achtergrond

Geenstijl

De 15 meest controversiële Nederlandse tweets

wefollow.jpgTwitter is de nieuwe TMF Chat. De digitale roddelrubriek van Nederland. Chronische woordenspuitkak waarbij iedereen nieuwsgierig in elkaars toiletpot komt kijken. En mensen, mensen, mensen, wat keuvelen we een hoop af op de vogeltjessite. In 2007 vermeldden we de nationale chatroom voor het eerst, toen nog als hardeplassersite voor paarse broeken. Nadat we waren uitgelachen, ging GeenStijl een half jaar later uiteraard ook gewoon over op Twitter. Inmiddels zijn alle redacteuren en de coolste IT-goeroe van Nederland braaf hun online exposure aan het uitbreiden (hallootjes, brussel, pritt, mutsaerts, koets, sjonnie, bert, AnneClaire, joris en dreetje van Dumpert). Maar het is niet altijd koek en ei op de twitterij. Er wordt nogal wat afgescholden, afgefaild en afgefittied. Dat levert de nodige controversiële tweets op. Wij selecteerden de vijftien meest controversiële tweets en zetten ze - met duiding!!111!!! - op een rijtje. En dan hebben we het niet over dit soort meuk, maar tweets die nationale aandacht kregen, door veel mensen werden aangehaald of grote consequenties hadden. Lijst bij 'Lees verder', wie controversiële tweets mist mag ze in de comments gooien. We DM'en!
15. AT5 at5meldthetniet.jpg Meer LOLWTF dan controversieel, maar toch een eervolle vermelding in deze lijst. AT5 bericht op haar website niet over een fataal ongeluk op een metrostation, omdat het om zelfmoord gaat. Deze memo zetten ze vervolgens wel op Twitter. Communicatiefail spel je dus A-T-5.
14. Karin Dekker controtweetsdekkerA.jpg controtweetsdekkerB.jpg controtweetdekkerC.jpg Een lokale politica die zich verslikte in terminologie betreffende het huidige kabinet Rutte. Was daarmee één van de eerste meer publieke figuren die zich in het openbaar niet schaamde om het kabinet Rutte-I, de PVV of Wilders direct te associëren met met nazi's en/of fascisten. Was echter binnen twee maanden gemeengoed bij huilend links, waardoor het controversiële karakter van bovenstaande tweets aan waardeverlies geleden heeft.
13. Jeanine Hennis controtweetshennis.jpg De vonk die de vlam in de pan deed slaan van Haatsnolgate. Parlementariër Jeanine Hennis liet Nederland weten de brief met foetus van de hulpsint uit Roermond te hebben ontvangen. Mariska Orbán schrijft daarover een gevoelige column in het Katholiek Nieuwsblad en krijgt vervolgens heel Nederland over zich heen. Episch.
12. Anouk controtweetsanouk.jpg Geen leukere fight dan een bitchfight. Anouk beschuldigt zangeres Ilse de Lange er publiekelijk van een copycat te zijn van de Haagse rockster. De link gaat naar een videoclip van Ilse. Qua looks, wel te verstaan. Mannen mogen daar misschien het probleem niet van inzien, voor vrouwen is dat een halszaak. Uiteraard voer voor de muziekmedia.
11. Hero Brinkman brinkmanlul.jpg Zeggen waar het op staat. Daar houdt Hero Brinkman wel van. Stukje toenadering naar de burger toe. Want als Brinkman je een lul vindt, dan ben je een lul. Of de media daar nu wel of niet over vallen.
10. Tofik Dibi controtweetsdibi.jpg Tofik Dibi is de Jon Stewart van de Nederlandse politiek. Beheerst, open voor debat en gevoel voor humor. Dankzij een G-Shock horloge cultheld, zodat nog meer mensen naar hem luisteren. Zeker als deze GroenLinkser even een bommetje legt onder Oud-Links met bovenstaande tweet. Pats, boem, in de fizzle.
9. Gerda Dijkstra fascismetweetdrenthe.jpg Gerda Dijkstra a.k.a. Grote Dame wilde graag haar mening kwijt over de PVV. Prima, behalve dan dat ze districtschef is voor de politie Zuidwest Drenthe. En meer van dat. De zaak werd hoog opgenomen. Voor mensen met interesse, Grote Dame twittert er nog steeds vrolijk op los.
8. Wyb Feddema vvdertlekt.jpg Een onbeduidende VVD'er schepte een dag te vroeg op dat hij al wist welke bank 's avonds zou omvallen. Echter, die betreffende zondagavond moest de DSB nog leeggeplunderd worden, dus het definitieve nieuws kwam pas een dag later naar buiten. Maar blijkbaar hadden VVD'ers een memo gekregen van te voren. Alu-hoedjes alert!
7. Geert Wilders greetstatlol.jpg De zetel van Maxime Verhagen was nog niet eens verwisseld voor een ergonomische bureaustoel of Wilders zat zijn eigen gedoogkabinet al weer kapot te twitteren. Maakte meteen duidelijk dat hij geen uitzonderingen wilde als het ging om dubbele paspoorten. De affaire werd echter snel in de kiem gesmoord. Anders zou Rutte-I het eerste kabinet zijn dat zou zijn gevallen door een tweet.
6. Daniëlle Diane van Aalderen controtweetsdanielle.jpg Daniëlle maakte haar problemen met rapper Lange Frans openbaar op Twitter. Even het mannetje vertellen dat 'ie een paar ballen moet laten groeien. Een dag later was ze met een doorgeladen pistool en haar moeder onderweg naar Baas B. om zelf de zaakjes op te knappen.
5. Arend Jan Boekestijn controtweetboekestijn.jpg Arend Jan Boekestijn bouwt zijn hele CV op met controversiële momenten, zo lijkt het wel. Ook op Twitter vloog hij uit de bocht, in maart 2009. In een discussie over het aantal doden van Mao schatte Boekestijn de teller op zo'n 40 miljoen. Een andere twitteraar dacht dat het er ruim 70 miljoen zouden zijn. Waarom Boekestijn de bovenstaande genuanceerde uitspraak deed.
4. Maxime Verhagen 2273099.jpg Geen echte tweet, maar een twitpic van Maxime Verhagen. Rechtstreeks live vanuit het ministerdebat. Even de werkvloer op de gevoelige chip zetten. Iedereen vond het prachtig, behalve Balkenende. Die was not amused. En nu ook niet meer relevant. Verhagen wel. Twitpics FTW!
3. Paul de Leeuw controtweetspauldeleeuw.jpg Paul de Leeuw verveelde zich tijdens de uitzending van het huwelijk van de Zweedse kroonprinses Victoria in juni 2010. Dus besloot hij digitaal de lolbroek uit te hangen. Dat werd niet door iedereen gewaardeerd. De Dik Trom van de Nederlandse televisie ging niet veel later twexit.
2. Allah_U_Akbar femketweetdreig.jpg Een pubertje dacht grappig te zijn door de dochter van Femke Halsme bedreigen. Maar kinderen bedreigen is nooit grappig. Femke Halsema was terecht ziedend over deze Tweet, die wereldnieuws was in de Lage Landen. Er werd aangifte gedaan en de zaak werd herleid naar een digitale soos. Puberale ongein die volledig naast de pisbak pist. 1. Mohamed Ghabri controtweetsghabri.jpg De retweet was controversiëler dan de tweet zelf. Bert Brussen plaatsten een screenshot van de tweet van Mohamed Ghabri op zijn blog en werd een half jaar later verzocht zich te melden op het politiebureau. Heel Nederland had het over de tweet. As we speak is het OM nog steeds bezig om te kijken of vervolging voor haatzaaierij mogelijk is.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.