achtergrond

Geenstijl

Militairen weg uit Irak?

Bukt u even?Zo, wakker! Het was me het feestje wel gisteravond. De opkomst mocht dan misschien mager zijn, de gezelligheid was er niet minder om. Hierover later vanmiddag trouwens meer, want we hebben feauteaux! Maar nu eerst onze StarF*cker, want het kan geen feest blijven natuurlijk, het is tijd voor een serieus gesprek. En wel over de situatie in Irak. Moeten de buitenlandse militairen aldaar nu hun biezen pakken of niet? StarF*cker heeft het antwoord.


Militairen moeten in Irak blijven...

Kunnen we niet gewoon stoppen met al die achterlijke opiniepeilingen? Het RTL Nieuws wilde deze week weer de krant halen door aan het Nederlandse volk te vragen of de Nederlandse militairen teruggetrokken moeten worden uit Zuid Irak. En natuurlijk werd er vanachter de geraniums gestemd VOOR terugtrekking, maar mag ik zo vrij zijn dit soort peilingen net zo belangrijk te vinden als het groeien van het gras in de zomer in de wetenschap dat al deze Opel Corsa-rijders en bloemetjesjurken straks toch weer in meerderheid voor die politici kiezen die achter de groene gordijnen al lang hebben besloten dat het Nederlandse verblijf in Al Mutannah zal worden verlengd. En dat is maar goed. Als nu de Amerikanen opstappen, blijft Irak in een complete chaos achter en staat de echte Jihad voor de deur: de echte Derde Wereldoorlog en dat is waar zogenaamde deskundigen als Rob van Wijk angstig aan voorbij gaan.

George W. Bush is de slechtste Amerikaanse president van na de Tweede Wereldoorlog. Zijn minister van Defensie Donald Rumsfeld is een tamelijk simpele representant van de oorlogsindustrie met een holle retoriek. Colin Powell is niet slecht, maar ook niet opgewassen tegen de vloedgolf van oorlogshitsers die Bush jr. in het Witte Huis omringen. Types als Paul Wolfowitz en Richard Perle. En dan vergeet ik nog maar even de dame met een missie: veiligheidsadviseur Condoleeza Rice die typisch een alleenstaande dame is die te weinig liefde ontvangt en dien ten gevolge ook seksueel volkomen droog staat. Zij is harder dan het hele Pentagon en State Department bij elkaar. De reden voor de aanval op Irak was natuurlijk je reinste flauwekul. Die vernietigingswapens waren er alleen in de beleving van de hielenlikkers van Saddam Hoessein die op straffe van een gruweldood hun eigen waarheid bedachten voor de verlichte despoot. Iedere expert wist ook wel dat Hoessein niets moest hebben van de terroristenkliek rond Bin Laden.

Maar uiteindelijk is het goed dat Saddam Hoessein in een Amerikaanse cel zit, alleen zou een internationale vredesmacht van de Verenigde Naties de situatie in Irak aanzienlijk beter kunnen controleren. Met uitzondering van de Koerden in het noorden is heel Irak de Amerikanen meer dan zat. Zelfs hun aanvankelijke bondgenoten in het Sjiitische Zuiden die het zwaar hebben gehad onder Saddam Hoessein. Een hoge Nederlandse militair zei het ooit treffend:"Amerikanen zijn prima veroveraars maar slechte bezetters."

De botheid van de Yanken gecombineerd met hun vinger immer om de trekker heeft ze onder vriend en vijand in Irak gehaat gemaakt. Maar het alternatief is rampzalig. Als de buitenlandse troepen nu zouden verdwijnen dan zal de Jihad zich als een olievlek over de wereld verspreiden. Extreme moslims uit het hele Midden oosten zullen dan in het Sjiitische en Soennitische Irak hun activiteiten ontplooien. Jordanië, Egypte, Saoedie Arabie en de andere meer gematigde moslimregimes zullen met radicalisering te maken krijgen en later zal ook Turkije bij de oplaaiende conflicten betrokken raken. En dan moeten we nog maar niet denken aan het nog meer uit de hand lopen van het conflict tussen de Palestijnen en Israel...

Een angstscenario. Dan kunnen de Amerikanen nog wat van de Nederlanders leren. In Al Mutannah is het tot op de dag van vandaag vrijwel rustig. Een oase in een gespannen Zuid Irak. Dat komt omdat de Nederlandse mannen goed werk doen. Niet als oorlogszuchtige krijgers ronddarren, maar helpen bij de opbouw van het land. Zorgen dat er in de droge woestijn genoeg waterputten komen. Dat er een rondweg komt rond Asawanah en dat er een goed lokaal politiekorps wordt opgeleid. Het zijn spannende dagen rond Irak maar Nederland staat godzijdank zijn mannetje...

PS: De beste radio en tv-verslaggeefster van Nederland de Grande Dame van de Drentse journalistiek Margriet Benak laat u allen groeten en dankt u bij deze voor alle reactie op de column die ik deze week over haar schreef. De rooie rozen komen eraan Margriet!

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.