Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Provinciale democratie: lachen in Arnhem

eusbeiuskirche.jpg Stukje democratiebashen voor provincialen, want GS is er ook voor jullie. Locatie: Arnhem. Dit dorp, tevens belangrijke drugsdoorvoerhaven naar Duitsland, heeft namelijk al sinds jaar en dag een gemeentebestuur dat helemaal NIETS kan. En dat merk je. Het NS-station is nu al een jaartje of 135 "in de verbouwing" (inclusief weekenden waarop de trein helemaal niet rijdt) en de monumentale kerktoren werkt zo ongeveer al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog als belastinggeldopzuigpunt. Inmiddels steggelt men reeds jaaaaaren voor vele tonnen per jaar over het te ja of te nee restaureren van deze Eusebiuskerk. En dat gaat dus niet van je 1,2,3 met zo'n dolkek gemeentebestuur als dat van Arnhem. Nee, eerst wordt er besloten de kerk te restaureren. Dan wordt er besloten de kerk niet te restaureren. Dan weer wel maar toch net niet helemaal, eerder een soort van. Later wordt de enige echte restauratie uitgesteld terwijl de steigers blijven staan (kosten van die steigers alleen: 2,5 miljoen euro) om vervolgens tot de conclusie te komen dat de Eusebiuskerk moet worden gesierbestraat met exclusieve zandstenen. Totale kosten: 4 20 40 60 80 miljoen euro (vanafprijs) oftewel de duurste restauratie van Nederland, door de burger betaald. Maarja, dat restaureren duurt zo lang (10 15 jaar minimaal), daar heeft die kerk op een gegeven moment ook geen zin meer in. Die kerk zegt dus nu "fuck you, ik ga instorten!" (tufsteen hè, tufsteen, altijd lastig). Wat uiteraard betekent dat er nóg meer geld moet worden vrijgemaakt om de kerktoren te herverherherbouwen voordat er wat instort, anders is het weer zo zonde van de dure siertegeltjes. Is het heel erg als wij stiekem wensen dat die kerktoren instort? Gewoon omdat het kan en spectaculaire beelden geeft. Leuk symbolisch ook, als metafoor voor provinciale bestuursproblematiek.

Reaguursels

Inloggen

Even voor alle geschiedenislutsers; het waren niet de Britten die de kerk vernielden tijdens de Slag om Arnhem, maar de Canadezen vele maanden later om de Duitsers te verdrijven uit Arnhem.

Kunta Kinte | 06-10-11 | 11:55

Als ex-inwoner van Arhem: wow! Dacht dat de anonieme sponsoring (want geen shirt-reclame) van Vitesse een prachtige gelegenheid was om overtollig geld te dumpen. Blijkt dat ding waar wij al die jaren nog nóóóóóóit in zijn geweest een veelvoud te kosten. Sterkte, inwoners van Arnhem!

hournunsmeeop | 06-10-11 | 11:26

Het is vrij logisch dat bestuurders overal falen. Waarom? Omdat ze totaal niet capabel zijn om te besturen, op die plek zitten vanwege vriendjes, slechte scholing hebben gehad, op die plek zijn gekomen toen er geld genoeg was en... aan zelfverrijking doen.
Nu gaat het wat minder en dan komt het op echt besturen aan en ja... dat kunnen ze niet en dan vallen ze door de mand.
Het zal ook nog even duren en wat erger worden voor we van deze incapabele geldverslinders af zijn en er goede bestuurders met daadkracht en intellect aan de macht komen...

BarneyBoner | 06-10-11 | 10:39

Vervolg: Volledigheidshalve vermeld ik nog dat elementen-muren als van baksteen en natuursteen voor Arnhem ook problemen kan opleveren als we de scheuren in de aardkorst in rekening brengen.Aardbevingen(,die ons te wachten staan,in de uitlopers van het vulkanische Eifel-gebergte)zijn alleen te doorstaan met beton en staal en dan moeten de funderingen zijn voorzien van neopreen-vullingen/opleg-blokken.Allemaal heel erg duur,vraag het de Japanners maar.(Bij de Efeziërs hoeven we niet meer aan te kloppen,want die miljoen-stad is bijna totaal vergaan door zulks)

Dolphi | 06-10-11 | 10:30

Zo'n 45 jaar geleden leerde ik op de UTS,dat tufsteen, zandsteen maar ook marmer,geen geschikte natuursteen zijn in ons zeeklimaat.Ze zijn te poreus,nemen dus water op en vriezen aan de oppervlakte kapot.Ze zijn wel te conserveren met 2-componenten inpregneermiddel als bv. polyurethaan,wat echter duur is en een iets glimmend en donkerder uiterlijk geeft.Zandsteen vervangen is zeer duur i.v.m. het zandsteen-besluit,dat vergelijkbaar is met het asbest-besluit.Baksteen,dat zijn grote fabrieken in de buurt van Arnhem heeft,is dus voor de hand liggend,zelfs t.o.v. beton,dat onbehandeld ook vergaat na een eeuw en met te weinig dekking van de wapening,al binnen een jaar.Leuk he ? als je de "bijsluiters" van alles in ogenschouw neemt,scheelt dat de belastingbetaler enorm.

