Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Belastingdienst vraagt: kan het leuker én makkelijker?

zalminjemuil.jpg Goed mensen, het is zo ver: de Belastingdienst heeft uw hulp nodig. De sympathieke producent van blauwe enveloppen moet namelijk 400 miljoen euri gaan bezuinigen en zou graag zien dat alles daardoor leuker én makkelijker wordt. Bijvoorbeeld door het wegjorissen van ambtenaren, het uitdunnen van de voorraad stempels en hangmappen of het laten doen van aangifte via Hyves/TMG/T-Mobile. Zelf dachten onze ambtenarenvrinden over "vereenvoudiging van het loonstrookje". Dat loonstrookje ziet er dan ongeveer zo uit. Wel moet de belastingmoraal intact blijven. Zulks betekent dat u nooit mag denken dat het betalen van 52% belasting, die dan weer opgaat aan subsidies en ondersteuning van Vara-onrendabelen, diefstal is en dat u moet juichen bij het idee van accijnzen op benzine, alcohol, sigaretten en autogebruik. Maar omdat u de hardwerkende burger bent, en dus geheel vrijwillig klant bij de Belastingdienst, mag u voor deze keer zelf de nieuwe regeltjes bedenken om uw favoriete overheidsdienst leuker én makkelijker te maken. Alles mag behalve het invoeren van een kopvoddentax of een accijns op het gebruik van internet. Jan Kees de Jager leest mee en weet er van.

Reaguursels

Inloggen

hmm, ik heb de BSR te Tiel zowat voor de rechter moeten slepen om onroerende-zaken-belasting te mogen betalen.
Oplossing: iedereen ZZP'er.
Ambtenaren mogen de NS-slaaptrein gaan runnen.

lekbrug | 02-11-10 | 19:35

Per belastingactivitiet krijg ik minstens 3 brieven. Als ze daar nu eens in snoeien. Dus niet:

Brief 1: U krijgt geld terug
Brief 2: U krijgt geld terug en binnenkort krijgt u bericht hoeveel dat is
Brief 3: U heeft teveel geld terug gekregen
Brief 4: U heeft teveel geld terug gekregen en als u niets doet wordt dat verrekend
Brief 5: U heeft niets gedaan dus we gaan het verrekenen
Brief6: Uw bedrag is deze maand verrekend. Volgende maand krijgt u een brief enz.

Uriël Fack | 01-11-10 | 23:58

Er is maar één regel: woon je in dit land, dan betaal je mee. Geen cent minder of meer dan een ander.
.
@
En verder geldt: de gebruiker betaalt. Gooi je meer huisvuil (pp) weg dan een ander? Dan betaal je naar ratio. Spoel je meer zooi door de plee? Dan betaal je naar ratio. Rijd je meer kilometers over de weg dan een ander? Dokken. Geen wegenbelasting maar een accijns op brandstof voor onderhoud aan wegen.
.
.
Maar dan moet je dit ook eerlijk doorvoeren. Gebruik je het OV? Betaal het dan zelf. Geen subsidies op busbanen, bussen, trams, spoor, treinen en kaartjes.
.
.
Ga je graag naar een voorstelling? Betaal je kaartje dan zelf. Betaal je eigen hobby, het is asociaal om de gemeenschap hiervoor op te laten draaien.
.
.
Vlaktaks dus voor de basisvoorzieningen (veiligheid, zorg, onderwijs, algemeen bestuur) en kostprijs voor extra publieke voorzieningen (cultuur, infrastructuur, mobiliteit, persoonlijke zorg, persoonlijk onderwijs etcetera).
ZDEV | 01-11-10 | 16:10

Fantastisch idee! Kunnen de verstandige onder ons lekker over de grens in Duitsland wonen. Geen belasting voor ons Nederlands inkomen. Geen dure benzine, dure woonlasten, dure theatervoorstellingen, dure verpakkingen vanwege vervuiling belasting in het wel normale Duitsland. Je hebt helemaal gelijk! Woohoo vlaktaks kom er maar in. Idiots.....

MickeyFaust | 01-11-10 | 23:40

haha dat loonstrookje, meesterlijk! zelden zo gelachen

kut kakker | 01-11-10 | 23:13

5. gebruik die grijze massa. ow wacht die mist bij ambtenaren jammer vandaar die onnozele bureaucratie, over regulatie, enz. De logische oplossing vanuit de overheid denken zou de tax tax zijn dus extra belasting op de belastingen om de belasting te kunnen innen. lang leve de overheid logica meer is beter. Dus meer regels en projecten geeft altijd een beter resultaat.

steven82 | 01-11-10 | 22:56

1. schaf de HRA af
2. gebruik algemeen beschaafd Nederlands geen bureaucratische vaktaal waar ik 2 jaar over heb gedaan om volledig te begrijpen.
3. Maak alles gewoon simpel nu is alles te complex en dat kost frustratie, tijd en geld. Kijk naar de i-phone die kan iedereen bedienen waarom kan je belasting aangifte niet zo worden.
4. verdiep je eens in lean six-sigma

steven82 | 01-11-10 | 22:47

Of heeft die ook een loonstrook ook een achterkant met lettertjes?

Plaatwerker | 01-11-10 | 22:30

Hmm. Misschien een tip voor die amptenaren daar. Gebruik Notepad i.p.v. Paint.

Plaatwerker | 01-11-10 | 22:27

Het volgende invoeren: alle salarissen gaan naar de overheid. Daarvoor in de plaats krijg je bonnen voor alles wat een gemiddeld gezin per maand nodig heeft, of een gemiddelde vrijgezel of paar zonder kinderen etc. (Paar categorieën maken dus). 1x in de zoveel tijd ook bonnen voor nieuwe meubels, electrische apparaten. 'n fiets of auto etc. Bonnen mag je ook weggeven of met iemand ruilen want wat voor de een gemiddeld nodig is om te leven hoeft het niet voor een ander te zijn.

Talentubby | 01-11-10 | 22:13

Vlaktaks invoeren, of nog beter, loonbelasting op termijn afschaffen en alles via de (variabele) BTW binnenhalen ... moeilijk inregelen maar daarna paradijs.
en oh ja, in geval van vlaktaks ipv. volledig afschaffen van loonbelasting,
een lijstje met aankruisvakjes bij de belastingaangifte waarop men kan aangeven (maximaal 3) naar welke ministeries uw belastinggeld in geen geval mag gaan.

CynicalBastard | 01-11-10 | 22:10

BTW compleet afschaffen, dan kun je niet alleen een heleboel belastingdienders wegjorissen, maar kunnen bedrijven ook hun finance afdelingen halveren -> minder overhead, meer winst. Is toch te zot voor woorden dat je belasting gaat heffen op waardecreatie? Zonder waardecreatie is de economie deaud, you morons!
Wat je misloopt aan BTW inkomsten (en nog wel nodig hebt) compenseer je gewoon door een hogere vlaktaks. Dat kunnen mensen dan met gemak betalen.
Moet je zien hoe de locale economie in de grensregio's gaat bloeien.

Wilhelmina Kuttje | 01-11-10 | 20:22

Ik ben zo blij dat ik niet meer in Nederland woon als het om de inkomstenbelasting gaat. 33% ging er minimaal weg van mijn schamele loontje. Nu is dat 15%, give or take.

Voor mijn verzekering betaal ik 120 per maand (tegen 100 euro toen ik in Nederland woonde 4 jaar terug). Dus zo gek anders is het hier niet. En dan is de benzine hier goedkoper, woon ik in een vrijstaand huis van 185 vierkante meter voor nog geen anderhalve ton in dollars en heb ik een dubbele garage met 2 mustangs.

In Nederland had ik tussen de raddraaiers in een flat moeten gaan zitten met een 15 jaar oude auto die 24/7 in weer en wind staat.

Justicetoall | 01-11-10 | 20:17

@ Jan Kees de Jager: De mazzel hè? Het was gezellig, maar ZDEV | 01-11-10 | 16:10 neemt het van je over. Goede ideeën en inderdaad de enige manier om op een eerlijke manier belasting wordt geïnd: Betalen voor wat je gebruikt en werken loont weer!

rincewindrules | 01-11-10 | 19:35

Kijk, ZO speel je dus het spel als slimme ambtelijke organisati:

"Ja, we willen best 400 mio bezuinigen MAAAAAR dan moeten er wel dingen veel simpeler. U bezuinigt met onsmee en als u dat niet wilt dan moet u ook begrijpen dat we die bezuiniging niet gaan halen. Uw schuld!"

Als Kabinet/Kamer dus niet meegaat dan is je positie sterker. Gaat men wel mee dan worden een aantal ICT projecten die nu totaal uit de hand lopen (en waar niemand over schrijft) gekilled met het excuus dat ze niet meer nodig zijn. En dat levert meteen 50-150 miljoen euri per jaar op aan minder ICT handjes van Getronics, Cap en IBM.

Zo werkt het.

AlanTuring | 01-11-10 | 17:21

Belangrijkste maatregel: voorkom het zinloze rondpompen van geld. Minder toeslagen, minder belastingen en minder aftrekposten.

Zo ook de omzetbelasting wanneer twee bedrijven onderling zaken doen. Bedrijf A brengt bedrijf B 6% of 19% omzetbelasting in rekening. Bedrijf A draagt het af, bedrijf B trekt exact dit bedrag af als voorbelasting. In negen van de tien gevallen weet je exact met wie je zaken doet. Dat moet dus vele malen handiger kunnen!

PKE | 01-11-10 | 17:12

Accijns op de verkoop van kranten vooral de telegraaf.
100% belasting voor mensen die meer verdienen als de nieuwe Rutte of je nu top man bent van Philips of CZ maakt niet uit betalen zal je als je teveel verdient.

mister_handy_man | 01-11-10 | 17:06

Já, hé: jullie van propaganda machine geenstijl wilden zo graag dat er op die rechtse zelfverrijkers gestemd werd. Als al die rijke kakkers minder betalen zal het verschil bij de lage- en middeninkomens vandaan moeten komen. Wat hadden jullie dan gedacht. Frustatie is een slechte eigenschap om je door te laten leiden. Miljoenen nederlanders hebben zich door frustatie laten leiden en krijgen zo de rekening gepresenteerd. Feli boys.

Oh ja. Jan Kees de Jager leest mee. Kan ik gelijk zeggen wat ik van hem vindt. Populistische, dikke Aandachtshoer (m/v) met een voorliefde voor dikke auto's van ons belastinggeld. En hierna lekker een topfunctie in het bedrijfsleven doen, hé dikkie.

de kudtkrantenjongen | 01-11-10 | 17:01

Ik heb de juiste oplossing hoor.
Maar die ga ik hier niet onbetaald bekend maken.
Kees zet mij maar eens op een top functie bij de belasting.
Voor de balkenende norm ben ik je man.

joopwil | 01-11-10 | 16:34

Progressieve belastingen zijn het meest oneerlijke systeem omdat je relatief nog harder gaat betalen naarmate je harder werkt. Werken zou onbelast moeten zijn.

De enige eerlijke belastingheffing is de vlaktaks. Elke Nederlander betaalt dan jaarlijks dezelfde bijdrage om de core business van onze staat te kunnen laten draaien.

Geen belastingdiscriminatie op sexe, leeftijd, ras, inkomen, sociale status of levensovertuiging. Dat is pas progressief beleid.

Er is maar één regel: woon je in dit land, dan betaal je mee. Geen cent minder of meer dan een ander.

En verder geldt: de gebruiker betaalt. Gooi je meer huisvuil (pp) weg dan een ander? Dan betaal je naar ratio. Spoel je meer zooi door de plee? Dan betaal je naar ratio. Rijd je meer kilometers over de weg dan een ander? Dokken. Geen wegenbelasting maar een accijns op brandstof voor onderhoud aan wegen.

Maar dan moet je dit ook eerlijk doorvoeren. Gebruik je het OV? Betaal het dan zelf. Geen subsidies op busbanen, bussen, trams, spoor, treinen en kaartjes.

Ga je graag naar een voorstelling? Betaal je kaartje dan zelf. Betaal je eigen hobby, het is asociaal om de gemeenschap hiervoor op te laten draaien.

Vlaktaks dus voor de basisvoorzieningen (veiligheid, zorg, onderwijs, algemeen bestuur) en kostprijs voor extra publieke voorzieningen (cultuur, infrastructuur, mobiliteit, persoonlijke zorg, persoonlijk onderwijs etcetera).

Al die andere heffingen, regeltjes en subsidies kunnen dan overboord. Dat scheelt tienduizenden ambtenaren. En daar kan niemand tegen zijn. Behalve die ambtenaren dan. Pech. Zoek een echte baan, dat is dubbel winst.

Het enige serieuze alternatief voor de vlaktaks is "no taxation without representation". In goed Nederlands: wie betaalt, bepaalt. Dan telt je stem naar ratio van je donatie aan de belastingpot.

Kies dus maar: wie betaalt, bepaalt of een vlaktaks.

ZDEV | 01-11-10 | 16:10

Alle politici in zowel 2e als 1e Kamer: alle inkomsten boven 2.000 euro bruto voor 100% belasten. Ze zorgen maar dat ze op een eigen manier aan hun eigen inkomen zorgen. Commissariaten en bestuursfunkties zat.

Geschatte besparing : 26 miljoen euro(op basis van een maand salaris van 10.000 euro zonder enige verdere vergoeding).

TM | 01-11-10 | 15:51

gooit t naar boven

datzouzomaarkunnen | 01-11-10 | 15:48

SkivdeVisser | 01-11-10 | 15:43
Erg duidelijk dat jij niet rookt. Zeg eens, stel dat jouw benzineprijsje 50x over de kop zou gaan?
(ruwweg verschil tussen productiekosten en aanschafprijs in nederlandse tabakszaak)
De overheid is de grooste (legale) drugshandelaar van 0031.

datzouzomaarkunnen | 01-11-10 | 15:47

Eigendom onder dwang van een pistool afstaan noemt men diefstal. Of men een leuk hoedje opheeft en men zich overheid (georganiseerde misdaad) noemt maakt de transactie niet ineens moreel anders.

Liberty 5-3000 | 01-11-10 | 15:45

Doe maar lekker een paar euro extra belasting en accijns op sigaretten. Ik rook toch niet... Maar laat de auto en alcohol met rust!

SkivdeVisser | 01-11-10 | 15:43

Begin met het verwijderen van de verwijderingsbijdrage.

Bedotje | 01-11-10 | 15:40

Laten we de grootste geld-vernietigings-machine eens voor ons laten werken: de EU.

Ik stel voor dat een ieder zelf mag bepalen naar welke regels z/hij belasting betaald op basis van de verschillende mogelijkheden binnen de EU. U wilt het Spaanse tarief? Maar natuurlijk! Het Griekse model, sure!
En dan ook volgens dat model je uitkering, huursubsidie etc regelen.
Wedden dat de regeltjes dan 'vanzelf' simpler worden?

mokum | 01-11-10 | 15:18

VLAKTAKS (sorry maar dit mag, nee moet, ik 'schreeuwen'). Weg met die 'sterke schouders' mentaliteit, die dragen toch wel meer bij omdat ze meer consumeren. Om de belastingmoraal te behouden (moeha die daalt al jaren!) zal het systeem eerlijker moeten worden (en minder moeten discrimineren) maar bovenal moet het aldus opgehaalde geld uiterst zorgvuldig en rendabel worden besteed. Dat betekent niet in rap temp de subsidiepotjes vullen (iets wat niet kan bestaan zonder subsidie is het waarschijnlijk ook niet waard!), uitkeringen verlagen, mensen met een uitkering dwingen een aangeboden baan te accepteren, geen geld meer uitgeven om het budget voor het jaar te halen, niet vooraf aangeven wat een bepaald project mag kosten, etc, etc

Tabula Rasa | 01-11-10 | 15:12

Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 14:20
Misschien heb je wel gelijk. Ik was maar een Telegrafist 2 ZM en die bestaan waarschijnlijk niet meer. Schouten-bij-nacht wel, niemand bij de marine wist, dat ze echt bestonden en dat ze ook nog iets uitvoerden.

tsaarpeterdeachtse | 01-11-10 | 14:55

Ze kunnen het sowieso al leuker maken door Toeslagen te koppelen aan inkomstenbelasting. Dan kunnen ze gelijk een hoop mensen ontslaan die nu alle gegevens zes keer moeten controleren omdat sommige mensen niet snappen dat je jaarinkomen (en niet uurinkomen) van belang is.

Framoes | 01-11-10 | 14:52

@ TisNieZoMoeilijk | 01-11-10 | 14:21

Waar gaat het in jouw link over systeem met flat tax?

MickeyFaust | 01-11-10 | 14:44

Beperken belastingaftrek bedrijfswinsten specifiek voor de onnodige nieuwbouw bedrijfspanden en verbouwingen tot 1 x per 15 jaar na de laatste nieuwbouw.(onze bank blijft nieuw- en verbouwen)
Ook beperken tot 1 x per van verhuiskosten en vernieuwing bedrijfs en kantoorinrichting per 7 jaar.
Afschaffen afschrijven van onroerend goed...
Geen overname meer toestaan van bedrijven door via een lening aandelen van het bedrijf
aan te kopen en de rentekosten en aflossing via het gekochte bedrijf aftrekposten te maken en zodoende minder belasting te betalen...

jentje trekhendje | 01-11-10 | 14:31

@Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 14:10
Als je in deze solidariteit enkel vanuit het onderwerp belastingen wil bekijken dan heb je inderdaad een punt ja. Dan is mijn opmerking over de genoemde groepen niet relevant.
Ik dacht alleen iets groter. Diverse vormen van solidariteit wordt betaald met belastinggeld en ik vond mijn opmerking wel in deze discussie passen. Verschillende invalshoeken, laten we het daar maar op houden.

TisNieZoMoeilijk | 01-11-10 | 14:25

@MickeyFaust | 01-11-10 | 14:04
Tot en met 2x modaal = €65.000,- per jaar de veranderingen in koopkracht berekend voor 2011:
financieel.infonu.nl/geld/60903-koopkr...

Dat ziet er allemaal niet zo dramatisch uit dunkt me. Hier en daar wat plusjes, vooral minnetjes maar vaak lagere minnetjes dan in 2010. En dat tot en met €65.000,- bruto inkomen per jaar. Wat zeik je nou?
Alle mensen die daarboven verdienen werken er keihard voor of zijn boeven. De eerste categorie heeft het verdiend, de tweede categorie moet aangepakt worden.

TisNieZoMoeilijk | 01-11-10 | 14:21

tsaarpeterdeachtse | 01-11-10 | 14:12
LOL!
Je punt onderbouwen met een IQ score...... is niet zo handig. Maar dat is dan wellicht wat het verschil is tussen 131 of 132 scoren.

Je hebt namelijk altijd weer mensen die weer een paar punten meer hebben. Zeker bij de score 131 - ook op GS. En daar verlies je dan de discussie van. Maar was lol.

Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 14:20

Ik ben net thuis (klus). De moeite genomen om de topic over belastingen door te worstelen. Een aantal keren figuren tegengekomen, die er bezwaar tegen hebben, dat ze 52% belasting betalen. Begrijp ik volkomen en daarbij schijnen ze 's-morgens om elf uur nog tijd te hebben en in de gelegenheid te zijn, om lulverhalen op te hangen op GS. Als ZZP'er, ingeschreven bij de KvK, kompleet met een BTW- en sofi-nummer, heb ik uitgerekend, dat ik minstens 168 uur per week moet klussen en dan kom ik nog niet aan die 52%? Ter informatie, bij de laatste IQ-test op de TV scoorde ik nog altijd 131, dus helemaal achterlijk ben ik nu ook weer niet.

tsaarpeterdeachtse | 01-11-10 | 14:12

"Nee, je hebt het erover dat solidariteit gelijk is aan onrechtvaardigheid."
TisNieZoMoeilijk | 01-11-10 | 14:03

Nog steeds geldt dat we hier over een bepaald onderwerp discussieren. Belastingen dus.
Het gaat om wat je vind van de solidariteit hierin - zie mijn comments.
Bij groepen die je noemt bestaat op dit moment bij een fors probleem een recht op uitkering. Toch echt niet per definitie dezelfde discussie als punt van solidariteit bij een vlaktax etc. Helder zo?

Maak je dus zeker geen zorgen over dat opletten.
Of juist wel dus uiteraard - maar dan niet aan mijn kant;)

Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 14:10

Hypotheekrente afschaffen. Belastingtarief kan dan met minimaal 10% omlaag. Pure winst voor iedereen, behalve dan voor mensen met een hypotheek van >1 miljoen.

JeanB25 | 01-11-10 | 14:04

@jasser | 01-11-10 | 13:52
Ik hoop dat je dit sarcastisch meent. Na invoering van dergelijke flauwekul is het namelijk gedaan met de welvaart in deze wereld.

TisNieZoMoeilijk | 01-11-10 | 14:04

@ TisNieZoMoeilijk | 01-11-10 | 13:47

Mij zal je nooit horen klagen over werktijd, werkdruk of inkomen. Ik heb geen probleem met meer of minder belasting moeten betalen. Maar ik heb wel een probleem met miljoenen ontevreden arbeiders en lage middenklasse, die ineens te horen krijgen, dat hun schamele loontje nog even wat schameler wordt. Dus maar besluiten om hun stem op andere wijze hoorbaar te maken. Zwaai maar dag met je handje naar een leuk en gezellig nederland. Want uiteindelijk is dat wat gebeurt. Onze gigantische middenklasse wordt in tweëen gescheurd. Iedereen die nu meer dan 50.000 euro bruto verdient wordt er beter op. De rest gaat allemaal meer betalen. Anders wordt het systeem onbetaalbaar.

MickeyFaust | 01-11-10 | 14:04

@Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 13:51
Nee, je hebt het erover dat solidariteit gelijk is aan onrechtvaardigheid. Wel even op blijven letten, dank je!
Kortom, hoe zit het in jouw verhaal met het solidair zijn met de bevolkingsgroepen die ik opsomde?

TisNieZoMoeilijk | 01-11-10 | 14:03

U vraagt om mogelijkheden tot bezuinigen. Hier is mijn voorstel:

- afschaffen hypotheekrenteaftrek: het is een subsidie van de burgers aan de banken.

- afschaffen huursubsidie.

- afschaffen van alle vormen van kinderbijslag.

- halvering van de inkomstenbelasting. Dat kan namelijk als de vorige drie potjes niet meer op het overheidsbudget rusten.

- afschaffen publieke omroep + veiling frequenties.

- afschaffen ontwikkelingssamenwerking.

- afschaffen EU-afdracht.

- afschaffen overdrachtsbelasting en andere marginale belastingen (i.e. die de overheid maar 1 of 2 miljard per jaar opleveren). Ook dat kan weer, als we geen geld meer in bakken over de grens kieperen.

Ziet u een patroon? In mijn plan kunt u zelf weer over uw geld beschikken ipv. dat de overheid dat doet. En wees niet bang dat u failliet gaat: de veel lagere belastingdruk die nodig is zonder eindeloze subsidies betekent dat u gewoon geld overhoudt aan het einde van de maand!

Opslag Medium | 01-11-10 | 14:02

MickeyFaust | 01-11-10 | 13:51
"Sterker nog, stelen om te kunnen leven is volgens de bijbel in orde."

Stelen bepleiten vind ik moreel verwerpelijk. Dat met een bijbel onderbouwen verandert dat niet. Is in lijn met pleidooi voor solidariteit, heeft inderdaad veel van diefstal maar wel andere connotatie.

Kern is dat je beloond moet worden voor eigen inspanningen. En geen beloning mag krijgen voor je niet inspannen. Met alle gradaties daar tussen.

Het kwade als goed presenteren en omgekeerd zoals je feitelijk doet - tav moreel verwerpelijk - veranderd de werkelijkheid niet.

Zoals je merkt zijn er voor het pleiten voor solidariteit lastige morele bochten te nemen. Het is dan ook niet toevallig dat mensen die dat doen er met name een eigen belang bij hebben.

Als je een morele mooie keuze wil maken zijn er heel andere dingen die veel meer voor de hand liggen dan iets fouts als solidariteit oppoetsen.

Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 14:00

flat tax heel simpel. alle gedoe afgelopen PS: kortingen moeten wel blijven bestaan.

studentje87 | 01-11-10 | 13:58

Diegene die meer dan een ton netto per jaar verdient, moet alles stoppen in een pot voor armen, gepensioneerden en echte AOW~ers.
Dan kunnen deze mensen ook een normaal leven lijden.
Wat dan nog over is mag naar de balastingen.
Nu is alles eerlijk verdeeld!

jasser | 01-11-10 | 13:52

TisNieZoMoeilijk | 01-11-10 | 13:40
gehandicapten etc?
Kort antwoord: de discussie ging over belastingheffing. Niet over uitkeringen voor mensen die dat in uw suggestie als ik goed lees nodig hebben.

Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 13:51

@ Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 13:16

Het systeem dat jij hier advocateert, is gedurende negentiende eeuw uitvoerig beproefd. De inkomensongelijkheid die hiermee wordt gecreëerd is pittig te noemen. Uiteindelijk is deze zo groot gebleken, dat dit leidt tot opstand, revolutie, diefstal en roof. Erg moreel verwerpelijk, maar dat is rijkdom niet delen volgens de joods-christelijke waarden die wij aanhangen ook. Sterker nog, stelen om te kunnen leven is volgens de bijbel in orde. Om ons belastingstelsel diefstal te noemen vind ik wat extreem. Het is een morele keuze tegen grote inkomensverschillen. Ik vind trouwens ook dat het je goed recht is om hier op tegen te zijn. Maar dat vind ik dan weer moreel verwerpelijk.

Mbt tot je opmerking over het onttrekken van mensen aan de samenleving. Meer armoede is meer problemen en meer gevangen. De Verenigde Staten hebben op dit moment het grootste gevangenissysteem ter wereld. Procentueel gezien zitten daar meer mensen in de gevangenis dan in ieder ander land, zelfs de dictatoriale regimes meegerekend. Dat systeem betaald zichzelf grotendeels. Dit kan omdat gevangen verplicht moeten werken. Alle militaire artikelen, behalve wapens, worden bijvoorbeeld door gevangen gemaakt. Hmmm, onvrije mensen die verplicht werken, dit noemt men ook wel slaven. Dus je kan het ook zelf betalen en dan krijg je weer hogere belastingen.

@ funda | 01-11-10 | 13:07
Het gehele ambtenaren apparaat moet absoluut worden hervormd. Het is een soort logge machine, die zichzelf vergroot en in stand houdt. De belastingdienst mag ook zeker wat eenvoudiger. De gigantische lobby van ambtenaren, maakt dit alleen onwaarschijnlijk. Stemmen helpt hierbij niet echt, want alle politieke willen het ambtenaren electoraat niet kwijt. Daarbij zitten alle politieke partijen vol met ambtenaren. Overigens heb ik in geen enkel partijprogramma de afgelopen 12 jaar, ingrijpende realistische voorstellen voor ambtelijke hervorming kunnen terugvinden. De niet realistische voorstellen worden nooit (logisch) reëel, dat is gewoon schreeuwen/liegen voor stemmen. Dat blijkt wel weer uit het nieuwe gedoog en regeerakkoord.

MickeyFaust | 01-11-10 | 13:51

@MickeyFaust | 01-11-10 | 13:19
Neen! De zelfstandige ondernemer betaald wél meer belasting. Dat dat uiteindelijk relatief een lager % is van het totaal inkomen is een andere zaak. Maar daar heeft die zelfstandig ondernemer dan ook een 60-70 urige werkweek voor (als hij/zij het daar al mee redt) en bovendien de morele verplichting en verantwoordelijkheid om zijn/haar bedrijf boven water te houden zodat zijn/haar "loonslaven" een inkomen kunnen blijven verdienen.

Je moet jezelf maar eens de vraag stellen of je echt zou willen ruilen met die "graai graai" mensen qua werkdruk en verantwoordelijkheid. Of wil je gewoon net zoveel poen krijgen terwijl je maar van 8 tot 5 achter de lopende band staat en daarna lekker huiswaarts naar vrouw/kinderen/piepers/shownieuws vertrekt? Zonder additionele zorgen en verantwoordelijkheid...

TisNieZoMoeilijk | 01-11-10 | 13:47

@Realo | 01-11-10 | 11:27
Je hebt gelijk, maar ga het geld vervolgens besteden en je betaald 19% btw; dus in zekere zin betaal je toch 35% + 19% = 54% belasting ;-)
Ook ik val voor een deel in de 52% schaal en hoewel ik er best in wil geloven denk ik dat alles een stuk efficiënter kan!
Bespottelijk dat de verkeersovertreder 6 euro administratiekosten moet betalen boven op de boete(blijkbaar kan dat niet van het algemene belastinggeld?!?!). Laat dan ook de boeven en criminelen betalen voor het politieapparaat.. ;-)

Mr Baaantjer | 01-11-10 | 13:46

Neuktax (thuis 10 Euro, bij de professionals is het in de prijs inbegrepen)
Stom-TV-kijk-tax: DWDD=1Euro, Willekeurig kinderprogramma = 2 Euro, oh oh cherso = 10 Euro
Uit-het-raam-kijk-tax: 10 Euro per keer , geen vrijstelling voor ambtenaren
Bont-kraag-tax = 50 Euro ; wordt bij immigratie terugbetaald

Zijn we er dan al?

acac | 01-11-10 | 13:42

@voldemort
Elke nederlandse oetlul haalt toch meer binnen dan 32.2147 van minder valt er niet eens te leven? Dus dan 42% belasting erover betalen? pffffffff

ACE_1978 | 01-11-10 | 13:42

@Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 13:16
Hoewel ik zelf de streking van uw verhaal toegedaan ben moet ik toch even de advocaat van de duivel spelen:
En de echt minder bedeelden dan? De gehandicapten, de mensen met een verstandelijke beperking? De dommen en de naïeven?

Juist voor die mensen is ons solidariteitssysteem ontwikkeld. Dat er talloze lieden zijn die daar hartstochtelijk misbruik van maken is vers twee. Maar ondanks mijn nick IstNieAllemaalAltijdEvenMakkelijk.

TisNieZoMoeilijk | 01-11-10 | 13:40

@Diana Charité | 01-11-10 | 12:27
En maximaal 1 kind per gezin.

Überbottehork | 01-11-10 | 13:40

Regulatie softdrugs...

LaidbackLuuk | 01-11-10 | 13:35

@neemjemoederindemali | 01-11-10 | 12:20
Ja! En iemand die gestraft moet worden voor (openlijke) geweldpleging, die moet aan de schandpaal! Middeleeuwen whoop whoop!

Überbottehork | 01-11-10 | 13:34

Twee brieven sturen waar instaat dat ik 0 euro voor hetzelfde moet betalen, dat kan ook in één brief. Scheelt toch weer 1 TNT-postkudo!

Zware Majesteit | 01-11-10 | 13:31

Als het na invoering van de flattax zo is, dat de hoogste inkomens veel minder belasting betalen, de middeninkomens een stuk minder, en de lage inkomens globaal hetzelfde, is in ieder geval iedereen blij van al die onoverzichtelijke brei af te zijn, die nu iedere discussie vervuilt. Meer kapitalistische werkprikkel dus.
Het nadeel zal een paar honderdduizend extra werklozen zijn, en de grootste voordelen een zuiverder economie, en minder druk op ons vervoersnetwerk.
Aan de andere kant weer: we zullen een paar honderdduizend goedopgeleiden beschikbaar hebben voor echt belangrijk werk. <vult u zelf maar in>

funda | 01-11-10 | 13:30

-weggejorist-

Jean-Kleaudt Balsace | 01-11-10 | 13:21

@nebulous | 01-11-10 | 11:31
Het gaat om schijven geen schalen:
1 t/m € 17.878 33,50%
2 van € 17.879 t/m € 32.127 42%
3 van € 32.128 t/m € 54.776 42%
4 € 54.777 en hoger 52%

Waarbij 65+ers over de eerste en tweede schijf 15,6% en 24,1% betalen.
Daar komt dan nog de verplichte zorgverzekering bij die nodeloos hoog is.
Je pensioenpremie en dan nog heffingen over box2 en box3
Maar vooral het lijstje heffingskortingen is lang, dat was er vroeger niet dus het zelfs ingewikkelder geworden de afgelopen jaren en daar zit veel leeftijdsgerelateerde kortingen tussen.
Als je vrouw jonger is dan 38 krijgt ze minder heffingskorting dan als je met een oud wijf getrouwd bent.

voldemort | 01-11-10 | 13:20

@ TisNieZoMoeilijk | 01-11-10 | 12:16

Met ons huidige belastingstelsel verdwijnt de (hoge) middenstand niet. Zij zijn alleen iets minder rijk. Daarnaast betalen zij volgens precies dezelfde schalen belasting. Daarbij is voor een zelfstandig ondernemer het belastbaar inkomen veel lager dan de daadwerkelijke winst, vanwege verschillende belastingvoordelen (investeringsaftrek, zelfstandigenaftrek, etcetera). Dit vind ik ook goed, ondernemen moet beloond worden. Dus uiteindelijk betaalt een zelfstandig ondernemer minder belasting dan een loonslaaf.

MickeyFaust | 01-11-10 | 13:19

MickeyFaust | 01-11-10 | 13:00
Je bent inderdaad helderder.
Maar ik ben het er helemaal niet mee eens.

Wat heeft "Een groot gedeelte van de flat tax aanhangers, zou ook zelf meer moeten betalen. " ermee te maken?

Je kunt uitstekend voor een flattax zijn puur om principiele redenen. Omdat je denkt dat de wereld er rechtvaardiger van wordt. En dat is namelijk het geval. De door jou genoemde solidariteit is slechts een eufemisme voor onrechtvaardigheid. Gelegaliseerde diefstal van de meest verdienende mensen, de mensen waar we het juist van moeten hebben!

Dat je het argument van eigenbelang noemt is tekenend. Want het zijn juist degenen die voor solidariteit zijn die dat uit puur eigenbelang doen. Deze zogenaamde solidairen zijn dan ook de ECHTE egoisten.

Let wel: graai graai kun je alleen maar doen als het iets is wat niet van jezelf was. Niet met geld wat je zelf in grote of kleine hoeveelheden eerlijk hebt verdiend. Maar degenen die proberen een excuus te vinden waarom ze geld van anderen moeten afpakken, bijvoorbeeld via de belasting in plaats van zelf meer gaan verdienen zijn degenen die een land het best kan missen.

Begrijp me goed: de timmerman die keihard werkt voor een schamel loontje verdient hetzelfde respect als de ondernemer met 100 mln op de bank. Moreel verwerpelijk bezig is degene die van mening is dat hij of zij aanspraak heeft op het door een ander bij elkaar gewerkte geld.

En wat je veiligheidspunt mbt Amerikaanse steden betreft: dat is nu juist waar we belasting voor betalen! Om veiligheid te bieden en mensen die zich niet aan de wet houden aan de maatschappij te onttrekken. Zodat die timmerman die wel van goede wil kan doen wat hij wil.

En voor links misschien gek maar een belastingstelsel beoordeel je niet op basis van hoeveel geld jezelf overhoudt (jouw uitspraak boven) maar op wat goed kan zijn voor de hele maatschappij. En daar helpt mijn voorstel @ 12.20 mbt absoluut bedrag voor ieder gelijk enorm bij - zie verder hierboven.

Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 13:16

Er zijn een hoop Nederlanders met een dubbel passpoort en dat komt door de geschiedenis van ons volk (geen verraad - zo ben ik geboren). Ben ik als ItaloNederlander fout te bestempelen? Of is een NSB`r meer te vertrouwen? Het antwoord is simpel. Loyaliteit is niet via een papiertje te verklaren. Achter deze redenering zit geen verraad van links.

Itastijl | 01-11-10 | 13:08


''Wat dan gebeurt t.o.v de situatie nu, is dat de lagere inkomensklassen meer belasting moeten betalen. De hogere inkomensklassen moeten minder belasting betalen''
MickeyFaust | 01-11-10 | 13:00
Geheel eens, maar u laat de enorme besparing, die optreedt als dit logge, onbegrijpelijke vehikel wordt ontmanteld, geheel buiten beschouwing.

funda | 01-11-10 | 13:07

Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 12:20

Beste schout-bij-nacht, ik had inderdaad helderder kunnen formuleren wat ik bedoel. Bij het invoeren van een flat tax, gaat de belasting voor de onderste "box", zoals de belastingdienst dat zo mooi noemt, omhoog. Van de bovenste "box" gaat deze omlaag. Wat dan gebeurt t.o.v de situatie nu, is dat de lagere inkomensklassen meer belasting moeten betalen. De hogere inkomensklassen moeten minder belasting betalen. Dus praktisch gezien, gaan de lagere inkomens betalen, zodat de hogere inkomens iets minder hoeven te betalen. Dus netto gezien iets meer verdienen. Het mooiste van de hele flat tax discussie, is dat veel mensen meer denken te verdienen dan zij daadwerkelijk doen. Een groot gedeelte van de flat tax aanhangers, zou ook zelf meer moeten betalen. Heb ik het zo helder genoeg uitgelegd Plato?

Theoretisch gezien betalen de hogere inkomsten in ons land inderdaad extra geld. Zodat mensen die niet zo slim zijn, gehandicapt zijn, psychische probelemen hebben, etcetera, niet onder de armoede grens moeten leven. Dat noem je solidariteit, soms moeilijk te bevatten voor geld graaiende egoïsten. Maar zelfs zij krijgen daar iets voor terug. Zij leven daarom in een land, waar veel van de huizen er redelijk fatsoenlijk uitzien, waar je niet om de meter wordt geconfronteerd met zwervers, junkies en andere vormen van armoede. Een land wat niet een kruising is tussen België en Somalië. Goede verbeelden van jullie liberale dromenland zijn bijvoorbeeld Detroit, Cleveland en Buffalo. Plaatsen die leeglopen, omdat niemand daar nog wil wonen.

Maar waarschijnlijk denken veel mensen nu: MIJN GELD! Graai, graai. Dus sta ik tegen een stenen muur te praten.

MickeyFaust | 01-11-10 | 13:00

Flattax. Moet toch mogelijk zijn om dat te innen met niet meer dan een paar honderd ambtenaren?
oplosmiddel | 01-11-10 | 11:17

En de Geesel der Werklooschheid dan?
Al die ambtenaren en adviseurs die opeens een vak moeten gaan leren!
Niet meer voor ons in de file staan op weg naar dat- door ons betaalde- megavastgoed!
De ondergang, meneer!

funda | 01-11-10 | 13:00

Fantsoenlijk = natuurlijk fatsoenlijk... voordat we het daar straks over moeten hebben...

Kotsende lama | 01-11-10 | 12:52

ali fromage | 01-11-10 | 12:28
Een fantsoenlijke stageplek moet je zelf regelen, net zoals je straks zelf een baan moet regelen. Als je al geen stageplek kan vinden wordt een baan straks ook een lastig verhaal vrees ik.

Kotsende lama | 01-11-10 | 12:50

@synchronicity | 01-11-10 | 12:39
Anarchy!

TisNieZoMoeilijk | 01-11-10 | 12:49

De hele teringzooi, incl koningshuis verpatsen aan een of andere sheik. Alles verdelen onder de ex-betalers en emigeren met z'n allen.

Tjemig | 01-11-10 | 12:49

@Einde van de Domheid | 01-11-10 | 12:22
Toen ik vanochtend het radiojournaal luisterde, hoorde ik dat ons landsbestuur momenteel bezig is met het vaststellen van de overheidssubsidie aan ontwikkelingsorganisaties voor de komende 4 jaar. En dat de ontwikkelingsorganisaties ondertussen druk bezig zijn met te bepalen waarop zij gaan bezuinigen (minder poen naar de minderbedeelden, vrijwilligers korten op vergoeding/presentje, maar niet tornen aan hoge salarissen, maar dat is logisch).

Toen dacht ik "hehe, ze zijn eindelijk begonnen met regeren in plaats van met muggenziften en oeverloss debatteren".
En dan kom jij met zo'n opmerking aan zetten.

Met mij zal vrijwel iedere PVV-stemmer denken "ik heb geen probleem met een dubbel Zweeds paspoort, maar wel met een dubbel Turks of Marokkaans paspoort". En Nederland gaat zich daar steeds minder voor schamen omdat er heel duidelijke verschillen zijn tussen de ene en de andere zaak.
Gaa je daar maar eens in verdiepen in plaats van met losse flodders te schieten.

TisNieZoMoeilijk | 01-11-10 | 12:46

zeg maar jansen | 01-11-10 | 11:53
Het moet niet gekker worden.

Grolo | 01-11-10 | 12:45

@sitostick-de2e 12:25: Ik zag laatst een aardig vergelijkbaar idee van een of andere Amerikaan, voor flitspalen. De flitser pakt alle kentekens, hardrijders betalen een boete in de pot, en uit de kentekens van mensen die zich aan de snelheid hebben gehouden wordt elke week een winnaar van die pot getrokken. Leuke aansporing om je aan de limiet te houden, maar ja, voor de staat is er zo niet veel meer aan.

Muxje | 01-11-10 | 12:44

Belastingmoraal is een eufemisme voor indoctrinatie. Hoe lang moet je immers nadenken om te beseffen dat het gewoon 900K ambtenaren zijn die gebruik makend van het potentiele geweld dat 50K politiemensen en 50K militairen tegen de eigen bevolking kunnen uitrichten niks anders dan afpersing is. Zodra het gros van de bevolking dat beseft is er opstand...

Kortom... oplossing: belasting afschaffen (en dat zeg ik zonder dat het als grappig bedoeld is, hoewel ik me best kan voorstellen dat de grote groep sheeple hier op GS dat wel zal denken)

synchronicity | 01-11-10 | 12:39

Call center efficienter maken. Belde net, aardige Belgische (huh?) mijnheer daar niet van. Maar hij ging me stap voor stap uitleggen waar ik een bepaald formulier kon downloaden. Ik gaf aan superuser te zijn maar hij praatte door als tegen een digibeet. 9 minuten wachttijd werd ineens heel verklaarbaar

kattenmepper | 01-11-10 | 12:38

Alfa terug! (was ik even vergeten)

watergeus | 01-11-10 | 12:37

flat tax +1

watergeus | 01-11-10 | 12:35

Laat ze eerst eens fatsoenlijke stageplekken regelen. Ik kan als student geen eens stage lopen omdat ze 'vol' zitten terwijl een stagair toch geen drol kost vergeleken bij een ambtenaar.. maar nee hoor stageplekken zijn er niet. Prutsers zijn het!

ali fromage | 01-11-10 | 12:28

Schrappen van de kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.
Zo.

Diana Charité | 01-11-10 | 12:27

koefnoen had een leuk idee afgelopen zaterdag: de belastingloterij, je sofinummer is je lotnummer, hoe meer je afdraagt des te meer loten.

sitostick-de2e | 01-11-10 | 12:25

De belastingdienst heeft een monopoliepositie. Waardoor er dus geen noodzaak tot efficiency is Concurrentie dus. Iedereen moet een belastingdienst kunnen beginnen. Burgers kunnen dan kiezen met wie ze 'zaken' doen. De goedkoopste, meest efficiente en snelste is de beste. Marktwerking!

ZDEV | 01-11-10 | 12:24

@leaupveaugel | 01-11-10 | 12:21

Heb ik gedaan en guess what?

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 12:24

@MiaWallace | 01-11-10 | 12:19

65 haal ik toch niet, daar maak ik me dus niet druk om.

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 12:22

@ mezelf: doorgaans erg ONvoorspelbaar

leaupveaugel | 01-11-10 | 12:22

Überbottehork | 01-11-10 | 12:17
Tja, ik keek erna en toen wist ik het.
Ik word conducteur....
OT Weet u waarom de PVV dit weekend een extra lading 'pakkende' berichten heeft gereleased?
Om de aandacht af te leiden van dat Zweedse paspoortdebat!
Door de frequentie op te voeren ontstaat bij ons de indruk dat de domheid over dat Zweedse paspoort allang voorbij is.....
NOT!
We blijven alert.

Einde van de Domheid | 01-11-10 | 12:22

Je kunt -net als bij hyves- ook proberen je lidmaatschap op te zeggen, bijv middels onderstaande concept-brief
Geachte heer/mevrouw,
Hierbij wil ik u laten weten dat ik mijn abonnement op uw 'belastingdienst' op wil zeggen. Na een jarenlang lidmaatschap is mij gebleken dat de voordelen duidelijk niet opwegen tegen de nadelen. De kosten van het lidmaatschap zijn doorgaans erg voorspelbaar en eerlijk gezegd heb ik het meestal ook te druk on de door U toegezonden lectuur, die veelal niet echt duidelijk is en bijzonder veel tijd en energie van de abonnee vergt, te lezen. Mede hierdoor lijkt me een dergelijk abonnement in deze toch al dure tijden voor mij eigenlijk ook niet langer zinnig.
Hierbij verzoek ik dan ook vriendelijk mijn gegevens per direct uit uw bestanden te verwijderen en mij niet langer te vervelen met uw duidelijk herkenbare enveloppen. Eventueel toch nog toegestuurde facturen voor de periode na 01-01-2011 zullen dan ook niet meer worden voldaan.
Abonneenumer, (door u ook wel burgerservicenummer genoemd) 123-45-678

leaupveaugel | 01-11-10 | 12:21

MickeyFaust | 01-11-10 | 12:08
Gefeliciteerd!

U heeft de domste opmerking tot nu toe gemaakt: "Waarom moeten rechtgeschapen arbeiders meebetalen aan het inkomen van de (hoge) middenstand"

Laat ik het topic dan gewoon maar even uitleggen voor jou. Mensen die werken krijgen daar meestal een salaris voor terug. Brutoloon. Geheel zelf verdiend.

Dan komt de fiscus langs en pakt daar een deel vanaf. Dit onderwerp gaat over de vraag op welke wijze er hoeveel van ieder kan worden afgepakt.

De belastingdienst geeft mensen dus geen extra inkomen (dus ook de middenstand niet) maar pakt hoogstens inkomen af.

Een vlak tax maakt dit een stukje eerlijker want het voorkomt dat de mensen die meer verdienen daar juist voor gestraft worden door zelfs een hoger percentage te betalen.
Uiteraard zou het nog veel eerlijker zijn als iedereen een vast absoluut bedrag van zeg *bijvoorbeeld* €10.000,- belasting zou moeten betalen.

Dan kan ieder zelf zien wat hij of zij meer verdiend of hoeveel die waard is op de arbeidsmarkt of als ondernemer etc.

Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 12:20

@Überbottehork | 01-11-10 | 12:12

Zou het helpen als de pliesie een bepaald percentage van de buit mag hebben als ze een diefstal oplossen?

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 12:20

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 12:18
En op je pensioen hoef je ook niet te rekenen.. *Hazes draait en meeblèrt van de koek is ooooop*

MiaWallace | 01-11-10 | 12:19

Schaf de volstrekt overbodige Kamer van Koophandel af, en integreer die paar lullige administratieve taakjes die ze hebben met de Belastingdienst.

Harry Turtle | 01-11-10 | 12:18

35% flattax voor iedereen. En om de ondernemer te paaien: aftrekbaarheid van lunch/diner bonnen van directeur/groot aandeelhouders.

DavidC | 01-11-10 | 12:18

@MiaWallace | 01-11-10 | 12:09

Bij de WAO zijn er minimaal 500.000 te vinden die wel kunnen werken, desnoods aangepast werk, welke halve zool heeft bedacht dat je gelijk levenslang kunt worden afgekeurd?

Trouwens, heel fijn dat als ik morgen in een rolstoel terecht kom dat ik dan eerst mijn vermogen mag opvreten en dan uiteindelijk in de bijstand beland, dat is de dank van gemeenschap voor mijn werken en meebetalen aan allerlei rooibos figuren.

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 12:18

@Einde van de Domheid | 01-11-10 | 12:15
Gepolariseerde! Ja natuurlijk!

Überbottehork | 01-11-10 | 12:17

@Einde van de Domheid | 01-11-10 | 12:13
peopliraiseerde? Daar kan ik geen brood van bakken. Ben ik het begin van de domheid of typt u te snel? Of beide natuurlijk. *iets met hand, boezem,, niet wat u denkt*

Überbottehork | 01-11-10 | 12:16

@MickeyFaust | 01-11-10 | 12:08
Zonder (hoge) middenstand geen werkgelegenheid voor den rechtschapen arbeidert... Duidelijk zo?!

TisNieZoMoeilijk | 01-11-10 | 12:16

Bert, we moeten toch echt toe naar een club als in de VS www.realclearpolitics.com... waarop dingen die gezegd worden worden gecheckt. jij zegt hier dat geld naar VaRA onrendabelen gaat. Los van het feit dat de definitie 'onrendabele' gaat om een individu wiens baan is opgeheven voor winstmaximalisering is het de vraag: GAAT ons belastinggeld daarheen? Of naar rechtse hobbies? En hebben jullie al in kaart hoeveel geld er via belastingparadijzen verdwijnt? Hoeveel arbeidplaatsten geen belasting meer opleveren omdat ze naar een ander land zin verplaatst.
Enfin, vragen, vragen, vragen maar de belangrijkste is:
In de gepolariseerde en met agitatie-propaganda bestookte links-rechts discussie is het niet meer duidelijk zijn wat de feiten zijn. WAT zijn de feiten?
*toch eerste koffiepauze nemen gaat.*

Einde van de Domheid | 01-11-10 | 12:15

Bert, we moeten toch echt toe naar een club als in de VS www.realclearpolitics.com/welcomead/?r... waarop dingen die gezegd worden worden gecheckt. jij zegt hier dat geld naar VaRA onrendabelen gaat. Los van het feit dat de definitie 'onrendabele' gaat om een individu wiens baan is opgeheven voor winstmaximalisering is het de vraag: GAAT ons belastinggeld daarheen. Of naar rechtse hobbies? En hebben jullie al in kaart hoeveel geld er via belastingparadijzen verdwijnt? Hoeveel arbeidplaatsten geen belasting meer opleveren omdat ze naar een ander land zin verplaatst.
Enfin, vragen, vragen vragen maar de belangrijkste is:
in de peopliraiseerde en met agitatie-propaganda bestookte links-rechts discussie is het niet meer duidelijk zijn wat de feiten zijn. WAT zijn de feiten?

Einde van de Domheid | 01-11-10 | 12:13

@Beëlzebul | 01-11-10 | 12:09
Legaliseer inbraak, bedreiging, geweld, te hard rijden, door rood rijden, wildplassen etc. Kunnen we het pliesie-apparaat opdoeken. Goed idee he?

Überbottehork | 01-11-10 | 12:12

90% van de 'ambtenaren' bij de belastingdienst krijgt geen cent vergoeding voor peperdure administraties m.b.t. btw, vb, loonbelasting, premies, accijnzen, etcetera. Dat zijn de ondernemers die al deze administraties bij moeten houden.

Milton Friedman | 01-11-10 | 12:12

3k bruto is ongeveer 2k netto.. Niet overdrijven met zijn allen. Alles wat je boven de 4,5k per maand verdient wordt 52% belast. Alleen wat erboven zit, dus niet het geheel

The Concrete Mixer | 01-11-10 | 12:11

Legaliseer weed,direct al 850 miljoen belasting inkomsten en ook nog eens miljoenen aan besparing op politie inzet helikopters met infrarood camera's en enorme besparingen op stroomdiefstal+schade aan installaties.

Beëlzebul | 01-11-10 | 12:09

@illuvatar | 01-11-10 | 12:07

Hmm, doen we het anders, alles wat Scheveningen niet goed kan uitspreken is verdacht en wordt aan een kruisverhoor in het Nederlands onderworpen.

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 12:09

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 12:07
Ik denk niet dat het hem daarin zit. De hoogte is niet het probleem, meer het aantal "gerechtigden". Er zijn natuurlijk redenen waarom mensen niet kunnen werken. Daar moeten we gewoon scherper in zijn.

MiaWallace | 01-11-10 | 12:09

Ben je toch niet helemaal slim bezig. Als je over je hele inkomen 52 procent belasting betaalt. Dan doet de rest van Nederland dat toch stukken beter. Die betalen zo'n 14 procent minder. Uiteindelijk had de titel van dit artikel en de bijbehorende comments ook kunnen zijn: Hoe kort door de bocht ben jij? Of nog beter: Ben jij net zo dom als ik?
Ofwel pak je loonstrook erbij. Als je 51,99 procent uitkomt dan moet je je mond dicht houden over belastingen. Als je dan nog durft te zeiken Mr. Millionair, mogen ze je opkneaupen kleaut.
De maloten die een flattax willen: Waarom moeten rechtgeschapen arbeiders meebetalen aan het inkomen van de (hoge) middenstand?

MickeyFaust | 01-11-10 | 12:08

@MiaWallace | 01-11-10 | 12:06

Wat dacht je van uitkeringen verlagen zodat werkenden het beter hebben?

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 12:07

-weggejorist-

MurrayRothbard | 01-11-10 | 12:07

@neemjemoederindemali | 01-11-10 | 12:03
U vergeet dat de taqiyya toestaat varkensvlees te eten in situaties van nood.

illuvatar | 01-11-10 | 12:07

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 12:05
Goed plan. Laatst nog een discussie gehad over mensen met een uitkering, die "erop achteruitgaan" als ze gaan werken. Wat is dat voor houding?

MiaWallace | 01-11-10 | 12:06

Vlaktaks invoeren

Aktivist | 01-11-10 | 12:06

@John_Galt | 01-11-10 | 11:56
Aha, blobarchitectuur van de bovenste plank. Baphomet in hel, deze bouwstijl begint welhaast een trucje te worden. Zeker weer een brouwsel van Zaha Hadid?

En-el Hak | 01-11-10 | 12:06

@MiaWallace | 01-11-10 | 12:01

Ik heb hier 2 buurmannen die onterecht een WAO uitkering krijgen, zullen we daar mee beginnen?

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 12:05

brussen, je opacity stond niet op 100%

zuigtablet | 01-11-10 | 12:05

zeg maar jansen | 01-11-10 | 12:00
Tja, snap ik, maar ik vind het nog steeds mooi. En die oude torentjes waren gewoon niet om aan te zien. De randstad staat vol met mooie gebouwen, waarom mag dit dan niet? Omdat het van de overheid is?

MiaWallace | 01-11-10 | 12:04

@illuvatar | 01-11-10 | 12:01

Die kunnen we makkelijk ontmaskeren met een paar goede vloeken en het verplicht stellen van 2 karbonades eten per week.

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 12:03

500 jaar terug in de tijd en zij belasting laten heffen die de macht kan verwerven. Zo doen ze het ook nog steeds in zuidelijke streken van Italië.

KingLear | 01-11-10 | 12:02

Jan Kees moet de inflatie afschaffen.
[Televaag modus uit]

blinde kip | 01-11-10 | 12:02

Cultuur-libertarisch stukkie. Niet te vaak doen anders gaat het opvallen. Binnenkort weer tietentopic.

Devidas Frietman | 01-11-10 | 12:02

Begin eens met het implementeren van een systeem dat werkt. Aangifte doen via internet enzo, en de papierwinkel inkrimpen.
Daarnaast kun je prima een aantal cursussen afschaffen. Laatst iemand gesproken die bij de belastingdienst werkt, en die moest op telefooncursus, om boze mensen te woord te staan. Zomaar even 2 dagen telefooncursus. Kan ook prima in een halve dag (want moet van de arbeidsinspectie).

BeunDeHaas | 01-11-10 | 12:02

Realo | 01-11-10 | 11:57
Eensch! Tijd om het wat positiever te bekijken: wat kunt U nog wel? Er is altijd wel passend werk. En niet dat eeuwige uitknijpen van mensen die wél bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken...

MiaWallace | 01-11-10 | 12:01

@neemjemoederindemali | 01-11-10 | 11:48
Ja, maar sommigen verkleden zich als seculier, om vervolgens zich ongemerkt tussen de bevolking te mengen, om belasting te ontduiken wellicht.

illuvatar | 01-11-10 | 12:01

Een flattax over aankopen (btw, accijns) + aardgadbaten is voldoende om politie, justitie, defensie en aflossing staatsschuld te betalen.

Belasting over arbeid of bezit is dus onzin, want dat geld heeft de overheid helemaal niet nodig om haar primaire taak uit te voeren.

tipo | 01-11-10 | 12:01

Afschaffen overbodig geneuzel. U heeft mijn aangifte reeds, waarom wilt u dan nog een schatting over de te betalen VPB over 2009?

kapotte_stofzuiger | 01-11-10 | 12:00

MiaWallace | 01-11-10 | 11:59 Het gaat niet om de foto, het gaat om de grootte en de glamoureuze uitstraling van het gebouw.

zeg maar jansen | 01-11-10 | 12:00

John_Galt | 01-11-10 | 11:56
Ik vind dat juist mooi!

MiaWallace | 01-11-10 | 11:59

vlaktax 12,5% / 17,5%

Er zijn landen waar dit mogelijk is, helaas is de Nederlandse staat zo verslaafd (junkie) aan andermans geld dat als ze dit zouden invoeren ze per direct failliet zouden zijn volgens mij.

Maar vlaktax op zich is eerlijker dan de verschillende schijven en bespaard ook een hoop rekenwerk. Dus ook gemakkelijker loonstrookje.

Hou ook in het achterhoofd dat als je in totaal (dus incl BTW enz enz enz) meer dan 50% belasting betaald je in een meer communistisch land dan niet communistisch land leeft. Links heeft het hier dus goed voor elkaar.

DasUnterMensch | 01-11-10 | 11:58

@neemjemoederindemali | 01-11-10 | 11:42
U heeft helemaal gelijk. Blijft wel overeind dat we ondanks of dankzij dat idiote rondpompen van geld leven in een van de betere uithoeken van de wereld.
Dat mag toch ook wel eens geconstateerd worden.
Hetgeen niet wegneemt dat er nog gemakkelijk bezuinigd kan worden, met name op de zieligheidsindustrie binnen (eeuwige uitkeringen aan zieligverklaarden) en buiten (ontwikkelingshulp) Nederland.

Realo | 01-11-10 | 11:57

Ze zouden deze middelvinger naar de afgepersten kunnen verhuren aan commerciele bedrijven: www.dvhn.nl/multimedia/dynamic/00507/A...
De schofterigheid ten top, deze megalomane nieuwbouw in Groningen.

John_Galt | 01-11-10 | 11:56

@Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 11:53
LOl. Gelukkig kun je de HRA ook maandelijks bij laten storten als je krap zit.

blinde kip | 01-11-10 | 11:56

Stop eerst eens met die brievenvloed: voor elk gezinslid, elke toeslag en elk afzonderlijk jaar krijgen we een veelvoud aan brieven, terwijl we helemaal niet hebben gevraagd om toeslag en er ook geen recht op schijnen te hebben.

Guido | 01-11-10 | 11:55

En zeker die criminele erfbelasting en schenkbelasting afschaffen!!

Is dubbele belastingheffing!

Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 11:54

Grolo | 01-11-10 | 11:49 Wacht maar tot je doodgaat, de helft en voor je neefjes en nichtjes zelfs 63% pakt de belasting uit jouw nalatenschap.

zeg maar jansen | 01-11-10 | 11:53

En dan bedoel ik uiteraard de banken, niet de belastingdienst...

Hölzenbein | 01-11-10 | 11:53

En om zo'n Vlaktax ook echt te laten werken (financieel voor de burger met name maar ook makkelijk voor de Belastingdienst):
volledig afschaffen van
- heffingskorting
- persoonsgebonden budgetten
- zorgtoeslagen
- huursubsidie

Belangrijk om WEL in stand te houden is uiteraard de Hypotheekrenteaftrek.

Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 11:53

Iedere Nederlander (autochtoon) die zich nog niet heeft aangepast
aan de allochtonen (moslims-mocro's etc) moet 10% extra belasting
betalen,en dit komt tengoede aan de oitkeringen van de in
marokko wonenden oitkeringsgerechtigden die toch wel
minimaal 3 weken in Nederland gewerkt (of gedaan alsof) hebben.
Verder een belasting op het niet dragen van een hoofddoek.
Of draai ik nu door... ben ik gebrainwashed door de VARA en PVDA
Tijd voor mijn pilletje......

discosmurf | 01-11-10 | 11:53

@NoMinister | 01-11-10 | 11:41

Als ondernemer word je bij voorbaat weggezet als crimineel maar niemand kan me uitleggen waarom ik onbezoldigd belastinginner ben, het schijnt dat ik daar blij mee moet zijn.

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 11:53

Als JKdJ mee leest: Wanneer doe je eindelijk eens iets aan de graaiers Jan Kees, of mag dat niet van de PVV?

Hölzenbein | 01-11-10 | 11:53

Openbaar aanbesteden van ambtenarensalarissen.
Alle gegadigden doen een bod op de baan middels een salarisbod.
De laagste aanbieder krijgt de baan.
Werkt in het bedrijfsleven ook.

illuvatar | 01-11-10 | 11:53

Ik wil wel zelf kunnen aangeven waar zeg 5% van m'n belasting naar toe gaat. Keuze uit 5 onderwerpen, te bepalen door de regering van dienst.

Verder moeten mensen afleren te dneken dat hun bruto salaris lkos staat van de belasting.

Maaier | 01-11-10 | 11:52

Ik moet eerlijk zijn, ik betaal niet over álles belasting. Ik ruil wel eens zaken en dienstbaarheden. Op ruilen zit geen belasting, ik denk dat ik maar wat vaker ga ruilen in de toekomst.

zeg maar jansen | 01-11-10 | 11:52

InCuria werkt rechtstreeks samen met een van de geregistreerde agenten in Dubai, bij de registratie van vennootschappen in de Jebel Ali Free zone (JAFZA) en de Ras Al Khaimah Free zone (RAK).

De jurisdicties lenen zich voor bedrijfsvestiging van internationale bedrijven en fiscaal voordeel (no tax), zolang geen diensten of producten worden verkocht binnen de UAE zelf, en kennen beperkingen bij de keuze voor de bedrijfsactiviteiten. U kunt uw Dubai vennootschap online oprichten (SSL beveiligd).

w31rd0 | 01-11-10 | 11:52

Hier is een idee: gewoon opdoeken die zooi!
Goedkoper dan dat krijg je 't niet.

GeflipteVlaflap | 01-11-10 | 11:51

Alle vormen van subsidie afschaffen. Dan kan de belasting naar beneden zodat het de gemiddelde burger geen geld kost. Maar dan kan je wel een groot aantal ambtenaren ontslaan die dan in een fabriek kunnen gaan werken. Dan snijd het mes aan twee kanten...

NLD-PATRIOT | 01-11-10 | 11:51

NoMinister | 01-11-10 | 11:48
U zegt het! Denk wel aan uw hart, ik weet niet of de zorgverzekering nog iets vergoedt tegenwoordig...

MiaWallace | 01-11-10 | 11:51

Subsidieloket betaalt alleen uit aan eerste 100 subsidigerechtigden, waarbij een aflopende staffel wordt gehanteerd van 1% cumulatieve subsidieaftrek per verstrekte uitkering. De eerste klant ontvangt 100%, de honderdste klant 1% van het uitkeringsbedrag.
Vanaf nummer 101 gaat het rolluik neer waarop alleen in het Nederlands staat geschreven: Helaas, dit subsidieloket is tijdelijk gesloten, komt u volgende week terug."

illuvatar | 01-11-10 | 11:50

NoMinister | 01-11-10 | 11:48

Zullen we samenwerken voor awesome?

Watdefak!? | 01-11-10 | 11:50

Als je geeen factuur stuurt aan je klant(maar gewoon even cash gaat innen),hoef je geen belasting te betalen!
-how simpel can it be!-
* gaat verder met geld tellen*

pim achtertuin | 01-11-10 | 11:50

Flat tax!

Schout-bij-nacht | 01-11-10 | 11:50

Dat belasting niets meer en niets minder dan ordinaire diefstal is iets wat niet vaak genoeg benadrukt kan worden.
En zou het vele belastinggeld nog zorgvuldig besteed worden, dan had ik er wat minder moeite mee, maar 0031 spoelt het door de plee aan onrendabelen en 'ontwikkelingshulp'..

Transformatorhuisje | 01-11-10 | 11:50

Ik betaal al belasting over mijn inkomen. En moet daarna nog is belasting betalen over mijn spaargeld. Dat is dus dubbelop dus ook dubbel werk voor de belastingdienst.

Grolo | 01-11-10 | 11:49

@illuvatar | 01-11-10 | 11:33

Ze zijn herkenbaar genoeg met hun kruizen, keppeltjes, hoofddoekjes, baarden en jurken.

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 11:48

Ooit 'moesten' we minder kinderen krijgen want het was zo vol in Nederland. De vergrijzing kwam eraan (al vele tientallen jaren is dit bekend). Er was nog niet zo heel lang geleden woningnood en thans nog schrikbarende prijzen op de woningmarkt.

Wie verzint het dan om 2.000.000 mensen het land te laten instromen die per saldo - mijns inziens voorzichtig geschat en alleen materieel - 7 miljard per jaar kosten?

Laissez faire en iedereen die wat wil is fout.

De belastingregels lijken wel door dezelfde geniale geesten te zijn geschapen en dienen een bepaald soort gedrag optimaal, maar hard werken stukken minder. En je vooral aan de exacte regeltjes houden! Want anders weten we je te vinden (het bevolkingsregister in 020 is een puinhoop en waar niet, het barst van de illegalen 9die je dan gewoon legaliseert), maar HOUDT U WEL AAN DE REGELTJES VAN DE BELASTINGDIENST!!!).

Ik ga wat doen, ik word er niet goed van als ik het me allemaal realiseer.

NoMinister | 01-11-10 | 11:48

Kattenbelasting invoeren... al jaren betaalt de hondenbezitter belasting, terwijl de onbelaste kat van de buren in zijn tuin zit te schijten. Katten zijn al gechipt, dus de opstartkosten lijken me nihil.

Bob Sponge | 01-11-10 | 11:48

@Jan Kees de Jager: in Dubai betaalt iedereen een vast percentage belasting, ik meen 10%, over de inkomsten. Of je nu veel of weinig verdient, maakt niet uit. En verder geen gezeik met aftrekposten en wat niet al, want daar doen ze niet aan. Kijk, als er dan toch belasting moet worden betaald, doe het dat simpel en verdeel het dan ook evenredig eerlijk. Voila: eenvoudiger kunnen we het niet maken, makkelijker ook niet. En als het hier dan 20% moet zijn, valt ook prima mee te leven. En hiermee is het door GS voorgestelde loonstrookje (LOL) ook meteen realiseerbaar. Vriendelijk verzoek om deze geniale aanpak in overweging te willen nemen. Met vriendelijke groet, uw Reykjavik.

Reykjavik | 01-11-10 | 11:46

@SuperTed | 01-11-10 | 11:31

Lol, ik lig dubbel om "ik kan dat wel lijden"

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 11:46

Belasting opgeven via Hyves, is dat wat?

zeg maar jansen | 01-11-10 | 11:45

Of nog goedkoper, Pakistan.

Melchior C Balthasar | 01-11-10 | 11:45

illuvatar | 01-11-10 | 11:37
Mits er reflectiestrepen worden aangebracht. Safety first.

Sapperflapp | 01-11-10 | 11:45

Belastingdienst offshoren naar India.

Melchior C Balthasar | 01-11-10 | 11:45

Ik zal mijn hervormingen zo snel mogelijk door schakelen. @ Redactie, lees mijn posts in het Cannatopic van Johnny Quid maar eens. Hopelijk kunnen jullie het met mijn ideeën vinden. Voor mij part sturen jullie Rutger langs, graag zelfs. Al helemaal als hij het op de luchtigere punten met me eens is.

Ik sta er voor jullie, ik ga eens kloten tonen en de wereld met mijn wetenschappelijke (e-)penis kapotswaffelen. Bedankt M. Rutte, Wilders, Eurlings, Leers, Obama, Sagan, Herrer, Shulgin en Hoffman, jullie zijn mijn grote voorbeelden en ik zal proberen samen te werken voor verbetering.

TO THE KVK!

Watdefak!? | 01-11-10 | 11:44

Contant geld verbieden.

tipo | 01-11-10 | 11:44

Als ze nu eens beginnen met hat afschaffen van een heleboel wetten, regels en bijbehorende belastingen. Dan zijn we al een heel eind. Geef de mensen hun eigen verdiende geld en eigen verantwoordelijkheid weer terug.

laagvliegert | 01-11-10 | 11:44

Leen nog effe een half miljard van de wereldbank, kun je nog 100k in je eigen zak laten verdwijnen/als extra kosten opgeven of wellicht de "loopbaan-ambtenaren" wegbezuinigen en ze hun eigen carriere laten plannen ?

demonizer | 01-11-10 | 11:44

Alles automatiseren en het hele systeem simpeler maken door aan het eind van elk jaar te kijken hoeveel inkomsten persoon X gehad heeft (vermogen 31dec 2012-vermogen 1jan2012) en daar dan de schijven overheen te leggen.
Als mensen willen kunnen ze elke maand in dat jaar 2012 alvast het geschatte percentage afdragen met aan het eind van het jaar een eindafrekening.
Zaken als lease-auto e.d. zijn gewoon een aanvulling op het salaris. Dus als baas 500 euro lease per maand betaalt is dat hetzelfde alsof je 500 euro extra verdient.
Alle aftrekposten afschaffen.
Alles automatiseren en dat niet laten doen door de grote firma's maar gewoon per deel uitbesteden.

buurvanurk | 01-11-10 | 11:44

Hoe langer je een uitkering ontvangt hoe meer belasting je gaat betalen.... De gebruiker betaalt, lijkt me geen slecht idee.
Mensen die 10 jaar aaneengesloten werken een belastingkorting, mensen die 20 jaar aaneengesloten wat hogere belastingkorting, etc. Willen mensen ook langer blijven werken en die hebben dan ook meer opgehoest/betaald aan de eigen AOW...

Mensen die nog nooit gewerkt hebben: geen recht op uitkering. Dus moeten werken, is dus belasting betalen. Dezelfde mensen eveneens geen toeslagen verlenen: eerst werken en meebetalen, dan ontvangen.

Versnapering | 01-11-10 | 11:43

@gozahtje | 01-11-10 | 11:19
Dus overtreffende trap: absurd.

Sliptong | 01-11-10 | 11:43

@Realo | 01-11-10 | 11:25

Van het geld dat u overhoudt nadat u inkomstenbelasting heeft betaald mag u spullen kopen die belast zijn met 19 btw, tot 80/90% accijns, uiteraard vergeten we de gemeentelijke belastingen niet, auto belasting, bpm etc. etc. We betalen zelfs belasting over belasting. Ik denk dat de werkelijke belastingdruk wel 80% is, handig verscholen, dat dan weer wel. En de energie belasting niet vergeten.

We zijn niets meer dan een stelletje kuddedieren die het lekker toelaten dat we beroofd worden. Ik noem het massa masochisme.

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 11:42

@Stroopdoos | 01-11-10 | 11:16
Te binair om waar te zijn.

Sliptong | 01-11-10 | 11:42

Mijn medewerkers moeten elk jaar gewoon harder werken. Daar staat dan een inflatiecorrectie tegenover.

Porrello | 01-11-10 | 11:42

ok, 19%, of nog beter: 16%

NoMinister | 01-11-10 | 11:42

@blinde kip | 01-11-10 | 11:36
Inhoudelijk zijn die ideeën prima, maar een voorstel tot flat-tax of afschaffing woonsubsidies gaat het nooit redden in beide Kamers. Daarom minder zware suggesties.

kapotte_stofzuiger | 01-11-10 | 11:42

@reinaarden | 01-11-10 | 11:40
Huh? Elaboreer alstublieft, ik kan uw m.i. kringverwijzing niet volgen.

illuvatar | 01-11-10 | 11:42

Jenny Thunnissen er uit. Deze incapabele PvdA "dame" is aangesteld als directeur op basis van vrouw zijn en niet op kennis en kunde.

Boomschade | 01-11-10 | 11:42

zeg maar jansen | 01-11-10 | 11:34

Je hebt helemaal gelijk. Je vergeet echter dat het binnenbrengen van je inkomen ook geld kost (kleding en van alles dat niet aftrekbaar is voor de IB of aar dan ook). Daarnaast kost het je energie en tijd om te werken. De 'fair' deal is dus dat sommige politici graag zoveel mogelijk kostbare mensen naar binnen halen en anders het geld wel naar hen toebrengen in het buitenland, verder windmolens en vele andere hobbies financieren en alles wat niet zijn tijd en energie in werken steekt graag als 'sociaal' geval bestempelt, terwijl jij en ik dus 52% mogen betalen, heel veel kosten zelf mogen ophoesten en betalen uit die 48%, terwijl alles (bijna alles) wat wij kopen inderdaad minimaal 18% belasting kent (energiebelastingen, accijnzen e.d. maar even niet vergeten).

Dus je opmerkingen zijn volledig terecht. Het 'werkt' niet in 0031. Niets doen en zielig zijn is de norm, vervolgens iets maatschappelijks (lees: gesubsidieerd of (in)direct overheid) en pas daarna echt werken en dan wordt je aan alle kanten zo hard mogelijk aangepakt alsof het asociaal is. Zelfs het respect dat deze mensen en ondernemers voor de welvaart zorgen is er niet. 'Dankjewel' is iets dat nimmer over de lippen komt.

NoMinister | 01-11-10 | 11:41

Als ze de belasting verlagen, zouden mensen sowieso genoeg geld overhebben zodat al die subsidies en aftrekposten niet eens nodig zouden zijn.

reinaarden | 01-11-10 | 11:40

@Catalisator | 01-11-10 | 11:36
Maar als 60% van het callcentre personeel weg gaat, komt er weer wat werkloosheid voor terug. Die mensen kunnen namelijk niet zoveel is mijn ervaring.
Verder wel goede oplossing hoor.

buitenstebuiten | 01-11-10 | 11:40

illuvatar | 01-11-10 | 11:36
Nou, ik heb eerlijk gezegd ook geen hoge hoed op van ambtenaren, maar ik zal toch moeten toegeven dat het hier toch íets beter is geregeld is dan in, zeg, Zambia? Congo? Ik noem maar wat.

Buffell | 01-11-10 | 11:40

Een vast bedrag per jaar per inwoner. 10k lijkt me een mooi rond nummer, 5k per kind.
En dan geen btw, accijns, wegenbelasting en dat soort onzin. Ook geen hypotheekrenteaftrek f subsidie in wat vorm dan ook. Eerlijker kan het niet.
Onder het motto 'betalen of oprotten'.
Eens kijken hoeveel van die palestinasjalen er overblijven.

Fred667 | 01-11-10 | 11:39

Ik mis een opzegformulier website.
Dat is alles.
Dus Meneer de JagerT: doe er wat mee.

laagvliegert | 01-11-10 | 11:39

Over lullige regeltjes en ambtenaren....

www.youtube.com/watch?v=GJHVuDFP6Nw

Van kooten en de Bie, de Rijkscontrole controle.....
Nog steeds actueel!

strikdewepstroper01 | 01-11-10 | 11:39

Jan Kees, bekijk de zembla uitzending van afgeleaupen zaterdag eens, dan zie je meteen waar de overbodige uitvreterts zitten, schup ze de deur uit, en je probleem van teveul uitgeven is opgelost.

kneuterzak | 01-11-10 | 11:38

Zorgtoeslag afschaffen. Als minima in de problemen komen dan moeten ze harder werken, een andere baan zoeken of dan is de uitkering te laag.

Porrello | 01-11-10 | 11:38

@Sapperflapp | 01-11-10 | 11:35
Mag het ook een kledingstuk zijn dat het hoofd of gelaat bedekt?

illuvatar | 01-11-10 | 11:37

@MurrayRothbard | 01-11-10 | 11:22

Goed stuk, dank.

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 11:37

Bij de Belasting dienst snappen ze hun eigen systeem niet eens, dus wat wil je eraan verbeteren ??

is namelijk heel simpel.. meer dan de heft van het call center volk kan er uit .. als de rest er verstand van heeft.
dan hoef je niet 3x te bellen ( of nog vaker ) waardoor het call center ook minder belast wordt.
de mensen zijn dan een stuk blijer ( hoe kan dat nou ) ..
regel je VT gezeik na het jaar i.p.v. er voor .. scheelt ook een hele hoop gezeik en papieren rompslomp.

ze weten alles , waar we recht op hebben wat je inkomen is e.d.
koppel die systemen, stuur een overzicht ter controle .. en klaar is je systeem.. geen oeverloos gezeik over en weer...
maar jah dan moeten ze wat doen .. en die IT afdeling die bestaat uit hoog geschoolden ( maar sommige ( lees niet alle ) bakken er niets van ) .
die kost ook klauwen met geld .. en zo voort...

Catalisator | 01-11-10 | 11:36

@Buffell | 01-11-10 | 11:35
Waarom denk je dat ze hierheen zijn gestuurd? De bruikbare hebben ze gehouden.

illuvatar | 01-11-10 | 11:36

@kapotte_stofzuiger | 01-11-10 | 11:30
Hoe meer geld er rond gepompt wordt met daarin zaken als de HRA en andere subsidies (!) die als multiplier dienen, zorgt ervoor dat niet-productieven er meer hapjes van kunnen nemen. Des te meer reden om gelijk door te pakken en het hele overtollig raderwerk af te breken.

blinde kip | 01-11-10 | 11:36

ongegeneerd | 01-11-10 | 11:34
Geertje is voorstandert van de flat taxes.

Buffell | 01-11-10 | 11:35

illuvatar | 01-11-10 | 11:33
Ja maar wel iets opvallends, iets geels ofzo dat voor minimaal 40-45% hun borstzak bedekt.

Sapperflapp | 01-11-10 | 11:35

illuvatar | 01-11-10 | 11:32
Mensen kunnen uitgezonden worden naar landen waar de bureaucratie nog niet ten top is.
*zichzelf onterecht geniaal vindt*

Buffell | 01-11-10 | 11:35

zou Geert niet een belasting kunnen verzinnen die betaald wordt door allochtonen en geheel wordt uitbetaald aan autochtone Nederlanders ???

ongegeneerd | 01-11-10 | 11:34

nebulous | 01-11-10 | 11:31 Ik zit in de hoogste schaal, hoe je het ook wend of keert betaal ik altijd meer dan de helft van mijn inkomen aan de staat. Daarbovenop betaal ik accijnzen en btw over de dingen die ik van mijn 48% koop.

zeg maar jansen | 01-11-10 | 11:34

@Creaguurder | 01-11-10 | 11:33
Ze zouden ook een verplicht herkenningsteken moeten dragen op de borst?

illuvatar | 01-11-10 | 11:33

Religieuzenbelasting invoeren !
Dat is namelijk nummer 1 vijand van de mensheid.
En er is veel te halen bij de duizenden gesubsidieerde religie-organisaties.

Creaguurder | 01-11-10 | 11:33

@Buffell | 01-11-10 | 11:31
Op 150% meer uitkeringen.

illuvatar | 01-11-10 | 11:32

Als ze eens wat beleefder zouden zijn en niet zo mierenneuken tegenover legale hardwerkende burgers en ondernemers, zou dat al een hoop schelen. Maar u begrijpt het al, dat zijn hun enige clientele...

Ik zou stoppen met de kinderopvangtoeslag. Gewoon afschaffen en eventueel een bedrag aftrekbaar maken van de belasting zodat mensen die werken dat meteen zien wat er werkelijk bruto overblijft.

De bijtelling auto van de zaak afschaffen, behalve dat eenieder die zijn auto meeneemt naar huis x% moet bijtellen, busje of luxewagen, whatever. Max. over 1 auto of het gemiddelde van auto's. Die busjes worden massaal misbruikt en als je geen auto van de zaak wilt, prima, dan koop je er een prive. Km-vergoeding belastingvrij wel verhogen, gestaffeld (0-1000 100ct, 1000-5000 75ct, ... , 50000-100000 17ct). Zijn we van alle geneuzel ook af.

Hypotheekrenteaftrek + -schuld bevriezen op huidige niveau en nieuwe hypotheekschulden verplicht annuitair af te lossen in 30 jaar. Heerlijk simpel en je resprecteert de bestaande contracten.

Nu, als deze drie erdoorheen komen, dan heeft de Belastingdienst weer alle tijd en dus teveel tijd en dus kan die 400 miljoen fluitend worden behaald.

NoMinister | 01-11-10 | 11:32

blinde kip | 01-11-10 | 11:30 Precies, en dat geldt voor iedereen. Die vlaktaks bestaat dus al, hij is alleen veel te hoog.

zeg maar jansen | 01-11-10 | 11:32

belasting heffen op klimaathoaxers.

Geile Markeerstift | 01-11-10 | 11:31

33,3% van de ambtenaren eruit, hoever komen we dan al?

Buffell | 01-11-10 | 11:31

Als we nou eens met de gleuframmelkoker langs de deuren van de de goede doelen gaan schooien, daar zitten centen zat. Lijkt me een goed doel die bv Nederland.

illuvatar | 01-11-10 | 11:31

Gewoon mensen verplichten om van hun 18e tot 70e elke week 60 uur te werken en een vlaktaks van 50% en het gaat weer een paar decennia prima met de socialistische verzorgingsstaat!

reinaarden | 01-11-10 | 11:31

Het probleem zoals al door enkele reaguurders aangeven is inderdaad de stroom aan nieuwe regeltjes vanuit Den Haag. Ik heb zelf economie gestudeerd, maar ik durf mijn belastingaangifte zelf echt niet in te vullen. Gegarandeerd dat ik mezelf te kort doe.
Ik vraag me ook af waarom we die zooi uberhaupt moeten invullen. Toen ik het nog zelf deed anno 2000 belde ik gewoon naar de belastingdienst om al mijn gegevens op te vragen. Hoeveel heb ik daar verdiend, wat is de loonheffing etc. etc. Ze weten alles van je, dus waarom niet voor ingevulde opgaaf opsturen en jou het laten nakijken op fouten. Of iets als:

Bent u het eens met deze aangifte:
[ ] ja, dit bedrag kan ik wel lijden
[ ] ja, maar zie bijlage 1 voor extra posten
[ ] nee, willen jullie echt beweren dat jullie niet weten dat ik recht op aftrek heb vanwege hypotheek en kinderen?

SuperTed | 01-11-10 | 11:31

@ zeg maar jansen | 01-11-10 | 11:18
Je betaalt in schalen. Het is niet zo dat als je een paar euro meer verdient, je ineens 10% meer belasting over je hele loon betaalt. Dus nee, je betaalt niet 52% over een brutoloon van 3000.

nebulous | 01-11-10 | 11:31

nou:
geldt dus mooi niet voor mij.
*ontduikt weer verder*

buitenstebuiten | 01-11-10 | 11:31

De Tering met die gasten van de belastingdienst!! Mag je 52% aftikken aan die randdebielen en dan moeten ze nog ff €750,- naheffen om al die tering mongolen, die te lui zijn om te werken, te sponsoren!! De fik erin, op naar een Amerikaans systeem het recht van de sterkste!!!!!!!!!!!!!!!!!

keynes79 | 01-11-10 | 11:30

Realo | 01-11-10 | 11:25
En dan komt er nog gemeentelijke belasting, btw en accijnzen op brandstof en andere zaken die men veel gebruikt. Effectief ligt de afdracht zo rond de 75%.

blinde kip | 01-11-10 | 11:30

Het gaat om 400 miljoen, daar hoeft echt geen flat-tax, HRA-afschaffing of soortgelijke maatregelen voor getroffen te worden; concreet, minder belastingambtenaren, minder (papier)verspilling en meer eenvoudige inkomsten genereren.

kapotte_stofzuiger | 01-11-10 | 11:30

Alle tweedekamerleden polsbandjes geven en elke keer als ze met een kutidee komen om het belastingstelsel nog ingewikkelder te maken ze een stroomstoot toedienen.
En ter stimulans: Komen ze met een goed idee, de tegenstemmers een schok geven.

Sapperflapp | 01-11-10 | 11:29

@Sucker | 01-11-10 | 11:23
40%-45% ?? Is dit een verkapte Godwin? Hoe dan ook: veel te veel. 10% is meer dan genoeg. Daar moeten ze het maar mee doen.

koerbagh ® | 01-11-10 | 11:29

Vlaktaks.
.
IT eindelijk eens op orde krijgen.
Zodat ik niet alleen in één keer voor een heel jaar aangifte loonheffingen kan doen, maar het ook in één keer kan betalen (nu, aldus Belastingdienst "kan ons systeem dat nog niet aan).
.
IT eindelijk eens op orde krijgen deel 2.
Zodat, als ik bij betaling per ongeluk een verkeerd kenmerk invoer, dat met een telefoontje opgelost kan worden. Nu kan dat alleen met 2 extra transacties en 2 (!) verschillende bezwaarschriften per post geregeld worden.

nouweetuwaarom | 01-11-10 | 11:29

Het versimpelen van m'n loonstrookje levert niet zoveel op, aangezien al die debiele regeltjes dan nog wel bestaan, maar gewoon niet meer op het papiertje staan.

En dat het natuurlijk makkelijker wordt om geld voor langdurig zieken (AWBZ) te gebruiken voor snoepreisjes naar China, uitkeren van wachtgeld aan corrupte ambtenaren en smulbossen voor Oegandezen.

Geenstijlfiguur | 01-11-10 | 11:28

De benzine kost slechts ƒ3,30 per liter, dat kan duurder.

illuvatar | 01-11-10 | 11:28

illuvatar | 01-11-10 | 11:26
Ik voel 'probleemwijken' opborrelen. Waarom moet dat nou weer?

Nacho_Vidal | 01-11-10 | 11:28

@Hoog in de bergen | 01-11-10 | 11:26
Joh!

blinde kip | 01-11-10 | 11:27

Alle belastingbetalers het land uit!

Nacho_Vidal | 01-11-10 | 11:27

Nu zonder spelfouten.

O.k., ik weet het, het is ongepast op GS maar toch hierbij een kleine nuance: de meeste mensen betalen geen 52% belasting.
Verreweg de meeste mensen hebben te maken met een belastingdruk van hooguit 35% d.w.z. ze houden uiteindelijk 65% over van het oorspronkelijke brutoloon.
Voor parttime baantjes (tot zo'n € 15.000) is dat zelfs 80 á 90%.
Als mensen eerst fatsoenlijk zouden rekenen zouden ze niet zo hard schreeuwen. Hoop ik. Eigenlijk triest dat ik dit als onvrijwillige 52%-betaler moet melden.

Realo | 01-11-10 | 11:27

Jan Kees, vergeet rekeningrijden als lapmiddel. Slecht, slecht idee.

blinde kip | 01-11-10 | 11:26

AOW, Wajong, Bijstand, WAO en alle andere onrendabelensubsidies met 75% belasten. De gebruiker betaalt...

Kotsende lama | 01-11-10 | 11:26

Ik betaal graag 52% belasting zodat mijn gehandicapte medelanders, maar ook mijn asociale medelanders een goed leven kunnen hebben.

illuvatar | 01-11-10 | 11:26

Hyves = TMG sinds vandaag.

Hoog in de bergen | 01-11-10 | 11:26

Witte enveloppen ipv blauwe enveloppen scheelt ook geld.

tipo | 01-11-10 | 11:25

O.k., ik weet het, het is ongepast op GS maar toch hierbij een kleine nuance: de meeste mensen betalen geen 52% belasting.
Verreweg de meeste mensen hebben te maken met een balastingdruk van hooguit 35% d.w.z ze houden uiteindelijk 65% over van het oorsronkelijke brutoloon.
Voor parttime baantjes (tot zo'n € 15.000) is dat zelfs 80 á 90%.
Als mensen eerst fatsoenlijk zouden rekenen zouden ze niet zo hard schreeuwen. Hoop ik. Eigenlijk triest dat ik als onvrijwillige 52%-betaler moet melden.

Realo | 01-11-10 | 11:25

Afschaffen inkomsten en vermogensbelastingen en ook de bijbehorende aftrekposten. Alle rijksinkomsten via BTW en accijnzen op goederen en gebruik van infrastructuur of andere publieke overheidsdiensten en uiteraard venootschapsbelasting. Burgers moeten gewoon consumeren en op deze wijze bijdragen aan de inkomsten.

Zuma | 01-11-10 | 11:25

zeg maar jansen | 01-11-10 | 11:21
Yep.

Superior Bastard | 01-11-10 | 11:23

Vlaktaks van 40% tot 45% invoeren. Dan betaal ik minder belasting én krijgt de overheid meer belastinginkomsten binnen, dus dat is een overduidelijke WIN-WIN situatie. Ik zeg gewoon doen omdat het kan!

Sucker | 01-11-10 | 11:23

Doe mij maar 5% belasting op mijn omzet en dan niet meer zeiken over btw, loonbelasting, inkomstenbelasting, bpm, accijns, en al die andere onzin. Krijg een gestoorde kop van de rekeningen van accountants, boekhouders en meer van die narigheid en dan alle die nutteloze besprekingen, brrrrrrrr. Ow ja, doe ook gelijk die gemeentelijke belastingen afschaffen, gewoon omslaan per hoofd en dan in 1x innen. Scheelt een karrevracht aan nutteloze ambtenaren.

neemjemoederindemali | 01-11-10 | 11:23

-weggejorist-

MurrayRothbard | 01-11-10 | 11:22

De belasting over belasting, dat moeten ze is een keer over de brug gooien, idioten gedoe.

Marauder | 01-11-10 | 11:22

Misschien kunnen ze mijn aangifte van 2001 (!) eens afronden en alles daarna... Zou ik eens moeten proberen. En daarna alle aftrekposten schrappen en iedereen gewoon 15% van zijn inkomen laten betalen. De lagere opbrengst wordt gecompenseerd door het ontslaan onder ww condities van 3.642.643,87 ambtenaren.

jan-lul-de-behanger | 01-11-10 | 11:21

Superior Bastard | 01-11-10 | 11:20 Btw over belasting?

zeg maar jansen | 01-11-10 | 11:21

T-Bone | 01-11-10 | 11:18 40 Muren? Met 40 kastjes om heen en weer gestuurd te worden? Dat is nu net het probleem.

zeg maar jansen | 01-11-10 | 11:20

Een taxtax invoeren.

Superior Bastard | 01-11-10 | 11:20

Belasting betalen is prima.
Teveel belasting betalen is belachelijk.
In Nederland betalen we veel te veel belasting.

gozahtje | 01-11-10 | 11:19

twee woorden: Flat Rate.

MDA | 01-11-10 | 11:18

@max_laadvermogen | 01-11-10 | 11:16
@oplosmiddel | 01-11-10 | 11:17
Great minds...

Symmachus | 01-11-10 | 11:18

gewoon een 40murige werkweek in voeren voor die luiwammessen op het belasting kantoor, 25 snipperdgen ipv 40 en nog meer van die flauwekul uit hun arbeidsvoorwaarden verwijderen.

zo simpel is het om te besparen.

T-Bone | 01-11-10 | 11:18

de tweede kamer verbieden om 5 jaar lang te praten over belastingen en sociale premies, koopkrachtplaatjes en de belastingdienst rustig haar werk laten doen en verder automatiseren. probleem zit niet in de dienst, het probleem zit in de steeds aanzwellende diarree van wetgeving uit de tweede kamer die elke keer weer een zielige persoontje vindt waarvoor een uitzondering in een bestaande wet gemaakt moet worden, of waarvoor een geheel nieuwe wet ontworpen moet worden. in 2001 kwam slechts een kwart van de bevolking in het computersysteem voor. door de invoering van de zorgtoeslag zit nu de hele bevolking in het systeem, hebben we 300.000 onverzekerden en moest elke belastingkantoor ontvangst ruimtes krijgen.

minimá-armezusvan.. | 01-11-10 | 11:18

Nou Jan Kees, als je ballen hebt schaf je de HRA af en verlaag je de inkomsten belasting. Dan kun je pas echt flink besparen op ambtenaren en weet elke burger in een oogopslag hoeveel procent belasting hij/zij betaald.
Oh wacht, Je vriendjes bij de bouwwereld en Rabobank verdienen dan wel wat minder dus daar moet je dan een andere oplossing voor vinden.
Je zou ook wat minder kunnen eten. Scheelt ook op de begroting.

blinde kip | 01-11-10 | 11:18

Belasting 52%, blijft 48% over, daar koop ik eten van (19%) en diesel (tal van accijnzen en btw), kleding (19%) en dan durven ze met droge ogen te beweren dat ik 'maar' 52% belasting betaal.
Als en wanneer zij gaan en kunnen bezuinigen op hun apparaat dan wil ik dat ook terugzien in een lager tarief.

zeg maar jansen | 01-11-10 | 11:18

Vlaktaks. HRA en huursubsidie afschaffen (huurders compenseren uit kasoverschot woningcorporaties). WW niet langer verplicht stellen (het moet wel een recht blijven). AOW afschaffen.
Zomaar wat ideeen.

Symmachus | 01-11-10 | 11:17

Flattax. Moet toch mogelijk zijn om dat te innen met niet meer dan een paar honderd ambtenaren?

oplosmiddel | 01-11-10 | 11:17

flat tax: alles opgelost.

max_laadvermogen | 01-11-10 | 11:16

geen belasting op uitkeringen

celeronm | 01-11-10 | 11:16

Geweldige timing @ BertBrussen | 01-11-10 | 11:11

Stroopdoos | 01-11-10 | 11:16

Ach, eigenlijk mag de Nederlandse belastingdienst ongezien de tiefus krijgen, maar dan komen er van die reaguurders vertellen dat we blij moeten zijn met de snelwegen, ziekenhuizen en scholen die we er voor terugkrijgen.

kapotte_stofzuiger | 01-11-10 | 11:15

52% belast op basis van 3k, *kuch* genaaid! *kuch*

Piet Pielemuis | 01-11-10 | 11:15

Nog een: kleine bedrijfjes niet verplichten elk kwartaal hun Google Adsense inkomsten op te geven.

kapotte_stofzuiger | 01-11-10 | 11:14

Eens een fatsoenlijk digitaal M-formulier voor migranten maken: goedkoper (i.p.v. een kilo papier naar 0033 sturen) en leuker (voor mij).

kapotte_stofzuiger | 01-11-10 | 11:13

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl