/nieuws/29974/henk-bo...

Die quotes van deze John Cleese op het voetbalveld zijn al even clichématig trouwens. 'Voetbal is een mooie metafoor voor samenleven'

harry pikkel | 06-01-12 | 22:22

Ah, de Universiteit van Tilburg, de Katholieke Universiteit van Tilburg had-ie oorspronkelijk moeten heten, maar ja... dus toen werd 't KUBrabant.... en wat 't nu is weet ik niet, maar een naamswijziging en lekker correct schoppen tegen vermeende potentiele oorlotamisdadigers doet ons toch de niet-vermeende katholieke pedofile historie niet vergeten.
Studenten vindn die10 natuurlijk geweldig, topcijfer door alleen maar een de linkse onderbuik te masseren, en ze begrijpen politiek toch nog niet en denken dat D66 'links van het midden' is, en dat stemmen ze dan ook, zijn ze erg trots op tot je ze vraagt om eens wat partijbeginselen te noemen. Geen idee.
Waar was ik? Laat ook maar...

Lisdexie | 06-01-12 | 22:21

Indoneesje | 06-01-12 | 22:14

Ik deel uw zorg omtrent de moslim-extremisten, ik denk dat eenieder met enig verstand dat doet.

Ik ben echter niet per definitie somber gestemd over de toekomst van het merendeel der moslims in ons land.

Mits de crisis zich niet tot argentijnse proporties verdiept bijvoorbeeld.

Dat zou een katalysator voor wederzijdse destabilisering kunnen zijn.

pius | 06-01-12 | 22:21

Is Mark Rutte ook een fascist?
Hij is ook een charismatische leider.

vitis | 06-01-12 | 22:20

Hoe heette die columnist van de Joop ook alweer die door het zetten van een aantal kruisjes in de juiste kolom 'aantoonde' dat de PVV fascistisch was? In feite is dit precies hetzelfde broddelwerk, maar dan uitgesmeerd over meerdere pagina's. Met wat literatuurvermelding en qoutes om het een beetje vorm te geven.

harry pikkel | 06-01-12 | 22:16

pius | 06-01-12 | 22:00 : Ik weet het niet. Er heeft zich op dit moment nog steeds geen echte discussie plaats gevonden tussen Moslims onderling. Over bijv. het imago van de Islam, over positie van vrouwen, de sharia etc. Maar ik kan u verzekeren dat men in Indonesia weet hoe gevaarlijk de Islam kan zijn. Trust me, niet het Midden-Oosten of Europa maar Indonesia word het nieuwe front wat dat betreft. Daar is de extreme vorm dus aan een opmars bezig die je kunt vergelijken met de opkomst van de Nazies in de jaren 30. Ik hou me hart vast als de moslim extremisten het daar voor het zeggen krijgen.

Indoneesje | 06-01-12 | 22:14

@pius | 06-01-12 | 22:00 |

Maar ze vatten wel lekker samen ;)

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 22:11

Riemen's boek werd al in 2010 direct na de publicatie door historicus en politicoloog Boekestijn onderuit gehaald. Live in Nieuwsuur nieuwsuur.nl/onderwerp/195484-filosoof... met tegenover hem Rom Riemen. (video nos.nl/l/tcm:5-835125/ ) Boekie was daar degene die met meer gezag sprak en een juiste analyse maakte dat het etiket fascisme onjuist is. Wetenschappelijk een stuk correcter natuurlijk van Boekie die na zijn vertrek uit de VVD-fractie relatief vrij-uit kan spreken.
ps Juist door de te zwaar overtrokken linkse aanvallen wordt de PVV te pas en onpas (want underdog) verdedigd. Wanneer zou links dat nou eens gaan snappen?

seven | 06-01-12 | 22:09

Statler en Waldorf | 06-01-12 | 22:04

Uw fileermes is scherp en van hoge kwaliteit.

pius | 06-01-12 | 22:08

De vraag is ook waarom een arabist een scriptie over Wilders begeleidt/beoordeelt. Ik heb de scriptie in z'n geheel gelezen: er komt geen Arabisch in voor. Sterker nog: de Islam wordt amper genoemd, laat staan inhoudelijk besproken. Waarom is een arabist vakinhoudelijk competent geacht om scriptiebegeleider te zijn van een dergelijk stuk? Waar slaat dat op?
Blommaert is antropoloog. Ook niet echt dat je zegt expert in de vakken geschiedenis en politicologie.
Conclusie: Een BA aan de Universiteit van Tilburg leidt niet tot titelinflatie maar tot titelhyperinflatie.

Stormageddon | 06-01-12 | 22:06

@Koninging Beatricks | 06-01-12 | 21:50 |

Dit is in niemands belang. Enfin het onderzoek, onafhankelijk, grondig en open. Niet alleen naar dit specifieke geval maar ook de dagelijkse praktijk op de campus en het functioneren van deze 'hoogleraren or whatever the fuck they are''. Excuses voor het taalgebruik.
.
Dit soort broddelwerk accepteren en belonen doet zo verschrikkelijk veel af aan oprecht, consensieus en intelligent wetenschappelijk werk.

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 22:06

Mind you mensen, dit is een opzetje van de UvT. Het werkelijke onderzoek: hoe reageert het maatschappelijke publiek op oliedomme onderzoeken en dito aannames?

Semolina Pilchard | 06-01-12 | 22:06

@nuckin*futs | 06-01-12 | 21:33 |
"Ik zit met smart te wachten op de scriptie van één van jullie schreeuwerds hierboven waarmee zijn stelling omver wordt geblazen."

Dat is de hele essentie, dat hoeft niet en gaat niet.

rightwingranter | 06-01-12 | 22:05

Een perfecte scriptie. Dan moet je wel brilliant zijn, toch?

Helaas vond ik het stukje nogal vol staan met aanrandingen van wetenschappelijke waarden.

Geen onafhankelijke comformatie van feiten (of definities) en daar waar zij plaats vind louter vanuit een beperkte autoriteit (en zelfs die autoriteit alleen mag al niet genoeg zijn). Selectief gebruik van argumenten. Scheve argumentie... het is niet bepaald een hoogvlieger. Een conclusie die redelijk krom is te noemen en begint met een leugen: "I have reached the following conclusions based on
a wealth of factual evidence".... het was zeer dunnetjes dat "bewijs".

Het is "slechts" een essay en aardig geschreven, maar het kan geen 10 zijn, want opzet is onlosmakelijk verbonden met inhoud. Je kunt dit niet formaliserend scheiden. De mensen die dit beoordeeld hebben hebben een fout gemaakt en hun objectiviteit laten varen omdat men waarschijnlijk gevoelsmatig te dicht op deze materie zit.

Zowieso worden er wonderbaarlijk veel gevoelsargumenten in de discussie omtrent de PVV gefutseld omdat men doodgewoon geen zuivere weerwoord kan ontwikkelen. De materie is te gecompliceerd voor zwart-wit denken en helaas maken toch veel van de wetenschappers in hun onkunde gebruik van oversimplificatie om hun punt te maken. Wetenschap wordt zo misbruikt voor politiek... en dadelijk ook besmet met een politiek virus, nml het verlies van draagkracht en geloofwaardigheid. Bestuurders van het KUB, moeten eens gaan nadenken of er met deze besmetting geen ernstige schade toegebracht is aan de integriteit van hun universiteit en haar opleidingen.

Henk Bovekerk heeft een best stukje geschreven, ik ben het niet eens met de inhoud echter dat mag de de pret niet drukken. Hij hoeft niet dankbaar te zijn voor zijn cijfer. Het is namelijk geen 10 waardig en het gaat hem ook nog eens achtervolgen. Henk bent intellectueel misbruikt.... veel succes bij je optredens op de linkse tv zenders.

Statler en Waldorf | 06-01-12 | 22:04

Best lullig voor de studenten die een scriptie schrijven die WEL gebaseerd is op onderzoek en feiten die dan 'maar' een 8 of een 9 krijgen.

Koninging Beatricks | 06-01-12 | 22:03

De naam Bovekerk zegt al iets over linkse arrogantie.

vrijheid-van-spreken | 06-01-12 | 22:03

Wat schandalig dat een scriptie die vooral drijft op opiniestukjes uit de Volkskrant en gekleurde niet-wetenschappelijke literatuur een 10 kan krijgen. Waar zijn de degelijke standaardwerken? Wilders heeft gelijk door die lui allemaal Stapel te noemen.

Bulloch | 06-01-12 | 22:01

@bulloch
Dat ben ik niet met je eens. Links en rechts zijn geen vast omlijnde gedefinieerde begrippen. De meeste mensen op straat zullen communisme en socialisme als links omschrijven en fascisme en neo liberalisme als rechts. Daar is natuurlijk geen empirisch onderzoek aan voorafgegaan

Zatkniss | 06-01-12 | 22:00

Indoneesje | 06-01-12 | 21:57

Consequent en helder betoog.

Jammer van de laatste zinnen alleen. Die zijn niet meer 2 the point.

pius | 06-01-12 | 22:00

Goed de scriptie gelezen en het is zeker geen "10", ook omdat de economische basis van het Wilders' fascisme feitelijk niet onderbouwd is. Het heeft iets te maken met de relatie van de fasciste beweging met de financiële wereld! Dat is de lakmoes test!

doehetlichtuit | 06-01-12 | 21:59

pius | 06-01-12 | 21:38 : Oh nee hoor. Breivik liet zich ook namelijk door dit soort dingen inspireren. Fortyun is destijds op zo'n verschrikkelijke manier gedemoniseerd door allerlei prominente figuren dat je toen al kon wachten op die ene gestoorde gek die daadwerkelijk zijn gedachtes omzet in daden. Breivik en Volkert hangen misschien twee totaal verschillende ideologien aan, de reden die beide tot hun daad brachten was namelijk het feit dat ze beiden vonden dat de samenleving accuut gevaar liep. Bij Breivik was dat de Islam, culturele samenleving en de sociaal democratische regeringspartij en structuur. Bij Volkert was dat toen de LPF,extreem rechts en Pim Fortyun. Ook nu zie je soort gelijke taferelen als met Fortyun. Steeds meer en vaker worden nu niet alleen de PVV Tweede Kamerleden aangepakt, bedreigd of geintimideerd maar ook PVV stemmers. Herrinerd u zich nog de winkel in Amsterdam die na de verkiezingen schreef: 'PVV Stemmers niet gewenst'? Het lijkt onschuldig en misschien zelfs ludiek, maar het kan ook extreem gevaarlijk. Wilders doet dat ook vaker met de Islam. Alleen wijst Wilders op de extreme vormen van de Islam, die vaak binnen de Moslim samenleving zelf stilzwijgend word geaccepteerd. Wilders heeft niets tegen Moslims, maar tegen de politieke en extreme vorm van de Islam. En laat het nu zo zijn dat tot op heden geen enkele moslim is vermoord door pvv troepen omdat hij/zij moslim is. Wel is Theo van Gogh afgeslacht doordat hij de Islam beledigde. Nu vraag ik me toch sterk af waar nu het ware gevaar ligt? De Islam of Geert Wilders.

Indoneesje | 06-01-12 | 21:57

@pius je ebt gelijk, het is dan ook al 22 jaar geleden dus daar trek ik niet meer zo zwaar aan :-)

Zatkniss | 06-01-12 | 21:57

Zatkniss | 06-01-12 | 21:50
Het is bovendien kolder om deze politieke stromingen uit de geschiedenis "links" of "rechts" te noemen en zo impliciet een lijn door te trekken naar de hedendaagse Nederlandse politiek, want dan ben je even naïef bezig als Henk Bovekerk.

Bulloch | 06-01-12 | 21:55

@AlanTuring | 06-01-12 | 21:52 | + 2 -
Goed Engels? Dacht het niet! In een academisch stuk gebruikt men geen informele verkortingen zoals "I'm", maar I am. Men gebruikt überhaupt niet de eerste persoon, iets dat de schrijver wel doet, meerdere malen.

JaNeeTochNietDan? | 06-01-12 | 21:55

Pual | 06-01-12 | 21:45 |
Heb ik het woord links genoemd? neen.
Wat denkt u nou? Dat een wilders hater die een werkstuk moet beoordelen waar wilders word afgeschreven als een fascist een onvoldoende geeft? Ik denk het niet, hij noemt het natuurlijk briljant.
Hij is het natuurlijk eens met wat er instaat ook al klopt het feitelijk niet.
De man is incapabel om 'opinieloos' zo'n werkstuk te beoordelen.

vitis | 06-01-12 | 21:55

en te snel typen, dat leidt tot taalfouten, excuus

Zatkniss | 06-01-12 | 21:54

Zatkniss | 06-01-12 | 21:53

Atheneum bedoel je. VWO is ook Gymnasium namelijk.

pius | 06-01-12 | 21:54

Als je het programma van wilders leest dan zie je dat het onuitvoerbaar links is, behalve Moslim geblaat na uiteraard. En latijn heb ik nooit gehad. Heb eerst mavo havo vwo gedaan. Lekker stappelen toen dat nog kon

Zatkniss | 06-01-12 | 21:53

H1 en H2 geskimd. Goed Engels. Methodologisch triest: analyse opgehangen a/d definitie van 'fascisme'van Riemen en die definitie is nogal gericht op/afgeleid van de persoon Wilders. Zo wordt de vraagstelling een cirkelredenering.

AlanTuring | 06-01-12 | 21:52

Zatkniss | 06-01-12 | 21:50
Je bedoelt nationaalsocialisme tegenover communisme. Beide stromingen hebben in het verleden een fascistische invulling gekregen.

Bulloch | 06-01-12 | 21:52

@ Asmodean | 06-01-12 | 21:06

Ok punt voor punt dan.
Punt 1
Met wat nationalisme is niets mis zeker zoals nu dreigt NL haar soevereiniteit dreigt kwijt te raken aan een ondemocratisch moloch als de EU.
En tot op heden nog niet massaal PVV vlaggen of uniformen gezien of PVV strijdliederen gehoord.(is ook niet erg aantrekkelijk i.v.m. een mogelijke confrontatie met werkelijke fascisten)
Punt 2
Wilders/PVV nog nooit horen oproepen tot folteren, standrechtelijke executies of moorden, wel tot het in verhouding brengen van de strafmaat met het delict.
Of vindt u het normaal dat iemand 20 uur schoffelen krijgt voor het molesteren van een agent ?
Punt 7
Gezien de NL misdaad statistieken en de straf die bij de weinig opgeloste zaken wordt opgelegd vind ik dat eerder van de PVV een wanhoopskreet dan een obsessie.
Punt 11
Ik zie niet waar dit punt van toepassing is op de PVV omdat de PVV nooit heeft opgeroepen om hoger/onderwijs te censureren.
Wat wel met kracht dient tegen te worden gegaan is dat onderwijs instellingen worden misbruikt om jeugd te indoctrineren met als doel een politieke tegenstander te bestrijden, zoals in dit geval.

CDlogo | 06-01-12 | 21:50

@Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 21:32
Eigenlijk zou de Universiteit van Tilburg dit eerst zelf moeten onderzoeken.
Het is niet in het belang van de KUT dat er dit soort dingen gebeuren.
Ja ja wc eend onderzoek, maar een echte universiteit zal dit doen om het eigen aanzien te behouden.

Koninging Beatricks | 06-01-12 | 21:50

Verander 'Geert Wilders' in 'Moslim' en 'PVV' in 'Islam' en heel links Nederland staat op zijn kop.

Pisvlucht-Airlines | 06-01-12 | 21:50

Links (communisme) heeft meer doden op zijn geweten dan rechts (fascisme)Wellicht kan Henk een enkele reis Noord korea boeken. De grote opvolger kan best nog een propagandist gebruiken.

Fascisme en communisme zijn beide KUDT natuurlijk

Zatkniss | 06-01-12 | 21:50

Fascisme is als een trui van de Hema.

pius | 06-01-12 | 21:49

Katholieke Universiteit Tilburg: da's een inkuttertje.

colonnecinco | 06-01-12 | 21:48

Té dom om er aandacht aan te besteden. Negeren die hap.

Semolina Pilchard | 06-01-12 | 21:48

@Zatkniss | 06-01-12 | 21:39
Ga er vanuit dat zijn opzet was om hiermee aan de slag te komen en niet zoals de sollicitant die zich pro-PVV opstelt, afgewezen wordt.

drs.Nee | 06-01-12 | 21:47

@Willianus Wortelus | 06-01-12 | 21:41
Hij bedoelt alumnus, alumni is meervoud. Kennis van Latijn is ook allang geen voorwaarde meer voor universitair onderwijs, dus laat maar. Ik vind het een sympathieke gedachte van @Zatkniss. Ik zou ook niks meer met zo'n schooltje te maken willen hebben.

Stormageddon | 06-01-12 | 21:47

-weggejorist-

PietjePietje | 06-01-12 | 21:46

vitis | 06-01-12 | 21:37 |

Aha, iedereen die Wilders zou haten is per definitie links? Begrepen, wereld is zwart-wit, alleen 0 of 1.

Kom op he. Het is gewoon een slecht stuk dat veel te hoog beoordeeld is geworden. Daarnaast riekt het naar zelfingenomenheid van een aantal mensen. Ow wacht, hier betekent dat ook meteen links (even vergetende welke gekke dingen in het torentje gebeurd zijn toen het gedoog-akkoord geschreven werd).

Inhoudelijk posten is moeilijk hier.

Pual | 06-01-12 | 21:45

Stachauer | 06-01-12 | 21:44

Die vergelijking slaat als een aap op een wasmachine.

pius | 06-01-12 | 21:45

@Willianus Wortelus | 06-01-12 | 21:41
alumnus

Egerius | 06-01-12 | 21:45

Is het lanceren van deze scriptie het startschot voor 2012 waarmee links Nederland in het offensief gaat? Het doet me denken aan het Ardennenoffensief van Hitler, ook wel 'das letzte Aufgebot' genoemd waarbij veertienjarigen naar het front werden gestuurd. Is Henk de veertien al gepasseerd?

Stachauer | 06-01-12 | 21:44

Nu nog het werkstuk van Willem-Alexander openbaar!

SamKoeman | 06-01-12 | 21:43

nuckin*futs | 06-01-12 | 21:33 : In menig plempsel word de gehele scriptie al belicht en worden er ook duidelijke onderbouwde stellingen tegenover gezet. Dat deze stellingen schijnbaar niet in jou straatje passen is dan ook jou probleem. Want ik vind het wel mooi dat menig gerespecteerde reaguurder hier in 1 plempsel zonder enige moeite dit ontzettende trieste broddelwerk gewoon omver blaast. En dan krijgt meneer hiervoor een 10 aan de KU Tilburg.

Indoneesje | 06-01-12 | 21:41

Zatkniss | 06-01-12 | 21:39 | Je bedoeld alumni waarschijnlijk.

Willianus Wortelus | 06-01-12 | 21:41

Kudt hij is in Engels. *gaat naar google.translate.com" Tja HBO papiertje gehaald bij inHolland.

Datzegiktoch | 06-01-12 | 21:41

@miko | 06-01-12 | 20:56

Ik vind het helemaal geen sterke leider, ik heb de man nog niet echt op visie kunnen betrappen.

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 21:39

Heb net een mail gestuurd naar de UvT om mij uit te schrijven als alumini. ooit heb daar fiscaal recht gestudeerd toen het nog de KUT was. Nu is het echt KUT daar. De arabist de ruijter vond het een briljante analyse. Toch lullig voor dat studentje dat ie nu met naam en toenaam bekend is. Kan nog alleen bij een links subsidieclubje gaan werken

Zatkniss | 06-01-12 | 21:39

Indoneesje | 06-01-12 | 21:25

Na Breivik zou ik wat bescheidener zijn in het verwoorden van dit soort aannames.

Gelijke monikken gelijke kappen natuurlijk.

pius | 06-01-12 | 21:38

@Asmodean | 06-01-12 | 20:53

*zucht*
Ik vind Thieme, Cohen en Sap ook 3x niks, dat wil niet zeggen dat ik alleen beschik over rechtse standpunten.
Wilders minacht de Islam maar ik heb hem nog nooit christenen of joden zien bashen. Mocht hij trouwens een echte fascist zijn dan zou hij het grootste geloof moeten aanhangen.
stellen dat de rechterlijke mach "links" so what?

Wanneer heeft hij dat voorstel gedaan om verplicht! Nederlandse muziek op de radio te draaien en waar kan ik dat voorstel vinden tot het verplichten van het hijsen van de vlag op scholen?

Dat laatste punt klopt, aangezien er geen leden zijn kunnen ze ook niet mee kletsen. Denk ook dat Wilders daar heel goed aan doet, het merendeel van de Wilders adepten zijn niet goed bij hun hoofd, ik verdenk er zelfs een stel van dat ze fascistisch zijn.

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 21:38

als ik me vanavond even inspan dan kan ik een soortgelijk verhaal opschrijven over die Partei von der Arbeit met hun Gross-Fuehrer Cohen. Of over dat donkere jochie van Groen Links, het maakt allemaal niet uit, ik krijg het op papier....

Dikke Worst | 06-01-12 | 21:37

Pual | 06-01-12 | 21:32 |
Nou een wilders hater heeft de scriptie beoordeeld, Dat zegt genoeg.

vitis | 06-01-12 | 21:37


Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 21:28 | Jezusmina. Die Jan Jaap is écht van de pot gerukt. CITO toetsen ontwikkelen in het Arabisch!

Willianus Wortelus | 06-01-12 | 21:36

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 21:28
Dat zegt voor mij genoeg, en tevens bronnen gebruiken als joop.nl en wat andere opinie stukjes, allemaal een beetje links getint.
henkie heeft trouwens de scriptie verkeerd om gemaakt, eerst conclusie trekken, en dan de bronnen erbij zoeken.

vitis | 06-01-12 | 21:36

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 21:27: U snapt het! De enige ware facisten zitten daar in Brussel! Dat met name partijen als de pvda en d66 geen moeite hebben nog meer soeveraniteit af te staan aan Brussel. Vraag ik me weleens af wie nu de ware facisten zijn in de Tweede Kamer?

Indoneesje | 06-01-12 | 21:35

Alles goed en wel, maar nu kunnen we in ieder geval niet roepen dat Wir Es Nicht Haben Gewust.

Ik zit met smart te wachten op de scriptie van één van jullie schreeuwerds hierboven waarmee zijn stelling omver wordt geblazen. Want hoewel erg vermakelijk, doen de plempsels hier er totaal niet toe.

nuckin*futs | 06-01-12 | 21:33

@Schoorsteenveger | 06-01-12 | 21:24 |
Hulde.

SamKoeman | 06-01-12 | 21:32

Wat een sneu gezever over links in de aanhef en daarna in de reacties.

Ok, het is zwak geschreven, veel te veel geciteerd materiaal van de beoordelende partij en een nogal opportuun werk. Zeker geen 10 waard.

