achtergrond

Geenstijl

Minister Kamp, bukt u even?

Bukt u even?Erik O., de marinier die op oudjaarsdag naar Nederland werd gehaald op verdenking van moord, mag niet meer terug naar Irak. Inplaats daarvan gaat hij nu de stoep vegen op een kazerne in Doorn. Vreemd, daar de sergeant-majoor zelf dolgraag terug was gegaan naar die zandbak. Defensie-minister Kamp verklaarde vorige week nog hiertegen geen bezwaar te hebben, mits Justitie akkoord zou gaan. Blijkbaar is dat niet het geval. "Dat vind ik weer typisch Henk Kamp-gedrag. Wegduiken als het spannend wordt."



Minister Kamp is een lafaard...

Ik begrijp volstrekt niet waar de bewieroking van minister Henk Kamp vandaan komt. Toen deze omhoog gevallen FIOD-rechercheur nog in de Tweede Kamer zat was het altijd over van alles en nog wat een blaffende hond, die vooral maar niet wilde bijten. Natuurlijk vond hij dat de paarse regering wat meer moest doen aan de asielzoekerproblematiek, hij beleed dat in het parlement met verve. Dat moet gezegd. Maar ik geloof niet dat premier Wim Kok en andere paarse helden veel slapeloze nachten hebben gehad van deze man met dat rare accent. In een ver verleden was de huidige minister van Defensie rechercheur bij de FIOD. Hij maakte zijn hobby van uitputtende verhoren van kruimeldieven maar had niet de ruimte om grote onderzoeken te doen. Toen werd gekke Henkie lid van het parlement en maakte er, vanuit zijn opvoeding als ambtenaar, vooral een sport van om weg te duiken als de grond wat heter onder zijn voeten werd. Ik herinner mij nog kamerdebatten waarin hij op hoge toon van alles eiste van het kabinet, maar als een onderzeeboot in de golven verdween toen het CDA hem vriendelijk verzocht om zijn holle retoriek om te zetten in daden. Bijvoorbeeld een motie van afkeuring. Dan was meneer de omhoog gevallen FIOD-rechercheur ineens zo klein als de klerk die op z’n flikker krijgt van de klerk eerste klas.

Waarom deze lange inleiding? Ik ben het gesol met de marinier Erik O. echt helemaal zat. De rechter-commissaris heeft de brave man naar huis gestuurd omdat de amateurs van het Arnhemse parket toch wat weinig bewijs konden produceren. De man wil terug naar Irak. De manschappen ter plekke willen hem graag terug en vanuit de lokale bevolking is er geen wanklank gehoord of klacht ingediend naar aanleiding van de fatale schietpartij waarbij een plunderaar het leven liet. De Irakezen namen hetzelf minder ernstig op dan de amateur-speurneuzen der Koninklijke Marechaussee. De heren kwamen ter plekke op het plaats delict en werden, echt waar, door de locals uitgelachen. Ik sta in voor mijn bronnen in Asamawah die nog liggen bij te komen van het lachen over het onderzoek van het korps matennaaiers. De Irakezen weten hoe het in oorlogstijd werkt. Oog om oog, tand om tand. Zelfs de beste vrienden van het slachtoffer vonden dat de man zelf alle risico’s genomen had bij de plunderingen. Geen zaak dus. Vooral in de wetenschap dat Amerikaanse en Britse troepen dit soort schietpartijen slechts voor de statistieken registreren.

Maar goed, de blauwe matennaaiers vonden een gewillig oor bij Henk Kamp. Samen met het Arnhemse Openbaar Ministerie werd de minister gevraagd de man voor onderzoek in Nederland te houden. Held Kamp was in de dagen rond de schietpartij en al het justitiële geblunder geheel en al onzichtbaar en nam niet de moeite ook maar een poot uit te steken voor zijn Korps Mariniers. JP Balkenende mocht de nodige onzin uitkramen, maar verschool zich in Irak achter “het onderzoek”. Erik O. wil graag terug naar zijn onderdeel. Volgens de mannen ter plekke is hij weer meer dan welkom. Volgens de minister en zijn vazallen mocht de schutter ook terug. Maar nu duikt de laffe Kamp weer weg en moet Erik O. voorlopig tegen zijn zin in de kazerne in Doorn blijven. Voor nader onderzoek. Nog een paar maanden en dan nemen de Limburgse Jagers de klus in Zuid Irak over van de Mariniers en is voor Erik O. het Irakese doek gevallen. Dat vind ik weer typisch Henk Kamp-gedrag. Wegduiken als het spannend wordt.

Nadat deze slechtste minister uit het kabinet Balkenende II Erik O. subtiel naar Doorn schoof, mocht hij weer kraaien dat de Mariniers het zo fantastisch hadden gedaan. Wel 20 misdadigers opgepakt. Af en toe denk ik echt dat ik op het schoolplein van Madurodam sta!

StarF*cker

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.