achtergrond

Geenstijl

Wielrennen is dope

Tot aan het gaatje...Het wielerseizoen is weer geopend. U weet wel, die prachtige sport, pure sport ook, al zullen veel mensen bij het woord puur direct in de lach schieten. Want wielrennen niet puur, nooit geweest ook trouwens. Wie herinnert zich niet het dopingschandaal rondom de Festina’s. Onze sportliefhebber SlamDunk! heeft slechts één remedie: vrijgeven die handel...



Vrijgeven die handel!

Nu de openingsklassieker Milaan - San Remo is verreden kan het klassieke wielervoorjaar echt beginnen. De komende zes weken zijn voor de echte fans om te smullen. Heerlijke, pure sport. Hoewel, bij het begrip 'puur' beginnen veel mensen altijd hard te lachen. Want de redenering is: "Wielrenners zijn toch allemaal volgestopt met doping". Dat klopt! Maar doet dat iets af aan de schoonheid en zwaarte van de sport? Aan de prestatie van de supergetrainde atleten? Nee, hooguit aan de eerlijkheid, maar topsport is per definitie oneerlijk. De beste apotheek wint! Maar is dat bij andere sporten dan anders? Laat me niet lachen. In alle sporten wordt gebruikt. Het opgerolde THG-netwerk in California zegt genoeg.

Maar in het wielrennen wordt heel veel gecontroleerd. Bovendien is het bedrog van alle tijden. Grote kampioenen uit het verleden zoals Eddy Merckx en Joop Zoetemelk zijn ook meerdere keren tegen de dopinglamp gelopen. Dat de teambussen tegenwoordig bijna rijdende apotheken zijn blijkt weer eens uit de verhalen van de Franse renner Philippe Gaumont deze week in de Franse krant Le Monde.

Gaumont is zelf herhaaldelijk betrapt op doping en daarom ontslagen. Een logische reactie van de Cofidis-ploeg. In de contracten staat altijd een clausule dat dopinggebruik reden voor ontslag is. Dat dezelfde ploeg, inclusief ploegleiding en artsen het dopinggebruik stimuleren en begeleiden, dat staat nergens. Maar wat bij de grote Festina-affaire in 1998 al bleek, legt Gaumont nog eens haarfijn uit. Hij moest met de billen bloot voor spuiten met corticoïden, fonzylane, cafeïne en slikte zich suf aan theostat, amfetamines en Nootropyl. Later volgden EPO en groeihormonen. De trucjes om aan doktersverklaringen te komen zijn even simpel als lachwekkend. Gaumont: "Je krabde een paar keer over je ballen die je met zout had ingewreven waardoor ze rood werden. De dokter schreef een zalfje voor."

Binnenkort komt de Spaanse renner Jesus Manzano met een soortgelijk verhaal over de Kelme ploeg, waarin ook over Epo-opvolger NESP wordt gesproken. Wat deze klikspanen gemeen hebben is dat ze vinden dat 'het systeem ze aan de dope heeft gebracht'. Ze voelen zich meer slachtoffer dan dader. Ik begrijp best wat ze daarmee bedoelen. De belangen om te presteren voor publiek, sponsors en media worden steeds groter. Bovendien blijkt dat het fans en sponsoren uiteindelijk een rotzorg is of ze doping gebruiken. In Frankrijk is er geen populairdere renner dan Richard Virenque. En ontslagen (want betrapte) renners worden bij andere ploegen gewoon weer met open armen ontvangen.

Wat ik niet begrijp is dat je als wielrenner zo laat sollen met je gezondheid. Steeds vaker sterven (oud) coureurs op jonge leeftijd aan merkwaardige kwalen. Daar moet je toch ook aan denken als je bij jezelf bloed aftapt om het vervolgens verrijkt met zuurstof weer terug te krijgen. Zou de Italiaanse renner Dario Frigo ook na de cocaïnedood van opperjunk Pantani nog experimenteren met niet geteste medicijnen met duistere namen als HemAssist en RSR-13? Hij is er al eens op betrapt. Of zou hij al bezig zijn met de genetische manipulatie (gen-doping), waar de dopingmaffia al heel ver mee is? Je weet het niet.

En daarom zeg ik: vrijgeven die handel! Ontneem de dopingmaffia haar lucratieve miljoenenhandel en haal dopinggebruik uit die cultuur van schimmige achterkamertjes en louche verzorgers. Leg het systeem bloot. De fik in die dopinglijst. Afschaffen die nutteloze controles met minieme pakkans. Als de heren en dames zich zo graag willen volspuiten tot het hun neus uitkomt, dan doen ze dat maar. Als ze hun bloed zo dik als aardbeienjam willen, dan gaan ze hun gang maar. Je houdt ze toch niet tegen. Natuurlijk, in het begin zullen ze letterlijk van de fiets vallen, maar uiteindelijk zal het verstand zegevieren. Als dit nog langer doorgaat vallen er ook doden.

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.