Maar om vervolgens en masse het weer op de PvdA, GL of alles dat politiek links gekleurd is af te schuiven...

Pual | 06-01-12 | 21:32

Ik mag toch hopen dat dit tot een onderzoek naar de universiteit Tilburg gaat opleveren.

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 21:32

Hoe zou Henkie Penkie zich nu voelen? Ik wed bescheten.
O en tip voor de ouders en vrouwelijke familieleden van Henk.
Met zo'n famililul kun je beter maar gesluierd door het leven gaan. Niemand herkent je en wordt je een grote schande bespaart en je sluit perfect aan bij de ideologie van Henkie.

Fairfield | 06-01-12 | 21:31

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 21:18

Op een bepaalde manier heb je gelijk. Maar de critici van de PVV hebben ook zeker recht van spreken. het gelul over definities is trouwens niet productief. Academisch gewauwel mijns inziens.

Ik kijk vooral naar de realiteit en het verschil tussen woorden en daden. En daden tellen aanmerkelijk zwaarder. Dat is hun redding in deze.

Dus trek ik de conclusie dat de Pvv momenteel geen facistische partij is.

Dat ik absoluut geen fan van ze ben moge duidelijk zijn. En ik hoop ook niet dat Geert ooit president word. Dan zou ik mijn conclusie waarschijnlijk moeten herzien.

Dat is mijn gevoel.

pius | 06-01-12 | 21:30

Scriptiebeoordelaar Jan Jaap de Ruiter houdt zich bezig met de status en rol van het Arabisch en de islam in West-Europa en Marokko.
Ik herhaal: houdt zich bezig met de status van de islam in West-Europa.
De islamofiele supervisor heeft kennelijk een belang.
www.tilburguniversity.edu/nl/webwijs/s...

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 21:28

@heureux bleu | 06-01-12 | 20:50

Ach, dat is waar ook, inmiddels is het omgedoopt tot verdrag van Lissabon. Dan even over onze volksvertegenwoordigers, datgene wat u democratie noemt.
We hebben een 1e en een 2e kamer, in de 2e kamer zit een afvaardiging van mensen die een partij aanhangen waarop gekozen kon worden etc. etc. Waaruit bestaat die 1e kamer eigenlijk?

Hoe kan het bvb dat een wetsvoorstel goedgekeurd door de 2e kamer (onze volksvertegenwoordigers) weggejorist wordt door de 1e kamer? Wie zijn deze mensen en wanneer konden we op ze stemmen?

We moeten tegenwoordig luisteren naar "Brussel", wanneer precies hebben we deze mensen gekozen? Moet ik nog even doorgaan?

Hier kunt u de teksten vinden europa.eu/lisbon_treaty/full_text/inde...

Kun je me trouwens ook uitleggen waarom de "democratisch gekozen" presidenten van Italië en Griekenland zijn afgezet?

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 21:27

Riemen continues his exposé on fascism later on (p. 58):
"[T]here is a charismatic leader; he or she will be populist in order to
sufficiently mobilize the masses; their own group are always victims (of
crises, the elite or foreigners); and all resentment is directed towards an
‘enemy’."

Dat zou ook heel goed op Jan Marijnissen kunnen slaan.

FrankVeer | 06-01-12 | 21:26

Asmodean | 06-01-12 | 20:47
O hoe schoon stapelt u argument op argument. Moest toch even reageren op dit heugelijke nieuws dat ons onderwijs weer de goede kant op gaat. Ziejewel wij in het Westen hebben tenminste creativiteit daarmee kunnen we die Chinezen eindelijk een poepje laten ruiken. Wo needs the TH in Delft als we de Tilburgse Universiteit hebben. Stapeloos verliefd wordt ik op het Nederlandse Onderwijs. Hahahahahhoeoeoehaaaahooo niet te geloven. Femke toppie hoor

idopane | 06-01-12 | 21:26

deniea | 06-01-12 | 21:05 : Inderdaad. Dit diep trieste broddelwerk kan zomaar de aanleiding geven voor een nieuwe Volkert. Dit is eigenlijk een vrij brief voor iemand ter Links extreme zijde om Geert Wilders om te leggen. Net zoals toendertijd met Fortyun is gebeurt. Ik schrik nog elke keer als ik de opinie stukken lees van hoogleraren, professoren, politici en andere hoogwaardigheids bekleders over hoe gevaarlijk Pim Fortyun niet was. Ik heb die periode niet echt bewust meegekregen was ook wat jonger toen. Maar als dat de top van onze beschaving en cultuur was dan zijn we als land heel diep gezakt!

Indoneesje | 06-01-12 | 21:25

PietjePietje | 06-01-12 | 21:18
Ieder volk heeft het recht zijn eigen leiders te kiezen en ik hoop dan ook dat je tevreden bent over het stem/steungedrag van de PVV tot nu toe.

Bigi Bana Boy | 06-01-12 | 21:25

Nou, ik ben er wel zo'n beetje doorheen.
Henkie heeft héél veel bladzijden nodig om Rob Riemen te introduceren en te concluderen dat Riemen best wel op de goede weg was door Wilders voor fascist uit te maken maar dat niet echt hard kon maken. Vervolgens lezen we dat Riemen's critici eigenlijk ook niet goed konden onderbouwen dat Wilders géén fascist is.
Maar geen nood, want Henkie heeft een boekje ontdekt van Robert O. Paxton, "The Anatomy of Fascism" uit 2004 waarin een handige gebruiksaanwijzing staat, een schema waarmee je kunt bepalen, zo suggereert Henkie, of een beweging fascistisch is of niet, en dat gaat Henkie in de rest van zijn scriptie dus doen. Fascisme ontwikkelt zich volgens Paxton cyclisch en kent vijf stadia, zo weet Henk ons te melden, en in fase één zien we maar liefst negen 'passions' die tezamen een 'emotional lava' doen opborrelen. En raad eens? Als Henkie de PVV onder de loep legt vindt hij al die passies in alle detail terug, de een na de ander, en Henkie kan niet anders dan concluderen dat de PVV 'dus' fascistisch is.
Nader onderzoek van Henkie leert ons dan dat die PVV het inmiddels tot fase drie heeft geschopt, de fase waarin volgens het schema van Paxton een fascistische partij politieke macht heeft verworven, en het wachten is nu op het moment dat fase vier van Paxton's cyclus, de machtsgreep, bereikt wordt en daarna fase vijf aanbreekt waarin de PVV, het kan niet anders, zal radicaliseren en uiteindelijk zal desintegreren.
Nou, ik weet niet wat er zo academisch briljant aan die scriptie is, maar de wijze waarop Henkie in pakweg zo'n twintig pagina's tekst 'aantoont' dat de PVV precies te passen valt in het schema van Paxton is op z'n zachtst gezegd erg rommelig en intuïtief.
Maar een groter probleem is dat het boek van Paxton nou niet bepaald gezien kan worden als een referentie. Paxton verdomt het bijvoorbeeld in zijn hele boek om een definitie van fascisme te geven, bang als hij is om te 'essentialistisch' over te komen, en daar wordt hij ook door menigeen op afgerekend.
Zie bijvoorgbeeld:
www.nybooks.com/articles/archives/2005...
www.historycooperative.org/cgi-bin/jus...
"What passes for the identification of the generic traits of fascist regimes is actually the attempt to identify common denominators in what happened under Adolf Hitler and Benito Mussolini, a project hardly new to academia."
Nou Henkie, je hebt dus in een paar bladzijden op academisch briljante wijze aangetoond dat Wilders een fascist is, en je baseert je daarbij op één auteur, een auteur die, aldus een aantal critici, eigenlijk niet duidelijk wil maken wat hij onder fascisme verstaat. Da's een dikke tien vindt Jan Jaap, maar het is terug bij af dus. Riemen's opvatting van fascisme mag onvoldoende blijken om Wilders definitief tot fascist te maken, hetzelfde geldt voor Paxton's opvatting.
O ja, Henk, we lezen:
"In writing this essay I do not intend to pass a moral judgment."
Moeten we dit echt geloven?

Schoorsteenveger | 06-01-12 | 21:24

Een bull voor een links facsistische nul.

bosbaan | 06-01-12 | 21:23

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 21:20
Laat Charles Schiewert het maar niet horen. Zijn Alma Mater sluiten ....

Bigi Bana Boy | 06-01-12 | 21:22

Zoals een prof. in de godgeleerdheid kan concluderen op basis van bijbelgeschriften dat de aarde 6000 jaar oud is, kan een student op basis vd geschriften van Rob Riemen tot de conclusie komen dat de PVV fascistisch is.
Kortom, binnen het eigen wereldje (Riemens wereldje) klopt het, maar buiten die schijnwereld stort de these al snel in elkaar.

seven | 06-01-12 | 21:22

Twitter ... de Volksempfanger van 2012.

Bigi Bana Boy | 06-01-12 | 21:21

@Rimmer | 06-01-12 | 21:12
En dat terwijl er wel degelijk critici op Riemen zijn geweest mét argumenten en begrip van de materie. Alleen waren dat geen alumni van Windesheim/InHolland of de SvJ die op dode boom schrijven.
www.hetnieuwejournaal.nl/2010/11/03/ve...
Dat kwam Henk niet zo goed uit natuurlijk. Dat kun je dan dus maar beter weglaten.

Stormageddon | 06-01-12 | 21:21

@PietjePietje | 06-01-12 | 21:18 |
Ik vind u een Fascistisch mannetje.

vitis | 06-01-12 | 21:21

@Bigi Bana Boy | 06-01-12 | 21:19
Nepuniversiteiten willen sluiten is daarentegen logisch.

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 21:20

mxistence
Je vergeet een bron die ook genoemd wordt: NRC Handelsblad, de meest geniepige linkse bron, maskeert zich namelijk als neutraal. Hele volkstammen geloven dit en denken daarmee dat links = aan neutraal, waarmee 'gewoon' rechts vanzelf extreemrechts wordt.

Stachauer | 06-01-12 | 21:20

Hoeveel 'academische' kontgaten zijn er nu zo ongeveer in het verhaal van Henk gescheurd?

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 21:20

Universiteiten willen zuiveren, gelijkschakelen of sluiten is ook .....

Bigi Bana Boy | 06-01-12 | 21:19

@pius | 06-01-12 | 21:15
Ik denk dat de PVV erg veel lijkt op de PvdA zoals die was in de jaren 50. Voor een goed pensioen met 65 jaar voor iedereen. Voor de staat Israël. Voor de gekozen burgemeester. Voor de verheffing des volks = Henk en Ingrid.
Dus, inderdaad, ken je geschiedenis.

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 21:18

-weggejorist-

PietjePietje | 06-01-12 | 21:18

Anders gezegd: "Ze zijn allemaal Stapelgek op de KUT".

denoorman | 06-01-12 | 21:18

Volgens Henk Bovekerk zijn de volgende eigenschappen voldoende om een fascist te kenmerken:

- De leider is een populist
- De leider is een charismatisch leider
- De leider is Xenophoob
- De Fascistische partij heeft geen interne democratie
- In plaats van serieurze debatten met argumenten alleen maar twitter cries, slogans and propaganda

Kijk ik in wikipedia dan zie een een heel andere definitie van wat fascistisch is

1. Het fascisme is de tegenstander van zowel de traditioneel linkse als rechtse politieke partijen.[4]
2. Het fascisme minacht contemporaine conservatieve instellingen.[4]
3. Het fascisme vereert machtsvertoon en het gebruik van geweld, in zoverre dat is gericht op de omverwerping van de bestaande maatschappelijke orde.
4. Het fascisme kent een autoritaire structuur met aan het hoofd daarvan een leider aan wie charismatische eigenschappen worden toegeschreven.
5. Het fascisme streeft naar de instelling van een politieke dictatuur.
6. Het fascisme streeft naar de volledige controle over het maatschappelijk leven en de sociale en culturele organisaties.
7. Het fascisme is extreem nationalistisch.
8. Het fascisme pleit voor een continue strijd om de eigen natie te kunnen doen overleven te midden van andere staten.
9. Het fascisme berust in hoofdzaak op de maatschappelijke middenklasse.
10.Het fascisme streeft naar sociale eenheid en de opheffing van alle bestaande klassen- en belangentegenstellingen.

Maar goed, Henk Bovekerk komt met een eigen definitie van fascisme zodat hij Wilders zwart kan maken.
Maar past die eigen defintitie wel bij Wilders?

Henk Bovekerk - De leider is een populist
Wiki definitie populist: Populisten zeggen in naam van het volk te spreken, dat doet Wilders niet.
Wilders voelt goed aan wat er leeft onder het volk en maakt hier gebruik van.

Henk Bovekerk - De leider is een charismatisch leider
Wilders is niet charismatisch, hij speelt een underdog rol heel slim uit.

Henk Bovekerk - De leider is een Xenophoob
Wilders is tegen de islam omdat die oproept om met geweld een einde te maken aan onze democratie en oproept om anders denkenden te vermoorden, en speciaal om Joden te vermoorden. Dit gebeurt wereldwijd ook, zie www.thereligionofpeace.com/ voor alle doden die dagelijks vallen. Henk Bovekerk noemt dat Xenophoob, maar dat is volgens wiki een irriele angst voor vreemdelingen, en daar gaat het hier toch duidelijk niet over.

Henk Bovekerk - De Fascistische partij heeft geen interne democratie
Hier bedoelt Henk mee dat je geen lid van de PVV kunt worden en er bij de PVV geen partijcongressen zijn met democratische stemmingen.
Van de NSDAP kon je wel lid worden, en van de Communistische partij in China ook, dat is geen garantie voor democratie of wel niet fascistisch zijn.
Partijlidmaatschap heeft er voor gezorgd dat politieke partijen los zijn komen te staan van het volk. Deze politieke partijen luisteren alleen maar naar de elitie van hun eigen partijleden. Gevolg hiervan is dat er in de tweede kamer stemmingsuitslagen zijn die op geen enkele wijze de stem van het volk vertegenwoordigen.

Henk Bovekerk - In plaats van serieurze debatten met arguenten alleen maar twitter cries, slogans and propaganda
De discussiestukken van Wilders bijvoorbeeld in de volkskrant staan vol duidelijke argumenten. Ik heb nog geen politicus gehoord die het hier over durft te hebben omdat je de vele argumenten die Wilders aan zijn kant heeft niet zo maar opzij te zetten zijn. En Wilders gelijk geven kan natuurlijk niet, dus zwijgen we de serieuze discussiestukken gewoon dood.

Hoe je overigens een 10 kunt krijgen voor een wetenschappenlijk stuk waarbij je serieuze publicaties van Wilders gewoon negeert, een eigen definitie van fascisme hanteert die tegen die van een encyclopie ingaat, en vervolgens deze definitie zonder verder door te denken op Wilders toepast is mij een raadsel. Maar dat krijg je aan de Katholieke Universiteit Tilburg.

IJStengel | 06-01-12 | 21:15

Asmodean | 06-01-12 | 20:59: In die optiek zou u volgens uw eigen theorie de pvda ook als dusdanig 'facistisch' kunnen bestempelen of de sp bijvoorbeeld. Beide partijen leggen de nadruk op vooral 'samen sterk' en kameraadschap met natuurlijk een sterke charismatische leider aan het roer. Of het nu nationaal socialisme is, facisme of communisme de afstand tussen zowel extreem rechts als extreem links is zo ontzettend kort. Dat beide kanten van het politieke spectrum dichter bij elkaar liggen dan veel mensen daadwerkelijk willen geloven. Elke partij heeft wel kenmerken van die je kan uitleggen als facistisch.

Indoneesje | 06-01-12 | 21:15

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 21:12

Is een stijlvorm lewis dat begrijp jij als geen ander. Correctie; ken je geschiedenis.

;)

pius | 06-01-12 | 21:15

Volgens mij is de Universiteit Tilburg een fascistoide bolwerk. Het demoniseren van tegenstrevers is een typische nazistische tactiek, waarin de heer Josef Goebels een ware meester was. De zgn. hoogleraar die het in zijn hersens haalt om voor dit schotschrift een 10 te geven dient met pek en veren besmeurd van de universiteit gejaagd te worden. Dit is een aanfluiting van de wetenschap. Maar ja, een universiteit die Diederik Stapel zijn gang laat gaan..... Komt er nu ook een leergang Sibbekunde? Daar waren de nazi's ook zo dol op.

Polletje Piekhaar | 06-01-12 | 21:12

@pius | 06-01-12 | 21:05
Over welke klassieken heb je het?

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 21:12

"Riemen should have provided factual
evidence, concrete examples of when and where Wilders acts in a prototypically fascistic manner –– and this he hasn’t. Neither have his critics: on their side there’s a lack of understanding of fascism and a lack of
arguments to really counter Riemen’s claims."

Met andere woorden: Riemen levert geen bewijs, maar zijn critici leveren geen bewijs EN begrijpen de materie niet volledig. Zonder dat dit verschil verder wordt beargumenteerd. Henk doet niet eens zijn best om objectief te zijn.

Rimmer | 06-01-12 | 21:12

Door alleen al naar de povere literatuurlijst te kijken zou iemand kunnen concluderen dat deze scriptie geen 10 waard is. Lees je ook de inhoud, dan wordt het nog erger. Sommige stellingen zijn zó makkelijk te ontkrachten (zoals die over Turkije op pagina 32) dat je je afvraagt of de auteur überhaupt heeft nagedacht. Tel je daar ook nog de anti-pvv mening van de beoordelaars bij op, dan riekt dit wel heel erg naar politiek in plaats van wetenschap.

SamKoeman | 06-01-12 | 21:11

Stijlleider | 06-01-12 | 21:10 | Oeps.
Stijlleider | 06-01-12 | 21:08 | Untrue.
Stijlleider | 06-01-12 | 21:09 | True.

Willianus Wortelus | 06-01-12 | 21:11

Nou PVV fanboys ... weer een beetje fiducie in GeenStijl na dit artikel ?

Bigi Bana Boy | 06-01-12 | 21:11

Kirth Gersen | 06-01-12 | 20:25
Lol , op 1 2 of 3 . grappenmaker

XaaD666 | 06-01-12 | 21:10

Stijlleider | 06-01-12 | 21:08 | True.
Stijlleider | 06-01-12 | 21:09 | True.

Willianus Wortelus | 06-01-12 | 21:10

Objectief moest natuurlijk subjectief zijn. Geen dubbelpost dus, maar de eerste is een vautiefe post

Stijlleider | 06-01-12 | 21:10

- Wilders geeft in ongeveer alles wat hij doet af op links.
De fascisten stuurden knokploegen op ze af (wederkerende de linksen ook)
.
- Volgens mij weet je zelf ook wel welk geloof Wilders minacht
Wilders heeft ontzag voor de Islam, betitelt het als gevaarlijk. Dat is geen minachting.
.
- Wilders heeft meerdere keren gesteld dat de rechterlijke macht links is, of 'de media', etc.
De rechterlijke macht deed iets veel kwalijkers, nl. vervolgen. Dan vallen harde woorden. de media, tsja.. dievzijn ook overwegend links, dusss...
.
- het nationalistische blijkt uit tal van voorstellen. Tot het verplichten van het draaien van Nederlandstalige muziek op de radio tot het hijsen van de vlag op scholen.
Trots op je eigen identiteit is een prima ding. De maatregelen die je noemt zijn van toepassing in de meeste landen om ons heen.
.
- Wilders is autoritair. Zijn partij moet naar hem luisteren. Dat hebben andere partijen niet. Die hebben leden die daadwerkelijk iets te zeggen hebben.
Nee dat hebben die leden niet. De partijcongressen zijn een farce. Bij de PVV is dit inderdaad explicieter.
.
Een vergelijk tussen PVV en Fascisme zou gedaan moeten worden op de echt definierende aspecten van het fascisme.
.
Neiging, verheerlijking van geweld
Drang naar een totalitaire staatsinrichting
Militairisme
Gezinspolitiek
Expansiedrift
.
Geen van allen van toepassing op Geert Wilders!

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 21:10

Alaaf Alaaf Alaaf. Blijkbaar zijn op de KU(T) al begonnen met het Karnaval. Zoone goeie hebbe wij nog niet gehad.. Alaaf Alaaf Alaaf

denoorman | 06-01-12 | 21:09

Bovendien is het niet of nauwelijks gestoeld op wetenschappelijke literatuur, maar op krantenartikelen en subjectieve(wetenschappelijk ongecontroleerde) boeken. Zoiets kun je wetenschappelijk nauwelijks serieus nemen volgens mij...

Stijlleider | 06-01-12 | 21:09

-weggejorist-

Stijlleider | 06-01-12 | 21:08

Henk Bovekerk zou eens een boek van de econoom Dani Rodrik moeten lezen.

Harvard econoom Dani Rodrik is één van de voornaamste critici van ongeremde globalisering en van hoe zijn collega's daar over denken, schrijven en praten.

Al in 1997 zorgde hij voor opschudding door 'Has Globalization Gone Too Far?' .

'Europa zit gevangen in een trilemma'.
De regel is dat globalisering, de natiestaat en democratische politiek niet samengaan.

www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/a...

Ella | 06-01-12 | 21:07

@Stormageddon | 06-01-12 | 21:03
Nee! Er hoeft geen visitatiecommissie naar Tilburg. Die nepuniversiteit moet gewoon dicht. Direct. Onmiddellijk. Weg ermee.
*streep trekt*

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 21:07

je hoeft alleen pagina 55 en het begin van 56 te lezen om te snappen dat deze koekebakker te dom is om te kakken. Eerst "een" definitie van fascisme (belangrijk kenmerk; geweld) geven, en vervolgens ongelooflijk zwak beargumenteren dat de PVV aan die definitie voldoet. "niet helemaal, maar toch een beetje" zegt ie ook nog. baklap.

HetVrijeWoord | 06-01-12 | 21:07

CDlogo | 06-01-12 | 20:55 |
Ik herken de pvv in (vaak in milde mate) punt 1,2,3,7,11. Dit zijn gelukkig niet perse de punten die het fascisme zo verschrikkelijk maakt.

Asmodean | 06-01-12 | 21:06

deniea | 06-01-12 | 21:05

Spijker op de kop!

Oome Gijs | 06-01-12 | 21:06

miko | 06-01-12 | 20:57

Dat overkomt mij;)

pius | 06-01-12 | 21:06

Hoe kan een scriptie briljant zijn als er geen enkele vorm van zelfkritiek instaat. op mijn universiteit is altijd verteld dat er meerdere manieren zijn om naar de waarheid te kijken en je op zn minst moet aangeven waarom je naar deze 'specifieke waarheid' kijkt. Er staat geen enkele zelf reflectie in die thesis en geen enkel punt voor verbetering/aanpassing/vervolg op zijn onderzoek. Wetenschappelijk dus niet 'briljant'. Dat bestaat NIET!

Zo wel, dan krijgt deze jongen volgend jaar alle Nobelprijzen.

Stijlleider | 06-01-12 | 21:06

Na zijn 'manifest' gelezen te hebben, hoop ik dat deze kerel geen wapenvergunning heeft. Noch dat zijn aanbidders die hem een 10 hebben zo'n vergunning hebben.

deniea | 06-01-12 | 21:05

@SamKoeman | 06-01-12 | 21:00
En daar had je volkomen gelijk in. De kenmerken van Asmodean zijn te algemeen.
Olifanten zijn grijs. Dus zijn muizen olifanten. Aldus Asmo.

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 21:05

Definities zijn trouwens niet zo relevant, die zijn vaak veelsoortig en multi-interpretabel.

En volgens de publieke definities die gangbaar waren in de jaren 80 was de PVV nu een nationalistische fascistische en racistische partij geweest. Je moet er overigens al helemaal niet aan denken hoe de PVV geduid zou zijn in de jaren vlak na de oorlog.

De tijdsgeest en omstandigheden zijn de Pvv dus gunstig gezind. Dus het gehuileblak van de aanhang doet nogal schamper aan dus.

Ken je klassieken zullen we maar zeggen.

pius | 06-01-12 | 21:05

Definities zijn trouwens niet zo relevant, die zijn vaak veelsoortig en multi-interpretabel.

En volgens de publieke definities die gangbaar waren in de jaren 80 was de PVV nu een nationalistische fascistische en racistische partij geweest. Je moet er overigens al helemaal niet aan denken hoe de PVV geduid zou zijn in de jaren vlak na de oorlog.

De tijdsgeest en omstandigheden zijn de Pvv dus gunstig gezind. Dus het gehuileblak van de aanhang doet nogal schamper aan dus.

Ken je klassieken zullen we maar zeggen.

pius | 06-01-12 | 21:05

miko | 06-01-12 | 20:58
.
Een kritische houding ten opzichte van de islam of het joodse geloof maakt je nog geen anti-semiet, daar gaat het om.

Bertus Betonsloper | 06-01-12 | 21:04

SamKoeman | 06-01-12 | 20:48
Daar hebt u een punt, maar wat ik bedoelde is dat deze scriptie groter maatschappelijk debat zal losmaken dan het boek van Bosma.

of niet | 06-01-12 | 21:03

@Asmodean | 06-01-12 | 20:59
Dat citaat uit wikipedia is géén definitie. Jij wil over fascisme praten, vertel dan wat dat is. Anders is een gesprek onmogelijk.

De NSDAP was links. Trouwens. De S staat voor socoalistisch. Dus je eerdere bewering dat *antilinks zijn* een kenmerk is van fascisme, gaat al niet op.

Overigens is de VVD ook antilinks. Is die volgens jou fascistisch dan?

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 21:03

@ristretto | 06-01-12 | 20:49
Sterker nog: Henk presteert het om in het begin van zijn scriptie te stellen dat zowel Riemen als Paxton geen vastomlijnde definitie van fascisme hebben. Dat is ook niet zo gek, want Riemen baseert zich mede op Paxton. Wat Henk dus doet is Riemen vergelijken met Paxton en dan kijken of Wilders daaraan voldoet.

Het antwoord in de conclusie is dan ook heel verrassend: Ja. Daar voldoet hij aan, dus is Wilders een fascist. Als je dat uitsmeert over 64 pagina's in steenkolen-Engels dan krijg je tegenwoordig een 10 aan de KUT en noemen ze het een briljante thesis.

Het lijkt mij dat er heel snel een visitatiecommissie van OCW naar Tilburg moet.
Kenniseconomie... wat een lachertje.

Stormageddon | 06-01-12 | 21:03

Citaat uit de scriptie: "Wilders claims that democracy and Islam are incommensurable –– a claim falsified inter alia by democracy in Turkey --"

Laat me niet lachen! Democratie in Turkije is te danken aan het streng-seculiere wat meermaals de anti-democratische (Islamitische) burgerregeringen heeft afgezet! En zelfs vandaag is Erdogan hard op weg om de Turkse democratie te ontmantelen. Bovendien is Turkije het enige Islamitische land met een democratie, wat dus de uitzondering op de regel is en in feite het gelijk van Wilders aantoont!

mxistence | 06-01-12 | 21:03

Een conclusie van Henkie Pankie:

4. The PVV is a fascist party and its leader Geert Wilders is a fascist.

Brilliant, brilliant in one word. Not only a 10, but ... a ten with a griffel. We have a candidate for a Nobel price again. What a wisdom of discernment, what a independent mind. Stephen Hawking you can go. Here is a new genius called Henk, the scientist, Bovekerk. This is something extraordinary. Amazing.

Henk hoe heb je hem dit geflikt. Henk we love you. Amen. This is great. Straks professor Liberal Arts en Sciences? Henk ga d'r voor. Ingrid loves you too.

Baltasar | 06-01-12 | 21:02

@mxistence | 06-01-12 | 20:57
LOL. Maar in de voetnoten of literatuurlijst verwijzen naar bronnen als Wikipedia levert steevast strafpunten of zelfs onvoldoendes op.
In ieder geval fijn te weten dat de Joop tegenwoordig als wetenschappelijk standaardwerk geoorloofd is.
Staat er toevallig ook een verwijzing naar Hoeiboei in? * naar de bekende weg vragen doet *

Chiant | 06-01-12 | 21:01

Eerste zin bevat al twee fouten (Secretaries of State zijn Ministers van Buitenlandse zaken, geen staatssecretarissen) en 'loose'. Zucht schrijf het gewoon in het Nederlands als je geen Engels ken (sic).

_ILT_ | 06-01-12 | 21:01

@mxistence | 06-01-12 | 20:57
Hulde!

vitis | 06-01-12 | 21:01

Manmanman de gemiddelde aluhoedje theorie is nog beter onderbouwd.

Alleen al een blik op de literatuur lijst verklaart al een hoop:
Henkie quote Rob Riemen, Rob verwijst naar Blommaert en vice versa. Een paar opinieartikelen er bij van wat obscure sites (i.e. VK en Dumpert) et voila.

*gaat zich maar oriënteren op een uni, zo wil ik ook wel me BA halen*

rightwingranter | 06-01-12 | 21:01

Wat Henk Bovekerk nog niet inziet, is dat een multiculturele samenleving -vanwege haar ontwrichtende karakter- een perfecte voedingsbodem is voor autochtoon verzet, wat kan uitmonding in allerlei vormen van politieke agressie. Het is alleen niet de PVV die dit veroorzaakt, maar "Links".

mxistence | 06-01-12 | 21:01

@miko | 06-01-12 | 20:53 |
En zo kan je ook bedenkingen hebben bij een dergelijk lijstje over de PVV, zie de tegel van neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:48 |. Waar het mij om ging was dat de kenmerken van fascisme die Asmodean opnoemde te algemeen waren.

SamKoeman | 06-01-12 | 21:00

Wat een farce, wie tegenwoordig nog aanhanger van het fascisme is, is of gek of crimineel. Wilders is geen van beide. En dat fascisten 'geen geestelijke waarden' zouden hebben is natuurlijk kul. In de jaren dertig en veertig werd deze ideologie juist aangehangen door mensen die bol stonden van de geestelijke waarden, dat maakt dat tijdperk juist zo tragisch. Ik noem slechts Celine en de vele kunstminnende adellijke families in heel Europa.

Stachauer | 06-01-12 | 20:59

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 20:55 |
Wikipedia: Fascisme (Italiaans: fascismo) is een politiek stelsel dat aan de macht was van 1922–1943 in Italië, van 1928–1974 in Portugal, van 1939–1975 in Spanje en nu nog steeds bestaat in andere landen, ook het nationaal-socialistisch bewind van Adolf Hitler en zijn partij de NSDAP van 1933–1945 in Duitsland wordt weleens fascistisch genoemd.
---
Wat je moet met deze definitie is mij overigens behoorlijk onduidelijk; ik stel alleen maar dat de pvv en bepaalde kenmerken heeft die ook aanwezig zijn bij fascistische partijen. Dat lijkt me gewoon een feit.

Asmodean | 06-01-12 | 20:59

@Bertus Betonsloper | 06-01-12 | 20:49
Op de letter wel maar ik ken genoeg joden die ook geen woord ivriet of zo spreken.

miko | 06-01-12 | 20:58

Ik zou hoofdstuk 1 en 2 omdraaien ;)

Kyrhon | 06-01-12 | 20:58

@pius | 06-01-12 | 20:52
En als je dan nog dubbelpost gaat het twee keer zo snel.

miko | 06-01-12 | 20:57

Ik heb de scriptie gelezen. De bronnen zijn voornamelijk: robriemen.nl, joop.nl, vpro.nl en volkskrant.nl en wat boekjes van Rob Riemen, en hooguit 2 degelijke boeken van o.a. Paxton. Geen enkel 3-sterren academisch artikel. Niets. Het is een slap, incoherent verhaal met niet op feiten gebaseerde conclusies. Een schoolvoorbeeld van "wensdenken". Hier is eerst de conclusie geschreven en het materiaal erbij gezocht om die conclusie te staven - overigens een typische fascistische werkwijze, uitgevonden door Goebbels. De daadwerlijke motieven voor het bestaan van een PVV worden niet onderzocht. Dat de Islam en multicultuur "goed" zijn, wordt zonder argumentatie voor waar aangenomen.

mxistence | 06-01-12 | 20:57

@Pjoi | 06-01-12 | 20:43

Riemen is afgestudeerd op *proest* theologie, u weet wel, die leer over een opperwezen die nog nooit door iemand is waargenomen. Net zo belangrijk als het wetenschappelijk onderzoek naar de kabouters van Rien Poortvliet.

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:57

@neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:48
De sterke leider is echt wel aanwezig. Zo ook het nationalisme,maar wat mij betreft niet op een gevaarlijke manier.

@Chiant | 06-01-12 | 20:51
Dat is wel waar.

miko | 06-01-12 | 20:56

ristretto | 06-01-12 | 20:49

Wilders is een Italiaan!

zovoklets | 06-01-12 | 20:56

@Asmodean | 06-01-12 | 20:36

Buiten punt 7 uit uw link kan ik weinig overeenkomsten vinden met de PVV..... en of dat onder de noemer obsessie mag worden geschaard gezien de NL misdaad statistieken en de straf die bij de weinig opgeloste zaken wordt opgelegd ????

CDlogo | 06-01-12 | 20:55

@Asmodean | 06-01-12 | 20:47
Als je het over fascisme wil hebben, en dat wil jij, zal je toch eerst een definitie moeten geven. En dat doe jij niet. Dan kan dus ook niet het verband stussen de kenmerken die jij her en der opsomt enerzijds en het fascisme anderzijds beoordeeld worden. Daar is toch echt een defnitie voor nodig, van wat fascisme is.
Dat ik jou fascist noemde, ondersteunt nog eens, op speelse wijze, de noodzaak van zo'n definitie. Want nu jij geen definitie geeft, kan je ook niet ontkennen dat je een fascist bent, fascist ;)

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 20:55

Tsja. Je kan het eens zijn met asmodean of niet maar hij komt wel beslagen ten ijs.

Daar hebben de kretologen niet van terug natuurlijk.

pius | 06-01-12 | 20:55

Het is en het blijkt K U T

Afgeschminkte Bassie | 06-01-12 | 20:54

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:48 |
- Wilders geeft in ongeveer alles wat hij doet af op links.
- Volgens mij weet je zelf ook wel welk geloof Wilders minacht
- Wilders heeft meerdere keren gesteld dat de rechterlijke macht links is, of 'de media', etc.
- het nationalistische blijkt uit tal van voorstellen. Tot het verplichten van het draaien van Nederlandstalige muziek op de radio tot het hijsen van de vlag op scholen.
- Wilders is autoritair. Zijn partij moet naar hem luisteren. Dat hebben andere partijen niet. Die hebben leden die daadwerkelijk iets te zeggen hebben.

Asmodean | 06-01-12 | 20:53

@SamKoeman | 06-01-12 | 20:43
Facistische kenmerken PvdA
- antirechts
Valt wel mee.De PVDA is geen vriend van rechts maar spreekt niet met dezelfde afkeer over bijvoorbeeld een VVD. Misschien tegen extreem rechts
- overdreven minachting voor andere geloven en mensen met een andere (rechtse) mening (Fortuyn = Eichmann)
Ze knuffelen eerder andere geloven. Het demoniseren van een persoon als Fortuyn werd eerder ingegeven door politieke angst dan dat het fascisme was.
- alles in de samenleving verpolitiseren (economie=rechts, boos zijn over marrokaanse jongens die je bestelen = rechts, tegen immigratie zijn = rechts, etc.)
In de boezem van de PVDA heeft deze discussie meer dan eens gespeeld.Ayaan had daarom Cohen hoog zitten omdat zij mocht zeggen wat ze wou.Heb ik nog niet bij de PVV gezien iemand die dat islam gebeuren niet zo zwart ziet allemaal.
- erg EU nationalistisch
Tja contradictie lijkt mij.
- autoritair, links is goed, rechts is facistisch
- een sterke leider (partijvoorzitters, lijsttrekkers) de rest volgt. Daarom doen ze het zo goed omdat ze een erg sterke leider hebben in Cohen.
*Proest*
-
"Kortom: de kenmerken zijn zo algemeen dat je van 'links' of van de 'pvda' eenzelfde lijstje kan maken"
Dus daarom denk ik van niet.

miko | 06-01-12 | 20:53

Net de introductie gelezen van de scriptie en daar valt me meteen het volgende op in het citaat van Rob Riemen : "universities not worthy of their description".

Neemt de schrijver vast een voorschot op de reacties van zijn scriptie?

mister niet scherp | 06-01-12 | 20:53

Even een vraagje tussen het pizza knagen en lezen door..
.
Wat vinden andere universiteiten hier nou van? Gewoon qua academische standaard enzeau...
.
*Knaagt verder*

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 20:53

"Alles wat niet links of het met ons eens is, is fascistisch." Ik wacht op een aanklacht van het CIDI wegens bagatellisering van de Holocaust. Want als Wilders tegenwoordig al "fascist" is, dan was Hitler blijkbaar een toffe peer. Nee Henk, zo dus niet.

mxistence | 06-01-12 | 20:53

@miko

Gaaarne!

En zo links ben ik niet hoor. Niet linkser dan de gemiddelde PVV-er in ieder geval;)

pius | 06-01-12 | 20:52

@miko

Gaaarne!

En zo links ben ik niet hoor. Niet linkser dan de gemiddelde PVV-er in ieder geval;)

pius | 06-01-12 | 20:52

Asmodean | 06-01-12 | 20:47 |
Noord Korea al eens getoetst aan die lijst?

CoffeePatch | 06-01-12 | 20:51

Synecdoche | 06-01-12 | 18:40 | + 9
Dit schreef Wilder:
.
geertwilderspvv Geert Wilders
Op de KU in T zijn ze allemaal Stapel.
1 hour ago

Ella | 06-01-12 | 20:51

@Asmodean | 06-01-12 | 20:47
Wat zeg je me daar nou? Beweer jij dat de FIFA, UEFA en KNVB fascistische bewegingen zijn?

Chiant | 06-01-12 | 20:51

@Update, oooooh leuk Geert gooit alle KUT-mensen op een stapel! Dan mogen wij dus ook roepen dat PVV'ers fascisten zijn, Al. Le. Maal!

* | 06-01-12 | 20:50

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:36 | + 2 -

Als een echte liberaal (Wiegelminded) geloof ik niet in een referendum. We hebben niet voor niets volksvertegenwoordigers. Deze zijn na goedkeuring van het volk in de kamer geïnstalleerd en een referendum is dus onnodig. Als u zich niet vertegenwoordigd acht stel ik voor dat u uw stemgedrag aanpast.
Verder ga ik die EU grondwet eens lezen! Waar kan ik hem vinden?

heureux bleu | 06-01-12 | 20:50

Ongeloveloos wat een vooringenomen dommigheid.
Fascisme komt uit Italië en heeft een duidelijke onstaansgeschiedenis. Daarover zijn diverse studies beschikbaar.
Toch krijgen dit soort prutsonderzoekers het voor elkaar om hun eigen definitie van fascisme toe te passen.
"Alles wat niet links of het met ons eens is, is fascistisch"

ristretto | 06-01-12 | 20:49

@harry pikkel | 06-01-12 | 20:29

En nog vertellen dat ze lui zijn ook, tijd om die man eens aan echt werk te schoppen.

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:49

Antisemitisme heb je het over. Maar met een afkeer/haat tegen de Islam ben je ook een antisemiet.
miko | 06-01-12 | 20:46
.
Het begrip Semiet slaat in neutrale zin op iemand die deel uitmaakt van een van de vele klassieke en hedendaagse Semitisch sprekende volkeren die leefden/leven in het huidige Midden-Oosten en Ethiopië; islam is een fascistoïde politieke doctrine overgoten met een religieus sausje.

Bertus Betonsloper | 06-01-12 | 20:49

CoffeePatch | 06-01-12 | 20:44
Dat bedoelde ik met eenzijdig (onder andere).

Alph Bolkenstein | 06-01-12 | 20:49

Maar goed... Henk's toekomst is verzekerd. Er ligt vast en zeker al een vette gesubsidieerde baan voor hem klaar bij het Nexus-instituut. Daar was het natuurlijk allemaal om te doen en verder nergens om.

Stormageddon | 06-01-12 | 20:48

"onzin, bij wetenschappelijke publicaties op het gebied van geschiedenis"
Jopie2009 | 06-01-12 | 20:18
.
Ik doe geen fopstudie, sorry. Iemand vroeg waarom er niet gerefereerd wordt met voetnoten in deze scriptie, ik gaf hem daarop antwoord. Bij mijn opleiding wordt gebruik gemaakt van de AMJ style guide. Ik dacht dat dit veelal in de wetenschappelijke wereld werd gebruikt.
Dank voor uw bericht. Weer wat geleerd vandaag.

Leucopterus | 06-01-12 | 20:48

@Asmodean | 06-01-12 | 20:27

Een mooie opsomming maar feitelijk is dat gewoon uw mening, even zonder dat ik dubbelcheck of de zaken die u opsomt inderdaad fascistisch zijn het volgende:

U stelt de volgende zaken:

- Anti-links, geen idee waar u het vandaan haalt maar de GW wil bvb de pensioen leeftijd op 65 houden, lijkt me een links standpunt.

-overdreven minachting voor andere geloven, ik heb geen idee welk geloof GW aanhangt maar ik heb hem nog niet horen schelden op bvb joden of christen (wat hij van mij trouwens best zou mogen, maar dat ter zijde)

-alles verpolitiseren, heeft u enige quotes van GW waaruit dit blijkt?


-erg nationalistisch, waaruit blijkt dit? In mijn opinie valt het nogal mee

-autoritair, dat lijkt me een eigenschap die elke leider van welke partij dan ook zou moeten hebben.

-een sterke leider, als dat een specifieke eigenschap van fascisme is kunnen alle eindbazen wel inpakken.

Verder ben ik met je eens dat je niet panisch moet reageren maar ik zie wel graag een en ander onderbouwd.

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:48

@of niet | 06-01-12 | 20:45 |
'niets gebeurd' is mijns inziens niet waar. Kijkt u eens op Joop.nl, daar werken de uitspraken van Wilders of andere PVV'ers als rode lappen op een stier. Overigens ben ik het met Bosma oneens dat sociaaldemocraten fascistisch zijn.

SamKoeman | 06-01-12 | 20:48

@Henk,jij bent echt wereldvreemd en een gevaar voor onze vrije wereld zolang die door de islam en christelijkpedofielenkerk nog niet genoeg verziekt is!

Beëlzebul | 06-01-12 | 20:47

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 20:41 |
Speciaal voor jou: Ik herken denk ik de pvv in ongeveer de helft van de onderstaande punten. Deze punten zijn de gemene deler van 14 fascistische regimes. Waarom het verband met fascisme afwezig is moet je toch even uitleggen. Waarom je mij vervolgens een fascist noemt is mij al helemaal niet duidelijk. Enfin, de kenmerken -->

Dr Lawrence Britt heeft de fascistische regimes van Hitler (Duitsland), Mussolini (Italië), Franco (Spanje), Soeharto (Indonesië) en verscheidene Latijns-Amerikaanse regimes onderzocht. Britt vond bij elk 14 definiërende kenmerken die ze alle gemeenschappelijk hadden.

1. Krachtige en doorgedreven Nationalisme - fascistische regimes neigen constant gebruik te maken van patriottische motto's, slogans, symbolen, liederen en andere parafernalia.Vlaggen worden overal gezien, vlagsymbolen op kleding en in het openbaar.

2. Minachting voor de erkenning van de rechten van de mens - Vanwege de angst voor vijanden en de behoefte aan veiligheid zijn mensen in fascistische regimes ervan overtuigd dat de rechten van de mens kunnen worden genegeerd in bepaalde noodgevallen. De mensen kijken vaak de andere kant op of keuren zelfs goed : folteringen, standrechtelijke executies, moorden, lange opsluiten van gevangenen, enz.

3. Identificatie van vijanden /zwarte schapen als een eenmakende factor - De mensen worden samengebracht in een eenmakende patriottische buitennissigheid rond de noodzaak de gepercipieerde dreiging of de gemeenschappelijke vijand te elimineren: ras, etnische of religieuze minderheden; liberalen, communisten, socialisten, terroristen, enz.

4. Overheersing van de militaire macht - Zelfs wanneer er wijdverbreide binnenlandse problemen zijn, krijgen de militairen een onevenredig bedrag van de overheidsfinanciering en de binnenlandse agenda is verwaarloosd. Soldaten en militaire dienst worden verheerlijkt.

5. Ongebreideld Sexisme - De regeringen van de fascistische landen hebben de neiging bijna uitsluitend door mannen te worden gedomineerd. Onder fascistische regimes worden de traditionele rolpatronen strakker. Echtscheiding, abortus en homoseksualiteit worden onderdrukt en de staat wordt voorgesteld als de ultieme hoeder van het gezin.

6. Gecontroleerde Massamedia - Soms worden de media rechtstreeks gecontroleerd door de regering, maar in andere gevallen worden de media indirect gecontroleerd door de regelgeving van die overheid of door sympatiserende media-zegsmannen en leidinggevenden.Censuur, vooral in oorlogstijd komt vaak voor.

7. Obsessie met de nationale veiligheid - Angst wordt door de regering gebruikt als een motiverend instrument over de massa.

8. Religie en regering zijn met mekaar verweven - regeringen in fascistische landen neigen gebruik te maken van de meest voorkomende godsdienst in de natie als een instrument om de publieke opinie te manipuleren. Religieuze retoriek en de terminologie is veel voorkomend bij de regeringsleiders , zelfs wanneer de grote principes van de religie haaks staan op het beleid van de regering of hun acties.


9. De macht van de ondernemingen wordt beschermd - De industriële en zakelijke aristocratie van een fascistisch land zijn vaak degenen die de regeringsleiders aan de macht brengen, zij creëren een wederzijds lucratieve business/overheidsrelatie en geven de elite macht.

10. De macht van de arbeider wordt onderdrukt - Omdat georganiseerde arbeidersmacht de enige echte dreiging is voor een fascistische regering, worden vakbonden ofwel volledig weggewerkt, of zwaar onderdrukt.

11. Minachting voor de intellectuelen en de Kunsten - Fascistische landen neigen een open vijandigheid voor hoger onderwijs en de academische wereld aan te moedigen en te tolereren . Het is niet ongebruikelijk voor hoogleraren en andere academici te worden gecensureerd of zelfs gearresteerd. Vrije meningsuiting in de Kunsten en Letteren wordt openlijk aangevallen.

12. Obsessie voor Misdaad en straf - Onder fascistische regimes krijgt de politie haast onbeperkte macht om wetten af te dwingen. De mensen zijn vaak bereid om misbruiken bij de politie over het hoofd te zien en zijn zelfs bereid hun burgerlijke vrijheden in te perken in naam van vaderlandsliefde.Er is vaak een nationale politie met een vrijwel onbeperkte macht in fascistische naties.

13. Uitgesproken vriendjespolitiek en corruptie - fascistische regimes worden haast altijd bestuurd door groepen vrienden en medewerkers die elkaar benoemen in overheidsbetrekkingen en staatsmacht en gezag gebruiken om hun vrienden te beschermen voor verantwoordingsplicht. Het is niet ongewoon in fascistische regimes dat regeringsleiders zich de nationale inkomsten en zelfs kunstschatten toe-eigenen of zelfs ronduit stelen.

14. Frauduleuze Verkiezingen - Soms zijn verkiezingen in fascistische naties een complete schijnvertoning. Andere keren worden verkiezingen gemanipuleerd door lastercampagnes tegen of zelfs door moord op kandidaten van de oppositie, door gebruik van de wetgeving om het aantal stemmen en de politieke districtsgrenzen te controleren, en door manipulatie van de media. Fascistische landen maken gebruik van hun rechterlijke macht om te manipuleren en de verkiezingen te controleren.

Asmodean | 06-01-12 | 20:47

Engelse taal niet machtig. Onvoldoende.

Crak-ho | 06-01-12 | 20:47

SamKoeman | 06-01-12 | 20:29 : Ik denk dat bovenkerk sowieso dat stuk uit zijn scriptie kan wegstrepen over de Islam en opnieuw typen.
www.elsevier.nl/web/Nieuws/Buitenland/...

Indoneesje | 06-01-12 | 20:46

@Alph Bolkenstein | 06-01-12 | 20:37

Hij verwijst naar de publieke lezing van Riemen op Lowlands en rept met geen woord over de groep mensen met een andere nationaliteit, die op dat nationalistische festival werden verwijderd.
www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenlan...

drs.Nee | 06-01-12 | 20:46

@vitis | 06-01-12 | 20:39
druifje fascisme hoeft niet langs dezelfde lijn te lopen.Jodenhaat heeft namelijk niks met fascisme te doen.
Antisemitisme heb je het over. Maar met een afkeer/haat tegen de Islam ben je ook een antisemiet.

miko | 06-01-12 | 20:46

Bosma noemt de sociaaldemocraten in Nederland fascisten: niets gebeurd. Een student noemt de PVV fascistisch: all hell breaks loose. Grappig.

of niet | 06-01-12 | 20:45

Alph Bolkenstein | 06-01-12 | 20:37 |
Het viel mij op dat het woordje "Riemen" zo vaak voorkwam. Het waren er 130 in die 64 pagina's. Eigenlijk weet je dan al genoeg.

CoffeePatch | 06-01-12 | 20:44

Cuyahoga | 06-01-12 | 20:43 |
Haha, we zullen zien :).

Asmodean | 06-01-12 | 20:44

@Oome Gijs | 06-01-12 | 20:41
LOL, dat is inderdaad vrij ironisch.

Alles rondom de scriptie is misschien nog wel fascistischer, dan alles wat Wilders ooit gezegd en gedaan heeft bij elkaar.

Bart_Bart | 06-01-12 | 20:44

@miko | 06-01-12 | 20:39 |
Ik mis iets aan uw plempsel. Onderbouwing bijvoorbeeld.

SamKoeman | 06-01-12 | 20:43

Heb de conclusie even doorgelezen. Er wordt wel heel veel met die Riemen geschermd. Wie dat dan ook mag zijn. Totaal niet wetenschappelijk onderbouwd of tenminste aannemelijk gemaakt met meerdere bronnen.

Daarnaast zou die broddelwerk qua opbouw van een onderzoek mij zeer zeker een onvoldoende hebben opgeleverd. En ik heb nog wel een technische studie gevolgd.

En dan is de auteur 24? volgens mij doe je dan al dubbel zolang over je bachelor?

Pjoi | 06-01-12 | 20:43

Asmodean | 06-01-12 | 20:36
Inderdaad, zoals de geschiedenisboeken ook afgerekend hebben met Jeanne D'Arc, Johan van Oldenbarnevelt, Martin Luther King, Nelson Mandela en Erik Hazelhoff Roelfzema.

Cuyahoga | 06-01-12 | 20:43

SamKoeman | 06-01-12 | 20:40 |
Verschillende meningen over de te voeren politiek is logisch. Je zult echter niet zien dat de PvdA een orgaan met een onwelgevallige mening simpelweg afdoet als 'rechts'. Deze verpolitisering van de samenleving gebeurt door Wilders, niet door de PvdA.

Asmodean | 06-01-12 | 20:42

Wie over het fascisme schrijft, zou toch minimaal historici als Joachim Fest en Ernst Nolte moeten meenemen in de beschouwing. En niet te vergeten de Frankfurters, lieden die echt iets te melden hadden over het nazisme.
Maar nee, niets van dat alles.
Het is dan ook pseudo-wetenschap wat hier bedreven wordt, een fascistisch trekje trouwens: nep-wetenschap.

Oome Gijs | 06-01-12 | 20:41

@Asmodean | 06-01-12 | 20:36
Die link is onleesbaar, dus daar kan ik niet op reageren. Hierboven noemde jij zes kenmerken van het fascisme. Die zijn niet serieus te nemen, want het verband met fascisme is afwezig. Verder geef jij geen definitie van fascisme. Dan houdt elke zinvolle discussie op. Fascist!

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 20:41

RedRain | 06-01-12 | 20:37 |
De waarheid zal ergens in het midden liggen. Misschien is de PVV inderdaad fascistisch, maar deze scriptie is gewoonweg niet goed genoeg om dit te bewijzen.
---
Dat ben ik helemaal met je eens. Maar zelfs al voldoet de pvv aan 80% van de kenmerken van een fascistische partij, zolang ze geweldloos blijven hoeft dit helemaal niet perse verkeerd te zijn.

Asmodean | 06-01-12 | 20:40

@Asmodean | 06-01-12 | 20:38 |
Iets genuanceerder dan: vrije marktwerking in de economie. Dat is rechts. Links wil meer Keynesiaanse economische politiek.

SamKoeman | 06-01-12 | 20:40

@Bertus Betonsloper | 06-01-12 | 20:32

Dat kwam niet uit mijn toetsenbord, maat.

ZKH EénOog | 06-01-12 | 20:40

Wat een farce.

Ron Riemen's Facism:

'Everyone who breaths, and whom views I, Rob Riemen, dislike, is a facist.'

Stage 1: The person has one of the following symptoms: Fingers, a face, a stomach and at least one leg.

Stage 2: The person is able to convert its incoming fluids, into something called 'piss'.

Stage 3: The person develops thought, which do not converge with Ron Riemen's world view.

Stage 4,5 and 6: The person is a facist.

Bart_Bart | 06-01-12 | 20:40

Ik sluit mij hier bij aan:

De PVV is tegen de invloed van de islam met al zijn uitwassen en voor het belang van Israel. Maar Heinrich Himmler was een groot bewonderaar van de islam. En de groot-moefti van Jeruzalem -Amin al Hoesseini- was een groot bewonderaar en vriend van Hitler de jodenhater die zelfs tijdens de oorlog in Berlijn bij zijn vriend Adolf bleef De groot-moeft schonk zelfs 2 SS divisies aan Hitler, (nl de Handschar en de Skanderberg divisie) die het hadden voorzien op partizanen en joden. Ik trek uit deze feiten nu juist de conclusie dat de PVV de enige werkelijke anti-fascistische partij in Nederland is.

vitis | 06-01-12 | 20:39

@SamKoeman | 06-01-12 | 20:35
Erg slecht verweer.

miko | 06-01-12 | 20:39

Ik hou altijd van een goed stukje geschreven in het Denglish

Tenzing Norgay | 06-01-12 | 20:39

SamKoeman | 06-01-12 | 20:35 |
Als je het verschil tussen de politiek van Wilders en Cohen echt niet ziet dan ben je wel enorm gehersenspoeld. Ik heb een bloedhekel aan de PvdA, maar deze vergelijking slaat echt kant noch wal. Alleen al het feit dat je stelt dat de Pvda economie rechts zou vinden laat zien dat je er bar weinig van begrepen hebt.

Asmodean | 06-01-12 | 20:38

Geen verwerping van eventuele tegenargumenten (hij draagt ze wel aan maar verwerpt ze zonder onderbouwende argumentatie), te weinig (varierende) bronnen, gebroken (onacademisch) Engels (te veel samentrekkingen; slechte grammatica, woordkeus en spelling; teveel repetitie van bepaalde woorden), en vooral ook zelfpijperij wat betreft de gekozen citaten van Riemen (die bijzonder zelf-kwalificerend zijn voor ieder die de PVV fascistisch wil noemen). Wat ik er wel goed aan vind is de lay-out en de structuur. De argumentatie is vrij redelijk, daar hij wel een vergelijking maakt van de karakteristieke van fascisme in de verschillende stadia en de acties van de PVV, maar daar dit slechts gebaseerd is op één theorie (en een politiek gekleurd aftreksel van diezelfde theorie) weiger ik deze argumentatie te accepteren als voldoende. Overigens becommentarieerd hij op p. 33 de woordkeuze van Wilders, die ergens 'ras' gebruikt heeft. Ik snap niet helemaal waarom Bovekerk er voor kiest dit woord te bekritiseren, daar de geciteerde frase duidelijk refereert aan het eerste artikel van de grondwet. Daarna gaat hij verder met het bekritiseren van Wilders' uitspraken door er conclusies aan te verbinden die er met moeite in terug te vinden zijn. Overigens ben ik het lang niet altijd eens met Wilders' uitspraken, maar om zulke dingen nou te doen in je BA scriptie... Op p. 49 en 50 poogt hij de retoriek van Wilders te bekritiseren door te verwijzen naar een retorische analyse van Wilders' woordgebruik en hieruit de (overigens correcte) conclusie te trekken dat Wilders het moet hebben van de emoties van mensen, terwijl deze hele scriptie doordrenkt is met politiek en emotioneel gekleurde woorden. Hypocriet.

In conclusie: een middelmatig, politiek gekleurde scriptie, zeker geen 10 waard.

Nou ben ik natuurlijk ook bevooroordeeld, maar het gebruik van zó weinig bronnen pro these en de complete omissie van een fatsoenlijke verwerping van de enkele genoemde bronnen contra these kunnen mij gewoon niet overtuigen.

De waarheid zal ergens in het midden liggen. Misschien is de PVV inderdaad fascistisch, maar deze scriptie is gewoonweg niet goed genoeg om dit te bewijzen.

RedRain | 06-01-12 | 20:37

Ik heb hem even diagonaal nagekeken. Het is geen scriptie maar een essay gebaseerd op een zeer beperkte (omvang en "breedte") hoeveelheid literatuur. Het niveau hiervan is in veel gevallen kwa betrouwbaarheid en objectiviteit minimaal discutabel (veel verwijzingen naar Volkskrant). De analyse van de literatuur is beperkt, bijzonder eenzijdig en weinig kritisch. Student gebruikt bovendien aan de lopende band persoonlijke voornaamwoorden, wat niet wijst op "professionele distantie". Er is geen eigen onderzoek verricht, zelfs geen poging gedaan om betrokkenen (voor zover in leven) zelf te interviewen. Als eindscriptie op Mastersniveau op alle fronten onvoldoende, alleen al op formele gronden.

Alph Bolkenstein | 06-01-12 | 20:37

Mat Amadeus | 06-01-12 | 18:41
+1
Dus Blonde Greet is een nazi, want lievv en sociaal voor eigen parochie, en ons hele parlement is één faxistiese zooi.
[/zwart/wit modus]

mothersfinest | 06-01-12 | 20:36

@pius | 06-01-12 | 20:20
Moet ik nog wat op die -knop rammen Linkschmensch?

miko | 06-01-12 | 20:36

Dankzij die plemp op twitter is Geert mijn held van de dag. Dank!

SODEP | 06-01-12 | 20:36

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 20:27 |
blogbedenkingen.skynetblogs.be/archive...
Hier staan 14 kenmerken van fascistische regimes. Ik denk dat ongeveer de helft van de punten van toepassing is op de pvv. Dit in tegenstelling tot andere partijen. Maar nogmaals, zolang Wilders geweldloos blijft en democratisch gekozen wordt hoeft dit geen probleem te zijn. De geschiedenisboeken zullen wel met hem afrekenen.

Asmodean | 06-01-12 | 20:36

@heureux bleu | 06-01-12 | 20:25

Moehaha, dat bedoel ik dus, welke basis voor de samenleving bedoel je precies? Dat kan dus allemaal precies op 2 A viertjes. Een paar grondrechten zijn voldoende, de rest is dikke bullshit, weet je eigenlijk wel waarom er zoveel wetten zijn?

Om te verhullen dat we geen democratie zijn, en als je me niet gelooft, vraag je dan eens af waarom die smerige EU grondwet er toch is gekomen ondanks een massaal NEE van het volk. Is u gevraagd of u de EUro wilde?

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:36

Fascisten zijn niet kopstootgevend, naaktlopend en straalbezopen. Dus PVV'ers zijn niet fascistisch.
En Henk Bovekerk is politiek achterlijk links-islamofascistisch werktuig.

Fijnstoffer | 06-01-12 | 20:35

@Asmodean | 06-01-12 | 20:27 |
Facistische kenmerken PvdA
- antirechts
- overdreven minachting voor andere geloven en mensen met een andere (rechtse) mening (Fortuyn = Eichmann)
- alles in de samenleving verpolitiseren (economie=rechts, boos zijn over marrokaanse jongens die je bestelen = rechts, tegen immigratie zijn = rechts, etc.)
- erg EU nationalistisch
- autoritair, links is goed, rechts is facistisch
- een sterke leider (partijvoorzitters, lijsttrekkers) de rest volgt
-----------------------------
Kortom: de kenmerken zijn zo algemeen dat je van 'links' of van de 'pvda' eenzelfde lijstje kan maken.

SamKoeman | 06-01-12 | 20:35

@sk!llz | 06-01-12 | 20:23
De leider van de PVV vergelijken met fascisten als Hitler en Mussolini staat inderdaad gelijk aan het vergelijken van de leider van de PvdA of de SP met Stalin, Mao, of PolPot.
De doelstelling van een dergelijke vergelijking kan immers niet anders gezien worden dan een extreem grove verdachtmaking, die geasocieerd wordt met massamoord en genocide.
En aangezien de PVV net zo min als de PvdA of de SP zich schuldig maakt aan dergelijke praktijken, is een evenredige vergelijking op zijn plaats.
Ofschoon ik wel moet bekennen dat de communistische dictators een veelvoud van mensenlevens op hun geweten hebben ten opzichte van hun fascistische collega's. Dat maakt mijn stelling dan wel weer zwakker.

Chiant | 06-01-12 | 20:35

@Doldwaas | 06-01-12 | 18:48 Nee en dat is niet noidig ook omdat iedereen met hersens wel beter weet.
Dat dus is waarom het nivo lager is dan de onderkant van een beerput... duh!

Beëlzebul | 06-01-12 | 20:33

Wat is re nou zo gek aan de stelling dat PVV modern fascistisch is? Het is een socialistische partij met sterk nationalistische trekjes. Fascistisch behoeft niet te betekenen dat je hele volkeren uitmoord, Italiaanse en Spaanse fascisten hadden dat ook niet in hun programme, je kunt hooguit stellen dat de Duitsers hiermee het fascisme berucht hebben gemaakt. Verder uiten de nationalistische trekjes zich inderdaad met het moslim bashen waarmee ze veel stemmers trekt. Ik snap de drukte dus niet zo.

E Rectus Magnificus | 06-01-12 | 20:33

Asmodean | 06-01-12 | 20:27 |

Wilders is gewoon een vuile, linkse, kibboetz commie die zodra hij aan de macht komt lafjes gaat polderen.

Het is de hoogste tijd voor serieus rechts!

zovoklets | 06-01-12 | 20:32

Nou, als er dan toch bezuinigd moet worden op onderwijs, sluit deze KUT-universiteit dan maar.
Met deze belachelijke waardering hebben ze zichzelf totaal overtollig verklaard. Ook die hele studie "vrijetijdskunde en liberale excuusjes" kan geschrapt worden.

du Roi Soleil | 06-01-12 | 20:32

ZKH EénOog | 06-01-12 | 20:31
.
Jaha... zeg het maar: FASCISTISCH?

Bertus Betonsloper | 06-01-12 | 20:32

Hij heeft toch mooi een tien geregeld. das dan ook meteen de laatste. lutzer

Rest In Privacy | 06-01-12 | 20:32

P49 - The PVV does a lot for the bühne hahahahaha

i-Wonder | 06-01-12 | 20:31

@Spiritus77 | 06-01-12 | 20:18

Mmm.

Uit jouw plemp, maak ik op, dat alleen een soort 'elite' (die dus boven burgers geplaatst zou zijn) zich mag bemoeien met academische stukken.

Is die gedachtegang niet een beetje... ??

ZKH EénOog | 06-01-12 | 20:31

Malkanderpijperij, schuif maar toe die peer-to-peer
Ik zwets maar in de ijlte, God wat doe ik hier
De wetenschap bedrijvend, ik vul maar wat in
Variabelen zijn oneindig er is nooit een begin

De Dansende Kater ® | 06-01-12 | 20:31

@Asmodean | 06-01-12 | 20:27
Dus de VVD is fascistisch?

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 20:31

@zovoklets | 06-01-12 | 20:25
En een levenslang abonement op de joop natuurlijk.

Koninging Beatricks | 06-01-12 | 20:31

Zoals Winston Churchill al zei: de nieuwe fascisten zullen zich antifascisten noemen. De gedachten, de methoden, het superioriteitsgevoel van deze antifascisten komen op mij over als totalitair, ondemocratisch en daarom ronduit fascistisch.

Zwanger Nijlpaard | 06-01-12 | 20:31

De enige echte fascisten in ons land zitten op links: het zijn uitsluitend de zogenaamde anti-fascisten die met geweld en bedreiging optreden en mensen hebben verminkt en vermoord.
Maar daar hebben de 'hoogopgeleiden' een blind oog voor - het is ze niet zo verteld door de docent. En ja, dan weet je niks.

lekker wijf | 06-01-12 | 20:30

Spiritus77 | 06-01-12 | 20:18 | Je leeft in de veronderstelling dat je de enige 'academicus' bent hier in de panelen?

Bertus Betonsloper | 06-01-12 | 20:30

KUT komt via simpel fop-studentje met haat-manifesto, wordt tijd ons toch echt zorgen te maken.

smdyasc | 06-01-12 | 20:29

Ik heb het grotendeels doorgelezen en het valt me op dat de auteur nauwelijks - mijns inziens onvoldoende - ingaat op de argumenten die Wilders aanhaalt. Een voorbeeld pagina 32:

In his chapter called Islam, Terrorism and Security –– a
juxtaposition suggesting a relation between the three –– Wilders criticizes
Islam in general and Dutch Muslims in particular (pp. 65-85). He begins
with a rather empty statement: he puts forward the possibility of abusing the
Qur’an for purposes unlawful in the Netherlands: “He who makes himself
guilty of for instance antisemitism, suppression of women, marriage with an
underaged girl, taking revenge to restore honor or killing an infidel can do
this with reference to the Qur’an” (p. 65). It’s a soft statement: indeed, one
can do all those things with reference to the Qur’an, but one is not obliged
to do so –– and one can do horrible things too with reference to the Bible or
to Batman for that matter; or to Wilders himself, as in the case of Anders
Breivik in Norway (De Ruiter, 2011, August 19).

Bovekerk gaat eraan voorbij dat er vanuit de Koran en de Bijbel een gebod uitgaat om inderdaad vreselijke dingen te doen, anders dan Wilders die nooit opgeroepen heeft tot geweld. Bovenkerk schrijft ook de daden van Breivik toe aan Wilders, zonder te nuanceren, alsof Breivik alleen door Wilders geïnspireerd was. Alleen al daarvoor verdient Henk geen 10. Walgelijk.

Iets verder op dezelfde pagina: Wilders claims that democracy and Islam are incommensurable
–– a claim falsified inter alia by democracy in Turkey –– and adds that “the
Netherlands should be protected against the import of Islamic culture, which
will undermine our tolerance and democracy” (p. 66).

Had Henk Bovekerk Turkije even gegoogled, dan had hij geweten dat Atatürk, de stichter van het moderne Turkije, juist een seculiere democratie introduceerde omdat hij zo erg tegen de Islam was. De democratie die Turkije is komt voort uit de aversie tegen Islam van diens stichter!

SamKoeman | 06-01-12 | 20:29

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:26
Hij heeft 10 jaar over zijn studie gedaan, lees ik net. Fijne generatie is dat toch: eerst jarenlang over hun eigen studie doen, studieschuld voor zichzelf aftrekbaar maken en vervolgens met dedain over de 'mass-man' heen kotsen.

harry pikkel | 06-01-12 | 20:29

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:20 |
Fascistische kenmerken van de PVV
- antilinks
- overdreven minachting voor andere geloven en mensen met een andere mening
- alles in de samenleving verpolitiseren (media = links, rechterlijke macht = links, onderwijs = links, etc.)
- erg nationalistisch
- autoritair
- een sterke leider, de rest volgt
-----------------------
Dit zijn fascistische kenmerken van de pvv die niet van toepassing zijn op andere partijen. Ik snap dan ook niet waarom hier altijd zo panisch wordt gereageerd wanneer dit de pvv verweten wordt. Zolang Wilders democratisch en zonder geweld aan de macht komt lijkt me dit geen probleem.

Asmodean | 06-01-12 | 20:27

@Asmodean | 06-01-12 | 20:21
Noem eens twaalf fascistische trekjes van de PVV.
*trommelt op tafel*

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 20:27

@Teun van het Tuinpad | 06-01-12 | 20:16 |

Ik meende op de PDF al de vage contouren van bier en mayo te ontwaren....

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 20:27

Voor linkse docenten en hun makke schapen is alles wat ze niet snappen fascistisch. Daar delen ze dan diploma's en tienen voor uit. Mwoehahaha. Schaf dat 'hoger' onderwijs maar af, er gaat niets aan verloren.

lekker wijf | 06-01-12 | 20:26

Het levensmotto van Riemen: "Living in truth, doing what is right, creating beauty"

En dat uit de bek van een theoloog. #gadverdamme

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:26

Driven by nationalism and racism.
1. Niks mis met nationalisme.
2. PVV is niet racistisch, alleen tegen de achterlijke ideologie genaamd Islam. Mensen die niet vinden dat de Islam achterlijk en gewelddadig is zijn niet goed snik. Open je ogen, kijk eens het Journaal.

Kirth Gersen | 06-01-12 | 20:25

beter facisme dan nep democratie ...
toch ?

iter | 06-01-12 | 20:25

Nou, als die jongen hiermee een diploma
krijgt,
een baan en hypotheek los peutert is dat
toch fijn voor hem?

#positivo

zovoklets | 06-01-12 | 20:25

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:17 | + 0 -

Nee inderdaad nu heeft u me tuk. U heeft gelijk. Wat stellen deze rechtsgebieden voor? Een paar luttele grondrechten en wetten die de democratie in stand houden ofzoiets. Oftewel de basis van onze samenleving!

heureux bleu | 06-01-12 | 20:25

Chiant | 06-01-12 | 20:21
Daar valt geen chocola van te maken, dat kudosysteem. Zit je hier doorwrochte epistels in elkaar te timmeren, krijgt ene @gouwe geert 165 kudo's op het Bandirah topic voor de frase: 'niet leuk.' Daar valt niet tegenop te boksen.

harry pikkel | 06-01-12 | 20:25

Kan iemand mij vertellen hoe ver Maaskantje van Tilburg ligt ?
Teun van het Tuinpad | 06-01-12 | 20:16 | + 0 -
.
.
Beste Teun,
Maaskantje ligt ongeveer 20 km van Tilburg af, en ik woon er precies tussenin.
Het niveau van dit werkstukje zou in Maaskantje zeker niet misstaan.

du Roi Soleil | 06-01-12 | 20:24

sk!llz | 06-01-12 | 20:23

Goeie plemp.

pius | 06-01-12 | 20:24

Niet bepaald een tactische reactie van Wilders. Generaliserend reageren.

Whydis | 06-01-12 | 20:24

Als je naar de nogal brede definities van fascisme kijkt dan zie je dat elk land wel een op fascisme-gelijkende partij heeft, zoals de PVV inderdaad wel een beetje bij ons.

Het probleem alleen met de term fascisme is dat deze wordt geassocieerd met miljoenen Nazi doden en het gewelddadige regime van Mussolini. Dat is natuurlijk niet terecht. Daarom is die beladen term 'fascisme' ook zo vals. Het is als het vergelijken van Roemer, Cohen en Sap met een idioot als Chavez, Castro, Che Guevera - of als je wil Stalin en Mao, omdat ze politiek toevallig in ongeveer dezelfde richting zitten. Net zo onzinnig.

sk!llz | 06-01-12 | 20:23

De volgende keer zou ik nog een grotere regelafstand gebruiken, de kantlijnen nog meer naar binnentrekken en nog wat extra bijna lege pagina's toevoegen

in totaal is dit amper 8 a4tjes

T. Grimbek | 06-01-12 | 20:23

Euhh, de universiteit van Tilburg was die toch met die betrouwbare onderzoeken die volgens statistisch verantwoorde methodes gebruik makend van voldoende steekproeven volledig uit de duim gezogen werden?

Rest In Privacy | 06-01-12 | 20:22

@Spiritus77 | 06-01-12 | 20:18 | + -2 - "Burgers die zich gaan bemoeien met academische stukken. Als je het niet met hem eens bent, ga dan inhoudelijk in op z'n argumenten". Bedoel je te zeggen: de schrijver van deze scriptie is niet slechts een normale burger, maar een beter mens. Een soort... tsja, hoe zou Spiritus77 hem noemen? UBERMENSCH, wellicht?!

En laat ik dan maar eens inhoudelijk ingaan op de "scriptie". De voornaamste bron is inderdaad Rob Riemen. Zelfs een haatspeech op "LowLands" "University" wordt als bron aangehaald, er wordt zelfs een hele kop aan gewijd. Sorry hoor, maar ik kan niet anders dan het eens zijn met Dhr. Wilders: STAPELGEK die KU in T!

JaNeeTochNietDan? | 06-01-12 | 20:22

Henk Bovekerk kale lul van in de 40. Vroeger (vroeger...) moest je hard werken voor een academische graad, nu krijg je zo te lezen (s475630) een nummer voor een vage studie die je gesubisidieerd van mijn belastinggeld in Italië mag afronden. Nederland anno 2012

John Hawkwood | 06-01-12 | 20:21

Asmodean | 06-01-12 | 20:16
Man? Ik ben een vrouw heur. Dat krijg je nou van dat linkse onderwijs...

lekker wijf | 06-01-12 | 20:21

@Petrus de Rewa | 06-01-12 | 20:08
Weet je wat ik nou wel eens een aardig wetenschappelijk onderzoek zou vinden?
Een kwalitatief onderzoek naar de figuren die jou voor deze feitelijke en objectieve tegel tóch minkudo's geven.

Chiant | 06-01-12 | 20:21

Zwanger Nijlpaard | 06-01-12 | 20:19 |
Die redenering vind ik toch wat minder dan een puntsgewijze vergelijking van fascistische kenmerken met de pvv. Ik snap overigens niet waarom veel pvv'ers hier zo panisch op reageren. Als je niet doorhebt dat de pvv veel fascistische trekjes heeft, heb je echt een enorme plaat voor je kop.

Asmodean | 06-01-12 | 20:21

Voorspel Henkie B een grote toekomst bij de Pvda of als zijn scriptie klopt vanaf morgen in een concentratiekamp.

De Elsevier faskisten zijn ook al van de leg.
www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/3...

Uw Verzekeringsadvis | 06-01-12 | 20:21

Gadver! De bronvermelding is echt om van te walgen. Van Marcel van Dam tot Rob Riemer. Hoezo vooringenomen?

Vies washandje | 06-01-12 | 20:20

Mindy | 06-01-12 | 20:19

Nee. Schande. Linkse leraren natuurlijk;)

pius | 06-01-12 | 20:20

@Asmodean | 06-01-12 | 20:13

Ik vertoon ook fascistische trekjes, ben namelijk anti-communistisch, geloof niet dat mij dat tot een fascist maakt. Welke fascistische trekjes dicht u de PVV allemaal precies toe, gaan we even kijken of we die ook toe kunnen dichten aan, ik noem maar wat, de SP.

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:20

Een 10?

“Wilders is absolutely not a fascist,” says historian and former liberal MP Arend Jan Boekestein.

Hij doelt op Arend Jan Boekestijn, zie blz. 12.

drs.Nee | 06-01-12 | 20:20

Toen hij over zijn gebruik van 'I' en 'we' begon ben ik afgehaakt, eerlijk is eerlijk ;)

Jopie2009 | 06-01-12 | 20:20

@saintinel | 06-01-12 | 19:39
Kijk naar de Arabische lente.Men wilde De sultan van Oman ook graag weg hebben want niet democratisch enz.Liever in een niet democratisch Oman dan in een *kuch* nieuw democratisch Egypte.

miko | 06-01-12 | 20:19

*Proest*

Alleen het Engels al is amper een 6- waard. Helemaal afgezien ven de inhoud, is dat het niveau van het Engels aan een Universiteit tegenwoordig? Schandalig.

Stormageddon | 06-01-12 | 20:19

@pius 20.03
En die kreeg geen tien! Sorry geen tool op ipad.

Mindy | 06-01-12 | 20:19

Inmiddels de scriptie gelezen. Henk heeft inderdaad het boekje van Rob Riemen overgeschreven. Er is geen thesis, het is een werkstukje dat behoort in Havo 4. Met hetzelfde gemak kunnen we onderbouwen dat de SP nationaal-socialistisch is. Socialistisch vanwege hun naam en propositie, nationalistisch omdat ze vel tegen de EUro zijn, en alles in Nederland willen nationaliseren. Krijg ik vast geen 10 voor.

Zwanger Nijlpaard | 06-01-12 | 20:19

@Leucopterus | 06-01-12 | 20:08
onzin, bij wetenschappelijke publicaties op het gebied van geschiedenis (en daar reken ik die KUT-studie van onze liberal arts student ook maar even toe) worden de voetnoten op de pagina zelf verantwoord en aangehaald. Het kan daarbij inderdaad voorkomen dat een 1/4 of de 1/2 van de pagina geen eigenlijke tekst bevat maar (voet)noten-materiaal. Achter in de publicatie wordt over het algemeen een volledig bronnenoverzicht gegeven. Alleen al vanwege die reden kan deze scriptie niet als serieus wetenschappelijk gezien worden (ik ga nog maar even niet in op de chaotische en opbouw vol met potsierlijke pretenties). Zesjeswerk op een serieuze universiteit.

Jopie2009 | 06-01-12 | 20:18

Burgers die zich gaan bemoeien met academische stukken. Als je het niet met hem eens bent, ga dan inhoudelijk in op z'n argumenten

stuwww.uvt.nl/~s559710/BA-Thesis%20He...

Spiritus77 | 06-01-12 | 20:18

lol @ Geert stapel-tweet

Tobi | 06-01-12 | 20:18

du Roi Soleil | 06-01-12 | 20:14 |
Wow, heb je de scriptie nu al helemaal correct in kunnen schatten op academische waarde? En welk cijfer zou jij geven, los van politieke correctheid?

Asmodean | 06-01-12 | 20:18

Asmodean | 06-01-12 | 20:16

Iedereen weet het rechtse initiatief om scholen te betalen voor het aantal geslaagden het fundament heeft gelegd voor de nivellering.

Iedereen behalve Ingrid dan.

pius | 06-01-12 | 20:18

@heureux bleu | 06-01-12 | 20:12

Staats en bestuursrecht zegt u, beide rechtsgebieden zijn al niet serieus te nemen om de doodeenvoudige reden dat beide rechtsgebieden niet meer dan 2 A viertjes groot zouden mogen zijn, alle flauwekul die er bij is gefantaseerd is dubbele bullshit (pleonasme)

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:17

BeunDeHaas | 06-01-12 | 20:12
Joh, ik ben pas op bladzijde 9. Maar hij gaf al wel aan dat ook Riemen niet goed beargumenteert waarom de PVV fascistisch zou zijn.

harry pikkel | 06-01-12 | 20:16

In zijn bachelorscriptie concludeert hij dat Wilders/PVV wel fascistisch is maar niet te vergelijken met figuren als Hitler en Mussolini. Het enige wat hij doet is dit onderbouwen aan de hand van 5 stadia in het fascisme. stuwww.uvt.nl/~s559710/BA-Thesis%20He...

Oud brood | 06-01-12 | 20:16


du Roi Soleil | 06-01-12 | 20:06 | Ik heb een flink stuk doorgeworsteld. Vreselijk slecht te lezen bende trouwens vanwege het feit dat om dat broddelwerkje wat gewicht mee te geven de auteur ervan de linker en rechtermarge heel breed heeft gemaakt en extraveel ruimte tussen de woorden heeft gelaten.

Wat mij vooral opviel was de schier oneindige hoeveelheid quotes van andere fopwetenschappers. Want daar komt scripties schrijven à la Liberal Arts and Sciences in feite op neer: de rommel van je leraren quoten en aaneenreigen tot een leuk verhaaltje. Met een beetje geluk gaat een ander jou weer quoten. Feitelijk is de K.U.T één grote quotefabriek.

Willianus Wortelus | 06-01-12 | 20:16

Tommygunner | 06-01-12 | 20:14

LOL

pius | 06-01-12 | 20:16

Kan iemand mij vertellen hoe ver Maaskantje van Tilburg ligt ?

Teun van het Tuinpad | 06-01-12 | 20:16

lekker wijf | 06-01-12 | 20:11 |
Och toch. Is onderwijs nou ook al een linkse hobby? Laat je toch niet zo makkelijk uit het veld slaan man.

Asmodean | 06-01-12 | 20:16

@BeunDeHaas | 06-01-12 | 20:04 |

Onvertaalbaar...

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 20:15

Koninging Beatricks | 06-01-12 | 20:09

Oh. Nou bedank voor het compliment Henk.

*verder gaat met het neuken van Ingrid*

pius | 06-01-12 | 20:15

LOL @ reactie Wilders

Populariekoek | 06-01-12 | 20:15

"En daaruit concludere mij dat Dikke Deur van de gekke is en de vogels, de bloemen en de kinderen helemaal sapperdeflap benne"

Aldus Klukkluk bij zijn sollicitatie bij het reizend gezelschap van Pipo de clown, die hem daarvoor beloonde met een veer in zijn reet, uh op zijn hoofd.

Cuyahoga | 06-01-12 | 20:14

Ik zie aan de minnen dat Tilburg Hooligans ook in de burelen gearriveerd zijn...

Tommygunner | 06-01-12 | 20:14

Het zijn trouwens typische Soviet-praktijken dit. Scripties beoordelen op hun politieke-correctheid in plaats van op hun wetenschappelijke waarde.
De ondergang van de wetenschap.

du Roi Soleil | 06-01-12 | 20:14

Een 10 voor zo'n scriptie is raar, het taalgebruik is soms amateuristisch, Rob Riemen is niet objectief en zijn begeleiders zullen ook wel een duidelijke agenda hebben, maar hoe je het ook wendt of keert: het is een feit dat de pvv een behoorlijk aantal fascistische trekjes heeft. Maar zolang dit geweldloos blijft en Wilders geen absolute meerderheid krijgt is dit wat mij betreft niet perse iets om enorm te verafschuwen; blijkbaar werkt het voor Henk en Ingrid.

Asmodean | 06-01-12 | 20:13

Kudt van KUT.

Smalhout | 06-01-12 | 20:13

In de eerste alinea: "nothing to LOOSE any sleep over" Als je dan toch in het engels wilt schrijven, probeer dan iig foutloos te zijn...

Eens kijken of er nog meer in staat

Flare | 06-01-12 | 20:13

1.1 Rob Riemen and The Nobility of Spirit
Who is Rob Riemen? Born in 1962, Riemen studied theology at what is now
Tilburg University in the Netherlands.

Na deze zin ben ik afgehaakt, iemand citeren die theologie heeft gestudeerd, dank voor uw aandacht maar die scriptie kan ongezien de prullenbak in.

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:13

@ harry pikkel | 06-01-12 | 20:09 | + 0 -
Misschien dat ik te diep denk, maar:
Is Henk zélf ook overtuigd van het gegeven in zijn scriptie dat de PVV facistisch is? Of zou hij goed gebruik hebben gemaakt van die arabist?

BeunDeHaas | 06-01-12 | 20:12

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 19:46 | + 1 -

En ik neem aan dat deze conclusie gebaseerd is na het lezen van de vele publicaties van Hirsch Ballin? Als politicus discutabel misschien, maar als jurist werkelijk onaantastbaar op het gebied van staats- en bestuursrecht. Verder geef ik geen waardeoordeel over de andere faculteiten omdat ik daar geen colleges volg.

Verder is de reactie van Wilders niet verrassend. Hij heeft zich nog nooit schuldig gemaakt aan een inhoudelijke reactie.

heureux bleu | 06-01-12 | 20:12

harry pikkel | 06-01-12 | 20:08

Druk druk druk;)

pius | 06-01-12 | 20:12

Schaf het hoger onderwijs maar af. Sinds linkse randdebielen elkaar daar hoogleraarschappen in de aars duwen en diploma's uitdelen aan de zesjes-schapen onder hun intolerante hoede, zou iedereen alleen nog maar een ambacht moeten leren. Het soort 'kennis' dat heden ten dage wordt voorgeschoteld aan studenten is erger dan stinkende bagger en van elke waarde of nut gespeend. Het is haat verpakt als kennis. Het Nederlandse onderwijs is beschamend geworden. Schaf het af, er gaat niets aan verloren.

lekker wijf | 06-01-12 | 20:11

Bon, snel gelezen en wel.
Ik had het niet slechter kunnen doen.

Teun van het Tuinpad | 06-01-12 | 20:11

Schaf het hoger onderwijs maar af. Sinds linkse randdebielen elkaar daar hoogleraarschappen in de aars duwen en diploma's uitdelen aan de zesjes-schapen onder hun intolerante hoede, zou iedereen alleen nog maar een ambacht moeten leren. Het soort 'kennis' dat heden ten dage wordt voorgeschoteld aan studenten is erger dan stinkende bagger en van elke waarde of nut gespeend. Het is haat verpakt als kennis. Het Nederlandse onderwijs is beschamend geworden. Schaf het af, er gaat niets aan verloren.

lekker wijf | 06-01-12 | 20:11

@Jackanders | 06-01-12 | 20:01

We kunnen toch gewoon een rubberen matje onder in het mandje leggen?

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:10

@ Leucopterus | 06-01-12 | 20:08 | + -1 -
Helder. Dank voor de uitleg.
Ik vind het mooier staan als je werkt met (1) en (2) enzo, en in de voettekst duidt. Hoewel je dan een hele pagina vol voettekst hebt als je pech hebt. Affijn.

BeunDeHaas | 06-01-12 | 20:10

@du Roi Soleil | 06-01-12 | 19:37
Je kon er gewoon niks van? :)

miko | 06-01-12 | 20:09

du Roi Soleil | 06-01-12 | 20:02 |
Daar doe je 'm tekort mee. Hij schrijft erg helder, zeker voor een academicus. Inhoudelijk? Geen idee, het is vrijdagavond.

harry pikkel | 06-01-12 | 20:09

BeunDeHaas | 06-01-12 | 20:04 |, nee internationale standaard is (auteur/titel/andereverwijzing,blz)

Bouwvakkert | 06-01-12 | 20:09

@pius | 06-01-12 | 20:07
Nou dat is dan fijn voor jou, kun je in ieder geval ergens zinvol over meepraten.

Koninging Beatricks | 06-01-12 | 20:09

BeunDeHaas | 06-01-12 | 20:04 |
Bij scriptie schrijven gebruik je meestal AMJ (of iets dergelijks) om te referen. Daarbij refereer je zo: Wilderszegtdatditeenkutthesisis (Auteur, 20xx). Vervolgens komt dit terug in de literatuurlijst.

Leucopterus | 06-01-12 | 20:08

Meneertje de scriptieschrijver geeft geen definitie van fascisme. Tja. Dan. Houdt. Het Op.
*scriptie een onvoldoende geeft*

Lewis Lewinsky | 06-01-12 | 20:08

pius | 06-01-12 | 20:03
Oh ja, die moet ik ook nog lezen. thnx voor de reminder.

harry pikkel | 06-01-12 | 20:08

BeunDeHaas | 06-01-12 | 20:07

LOL @Osamaminladen. I love him.

pius | 06-01-12 | 20:08

"The PVV is a mass-based party with nationalist and anti-
Islamist views, working in uneasy collaboration with a minority government of traditional elites." In een eerder deel beweert hij dat de PVV geen leden heeft. Ook heeft de PVV nog geen massabeweging of een paramilitaire groep, als bijvoorbeeld de jobbik in Hongarije.

Petrus de Rewa | 06-01-12 | 20:08

Dumpert en Umberto Eco gebroedelijk in de bronverwijzing. Giganten.

*terug scrolled*

Ashtrey | 06-01-12 | 20:08

Overigens is Dion Graus wel een haarfascist. Voor die conclusie hoef je geen wetenschapper te zijn.

pius | 06-01-12 | 20:07

Ik zie trouwens dat Osama Min Laden nog steeds actief is. Of is het Henk samen met die arabist die GS hebben ontdekt?

BeunDeHaas | 06-01-12 | 20:07

Deze scriptie lult qua beschrijving het bloed eerder uit je gezicht dan Jeroen Pauw...

BeunDeHaas | 06-01-12 | 20:06

Het is niet meer dan logisch dat je met een fastastische scriptie een 10 verdient.

Al SchietjemeLevend | 06-01-12 | 20:06

Nu heb ik even een kort stukje van deze scriptie gelezen, maar een tien zou ik haar zeker niet geven. Ook geen voldoende, want niet-wetenschappelijk.
Het zit vol niet-onderbouwde aannames, persoonlijke meningen, onwaarheden en kromme taalconstructies.

du Roi Soleil | 06-01-12 | 20:06

Wat ècht fascistisch is , is hoe het corporatisme alle menselijke waarden vernietigt voor winstbejag.

King of the Oneliner | 06-01-12 | 20:05

"On top of his Manichean world view, Wilders proves to be a racist."
En dan een uitleg waar de honden geen brood van lusten. Maar waarschijnlijk konden zijn begeleiders na deze conclusie niet meer goed nadenken omdat het bloed uit hun hoofd naar lagere regionen was afgedaald.

spanarchist | 06-01-12 | 20:05

"... the Dutch government relies on the support of a party which Riemen
claims is the prototype of contemporary fascism (2010, p. 59)."

Godver kerel, mag je niet werken met (1) enzo op een pagina? Om dit soort dingen onderaan de pagina in de voettekst te duiden?

"... Gedoogsteun, as the Dutch call it."

Is er geen Engels woord te vinden voor gedogen? Het staat nogal ruk namelijk.

BeunDeHaas | 06-01-12 | 20:04

Ik ken trouwens een Ingrid Bovenkerk.

pius | 06-01-12 | 20:04

Ik ga die scriptie niet lezen natuurlijk. Er ligt er nog eentje op me te wachten namelijk.

Van een Pvv-er met hersens ook nog.

pius | 06-01-12 | 20:03

@neemjemoederindemali | 06-01-12 | 19:56 |

And so it begins...

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 20:03

Deze zin (in zijn conclusie) "In the Netherlands, Geert Wilders and the PVV are more than the prototype of contemporary fascism. They are its selling model, and they
sell well"

Zegt veel over de kwaliteit van onderzoek, interpretatie en uitwerking; een kleine vonk en de stapel stort in als een kaartenhuis.

Jaap de Paap | 06-01-12 | 20:03

@neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:01
Zie update

Koninging Beatricks | 06-01-12 | 20:02

Het einde van de scriptie is zwak: "This is my bachelor’s thesis. In this essay I have endeavored to clarify, to
myself and to my readers, something in serious need of clarification. My only hope is that I have succeeded in doing so."

Petrus de Rewa | 06-01-12 | 20:02

Een stukje uit de scriptie dan:
far we’ve seen the PVV’s nationalist and racist Manicheanism and its
anti-Leftism. But prototypical fascist parties had another characteristic: they
were an affair more of the gut than of the brain, with no philosophical
underpinnings, placing form above content, and thereby transforming
politics into aesthetics. The PVV’s is such an affair too. By avoiding
intellectual debate, by stirring emotions rather than reason and by focusing
more on its appearance in the media than on the soundness of its arguments,
the PVV transforms politics into aesthetics.
.
.
Nu vind ik dat een scriptie die met een 10 gewaardeerd wordt, ook in foutloos Engels moet zijn. Dit Engels is echter zo krom als een hoepel. Ja, er staan geen fouten meer in die je er met de spellingchecker zo uit kunt halen. Maar zinsconstructie en stijl is toch echt beneden de maat.

du Roi Soleil | 06-01-12 | 20:02

Ach, de PVV laat een onderzoek naar het afschaffen van de euro uitvoeren door een uitgesproken euro-kritisch onderzoeksbureau.

Four Eyes | 06-01-12 | 20:02

Grappig dat Dumpert ook een van zijn bronnen is :)

artijn | 06-01-12 | 20:01

@Homeless Child | 06-01-12 | 19:39

Waar kunnen we die scriptie vinden?

Linkje?

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 20:01

Niet eens een conclusie in het Nederlands, punt aftrek.

MacVulpen | 06-01-12 | 20:01

haha, verslag in ik vorm.. en dat krijgt een 10?

Bouwvakkert | 06-01-12 | 20:01

@neemjemoederindemali | 06-01-12 | 19:53
En daar vergist u zich dan weer in, die zijn er wel degelijk.
Eventueel met rubberen tegels eronder, voor een zachte hoofd-landing.

Jackanders | 06-01-12 | 20:01

Feit is dat het deze student vrij staat zijn door mij niet ondersteunde these te debiteren.

En dat vinden de PVV-ers ook natuurlijk.

pius | 06-01-12 | 20:01

@ neemjemoederindemali | 06-01-12 | 19:56 | + -1 -
De scriptie is online. Nu al.

BeunDeHaas | 06-01-12 | 20:00

Alles moet onderzocht worden!

zovoklets | 06-01-12 | 20:00

Aan het vele minnetjes geven te oordelen, zodra iemand uitlegt hoe academisch schrijven behoort te verlopen, hebben we bezoek van Henk Bovekerk's fanclub

Tobi | 06-01-12 | 20:00

Nou, voor een academisch briljante scriptie vind ik de literatuurlijst wel erg magertjes. Die jongen moet zo verdomd geniaal zijn dat hij zonder zich in te lezen academisch briljante scripties kan schrijven! En, o wat leuk, er staat ook een link naar de Dumpert in. Toch maar eens gaan lezen, die academisch briljante scriptie.

Schoorsteenveger | 06-01-12 | 20:00

Auwwww dat kreupele Engels alleen al! Nog afgezien van de denkfouten, dus.

keeskluiver | 06-01-12 | 19:59

Ondanks het feit dat er sprake is van uitspraken door de Pvv die je best onder de noemer facistisch kunt scharen vind ik de conclusie te ver gaan om de PVV als een facistische of racistische partij te bestempelen.

Daar is, fair is fair, in concrete zin (wat doen ze) geen aanleiding voor voor te vinden momenteel.

Wat niet wegneemt dat er niets met zekerheid te zeggen is aangaande de ontwikkeling van de partij.

Argusogen zeg maar.


pius | 06-01-12 | 19:59

Is "Fascisme" op de Universiteit, een ander woord, voor "vaderlandlievend"

ONS | 06-01-12 | 19:59

@mezelf: Excuus, ik had de namen niet meer voor me, dacht dat Riemen één van de supervisors was.

RedRain | 06-01-12 | 19:59

Iemand al geteld hoe vaak het woordje "Riemen" voorkomt in die thesis? Ik ben gestopt toen ik bij 100 was, de arm van Henk vond ik op dat moment bruin genoeg.

CoffeePatch | 06-01-12 | 19:59

hoevenpe | 06-01-12 | 19:43
i-Wonder | 06-01-12 | 19:45
Nijs. Lezon. * bril opzet *

Ashtrey | 06-01-12 | 19:58

Dr. A.C.J. de Ruiter,

Het moge duidelijk zijn dat uw student Henk Bovekerk - als aanmoediging voor zijn propagandistisch broddelwerkje - ook een 10 gehad zou hebben van Dr. Paul Joseph Goebbels.

Sidi Tamentis | 06-01-12 | 19:58

Even overheen gevlogen, maar is allemaal nogal eenzijdig. Er wordt getoetst aan Riemen, en omdat Riemen het zegt is het waar. Ook als het niet waar is. Dit kan nooit een 10 waard zijn.

Universiteit Tilburg: Ga je schamen.

Koninging Beatricks | 06-01-12 | 19:57

Ah, openen met een citaat uit een werk van één van je supervisors. Bijna hetzelfde als onder tafel kruipen en hem gewoon pijpen.

RedRain | 06-01-12 | 19:57

Schoorsteenveger | 06-01-12 | 19:41
.
Tijd om de schoorsteen van Jan Jaap eens keer goed door te vegen :) De man heeft werkelijk niet door dat met de becijfering van de scriptie in combinatie met z'n mediageilheid z'n eigen functioneren onder een vergrootglas wordt gelegd. Hoe onnozel. Diederik Stapel no.II? Ik mag het hopen.

Bertus Betonsloper | 06-01-12 | 19:57

@Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 19:28

Zullen we gewoon de scriptie afwachten volgende week?

Overigens komt het op mij over alsof Bovenkerke een uittreksel van het boek van Riemen heeft ingeleverd maar dat haal ik uit de telegraaf, dus niet betrouwbaar.

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 19:56

Niets nieuws onder de zon. Zo gaat het ook bij politieke wetenschappen aan de UVA.

Petrus de Rewa | 06-01-12 | 19:56

@i-Wonder | 06-01-12 | 19:45
Aha! Dank.
Een snelle scroll vertelt mij dat het een beschrijvende thesis is. Alles wordt namelijk getoetst aan één of hooguit twee theorieën.
Wat mij wel danig in verwarring bracht is dat ik bij het zoeken in de thesis geen centrale vraag kon ontdekken die antwoord gaat geven op een wetenschappelijk vraagstuk. De these, zeg maar voor het gemak.

Chiant | 06-01-12 | 19:55

FAAL, hij gebruikt de interpretaties van Rob Riemen als basiswaarden voor "fascisme". Ja dan kom je er wel...

Tommygunner | 06-01-12 | 19:55

Kakknoppen

MacVulpen | 06-01-12 | 19:54

-weggejorist-

MacVulpen | 06-01-12 | 19:54

LOL, 'henkiespermatankie.pdf'.

Bart_Bart | 06-01-12 | 19:54

Kak, is de scriptie in het Engels!?

MacVulpen | 06-01-12 | 19:54

Overtuigingen zijn gevaarlijker vijanden der waarheid dan leugens.

rylands | 06-01-12 | 19:53

eerstneukendanpraten | 06-01-12 | 19:42 |: Klopt! De soms hypocrietje houdingen van de vakbonden in het onderwijs is tenenkrommend. Zo ook de ophef op de HvA bijvoorbeeld. Kwa onderwijs nog wel een van de betere HBO's in de omgeving Amsterdam (HES). Maar organisatories en kwa administratie een complete chaos en fail! Zoals ik al eerder zei een aanbieding van fancy opleidingen en een wildgroei aan managers die zich overal mee bemoeien en een directie eigenlijk, ja wat doen die eigenlijk? En tegenwoordig word iedereen zomaar aangenomen op het HBO. Zelfs al zak je voor de Nederlandse taaltoets. Na 6 herkansingen haal je het wel hoor!

Indoneesje | 06-01-12 | 19:53

Ik vind het wel lullig voor meneer Bovekerk. Hij profiteert ook alleen maar van zijn supervisors.

Homeless Child | 06-01-12 | 19:53

@vraagstaart | 06-01-12 | 19:25

Helaas zijn er geen vakmensen meer beschikbaar die een deugdelijke guillotine kunnen bouwen, dat wordt dus zo'n kopie van een kopie ding bestellen in China.

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 19:53

De tweet van Greet is dan wel weer briljant.
Waar haalt hij de inspiratie vandaan, vraag je je af.

Teun van het Tuinpad | 06-01-12 | 19:52

Haha een 10? rapporttechnisch is het geen 5 waard. 64 pagina;s met regelafstand ertussen, vaag inspringen etc..

opilio | 06-01-12 | 19:52

LOL @ GW reactie op twitter

25TaLife | 06-01-12 | 19:52

Allemaal opinie zowel van Henk Bovekerk als de pvv hater Jan Jaap de Ruijter en Jan Blommaert, allemaal opinie.

vitis | 06-01-12 | 19:51

Nou ja, feit blijft dat de organisatiestructuur van de PVV niet erg democratisch is. Lid kun je niet worden van de PVV, dus inspraak is ook niet mogelijk. Riekt wel naar fascisme. Het is te hopen dat het partijmodel van de PVV nooit wordt toegepast op de Nederlandse staat.

hallelunee | 06-01-12 | 19:51

@ Pasta-saus | 06-01-12 | 19:50 | + -1 -
Daar gaat mijn avond...
Nouja... duiden dan maar.

BeunDeHaas | 06-01-12 | 19:50

Kunnen we niet gewoon eens beginnen met een grote sanering van het hoger onderwijs? Alle fopstudies bestaan dan niet meer, alfa-wetenschappen leveren titel zus en beta-wetenschappen titel zo op. Gamma-wetenschappen verklaren we tot contradictio in terminis en krijgen slechts de titel "LOL" te plaatsen achter de naam.
Het is een ware devaluatie die iedereen die wel een serieuze studie gevolgd heeft ondergaat. Bijzonder schadelijk voor het aanzien van wetenschappers, universiteiten, hogescholen en afgestudeerden in het algemeen.
Laten we nou eens voorgoed afstappen van het adagium dat studeren in het hoger onderwijs voor iedereen is weggelegd. Dat is namelijk niet zo. Mensen die niet de intelligentie hebben voor een hogere opleiding zijn minstens net zo hard nodig in de samenleving als zij die dat wel hebben. Het maakt ze niet minderwaardig. Maar het wil niet zeggen dat zij dan ook maar meteen een gesubsidieerde cursus moeten kunnen volgen die beloond wordt met een titel.
Bovendien komen we tegenwoordig ook nog eens echte vaklieden tekort. Mensen die werkelijk iets kunnen met hun handen. En dat is het wrange van dit hele circus: zie maar eens een vakman te vinden. Tegenwoordig denkt iedere lutser met pseudo-academische hersens en gezonde ondernemingsgeest ook een automonteur, loodgieter of metselaar te zijn! Met veelal belabberd prutswerk tot resultaat.
Een aloud adagium dat ik wél aanhang is "schoenmaker blijf bij je leest".

Chiant | 06-01-12 | 19:50

Scriptie staat online.
https://stuwww.uvt.nl/~s559710/BA-Thesis%20Henk%20Bovekerk.pdf

Pasta-saus | 06-01-12 | 19:50

hoevenpe | 06-01-12 | 19:43
Thx, ik ga hem lezen en geef vanavond nog commentaar.

sjaakdeslinksesul | 06-01-12 | 19:49

@Letteke | 06-01-12 | 19:36
Vervang in Hitlers vooroorlogse toespraken het woord 'Jood' door 'PVV' of 'Geert Wilder'en je hebt kant en klare en heel herkenbare GL/PvdA speach

paost712 | 06-01-12 | 19:49

AHA! We hadden het kunnen weten, Rob Riemenfanboy is ook scheidsrechter. bit.ly/wyh2e4

Tommygunner | 06-01-12 | 19:47

@heureux bleu | 06-01-12 | 19:18

#proest *veegt koffie van beeldscherm*

Met docenten als Hirsch Ballin zegt u? Als er 1 persoon is die niet te betrappen valt op ook maar enige kennis van de materie dan is het Hirsch Ballin wel. Ga je ook met droge ogen beweren dat ze fantastische religie, pardon, theologie docenten hebben of wat?

Katholieke Universiteit Tilburg, KUT dus.

P.s. En ik ben niet gefrustreerd over mijn lage CITO score al baalde ik best van die 2 fouten waardoor ik geen 550 scoorde maar 549

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 19:46

@ schoorsteenveger 19:41

Jan Jaap weet nog niet eens hoe je zirkuz spelt!

eerstneukendanpraten | 06-01-12 | 19:45

@hatari | 06-01-12 | 19:11

Maar hun nationalisme beperkt zich tot een anti-EU opstelling. Verder beschouwen ze Nederland(ers) niet als superieur of hangen geen Groot-Nederlandse gedachte aan.
Erg autoritair zijn ze ook niet; ze streven niet naar een soort premier met extra bevoegdheden of zo.

Overigens, ik stem persoonlijk geen PVV. Ik vind ze veel te conservatief (maar dat is iets heel anders dan fascistisch). Voor mij zijn ze een soort rechtse SP met te veel mag-niet, wil-niet, kan-niet houding.

ole guapa | 06-01-12 | 19:44

"In the Netherlands, claims Riemen in chapter six, Geert Wilders embodies all these things and is therefore a prototypical fascist." Nou, syntaxis was blijkbaar geen beoordelingscriterium voor deze scriptie.

Arie Stoteles | 06-01-12 | 19:43

Je kan hem inmiddels lezen: stuwww.uvt.nl/~s559710/BA-Thesis%20He...

Feit dat hij regelmatig met 'I have' of 'I think' begint in zijn werk stoort voldoende om er een punt af te slaan naar de 9. Maar wie ben ik?

Paranoid Android | 06-01-12 | 19:42

@ Indoneesje 19:34

De overheid heeft jarenlang deze scheefgroei gedoogd. Wanneer er eens vanuit rechts werd geopperd dit aan te pakken middels prijsdifferentiatie voor de diverse studies stonden alle studentenbonden op hun achterste benen...

eerstneukendanpraten | 06-01-12 | 19:42

Jan Jaap:
"Ik zeg t nog 'n keer: de scriptie is academisch briljant en als het hele mediacirkus in een kramp schiet, zegt dat wat over onze samenleving."
Zo leren we Jan Jaap kennen. Als Jan Jaap zegt dat die scriptie academisch briljant is, dan is dat gewoon zo en dan dient de hele samenleving, inclusief de pers, zich daar gewoon bij neer te leggen. Doet ze dat niet, dan deugt die samenleving niet. Vindt Jan Jaap.
Lijkt een beetje op de houding van Roos Vonk die een journalist schoffeerde toen hij het lef had om een kritische vraag te stellen inzake dat vleeseter-onderzoek. Roos was een goed academicus met een staat van dienst en men moest dus maar aannemen dat wat zij zei de waarheid was.
Ik weet het niet, maar de verbetenheid waarmee ook Jan Jaap zijn gelijk etaleert en opeist doet mij vrezen dat er over hem ook best wel een academisch briljante scriptie te schrijven valt.
Kom, laten we die scriptie zelf eens gaan lezen en bezien of Jan Jaap gelijk heeft.

Schoorsteenveger | 06-01-12 | 19:41

@Fairfield | 06-01-12 | 19:38
Zie Koninging Beatricks | 06-01-12 | 19:31
:)

Koninging Beatricks | 06-01-12 | 19:41

En daarom bezuinigt men op onderwijs.

Smalhout | 06-01-12 | 19:40

Quid... op de laatste zin na, een 15 minuten durend staand applaus voor je !
Amen.

Mazzeltov | 06-01-12 | 19:40

Letteke | 06-01-12 | 19:36
Ik kan het niet met je eens zijn.
Ome Aad bracht het veel beter.

Teun van het Tuinpad | 06-01-12 | 19:39

Ik heb die scriptie in de vluchte doorgenomen. Als je hier een 10 voor krijgt is er echt iets goed mis. Het is in feite een opiniestuk met een bibliografie er achter aan geplakt. Meer niet.

Homeless Child | 06-01-12 | 19:39

@CumGranoSalis | 06-01-12 | 19:06

Mijn excuses, het stond niet in de elsevier maar in de telegraaf www.telegraaf.nl/binnenland/11252335/_...

Bovenkerke heeft zijn scriptie gebaseerd op een boek van de heer Riemen die de conclusie al trekt dat de leden van het kabinet (CDA en VVD dus) dus ook fascistisch zijn. Het verhaal zit dus heel iets anders in elkaar dan ik eerder beschreef maar de conclusie is hetzelfde.

Wel lol dat uitgerekend de VVD dus uitgemaakt wordt voor een fascistische partij, dat moet Mark vanavond zijn ouwe moer maar ff uitleggen.

Verder is het best lullig voor de leden van de PVV, die dus niet bestaan omdat je geen lid kunt worden, nooit kunnen zeggen dat ze lid zijn,(doordenkertje)dus in uniform de straat op gaan zal niet meevallen. persoonlijk zie ik Geert ook niet snel zo'n roedel malloten aanvoeren maar dat terzijde.

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 19:39

@miko | 06-01-12 | 19:28
Dat was inderdaad een beetje de strekking waarin ik ook zat te denken. (alleen had ik Singapore in gedachte)
 
Maar het probleem is, wat te doen als het niet goed gaat. Zo'n persoon (of opvolger) zal zich niet zo makkelijk laten afzetten en is wel degelijk gevaarlijk dus.
 
Maar 't blijft inderdaad een lastig dilemma...

saintinel | 06-01-12 | 19:39

@CumGranoSalis | 06-01-12 | 19:19 |

Je hanteert de 'ik vind wat en ik ga daar onderbouwing voor vinden methode'
.
Ik maak de scheiding Nationaal Socialisme en fascisme niet voor niets.
.
Emotie, ja.. Ik ben het misbruik van een van de donkerste perioden in de menselijke geschiedenis voor politieke doeleinden spuugzat. Ik ben het ook spuugzat dat een deel van onze bevolking, die netjes via het democratische proces ongenoegen heeft geuit, wordt weggezet als verwerpelijke mensen.
.
Hoog in het bolletje, mwah valt wel mee.. Slechts gedreven om feitelijke onjuistheden te bestrijden. Ik heb heel veel werk gemaakt van de studie over de periode 1850-nu en heb het gevoel dat ik hier echt iets over kan zeggen.
.
Politieke voorkeur, liberaal.. Stevig zoekende naar echte vertegenwoordiging in de politiek en over het algemeen strategisch stemmend om te verhinderen dat partijen als PvdA ons land niet verder naar de afgrond manoeuvren. Buitengewoon ontevreden over dit kabinet.

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 19:39

Tja Henk jonge voorlopig staat de teller op Google voor jou op 3500 pagina's.
Elke werkgever kijkt tegenwoordig eerst even op internet wat voor vlees hij in de kuip heeft en jou vlees is al aan het rotten. De maden kruipen er al uit.
Succes met je carrière maar veel meer als een WAJong uitkering zit er niet in.

Fairfield | 06-01-12 | 19:38

De vraag is natuurlijk of een scriptie van hetzelfde academische niveau maar dan pro-PVV ook een 10 zou hebben behaald bij dezelfde docenten. Misschien wel, dan klopt het. Misschien ook niet en krijg je bij hen met een pro-PVV scriptie altijd een onvoldoende.
.
Uit eigen ervaring vermoed ik het laatste. Ook ik heb vaak verdacht lage cijfers gehad voor het innemen van stellingen die niet met het gedachtengoed van het Marxistisch georienteerde lerarenkorps overeen kwamen. Terwijl andere, meer neutrale scripties, altijd met hele hoge cijfers gewaardeerd werden. Dus wie zal het zeggen?

du Roi Soleil | 06-01-12 | 19:37

Err | 06-01-12 | 18:43 |
Waarom moeten we per sé de scriptie lezen om een oordeel te vellen?
- De scriptiebegeleider hoort objectief te zijn maar staat bekend om zijn afkeer van de PVV
- De literatuur hoort objectief en wetenschappelijk te zijn, maar is een subjectief boekje van iemand die ook bekend staat om zijn afkeer van de PVV
- De PVV voldoet niet aan de definitie van fascisme.
________________________________________+
Als je daar een 10 voor geeft, ben je het stempel wetenschapper onwaardig.

DutchLibertarian | 06-01-12 | 19:37

Schoorsteenveger | 06-01-12 | 19:28
Nee, ik heb het een en ander van De Ruijter gelezen (o.a. een lezing voor de Islamitische universiteit) en het gemak waarmee hij voorbijgaat aan recente inzichten (pak je toch gewoon een referentie uit 1990) toont aan dat hij zich niet geroepen zal voelen om kritische analyses uit te voeren op zaken die hem wel na aan het hart staan. Eenrichtingsverkeer zoals gebruikelijk.
Ik vraag me echt af in hoeverre men in de door Foucault bestreken vakgebieden (geschiedenis, islamologie, sociologie, criminologie, filosofie) bewust is van het feit dat men zelf deel uitmaakt van een machtsstructuur die tegengestelde opinies onschadelijk maakt. Je kunt zijn verzameld werk wel lezen, maar de gevolgtrekkingen uit zijn werk zijn natuurlijk evengoed van toepassing op jezelf en je eigen kleine denkwereldje.

sjaakdeslinksesul | 06-01-12 | 19:37

Vervang in Hitlers vooroorlogse toespraken het woord 'jood' met 'moslim' en je hebt kant en klare en heel herkenbare Wilders-spreekbeurten.

Letteke | 06-01-12 | 19:36

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 19:28
.
Gutmenschen hebben gelijk, omdat ze gelijk hebben. De resultaten van het 'wetenschappelijk onderzoek' dat het 'gelijk' zou moeten ondersteunen Diederik Stapel je er gewoon bij.

Bertus Betonsloper | 06-01-12 | 19:36

CoffeePatch | 06-01-12 | 19:33
Misschien is dit de 10 die zij nooit hebben gekregen.
(lol)

Teun van het Tuinpad | 06-01-12 | 19:35

eerstneukendanpraten | 06-01-12 | 19:22 | Inderdaad! Tuurlijk culturele wetenschappers en experts hebben we zeker nodig. Maar de marge in die markt is gewoon zo ontzettend klein. Tegenwoordig lijkt het wel dat iedereen en dan spreek ik uit eigen ervaring, kiest voor een sociale wetenschappelijke opleiding omdat die nu eenmaal zo makkelijk zijn. Daar waar misschien plaats is voor 15 echt hooggeleerde culturele wetenschappers in Nederland. Kun je zo opgescheept zitten met 200 pseudo culturele wetenschappers die natuurlijk het liefst een gesubsidieerd baantje met mooi oud monumentaal grachtje pandje erbij willen hebben. Het word tijd dat er eens flink genivileerd word op opleidingen in het Nederlandse onderwijs. Opleidingen die vooral direct aansluiten op de vraag van het bedrijfsleven. Niet rechts maar juist progressief Links (pvda,groenlinks,d66) heeft het onderwijs volledig kapot gemaakt. Allerlei fancy opledingen in pseudo idiote sociale culturele wetenschappen die totaal niet winstgevend zijn voor de samenleving of uberhaupt aansluiten op het Nederlandse bedrijfsleven. Zum kotzen!

Indoneesje | 06-01-12 | 19:34

@ stoicist 19:28

En nu snel terug naar joop!

eerstneukendanpraten | 06-01-12 | 19:34

Teun van het Tuinpad | 06-01-12 | 19:29 |
Zeker als je die tweets leest. Ze generen zich er in elk geval niet voor om een student voor hun karretje te spannen.

CoffeePatch | 06-01-12 | 19:33

Ik heb deze tekst net geprobeerd te plaatsen in de reacties van het brabants nieuws blad en het werd volautomatisch geweigerd omdat mijn tekst onwelvallig taalgebruik bevat. WTF to that.

Stel dat de schrijver van deze thesis gelijk heeft en dat de PVV een partij met fascistische trekken heeft, dan is de vraag, wat is het probleem?
Wat iedereen vergeet is waar fascisme en de naam nazis
vandaan komt namelijk de Nationaal Socialistische Democratische Arbeiders Partij. Een samentrekking van de SP en de PvdA overgoten met een vaderlandslievend sausje.
Nu snap ik ook wel dat tegenwoordig in een modern links georienteerd en islam minnend Nederland
vaderlandsliefde iets is wat volgens onze linkse voormannen heel dicht tegen het fascisme aanschuurt. Maar hoever moeten wij in Nederland nog zakken om het spugen op Nederland en haar waarden en normen en het
buigen voor de moslims als Nieuwe Norm te gaan zien.

Noem mij raar maar ik zie toch echt niets in deze tekst dat ik als onwelvallend zou kunnen omschrijven.

Madahkantognie | 06-01-12 | 19:33

Uit ervaring kan ik u vertellen: op de Rijksuniversiteit Groningen gaat het er net zo aan toe. En misschien nog wel erger. Wetenschap misbruiken om collectivistische ideologieën erdoor te drukken. Buitengewoon smerig.

DutchLibertarian | 06-01-12 | 19:32

@lidlbier | 06-01-12 | 19:31
Maar er is in Nederland helemaal niks extreems om op te stemmen. Hooguit de SP, maar dat valt toch ook nog best wel mee?

Koninging Beatricks | 06-01-12 | 19:32

De vraag is hoe vaak worden er tienen gegeven voor bachelorscripties op deze universiteit en wat was zo onderscheidend aan deze scriptie ten opzichte van scripties die 'slechts'een negen krijgen dat je zou kunnen zeggen ja dat was briljant, een tien waard.
Zou daarover iemand een scriptie kunnen schrijven? Essay is ook goed.

Rest In Privacy | 06-01-12 | 19:32

Laat me raden, meneer gaat na zijn studie bij de Universiteit Tilburg werken?

Koninging Beatricks | 06-01-12 | 19:31

@heureux bleu | 06-01-12 | 19:25 | + 0 -
Fair enough.

Overigens zou ik wat betreft het oordeel van deze twee hoogleraren graag nog willen opmerken/vragen hoe het ooit 'briljant' kan zijn om voor een bachelor-scriptie een theorie van een ander te nemen en deze toe te passen op een observeerbaar maatschappelijk fenomeen. En wat De Ruijter zegt over dat eventuele ophef (waarvan hij geheid wist dat die zou ontstaan als dit nieuws uitkwam) iets zegt over hoe onze maatschappij omgaat met de beoordeling van de PVV als fascistisch maakt toch wel heel erg voor een self-fulfilling prophecy...

RedRain | 06-01-12 | 19:31

janjaapderuiter twittert:
"Henk Bovekerk heeft een bijzonder scherpzinnige, academisch uitmuntende BA thesis geschreven over een maatschappelijk gevoelig thema". BA thesis. De A en de S zitten naast elkaar op het toetsenbord, makkelijk om je te vergissen.

spanarchist | 06-01-12 | 19:31

En wanneer gaan mensen extreem stemmen.?
Als de mazlow pyramide onhoudbaar word.

lidlbier | 06-01-12 | 19:31

Die JanJaapdeRuijter is er overigens iets te blij mee.

Teun van het Tuinpad | 06-01-12 | 19:29

Wetenschap wordt in Nederland keer op keer gekidnapt door linkse fopwetenschappers (UvA, UT, ...).
Wanneer staan de andere wetenschappers nou eens op en zeggen hier wat van? Nederland kennisland staat zo gigantisch voor lul met zulke acties van universiteiten.

PS. Weten we al waarom we bakstenen moesten poepen ?

Koninging Beatricks | 06-01-12 | 19:29

Ah minnetjes, verrassend...
.
Goed 'minnertjes' en dan NU ook inhoudelijke repliek!
.
Laten we hier en plein publique eens beginnen met een echte analyse:

1. Standaardwerken over fascisme en nationaal socialisme op tafel. Laat ik de huilerts maar meteen vooraf melden dat fascisme en nationaal socialisme niet hetzelfde zijn.
.
2. Valideren van gehanteerde vergelijkinscriteria. De huidige criteria (die zijn niet nieuw namelijk) moeten verscherpt worden. Er is namelijk bij elke politieke partij bij elk criterium wel een voorbeeldje te vinden en dus af te vinken als aanwezig.
.
3. Een echt vergelijk maken en over alle partijen heen. Zo heb je controlegroepen en kun je opnieuw zeker stellen of criteria en voorbeelden niet te generiek of arbitrair gekozen zijn en inzicht verkrijgen.
.
4. Concluderen
.
Kom maar op! Gezien de staat van het huidige geschiedenisonderwijs en het geschiedkundig (detail) kennisniveau van zeg 95% van de Nederlanders wordt dit een hele leerzame excercitie.

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 19:28

sjaakdeslinksesul | 06-01-12 | 19:24 |
Dat zal ook het uiteindelijke effect van dit soort briljante schrijfsels zijn, dat we met de fascisme-meetlat niet enkel de PVV opmeten maar ook andere instituties, inclusief religieuze groeperingen.

Schoorsteenveger | 06-01-12 | 19:28

eerstneukendanpraten | 06-01-12 | 19:22

Je nick had beter kunnen zijn eerstdenkendanpraten. Culturele antropologie is niets nieuws bestaat al decennia lang als afstudeerrichting. En als je niet weet waar de studie over gaat, zwam dan niet uit je nek, maar verdiep je eerst. Maar waarschijnlijk lastige op jouw denkniveau.

Stoicist | 06-01-12 | 19:28

@saintinel | 06-01-12 | 18:48
Nee hoor.Een verlicht despoot kan ook best goed zijn.Het zijn echter sterke benen die de weelde kunnen dragen.Zelfs van een democraat als kohl werd indertijd gezegd dat hij zich ver boven wet voelde staan.
Maar ik noem een Qaboes,Rawlings,Kigame en de Al shabaab miltias als een beter alternatief dan wat er anders zou zitten.Maar nu begeef ik me op glad ijs.

miko | 06-01-12 | 19:28

@CoffeePatch | 06-01-12 | 19:26
Dat bedoel ik, het ligt er te dik bovenop.

Jackanders | 06-01-12 | 19:27

Eng dit...
Weer vanuit onze linkse journaille en nu ook vanuit de linkse wetenschap is een demonisering gaande. Ditmaal al langduriger en stiller dan voorheen.
Dom dom dom

Orman Bakal | 06-01-12 | 19:27

Hoe meer er over geschreeuwd wordt (zonder de inhoud te kennen) hoe meer het er op lijkt dat er de nodige waarheid in zit. Immers: als het aperte onzin was, zou een weldenkend mens zijn schouders ophalen en doorlopen.

Koos Knak | 06-01-12 | 19:26

Jackanders | 06-01-12 | 19:21 |
Die 10 is gegeven voor de publiciteit en ze zijn er wat blij mee daar in Tilburg twitter.com/janjaapderuiter

CoffeePatch | 06-01-12 | 19:26

RedRain | 06-01-12 | 19:21 | + 0

Dat is het enige onderdeel van de UvT waar ik over kan oordelen en dus mijn hand in het vuur voor kan steken.

heureux bleu | 06-01-12 | 19:25

Wat staat er in die scriptie? : "PVV-EU blijkt racistische bende flaplullen en randgestoorde gompenkoppen". Oh nee, dat was de hooggeleerde Johnny Quid zelf op 16-12-11

Carolus Magnus | 06-01-12 | 19:25

Ik twijfelde eerst nog, maar nu weet ik het zeker.

Het academisch onderwijs is volkomen ver-InHollandst.

Een Chinese copie van een Taiwanese copie van de Noord-Koreaanse interpretatie van wetenschap. Nepperder dan nep, precies zoiets als ons koningshuis en onze democratie.

En nog steeds wordt er geen guillotine gebouwd op het Binnenhof....

vraagstaart | 06-01-12 | 19:25

Nietzsche wist het al, maatschappijen die uitgaan van individuele zelfontplooiing staan altijd zwak tegenover stromingen die vanuit het collectief handelen en denken. Zo bezien zijn het populisme van de PVV (of de SP) en de Islam keerzijden van dezelfde medaille.
Het opmerkelijke aan Bovekerk, Riemen, De Ruijter en Blommaert is echter dat zij het populisme van de PVV aan andere wetmatigheden onderhevig achten de Islam. Voordat je de PVV van fascisme beticht zul je volgens mij toch echt eerst moeten uitleggen waarom de antithese van de PVV, en dat is de Islam en islamisering, niet als een fascistische ideologie beschouwd mag worden en dien je beide ideologieën te toetsen op hun fascistische gehalte volgens dezelfde maatstaven.
Volgens mij valt die vergelijking in het nadeel uit van de Islam, maar nogmaals, laat iemand uit de hoek van Bovekerk, Riemen, De Ruijter en Blommaert zo'n analyse maar eens uitvoeren, wie weet raken mensen zoals ik overtuigd. De gemakzucht waarmee zij hieraan voorbijgaan stemt tot nadenken over hun werkelijke motieven.

sjaakdeslinksesul | 06-01-12 | 19:24

Voor ik hier iets over zeg, zou ik graag dat stukje van Henk willen lezen.

Dat hij moeite heeft met het benoemen van 'Henk en Ingrid' is te makkelijk.

Teun van het Tuinpad | 06-01-12 | 19:24

@ik heet joran | 06-01-12 | 18:45
Maar ik denk oprecht dat Greet geen fascist is.Een beetje een politiek onbenul dat wel.

miko | 06-01-12 | 19:23

@ Indoneesje 19:08

Je kunt tegenwoordig ook de volgende studie volgen: culturele antropologie van de niet-westerse beschaving. Je gelooft het toch niet! Word je opgeleid om uit de ruif van ontwikkelingssamenwerking te gaan vreten of zeau...

eerstneukendanpraten | 06-01-12 | 19:22

Ik verbaas me over de negatieve reacties, terwijl nog niemand de scriptie heeft gelezen (hij is althans nog niet gepubliceerd). Wellicht heeft Henk een fantastisch (uitmuntend) betoog geschreven, hoewel hij gebruik heeft gemaakt van litigieuze bronnen. Wel vind ik dat studenten te makkelijk een tien kunnen verdienen, dat mijns inziens slechts voor perfecte werkstukken mag worden gereserveerd. Waarvan de toegevoegde waarde voor de wetenschap en universiteit vaststaat. Enfin, of de beste Henk daadwerkelijk een tien heeft verdiend, kan ik pas beoordelen als ik de scriptie heeft gelezen. Zouden meer mensen moeten doen...

Trekhaeck | 06-01-12 | 19:22

@Charles Swietert | 06-01-12 | 18:44
Lemmingen storten zich niet van de rotsen. Dat is een fabeltje, de wereld in geholpen door een enthousiaste fopwetenschapper die iets te bewijzen had en de arme beestjes voor een Disney-film de dood in heeft gejaagd.

www.youtube.com/watch?v=oM63PU4_FdQ

Stormageddon | 06-01-12 | 19:22

@ik heet joran | 06-01-12 | 18:45
Hmmm Knieschot geven aan rellende jeugd.
Verbod op van alles en nog wat.
Journalisten code in willen stellen.
Geen leden maar donateurs.
Al zijn volgelingen eindigen hun standpunt met: En dat vind Greet ook.(behalve Brinkman)

miko | 06-01-12 | 19:22

Ik wou dat ik kon afstuderen met mijn bachelorsctiptie, zoals dat volgens GeenStijl kan.

artijn | 06-01-12 | 19:22

Stoicist | 06-01-12 | 19:10 |: Dom? Het bedrijfsleven staat te springen om mensen met kennis en vooral gerichte praktijk ervaring in bepaalde gebieden in het bedrijfsleven. Wat kan deze student nu worden met zijn 10 voor een scriptie over een politieke partij? In ieder geval geen toegevoegde waarde voor het Nederlandse bedrijfsleven. Waarschijnlijk kan meneer zo in het banen circuit van Links Nederland aldaar subsidies opstrijkend slapend rijk worden terwijl de mensen in het bedrijfsleven maar moeten betalen voor meneer zijn salaris. Ik vraag me af om deze meneer ook zou kunnen samenwerken met een pvv'er? Zo niet, dan heb je toch totaal niets aan zo'n medewerker?

Indoneesje | 06-01-12 | 19:21

Deze tirade is onleesbaar. Laat Riemen ajb over aan Brusselmans. Va Quid word ik langzaam doodmoe. Quit met peren!

milky bar | 06-01-12 | 19:21

En "anathomy of fascism" van Robert O Paxton wordt door GeenStijl als bron maar voor het gemak vergeten? Lekker selectief!

GeertT | 06-01-12 | 19:21

Ik begrijp helemaal niks van die commotie. Als je vroeger in de geschiedenis had opgelet, moet je toch tot dezelfde conclusie komen.

Letteke | 06-01-12 | 19:21

@Quid

heb jij die scriptie nou eigenlijk gelezen? zo ja, doe effe posten. zo nee, wat loop je nou eigenlijk te roeptoeteren man?

Dr Strangelove | 06-01-12 | 19:21

@heureux bleu | 06-01-12 | 19:18 | + -1 -
Een goede rechtenfaculteit maakt nog geen goede universiteit.

RedRain | 06-01-12 | 19:21

Henk Bovekerk en vooral zijn sciptie-beoordelaars, hadden er beter aan gedaan eerst het boemerang-effect te bestuderen.
Geef gewoon een 8, dan kraait er geen haan naar.

Jackanders | 06-01-12 | 19:21

Gootbalkoning | 06-01-12 | 19:13 |

En gelukkig doe jij daar helemaal niet aan mee...

Stoicist | 06-01-12 | 19:21

Weet je wie ook....

Ach laat maar.

DANNY3960 | 06-01-12 | 19:20

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 19:15 |

Nogal wat emotie en hoog in het bolletje in je plempje. (PVDAer by any chance?)
Fascisme is iets heel anders dan Nationaal Socialisme in theorie en praktijk.

En ik ben van de KISS methode. If it looks, walks and quacks like a duck ...

CumGranoSalis | 06-01-12 | 19:19

Grappig hoor die meningen over de universiteit van Tilburg, terwijl de rechtenfaculteit daar de top van NL is. En met docenten als Hirsch Ballin, Vlaardingerbroek etc. kun je moeilijk met droge ogen beweren dat ze maar wat aankloten. Niet dat ook maar 5% hier een college van bovengenoemden zouden begrijpen. Nog steeds een beetje gefrustreerd over je lage CITO-score?

heureux bleu | 06-01-12 | 19:18

@ Parel van het Zuiden / 19:05
Wij hebben het F5 knopje

Tobi | 06-01-12 | 19:17

Wat onrealistisch. Wat een bullshit! Dat hij maar trots mag zijn op deze onzinprestatie. Wie gaat hem serieus nemen? Stel dat hij een baan zoekt en er aan hem wordt gevraagd waarmee hij is afgestudeerd. "Nou, ik heb een tien gekregen voor een scriptie waarin ik bewijs dat de pvv fascistisch blijkt te zijn. Eh, ja, een tien ja. Nou ja, ik werd beoordeeld door een Islamist. Hij was het wel met mijn scriptie eens, ja. Nee, niet zo vreemd. Oh, en het heeft nog in de krant gestaan ook."

Pearlyan | 06-01-12 | 19:17

Ik zou graag willen weten of de Europese Unie dan ook facisten zijn? De Europese commissarissen zijn allemaal niet gekozen door het volk maar bepalen wel de richtlijnen die elk individueel lid van de EU moet volgen. De echte facisten zitten in Brussel en nergens anders!

Indoneesje | 06-01-12 | 19:17

Het wachten is nu op een academisch briljante scriptie die de Koran als een fascistisch boek ontmaskert.

Schoorsteenveger | 06-01-12 | 19:16

@CumGranoSalis | 06-01-12 | 19:06 |

Verdiep je gewoon eens echt inhoudelijk in het fascistische en nationaal socialistische gedachtegoed en hoe dat in de praktijk allemaal is gelopen, zeg maar feitenkennis, in plaats van generieke kenmerken te willen afvinken. U zult zich achteraf verbazen en misschien zelfs een beetje schamen voor deze achterlijke plemp. Overigens zou het lezen van een geschiedenisboekje of 2 3 Henk ook geen kwaad doen.
.
Schaamteloos, dat begint dit soort aantijgingen onderhand te worden!

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 19:15

Ook daarom; minder geld naar het onderwijs.

sitzkrieg | 06-01-12 | 19:15

De held, over 10 a 15 jaar zou die opgepakt worden door de NSVD (nederlandse sharia veiligheidsdienst) als zijn conclusie zou zijn dat de NSVD een fascistische organisatie zou zijn. Een dan geen 20 uur taakstraf maar een dan gangbare steniging.

aurevoir | 06-01-12 | 19:13

Progressief Academisch Nederland:
- benoemen
- etiketjes plakken
- Godwinnen
- moreel gelijk tentoonspreiden
- opkomen voor vermeend achtergestelden
- liever niet met voorgenoemde achtergestelden in één wijk samenwonen

Gootbalkoning | 06-01-12 | 19:13

Het feit dat iemand een 10 krijgt voor een scriptie vind ik dubieus. Zeker met de misstanden op hoge scholen waar je je diploma gewoon als toegift krijgt zodat het betreffende instuut subsidie kan vangen. Dat iemand Wilders een fascist noemt valt onder de vrijheid van meningsuiting. Los van het feit dat ik het erg slaapverwekkend vind kan me het ook niet zoveel boeien. Ben wel benieuwd naar de inhoud. Gewoon omdat ik zelf wel eens wil bekijken of het een 10 waard is. Meestal moet je dan wel iets heel erg baanbrkends hebben geschreven. Je slechts laten gebruiken door een anti-PVV haatfundi lijkt me niet echt baanbrekend.

Datzegiktoch | 06-01-12 | 19:13

@ole guapa | 19:01
Autoritair en nationalistisch wel degelijk. Totalitair moeten we nog even afwachten.

hatari | 06-01-12 | 19:11

Hoogverraad van Henk, terwijl Greet zoveel voor hem en Ingrid opkomt.

Veel domme linkse studenten tegenwoordig trouwens. Ik hoef geen letter gelezen te hebben van deze fopstudent om dat te concluderen.

Koettoerk | 06-01-12 | 19:11

ONS | 06-01-12 | 18:58

OMFG kun je het woord 'scriptie' niet eens correct spellen als het voorbeeld er bij staat?? *gniffel*

fredmo | 06-01-12 | 19:10

iemand dat ding al gelezen?

zaklamp | 06-01-12 | 19:10

En dan wordt de pvv fascistisch genoemd. En nou?

Willem VanDer Decken | 06-01-12 | 19:10

Het krijgen van een 10 is voor een scriptie bijna onmogelijk. Dan heb je dus alles perfect gedaan.
Maar vervolgens is het een arabist en fel tegenstander van de PVV die je begeleider is, en die geeft je zo een 10. Degene die meekeek: ook een 10.

Iets zegt me dat persoonlijke belangen hier belangrijker waren dan het belang van een student?
Dus is de student zelf anti-PVV, of heeft hij de situatie goed gebruikt?

BeunDeHaas | 06-01-12 | 19:10

Indoneesje | 06-01-12

Nee, alleen dom.

Stoicist | 06-01-12 | 19:10

Waar is prof.dr. M.C.Brands wanneer je hem nodig hebt?

baruch goldsilberman | 06-01-12 | 19:09

tzijn gewoon een stelletje nationaal socialisten daar bij de katholieke universiteit tilburg....
Pol Pot had er wel raad mee geweten, die had ze gewoon een diepvrieszak over de oren getrokken !

SpvvD | 06-01-12 | 19:08

Zie hier de ondergang van het ooit trotse Nederlandse onderwijs. Steeds meer fancy namen voor studies die eigenlijk vrij weinig tot niets toevoegen aan het bedrijfsleven. En slechts alleen pseudo wetenschappers op de markt zet die totaal kansloos zijn in het echte bedrijfsleven. Dank u wel progressievelingen van Nederland. Nu ben ik zeker ook een facist?

Indoneesje | 06-01-12 | 19:08

Het onderwijs wordt, net als de publieke omroep op rigide wijze Ideologisch zuiver gehouden. De heilige missie van mensen die daar werken is om het geloof te verkondigen. Een scriptie zoals van Henkie is voor de predikers de vrucht van jaren haatindoctrinatie. Geen wonder dat daar een 10 voor gegeven wordt. Dat daarmee het onderwijs verder devalueert is voor deze mensen niet relevant.

Ales | 06-01-12 | 19:08

Er zijn twee manieren om een aan een relatief hoog percentage hoogopgeleide inwoners te komen:

1 Je volk wordt langzaam maar zeker door de jaren gemiddeld slimmer en slimmer, zowel door het leveren van goed OBJECTIEF (must voor het zelf leren denken) onderwijs vanaf basisschoolniveau, als door het aantrekken van hoogopgeleiden van buitenaf.

2 Je laat je onderwijs niveau dalen, zodat men zelfs op sociale werkplaatsen HBO-papiertjes kan halen voor het smeren van een boterham met pindakaas. Dit heeft tot voordeel, dat het niet meer uitmaakt, uit welke grotten en spelonken je importvolk vandaan komt, je landelijk opleidingsgemiddelde daalt vrijwel niet (op papier).
Dit heeft tot nadeel, dat wanneer deze bubble klapt, geen enkele Nederlander meer een kans maakt op de arbeidsmarkt buiten Nederland, omdat geen van zijn papieren meer serieus genomen zal worden.
Maar hé, who cares? Tot die tijd, kunnen onze politici zich een kip in de reet steken, wanneer ze onze fake-cijfers naast de internationale cijfers leggen. En daar gaat het toch om?

ZKH EénOog | 06-01-12 | 19:07

Hölzenbein | 06-01-12 | 19:00

Om in jouw termen te blijven.... het is een clown!

Fatwabuster | 06-01-12 | 19:07

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 18:57

Ik heb de scriptie nog niet gelezen en ook verder nog niets gehoord over hoe CDA en VVD eruit komen in die scriptie. Die partijen fascistisch noemen is in mijn ogen ook een bruggetje te ver (semi-Godwin)
Maar de PVV of tenminste hun sterke leider (=PVV) is dat zeer zeker wel (of in ieder geval grotendeels.Je kunt achter bijna elk kenmerk van het fascisme een kruisje zetten kijkende naar Wilders/Bosma/PVV.

CumGranoSalis | 06-01-12 | 19:06

Maar wie heeft nou, godbetere, dat nieuws over die 10 voor wat niet meer is dan een bachelorscriptie naar buiten gebracht? En met welk doel?

hatari | 06-01-12 | 19:06

Hebben wij 'fascisten' ook een geheime handdruk?

Parel van het Zuiden | 06-01-12 | 19:05

@ole guapa | 06-01-12 | 19:01
Censuur is overigens ook een belangrijk symptoom van fascisme.

Even denken welke politieke stromingen zich daar het meest schuldig aan maken heur #shredderwolfsen #degelderlander #marikopetersGL

Bart_Bart | 06-01-12 | 19:05

.. ik ben blij dat het niet nodig is om elke scriptie te lezen in deze "kenniseconomie". Als een politieke activist die als hoogleraar figureert er een 10 voor geeft, dan is dat meer een statement dan een beoordeling.

Jan Passant mk2 | 06-01-12 | 19:05

Kreeg ooit een 10 voor een verhandeling over Nero. Ook geen lieveling.....

exkoppijn | 06-01-12 | 19:04

@spanarchist | 06-01-12 | 19:01
LOL. Je hebt gelijk.

Bart_Bart | 06-01-12 | 19:03

Facisme (definitie): "politieke stroming die een autoritaire, nationalistische, totalitaire staatsvorm aanhangt". Het enige waarin de PVV hiermee overeenkomt is "politieke stroming". Verder zijn ze niet nationalistisch en streven ze nergens naar een totalitaire staatsvorm.

Linksdraaiend KUT onderwijs

ole guapa | 06-01-12 | 19:01

Bart_Bart | 06-01-12 | 18:56
Waarom niet? Als het wetenschappelijk bewezen kan worden zullen begeleiders Mourinho en Florentino Pérez er een 10 voor geven. Net zo geloofwaardig.

spanarchist | 06-01-12 | 19:01

@Pasta-saus | 06-01-12 | 18:33 | + 9 -
Even je comment nuanceren: Liberal Arts & Sciences is in principe een heel goed systeem om de Humanities en Sociale Wetenschappen te studeren (want brede opleiding en meer van dat soort) en instellingen als University College Utrecht en Roosevelt Academy scoren inmiddels al enkele jaren heel hoog vergeleken met reguliere universiteiten (voor de echte bèta-wetenschap kun je overigens nog steeds het beste naar een TU). UvT heeft destijds echter besloten om één studie Liberal Arts & Sciences te noemen om mee te liften op het succes van de University Colleges die het aanbieden, en die opleiding is wél heel erg kudt (want geen focus en geen diepgang).

Overigens ben ik benieuwd naar de scriptie van deze jongen, hoewel ik van te voren al van mening ben dat het bijna onmogelijk moet zijn om met zo een beladen en onbaanbrekend onderwerp een 10 te halen...

RedRain | 06-01-12 | 19:00

@Hanxie | 06-01-12 | 18:55
Want rechts kan geen scriptie schrijven? Hoe kom je er bij dat die gast links is en ook nog een stumper?

Hölzenbein | 06-01-12 | 19:00

Eerst de vraagstelling en zijn kaderstelling afwachten. Wanneer je het hebt over 'streven naar een sterke leider' 'een politieke partij waarbij er geen ledeninvloed is' 'het verwerpen van traditionele instituties' en zo kan ik nog wel even doorgaan, zou je zo'n conclusie best wel kunnen trekken. Let wel: een fascist is nog geen nazi...

nduss | 06-01-12 | 19:00

@ikzalhandhaven | 06-01-12 | 18:55
Dank voor het antwoord!
Je eerste zin heeft me meteen al overtuigd. En nee, ik zat niet te trollen, maar vroeg het me echt af. Ik had namelijk een docu gezien over Singapore en dat land draait echt als een dolle qua economie. Eén leider en super secondaire voorzieningen.
 
Maar het is inderdaad gevaarlijker dan alleen maar functioneel...

saintinel | 06-01-12 | 18:59

Ik ga zo aan de chips met knoflook saus en dan een paar biertjes. Wanneer komt er een wetenschappelijk onderzoek dat links gedachtegoed een vorm van savantisme is?

Durotar | 06-01-12 | 18:59

@Gigano | 06-01-12 | 18:57
Noem eens vijf concrete voorbeelden van fascistisch handelen van Wilders, of de PVV?

Handelen heb ik het over he, niet kritiek op de Islam.

Bart_Bart | 06-01-12 | 18:59

Zo iemand verdient gewoon een 11.

Rob van Roos | 06-01-12 | 18:59

Demoniseren kun je leren, op de universiteit.

Boyo | 06-01-12 | 18:58

Het Linkse indoctrinatie instituut VU Tilburg(waar anders denkende niet tellen) heeft gesproken, "zegt meer over deze Universiteit" dan de PVV, zij zijn immers de wortel van het kwaad en het Paard van Troje, en leveren Nederland uit, en dit is nu precies wat vele Nederlanders zien, en hier stelling tegen nemen, welke vertaald word door dit scripsy als: de "Fascistische PVV"!
De volgende die hier afstudeert heet:Mohammed Faizel Ali Enait.. met het alles zeggende scripsy :"Uiteindelijk zullen wij Moslims, de boel overnemen"

ONS | 06-01-12 | 18:58

pvv = fascistisch = een mening. Daar staan andere meningen tegenover.
Vrijheid van meningsuiting!
Ik zie het probleem niet. Gewoon scriptie afwachten en dan met goede argumenten de boel onderuithalen (of niet).

Grumphy | 06-01-12 | 18:58

stommehond | 06-01-12 | 18:35 | + 12 -
Wat hij zegt...

Joopa | 06-01-12 | 18:58

Veel parallellen Rob Riemen en fascisme. bit.ly/p5Yzgz

Volgens Rob Riemen zijn alle leden van het kabinet Rutte ook fascistisch omdat zij met de PVV regeren.
Volgens die logica zijn alle CDA/VVD/PVV-stemmers ook fascistisch.

Vandaar dat immigranten en asielzoekers van heinde en ver de wereld afreizen om hier onderdak te verkrijgen.
Staat Nederland al op 1 in het Guinness book of records als meest fascistische land ter wereld?

drs.Nee | 06-01-12 | 18:58

@CumGranoSalis | 06-01-12 | 18:40

Volgens Elsevier maakt onze uitmuntende scriptieschrijver niet alleen de PVV uit voor fascisten maar ook het CDA en de PVV, nu heb ik het broddelwerk van de heer Bovenkerke (nog) niet gelezen vanwege niet beschikbaar maar een 10 voor een scriptie waarin je de halve Nederland uitmaakt voor fascist (even de redenering doortrekkend) is natuurlijk een gotspé.

neemjemoederindemali | 06-01-12 | 18:57

@Moondance | 06-01-12 | 18:54, Wat denk je dat er dan uit komt, m'n beste?
Het priemgetal wat fascisme duidt of zo?

gentle giant | 06-01-12 | 18:57

De PVV mag Islam fascistisch noemen, want dat heeft de naam 'vrijheid van meningsuiting'. Critici mogen de PVV echter niet fascistisch noemen, want dat is een reductio ad Hitlerum. Hoe inconsequent wil je het hebben?

Gigano | 06-01-12 | 18:57

@Doldwaas | 06-01-12 | 18:53
Je weet al dat het onzin is, aangezien de conclusie onzinnig is.

Een scriptie met de conclusie 'FC Barcelona heeft de laatste 10 jaar lelijk voetbal geproduceerd' ga je toch ook niet serieus lezen?

Bart_Bart | 06-01-12 | 18:56

Ach, het blijven zielige quasi linkse en geobsesseerde stumpers. K.U.T. Stumpers.

Hanxie | 06-01-12 | 18:55

saintinel | 06-01-12 | 18:48 | + -1 -

Iemand met een goed hart zou niet zo snel in zijn eentje gaan regeren denk je niet? Niemand is zo wijs dat hij/zij in zijn eentje een heel land kan besturen.
Ik hoop maar dat je trollt.

ikzalhandhaven | 06-01-12 | 18:55

In de DDR kreeg je toch ook voor zo'n scriptie de hoogste waardering. Dat wil zeggen, als je überhaupt al mocht studeren. En dat mocht je pas als je op de middelbare school had laten blijken dat je het in je had om zo'n scriptie te kunnen schrijven. Zo erg is het hier toch nog niet. Nog niet!

WirMachenMusik | 06-01-12 | 18:54

Wie zijn zij? Blommeart en De Ruiter. Personalia, CV, nevenfuncties, etc.

MacVulpen | 06-01-12 | 18:54

Gezien niemand die nu in de media roeptoeterd zijn scriptie heeft gelezen zou ik wachten met kritiek.

Moondance | 06-01-12 | 18:54

Vrijheid van Meningsuiting. Laat de eerste scriptie over hoe de PvdA "Communistisch" is op z'n minst een 2-tje krijgen.

Inguz | 06-01-12 | 18:54

Als je door de Bachelor opleidingen bladert op de UVT site zie ik zo al 5 opleidingen waarvan ik me in godsnaam afvraag wat voor nut het heeft. Enkele voorbeelden:

- Religie in Samenleving en Cultuur
"Als individuen zijn veel mensen op zoek naar zingeving, maar ook in het maatschappelijk debat kunnen we niet om religie heen."

- Algemene Cultuurwetenschappen
"Kunstenaars en schrijvers proberen ons met hun werk iets te vertellen over de maatschappij waarin we leven."

Mensen, kies a.u.b. een nuttige studie. Een beta-studie bijvoorbeeld, desnoods iets met economie, of rechten als het echt niet anders kan.

De Slimmerick | 06-01-12 | 18:54

Titel van scriptie: "Riemen rimmen", proficiat Henk, je wordt thuisgebracht.

gentle giant | 06-01-12 | 18:53

Heeft René Danen al gereageerd?

Pasta-saus | 06-01-12 | 18:53

gentle giant | 06-01-12 | 18:47
Eerlijk is eerlijk. Een tien maakt mij ook sceptisch, zeker als het om de sociale wetenschappen gaat. Maar ik ben van plan pas te oordelen over iets dat ik gelezen heb. Als het eenmaal online beschikbaar is ga ik er dan ook eens kritisch naar kijken.

Doldwaas | 06-01-12 | 18:53

Deze Henk kunnen we binnenkort tot ver voorbij vervelens bij de staatsomroep verwachten. Want uit onderzoek blijkt blablabla en rabarberrabarber. Hij heeft er in ieder geval de goede bril voor op zijn kanis. En dat is heel belangrijk bij de omroep, dat je door de juiste bril kijkt.

vetkleppert | 06-01-12 | 18:52

Benieuwd waar Henk straks cum laude op promoveert. Job is Jezus?

spanarchist | 06-01-12 | 18:52

Ongetwijfeld aanhangers van de partij van de beruchte Nazi sympathisant Joop den Uyl.

smdyasc | 06-01-12 | 18:49

Was het notenapparaat wél in orde?

Tobi | 06-01-12 | 18:49

Zucht.. alfawetenschappen -1

prymle | 06-01-12 | 18:49

@Charles Swietert | 06-01-12 | 18:44, we hebben geen fjorden, we hebben de Waddenzee.

gentle giant | 06-01-12 | 18:49

Slimme student. Eerst je scriptiebegeleider goed googlen op zijn mening en dan naar de mond praten.

blinde kip | 06-01-12 | 18:48

Soms vraag ik me wel eens af, of het fascisme nou altijd wel zo verkeerd is. Als degene die aan de macht is een goed hart heeft, hoeft dat niet zo te zijn. Iedereen weet dan namelijk wel, welke richting we op gaan, dat wat in een democratie soms totaal onvoorspelbaar is.
 
Maar nu zal ik me waarschijnlijk wel op 'glad ijs' begeven...

saintinel | 06-01-12 | 18:48

Beëlzebul | 06-01-12 | 18:45
U heeft de scriptie gelezen?

Doldwaas | 06-01-12 | 18:48

@Epibrateur | 06-01-12 | 18:46
Perfect is het nooit. Hoogstens buitengewoon goed.

Pasta-saus | 06-01-12 | 18:48

Henk Bovenkerk doet een studie die er niet toe doet, heeft een hoofd dat er niet toe doet (hoezo zit een vroegkale veertiger nog op de universiteit) heeft waarschijnlijk een leven dat er niet toe doet.

Maar hij krijgt nu zijn moment of feem door tot aan zijn elleboog in de aars van zijn leugenachtige voorbeelden te kruipen.

Henk, jonguh, succes! Want karma is a bitch en jij staat zwaar in het rood bij deze dame.

Cuyahoga | 06-01-12 | 18:48

Ten eerste, heb je die scriptie gelezen Quid?

Ten tweede, probeer in dat geval inhoudelijke kritiek te leveren? Dat zou Wilders ook eens sieren. Die komt vanavond nog met een of andere tweet waarin hij Henk een idioot noemt en dat de Universiteit van Tilburg maar aan Saudi Arabie verkocht moet worden o.i.d. Er zal ook wel weer een leuke kwinkslag in staan (in de categorie bedrijfspoedel en kopvoddentaks).

Wel leuk trouwens dat de schrijver Henk heet. Vanaf vandaag is het Frits en Ingrid ben ik bang...

Die nare vent | 06-01-12 | 18:47

#Doldwaas | 06-01-12 | 18:45, nope, gaat het niet over, gaat over de beoordeling, Henk verslaat Einstein en Hawking qua duiding.
Volgens wie?

gentle giant | 06-01-12 | 18:47

overigens is fascisme wat anders dan Nazi zijn, maar dat moet iedereen maar zelf even opzoeken.

De Treinende Rechter | 06-01-12 | 18:47

Die kinders weten toch ook niet meer wie ze moeten geloven? Alleen Erica Terpstra is nog betrouwbaar, en die heeft verder geen invloed.

Daarom wauwelen ze de aanmatigende bekrompenheid van de policors en andere Dolf Jansens en Peter de Vriezen na.

En straks zitten ze met de gebakken peren, want dan moet het land gered worden terwijl ze helemaal niets kunnen vanwege zo druk gehad met discussiëren en overal tegen zijn.

Arme kinders.

Jaap de Paap | 06-01-12 | 18:46

Dus dan zouden volgens hun de VVD en het CDA NSBers zijn?!

Smalhout | 06-01-12 | 18:46

Een scriptie kan geen 10 krijgen..... Wie beweerd dat dat wél kan is knettergek!

Epibrateur | 06-01-12 | 18:46

wie heeft de scriptie al gelezen? Misschien is de conclusie wel terecht? Ik weet het niet.

De Treinende Rechter | 06-01-12 | 18:46

Wilders voldoet echt niet aan de definitie van een echte fascist. Geen geweldsverheerlijking, geen afschuw van de democratie.

De beste Wilders is gewoon een democraat die in bepaalde kringen wat minder populair is. Vermoedelijk schrijf-fout. Nulletje teveel. Echte cijfer: 1.

ik heet joran | 06-01-12 | 18:45

Ja het niveau van ons universitair onderwijs is duidelijk abominabel laag.
Een tien geven voor zo'n stukje laf links broddelwerk geeft wel aan hoe hopeloos het momenteel is gesteld met die hufters.
Wilders is de enige die gewoon keihard de waarheid verkondigd!
Buitenlandse criminelen ontvluchten vervolging in eigen land en komen massaal hier heen,moslims en maroc jugend verstoren hier de openbare orde met zware criminaliteit als overvallen en diefstal.
Allemaal onderbouwd met knalharde cijfers en nog doen cohennetjes en faalheids alsof hun neus bloedt want Partij van de Achterbakseimport!
Een tien voor de eerste politieke tsjoeketsjoekestoomboot vol import gajes die terug gedeporteerd wordt naar #oprottennuistan!

Beëlzebul | 06-01-12 | 18:45

Knap dat Quid het stuk van Bovekerk kan beoordelen zonder het gelezen te hebben. Persoonlijk denk ik dat de term fascisme iets te makkelijk gehanteerd wordt, maar het lijkt me moeilijk om te oordelen zonder het stuk te kennen en te weten hoe Bovekerk tot zijn conclusie is gekomen.

Doldwaas | 06-01-12 | 18:45

En Geert zegt wat 85 procent van de Nederlanders.
denkt.

sawwa | 06-01-12 | 18:40
Als 85% van de Nederlanders daadwerkelijk zou denken, dan was er geen probleem. Weet wel dat anderhalfmiljoen lemmingen zich natuurlijk ook niet konden vergissen toen ze het fjord in sprongen.

Charles Swietert | 06-01-12 | 18:44

Overigens had Rob Riemen zijn mening al klaar: De PVV is een fascistische partij. Er bestaan echter ook gewoon maatstaven om af te wegen of een beweging al dan niet fascistisch is. Hoewel die maatstaven op zijn minst multi-interpretabel zijn ben ik tot de conclusie gekomen dat de PVV géén fascistische partij is. Lijkt me een betrouwbaarder methode dan Rob Riemen nakauwen.

Ion Susai | 06-01-12 | 18:43

Heb je de scriptie al gelezen , Johnny?
Of doen we alleen aan karaktermoord voordat iemand deze scriptie serieus wil/kan lezen/doornemen?

Err | 06-01-12 | 18:43

Waarom mogen wij toch potdomme de PVV niet facistisch noemen ? De volgelingen (geen leden) van hun leider mogen geeneens in een links cafe een biertje halen. Nou dat noem ik facisme !

Charles Swietert | 06-01-12 | 18:42

Dat wisten we toch al. Daar hebben we toch geen scriptie voor nodig...

Hölzenbein | 06-01-12 | 18:42

Z'n vriendin Ingrid was ook erg trots

Hans Otjens | 06-01-12 | 18:42

Is het toevallig de Katholieke Universiteit Tilburg ?

Cor Rupteling | 06-01-12 | 18:42

Volgens VanDale

 na·zi [naatsie] de; m,v -’s nationaalsocialist

fas·cis·me [fasjisme] het; o politieke opvatting die zich kenmerkt door autoritaire gezagsuitoefening en verwerping vd democratie

En trek zelf een conclusie.

Mat Amadeus | 06-01-12 | 18:41

MacVulpen | 06-01-12 | 18:35

Dat geloof ik wel als het over de ( haat)islam was gegaan , da's pas lef hebben.

ja,diedus! | 06-01-12 | 18:41

sawwa | 06-01-12 | 18:40 |

En zoals u hier doet aantonen kunnen fascisten ook al niet rekenen.

CumGranoSalis | 06-01-12 | 18:41

Als het HBO al kudt is wat is dan de verwachting op van een Universiteit, lijkt me niet een heel moeilijk sommetje helemaal niet als dit een 10 oplevert.

toetanchamon | 06-01-12 | 18:41

Oooow noes, daar gaan we.

Ashtrey | 06-01-12 | 18:40

Alle studies op Tilburg University (nieuwe naam) zuigen, behalve de economische.
Heerlijk dat demoniseren.

Kookviool | 06-01-12 | 18:40

De universiteit van Tilburg heette dan ook oorspronkelijk Katholieke Universiteit Tilburg. De beginletters maken veel duidelijk.

Synecdoche | 06-01-12 | 18:40

Een 10 voor een scriptie welke waarschijnlijk laat zien dat water toch echt nat is. #Universiteitvandeopendeuren.

Moet wel lachen om alle tokkies die nu moord en brand schreeuwen zonder de scriptie gelezen te hebben en/of uberhaupt weten wat een scriptie is.
Pijnpuntje blijkbaar.

CumGranoSalis | 06-01-12 | 18:40

Hoe meer er tegen de pvv in word gegaan hoe groter hij word.
En de rest van de regering is als de dood voor nieuwe verkiezingen.
En Geert zegt wat 85 procent van de Nederlanders.
denkt.

sawwa | 06-01-12 | 18:40

Dit artikel is vrij van inhoudelijke kritiek.

Bloedworst | 06-01-12 | 18:40

Ik kan je vertellen dat de eisen die worden gesteld aan een bachelorscriptie niet al te hoog zijn. Dat is alvast één reden om dit broddelwerk niet al te serieus te nemen.

Ion Susai | 06-01-12 | 18:39

Misschien wordt het eens tijd voor onderscheid
tussen lang geïndoctrineerd en hoog opgeleid.

vetkleppert | 06-01-12 | 18:39

Was zeker een leraar van buitenlandse afkomst? Hahaha

Jabalinero | 06-01-12 | 18:39

Hoeveel 10en zijn er gegeven in de afgelopen 10 jaar in Nederland op universiteiten?

vouwbare binnenband | 06-01-12 | 18:39

Nederland kennisland. Wetenschap te kakken gezet om de eigen morele superioriteit te benadrukken.

spanarchist | 06-01-12 | 18:38

.. wetenschap is dus weer nazeggen wat de bovenmeester wil horen. Als je zo makkelijk kan afstuderen zal dit wel een trend worden.

Jan Passant mk2 | 06-01-12 | 18:37

Belangrijker, wie heeft hem die 10 gegeven en wie was zijn scriptiebegeleider.

MacVulpen | 06-01-12 | 18:37

Dat is het Universitaire onderwijs in Nederland. Heb je mooie plaatjes en een mooie titel krijg je al snel een hoog cijfer.

KrikkerT | 06-01-12 | 18:36

Was deze student een van de helpers van Diederik Stapel ?

Ing. eslapen | 06-01-12 | 18:35

Zou hij niet een 10 hebben gekregen voor lef, ivm met de keuze voor dit onderwerp.

MacVulpen | 06-01-12 | 18:35

Kan pas oordelen als ik die scriptie gelezen heb.

stommehond | 06-01-12 | 18:35

Had ik u allen al wel eens bekend dat ik een enorme fascist met een gigantische onderbuik ben?

vetkleppert | 06-01-12 | 18:35

@de laatste zin: Bedankt, graag gedaan.

CaligulaRotterdam | 06-01-12 | 18:34

Mijn eerste tip zou zijn: ga geschiedenis studeren, in plaats van Liberal Arts and Sciences (what ever the fuck that may be)

Pasta-saus | 06-01-12 | 18:33

-weggejorist-

Vakonov | 06-01-12 | 18:32

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl