Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Luie kutdstudenten roepen weer eens boe

ANP-14367500.jpg Oh noes, bestorming van het torentje! Of eigenlijk niet. Maar laat het duidelijk zijn, studerend Nederland waarschuwt een laatste keer. Want we mogen dan de broekriem moeten aantrekken wegens economisch mineur, dat geldt natuurlijk niet voor de hardwerkende studenten. Die deze maandagochtend voor een enkele keer niet al bij het krieken van de dag in de studieboeken zaten. Maar scriptie en papers onaangeroerd lieten, om naar Den Haag te trekken voor een ouderwetsch potje boehoe. Gekleed in blauwe vuilniszakken want ludiek ofzo - Nederland weer onderwater, vuilniszakken, hebbie em. Dus Rutte en je eeuwige studentenclub. Overal op bezuinigen, maar niet op de Hoop voor de Toekomst aub. Ome Roon (voor al uw gratis omroepen) weet er van.

Reaguursels

Inloggen

Blijkt maar weer een hoe awesome de SP is dat ze dit organiseren!

Vur | 01-12-10 | 20:19

De banken nemen onverantwoorde risico's, en krijgen het lid op de neus.
Banken huilie.
Gratis geld van overheid voor banken - veelteveel geld nog wel.
Overheid blut.
Geld moet ergens vandaan komen. Dus dan maar van het vruchtbaarste waarin je als land kan investeren.

Ja, we zijn in Nederland.

Argus0og | 30-11-10 | 21:27

Feynman | 29-11-10 | 23:38
Het werkt toch echt anders hoor in de VS. Ze schrijven gewoon alle schulden af bij de bank en zetten mensen hun huis uit. Ook dat heeft zijn goede kanten, maar het is in NL niet haalbaar. Bv omdat NL'ers minder weerbaar zijn en bereid zijn om van de ene provincie naar de andere provincie te verhuizen.
Ook ik zie liever zo'n Amerikaanse oplossing maar ik snap wel dat die drastische maatregelen voor de meeste mensen onverteerbaar zijn. Verschil in cultuur.
En qua onderwijs zou ik eerder iets willen doen aan de zesjescultuur.

sjaakdeslinksesul | 30-11-10 | 19:12

Studerend Nederland was hier niet, ik herhaal niet, aanwezig.

Inferi0r | 30-11-10 | 00:19

die foto!
Plasterk lijkt wel op V van vendetta met zo'n masker van een gezicht.

Fatwa | 29-11-10 | 23:46

@sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 22:05
USA laat een bank niet omvallen. Mensen raken geen spaargeld of huis kwijt. Alleen de aandeelhouders plus bestuurders gaan eruit. Dat is het geniale. Je handelt in een weekend het faillissement af en financiert later het negatieve eigen vermogen met nieuwe aandeelhouders. De volledige rekening leg je dus als FED terug op de beurs. Heel sociaal voor de klant en heel liberaal voor de beurs.

Kapitaal injecties in zieke delen van de samenleving zijn zinloos. Een herstart van een gemeente, land, bank of bedrijf heeft altijd meer zin. Je beloont dan ook de rest van de samenleving voor goed ondernemerschap.

Sociale cohesie bedoel ik op een iets ander vlak. Een academische studie is als einzelgänger niet te doen en ook schriftelijk niet te doen. Deze individualistische manier van studeren werkt slechts voor enkele personen. (tried and failed). Als studie en studentenverenigingen door gebrek aan bestuurders of dalende bezoekers wegvallen verdwijnt een belangrijk stuk sociale cohesie binnen de universiteit.

Alleen als studenten elkaar echt kennen en echt de waarheid kunnen zeggen is er sprake van volledige ontwikkeling van een academisch denkvermogen. Je moet sparren met je collega`s en elkaar dwingen samen de eindstreep te halen. Met reproduceren van de stof kom je nooit verder als je docent die al hopeloos achter loopt.

De huidige visie op het onderwijs lijkt op de ontwikkeling van de lopende band van Henry Ford. Wie boeit het dat de model T 3000 euro duurder wordt?

Feynman | 29-11-10 | 23:38

Nederland is maar een kleine stip op deze aardbol, maar qua kennis een zeer belangrijk land... dat gaat veranderen, want er zijn al nerds in China die meer weten dan wij. Dus wat doen? Toegeven aan een fictieve staatsschuld of investeren in kenniseconomie?

romanovic | 29-11-10 | 23:10

Gesponsord door links.......... de geheime plannen van die kraker Cohen

msgambler | 29-11-10 | 22:50

Kudtstudent | 29-11-10 | 22:16
Lol, een boeroepende kudtstudent. Het duurde even.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 22:34

boe!

Kudtstudent | 29-11-10 | 22:16

Feynman | 29-11-10 | 21:05
"Deze fout wordt even kostbaar voor de natie als de opkomst van het individualisme en het uiteenvallen van sociale cohesie in de samenleving." aiaiaia... met zo'n zin weet je me wel te triggeren. En duiken we daarom meteen de metafysica van de economie in...

Moral hazard is maar een van de talloze aspecten die de boel boterzacht maken. Een bank gaat niet meer risico nemen omdat hij niet om kan vallen, maar omdat daar een directeur zit die niet meer bang is dat de RvC hem op zijn vingers tikt als hij teveel risico neemt. Wil dat dan zeggen dat meer toezicht of graaibelastingen linksom of geen vangnet rechtsom het gedrag van bankiers gaat veranderen? Ga het ze vragen, misschien wel, maar misschien ook niet. Moet je een bank laten omvallen als dat betekent dat mensen hun huis en spaargeld kwijtraken. Ga het ze vragen: antwoord is nee. En ga het dan de mensen vragen die jarenlang een procent minder rente op hun spaargeld trokken en dat nu mogen inleveren om de rekening van die anderen te betalen: antwoord is ja. Die politieke partij moest ergens een afweging maken en wij sukkeltjes stemmen op partijen die wel de bank steunen, in de VS stemt men op partijen die dat niet doen. Binnen het systeem en de maatschappij die wij hebben, is het denk ik niet meer dan logisch dat die keuze hier anders uit valt dan daar.

De inteeltgedrag (herd behaviour) is het gevolg van de winst die vaak aan conformisme kleeft, omdat in je eentje het wiel uitvinden kostbaar is en veel kennis vergt. Het is gewoon makkelijker om te doen wat je buurman doet, zeker als je ziet dat hij winst maakt. Alleen zij die een heel goed idee hebben kunnen bovenmatige winsten maken, maar vaak is het niet de uitvinder zelf maar nr 3 t/m 10 die de meeste winst opstrijkt.
Neem het hypotheekvoorbeeld. De bank die als eerste met de spaar- en beleggingshypotheken kwam (eigenlijk hadden ze die al klaarliggen, maar wachten ze tot de de overheid toestemming verleende) maakte winst, omdat consumenten (en indirect intermediairs zoals hypotheekadviseurs) daar op zaten te wachten. Niet meedoen is verlies aan marktaandeel, dus doet iedere bank mee.
Nu is die hypotheekvorm er en kun je als bank per persoon beoordelen wat de beste hypotheekvorm is en hoeveel je moet verstrekken, of je kiest een eenvoudige regel als viermaal het jaarinkomen en je laat de klant kiezen en je bent er vanaf. Voor de meeste huizenkopers maakt die simpele regel niets uit, maar een paar zullen nu buiten de boot vallen, omdat hun omstandigheden net wat ingewikkelder in elkaar steken. Wat is goedkoper denk je voor de bank, als je ze allemaal hetzelfde behandelt en misschien een paar klanten kwijtraakt of als je voor iedere klant een risicoanalyse moet uitvoeren?
Vandaar dat uitspraken als de marktwerking wordt belemmerd, alleen onderwijs rendeert of gedragsregels zijn niet-werkend imo helemaal niet te maken zijn. Er zat gewoon een logica achter het handelen van bankiers en politici in deze.

Wat wij aan fouten zien, zijn fouten die het gevolg zijn van juiste keuzes uit het verleden, of fouten die toch wel gemaakt zouden zijn, of fouten die voorkomen hadden worden maar waarbij elders weer andere fouten optreden, en soms zijn het echt gewoon fouten (zoals de slappe handhaving van de stabiliteitscriteria van de euro, maar het heeft dus bijna tien jaar geduurd voordat die fout echte consequenties had). Omdat de mens nu eenmaal fouten maakt en weliswaar leert van zijn fouten (men maakt zelden tweemaal dezelfde fout, althans niet op korte termijn), maar iedere keer weer voor een nieuwe situatie komt te staan.

Dat verhaal over individualisering en gebrek aan sociale cohesie zie ik grappig genoeg ook terug bij sociale wetenschappers. Of gelovigen die zijn dat secularisering en individualisering hand in hand gaan, ergo: god terug, probleem opgelost. Stel jezelf nu eens gewoon de vraag: wat zou er gebeuren als we de individualisering terugdraaien, wat verliezen we daardoor en wat winnen we daarbij? En als voorbeeld mag de zaak Wilders pakken, in het belang van de sociale cohesie zou het idd beter zijn als godsdienstkritiek verboden wordt. Islamitische landen blij en moslims en Ties Prakken ook, maar wordt onze maatschappij of beschaving er echt beter op als een 1000-tal kunstenaars, politici, reaguurders en wetenschappers een spreekverbod over de islam krijgt opgelegd?

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 22:05

Het is ook helemaal geen probleem dat langstudeerders op een gegeven moment meer voor een studie moeten gaan betalen. Luie flikkers die van studie naar studie hoppen zonder wat af te maken, dienen inderdaad eens aangepakt te worden. Via de huidige plannen wordt er simpelweg gesaneerd. Of het nu om excellente studenten met een honoursprogramma gaat, studenten die bestuurservaring hebben opgedaan, studenten die zijn uitgeloot voor studies als geneeskunde, maar het alsnog gelukt is te worden toegelaten, studenten die per ooit een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt, studenten met buitenlandervaring gedurende hun studie, ze worden allen keihard gepakt met deze ondoordachte maatregel. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat alles met terugwerkende kracht zal worden ingevoerd. Alsof we ons jaren geleden al in hadden moeten dekken voor deze idioterie.

Von Flokkenstoffen | 29-11-10 | 21:56

Geppie. | 29-11-10 | 20:26
Inderdaad, is niet meer voor nodig dan gezond verstand:
Wat makkelijk is kan bijna iedereen. Wat moeilijk is doen slechts enkelen en heeft dus gegeven marktvraag, grotere waarde.
Werkt zowel op persoonlijk vlak als in het bedrijfsleven.
Ben de laatste jaren sowieso weer gecharmeerd van pragmatische mensen met gezond verstand waar ik vroeger eerder viel voor intellectualistisch geabstraheer.
Geen wonder dus dat ik ondanks enkele bedenkingen op Wilders stem.

WirMachenMusik | 29-11-10 | 21:28

@sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 19:55
De term moral hazzard is een mooi voorbeeld van het zachte deel van de economie die je ook moet beheersen. Door banken te redden gaan ze nog meer risico nemen, waardoor je nog meer banken moet redden. De pijn van het falen van een bank moet echt weer terug naar de aandeelhouder en bestuurder en weg bij de nationale overheden die zelf ook al in een continue staat van faillissement verkeren.

Een andere mooi voorbeeld is dat Nederlandse banken allemaal bijna dezelfde criteria hanteren om een hypotheek wel of niet te verstrekken. De bancaire wereld heeft in mijn ogen last van een soort inteelt doordat iedereen denkt vanuit dezelfde gedragsregels en vanuit dezelfde complexiteit. Mensen met nieuwe geniale ideeën of zienswijzen weten in een enorm tempo geld te onttrekken aan het systeem. (Hedgefunds, Buffet en anderen)

Terug over het harde deel: Ik stel niet voor om ABN te laten omvallen. Waarom gaf Bos de ABN een achtergestelde lening aan de aandeelhouders? In de UK zijn de meeste banken na kapitaal injecties voor meer dan 95% van de overheid, ons geld dus onze bank. In de USA gooien ze de aandeelhouders, obligatiehouders en achtergestelde uitleners eerst de tent uit. (want de bank is failliet) en zetten dezelfde bank met een nieuwe emissie de beurs op. De bank valt niet om en gemiddeld genomen kost het de FED geen dollar.

Nu zie je als oplossing voor de hoge risico rentes die Ierland, Griekenland, Spanje en Portugal moeten betalen een mooi Europees fonds zodat die vier landen gegarandeerd worden door ons.

Dat levert twee problemen op. Het effect van marktwerking wordt op deze economieën uitgesteld. De financiële druk die het systeem probeert uit te oefenen om deze landen de juiste koers te geven wordt weggegooid. Probleem twee is dat als de boel wel echt klapt Nederland op dat diepste punt van economische malaise een dodelijke trap na krijgt. De politiek doet alsof een garantie gratis is. Een garantie is nog veel duurder als het geld direct overmaken. Het komt niet in de boeken dus je zit jezelf rijk te rekenen. De rekening komt op een moment dat je nog veel grotere offers moet maken om deze alsnog te betalen. Mocht u het vergeten zijn, dit is begonnen met een rekening die nooit van ons was. Deze gedachte gaat ook op voor banken.

Deze onhandige manier van met geld omgaan vanuit niet werkende gedragsregels en complexiteit zorgt er nu voor dat een student in zijn moment van minimale liquiditeit 3000 euro extra de grond in wordt getrapt. Mede in het licht van hoe makkelijk wij door politieke en bancaire elite in dit graf zijn gegooid en het licht dat alleen onderwijs nog een rendabele overheidsinvestering is (zie oa trouw) blijft het verbazing wekkend hoe de huidige regering dit verzint.

Deze maatregel vind alleen doorgang omdat deze maatregel binnen het onderbuikgevoel van de natie haalbaar is. Deze fout wordt even kostbaar voor de natie als de opkomst van het individualisme en het uiteenvallen van sociale cohesie in de samenleving.

Feynman | 29-11-10 | 21:05

@gozahtje | 29-11-10 | 20:28
DUO is er voor iedereen, Toch?

Geppie. | 29-11-10 | 20:59

@mathijn : Je steunt de overheid helemaal geen twee keer. De betaalde opleidingskosten komen ten goede van het opleidingsinstituut, niet van de schatkist.
.
Je redenering over de 81k die een WO-er meer oplevert heb ik in de laatste alinea van mijn vorige reactie al weerlegd.

Bella puella | 29-11-10 | 20:42

@ gozahtje | 29-11-10 | 20:28

Ja, een deel van je nationale kenniscapaciteit verloren laten gaan omdat je nieuwe JSF's wil kopen is slim....

ps. ik ben ook geen fan van 'linkse' dingen, heb gewoon VVD gestemd, maar dit is een erg kwetsbaar onderwerp.

mathijn | 29-11-10 | 20:37

Geppie. | 29-11-10 | 20:26\
Ja, maar das toch niet eerlijk, mensen die dus geen geld hebben kunnen niet studeren. Iedereen heeft toch recht op het zelfde?
*Linkse dieven modus uit*

gozahtje | 29-11-10 | 20:28

Wat kan het schelen. Dan betaal/leen ik het zelf. Zo is mijn diploma meer waard en minder concurrentie op de arbeidsmarkt. In mindere tijden is het iedereen voor zichzelf.

Pap, ga je straks als je met pensioen bent eerst je huis opeten?
Ik moet namelijk eerst even mijn lening afbetalen.

Geppie. | 29-11-10 | 20:26

Nietvoordekat | 29-11-10 | 20:19
Riantere stufi en ook veel soepelere eisen aan die stufi. Gewoon 10 jaar over je studie doen was vroeger geen extreme uitzondering...

gozahtje | 29-11-10 | 20:22

Bella puella | 29-11-10 | 20:14.

Mmh, leningen zijn altijd een optie, maar waarom moeten we de overheid 2 keer steunen? Eerst betalen we zelf het collegegeld als de stufi vervalt bij de master., prima, is een keuze en het biedt je extra opties later op de markt, een prachtige investering.

Maar om nou ook nog eens de kosten omhoog te knallen, beetje dubbelop niet? Dat is niet bezuinigen, maar een groep voor de keuze stellen om zich A) in de schulden te werken om te kunnen studeren(een WO-er levert de overheid 81k per hoofd meer op ten opzichte van lager-geschoolden, gemiddeld natuurlijk) of B) een simpelere, of kortere studie te doen die ze wellicht net zoveel oplevert, maar ze minder voldoening en wellicht veel minder nuttig is.

mathijn | 29-11-10 | 20:21

gozahtje | 29-11-10 | 20:18
Nog grotere grap is dat veel van de "studenten zijn potverteerders"-roepers hierboven zelf ook student geweest zijn, maar dan met een riantere stufi.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 20:19

De grote grap is dat de bedenker van de titel van dit topic in zijn/haar eigen studenten tijd nog veel luier was als dat ze nu zijn!

gozahtje | 29-11-10 | 20:18

@mathijn : Ik heb een bachelor- en een masteropleiding gevolgd waarvoor ik ook twee keer een banklening heb moeten afsluiten en waarvan ik vorig jaar de laatste termijn heb afgelost.
.
Ik hoor wel wat je zegt, maar ben beslist niet onder de indruk van je zelfbeklag. Als jij denkt te kunnen slagen voor deze opleiding dan moet je ook bereid (en niet te bang) zijn om daar zo nodig een lening voor af te sluiten. Dat dit je beangstigt is mogelijk, maar die commitment moet je wel kunnen opbrengen voor je eigen toekomst.
.
Wanneer jij klaar bent met studeren en 52% belasting betaalt dan betaal je precies evenveel als andere mensen met hetzelfde inkomen. Niet meer, niet minder, en ongeacht de wijze waarop je opleiding is gefinancierd. Dat je straks belasting gaat betalen staat dus helemaal los van de vraag hoe je opleiding vandaag wordt betaald.

Bella puella | 29-11-10 | 20:14

En als je dan toch nog aan het studeren bent... wat mij altijd opviel aan beta-mensen die iets praktisch of beleidsrelevants doen, is dat ze bv genetic alogrithms of simulaties loslieten op vrij deterministische problemen. De winst zit hem volgens mij in de toepassing van die vrij geavanceerde (veel geavanceerder dan wat er in de econometrie voorhanden is) methodiek op menselijke interacties, de werking van organisaties, handel op markten etc. maar daarvoor ontbreekt het hen meestal aan een goed begrip van het onderwerp. Wanneer je die lacune invult hoeft je zeker nooit meer te solliciteren.

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 20:03

@ Teuderik | 29-11-10 | 19:54
ze schreeuwen dus ook voor jou, lamzak.

mmmbop | 29-11-10 | 19:56

Feynman | 29-11-10 | 19:33
Heb ik daar toch jaren gezeten zonder ooit van ocw gehoord te hebben... nou ja.
Van Wijnbergen (waar ik ook nog les van heb gehad) en heel veel economen maken m.i. de fout door de economie te veel als een hard systeem te benaderen. Dat is handig om een onderlinge samenhang te zien en iets van een logische gevolgtrekking te kunnen maken, maar uiteindelijk draait het om een menselijke interacties en is er sprake van een soft system, waar gedragsregels en complexiteit veel belangrijker zijn.
Ik zal het proberen te illustreren mbv je voorbeeld van Griekenland. Iedereen wist hoe zij creatief zij waren in begroten, dat het land hervormingen moest doorvoeren en dat de verschillen met Noord-Europa eigenlijk te groot waren om een monetaire unie stabiel te maken. Maar behalve de politieke druk die erop zat, ging men ook uit van het idee dat deelname aan de emu tot meer convergentie en welvaart zou leiden, die er idd gekomen is. Alleen bleek het niet genoeg te zijn toen de klap eenmaal kwam. Ook omdat men het in de loop der tijd (omdat het allemaal zo soepeltjes verliep) wat minder nauw nam met de strenge eisen. Heel menselijk allemaal, net als de roep om harde ingrepen als het echt mis gaat.
Met hindsight is het makkelijk om te zeggen dat Gr nooit in de eurozone had gemoeten, maar dat is achteraf. Misschien was de keuze toen idd de beste. We zullen altijd crises blijven houden en omslagen in het denken over hoe je de economie moet inrichten om crises te voorkomen. Soms doen die omslagen meer kwaad dan goed, soms pakken ze tijdelijk goed uit, maar op den duur lopen alle hervormingen en instituties achter de feiten aan of worden ze vanzelf papieren tijgers, omdat mensen nu eenmaal hun gedrag aanpassen.
Ik durf dus niet te zeggen of Bos er nu wel of niet goed aangedaan heeft om ABN te kopen. En de tijd zal het ons niet eens leren, omdat we niet weten of het laten omvallen van die bank niet beter had uitgepakt.

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 19:55

hebben die gasten geen colleges enzo? Ik zit me kapot te leren/werken en die gasten hebben genoeg tijd om te gaan schreeuwen.

Teuderik | 29-11-10 | 19:54

@ Bella puella | 29-11-10 | 17:53

Leuk hè, ik krijg 96 euro in de maand aan stufi, en mijn studie kost me 166 euro de maand, gelukkig heb ik ouders die het nog kunnen opbrengen. Laten we stellen dat ik per jaar 1650 euro aan collegegeld betaal, en ik vang een kleine 100 euro stufi, dus zo'n 1200 euro in het jaar. Prima, 450 euro betalen voor goed onderwijs is het zeker waard.

kosten - 450 euro

Nou ga ik ook graag jaarlijks een keertje naar de tandarts, en aangezien ik door te fanatiek sporten ook op steunzolen loop, heb ik een zorgverzekering nodig van zeker 100 euro in de maand. De overheid sponsort hier 56% van, 56 euro's en een beetje. Vergeten we het niet al te lage eigen risico even.
Maar vooruit, 460 euro per jaar voor goede zorg, een mens mag niet klagen.

kosten - 450+460= 910 euro

Nou heeft mijn studie als vereiste dat ik een laptop koop met enige rekenkracht. De universiteit stelde mij een model beschikbaar voor 999 euro, aangeraden voor mijn studie, gezien enkele programmeer en simulatie programma's. Gezien ik zelf wat verstand heb van computers, en mijn vader 6% korting kan regelen via zijn bedrijf, besluit ik een qua rekenkracht gelijkwaardige(grafisch en qua opslag minderwaardig) laptop aan te schaffen voor 850 euro.

kosten - 910+850 = 1760 euro.

Naast die leuke laptop mag ik ook 4 maal per jaar boeken kopen, dit was het eerste kwartiel 110 euro, het tweede 188 euro. Nou ben ik niet lullig, en je kan ze weer herverkopen, maar laten we een jaarlijks 'verlies' van 300 euro stellen.

kosten 1760+300 = 2060 euro

Aangezien ik (nog) thuis woon, en ik op dik 2 uur reizen van de universiteit woon, ben ik vaak dagelijks 11 tot 12 uur kwijt aan alleen al naar college gaan en reizen. Studeren in een overvolle trein om 7 uur 's ochtends is niet bepaald optimaal, dus vaak heb ik nog 2/3 uur zelfstudie nodig om aan de norm per vak te komen. Daarnaast werk ik zaterdagen van 9 tot 5 bij een lokale autodealer als manusje van alles, helaas niet zo riant betaald als bijvoorbeeld de supermarkt(te oud) en het is beperkter qua uren als bijvoorbeeld de horeca(geen ervaring, 3 jaar AH, teamleider, na 3 jaar was het zwaai, zwaai, toedels, je word te duur)
Het werk levert me echter een kleine 140 euro de maand op, waarvan ik 28 euro direct kan doorschuiven naar mijn telefoonrekening(ik heb een telefoon nodig voor mijn werk voor de commissie, maar ook voor projecten is het onmisbaar. Verder kan ik dankzij mobiel internet in de trein onderzoek doen, en dus efficiënter werken.)
maar vooruit, ik verdien dus nog dik 110 euro de maand, vrij te besteden.

kosten 2060-1320= 740 euro

Ik ben dus jaarlijks, na verrekening met mijn inkomen, 740 euro per jaar 'kwijt' om te studeren. Tel daarbij op kleren, eten, drinken, reiskosten buiten je OV om(als ik wel eens in het weekend moet reizen vanwege het een of ander) en al die andere dingen die erg worden gewaardeerd door de gemiddelde mensen. Ik ben blij dat mijn ouders allebei werken en me bijstaan in dit soort tijden, ondanks dat mijn broertje en zusje ook niet goedkoop zijn.

Waarom zou ik überhaupt nog gaan studeren, denk ik dan zo?! Ik met dit stelsel op een zinkend schip stap. Ik heb een studie waar gemiddeld 7 jaar voor staat(5 jaar nominaal). Voor de geïnteresseerden, ik studeer Technische Bedrijfskunde, een studie waar de sterkere punten uit 'pretstudie' Bedrijfskunde word gecombineerde met de leukere trucjes uit oa. de IT-sector. 'T is, helaas, geen makkelijke studie, maar als je iets wil bereiken in je leven heb je nou eenmaal iets nodig met enige allure. Nou ben ik van plan nog een jaar bestuur voor mijn studievereniging te gaan doen, voor de duidelijkheid, dat is een door de universiteit gesubsidieerd orgaan dat 99% voor de studie-ondersteunende(verzamelen van klachten over tentamens, zorgen voor goed aanvullend materiaal, bestellen van de al dure boeken tegen vaak forse kortingen, etc.) verzorgd. Het is dus niet zoals eerder genoemd een clubje zuipende balletjes die 'lullo' door de sociëteit blèren en eerste jaars volblaffen.

Nou ben ik geen held qua leren, al ben ik zeker niet dom(mag ik wel stellen hoop ik). Maar ik ben er bang voor dat ik zeker wel 1 jaartje uitloop heb, dus dan ben ik 6 jaar bezig met mijn bachelor en master opleiding, tel daar 1 jaar bestuur bij op en ik mag fijn een dik bedrag lappen om daarna 52% van mijn vers verdiende inkomen te deponeren bij de instantie die mij ook al heeft laten betalen om te kunnen studeren.

Dus voordat met het 'luie kudtstudenten' zo volmondig meebrult, bedenk wel dat je het hier hebt tegen de toekomstige generatie geldkoeien...

mathijn | 29-11-10 | 19:51

mmmbop | 29-11-10 | 19:47
Ik zit nog te denken om over te stappen naar de McDonalds academie. Wat denk jij?

Nietvoordekat | 29-11-10 | 19:49

Als de kwaliteit van het onderwijs in de bachelorfase nou beter was dan de middelbare school dan heb je in ieder geval nog wat aan je diplomaatje. Door het onderwijs willen/moeten studenten wel doorstuderen, en door Den Haag maken ze dat voor velen onmogelijk. Zullen we allemaal maar gewoon stukadoor worden na de middelbare? Dat willen ze blijkbaar.

mmmbop | 29-11-10 | 19:47

Bella puella | 29-11-10 | 19:40
Ben ik het ook wel mee eens, maar we hebben het nog steeds over mensen die tot voor kort nog op de middelbare zaten, en over leraren, verliefd zijn op die en die en jeugdpuisten aan het praten waren. Verwachten dat die binnen zo'n aanzienlijke tijd een lening van vaak wel €20,000 moeten managen, is een beetje veel. Ik durf van mezelf toe te geven dat ik nog niet bijster goed met geld om kan gaan, en ik weet dat ik daar niet alleen in sta. Studenten hebben nog veel te leren, daarom studeren ze ook.

Maar het systeem zoals het er nu is, werkt wat mij betreft gewoon prima. Hoeft niet meer bij (behalve een inflatiecorrectie misschien), maar in ieder geval niks er af.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 19:47

@sjaakdeslinksesul
Niet iedere student is ondernemer en bekijkt zichzelf als de "BV mezelluf". Daarnaast is het leuk dat ik al dat geld een keer terugverdien en daarvoor betaal ik sowieso al de hoofdprijs aan belasting. Het probleem is dat de overjarige student 3000 euro extra moet betalen op een moment in zijn leven dat hij/zij dat aantoonbaar nog niet heeft en niet kan lenen bij de overheid of banken.

Daarnaast iemand die een jaar later afstudeert mist een jaar salaris. In uw roze wereld een halve ton euro`s. Die 6% extra boete is dus geen boeiende incentive om sneller te studeren. Van die halve ton euro`s betaal je trouwens al ruim 20k betasting per jaar. Wat de overheid nu creeert is dat studenten voor 10 euro per uur 300 uur per jaar extra gaan lopen vakkenvullen en daardoor nog een jaar minder 20k belasting betasting betalen. In Texas zouden ze zeggen dat je jezelf in je voet geschoten hebt.

Feynman | 29-11-10 | 19:46

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 19:27
Hart onder m'n riem, in ieder geval, waarvoor bedankt. Maar toch vind ik het aardig stom om op zoiets belangrijks als studeren (wat in een kenniseconomie als Nederland errug, heel errug belangrijk is) te gaan korten. Bij studenten is weinig geld te halen, tenminste niet tot ze afgestudeerd zijn en een baan hebben. Als je dat toch doet, ontmoedig je het wel, met alle toekomstige economische consequenties van dien.

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 19:34
Ik ken in ieder geval al één iemand in die categorie c) van je. Maar de tijd zal het leren. Waarzeggen was nooit m'n sterkste punt.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 19:43

@Nietvoordekat : Studeren kost nu geld, maar levert later nog meer geld op voor de student. Er is dan ook geen reden waarom de student niet zou moeten bijdragen. De redenering dat de maatschappij geld zou mislopen als de student niet kan studeren geldt evengoed voor de student zelf.
.
De maatschappij besteedt al veel geld aan allerlei opleidingsinstituten, en dat is de investering van de maatschappij. Daarnaast is de maatschappij ook nog bereid studenten een bepaald bedrag te lenen, zodat de student ook in de eigen toekomst kan investeren. Dat is niet elitair, dat vereist alleen verantwoordelijkheid en betrokkenheid van de student. En daar is niets mis mee.

Bella puella | 29-11-10 | 19:40

Nietvoordekat | 29-11-10 | 19:21
Ben benieuwd hoeveel van je vrienden a) echt stoppen en b) stoppen omdat ze gewoon geen zin hebben. De c) stoppen omdat het te duur wordt... mwah, die zitten er echt niet tussen.

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 19:34

@sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 18:50
Je hoeft echt geen gratis college te geven. Op een euro kan je dezelfde behoudswetten als op een elektron. Sweder van Wijnbergen is ook als natuurkundige begonnen en iets meer mijn docent. Zoals hij kijkt naar economie kan je nog steeds merken dat hij met natuurkunde begonnen is.

Niet meer goedkoop kunnen lenen zie ik niet echt als oorzaak. Meer een einde aan ongezond en misplaatst vertrouwen. Toppunten daarin zijn Ierland (begrotingstekort 32%), Griekenland (boekhouding over de afgelopen 10 jaar vervalst en nog steeds geen beeld op wat er daar wel gebeurt en gebeurd is.), Madoff (meest grote piramide spel ooit, aangegeven door zijn eigen kinderen) en Ijsland (Waar 6 miljard aan ICEsave schulden verhaald worden op 300 000 inwoners. ( 20 000 euro de man is verdubbeling staatsschuld, gaat dus niet gestort worden.))

Interbancair verkeer zouden we eigenlijk weer moeten afschaffen. De bank heeft dan alleen nog maar contact met spaarders en leners. De bank zal dan zelf meerwaarde moeten creëren vanuit de maatschappij ipv weghalen bij andere banken. Mocht een bank failliet gaan dan neemt die bank geen andere banken mee. Daarnaast failliete banken afhandelen naar Amerikaans model. Vrijdagmiddag dicht, aandeelhouders eruit, nieuwe aandelen uitgeven en maandagochtend weer open. Geen stortingen aan bedrijven die je nooit meer terug ziet. ABN Amro heeft ruim 20 miljard gehad waar we er volgens Zalm hooguit 12 van terugziet. 8 miljard die deze bezuiniging ruim 20 jaar had kunnen uitstellen. (okay oneindig als je netjes gaat rentenieren.)

Technici geven trouwens elkaar wel gratis college:
ocw.mit.edu/index.htm
ocw.tudelft.nl/
Voor de echte scholieren hier: Mocht je net je VWO gehaald hebben, volg eerst maar een jaar gratis college thuis voordat je financieel je nek uitsteekt.

Feynman | 29-11-10 | 19:33

Nietvoordekat | 29-11-10 | 19:24
Geen academicus die op zijn 30e nog hoeft te solliciteren. Die wordt gevraagd voor een baan, en vaak nog een leuke ook, en dat dien je je te realiseren als je daar staat te demonstreren omdat je een dubbeltje extra kopieerkosten voor je dictaat moet betalen.

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 19:27

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 19:19
Behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Weet ik veel wat ik later ga verdienen, en of ik überhaupt een baan krijg. De kans is groot dat het wel zo is, maar voor hetzelfde geld (lol) mag ik me zometeen met m'n universitaire opleiding bij hetzelfde loket gaan melden als die werkeloze MBO'er. Alleen dan met een studieschuld aan m'n broek.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 19:24

Bella puella | 29-11-10 | 19:07
Ik bedoelde in de maand. Typfoutje.

Waarom de maatschappij in studenten moet investeren, is omdat ze wel moeten gaan studeren om student te worden. Studeren kost geld, en da's een grondstof waar studenten knap weinig van hebben. En als ze dat niet kunnen betalen, dan kunnen ze niet gaan studeren. Met als gevolg dat de maatschappij het belastinggeld misloopt dat die student dan later terug zou betalen, met de goed betalende baan die hij later krijgt. Daar zit het maatschappelijk belang. Da's al genoeg reden om er in te investeren. Zie verder Barre_de_k | 29-11-10 | 15:35.

En ik pleit niet voor meer studiefinanciering, maar in ieder geval niet voor minder. Het is al zo dat het al knap lastig wordt om te studeren als je ouders niet financieel bijschieten (ik heb een paar vrienden die serieus overwegen om met hun studie te stoppen, omdat hun ouders niet genoeg verdienen om hun studie te financieren). Nu al. Moet het nog elitairder worden?

Nietvoordekat | 29-11-10 | 19:21

Nietvoordekat | 29-11-10 | 19:11
En wat is het verschil tussen in startsalaris van een academicus tov een mbo'er? En dat verschil wordt alleen maar groter in de rest van je carrière. Maar goed, als jij liever ziet dat er gekort wordt op de uitkering van die mbo'er die itt jij wel af en toe ontslagen wordt, zodat jij een extra biertje kan drinken in de kroeg.. prima!

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 19:19

Nietvoordekat | 29-11-10 | 18:53
Nee gewoon een humorloze doos, daar ga ik geen moeite in steken.

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 19:13

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 19:00
Studenten betalen al mee aan hun eigen studie. De studiefinanciering voor in huis wonenden is 95 euro per maand, en voor uit huis wonenden 260 euro per maand. De huur van een kamer is vaak al hoger dan 260 euro. Collegegeld is 1650 euro per jaar. Boeken zijn 150 euro per kwartiel. Als een student meer geld nodig heeft, kan hij dat er bij lenen. Dat moet hij dus later terug betalen. En tenzij je ouders bijschieten, of je een bijbaantje hebt, kun je dat dus niet zelf betalen.

Rekenen. Verdomd lastig.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 19:11

Jezus, ik weet niet op welk knopje dat mannetje met die stiekeme blik, achter hem precies heeft gedrukt maar die knakker van een Plasterk loopt me daar een partijtje tevreden te grijnzen.

Denk dat ie terugdenkt aan die goeie ouwe tijd van eindeloos doorstuderen...

Mijn Been Slaapt | 29-11-10 | 19:09

@Nietvoordekat : Ja, dat is wrang, maar dergelijke appels- en perenvergelijkingen zijn niet relevant.
.
Ik vind het werkelijk een uitstekende instelling om een studie als een investering te zien. De vraag is dan natuurlijk alleen waarom de maatschappij in u zou moeten investeren en u dat niet zelf doet. U bent immers wél degene die er later het meest van profiteert.
.
P.s. : Om 17:28 schreef u "af en toe een biertje en één of twee keer uitgaan in de week". In de week, dus.

Bella puella | 29-11-10 | 19:07

Nee wat zeg ik nou voor onzin... natuurlijk valt er niets te zeggen voor die eerste optie @18:50. Mensen moeten zich gewoon wat flexibeler opstellen en snappen dat als ze hun geld op een spaarrekening zetten die een procent meer rente geeft, het risico op wanbetaling ook hoger is. Vandaag roepen om meer toezicht en morgen janken dat de rente op je studielening met een half procent is verhoogd.
En gvd, je ontvangt zoveel meer loon en werkvreugde in de rest van je leven vanwege je drs. titel tov al die sukkels met hun mbo of lager in hun slecht betaalde luizebaantjes, dat meebetalen aan je eigen studie, toekomst en leuke leventje niet meer dan normaal is. En dat zeg ik als liberaal. Die studenten zijn met recht als asociaal te kenschetsen.

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 19:00

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 18:52
Te moeluk? Had van u wel anders verwacht, moet ik zeggen.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 18:54

-weggejorist-

zand.kasteel | 29-11-10 | 18:53

Bella puella | 29-11-10 | 18:27
MAAND! Eén of twee keer per MAAND! Dat lijkt me niet minder dan redelijk, of wel? Maar geef toe, het is een beetje wrang dat een bijstandsvreter makkelijk vier keer zo veel per maand kan krijgen als een student, zonder dat hij ruim 2000 euro per jaar moet betalen voor z'n studie. Vooral omdat studenten grotendeels wel rendabel zijn. Zie ons als een investering (zoals een reaguurder eerder al aangedragen heeft, voor elke euro die in het onderwijs gestoken wordt komen er drie terug. Da's een best goed rendement als je 't mij vraagt).

Hou het lekker zoals het nu is, dat werkt prima. Studenten hebben al genoeg ingeleverd.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 18:53

RedRain | 29-11-10 | 16:52
Dat soort advocatentaal bewaar je maar voor je sjieke vrindjes.

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 18:52

Feynman | 29-11-10 | 16:58
Ik heb het dan ook niet van mezelf maar van Willem Buiter en je mag aannemen dat de beste man er verstand van heeft. Meer dan mij iig en dan (ceteris paribus) ook meer dan jou.
Zie het als volgt: iedere dag van het jaar een sneetje brood minder, daar merk je meestal niks van. Maar opeens een week geen brood wel.
Zo werkt een financiële crisis ook. Jarenlang is geprofiteerd van goedkoop lenen maar opeens is daar de klap (die natuurlijk inherent is aan het grotere risico dat aan goedkoop lenen met minder toezicht vast zit) en die komt hard aan.
De vraag die je jezelf als overheid en burger dus dient te stellen is of je structureel genoegen neemt met een snee brood minder of tijdelijk zonder brood. Er valt best wat voor te zeggen voor die eerste optie (baan en huis kwijtraken is geen lolletje), maar realiseer je dan wel wat je op jaarbasis aan brood inlevert. Dat is meer dan wat je die ene week niet krijgt.
Vergrijzing is weer een heel andere verhaal, net als de EMU of collegegeld/studentenleningen. Maar ik ga geen gratis college geven. Zo werkt het niet he... no free lunches.

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 18:50

@Nietvoordekat : Let u ook even op ? Zolang u één of twee keer per week de bloemetjes buiten zet van het geld dat bedoeld is voor uw studie en levensonderhoud geeft het geen pas om te klagen over de betaalbaarheid van woonruimte. Zeker niet door iemand uit een rijke familie tegen iemand die twee opleidingen heeft gevolgd met bankleningen.

Bella puella | 29-11-10 | 18:27

Leuk, dalijk kan ik mn studie niet afronden omdat meneeren de bankdirecteuren zonodig hun miljoenenbonus moeten ontvagen omdat ze het verprutst hebben..

Pindakees | 29-11-10 | 18:23

@ borderlijntje 18:05
ha, nog iemand met een stripboekverleden,
broeva haro.

ben nuchter | 29-11-10 | 18:08

Mohammed derde van rechts: achttiendejaars student interculturele studies?

borderlijntje | 29-11-10 | 18:07

Die bolle rechtsonder: rechtstreeks uit de Unoxfabriek in Oss?

borderlijntje | 29-11-10 | 18:05

Hé! Alfred Neumann met hoed.

borderlijntje | 29-11-10 | 18:05

Bella puella | 29-11-10 | 17:53
En daar is het dus niet genoeg voor. Een kamer huren hoort ook bij de studie, tenzij je toevallig in de buurt van de universiteit woont. En een kamer alleen al kost meer dan je aan studiefinanciering krijgt. Let je wel een beetje op?

Nietvoordekat | 29-11-10 | 18:00

kutstudenten. altijd zo van jaaa leren dit, studeren dat. pfff

DeDart | 29-11-10 | 17:55

@Nietvoordekat : Studiefinanciering is -zoals de naam al een héél klein beetje aangeeft- bedoeld om uw studie te financieren en niet om één of twee keer in de week uit te gaan.

Bella puella | 29-11-10 | 17:53

aan de meeste reacties is te merken dat het percentage (ex-)studenten onder de reaguurders erg klein is. geen stijl dreigt steeds meer een bastion van verongelijkte gefrustreerden te worden.

ben nuchter | 29-11-10 | 17:52

meneer Q | 29-11-10 | 17:45
Duidelijk iemand die weet waar hij het over heeft.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 17:51

lijpeeijpe | 29-11-10 | 17:23
Ik wil laten gelden dat de banenmarkt in de zestiger en zeventiger jaren veel meer gericht was op talent en prestatievermogen dan nu. Ook onderken ik het verschil tussen de reclamebranche toen en jouw beroepenveld nù. Neem ik echter de hordes avondstudenten in gedachten, die toendertijd na een inspannende werkdag, zonder morren, samen met mij vanuit het Zuiden naar Utrecht en Amsterdam spoorden voor een avondstudie, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat studenten momenteel wat overdreven zielig doen.

WirMachenMusik | 29-11-10 | 17:50

@lijpeeijpe | 29-11-10 | 17:27
Dat zuigt.

Parsons | 29-11-10 | 17:50

Studenten?????????? Laat ze maar eens ECHT werken in plaats van A4-tjes te verschuiven op bureau's en eindeloze kletsverhalen te houden, we hebben hier in dit land al veel te veel van deze figuren!

meneer Q | 29-11-10 | 17:45

1st Male Lesbian | 29-11-10 | 16:56
Daar vergis je je akelig in. Ik ben tweedejaars student, en word als dit zo doorgaat ook geraakt door de bezuinigingen. Vroeger mocht je eeuwig studeren, nu niet dus. Vroeger kreeg je een riante vergoeding, tegenwoordig kan je van je studiefinanciering niet eens de studie zelf betalen, laat staan een kamer. En dan heb ik het nog niet over luxes als kleren en eten en drinken. En laten we maar helemaal zwijgen over lidmaatschap van een vereniging, af en toe een biertje en één of twee keer uitgaan in de week.

Tenzij je net als ik rijke ouders heb (heb ik niet voor gekozen, maar het komt verdomd goed uit), wordt het steeds onmogelijker.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 17:28

Parsons | 29-11-10 | 17:07

Nee, die wordt niet meer gecompenseerd.

lijpeeijpe | 29-11-10 | 17:27

@ Semper Pecunia | 29-11-10 | 15:12
Jij kent blijkbaar de plannen niet. Het gaat voornamelijk over de MASTER die niet meer vergoed gaat worden. En een 2-3 jarige master wordt dan zowat onbetaalbaar.

buitenstebuiten | 29-11-10 | 17:24

WirMachenMusik | 29-11-10 | 17:18

Dus als ik het goed zie kon jij zonder papieren gewoon ergens beginnen. Probeer dat tegenwoordig nog maar eens. Helemaal als je iets aan de kant van rechten wil doen zoals ik.

lijpeeijpe | 29-11-10 | 17:23

Plasterk jongen, je staat aan de verkeerde kant!

jeroengewoonjeroen | 29-11-10 | 17:22

Ik word gek als ik aan deze regeling denk. Ik kan NU al niks betalen. Ik moet alles zelf doen! Omdat ik nog thuis woon wordt m'n huur etc. wel betaald, maar zorgverzekering, collegegeld, boeken, rijlessen is me al te duur! Heb geen nieuwe kledij of iets dergelijks omdat ik graag wíl studeren. Helaas heb ik vorig jaar een verkeerde keuze gemaakt, maar nu ga ik er vol voor, waarom moet ik dan een boete betalen? Waarvan moet ik die boete betalen? Moet ik maar drugs gaan dealen ofzo?

lijpeeijpe | 29-11-10 | 17:22

Ben babyboomer en drie jaar ondergronds mijnwerker -> Mijnensluiting -> Dienstplicht half vervuld (s5) -> Verschillende stieltjes geprobeerd en heel veel verdiend -> Op vierentwintigste bij klein reclamebureau (Geen papiertjes? Geeft niet! Bedenk in het weekend maar eens een campagne en kom die maandag presenteren -> Schot in de roos) -> Avondstudies reclame en marketing -> Overstap naar grotere reclamebureaus -> Studie massacommunicatie afgerond -> Echtscheiding -> Studie BE afgerond - Postuniversitaire MBA gedaan -> Niks, geen cent vergoed, uitsluitend belastingaftrek -> Tussendoor en daarna veel gelezen en in vakbladen gepubliceerd -> Acht jaar docent HBO -> Acht jaar universitair docent -> Aanvankelijk zo'n 40% getalenteerde en gemotiveerde studenten uitneindelijk nog maar hooguit 15% -> Sinds drie jaar VUT met leuke aanvulling van lijfrentes uit reclametijd -> Hobbies: musiciceren, lezen en bijles wiskunde en economie -> Groot gebrek aan invoelingsvermogen met huidige generatie studenten -> Mogelijk genetisch bepaald: vader werkte 35 jaar ondergronds en bestierde daarnaast samen met moeders ook nog een goedlopend volkscafé.

WirMachenMusik | 29-11-10 | 17:18

Die smoel van Plasterk!
ONBETAALBAARRRRR!

lilluke halve hoan | 29-11-10 | 17:16

Sjonge jonge, moet ik toch nog vaart maken met die Bachelor!

Eeuwige_Student | 29-11-10 | 17:14

@StYxX | 29-11-10 | 16:06
Dat kan alleen een PvdA professor bedenken.

Parsons | 29-11-10 | 17:13

De kenniseconomie bestaat niet, en als deze al wel bestond is hij nu dood.

Als je dus voor een beta studie kiest (5 jaar of meer) word je genadeloos afgestraft door torenhoge master kosten??

JVeen | 29-11-10 | 17:12

@blinde kip | 29-11-10 | 15:14
Eens!

Parsons | 29-11-10 | 17:12

Wat mensen hier vergeten is dat ook de universiteiten enorm veel geld moeten gaan betalen voor hun langstudeerders, alleen al de TU moet in 1 klap ruim 10 miljoen euro gaan betalen. we worden aan beiden kanten geknipt, we moeten veel meer geld betalen en tegelijkertijd krijgt onze universiteit veel minder geld.

martinoss | 29-11-10 | 17:08

@rico d. | 29-11-10 | 15:07
Bestuursjaar wordt niet meer gecompenseerd?

Parsons | 29-11-10 | 17:07

Je moet het gewoon in 1 keer goed doen!
Maar 1 jaar langer mag je toch wel over je engineering hbo doen?

Ikweetni | 29-11-10 | 17:06

Hopelijk luistert het kabinet nou eindelijk eens een keer en zien ze in dat ze hiermee een erg dom voorstel hebben gedaan. Onderwijs gaat achteruit omdat de universiteiten studenten zo snel mogelijk willen laten slagen. Zo niet: BOETE!!!!!~!11!!

Studeren wordt alleen voor rijke kinderen en zelfs als ze zijn afgestudeerd, hebben ze bij lange na niet het niveau wat ze zouden moeten hebben. Zorg gewoon voor fatsoenlijk onderwijs, in plaats van studenten en uni's dwingen om nominaal te studeren.

buitenstebuiten | 29-11-10 | 17:06

@sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 16:36
Het interbancaire verkeer versoepeld ???

Bedoel je hier dat banken een pakket leningen zo vaak verhandeld hebben dat ze de beurswaarde als intrinsieke waarde gaan beschouwen en niemand meer de originele lener kent? De Freddy May en Mac interpretatie.

Of bedoel je dat het MKB en Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje en studenten geen geld meer kunnen lenen. Terwijl het MKB en studenten wel kredietwaardig zijn.

Zoals ik hier al eerder heb geroepen het systeem is stuk. De rente verplichtingen en overhead onttrekken zoveel aan de overheidsfinanciën dat het huidige welvaartsniveau niet meer langdurig gehandhaafd kan worden. In plaats van te snijden in nutteloze kosten wordt nu de hoogst renderende overheidsinvestering gesloopt waardoor er na de pensionering van de babyboom generatie onvoldoende hoogopgeleiden overblijven om de tent overeind te houden. Qua kennis en qua betaalde belasting.

Feynman | 29-11-10 | 16:58
-weggejorist-
Lagging | 29-11-10 | 16:58

Dit keer hebben de studentjes zeker een punt. Ook ik heb mijn studie (net) niet binnen de gestelde termijn afgerond, en lui ben ik zeer zeker niet (nooit geweest ook). In mijn geval kwam het doordat ik genoodzaakt was tijdens mijn studie te werken... Voor mijn geld. Om mijn studie te betalen. Wat hierdoor niet eenvoudiger wordt.

Geile Markeerstift | 29-11-10 | 16:57

@ Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:36
Dat betwijfel ik, mijn eigen vermogen weg gelaten. Na je 28e krijg je trouwens niet eens meer studiefinanciering. Ik vraag me af hoelang u over uw studie hebt gedaan? Waarschijnlijk een stuk langer dan mij.

1st Male Lesbian | 29-11-10 | 16:56

Grappig om te zien hoe de VVD keihard kort op de toekomstige achterban. "Ik wil toe naar een kennis economie", hoor het Mark Rutte nog vol overgave zeggen. Waarschijnlijk bedoelde hij daarmee dat we ruilhandel met kennissen moeten bedrijven om de torenhoge collegegelden te kunnen bekostigen. Van Geert hoeven we ook niks te verwachten, die ziet studeren voornamelijk als een linkse hobby.

Borrelende Boris | 29-11-10 | 16:56

@sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 16:28:
Econometrie en geschiedenis. Om de politiek in te gaan heb ik aan zitten denken maar ik denk dat iets op Europees niveau mij beter ligt. Overigens is RedRain een mejuffrouw. Dit is overigens niet mijn weekbudget, was het maar zo. Dat doe ik ook verder niet bijhouden want daar word ik ietwat ongelukkig van, maar ik meen dat het als voorbeeld tekenend is voor de negatieve consequenties van voorgesteld regeringsbeleid. Indien u andere voorbeelden aan kunt dragen die uw mening ondersteunen en daarmee de positieve consequenties kunt aantonen zou ik ze graag van u lezen - tot zoverre heeft u mij nog niet weten te overtuigen.

RedRain | 29-11-10 | 16:52

Studeren wordt weer iets voor de betere kringen. Uitstekend. We waren dat Patricier-gevoel alweer veel te lang kwijt met z'n allen.

Voor Bedrijfskunde en Economie kun je gewoon als extraneus of auditor een lening aanvragen. Ik denk niet dat dat ook voor Kunstgeschiedenis en Wijsbegeerte geldt... Bij die banken zijn ze ook niet gek natuurlijk.

Theodoros | 29-11-10 | 16:50

Ruti | 29-11-10 | 16:32

Die groep mensen is nog steeds niet de groep mensen die het, het slechtste hebben.
Misschien dat jij ze niet kent in je omgeving, of dat men vaker aan "keeping up appearences" doet dan je denkt, maar er is een ook een flinke groep (waarvan het helemaal niet vreemd is dat ze dit niet van de daken schreeuwen) die weliswaar thuiswonen, maar praktisch hun eigen onderhoud moeten betalen en kost en inwoning bijdragen. Mét de regeling van elk extra jaar 5000 euro collegegeld bovenop de reguliere, worden die gewoon hard getroffen.
Ik denk dat je dat risico als overheid niet kunt en mag nemen om die op de grote groep 'luie kudstudenten' te gooien.
Dan zou ik eerder kijken naar de vele uitkeringstrekkers kijken die om een loopneus al in de WW zitten.

F-funf | 29-11-10 | 16:46

Die Plasterk er ook gewoon tussen staan he. Dat is dan wel weer mooi. En zanger Rinus!
Voor de rest; Studenten die weer is protesteren tegen niets. -1

Mea Culpa Gump | 29-11-10 | 16:43

lekker een frisse neus gehaald vandaag en een paar tikken van de lange lat...... zouden ze vaker moeten doen

klein_broertje | 29-11-10 | 16:42

@homunculus | 29-11-10 | 16:35
Gefeliciteerd met het zijn van een uitzondering.

Kale Knakker | 29-11-10 | 16:39

OMG Zanger Rinus rechts op de foto daar.

btbroeke | 29-11-10 | 16:39

Nu ben ik zelf godzijdank een paar jaar geleden al afgestudeerd(na 6 jaar maar liefst)... maar als ik me verplaats in iemand die nu al 5 jaar studeert dan kan ik me best voorstellen dat je ontzettend de schurft hebt aan dit soort maatregelen. Waarom laten ze het niet alleen voor nieuwe studenten gelden? Maw dat je kon weten dat je er niet zo lang over mag doen. Gemeen!

jeanmondo | 29-11-10 | 16:36

Feynman | 29-11-10 | 16:31
Nee, door die instrumenten is het interbancaire geldverkeer versoepeld, wat kredietverlening goedkoper heeft gemaakt.

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 16:36

@jugler | 29-11-10 | 16:34
Zijn domme mensen minder mens?

Ruti | 29-11-10 | 16:35

Kale Knakker | 29-11-10 | 16:22

Het is mij ook gelukt. Ik werkte toen trouwens fulltime om ook mijn vrouw en dochter te onderhouden. Beetje aanpakken en wat minder klagen/hand ophouden, wordt je grote jongen van.

homunculus | 29-11-10 | 16:35

@Ruti | 29-11-10 | 16:32
Behalve dat die Ov-kaart wordt ingenomen zodra je aan je master begint. Als het je dan niet meezit ben je lekker 350 euro in de maand kwijt aan reiskosten.

Kale Knakker | 29-11-10 | 16:35

Ruti | 29-11-10 | 16:11
Uit eigen ervaring ken ik mensen die niet hebben gestudeerd. Deze mensen hebben bij de Nationale IQ quiz maar 70 punten gehaald. Ergo: mensen die niet gestudeerd hebben zijn dom.

Leuk he, generaliseren?

jugler | 29-11-10 | 16:34

@Pa Cartwright | 29-11-10 | 16:27
Ik heb ook vrienden die studeren die hun eigen financiële boontjes moeten doppen en die kunnen dat prima.. Gewoon lekker thuis blijven wonen en met ov-kaart naar school. In het weekend een dagje werken en de studie verloopt volgens planning + elk weekend wel een feestje.. Die kunnen best wat inleveren en daar zul je ze ook echt niet over horen.. Zo moeilijk is het niet.

Ruti | 29-11-10 | 16:32

ipv kosten verhogen, eisen omhoog
@VanKoetsveld is dat nou moeilijk, mbo?

Bukoswski | 29-11-10 | 16:32

@sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 16:15
Geen zero sum game?

De ene bank schrijft een optie, de andere bank koopt een optie. Samen kijken ze naar totaal iets anders: De waarde van het onderliggende aandeel. Nu "krijgt" de ene bank geld van de andere bank. Over de twee banken samengenomen wordt er geen geld gecreëerd of vernietigd. QED.

Het is een spelletje poker wat begint met twee stacks en eindigt met een failliete bank en een winnaar. Er worden geen fiches naar de tafel gebracht en er worden geen fiches weggenomen.

Feynman | 29-11-10 | 16:31

Nietvoordekat | 29-11-10 | 16:21

Ach, het lijkt me dat die multiple choice testen die tegenwoordig voor academische toetsing doorgaan niet al te veel voorbereiding kosten. Studenten hebben tijd zat en kunnen best werken om in hun onderhoud te voorzien.

homunculus | 29-11-10 | 16:28

RedRain | 29-11-10 | 16:22
Niks mis met vrijetijdsmanagement, ben er als autodidact inmiddels een expert in. En waar ben jij dan goed in ipv met je vingertje zwaaien naar andere mensen en je weekbudget bijhouden? Ik zie voor jou een mooie toekomst in de politiek weggelegd knul.

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 16:28

@ Ruti | 29-11-10 | 16:19
Zelfspot kereltje? Hij heeft wél een punt.
Ondanks dat ook mijn ouders mij gedurende mijn 9-jarige studieperiode financieel ondersteunden, ontging het mij niet dat dit voor menigeen geheel anders lag. Evenmin als het gegeven dat bij menig studie de studielast eenvoudigweg té hoog is om nog noemenswaardige bijverdiensten te hebben.

Pa Cartwright | 29-11-10 | 16:27

RedRain | 29-11-10 | 16:22
Kindertjes in Afrika kunnen helemaal niet studeren en zijn al blij met 2 vliegen en een bak rijst.
Met je menselijk gemaak van dit draadje.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 16:26

@Ruti | 29-11-10 | 16:18

Ik denk dat die keuze niet moeilijk naar een middenweg te sturen is. Het huidig plan omvat bij elk extra jaar, die 5000 extra ballen te betalen.
Daarmee klopt het inderdaad dat je de studenten (door u aangehaald) extra peper in de reet stopt om aan het studeren te gaan. Maar neem je ook (toch nog wel een redelijk grote groep) de kansen op onderwijs af.
Ik weet niet wat er dan tegen zou zijn, om de regel bij elk extra jaar op te rekken naar een termijn vanaf een studievertraging van één of twee jaar en een (kleiner dan in het huidige plan) extra bedrag van 2500 euro erbij te doen.

F-funf | 29-11-10 | 16:23

@homunculus | 29-11-10 | 16:18
Als beta student aan de TU Delft heb ik tussen de 30 en de 45 contacturen in de week. Daar komt nog het reizen van en naar de faculteit bij en ben ik dus in een doordeweekse dag ongeveer 12 uur kwijt.

Kale Knakker | 29-11-10 | 16:22

Waar komt dat beeld van luie studenten toch vandaan? Als ik mezelf als voorbeeld neem (en ik weet dat ik absoluut niet de enige ben met dezelfde omstandigheden) - ik ben 55 uur per week met mijn studie bezig, zit in het bestuur van 2 commissies, werk daarnaast nog 10 uur om er voor te zorgen dat ik kan eten - en eens in de tijd probeer ik ook nog iets tijd te maken voor mijn vrienden. Ja. Lui. Absoluut.
260 euro uitwonenden beurs, 100 euro huursubsidie, maar een kamer van 400e/maand. 90 euro zorgverzerkering maar 60 euro zorgtoeslag. 600 euro aan boeken per jaar. Weekend-OV. Ja, van de 700 euro die er per maand uitgaat en de 500 euro die er zonder mijn salaris binnen komt kan ik rondkomen, absoluut. Aangezien ik de boodschappen nog niet meegeteld heb. Ik teer momenteel in op mijn spaargeld, dat ik door hard te werken over de zomers vóór ik ging studeren heb opgespaard door onder andere geen brommer te kopen. Stel dat ik nu iets krijg, of langer over mijn studie doe, puur omdat ik zo'n luie kudtstudent ben, ja, dan is het toch helemaal niet moeilijk voor me om die extra studiekosten op te brengen? Wel nee. Geen probleem, want ik ben tenslotte maar een luie zuipende feestende kudtstudent.

Als alle bevooroordeelden in dit topic zich nu eerst eens verdiepten in de situatie van het studeren nu in plaats van zich te baseren op de bijna paradijselijke omstandigheden van pakweg 10 jaar geleden dan weet ik zeker dat ze zich heel anders op zouden stellen.

Dan heb ik het natuurlijk ook niet over nutteloze studies als vrijetijdsmanagement. Ik heb het over studeren. Nuttige studies. Je weet wel, studies die ons, de luie kudstudenten, later in de 52% schaal plaatsen. De studies die ons op de lange termijn winstgevend maken. Maar de luie kudtstudenten die dat soort nuttige studies doen zijn in Nederland niet nodig. Die kan Nederland best missen, tenzij ze de extra studiekosten op kunnen brengen - dan verdient Nederland er op de korte termijn tenminste aan.

Wat een kortzichtige reacties toch op dit topic.

RedRain | 29-11-10 | 16:22

homunculus | 29-11-10 | 16:18
Zeg ventje, dacht jij dat studenten alleen in de collegebankjes leren?

Nietvoordekat | 29-11-10 | 16:21

Die VVD-ers weten als geen anders hun kennissen te verwarren met kennis (vrij naar kapotte_stofzuiger). Geen wonder dat ze zich altijd zo wanhopig storten op het verenigingsleven.

blinde kip | 29-11-10 | 16:21

@Kale Knakker | 29-11-10 | 16:17
Haha, ja... jij hebt echt mensenkennis..

Ruti | 29-11-10 | 16:19

Hoeveel contacturen hebben studeerkindertjes tegenwoordig? 20 uur per week?
Dat valt best te combineren met leren & een bijbaantje hoor.

homunculus | 29-11-10 | 16:18

@F-funf | 29-11-10 | 16:14
Tsja, dat is dus het lastige van de situatie.. De keuze lijkt een beetje op: Of je hebt een grote groep die je onnodig geld geeft, of je hebt een kleinere(?) groep die je de kansen op onderwijs afneemt..

Ruti | 29-11-10 | 16:18

@ Mezelf: 16:15
Bedoel natuurlijk het hier NIET bij laat zitten.

F-funf | 29-11-10 | 16:17

@Ruti | 29-11-10 | 16:11
U komt zeker ook niet van uw kamer af? Zo te horen kent u vrij weinig studenten.

Kale Knakker | 29-11-10 | 16:17

het is dus ook niet waar Feynman, het is geen zero sum game.

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 16:16

@Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 16:14

Prima, hoop dat het huidig kabinet dat ook doet en de kamer het hier bij laat zitten.

F-funf | 29-11-10 | 16:15

Feynman | 29-11-10 | 16:08
Gordon Gekko heeft nooit economie gestudeerd.

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 16:15

Ik kan me nog herinneren dat die LSVB (GL opleidingscentrum) stond te demonstreren tégen die OV-kaart.
55 gulden per maand voor altijd gratis reizen vonden ze gedwongen winkelnering oid.

DavidC | 29-11-10 | 16:15

@Ruti | 29-11-10 | 16:11

Mee eens om die mensen extra achter de broek te zitten. Maar moeten we dan direct voorbij gaan aan de studenten die niet in zo'n riante situatie verkeren?

F-funf | 29-11-10 | 16:14

F-funf | 29-11-10 | 16:11
Dat weet ik nog zo net niet en ga er over nadenken.
Goed ?

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 16:14

Wat doen die studenten nou zielig.. Vanuit eigen ervaring ken ik vrij weinig studenten die het financieel zwaar hebben. Zitten lekker in n kamertje in Amsterdam (paar kilometer van ouderlijk huis), papa en mama betalen de huur en de uitwonende stufi mogen ze houden dus een bijbaantje is overbodig, extra tijd om flink aan de zuip te gaan hebben ze wel.. Waarom zou je dan haast hebben je studie op tijd af te maken als je de tijd van je leven hebt...

Aanpakken dus..

Ruti | 29-11-10 | 16:11

@Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 16:06

Zeker, maar een compromis van één of twee extra jaar toestaan en een bedrag van €2500 na die periode extra per jaar stimuleert ook. En je raakt de mensen die wel de motivatie hebben en net voldoende capaciteiten, maar extra tijd nodig hebben in bepaalde gevallen (ik heb het over een mensen die er een jaar uit liggen door een ziekte, of stage in het buitenland, of net een keer een vak niet halen ondanks keihard werken) er niet direct mee.

Één extra jaar (en dat al direct afstraffen) is namelijk te weinig om te kunnen bepalen of iemand de capaciteiten überhaupt wel of niet heeft.

Nietwaar?

F-funf | 29-11-10 | 16:11

poesvantanteloes | 29-11-10 | 16:04
Dat moet een heel werk zijn overigens.
Leuk dat u me 24/7 volgt.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 16:09

Vroeger riepen de studenten dat ze werden uitgekleed en voegden ze de daad bij het woord. En nu die zakken-actie.
Waarmee denk je dat ze de meeste aandacht krijgen? Daar gaat het toch om...

Klokkie | 29-11-10 | 16:09

@Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:36
De periode is 10 jaar. Zouden ze ook eens in moeten voeren voor alle andere wachtgelders en uitkeringstrekkers.

@1st Male Lesbian | 29-11-10 | 15:33
Tussen de oude taarten zitten ook mensen met 3 a 4 jaar werkervaring een andere afgeronde studie, een bestuursjaar en een kleine handicap.

@De Teun | 29-11-10 | 15:18
Wat er mis is aan een studieschuld van een ton is dat de student als enige burger zijn eigen rekening moet betalen bovenop normale belasting. Dit geld niet voor gewezen politici, criminelen, alcoholisten en mensen die kiezen voor de bijstand.

@Mikeymand | 29-11-10 | 15:13
Het protest van vandaag was hoofdzakelijk door Bèta studenten die een vijf jarige studie doen. Jij gebruikt de gemiddelde studieduur van 7.3 jaar in een voorbeeld gegeven over en officieel vijf jarige opleiding. Aangezien de meeste technische studies overboekt zijn is 7 jaar best netjes. ( het kost 60 uur om een vak van 40 uur te halen.)

@Be de Laer | 29-11-10 | 15:32
In 1987 zei Gordon Gekko in de film Wall Street: "this is a zero sum game" Daar waar banken zichzelf verwedden met behulp van derivaten was 23 jaar eerder in een film!!! al bekend dat daar geen geld wordt verdiend. Het wordt verplaatst en verspeeld. Nog steeds huren banken mensen in voor 20 miljoen per jaar in om te gokken met ons geld. Als je wilt weten hoe dat klinkt:
www.youtube.com/watch?v=4jUzigCDavU

Feynman | 29-11-10 | 16:08

poesvantanteloes | 29-11-10 | 16:04
Jawel, mevrouw poes.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 16:07

@ poesvantanteloes | 29-11-10 | 16:04
Humor.

Pa Cartwright | 29-11-10 | 16:07

Rik1337 | 29-11-10 | 15:50
Grappig dat juist het commissie werk geen ruk meer voorstelt. Tenzij je in het bestuur zit, doe je er niet bijster veel ervaring mee op (uitzonderingen daargelaten).

Ironisch dat ik meer geleerd heb in mijn tijd als commissielid op de middelbare school dan tijdens mijn studie.

jugler | 29-11-10 | 16:07

von Schwaffelhofen | 29-11-10 | 16:06
Zanger Rinus.

Detlev Tarnowitz | 29-11-10 | 16:07

@ Parsons: De TU Delft heeft al aangegeven studies makkelijker te gaan maken, wanneer de gemiddelde studieduur zo hoog blijft. Dan krijgen ze zelf namelijk een stuk minder boetes (per jaar per student).

StYxX | 29-11-10 | 16:06

F-funf | 29-11-10 | 15:58
Het stimuleert wel, vind u niet ?
Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:56
Nee maar ik zie wel meer dingen niet.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 16:06

Rechtsonderin..... is dat nou Beau van Erven Dorens die 25 kilo is aangekomen of hebben ze Terror Jaap die 25 kilo is afgevallen voor de gelegenheid uit de kast getrokken?

von Schwaffelhofen | 29-11-10 | 16:06

poesvantanteloes | 29-11-10 | 16:04
Lol.

Superior Bastard | 29-11-10 | 16:05

Tenue is met hoed...

Nodonut | 29-11-10 | 16:05

Volledig terecht protest, als je langer dan 4 jaar studeert kost het je gewoon even 3000 euro extra per jaar (dus bovenop collegegeld ect). En stufi is ingekort naar 3 jaar, terwijl een opleiding/studie toch altijd minstens 4 jaar duurt. Echt wat heeft de VVD het toch weer goed voor met het onderwijs.

Insan3 | 29-11-10 | 16:05

Studeren is verworden tot één groot zuip en neuq-feest.
EIgenlijk niet verworden want dat is het al decennia.
Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:09

Als dat zo zou zijn, dan is het nog altijd beter dan iedere dag, ieder uur, iedere minuut op GS posten. En chagrijnig zijn. Zelf nooit gestudeerd neem ik aan?

poesvantanteloes | 29-11-10 | 16:04

@zeg maar jansen | 29-11-10 | 15:07 "Dom geleuter? Er valt geen speld tussen te krijgen. Feestvieren doe je maar op eigen kosten en in je eigen tijd."
.
Geen speld tussen te krijgen? Nee, als je in clichébeelden geloofd dan heb je natuurlijk een punt. Alleen dat het merendeel van de studenten gewoon hard studeert, daar houd je dan geen rekening mee en dat is bezwaarlijk. Jij bent gewoon een rancuneus figuur die eischt dat studenten niet mogen lachen, omdat jij zelf het ook niet leuk hebt. Wat een mensbeeld!

rooimachine | 29-11-10 | 16:04

Trekhaeck | 29-11-10 | 15:08
Studeren nadat je een studie hebt afgerond is sowieso een luxe m.i. Iemand dient z'n brood te kunnen verdienen met 1 studie. Verbeeldt u zich daarom maar niet dat u een voorbeeldfunctie heeft in deze, met uw diploma op zak.

jugler | 29-11-10 | 16:03

En Pipo Platerk ook weer ertussen. Leuk al die foto's

joopwil | 29-11-10 | 16:02

two ball cane | 29-11-10 | 15:46
Volgens mij heb ik ooit college gelopen maar ik was doorgaans te high om te onthouden waar het over ging. Ik heb trouwens nog ergens een bul vol zesjes slingeren, maar daar heb ik bier over gemorst. Misschien heb ik hem bij het oud papier gedaan, weet ik niet meer. Ja man zo'n academische titel, absolute vooorwaarde om iets van je leven te maken. Kijk naar mij! *plop*

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 16:02

@Parsons | 29-11-10 | 14:51
Laat je niets wijsmaken, lol. Die kwaliteit zit op een historisch dieptepunt. Stelletje non-valeurs als 't zijn.

stekelige | 29-11-10 | 16:02

Van Koetsveld, ben je nou dubbel sarcastisch? Ik kan niet geloven dat een welbespraakt iemand als jij zo achterlijk bent dat een plotseling stijging van 200 procent, ook voor huidige studenten, normaal vindt.

Toch raar dat ik nooit een uitgesproken topic van GS heb gezien over de hypotheekrente-aftrek dan. Of willen jullie die echt behouden?

poesvantanteloes | 29-11-10 | 16:01

Yoman | 29-11-10 | 15:57
U krijgt een erectie van lelijke wijven?

Superior Bastard | 29-11-10 | 16:00

@ blinde kip | 29-11-10 | 15:56
De arbeidsmarkt aldaar is vele malen veerkrachtiger. Het feit dat men überhaupt in staat is een dergelijk hoge studieschuld op te bouwen is tekenend.

Pa Cartwright | 29-11-10 | 15:59

Als men bijv. de hypotheekrente een beetje had beperkt boven het half miljoen, had men helemaal niet hoeven bezuinigen op dingen als hoger onderwijs. Zaken die belangrijk zijn voor Nederland en die ons land vooruit helpen.

Koops | 29-11-10 | 15:58

was KOUD!

Maar ja, toespraken waren goed. Boris en Bram van Virgiel vooral.
Die SP-tut was echt een enorme doos, die dacht dat we een stel tokkies waren ofzo. Hopelijk is iig de boodschap rond, de bezuinigingen slaan nergens op en zijn korte-termijn oplossingen waarvan over een kleine 10 jaar duidelijk zal worden dat ze ons zwaar toe gaan takelen, zeg maar gerust de nek om draaien.

VEE VEE DEEËRS ZIJN EEN BEETJE LAF, ZIJN EEN BEETJE LAF!!!

marceautje | 29-11-10 | 15:58

@Teun van het Tuinpad:

Je vindt een regeling waarbij men met één extra jaar over de studie doen, €5000 moet neertellen niet genadeloos hard? De mensen die dat ene extra jaar nodig hebben worden ook gepakt hiermee, terwijl de "luie feest student" meestal 3 of 4 jaar extra over zijn of haar studie doet.

F-funf | 29-11-10 | 15:58

Die kop. Iedereen chagrijnig, hij helemaal dolgelukkig xD.

Xap | 29-11-10 | 15:57

Gefascineerd door schreeuwhoer met koe-bel en lelijke pony. En een bek waar met gemak drie keiharde erecties inpassen.

Yoman | 29-11-10 | 15:57

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:52
Vraag ik me ook af, maar dan met net een iets andere bewoording. Waarom helpen ze Nederland naar de kloten.

Weet u het?

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:56

Maar goed, het ziet er dus naar uit dat er een nieuwe verdienmodel is gevonden nu de huizenmarkt, andere schuldcreaties op hun retour zijn. Kijk eens naar de V.S waar mensen bijna even hoge studieschulden hebben als hypotheek.
En na afbetaling gaat men dan ook nog verwachten dat je wat terug doet voor de maatschappij met je kennis? Naïef.

blinde kip | 29-11-10 | 15:56

@ Rik1337 | 29-11-10 | 15:50
Als onderscheidend vermogen zo essentieel is op de arbeidsmarkt, lijkt 3.000 euro mij een schijntje.

Pa Cartwright | 29-11-10 | 15:56

poesvantanteloes | 29-11-10 | 15:43
Koets is dan ook een luie kutdblogger.

Detlev Tarnowitz | 29-11-10 | 15:55

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:50
Dat verband ontgaat me. Volgens jouw redenaties zouden ze dan juist wel mogen zeuren, toch?

Superior Bastard | 29-11-10 | 15:54

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:50
Nee, ik zou mijn eigen conclusie trekken.
En mij misschien afvragen: Waarom doen ze het ?

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:52

Als je gaat solliciteren en je zegt dat je binnen 4 jaar je studie hebt gedaan dan wordt er gevraagd: 'En verder?' Het papiertje wordt steeds minder belangrijk en de commissie en besturen die je hebt gedaan steeds meer. Dat zijn de dingen die je op de arbeidsmarkt onderscheiden van het gros. Nu kan dit nooit meer, want als je naast je studie iets wilt doen aan je CV kost je dat 3000!!! Euro. Lekker de toekomst op laten draaien voor de fouten van de oude garde. Juist...

Rik1337 | 29-11-10 | 15:50

Einde van de Domheid | 29-11-10 | 15:48
En daarom moeten ze niet zeuren.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:50

Excuus. Of meer zelfs?

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:50

@Superior Bastard
Yup, stond in me werkstukje. whahaa

Mikeymand | 29-11-10 | 15:50

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:47
U zou niet gaan zeuren als dat u €5000 kon schelen?

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:50

@ Ruud-i | 29-11-10 | 15:44
Enige verdere duiding op deze stelling zou ik van een Wetenschapper als jij toch wel mogen verwachten, niet?

NB. Laat het Koetsveld gedeelte maar achterwege, lijkt mij evident.

Pa Cartwright | 29-11-10 | 15:49

Deze luie studenten gaan meer belasting betalen dan de hardwerkende Nederlander.
Met respect medegedeeld door:

Einde van de Domheid | 29-11-10 | 15:48

Mikeymand | 29-11-10 | 15:29
Lol. Wat ben je toch voorspelbaar.

Superior Bastard | 29-11-10 | 15:47

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:46
Ik geef niet af op Studiefinaciering maar op Zeurdenten.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:47

Mahmoud Ahmadinejad | 29-11-10 | 15:42
En daar gaat 95% van het totaal aantal studenten. Alsmede uw pensioen.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:47

@sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 15:40
Lol. u is sarcastisch. Ik heb ooit van een prominent SPer (kaal, 'laten we elkaar geen mietje noemen') te horen gekregen dat ik een verwend elitair mannetje was dat gewoon een echt vak moest leren.
Dus toen ben ik gaan studeren.

two ball cane | 29-11-10 | 15:46

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:44
Snap ik, vind ik ook. Maar vindt u het niet een klein beetje hypocriet om af te geven op een financiering waar u zelf gebruik van heeft gemaakt?

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:46

@ blinde kip | 29-11-10 | 15:32
Enige nuancering lijkt wellicht op z'n plaats, inderdaad.
Naast dat oa. banken óók daar de rem ongetwijfeld opgezet hebben, is – en was – de toekenning sterk afhankelijk van de (groei)functie.

Pa Cartwright | 29-11-10 | 15:45

@blinde kip | 29-11-10 | 15:41

Begrijpelijk, zeker wanneer je voor een "sociale" studie hebt gekozen
Maar voor andere studies is zo'n salaris best haalbaar, uiteraard niet wanneer men begint met werken na de studie maar verderop in de carriere wel

Mahmoud Ahmadinejad | 29-11-10 | 15:44

Kialna | 29-11-10 | 15:40
Ah, was ik vergeten te vertellen. In Enschede (Universiteit Twente) is het aardig goed geregeld met studentenwoningen. Hier kost een studentenwoning vanaf de €250. Dus als je de allergoedkoopste woning hebt, en verder niks uitgeeft (laten we voor het gemak het collegegeld a €1650/jaar en de boeken a plusminus €150 per kwartiel maar even vergeten, en uiteraard ook geen lid zijn van een sport-, studie- of studentenvereniging), heb je €10 om een maand rond te komen.

Tenzij je uiteraard zelf bijleent, in welk geval je alles bijbetaalt. Ik heb het zelf buitengewoon goed getroffen (rijke pa), maar ik voel mee met de mensen die dat geluk niet hadden.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:44

Duidelijk dat het overgrote deel van de reaguurders niet studeert maar een HBO'tje volgt. Inclusief VanKoetsveld..(was was het MBO?)

Ruud-i | 29-11-10 | 15:44

zootklak | 29-11-10 | 15:30
Jaja, ik deed écht alles van dat geld.
Eten, drinken, studie betalen, uitgaan, boeken etc. etc.
Heeft u uw verstand bij Hoevelaken laten liggen ofzo.
Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:32
Ik vond die kaart wel errug makkelijk en was er heel blij mee.
Echt.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:44

"Want we mogen dan de broekriem moeten aantrekken wegens economisch mineur, dat geldt natuurlijk niet voor de hardwerkende studenten". Leuk sarcastisch enzo, maar is een stijging van bijna 200 procent wellicht ietwat aan de hoge kant, van koetsveld?

Ook erg genaaid voor mensen die worden uitgeloot en daardoor een jaartje iets anders doen. Laatste jaar wordt dan lekker dokken

poesvantanteloes | 29-11-10 | 15:43

@Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:38

Als je geen doorzettingsvermogen hebt zou je niet aan een studie moeten beginnen

Mahmoud Ahmadinejad | 29-11-10 | 15:42

Trololol | 29-11-10 | 15:40
Normaal een spuughekel aan mensen die denken dat ze voor anderen moeten praten, maar deze keer helemaal met je eens. Les is voor scholieren.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:41

@Mahmoud Ahmadinejad | 29-11-10 | 15:37
Prima, maar je zou moeten weten dat een salaris van 100k+ voor de doorsnee afgestudeerde niet erg standaard is.

blinde kip | 29-11-10 | 15:41

@ Nietvoordekat
Je vergeet dat huur momenteel niet onder de 300 euro uitkomt... ik betaal zelf ook tegen de 400. Leuk man, met een beurs van 260 voor uitwonend. :)

Kialna | 29-11-10 | 15:40

@brapaat | 29-11-10 | 15:28
Maar wel meer mensen die PVV stemmen. Zoals de PvdA stemvee kweekt door de verzorgingsstaat in stand te houden, zo kweekt de PVV stemvee door de kenniseconomie af te breken.

Detlev Tarnowitz | 29-11-10 | 15:40

Studeren is ook maar een linkse hobby. Kuthippies, leer een echt vak!

sjaakdeslinksesul | 29-11-10 | 15:40

@Barre_de_k | 29-11-10 | 15:35
Inderdaad: meer hoogopgeleiden = meer belastinggeld over 10 jaar.
Kortzichtig beleid dus!

brapaat | 29-11-10 | 15:40

@Schaamharing | 29-11-10 | 15:16
Aan dit soort reacties kunnen wij studenten dus heel goed zien dat menig mens geen enkel verstand van studeren heeft.

Trololol | 29-11-10 | 15:40

Pa Cartwright | 29-11-10 | 15:32
Ik dacht dat studenten zondag horen te stappen en dan maandag brak zijn..

gekke gerrits | 29-11-10 | 15:39

Mahmoud Ahmadinejad | 29-11-10 | 15:37
Admirabel. Je zult begrijpen dat veel mensen niet zoveel doorzettingsvermogen hebben als u.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:38

Pica rechtsonder: Zanger Rinus was er ook bij!

Toontje Larger | 29-11-10 | 15:38

Is dat Zanger Rinus daar rechts???

Milosz | 29-11-10 | 15:38

@blinde kip 15:16

Zeker wel gestudeerd, zelfs in het buitenland, zonder stufi, geintje heeft bijna een halve ton gekost maar daar heb ik gelukkig zelluf voor GEWERKT

Mahmoud Ahmadinejad | 29-11-10 | 15:37

1st Male Lesbian | 29-11-10 | 15:33
Als je langer dan een zekere periode studeert (ik weet niet precies hoe lang die periode was, maar het is zeker korter dan 15 jaar), mag je alles zelf betalen. Dus ook de stufi, en je openbaar vervoer. Da's een duur geintje, waarschijnlijk een veelvoud van uw jaarsalaris.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:36

Die man met dat hoedje op de foto heeft zelf met zijn partij jaren lang het onderwijs in holland kapot gemaakt.

gerrit5042 | 29-11-10 | 15:36

Studenten moeten net zoals in het VK gewoon her en der in het land de uni's bezetten! Zorgen dat de universiteiten meer van haar netwerk gebruikt om de druk op de overheid te verhogen.

bomba12 | 29-11-10 | 15:36

Voor degenen die hier klagen over het feit dat studenten zouden teren op de belastingbetaler.
Afgestudeerden leveren veruit het meeste belastinggeld op.
Elke euro in hogescholen levert 3 euro voor Nederland op: www.trouw.nl/onderwijs/article3048442....
Het wetenschappelijk en fundamenteel onderzoek staat hier niet eens bij.
Denk je niet dat investeren in onderwijs misschien wel een van de makkelijkste manieren is voor de overheid om te investeren?

Barre_de_k | 29-11-10 | 15:35

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:26
Good for you. De huidige uitwonende student moet het doen met €250 en een OV-week- of OV-weekend-abonnement, waarmee ze korting krijgen in het weekend, resp. de week. Ze krijgen dus pak 'm beet tweederde van wat u toen kreeg, en een uitgemergelde variant van de OV-jaarkaart die u toen ontving.

En dat voor hoogstens de nominale studieduur. Waarschijnlijk ook in tegenstelling tot die van u.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:34

@Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:17
wel eens over een poolse brug gereden?
voel jij je veilig achter een chineese dijk?
wel eens van uitstekende poolse bestuurders gehoord?
hoeveel graaiende ingenieurs ken jij?
Nee, deze bezuinigingen op technische studenten zijn debiel. dat er hervormingen moeten komen en dat er misschien bezuinigt moet worden kan ik in komen. maar laten we wel slim bezuinigen.

two ball cane | 29-11-10 | 15:33

Gelukkig dat Nederland een kenniseconomie pur sang is, en dat de overheid er alles aan doet om dat zo te houden. *kuch*

Frdnnd | 29-11-10 | 15:33

Lopen inderdaad een paar ouwe taarten tussen, volgens mij zitten die al een jaar of 15 aan de studie.

1st Male Lesbian | 29-11-10 | 15:33

Het inkomen van Nederland komt voor 70% uit de dienstensector.
Het overgrote deel hiervan wordt vergaard door de kenniseconomie die Nederland zogenaamd voorop stelt. Als wij de kenniseconomie willen behouden moet van deze maatregel afstand genomen worden. Studeren gaat te duur worden en Nederland verliest zijn concurrentiepostie. Doet niet meer waar het goed in is: KENNIS
Je gaat je grootste inkomensbron toch niet korten op geld?
Dat is alsof microsoft afstapt van het maken van besturingssystemen, en bananen gaat verkopen in arme apenlanden. kan toch niet!

bangurboy | 29-11-10 | 15:33

@Kialna | 29-11-10 | 15:26
met die 3000 euro voor je mastersopleiding ga je uiteindelijk net zoveel betaal als al die arme chineesjes die tegenwoordig op de tu delft rondlopen.

cumshaft | 29-11-10 | 15:32

@ gekke gerrits | 29-11-10 | 15:29
Daarnaast begon die demonstratie ook idioot vroeg natuurlijk.

Pa Cartwright | 29-11-10 | 15:32

@Feynman | 29-11-10 | 15:05
wat is er in die 2 jaar gebeurd dat ik klaar ben met mijn studie? Mijn ouders zijn geen miljonair, zat ook bij vereniging, werkte, studeerde, ging op stap.
Wat ik natuurlijk wel vind, bezuinig nooit op onderwijs!

Be de Laer | 29-11-10 | 15:32

@Pa Cartwright | 29-11-10 | 15:23
Klopt niet helemaal trouwens. Ik ken aardig wat mensen met een doctor titel (beta's) en ze kregen niet zo heel makkelijk een hypotheek. Als het wel het geval was, ging het om een vrij standaard bedrag van 2-2,5 ton voor 2-verdieners. Ik zou juist van deze groep inschatten dat ze rekeningen snel kunnen terugbetalen maar de afgelopen decennia hebben de banken aan elke idioot kruiwagens met poen zitten weggeven. En nu moet iedereen bloeden.

blinde kip | 29-11-10 | 15:32

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:21
Heeft u gestudeerd? Zo ja, heeft u vanuit uw principes ook de studiefinanciering geweigerd dan? Of was het geld toch iets te aantrekkelijk om te laten liggen? Begrijp me niet verkeerd, ik vind ook dat iedereen z'n eigen broek op moet houden, maar er zijn te veel mensen in dit land die het niet met mij eens zijn. U zult vast de kreet "de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen" wel eens gehoord hebben. Die kreet is niet goed te combineren met deze belasting op studie. Studenten hebben nu eenmaal nog geen sterke financiële situatie. Dat zijn namelijk mensen van 19 tot 25 jaar, die net uit de middelbare school komen, en nog geen duurbetaalde kantoorbaan hebben kunnen bemachtigen, zoals u zelf misschien wel heeft.

Iedereen die van goede wil is, verdient wat mij betreft de kans om ook echt wat van z'n leven te maken. Vooral de toekomst van ons land, studenten dus, horen die kans ook ten volste te kunnen benutten. Dat is niet alleen in hun eigen belang (want linksom of rechtsom betalen ze die studie toch wel, zo niet eerder dan wel later wanneer ze serieus belasting gaan betalen), maar vooral ook in het landsbelang.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:32

Teun van het Tuinpad 15:26
Precies, en hoe heb je dat gerijmd met die onveranderlijke "zelf de broekriem ophouden" mentaliteit van je?

zootklak | 29-11-10 | 15:30

Mij te koud.

gekke gerrits | 29-11-10 | 15:29

@Superior Bastard
Iets met slap ouwehoeren waarschijnlijk.

Mikeymand | 29-11-10 | 15:29

In mijn tijd – ja ja – kroop Sharon Dijksma nog op de barricaden voor studenten.

... welke dan en masse maakten dat ze wegkwamen.

Pa Cartwright | 29-11-10 | 15:28

@Kale Knakker | 29-11-10 | 15:18
Dat is ook het kortzichtige: minder hoogopgeleiden = minder mensen over 10 jaar in de 52%-schaal.

brapaat | 29-11-10 | 15:28

Luie kutdstudenten?! Kijk ze gaan dan. Toen ik studeerde was ik veel te lui om te demonstreren.

Detlev Tarnowitz | 29-11-10 | 15:27

Dit zijn Delftse studenten. Die studenten zijn niet lui, die kiezen namelijk een moeilijke beta studie ipv een studie vrijetijdskunde. Dat deze mensen extra hard genaaid worden omdat ze een 2 jarige master hebben is daarom nogal kwalijk. daarnaast staat het bedrijfsleven te springen om techneuten en bestuurders die kunnen rekenen.
Als er over 4 jaar iemand het boek "de puinhopen van rechts" schrijft zal onderwijs ongeveer de helft beslaan.
de blauwe vuilniszakken waren trouwens delftsblauw nogiets ofzo.

two ball cane | 29-11-10 | 15:27

probeer je eens voor te stellen. Dat je een superleuke en mooie studie hebt. (zoals ik) Een technische studie zelfs. Je wil hem dolgraag afmaken en hebt enorme ambities. Je gaat er 100% voor, maar door de hoge kosten kun je het niet afmaken. Dat is toch wel DE manier om iemands droom aan diggelen te slaan. Niet? Het werkt nogal demotiverend...

Kialna | 29-11-10 | 15:26

Mikeymand | 29-11-10 | 15:23
Ja.

Superior Bastard | 29-11-10 | 15:26

zootklak | 29-11-10 | 15:23
Ik ben niet vrij van studiefinaciering geweest.
Als ik het goed heb kreeg ik fl. 183,00 en een OV-jaarkaart.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:26

@Lagune | 29-11-10 | 15:23

De demonstratie was inderdaad georganiseerd door de SP, maar de SP werd niet met luid gejuich ontvangen. Het ging vooral om de mening van de studenten zelf.

Kale Knakker | 29-11-10 | 15:26

Die pretface van m xD geweldig!

Ready, Freddy? | 29-11-10 | 15:26

Zo snel lichtgeraakt en dan volhouden dat een extra rekening van vele 1000-en euro's je niks doet? Juist.

blinde kip | 29-11-10 | 15:25

Ik moet ineens aan Job denken en zijn 'maatschappelijke onrust' die hij zou gaan veroorzaken.
Vreemd.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:24

@Superior Bastard,
En jij hebt dan wel gestudeerd? Whahaha, laat maar.

Mikeymand | 29-11-10 | 15:23

Lagune | 29-11-10 | 15:23
Het zijn nu eenmaal linkse mensen die studeren. Of bedoelde je dat niet?

as-saboer | 29-11-10 | 15:23

@ De Teun | 29-11-10 | 15:18
Tja, financiële instellingen zijn maar weinig happig op het lenen aan studenten. Wat an sich ietwat contradictoir lijkt. In een later stadium heeft men maar weinig problemen diezelfde student een forse hypotheek te verschaffen, grotendeels op basis van het salarispotentieel van de voormalig student in kwestie.

Pa Cartwright | 29-11-10 | 15:23

Teun van het Tuinpad 15:21
Heb je dat ook gedaan toen jij nog 10 jaar onbeperkt mocht studeren? Toen heb jij helemaal geen stufi gevangen zeker.

zootklak | 29-11-10 | 15:23

Het ziet ik vrij rood uit daar, dat zegt genoeg.

PVDA, SP, GL Kuch...

Lagune | 29-11-10 | 15:23

Wat een onzin, de enigen die de broekriem aan moeten trekken zijn ambtenaren, studenten, (wahjong-)gehandicapten en huurders. Dat is lang niet iedereen.

zootklak | 29-11-10 | 15:22

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:18
Empatie is mij niet vreemd maar ik ben meer van 'mijn eigen broek op houden'.
Kan ik niet veranderen.
Excuus daarvoor.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:21

@ huisstofgeit | 29-11-10 | 14:49
Volgens mij moet jij ook eens terug naar de schoolbanken. 7.3 minus 5 is nog altijd 2.3 en niet 1.3.

Semen666 | 29-11-10 | 15:20

@ Schaamharing | 29-11-10 | 15:16
Jawel, maar je moet er wat voor over hebben.

Chill | 29-11-10 | 15:20

@Trekhaeck

Kijk, het probleem gaat hier niet zozeer om te korten op de extra tegemoetkoming als iemand langer studeert dan het jaar van zijn reguliere studie (lees: de stufi) maar het daar boven op extra bezwaren (en dan nog keihard ook, op een college geld van 2000 euro extra 5000 euro er op gooien). Hulde dat jij het zo kunt aanpakken, maar ik denk dat je in deze een uitzondering bent. Veel mensen trekken dat gewoon niet, want wat jij doet is - objectief gezien - natuurlijk vrij pittig. Naast dat mensen benadeeld worden (en ik vind niet dat mensen bevóórdeeld moeten worden hoor, maar in dit geval gaat het om een plan waarbij mensen benadeeld worden) en hen de kans op een studie deels ontnomen wordt lopen we als land hiermee het risico dat veel mensen halverwege uitstappen. Dat is nu ook al het geval, maar mensen die echt willen maar het gewoon niet kunnen betalen worden hiermee gedwongen direct aan het werk te gaan.
Ben het met je eens dat een studie geen snoepreisje op de kosten van de overheid moet zijn. Maar dit is een andere extreme kant van het verhaal. Kan me niet voorstellen dat er geen mildere, en meer realistische oplossing te vinden zou zijn.

F-funf | 29-11-10 | 15:20

Natuurlijk zijn de hypochondrie van de samenleving voor de afbraak van kenniseconomie. Deze verzameling van maatschappij bange mensen blijft mij verbazen. What's next? Een muur om Nederland? Het lijkt verdorie wel Zwitserland hier.

as-saboer | 29-11-10 | 15:19

Het wordt nodig tijd om dingen die echt belangrijk zijn, zoals onderwijs, uit handen van de overheid te nemen. Met voedsel doen we dat ook en dat blijkt goed te werken.
Privatiseer het onderwijs en verlaag de belasting. Zo houden ouders geld over om te sparen voor de studie van kun kinderen. En belangrijker, je betaalt pas als je er gebruik van maakt. Wel zo eerlijk.
Ga als student werken, lenen en als het kan je ouders lief aankijken.
Wat is er mis met een studieschuld van een ton? Met een beetje baan heb je dat zonder al te veel moeite afgelost. (Zo niet, dan heb je de verkeerde studie gekozen!)

De Teun | 29-11-10 | 15:18

blinde kip | 29-11-10 | 15:11
Kan jij niet lezen ofzo?

Trekhaeck | 29-11-10 | 15:18

Che_cuevara | 29-11-10 | 15:17
Oké dan.

Superior Bastard | 29-11-10 | 15:18

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:09
Stiekem heb je het eigenlijk helemaal bij het verkeerde eind. Waar je vroeger nog aardig lang kon studeren ("de eeuwige student", met dank aan die riante stufi waar een groot aantal reaguurders nog van heeft mogen genieten), kan dat tegenwoordig niet meer. De hoogte van de studiefinanciering is enorm teruggeschroefd, als je één jaartje langer over je studie doet dan strikt noodzakelijk is mag je meteen bijna twee keer zoveel collegegeld per jaar betalen, als ik me niet vergis krijg je binnenkort geen stufi meer voor de periode waarin je je master doet...

Even zonder gekheid. Veel van u zijn waarschijnlijk mensen die goed verdienen. Eigen huis, minstens twee auto's voor de deur, dikke breedbeeld... Niets dan het beste. U kunt zich de tijd als student vast nog wel herinneren. U had het toen ruimer dan de huidige student. Als u te horen krijgt dat u 5000 gulden duurder uit zou zijn voor uw studeertijd, zou u daar dan blij mee geweest zijn? Kunt u zich dan voorstellen hoe de studenten nu zich voelen? Dit zijn geen uitvreters! Het gros van de tegenwoordige studenten betaalt binnen aanzienlijke tijd mee aan uw pensioen. Snij verdomme op onrendabele hobby's of zo. Studenten zijn de toekomst van Nederland, net zoals u dat vroeger ook was.

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:18

watDenkjeZelf? | 29-11-10 | 15:17
Wat denk je zelf ?

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:18

Ja, ook ik was één van deze boe-roeperts. Met een gemiddelde studielengte van 7,6 jaar kom ik er als één van de slechtsten vanaf. Ben van 6 uur 's ochtends tot een uur of zeven 's avonds in de weer met mijn studie en dan reken ik mijn zelfstudie nog niet eens mee. Dus even ophouden over het gezeur van harder werken.

Als het kabinet deze regeling doorzet kan ik voor ongeveer 20.000 euro gaan bijlenen aangezien ik geen rijke pappie en mammie heb. Dus ik kan praktisch gezien mijn eerste jaarsalaris dan gewoon lekker inleveren aangezien de kans aanwezig is dat ik ook nog eens fijn een inkomstenbelasting van 52% mag gaan betalen, terwijl ik hard heb gewerkt om zo'n soort salaris te verdienen. Als het al überhaupt mogelijk is om zo'n salaris binnen korte termijn te verkrijgen.

Ook de universiteit moet geld inleveren wat zal kunnen leiden tot InHolland praktijken of slecht onderwijs.

Kale Knakker | 29-11-10 | 15:18

Che_cuevara | 29-11-10 | 15:15
Waar je er geen één van krijgt, dat is.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:17

Ik denk dat de meeste mensen die hier tegen zijn niet eens weten wat de regeling inhoudt... En hoe hypocriet en genraliserend het kabinet wel niet bezig is.

Als je hier echt tegen bent mag je best wel een keer met argumenten komen, want die heb k nog niet gezien

Dirk. | 29-11-10 | 15:17

Lening ipv stufi ben ik niet zo op tegen. Maar om nou een 'boete' van 3000 euro op te leggen omdat de overheid nu ineens snel hoger opgeleid personeel nodig heeft? Is wel een beetje dubbel op.

gewgle | 29-11-10 | 15:17

@Superior Bastard | 29-11-10 | 15:10
zomaar

Che_cuevara | 29-11-10 | 15:17

20 % van deze kindertjes (mama, ik wil een koekje ) kunnen natuurlijk ook niet
gaan studeren.
Ik bedoel:
Halen we duizenden afgestudeerde Polen naar dit land om een tekort te kunnen opvangen ?

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:17

studeren alleen nog maar voor de rijken, leve de nederlandse tea-party..

watDenkjeZelf? | 29-11-10 | 15:17

Toevallig geen les vandaag?

Schaamharing | 29-11-10 | 15:16

@Mahmoud Ahmadinejad | 29-11-10 | 15:14
Het is wel duidelijk dat jij niet studeert of eentje hebt gevolgd de afgelopen jaren.

blinde kip | 29-11-10 | 15:16

Mikeymand | 29-11-10 | 15:13
HBO onderwijs volgen is gewoon naar school gaan een paar werkstukjes maken en na 4 jaar een diploma krijgen.
Studeren is iets anders.

Superior Bastard | 29-11-10 | 15:16

Alsof studeren en dat ook nog eens bekostigen met een baan niet zwaar is? Lekker is dat, je werkt je overdag je hersens droog met leerstof en 's avonds of in het weekend moet je nog ff een paar uur hard werken om de boel draaiende te houden. Ondertussen heb je ook nog te leiden onder het stigma van een profiteur en uitvreter die de samenleving alleen maar geld kost. Het enige wat 'andere mensen' meekrijgen zijn die beelden van dronken studentenavonden dus is de link met 'niks-doen-behalve-zuipen-en-dat-op-mijn-kosten' snel gelegd.

jugler | 29-11-10 | 15:15

@Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:13
Das een harde

Che_cuevara | 29-11-10 | 15:15

@ zeg maar jansen | 29-11-10 | 15:07
Feestvieren is leuk, maar hij heeft het hier over ontwikkeling van een student. Bestuursjaren, extra stages (al dan niet in het buitenland), studieverenigingen. Studeren is zoveel meer dan alleen maar dom boeken leren en projecten maken, het gaat ook om ervaring, zelfontwikkeling en netwerken. Met alleen kennis kan je weinig.

Chill | 29-11-10 | 15:15

dat wordt het lidmaatschap van de vvd opzeggen en weer terug op Peggelt stemmen. beetje beta studie staat niet in verhouding tot die knipselkranten studies van de alphas. ziet er naar uit dat ikzelf goed in de poepert genomen ga worden. volgend jaar afstuderen na 8 jaar tudelft. als ik klaar ben zo snel mogelijk een green card aanvragen in de us. ga hier niet babyboomend en bankhangend nederland onderhouden nadat ze me uitgekleed hebben. koopkrachtdaling? ik heb er dan de kracht uberhaupt niet meer voor...

Johnny Hotrod | 29-11-10 | 15:15

@Parsons | 29-11-10 | 15:05
De politiek zou dat eens toe moeten passen op ontwikkelingshulp en niet zoals ze al jaren doen op wetenschap. Die rek is er wel uit.

blinde kip | 29-11-10 | 15:14

Waarom zou de hardwerkende belastingbetalerT op moeten draaien voor feestende studenten? Gewooon ff je best doen en doorwerken, kan je daarna die studieschuld makkelijk terugbetalen van je 100k+ salaris

Mahmoud Ahmadinejad | 29-11-10 | 15:14

@bosbaan | 29-11-10 | 15:10
Wel VMBOers die aan de TU Delft studeren dan. Knuppel...

brapaat | 29-11-10 | 15:13

Che_cuevara | 29-11-10 | 15:11
Of juist wel.
Van zo een ouwe vrijster met een pukkel op haar kin waar 3 haren uitsteken.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:13

@Superior Bastard
Zelf niet gestudeerd zeker?

Ik wel, met prestatiebeurs een 4 jarige HBO binnen 4 jaar. En ik heb genoeg biertjes gedronken. Kan dus makkelijk!

@Feynman

Ik heb het over VIER jarige studies, waar jij die 5 vandaan haalt is mij een raadsel.

Mikeymand | 29-11-10 | 15:13

Trekhaeck | 29-11-10 | 15:08
En niet te vergeten dat je 3k extra collegeld moet gaan betalen vanaf volgend studiejaar (ze willen het al volgend studiejaar invoeren). Kun je nog méér werken :D.

¿Ya tu Sabes? | 29-11-10 | 15:12

Correctie; dat geldt voor luie studenten die niet in staat zijn hun vakken in één keer te halen. Of studenten die kansloze studies als psychologie, sociologie, geschiedenis, rechten of een taal/cultuur studeren. Studies waarmee de investering in nog geen 10 eeuwen werken terug valt te verdienen.
Wat mij betreft gaat Rutte zijn gang. Zolang die belastingen maar niet omhoog gaan.
- Een student

Semper Pecunia | 29-11-10 | 15:12

Die SP-ert rechts onderaan lijkt zo uit een MacDonalds te zijn komen rollen.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:12

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:09
Ja tsssk, guttegut, vreselijk hoor.

Superior Bastard | 29-11-10 | 15:12

@Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:04
En voor straf "geen kus van de juf"

Che_cuevara | 29-11-10 | 15:11

@Trekhaeck | 29-11-10 | 15:08
Niet gaan miepen over 3000 extra per jaar aftikken ook al heb je die afspraak niet gemaakt met DUO.

blinde kip | 29-11-10 | 15:11

Even iets rechtzetten hier. Ja studenten hebben zelden tijd om er iets naast te doen om zich te financieren. Echter, ik ben student, ik werk ontzettend hard aan mijn studie, vind het leuk, en ik heb notabene een eigen bedrijf ernaast, waardoor mijn energie verspreid is. JA ik heb een eigen bedrijf en JA daar werk ik ook voor. Dat kan echter wel vertraging veroorzaken. Feit blijft wel dat ik mijn uiterste best doe om iets te bereiken in de wereld, maar ook ik ben langzaamaan torenhoge schulden aan het opbouwen.
En niet omdat ik het wil. En JA ook ik betaal ALLES zelf. ALLES. Ik heb ECHT het geld niet om naar de kapper te gaan, omdat 20 euro voor de kapper, ook een week eten voor me is. Nou ik eet liever 'n week, dan naar de kapper te gaan en op droog brood te leven.
Mensen die hier roepen dat ze te maken hebben met 'luie kudtstudenten' missen even het punt. Het protest bestond vooral uit TU studenten. Die studeren niet voor niets. Zijn nou niet echt de domste studenten. Zelfs de Decaan van Lucht- en Ruimtevaarttechniek maakt zich zorgen, omdat OOK de universiteiten boetes gaan betalen...
Degenen die hier lopen te zeiken op studenten, zijn waarschijnlijk mensen die hun studie vrijwel cadeau hebben gekregen en nu genoeg verdienen om vrijheid blijheid te vieren. Maar zo is het tegenwoordig niet meer. Krijgen is verleden tijd.

Kialna | 29-11-10 | 15:11

@Bella Puella
Mooi, dan zijn we het daar over eens :)

evilbanaan | 29-11-10 | 15:11

blinde kip | 29-11-10 | 15:09
Afwassen dus.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:11

@Iedereen die gulzig gebruik gemaakt heeft van de riante stufi van vroeger, kunt u alstublieft even de muil houden? Stelletje hypocrietjes. Studeren wordt steeds duurder. Vind je het gek dat Nederland steeds dommer wordt?

Nietvoordekat | 29-11-10 | 15:11

Dat lijken me allemaal vmbo- ers, zijn dat tegenwoordig ook studenten en dat kleine mannetje met dat hoedje op hoort die er ook bij.

bosbaan | 29-11-10 | 15:10

@Spyrograaf | 29-11-10 | 14:58
Nee, de vorige kabinetten, dat was klasse, toch?
Die linkse clubjes hebben zowat alles afgebroken maar toen kwam links ook niet op straat.
Hypocrieten zijn het en niks minder

Che_cuevara | 29-11-10 | 15:10

@rico d. : Het juiste gebruik van 'd' en 't' in uw sollicitatiebrief is echt nóg belangrijker.

Bella puella | 29-11-10 | 15:10

Che_cuevara | 29-11-10 | 15:06
Hoezo?

Superior Bastard | 29-11-10 | 15:10

Studeren is verworden tot één groot zuip en neuq-feest.
EIgenlijk niet verworden want dat is het al decennia.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:09

Een jaar of wat geleden sprak ik een onderzoeker die een werkbezoek had afgelegd aan een van de standaard universiteiten in China. In een van kantines waar hij ging eten, kon je een speld horen vallen terwijl er letterlijk 1000-en Chinezen aanwezig waren. Ze zaten allemaal een boek te lezen tijdens het eten.
Links en rechts worden we ingehaald qua onderwijs en kennis. Over enkele jaren mogen de kinderen van de anti-studielobby gaan schoonmaken bij de Chinezen.

blinde kip | 29-11-10 | 15:09

Wat een softies in Nederland. Wat een afhankelijkheid van het sociale staatsbestel.

Waarom wordt er toch zoveel geroepen dat langstuderenden (lees: studenten met studievertraging, al dan niet door eigen schuld) hierdoor in de problemen komen? Uitgangspunt moet m.i. zijn dat men studeert voor de nominale duur. Doe je er langer over, dan betaal je dat gedeelte maar lekker zelf. Studenten die hun kennis daarentegen willen verbreden door meer te studeren, moeten dit ook maar zelf betalen. Dat is hard werken, maar ik vind het waanzinnig hoe snel men tegenwoordig teruggrijpt op de sociale voorzieningen die de overheid in overvloed aanbiedt.

Zelf studeer ik nu al zes jaar (vier jaar hbo, nu tweede jaar van de drie op de uni) en dus krijg ik al twee jaar geen stufi. Prima, dan moet ik maar extra werken. Vanaf oktober volgend jaar vervalt bovendien mijn recht op ov. Prima, dan ga ik daar maar voor werken.

Trekhaeck | 29-11-10 | 15:08

@ Parsons | 29-11-10 | 14:58

kaf van koren? Iemand die een bestuursjaar doet lijkt mij hoger gekwalificeerd dan iemand die netjes de studie volgt, alleen achter de boeken duikt en geen sociale vaardigheden ontwikkeld.

rico d. | 29-11-10 | 15:07

zeg maar jansen | 29-11-10 | 15:06
Ik weet niet of zijn hondje Wifi heet.
Echt niet.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:07

Het is overigens opvallend dat vele rijken helemaal geen studie hebben gedaan, dan wel deze niet hebben afgemaakt.

En met die wijze woorden ga ik een klant uitleggen dat ze een nieuw project op moeten starten. *out

Parsons | 29-11-10 | 15:07

rooimachine | 29-11-10 | 15:06 Dom geleuter? Er valt geen speld tussen te krijgen. Feestvieren doe je maar op eigen kosten en in je eigen tijd.

zeg maar jansen | 29-11-10 | 15:07

Parsons | 29-11-10 | 15:05
De volgende opmerking mijnerzijds maakt dit draadje niet levendiger maar:

Ik kan het totaal niet met je oneens zijn.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:07

@Superior Bastard | 29-11-10 | 14:55
Jij blijkbaar ook niet

Che_cuevara | 29-11-10 | 15:06

Van KoetsVeld heeft duidelijk nooit gestudeerd. Hij werkt immers bij GS

DaG | 29-11-10 | 15:06

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:05 Zat ie in een trein met Wifi zeker?

zeg maar jansen | 29-11-10 | 15:06

@zeg maar jansen | 29-11-10 | 15:00
"Met dit weer gaan demonstreren. Dan ben je een Bikkel of heel erg dom. Als je een Bikkel bent dan kun je die studie ook wel op tijd af hebben en ben je dom dan zou je niet moeten studeren."
.
Wat een dom geleuter. Tegenwoordig moet je wetenschappelijk op hoog niveau presteren en daarnaast moet je met allerlei nevenactiviteiten ook nog eens klaar worden gestoomd voor het bedrijfsleven. In de gestelde 3 jaren van de bachelor lukt dat natuurlijk helemaal niemand. In 2 jaren master is een diepe intellectuele studie uit den boze. En dan moet je daarnaast nog meedoen met nevenactiviteiten om jezelf 'breder' te ontwikkelen. Het is tijd dat de overheid studenten eens niet bestraft, maar tijd dat men eens gaat investeren in het intellect van studenten.
.
Liever de Havo-, VWO- en Gymnasiumeisen omhoog dan bezuinigen op de studieduur van studenten. Daarmee krijg je alleen maar van die kortzichtige PVV-studenten die geen reet van hun eigen vak snappen!

rooimachine | 29-11-10 | 15:06

@Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:00
Precies. Is het nooit geweest en zal het nooit worden.

Het omgekeerde is eerder waar.

Met minder middelen hetzelfde of een hoger doel proberen te bereiken leidt tot innovatie en het is bovendien een uitstekende voedingsbron voor echt talent.

Parsons | 29-11-10 | 15:05

zeg maar jansen | 29-11-10 | 15:04
Ja.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:05

@Mikeymand | 29-11-10 | 14:54
Een TU heeft op bestuurkunde na alleen 5 jarige studies. Misschien doet de overheid zijn huiswerk even goed als jij.

@Be de Laer | 29-11-10 | 14:56
Werken naast studie is geen probleem doet iedereen al aangezien je stufie denkt dat je voor beneden de 200 euro kunt wonen in Nederland. Waar deze 250 euro de maand vandaan moet komen is onbekend. Je mag het geeneens lenen om te betalen uit je latere inkomen waarvoor je studeert.

Kortom die babyboomers lachen zich kapot en laten de generatie die hun kont moet afvegen verrekken. Wacht maar tot diezelfde babyboomers ziek worden en er geen nieuwe technologie is om ze wel beter te maken. Artsen leiden we ook al niet in voldoende mate op tot specialist dus de vergrijzing gaat wegens een gebrek aan medische zorg heel erg meevallen.

Wie het nog niet doorheeft, het systeem is kapot. Nu de overheid op de kapitaalmarkt zelf geen geld kan lenen en gedwongen wordt geld uit te lenen aan Griekenland en Ierland, wordt een nieuwe vorm van geld lenen uitgevonden. De overheid leent geld van studenten, wat diezelfde studenten op persoonlijke titel weer moeten lenen. Dit is een getrapte staatslening.

Feynman | 29-11-10 | 15:05

@San Paulo | 29-11-10 | 14:49
Urine denk ik

Che_cuevara | 29-11-10 | 15:04

Heeft iemand 'verraad van links' al zien reaguren vandaag?

zeg maar jansen | 29-11-10 | 15:04

@Willianus Wortelus | 29-11-10 | 14:48
Nee hoor, viel zomaar uit de lucht

Che_cuevara | 29-11-10 | 15:04

zeg maar jansen | 29-11-10 | 15:02
De zaterdag van 10:00 tot 16:00 lijkt me prima.
Kunnen ze de avond gebruiken om bordjes te wassen en elkaar tegelijk overhoren.
2 vliegen..

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:04

Nederland lager opgeleid laten zijn, garantie voor een welvaren toekomst!

Graftak | 29-11-10 | 15:02

@rooimachine : Dat geldt inderdaad voor de BBA's, maar vrijwel alle MBA's op Nijenrode bekostigen hun eigen opleiding. Trust me on this.

Bella puella | 29-11-10 | 15:02

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 14:59 En de vandaag gemiste studie-uren inhalen. In een weekend.

zeg maar jansen | 29-11-10 | 15:02

Boeee Boeee Boeee.
* steentje bijdraagT *

Ashtrey | 29-11-10 | 15:01

Stienesss | 29-11-10 | 14:59
We missen jou en je enorme bijdrage aan onze maatschappij nu al. Echt.

John Muts | 29-11-10 | 15:01

@Zuigentrut | 29-11-10 | 14:58
Uitzondering die de regel bevestigt?

Parsons | 29-11-10 | 15:01

Geld is geen garantie voor kwaliteit.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 15:00

oprotten met die kutstudenten

eljohnny | 29-11-10 | 15:00

En groot gelijk. Dan weet ik wel betere dingen om op te bezuinigen. De meerwaarde van de Nederlandse nationaliteit staat met deze plannen alleen maar meer in het geding.

occidentopithecus | 29-11-10 | 15:00

@evilbanaan : Ik betaal ALLES al zelf, dus JA, DEAL ! Maar dan ook voor iedereen, hè ? (bijzonder warm gevoel van binnen krijgt bij het idee van een vlaktaks en afschaffing ZVW)

Bella puella | 29-11-10 | 15:00

Met dit weer gaan demonstreren. Dan ben je een Bikkel of heel erg dom. Als je een Bikkel bent dan kun je die studie ook wel op tijd af hebben en ben je dom dan zou je niet moeten studeren.
Ergo: Volkomen overbodig uitstapje met de stuudjes-OV naar Den Haag.
Blijven jullie straks wel uit de eerste klasse met je pauperkaartjes?

zeg maar jansen | 29-11-10 | 15:00

Wie fotoshopt Mo even bij die foto?
ODZ Is niet mijn studievertraging vriend!

Adriaantb | 29-11-10 | 15:00

@Be de Laer | 29-11-10 | 14:56
"ALtijd gewerkt naast de studie. Kon gewoon 3 keer op stap in de week, merkkleding kopen, op vakantie en mijn studie halen.
Als je te lui bent om naast je studie te werken, kun je beter niveautje lager."
-
Kennelijk ben je al jaren niet meer op de hoogte van het beleid vandaag de dag. De voorzieningen zijn de laatste 10 jaar stapsgewijs uitgekleed. Je moet meer doen in minder tijd (dus waar blijft de tijd om te werken dan?) en daarnaast wordt je voor de al jaren stijgende huren en het stijgende collegegeld hard gepakt. En daarnaast: al had je het zo makkelijk, waarom gun je anderen dan niet het gemak dat jezelf genoten hebt. Maar goed, aan een ander denken heb je waarschijnlijk niet geleerd daar op Nijenrode die door je papa en mama werd betaald. *kots*

rooimachine | 29-11-10 | 15:00

@Mikeymand | 29-11-10 | 14:54
Precies.

@huisstofgeit | 29-11-10 | 14:55
Dus jij bent van mening dat de enige garantie op kwaliteit eruit bestaat dat ergens meer geld in gepompt moet worden?

Ik begrijp dat wel, dat is een linkse ziekte en niet waar.

Parsons | 29-11-10 | 15:00

Dag Nederland! Dag Europa! Terwijl wij hier per dag er op achteruitgaan gaat met in Azie per dag duizenden stappen voorruit. De enige manieren om onze landen in de toekomst nog rendabel te maken is om volledig te richten op een kenniseconomie en creatieve sector (niet de varasector hoor maar mode, architectuur etc.) Helaas bouwen we alles af. Studeren loont niet meer (wat een idiote opmerking om te stellen dat studenten hun studie zo graag gratis willen, het is in het belang van het land), jonge succesvolle architecten komen in Nederland niet aan de bak maar kunnen in Azie alles bouwen wat ze willen en zo kan ik nog wel even door gaan over o.a. onze financiële sector die meer weg heeft van een planeconomie dan een vrije markt. Feit is dat ik straks in London ga studeren en hopelijk daarna in Amerika of Azie om er in ieder geval voor te zorgen dat ik straks over de hele wereld aan de slag kan! Dag babyboomertjes weer een omslagstelselfinancierder minder!

Stienesss | 29-11-10 | 14:59

Ze moeten niet zeuren maar studeren.

Stelletje Zeurdenten.

Teun van het Tuinpad | 29-11-10 | 14:59

K.studenten hebben altijd wat de zeiken toch? Next!

Derzug | 29-11-10 | 14:59

Nederland betaald al zowat het minste van de hele EU aan onderwijs (ondanks alle kennis economie bs die ze uitkramen) en nu gaan ze dit dus nog verder uithollen.

Ik ben het ermee eens, geen 1 HBO hoeft langer dan 5 jaar over zijn studie te doen maar in het WO komt er vaak meer bij kijken en kan je wat langer blijven plakken in je onderzoeksfase. Lijkt me niets mis mee. Wat ik dan wel altijd raar heb gevonden dat MBO-ers 4+4+1 (als je van MBO naar TU master gaat) dus 9 jaar volle bak stufi krijgt terwijl jij als echt TU-er na 5 jaar al niets meer krijgt. Dat is dan toch ook krom?

bomba12 | 29-11-10 | 14:58

In plaats van te lopen zeiken op studenten kunnen de hators zich ook eens afvragen waarom ze zelf niet de moeite nemen om een protestklank te laten horen tegen alle andere naai-acties van dit kabinet. Er zijn genoeg dingen die totaal idioot zijn, maar niemand die gaat protesteren.

Spyrograaf | 29-11-10 | 14:58

Wat nou als je studievertraging krijgt door ziekte. Weet iemand dit?

Zuigentrut | 29-11-10 | 14:58

@rico d. | 29-11-10 | 14:53
Het kaf wordt dus van het koren gescheiden. Heel goed. Op BNR is er nu ook een discussie over trouwens. www.bnr.nl/static/jspx/play_live.jspx

Parsons | 29-11-10 | 14:58

Vroeger toen de bomen tot de hemel reikten , konden we meer dan 10 jaar over een studie doen. Toen was het nog mogelijk de rekening door te schuiven naar later generaties maar dat is nu gewoonweg niet meer mogelijk. Deze huidige groep studenten zal flink slinken wat natuurlijk de vraag naar mijn kennis doet toenemen. Een bijkomend voordeel. Dan gaan ze maar gelijk werken en kunnen ze het geld wat ze nu eerder verdienen, aanwenden om mijn huis over te kopen tegen een goede prijs zodat ik binnen enkele jaren mijn pensioen + AOW kan aanvullen. Kom op kinderen, doe niet zo egoïstisch. Wie heeft jullie zo opgevoed?
[babyboom modus uit]

blinde kip | 29-11-10 | 14:57

Ze veranderen de regels nog tijdens het spel, dat kun je gewoon niet maken. Als je dit jaar bijvoorbeeld een bestuursjaar doet moet je volgend jaar opeens 3000e extra betalen. Als je dat aan het begin van het jaar geweten had was je er waarschijnlijk niet aan begonnen.

JaNeetoch | 29-11-10 | 14:57

Jammer dat de PVV-website GeenStijl meegaat met de rancune van de boze blanke elite. Studies zijn inmiddels al duur genoeg gemaakt. Voor de 1600 euro collegegeld , het terugkomende boekengeld en de steeds stijgende huren wordt je al jaren onvoldoende gecompenseerd. Daarnaast worden de opleidingen korter gemaakt (je moet dus meer in minder tijd), maar moet je ernaast werken om in redelijk onderhoud te kunnen voorzien. Het lijkt veel mensen te ontgaan dat achter de lachende student (want ja, wat heeft hij anders) vaak torenhoge schulden schuilgaan.
-
Kortom, stap eens over die rancuneuze gemaksgeest heen en ga eens werkelijke journalistiek bedrijven.

rooimachine | 29-11-10 | 14:57

ALtijd gewerkt naast de studie. Kon gewoon 3 keer op stap in de week, merkkleding kopen, op vakantie en mijn studie halen.
Als je te lui bent om naast je studie te werken, kun je beter niveautje lager.

Be de Laer | 29-11-10 | 14:56

Mikeymand | 29-11-10 | 14:54
Zelf niet gestudeerd zeker?

Superior Bastard | 29-11-10 | 14:55

Was dit niet oorspronkelijk een idee van Plasterk?
En nu staat hij ertegen te protesteren?
Is wel weer typisch PvdA, of niet soms?

vagehond | 29-11-10 | 14:55

Parsons | 29-11-10 | 14:51
Als universiteiten zodanig veel onverwachtse extra kosten krijgen, zullen er ongetwijfeld bezuinigingen gaan plaatsvinden. Dit is in weze niet zo erg, ware het niet dat de extra kosten voor universiteiten zodanig hoog gaan worden per 1 september dat er simpelweg gesneden moet gaan worden in de kwaliteit van het onderwijs

huisstofgeit | 29-11-10 | 14:55

Studeren word weer voor de rijken op deze manier.....
Ik ben vooral tegen het invoeren met terugwerkende kracht, stel dat je in je 8ste jaar zit, dan moet je zo even 6000 euro klaar hebben liggen? dat kan je niet eisen...
waarom 6000 euro gaan eisen van mensen die echt niet veel geld te makken hebben, studenten moeten nog beginnen aan hun kapitaalbouw, als je 60 bent kan je het miss opbrengen

martinoss | 29-11-10 | 14:55

Terecht, een 4 jarige opleiding in max 5 jaar. Zo niet, flink betalen. Er staat niet voor jan lul 4 jaar voor een studie. Als je er dan 7.3 jaar over doe, dan had je er ff harder aan moeten trekken. Lekker makkelijk om werkend Nederland voor je lui en laksheid te laten opdraaien.

Mikeymand | 29-11-10 | 14:54

@ parsons
College geld naar 5000 euro vanaf een jaar vertraging en studiefinanciering voor de master studenten weg. De universiteiten moeten ook nog 3000 euro boete betalen per vertraagde student aan het ministerie van onderwijs + minder geld naar universiteiten vanuit regering

rico d. | 29-11-10 | 14:53

Bezuinigen op de toekomst van je land is echt kansloos.

Brielliaan! | 29-11-10 | 14:53

Bella puella | 29-11-10 | 14:49
Zo zou het ook moeten zijn. Kennis is macht.

Superior Bastard | 29-11-10 | 14:52

@kapotte_stofzuiger
Nouja, SP deelde oliebollen uit... dat vonden sommige alfa's dan wel weer leuk. Maar oke... warm is anders. Mijn klauwen waren ook bevroren na anderhalfuur.

Kialna | 29-11-10 | 14:52

Ik bedoel, kan dat nog omlaag dan?

Parsons | 29-11-10 | 14:51

@Bella puella
Ben zelf niet tegen meer betalen voor studeren, maar laten we dit dan ff doortrekken naar alles ok? Dus dan gelijke belastingen voor iedereen, en als je geen pensioen hebt opgebouwd omdat je een laag inkomen had mag je langzaam in een hoekje van je hypotheekhuis wegrotten. Deal?

evilbanaan | 29-11-10 | 14:51

Naar het schijnt werken bij veel horecagelegenheden de terrasverwarmingen niet. Arme studenten

Hans Otjens | 29-11-10 | 14:51

Straks doe je vanwege ziekte, bestuurswerk of wat anders nuttigs een jaar te lang over je studie. Dan betaal je 3000 euro extra collegegeld die je geeneens kan lenen.

Ongeveer hetzelfde bedrag ontvang ik nu als HRA. 75% van het vermogen ligt nu bij 50 plussers. Mensen die nooit een serieuze cent betaald hebben van hun eigen onderwijs.

Een student daalt nu in de jaren van uitloop 30 tot 40% in koopkracht. Geen enkele burger wordt in deze bezuinigingsronde zo hard anaal genomen.

Feynman | 29-11-10 | 14:51

@huisstofgeit | 29-11-10 | 14:49
En waarom gaat de kwaliteit van het onderwijs daardoor omlaag dan?

Parsons | 29-11-10 | 14:51

@Kialna | 29-11-10 | 14:48
Met deze temperaturen blijven alfa's liever binnen (in de kroeg, bij hun fuckbuddy, of bij pappa en mamma thuis)

kapotte_stofzuiger | 29-11-10 | 14:50

@Parsons : Het is inderdaad ongehoord !

Bella puella | 29-11-10 | 14:50

@bvdbos2004 : We hebben in Nederland al een prima leenstelsel. Deze mensen protesteren omdat ze (een deel van) hun studie cadeau willen krijgen.

Bella puella | 29-11-10 | 14:49

@Bella puella | 29-11-10 | 14:48
Dat is een schande! Dat dat kan in Nederland!

Parsons | 29-11-10 | 14:49

Parsons | 29-11-10 | 14:47
studenten moeten 3000 euro extra gaan betalen als ze langer dan nominaal+1 jaar over hun studie doen. In bijv Delft is de gemiddelde studietijd 7.3 jaar, waar 5 jaar nominaal is. Dat zou elke student dus 6000 euro extra kosten kosten (1.3 jaar extra), evenals de universiteiten die een boete moeten gaan betalen voor langstudeerders. Hierdoor gaat de onderwijskwaliteit achteruit en kunnen mensen die nu al een studievertraging hebben hun studie niet afronden / geen master doen wanneer ze daar het geld niet voor hebben.

huisstofgeit | 29-11-10 | 14:49

hebben ze nou alweer wat te zeiken? Wat nu weer...

San Paulo | 29-11-10 | 14:49


Die man met die hoed heeft VanKoetsveld erin geshopt toch?

Willianus Wortelus | 29-11-10 | 14:48

Ik ben te lui en te netjes om te demonstreren, maar bij deze zeg ik 'foei!' tegen de overheid. Gelukkig hoef ik niet zo lang meer... dat scheelt dan weer.

Prins_Bernhard | 29-11-10 | 14:48

Lijkt Plasterk wel, die hoed dragert op de foto

doutzenkroes | 29-11-10 | 14:48

@Pantheist Het waren dan ook voornamelijk Bétastudenten die protesteerden.... Veel van de TU Delft ook. Ikzelf stond er ook tussen als Bétastudent, vrij weinig Alfa gezien.

Kialna | 29-11-10 | 14:48

Ome Roon, +1. Terecht protest van de studenten.

Superior Bastard | 29-11-10 | 14:48

@Parsons : Het voorstel dat ze zelf moeten betalen voor de diensten die ze gebruiken.

Bella puella | 29-11-10 | 14:48

Protesteert er al iemand tegen de komst van Justin Bieber?
OT. Ik vind dat er meer gestudeerd moet worden. Tegen iedere prijs.

dosis | 29-11-10 | 14:48

Doet eens snel studeren dan, anders in de hoek!

Theo_for_President | 29-11-10 | 14:47

Ik ken ook zo'n gozer. Na 8 jaar ben ik maar gestopt met vragen hoe het met z'n studie gaat.

Rest In Privacy | 29-11-10 | 14:47

De studenten hebben een duidelijk punt. Het is tijd voor een herziening van het onderwijsbestel maar de nu voorgestelde maatregelen hebben idd tot gevolg dat mensen minder gaan studeren. Als een goed doordacht leenstelsel wordt opgezet dan is dat voor de kennisontwikkeling van Nederland beter.

En ja, protesteren en demonstreren is een goede zaak, al was het maar om de babyboomers in het kabinet duidelijk te maken waar ze mee bezig zijn. Mark Rutte is blijkbaar niet meer dan een marionet van de confessionele 50ers en 60ers?

bvdbos2004 | 29-11-10 | 14:47

Waar zijn ze nou weer tegen dan?

Parsons | 29-11-10 | 14:47

het was toch kuDTstudenten?

Roofje | 29-11-10 | 14:47

11 jaar studeren en dan nog een slaaf zijn van de Amerikanen...

da wizard | 29-11-10 | 14:46

Ik zal niet ontkennen dat er inderdaad veel luie kudtstudenten rondlopen op de universiteit(voornamelijk op de alfa faculteit), maar ook mensen die qua studie op schema liggen gaan er financieel gezien op achteruit in de masterfase.

Pantheist | 29-11-10 | 14:46

Ik wist dat GS ermee zou komen.... grappig genoeg stonden er ook wat GS'ers tussen. Ik zag regelmatig een 'Geen Haat' bord omhoog komen. En ohja, ik stond er zelf natuurlijk ook tussen....

Kialna | 29-11-10 | 14:45

Wat een prethoofd heeft die man toch ook

Sand0rf | 29-11-10 | 14:45

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino