Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Bolkestein zegt even hoe het is

De Grootmeester Goed, vanwege de kerst toch maar enkele stichtelijke woorden. We kunnen een lang verhaal houden maar dat doen we niet. Dit stuk moet u gewoon even zelf lezen. Het is algemeen bekend dat Frits Bolkestein altijd gelijk heeft en ook nu valt er weinig te ontdekken dat niet juist is. Nederland, Europa, het Westen heeft last van een pathetische vorm van zelfhaat waardoor achterlijke idioten uit die zandbak daar én hier vrij spel hebben. U denkt dat het wel meevalt? Mispoes. Het valt niet mee. Hierrr staat het allemaal nog eens keurig op een rijtje. And counting. Godsjezus, dit stuk te moeten lezen en dan in gedachten het oeverloze gekwebbel erbij horen van pipo’s als Alexander Pechtold (D66) en Wouter Bos (PvdA); lui die de witte vlag al hijsen nog voor er een schot gelost is. De porno-advocaat, ontwikkelingshulp, ze gaan er allemaal aan. Check die stylo dan: De juiste vraag is niet: waarom zijn arme landen arm? De juiste vraag is: waarom zijn rijke landen rijk? Want in het begin waren we allemaal arm. Frits=held!

Reaguursels

Inloggen

Die bolkie toch een man naar mijn hart en zo waar wat hij schrijft!

byoux | 27-12-09 | 17:00

Zo, GeenStijl laat zich wel heel erg voor het VVD-karretje spannen met de bijdragen van Van Pruisen. Neemt overigens niet weg dat het apologetische gezever van vrijwel alle Europese politici tenenkrommend is.

RLR | 26-12-09 | 19:26

Neelie Kroes en Frits Bolkenstein, scherpzinnige leiders, die zich geen zand in de ogen laten strooien. Geinig, naar Frits wordt in Den Haag wel geluisterd.

pe4444 | 26-12-09 | 14:34

Vreemd van de Azijnbode ?
Helemaal niet, het gaat nl niet zo best met hen.
Dus kunnen ze allicht wat meer lezers gebruiken.
En Bolkenstein heeft altijd wel een doordacht verhaal dat veel lezers trekt.
Zou dat het niet zijn ?

Pierus | 26-12-09 | 14:27

Ik zeg voor elke moskee in Europa een kerk in islamistan.
Geen kerk, geen moskee.
kerk dicht, moskee dicht.
Hoe moeilijk kan het zijn....
Anyway, ik STEM PVV !

Ayaan Sorry | 26-12-09 | 08:50

Beetje jammer van die link naar de azijnbode. Best zieke shit verder, want de ECHTE verklaring komt er niet: het Nederlandse volk is totaal MURW geindoctrineerd via TV, radio, krant, linkse internetsites en via tijdschriften. Zozeer zelfs, dat vrijwel NIEMAND meer openlijk voor zijn/haar mening durft uit te komen, uit vrees te worden opgepakt/verketterd/mishandeld door de omgeving. Het totale Nederlandse volk leeft in een roes van ANGST. Angst voor ELKAAR. De LINKSE KERK heeft wat dat betreft haar doel ruimschoots bereikt: een angstig volk is kneedbaar en staat open voor invloeden van welke aard dan ook. Het ideale stemvee! Met nog slechts een jaar te gaan tot het volgende kabinet is het nu slechts een kwestie van de ene virtuele rampspoed na de andere op het volk los te laten teneinde ze angstig te houden, waarna het echte kneden in 2011 zal gebeuren, zodat massaal op de juiste LINKSE partijen zal worden gestemd. De gemiddelde Nederlander heeft tenslotte slechts een geheugenspanne van nog geen 3 maanden...

prakkie | 26-12-09 | 03:43

Als de heer Bolkenstein een eigen partij had zou ik me aan zijn voeten storten.
Er zijn maar enkelen zo zuiver in hun analyse. Als die enkelen geen gehoor vinden is het gedaan met onze westerse beschaving en cultuur. Alle verspilde dagen zullen in aantal hun toorn over ons uitstorten. De islam zal ons onderwerpen. Ondanks al hun achterlijkheid zullen zij onze normen en waarden reduceren tot niet meer dan dat wat de islam in zijn armoede voorschrijft. Samenlevingen zullen de dwangbuis van de islam vervloeken en zich de haren uit het hoofd trekken dat zij hun vrijheid hebben verspeeld. Zich zelf vervloeken dat ze een regiem moet dienen dat principes hanteert die doen kokhalzen. Het vervult mij van angst dat zo weinig invloedrijke mensen in de politiek zien wat er gaande is. Nog meer dat onze beoogde leiders zichtbaar de nekken buigen en verkrampen wanneer de problemen benoemd moeten worden en er maatregelen nodig zijn om onze rechtsstaat te waarborgen. Zelfs de multiculturele samenleving zou beter af zijn, omdat zij dan de plek krijgt waar het thuis hoort. Namelijk een samenleving met normen en waarden in balans. De balans is nu helemaal weg. Over het waarom wil ik niets zeggen, de voorgaande tekst spreekt voor zichzelf . De extremisten binnen de islam spreken zelfs van christenhonden die wanneer niet bekeerd tot de islam zullen moeten sterven. Ik ben een liefhebbende christen die vreest dat een clash niet meer keerbaar is wanneer we ons niet snel hervinden. Ik ben geen christenhond, zalig kerstfeest!

slakkenzout | 25-12-09 | 21:30

Als iedereen nou eens Bolkestein op zijn stembiljet zou schrijven..?
Mag hij dan MP worden?

Da was ik nie... | 25-12-09 | 20:50

Kardinaal Meier | 25-12-09 | 16:01
Die kende ik dan weer niet; op jouw beurt bedankt. Van het sprookje blijft zo niet veel meer over. Zo gaat dat met sprookjes.
.
homokineet | 25-12-09 | 19:37
Nog zo'n sprookje. Gesteld nu even dat je juist zit: mag je de ene onrechtvaardigheid uitwissen met de andere? Is het omdat de leidende politieke klasse van de generatie van m'n betovergrootvader in Afrika zat dat mijn kinderen vandaag als tweederangsburgers in eigen land moeten opgroeien? Hoe menslievend. Overigens waren veel kolonialen beter af in die tijd dan hun nazaten toen. En precies hoelang dacht je dat die schuld ging doorleven? Voor eeuwig en altijd? Zijn zestig jaar van herstelbetalingen onderhand niet genoeg geweest? Tot slot is er, los van de hiervoor geschetste opmerkingen in vogelvlucht, en van diegenen die ik onbesproken laat, nog een belangrijk manco in je benadering. Die is namelijk uitsluitend socio-economisch - a ja, in die vijver voelt de linskmensch zich thuis en kan hij zijn beproefde discours afdraaien. Uit de veertig jaar ervaring die we nu met integratie hebben blijkt echter meer dan overduidelijk dat het probleem zich in de culturele sfeer manifesteert. Een kind van immigranten krijgt hier méér kansen dan één van autochtonen, leg de twee rekeningen van 'maatschappelijke kost' van baby tot volwassene naast elkaar en je zou versteld staan van het verschil in input. Die voorkeursbehandeling ten spijt blijft de moslimgemeenschap onaangepast tuig uitbraken. Ergo: de socio-economische benadering faalt, het is het gebrek aan culturele omkadering dat ons de das omdoet. Want straks gaat onze maatschappij, gebukt onder het schuldgevoel van pipo's zoals jij, overstag door de overlast van import allerhande en gaan we met z'n allen kopje-onder, ook diegenen die jij, om je superieure persoontje te kunnen etaleren, zo graag had willen verheffen tot... ja, tot wat eigenlijk, tot onze meesters?? Als we éénmaal zover zijn, en lang duurt dat niet meer, zal je dan tevreden zijn?

Aardbewoner | 25-12-09 | 20:23

Gottegod, wat zijn jullie toch een stelletje rechts rabiate rakkers. Bolkestein nawauwelen als het om het armoedevraagstuk gaat. Waarom zijn arme landen arm? Als je vindt eigen schuld dikke bult, dan heb je of geen greintje historisch perspectief of je je zit de kluit moedwillig geraffineerd te belazeren. Aangezien Frits doorgaat voor een verdienstelijke intellectueel, kan de conclusie niet anders zijn dan dat ie de publieke opinie probeert te manipuleren. Daarbij ga je dan gemakshalve voorbij aan (onze) gewetenloze koloniale geschiedenis die geen andere conclusie laat dan dat wij onze rijkdom tot op de dag van vandaag verworven hebben over de ruggen van de toenmalige inwoners van de huidige ontwikkelingslanden. Dat manipuleren kost ook geen enkele moeite. Weet het domme klootjesvolk veel.

homokineet | 25-12-09 | 19:37

@pruttelprut gsi | 25-12-09 | 15:20
Mooi stukje demagogie hoor, je kan zo toetreden tot de PvdA.

Azazeel | 25-12-09 | 16:58

We hebben alles al eens eerder gehoord Fritz verteld niets nieuws. Zo kort voor de gemeenteraad verkiezingen gaat ook de propaganda machine van de VVD aan de slag.

Fukjoe | 25-12-09 | 16:18

Aardbewoner | 24-12-09 | 23:44
Dat zijn inderdaad interessante artikelen, dank. Ik kan mij nog een ander leerzaam essay uit de Trouw herinneren: "Al-Andalus was in Middeleeuwen geen multiculti-paradijs". Hiero.
www.trouw.nl/krantenarchief/2004/10/20...

Kardinaal Meier | 25-12-09 | 16:01

Die incidenten in het artikel geven we aan dat we te bang en voorzichtig met moelijke discussies omgaan ja. Maar je moet wel uit heel populistisch-rechtse hoek komen om hier het beeld uit te scheppen dat christelijk erfgoed vooral lief, kwestbaar en schuldbewust is.

Alsof Bolkestein nooit in smalltown USA is geweest, nooit een opdringerig gristen aan de deur heeft gehad, en nooit van brandstapels, verkettering en kruistochten heeft gehoord. Nog tot voor kort werd je hier GVD bespuugd als je als je van het verkeerde geloof in het verkeerde dorp kwam.

"Het was de intelligentsia die in toenemende mate de ontkerkelijking en het verdwijnen van het christelijk geloof en christelijke cultuuruitingen toejuichte"
.... ja, en weinig Nederlanders die dit betreuren, velen zagen in die cultuuruitingen regelrechte moralistische terreur.

ik ben niet pro-moslim en je moet ze idd niet doodknuffelen of anderszins voorrang geven boven anderen maar Jezus Gristus mensen stap van dat waanidee af dat 'ze' onze vrijheden bedreigen. Eerder nog andersom - Kijk eens naar het steunen van corrupte regimes daaro. Extremistische moslims kunnen zich goed zo uiten omdat ze niet door hun eigen overheden op het matje worden geroepen. Waarom? omdat veel van die overheden niet in staat zijn rekenschap aan eigen volk te geven. Normaal was zo'n overheid allang gevallen behalve als buitenlanders er om allerlei geopolitieke redenen flink centjes in stoppen.

Intolerante religie moet eruit, overal. Gelijke monniken, gelijke kappen. En met eenzijdig rechts-populistisch gebral wakker je het alleen maar aan. Bolkestein, je zit nog met je hoofd in de koude oorlog, veld ruimen graag!

pruttelprut gsi | 25-12-09 | 15:20

Frits Bolkestein = plee figuur
gelukkig staan we met Balk niet voor lul
Dag Frits

Cousin Eddie | 25-12-09 | 14:41

Komen er verkiezingen aan ofzo?
Ik ben benieuwd wanneer Wiegel opeens weer met zijn kop op televisie komt.
Die burgemeester in Huizen (je weet wel, die gemeente waar schilderijen met tieten verwijderd moeten worden door moslims; ik help je even Bolkie) die 430.000 euro oprotpremie meekreeg, is ook een VVD-er.
Laten we het daar eens over hebben.

tripel | 25-12-09 | 14:11

vivaldi9201 | 25-12-09 | 13:24
Moslim kunnen, willen en mogen niet integreren daar hun koranwaarden niet stroken met onze westerse vrije waarden.
Sommige moslims doen aan schijnintegratie om zodoende te kunnen infiltreren in onze politiek en overheidsinstanties met als doel deze van binnenuit uit te hollen

Prins Pils | 25-12-09 | 13:30

zolang in de Arabische wereld Kerk en Staat niet gescheiden zijn, kunnen alle moslims die de Islam aanhangen nooit in een westerse maatschappij integreren. Dus laten we ophouden met overal de moslims te ontzien vanwege de zgn christelijke tradities. Als je als moslim naar een westers land gaat weet je dat van te voren en pas jij jezelf aan. Niets meer en niet minder. Wat je in je eigen huis doet moet jezelf weten, maar buiten de deur ben je eens met de cultuur van het land. Blijf anders weg.

vivaldi9201 | 25-12-09 | 13:24

bottehond | 25-12-09 | 13:10
Nogmaals, ik deel je kritiek op Bolkenstein, maar zijn ontmaskering van Tariq Ramadan als Taqiyya-ridder en dit opniestuk in de Volkskrant heeft toch weer veel goed gemaakt.

Prins Pils | 25-12-09 | 13:17

Elvis Costello | 25-12-09 | 10:25
* NL, waar de moslims de nieuwe Nazi's zullen zijn.....
* NL, waar de Elvis Costello's nu al de nieuwe NSBers zijn.....

Prins Pils | 25-12-09 | 13:12

De Islam is met het zwaard verspreid!!!111111eeneenelfeen!!11111

De Bolk vergeet gemakshalve de inquisitie, ketter en heksenvervolgingen, tortuur en de uitroeiing van de Maias en Incas door gristenen en wat dies meer zij. Wat een selectieve verontwaardiging van TeH Bolk!

Margana | 24-12-09 | 21:29

Erg snugger ben je dus niet.
Verdiep je eerst in de feiten voordat je iets wauwelt.

bottehond | 25-12-09 | 13:10

Varreke | 25-12-09 | 11:03
Ja gast. Wal, schip. Ik heb ook niet alle antwoorden.

Zeddegeizot | 25-12-09 | 12:57

Amen. Bolkenstein altijd +1.

GroteZeug | 25-12-09 | 12:43

Hij was de laatste intellectueel in de politiek.

ChopKid | 25-12-09 | 12:25

@ach, jij.. | 25-12-09 | 10:36

Exact dat zelfopgelegde schuldbesef waar Bolkestein het over heeft. We zijn rijk omdat we ondernemend zijn geweest, omdat we niet de hele dag een beetje onder een boom hebben zitten oeleboelen bij een kookpotje. Omdat we ambitieus waren. Het is de bijna spreekwoordelijke negroide luiheid die Afrika tot een ontwikkelingsgebied heeft gemaakt. Dat de westerse wereld daar (on)dankbaar misbruik van heeft gemaakt is niet goed te praten, maar het verklaart ook niet waarom men hedentendage nog steeds niet in staat is om in de hoorn des overvloeds de eigen broek op te houden...

Merugop | 25-12-09 | 11:35

-weggejorist-

Merugop | 25-12-09 | 11:15

Zeddegeizot | 25-12-09 | 10:56

Maw: GEEN PVV stemmen is de oorlog verliezen, door je eigen identiteit en vrijheid te grabbel te gooien (geen kerst, geen boom, geen alcohol, geen mannen in zwembad als burkini's bezig zijn, enz, enz, enz, enz) en met je opengerekte peopgaat naar de musselmannen gericht.

Varreke | 25-12-09 | 11:03

@ Elvis Costello | 25-12-09 | 10:25

Jij bent de verwezelijking van Bolkensteins betoog.

Vooral na:

* NL, waar de geschiedenis zich weer zal herhalen;
* NL, waar de Moslims de nieuwe Joden zullen zijn....

Kwam de kots er spontaan uit.

Varreke | 25-12-09 | 10:59

bottehond | 24-12-09 | 17:35
Ietwat laat: PVV stemmen is de oorlog winnen door de vrede te slachtofferen. Hun "vrijheid" is er eentje van dwang, controle en vergelding. Wilders mag zijn functie hebben ("a useful idiot") in het stukslaan van dogma's, maar zijn partij heeft niets te maken met vrijheid.

Zeddegeizot | 25-12-09 | 10:56

@ ach, jij.. | 25-12-09 | 10:36

Dat is toch dik terugbetaalt met al die biljarden ontwikkelinks euro's. En kijk wat de alpha negertjes ermee doen: rolls royce's en wapens kopen en beta negertjes elkaar laten afknallen.

Ook al stop je er nog eens biljarden in en komt het in goede handen, er gebeurt niks, omdat het in de aard van VEEL negers zit. Dus niet allemaal.

Check Zimbabwe dan. Toen het nog Rhodesie was, werd het de graanschuur van Afrika genoemd, omdat het het land rijk was mede door de blanke boeren. Toen kwam die gekke neger met zijn hitlersnorretje en heeft vrijwel alle blanken vermoord en verjaagd. Nu zitten de Rhodesiers poep te eten.

Varreke | 25-12-09 | 10:56

Waarom wij rijk zijn?
Omdat wij de rest van de wereld hebben uitgemolken en uitgebuit.
Eerlijk gezegd vindt ik dat niet echt een verdienste.
-
Jammer dat Bolki dat zelf niet doorheeft

ach, jij.. | 25-12-09 | 10:36

Frits slaat de spijker op zn kop!
Geert kan hier weer genoeg inspiratie uit halen!!!!!!
Bolkestein naar de PVV?
hope so

kiedes | 25-12-09 | 10:33

FRITS MP svp

kiedes | 25-12-09 | 10:32

Resume:

* NL als een van de laatste landen slavenhandel afgeschaft;
* Nl als enige land in EUR waar alle Joden zijn weggejorrist;
* NL met zijn eigen NSB;
* NL met de meeste vrijwilligers van EUR bij de Waffen SS;
* Nl olv Kap Westerling op Duitse wijze orde op zaken stellen in Indo.
* NL nog maar 50 jaar beschaafd;
* NL, waar de geschiedenis zich weer zal herhalen;
* NL, waar de Moslims de nieuwe Joden zullen zijn....

Elvis Costello | 25-12-09 | 10:25

Bolkenstein maakt zich zelf schuldig aan zijn eigen verhaal: De enige die zijn verhaal begrijpt en er iets tegen wil doen, is Wilders, maar die wordt afgeserveerd door Bolkenstein.

Varreke | 25-12-09 | 10:19

@ achterdocht:
Lees 'Guns, Germs and Steel' van Jared Diamond dan maar eens, zijn we van dat arrogante toontje tenminste verlost. Niet dat een arrogant toontje niet lachen is, maar toch. Als je een vraag hebt, zoek dan op zijn minst naar antwoorden.

Dank voor je tip! Ik heb hem gelijk bestelt!

m@rkus | 25-12-09 | 08:33

"Het was de intelligentsia die in toenemende mate de ontkerkelijking en het verdwijnen van het christelijk geloof en christelijke cultuuruitingen toejuichte. "

Maar zie ik Geen Stijl hier iemand prijzen die belangrijke waarden toekent aan het christendom? Wat zou Frits van het christenbashen van GS vinden?

anyway: Frits is een held.

Eikenhout | 25-12-09 | 07:55

Fritsie bedankt! Maar waarom heb je je weg laten zetten door Wim Kok destijds.
Nederland is het afvoerputje van Europa mocht je toen niet hardop zeggen.
Ik verwacht je terug als MP. Wellicht dat je toen voor de troepen uitliep!

klodder | 25-12-09 | 07:44

Frits heeft gelijk. Molsims is een apart volk. Min vriendin zegt altijd: moslims zijn slangen

moddertje | 25-12-09 | 07:35

@ wachtmeester de bruy | 25-12-09 | 07:02
Ik heb het stuk ook gezien. Mijn vrouw ergerde zich aan mij omdat ik vuur zat te spuwen. Totaal geen medelijden met die pauperwijven die zich in beschonken toestand hebben laten palen door een shoarmaboer. "Hij was zo lief".
Maargoed, het zal hier wel weer om "incidenten" gaan.

Jeaup | 25-12-09 | 07:24

Kijk maar eensch naar dit programma dat gisterenavond op tv was.
Onneauzele Nederlandsche vrouwen die met een muzelman waren getrouwd krijgen geen of amper contact meer met hun naar Egypte ontvoerde kinderen.
Een klap voor de kop en/of uitgescholden worden voor rotte vis was de reactie van de vredelievende mohammedanen.
Zelfsch de eindredacteur werd gegijzeld, bedreigd en later door de Egyptische politie gearresteerd.
Verhelderend is eauk hoe men denkt eauver Nederlandersch en Christenen.
Nederland is een kleauteland dat niet vermeld staat in de koran en Christenen hebben allerlei gevaarlijke ziektes.
www.vermist.nl/index.php?id=481

wachtmeester de bruy | 25-12-09 | 07:02

van der g | 25-12-09 | 02:01
Je hebt helemaal gelijk, Antillianen staan op de 2e plaats.

CBS-statistieken over criminaliteit in 0031

Nationaliteit en leeftijdcategorie: 18 - 24 jaar
1e plaats: Marokkanen 17% crimineel
2e plaats: Antillianen 13% crimineel
3e plaats: Kaapverdiers 11,9% crimineel
4e plaats: Somaliers 11,3% crimineel

Ella | 25-12-09 | 05:07

En dìt heeft de azijnbode geplaatst???

Dan is het wat mij betreft vanaf nu voortaan de wijnazijn bode
Of, ach kom, de Wijn Bode.

Wat een prachtig betoog van Bolkestein.
Zonder ook maar één keer het woord "Wilders" te noemen weet hij het èchte beestje bij de naam naam noemen.
En erg geëmotioneerd en onderbouwd ook.

Dank je van Pruisen voor de deze adequate post.

wakkere_nederlander | 25-12-09 | 02:21

peeppeep | 25-12-09 | 01:13
Grappenmaker

VVD + veel

Raptor | 25-12-09 | 02:14

Oud nieuws allemaal; heel oud zelfs! Frits wil een beetje aandacht.
Christendom: verlichting, humanisme, zelfreflectie.
Islam: geen verlichting, geen humanisme, geen zelfreflectie; het bekende verhaal maar mensen blijven herhalen.
En toch heb ik liever een Marokkaanse buurman dan een buurman afkomstig uit de Antillen. Waarom? Omdat Antillianen hun eigen nest nog bevuilen.
Dat Antillianen een minstens zo groot probleem vormen hoor je eigenlijk nooit vanuit de politiek of media; dat blijf ik een beetje vreemd vinden.

van der g | 25-12-09 | 02:01

Bolkestein heeft hier een goed artikel geschreven. Maar als mens en politicus is hij onbetrouwbaar. Als het hem beter uitkomt zal hij er later een andere draai aan geven.

Het is een politiek schaker. Zijn mening staat in dienst van de politiek. Het gaat hem niet om Nederland maar om hemzelf en zijn partij.

Hou dit alsjeblieft op het oog als je naar de stembus gaat. Zodra de VVD de stemmen binnenheeft maakt ze weer een ruk naar links en herken je de VVD niet meer terug.

peeppeep | 25-12-09 | 01:13

Wat een ongelofelijk kletsverhaal met kop noch staart. Maar ja, de rechter kinderhand is snel gevult.

Redoutable | 25-12-09 | 00:52

Aardbewoner | 24-12-09 | 23:55
als de mannen volgend jaar gewoon eens binnenblijven en de vrouwen de straat op gaan, dan komt het allemaal goed.

geurtje | 25-12-09 | 00:52

bottehond | 24-12-09 | 20:00
Met mijn voorkeurstem op Bolkenstein voelde ik mij destijds behoorlijk in de maling genomen. En ook van zijn negatieve uitspraken over Fortuyn moest ik walgen.
Doch we moeten Bolkenstein wel nageven dat hij één van de eerste serieuze politici was die waarschuwde voor de islamisering en zeker de eerste politicus was die durfte te ageren tegen Taqiyya-ridder Tariq Ramadan!
Verder is ook zijn opiniestuk in de Volkskrant misschien een eye-opener voor policor Nederland.
Val hem dus niet al te hard want misschien is hij als bekende intellectueel nog de enige waar onze policore vrienden naar willen luisteren bij het islamiseringsdossier!

Prins Pils | 25-12-09 | 00:22

n 2001 werd tussen oktober en december een in slecht Deens geschreven brief verspreid in de immigrantenwijk Nørrebro, waarin de wijk geclaimd werd als exclusief islamitisch stadsdeel. Hieronder volgt een gedeeltelijke vertaling.
hetvrijevolk.com/index.php?pagina=1025...

ethan_joy | 25-12-09 | 00:08

Bijna Kerstmis. Laat ik daarom nu maar eens de hoop uitspreken dat we het islamprobleem vreedzaam kunnen oplossen. M'n verstand zet ik wel even op nul dan.

Aardbewoner | 24-12-09 | 23:55

R.E. Actie | 24-12-09 | 23:40
Ik denk dat je gelijk hebt, en vrees optie 2. Louis Tobback, monument van de Vlaamse socialisten, daarover in Knack van deze week:
'(...) In heel Europa is de democratie in crisis, wat zich vertaalt in extreme versnippering. Kijk naar Nederland. Wie zal er volgende keer 5% verliezen maar toch de verkiezingen winnen omdat hij de premier mag leveren? (...)'

Aardbewoner | 24-12-09 | 23:53

De Bolk heeft gelijk. Ik heb zijn epistel gelezen en mijn bevindingen in de dagelijkse praktijk worden hierin bevestigd. Goed bezig Olie B. Bolkenstijn ;-)

Michael Vail | 24-12-09 | 23:49

Sommigen voor mij hebben gezegd: jammer dat er zo dun gezaaid is van mensen die op Bolkestein lijken. Het is niet zo. Er zijn er erg veel maar in de bloei van hun leven, bezig met een carriere. Deze durven niet uitkomen voor hun mening. Ze worden direct gewurdg door de linkse meute. Bolkenstein geniet al van zijn pensioen en kan doen en zeggen wat hij wil.
Ik zou hem ook graag zien als premier in de club van Geert. De kans is erg klein dat het gaat gebeuren.
1. Als Wilders in januari verliest dan volgt een alles vermurvend CENSUUR!! - let maar op.
2. Als Wilders vrij uit gaat en bij de verkiezingen de grote winnaar wordt dan gaan alle linksgeorienterend partijen een klont vormen en CDA gaat deze klont versterken. Er komt dan weer een linkse kabinet met CDA PvdA enz.
3. Er moet dus een alles-overdonderend-overwinning van Wilder komen andersblijft alles bij het oude.
Dus ipv van een kruisraket in mijn tuin komt er een minaret in mijn/jouw tuin.

R.E. Actie | 24-12-09 | 23:40

De Intelligentia, is dat een concurrent van de Mensa?

BombieDeZombie | 24-12-09 | 23:29

jagoedsjow | 24-12-09 | 21:02
De rinascimento is "grotendeels mogelijk gemaakt door de islamtische cultuur"? Da's een achterhaalde theorie. Ik denk dat humanisten en kunstenaars uit die tijd je stomverbaasd zouden aankijken als je ze dat ging uitleggen. Stel je voor. De lof der zotheid. Mede mogelijk gemaakt door de Islam. Het heliocentrisch wereldbeeld. U aangeboden door de Islam. De Mona Lisa... maar laat ik ophouden.

Dit is een interessant artikel aangaande dit onderwerp:
www.hetvrijevolk.com/index.php?pagina=...

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 23:24

Berserker Nr. 1 | 24-12-09 | 22:42

dat zeg je wel vaker, maar heiligt het doel werkelijk alle middelen?
het voelt raar om te horen dat de criminele organisatie onder leiding van momenteel capo ratzinger nog nut voor ons aller aardse lot zou kunnen hebben.
al komt een pragmatische levenshouding doorgaans wel van pas.

geurtje | 24-12-09 | 23:06

Frits Bolkestein is (helaas) nog steeds met afstand de scherpste denker die de nederlandse politiek de afgelopen twee decennia gezien heeft. Wat zou het toch prettig zijn om meer van dit soort mensen in 's lands bestuur te hebben...

_________________________________________________________________

Toch jammer dat Bolkenstein niet gewoon pleit voor a full blown war against islam, waarbij de vernietiging van steden als Mekka en Medina priority noemero oeno is.
@ Berserker Nr. 1 | 24-12-09 | 22:42

Dat komt omdat Bolkenstein geen achterlijke sensatie-beluste relzoeker is die ook maar ergens de pathetische illusie koestert dat zon oorlog ook maar iets zou oplossen. Doe niet zo dom man.

Phoq | 24-12-09 | 23:04

@Drs.. Gelul | 24-12-09 | 21:57: Dat doen de Chinezen nu al, Drs. Gelul. Alleen zijn zij van 't slimme soort: we hebben d'r geen pijn in de poepert van. Ze profiteren van onze markt, kennis maar proberen niets op te dringen of ons belachelijk te maken. In die zin hoef je van Chinezen niks te vrezen. Wij zijn voor hen in onze huidige rol veel méér waard dan dat zij hier de baas komen spelen. Kost veel moeite en gedoe en levert per saldo geen stuiver meer op, want ze hebben zakelijk gezien nu al 1/3 van het westelijk deel van de wereld in handen. Merk je verder niks van: een schoolvoorbeeld van integratie.

Jerry Nick | 24-12-09 | 23:02

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 19:36
Jawel Mijnheer Pastoor. Driedubbelzacht, supervochtabsorberend en met perforatierandjes als het niet te veel gevraagd is.

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 22:59

Toch jammer dat Bolkenstein niet gewoon pleit voor a full blown war against islam, waarbij de vernietiging van steden als Mekka en Medina priority noemero oeno is.

Eigenlijk bedoelt hij dat ook en ik geloof zelfs dat Ratzinger er niet al te veel woorden aan vuil zou maken als dat daadwerkelijk zou gebeuren. Zou ik op iemand m'n kaarten zetten als non-paap, dan zou het Ratzinger zijn.

Berserker Nr. 1 | 24-12-09 | 22:42

@ Achterdocht | 24-12-09 | 13:49

'Guns, Germs and Steel' van Jared Diamond is een heel goed boek,maar het is geen enkele verklaring waarom de bevolking van tal van landen, met geweldige natuurlijke rijkdommen straatarm is, of daar de mensenrechten feitelijk niet bestaan.

7anPau1 | 24-12-09 | 22:17

Oome Gijs | 24-12-09 | 21:57
Goeie post. Integratie had alleen succesvol kunnen zijn mits het stringent hanteren van het begrip 'dominante cultuur', en ook dan was het a hell of a job geweest. Zoals het nu gaat zijn we kansloos.

Aardbewoner | 24-12-09 | 22:02

De westerse cultuur is superieur.
Niet alleen vergeleken met de islamitische, maar ook vergeleken met alle andere grote wereldculturen. Men moet blind zijn om dit niet te zien.
Vergelijk het geweld en de corruptie in het westen met de rest van de wereld.
Midden-Oosten? Een en al geweld, onderdrukking van niet-moslims en corruptie.
Afrika? Een en al geweld en corruptie
Zuid-Amerika? Een en al geweld
Niet-islamitisch Azie? Dit gebied komt nog het dichts bij de superieuriteit van het westen in de buurt maar kenmerkt zich wel door politieke onderdrukking en absurde klassensystemen.

de realistische | 24-12-09 | 22:01

Tot slot: wacht maar tot de Chinezen wakker worden. Die poepen zo over ons heen als ze daar zin en behoefte aan hebben. En wij ons maar fixeren op de moslims. domdomdom

Drs.. Gelul | 24-12-09 | 21:57

Het Westen heeft geen besef van territorium meer, heeft de grenzen opengegooid en laat iedereen maar binnen. In plaats van de grenzen dicht te gooien, probeert het een dialoog aan te gaan met andere culturen, in de hoop de lieve vrede te bewaren. Zo'n dialoog kan echter alleen zinnig plaatsvinden vanuit een eigen territorium. Zodra dit bezet wordt en onder de voet wordt gelopen door andere culturen, is er geen sprake meer van een dialoog, maar van culturele zelfmoord - met al die zgn. maatschappelijke discussies als rituele begeleiding.

Oome Gijs | 24-12-09 | 21:57

Jammer, heeft de Volkskrant een keer een punt owrden de linkse rakkers niet geeerd... Gemiste kans GS.

draak | 24-12-09 | 21:55

mental K | 24-12-09 | 21:47

Dat is een probleem voor P&O van het GVB. Doekjes wel, kruisjes, maantjes, david-sterretjes niet... tis onzinnig en niet consequent, maar geen ECHT probleem. Laat die jankneus met zijn ketting opzouten. Als ik met een piercing in mijn neus, als Hindu, portier wil worden bij Hilton doen ze ook moeilijk. Al dat gejank. We hebben allemaal weer een kerstvreetfestijn voor de boeg en maar janken over onze problemen.

Drs.. Gelul | 24-12-09 | 21:54

TeH Bolk is een rat pur sang. Pim werd destijds door hem als pleefiguur weggezet. Dit is de man die een handelsverdrag met Sadam Hoessein sloot. Vies fossiel.....

Ik vraag me af waarom pinda's als Wild0rs en TeH Bolk hun roots zo verafschuwen.

Margana | 24-12-09 | 21:48

Uhhh Margana, we kennen je mening nou wel, niet nodig om te overdrijven. Geschiedenis kennen we ook, genoeg om te weten dat alle religies slechte kanten hadden, maar het gaat bolkie om nu en hier, en je kunt vanalles zeggen, maar dat hij punten maakt, klopt gewoon.
Hoe vindt je het dan dat iemand geen kruisje mag dragen maar dat de hoofddoek wel steeds gewoner wordt, en wel mág? Dat kan je toch niet goed praten? De volgende stap is dat op sommige plekken meer en meer dames vervelend worden benaderd als ze geen hoofddoek op hebben. Zo werkt dat. Wat dan?

mental K | 24-12-09 | 21:47

Bolkestijn is oud, heel oud, woont op een heuvel in Frankrijk en dementeert al 6 jaar op rij. Weer en totaal gebrek aan zelfreflectie en een zelfgenoegzaam lulverhaal waarin de vermeende eigen morele, militaire en economische suprematie wordt verklaard zonder enige blijk van besef van de westerse wandaden op deze wereld in de afgelopen 500 jaar. Weltrusten Frits. Ga slapen. Het is tijd voor je om deez' wereld achter je te laten. Bange rat.

Drs.. Gelul | 24-12-09 | 21:46

-weggejorist-

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 21:34

de grootste klootzak die ik ooit gekend heb

Jaan123 | 24-12-09 | 21:32

^
Ja schuldcultuur is zo veel beter. Mensen uitroeien en daarna sorry zeggen is zo veel beter dan mensen uitroeien en je niet verontschuldigen.

Margana | 24-12-09 | 21:32

De Islam is met het zwaard verspreid!!!111111eeneenelfeen!!11111

De Bolk vergeet gemakshalve de inquisitie, ketter en heksenvervolgingen, tortuur en de uitroeiing van de Maias en Incas door gristenen en wat dies meer zij. Wat een selectieve verontwaardiging van TeH Bolk!

Margana | 24-12-09 | 21:29

jagoedsojow:
wat we nu meemaken is een anti renaissance ( zo schrijf je het trouwens )
We schamen ons op alle fronten. We zijn de weg kwijt. Renaissance is een wijds begrip wat reeds begint in de late Middeleeuwen. We " Herwaarderen " niets meer. Eeuwigheidswaarde is verpakt in hypotheken. We willen niet meer alleen het doel. We vergeten aldoor de middelen. ( die we eerst nog bewust zochten )Het is constant " Het doel heiligt de Middelen". Weet U wat dat betekent?
Ideologie is verkwanseld. Een kameleon als wapen voor nederland zou op dit moment niet misstaan. Nog even over de Renaissance; welke , wanneer en waar bedoelt u precies?

caravaggio | 24-12-09 | 21:26

Hoeveel krijgt Bolkestein voor die kolder van een column betaald? Tenenkrommend dat hij anekdotische bewijzen als fundamenten van zijn betoog gebruikt. EEN KERTSBOOM DIE DE HHS NIET DIT JAAR NIET PLAATSTE... EEN TRAMCHAUFFEUR DIE ZIJN KRUISJE NIET MAG DRAGEN.. EEN MOSLIMS DIE NIET OP WIL STAAN IN DE RECHTZAAL..... the muslims are cumming Bolkestein!!!!!the sky is falling ... the end is nigh!!!!!!!!!!!

Zelfkritiek en zelfbeschuldiging inherent aan onze cultuur? WTF.....?
ROFLAMOCOPTER... laat me niet lachen ... zwarte pieten, modder gooien downplayen, de schuld bij een ander leggen kunnen wij als geen ander.

Wat een blinde wereldvreemde fossiel die Bolk.

Margana | 24-12-09 | 21:25

Frits is heel ok

jaap1423 | 24-12-09 | 21:21

jagoedsjow | 24-12-09 | 21:02
Je bazelt man, die verhaaltjes zijn hier al tientallen keren ontkracht en doen het echt niet meer.

Aardbewoner | 24-12-09 | 21:09

Bolk weet hoe het zit én durft het (inmiddels luider) te zeggen. Hij was de eerste van het establishment die de allochtonenproblematiek durfde aan te kaarten, lang voor Pim en anderen (...), wie weet dat nog?

wilderst | 24-12-09 | 21:08

koerbagh ® | 24-12-09 | 20:26
Je hebt natuurlijk gelijk, maar we moeten wel een onderscheid maken tussen de staat en haar inwoners. Zo bekeken was Vlaanderen, als onderdeel van België, er 100 jaar geleden (tot WO1) niet zo beroerd aan toe. Z'n inwoners, de Vlamingen, echter wel. Van de, toegegeven, vaak schandalig vergaarde rijkdommen van Societé Generale, Union Minière, etc. heeft 'de Vlaming' nooit geprofiteerd. Ik zie dan ook niet waarom hij zich schuldig zou moeten voelen. In de tijd dat die betrekkelijke rijkdom is opgebouwd of toch minstens aangeboord heerste er nog cijnskiesrecht zodat je die paupers zelfs niet kan verwijten dat ze die 'uitbuiters' aan de macht geholpen hebben. Vlamingen konden zich te pletter werken of creperen, vaak zich te pletter werken én creperen. Wég dus met dat schuldgevoel.

Aardbewoner | 24-12-09 | 21:04

-weggejorist-

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 21:04

leuk die argumenten waarbij hele boekdelen ontbreken. die man mag serieus wel eens een geschiedenisboek gaan lezen voordat hij met zognaamde argeument komt aanzetten. zo is onze renaissnace grotendeels mogelijk gemaakt door jawel, de islamtische cultuur. die in zijn hoogtijdagen de moeite hebben genomen om alle latijns en griekse werken te vertalen naar het arabisch, die DAARNA zijn vertaald door europese geleerden naar o.a het frans.
en de slag bij poitiers wordt door veel arabische bronnen beschreven als een roversbende die daar de pyreneeen overstaken om rijkdommen mee te nemen. daar wordt voor de rest weinig waarde aan gehecht al zijn er uiteraard altijd twee kanten aan het verhaal.

jagoedsjow | 24-12-09 | 21:02

Toen ik bij zijn alinea over 9/11/2001 kwam had ik genoeg gelezen. Onbenul.

Rest In Privacy | 24-12-09 | 21:01

god is de geest | 24-12-09 | 20:51

vanavond is vrije-vragen-avond: hoezo gekozen voor god is de geest?
het laat zo weinig ruimte.

geurtje | 24-12-09 | 20:57

-weggejorist-

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 20:52

@ bottehond 20:39

In bed liggend en naar de sterren kijkend,

Kijk.. zo wil ik nou ook wonen!

god is de geest | 24-12-09 | 20:51

ik lag even met je mee, op een bed in de tuin, 10 augustus ieder jaar.
en daarna maakt het eigenlijk allemaal ook geen ene flikker uit, vind ik.

of wel? jij roert je alsof er veel te winnen valt. daarbij geen teen ontziend.
als een vleermuis die weet dat hij bestaat omdat er echo's terugkomen.

geurtje | 24-12-09 | 20:49

Dit soort stukken staan dagelijks op de site van het Vrije Volk. Betere stukken zelfs en die komen de oude media echt niet in. Maar onze Frits is een bekende Nederlander en dan mag het af en toe wel eens van de linkse kerk krant.
Vergeet niet dat Geert Wilders jarenlang aan de zijde van Frits heeft gewerkt bij de VVD.
Geert is in het politieke gat gesprongen waarin Frits alleen heeft staan kijken en nooit in heeft durven springen! Hij kan het altijd leuk vertellen die Frits maar er zelf echt iets aan doen dat hebben we nog nooit van hem gezien! (Paars!)

god is de geest | 24-12-09 | 20:48

Het eerste beeld dat bij me opkomt is van jaren gelden.
In bed liggend en naar de sterren kijkend overviel me het besef van de absurditeit van het bestaan. De angst die over me kwam duurde 5 minuten en daarna was ik volkomen kalm.

Zo, dat was het spontane antwoord in de herkansing.

bottehond | 24-12-09 | 20:39

bottehond | 24-12-09 | 20:27
Inderdaad Botte, wat dat betreft levert Verhagen toch best puik werk af door die VN resoluties tegen te werken en te torpederen waar hij kan. Die Avigdor Lieberman was niet voor niets zo graag in Nederland.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 20:36

-weggejorist-

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 20:36

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 20:27
Nee, ik vraag of je echt oprecht gelooft in dat scenario van je.
Het zou leuk zijn als het kon, maar qua realistisch gehalte zoek ik liever mijn heil bij het verhaal van Botte. Ik vind Brinkhorst, Gretta en Dries maar enge mensen.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 20:33

-weggejorist-

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 20:32

nee, je moet hem eigenlijk zonder nadenken beantwoorden.
het eerste beeld of de eerste herinnering verwoorden.

geurtje | 24-12-09 | 20:32

geurtje | 24-12-09 | 20:28

Beetje cryptische vraag.
Kun je die preciseren?

bottehond | 24-12-09 | 20:30

@ bottehond.
nou, ik lanceer hem sowieso. want je bent echt iemand, waar een mensch wel eens over nadenkt.
wie ben jij in het diepst van je gedachten?
in het holst, onder je bedje, achter de boom, met je ogen dicht?

geurtje | 24-12-09 | 20:28

geurtje | 24-12-09 | 20:20
Vanzelfsprekend.

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 20:24
de fixatie op Israel is itt wat jij beweert juist heel wijdverbreid.
Ook over islamkritiek ben je slecht geinformeerd.
De VN is al goeddeels in handen van islamisten, dwz bepaalde onderdelen van de VN.
De EUssr doet haar best islamkritiek tegen te gaan.
Echt, vriend, je moet je beter informeren.

bottehond | 24-12-09 | 20:27

-weggejorist-

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 20:27

@F. von Zeikhoven | 24-12-09 | 20:11 :
Detail. Als de Islam ergens nog een grotere hekel aan heeft dan het (ondanks alles toch nog) monotheïstische Israel dan is het dat polytheïstische, barbaarse en toch succesvolle, democratische en rijke India die het potentiële Kalifaat van Atlantische tot Pacifische Oceaan onderbreekt.

@Aardbewoner | 24-12-09 | 20:12 :
In de 15e eeuw was Vlaanderen steenrijk. Het heeft alles te maken met de agrarische revolutie van de 18e eeuw die de industriële revolutie van de 19e eeuw mogelijk maakte. Het betekende een overschot aan landarbeiders die goedkope arbeid waren voor de opkomende industrie. Een noodzakelijke overgangsfase van datgene wat het westen en de westerse cultuur superieur maakt: Innovatie.
Het neemt niet weg dat de emancipatie van de gewone man al sinds de middeleeuwen in Europa aan de orde is, in weerwil van kerk en adel, die vaak (ironisch genoeg) juist wel de aanzet tot innovatie hebben gegeven.

koerbagh ® | 24-12-09 | 20:26

-weggejorist-

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 20:24

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 20:11
Echt waar, wil je dat echt? Ik ben geweaun cynisch genoeg om toe te geven dat ik land dat niet van mij is liever in handen zie die ik meen te kunnen vertrouwen. Dat is eerlijk genoeg voor mij en mijn medeburgers. Kijk, als de Israëli's morgen ineens huisjes beginnen te bouwen aan de Vecht en daar kolonisten gaan huisvesten, dan wordt het een heel ander verhaal.
Overigens halen de Chinezen precies hetzelfde rottruukje uit in Tibet en Kashgar, maar daar hoor je dan weer niemand over.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 20:21

bottehond | 24-12-09 | 20:18
mag ik jou eens een Echte vraag stellen, als het niet te impertinent en zo is?

geurtje | 24-12-09 | 20:20

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 20:06

Dude, jeaudenhaat zit diep ingebakken in de genen van de islam.
Als je dat weglaat in je beschouwingen kun je inderdaad de schuld eenzijdig bij Israel leggen.
Heb jij eigenlijk wel enig idee waar je het over hebt?
Je comments zijn zo tergend clichématig voor een neplinkse kerkganger.

97.74.65.51/readArticle.aspx?ARTID=309...
Lezen. Men legt ook uit waar de strijd van Israel écht over gaat.

bottehond | 24-12-09 | 20:18

-weggejorist-

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 20:17

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 20:06
Ze leefden samen vreedzaam onder de heerschappij van de Verheven Porte, en dat enkel en alleen maar als de Jeauden eventjes nergens de schuld van konden krijgen, en ze hun extra Jeaudenbelastingen maar geweaun op tijd betaalden.
Tenzij de Sultan in de rats zat met zijn financiën, dan gingen ze geweaun net als iedere Christen over de kling van het kromzwaard.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 20:14


F. von Zeikhoven | 24-12-09 | 20:00

Half Ierland (werkelijk de helft van de bevolking) emigreerde rond 1850 om niet te verhongeren. 100 jaar geleden was Vlaanderen nog straatarm. 't Is wat kort door de bocht van Bolkie.

Aardbewoner | 24-12-09 | 20:12

Dit is een man die weet waar hij over praat. Een echte intellectueel.

livestrong | 24-12-09 | 20:12

-weggejorist-

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 20:11

@ koerbagh ® | 24-12-09 | 20:05
Voor zover bekend staan die op India gericht?

F. von Zeikhoven | 24-12-09 | 20:11

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 20:06
"omdat de arabieren joods grondgebied binnenvielen?"

Precies daarom.
Lees eens wat geschiedenisboekjes (het is blijkbaar allemaal voor jouw tijd) over de onafhankelijkheids-, zes-daagse en Yom Kippoer-oorlogen. Van Israel hadden die echt allemaal niet gehoeven.

koerbagh ® | 24-12-09 | 20:10

-weggejorist-

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 20:06

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 19:32
het universele vrijheid principe.

geurtje | 24-12-09 | 20:06

@F. von Zeikhoven | 24-12-09 | 20:03 :
Pakistan ook.

koerbagh ® | 24-12-09 | 20:05

F. von Zeikhoven | 24-12-09 | 20:03
Officieel niet, natuurlijk....

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 20:05

Balkie OUT, Frits IN

Gromule | 24-12-09 | 20:05

Bij de weg, wat ik er persoonlijk van denk doet er eigenlijk weinig toe in deze discussie.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 20:03

@ koerbagh ® | 24-12-09 | 19:59
Vergeet niet dat Israël ook het atoomwapen heeft...

F. von Zeikhoven | 24-12-09 | 20:03

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 19:56
Israel beschouwt Nederland niet voor niets als haar grootste bondgenoot: Verhagen c.s. hebben er hoogstpersoonlijk al enkele keren voor gezorgd dat Israël niet zou worden veroordeeld in VN resoluties opgesteld onder druk van moslimlanden.
Geloof mij, Nederland heeft heel wat krediet bij Israël. Wij steunen hen als zelfs de VS twijfelt. In ruil daarvoor drijven ze heel graag handel met ons en mogen we van tijd tot tijd verontwaardigd iets roepen over de bouwpolitiek van de kolonisten, en dan reageren zij daar gewoon totaal niet op, en gaan geweaun over tot de orde van de dag. De Belgen daarentegen..... daar hebben de Israëli's een broertje dood aan.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 20:02

bottehond | 24-12-09 | 19:55
Triest comment.
Wellicht je ware aard, meestal zorgvuldig bedekt met popie jopie gedoe.

Einde van de Domheid | 24-12-09 | 20:01

@ Fallus Erectus
Briljante analyse.

strange matter | 24-12-09 | 20:00

Omdat de rijke landen allemaal aan een gematigd klimaat liggen waar rivieren de zee in stromen? (Veredelde) Landbouw en handel?

F. von Zeikhoven | 24-12-09 | 20:00

Lol bottehond. Teheran die Israel belegerd.

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 19:44

Je feitenkennis over Iran en Hamas en Hizbollah is kennelijk niet bijster groot.
Ga je schamen. Grote woorden gebruiken en de feiten niet kennen, wat vind jij dat ik daarvan moet vinden?

* Bolkestein is een schande. Die heeft namens het establishment miljoenen kiezers op zijn VVD laten stemmen, terwijl hij wist dat hij slechts holle frasen braakte. Zijn diskwalificatie van Pin als "rattenvanger van Hameln" is derhalve zuivere projectie. Laat die smeerlap aub links liggen, waar hij thuishoort *

bottehond | 24-12-09 | 20:00

Ada Wildekamp (niet Wildenberg) gaf Bolkestein het kruit voor zijn tijdelijke populariteit.

Einde van de Domheid | 24-12-09 | 20:00

@BoneyMBlackie | 24-12-09 | 19:53:
Het modernste leger van allemaal heeft dan blijkbaar dus geen ambitie om de de omringende 2,5 miljoen km² islamitisch land te bezetten, anders hadden ze dat allang gedaan. Dus van een belegering door Israel is geen sprake.
Wat dan wel? Oh ja. Zelfverdediging tegen die 2,5 miljoen km² omringende islam.
Waarom ook alweer? Oh ja... omdat Israel volgens de meeste islamitische leiders moet worden vernietigd. De belegering is precies andersom lieverd. De enige reden waarom Israel bestaat is omdat ze zo'n modern leger hebben, ondanks de belegering door de islam. Je draait de zaken om. Maar ja, dat is een hersenafwijking van socialisten die wel vaker te lezen valt.

koerbagh ® | 24-12-09 | 19:59

Zo, weer 3 miljoen taxpoet naar een subsidiespons dankzij Sinterklaas Koenders.

broodje frikandel | 24-12-09 | 19:59

-weggejorist-

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 19:56

Einde van de Domheid | 24-12-09 | 19:52

Jij hebt geen enkel krediet bij mij.
De dag dat jij me laat glimlachen, terwijl je uitsluitend diepe walging bij me oproept, ga jij nooit meemaken.

bottehond | 24-12-09 | 19:55

Berserker Nr. 1 | 24-12-09 | 19:30
you're my man.

geurtje | 24-12-09 | 19:54

-weggejorist-

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 19:53

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 19:44
De Zionisten staan voor voor hetzelfde als wij, dus dat zijn onze vriendjes. De Palestijnen doen dat niet, en sturen plofterroristen de grens over, en doen onze vriendjes pijn. Wie onze vriendjes pijn doet, daar worden wij boos op. In het geval van de EU: we kijken er eens heel boos naar en zeggen "foei, niet meer doen". In het geval van de VS: "nobody fucks with us or our friends", dus die slaan gewoon kei hard terug. En dan beginnen ze te lopen zeiken dat de klap te hard aan kwam.
Zo simpel is het.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 19:53

bottehond | 24-12-09 | 19:46
Jij hebt nooit een debat, je bent jouw stellingen aan het poneren.
Verder lees je niet wat ik schrijf.
Ik had gedacht dat die notitie over WIldenberg wel een glimlach op je gezicht zou toveren.

Einde van de Domheid | 24-12-09 | 19:52

@BoneyMBlackie | 24-12-09 | 19:44:
Een strookje land van amper 20.000 km² belegert een Arabische wereld van ca. 2.500.000 km² ?! Ik heb het zout gegeten op deze pagina's, maar dat soort absurdisme is toch wel voorbehouden aan extreme idioten.

koerbagh ® | 24-12-09 | 19:50

@ soggert | 24-12-09 | 19:46
"zeldzaam ambacht" natuurlijk, sukkel.

soggert | 24-12-09 | 19:48

Hmmm, dus bolkie verwijt Europa dat het zichzelf te veel verwijt? Ingewikkeld. Maar wel een goed stuk, en behoorlijk kernachtig ondanks de grote hoeveelheid aspecten die aangehaald wordt. En fatsoenlijk Nederlands spreken en schrijven is inmiddels zo'n zeldzame ambacht aan het worden dat het sowieso nooit genoeg waardering kan krijgen. Bij dezen!

soggert | 24-12-09 | 19:46

Einde van de Domheid | 24-12-09 | 19:39

Lekker relevant.
Mij debate je er niet uit, glibberige slang.

bottehond | 24-12-09 | 19:46

-weggejorist-

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 19:44

k begrijp nu pas waarom ieder comment van jou mijn nekharen doet rijzen.
Jij bent de énige reaguurderT bij wie ik dat heb.
bottehond | 24-12-09 | 19:30
Hahahahaha hahahaha
Ook een fijne Kerst!

Einde van de Domheid | 24-12-09 | 19:41

Reaguurders... wat hebben jullie met mijn laptoppie gedaan... het GS-ikoon in mijn Favorieten is plots vervangen door het ikoon van Lidl... maar als ik het Lidl-ikoon aanvink krijg ik wel de website van Geen Stijl... sorry,dat ik jullie de schuld geef,maar ik moet toch ergens beginnen.

pielewaaier | 24-12-09 | 19:40

bottehond | 24-12-09 | 19:30
In je pre-occupatie voor een kleine maar belangrijke (die geef ik je) maatschappelijke factor ben je zo blind dat je homogate volledig over het hoofd ziet.
Dat moet natuurlijk ook , want in je nieuwe politieke correctheid zou homo's aanspreken op geschiedvervalsing de Islamisten in de kaart spelen.
Is het niet?
Hier de link 'Nauwelijks homovervolging in WOII:
nos.nl/artikel/124864-nauwelijks-homov...

Einde van de Domheid | 24-12-09 | 19:39

Bolkestein is een enge nazi.

RVVdeTuinman | 24-12-09 | 19:36

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 19:31
Het was mij al ter ore gekomen via via dat Uwe Eminentie enige tijd geleden moeite had met lopen, mag ik derhalve aannemen dat de Koran op zachter papier gedrukt dient te worden?

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 19:36

Hypocriet.
Alsof jij Bolkestein destijds niet versleet voor een racistische xenofobe Untermensch.

bottehond | 24-12-09 | 19:07
Beste botte.... dit moet een misverstand zijn.... bij mijn weten heb ik het tot op de dag van vandaag in mijn reaguursels nog nooit de naam van Bolk laten vallen.. zelfs niet die van zijn mogelijke familie Bolke de beer...
Heb niets tegen de man,vind hem soms wel grappig.... maar als hij zo zuurpruimerig op de foto mij aanstaart,kijk ik toch liever ergens anders naar.
Mocht ik toch mis zitten... dan rest mij niets anders dan een gang naar de dokter om mij te laten testen op.... vroegtijdige?... seneliteit.

pielewaaier | 24-12-09 | 19:35

geurtje | 24-12-09 | 19:17
Ik vind die laatste het meest toepasselijk. Maar de term liefde wordt al te snel verkeerd uitgelegd. Niemand z'n geloof of overtuiging afnemen, maar geen enkele Waarheid nog de ruimte geven om (weer) Absolute Waarheid te worden.

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 19:32

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 19:28

Ja, toe maar.
Steun de proxies van de moordenaars uit Teheran maar die Israel belegeren.
Ben je toevallig lezer op Stormfront?

Ziehier, Menschen: de onheilige alliantie tussen islamisten, nazies en "linksen".
Gezamenlijk optrekkend tegen de Jeauden.

bottehond | 24-12-09 | 19:32

Einde van de Domheid | 24-12-09 | 19:19
Ho jij eens even: ik heb ieder bladzij van de Koran gelezen. Voordat ik er m'n reedt mee afveegde.

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 19:31

geurtje | 24-12-09 | 18:39
Het aan elkaar knopen (breien) zal wel in je genen zitten, daar kan ik verder ook niet veel aan doen.

Kerst kun je het beste zonder sfeer vieren. Een sfeervolle kerst - je kunt beter doodt zijn.

Berserker Nr. 1 | 24-12-09 | 19:30

Einde van de Domheid | 24-12-09 | 19:27

Je begint door de mand te vallen.
Jij bent moslim!
Hahaha!
Caught you with your pants down.
Je damagecontrol is een achterhoedegevecht geworden.
De Vrije Burger doorziet de islamisten nu feilloos.
Kies: Marcouch of Baadoud.
Niet omheen lullen, geweaun straight antwoord en anders je zand in de ogenstrooierij elders droppen.
Ik begrijp nu pas waarom ieder comment van jou mijn nekharen doet rijzen.
Jij bent de énige reaguurderT bij wie ik dat heb.

bottehond | 24-12-09 | 19:30

-weggejorist-

BoneyMBlackie | 24-12-09 | 19:28

xavier | 24-12-09 | 19:21

Vergeet het maar.
Harris ziet het beter dan jouw mattie Bolkestein.
Ik zal Bolkestein bestrijden waar ik kan.
Vuistdiep in het oude establishment.
Mooie praatjes heeft hij genoeg, dat was altijd al zo.
Paroles, paroles.
Laat je toch niet verleiden door deze dixieland- Pechtold

bottehond | 24-12-09 | 19:27

Slap stukje van Pruisen, de GVBer mag een kruis dragen, de school had 88 kerstbomen en Enait moet gewoon opstaan. Gewoon doorlopen allemaal. Weinig schokkends. Wel lief van die ouwe VVDers om hun maten een beetje te steunen in hun electorale opmars.
Maar ga maar ens wat werk maken VVD, die flauwekul over Moslims....

Einde van de Domheid | 24-12-09 | 19:27

Als je spreekt moeten de woorden beter zijn dan je zwijgen.Dit gebeurd zelden,zeker met al de linkse flapdrollen zoals Halsema en Alexandertje van D66 wat een klungels zijn dat. In het geval van Dhr. Bolkenstein maak ik een buiging. Mooi gesproken.

recht in eigen hand | 24-12-09 | 19:25

Jammer dat Bolkestein de politiek verlaten heeft. Een man die niet om de hete brei heen draait en zegt waar het op staat. Waren er daar maar meer van.

natte krant | 24-12-09 | 19:23

Bolkenstein verkreeg destijds bekendheid dankzij de communistische wethouder Ada WIldenberg.
Ze hoorde dat er asielzoekers waren die hun gekregen meubels verkochten en telefoonschulden opbouwden.
omdat niemand hier uit angst voor politieke incorrectheid over te zeggen ei hij destijd.
'Nou, dan gooi ik de knuppel wel in het hoenderhok.'
Maar man o man, wat is dit lang geleden, hier op GS zijn er dagelijks mensen die pas beginnen aan dat bewustzijn en dan denken uniek te zin.

Einde van de Domheid | 24-12-09 | 19:23

Botte Hond 18:53

Harris is een laffe denker, die er bijvoorbaat vanuit gaat, dat de ratio het moet
afleggen tegen duistere sentimenten en aandriften. (als ik jouw linkje gedeeltelijk
samenvat). Zeker; Islamieten houden niet van luciditeit, maar vergeet niet dat de
waarheid voor zichzelf strijdt en dat "sapere aude!" uiteindelijk wint.
Zelfs de Islam zal door de Verlichting heenmoeten, al is het vervelend dat wij
in Europa vooral hiermee worden geconfronteerd.
Maar dit is onafwendbaar, en er gloort dus hoop. Bolk is de man die hieraan
leiding kan geven.

xavier | 24-12-09 | 19:21

schoorsteenveger: eigenlijk is het het Echte socialisme.

geurtje | 24-12-09 | 19:21

geurtje | 24-12-09 | 19:13
Ik verdrijf de duivel door iedere dag zeven kelken miswijn aka het Bloed Onzes Heeren achterover te slaan. Het werkt denk ik wel redelijk goed.
Ik zal vanavond bidden voor uw ziel, het is hard nodig dunkt mij.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 19:20

NRP is een domme site.
De achterlijke Egyptische fatwa is door een dwaas gedaan die zijn heilig boek niet kent.
Garppig genoeg heet hij Yousouf.
Yousouf... waar komt die naam vandaan?
Iemand hier die de Koran wel eens heeft gelezen?
(pauze.)
Omdat er hier niemand is die de Koran heeft gelezen keg ik het even uit.
Yousouf is Jozef.

Einde van de Domheid | 24-12-09 | 19:19

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 19:11
ik zat te kleien met vreselijke woorden als intelligentie en plicht.
maar plicht duidt te veel richting een koepel, die er niet is.
eenzaam pionieren, voortrekken, evolutie, avantgarde, voorbeeld, leiding, barmhartigheid, ik associeer me suf. menselijkheid.
oei. liefde voor de mensheid.

geurtje | 24-12-09 | 19:17

Gefeliciteerd met jullie analyses. De Mexicaanse griep is idd vreselijk gemuteerd.

Einde van de Domheid | 24-12-09 | 19:16

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 19:06
kijk in je eigen duistere krochten en je weet alles wat je weten moet.

geurtje | 24-12-09 | 19:13

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 19:11
Rechtgeaarde koppigheid?

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 19:12

geurtje | 24-12-09 | 19:01
Heb je een beter woord? Strijdbaarheid misschien? Vastberadenheid? Moet ik te veel aan Balkenende en zijn VOC-mentaliteit denken.

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 19:11

pielewaaier | 24-12-09 | 19:04

Hypocriet.
Alsof jij Bolkestein destijds niet versleet voor een racistische xenofobe Untermensch.

bottehond | 24-12-09 | 19:07

geurtje | 24-12-09 | 19:03
Aan de andere kant moet men misschien wel enige tijd in de buurt van de duivel verkeren om hem en zijn sluwe tactieken te leren herkennen.
*De Exorcismis et Supplicationibus Quibusdam van de plank haalt en afstoft*

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 19:06

pielewaaier | 24-12-09 | 16:38
Zolang oude mensen zoals Bolkensten, geen seniele uitspraken doen kun je ze daarvan dus ook niet beschuldigen. Vele oud-politici zoals van Agt, Marcel van Dam ect. laten ons door hun seniele uitspraken weten, dat zij reeds hersendood zijn. Net als de vele policore pielenwaaiers in onze wereld!

Prins Pils | 24-12-09 | 17:32
En Prins Pils bepaalt in al zijn wijsheid wanneer een uitspraak seniel is of niet.... mag ik een gokje wagen.?.. uitspraken die zijne hoogheid niet bevallen en gedaan door een oude man zijn dus seniel.. en uitspraken die hem wel bevallen van een oude man zijn dat dus niet.. maar wat als nu een jonge pielewaaier zulke uitspraken doet?

pielewaaier | 24-12-09 | 19:04

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 18:51
jij bent wel heel erg goedgelovig ...

geurtje | 24-12-09 | 19:03

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 18:49
beste veger, mooi hoe je ook mijn verstopte kanaal schoon krijgt.
goed stukkie, interessante opmerking over de christelijke evolutie richting een maatschappelijk-praktische schizofrenie.
en jammer dat het arrogantie zou moet heten, onze westerse missie.
maar ook wel lekker.
dag kerstman!

geurtje | 24-12-09 | 19:01

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 18:49

Bravo.

bottehond | 24-12-09 | 18:55

geurtje | 24-12-09 | 18:47
Weet dat de Heer voor dogmatische minkukels een speciaal plekje in de zwavelputten van het hellevuur heeft gereserveerd. Want zo is hij dan ook wel weer.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 18:51

de Linkse Kerk | 24-12-09 | 17:53
Het dilemma is als volgt. Hoe goedwillend is goedwillend? En dan heb ik het dus niet over de momentane goede bedoelingen van het individu, maar over de mogelijkheid dat een goedwillend individu onder een bepaalde druk of onder een bepaalde verleiding zal kiezen voor het één en niet voor het ander.
Het is frappant met hoeveel gemak er gesuggereerd wordt dat die horden PVV-stemmers bij het minste of geringste achter de fasces aan zouden gaan lopen, terwijl andere groeperingen, waaronder de groep gematigde moslims, zoiets als een gezond verstand zouden blijven gebruiken, wat er ook gebeurt. Als we allemaal mensen zijn, allemaal gelijk, en als het zo is dat ras en afkomst er allemaal niet toe doen, dan is elk individu bijgevolg ook gelijkelijk beïnvloedbaar, niemand uitgezonderd. Waarom is een brave burger die gisteren nog PvdA stemde maar vandaag PVV gevaarlijker dan een moslim die gisteren nog gematigd was maar vandaag wel wat ziet in de oproep van Fawaz om maar vooral niet in dialoog te gaan? Die gematigde moslim is ook een potentiële racist, fascist, fundamentalist, xenofoob, niet omdat hij moslim is, maar omdat hij mens is met een bepaalde geschiedenis en dito gevoeligheid.
De geschiedenis heeft geleerd dat de macht van religieuze systemen op het individu erg groot kan zijn. Er is niet veel voor nodig om in naam van God een leger op de been te brengen of martelaren te kweken, en God kan op vele manieren worden gekoppeld aan natie of staat, aan identiteit of afkomst. In die zin verschilt God niet veel van de eerste de beste fascistische leider. En God kan even onverdraagzaam zijn, racistisch en moordzuchtig.
Elk mens is mijn gelijke, maar dat werkt alleen als er sprake is van wederkerigheid, als de systemen die mogelijkerwijs die wederkerigheid kunnen vernietigen hun scherpe kantjes verliezen, ongevaarlijk zijn gemaakt. Dat is niet gemakkelijk. Dat betekent dat je een gelovige recht in het gezicht moet zeggen dat zijn Waarheid onmogelijk dé universele waarheid kan zijn die als basis kan gelden voor een samenleving die verschillende Waarheden naast elkaar wil laten bestaan. Dat betekent dat je het religieuze systeem het recht moet ontzeggen om zich in de openbare ruimte als dé universele waarheid te presenteren. Dat betekent dat je keihard die gelovigen een aantal uitgangspunten als bóven de eigen uitgangspunten zult moeten voorleggen: slikken of stikken.
De meeste Christenen zijn inmiddels in staat om met een dergelijke schizofrenie te leven. Diep in hun hart geloven ze dat onze democratische samenleving in het plan van God past, in de dagelijkse praktijk zijn ze bereid zich te schikken naar de regels van die samenleving, ook als God het niet wil.
Het zou er niet toe moeten doen wie die universele uitgangspunten formuleert. De situatie is nu eenmaal zo, dat het de westerse wereld is die in staat is gebleken een democratische samenleving te creëren en in stand te houden. En in die westerse wereld is de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst het best gewaarborgd. Dus, de westerse wereld is historisch en situationeel gezien de eerste en wellicht de enige kandidaat om de hoeder van die uniiversele uitgangspunten te zijn. Het doet dan volstrekt niet ter zake of die westerse wereld in het verleden -gezien door de bril van vandaag- zich al dan niet misdragen heeft, net zomin als het ter zake doet wat de voorvaderen van goedwillende moslims allemaal op hun kerfstok hebben. Het doet er ook niet toe of die universele uitgangspunten op westerse of oosterse denkbeelden berusten of niet. Historisch wellicht interessant, maar in wezen volstrek arbitrair. Het enige wat belangrijk is, is of die uitgangspunten deugen en als fundament kunnen gelden voor een samenleving waarin geen enkele groep zijn Waarheid door kan drukken als dé waarheid.
Tijd dus om een arrogantie ten toon te spreiden die elk gevoel van schuld overstijgt, een arrogantie die rijkelijk put uit welke traditie dan ook maar met geen enkele traditie exact samenvalt. Die arrogantie moet sterk genoeg zijn om het op elk moment en tegen elke prijs openlijk op te nemen tegen welke God dan ook.

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 18:49

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 18:44

en jou vertrouw ik al helemaal niet, met je grappig gekozen nick.

god op de lippen,
de duivel in het hart.

geurtje | 24-12-09 | 18:47

Amerika valt ook onder het westen maar voor dit land gelden al deze dingen niet.
Hier is iedereen trots op z'n land en daarom zie je hier ook geen hoofddoeken terwijl er genoeg Islamieten wonen.
Door deze houding is Amerika een bedreiging voor het links calvinistische gedachten goed en zie je dat er alles aan is gedaan Amerika zwart te maken in Europa.
Dit is zo in de hoofden van de Europeanen gepompt dat zelfs zelf benoemde liberalen een vooroordeel over de VS hebben.
De VS zijn het enige deel van de wereld waar ECHTE vrijheid is. Maar dit is een Europeaan moeilijk uit te leggen aangezien ze allemaal gehersenspoeld zijn door linkse protestantse en calvinistische partijen en mensen.

thetosser | 24-12-09 | 18:47

geurtje | 24-12-09 | 18:39
Majoor Boshardt op tv, die kon nog wel enig Kerstgevoel bij mij opwekken in de zin van eens iets goeds doen voor een arme pauper. Maar met het heenen gaan van de goede vrouw (de Heer hebbe haar ziel) lijkt het allemaal ieder jaar nog commerciëler te worden.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 18:44

Berserker Nr. 1 | 24-12-09 | 18:27

knaapje, ik knoop aan elkaar wat ik aan elkaar wil knopen, ja?
als een schildpad zijn strandnest vol eieren ziet worden leeggevroten door de eerste de beste hongerige beachcomber, denkt hij er echt niet aan te reclameren bij de lokale domela nieuwenhuis.
of zo.

oké, ik zit gewoon in mijn traditionele pre-kerstdepressie.
dat agressief makende gezoek naar een speciale sfeer.
ik verlang nu al naar normale dagen, en dat terwijl het kreng hier maar 1 dag duurt.
het zal de melancholie wel zijn, die me hopeloos raakt.

geurtje | 24-12-09 | 18:39

Fallus Erectus | 24-12-09 | 18:24
Vergeet Karel V en Karel de Grote niet. Nota bene felle bestrijders van de Muzelman

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 18:38

geurtje | 24-12-09 | 17:30
Helaas, je gaat niet door naar de volgende ronde, nu je een verwerpelijk sociaal darwinisme als politieke stroming (gepromoot door retards) verwart met darwinisme of evolutie as such.

Verder wens ik je natuurlijk een heel fijne verjaardag van Godt, morgen. Hij moet z'n plekje nog vinden in de evolutionaire stamboom - hoogstwaarschijnlijk is hij te vinden in een of ander afstervend gedeelte van de hersenen. Hij zit dus, zou je kunnen zeggen, tussen de oren.

Erg allemaal evengoed, als je d'r over nadenkt.

Berserker Nr. 1 | 24-12-09 | 18:27

De rijke landen zijn rijk, omdat zij Caesar en Napoleon hadden. Deze denkers hebben de westerse 'beschaving' een mega duw in de rug gegeven. Daardoor heeft de westerse wereld een enorme voorsprong op de niet-westerse wereld.

Daarnaast speelt zeker klimaat en ook het aantal kleine afzonderlijke landen in Europa mee. Er ontstond al vroeg een wapenwedloop, alsmede een wedloop op andere terreinen in Europa. Hierdoor ontwikkelde vele landen in Europa zich veel sneller dan niet-westerse landen.

Tenslotte; sinds een eeuw is de westerse-wereld een volgende stap ingeslagen en dat is vanaf een meta-niveau naar zichzelf kijken. Niet door de christelijke traditie, maar omdat het een logische volgende stap in de ontwikkeling van de cultuur is.

Hierdoor is men zich bijna als een boven-mens (vrij naar Nietzsche) gaan zien. En meent men te kunnen oordelen wat goed en fout aan zichzelf en de wereld is.

Toch genoten van het stuk van FB, Nederland heeft meer van dit soort intellectuele input nodig, in de strijd tegen de tergende middelmatigheid en ranzigheid van wat er vanuit de media over ons uitgestort wordt.

Fallus Erectus | 24-12-09 | 18:24

dat van die kerstliedjes in zwitserland
'Geen kerstliedjes over Jezus op scholen'
vind paco wel ok.

het is een feit dat de christenen aan de haal zijn gegaan met germaanse gebruiken.
laten we dat aub weer in ere herstellen!

GEEN stal meer onder de boom, geen engeltjes ophangen. gewoon een kerstboom. geen religieus gezeik.

de motivatie die de zwistersen hebben, namelijk, anders-gelovigen niet tegen het hoofd willen stoten, daar stoot ik me dan wel weer aan.

paco007008 | 24-12-09 | 18:21

Bolkestein... de grootste gemiste kans voor NL dat hij nooit MP is geworden.
Parsons | 24-12-09 | 13:47

Helemaal juist gezien + heel veel voor Frits.

ghandi | 24-12-09 | 18:16

Wat Bolkestein zegt.
Stop dan het gristenbashen en wijs moslims structureel op het feit dat wij hen voorbij zijn.

jekalemoeder.nl | 24-12-09 | 18:15

"De juiste vraag is niet: waarom zijn arme landen arm? De juiste vraag is: waarom zijn rijke landen rijk? Want in het begin waren we allemaal arm." Ahem, kuch, misschien omdat de huidige rijke landen de huidige arme landen binnenvielen, daar een eigen gouverneur aan het hoofd zetten, en zich de grondstoffen en mankracht (lees: slaven) van deze landen toe eigenden? Even de vaderlandse geschiedenis erop naslaan, Bolkie! Voor de rest heeft ie wel wat punten, alleen beetje jammer dat ie toen ie zelf nog aan het roer stond en de invloed had om iets te doen zelf he-le-maal niets deed.

Kyokushinkai | 24-12-09 | 18:14

Botte Hond 18:01

Ben je in staat in enkele kernzinnen de boodschap van Lee Harris samen te vatten>
Je scheept me nogal op met een opdracht: Lees de link van Lee Harris maar eens goed door.
Zal ik zeker doen als ik meer tijd heb. Doe me een lol, en vat even kernachtig samen...

xavier | 24-12-09 | 18:12

bottehond | 24-12-09 | 18:01
Botte, jij en ik weten allebei dat tenzij de woedende menigte een omweggetje maakt langs de huizen van die Officier van Justitie en de rechter die het zaakje in behandeling heeft, er niks gaat veranderen.
Idealistje spelen kan ik evengoed thuis in mijn luie stoel met een kelk vol miswijn en een dikke sigaar doen.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 18:11

NIET eens met Bolkestein. Vaak ben ik het eens met hem mar ik heb toch een hele andere analyse in deze.

Het opkomen voor de zwakkeren heeft niets te maken met een schuldcultuur. Het heeft alles te maken met een westerse arrogantie: diep in het hart denkt het westen dat ze nog steeds superieur zijn, moreel, financieel, en sociologisch. Daarmee kwalificeren ze automatisch alle andere culturen/religies/groepen als de 'zwakkeren' waarvoor moet worden opgekomen. Vergelijk het met een kinderklas op de lagere school. Het 'opkomen' voor de kwetsbaren in de klas impliceert automatisch dat degene die daarvoor opkomt hoger op de sociale ladder staat. Dit is het kernprobleem van het linkse gedachtengoed. Het is niet de schuldcultuur, zoals Bolkestein zegt, die ten grondslag ligt aan zaken als ontwikkelingshulp en het voortrekken van de islam, het is de gedachte dat de westerse wereld superieur is. Daarmee kwalificeert men automatisch alles wat niet westers is als minder. En voor de minderen moet worden opgekomen, die hebben extra aandacht nodig, extra geld, etc. De islam wordt door de linkse kerk diep in hun hart gezien als iets wat minder is dan de westerse levenswijze. Juist DAAROM komt de linkse kerk op voor de islam. Het is immers een minderheid, een groep die niet alleen minder in aantallen is maar ook lager op de ladder staat. Als links Nederland de islam ECHT gelijkwaardig zou inschatten zouden ze het ook gelijkwaardig behandelen, dus juist NIET de westerse cultuur downplayen.

Hiermee

strange matter | 24-12-09 | 18:11

Het Westen? De VS valt ook onder het Westen, en dat is toch wel één van de meest trotse landen, ook mbt hun immigratie cultuur (incl. moslims). Wat een GELUL weer.
Verder heb ik niet zoveel op met de VS, maar dat doen ze toch heel erg goed.

2009 | 24-12-09 | 18:11

Frits vind een eigen verklaring voor het krampachtige optreden van het Westen tegen zaken die recht tegenover haar waarden staat. Het multiculturalistisch gedachtengoed is al jaren failliet.

Verloren_onschuld | 24-12-09 | 18:09

de Linkse Kerk | 24-12-09 | 17:53
Is je oproep dan niet aan de verkeerde persoon gericht, aangezien B niet onder jouw noemer valt? Bij de mensen die er wel onder vallen is het sowieso de vraag of die oproep van je wel doorkomt.

sjaakdeslinksesul | 24-12-09 | 18:09

Toen Bolkestein nog actief in de poltiek was deed ie niks ; maar dan ook werkelijk niks. Hij is het levende bewijs van het feit dat halve intellectulen niets in de politiek klaarmaken.

Verder wist in niet dat Frits Pim vermoord zou hebben Toch weer iets bigeleerd met dank aan onze overmoeibare moslimwatcher Botte, die dus in zijn vrije tijd ook nog een privé-detective blijt te zijn.

mark twain | 24-12-09 | 18:04

Enkele jaren geleden al zei Bolkestein over de islamproblematiek:
"Ik zie geen oplossingen."


Daarin had hij gelijk, los van zijn positie en de waarde, groot of klein, van deze column.

Met het huidige arsenaal aan rechtsmiddelen, en het remmend en belemmerend effect ervan, valt 'het probleem' niet op te lossen.

Het is dus wachten op een psychologische big bang om het kader open te trekken.

Of op de ondergang.

*pakjestijd*

Aardbewoner | 24-12-09 | 18:04

Bolk heeft gewoon gelijk alleen daar hebben de socialisten geen enkele boodschap aan.
Net weer meegemaakt in de supermarkt zo'n uitgezakte zwarte moslim-pinguin die geen reet nederlands sprak maar wel stampij maakte vanwege een fout bedrag van 1,50 op haar bonnetje.... En wij maar wachten in de rij... Tenenkrommend!
Als ik een moslim was ging ik lekker terug naar m'n eigen land i.p.v. mezelf zo gehaat te weten als in dit land (en Europa). Onbegrijpelijk !

wip.kip | 24-12-09 | 18:04

Daytripper 17:38

Hoe juist opgemerkt! Deze Pechthold is een door de wind voortbewogen luchtbel.
God verhoede dat dit salonfähige, poltiekcorrecte, het bij-de-vrouwtjes-goed doende, geaffecteerd pratende leeghoofd, zich bij de goegemeente weet in te likken. Laat deze man toch gewoon veilingmeester blijven!

xavier | 24-12-09 | 18:03

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 17:53
Dan moet je niet meer zeuren.
Ik ga wel en heel vele anderen ook.

xavier | 24-12-09 | 17:55
Lees de link naar Lee Harris maar es goed door.
Bolkestein cum suis zijn onderdeel van het probleem.
Doe jezelf een lolen lees dat stuk.

bottehond | 24-12-09 | 18:01

Zeddegeizot | 24-12-09 | 17:32
Kom je nog 's iemand tegen
bottehond | 24-12-09 | 17:35

ethan_joy | 24-12-09 | 18:00

waarom is bolkie oude informatie aan het herkauwen.
dit is al lang bekend en benoemt.

zouden ze eerdaags zetels nodig hebben.

Obsi | 24-12-09 | 17:55

Bottehond 17:29

... een van de demoniseerders en DUS schuldig aan...
Heer B.Hond: Ik raad U aan een cursus elementaire logica te volgen.
U bent bovengemiddeld eloquent maar deze konklusie geeft slechts aanleiding tot bedroefd hoofdschudden.
U hebt ongetwijfeld betere argumenten; waarom onthoudt U die ons?
In de huidige politieke constellatie zou ik Bolk als "redder des Vaderlands "
beschouwen. (vooropgesteld dat hij in het bezit blijft van al zijn faculteiten).

xavier | 24-12-09 | 17:55

bottehond | 24-12-09 | 17:35
Met alle respect Botte, maar de Regenten vegen hun gat af met wat ik al dan niet doe op 20 januari. Ik zou mijn tijd minder verdoen met het proberen aan te bieden van een petitie voor democratie aan de Grote Koreaanse Leider.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 17:53

sjaakdeslinksesul | 24-12-09 | 17:02
Vraag van mij aub niet om landen of regimes in de Islamitische wereld te verdedigen, want dat kan en wil ik niet. Ik weet dat er in Islamitische landen veel oorlog en onrecht is en dat mensenrechten er met voeten getreden worden, daar is geen discussie over mogelijk.
De oplossing is echter niet om mee te gaan met de uitspraken van een fundamentalistische kerkvorst. De paus voegt niets toe aan de wereld van de 21e eeuw en zou het liefst terug gaan naar ons eigen achterlijke verleden. Ik vind het op z’n minst merkwaardig dat een uitgesproken liberale politicus vanuit het Christendom of een zogenaamde Christelijke cultuur redeneert en alles wat met Islam te maken heeft op één fundamentalistische hoop wil schuiven. Er zijn integratieproblemen met moslimmigraten, ja,
maar laten we dat niet beschouwen vanuit een soort overkoepelende strijd der religies.
Ik ben het ook met je eens dat de slag bij Poitiers niet echt ter zake doet, laten we daar inderdaad niet teveel op in gaan. Het is inderdaad zo dat de Islam destijds met geweld verspreid werd, maar daar konden Christenen door de geschiedenis heen ook wat van, of niet? Een aardig en genuanceerd artikel over de mythes rond Poitiers en de eigenlijke situatie in die tijd dat Bolkestein ook eens had moeten lezen: www.historischnieuwsblad.nl/00/hn/nl/1...

Op vrijwel alle terreinen zijn we het eigenlijk eens, want ik vind ook dat migranten de vrijheden die we hier hebben dienen te onderschrijven. Net zoals de relifundi’s van de SGP dat zouden moeten doen. Nergens ontken ik dat. Ik wil ook absoluut niet als een advocaat van iemand als Faizal doorgaan. Mijn oproep is om onderscheid te blijven maken tussen fundamentalistische idioten zoals Faizal, die we inderdaad niet vrij baan moeten geven, en goedwillende moslims die we niet moeten omturnen in vijanden van Europa. In die zin moeten we moslims als gelijken erkennen, kun je uitleggen waarom dat nergens op slaat? Ik relativeer onze Westerse waarden absoluut niet en ben de eerste om te erkennen dat de sharia niet in Europa hoort en dus bestreden moet worden.

de Linkse Kerk | 24-12-09 | 17:53

Het naoorlogse verzet van de 'linkse kerk' heeft niets met geloof te maken.
Hier staat een veel betere analyse van de beweegredenen van de linkse kerk:
extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/sho...

me,myself and IK | 24-12-09 | 17:44

Ik ben geen VVD adept maar pet af voor Frits. Rechts KAN wel klasse hebben . Maar goed : het volk krijgt wat het verdient.

daytripper | 24-12-09 | 17:40

Als ik de tekst en de comments lees en ook de comments rechtstreeks op volkskant.nl, dan constateer ik dat het niveau hier een stuk hoger is. Wat een zure zeikerds, halve zolen en gekke hippies daar. Chapeau. Verder begin ik honger te krijgen.

Big Rick | 24-12-09 | 17:39

En dan te bedenken dat het pedante manneke en walgelijke ijdeltuit van D'66 straks nog gaat scoren met z'n prietpraat. Wie redt ons van de pluche liefhebbers ???

daytripper | 24-12-09 | 17:38

Zeddegeizot | 24-12-09 | 17:32

PVV stemmen en opkomen voor onze Vrijheid.
Op 20 januari kun je iets doen, als je het belangerijk genoeg vindt.

www.joostniemoller.com/2009/12/komt-al...

bottehond | 24-12-09 | 17:35

Frits for president inderdaad! +1

Hobbykip | 24-12-09 | 17:32

bottehond | 24-12-09 | 17:27
Sitting ducks, boiling frogs, fatale berusting, allemaal eens.
Maar wat te doen? Wat kan de reaguurder DOEN? Behalve een plempseltje.

Zeddegeizot | 24-12-09 | 17:32

pielewaaier | 24-12-09 | 16:38
Zolang oude mensen zoals Bolkensten, geen seniele uitspraken doen kun je ze daarvan dus ook niet beschuldigen. Vele oud-politici zoals van Agt, Marcel van Dam ect. laten ons door hun seniele uitspraken weten, dat zij reeds hersendood zijn. Net als de vele policore pielenwaaiers in onze wereld!

Prins Pils | 24-12-09 | 17:32

Slavernij, kolonialisme, mensenrechten, vrouwenrechten. Hebben wij ons in het verleden daar schuldig aan gemaakt? Ja. Was dit slecht? Volgens onze huidige denkbeelden wel.
Wat mij stoort is de groep mensen die daar over zeikt ZONDER te zeiken over dezelfde toestanden die aan de orde van de dag zijn. Het westen is het beste dat de wereld te bieden heeft op deze vlakken. Met je spandoek tegen slavernij moet je staan op een plein in Khartoum, Karachi of New Delhi. Ik wens de demonstranten veel succes!!

Max Stirner | 24-12-09 | 17:30

Berserker Nr. 1 | 24-12-09 | 16:43

waarbij ik wel vind dat moorden en plunderen net zo goed past bij een nuchter darwinistisch mensbeeld.
weinig exclusiviteit hier, tussen de stromingen.

enfin, ik heb de eerste kerstgedachte al vroeg te pakken.

geurtje | 24-12-09 | 17:30

Bolkestein denkt de islamisten met de pen en de Rede tegen te kunnen houden.
Daarom verafschuwt hij Wilders.
Bolkestein is de vleesgeworden onnozele westerling die onze beschaving tot een sitting duck maken.
Lee Harris heeft een monumentaal boek over zulke ingebeelde dandys gemaakt.
Bolkestein is nadrukkelijk onderdeel van het probleem van de (zelf)islamisering.

books.google.nl/books?id=3L5gc953HZUC&...

Verplicht leesvoer als je mee wilt doen aan het islamdebat.

bottehond | 24-12-09 | 17:27

De helderheid en logica van Bolkestein mis ik in de huidige debatten van de, bij Bolk vergeleken, armzalige intellectuele dwergen in de Tweede Kamer.
Kaakklem, Horny Harry en andere lieden van dit slag verbleken toch volledig
in het licht van de souvereine Frits? De geestelijke armoede van het huidige
tijdsgewricht weerspiegelt in de bleke smoelen van Bommel, Halsema en aanverwante minkukels. Bolk's redeneringen zijn niet altijd aangenaam, maar altijd dwingend logisch, en onweerlegbaar. Als Bolk nog fit genoeg is, zou ik graag op hem stemmen als leider van Nederland. Leve het heldere verstand!

xavier | 24-12-09 | 17:24

Juist, nu maar hopen dat de VVD weer groeit, zijn we misschien eens van die verschrikkelijke rode rakkers af met hun 60% top tarief? belachelijk.

MH026 | 24-12-09 | 17:22

Is
de
Volkskrant
nu
helemaal
gek
geworden?
Na publicatie van het islamkritische opiniestuk van Amanda Kluveld met de titel “Wilders verdient een bedankje”, in de Volkskrant van verleden week, lijkt deze krant met dit opiniestuk van Frits Bolkestein steeds vaker islamcritici aan het woord te willen laten. Iets wat nog niet zo heel lang geleden not done was bij deze policore krant. Om de schijn van objectiviteit nog enigszins op te willen houden, stond er wel eens een interview met Wilders in deze krant, maar veel meer dan dat was bij de Volkskrant tot op heden ondenkbaar.
Is de Volkskrant nu helemaal gek geworden en wil zij de linkse krant van Wakker Nederland worden? Is er misschien een paleisrevolutie bij het deze krant aan de gang? Lijkt policor links eindelijk wakker te worden door de zelfislamisering die Nederland steeds meer lijkt te treffen? Ziet de PvdA straks ook eindelijk het licht na de islamduisternis? Steeds vaker tonen islamieten hun ware gezicht van onverdraagzaamheid ten opzichte van onze Westerse maatschappij. Zelfs Taqiyya-ridders zoals de Amsterdamse stadsdeelvoorzitter Marcouch en aanhanger van geestelijk leider Yousuf Al-Qaradhawi vallen door de mand. Hoe kan iemand zoals Marcouch tot de PvdA top behoren als hij zelf uitspreekt aanhanger te zijn van Al-Qaradhawi die nu een fatwa over ons kerstfeest heeft uitgesproken! Eén in onze westerse ogen volslagen debiel standpunt. Wij westerlingen kunnen onze schouders ophalen voor mensen zoals geestelijk leider Al-Qaradhawi, doch de miljoenen islamitische aanhangers van deze gevaarlijke man geloven namelijk wel in zijn uitspraken en denkbeelden. Vele moslims en dus ook sommige PvdA-politici in ons land zien in Al-Qaradhawi, die overigens een groot aanhanger van Hitler zegt te zijn, een waar geestelijk leider en zullen er alles aan doen om zijn islamdoctrine hier te verspreiden.
Misschien dat opiniemakers zoals Bolkenstein en Kluveld nodig zijn om ook policor Nederland eindelijk eens wakker te schudden!

Prins Pils | 24-12-09 | 17:14

Stukje tekst gelezen en mijn god (... hihi wat een leuke woordspeling...) Ollekebolleke slaat de spijker niet zomaar op de kop, hij ramt hem met zijn pink, eigenhandig in een stuk tropisch hardhout, zonder ook maar een krimp te geven.

Vidi Veni Verdommi | 24-12-09 | 17:11

Berserker Nr. 1 | 24-12-09 | 16:43
Amen

ethan_joy | 24-12-09 | 17:07

bottehond | 24-12-09 | 17:01
Inderdaad iets om nooit meer te vergeten. Goed dat je het nog even memoreert.

Berserker Nr. 1 | 24-12-09 | 17:02

de Linkse Kerk | 24-12-09 | 16:43
De opmerking van de paus was terecht: noem een land dat islamitisch is, waar geen onrecht en oorlog heerst? En waar de rechten van religieuze minderheden (mn zie die niet christelijk of joods zijn) niet met de voeten worden getreden. De Islam is door het zwaard groot geworden en die constatering was juist. Dat zoiets vervolgens tot protesten leidt uit landen, die zelf geen enkele notie van godsdienstvrijheid bezitten, en vanuit westerse hoek, die wel genoegzaam zwijgt als het om de veel ergere misstanden in die landen gaat, daar doelt B op.
*Kort over je opmerking over Karel Martel; er is geen enkele plek (perzie, balkan, noord-afrika, spanje, india enz) waar de Islam puur en alleen op rooftocht was. Waarom zou dat voor west-europa anders geweest zijn? Goed, let bygones be bygones, we leven immers in 2009.*
Omdat in die landen onrecht heerst komen sommige (Iman Fawaz bijvoorbeeld) hier naartoe. Ook prima. Maar onderschrijf dan wel die vrijheid ipv die naar jou waarden om te vromen. Zat landen waar Faizal niet hoeft op te staan voor een rechter, maar waar hij waarschijnlijk zijn taken als advocaat niet kan uitvoeren om de door hem gewenste manier.
Je oproep over moslims als gelijke erkennen slaat nergens op. Gelijkheid is inherent aan ons rechtsstelsel, wat iedereen dient te erkennen als hij hier komt en wij dienen te handhaven, ook voor moslims dus. Sterker nog, door aan die gelijkheid te morrelen, zullen de eerste slachtoffers moslims zijn.
En natuurlijk is dan een onderzoek naar het nut van mediatie via shariah-rechtbanken (of shariah-hypotheken; of een gescheiden overheidsloket in een moskee, of een rechtszaak vanwege religiekritiek) dat door het kabinet is uitgevoerd een uitholling van onze rechtsstaat. Niet dat het mij persoonlijk direct treft, maar wel de kernwaarden waar onze maatschappij op gebaseerd is, dus indirect raakt het mij wel. Daar past geen relativering bij.

sjaakdeslinksesul | 24-12-09 | 17:02

Pleefiguur.

bottehond | 24-12-09 | 17:01

Een verademing deze man. Beschaafd, erudiet en gezegend met een gezond verstand!

uwesbeki | 24-12-09 | 16:57

een hoop voorheen kolonies doet het nu heel aardig. een aantal bakt er niets van.
gaat u zelf het rijtje eens na.

wolfje23 | 24-12-09 | 16:56

Flippo | 24-12-09 | 16:52
Heel Indonesie en Afrika arm?
Neen! Een kleine elite bovenaan de top biedt dapper weerstand aan de armoe en vult stoutmoedig zijn zakken met centjes die bedoeld zijn voor dat kleautjesvolk.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 16:55

Flippo | 24-12-09 | 16:52
Stakker. Hulp nodig? Ontwikkelingshulp?

Berserker Nr. 1 | 24-12-09 | 16:55

Bolk for president!

Pakmans | 24-12-09 | 16:54

Een meer inhoudelijke reactie op Bolkesteins betoog:
Het Westen is Wel degelijk trots op zijn cultuur, het is alleen in een proces van verlichting, zich ontworstelend aan het juk en de ideologie-terreur en moraal-claim van het achterlijke christendom. Alleen hoort hier ook vrijheid van godsdienst bij, vrij om gristen te zijnm en vrij om moslim of wat dan ook te zijn.

Ja, de moslims komen fanatieker op voor hun zaak, is ook logisch want ze staan in he door van oudsher door gristenen beheerste Westen op achterstand. Ondertussen kunnen we er trots op zijn dat we onze religieuze fase langzaamaan ontgroeien en verder kunnen. Vrijheid voor iedereen. Enige zelfkritiek op het inmoreel handelen van het rijke westen en het besef dat veel ellende juist in het recente verleden veroorzaakt is door onszelf is wel op zijn plaats.

Zalig pasen.

Rechtdoordeplee | 24-12-09 | 16:54

de Linkse Kerk | 24-12-09 | 16:43
He zeikerd, het Christendom heeft, zeker over de hele lijn der wereldgeschiedenis, heel veel goeds gebracht. Zo heeft de Kerk godzijdank altijd het socialistiese gedachtengoed bestreden.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 16:53

We waren allemaal arm. Toen gingen de westerse landen de arme landen uitbuiten. Kolonieen noemde men dat. Afrika leeggezogen door het Verenigd Koninkrijk. Indonesie leeggezogen door Nederland. Nu zijn het VK en NL rijk. En Afrika en Indonesie nog steeds arm. Imperialisme door witte kolonialisten. Zo heet dat.

Flippo | 24-12-09 | 16:52

Da's weer eens een verstandig geluid van Bolkie, luistert u ook even mee, Balkie?

Zo jammer! | 24-12-09 | 16:51

Ik vind die Bolk trouwens wel heel erg zuur kijken... mag wat mij betreft best wat vrolijker... en dat met een witte kerst in 't vooruitzicht!

pielewaaier | 24-12-09 | 16:50

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 16:37
Hoi Schoorsteenveger.. (.jouw?)ome Gijs reaguurt ook...24-12-09:14:59... Hou hem in de gaten!

pielewaaier | 24-12-09 | 16:49

In de huidige politieke woestenij zijn de observaties en opmerkingen van Frits als een oase , hulde !

widerstand | 24-12-09 | 16:48

God zeg, zijn de geenstijl aluhoedjes al in bestelling, wat een kolder!

Rechtdoordeplee | 24-12-09 | 16:48

Allemaal oud nieuws wat Bolkenstein komt vertellen. Mogelijk dat het voor de linkse kerk nieuws is. Het lijkt wel of hij afgelopen week voor het eerst de kranten van de afgelopen 10 jaar eens heeft doorgebladerd.

En ja hoor, door de secularisatie zijn we ons zelfvertrouwen kwijt geraakt. Wat een gezwam, zeker als je bedenkt dat hij even eerder zegt dat de christelijke cultuur van schuld en zelfrelativering niet leidde tot een gebrek aan zelfvertrouwen ("Europa barstte toen van het zelfvertrouwen, zoals blijkt uit het imperialisme."). Meende toch te weten dat de meeste koloniale rijken toch serieus iets eerder zijn ontstaan dan in pakweg 1860. En hoe een cultuur van schuld en zelfrelativering kan leiden tot een enorm zelfvertrouwen is me al helemaal een raadsel. Hij zwatelt maar wat aan elkaar, met z'n WO-I, de opkomst van collectivistische seculier-religieuze dictaturen tijdens het interbellum, de Holocaust (jawel), de dekolonisatie, de culturele verwarring van 1968 en de jaren daarna met het uitroepen van het failliet van de grote verhalen. Je zou denken dat je hier zonder problemen de verdere culinaire verfijning van de kroket tussen zou kunnen frommelen of de teloorgang van de nasibal.

Als iets het Westers zelfvertrouwen heeft ondermijnd is het wel de dolle zelfhaat van met name de linkse gemeente met hun verachtelijke weg-met-ons-mentaliteit. Die stamt met name uit de periode van na WO-II, meer in het bijzonder nog de periode na de jaren-60.

Zijn 'gebrek aan zelfvertrouwen' kan hij rustig reserveren voor de linkse intelligentsia, als je van zoiets zou kunnen spreken. Vanouds heeft links meer op gehad met een wensbeeld dan met een nuchter darwinistisch mensbeeld, vandaar de ongehoorde schaal waarop in de 20e eeuw is gemoord en geplunderd in de (nu voormalige) communistische staten.

Ik zou opkijken van zijn column als hij gewoon pleitte voor remigratie van moslims en het stopzetten van importhuwelijken e.d. Dat durft hij niet aan. Zoals Reve ooit over Nietzsche zei: iedereen aanzetten tot geweldige daden, moorden incluis, maar intussen zelf zijn afgekeurd voor militaire dienst - voilà Bolkenstein, in feite al in de 20e eeuw een fossiel. Meer dan een lafbek die na de oorlog komt vertellen (ook niet en nooit meer dan dat) hoe het had gemoeten kan ik in die hele Bolkenstein niet zien.

Berserker Nr. 1 | 24-12-09 | 16:43

sjaakdeslinksesul | 24-12-09 | 16:25

Hij vraagt zich toch af waarom niemand het voor de paus opnam? Zijn stuk is toch te lezen als een lofzang op alle goede zaken waarvoor het christendom staat? Bolkestein gaat daarbij wel voorbij aan alle uitwassen van het Christendom die op de dag van vandaag bestaan.

En over juist die uitwassen winden hij en vele anderen zich op. Een voorbeeld daarvan is het voorbeeld dat jij noemt. Ik vind sharia rechtbanken ook walgelijk. Maar die worden in Europa toch niet breed geaccepteerd omdat wij onze eigen waarden zogenaamd zouden verloochenen? In hoeverre is de sharia een enorme bedreiging voor alle Europeanen? Is het niet een beperkt fenomeen dat inderdaad bestreden moet worden, maar dat we niet groter moeten maken dan het is? Hoeveel moslims in Nederland onderschrijven de sharia?

Mensen, ook moslims, komen hier inderdaad naartoe om een beter leven op te bouwen en te genieten van vrijheden die ontbreken in landen van herkomst. Velen van hen zijn gelovig maar niet fundamentalistisch. De consensus in NL is inderdaad dat vrouwen en mannen gelijke rechten hebben. Daar is nog veel te winnen, ook in bepaalde Nederlandse gelederen, aangezien we een partij in het parlement hebben die dat openlijk weerspreekt. Maar in welk opzicht worden die waarden verkwanseld? Ik denk dat een grote meerderheid in Europa gelijkheid nog steeds hoog in het vaandel heeft en bereid is die verworvenheid vergaand te verdedigen. Vanwaar die paniek die Bolkestein wil zaaien?

de Linkse Kerk | 24-12-09 | 16:43

Ik kan me er wel in vinden in de woorden van Frits. Waarschijnlijk komt er straks weer één of andere gast die hem terug fluit. Je moet ook die reacties eronder lezen. Te zielig voor woorden met name die uit de linkse en Islamitische hoek. Ze zijn er nog trots op ook hoe de Islam in Europa 'geïntegreerd' is.

Jax | 24-12-09 | 16:43

zelfs een kapotte klok heeft 2 keer per dag gelijk blijkt maar weer.

Trollnado | 24-12-09 | 16:41

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 16:22
... als ik de "Corpus documentorum Inquisitionis haereticae pravitatis Neerlandicae" uit heb, jawel.

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 16:39

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 16:37
Dat maakt tegenwoordig geen ene reet meer uit, die Arabieren uit Dubai betalen de rekening toch nooit of te nimmer. Die Vlamingen zijn zo slim de Hollanders te laten betalen voor hun eigen werk, geniaal!

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 16:39

Wat natuurlijk wèl opvalt,dat deze oude man en oud-politicus... want zo jong is onze Frits ook niet meer.... op geen enkele manier bewoordingen als seniele ,dementerende oude man naar z'n hoofd krijgt geslingerd.... bewoordingen waar vaak andere oude en ex-politici,met een wat andere opvattingen wèl op getracteerd worden.. zoals een van Agt.en c.s.
Toch weer meten met twee maten?... sommigen leren het ook nooit af.

pielewaaier | 24-12-09 | 16:38

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 16:06
Het ligt eraaan waar je baggert!

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 16:37

Frits zei in 1998 al hoe het was. Mocht 'ie niet zeggen. Hulde Frits! Hulde!

Jeaup | 24-12-09 | 16:37

sjaakdeslinksesul | 24-12-09 | 16:06
Mijn welgemmeende excuses. Ik wilde u niet beledigen noch haat zaaien richting de sjaak in het algemeen. Mea culpa, vergiffenis.

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 16:35

Geniaal stuk! Ge-ni-aal!

mental K | 24-12-09 | 16:31

geenreaguurder | 24-12-09 | 16:26
Nou nou.... leegroven.... ik noem het liever "duurzaam en economisch benutten van de aanwezige natuurlijke hulpbronnen".

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 16:27

Al zou Frits nu duizend keer gelijk hebben, hij blijft de minister van defensie die de kamer voorloog over de paraatheid van de Russische legers - en duizenden Nederlandse jongens (zoals mij) beroofde van een levensjaar, dat ze mochten doorbrengen in een militaire dienst die anders zou zijn afgeschaft. Excuus, excuus wil ik. Pas daarna wil ik je meningen horen.

Arrabinekoeterine | 24-12-09 | 16:27

Aan alle reaguurders die vinden dat het westen Afrika leeg geroofd heeft. Ik ben nog nooit in Afrika geweest! En toch reken ik mezelf tot westerling...

geenreaguurder | 24-12-09 | 16:26

de Linkse Kerk | 24-12-09 | 16:17
Hij verdedigt het christendom nergens, hij merkt op dat na de secularisering als substituut een post-christelijke zendingsdrang is ontstaan, waarbij toegeeflijkheid aan de zwakken (zelfbenoemd uiteraard) belangrijker gevonden werd dan opkomen voor je eigen waarden. Waarmee die waarden aan belang hebben ingeboet.
Waarom moet er een discussie gevoerd worden over shariah-rechtbanken of islamistische huwelijken als daarmee een duaal rechtsstelsel wordt gecreëerd? Zijn mensen hier nu juist niet naartoe gekomen om aan die onrechtvaardige wetten te ontsnappen? Vinden wij dan soms niet dat aan vrouwen gelijke rechten moeten worden toegekend als aan mannen? Waarom dan toch zo'n discussie?
Daar heeft Bolkestein heeft het over.

sjaakdeslinksesul | 24-12-09 | 16:25

R. Pankaurowasmetomo | 24-12-09 | 16:22
Dat, en het feit dat onze leiders gewoon iets minder grotere schurken zijn in de zin dat ze nog liever vreemde volken bestelen dan hun eigen onderdanen. En dat had nooit gekund als ze er zelf niet keihard aan hadden meegewerkt...

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 16:24

Bolkestein is een kanjer, helaas zijn er te weinig van zijn klasse.

Peter Siebelt | 24-12-09 | 16:24

@mongoose

Dat stoorde me ook nog het meeste: de reacties. Grofweg kent de linksmensch 2 soort responsen

1) "Het valt allemaal toch wel mee? Kijk hoe goed we het hier hebben? DIt is overdreven tot en met!" JA, we hebben het hier zo goed omdat we een liberaal seculier land zijn (alhoewel, met die gristenhonden in de regering?). Dat blijft niet zo als we continue bezig blijven met een stel haatbaarden een podium voor hun islamitische sharia-agenda te geven
2) De bruine-mannetjes-respons. Welbekend van Thomas van der Dunk et alii. Eenieder die zijn vraagtekens zet bij de zaligheden van een multi-culti samenleving bij die enge besnorde vegetarier uit Duitsland in een hoek zetten.

Mij maakt het geen reedt uit uit wat voor land je komt en wat voor kleur je hebt. Maar als je hier woont, moet je gewoon je best doen je aan te passen. Multi-culti leidt tot een verlies van sociale cohesie en een van de grootste symptomen daarvan is de steeds verder gaande asocialisering.

Het is tijd dat we eens wakker worden en ermee ophouden het die achterlijke fundi's het zo makkelijk te maken. Wil je de sharia? Dan tiefstraal je maar op naar Saudi-Arabie. Not on my watch.

De Bolk dus: +1

rintelman | 24-12-09 | 16:24

Maar ja, Frits is de VVd niet meer...

da wizard | 24-12-09 | 16:23

" De juiste vraag is: waarom zijn rijke landen rijk? "

Ehh omdat ze de arme landen leeggeplunderd hebben? Kolonialisme, voc mentaliteit?

R. Pankaurowasmetomo | 24-12-09 | 16:22

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 16:18
He Eminentie, zeg nu eens eerlijk... u pakt er gewoon even "De Exorcismis et Supplicationibus Quibusdam" bij, niet?

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 16:22

@de Linkse Kerk | 24-12-09 | 16:17
Hear hear, hoef ik eens een keer niet van die lange tegels te schrijven. Islamwatchers van het eerste uur (zoals bottehond etc), kom er maar in met jullie objectieve, goed geinformeerde kritiek.

Goed lezen! | 24-12-09 | 16:21

De oplossing lijkt mij heel simpel,uitgaande van het verhaal van Bolkestijn... nog veel meer seculariseren en het probleem van het schuldgevoel is opgelost;zelfrelativering en zelfkritiek hoeft op zich geen probleem te zijn.. kan zelfs een heel positieve uitwerking hebben.
Vele reaguurders zijn kennelijk nogal onder de indruk van dit verhaal;ik niet.
Wat is die Bolkestijn zelf eigenlijk?.. Christelijk en al niet kerkgaand of atheist?

pielewaaier | 24-12-09 | 16:19

Bukoswski | 24-12-09 | 16:03
Er kwamen via via Chinese spulletjes in het Romeinse Rijk terecht en dat leidde via via uiteindelijk tot een handelstekort bij de Britten waarop de Chinezen besloten zich te laten verslaven aan de opium. Weet U wat? Ik ga wel een boek lezen.

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 16:18

Wat maakt het stuk nou precies zou sterk? Ik vind het een zeer zwak betoog dat probeert bang te maken voor een enorm gevaar met een aantal kleinschalige voorbeelden en historische onjuistheden.
Ik was in de veronderstelling dat Bolkestein een liberaal was. Vanwaar ineens die verdediging van het christendom en de paus? Ik ben het met hem eens dat we in het Westen een unieke mate van vrijheid hebben, maar laten we alsjeblieft niet uitspraken van de paus gaan verdedigen. Benedictus is niet echt een voorbeeld van een verdediger van de waarden van het Westen waar zowel Bolkestein als ik voor staan. De R.K. kerk blinkt vooral uit in oerconservatisme, discriminatie en onverdraagzaamheid. Is de paus het voorbeeld van het schuldgevoel waar Bolkestein over spreekt?

Ik ben atheïst en voel me prettig in Europa omdat ik dat kan zijn. Ik wil helemaal niet geassoceerd worden met een zogenaamde Christelijke cultuur. Is Europa Christelijk moeten we strijden tegen Islamitische invloeden? Wat een Middeleeuws geneuzel.
Ik heb het Europese zelfvertrouwen nog absoluut niet verloren en ik vind de incidenten die Bolkestein noemt absoluut niet overtuigen. Kerst her en der uitgekleed, een incident in de tram of in de rechtbank. Wat een treurnis zeg. Niemand weerhoudt ons er toch van om Kerst al dan niet te vieren? Op welke manier wordt onze vrijheid daardoor beknot? Waar komt toch dat onzinnige idee vandaan dat 5% van onze bevolking ‘hier vrij spel heeft’ zoals de openingspost wil doen beweren? Die minderheid van Moslims (5%) wordt in onze rechtsstaat beschermd en dat is nou juist iets waar wij inderdaad voor liggen op veel Islamitische landen. Laten we dat koesteren in plaats van die minderheid te verketteren en te zien als een monolitisch geheel dat ons van binnenuit wil verneuken. Lijken we dan niet heel erg op de 'achterlijke landen' waarvan we vinden dat we er boven staan?

En wat een armoede om dan aan te komen met een historisch voorbeeld uit 732 dat ook nog eens volkomen onjuist is. Abd-er Rahman ging Frankrijk in om ordinair te plunderen, net zoals dat in heel Europa toen gebeurde. Met zo’n klein leger kon hij echt niet heel Europa Islamiseren. Trouwens, ook al was dat wel de opzet, dan nog slaat het voorbeeld nergens op. Voor en na die tijd is er in de naam van het Christendom verschrikkelijk veel veroverd, gemoord en gekoloniseerd.

de Linkse Kerk | 24-12-09 | 16:17

Het meest onthullend en illustratief voor waar het op dit moment volkomen mis gaat vind ik nog wel het gros van de reacties op dat, overigens prima, stukje. In positieve zin lezenswaardig ook dat stukje van HdeRijke van rond het middaguur.

Ik zou toch werkelijke wensen dat het gros van die linkse lutsers gewoon eens een jaartje in een traditioneel islamitisch land gingen wonen. Daarna praten we wel verder, met in het achterhoofd die te vaak vergeten uitspraak van Khadaffi: "Op deze manier is er geen Jihad nodig, dan regelt de verovering van de wereld door de islam zich stilzwijgend".

Mongoose | 24-12-09 | 16:11

Superior Bastard | 24-12-09 | 13:53
Bolkestein roept wel vaker wat, maar als het op handelen aankomt trekt hij zn keutel weer in
Even om je geheugen op te frissen: 31 juli '98 Paars 2 stond in de steigers, kondigde Bolkestein vlak na de verkiezingen te zullen terugtreden, daarmee zn kiezers in de kou zettend en Kok een vrijbrief geven om Nederland definitief naar de kloten te helpen.
www.volkskrant.nl/archief_gratis/artic...
www.standejong.nl/2009/08/30/het-dilem...

ethan_joy | 24-12-09 | 16:10

Bukoswski | 24-12-09 | 16:06
En dan weet u ook vast dat de val van de Ming verdoemd veel problemen voor de Jezuïeten in China met zich meebracht?

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 16:10

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 16:04
Een woord: Han
.
rest kunt u opzoeken, Fokkema is een goede nederlandse source. OUT

Bukoswski | 24-12-09 | 16:10

Beetje goedkoop. De Volkskrant heeft sinds jaar en dag Bolkenstein, Wilders en Fortuyn de opiniepagina aangeboden als podium. De beroemde uitspraak van Pim Fortuyn over de "achterlijke islam" kwam ook uit de Volkskrant. Er is sprake van selectieve geheugenwerking bij velen hier.

Dat Bolkenstein nu relativeert, hoort bij zijn leeftijd. Van Agt en Lubbers gingen hem voor. De vraag is: Wat deed Bolk toen hij actief was en aan de macht? Niet veel dus.
Amused but not Impressed.

ristretto | 24-12-09 | 16:09

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 16:05
google scholar en gij zult meer vinden. Ook veel Joodse-Chinese handel daar te vinden.

Bukoswski | 24-12-09 | 16:08

Ik neem aan dat onze Grote Roerganger J.P.B. al weer klaar staat nederig excuus aan de moslims te vragen voor zulke nare dingen (helaas wel ware) die hier over onze "aanwinsten" gezegd worden ?

Moi2 | 24-12-09 | 16:07

Een uitstekend stuk van de Bolk, om in te lijsten; vrijwel helemaal in de roos. Een man om altijd goed naar te luisteren. Hij was het ook die de islamofascistische moslimbroeder Tariq Ramadan durfde te ontmaskeren als een islamist, vrouwenvernederaar, jodenhater en vrijheidsberover.
.
De Schoorsteenveger heeft al mooie aanvullingen gegeven.
Hopelijk wakkert dit een discussie aan die korte metten maakt met de dhimmitude en de "weg met ons"-houding van de *kuch* elite (de intelligentsia die aan het einde van Bolk's stuk worden genoemd).
Vooral landverkwanselende flapdrollen als Alexander Pechtold, Femke Halsema, Wouter Bos, Jan-Peter Balkenende en zijn 'mannenbroeders', moeten het stuk maar eens lezen en herlezen.
.
Aan de VVD'erts: doe eens gauw werken aan klonen van Bolkestein. Analytische en richtinggevende mannen en vrouwen als hij, die de feiten en de geschiedenis kennen, zijn er in liberale kringen veel te weinig. Voor de VVD geldt eigenlijk ook zoiets als wat Bolkestein zegt in dit opinie-stuk. Het liberale en libertarische gedachtengoed is veruit superieur aan al het andere; maar jullie laten het zo verdomd weinig blijken. Te nederig, te weinig trots, te weinig kennis, te weinig gedreven, te bang de discussie aan te gaan. En te weinig opkomend voor de vrijheid; te bang om ruimte te eisen voor het liberale geluid in de staatsmedia; te bang voor de dreiging van de gewelddadige bekrompen types die Pim en Theo hebben vermoord. Een solide liberale partij is goed voor minstens zo'n 30 procent van de stemmen. Als er maar geen gedonder en geklungel is, ligt er meer in het verschiet: de sloop van het CDA, dat de naam christen-democratische partij niet waardig is; er zijn er nog teveel in het politieke midden die deze partij steunen omdat ze een schaamtegevoel krijgen van de manier waarop de VVD-partijbobo's acteren.

Fijnstoffer | 24-12-09 | 16:06

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:59
zij hadden een handelspost, wij niet. Portugezen hebben trouwens ook voor 1837 (en daarna) meer gehandeld (kwantitatief) in China dan NL. De Missionarissen waren trouwens erg geliefd in China (zie bv Matteo Ricci) .
.
weer aan het werk

Bukoswski | 24-12-09 | 16:06

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 15:15
I resent that!

sjaakdeslinksesul | 24-12-09 | 16:06

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 15:57
Of juist niet, en gewoon weer wat scheepjes af laten zinken in de Schelde. Werkte in 1584 ook perfect, en heeft ons bepaald geen windeieren gelegd toch?

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 16:06

Bukoswski | 24-12-09 | 16:03
De Chinezen hebben enkel via via handel gedreven met de Romeinen, en er hebben slechts enkele informele handelsmissies plaatsgevonden. Sla uw dierbare wikipedia er maar op na, en gij zult vinden.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 16:05

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:57
Helemaal juist Eminentie, en dat was de grootste fout die ze ooit konden maken. Protectionisme doet je vooral je eigen handel de nek omdraaien.

Bukoswski | 24-12-09 | 15:57
Lees nu eens goed wat ik schrijf mijn beste, en gij zult zien dat ik niets van dat al heb gezegd. Daarbij....4500 jaar van Chinese cultuur is zoiets als 2500 jaar Westerse Cultuur laten beginnen bij de Egyptenaren, en dat via de Grieken en Romeinen laten eindigen bij ons. Cultuur is iets dat constant evolutioneert, dus ook bij de Chinezen. Er is geen enkel zinnig argument om een rechte lijn te trekken van bijvoorbeeld Huang Di naar Pu Yi, en dat 4500 jaar te noemen.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 16:04

Van Pruisen kan niet schreiven. Wat een slechte steil zeg.

Goed lezen! | 24-12-09 | 16:04

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:57
De Chinezen hebben ontdekkingsreizen gehad tot Perzie. Maar ze zijn idd al snel weer teruggekomen, omdat de culturen die ze daar aantroffen te primitief werden bevonden. Hun macht lag in het feit dat ze de wereldeconomie in handen hadden, 80% van de internationale handel was in handen van de Chinezen (misschien zegt de naam 'zijderoute' u iets?). Zelfs de Romeinen hebben met de Chinezen gehandeld. Dit leidde uiteindelijk (na duizenden jaren) tot een te groot handels tekort aan Britse zijde wat leidde tot de Opium Oorlogen.
.
Weer aan het werk, de rest kunnen jullie in de boeken vinden

Bukoswski | 24-12-09 | 16:03

Frits en Neelie terug in de VVD.. weet ik eindelijk weer waar ik op moet stemmen.

GSpot | 24-12-09 | 16:02

Kijk, dit is interessant om de familie eens wat spraakzamer te maken met de kerst... heb er nu al zin in. *evil grin*

YouBastard | 24-12-09 | 16:01

Valt wel het een en ander op aan te merken, maar niettemin hulde voor Frits Bolkesteijn, die aantoont dat je als westerse, liberale democraat zelfbewust en vanuit je eigen kracht de ander tegemoet moet treden en niet zoals 95% van onze intellectuele elite al bij voorbaat in de excuses-modus hoeft te schieten om dan op allerlei vlakken (incl het wetboek) voor sinterklaas te gaan spelen.

sjaakdeslinksesul | 24-12-09 | 16:00

Bukoswski | 24-12-09 | 15:53
Heb ik Formosa genoemd? Dacht het niet. Ik weet namelijk donders goed hoe het zit.
Feit is dat de Chinezen en Japanners veel liever handel dreven met de Hollanders dan met de Portugezen, die gratis jezuïtische missionarissen leverden bij hun dubloenen.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:59

'In het christendom liggen zelfkritiek, zelfrelativering en schuld besloten.' Uhm... bij religieus fanatisme zijn deze drie deugden over het algemeen ver te zoeken. Dus maakt het niets uit bij welke religieuze stroming mensen horen. Fanatisme, extremisme en fundamentalisme beginnen waar iedere grond voor een dialoog stopt. Religie vind ik persoonlijk prima achter je eigen voordeur, maar het gaat verkeerd bij het opdringen van de normen en waarden aan mensen die (inmiddels) veel liberalere opvattingen hebben. 'Moslimpopulisten' als Pechtold en Bos kunnen heel wat leren van Bolkenstein! Maar ja, dat zal wel weer te rechts zijn...

rincewindrules | 24-12-09 | 15:58

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:55
Moeten we vooral blijven doen natuurlijk. En baggeren.

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 15:57

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:52
Ja, maar Delphi bestaat niet meer. Het staat vast, als een onbetwist gegeven in de wetenschap, dat China de langst lopende beschaving ter wereld ("longest consistent civilization in the human story so far is that of China") heeft.
.
www.historyworld.net/wrldhis/PlainText...

Bukoswski | 24-12-09 | 15:57

Bukoswski | 24-12-09 | 15:38
Een miljoenenstad in het jaar nul: daarmee bewijs je de procreatiedrift van de Chinezen, maar nog niet dat ze daarmee een "wereldmacht" waren. Dat China verschillende dynastieën heeft gekend: da's fijn voor China, maar ben je dan een "wereldmacht"? De Britten hebben 80-90% van de bevolking vergiftigd? Hoe bewijs je daarmee dat China een "wereldmacht" was? Het is mij bekend dat Kanji-tekens van oorsprong Chinees zijn - maar wat dan nog?

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:57

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 15:52
Wij Nederlanders moeten gewoon doen waar we het best in zijn: handel drijven met iedere schurk en er zelf stinkend rijk van worden. Werkte eeuwenlang perfect, en dat doet het nog steeds.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:55

+100 voor Bolkestein.

cultheld | 24-12-09 | 15:55

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:50
nee hoor, Macau was langer van de portugezen dan Taiwan. Fort Formosa hebben we maar ca. 80 jaar kunnnen behouden. Macau is pas heel recentelijk tegeuggeven aan Portugal.

Bukoswski | 24-12-09 | 15:53

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:35
Dat moeten wij van onszelf. Als we het niet doen, dan kunnen we ons slechts verschansen in onze eigen identiteit, ons terugtrekken op ons eigen eilandje en onze eigen Waarheid verheerlijken en koesteren tegenover al die andere Waarheden. Dat is een stap terug, dat is wat Wilders wil, terug naar het 'gesundenes Volksempfinden', terug naar enkel de eigen identiteit. Als we het wel doen, dan zijn we wellicht in staat om een stapje verder te komen dan die benepen eigenheid, die valse romantiek, dat gevaarlijke nationalisme, die identifivcatie met de Staat, dat achter de vlag aanlopen, dat marcheren. En als we het gedaan hebben, dan is het kiezen of delen voor andere culturen. Dan zullen ze zich in een aantal opzichten moeten onderschikken aan een paar universalia die buiten en boven hun toevallige historische Waarheid uitstijgen, zoals ze boven ónze toevallige historische Waarheid uitstijgen. Dan is de vraag of een bepaalde groep zich wil schikken naar de samenleving geen vraag van wij-zij.

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 15:52

Bukoswski | 24-12-09 | 15:48
Nou en? De Grieken noemden Delphi de navel van de wereld. Geloof ik ook niks van.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:52

Oud nieuws maar dat is nu juist het verontrustende. Trek uw sabel nu!!

snap_shootert | 24-12-09 | 15:50

Het is een kwestie van tijd tot de multiclusturele bom in de westerse wereld vol tot ontploffing komt.

Word er zo moe van.. | 24-12-09 | 15:50

Bukoswski | 24-12-09 | 15:44
Heel cru gezegd wel ja.
Maar zoals wij Nederlanders weten, size doesn't matter in politics. Wij hebben die Chinezen toch maar mooi gedwongen om in te zien dat ze beter handel met ons konden drijven dan met de Portugezen.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:50

De visie van Bolkestein; niet alleen ons gezeik met de Islam en Afrika, maar in alle stilte neemt China ook nog is de handel en industrie over. Het Westen op haar retour, benieuwd of het volk het straks pikt (als ze wakker worden).

glaaf | 24-12-09 | 15:49

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:42
stap 2: lezen
Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:27
"centrum v/d wereld?" Waar staat "Zhong Guo" denkt u voor?

Bukoswski | 24-12-09 | 15:48

Op pagina 12 van NRP zitten we nóg in november van dit jaar...
Wie geen idee heeft waar ik het over heb moet beter lezen.

Lewis | 24-12-09 | 15:48

Vreemd. Is onze 'Ridder' nog niet gesignaleerd hier..? Zit eigenlijk wel verlegen om een stukje hilarisch vermaak, en ben benieuwd met welke wereldvreemde hersenkronkels de inhoud van Bolkestijn's epistel zal worden weerlegd. Ridder Rachid, kom d'r maar in..!

Jerry Nick | 24-12-09 | 15:47

Dat is ook zo. Lees anders dat VN-rapport over de Arabische wereld van een paar jaar terug. Even googelen. Daar zit echt geen woord Spaans bij.

Von Münchhausen | 24-12-09 | 15:46

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:42
Als de Denen hun enclave in de Bengalen een kolonie mochten noemen, dan mogen de Duitsers dat ook van mij. (Zelfde geldt voor Zweeds Amerika)

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:46

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:42
maar dan een beetje eerder en groter

Bukoswski | 24-12-09 | 15:44

Voor de pro ontwikkelingshulp mensen, open je ogen en zie dat het niet werkt en op een leugen is gebaseerd.
"De wereld is vol ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Sommigen worden rijk geboren en anderen arm en miserabel. In deze interessante Channel 4 documentaire gaat de jonge Zweedse schrijver Johan Norberg naar Taiwan, Vietnam, Kenia en Brussel om de oorzaken daarvan te vinden en te bepalen wat de gevolgen zijn van kapitalisme en globalisering.

Norberg meent dat de wereld niet teveel kapitalisme, globalisering en multinationals kent, maar te weinig. Volgens hem zijn de anti- en anders-globalisten een gevaar voor de mensen die ze zeggen te verdedigen. Hun goede bedoelingen leiden niet tot een betere wereld en Norberg geeft in een optimistisch verslag weer waarom zij onwetend en gevaarlijk zijn. Kapitalisme is niet de bedreiging waarvoor het vaak gehouden wordt maar juist de redder."
www.meervrijheid.nl/?pagina=1514 *met index, directe link naar video
Globalisation is Good - Johan Norberg on Globalization video.google.com/videoplay?docid=56332...

Nog niet overtuigd?

"Westerse ontwikkelingshulp aan Afrika is verantwoordelijk voor corruptie en blijvende armoede. Dat zegt de Zambiaanse econome Dambisa Moyo. Haar boek 'Doodlopende hulp' (Dead Aid) kreeg veel kritiek, maar ook veel bijval.

De afgelopen vijftig jaar heeft het Westen miljarden en miljarden uitgegeven aan ontwikkelingshulp in Afrika. Volgens Moyo is het continent er echter helemaal niet rijker of beter van geworden. In tegendeel: financiële steun zou leiden tot verkeerde economische keuzes. Wat haar betreft moet alle hulp aan Afrika stopgezet worden. "

www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen...

Toetje (ooit deze link opgevangen via de panelen, geweldig verhaal)

Ghanaian economist George Ayittey unleashes a torrent of controlled anger toward corrupt leaders in Africa -- and calls on the “Cheetah generation” to take back the continent.
www.ted.com/talks/lang/eng/george_ayit...

seven | 24-12-09 | 15:44

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:27
faal, zie Bukoswski | 24-12-09 | 15:38 voor uw eerste les (pre-1911) sinologie.
Symmachus | 24-12-09 | 15:32
nogmaals, Nietzsche's kritiek op het gristendom was gericht op de idioterie die het gristendom heet. Hij was niet bekend, geen petit bourgois en werd uitgekotst door de paar intellectuelen die hem kende, vanwege het feit dat hij niet paste in het Duits-idealistische traditie van Kant-Fichte en Hegel. Hij verkoos Sparta voor Athene etc, etc. U heeft hem klaarblijkelijk niet gelezen en zit me nu een beetje van mijn werk af te houden.

Bukoswski | 24-12-09 | 15:43

Bukoswski | 24-12-09 | 15:38
Kom niet verder dan de vergelijking met een soort van Heilig Roomsch Rijk, dat had ook zijn hoogtepunten onder krachtige keizers.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:42

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:34
Da's waar ook. Zelfs de Duitser hadden een stukje China in handen. Wel een verdammtes kleines rotstukje, telt dat eigenlijk wel?
en.wikipedia.org/wiki/List_of_former_G...

Bukoswski | 24-12-09 | 15:25
Ik ken de weg naar wikipedia. En?

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:42

... In Neukölln, een stadswijk van Berlijn waar veel moslims wonen, zou een tentoonstelling worden gehouden over ‘De Derde Wereld in de Tweede Wereldoorlog’. Een klein deel van de tentoonstelling ging over de medeplichtigheid van Arabieren aan misdaden van de nazi’s. Na protesten van moslims werd de tentoonstelling gesloten. De Berlijnse wethouder van integratie Günter Piening zei: ‘In een gemeenschap als Neukölln hebben we een gedifferentieerde voorstelling nodig van de betrokkenheid van de Arabische wereld bij de Tweede Wereldoorlog.’...
Is de nominatie van de ironie-award 2009 al gesloten? Dit lijkt me een mooie inzending voor de categorie "alinea".

alpha_mannetje | 24-12-09 | 15:39

Von Münchhausen | 24-12-09 | 15:26
Lees het paragraafje 'superieur' dan nog maar eens een keer. "wij' liggen voor op 'hen', zegt hij daar letterlijk.

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 15:39

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:29
zie Han, Qin, Yuan, Qing, Zhou, Song dynasties etc etc - wikipedia.com. Miljoenenstad in het jaar nul, gootste handelnatie voor 4,000 jaar et, etc. Begin Fairbank en Pomeranz te lezen en kom dan terug. De Yuan moesten trouwens verchinezen en hebben het niet lang vol gehouden en de Engelsen moesten de 80-90% v/d bevolking vergiftigen. Kanji is trouwens nog steeds berust op hanzi.

Bukoswski | 24-12-09 | 15:38

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 15:15
Ben het grotendeels met je eens, maar waarom moeten "wij" zorgen voor dat "iets universeels en algemeen geldends" zodat alle culturen vredig naast elkaar kunnen bestaan. Als die andere culturen geen interesse hebben - en daar lijkt het toch sterk op - dan hebben "wij" toch onze mensenplicht gedaan, zou ik zeggen.

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:35

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:29
Vergeet de VOC, Spanjeaulen, Franseauzen en Duitschers niet, die hadden ook allemaal factorijen in China. Blijf erbij, enkel de Jappen en misschien de Koreanen hebben echt kontgeschopt in Azië. De Chinezen waren meer tienduizend kleine graafschappen/gewesten/prinsdommetjes verenigd onder een Keizer die verdomd veel kloten moest hebben om met zijn vuist op tafel te kunnen slaan. En reken maar dat de Keizer de enige was met kleauten in de Verboden Stad tussen massa's eunuchen.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:34

harry pikkel | 24-12-09 | 15:29
Juistem. De Linkse Kerk draait ook op een slavenmoraal. Probleem is dat de voormalige slaafjes niet meer zo goed willen luisteren de laatste tijd en dat de nieuw gevonden slaafjes zo hun eigen opvatting hebben over wie hun eigenlijke baas is. Dat is niet Marx maar De Verhevene.

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 15:32

@Bukoswski | 24-12-09 | 15:13
In feite bevestig je daarmee mijn punt alleen maar: Nietzsche kon alleen maar in zijn tijd verketterd worden door de elite omdat hij er zelf toe behoorde.

Symmachus | 24-12-09 | 15:32

Bolkestein, ook VVD.
Hulde.

eye | 24-12-09 | 15:32

Zo is hij geboren... als held.
Ongelofelijk dat men hem toen zag als een soort Wilders.

alpha_mannetje | 24-12-09 | 15:30

Bukoswski | 24-12-09 | 15:20
China een wereldmacht? Ze werden onder de voet gelopen door Mongolen, Japanners en Britten. Mooie wereldmacht. Wat is de culturele invloed geweest van China op de wereld die ze zogenaamd in haar macht had? Japanse intellectuelen werden vroeger geacht Chinees te kunnen lezen, maar verder? Vergelijk dat eens met de invloed van een échte wereldmacht, zoals Engeland.

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:29

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 15:20
En op de sociaal-democratie, maar ja, dat is dan ook een voortzetting van het gristelijke gedachtekwaad.

harry pikkel | 24-12-09 | 15:29

Bukoswski | 24-12-09 | 14:43
ok, bedankt.

Von Münchhausen | 24-12-09 | 15:28

Bukoswski | 24-12-09 | 15:20
Nog grotere FAAL. Het China van voor de revolutie is altijd intern te verdeeld geweest om echt een supermacht te worden. De Jappen waren wel heel hard op weg een echte supermacht te worden, maar toen kozen ze de verkeerde bondgenoten. Europa is altijd het centrum van de wereld geweest, tot zo'n 60 jaar geleden.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 15:27

Geen woord teveel, geen woord te weinig.

colonnecinco | 24-12-09 | 15:26

Spijker. Kop. De man heeft op veel punten gruwelijk gelijk. Hoe vervelend de gutmenschen dat ook vinden.

koyt | 24-12-09 | 15:26

Big Rick | 24-12-09 | 15:14
Heb je helemaal gelijk in. Bolkestein speelt de wij-zij-kaart uit en komt dus niet met oplossingen, hij accentueert de pat-stelling en verloochent het geestelijk erfgoed waarop de VVD zegt zich te beroepen.

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 15:18
Dat ben ik niet met je eens. Hij roept op ons minder onzeker op te stellen over onze eigen cultuur, gewoontes en normen. Dat is heel wat anders. Bovendien heeft de VVD niet een eenduidig geestelijk erfgoed.

Von Münchhausen | 24-12-09 | 15:26

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:21
wikipedia.com
Schoorsteenveger | 24-12-09 | 15:20
ja, en juist daarom is hij nog zo belangrijk

Bukoswski | 24-12-09 | 15:25

er staat zelfs een Enait-kritisch cartoontje in de azijnbode van dhr. Collignon! Hij zal binnenkort wel opgepakt worden.

Rest In Privacy | 24-12-09 | 15:25

@Margana | 24-12-09 | 15:15
Jaa weg met ons! Een beter gelijk kan Bolkestein niet krijgen.

Symmachus | 24-12-09 | 15:24

Frits moet gauw met Van Agt en Lubbers een bejaardenhuis in. Opsluiten die ouwe debielen.

Dundunbanza | 24-12-09 | 15:22

@ deoudererijperevrouw | 24-12-09 | 15:16
Marcus Bakker is/was een schandvlek op het blazoen van de Nederlandse democratie. Dat die Stalinistische pisvlek dat woord is z'n proletarische muil dorst te nemen was een gotspe van hier tot Magadan.

Willem VanDer Decken | 24-12-09 | 15:22

Menig willekeurig weblogger schrijft nog een betere column dat dit prutswerk dat bestaat uit onsamenhangende verbanden die nergens op gestoeld zijn.
Ben benieuwd hoeveel hij betaald heeft gerekegen voor zo een inhoudelijk rampzalig stukje.

Margana | 24-12-09 | 15:21

Bukoswski | 24-12-09 | 15:14
Ja. En?

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:21

De Bolk heeft weer eens gelijk en heeft het ook nog eens prima verwoord. Stem VVD, in Amsterdam Zuidoost kunt u dan zelfs op deze reaguurder stemmen!

Boudt | 24-12-09 | 15:21

Bukoswski | 24-12-09 | 15:13
Zijn kritiek op het Christendom kan bijna zonder problemen als kritiek op de Islam gelden.

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 15:20

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:09
"Hoe komt het dat Chinezen wel de drukpers uitvinden, maar vervolgens eeuwenlang niet in staat zijn iets interessants op papier te zetten?" Faal. China was tot de Opium Oorlog voor 4000 jaar wereld macht nr. 1 en haar drukkunst heeft hier een grote rol in gespeeld. Dat u daar geen weet van heeft moet u zelf maar zien op te lossen.

Bukoswski | 24-12-09 | 15:20

Eerder voerde de islamistische rebellenbeweging kledingvoorschriften voor vrouwen in: zij moeten zich geheel bedekken en mogen geen bh dragen...
EN ZO IS DAT...

Braakbal | 24-12-09 | 15:20

Oome Gijs | 24-12-09 | 14:59
Helemaal me eensch. Kolonisatie als de allesbepalende factor voor Westerse rijkdom is een fabeltje. Links sprookje dat me al werd ingetrechterd op de lagere school.

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:20

Wauw, Bolkestein is dus *echt* een mastodont. Jammer. Ooit was hij verfrissend. Nu tapt hij uit een vaatje van meer dan tien jaar oud.

niveau? | 24-12-09 | 15:19

Hij schrijft niets nieuws, maar dat is juist het zorgelijke.

erwin85 | 24-12-09 | 15:19

Big Rick | 24-12-09 | 15:14
Heb je helemaal gelijk in. Bolkestein speelt de wij-zij-kaart uit en komt dus niet met oplossingen, hij accentueert de pat-stelling en verloochent het geestelijk erfgoed waarop de VVD zegt zich te beroepen.

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 15:18

@ janeedantoch | 24-12-09 | 15:09
En wat is dan de common ground van moslims atheïsten?
Een simpele is bv dat voor de Nederlandse grondwet iedereen gelijk is voor de wet. In de koran staat dat de man boven de vrouw staat en dat moslims een soort herrenvolk is dat boven joden& christenen, monotheïsten, atheïsten en, de ergste van allen, de polytheïsten.

Willem VanDer Decken | 24-12-09 | 15:18

Ik zou zeggen, Markse, zet hem op en doe eens als ome Frits worden.

knutsel | 24-12-09 | 15:17

Wanneer ik zeg dat het een prutstuk is, is het een prutstuk. c'est ca.

Onderbouwing is niet nodig... gebruik zelf je hersens maar. luie....

michzelluf | 24-12-09 | 15:17

@Achterdocht | 24-12-09 | 13:49
Mooi boek! Toeval en kansen komen samen. Hebben we de kansen toch maar mooi benut, of niet?

Het_leuke_zuiden | 24-12-09 | 15:16

Marcus Bakker is dood. Die was pas scherp en zeer gevreesd. Kon je mee lachen ook. Die Bolkestein had ie zo onder de tafel gehad. Schrijf daar maar eens over v. Pruisen.

deoudererijperevrouw | 24-12-09 | 15:16

HEAR HEAR 1337 islamofoob Frits aan het woord!

De machtsverhoudingen in de wereld liggen nu heel anders dan 10 jaar geleden. Getuige ook het feit dat he Westen dacht dat ze in Kopenhagen wel eventjes de rest van de wereld tot een akkoord zouden kunnen dwingen. Het Westen kreeg een dikke middelvinger van de ontwikkelingslanden naar zich.

Het Westen heeft niet meer de regie over de wereld en dat doet huichelaars zoals Bolkestein pijn. Bolkestein tracht middels geschiedvervalsing de wandaden van het Westen te rechtvaardigen. Aaaaaaaaaaach die goeie ouwe tijd dat het Westen met brute kracht de rest van de Wereld naar zijn hand kon zetten he Frits ouwe rukkert!!!

Margana | 24-12-09 | 15:15

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:09
Of je nou vreselijk goed bent geweest of vreselijk slecht, of je in het verleden je misdragen hebt of niet, de vraag is of dat heden ten dage betekent dat je je nergens meer op zou mogen voorstaan. Alle zwarte bladzijden uit de geschiedenis ten spijt, per vandaag zijn wij in staat om een min of meer democratische samenleving overeind te houden en zijn leden een aantal vrijheden te garanderen. Als wij niet in staat zijn om die prestatie te verzilveren in iets universeels, iets algemeen geldends waarbinnen verschillende culturen, inclusief de onze, naast elkaar kunnen leven, dan zijn we de sjaak.

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 15:15

@Schoorsteenveger
Er is een verbindend element tussen de godsdiensten en de grote anti-burgelijke stromingen; het zaaien van angst en afdwingen van discipline gecombineerd met de belofte van een betere wereld. Waarbij Wilders zich van dezelfde middelen bedient als de gemiddelde Kopenhagen-ganger. De vraag is nu wat de het Hollandse stemvee als grootste angst ziet, want dat bepaalt de verkiezingsuitslag: global warming, islamisering of recessie. Dat bepaalt het stemgedrag. Bolkestein speelt hier wel degelijk de wij-zij kaart, en dat appelleert nu eenmaal aan een bepaalde vorm van xenofobie. Niks mis mee, hij doet maar. Zoals anderen hier al opmerken is het vooral gericht op wat wind uit de zeilen halen bij Wilders. Echter vergeet Bolkestein in zijn orgastische arrogantie dat de Hollander zich wat minder interesseert voor islam of klimaat. It's The Economy, Stupid!

Big Rick | 24-12-09 | 15:14

Superior Bastard | 24-12-09 | 14:59
Sorry, verder even niets.
Het was slechts een constatering, geen opening voor nieuws.
Ik reaguur weer eens tussen neus en lippen door (ik heb het druk , het gehele huis staat op z'n kop)

Biep | 24-12-09 | 15:14

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:09
Arm? China? Ooit wel eens van de opium oorlog gehoord?

Bukoswski | 24-12-09 | 15:14

Symmachus | 24-12-09 | 14:59
Nietzsche was niet elitair maar werd letterlijk en figuurlijk uitgekotst door de elite. Hij is tevens arm gestorven en werd pas later ontdekt en geadoreerd door die zelfde elite. Hij was juist anti-klas, wat ook de reden is dat hij nu als een post-structuralist wordt betiteld. Zijn non-intellectuele schrijfwijze is hier ook weer een voorbeeld van. Het punt is dat zijn kritiek op het gristendom totaal was en dat klas hier geen enkele rol bij speelde. Het aanhalen van Nietzsche is in Frits' betoog dan ook geweaun misleidend.

Bukoswski | 24-12-09 | 15:13

Maar om nu de schuld (ha) te leggen bij het secularisme...

ZDEV | 24-12-09 | 15:12

als ik het goed begrijp moeten we volgens bolkestein de christelijke beschaving, die duidelijk superieur is aan de islamitische, redden door hem te verraden. Want het is duidelijk onze laffe christelijke moraal die maakt dat we hier straks allemaal 5 keer per dag onze kont naar het westen steken. Jaja.

Ik denk dat bolkestein, zoals gebruikelijk, uit zijn nek lult. Hij reciteert tot vervelens toe een setje naar zihczelf verwijzende stellinge, zonder te kijken hoe de wereld zich echt ontwikkelde. 150 jaar geleden waren hongersnoden doodgewoon, en was er een elite die zich verrijkte over de rug van het volk. En dan heb ik het niet over een iets hogere energie-rekening, nee dan gaat het over lonen die zo laag zijn dat je er net genoeg eten van kon kopen om niet dood te gaan.

Ik denk dat de werkelijke kracht van onze samenleving, die pas sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw echt welvarend is, te danken is aan een culturele elite die niet meer voortdurend bevestigd hoeft te worden in haar dogma's. Iedere claim op de waarheid is geldig, zolang ie functioneel is. De schepping in 7 dagen verkaart niet zoveel, en daarom is deze postmoderne elite opgehouden er in te geloven. Proberen common ground te vinden met de moslims is wel functioneel, want het is het enige pad dat een dialoog mogelijk maakt. Alle andere opties leiden tot oorlog of tot onderdrukking.

Bolkestein is een dogmaticus, ziet structuren waar ze er niet zijn. Erger: de structuren die hij ziet bieden geen houvast om beleid op te baseren. behalve dan dat we onbezorgd de wereld moeten uitbuiten omdat het toch niet beter zal worden, tenzij het vanzelf beter gaat. De gemiddelde reaguurder vind bolkie fantastisch, niet omdat ze vinden dat ie een goede basis voor beleid biedt, maar omdat ze bevestigd worden in hun eigen dogma's.

janeedantoch | 24-12-09 | 15:09

Bukoswski | 24-12-09 | 14:37
Achterdocht | 24-12-09 | 13:49
List en Diamond kunnen dan wel pogen te beschrijven hóé het Westen aan z'n rijkdom is gekomen, maar waarom hebben die arme uitgebuite landen dat allemaal laten gebeuren? Waren ze te stom om zich te verzetten? Waren ze niet agressief genoeg? Indolente schaapjes versus boze blanke meneren? "Steel and Germs", jawel, maar waarom waren die niet-Westerlingen niet geïnteresseerd in technologie, waarom was hun medische kennis van zo'n beroerd niveau? Waarom zijn de kolonisatiepogingen van de moslims in Europa grotendeels mislukt? Zijn ze verslagen omdat ze te vredelievend waren? Waarom kwamen juist de Europeanen met mensenrechtenverklaringen zoals de Magna Charta in de middeleeuwen, de Déclaration des droits de l’homme et du citoyen en nog zo wat papierwerk? Hoe komt het dat Chinezen wel de drukpers uitvinden, maar vervolgens eeuwenlang niet in staat zijn iets interessants op papier te zetten? Bolk heeft gelijk: we zijn allemaal even arm begonnen, en de Westerling wint de race. Ofwel wij zijn vreselijk goed, ofwel zij zijn vreselijk slecht. Allebei mag ook.
www.youtube.com/watch?v=tpfDp04DgUc

Kardinaal Meier | 24-12-09 | 15:09

@cooleman | 24-12-09 | 14:57

Je bedoeld vast +10^8+1

atm0s | 24-12-09 | 15:08

Hear! Hear!!

Niets aan toe te voegen.

Der alte Fritz | 24-12-09 | 15:06

Die man is de reden dat ik nog VVD stem, inderdaad een held.

deepblue | 24-12-09 | 15:06

Big Rick | 24-12-09 | 14:46
Op de wijze waarop hij Nietzsche voor zijn karretje probeert te spannen is inderdaad wel wat af te dingen. Hij suggereert dat het de door het Christendom gecultiveerde slavenmoraal is geweest die ons een 'gebrek aan zelfvertrouwen' heeft gegeven. Onze lankmoedigheid, onze bereidheid om in te schikken, onze multiculti-houding zou, zo lijkt hij te zeggen, rechtstreeks voortkomen uit de Christelijke moraal. Nou, dat is wel erg kort door de bocht en in feite onjuist als niet een aantal extra stappen worden toegevoegd. De slavenmoraal zoals door Nietsche omschreven is juist het resultaat van het kanaliseren van wraakgevoelens van de zwakken tegen de sterken, en is als zodanig een dodelijke machine, in staat om het Romeinse Rijk kapot te krijgen en de wereld te overwinnen. Nee, het is juist het failliet van het Christendom dat ons onze huidige geestesgesteldheid heeft gebracht, het gebrek aan Waarheid en daarmee de vertwijfeling en onzekerheid onder de gelovigen, de inmiddels twijfelenden, de ex-gelovigen, de ketteraars en de atheïsten. De Islam maakt gebruik van exact dezelfde technieken als het Christendom en heeft een identieke slavenmoraal gecreëerd, een moraal die nu in de breedte wordt ingezet om de westerse wereld te veroveren, zoals het Christendom dat eerder deed. De bevrijding van de slavenmoraal brengt het gevoel van onzekerheid.

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 15:06

@ Sirach | 24-12-09 | 14:59
Doel je op de comments alhier?

Tja, op zó een vlammend item kun je een dergelijke tsunami van reacties verwachten natuurlijk.

Pa Cartwright | 24-12-09 | 15:04

Zelfrelativering is vaak inherent aan intelligentie/kennis/nieuwsgierigheid. Mijn goed vriend Nietzsche citeert een mooi gedichtje hierover:

Sorrow is knowledge: they who know the most
must mourn the deepest o'er the fatal truth,
the tree of knowledge is not that of life.

Vieze Tonnie | 24-12-09 | 15:03

Frits for president! Ik blijf hopen dat hij of Kroes nog eens lijsttrekker worden van de VVD.

Hero | 24-12-09 | 15:01

harry pikkel | 24-12-09 | 14:56
maakt hij ook niet. Wat die wel doet is het gristendom als een totaliteit frontaal aanvallen. Iets wat nu ook moet gebeuren met de Islam (en weer het gristendom), zij het met inhoud en finesse.

Bukoswski | 24-12-09 | 15:00

Aangenaam verrast! Hulde veur onze Frits!

Ramses Sappie | 24-12-09 | 15:00

Ik spreek een fatwa uit over alle gelovigen en hun sprookjesboeken !
Uit de hand gelopen Sinterklaasverhaal.. niks meer en niks minder..
Een religie die tolerant is naar anders denkenden bestaat niet !

Paling en Co | 24-12-09 | 15:00

Biep | 24-12-09 | 14:53
En verder?

Superior Bastard | 24-12-09 | 14:59

@Bukoswski | 24-12-09 | 14:55
Je moet het wel binnen de context van zijn tijd zien: in de negentiende eeuw was IEDEREEN een klassenmens, of je het nu wilde of niet.

Zijn publiek bestond uit hoogopgeleiden die vanzelfsprekend allen afkomstig waren uit de hogere klassen. Pretenderen dat je naar de "gemiddelde mens" schreef was populair, en Nietzsche had daar inderdaad een handje van, maar het illusoir en daarme ook een tikkeltje onoprecht.

Symmachus | 24-12-09 | 14:59

Dat het westen rijk is geworden door kolonisatie, is een grote leugen. Het westen is pas rijk geworden na de dekolonisatie. Toen was het eindelijk verlost van die molensteen.

Oome Gijs | 24-12-09 | 14:59

Topstuk, alleen hij mist de essentie van waar het misgaat: de almaar toenemende rol van de Staat en het daarmee in verband staande parasitisme, het uithollen van eigendomsrecht (alles is van iedereen, dus van een kleine minderheid politici en ambtenaren).

Massa-immigratie van onproductieve mensen, kan alleen omdat de grond waarop de immigranten zich vestigen geen particulier, maar Staatsbezit is. Een particuliere grondbezitter die de grond op legitieme wijze heeft verkregen door homesteading, productie of ruil, zla het wel uit zijn hoofd halen 100n onbekende armoedzaaiers te importeren. Maar de ambtenaren van de overheid hebben een belangrijke drijfveer: zo creeren zij d emogelijkheid meer geld van de productieve burgers te stelen (lees: belasting).
Dat is het hele verhaal...

mises | 24-12-09 | 14:59

Bolkestein heeft een goed punt met zijn 'Universele verklaring voor de mensenrechten'. Twee oorzaken waarom de islam hierin niet kan meegaan:

1. het enige waar de islam trots op lijkt te zijn, zijn de overwinningen die ze hebben geboekt. Daarom wordt als argument ook altijd nog de vergelijking met de kruistochten van 750(!) jaar geleden gemaakt en wordt het vermoorden van ideologische tegenstanders (onwillige vrouwen, homo's, christenen, vrije denkers, westerlingen, geiten, varkens) als oplossing van zo ongeveer alles gezien. Door fanatici, maar impliciet gesteund door het evident non-existente zelfreinigend vermogen van de moslimgemeenschap als geheel.

2. Ik las ergens dat iemand beargumenteerde: hoe kun je nou de rechten van de mens als 'de' maatstaf nemen? Een logische vraag als je niet het menselijke als hoogste ziet maar de letterlijke uitleg van een boek.

Joris Draaksteker | 24-12-09 | 14:59

Ik heb zelf ook de Volkskrant maar ik had nooit gedacht dat zoveel van de lezers zo dom waren. De meeste van die zelfbenoemde intellectuelen hebben geen idee waar ze het over hebben.

Sirach | 24-12-09 | 14:59

voor het eerst dat GS een uitgesproken voorkeur voor een politieke stroming heeft. Gaat tevens ten koste van de kritische houding en dat is jammer. Want hoe mooi Frits het ook verteld, een gedeelte van "onze" rijkdom komt door arme landen arm te houden, niet alles is op conto van grotere nijverheid. En een goede start heeft europa ook gehad met grote energievoorraden (kolen, later gas) en bv ijzer

gruppenfuhrer | 24-12-09 | 14:58

huetter | 24-12-09 | 14:54
Oké, op het gevaar af dat je een trol bent. Waar lees je iets dat je het idee gegeven heeft om deze reactie te typen.

Superior Bastard | 24-12-09 | 14:58

+1. elk ander commentaar is overbodig.

cooleman | 24-12-09 | 14:57

Symmachus | 24-12-09 | 14:48
Waar zegt ie dat? Lijkt me sterk namelijk dat N. een scheiding aanbracht tussen iets wat waar is voor de een, maar niet voor de ander.

harry pikkel | 24-12-09 | 14:56

Flodder | 24-12-09 | 14:28
Nou en? Dat is hypocrisie waar de meesten van ons al lang mee hebben leren leven.
En nog een gezegend Kersemus enzeau.

Mijnheer Pastoor | 24-12-09 | 14:56

gaat Frits nu ook de verkettering in, net als Wilders. Ze zeggen uiteindleijk hetzelfde: "de westerse politieke zelfbenoemde elite zijn gigantische defaitisten en lafbekken. Het gewone volk ervaart dit elke dag en als zij er iets van zeggen worden ze geridiculiseerd en in het ergste geval gewoon juridisch vervolgd'
De Franse en Russische Revoluties zijn om minder uitgebroken dan door een land- en cultuurverraad van de politieke zelkfbenoemde 'ons-kent-ons' verraders

blaster | 24-12-09 | 14:55

Symmachus | 24-12-09 | 14:48
Dat is geen verdediging . Nietzsche was geen klassenmens, hij attakeerde het Gristendom zoals elke dogmatisch mono-theoloogisme moet worden bestreden.
.
Christianity was from the beginning, essentially and fundamentally, life's nausea and disgust with life, merely concealed behind, masked by, dressed up as, faith in "another" or "better" life.
.

Bukoswski | 24-12-09 | 14:55

Puik stukje xenofobie, van Pruisen!

huetter | 24-12-09 | 14:54

Biep | 24-12-09 | 14:51
Soms lijken mijn comments hard en kan het overkomen als of ik vaak(zo niet altijd) pissig ben, geloof me dat van de 1000 comments die ik plaats ze bij 999 met een grote grijnz op mijn bek aan het typen ben.
In het geval van frits is het ook niet meer als dat.
Fool me once shame on you, fool me twice shame on me..
*out*

repulse | 24-12-09 | 14:54

Superior Bastard | 24-12-09 | 14:48
In de politiek neemt men het überhaupt niet zo nauw met spelregels.

Biep | 24-12-09 | 14:53

repulse | 24-12-09 | 14:45
Misschien heb je wel gelijk en maak je jezelf er pissig om. Maar aan het einde van de dag zijn het toch de Nederlandse burgers die het rode potloodje vasthouden.
It's all in the game. Iedereen in de politiek geeft de mensen een spekkie voor het bekkie.
Maar mensen moeten niet alles vreten en proberen zo goed en zo kwaad als het gaat zich goed te laten informeren, in elk geval door niet alleen tv en krantje te lezen, maar ook het internet eens te raadplegen.

Biep | 24-12-09 | 14:51

Big Rick | 24-12-09 | 14:12
Inderdaad. Hoewel het begin van Bolks betoog inderdaad de totaal doorgeslagen tolerantie weergeeft, draait hij zichzelf in de tweede helft de nek om. Die rijkdom komt voor 90 procent door uitbuiting van wat nu de derde wereld is.

JasperdePiPaPasper | 24-12-09 | 14:51

zeg maar jansen | 24-12-09 | 13:54
Azijnbode is al een tijdje bezig met het "verrechtsen", ze hebben door dat het "Volk" de multicul allang niet meer blieft, zelfs de allochtonen zijn het beu geworden, enkel de "elite" wilt er nog niet van af, vandaar dat het NRC de Volkskrant al een tijdje geleden links heeft ingehaald.

koen_c_s | 24-12-09 | 14:50

Mooi stuk, de conclusie die ik er uit trek is dat veel reaguurders hier evenzeer bij zichzelf te raden mogen gaan of hun naïeve afkeer van elke Christelijke erfenis niet enkel het probleem bevordert.

Arie Stoteles | 24-12-09 | 14:49

Met Bolkestein hadden wij op gegeven ogenblik 38 zetels in de tweede kamer. Een RTL peiling van vandaag geeft aan: 24 zetels voor Rutte. Opstelten zal het stuk van Bolkestein ook gelezen hebben en moet echt gaan ingrijpen om te zorgen dat de VVD een duidelijke volkspartij wordt. Vervolgens Bolkestein for president en niet die prutlip Balk-elende. Hoe jammer ook, Wilders heeft de fout gemaakt zich teveel buiten het politieke gebeuren te plaatsen en 78 zetels haalt men in Nederland nooit.

lammelul | 24-12-09 | 14:49

Pa Cartwright | 24-12-09 | 14:46
lol

Bukoswski | 24-12-09 | 14:49

Zeer onder de indruk van dit stuk. Spijker... kop. Fuck die positieve discriminatie.

Aad Teïst | 24-12-09 | 14:48

Een sterk en helder verhaal.
Ik snap er niks van dat die kwebbelende Pechtold bij veel GS reaguurders zo populair is. Heb van hem nooit een helder verhaal gehoord.

Hakkepof | 24-12-09 | 14:48

14:47
Was @ Biep uiteraard

Superior Bastard | 24-12-09 | 14:48

@Bukoswski | 24-12-09 | 14:37
Omdat Nietzsche ontkerkelijking voor de massa helemaal niet toejuichte, alleen voor de hoogopgeleide elite.

Dit onderscheid maakten de Gutmenschen onder de babyboomers helaas niet, met de bekende desastreuse gevolgen.

Symmachus | 24-12-09 | 14:48

Het is trouwens wel goed opgezet, de schuld bij de reliefascisten leggen en jezelf als een goed alternatief voor wilders profileren.

repulse | 24-12-09 | 14:48

"de dialoog aangaan en debatteren"

De kernwaarden voor een democratisch gekozen volksvertegenwoordiger in een modern land.
Tactisch je mond houden mag wel, maar dan ook helemaal. Niet eerst iets roepen en dan al "neh neh neh" roepend je oren dichtstoppen. Komt imo niet sterk over, terwijl ik het met veel van zijn toespraken grotendeels eens ben.

Superior Bastard | 24-12-09 | 14:47

Bolkenstein..., wacht maar tot de nationale verkiezingen los breken, dan komt hij terug uit Brussel, zal Rutten pas op de plaats nemen, gewoon partijleider blijven, en Frits de MP-zetel verschaffen. (welke voor eens en altijd aan de neus van Job "Chamberlain" Cohen voorbij zal gaan). Vervolgens zal Frits hier eindelijk schoon schip maken, Wilders in toom houden, het CDA om z'n kleine vinger draaien en de PvdA definitief de tweede kamer uitzwaaien, en dan gaan we eindelijk weer een gouden eeuw tegemoet. Vanzelfsprekend zal Bolkenstein na het klaren van die klus naar Brussel wederkeren, om daar de godganse tent binnenstebuiten te keren en al dat overbodige ambtelijke tuig de laan uit sturen, alsmede de regelfabriek reduceren tot het knusse EGSK dat Europa groot heeft gemaakt.
Vanzelfsprekend is de toetreding van Turkije definitief van de baan.

koen_c_s | 24-12-09 | 14:47

Van Pruisen, je bent werkelijk een aanwinst voor deze site. Inderdaad, Frits Bolkenstein, één van de weinige VVD-ers waar je echt wat aan had. Visie, welbespraakt en niet bang om te zeggen wat gezegd moest worden. Helaas is de man nu al te oud om nog iets te kunnen betekenen. Wat stelt deze man Mark Rutte toch ongelovelijk in de schaduw.

Marcus Porcius Cato | 24-12-09 | 14:47

toen hij er toe deed,heeft i ook nooit doorgebeten.

streknek | 24-12-09 | 14:47

Om zowel Hegel als Nietzsche er dan maar bij te slepen: beide filo's suggereren het einde van een tijdperk of denktrant en suggereren dat het dus tijd is voor een nieuwe invulling richting het hogere/betere/allesomvattende. Lekker theoretisch. Mensen die Hegel of Nietzsche quoten, geven graag meestal meteen zelf de invulling. Zo zou je halverwege Bolkestein's stuk ook verwachten dat hij met een stukje zingeving komt. Maar zoals dat al 20 jaar gaat, kopt hij 'm niet zelf in. Neemt in plaats daarvan de trein naar Brussel of een farmaceutisch bedrijf en schrijft van dat veilige onderduik-adres brieven naar Els Borst of de Azijnbode. Lafaard.

Big Rick | 24-12-09 | 14:46

-weggejorist-

toppervandeweek | 24-12-09 | 14:46

@ Bukoswski | 24-12-09 | 14:44
Jij ook al? Ik plemp daar altijd onder de nick Bijstandskoning.

Pa Cartwright | 24-12-09 | 14:46

@synchronicity | 24-12-09 | 14:42

En de domste comment van 2009 is bekend!

atm0s | 24-12-09 | 14:45

Biep | 24-12-09 | 14:41
Uit het verleden kan je iemand zijn gedrag van het heden verklaren en zijn gewenste toekomst voorspelen.
Kijk maar eens goed op welke momenten fritsje dit soort uitspraken in het verleden heeft gedaan, altijd op het moment dat er een partij was die steigende was eerst janmaat toen bij fortuyn. Zodra verkiezingen achter de rug zijn worden deze keutels weer ingetrokken aangezien de kiezer weer meer als genoeg zand in de ogen is gestrooid. Let maar op duurt niet lang voordat een aantal "hardlijners" van de vvd dezelfde praatjes verkondigen, tot het moment dat de verkiezingen zijn afgelopen.

repulse | 24-12-09 | 14:45

@Achterdocht | 24-12-09 | 13:49
Je hebt Diamond gelezen, maar zo te zien heb je er niet veel van begrepen. Hij betoogt namelijk dat het Westen succesvol werd ten opzichte van de Amerikaanse culturen omdat het zich op het Euraziatisch continent bevindt.

Waar bevindt het Midden-Oosten zich ook al weer?

Symmachus | 24-12-09 | 14:45

iwoj | 24-12-09 | 14:39
De oplossing zal nooit van traditionele partijen komen en al helemaal niet van een huichelaar als Bolkestein. Hebben mensen stront in hun ogen dat ze niet zien dat traditioneel altijd lak heeft aan het volk, zeker als het er op aan komt??

Martinello | 24-12-09 | 14:45

Von Münchhausen | 24-12-09 | 14:41
neen, die van mij staat er al op (andere nick)

Bukoswski | 24-12-09 | 14:44

Superior Bastard | 24-12-09 | 14:39
Ik heb nog geen ordentelijke discussie meegemaakt tussen Geert Wilders en een opponent.
Dan kan je zeggen: hij kan het niet, de dialoog aangaan en debatteren, maar het kan ook zo zijn dat het een onderdeel is van de politieke strategie. Toetjes eet je ook pas op het einde.
Kan ook zijn dat je het volkomen bij het rechte eind hebt: maar in wezen valt er op dat gebied weinig te beoordelen.

Biep | 24-12-09 | 14:44

Frits for president!

Flowers | 24-12-09 | 14:43

Bukoswski | 24-12-09 | 14:43
maar = meer

Bukoswski | 24-12-09 | 14:43

hear hear!
Bolkestein zoals gebruikelijk een heel dikke +1

Jeen | 24-12-09 | 14:43

cashew | 24-12-09 | 14:39
Helemaal niet maar na de 'academisch hoogstandjes' van van Pruisen.

Bukoswski | 24-12-09 | 14:43

Essentie christendom is liefde, niet schuld

hfakker | 24-12-09 | 14:42

Waardeloos verhaal... religie doet er helemaal niet toe. Er is namelijk helemaal geen god en je bent dus verantwoordelijk voor je eigen gedrag.

synchronicity | 24-12-09 | 14:42

Dit is een interessant artikel, goed gespot Van Pruisen.

60CX | 24-12-09 | 14:42

Bolkestein = Held.

Reez | 24-12-09 | 14:42

Weet je, dat uiteindelijke gevoel van berusting in het vooruitzicht van een onafwendbare catastrofe.
Neuk dat. Eén generatie politici heeft het verneukt voor vele opvolgende generaties. En ze zouden dat moeten voelen.

Zeddegeizot | 24-12-09 | 14:42

cashew | 24-12-09 | 14:39
Sinds de Telegraaf de boel kocht, is het roer omgegaan. Voorspelbare koers uitgezet.

Flodder | 24-12-09 | 14:42

Effe iets anders: probeer ik me te registreren bij Volkskrant.nl om heel genuanceerd mijn mening te geven, mislukt de registratie keer op keer. Zit er een ip-slotje op voor reaguurders?

Von Münchhausen | 24-12-09 | 14:41

Zou Hero al wakker zijn?

Pa Cartwright | 24-12-09 | 14:41

der fritzl zegt gewoon wat chiquer wat der geert allang zegt...

wolfje23 | 24-12-09 | 14:41

repulse | 24-12-09 | 14:38
Alleen voor de vorm? Ik denk het niet.
Frits Bolkenstijn heeft de vrijheid om te schrijven wat hij wil, so what: als achterliggende motieven aanwezig zijn mensen te willen laten stemmen op VVD i.p.v. PVV?
Dat doen mensen toch zelf.

Biep | 24-12-09 | 14:41

Biep | 24-12-09 | 14:37
Hij is verre van vers, dat is zeker.

Teun van het Tuinpad | 24-12-09 | 14:40

Biep | 24-12-09 | 14:37
Bolkestein, geen Bolkenstijn. De naam staat ook in de titel van dit topic.

Superior Bastard | 24-12-09 | 14:40

Van dat geenstijl: anti-links, anti-rechts blijft weinig over...

cashew | 24-12-09 | 14:39

Biep | 24-12-09 | 14:34
Precies, daarom is het ook een schreeuwerd, want zodra hij tegengas krijgt gaat hij de discussie uit de weg.
Hij leest zijn voorgekookte boodschap voor, lacht minzaam en verlaat het spreekgestoelte om vervolgens alle kritiek onder de noemer gek of abject te scharen.
Dacht dat jij dat wel zou doorzien.

Superior Bastard | 24-12-09 | 14:39

Meneer Bolkestein, graag de daad bij het woord voegen, anders bent u niet serieus te nemen en is Europa/NL reddeloos verloren. Nu kan het nog. Trek die kar. Stiekem wil ik helemaal geen Wilders/PVV stemmen MAAR ER IS GEEN ALTERNATIEF. Met u en dit manifest in uw hand aan het roer van de VVD weet ik wel waar mijn stem heen zal gaan.

iwoj | 24-12-09 | 14:39

Ben benieuwd wie een poging zal wagen 'de stichtelijke woorden/het gelijk' van Heer Frits te weerleggen.

lichtpunt | 24-12-09 | 14:38

zeg maar jansen | 24-12-09 | 13:54

Daar is een term voor - opportunisme.

natte krant | 24-12-09 | 14:38

Jajaja, deze inzichten kennen we van frits, zodra de anti multiculti roep te sterk wordt komt frits even langsgehuppeld, roept dergelijke dingen, gevolgd door wat verkiesbare leden van de vvd om daarna de keutel weer in te trekken.

repulse | 24-12-09 | 14:38

* Requests een poll, op wie zou jij stemmen. Wilders, Rutte, Bos, Bolkenstein *

atm0s | 24-12-09 | 14:38

net gelezen. Een behoorlijke kudt column met als doel stemmen van Wilders af te pakken.
- "Waarom zijn de rijke landen rijk" - Frits, begin bij List en ontdek dat modern Europa en de VS gebouwd is op protectionisme enerzijds en het dwingen tot handel anderzijds (China het grootse voorbeeld).
- "Het was de intelligentsia die in toenemende mate de ontkerkelijking en het verdwijnen van het christelijk geloof en christelijke cultuuruitingen toejuichte". Frits, waarom quote je in godsnaam 'God is dead Nietzsche' dan?
.
Van Pruisen maak je toetsenboord schoon.

Bukoswski | 24-12-09 | 14:37

Teun van het Tuinpad | 24-12-09 | 14:34
Maar voor de Nederlandse politiek kan Frits Bolkenstijn volgens mij niet veel meer betekenen, afgezien van dit soort stukken schrijven op de opiniepagina.
Destijds was hij er te vroeg mee gekomen, nu is hij er te laat mee.
Het ging me dan ook niet zozeer om zijn leeftijd, maar zijn politieke houdbaarheidsdatum.

Biep | 24-12-09 | 14:37

Toch jammer dat de wereld niet groter is.
Dan hadden we nog continenten kunnen veroveren.

mail cheauvinist pic | 24-12-09 | 14:36

tejootje | 24-12-09 | 14:33
Frits brengt het gewoon iets rustiger.

Teun van het Tuinpad | 24-12-09 | 14:36

Ghehe @ Superior Bastard | 24-12-09 | 14:25

Pa Cartwright | 24-12-09 | 14:36

Zeddegeizot | 24-12-09 | 14:32
Nee, die onzin van Bolkestein. Zijn visie op de islam en zelfhaat van het Westen is leuk maar hoe hij even over het leegroven van de hele wereld door het Westen stapt is echt lachwekkend. Wat Nicolaks | 24-12-09 | 14:22 zegt.

Flodder | 24-12-09 | 14:35

michzelluf 14:14
Ook op deze mening heb je recht en wederom niet onderbouwd.

Captain Ahab | 24-12-09 | 14:35

tejootje | 24-12-09 | 14:33

Die zit!

Oome Gijs | 24-12-09 | 14:34

Superior Bastard | 24-12-09 | 14:25
Geert Wilders een schreeuwert? Volgens mij wil de man eerst alles voorgekookt op papier zetten voordat hij los gaat.... ik denk dat het in gezeldschap een veel rustiger persoonlijkheid is dan je denkt.

Biep | 24-12-09 | 14:34

Biep | 24-12-09 | 14:31
Frits had met zijn uitspraken van toen, eigenlijk het geluk dat hij al wat meer "elite" was dan,euh.., nouja Pin ofzo.
Beter oud dan deaud, zeg maar.

Teun van het Tuinpad | 24-12-09 | 14:34

Dit is toch waar Geert het al die tijd al over heeft ? wat moeten we dan met Bolkenstein en de VVD ? Niets, want die hebben al lang en breed hun kansen gehad. Het is nu echt aan de PVV. Jij weet het en ik weet het, anders zouden er nu niet zoveel politieke lui zo spastisch uit de hoek komen met het idee om vóór de verkiezingen nog wat stemmen te vergaren. PVV is hot en dat doet zeer!

tejootje | 24-12-09 | 14:33

"De juiste vraag is niet: waarom zijn arme landen arm? De juiste vraag is: waarom zijn rijke landen rijk? Want in het begin waren we allemaal arm."
*kippevel krijgen doet*
Nog nooit zo met die lelijkert eens geweest!

ShakeTA | 24-12-09 | 14:33

@ Randy McRanderson | 24-12-09 | 14:27
En weldra kwam Berlusconi voor de camera's en jammerde; Het spijt me dat woorden, verkeerd geïnterpreteerd en uit hun context gehaald zijn en dat daardoor mijn Arabische en islamitische vrienden zijn gekwetst".

So much for heldhaftigheid.

Pa Cartwright | 24-12-09 | 14:32

Flodder | 24-12-09 | 14:28
Onsamenhangende woordendiarree. Adem in. Adem uit.

Zeddegeizot | 24-12-09 | 14:32

Teun van het Tuinpad | 24-12-09 | 14:19
Het is jammer dat Bolkenstijn een oude man is geworden, best wel.

Biep | 24-12-09 | 14:31

@ Michello

Neen. Dat is het startpunt van de rijkdom geweest, niet hetgene dat het die eeuwen daarna heeft behouden. Egoisme (om er zelf beter van te worden), onbaatzuchtigheid (om het beter achter te laten voor de kinderen), vrijheid van denken en vrijheid om een meningsverschil te hebben (wat leidt tot zowel falen [waarvan we nooit echt horen] en progressie), en een gevoel van samen (wij tegen zij) zie ik zo even snel eerder als oorzaak van onze langdurige welvaart.

Sjors W. | 24-12-09 | 14:29

"De juiste vraag is niet: waarom zijn arme landen arm? De juiste vraag is: waarom zijn rijke landen rijk? Want in het begin waren we allemaal arm."
.
Ja, zo lust ik er nog een paar. Wat een VVD-Bullshit. Hadden die negertjes ons maar eerder moeten kolonialiseren. Geld naar corrupte regimes brengen, is fout, maar we hebben wel een morele plicht om eerlijke handel te bedrijven. We rippen Afrika nog net zo hard als in het koloniale tijdperk. We hebben ze goed op achterstand gezet en zorgen ervoor dat ze daar nooit meer uitkomen. Oorlogje hier en daar en alle grondstoffen zijn voor ons.
Dat typ ik op mijn laptop voorzien van coltan uit het door oorlog verscheurde Congo. En bedankt domme, arme negers. Of niet, Bolkenstein. Divide et Impera.

Flodder | 24-12-09 | 14:28

We kunnen trouwens wel allemaal analyses geven,
(Héél kort: de bijbel is een raar boek dat geschreven blijkt te zijn om het volk te kunnen beheersen, zoals 2000 jaar gelukt is. Religie is in wezen een onderdrukkende filosofie. Verlichting van de menselijke geest heeft niets met dogmatiek te maken maar eerder met bewustwording van ieder van ons.
De conclusie is dat we het op aarde kort met elkaar moeten doen, laten we er maar liever het beste van maken. En laten we liever zelf nadenken dan dit over te laten aan anderen.) , maar wat schieten we daar mee op?
Het gaat om de praktijk, om eten, drinken en een dak boven het hoofd. De rest is bijzaak.

AntiSoof | 24-12-09 | 14:28

En Berlusconi heeft toch ook gewoon gelijk? Als je het politiek-correcte zand uit je ogen wrijft en puur kijkt naar de FEITEN dan kun je niet anders dan concluderen dat de westerse beschaving superieur is aan welke andere beschaving dan ook.

Randy McRanderson | 24-12-09 | 14:27

Een hele goede Kerstboodschap. Hulde Bolk!

Dr. Knochenhausen | 24-12-09 | 14:26

Bang, die zit. Geweldige column!

Mulimans | 24-12-09 | 14:25

Pa Cartwright | 24-12-09 | 14:20
Ik zie in Geert meer de verongelijkte, reeds twee keer gescheiden (en geen ide hebbend waarom), oom die op verjaardagen na zijn zesde flesje bier eens rechtop gaat zitten en met stemverheffing, al "of niet dan"nend, over die klotenbuitenlanders begint te schreeuwen.
Vergeleken met bolkestein dan hè.

Superior Bastard | 24-12-09 | 14:25

Kan me nog herinneren dat Paul de Leeuw een stukje deed over 'Snackbar Ollekebolkestein'. Rond de tijd dat Janmaat verketterd werd vanwege zijn uitspraken, die Bolkestein keihard kopieerde (en er wél mee weg kwam).
Linkse Paul ging er hard in en probeerde de Bolk onderuit te halen, maar die man had toen natuurlijk al groot gelijk.
Nu, na de woorden, ook nog daden, mijn waarde Frits.

dosis | 24-12-09 | 14:25

De woorden van Bolkestein zijn zoals altijd mooi, maar tot daden is het er bij hem nooit van gekomen. Destijds heeft hij al de mensen die hem hun stem hadden gegeven in de steek gelaten, door uit de Kamer te stappen en naar Brussel te vertrekken. Zo'n held is hij dus nou ook weer niet.

Boyo | 24-12-09 | 14:25

Frits is te oud. Maar op Kamp zou ik zo stemmen. Rutte is een leuke minister onder een door Kamp geleid kabinet, maar geen leider.

Von Münchhausen | 24-12-09 | 14:24

Captain Ahab | 24-12-09 | 14:15
'Heb je het stuk al gelezen?'

Dat vat ik op als een belediging...

michzelluf | 24-12-09 | 14:24

omdat de rijke landen de arme landen verkracht hebben en dat nog steeds doen!

Akifo | 24-12-09 | 14:24

is inderdaad een degelijk stuk. de anti-reaguurders in de vk heb ik op weinig tot geen ter zake doende argumenten kunnen betrappen.

wolfje23 | 24-12-09 | 14:23

Toevallig gister nog een stuk gezien van Bolkestein in gesprek met Ischa Meijer, waarin Pronk onderuit de zak kreeg vanwege de bodemloze put die ontwikkelingshulp heet. Gesprek was 15 jaar geleden, het leek wel gisteravond opgenomen. Nog steeds dezelfde stammenstrijd tussen links en rechts.

harry pikkel | 24-12-09 | 14:22

Geen zin om te lezen.

ikzouhetnietweten | 24-12-09 | 14:16
Maar meestal wel om een grote bek open te trekken over wat er allemaal niet deugt, neem ik aan?

Von Münchhausen | 24-12-09 | 14:22

Dit is zoooooo 2002. Al dit soort onzin weten we nou wel Frits. Kom met uitvoerbare oplossingen en niet elke keer weer dat gejank net als Wilders.

splijtzwam | 24-12-09 | 14:22

''Wie een verklaring zoekt voor de bloei van het Westen, moet teruggaan naar de Renaissance of zelfs naar de klassieke Oudheid. Kolonialisme heeft niets te maken met die bloei..''
hahahaha dat geloof je toch zelf niet? Na deze zin ben ik gestopt met lezen. Erg onsamenhangend geschreven overigens. Volgens mij slaat de ouderdom toe bij unser Fritz.

Nicolaks | 24-12-09 | 14:22

Ow Frits als je terug komt, neem Henk Kamp ook weer mee.

Harry Turtle | 24-12-09 | 14:22

De rijke landen zijn rijk omdat ze in de 15e eeuw de wereld als eerste hebben verkend en ontdekt, en bij hun ontdekkingen beslag hebben gelegd op het land en op de volkeren, en bij ontwikkeldere volkeren handelsvestigingen hebben gesticht.

michello | 24-12-09 | 14:21

Maar gelukkig hebben we Geert, tevens een groots synthetiserend denker, geheel in de Hegeliaanse traditie.

Pa Cartwright | 24-12-09 | 14:20

@Lagonda | 24-12-09 | 14:08
Hear, hear!

Infidel Castro | 24-12-09 | 14:20

Bigi Bana Boy | 24-12-09 | 14:15
Het verschil zit hem in de toon en de kracht van de argumenten m.i.
Inhoudelijk verschilt het niet zoveel, al zou Bolkestein het woord kopvoddentax nooit zo rechtstreeks van GS de Kamer in hebben geslingerd.

Superior Bastard | 24-12-09 | 14:20

Cortes | 24-12-09 | 14:13
Ik acht die kans eigenlijk niet zo groot, jammer genoeg.
En voor alle Boe ! roeperTs:
De uitspraken van Frits, gedaan in de jaren '90, zijn nu gemeengoed onder alle politici.

Teun van het Tuinpad | 24-12-09 | 14:19

@ Pa Cartwright

Oke dan.. iedere soortgelijke denker die in hetzelfde tijdsvak cq. afzetgebied werkt en publiceert wordt gelezen door de soortgelijke anderen waarvan (nadruk)in meer of mindere mate (/nadruk) beïnvloeding een logisch en onoverkomelijk gevolg is.

Sjors W. | 24-12-09 | 14:19

In de 15e en 16e eeuw radicaliseerde het Christendom; Columbus die de nieuwe wereld ontdekt en daarmee het gelijk van Gallileo aantoonde, Luther met zijn stellingen aan de kerkdeur gespijkerd, Erasmus met zijn humanistische opvattingen, reformatie (Calvijn) en contrareformatie etc. etc.
Laat de Islam nu midden in zijn eigen 15e eeuw zitten. Het wordt allemaal nog veel leuker, maar onze achterachterachterachterachterkleinkinderen zullen de eerste verlichte moslims meemaken.

kapotte_stofzuiger | 24-12-09 | 14:19

Maar, we hebben nu Mark Rutte toch? *weent zachtjes verder*

Harry Turtle | 24-12-09 | 14:19

Dijkstal
Van Aartsen
Rutten

Bedankt voor het verkwanselen van de partij van Bolkestein! VVD, rip.

Art Vandelay Ultor | 24-12-09 | 14:17

Was altijd al aanhanger van Bolkestein, dat gaat nog terug tot voor ik kon stemmen. Deze man is gevaarlijker voor de gevestigde orde dan Wilders, omdat hij ook genuanceerd is.

Framoes | 24-12-09 | 14:17

Het socialisme is niets anders dan een uitgeklede versie van het christendom voor de simpele ziel. Het draait allebei om schuld en egalisatie, behalve waar het de leidingevende top behelst.
Het is de leidingevende top die schuld en angst gebruikt voor manipulatie en indoctrinatie. En dat is wat Europa zo zwak maakt, en men bijna met liefde de eigen cultuur verloochent.

breiz | 24-12-09 | 14:17

VVD is ook lafaard Dijkstal of regent Wiegel (met alle baantjes, subbaantjes,netwerkjes, lijntjes naar het CDA). Gelukkig was Bolkenstein een uitzondering.
Trouwens, Morgen biedt Bea tijdens het kerstpraatje haar excuses aan over het gedrag van haar vader waarvan nu steeds meer en meer en meer en meer "naar buiten komt". En let op; alle stukken over haar vader worden nog in 2010 openbaar gemaakt. Het wordt de meest spraakmakende sinds jaren. er wordt niet gesprken over "Verdraagzaamheid" of "Wederzijds Respect". Dit jaar geen letter multi-culti, let maar op ! ........ oké .... geintje.

Recht(s) Overeind | 24-12-09 | 14:16

-weggejorist-

ikzouhetnietweten | 24-12-09 | 14:16

Bolkestein.. tja de man roept soms zeer verstandige dingen en soms ook niet,maar waar vlucht hij nu weer naar toe?We hadden de VVD van Bolkestein nodig maar we kregen dijkstal en consorten.Zie nu de puinhopen!

HamVraag | 24-12-09 | 14:15

Superior Bastard | 24-12-09 | 14:13
Hee hoe kan ik dat nou gemist hebben ?
Maar ik zie Bolk ook meer zitten dan Geert eerlijk gezegd. Wilders heeft iets wat mij niet bevalt. Pim was toch anders.

Bigi Bana Boy | 24-12-09 | 14:15
-weggejorist-
Hanz Ziezo | 24-12-09 | 14:15

@michzelluf 14:01

Iedereen heeft recht op zijn mening, jongen. Maar dan wel met onderbouwing.
Heb je het stuk uberhaupt wel gelezen?

Captain Ahab | 24-12-09 | 14:15

Bolkestein vertelt niks nieuws en is onvolledig.
Lagonda wijst reeds op de invloed van het Hegeliaanse denken. Ik zou daaraan de invloed van de antropologie willen toevoegen, met name de aanval van denkers als Lévi-Strauss op de Verlichting. Het zijn vooral de antropologen geweest die het slechte geweten van het Westen voedsel hebben gegeven en ons hebben opgedragen de schuld van alle ellende op de wereld op ons te nemen.

Schoorsteenveger | 24-12-09 | 14:14

@Van Pruisen
"De juiste vraag is: waarom zijn rijke landen rijk?" Begin is bij Friedrich List.

Bukoswski | 24-12-09 | 14:14
-weggejorist-
Hanz Ziezo | 24-12-09 | 14:14

@ Sjors W. | 24-12-09 | 14:11
Maar om dit vermoeden nu als een onvermijdelijke wetmatigheid op te tekenen, mwoah.

Pa Cartwright | 24-12-09 | 14:14

zeg maar jansen | 24-12-09 | 14:08
Bolkestein was de eerste, Janmaat wellicht uitgezonderd, die durfde te zeggen waar het op stond waar het migratie en islam betreft. Dat is hem duur komen te staan destijds want we praten hier over de pré- Fortuijn periode waarin de dikke deken van politieke korrektheid nog stevig over het land lag.

Maar Fortuijn vond hij idd niets en Wilders wordt gezien als ijdele zwetser.

Bigi Bana Boy | 24-12-09 | 14:13

De VVD zit in de lift in de peilingen en HOP! een stuk van Bolkestein als steun in de rug.
Bolk strooit de kiezers zand in de ogen. Het is een praatje voor het electoraat, en dus geen moment serieus te nemen. Bolk geeft helemaal niets om de westerse beschaving.

Oome Gijs | 24-12-09 | 14:13

Basis idee goed.
Maar opa Frits is echt te oud geworden zo te lezen.
Het kan allemaal een stuk sterker worden geformuleerd.
Bovendien wat deed Frits tijdens paars?
Precies, dus hij heeft zijn rechten een beetje verspeeld niet?

jehebthetnietvanmij! | 24-12-09 | 14:13

Bigi Bana Boy | 24-12-09 | 14:07
Zie:
Superior Bastard | 24-12-09 | 13:53

Superior Bastard | 24-12-09 | 14:13

Mijn stem zou hij krijgen, maar ja..

Salutis Humanae | 24-12-09 | 14:12

Ik zou zeggen: lees eens een boek. Dan kun je net als Bolkestein vanuit je leunstoel de wereld duiden. Wat een spruitjes-VVD werelbeeld zeg - de rijkdom van het westen komt niet voort uit het kolonialisme? (Kolonialisme is in economen-taal een acquisitie-strategie gericht op de onderwerping van derden: binnen Europa heette dat eerst expansie en daarna kerstening. Is begonnen met de kruistochten). Als daar de rijkdom niet vandaan komt - waar dan wel vandaan Frits? Als je de boekhouding van de Oranjes er bij neemt, zie je dat al die poen bij elkaar gejat is door de VOC en WIC met een toefje Piet Hein piraterij.
En leidt de christelijke moraal dan tot gebrek aan zelfvertrouwen en schuldbesef? of is het nu juist de ontkerkelijking? Volgens mij is het een gebrek aan moed, zowel bij links als rechts als liberaal. Het goede nieuws is dat dit op te lossen is.

Big Rick | 24-12-09 | 14:12

Redelijk spot on zijn verhaal. +1 Frits

Aerox | 24-12-09 | 14:12

Denk dat, voordat iedereen ook maar iets meent te moeten zeggen over de heer Bolkestein, het besef voorop moet staan dat hij de eerste was die het allochtonenvraagstuk op de agenda wist te plaatsen. Dat in een periode waar het links fascisme hoogtij vierde en politiek correctheid tot een niet aflatende (woorden van wijlen GBJ Hiltermann) stroom van etnische profiteurs leidde. Nu zullen er vast reaguurders zijn die het stuk proberen weg te filosoferen en redeneren maar die missen de essentie.... hij heeft gelijk.

Kingeef1975 | 24-12-09 | 14:11

@ JWT Gnoe, Martinello

Unfair commentaar. Bolkestein berijdt deze stokpaardjes al langer, heeft er eerder over geschreven (oa. De lampen van de staatsman oid).

Fortuyn heeft Bolkestein beinvloed... maar Bolkestein Fortuyn ook, misschien wel eerder dan andersom, en die beweging zien jullie even over het hoofd. De ene liberale denker beïnvloedt de andere.

Sjors W. | 24-12-09 | 14:11

Terughalen die man.. En znell ook!
Frits +10

scario | 24-12-09 | 14:11

Let je even op, Rutte? Dan heb ik laters misschien meer dan één keuze om op te stemmen.

Jackanders | 24-12-09 | 14:11

Pim Fortuyn was één van de weinige politici die op mij eerlijk en oprecht overkwam. Voor zijn tijd moesten we zwijgen. Na hem mogen we ook een beetje zelf denken, alleen is de censuur en controle verschrikkelijk geworden.

AntiSoof | 24-12-09 | 14:10

Sterk artikel, MAAR, vergeet niet dat onze lafhartige houding met het omgaan met de islam in Europa ons zelf te verwijten valt en niet de moslims die hier vanuit economische redenen zijn en toevallig hun 'levende religie' hebben meegenomen.
Dat wij een aantal kwalijke uitwassen van die religie zo ruim baan geven is ons te verwijten, niet de moslims zelfs. Aan ons de taak om grenzen te stellen; zoals het niet opstaan voor een rechter vanuit religieuze gronden als advocaat de uitoefening van je beroep onmogelijk zou moeten maken omdat dit net zozeer discriminatie is als het afwijzen van een sollicitant om zijn geloof geslacht of huidskleur.

Dikr | 24-12-09 | 14:10

De Bolk kicks ass once again. Heb nog nooit met zoveel enthousiasme op iemand gestemd als op hem in '98.
Smet op zijn blazoen: vetrrokken naar Brussel en de pleefiguur-uitspraak over Fortuyn. Naast die opgeblazen oplichter van een Schröder en de (charmantere) boef Chirac zou Nederland met Fortuyn zogenaamd voor aap staan. Jammer.
Maar verder: Bolk +100.

Von Münchhausen | 24-12-09 | 14:09

Stuk = gejat van filosofen als Peter Sloterdijk en Friedrich Nietzsche.. niets nieuws onder de zon!

operator_4 | 24-12-09 | 14:09

Bigi Bana Boy | 24-12-09 | 14:07 Als ik het stukje zo lees is ie aardig bijgedraaid anders.

zeg maar jansen | 24-12-09 | 14:08

Bigi Bana Boy | 24-12-09 | 14:07
Iets met plee en figuur, of is dat nu even veuls te makkelijk?

Achterdocht | 24-12-09 | 14:08

Goed stuk, maar Bolkensteijn ziet iets over het hoofd. De huidige Westerse schizofrenie en zelfhaat is niet zozeer door het Christendom veroorzaakt (dat stelt dat ieder mens zondig is), maar door de Hegeliaanse dialectiek --- de basis achter al het "linkse" denken --- waarmee, weliswaar voortbordurend op Christelijk schuldbesef, deze Grote Schuld omgekeerd evenredig aan maatschappelijk succes heeft gereattribueerd. Immers, hoe succesvoller je bent, hoe meer schuld je hebt aan de achterstelling van anderen. Het is vreemd dat de meest succesvolle primaat op deze aarde, de rijke Westerling, binnen zowat elk denksysteem wordt afschilderd als het meest vileine wezen dat er bestaat.

Dit denken gaat schuil achter 't communisme, achter het socialisme, achter de multiculturele ideologie, achter het hele klimaatgelul etc. etc., en het vormt de basis achter zowat al het maatschappelijke beleid m.b.t. zorg, onderwijs, criminaliteitsbestrijding, integratie, immigratie, ontwikkelingshulp, psychiatrie etc. etc. --- allemaal terreinen waar het beleid al jarenlang hopeloos faalt. Eigenlijk is al het beleid dat op dit denken is gebaseerd grandioos mislukt.

Lagonda | 24-12-09 | 14:08

@ krifko

Je bent geen Frits, maar ik heb je commentaar gelezen en ga er eens over denken. Ik geloof trouwens niet in termen als 'hun perceptie'. Ik geloof dat iedere individueel een individuele perceptie heeft, waardoor communicatie over gedachten en idealen in principe onmogelijk is. Er is wel een gemiddelde, maar niemand is het gemiddelde. Dat valt niet op, omdat het soms 95% samenvalt.. maar er zijn altijd zaken, al is het maar begripsdefinitie, die anders worden gepercipieerd.

Mensen zijn in mijn ogen op dit abstracte niveau eenzame en zelfs onbegrepen wezens, die samenleven omdat dat op een praktisch niveau plezieriger en makkelijker is.

Even makkelijk scoren. Daarom moet een overheid zich vooral bezighouden met dat praktische niveau (plezierig, makkelijk en veilig samenleven) en heel weinig met dat abstracte niveau (we denken zelf wel en zijn het toch niet met je eens)

Sjors W. | 24-12-09 | 14:07

Heerlijk is het toch om feestjes te verzieken .......
Het is jullie bekend hoe hij over Wilders denkt ?

Bigi Bana Boy | 24-12-09 | 14:07

Martinello | 24-12-09 | 14:03
En dat voor iemand die altijd gelijk zou hebben. Dat is waarschijnlijk van die geschiedenis waar we met trots op terug moeten kijken van ome Frits. Of wellicht toch niet?

Achterdocht | 24-12-09 | 14:06

VVD, haal altublieft Bolkestein terug!

BASinnic | 24-12-09 | 14:06

JWT Gnoe | 24-12-09 | 14:04
Helder denkwerk +1
Bolkie is net zo'n bedrieger als Balkie.

Martinello | 24-12-09 | 14:06

Graag betuig ik mijn respect aan Frits Bolkestein. Krachtig, juist en een uitdaging aan het laffe zootje dat nu aan de macht is.

Byter | 24-12-09 | 14:05

Prima topic, ga zo deur..

skinner | 24-12-09 | 14:05

*ziet nóg de éénstreepsklaas op het netvlies*

zeg maar jansen | 24-12-09 | 14:05

Zelfvertrouwen in de eigen cultuur. FAIL. Het is vertrouwen in de eigen cultuur. Oftewel, een pleefiguur slaat Bolkestein, de kiezersbedrieger. Weg met die man. Eerst Fortuyn afzeiken en nu weer lekker goedkoop scoren door Fortuyn z'n boeken zowat letterlijk te kopieeren.

JWT Gnoe | 24-12-09 | 14:04

Binnenkort in het nieuws: Bolkestijn vermoord door moslimextremist
Reactie Balkenende : Zo horen we niet met elkaar om te gaan, laten we de dialoog blijven opzoeken.

James Lastig | 24-12-09 | 14:04

D'n Bolk: immer +1

* azijnbode halen gaat en stukkie boven bed hangen *

grote_jongen | 24-12-09 | 14:03

Benman | 24-12-09 | 14:03 Mail 'm de link.

zeg maar jansen | 24-12-09 | 14:03

Fortuyn de pleefiguur Bolkestein, altijd in de -. Een huichalaar van het ergste soort.

Martinello | 24-12-09 | 14:03

michzelluf | 24-12-09 | 14:01
Dat mag je vinden.
Maar waarom, dat is de vraag.

Teun van het Tuinpad | 24-12-09 | 14:03

Zou Geert dit ook lezen?

Benman | 24-12-09 | 14:03

Cortes | 24-12-09 | 13:59
Ik denk niet dat de Dijkstalletjes in de partij dat toelaten.
Maar je zou zomaar gelijk kunnen hebben.

Teun van het Tuinpad | 24-12-09 | 14:01

Aan angsthazen gaan we ten onder, of het nou PVVers zijn of schoolbestuurders die kerstbomen weghalen.

mokum4all | 24-12-09 | 14:01

Prutstuk eerste klas...

michzelluf | 24-12-09 | 14:01

Hulde aan deze heer? ja.

Bossylicious | 24-12-09 | 14:00

@ merlot: niet in NL... woon sinds kort weer in de buurt vandaar

quick nick | 24-12-09 | 14:00

Frits is en blijft politicus: al die jaren niets gedaan aan de immigratie, noch integratie; Fortuyn verketterd; graaien als EuroKommisar. De Bolk is niet serieus te nemen. Aan zijn daden is gebleken dat hij geen woord meent van wat hij zegt. Next!

Oome Gijs | 24-12-09 | 14:00

Wij durven niet meer trots te zijn op onze geschiedenis en cultuur. We hadden de wereld bij de kloten in de VOC tijd. Nu kan ons staatshoofd geen bananenrepubliek aandoen zonder excuses voor het verleden aan te bieden.

Randy McRanderson | 24-12-09 | 14:00

Goede genade... wat een heerlijk stuk tekst!
Breed uitgemeten, met aandacht voor het schuldgevoel en de zelfcensuur die daaruit voortkomt is één van de dingen die echt kwaad doen in de Westerse wereld.

Biep | 24-12-09 | 13:59

Ik ben er stil van.
Wat heeft die man een partij gelijk.

Teun van het Tuinpad | 24-12-09 | 13:59

Goed verhaal, jammer dat er niet jaren geleden al naar FB geluisterd werd. Zucht....

Alexander de Kleine | 24-12-09 | 13:59

Superior Bastard | 24-12-09 | 13:53 Als adviseur van Geert zou ie ook niet verkeerd zijn.

zeg maar jansen | 24-12-09 | 13:59

Merlot | 24-12-09 | 13:49 Volgens mij ben je rijk als je gezond bent, een fatsoenlijk huis hebt om in te wonen, voldoende te eten hebt en geen probleem om een en ander financieel rond te krijgen elke maand.
Rijk zijn heeft niets met veel geld te maken, veel mensen met veel geld zijn arm omdat ze overal op bezuinigen en zich van alles ontzeggen vanwege het geld.
Het geld heeft hen om er op te passen zolang want meenemen is er nog niet een gelukt aan het einde van de rit. Ze sparen voor de volgende in de erfrij.

zeg maar jansen | 24-12-09 | 13:58

... Een roepende in de woestijn...
Het is al te laat.

Zeddegeizot | 24-12-09 | 13:57

Jammer dat in Nederland dit soort politici dun gezaaid zijn... Eloquent, intelligent en hij heeft nog altijd gelijk ook nog.
Ik denk zelf dat het gebrek aan zelfvertrouwen komt door het cultuurrelativisme van de linkse babyboomers. Een doodscultus (Islam) is niet barbaars, maar wij begrijpen het gewoon niet.
Het gaat niet in die volgegeten hoofdjes dat deze religie een moordlustige cultuur van domheid is.
Alleen omdat het werkelijk beeld van de Islam niet past in hun perceptie van wat een religie is (Nieuwe Testament: de gouden regel en tolerantie etc, het Oude Testament wordt meestal voor grote delen genegeerd door Christenen) denkt men dat terroristen de religie misbruiken. Nee, de terroristen hebben het bij het juiste eind. Zij weten hoe het is om werkelijk te geloven in de Islam. Vergif voor de Westerse beschaving.

Krifko | 24-12-09 | 13:56

PvdA -1
GroenLinks -1
Gelovigen -1
Dure auto's +1
Blonde Vrouwen +1

Bakito | 24-12-09 | 13:55

En ik maar in de vooronderstelling verkeren dat ik zo rijk ben door mijn allesoverheerschende VOC-mentaliteit.

Pa Cartwright | 24-12-09 | 13:55

FRITS 2011!
Ik vind het allemaal prachtig wat deze man verteld maar bij iedere verkiezing zijn de halfzachten weer in staat om een meerderheidscoalitie in elkaar te puzzelen. Het kwaad is ook al geschied denk ik.

Randy McRanderson | 24-12-09 | 13:55

Frits heeft het begrepen. Op een dag is genoeg genoeg.
De Azijnbode maakt de laatste tijd trouwens vaker een rukje naar rechts.
Ook daar is kennelijk het licht gezien.

zeg maar jansen | 24-12-09 | 13:54

Rutte weg, Frits terug.

Conan de Rabarber | 24-12-09 | 13:54

Ik had mijn jongstgeborenen bijna Frits (spreek uit Frats) genoemd, omdat Frits nou eenmaal een van de weinige scherpe geesten in de beschaafde wereld is. Gelukkig werd het een dochter en heb ik het naamgevingsdilemma niet verder hoeven uitvechten:P

maggoo | 24-12-09 | 13:54

*Schrijft brief aan Geert om hem te verzoeken plaats te maken voor Bolkestein*

Superior Bastard | 24-12-09 | 13:53

Bolkestein heeft inderdaad gelijk. Hij mag wel oppassen, binnenkort heeft hij in Nederland een proces aan zijn broek.

Whimpysinger | 24-12-09 | 13:52

De spindoctors van Pechthold cs. draaien zo vlak voor de kerst overuren om deze geweldige analyse kruiperig te gaan downplayen.
De eventuele fatwa tegen Frits zal daarbij natuurlijk worden vergoeilijkt.

Superior Bastard | 24-12-09 | 13:52

Rijk.. Hahaha laat me niet lachen, we hadden rijk kunnen zijn ja.

FantaBoy | 24-12-09 | 13:52

De Bolk heerscht
dat weet een ieder diep in z'n hart

Tobi | 24-12-09 | 13:51

Goed stuk, maar waarschijnlijk willen ze het censureren, hij beledigde de islam tenslotte een aantal keer.

Ploertendodert | 24-12-09 | 13:51

Vind het wel zielig als je Berlusconi aan moet halen om een stukje te schrijven

direkteur | 24-12-09 | 13:51

quick nick | 24-12-09 | 13:49
"Nieuw"?
Waar heb jij gezeten, de afgelopen 25 jaar?

Merlot | 24-12-09 | 13:50

Ik mis Frits al jaren in de politiek

William_Gibson | 24-12-09 | 13:50

En dat in de Azijnbode?

ChillBill | 24-12-09 | 13:49

Bolkestein was altijd al +1
En nu +1 - 4ever!
 
konden we nog maar op hem stemmen...

saintinel | 24-12-09 | 13:49

Frits = Boss. Heb um jaaaaaren geleden eens als Zomergast presentator Peter van Ingen verbaal alle hoeken van de studio zien geven, en sindsdien heeft de man mn hart gestolen. Een groot denker.

Comrade | 24-12-09 | 13:49

De juiste vraag is: waarom zijn rijke landen rijk? Want in het begin waren we allemaal arm.

Lees 'Guns, Germs and Steel' van Jared Diamond dan maar eens, zijn we van dat arrogante toontje tenminste verlost. Niet dat een arrogant toontje niet lachen is, maar toch. Als je een vraag hebt, zoek dan op zijn minst naar antwoorden.

Achterdocht | 24-12-09 | 13:49

"Arme landen zijn niet achterlijk omdat ze arm zijn. Arme landen zijn arm omdat ze achterlijk zijn".
Maar wie dat nou gezegd heeft weet ik dus niet meer (misschien ben ik daarom nog steeds niet rijk).

Merlot | 24-12-09 | 13:49

frits, de nieuwe wiegel??

quick nick | 24-12-09 | 13:49

eeehhh... Volkskrant was toch leugenachtig
links-elite krantje ?

ulk | 24-12-09 | 13:49

Wie is frits?

chekaz | 24-12-09 | 13:47

Bolkestein... de grootste gemiste kans voor NL dat hij nooit MP is geworden.

Parsons | 24-12-09 | 13:47

Frits is koning!

Externible | 24-12-09 | 13:47

Frits for president !

de timmerman | 24-12-09 | 13:46

Frits heeft overduidelijk Dalrymple gelezen en dat siert hem.

Superior Bastard | 24-12-09 | 13:46

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland