Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Facepalm! Ook HvA blijkt veterstrikacademie

veterstrikdusweer1.jpgStink HvA! Wij waren er helemaal klaar mee. Hogescholen die bunkerhard falen, ze kwamen onze strot uit. Studenten van dit soort punnikscholen steevast scholieren noemen, de grap was er voor ons allang af. Die thumbnail van het veterstrikdiploma hadden we onlangs nog met een hogedrukspuit van de servers laten reinigen. Het was voor niemand meer leuk. Komt de Hogeschool van Amsterdam er vandaag weer keihard overheen. En hoe! Sinds 2002 hebben tussen de 1000 en 1500 studenten onterecht een diploma mee naar huis gekregen, terwijl ze niet aan de eisen voldeden. Zestig docenten hebben een HvA guerrillaleger opgezet en trekken momenteel ten strijde tegen dictator Jet Bussemakers (PvdA). Jetset Bussemakers is via de roemruchte baantjesbonanza machine van de verlepte rozenpartij op de lucratieve positie in het college van bestuur van de HvA terechtgekomen en vernaggelt daar heel de boel. De kern van het onderwijs, namelijk docenten, wordt keihard aangepakt, onder druk gezet en wegbezuinigd indien nodig. Studenten zijn er niet om kennis en vaardigheden op te doen, maar worden gebruikt als product om geld om te zetten voor de topbestuurders. Paradepaardjes als de International Business School en de Johan Cruyff University zijn marketingstunts en cash cows. De rebellerende docenten roepen termen als mismanagement en wanbeleid. Jet Bussemakers haalt haar schouders op. En de scholieren op de HvA? Speelballen van een politieke geldmachine die constant worden afgescheept met een zeepbellendiploma. *PLOP* daar gaat je toekomst. Lees het hele verhaal in de Telegraaf (deel 1, deel 2). Hogescholen, dat zijn de dampende rioolputten van het onderwijs. Dit kabinet hoeft de kenniseconomie helemaal niet kapot te maken. Dat doen de falende graaibestuurders van de PvdA en D66 zelf al heel goed. Instant Update: Ontzettende Top 100 TROLOLO. UPDATE: Brief van docenten in *proest* Word-doc via hier.

Reaguursels

Inloggen

Grappig dat iedereen hier een diploma beschouwd als de ENIGE manier om iets te bereiken in het leven. Het is een handige bijkomstigheid, maar als puntje bij paaltje komt, kun je wel een hele mooie uni diploma hebben, maar als je zelf een nietsnut van de bovenste plank bent met een meerderwaardigheidscomplex (Kaas de vries), kom je alsnog nergens, en dan is er de MBO'er die niet bang is om vieze handen te krijgen en waar wél strijd in zit er om jouw baan te pakken.

Ben Crobbery | 19-12-11 | 18:30

@SU90: dat je dat zegt, zegt meer over jouw Engels dan over die brief.

Echte spelfouten zitten er zo te zien niet in, maar taaltechnisch is het een prutbrief van de eerste orde. Hij is heel duidelijk in het Nederlands opgesteld en daarna bijna letterlijk vertaald, geen Engelsman ter wereld zal een dergelijke zinsbouw toepassen. Teksten als "The analysis on both sides varies enormously." zijn tenenkrommend.

En juist dat dat mensen zijn met zogenaamde PHD's en Masters, toont aan hoe rot het onderwijs is. Als dat soort mensen al anderen moeten onderrichten in het Engels.. tsja..

zik | 18-12-11 | 14:16

@B1982
Ligt het aan mijn kater of is dat een hele slechte boze brief? Als docenten dat soort Engels produceren...

Met alle respect B1982, als jij zelf enig verstand hebt van de engelse taal laat dan even de lezers van geenstijl zien waar de slordige fouten volgens jou zitten. Naar mijn mening is de opzet en grammatica van deze brief foutloos opgesteld.

Het is treurig om te zien, dat internet geeks als jij, op basis van 1 berichtgeving zo de hele boel de grond in trapt. Nogmaals, haal jij de fout er maar uit. Niet te vergeten dat er ook heel wat engelse docenten op deze school zitten, met PHD's en masters!

challenge accepted?

SU90 | 18-12-11 | 13:41

Ligt het aan mijn kater of is dat een hele slechte boze brief? Als docenten dat soort Engels produceren...

B1982 | 18-12-11 | 12:44

Garbage in garbage out. Het gaat al fout bij de basis. De lat moet steeds lager om zoveel mogelijk output te kunnen hebben als onderwijsinstelling. Iedereen moet het kunnen halen. Middelmatigheid als resultaat en steeds verder onder de maat. Degeneratie als gevolg. Het onderwijs moet gewoon weer uitdagend worden. Niet de hele dag frutten en tutten in werkgroepjes. Niet alleen de focus op overleg en alles samen moeten beslissen, maar gewoon de focus op zelfstandig denken. Misschien moet het doel niet Universiteit zijn... maar Diversiteit.

Kromst | 18-12-11 | 10:57

Misschien moeten we maar "landelijke examens" invoeren zodat leerlingen een gelijkwaardige beoordeling krijgen.

de euro middenweg | 18-12-11 | 00:21

Jeetje, die onderwijs instelling is dus mogelijk ook besmet!

offtopic:
Ben ik is even blij dat ik in België studeer!

vouwbare binnenband | 17-12-11 | 23:59

Had de brief zelf nog niet gezien, maar je hebt daar inderdaad een punt, deze brief is indedaad door een Nederlander geschreven.

Rikkert. | 17-12-11 | 22:34

@Rikkert: het gaat niet om dat die brief in het Engels is, maar juist dat het géén Engels is.

Het barst van de taal- en grammaticafouten, duidelijk opgesteld door een Nederlander die denkt dat Engels interessanter is, maar het eigenlijk niet goed spreekt.

En dát zijn dan docenten aan een 'International Business School'. Spreken zelf amper Engels.

zik | 17-12-11 | 22:05

Vreemd dat mensen hier lopen te zeuren over het feit dat de brief in het Engels is geschreven. Men vergeet misschien dat er op een "International Business School" ook internationale docenten werkzaam zijn.

Rikkert. | 17-12-11 | 21:59

"Er ligt een verbeterplan", dat taaltje alleen al zegt genoeg...

En waarom die brief nou zo nodig in steenkolen-Engels moet worden geschreven, is dat soms voor de internationale allure?

Argyronauta | 17-12-11 | 20:54

Alle opleidingen in NL zijn rot. Universitair, HBO, MBO, het is allemaal hetzelfde verhaal.

De andere organisaties (anders dan diegenen die op GS altijd het bokje zijn, zoals InHolland) hebben alleen het geluk dat geenstijl 'wiedesheim-geil' is. Als je maar even _iets_ gaat kijken, zul je overal hetzelfde aantreffen.

Sowieso wordt het hoog tijd dat men eens na gaat denken over hoe en wat mbt. opleidingen. Het ouderwetse idee dat het om kennisreproductie moet gaan, moet eruit. Ook is het idioot dat iemand rond z'n 16~18 al zou moeten gaan kiezen wat ie de rest van zijn of haar leven moet doen.

zik | 17-12-11 | 20:33

Ik voel me genoodzaakt om hier toch even sterk mijn menig uiteen te zetten, omdat het deze keer de onderwijsinstelling betreft waar ik aan studeer. Op 28 april 2011 ontvingen alle studenten van de HvA een email van Jet Bussemaker (Dus niet Bussemakers, meneer Quid) dat alle opleidingen van de Hogeschool van Amsterdam niet nader zijn onderzocht door de Inspectie en daarom onomstreden zijn (bij interesse kan deze email beschikbaar gesteld worden aan de redactie). Het kan dus twee kanten op, of de opleiding was al rot of is rotter geworden na de inspectie. Of het strijdende docententeam wil iemand wegwerken en een revolutie teweeg brengen via dit middel. Zelf behoort mijn opleiding tot een ander domein en staat hier dus buiten, maar voor de buitenwereld betekend HvA=HvA dus loop ik het risico dat straks mijn diploma ook in waarde daalt. Echter is de HvA verre van perfect, het onderwijs is in mijn ogen goed, alleen is de communicatie en consequentheid (bijvoorbeeld bij deadlines etc.) zeer zwak waardoor slecht gedrag beloont wordt en dus gestimuleerd. Ook de voorzieningen in het gebouw laten te wensen over. Ik zit nu in mijn 3e jaar en hoop wel dat ik met een volwaardig diploma straks het bedrijfsleven in kan, ik heb weinig trek in een InHolland smet op mijn c.v.

KevinBeun | 17-12-11 | 20:25

Als docent heb heb je niks te zeggen. Voordat je het weet heb je een conflict en dan sta je op straat. En nu krijgt het VO de genadeklap. Incompetente managers 'gecontroleerd' door stichtingsbesturen die op ondoorzichtige wijze tot stand komen. Scholen moeten met elkaar concurreren met louter verliezers als gevolg. De kernvakken-toestand als ultieme symboolpolitiek, straks vier uur slecht gegeven wiskunde i.p.v. drie.
Ik vind het wél dapper van die docenten, Johnny heeft duidelijk geen idee hoe moeilijk het is om je in zo'n organisatie te handhaven. En je moet echt heel wanhopig zijn en alles geprobeerd hebben om je eigen school zo naar buiten willen brengen.

adriana65 | 17-12-11 | 20:22

Wat een ongekend steenkolen rechtstreeks-uit-het-Nederlands-vertaald Engels trouwens in die brief. There taste the dogs no bread from, zeg maar. Geen wonder dat die studenten/scholieren niks leren.

Nepkarel | 17-12-11 | 19:47

Ik werk in de ICT en heb een drietal jaren geleden meegewerkt aan software voor een examinerende instantie, bekende diploma's die door het bedrijfsleven gewaardeerd worden als naschoolse opleidingen. Geaccrediteerd, gecertificeerd, de hele handel.

Mijn taak was het om software te schrijven die de eindcijfers zou bepalen. Hier werd van te voren een slagingspercentage opgegeven, en aan de hand daarvan werden de cijfers bepaald. Als ze bv. een slagingspercentage van 55% als norm hadden, dan werd de schaal dermate aangepast dat het precies op 55% uitkwam.

Hoe het examen dan exact gemaakt was, was totaal irrelevant. Ik heb er serieus als voorbeeld genoemd, 'wat als nu iedereen alleen z'n naam invult', het antwoord was daarop, 'dan moet je at random zo cijferen dat het gewenste slagingspercentage eruit komt. Er zat dus inderdaad echt een random component in, als er bv. groepen mensen hetzelfde resultaat behaald hadden, zodanig dat je niet op 55% uit kon komen, dan werden er bv. uit de groep mensen met 'x' fouten een aantal als geslaagd aangemerkt en een aantal als gezakt.

Dit is oa. schuld van de heer Fortuyn, die kortzichtig dacht dat je mensen moest afrekenen op de getalletjes. Het enige effect wat je van dat soort debiele ideëen krijgt, is dat men de getalletjes gaat aanpassen. Vergelijk het met de NS die ineens beter op tijd lijkt te rijden, omdat ze gewoon de marges waarbij een vertraging geregistreerd wordt, vergroot hebben.

Lies, Damn lies and statistics.

zik | 17-12-11 | 19:40

Schrijf die brief dan gewoon in het Nederlands: in or eyes....

Tom_Kroes | 17-12-11 | 19:09

Wil het hele verhaal wel horen. Een studie "International Management en Trade Management Asia" klinkt ook vrij kansloos. Die docenten voelen dat natuurlijk ook aan en gaan nu mokken?? Gewoon opleidingen bedrijfseconomie, commerciele economie, recht en zo aanbieden zou ik zeggen. Trade Management Asia? Mallerds.

Lacan | 17-12-11 | 19:05

Van Dikhout | 17-12-11 | 16:52

Ga jij nou maar gewoon planken zagen. Mijn zin klopt als een lul na het zien van een naakte Doutzen Kroes.

Plork.

pius | 17-12-11 | 18:54

@slentiel: Dank, en ik ben het eens met jouw punt, lees maar even goed in m'n stuk. ;)

MaxiCosi24 | 17-12-11 | 17:31

MaxiCosi24: "aanwezigheidsplicht", je maakt een grapje hoop ik? Aanwezigheidsplicht op een HBO-opleiding?! Op deze manier krijgt zo'n HBO-papiertje ook echt de status van een veterstrikdiploma als de school de scholieren zo bij het handje vasthoudt :) Verder helemaal eens met je punten.

sleintiel | 17-12-11 | 17:28

Bjorn77 | 17-12-11 | 14:59
Tja, aan die HEAO in Sittard heb ik toen ze nog maar pas opgericht was twee jaartjes gedoceerd. Meer dan de helft van de studenten had daar toen VWO als vooropleiding. En daar zaten inderdaad hele knappe tussen die weloverwogen voor een praktijkgeoriënteerde opleiding gekozen hadden. Maar in de decennia daarna is is ook de HEAO als merk kapotbestuurd. Hooguit de HTS lijkt momenteel nog - en dan ook nog alleen maar wat betreft de traditionele studierichtingen als Wtb, Electro en Bouwkunde - op wat ooit als HBO bedoeld was.

WirMachenMusik | 17-12-11 | 17:26

De PvdA heeft al decennia lang het onderwijs structureel naar de kloten geholpen. Maar wel lekker graaien op bestuursposities natuurlijk!

Moonwarrior | 17-12-11 | 17:15

Die zogenaamd 'hippe' docenten (goed voorbeeld is die eerder genoemde lul 2.0 die zich met kernwoorden als 'vega' laat omschrijven) op de hogescholen profileren zich ook vaak zo ludiek en intellectueel mogelijk, met zo'n Jules Deelder achtige look, een dito Apple notebook mag natuurlijk eveneens niet ontbreken. Ook spelen ze graag voor universiteitje daar op 't hbo.

Ergens vind ik het zeer triest voor het handjevol hbo docenten dat wel als doel heeft goed onderwijs bieden.

Mijn voorstel voor hervorming:

- Competentiegericht onderwijs afschaffen, het demotiveert ontzettend.
- Geen aanwezigheidsplicht meer, wel keihard jaarlijks BSA.
- Hbo's een tijd onder intensief toezicht door overheid, elk cijfer moet verantwoord kunnen worden.
- Geldwolf fopmanagers eruit, bestuur vanuit overheid.
- Geen beloning per student, geef onderwijsinstellingen standaard voldoende liquide middelen. Beheerd door overheidsaccountants.
- Afbouw/afschaffen van irrelevante pretstudies.
- Nieuwe, zeer zware criteria voor accreditatie.
- Hogere salarissen voor betere docenten, beroep moet aanzien krijgen. Eisen aan docenten moeten omhoog.
- Selectie aan de poort.
- Geen geld meer naar fancy interieurtjes en peperdure cognitief stimulerende leeromgevingen met belachelijke design stoelen. Hogescholen moeten een serieuze uitstraling krijgen, geen kleurige en fleurige speeltuin kleuter look.
- Meer betrokkenheid docenten bij leerlingen op een individueel niveau.
- Ongemotiveerde docenten die te vaak afwezig zijn of onbereikbaar zijn voor leerlingen. ---> eruit.

Als het hbo blijft zoals het is, zie ik de toekomst voor Nederland zeer somber in.

Ow en titels voor hbo'ers gelijkstellen met universitair afgestudeerden? ----> Hahahahahahah!

MaxiCosi24 | 17-12-11 | 17:10

Als CE student kan ik uit eigen ervaringen vertellen dat er nog veel meerr mistanden plaats vinden op de hes/hva. En dan voornamelijk in de trand van cijferverhogingen.

JPRe | 17-12-11 | 17:10

@Weird Guilders | 17-12-11 | 15:11
'Johan Cruyff' en 'University' in één zin is natuurlijk not done. De man is/was een goed voetballer, misschien wel de beste ooit, maar voor de rest blijft het gewoon een domme lul die amper zijn eigen naam goed kan schrijven.

Cum_Fraude | 17-12-11 | 17:09

@Stormageddon
Je hebt helemaal gelijk. Domweg vergeten!

Van Dikhout | 17-12-11 | 17:06

pius | 17-12-11 | 16:07 |
Ik zou zeggen vergelijk eens het onderwijsniveau van Duitse deelstaten als Bayern en Baden-Würtemberg waar decennialang onafgebroken de christendemocraten het onderwijsbeleid bepaalden, met dat van de (rode)deelstaten die door de SPD gedomineerd werden.
En als je dan nog tijd hebt vergelijk je ook maar eens Vlaanderen met het vuurrode Wallonië.
Over verschillen in welvaartsniveau heb ik het dan niet eens.

WirMachenMusik | 17-12-11 | 17:06

@Van Dikhout | 17-12-11 | 16:46
Zeg je er volgende keer even bij dat je dat gejat hebt?
© H. Finkers, da's genoeg.

Stormageddon | 17-12-11 | 16:53

@pius
Ik moest echt op zoek naar de betekenis van 'scrutineus'. maar ontdekte wel onmiddellijk twee rariteiten in je commentaar: 'goed gekeurd' en 'wantrouwent'. Ik ken ook wel een paar moeilijk woorden hoor.

Van Dikhout | 17-12-11 | 16:52

pius | 17-12-11 | 16:01 |
Sjemekskuus! Was even vergeten dat jij daar je streetcornerworker-diploma ontvangen hebt.

WirMachenMusik | 17-12-11 | 16:47

Kan ik 'zeepbellendiploma' nu al als het woord van 2012 declaraderen?

o)+ | 17-12-11 | 16:46

@Necrosis
De aarde is rond. Zoals een pannenkoek.

Van Dikhout | 17-12-11 | 16:46

@pius | 17-12-11 | 16:29
Dan moeten mensen die verwachtingen maar bijstellen. Een docent is godverdomme geen maatschappelijk werker, geen psychiater en geen vervangend gezinsvoogd. En als de kids niet willen dan donderen ze maar op en gaan ze zakjes plakken, straten vegen of putjes scheppen.
Wat gezag is leer je door een harde hand met leren handschoenen, niet door een zachte hand met wollen wanten.
De maatschappij is niet complexer geworden, dat is een sprookje. Iedereen moet net als vroeger gewoon vreten, de huur, energierekening en belasting betalen, en dat kan dan tegenwoordig online.

Stormageddon | 17-12-11 | 16:40

"martin_haring
coach of student entrepreneurs @ HvA researcher runner lowlands and lover of live concerts profile"

Runner lowlands? Bestaat lowlands nog?!

BeunDeHaas | 17-12-11 | 16:38

Peter Lakeman? Waarom komt die naam mij bekend voor?

BeunDeHaas | 17-12-11 | 16:37

@pius | 17-12-11 | 16:31
Wel beleefd blijven, beste Keizer.
Ik maak gebruik van omgekeerde psychologische tactiek.
*zonder HBO psychologie*

necrosis | 17-12-11 | 16:37

Ik heb het zien aankomen. Sinds ik 4 jaar geleden ben begonnen met mijn opleiding was het al kommer en kwel op de HES.
.
Maar de daadwerkelijke problemen zijn in mijn ogen begonnen toen men het nodig vond een aantal opleidingen toe tevoegen en te veranderen. Niet in fases of geleidelijk maar gewoon binnen de een op de andere dag is dat toen maar besloten. Sindsdien is de HES ten prooi gevallen aan proef ballonnetjes van intellectuele linkse idioten die zonnodig de HES, een nog internationaler imago wilde geven. Dat betekende een volledig Nederlandstalige opleiding omgezet in Engelstalig met natuurlijk fancy naampjes voor bepaalde vakken. Klinkt allemaal mooi, leuk en aardig. Alleen werd er geen rekening meegehouden met het selectie beleid van deze opleidingen met als gevolg daarvan, overvolle klassen, leraren tekort, geen rustige studieplekken meer enz. Om nog maar te zwijgen over het hoge aantal irritante bontkraagjes gehalte op de school. En werd er ook geen rekening gehouden met leerlingen die net waren begonnen met de oude versie van de opleiding of degene die studie vertraging opliepen.
.
De HES die eigenlijk een zakelijk en internationaal imago behoort te hebben zakt steeds verder weg richting het imago van de buren, het ROC Amsterdam. Door overvolle klassen en een record aantal leerlingen hebben leraren geen tijd meer voor extra bijlessen of lessen aan leerlingen die om bepaalde redenen studie vertraging hebben opgelopen. Kortom, wat blijkt nu men krijgt dus schijnbaar gewoon diploma's cadeau. Maar wie is hier nu verantwoordelijk voor? Ik wist niet eens dat iemand van de PvdA in het HvA bestuur zat (HES is er onderdeel van). Wie is het HvA bestuur eigenlijk en wat verdienen die nu precies? Want elk jaar gaat het lesgeld wel fors omhoog maar word er nauwelijks geinvesteerd in nieuwe studieplekken, computers of goede leraren.
.
Zo zie je maar weer waar Links progressief beleid toe kan leiden; Complete Chaos! Wie op de HES weleens komt kan het onderschrijven. Een overvolle kantine en klassen, te weinig beschikbare computers, incompetente administratieve medewerkers, administratieve puinhopen enz enz enz.

Indoneesje | 17-12-11 | 16:36

@pius | 17-12-11 | 16:25 Nee hoor, niks hilarisch. Verstand komt met de jaren, dus worden mensen vanzelf minder links. Kwestie van opgroeien.

Uiteraard geldt dat niet voor de verstandelijk uitgedaagden die blijven steken op het politieke veterstrik-niveau van SP, PvdA, GL en D66. Kunnen ze niet helpen hoor.

vraagstaart | 17-12-11 | 16:31

necrosis | 17-12-11 | 16:27

Rotzak;-)))

pius | 17-12-11 | 16:31

Stormageddon | 17-12-11 | 16:25

Klinkt logisch al is kennisoverdracht alleen tegenwoordig niet meer voldoende. Door de complexiteit van onze maatschappij verwacht men meer van onze docenten.

Daar moet op opgeleid en geselecteerd worden.

Kennisoverdracht begint bij gezag namelijk en dat ligt moeilijker dan het lijkt.

pius | 17-12-11 | 16:29

@pius | 17-12-11 | 16:23
Excuus, ik was het sarcasme teken vergeten.
*nog maar een plusje uitdeelt en grinniken doet*

necrosis | 17-12-11 | 16:27

pius | 17-12-11 | 16:18

Begrijp wat je bedoelt. Qua lekker gebruik ik de hbo-ers ook wel als stagiair - zijn dan toch weer een 3 jr jonger. Van de selectieprocedure daarvoor maakt een sollicitatiegesprek overigens geen deel uit.

Mbo-ers vind ik persoonlijk vaak nogal dik. Maar dat komt wellicht omdat een deel al een kind heeft e.d.?

Schout-bij-nacht | 17-12-11 | 16:25

zik | 17-12-11 | 16:21

Dat vergeten mensen hier vaak idd. Dat de rechtsen van vandaag de geitenwollensokken van toen zijn.

Best hilarisch eigenlijk.

pius | 17-12-11 | 16:25

@pius | 17-12-11 | 16:07
Simpel: onderwijs is geen markt, scholen zijn geen fabrieken. Per 100.000 inwoners heb je gewoon een demografisch bepaald aantal leerplekken nodig en met scholen van ongeveer gelijke grootte en eenzelfde hoeveelheid personeel krijgt iedere school dus hetzelfde bedrag. Leerlingaantallen zullen per school altijd wisselen, maar er moet geen financiële prikkel zijn om steeds meer scholieren aan te trekken en te laten afstuderen. Het wordt dan dus een kwestie van een strenge boekhoudcontrole op scholen met een compensatie-regeling achteraf, zodat je niet die ambtenarij-gedachte krijgt: Het budget moet op, want anders krijgen we volgend jaar minder.
Zo moeilijk is het allemaal niet.

Stormageddon | 17-12-11 | 16:25

necrosis | 17-12-11 | 16:20

*kuch*

;)

pius | 17-12-11 | 16:23

Ik vraag mij af wat aan onderstaande zin fout is. Was vast het commentaar van een of andere hbo-er.
.
'Die islamiet is een oetlul. Hij wilt gewoon op die manier een prezidend scheppen. En dan kunne zun vrientjes zwart rijde, wand as de konduktur eraankomd gaan ze gouw bidde. Jaja zo gaadt dat.'

Van Dikhout | 17-12-11 | 16:22

Ooit vertelde een Hbo-stiagaire mij dat Meso-niveau betrekking had op de aanvangstijden van activiteiten. Na scrutineus onderzoek van mijn kant bleek dat deze 'aanname' was goed gekeurd door school.

En niet alleen bij hem maar bij meerdere 'studenten' daar had mijn stiagaire deze kennis namelijk van verkregen.

Sindsdien sta ik zeer wantrouwent tegenover HBO-ers. Beter safe than sorry zal ik maar zeggen.

pius | 17-12-11 | 16:22

Het nederlandse onderwijssysteem is kapotgemaakt door ooit idealistische geitenwollen sokken die naarmate ze ouder werden, rechtser werden.

PGO, oftewel probleemgestuurd onderwijs, is de kanker van ons onderwijs. Het is niet wenselijk of toegestaan je hoofd onder of boven het maaiveld uit te steken, we moeten met z'n allen de eenheidsworst in, met projectgroepjes, waarin die 1 of 2 mensen die het wel kunnen, de rest van het groepje op sleeptouw mogen gaan nemen, en leerlingen elkaar moeten gaan beoordelen.

Reden? Zelfde als overal. Er moet op bezuinigd worden, maar die mensen die weg moeten, moeten die bezuinigingen implementeren. Dus die blijven lekker zitten graaien, starten nog een werkgroepje, huren wat externe adviseurs in, enzovoort, en bezuinigen ondertussen op de daadwerkelijk uitvoerenden. Die reageren daarop met nog meer werkgroepjes en 'probleemgestuurd onderwijs', enzovoort.

En de studenten maakt het geen flikker uit, die krijgen hun beurs wel, hebben toch al teveel bijbaantjes om uberhaupt nog serieus te kunnen studeren, en tsja, in Amsterdam zijn bierlokalen genoeg..

zik | 17-12-11 | 16:21

Schout-bij-nacht | 17-12-11 | 16:16

Mbo-érs zijn vaak lekkerder. Secretaressegewijs dan. HBO-ers zijn vaak ouwe pruimen.

Excuus voor het taalgebruik.

pius | 17-12-11 | 16:18

Ik had sowieso al zo'n 4 jaar geleden besloten nooit meer HBO-ers uit te nodigen voor sollicitatiegesprekken.

Behalve dan als ik mijn secretaresse ga vervangen.

Schout-bij-nacht | 17-12-11 | 16:16

@WirMachenMusik | 17-12-11 | 16:05
Je vergat te vermelden dat de aarde vierkant is, en niet rond, zoals de Bilderbergers ons willen laten geloven........

necrosis | 17-12-11 | 16:09

necrosis | 17-12-11 | 16:04

;)

pius | 17-12-11 | 16:08

Stormageddon | 17-12-11 | 15:42

Scherp maar de vraag die dan opkomt is hoe je dit gaat verwezenlijken. Dat is nog niet zo makkelijk.

En de markwerking, naast de feminisering de belangrijkste reden voor de huidige nivellering in het onderwijs(met betaling per behaald diploma als vlaggeschip) is natuurlijk niet volledig op het conto van de Partij van de Arbeid te schrijven.

Daar zijn ook andere partijen bij betrokken. Mild gezegd.

pius | 17-12-11 | 16:07

En nu niet zo zeuren. Al met al hebben we nu wel een proportie hoogopgeleide allochtonen die ons internationaal aanzien heeft verschaft en binnen afzienbare tijd een explosieve economische groei zal bewerkstelligen.

WirMachenMusik | 17-12-11 | 16:05

@pius | 17-12-11 | 16:01
Wie is Johan Cruyff?

necrosis | 17-12-11 | 16:04

@NelisR | 17-12-11 | 15:45
Zonder ons HBO'ers.....
Het zijn juist de huidige HBO'ers die andere mensen hun handjes laten wapperen, zelf hebben ze namelijk een (al dan niet) waardeloos papiertje op zak waarmee ze helemaal niets kunnen.
Zonder mensen die de handjes wél laten wapperen hebben HBO'ers helemaal niets in te brengen.

necrosis | 17-12-11 | 16:02

WirMachenMusik | 17-12-11 | 15:59

Het is eerder een probleem dat jij de Johan Cruyff university niet kent. Je badinerende toontje is het gevolg van een schromelijk gebrek aan kennis van jouw kant.

Of leef jij onder de grond?

pius | 17-12-11 | 16:01

"Johan Cruyff University".
Het wachten is nu op "Gordon University", "Willem Holleder University", "Ali B University", "Fransisco van Jole School of Journalism" enz.

WirMachenMusik | 17-12-11 | 15:59

Stormageddon, eensch.
* wist niet dat vrijetijdskunde een studie was....*

OpoeStrooibos | 17-12-11 | 15:58

Gelukkig geen van mijn docenten @ top honderd... En toch jammer van die "studenten" die proberen te pronken met hun universitaire studies... Die volgens mij soms ook kant nog wal raken in de WETENSCHAP... Zonder ons HBO'ers zouden jullie je handjes moeten laten wapperen... Maar dat vinden jullie vaak ook te moeilijk en geven ons de opdrachtjes. Luilakken.

NelisR | 17-12-11 | 15:45

Met name de PvdA is al 40 jaar aan het experimenteren en rommelen aan het onderwijs, van kleuteronderwijs tot universiteit. De resultaten: slechter onderwijs, lager kennisniveau van de afgestudeerden, veel meer managers en beleidsambtenaren, talloze commissies en een cultuur van continu vergaderen. Hou er mee op.

Gewoon terug naar de structuur van vroeger: Lager- Middelbaar- en Hoger Voortgezet Onderwijs op elk vakgebied en met aparte, kleine scholen in plaats van de mega-gefuseerde superscholen, die zogenaamd goedkoper zijn. Er was niks mis met de leergangen LTS/MTS/HTS, LEAO/MEAO/HEAO, LDS/MDS/HDS etc.

Weg met de tweefasen structuur; weg met de franje en malligheden als bachelortitels: gewoon een diploma; weg met onzinstudies als vrijetijdskunde, gewoon weer een vak leren. Als je eerst gewoon leert hoe je knollen en citroenen aan de man moet brengen kun je dat later ook heus wel met een dagje pretpark of een weekje bungalowpark.

Geen lulkoek meer, gewoon docenten hun werk laten doen en de hoofdjes van scholieren vol laten stampen met kennis. Nadenken kunnen de meesten toch niet, zullen ze ook nooit leren, maar kennis en vaardigheden daar hebben zij wat aan en daar heeft de maatschappij wat aan. Back to basics, people.

Stormageddon | 17-12-11 | 15:42

@luckor;Bjorn77, right.... Je moet hier de HBO-instromers in de MSc's eens zien. Gaan vrijwel allemaal richting een jaar studievertraging, lage cijfers, totaal geen aanleg voor zelfstandig onderzoek, beroerd (engels) schrijfniveau, etc. De toelatingseisen zijn onlangs zo aangepast (met o.a. een hels schakelpakket) dat we nu eigenlijk geen HBO'ers meer krijgen. Misschien minder goed voor de financien van de opleiding/uni, maar het komt de kwaliteit van de afgeleverde studenten wel ten goede.

sleintiel | 17-12-11 | 15:42

@Bakito | 17-12-11 | 15:16
Luister Kaas de vries publiceert aan de lopende band in nature en Science laat een C02 voetafdruk achter zo groot als de provincie Utrecht omdat hij overal gevraagd word voor lezingen en opinies.
En dat god deeltje?? Dat is dus geen Higgs maar kaas de vries deeltje!

miko | 17-12-11 | 15:38

" we gaan tussenlagen van managers uitsnijden ". ??!!
WTF: altijd gedacht dat je een student hebt en een leraar. En dan nog een bovenmeester. Daar zijn decennialang goede ondernemers, vakmensen en Nobelprijs winnaars uit voortgekomen.

070 | 17-12-11 | 15:38

Kom eens met een verhaal uit een betrouwbare krant, dan kunnen we praten.

liggend__streepje | 17-12-11 | 15:32

Ik heb de nodige papiertjes, maar ik werk graag met competente mensen.
Papiertjes zeggen niets, behalve dat je in staat zou moeten zijn om bepaalde werkzaamheden naar behoren zou moeten kunnen uitvoeren.
Ik heb liever iemand met een 6'je naast me lopen die weet wat hij/ zij doet dan iemand met een dikke 10 op zijn diploma die niet eens zijn eigen veters kan strikken.
Maar ik ben dan ook een praktijkmens, geen politicus.

necrosis | 17-12-11 | 15:31

Het Nederlandse onderwijsniveau ligt internationaal nog steeds te hoog.
De lat moet lager!

zovoklets | 17-12-11 | 15:30

En haal nog maar 300 000 Polen naar NL En 15 000 Somaliërs! Die kunnen ook nog wel wat educatie gebruiken...

eerstneukendanpraten | 17-12-11 | 15:23

"kritische theorie . vega . popjunkie . toekomstig Opel Mantarijder" leuke bio... #lutser

EllaRouvoet | 17-12-11 | 15:19

Hef die tent toch eindelijk eens op

Tobi | 17-12-11 | 15:18

@Kaas de Vies | 17-12-11 | 14:53
Het is inderdaad lastig om de discussie aan te gaan met iemand als jij. Je bent veel te intelligent.

Bakito | 17-12-11 | 15:16

PvdA en D'66 samen in het verbond om het Nederlandse onderwijs, al zakkenvullend, grondig te slopen.

BroodenSpelen | 17-12-11 | 15:15

luckor | 17-12-11 | 15:04 | + 0 -

Knap gedaan van u. Blijkbaar ziet u de universiteit als een school. Lekker reproduceren, een zesje halen en weg ermee. Volgens mij bieden universiteiten ruim voldoende mogelijkheden en voorzieningen om daadwerkelijk iets te kunnen leren of om jezelf te kunnen ontwikkelen. Dat u daar geen gebruik van maakt kunt u moeilijk op de universiteiten afschuiven.

Cum_Fraude | 17-12-11 | 14:56 | + -2 -
Als u zich er 1 seconde in verdiept had was u erachter gekomen dat dit gewoon een aangepaste versie is van het HBO en alleen toegankelijk voor (potentiële) topsporters. Zodat deze sporters naast hun sportcarrière ook nog een beetje intelligentie ontwikkelen.
Los daarvan is het natuurlijk wel rampzalig dat er meer dan 1000 scholieren per jaar een fopdiploma krijgen op de HvA.

Weird Guilders | 17-12-11 | 15:11

@Johnny Quid
Waarom nou weer het veterstrikdiploma belachelijk maken?
Ik heb na zes jaar zwoegen eindelijk de moed gekregen om schoenen met veters te kopen......
*grinnik*

necrosis | 17-12-11 | 15:08

Economie en management. Waarom verbaast me dat niets?

blinde kip | 17-12-11 | 15:05

@ Kaas de Vries

Beide gedaan, op de HBO werd er nog echt gewerkt, op de VU hoefde ik maar 2 dagen per week aanwezig te zijn en
was het reproduceren van de aangeleverde literatuur voldoende om mijn bul te halen.

luckor | 17-12-11 | 15:04

Zoals Borderliner terecht aangeeft zit Bussemaker er net iets meer dan een half jaar, dus hoewel het makkelijk is een PvdA'er te pakken gaat dat gewoon niet op. Dit komt juist naar boven omdat Bussemaker orde op zaken wil stellen en mensen daar boos over zijn (ze functioneerden al een tijd niet en moeten nu opeens gaan werken). Die boze docenten stappen nu naar buiten.

Oh en trouwens, in die brief staat niets over diplomafraude. Er zijn dus *geen* 60 docenten die dit verhaal steunen. Wel het verhaal over angstcultuur, puinhoop etc. maar niet over diplomafraude.

CobisTaba | 17-12-11 | 15:04

@Bjorn77 | 17-12-11 | 14:59
Inderdaad. Mevr. Maghetweten om maar eens wat te noemen heeft Gymnasium met Latijns en Griek gedaan, en is daarna de PABO gaan doen (nee, niet die gids maar de HBO). Gewoon omdat ze les wilde geven op een basisschool en je daar geen universitaire studie voor nodig hebt.
Maar sommige mensen zullen nooit het niveau van denken van de middelbare school ontstijgen.

Joost Maghetweten | 17-12-11 | 15:03

@Cabyon | 17-12-11 | 14:53 | + -2 -
Niveau van de veel master studenten is ook om te huilen tegenwoordig!

carramba | 17-12-11 | 15:00

Vanaf 2002 dus, en Bussemaker zit amper een half jaar bij de HvA. Iets zegt mij dat jullie die andere voorzitters moeten hebben om tegen te schelden. Maar ja, het is eimand van de PvdA, dus daarom gaat het fout. Man o man, dit stukje is van zulk een bedenkelijk niveau!!

borderliner | 17-12-11 | 14:59

@ Kaas de Vies | 17-12-11 | 14:53

Sla jezelf maar op de borst... Ik heb beide gedaan en op de HEAO welke ik in Sittard heb gevolgd zaten er genoeg die met het grootste gemak een Uni zouden kunnen doen en visa versa zaten er op de Uni in Maastricht een aantal die misschien met de hakken over de sloot de HEAO zouden afronden, als überhaupt.

Omdat je op de Uni zit wil nog lang niet zeggen dat je daarom per definitie "slim" bent.

Bjorn77 | 17-12-11 | 14:59

HBO is toch een opleidingsinstituut voor faal managers en "top"ambtenaren. Corruptie begint in de schoolbanken.

toetanchamon | 17-12-11 | 14:59

@Kaas de Vies | 17-12-11 | 14:53
Ach ja, en na hun studie gaan ze allemaal de wetenschap in.Allemaal.

miko | 17-12-11 | 14:58

@Cum_Fraude | 17-12-11 | 14:56
Drs in de Gymles-kunde? Of zoiets?

Joost Maghetweten | 17-12-11 | 14:57

Het niet hebben van een diploma wordt nog eens een statussymbool.

ZDEV | 17-12-11 | 14:56

Johan Cruyff University
*roflwtf*
Bestaat dit serieus??

Cum_Fraude | 17-12-11 | 14:56

@Kaas de Vies | 17-12-11 | 14:53
Gaap. Ga eens gewoon werken man.

Joost Maghetweten | 17-12-11 | 14:54

En dan nog de discussie met mij aangaan: "nee wij zijn studenten" hahahaha. Niet dus: HBO = scholieren, WO = Studenten.

Laat dat nu voor eens en altijd duidelijk zijn.

Kaas de Vies | 17-12-11 | 14:53

Universiteiten FTW!

Cabyon | 17-12-11 | 14:53

@rara | 17-12-11 | 14:49
Geassisteerd door Roos?

Che_cuevara | 17-12-11 | 14:52

En zo werd Nederland ontkennist.

Che_cuevara | 17-12-11 | 14:51

Gelukkig gaat Jet een volledig onafhankelijk onderzoek uit laten voeren. Volgens de geruchten gaat de commissie geleid worden door Diederik Stapel.

rara | 17-12-11 | 14:49

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl