achtergrond

Geenstijl

StarF*cker wederom verliefd?

Bukt u even?Begin van de week deed hij al van zich spreken op Radio 1, nu schrijft hij ook nog eens middels een column de ergernis van zich af. Normaal gesproken zijn jullie hem alleen gewend in het weekeinde, maar het presteren van de vaderlandse journalistiek noopte onze columnist een tussentijdse column aan te leveren. Heren parlementair journalisten, bukt u even? Oja, mevrouw de regionaal: volgens onze inschatting wil meneer StarF*cker u het liefst horizontaal...


Nederlandse journalistiek is slaapverwekkend voorspelbaar...

Wel eens gehoord van Margriet Benak? Starreporter van de regionale omroep in Drenthe en voor de duvel niet bang. Springt in moddersloten en omhelst daarna de enige sympathieke oud-linkser, de Drentse gouverneur Relus ter Beek. Valt liegende burgemeesters keihard aan en zegt tegen een in het nauw geraakte sportbestuurder "U bent toch geen mietje!". Niet wetende dat de man inderdaad van de Griekse liefde is.

Margriet is van een slag, dat zo langzamerhand een beschermde status verdient. Onafhankelijk en dagelijks op jacht naar het nieuws en de waarheid. Zonder kruiperigheid voor bestuurders en niet te manipuleren door het bataljon spindoctors en voorlichters die tegenwoordig een vestingwal bouwen rond ministers en kamerleden. Dat de dame in kwestie slechts te beluisteren en te begluren is in het land van Bartje is misplaatste bescheidenheid en De LIEFDE. Althans WAS de liefde...

Margriet Benak is mijn antwoord op de scherpe kritiek vandaag van de onderkoning van Nederland de vice-voorzitter van de Raad van State Herman Tjeenk Willink. Hij signaleert niet ten onrechte de bijna incestueuze relatie tussen journalisten en Tweede Kamerleden onder de Haagse kaasstolp, het Binnenhof. De geilheid van politici om maar te scoren en 10 seconden beroemd te zijn tussen Delfzijl en Eijsden. En Tjeenk Willink meent ook niet ten onrechte dat het oplossen van problemen minder prioriteit krijgt dan het hijgen in de vele microfoons die dagelijks onder de neuzen van de Haagse Heren wordt gehouden.

Daar kregen we gisteren weer een aardig voorbeeld van. Mijn favoriet Bert Bakker (D66) heeft minister Kamp van defensie voor volgende week opgetrommeld voor een spoeddebat in het grootste aquarium van Nederland, de Tweede Kamer. Dat zal weer een leuke operette worden. Bert Bakker en Camiel Eurlings (CDA) waarschuwen de minister voor de laatste keer. Nog wat Sjiitisch rumoer en onze troepen trekken zich terug. De parlementaire journalisten zullen dat braaf optekenen. Den Haag Vandaag zal rijp en groen wat laten vinden en godzijdank is die heks van een Woukje van Scherrenburg per bezemsteel naar het verre Frankrijk vertrokken. De enige die hier ontbreekt, is Albert Verlinde voor het showcommentaar. De waarheid is wat minder spannend: de drie regeringsfracties laten half mei aan de ministers Bot en Kamp weten dat het Irak-mandaat wordt verlengd. Achter gesloten deuren wel te verstaan.

Op die momenten wil ik Margriet Benak uit Assen over het Binnenhof zien struinen. Op jacht naar de waarheid. Soms verbeten, soms innemend. Zonder ook maar de minste autoriteitenvrees en niet overdreven politiek correct. Good guys zijn good guys en bad guys zijn bad guys. Een kleine 60 kilo oprechtheid en onverschrokkenheid. En ze lijkt op Brigitte Bardot in haar jonge jaren. Daarnaast kan ze bij kaarslicht - in het fameuze en aan te bevelen eethuis de Gulle Gans te Assen - ook nog zo dromerig kijken dat een mannenhart smelt als ijs in de woestijn. Deze Grand-Dame van de Drentse journalistiek kan de geloofwaardigheid van de politieke verslaggeving vandaag nog redden. Of ben ik gewoon verliefd ofzo?

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.