Dolphi | 06-10-11 | 10:16

Ik kom zelf uit Arnhem en zou er echt niet weg willen. Maar het verhaal zoals hierboven beschreven is inderdaad een punt over Arnhem waarover ik me groen en geel erger. Heel Arnhem ligt op de schop. Alles wordt "opgeKrikt". Niet alleen het station en de kerk.
Mijn dochter van 12 weet niet anders dan dat het station er bij staat zoals hedendaags. Ze heeft de Eusebius kerk nooit zonder steigers gezien. Het trieste achter dit alles is dat de inwoners hieraan meebetalen, net als het Gelredome en Vitesse voorheen.... Niet iets om trots op te zijn als Ernemer.

Loggy | 06-10-11 | 08:34

Bekijk het 'es van een andere kant:
Beter torens restaureren (erfgoed!) dan parasieten en uitvreters subsidiëren. Als het af is, dan heb je tenminste een toren! Uitkeringen aan zielige types geven, (1) raakt nooit af, en (2) leidt tot steeds meer zielige types en verder tot niets.
-
Ik zeg altijd maar: "Zieligheid is geen verdienste!"
Maar ja, iedereen vertelt mij dat het geen zin heeft om een anti-socialistische partij (de ASP) op te richten. Dus dat doe ik maar niet.
-

caudillo | 06-10-11 | 01:46

Het is al tijden bekend dat "bestuurders"er geen hout van bakken.
Problremen worden opgelost met eindeloos gekrakeel, vooral de schuld aan anderen gevend niet terzake doende "deskundigen", die vervolgens het probleem oplossen door belastingverhoging.

kiezer | 05-10-11 | 23:04

Laat die kerk maar staan en die toren instorten

Islamofiel | 05-10-11 | 22:58

Als er iemand is die Arnhemse politiek haat dan is het Bert Brussen wel.
Zie ook: www.bbrussen.nl/2010/11/28/arnhem-hell...
Prachtig en herkenbaar.
Maar troost Bert, je bent niet de enige, want inmiddels heb ik ook enkele wethouders (D66, SP en Arnhem centraal) gesproken en het zijn idd een stelletje autoritaire #$$@@prutsers.
Met het laatste gesprek met wethouder Leisink was ik zo boos met zijn kinderachtige kortaf reacties dat ik mezelf echt moest beheersen om die lul niet voor zijn harses te rammen.
vb: Vooraan de weg staan verboden voor motorvoertuigen muv bestemmingsverkeer en heb gevraagd of dit beter gehandhaafd kan worden ivm parkeeroverlast. Zijn antwoord: "dan haal ik de borden toch gewoon weg, want het is slechts een filter om mensen die het bord zien te stoppen en meer niet". Mijn antwoord dat verkeersborden er dus gewoon voor de sier staan en dat het parkeerverbod erboven dus ook met een korrel zout kan worden genomen!,kon hij dan weer niet waarderen en verklaarde dat ik overdreef en alles in het extreme trok.
Er was parkeerplek genoeg volgens hem, binnen een straal van 2km en anders moet je maar verhuizen of iedereen moet akkoord gaan met een parkeervergunning en hij vertelde hierbij dat Arnhem zeer gunstige tarieven heeft t.o.v. andere steden.
Een parkeerprobleem dat de gemeente zelf heeft veroorzaakt door in omliggende gebieden 12,- euro te vragen voor een paar uurtjes parkeren en de dan de bewoners lekker laten doodvallen dat is zoooo gemeente Arnhem.
Ik en andere bewoners gaan zeker geen 2km lopen om de auto elders voor andermans deur te parkeren om het parkeerprobleem elders te verleggen, maar dat kon hem geen reet schelen en ging de politie opdracht geven om eigenwijze parkeerders te bekeuren.
Voor zijn statistieken wilden hij alleen nog even weten of ik in Arnhem zou blijven wonen mocht ik verhuizen. Nou meneer mocht ik de pech te hebben gehad om in Arnhem geboren te zijn, dan liet ik mezelf doodverklaren om elders buiten Arnhem weer te herrijzen lutser.
Geen stijl mag wel wat vaker de Arnhemse gemeenteraad onder de loep nemen, want er kloppen heel veel zaken niet... zoals geld donaties vanuit de gemeentebelasting voor Vitesse en dan hebben we het niet eens over het verbloemen van de uitstoot van schadelijke gassen: Bij een toename van bijna wekelijkse evenementen voor 25000 man exclusief wedstrijden is volgens deze gemeente de luchtkwaliteit overal in Arnhem verbeterd. Yeah right!
Bert ga zo door en kan de Galgenberg weer in volle glorie worden hersteld.

I.P standing up | 05-10-11 | 22:20

@ Bowa Seko | 05-10-11 | 20:10

Grappig dat je de PVDA weet te linken aan die pedo Meurs.
Die Meurs zat niet bij de PVDA maar bij een andere partij. En als je de geschiedenis van Arnhem een beetje kent weet je dat deze stad nooit echt een PVDA stad is geweest, eerder een CDA en VVD stad, wat weer slechte hoop geeft voor de rest van Nederland. Wel is het een klote stad met een klote burgemeester enz enz enz.

Van mij mogen ze die kerk plat gooien en er een replica voor neer zetten die er hetzelfde eruit ziet en beter geissoleerd is. Kun je mooie concerten en feestjes in geven. Iets wat nu te weinig gebeurd wegens geluids overlast en instortings gevaar

poepvlieg | 05-10-11 | 22:16

Tufsteen, dus.
Ik heb hiro in Berlijn net een bord staan te lezen van waarom de Gedächtniskirche is ingepakt, en dat zegt dat het is vanwege de tufsteen. Kan niet tegen water, kan niet tegen droogte.
En ik altijd maar denken dat die godshuizen gebouwd werden voor de eeuwigheid....

Hapax | 05-10-11 | 22:02

kerk afbreken en een mooie moskee neerzetten met minstens 4 minaret torens compleet met luidsprekers. Geeft een prachig gezicht als je de brug afrijdt de stad in. Er om een een dagmarkt met kruiden, goud en zilverwinkels. desnoods een kleine kashbas voor touristen en inwoners. Dit is pas multy cultureel gedacht'.In ieder geval hoeft het niet veel te kosten want de sponsering uit het oosten zit wel goed.Kom op arnhem wacht weer niet te lang.

mielke | 05-10-11 | 21:29

Oh, en de rijnkade is een gatenkaas: www.gelderlander.nl/voorpagina/arnhem/...

En kunstsubsidiebobo's Erik Schilp en Valentijn Bijvanck hebben het budget van het Nationaal Historisch Museum erdoor gejaagd, maar er staat geen museum.

applaus voor de paus | 05-10-11 | 20:51

Ook het EU-gebouw dreigt in te storten door wanbeheer.

ecologiste | 05-10-11 | 20:49

Dit college heeft wel het maffe plan van die haven gestopt.

applaus voor de paus | 05-10-11 | 20:49

Het PANTHEON in Rome is ook van tufsteen en staat er al zo'n 1900 jaar.

applaus voor de paus | 05-10-11 | 20:45

Vraag de Saudi's of ze er niet een moskee willen neerzetten. Gratis en voor niets een multiculti monument erbij.

BroodenSpelen | 05-10-11 | 20:35

Uit het artikel: ""De Eusebiuskerk heeft echt een fundamenteel probleem." "

Seth Gaaikema is redacteur bij die krant zeker?

Neon | 05-10-11 | 20:26

Gwwoon de rekening sturen naar de Duitsers, als die niet zo moeilijk hadden gedaan in de veertiger jaren had de originele toren er gewoon nog gestaan, was prima dingetje.

illuvatar | 05-10-11 | 20:17

Grappig eigenlijk, als je de na-oorlogse geschiedenis kent van Arnhem. Weet je gelijk dat dit allemaal de schuld is van de PVDA. De heren Meurs (binnenkort weer vrij dus hou je kinderen in de gaten) en Rudi Rikken.

Het huidige bestuur doed het wat dat betreft heel goed. Al zullen de vuilnismannen hier daar anders overdenken.

Bowa Seko | 05-10-11 | 20:10

Arnhem is een schoolvoorbeeld van Nederlandse democratie: gemeente-ambtenaren die in de Provinciale Staten 'verkozen' zijn en provincie-ambtenaren die in de gemeenteraad zitten. Dit alles afgetopt met een veroordeelde pedofiel als wethouder (MvM, alias 'de ayatollah') en zie: zo werkt de democratie in Nederland.
Men leze 'Niet spreken met de bestuurder' van Gerard van Westerloo.

Rest In Privacy | 05-10-11 | 19:43

@harry pikkel | 05-10-11 | 18:40
Ben wel blij dat ik je net voor was, omdat ik al meer dan 20 minuten research had zitten doen.

Prof. D.A.H. Vintik | 05-10-11 | 19:32

Voorheen konden liefhebbers bij een avondbezoek aan de Luxor Sylvana Simons vingeren in de darkroom. Ook daarvoor hoef je er nu niet meer te komen.

blinde kip | 05-10-11 | 19:20

Goed om te weten: voorlopig ook daar maar geen huizen kopen. De gemeente heeft duidelijk behoefte om de ozb te verhogen of een andere belasting erbij te bedenken. Trouwens, als je daar werkt, is wonen in Duitsland interessanter.

blinde kip | 05-10-11 | 19:18

Het lijkt de Arnhemse voetbalclub wel die werk ook steeds duurder.

krankzinnig | 05-10-11 | 19:11

-weggejorist-

Wasdah? | 05-10-11 | 19:02

@rara | 05-10-11 | 18:53

Arnhemse begrotingen zijn het papier nog niet waard waar ze op gedrukt worden. Zelfs al is het elektronisch PDF-papier.

Morgen is het toch allemaal weer anders en moet het dus ook weer anders.

Reinaert | 05-10-11 | 18:55

Leuk die rijksmonumenten
- je mag ze niet afbreken (sloper zei het voor ongeveer een ton te kunnen)
- optie laten vervallen duurt veel te lang (ruïne pas redelijk na 100 jaar)
- dus dan mag je gaan opknappen, kost je dan ook wat.

Qwox | 05-10-11 | 18:52

Doet me trouwens denken aan een spandoek bij Vitesse destijds: 'Hoeren terug, Krikke weg'

harry pikkel | 05-10-11 | 18:49

De Duitsers kunnen beter nog een paar keer wat bommen op dit land gooien, veel rotter kan het toch niet meer worden.

insemismeer | 05-10-11 | 18:46

Publiek geld is natuurlijk geen echt geld.

Als dat wel zo zou zijn, zouden onze bestuurders er wel zuiniger mee omgaan.

Alsof het hun eigen geld was, zeg maar. Toch?

#knettergekgewordenzijnze

vraagstaart | 05-10-11 | 18:46

Fuck it! Gewoon afbreken!!! Die 80 mln is geleend geld (want staatsschuld weet u wel), en dus zijn de totale kosten sowieso veel hoger dan die 80 mln, als het daar al bij blijft!
Lutzers. Prutsers. Kanslozen. Is de gemeenteraad nu ook een "krachtwijk"? Zeker aan het neuqen in het fietsenhok?! Arnhem zuigt.

thispissesmeoff | 05-10-11 | 18:46

Als God de kerk wil behouden zal hij zelf ingrijpen. Hij is immers almachtig.

zebikboss | 05-10-11 | 18:42

Slopen en een replica neerzetten. Kost je geen 80 miljoen en is minstens zo mooi.

Rest In Privacy | 05-10-11 | 18:42

Maar Arnhem heeft dan weer geen fopuniversiteiten. Eerlijk is eerlijk.

harry pikkel | 05-10-11 | 18:41

Prof. D.A.H. Vintik | 05-10-11 | 18:39
GMTA

harry pikkel | 05-10-11 | 18:40

Volgens mij vallen er bij het Vaticaan genoeg centjes te halen. Moet je eens kijken wat een pracht en praal er daar rondhangt...

Rest In Privacy | 05-10-11 | 18:40

Dan hebben we ook de drugsboot die na een jaar zonk en het megalomane plan om de halve binnenstad te renoveren, inclusief doortrekking van de Rijn richting centrum.

Groetjes uit Havana ad Waal.

harry pikkel | 05-10-11 | 18:39

Arnhem, hadden ze daar niet ook eens een akkefietje met een drugsboot voor ±60 verslaafden, waar uiteindelijk geen aanlegplek voor bleek te zijn, zodat ie weggesleept en verkocht moest worden en alle geleden verliezen (16 miljoen!) uiteindelijk afgewenteld werden op het Rijk?
( www.gelderlander.nl/algemeen/dgbinnenl... )

Prof. D.A.H. Vintik | 05-10-11 | 18:39

Over 15 jaar bestaat God niet eens meer.
Dan heeft Allah het boeltje overgenomen en kunnen ze er minaretten opzetten.

Cuyahoga | 05-10-11 | 18:38

verherbouwen.(firma Biereco) Fam.Doorzon altijd +1.

Rattevanger | 05-10-11 | 18:33

Het is allemaal nog veel, veel erger dan hierboven beschreven. De toren is geheel herbouwd na de oorlog. Niet de oorspronkelijke, maar het betreft een nieuw ontworpen gedrocht met betonnen kern (vooruitgang !)uit de jaren '50 van de 20e eeuw. Niets monumentaals dus.

Niet vermeld is de bekleding van de steigers. Dit met koekoeksklok bedrukte zeil waait elke storm los en heeft ruim een ton in euro's gekost. Naar verwachting gaat het 3 jaar mee. Dan komt er natuurlijk weer een nieuw zeil !

De steiger is geplaatst met het idee dat dan het geld voor de restauratie vanzelf komt !

Mevrouw Krikke, burgemeester van Arnhem is de hoofdschuldige. De waarde van geld kent ze niet.

Den Verghulde Turck | 05-10-11 | 18:32

@vetkleppert | 05-10-11 | 18:25

Nieuwbouw was in alle gevallen goedkoper geweest, da's waar.

Alleen duurt ieder gevalletje grootschalige nieuwbouw in Arnhem ook zo ongeveer een eeuw dus dat was ook al geen oplossing. Megalomane projecten en dito wethouders alom (hoi Henri Lenferink!), alleen de uitvoering laat toch nog wat te wensen over.

Maar leven in een bouwput heeft ook wel weer wat.

Reinaert | 05-10-11 | 18:31

Misschien het geld halen bij die modezooi die werd volgestopt met soepsidie, maar waar achteraf geen hond naar kwam kijken. Iets wat de burgers overigens al wisten, maar wat nog niet helemaal doordrong tot de heren beleidsbepalers...

Kloo te Hommel | 05-10-11 | 18:31

Wil Jordania de kerkrestauratie niet betalen?

Mindset | 05-10-11 | 18:29

Is dit nu de schuld van de (VVD-)burgemeester of van de (VVD-)commissaris van de Koningin?

whitepablo | 05-10-11 | 18:28

De provincie Gelderland biedt aan om 100 miljoen aan Dexia obligaties te verpulveren tot Belgisch zandsteen.

dwalmpje | 05-10-11 | 18:26

@Reinaert | 05-10-11 | 18:22
Wat men er ook doet -en dat zal niet veel boeiends wezen, leert de ervaring- kan men dan net zo goed in een nieuw gebouwtje doen. Dat is waarschijnlijk een stuk goedkoper.

vetkleppert | 05-10-11 | 18:25

Is dit soms een grote analogie voor wat er, as we speak, met de EU gebeurd?

Dat noemen we ook wel het 'sunk cost effect'. Al heeft het geen zin, we 'moeten' wel verder investeren, anders zijn de eerdere investeringen nutteloos geweest. En dat zou dom zijn. En we willen niet dom zijn.

Bart_Bart | 05-10-11 | 18:24

@vetkleppert | 05-10-11 | 18:21

Die kerk is overigens al jaren niet meer als zodanig in gebruik.

Maar dat terzijde.

Reinaert | 05-10-11 | 18:22

Allemaal de schuld van die kudt-Engelsen die in 1944 zo nodig oorlogje moesten spelen bij die kerk. Laat ze maar betalen, die theedrinkers! Dat zal ze leren!

Reinaert | 05-10-11 | 18:21

Dat kerkpubliek is echt allemaal hardstikke dood tegen de tijd dat die kudtkerk klaar is.

vetkleppert | 05-10-11 | 18:21

Ik zou graag een offerte doen om die kerk met de grond gelijk te maken. Tegen de tijd dat hij klaar is kan hij toch hooguit nog dienst doen als moskee en die ruimte kan je beter gebruiken voor een flinke parkeergarage.

vetkleppert | 05-10-11 | 18:17

de kerk is volledig in lijn met vitesse

tsjajaja | 05-10-11 | 18:16

wat is er mis met bakstenen ?!?

Prof. Paljas | 05-10-11 | 18:15

guus, kom naar huus, want de kerk die staat op spring'n

hetluis | 05-10-11 | 18:14

zak al efkes de thee inschudden

9-buts | 05-10-11 | 18:14

Afbreken en besparingen doorfaxen naar Griekenland.

Kaas de Vies | 05-10-11 | 18:11

ik heb altijd gedacht dat arnhem is ontstaan vanwege die enorme bouwput.. gewoon dat die heren bouwvakkers besloten wat dichter bij hun werk te gaan wonen

folkertino | 05-10-11 | 18:10

Na het CDA storten nu ook de kerken in

Charles Swietert | 05-10-11 | 18:08

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland