achtergrond

Geenstijl

StarF*cker ergert zich aan Mart Smeets

Bukt u even?En hopla, nog een column van onze StarF*cker. Meneer heeft zich namelijk vanmiddag dood geërgerd aan de NOS en aan de heer Mart Smeets in het bijzonder. Onze weekendcolumnist, die goed is ingevoerd in de sportwereld, doet een boekje open over deze zelfverklaarde god van de sportverslaggeverij. En nu maar hopen dat Smeets het zelf niet leest, want dan zou het nog wel eens gelazer kunnen worden op de GeenStijl burelen. Mart, buk je even?


Mart Smeets kan niet meer...

Toen de kopgroep in Parijs-Roubaix de befaamde piste opdraaide, zat iedere wielerliefhebber inmiddels te genieten van het gepassioneerde commentaar van commentator Michel Wuyts en deskundige Hendrik Redant op de Belgische VRT. Nu was er ook Belgisch drama genoeg tijdens de voorjaarsklassieker. Eerst al de Vlaamse leeuw waarin Leif Hoste verstrikt raakte. Toen het lek rijden van de supersterke Peter van Petegem en de al bij leven legendarische Johan Museeuw en tenslotte de zege van de maar 90 kilo zware Zweed Magnus Baeckstedt, die in het zeer Vlaamse Zulte woont.

Dat ik daar urenlang gepassioneerd naar heb zitten kijken, mag gerust op het conto geschreven worden van het commentaarduo Wuyts/Redant. De NOS was de paaszondag al slecht begonnen. Toen wij als liefhebbers al geboeid naar de eerste uren van Parijs-Roubaix zaten te kijken op "de Belg" zond de NOS op maar liefst twee zenders tegelijk tennis uit. Let wel: hetzelfde Daviscuppotje tegen de Spanjaarden in een stierenvechterarena in Palma op het eiland Mallorca. Jack van Gelder zat daar te glimmen als een opgepoetst appeltje en toen ik daar ook nog Ted van der Meer vandaan hoorde brullen dat het "zo enerverend" was, besloot ik maar een hengst op de afstandsbediening te geven. Op naar de VRT...

Dat was dus de verstandigste beslissing van de zondagmiddag. Ik had mij vorige week al tamelijk gestoord aan het gemakzuchtige geneuzel van Mart Smeets en het intonatieloos mompelen van zijn assistent Maarten Ducrot. Maar goed, ik hoorde vanuit de boezem van de NOS dat Smeets zich op deze belangrijke klassieker niet KON voorbereiden vanwege een werkvakantie in Florida, waar tussen het zonnen en flaneren ene Sjeng Schalken moest worden geïnterviewd. Voor de rest was het een uitgestelde honeymoon met zijn overigens charmante en vriendelijke echtgenote Karin.

Dus had Smeets deze week alle tijd om zich op Parijs-Roubaix voor te bereiden. Ik denk wel ongeveer te weten hoe dat gegaan is. Zaterdagmiddag in de Saab met Karin afreizen naar Compeigne. De Guide Michelin op schoot en onderweg al het menu gastronomique bestellen, dan uitvoerig tafelen met amice Jean Nelissen. De wereld bespreken. Jonge collega's als Herbert Dijkstra en Jeroen Koster subtiel afserveren en na nog luie ruggelingse sex in een ronkende slaap vallen en de volgende dag met Jean uitbuiken achter de microfoon op de wielerbaan van Roubaix.

Ik was nooit zo'n wielerfreak die riep dat het op "de Belg" per definitie beter is. Michel Wuyts vond ik jarenlang een dodelijk saaie bovenmeester, maar de tijden veranderen. Ik vond het duo Smeets/Nelissen jarenlang TOP. Maar net als iedere topsporter moet je ook als commentator weten wanneer je stil in de coulissen moet verdwijnen. Die tijd nadert voor Smeets. De bezetenheid is weg en de zelfvoldaanheid is er in geslopen. Zijn opvolgers staan klaar. Dat is in de eerste plaats oud-coureur Danny Nelissen, die dagelijks schittert op Eurosport. Herbert Dijkstra is ook in orde en ik zou graag NOS-verslaggever Jeroen Koster als commentator willen horen. Die weet waar het over gaat en heeft gezag onder renners. Maar bij de NOS staat Smeets NOOIT ter discussie. Vandaar...

En Jean Nelissen? Dat is een monument en verdient ook als zodanig het respect der natie. Zijn historische terugblikken afgelopen jaar in het TourJournaal waren pareltjes! Maar Smeets zou zich eens met zijn opvolging bezig moeten houden. Niet in SportWeek heel subtiel samen met hoofdredacteur Frans Lomans Herbert Dijkstra afserveren. Of de verbaal kleurloze Maarten Ducrot naast zich dulden op de commentaarpositie. Het worden zware tijden voor de wielerliefhebbers bij de NOS!

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.