Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Oproep! Wie wil er taart van Wiet Janssen?

taartjewiet.jpg Uit de stijlloze mailbox: Geachte redactie. Mijn naam is Wiet Janssen. Pas geleden is er een hele discussie op Geen Stijl geweest over mijn promotie. Ik weet niet of dit interessant nieuws voor u is, maar ik ben van plan een taart uit te loven voor de eerste die met concrete, inhoudelijke kritiek komt op mijn proefschrift. Hieronder het hoe en het waarom. Wellicht kunt u er iets mee. Mijn proefschrift over ontwikkelingshulp heeft me stevige kritiek opgeleverd van vier hoogleraren, met name van Paul Hoebink. De heren komen echter nergens met concrete voorbeelden, en ik roep ze daarom hierbij op daarmee voor de dag te komen. Maar die voorbeelden kunnen ze waarschijnlijk niet vinden, want wie mijn proefschrift (PDF) leest kan zelf zien dat hun kritiek kant noch wal raakt. De enige concrete kritiek tot nu toe was een opmerking van Hoebink in de Trouw van vorige week dat ik het rapport 'Resultaten in ontwikkeling' genegeerd zou hebben. Maar in dat rapport staat alleen aan welke doelen het geld is uitgegeven en niet wat dat aan armoedevermindering heeft opgeleverd, dus dat rapport is niet relevant voor mijn conclusies. Bovendien is het rapport verschenen toen mijn proefschrift al bij de beoordelingscommissie lag, en dan kun je niets meer veranderen. Hoebink is zelf hoogleraar, dus hij wist dat. Maar mocht er toch iets niet deugen in mijn proefschrift dan wil ik dat graag weten. Ik loof daarom een taart uit aan de eerste persoon, hoogleraar of niet, die met concrete, inhoudelijke kritiek komt waardoor een van mijn conclusies aan het wankelen wordt gebracht. Zodra ik een steekhoudend kritisch commentaar ontvang zal ik dat op mijn website publiceren en de kranten erover informeren. En dat zal ik ook doen als er midden januari nog steeds niets is gekomen. En eerlijk gezegd: van Hoebink verwacht ik helemaal niks. Dus het zal er wel op neerkomen dat ik die taart lekker zelf ga oppeuzelen. Met vriendelijke groet, Wiet Janssen

Reaguursels

Inloggen

*Doet grote Gaaaaaaaaaaaaap!*

lilluke halve hoan | 22-12-09 | 12:11

Ik heb inmiddels een groot deel van de dissertatie gelezen en ben van mening dat het een goed onderbouwd stuk is geworden. Uiteraard kan men van mening verschillen over de keuze van de bronnen, maar het is geenszins een tendentieus rapport geworden. Integendeel: Janssen wil graag dat er ontwikkelingshulp wordt gegeven, maar dan moet die hulp wel goed zijn.

Er is kritiek geleverd op het Engels. Ofschoon de zinsbouw beter kan, is het beslist niet slecht en in vrijwel alle gevallen grammaticaal correct. Ik heb dissertaties gelezen die aanzienlijk slechter zijn geformuleerd. Los daarvan, is het leveren van kritiek op de kwaliteit van het Engels, geen inhoudelijke kritiek. Het is eerder een zwaktebod van een tegenstander.

Ik ben van mening dat Janssen een aantal duidelijke problemen aanhaalt en ze ook goed onderbouwd. Daarnaast doet hij een aantal nuttige aanbevelingen.

Wetenschap is onafhankelijk en ondemocratisch. Ten minste: dat zou het moeten zijn. we zien echter in toenemende mate dat de 'wetenschap' zich laat leiden door politieke motieven (en subsidie). De klimaat-hoax is daar een goed voorbeeld van. Het is wrang te moeten constateren dat iedere 'afwijkende' mening door de gevestigde orde direct wordt weggehoond, zonder enige inhoudelijke kritiek.

Jaren geleden, omstreeks 1970, hield de echtgenoot van onze Koninging - prins Claus - zich bezig met ontwikkelingshulp. Van hem is de beroemde uitspraak "in plaats van landen in de Derde wereld te helpen, moeten wij hen leren zichzelf te helpen". Uiteraard was onze overheid er als de kippen bij om hem de mond te snoeren. Jammer, want er schuilt veel waarheid in die schijnbaar eenvoudige uitspraak.

Beste Wiet,
de taart is beslist niet voor mij, want ik vind het vooralsnog een goed doortimmert stuk en ik zal het met graagte uitlezen.

Dysphemian | 21-12-09 | 12:51

Ik heb nog eens over nagedacht over je vraag inhoudelijke kritiek te leveren, en het lijkt me gepast om Popper & zijn kritisch rationalisme hier aan te halen.

Popper stelt dat het onmogelijk is om de ´waarheid´ van een theorie te testen, slechts de ´onwaarheid´ hiervan. Dit gebeurd door theorien keer op keer te toetsen & proberen de theorie zelf te ontkrachten.
Het ontkrachten van een theorie gebeurd aan de hand van het falsificatiecriterium. Simpel gezegd: je moet ruimte in je theorie overlaten om het tegendeel van de theorie te bewijzen. Bijv. je stelt vast dat alle zwanen die je ziet wit zijn. Een falsificator zou in dit geval een zwarte zwaan zijn. Met deze falsificator wordt de hele theorie weerlegd.
Volgens Popper moet een goede wetenschappelijk werk voldoen aan dit falsificatiecriterium.

Op dit moment ben jij aan het ´aanmoedigen´ tegenvoorbeelden of inhoudelijke kritiek te geven. Dit lijkt geweldig: `Kijk mij de wereld uitdagen mijn theorie te ontkrachten´. Dit gaat niet gebeuren: (Ik schat) dat de kennis van de gem. GS lezer over ontwikkelingshulp te wensen overlaat. Zeker als je deze kennis gaat vergelijken met iemand die over het onderwerp gepromoveerd is.
Mocht inderdaad niemand in staat zijn het tegendeel te bewijzen, neem je jouw theorie als waarheid aan: iets wat überhaupt niet kan. Hiermee negeer je niet alleen dat mensen het tegendeel kunnen bewijzen, je ontneemt ze ook de kans hiertoe (je hebt immers mensen 1 maand de tijd gegeven je werk te bestuderen).

Het is waarschijnlijk niet de inhoudelijke kritiek waar je naar op zoek bent, maar volgens mij is het minstens zo belangrijk.

Little_Peple | 21-12-09 | 11:06

Je moet je niet zo druk maken om afrika. Het zijn de chinezen waar we ons druk over moeten maken. Die nemen de hele wereld over, wat ik je brom.

Swans | 21-12-09 | 10:52

Hoebink? Derde Wereld Centrum Nijmegen! Het Havanna aan de Waal. Daar tellen geen feiten alleen het heilige geloof in de revolutie en de morele superioriteit van links. Van de 'goeien' dus. (Want daar hebben we onze rijkelijk beloonde carriere op gebouwd.) Hoebink hoeven we niet serieus te nemen.

Inextremis | 21-12-09 | 09:56

Pfff.. als je wiet heet zit er in die taart nog geen wiet. dus nee, dan hoef ik die taart niet.

ShakeTA | 21-12-09 | 09:55

Was het maar zo makkelijk als je chequeboek trekken en geld overmaken. Het zal me niets verbazen als de melkprijs in Nederland, via een wereldwijde, politieke balans, wordt bepaald door de hoeveelheid ontwikkelingshulp die Nederland geeft aan Afrika. Mark my words!

Lindt SPC | 21-12-09 | 09:06

Wie zijn proefschrift op een wetenschappelijk forum als GS in the picture weet te krijgen behoort tot de internationale top en verdient te promoveren! Je staat dan qua wetenschappelijk niveau toch maar mooi schouder aan schouder met een Francisco van Jole!

Anders nog? | 21-12-09 | 02:04

Wiet verdient gewoon een oscar. Gooi je een zak eten tussen de negertjes en is da zak leeg dan hebben ze weer honger. Sla je een put met een pomp en de pomp kan niet worden onderhouden hebben de negertjes weer geen drinkwater. De lange termijn investering kennis wordt maar wat graag overgeslagen. Als de ontwikkelingswerkers hun anvondtuurtje hebben gehad en de eigen zakken goed hebben gevuld mag de zondvloed komen. Alle betalingen van de staat der nederlanden zijn ondergebracht bij RBS behalve van buza dat is namelijk geheim.

andre9738 | 21-12-09 | 01:46

AgentKrol | 21-12-09 | 00:26
Pagina 25 map 1
www.un.org/esa/population/publications...
Het plaatje met de % gaat over de populatie verandering rondom leeftijd, niet over bevolkingsgroei, alles wat op wiki staat moet jezelf dubbelchecken.

repulse | 21-12-09 | 01:07

AgentKrol | 21-12-09 | 00:48
stap een (1) voor 'sterilisatie' is God opnieuw doodverklaren, maar dan vooral in SSA.

Bukoswski | 21-12-09 | 00:52

R: Je bent ziek van geest en ik ga slapen. Neem maar een pilletje, je weet zelf wel welke...

AgentKrol | 21-12-09 | 00:52

repulse | 21-12-09 | 00:48
ISI werkte toch redelijk, voor de floating of the dollar.

Bukoswski | 21-12-09 | 00:50

@Buk 00.28, en wat fijn dat het weer dalen gaat. Bijna vanzelf, zonder VN sterilisatie-squads en zonder pillen van Drion. Er zijn, of waren, overigens twee 'Drionnetjes' lid van de Stichting Democratie en Media, nog steeds aandeelhouder van o.a. de Volkskrant, al is dat niet meer dan een zijlijntje..

AgentKrol | 21-12-09 | 00:48

Bukoswski | 21-12-09 | 00:14
Een economie kan alleen draaien op import en export, als alle benodigdheden in ieder land voldoende aanwezig zouden zijn zou het kunnen werken. Maar als je b.v. nu naar malawi kijkt(ook in het project van wiet) zie je dat juist de overproductie van rijst en de handel hierin vooruitgang brengt. In een land met weinig water moet je b.v. geen koeien fokken maar emoe's, betekend dat je dan dus maar geen (poeder)melk kan geven aan baby's, nee dat betekend dat je het vlees van de emoe verkoopt en er melk voor terug koopt.
-
AgentKrol | 21-12-09 | 00:16
Cool.. we zullen het inkoppertje over "India staat vol met reclameborden voor geboortebeperking. " even laten rusten..
"Na twee generaties éénkindpolitiek mag elk kind al vier grootouders gaan verzorgen." Deze absurde achterhaalde denktrand dat kinderen verplicht zouden moeten zijn om voor hun grootouders te gaan zorgen is juist de basis van de problematiek in het westen en in afrika. Kinderen zijn er om te zorgen voor.. JUIST.. HUN kinderen. Waar inshemelsnaam gebeurt het in de natuur dat kinderen hun ouders verzorgen, als het tijd is ga je gewoon deaud, klaar einde verhaal. Ik stond vorige week met een oud baasie te praten, de beste man was 97, had al niet meer gewerkt sinds hij 62 was. Maar hij was ziedend over het feit dat hij maar 6 tankjes extra zuurstof kreeg per 4 weken. Als we uitgaan van het feit dat de beste man is gaan werken op zijn 14de en nu dus al 35 niets meer deed heeft hij dus 49 jaar niets gedaan en 48 jaar gewerkt, volgens mij heeft de beste man dus nog een aardige schuld openstaan aan de samenleving.
-
Van afrika wil je de laagste variant nemen die de vn uitgeeft, dat wil je zelf nog wat verder naar beneden brengen en dat als argument inbrengen..(ik durf het bijna niet te vragen.. femke?)
www.nu.nl/algemeen/381068/bevolking-eu...
In europa zou er een totale daling zijn van ongeveer 10%, nederland heeft nog steeds rekening te houden met een stijging naar de 17.1 miljoen inwoners. Beide cijfers duiden mij niet op een ontvolking of een sterfhuis..

repulse | 21-12-09 | 00:48

ter verduidelijking (lekker reductionistisch):
Voor 2050:
- Africa - 1.9 billion
- Asia - 5.2 billion
- Europe - 664 million
- Latin America & Caribbean - 769 million
- Northern America - 448 million
*http://esa.un.org/unpp/

Bukoswski | 21-12-09 | 00:44

klopt, het zijn er acht. Tiende puntje erbij voor jou. Ik maak me ook enorme zorgen over de bevolkingsgroei in Burundi...

AgentKrol | 21-12-09 | 00:41

Hier kan men zien hoeveel landen een bevolkingsgroei van 3 procent of meer halen... Ik tel er maar vijf... Bevolkingskrimp in Zuid Afrika was een nieuwtje voor mij.
en.wikipedia.org/wiki/Population_growt...

AgentKrol | 21-12-09 | 00:26

AgentKrol | 21-12-09 | 00:16
twee woorden: "over-productie' en 'religie'

Bukoswski | 21-12-09 | 00:21

En ik ben niet tegen geboortebeperking, integendeel. Maar bevolkingsgroei-alarmisme en klimaathysterie vind ik twee smaken uit hetzelfde giftig-fascistoide potje.

AgentKrol | 21-12-09 | 00:21

Waarom zou die radicaal verschillende situatie in Afrika niet dezelfde weg gaan als de rest van de wereld? Ga uit van de Low variant in je eigen statistiek en je ziet een afname vanaf 2040. Gezien de ontwikkelingen tot nu toe een uiterst realistische aanname. India staat vol met reclameborden voor geboortebeperking. Europa, inclusief het voormalig Oostblok zijn een sterfhuis aan het worden. Eénkindpolitiek leidt tot een decimering (!) binnen 4 generaties. Na twee generaties éénkindpolitiek mag elk kind al vier grootouders gaan verzorgen. Brave New World...

AgentKrol | 21-12-09 | 00:16

repulse | 20-12-09 | 22:47
dit betekent juist minder transport, zoals ook in het filmpje naar voren komt. Afrikaanse agrarische producten blijven namelijk in eigen land en hoeven dus niet meer verscheept te worden. Het hele probleem (muv religieuze irrationaliteit) is simpelweg gewoon 'over-productie'. Een proces dat tijdens (en door) de industriële revolutie tot stand is gekomen en het punt waar Mathus en Marx elkaar vinden.

Bukoswski | 21-12-09 | 00:14

AgentKrol | 20-12-09 | 23:31
Je kan feiten wel willen negeren, maar dat betekend niet dat ze dan weg gaan.
Ik walg van mensen die lukraak in het wilde weg willen voortplanten zonder de consequenties van hun handelen willen zien...
www.hoesnel.nl/demografie_wereld/bevol...
"De Verenigde Naties hebben in de 2006 Revision van de World Population Prospects hun verwachting voor de totale bevolkingsgroei van de wereld naar boven bijgesteld. In de editie van 2004 ging de VN nog uit van een totale wereldbevolking van 9.075,903 miljoen mensen. Volgens de nieuwe voorspelling zullen er in 2050 meer dan 115 miljoen mensen extra rondlopen, tot een totaal van 9.191,287 miljoen mensen, ruim meer dan 9 miljard, in 2050."
-
"Radicaal verschillend blijft de demografische situatie in Afrika, waar het geboortencijfer onverminderd hoog blijft. Aan de andere kant verwacht de VN dat het aantal sterften in Afrika in de toekomst zal dalen, resulterend in een zeer hoge bevolkingsgroei. "
-

In 2005 woont 37,4% van alle mensen op aarde in slechts twee landen, China en India. China heeft in 2005 de grootste bevolkingsomvang, ongeveer 1.316 miljoen mensen. India heeft in 2005 ongeveer 1.103 miljoen inwoners.
De bevolking van China zal volgens de voorspelling in de komende 45 jaar met slechts 6% toenemen, tot ongeveer 1.392 miljoen mensen. Vanaf 2030 is er volgens de voorspelling in China zelfs sprake van een bevolkingsafname. De bevolking van India groeit in dezelfde periode met 44%, tot een bevolkingsomvang van 1.593 miljoen mensen in 2050.

repulse | 21-12-09 | 00:00

Over Wiet's onderzoek vond ik ook nog deze info op viceversavakblad.nl:
www.viceversavakblad.nl/index.php?sect...
Ze weten allang zelf dat ze fout bezig zijn, maar de Pvda gaat gewoon verder waar Herfkens begonnen is.
www.ncdo.nl/Internationale_samenwerkin...

En zelfs als Koenders geen geld meer stuurt (vanwege Nicaraguaanse abortuswetgeving, Koender is zo'n "mannelijke" PvdA-feminist), dan stuurt de Europese Commissie wel geld...
www.nu.nl/politiek/2124899/koenders-st...

AgentKrol | 20-12-09 | 23:45

Beetje raar dat ie naar geenstijl komt. Laat ze het in de wetenschappelijke arena uitvechten, ipv in de media. Het is idd wel erg dapper van hem dat hij zijn proefstuk laat lezen door leken die het met hem eens zijn, ipv door kritische wetenschappers die er verstand van hebben.

M-J | 20-12-09 | 23:31

De vergelijking die repulse maakt met het college over exponentiele groei raakt kant noch wal. De prijs van een skipas kan oneindig stijgen, de demografie kent itt skipassen en economische groei en dergelijke ook nog een exit factor: skipassen gaan niet dood, mensen wel.

Ik walg van de types die die lukraak over overbevolking beginnen zonder de consequenties van die gedachtengang onder ogen te zien. De bevolkingspolitiek van Hamas in Gaza is een gruwel, maar het gedwongen steriliseren van Afrikanen (het enige continent waar er nog meerdere landen te vinden zijn met hoge groeicijfers is zo mogelijk nog erger. Wereldwijd is de fertiliteit per vrouw in een ongekend hoog tempo gedaald, zodanig zelfs dat ontvolking het grootste thema van deze eeuw zal zijn. Alleen ecofascisten en mensenhaters weigeren het verhaal achter de cijfers te zien, mijns inziens uit gecultiveerde domheid, eigenbelang en zuivere kwaadaardigheid.
en.wikipedia.org/wiki/Demographic-econ...
ec.europa.eu/employment_social/spsi/do...

AgentKrol | 20-12-09 | 23:31

jahoor, alsof ik even 316 pagina's ga zitten lezen zodat jij je gelijk kunt halen?
flikker toch op en ga eens iets écht zinnigs met je leven doen!
f*kking no-life!

m3r3l | 20-12-09 | 23:28

Ik heb het proefschrift van Wiet (nog) niet gelezen, maar ik ben er al heel lang van overtuigd dat geïnstitutionaliseerde ontwikkelingshulp, zoals dat door bijvoorbeeld het ministerie dat geeft, niet alleen ineffectief is, maar ook contraproductief. Er zijn twee zaken die eerst moeten worden aangepakt: importbeperkingen voor landen waaraan hulp wordt besteedt slaat natuurlijk nergens op. Geef ze een eerlijke prijs voor hun goederen, vrij van heffingen. Hieraan gekoppeld: stop met het kunstmatig in leven houden van EU landbouw via subsidies. Ten tweede, een totale onvoorwaardelijke boycot van wapenhandel met landen die ontwikkelingshulp ontvangen. En daar moet die Koenders maar eens hard aan gaat werken, voordat hij ons weer een collectief schuldgevoel aan probeert te praten, door te schermen met de zielige kindertjes die sterven, als we de geldkraan dicht draaien.

RobbieG | 20-12-09 | 23:12

Wiet Zelf | 20-12-09 | 21:59
Nog even als aanvulling
"Reactie: Dat is niet zo. Het is helemaal niet zo'n heksentoer om van een hectare i.p.v. een ton mais er drie af te halen."
Stel je voor dat die 3 ton mais nu op dit moment genoeg zou zijn om in de eigen voedsel voorziening te voldoen en een beetje te exporteren zodat andere goederen weer kunnen worden geimporteerd. Dat zou met een 3% bevolkinsgs groei per jaar betekenen dat over 7.5 jaar dat zelfde stuk land 4 ton moet produceren over 15 jaar 5 ton en over 23 jaar 6 ton.
Anders gezegd eigenlijk produceert dat land op dit moment al 2 ton te kort over 7.5 jaar 3 ton en over 23 jaar 5 ton, dat is 5 keer zoveel als dat het momenteel produceert...

repulse | 20-12-09 | 23:06

Bukoswski | 20-12-09 | 22:05
Resources opnieuw verdelen betekend meer transport, hoewel ik zwaar tegen de man made klimate change gelul ben, ben ik wel overtuigd van de eindigheid van olie/steenkool(aardgas ligt misschien net iets anders maar dat wil ik eerst voor mezelf wat verder onderzoeken)
Ook zal je gewoon simpel de wet van vraag en aanbod moeten respecteren, met een stijgende vraag naar voedsel en drinkwater zal er een dalende lijn worden ingezet voor de waarde van een menselijk leven. Ik wil liever geen oorlogen, grote ziekteuitbraken, hongersnoden enz. enz Als je het filmpje hebt bekeken wat ik linkte staat er in deel 2 een lijstje met mogelijkheden die gaan gebeuren om overpopulatie tegen te gaan. Ik zou dan het liefst voor de meest humane gaan en dus via geboortebeperking en misschien indien het nodig is een maximum leeftijd de wereld leefbaar te houden zodat nog vele generaties na ons kunnen leven inplaats van dat zij vechten om te overleven.

repulse | 20-12-09 | 22:47

Zoals Wiet aangeeft, vind er geen controle plaats op de behaalde resultaten van de NGO's door BUZA. Ik ken een medewerker van BUZA die door een superieur werd uitgesnauwd toen deze persoon ter verificatie voor een eigen artikel bij een NGO navraag heeft gedaan naar een aantal cijfers waarop de conclusies van een 'onderzoek' door deze NGO gebaseerd waren. De superieur wist te vertellen dat men niet om cijfers vraagt omdat BUZA en deze NGO zo'n goede relatie hebben...

Delphin | 20-12-09 | 22:37

Wiet Zelf | 20-12-09 | 21:59
Iets verderop staan nog wat extra stukjes om mijn stellingen iets beter te verduidelijken. Met name de algehele bevolkingsaantal toename vanaf 1980 tot 2010 zou duidelijk genoeg moeten zijn dat met een verdubbeling van de totale bevolking het dweilen met de kraan open is.
-
Je stelt dat ontwikkelingshulp niet effectief is gebleken, juist het feit dat de bevolking is verdubbeld in die 30 jaar maakt duidelijk dat het wel effectief is maar dat het zichzelf op de verkeerde manier uit.
Een van de grote problemen is de manier van denken dat kinderen later als ze oud zijn voor hun ouders zorgen, ergo meer kinderen is een betere oude dag.
-
"De bevolkingstoename is meestal minder dan drie procent per jaar."
Toevallig, heb ik net ook een filmpje gelinkt wat precies dit punt van exponentiele groei bespreekt.
www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY&am...
3% groei per jaar betekend ongeveer per 23 jaar een verdubbeling van de hulpbehoevenden...
Dat aantal wordt ook ongeveer ondersteund aan de hand van de cijfers die ik quote met deze post repulse | 20-12-09 | 18:28
-
Wil een arbeider werk vinden zal er eerst een werkende economie moeten worden gecreerd, dat kan alleen wanneer een land voldoende kan produceren van een bepaald product om te exporteren. De basis zal dus toch echt voldoende voedselvoorziening zijn. Vergelijkingen naar nederlandse maatstaven hoeveel een boer kan produceren is een vergelijking die behoorlijk mank gaat, verschillende hoeveelheden zonuren, beschikbaarheid van water, middelen om het land mee te bewerken e.d. spelen allemaal mee.

repulse | 20-12-09 | 22:36

repulse | 20-12-09 | 22:01
Wat vind u van mijn tegenargument (zie: Bukoswski | 20-12-09 | 22:05)?

Bukoswski | 20-12-09 | 22:20

Wiet Zelf | 20-12-09 | 21:59
belangrijkste punt van kritiek, meneer Wiet, is dat u geen of weinig eerste-hands empirische gegevens heeft verzameld. Theoretisch neigt uw dissertatie tevens meer naar het journalistieke dan naar daadwerkelijk academisch onderzoek. Ik denk dat uw dissertatie geloofwaardiger (lack of a better word) was geweest wanneer het een paar case studies (landen, policies etc) had bevat of als het meer historisch context had bevat. Ik denk trouwens (uit eigen ervaring) dat de omschakeling van het theoretische naar het empirische een (1) van de moeilijkste dingen is binnen de sociale wetenschappen. Ennieweetjes, bovenstaand vind u mijn overige (constructieve) kritiek.
.
Gefeliciteerd, nonetheless!

Bukoswski | 20-12-09 | 22:19

een taart?
Die heeft vertrouwen in zijn proefschrift zeg.

janeedantoch | 20-12-09 | 22:10

vraag daadwerkelijk me af of het geboorteoverschot het probleem is of toch misschien ongelijke resource allocatie (excuse my English). Ook geboortebeperking vind ik geen goede oplossing want dat lost het probleem niet op waarom die mensen meer kinderen nemen. De belangrijkste redenen daarvoor zijn namelijk dat: 1) God het zegt 2) armoede oplossing (ie meer kinderen, meer inkomen). Ik denk dat daarom God of moet verdwijnen of moet worden aangepast aan de hedendaagse tijd en dat, zoals ik al eerder zei, resources (sorry!) beter (i.e. gelijker) moeten worden verdeeld. Enniewaytjes, dat zijn mijn twee kwartjes.

Bukoswski | 20-12-09 | 22:05

Jaypelsteeltje | 20-12-09 | 21:37
De discussie rond geboortebeperking komt niet los om 2 reden. Eerste reden is die van de relifascisten, die tegen geboortebeperking zijn om wille van hun imaginaire vriendje.
De tweede reden is nog veel gevaarlijker, die is gebaseerd op economische groei. De generaties voor ons zijn staatsleningen aangegaan op basis van verwachte groei, nu blijkt die groei niet mogenlijk te realiseren zonder een groei in bevolkingsaantallen die arbeid kunnen verrichten.
Dus om die groei te realiseren zal je of meer kinderen moeten krijgen of de lasten verminderen. Een combinatie van beide mag natuurlijk ook.
Als we beginnen met iedere gelovige boven de 75 jaar de pil van drion "aan te bieden" zou dit een verlichting van de sociale lasten zijn waardoor er meer ruimte komt om schulden uit het verleden in te lossen. Tegelijkertijd zou het absurde idee dat een fantasiefiguurtje heeft geuit over geboortebeperking op een redelijk doeltreffend manier uit de wereld worden geholpen...

repulse | 20-12-09 | 22:01

Dit is een reactie van Wiet Zelf.
In de eerste plaats: ik heb die mail over de taart ook naar alle grote dagbladen gestuurd. Dus ik discussieer niet alleen op Geen Stijl. Ik ga morgen een week op vakantie dus ik weet niet of de kranten er op gaan reageren. Zou aardig zijn als iemand er even op wil letten.
Verder wil ik reageren op repulse | 20-12-09 | 17:23 die schrijft:
Pagina xii
“For example, clean water supply for the poor is intended to bring better health. But it causes more children to be born and to survive, and because food is often scarce, malnourishment increases.” Dit is de reden waarom alle vormen van ontwikkelingshulp falen zolang er niet actief eventueel zelfs verplicht wordt gewerkt aan geboortebeperking.

Mijn reactie: Family planning zou inderdaad helpen, het onderzoek waaraan ik refereer (Gibson en Mace) beveelt dat ook aan, en ik vermeld dat ook. Als er projecten zijn waaruit blijkt dat dat in Afrika successvol kan zijn ben ik er helemaal voor.

Five conclusions of the research are adopted as starting points to guide the search for a new approach towards development cooperation.
Van de 5 conclusies lijken me de eerste twee redelijk simpel, op de andere heb ik wel degelijk wat aanmerkingen.
“Social culture is very hard to change from the outside in. It is hardly possible to
achieve improvements regarding corruption, governance, gender equality,
democracy, and human rights through aid"
Regeringen in met name afrika zijn afhankelijk van ontwikkelingssteun veel van deze steun verdwijnt in hun eigen zakken of wordt geïnvesteerd in militaire doeleinden. Wanneer landen minder ontwikkelingshulp zouden krijgen, blijft er dus ook minder aan de strijkstok van de regeringen( en lagere ambtenaren) hangen.
Hier van uit zou je dus kunnen concluderen dat de desbetreffende regeringen er baat bij hebben om het leed van de armere personen in hun landen niet te verzachten, aangezien betere levensomstandigheden automatisch minder ontwikkelingshulp betekend. Deze wisselwerking zal moeten worden ondervangen, begin met een einddatum waarop hulp beeindigt wordt, geef geen geld rechtstreeks aan regeringen, maar controleer zelf de boekhouding voor de verschillende projecten.

Reactie: De boekhouding controleren heeft geen zin, papier is geduldig. Verder heb je gelijk, en ik schrijf ook in mijn proefschrift dat ik er niet voor ben om veel geld naar regeringen in landen in Afrika te sturen, het heeft inderdaad een negatief effect op de kwaliteit van het bestuur, zie mijn hoofdstuk 7.5.4. Je zou een uitzondering kunnen maken voor landen als Ghana en Uganda, die op dit moment naar het schijnt beter met de hulp omgaan. Dan nog zou je het moeten beperken tot 10% van het BBP.

7.5.4 “For instance, in Uganda in the 1990s only 20% of the money for basic education was really transferred to the schools.” “But in general the donors' efforts to bring about good governance have no effect. Already in 1998 the World Bank sponsored the comprehensive study: 'Assessing aid: what works, what not, and why'. It concluded that setting conditions to aid in order to influence governance has no lasting effect (World Bank 1998, p 1, 103, 106). “ The main problem regarding poverty is not lack of goods, services and rights, but
the lack of capacity to create these (10.1.8).
Het grote probleem rondom armoede is de evenredige groei van aantallen mensen die afhankelijk zijn van hulp wanneer hulp wordt geboden. Je zal dus nooit genoeg capaciteit hebben om voedsel te creeeren aangezien de vraag naar voedsel net zo hard stijgt.

Reactie: Dat is niet zo. Het is helemaal niet zo'n heksentoer om van een hectare i.p.v. een ton mais er drie af te halen. Een Nederlandse boer haalt er iets van 10 ton vanaf. De bevolkingstoename is meestal minder dan drie procent per jaar. Als je lokale boeren beter leert boeren is er dus voedsel zat.

“Income generation by the poor can be expected to lead to sustainable poverty
reduction (7.5.2, 8.8.10).”
Minder mensen afhankelijk laten wezen van de opbrengsten van het land zal leiden tot betere levensomstandigheden en reductie van armoede van de mensen die wel van de opbrengsten afhankelijk zijn van dit gebied.

Reactie: Ja, maar dan ben je er niet. Het punt is dat een landarbeider (zonder eigen grond) die nergens werk vindt, er niets aan heeft dat er in het land voldoende voedsel is. Hij heeft geen geld om het te kopen. En gaat hij naar de stad en kan hij niks, dan is hij daar ook straatarm. Dus als de productiviteit op het platteland toeneemt is er een overschot aan mensen die je dan wel iets anders moeten leren waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Als je zo'n landarbeider b.v. leert metselen kan hij in de bouw gaan werken.

Als U van mening bent dat de kritiek gefundeerd is en voldoende punten aanreikt om nog eens nader onderzoek te doen. Verzoek ik vriendelijk om de beloofde taart naar de gs redactie te sturen.

Reactie: Je snijdt een paar interessante punten aan, maar je zie je nog geen gaten in mijn verhaal schieten. Best goede opmerkingen, maar geen taart.

@joris als die taart binnen komt en jullie willen mij een plezier doen, zou ik het erg op prijs stellen als vlunk “vrijgelaten” wordt
Free Vlunk!
repulse | 20-12-09 | 17:23

Wiet Zelf | 20-12-09 | 21:59

Een interessante site met veel insider gelul uit het OS wereldje (ontwikkelingssamenwerking) is www.viceversavakblad.nl. Onder meer vanwege lijstjes met wie de meeste invloed heeft in het wereldje. Maar dit interviewtje met Jude Kehla vond ik het interessantst. 'T is al 5 jaar geleden gepubliceerd.
'Cosa Nostra (=den Linkschmensch) gaat in ontwikkelingshulp'
"Het komt allemaal door de ‘hypocrisie van de goede bedoelingen’, zegt Kehla. ‘Als je, zoals ik, het voorrecht hebt gehad om in Afrika Nederlandse ontwikkelingswerkers te ontmoeten die niet weten dat deze Afrikaan Nederlands verstaat, dan verlies je al je illusies over goede bedoelingen. Je weet niet wat je
hoort als je die mensen onder elkaar hoort spreken. Ze blijken hele andere dingen te denken en te zeggen dan de sociaal wenselijke praatjes die ze in Nederland houden. Pure VVD-praatjes eigenlijk. Extreem cynisch en arrogant tegenover de bevolking, in Afrika zelfs op het racistische af. Ik was geschokt toen ik het hoorde, maar het was duidelijk niet voor mijn oren bestemd. Zodra je ze er als buitenstaander op aanspreekt, dan beginnen ze hun werk weer met verve te
verdedigen en is al het cynisme verdwenen. De boodschap: kom als buitenstaander niet aan onze zaak.’
www.viceversavakblad.nl/uploaded_files...

AgentKrol | 20-12-09 | 21:45

Geboortenbeperking is inderdaad een thema, waarvan het rationeel gezien onbegrijpelijk is dat het geen enkele aandacht krijgt.
Al die discussies over klimaatbeinvloeding, watermanagement, honger etc. worden voor een belangrijk deel gedreven door een stijgende wereldbevolking. En problemen los je het best op bij de bron. Maar wellicht is het per definitie en grammaticaal gezien geen sexy thema.
Productiviteit is problematisch voor alle overheidsdiensten vanwege het ontbreken van eenvoudige, eenduidige en effectieve drijfveren, zoals het maken van winst. Overheidsactiviteiten in verre landen zonder ontwikkelde infrastructuur zullen evenredig meer problematisch zijn.
Mijn ervaring met dissertaties en mijn tijd is te beperkt om een zinvol, inhoudelijk oordeel te kunnen doen, maar deze onorthodoxe insteek voor het ontwikkelingswereldje heeft mijn sympathie. Op radio 1 was laatst ook een kritische noot te horen van een Vlaamse gynaecologe die al erg lang in Afrika werkt. Erg verfrissend en wellicht een zetje in de goede richting voor ontwikkelingshulp.

Jaypelsteeltje | 20-12-09 | 21:37

-weggejorist-

magerejan | 20-12-09 | 20:59

Aapjong | 20-12-09 | 12:16
het is onder wetenschappers heel normaal om met een samenvatting te beginnen.
dan:
-inhoudsopgave
-een inleiding: hoe?, wat?, waarom? van het onderzoek.
-onderzoek: verloop van het onderzoek (in dit geval dus een bespreking van de litaratuur, hij heeft zelf geen onderzoek gedaan)
-resultaten (beantwoord de vragen uit de inleiding)
-conclusie en eventuele aanbevelingen.

******** | 20-12-09 | 20:48

284 pagina's.
Hallo Wiet, we zijn de internetgeneratie.
Meer dan 14 zinnen en onze hersens gaan op tilt...

da wizard | 20-12-09 | 20:24

Wiet Janssen verdient kudos.

jouwmakker | 20-12-09 | 20:18

Da was ik nie... | 20-12-09 | 19:52
Ga even je filmpje bekijken, kom er later waarschijnlijk nog wel op terug.
Dit filmpje is ook erg goed..
www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY
De wiskundige manier om naar problemen te kijken kan op veel verschillende vlakken worden toegepast.

repulse | 20-12-09 | 20:06

Wat ik mis is de link tussen Wiet Janssen / Dambisa Moyo en Copenhagen. Waar de eerste twee governmentale fondsen bestrijden ging Cop15 helemaal over het vormen van een mega inter governmentaal fonds (lees: een fraude magneet, een van de wal in de sloot helperd voor arme landen). Janssen en Moyo hadden op Cop15 aanwezig moeten zijn. Maar ja, daar hielden ze niet van onderzoek door niet gesponsorde wetenschappers. Echte wetenschappers zijn lonely warriors: zijn bezig in niet common area's met niet common research. En dus arm (as Einstein said).

Denkt Na | 20-12-09 | 19:54

@ redactie
Kunnen we de discussie over geboortebeperking en omvang wereldbevolking geen apart topic geven. Ben wel benieuwd naar wat meningen.
.
repulse | 20-12-09 | 19:04 Had het er net o.a. over. En een klein Nederlands weblogje had toevallig een video van de tube. www.youtube.com/watch?v=JypyASU8Aik&am...

Da was ik nie... | 20-12-09 | 19:52

Exact deze conclusie werd al een jaar of 10 geleden getrokken door een andere wetenschapper.

Prins Bernhard riep dit trouwens ook wel eens.

Jewst | 20-12-09 | 19:45

dadoorunrun | 20-12-09 | 19:27
Zucht... nog niet weten hoe ze een touw moeten knopen, cijfers en conclusies niet kunnen begrijpen, gokje.. pvda?

repulse | 20-12-09 | 19:42

Meneer Repulse. Het was niet mijn bedoeling het restje gevoel voor eigenwaarde dat u mogelijk nog had af te nemen.

dadoorunrun | 20-12-09 | 19:27

dadoorunrun | 20-12-09 | 19:13
Begin maar met een cusus veterstrikken dan
www.youtube.com/watch?v=24XPr9xAnfU
Als dat lukt gaan we wel weer eens kijken naar andere knopen...

repulse | 20-12-09 | 19:20

Omdat de elektrische impulsen in uw hoofd kortsluiting maken. Er is geen touw aan uw betoog vast te knopen. Sorry.

dadoorunrun | 20-12-09 | 19:13

@Da was ik nie...
Ok, dan heb ik het verkeerd begrepen, dat ook weer duidelijk

piet bloodaxe | 20-12-09 | 19:10

dadoorunrun | 20-12-09 | 19:03
Waarom? Omdat ik niet denk vanuit opgelegde normen en waarden? omdat ik de stompzinnige manier waarop idioten nu denken dat ze hulp geven ronduit belachelijk vindt?
Omdat ik een hekel heb aan idioterie waardoor mensen, vanuit "goede" bedoelingen de mogelijkheid om echt te leven wordt ontnomen?
Omdat ik kwaliteit van het menselijk bestaan belangrijker vind als kwantiteit?
Of omdat je graag wil worden opgehaald om buiten in de sneeuw te mogen spelen....

repulse | 20-12-09 | 19:07

dadoorunrun | 20-12-09 | 18:58
lol
De enige goede manier is om die 1% in een investeringsfonds te steken, zelf stukken land in afrika te kopen en hier op zelf kleine staten te vestigen, geleid als of het bedrijven zijn. met hun eigen politiekorps, in de zelfstandige staatcorperaties alleen mensen laten wonen die hier kunnen werken en een inkomen kunnen verdienen. Deze staten langzaam laten groeien en fuseren. Terwijl je degene die buiten deze reservaten leven probeert te helpen op humanitaire gronden van uit de "winsten"die de staatcorperaties maken.
Wonen in 1 van die staatscorp betekend na het eerste kind sterilisatie van man en vrouw.

repulse | 20-12-09 | 19:04

Meneer Repulse u dient zich direct te melden bij de afdeling opname van het GGZ.

dadoorunrun | 20-12-09 | 19:03

Nog even dit. Ik pleit voor het optrekken van de ontwikkelingshulp naar een procent. Daarmee is de evenredige bijdrage per hoofd van de bevolking ook geregeld. Daarmee vervalt natuurlijk ook de morele verplichting om persoonlijk bijdragen te storten van allerlei diffuse organisaties die vermogens uitgeven aan werving.

dadoorunrun | 20-12-09 | 18:58

Bukoswski | 20-12-09 | 18:37
Dat religeuze gelul heeft er ook mee te maken, maar aan de hand van de cijfers kan je zien dat ontwikkelingshulp wel degenlijk heeft geholpen, volgens het onderzoek van wiet, is het basisconcept dat armoede een gebrek is aan voedsel, water, gezondheidszorg, en sociale organisatie, en dat de hulp ervoor dient te zorgen, dat alles beschikbaar te maken. Dit zijn allemaal zaken die nodig zijn om een dergelijke bevolkingsexplosie mogelijk te maken.
-
Vanuit zijn onderzoek wil hij nu als probleem aanbrengen "het gebrek capaciteiten in de ontwikkelingslanden om die producten en diensten te genereren."
-
Terwijl duidelijk is dat geen van beide problemen echt aan de orde zijn, juist door de ontwikkelingshulp zijn de bevolkinsgaantallen exponentieel toegenomen en zullen de capaciteiten nooit voldoende zijn om te spreken van armoede reductie. Aangezien de extra financiele middelen altijd over meer mensen zullen moeten worden verspreid.
-
Ik vermeld niet voor niets al jaren dat mies bouwman heeft meegewerkt aan de massamoord op de vele miljoenen afrikanen die dood zijn gegaan sinds de 1 voor afrika acties...

repulse | 20-12-09 | 18:53

"Niet wetenschappelijk" wegens negeren van bepaalde bronnen. Iedere onderzoeker zal een selectie moeten maken. Ook de hoogleraren moeten een selectie maken bij hun onderzoek. "Verkeerde bronnen" had het oordeel kunnen luiden. Als leek moet je dan maar geloven dat de selectie die de hoogleraren zouden maken relevanter zou zijn voor de waarheid dan voor de belangen van het complex van ontwikkelingsfunctionarissen waar zij deel van uitmaken. Dat gaat niet op voor de belangen van meneer Wiet. Hij zal vermoedelijk wel op de zwarte lijst van het ministerie en Cordaid komen. Ik wil ook ontwikkeling in de derde wereld maar dan zonder het belangencomplex dat de ontwikkelingsindustrie zo kenmerkt. Ik wil minder Borsato met kleine kindjes op camera in Yaounde en meer kleinschalige projecten met zo min mogelijk ambtenaren managers en directeuren van ontwikkelingsorganisaties in luxe hotels.

dadoorunrun | 20-12-09 | 18:48

repulse | 20-12-09 | 18:28
Leve Gristus?

Bukoswski | 20-12-09 | 18:37

Laatste link werkt niet, vandaar maar even een copy-paste

Africa
Population (thousands)
Medium variant
1950-2050

Year Population
1950 227 270
1955 253 397
1960 285 049
1965 322 309
1970 366 792
1975 418 765
1980 482 236
1985 556 131
1990 638 729
1995 726 285
2000 819 462
2005 921 073
2010 1 033 043
2015 1 153 038
2020 1 276 369
2025 1 400 184
2030 1 524 187
2035 1 647 781
2040 1 769 615
2045 1 887 319
2050 1 998 466

repulse | 20-12-09 | 18:28

"Paul Hoebink, zag in de promotie het bewijs dat de overheidspremies die universiteiten voor promoties krijgen, corrumperend werken."
-
Als je dit als tegenstander al durft te stellen over premies naar universiteiten in Nederland? Hoe in hemelsnaam zal het dan gaan met de geldstromen en goederen naar ontwikkelingslanden zonder stabiele regering???

Max Stirner | 20-12-09 | 18:27

@mark twain | 20-12-09 | 17:42
Natuurlijk niet,het kwam er gewoon zo overtuigend uit dat ik het voor liev nam.
Slimmerik.

de grote Anti | 20-12-09 | 18:09

@ piet bloodaxe | 20-12-09 | 15:59 Ben ik niet met je eens.
pagina 219:
Furthermore, the regression coefficient is a meagre 0.06, barely above 0.05, the minimum level for statistical significance.
De auteur haalt twee termen ( regressiecoefficient en significantie) door elkaar.
.
Dit is geen voorbeeld van door elkaar halen. Hier staat dat de parameter van het regressie-model maar 0.01 boven het minimum getal komt waarbij het kan worden gezien als toeval.
Maar ik ga weer verder want ik was nog niet op pag. 219.

Da was ik nie... | 20-12-09 | 18:04

mark twain | 20-12-09 | 17:48
"Volgens De Bruijn, die de promovendus vijftien jaar begeleidde...." 15 jaar!? en dan nog geen "geen eigen onderzoek gedaan"? bizar.
.
"De promovendus heeft naast bronnenonderzoek ook 29 interne documenten van het ministerie van buitenlandse zaken geraadpleegd en gesprekken met vijftien ministeriemedewerkers gehad. Hij heeft zeven politici bevraagd en drie experts". Magertjes, heel erg magertjes want theoretisch is het ook al niet goed onderbouwd.
.
90.000 euro per proefschrift? Belachelijk!
.
*begint nu idd een beetje te twijfelen aan de kwaliteit van de thesis*

Bukoswski | 20-12-09 | 17:58

Biep | 20-12-09 | 13:58
Das een beetje een onderschatting van het stijlloze roze legioen. Iedere mening hier wordt loepzuiver beoordeeld door duizenden. Er is geen enkele consensus hier op gs te vinden, niemand wordt beschermd vanuit de groep omdat hij bij de groep hoort. Niemand wordt door de groep als geheel, verketterd alleen omdat hij of zij niet bij de groep zit..
Zelfs mark twain krijgt alleen maar aanmerkingen op haar stellingen omdat het debiele stellingen zijn, niet omdat ze van haar af komen...

repulse | 20-12-09 | 17:54

@Bukowski 17:40

Ik vind dat een perfide prikkel.

mark twain | 20-12-09 | 17:53

@ dw grote Anti 17:35
Zekers en jij wist dat natuurlijk allemaal al.

mark twain | 20-12-09 | 17:42

@ svw | 20-12-09 | 12:20

Niet!!

N1ckname | 20-12-09 | 17:41

Wiet fijne vent, de enige conclusie die ik kan trekken is dat jij een shit load aan werk voor noppes hebt gedaan en dat je die tijd zeker beter had kunnen besteden

geert4president | 20-12-09 | 17:40

mark twain | 20-12-09 | 17:32
70.000 Euro? zo veel? bron?

Bukoswski | 20-12-09 | 17:40

4 papieren hoogleraren of iemand met 20 jaar uitgebreide ervaring in het veld..... makkelijke keuze. Volgens mij is er niet alleen verband tussen weinig ontwikkelingshulp en goed rendemant en veel ontwikkelingshulp en weinig rendement maar speelt de culturele achtergrond en religie ook heel erg parten aan het slagen van de hulp.

Sebnalak | 20-12-09 | 17:38

@mark twain | 20-12-09 | 17:32
Ghehehe... Tja,zo kun je het ook zien.

de grote Anti | 20-12-09 | 17:35

Vertelt die mijnheer Jansen nou iets nieuws? Nee; dat doet ie niet.
Is het wetenschap? Neen; dat is het eigenlijk ook niet.

Waarom dan zo iemand toch verblijden met een doctoraat?
Welnu; voor ieder verleend doctoraat ontvangt de betreffende universiteit een subsidie van 70.000 Euro of te wel ontwikkelingshulp.

mark twain | 20-12-09 | 17:32

Pagina xii
“For example, clean water supply for the poor is intended to bring better health. But it
causes more children to be born and to survive, and because food is often scarce,
malnourishment increases.”

Dit is de reden waarom alle vormen van ontwikkelingshulp falen zolang er niet actief eventueel zelfs verplicht wordt gewerkt aan geboortebeperking.

Five conclusions of the research are adopted as starting points to guide the search for a
new approach towards development cooperation.

Van de 5 conclusies lijken me de eerste twee redelijk simpel, op de andere heb ik wel degelijk wat aanmerkingen.

“Social culture is very hard to change from the outside in. It is hardly possible to
achieve improvements regarding corruption, governance, gender equality,
democracy, and human rights through aid

Regeringen in met name afrika zijn afhankelijk van ontwikkelingssteun veel van deze steun verdwijnt in hun eigen zakken of wordt geïnvesteerd in militaire doeleinden. Wanneer landen minder ontwikkelingshulp zouden krijgen, blijft er dus ook minder aan de strijkstok van de regeringen( en lagere ambtenaren) hangen. Hier van uit zou je dus kunnen concluderen dat de desbetreffende regeringen er baat bij hebben om het leed van de armere personen in hun landen niet te verzachten, aangezien betere levensomstandigheden automatisch minder ontwikkelingshulp betekend. Deze wisselwerking zal moeten worden ondervangen, begin met een einddatum waarop hulp beeindigt wordt, geef geen geld rechtstreeks aan regeringen, maar controleer zelf de boekhouding voor de verschillende projecten.

7.5.4 “For instance, in Uganda in the 1990s only 20% of
the money for basic education was really transferred to the schools.”

“But in general the donors' efforts to
bring about good governance have no effect. Already in 1998 the World Bank
sponsored the comprehensive study: 'Assessing aid: what works, what not, and why'. It
concluded that setting conditions to aid in order to influence governance has no lasting
effect (World Bank 1998, p 1, 103, 106).

“ The main problem regarding poverty is not lack of goods, services and rights, but
the lack of capacity to create these (10.1.8).

Het grote probleem rondom armoede is de evenredige groei van aantallen mensen die afhankelijk zijn van hulp wanneer hulp wordt geboden. Je zal dus nooit genoeg capaciteit hebben om voedsel te creeeren aangezien de vraag naar voedsel net zo hard stijgt.

“Income generation by the poor can be expected to lead to sustainable poverty
reduction (7.5.2, 8.8.10).”
Minder mensen afhankelijk laten wezen van de opbrengsten van het land zal leiden tot betere levensomstandigheden en reductie van armoede van de mensen die wel van de opbrengsten afhankelijk zijn van dit gebied.

Als U van mening bent dat de kritiek gefundeerd is en voldoende punten aanreikt om nog eens nader onderzoek te doen. Verzoek ik vriendelijk om de beloofde taart naar de gs redactie te sturen.

@joris als die taart binnen komt en jullie willen mij een plezier doen, zou ik het erg op prijs stellen als vlunk “vrijgelaten” wordt

Free Vlunk!

repulse | 20-12-09 | 17:23

@ wiet.. gast je weet toch? ontwikkelingshulp is goed want dan hebben die mensen daar te eten en dat wat jij dan zegt dat dat niet werkt is niet waar. logisch dat je zo'n lang verhaal moet schrijven om dat te ontkrachten. ontwikkelingshulp ye kick ass!! mag ik die taart dan? kwark alsjeblieft want anders kom ik te veel en met de feestperiode die eraan komt..

jan pepernoot | 20-12-09 | 16:55

TL;DR
-
Als je zo vriendelijk zou willen zijn je argumenten kort en bondig weer te geven ben ik best bereid er naar te kijken. Geen zin om me door 200 pagina's wollig taalgebruik heen te worstelen.

Disneyland | 20-12-09 | 16:55

mambo43 | 20-12-09 | 16:46
dat is idd 1 van de dingen die ik miste in de thesis.

Bukoswski | 20-12-09 | 16:52

@ Bukoswski | 20-12-09 | 14:45
.
Recentelijk met eigen ogen gezien wat 'chinese ontwikkelingshulp' precies inhoudt.
Het is niets meer en niets minder dan het verkrijgen van concessies om de boel legaal leeg te kunnen roven.
Zo heeft China, met behulp van Chinese gevangenen (overgevlogen uit China) een aantal stadions in Ghana gebouwd. De stadions zijn gemaakt van, vrijwel onbeschermd, staal en roesten derhalve nu als sneeuw voor de zon. De stadions waren tevens volstrekt zinloos omdat ze zijn gebouwd in gebieden waar totaal geen behoefte bestaat aan dit soort stadions.
In ruil voor de stadions heeft China de rechten voor het vissen in de wateren van Ghana gekregen en vist derhalve momenteel met complete roestbakken, illegale netten, de totale zee voor Ghana leeg.
.
Lang leve de Chinese ontwikkelingshulp zullen we maar zeggen.
Uiteraard hebben een aantal bestuurders er flink geld aan over gehouden en zijn de lokale vissers nu flink de pineut, er is steeds minder vis te vinden.
.

mambo43 | 20-12-09 | 16:46

Mooi evenwichtig stuk

eendenbek | 20-12-09 | 16:37

Beste wiet, de enige kritiek die ik op jouw proefschrift heb is dat het verdacht veel lijk op wat Harvard econome Dambisa Moyo al een hele tijd roept.
Overigens pakt zij het een stuk beter aan, in plaats van te ruziën met wat mottige hoogleraren staat ze binnen een jaar in de Time top 100 invloedrijkste personen lijst en is ze een van de Young Global Leaders van het World Economic Forum.
Telt dat ook mee?

S. Typhi | 20-12-09 | 16:36

Heb het stuk niet gelezen, maar weet wel dat het onderwerp ontwikkelingshulp al heel lang op de agenda staat. Ook vanuit de ontwikkelingslanden zelf is aangekaart dat de hulp niet levert wat het zou moeten leveren, namelijk een beter bestaan nu en in de toekomst. En laten we vooral niet vergeten hoeveel geld er aan de strijkstok blijft hangen.
We zijn in de wereld veel te veel gericht op het redden van het individu, wat op zich een goed streven is, maar ons laat afleiden van daadwerkelijke problemen. Elke keer bij een overstroming hulp geven aan Bangladesh zorgt er niet voor dat de bevolking de risicovolle gebieden vermijdt en elders gaat wonen.
En het goede leven zit niet in het aantal dollars of euro's dat je per dag te besteden hebt, maar hoe jij met dat leven om gaat...

flopje | 20-12-09 | 16:33

De tijd zal ooit gaan veranderen hier in Nederland. De tijd dat je gewoon kunt zeggen wat je denkt, zonder dat links gehakt van je probeert te maken. Hulde voor Wiet Janssen!!

mxmm | 20-12-09 | 16:32

Bijna vergeten te zeggen..'paar uur eerder al het schrift gelezen.
*nog steeds sterretjes ziet*
Hij heeft een punt.Klaar.Die taart mag je zelf opeten.

de grote Anti | 20-12-09 | 16:31

Hulde aan wiet voor het nog eens aankaarten van die corrupte bende bij ontwikkelings hulp, ze spreken de mensen op hun geweten aan met die zielige filmpjes op tv en betalen zo hun dikke bmw X-5, bastards!!

Oldevil | 20-12-09 | 16:15

lutseklutser | 20-12-09 | 16:02
academisch lutser

Bukoswski | 20-12-09 | 16:07

Bukoswski | 20-12-09 | 13:52
Zakelijk ja. Of wou je beweren dat het hier om een dagboek of roman gaat...

lutseklutser | 20-12-09 | 16:02

Wiet... sorry maar je conclusies gaan totaal de werkelijke oorzaak van het probleem voorbij.
Bestel de taart maar alvast, ik ben over een uurtje of 2 terug om hem te claimen.

repulse | 20-12-09 | 16:00

Het proefschrift is echt niet sterk op pagina 219 staat bijvoorbeeld:
Furthermore, the regression coefficient is a meagre 0.06, barely above 0.05, the minimum level for statistical significance.
De auteur haalt twee termen ( regressiecoefficient en significantie) door elkaar.
Dat alles wil niet zeggen dat de conclusie niet goed is, maar die conclusie kun je op basis van dit proefschrift niet trekken. Jammer voor Wiet, maar het zij zo.

piet bloodaxe | 20-12-09 | 15:59

Ik heb erg zin in een lekkere taart, maar besef dat ik waarschijnlijk geen speld tussen het betoog van meester Wiet kan krijgen.
Wiet 4 president.

Martinello | 20-12-09 | 15:56

Ha,
het geweten van GS is ook weer present.

vander F | 20-12-09 | 15:56

mark twain | 20-12-09 | 15:01
lol

Bukoswski | 20-12-09 | 15:51

Negers zijn helemaal niet dom of lui, maar ze zijn beter in staat om te overleven blanken moeten zich kleden en voor huisvesting zorgen. Eigenlijk een remmende voorsprong. Hulp bieden in zo'n geval is niet alleen arrogant of naïef, het is bovendien racistisch in theorie.

vanlinknaarrecht | 20-12-09 | 15:38

Ongefundeerd en nodeloos?
Denk aan jullie reputatie Geenstijl!

logisch als 1 + 1 is 2

vanderbilt | 20-12-09 | 15:30

@mark twain 15:01
Helaas is GS het forum waarop de nodeloosheid van mark twain tentoongesteld moet worden.

necrosis | 20-12-09 | 15:30

ik ben minder tijd (is geldI) kwijt aan het lezen van een proefschrift dan een goedkopere taart voor 1 (gebakje) te kopen op de hoek. Toch veel succes Wiet

naatholweg | 20-12-09 | 15:26

Hij vat alle kritiek tenminste sportief op.
*taart krijgt*

de kudtkrantenjongen | 20-12-09 | 15:25

Nja, zonder het hele proefschrift te hebben geleze kan ik me wel vinden in dit verhaal. Geld werkt alleen als het geinvesteerd wordt, weggeven maakt mensen lui. Zijn ook in NL zat voorbeelden van te zien.

Sparky79 | 20-12-09 | 15:05

Natuurlijk is GS het uitgelezen forum waarop de kwaliteit van dissertaties beoordeeld dient te worden.

mark twain | 20-12-09 | 15:01

robterdam | 20-12-09 | 14:55
verder dan hbo ging niet?

Bukoswski | 20-12-09 | 15:00

Wetenschap loopt altijd eeuwen achter op simpel waarnemingsschap. En zeker wetenschap in dienst van de overheid.

robterdam | 20-12-09 | 14:55

@Wiet neemt niet weg dat uw dissertatie wel degelijk genoeg aanmoedigt tot verdere discussie.

Bukoswski | 20-12-09 | 14:48

God helpt hun die zichzelf helpen; en Nederland helpt onder het mom van ontwikkelingshulp dure managers en andere mensen die niets produceren, geen verantwoordelijkheid hoeven af te leggen, en ondertussen ook nog hoog van de daken schreeuwen hoe goed ze wel niet zijn.

Als iemand 'hoog' zit in de ontwikkelingshulp zit ie waarschijnlijk ook hoog in de corruptiemeter. Ik wil natuurlijk niet de echte vrijwilligers beledigen die zich naïv als ze zijn laten gebruiken; zolang je er geen cent mee verdient ben je goed bezig; al levert het natuurlijk geen ruk op; het kost ook niks. Maarja zonder hoerenlopers zouden er geen hoeren zijn dus eigenlijk is het ook jullie schuld!

Eddie Barzoon | 20-12-09 | 14:46

Wiet Janssen (vervolg, mbt een China punten)
ook mis ik trouwens een discussie over de Beijing consensus als aid alternatief, dwz als het Westen uit ontwikkelingslanden trekt (mn SSA Africa), zal China dat vacuüm vullen. Dit laatste leidt tot ongelijke ontwikkeling, exploitatie van grond en arbeiders, in stand houden van gewapend conflicten (bv Sudan) en indirect zoals u misschien wel weet tot het politiek marginaliseren van Taiwan etc. Met andere woorden waar zijn de politics behind development aid in uw dissertatie? Ik mis een kritische houding ten aanzien van kwantitatieve gegevens, het concept economische groei, onderliggende geo-politieke drijfveren, historische context etc. Misschien was het beter geweest meer gebruik te maken van case-studies?
.
Ook is uw visie over de ontwikkelingen in China misschien een beetje te kort tot de bocht: gini coëfficiënt, healthcare, corruptie zijn namelijk verslechterd sinds 1992 (Deng's Southern tour). Aid is nog steeds erg belangrijk voor China. Het aantal ontwikkelingsprojecten dat wordt gesteund door de overheid groeit trouwens. Ook het idee dat China's zou liberaliseren is te reductionistisch en doet te kort aan de enorme academische discussie daaromtrent. Laatste punt is de belangrijkheid die u toedicht aan het Confucianisme. Deze staatsideologie staat namelijk in velen opzichten haaks op het tegenwoordige beleid van de CCP.

Bukoswski | 20-12-09 | 14:45

Er staat een spelfout op p. 279

grote regelneger | 20-12-09 | 14:45

Of je nu gelijk hebt of niet, wat me meer verbaast is het ontzettend slechte taalgebruik. Je hele stuk (gebasseerd op 4 steekproeven) staat vol met stijlfouten. Ben vooral blij dat je met dit werk je phd hebt verkregen, mijn papers worden strenger nagekeken.
Bovendien is een dr. die op geenstijl zijn gelijk probeert te halen is wellicht net zo twijfelachtig als 4 hoogleraren die achteraf kritiek leveren...

Little_Peple | 20-12-09 | 14:42

Smakelijk, Wiet.

Als men mij op mijn 20ste garandeert omdat ik zielug bendat ik elk jaar een zak geld krijg, wie is er dan nog zo naïef te veronderstellen dat ik mij "zal ontwikkelen"? Ik heb dan wel wat beters te doen.

Waaligator | 20-12-09 | 14:39

Mooi dat mensen commentaar geven op zijn Engels zonder dat het ooit mogelijk is dat ze alle pagina's hebben gelezen en zonder voorbeelden te geven. Helden.

Bovendien is het best goed Engels ook nog. Het valt alles mee (m.a.w. ik heb vaak slechter gelezen op universitair niveau).

Art Vandelay Ultor | 20-12-09 | 14:38

Wiet, je legt de vinger op de zere plek. Veel wetennschappers houden op wetenschapper te zijn wanneer er onderwerpen aan de orde zijn die wereldwijd gevoelig liggen, die ons als mens direct aangaan, die ons als mens direct ter verantwoording roepen, die ons als mens direct emotioneel raken. Dan houden ze op met hun pogingen objectief en rationeel te werk te gaan, dan houden ze op met hun monnikenwerk, met turven, met rekenen, met schatten, dan houden ze op om te pogen de werkelijkheid onbevooroordeeld te ondervragen. Kortom, dan gaan ze buiten hun boekje en veranderen ze van ambachtslieden in lieden-met-een-mening. Het is hun ijdelheid. Zij leveren slechts gegevens en interpretaties van gegevens, maar ze denken in dienst te staan van de Waarheid, de Waarheid vorm te geven, richting te geven, doelen te stellen. Op het moment dat er een nieuw wetenschappertje komt aankloppen met een proefschriftje dat recht tegen die vaak onnzichtbare Waarheid ingaat, dan gaan die lieden steigeren, zijn ze moreel verontwaardigd en op hun pik getrapt, want dat kleine wetenschappertje bedreigt hen niet als wetenschapper maar bedreigt hun verwaandheid, hin ijdelheid, hun positie, hun status van hogepriester. En als ze dan wetenschappelijk gezien geen tegenargumenten hebben, dan doen ze er het zwijgen toe en proberen ze je monddood te maken.
Hetzelfde zien we in de klimaatdiscussie. Dat gaat niet meer om wetenschappelijke waarheden, maar om de vraag wie de Hogepriesters der Waarheid zijn. Criticasters zijn bij voorbaat verdacht en worden bij voorbaat tot zwijgen gebracht omdat zij een moraal bedreigen, een moraal waarbinnen de posities vergeven zijn en de macht is verdeeld.
Blijf ze maar uitdagen, Wiet. Ga ze niet uit de weg. De wetenschap zelf zal uiteindelijk elke Waarheid vernietigen en de hogepriesters van die waarheid ontmaskeren.

Schoorsteenveger | 20-12-09 | 14:36

Kijk, DIT is nou nog eens een goede en fatsoenlijke reactie op kritiek. 'Kom maar op..!', in alle openheid. Hulde. Zó doe je dat.

Jerry Nick | 20-12-09 | 14:34

Ik wens Dr. Nederwiet veel plezier met zijn taart!
Dat het hem goed moge smaken :)

McPhart | 20-12-09 | 14:26

z'n gedachten zijn op zich goed, z'n engels zo krom als een banaan.

dr.dunno® | 20-12-09 | 14:22

Teveel prof. dr. blablabla onzin, Times New Roman (onderzoekswereld blijft vasthouden aan een verouderd en moeilijk leesbaar lettertype), er wordt weer niet gepraat over het probleem, en dat probleem is het monetaire systeem.

Dus ja, zolang men nog vast zit aan oude manieren in een wereld waar continue de geldpers aan staat, kan ik weinig zinnigs uit zo'n verhaal over 'ontwikkelingshulp' (ander woord voor 'het onderhouden van corrupte medewerkers') halen aangezien wederom niet het probleem naar voren komt: GELD. En daar draait het om. En geld = schuld = einde discussie.

EenZiener | 20-12-09 | 14:21

Tussenstand:
droog, meer dan 10 centimeter sneeuw, en 1 sneeuwpop en 1 in de maak.

ristretto | 20-12-09 | 14:21

Het idealistische linkse wensdenken en het geloof in Sinterklaas/ kerstman zijn de oorzaak van een eindeloze verkwisting van geld aan dubieuze regiems over de wereld. De goedgevulde beurs, gespekt uit belastinggeld, is nu eenmaal een bron van inkomen waarme tegelijkertijd de gewetenlloosheid wordt gesust door rechtpraatrleugens die de zieligheids industrie nu eenmaal eigen is. De koplopers zijn hierin de P.v.d.A met een overgrote vertegenwoordiging in de zieligheid clubs en vergeet het niet ,het CDA achterban kliekje ,dat ook haar wortels diep in de NGO fanatici heeft zitten. Om nog maar te zwijgen over de financiering van wetenschappelijke instellingen en leerstoelen die uitsluitend bestaan door en voor de Ontwikkelingsindustrie.

Sjeng de helle | 20-12-09 | 14:20

goeie actie van Wiet. Waarom gedogen die hoogleraren hem niet gewoon??

kinky winky | 20-12-09 | 14:20

@Zovoklets 14:00
Heeft er al iemand geroepen dat het de schuld van de linkse, zachte sector is?
Opwarming van de aarde MY ASS, ik pis ijsblokjes!!!!!

necrosis | 20-12-09 | 14:19

@Frau Antje 14:03
Eh... niet verder vertellen, dan ga ik naar mijn werk.
[/fluistermodus]

necrosis | 20-12-09 | 14:14

Sja ook hoogleraren kunnen hun werk en politieke linksche voorkeur niet scheiden. Als je tegen de geboden van de linksche kerk aanschopt kun je problemen verwachten.

doskabouter | 20-12-09 | 14:14

@Frau Antje 13:58
Ik ben zó vrouwvriendelijk dat de meeste vrouwen hun vent de deur uitsmijten voor mij.
Details kan ik niet noemen, xxx-rated namelijk, ik wil geen ban.
En die muziek..... tja, moet je eens live meemaken tussen de wildebrassen, wil je een keer mee?
Ik heb een keer een geile 50+ mevrouw meegenomen naar GBH in Rotterdam, ze had het prima naar haar zin tussen de kaalkopjes en hanekammen.....

necrosis | 20-12-09 | 14:11

Op zich is het geen vreemd idee om te stellen dat als je aankomt met bakken vol geld dat de corruptie welig gaat tieren. kijk maar naar het geblaat van de ontwikkelingslanden die alleen maar meer geld willen hebben. Je mag je dan ook afvragen en waar gaan we dat voor gebruiken, vermoedelijk wapens tempeltjes en nieuwe auto's voor de machthebbers. het is een ilussie te denken dat de gewone man hier iets van mee krijgt.
Ontwikkelingsgeld wordt gebruikt voor eigen behoeften en geneugten van de machthebbers. Immers zij hebben de macht en het vermogen dit geld te distribueren, en vooral naar eigen bankrekeningen. De vraag is alleen hoe geldstromen te structuren en er voor te zorgen dat het geld zijn werk kan doen en verdwijnt naar zwitserse bankrekeningen o.i.d of wordt gebruikt voor mega voedsel producerende bedrijven (mono culturen) waar uiteindelijk de winst weer in de zakken verdwijnt van de corrupte macht hebbers en de natuur wordt vernield. de bevolking krijgt precies zoveel dat ze net niet verhongeren.

Mogelijkheid? stichten van scholen en onderwijs te geven. Echter na enkele jaren opleiding zijn ze oud genoeg om te gaan werken om voor inkomen te zorgen voor de familie en dan ben je ze weer kwijt. een oplossing kan zijn; op het moment dat ze kunnen gaan werken de ouders het salaris van zo'n kind te betalen zodat het kind kan blijven leren op school en de ouders toch inkomen hebben voor hun levensonderhoud van deze kinderen. maar een gevaar is dat geestelijke dit zullen verstoren, die zitten niet te wachten op mondige mensen.

protonplof | 20-12-09 | 14:11

+1 @ Wiet Janssen

Zo ga je nu om met kritiek. Laat die hippies maar aankomen met feiten in plaats van meningen.

frickY | 20-12-09 | 14:08

Toen straks bij H. Mens: Gert-Jan Boekesteyn over de ontwikkelingshulp. Idem als Wiet. Zijn boek is te koop!

Sjeng de helle | 20-12-09 | 14:07

necrosis | 20-12-09 | 14:01
Wat ga jij in godsnaam om 3:30 doen?

Frau Antje | 20-12-09 | 14:03

@Frau Antje 13:49
Mijn auto bevindt zich ook ergens onder die koude typhuszooi maar die heb ik om 3:30 weer nodig, ik ben bijna jaloers op Bijstandskoning......

necrosis | 20-12-09 | 14:01

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 13:53
Graag gedaan.
Heb je er ook zo'n mooie neus, speek wortel, in geduwd?
Is je meiske blij met de sneeuw?

Frau Antje | 20-12-09 | 14:00

Iemand al geroepen dat het de schuld is van de CIA?

zovoklets | 20-12-09 | 14:00

necrosis | 20-12-09 | 13:54
Tjemig,
kom jij weer aan met je teringmuziek..
Verder ben je (denk ik) wel lievv.

Frau Antje | 20-12-09 | 13:58

@ Wiet,
Op GeenStijl heb je teveel medestanders. het is volgens mij de bedoeling om de tegenstanders van je proefschrift over de streep te trekken en een medestander te laten worden. Veel succes met je goede werk!

Biep | 20-12-09 | 13:58

@Biep 13:48
Wat schaft de pot?

necrosis | 20-12-09 | 13:57

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 13:53
Heeft kleine Teunette het naar haar zin?

Biep | 20-12-09 | 13:54

btw Wiet Janssen
de meest controversiële stukken zijn vaak (niet altijd) de beste. Trek het je niet zo aan, maar zie het als een compliment.

Bukoswski | 20-12-09 | 13:54

Frau Antje | 20-12-09 | 13:24
Thanks.
*even opwarmen doet na het maken van een sneeuwpop*

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 13:53

Jackanders | 20-12-09 | 13:44
Nee, ik heb niet meegegooit. Dat doe ik normaal gesproken wel: maar het was plotseling een hele nare sfeer (terwijl het de hele ochtend één dolle boel was in de straat) tot dat onze superieure infantielen weer voorbij komen wandelen.
Bos Hout | 20-12-09 | 13:44
Gran Torino... ik heb 'm gezien en kan me wel herkennen in dat gevoel (niet zo zeer hier in Haarlem, daar is het leven relatief luxueus, vergeleken met Utrecht)

Biep | 20-12-09 | 13:52

@Wiet Janssen
Je hebt op voorhand gelijk, maar dan baseer ik dat vooral op het gegeven dat de Sinterklazen van Nederland je bekritiseren. Zo volgens de redeneertrand dat als de PvdA ergens op tegen is, dan ben ik in principe vóór, zelfs zonder te weten waar het over gaat.
Ik ga echter niet op een zondagmiddag een heel proefschrift zitten doorakkeren om met inhoudelijk commentaar te komen. Dus ik zou zeggen: eet smakelijk.

Chiant | 20-12-09 | 13:52

lutseklutser | 20-12-09 | 13:42
zakelijk?!? Fail.
.
OT: Engels is idd soms misschien een beetje infantiel, maar dat heb je met zo ongeveer 75 procent van de phd dissertaties.

Bukoswski | 20-12-09 | 13:52

necrosis | 20-12-09 | 13:43
Nou,
zo snel ga je niet deadt.
Hier kan ik m'n auto al niet meer vinden;
er ligt echt een dik pak nu.

Frau Antje | 20-12-09 | 13:49

zeg maar jansen | 20-12-09 | 13:42
Twee van dat groepje van acht kennen mij heel goed, die hebben hun fanatieke vriendjes meegesleept. Het is verdomme zo zonde dat die kinderen het na hun derde levensjaar zelf maar moeten uitzoeken van hun ouders... maar wél vet ingepeperd met het bevel nooit te Nederlands te worden: verder lijkt de opvoeding niet te gaan.
Wat dat betreft is de ontwikkelingshulp (lees: integratie) in Nederland ook mislukt.
Laat maar, ik zit nog te koken.

Biep | 20-12-09 | 13:48

Ik heb het uiteraard niet helemaal gelezen, maar ik kan me niet vinden in de kritiek van dat stelletje linksche hoogleraren. Wiet komt mooi met suggesties aanzetten hoe het beter kan en zijn kritiek op de huidige werkwijze is natuurlijk volledig terecht want we weten allemaal wat voor puinzooi en bodemloze put het op dit moment is. En dat gezeik over zijn Engels is ook niet terecht. Hoewel het wel wat verbetering verdient is het zeker niet slecht.

Korporaal Banaal | 20-12-09 | 13:48

Het Boek van Moyo in het Nederlands:

AuteurDambisa Moyo
Titel: Doodlopende Hulp
ISBN10: 9025431682
ISBN13: 9789025431686

't is een interessant boek, je moet wel de nodige economische kennis hebben om het te snappen.

Gurbe Douwsma | 20-12-09 | 13:47

necrosis | 20-12-09 | 13:43 Hier 30cm en sneeuwen.
Er komt dus meer. Stuur me onmiddelijk hulp.
Geen sneeuwruimers maar stuur geld.

zeg maar jansen | 20-12-09 | 13:46

Leuk Wiet!

Netjes!

puber van 30 | 20-12-09 | 13:46

Biep | 20-12-09 | 13:41
Heb je stiekem niet een rondje mee gegooid?
Dat zou ik dan weer doen.
Goedemiddag overigens.

Jackanders | 20-12-09 | 13:44

Er ligt al ruim 10 cm sneeuw en het begint wéér te sneeuwen!
Ga ik nu doohood?

necrosis | 20-12-09 | 13:43

Ik kan alleen spreken voor Afrika. Vrijwel alle ontwikkelingshulp daar is weggegooid geld. Het maakt de afrikanen apatisch ze doen zelf niks want het komt gratis op ze af waarom zou je naast hetgeen wat je krijgt zelf wat doen.
De ontwikkelingswerkers hebben een gouden leven. Hier een putje slaan, daar wat nutteloze voorlichting. Het enige wat kan helpen is onderwijs voor de kinderen. De ontwikkeltroepen (neo kolonialisten) verdienen uitstekend. Krijgen riante huisvestingsvergoedingen etc. Wonen vaak in riante huizen met dito personeel. Krijgen westerse salarissen en hebben ter plekke weinig kosten. Ze komen well to do terug.
vr gr

Peter7536 | 20-12-09 | 13:43

Er is mij altijd geleerd dat je zakelijke teksten niet vanuit de ik-persoon moet schrijven. Dit stuk staat daar vol mee...

lutseklutser | 20-12-09 | 13:42

+1 voor Wiet, dit is de manier!

Lava Croft | 20-12-09 | 13:42

Biep | 20-12-09 | 13:41 Bestel de glas-service dan maar vast en geef ze de maten op van je ruiten.

zeg maar jansen | 20-12-09 | 13:42

Verkeerde site Wiet, 90% hier is het zo wie so met je eens. De overige 10% leest buiten de Donald Duck niet. Dus probeer het eens op een wat linkscher georienteerde site.

Frotklob | 20-12-09 | 13:41

Wiet Janssen
misschien was een diepere discussie over Dambisa Moyo en de controverse over haar gedane uitspraken wenselijk geweest.
(dubbele punten achter jaartallen in Harvard styled bibliography?)

Bukoswski | 20-12-09 | 13:41

O/T.. en toch niet helemaal.

Zelfs met sneeuwballen gooien kunnen de allochtoonse kinderen niet omgaan.
Er ontstond ruzie voor mijn deur tussen mijn buurkinderen en een stel van die humorloze turkenkinderen. Het fanatisme straalde er weer vanaf.... want hoe halen die smerige Nederlanders het in hun hoofd terug te gooien.
Fuck, ik heb ze onvriendelijk verzocht de boel te verzieken in hun eigen straat, tot opluchting van de buurkinderen ( tieners)
*met hoofd schudt*

Biep | 20-12-09 | 13:41

Willianus Wortelus | 20-12-09 | 13:35 Dat gaat ten koste van de werkgelegenheid in eigen land, we sturen als land namelijk geen geld, het geld blijft hier. Voor dat geld worden er producten gemaakt waarvan men aanneemt dat ze die in Afrika wel kunnen gebruiken, vaak is dat niet zo maar dat maakt niks uit, 300.000.000 euro aan ontwikkelingshulp vanuit de staat is 300.000.000 euro omzet voor Nederlandse bedrijven.
Die daarover weer belasting betalen dus netto gaat er minder uit de schatkist naar ontwikkelingshulp.

zeg maar jansen | 20-12-09 | 13:40


namensmijnhond | 20-12-09 | 13:18 Dat zeg ik. Hamers en spijkers.

Mijn overbuurman en zijn vrouw hebben 14 jaar overal in Afrika gewerkt en ze hebben gezien dat helemaal niets helpt. Dweilen met de kraan open.
Gewoon stoppen met die ontwikkelingshulp. Afschaffen.

Willianus Wortelus | 20-12-09 | 13:35

@Wiet Janssen
Nu ik toch weet dat je meeleest: s.v.p. geen Word documenten aanbieden op je website. Kies voor pdf: virusvrij, voor iedereen te lezen en beter thuis op internet.

progressief | 20-12-09 | 13:34

Vroeger had je gezeur over het 'militair-industrieel complex' dat zogenaamd de bewapeningswedloop in stand zou houden.

Nu blijkt dat we een ontwikkelings-afhankelijkheidscomplex gecreeerd samen met een milieu-klimaat complex.

Allerlei belangen-groepen die leven van het instandhouden van al dan niet vermeende problemen en vooral van zinloze maar gefinancierde oplossingen, waarvan zij bestaan.

Wellicht kan GS een prijsvraag lanceren voor de nieuwe naam voor deze mafia; we voelen allemaal wel wat het is, maar een pakkende slogan gaat helpen het te benoemen.

Ptah | 20-12-09 | 13:34

en dit interesseert mij want?

harryss | 20-12-09 | 13:33

Wiet Janssen
- Pehaps a definitional problem - what is poverty. Not wholly a quantitative manner and currently vividly debated in academic circles.
- The GTZ only recently became (and is still in the process to become) independent from the German gov. A lot of problems have arisen from its more market driven consultant activities.

Bukoswski | 20-12-09 | 13:31

dieet.blog.nl/gezondheid/2009/12/17/in...

Stuur die taart bij nader inzien toch maar op, het gaat zeer goed in het donkere continent. Uiteraard dankzij ons. Want wij zijn de beste. In alles. Dus ook in het dik krijgen van arme negers.

SODEP | 20-12-09 | 13:31

Claude Jacque | 20-12-09 | 13:26 Fiets en wandelpaden meegerekent hè? Geenfile.nl is er voor iedereen.

zeg maar jansen | 20-12-09 | 13:31

Ontwikkelingshulp is net zoiets als Hanneke Groenteman een parkeerplaats voor de deur geven, ze worden er lui van.

zeg maar jansen | 20-12-09 | 13:29

Wat een gekkie - een beetje voorstellen het probleem zelf aan te pakken in plaats van de symptomen. Alsof dat ooit gewerkt heeft!

Oh, wacht... o.O

Drommelsch | 20-12-09 | 13:27

Dat geenfil.nl is trouwens ook lekker betrouwbaar..

Laatste update: 13:23:27
Wegen Vertraging Lengte
A-wegen 1087min 1719km
N-wegen 261min 198km
Andere wegen 173min 185km
Totaal 1521min 2101km

Claude Jacque | 20-12-09 | 13:26

@ progressief | 20-12-09 | 13:15
Hmm, die kritiek deelden de hoogleraren zie ik in het voorgaande artikel. Ik ben echter gerust bereid daaraan voorbij te gaan.

@ Wiet, ik weet dat je meeluistert: Tip, laat in het vervolg iemand je publicaties taalkundig editen.

progressief | 20-12-09 | 13:25

Denk niet dat de beoogde doelgroep van Wiet voor zijn commentaar Geenstijl leest.

En geheel academisch hierbij dan ook maar gelijk de bronvermelding:

www.advalvas.vu.nl/achtergronden/13/67...

ilikebeef | 20-12-09 | 13:24

Goed van die Jansen, alleen de voornaam.... maar goed die heeft hij niet zelf uitgezocht. Jansen, dit is ijzersterk, ze durven niet. Linkse klimaatdebielen en dat noemen zich profesores.

Rumors | 20-12-09 | 13:23

Willianus Wortelus | 20-12-09 | 13:15 En neuqen? (als de konijnen)


Frau Antje | 20-12-09 | 13:17
Viool, hoogste lied? Of kwestie van mislukte "voor het zingen"...

Burnt | 20-12-09 | 13:23

fuckje | 20-12-09 | 13:11
Harry liet hem nog uitpraten ook.

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 13:22

De waarheid is maar moeilijk te accepteren door de heren hoogleraren; Dat het leren omgaan met een hengel meer effect heeft dan het jarenlang brengen van de vis.
Zijn ze soms jaloers dat ze er zelf niet opgekomen zijn, of is het een "te gemakkelijke" oplossing voor de door hun gebrachte "ingewikkelde materie", waardoor zij in feite voor schut worden gezet door Wiet Janssen??!

Twerb | 20-12-09 | 13:21

Frau Antje | 20-12-09 | 13:10
Goed te horen !
Waar André al wel niet goed voor is.
;)

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 13:21

Iemand die Wiet heet, kan überhaupt nooit gelijk hebben. Punt.

Gooi die taart maar voor me in iemands gezicht.

SODEP | 20-12-09 | 13:21

Geachte jonge Doctor Janssen , in 1957 werd er in Wageningen een soort post doc cursus gegeven over ontwikkelingshulp , heet nu samenwerking. In de collegezaal zaten een groep nonnen die in Afrika gewerkt hadden . Ik herinner me nog steeds heel goed , het was een DREUN tegen mijn aangeleerde opvattingen , dat deze nonnen de ontwikkelingshulp veroordeelden wegens ongewenste effecten.
In latere jaren mocht ik smullen van de verhalen over de weelde waarin de ontwikkelingshulpmedewerkers zich wentelden , en dat zal nog steeds zo zijn , van eigen vliegtuig tot 3 huizen in NL , FR en Kenia.
Ontwikkelingshulp is decadentie !

de heer ooievaar | 20-12-09 | 13:21

Wiet heeft gewoon gelijk. De conclusie is correct dat: The main conclusion is that the basic concept the Dutch aid is based on, is unsuitable.
That concept is that poverty is lack of food, water, health care and social organisation,and that the aid should help to make all that available. The real problem is the lack of capacity in the developing countries to generate these products and services. Based on this view, an alternative approach is proposed. A suitable way for the poor to escape poverty is by earning an income. This allows them to buy what they need, e.g. food, water supply, health care and their children's education.

Ik heb jaren in Africa gewerkt en de creativiteit van mensen 'om er wat van te maken' is grenzeloos maar je moet dan wel over een paar basis middelen beschikken. Een beetje regen kan ook helpen maar dat is hier nu niet het issue. Leren lezen en schrijven is altijd goed maar je kunt er niet van eten. De enige echte bewezen hulp is toegepaste hulp. Waterpompen, gereedschappen etc en hoe daar mee om te gaan. Keep it simple!

namensmijnhond | 20-12-09 | 13:18

Burnt | 20-12-09 | 13:14
JaaaH,
van een... viool.

Frau Antje | 20-12-09 | 13:17

-weggejorist-

wiers | 20-12-09 | 13:17

+n

crankshaft | 20-12-09 | 13:15

Wel eens een wietpannekoek gegeten. Kom je de trap ook niet meer op.

crankshaft | 20-12-09 | 13:15

Heb de discussie verder niet gevolgd en ben in het proefschrift gedoken. Zijn Engels loopt van geen kanten, maar dat is ook al geen inhoudelijke kritiek.

progressief | 20-12-09 | 13:15


Het wérkelijke probleem ligt bij de westerlingen. Al decennia lang proberen we een continent onze normen, waarden en levensstandaarden door de strot te duwen. En daar zit de Afrikaan helemaal niet op te wachten. Alle Afrikanen zijn namelijk gezegend met zeer beperkte verstandelijke vermogens. Ja dat mag je tegenwoordig zeggen. Want dat is nu eenmaal zo.

Diep in zijn hart wil de Afrikaan maar drie dingen: om een kampvuurtje dansen. Liedjes zingen. En hutjes bouwen.

Ik zeg: stuur lucifers. Stuur karaoke-sets. En stuur hamers en spijkers.
Probleem opgelost.

Willianus Wortelus | 20-12-09 | 13:15

Frau Antje | 20-12-09 | 13:10 : Ben je nu zwanger.

Burnt | 20-12-09 | 13:14

Laat vriendinlief er wel naar kijken. Ze is afgestudeerd ontwikkelingseconoom.

Michael | 20-12-09 | 13:13

Nederland 1 heeft Mariah Carey als kersttune. Zouden ze daar over vergaderd hebben?

Bos Hout | 20-12-09 | 13:12

@MachtigMooi

De vraag is wat is er eerst, een sterke regering of economische hulp. In Afrika zijn de regeringen vaak zwak omdat de regeringsleiders de beschikking hebben over de hulpgelden, vele oorlogen in Afrika hebben hulpgelden als achterliggende reden. Btw wel eens gehoord van de Chinese burgeroorlog?

Gurbe Douwsma | 20-12-09 | 13:12

Vanmorgen hield Arend Jan Boekestein een helder betoog over dit onderwerp bij RTL7, eigenlijk was dat een samenvatting van Wiet.
Probleem opgelost!

fuckje | 20-12-09 | 13:11

@Mark d'Aviano 12:56: Van de totaalcijfers wordt je inderdaad niet vrolijk: de hulpbehoevende landen in Afrika hebben in 40 jaar zo'n biljoen dollar ontvangen, maar het gemiddelde BNP is in die jaren zelfs iets gedaald. Of landen het nu zonder hulp kunnen of niet, en of het nu door corruptie komt of niet, deze cijfers moeten ons toch glashard duidelijk maken dat we nu in elk geval niet goed bezig zijn.

Een wat serieuzer commentaar op Moyo is hier te vinden, trouwens: www.owen.org/wp-content/uploads/review... Het leest als verstandige taal maar als je even verder kijkt zie een een aantal hilarische beweringen: "... the rates of return to aid are higher than almost any other form of public spending". Vervolgens geeft hij microkredieten nog een trap na door te stellen dat microkredieten lokaal wel nuttig zijn maar dat niet bewezen is dat ze ook positief aan het BNP bijdragen. Tja, voor microkredieten zijn geen grote NGO's en geen Pronkjes nodig, als ze een grote vlucht gaan nemen kan je er op wachten dat ze wel iets vinden om die kredieten in diskrediet (ha ha) te brengen.

Muxje | 20-12-09 | 13:11

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 13:06
Wiet mag wat mij betreft dat punt houden, en er gelukkig mee worden.
Had ik je al verteld dat ik gisteravond in het Gelredome ben doorgezakt.
Bij (pssst)... André Rieu;
Was nog hartstikke leuk ook! Boven verwachting.

Frau Antje | 20-12-09 | 13:10

Prima dat hij via Geenstijl de discussie wilt voortzetten. +1 voor Wiet Janssen.

Lord_Crapsalot | 20-12-09 | 13:10

wacht ff lezen...
Dinsdagmorgen kom ik met een reactie

wakkere_nederlander | 20-12-09 | 13:10

Deze man is een held. PDFje weggesodemieterd overigens, delen van z'n site gelezen. Dat het in die wereld giga fout zit neem ik zonder enige tegenspraak aan. Schat het in als onze integratie indu...

Burnt | 20-12-09 | 13:09

Kom, laten we de zielepietenindustrie eindelijk effe goed aanpakken!

mail cheauvinist pic | 20-12-09 | 13:09

Heulveul kudo's voor Wiet. Hij heeft lef en durf, we got to legalise Wiet!

Allardus | 20-12-09 | 13:08

Aangezien ik te weinig weet van ontwikkelingswerk, te dom ben en geen zin heb in zoveel pagina's, zal ik het maar niet lezen.
Ik weet echter heel zeker dat die taart voor Wiet wordt, omdat: ik mijn hele leven al zie dat er ieder jaar miljarden naar (Sahel) Afrika gaan, beelden op tv laten echter nog steeds ongeplaveide dorpjes zien met handgemaakte huisjes, zonder waterleiding/waterput/AH to Go/kleren en met dikke buikjes van de honger.

Grasgriezel | 20-12-09 | 13:08

Onze eigentijdsche Buikhuizen.
Zijn parasiterende collegae zouden hem graag een kopje kleiner maken.
You go! Wiet.

bottehond | 20-12-09 | 13:07

Nacho_Vidal | 20-12-09 | 12:31

idd. Vroeger werd Zimbabwe ´de graanschuur van Afrika' genoemd. Toen kwam Mugabe die blanke boeren liet vermoorden/verkrachten/wegjagen en gaf boerderijen aan zijn vriendjes. Zijn vriendjes verwaarlozen het land en jagen er alleen maar op zeldzame Afrikaanse dieren. Gevolg is dat honderdduizenden landarbeiders zonder werk zitten en het land op zijn gat kwam te liggen. Toch bleef Mugabe doorgaan met de onteigeningen onder het mom van 'we geven het land terug aan de zwarten'. Pas nu de dollar een geldig betaalmiddel is, gaat het er iets beter. Maar dan heb ik het nog niet eens over middeleeuwse ziektes die daar levens eisen.

Het lijkt dat zodra Afrikanen aan de macht komen in hun land, ze net zo corrupt worden als hun voorgangers en niets meer om het land geven.

Cadzand | 20-12-09 | 13:06

Heb dit jaar langere tijd ver weg jochies uit een sloppenwijk leren timmeren. Geweldige tijd gehad in meerdere opzichten. Ik kan het iedereen aanraden.
Met geld van een groep particulieren uit NL is daar een groot centrum gebouwd, waar de kids deels sporten en spelen en deels leren timmeren. Een Nederlander heeft de leiding.
Al 20 jaar werkt het, zonder een cent en enige bemoeienis van een overheid of NGO. Een groot deel van het houtwerk in de regio komt nu van timmerlui die daar geschoold zijn.
En zo ken ik nog meer initiatieven die prima werken: klein, simpel en privaat gefinancierd. Alles wat groter wordt raakt gecorrumpeerd. Tis nie anders...

Bos Hout | 20-12-09 | 13:06

Frau Antje | 20-12-09 | 13:03
Middag Antje.
Zo raar was het niet bedoelt, eigenlijk.
Kort gezegd, Wiet heeft een punt.
;)

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 13:06

de mensen houden hier niet zo van lezen. zeker niet van die lange stukken. men roept liever boe als iemand zegt dat dat nodig is.
Beetje slap en/of dom om om dit zo aan te pakken. Maakt je ook kansloos bij iedere toekomstige sollicitatie.

antizanic | 20-12-09 | 13:04

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 13:00
Huh?
Wat een raar verhaal..
Ook goede morgen-middag.

Frau Antje | 20-12-09 | 13:03

Kijk ook allemaal even naar de Tegenlicht-aflevering "... En wat als we de hulp stoppen?" van een paar weken geleden. Een oogopener.
Econome Dambisa Moyo: hulp werkt niet, het corrumpeert en maakt afhankelijk.
www.vpro.nl/programma/tegenlicht/aflev...

Mister Write | 20-12-09 | 13:03

Eigenlijk is het best simpel.
Stel:
Piet heeft geen werk en moet een gezin onderhouden.
Die trut van "Hart in Actie" komt iedere maand langs en geeft € 2000,=.
Gaat Piet dan beter zijn best doen om werk te zoeken.
Precies.
Dus maak die trut zwanger, hou haar thuis ( waar ze sowieso hoort ) en Piet gaat binnen 2 maanden aan de slag.
Voila.

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 13:00

@ Lets Kuttekrap | 20-12-09 | 12:55: dan zijn we het daar helemaal over eens (met een kleine nuance ten aanzien van makkie ;-) )!

de razende chileen | 20-12-09 | 12:59

@Gurbe Douwsma:
China is ook nooit gekoloniseerd, dat scheelt. Zij hebben altijd zelf een sterke centrale regering gehad. In India hebben ze veel geleerd van de Engelsen, en die zitten daar ook nog veel. Nooit hebben ze er daar voor gekozen de Europeanen pro-actief het land uit te sodemieteren/te vermoorden zoals in bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Zimbabwe.

MachtigMooi | 20-12-09 | 12:59

Wat ik mij nog kan herinneren, is een figuur waarbij de groei afgezet werd tegen de hoeveelheid hulp. Daarin werd een soort van omgekeerd evenredig verband weergegeven
wout nellink | 20-12-09 | 12:13

Drie uitstekende artikelen van Hans Jansen over ontwikkelingshulp:
www.arabistjansen.nl/ontwikkeling.doc

Daaruit:

"Maar alle beleidscriteriaverfijning wast niet weg dat landen die enige tijd geen ontwikkelingshulp hebben ontvangen het beter doen dan landen die deze hulp wel hebben ontvangen. Aan Nicaragua werd na de val van het Somoza regime in 1979 geen hulp meer gegeven. In de periode 1979-1987 liepen kindersterfte en analfabetisme desalniettemin terug. Desalniettemin? Bangladesh en Bolivia kwamen in dezelfde jaren letterlijk om van de hulp. In Bangladesh liep de kindersterfte op van 100 per duizend tot 120 per duizend in de jaren 1980-1987, en in dezelfde periode ging het bruto nationaal produkt in Bolivia met een derde omlaag . Als de resultaten van ontwikkelingshulp even nuchter werden bekeken als het studierendement van een onderwijsinstelling of de resultaten van een medische ingreep zou het geen dag meer duren."

Mark d'Aviano | 20-12-09 | 12:56

@de razende chileen | 20-12-09 | 12:43
Juist daarom vind ik dat die miljarden "ontwikkelings"hulp per definitie weggegooid geld is, laat die gasten zelf hun eigen welvaart opbouwen, als de grond daar het vruchtbaarste is van de hele wereld moet dat een makkie zijn, me dunkt.

Lets Kuttekrap | 20-12-09 | 12:55

Ontwikkelingshulp werkt niet, dat is wel duidelijk. Lees In defence of Global Capitalism van J. Norberg erop na (mis ik in dit proefschrift). Maar probeer de beslissers, van VVD tot SP, er maar eens van te overtuigen. Het voelt zo goed hè...
Trouwens, tip: doe iets aan je voornaam, met Lodewijk, Johan of Henry word je echt meer serieus genomen.

DeRookmagier | 20-12-09 | 12:55

Ten eerste, er is zo iets als wetenschappelijke integriteit. Daar heeft Wiet vast een aantal beloftes over gedaan toen ie z'n papiertje kreeg. Het op deze manier oproepen tot discussie staat daarmee op gespannen voet.
Vaudt Varken | 20-12-09 | 12:32

Wellicht, dat weet ik niet. Maar de heren die Wiet ervan beschuldigen zijn huiswerk niet gedaan te hebben mogen inderdaad wel eens concrete kritiek leveren. Dit lijkt me eigenlijk weer gewoon een smerige, achterbakse en valse aanval zoals we van de linkse kerk gewend zijn. Als je roert waar het stinkt, komt men je met non-argumenten de mond snoeren of op een ander vlak aanvallen waardoor het punt vergeten wordt.
Begrijp me niet verkeerd, komt er inderdaad inhoudelijk sterke kritiek dan mag Wiet zich achter zijn oren krabben en ik geloof ook dat hij daartoe bereid is, anders maakte hij er geen wedstrijd van.

Having fun? | 20-12-09 | 12:54

Beste Wiet, trek je niets aan van alle kritiek. In Nederland is de "wetenschap" vooral bezig met het bevestigen van politiek correcte denkbeelden. Kijk maar naar de reacties op kritische geesten ten aanzien van de klimaat verandering (wegmoffelen of ontslaan). Maar ook wetenschappers die iets roepen over de kosten van immigratie. Toevallig ook in Trouw, alwaar een hoogleraar ruim baan kreeg om te betogen dat "onderzoek" de positieve bijdrage van immigranten heeft aangetoond. Dat het hier immigranten betrof die iets toevoegden in de maatschappij en werkten voor hun geld (bijvoorbeeld Nederlanders die naar Canada of Australië emigreerden) en niet alleen kwamen om hun hand op te houden en eisen te stellen, werd gemakshalve even vergeten.

Barani517 | 20-12-09 | 12:53

Goh, wat lachen zeg, hij heet Wiet en we gaan meteen een vergelijk maken met drugs e.d. Stelletje kleuters... tjonge, jonge wat een 3klas lagere school humor!

Sjompie | 20-12-09 | 12:53

zeg maar jansen | 20-12-09 | 12:43
Dikke negers meppen met een AK47.

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 12:53

Wel een leuk idee om "controversiële" proefschriften te laten beoordelen door de meestal toch wel erg kritische reaguurders van Geenstijl. Als die er geen gaten in kunnen schieten, dan moet je toch wel aannemen dat de boel waterdicht is. Kritiek van 4 Groen Linksch professoren van het Radbout gesticht zegt inderdaad helemaal niets. Dat soort kritiek kun je veilig naast je neerleggen. Prima idee. Ik ben al een paar keer in Afrika geweest en heb empirisch al vast kunnen stellen dat elke hulp zinloos is, daar hoef ik niet voor op de universiteit gezeten te hebben, maar het is wel leuk om daar nu eens een wetenschappelijk onderzoek over te lezen.

Marcus Porcius Cato | 20-12-09 | 12:53

-weggejorist-

Schitterloos | 20-12-09 | 12:53

Wiet,

Uiteraard heb ik nu het hele rapport nog niet gelezen, ik ben het wel eens met de stelling dat ontwikkelingshulp op de huidige manier niet werkt, een paar 'simpele' zaken die ik mijzelf altijd al afvraag;

1) waarom buitenlanders sturen naar een land waar erg veel armoede is; economisch gezien dom, er zijn lokaal voldoende mensen te vinden die het werk ook kunnen.
2) De Aziatische landen zoals China hebben nooit een noemenswaardige hulp gehad, ze ontwikkelen zich veel sneller dan de Afrikaanse landen die sinds hun onafhankelijkheid aan het ontwikkelingsinfuus hebben gelegen, hoe kan dat?
3) Een aantal landen met minder hulpverlening, onder meer Botswana presteert veel beter dat gemiddelde Afrikaanse landen, waarom?
4) Dit is de laatste, dan houd ik op, er is 0,0 % controle op de besteding van de gelden van BUZA, ik herinner me nog een president van toenmalig Zaïre (Mobutu??) die miljarden in Zwitserland had staan terwijl zijn land ondergedompeld was in armoede....... Ontwikkelingshulp of corruptie?

Samen met het hypocriete eisenbeleid van Europa en USA aangaande de hulpverlening ("democratie, e.d.) vind ik het hele verhaal zolangzamerhand veel te ver gaan. Dat afrika op de afgelopen "oslo top"heeft laten zien ook tanden te hebben vind ik dan ook een goede zaak.

Gurbe Douwsma | 20-12-09 | 12:51

Wiet +1
Ontwikkelingssamenhulpwerkverlenging kostunboul en lukteenbeetje (als het mee zit dan).
In het 'Koenders Flapdrol' verband 27-5-2009 al eens opgemerkt dat er nooit ontwikkelingsgeld naar China en weinig naar India gestuurd is. Wel veel naar Afrika en Arabië(oliedollars) en kijk nu eens...
Dat je dit nu ook wetenschappelijk aan kunt tonen, dat stelt me nu gerust.
*een grote schep in de mensen een welbehagen schept*

vanlinknaarrecht | 20-12-09 | 12:50

Laat Nederland alsjeblieft eens iets doen aan de ontwikkelingshulp. Momenteel is het niets meer dan ons zogenaamde schuldgevoel afkopen, terwijl het resultaat negatief is.
Tegenlicht had hier een tijdje geleden een uitzending over: player.omroep.nl/?aflID=10355988&s...

avalonicus | 20-12-09 | 12:47

Ten eerste, er is zo iets als wetenschappelijke integriteit. Daar heeft Wiet vast een aantal beloftes over gedaan toen ie z'n papiertje kreeg. Het op deze manier oproepen tot discussie staat daarmee op gespannen voet.
Vaudt Varken | 20-12-09 | 12:32

Smerige opmerking. Het is juist bijzonder integer van Wiet om te wijzen op de leugenachtigheid van de 4 hoogleraren. Het gaat wel om mensen; ontwikkelingshulp heeft al genoeg ellende veroorzaakt.

Mark d'Aviano | 20-12-09 | 12:46

Het geld wat daarheen gestuurd word zorgt alleen maar dat de populatie blijft groeien en de honger en armoede blijft. Hun overleving strategie is gewoon heel anders dan in het westen: In het westen krijgen mensen minder kinderen en zorgen ervoor dat die kinderen alles kunnen krijgen wat ze nodig hebben. In de ontwikkelingslanden krijgen de mensen veel meer kinderen hopend dat er eentje tussen zit die zich kan losmaken uit de vicieuze cirkel........

@linkschmensen:
Ontwikkelingsgeld sturen is NIET duurzaam!!
Gezinsplanning is nodig maar probeer dat maar eens door hun botte hersenen te laten dringen.

Hobbykip | 20-12-09 | 12:46

@Janpoepeenuitje 12:23: Kudos voor jouw vriendje... beter 20 mensen helpen dan er 20 miljoen voor de gek houden.

Muxje | 20-12-09 | 12:44

@ Lets Kuttekrap: onjuist. Afrika is geen dorre bende, sterker nog, Afrika heeft de meest ongebruikte vruchtbare grond van heel de wereld. Voorbeeld over die "mentaliteitskwestie" zijn bedrijven in Afrika worden opgestart maar failliet gaan omdat Europa als "hulp" dezelfde producten/diensten gratis onder de bevolking verspreid.

Probeer je eens voor te stellen dat jij in Afrika was opgegroeid en een goede leerling was die later ondernemer werd. Als Lets Kuttekrap BV een startend bedrijf heeft in bouwmaterialen verhuur, dan denk ik dat Lets Kuttekrap vooral zou willen voorkomen dat in het kader van ontwikkelingshulp gratis bouwmaterialen onder de bevolking worden verspreid. Probeer eens vanuit die redenatie een oplossing voor het probleem te vinden.

de razende chileen | 20-12-09 | 12:43

"Dertig jaar geleden zag ik een foto van een mager negertje met een hongerbuikje en een vlieg op z'n hoofd". Zei Roue Verveer afgelopen week. "Nu zie ik nog steeds foto's van magere negertjes met een vlieg, wordt het niet eens tijd voor een foto van een dikke neger met een vliegenmepperT?" Zo ging hij verder.

En hij heeft gelijk, zolang ik me kan heugen zijn er inzamelingsacties voor Afrika, het feit dat het nog steeds nodig is is het ultieme bewijs dat het niet werkt, die ontwikkelingshulp.
Laat de natuur z'n gang maar gaan, stuur er geen geld meer naar toe dan houden de stammenoorlogen ook vanzelf wel op als de munitie op is. Want dat kopen ze ervan, wapens en munitie.

zeg maar jansen | 20-12-09 | 12:43

Deze man heeft lef, daar kun je alleen maar bewondering voor hebben. Ingaan tegen een miljardenindustrie, waarvan de incasseerde functie op niets anders gestoeld lijkt te zijn dan sentiment en onderbuikgevoelens en de verantwoording achterwege blijft of op zijn zachts gezegd dubieus is. Persoonlijk ken ik niemand die tegen de doelstellingen van ontwikkelingshulp is. Maar ik ken legio mensen die tegen de huidige uitvoering zijn!
.
Ben dan ook zeer benieuwd of er daadwerkelijk inhoudelijke kritiek komt, of dat het bij het moddergooien van linksmensen met een belangenverstrengeling blijft. Ik vrees het laatste.
.
Deze jongen gaat het proefschrift eens lekker doorlezen op deze witte zondag.
.
*kopje koffie zet*

koyt | 20-12-09 | 12:41

@ Teun en kuttekrap
That sums it wel een beetje up.

Nacho_Vidal | 20-12-09 | 12:41

lol @ de Bree | 20-12-09 | 12:36

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 12:39

De staat heeft niet het recht geld van de burgers af te pakken voor iets onnodigs. Ontwikkelingshulp heeft zelfs niet met het eigen land te maken. Dus, de staat moet het afschaffen en aan de burgers zelf overlaten. Wat die er dan meedoen, da's mij een zorg. Ik persoonlijk, nul interesse.

Nitrandil | 20-12-09 | 12:38

Held! Respect! Kuddo's!

Stoere actie!

number one | 20-12-09 | 12:38

Lets Kuttekrap | 20-12-09 | 12:34
Dat het eigenlijk een intelligentiekwestie is durf ik niet eens te schrijven.

de Bree | 20-12-09 | 12:36

@Fuckje
Had Zjakkelien een retourtje dan?
Ik weet het antwoord! De trein ging niet. vlokjes op de rails.

ristretto | 20-12-09 | 12:36

Nacho_Vidal | 20-12-09 | 12:31
NegerTs hebben gewoon iemand met een wit kleurtje nodig die zegt wat ze moeten doen.
En in hun vrije tijd mogen ze hardlopen, muziek maken en voortplanten.
Dan zijn ze het gelukkigst en dat weten ze zelf ook wel heur.
;)

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 12:35

Dambisa Moyo beschrijft in haar boek Dead Aid ook dat de huidige vorm van hulp effectloos zo niet negatief is voor de lange termijn ontwikkeling van ontwikkelingslanden. Het feit dat minister Koenders een artikel in de Volkskrant (www.minbuza.nl/nl/Actueel/Artikelen_be...) schrijft om haar boek toch enigzins onderuit te halen, geeft me het gevoel dat ontwikkelingshulp is overgeleverd aan de grillen van de politiek, niet de wetenschap.

Vergeet niet dat onze welvaart niet kan bestaan zonder de armoede van Afrika. Als Polen het werk overnemen voor een fractie van het uurloon, wat denk je dat er gebeurt als de handelsbarrieres tussen Afrika en Europa worden opgeheven (wat natuurlijk stap 1 zou zijn om hen een eerlijke kans op ontwikkeling te geven)? Juist - dan holt onze economie achteruit. Dus heer Janssen... zet hem op! Als Koenders straks ook een artikel over jouw publicatie schrijft, heb je het goed gedaan :-).

de razende chileen | 20-12-09 | 12:35

@broker20 | 20-12-09 | 12:33
Gelukkig is de kudo bron onuitputbaar ........

Hobbykip | 20-12-09 | 12:35

@Nacho_Vidal | 20-12-09 | 12:31
Het is in Afrika altijd al een dorre bende geweest en zal altijd een dorre bende blijven, hoeveel vrachtwagens vol geld er ook naar toe gestuurd worden, het is en blijft een mentaliteitskwestie.

Lets Kuttekrap | 20-12-09 | 12:34

Idd leuk praatje van Max Pam.
Maar nu het grote ontkennen door Job.

de Bree | 20-12-09 | 12:33

@Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 12:32
HAhaha! Mijn gedachten!

Hobbykip | 20-12-09 | 12:33

+ 100 miljoen miljard kudo's

broker20 | 20-12-09 | 12:33

@ Wiet

Samenvatting even doorgelezen, waarin me opviel dat er wordt aangegeven dat het MFA niet betrokken genoeg is bij de organisaties waar het geld naartoe stroomt. Enig idee waarom de controlerende functie van het MFA zoveel te wensen overlaat? Luiheid, de beer niet uit zijn winterslaap halen, sociaal stygma op vragen stellen aan ontwikkelingsorganisaties?

Vrij prettig om een conclusie over ontwikkelingshulp effectiviteit te lezen die niet voor een groot deel op "onderbuikgevoelens" berust, maar op waarnemingen.

daft stiyjle | 20-12-09 | 12:33

Hulde aan Wiet Janssen!

p0rn0 | 20-12-09 | 12:33

Weet niet zo goed wat ik hier nu van moet vinden.
Ten eerste, er is zo iets als wetenschappelijke integriteit. Daar heeft Wiet vast een aantal beloftes over gedaan toen ie z'n papiertje kreeg. Het op deze manier oproepen tot discussie staat daarmee op gespannen voet.
Ten tweede, dit is niet bepaald het hol van de leeuw. De meeste mensen hier zullen ontwikkelingswerkers en bijbehorende beleidsmakers met veel plezier ongezien de tyfus wensen.
Aan de andere kant, van mij mag de zogenaamde ontwikkelingseconomie waar nog steeds mensen op promoveren en afstuderen eenzelfde zachte dood sterven als de andragogie. Weet ook niemand meer wat dat was, maar je kon er wel hoogleraar in wezen niet zo heel lang geleden.
En most of all, al die gasten die een mooi salaris ontvangen om de negertjes te helpen, en die met dat "doel" mooie reisjes maken (neem bv. die onzin laatst van 3FM met Koenders) mogen van mij echt gaan werken. De negertjes zullen het prima redden zonder dat soort zelfzuchtige idioten.
Maarruh, de derde wereld moet wel eerlijk kunnen handelen met ons. Daar valt nog heel wat te verbeteren.

Vaudt Varken | 20-12-09 | 12:32

Hobbykip | 20-12-09 | 12:29
Denk je alles gehad te hebben....
Jop.

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 12:32

Ok geen ontwikkelingshulp meer, maar wat dan? Dan blijft het een dorre bende. Heb het al een keer eerder hier gepost.
Maar een mooi voorbeeld is Congo. In de jaren 50 en 60 was ging het zeer goed, ze hadden alles. Toen werden de blanke mensen weggetrapt. En moet je kijken hoe het er nu bij staat. 1 grote bende.
Ik ben geen racist. Maar waarom zijn de (donkere) mensen in Afrika zo zelfdestructief. Alles moet kapot. En het is ook niet dat ze elkaar steunen, nee hoor.

Nacho_Vidal | 20-12-09 | 12:31

LOL@ Max Pam bij Buitenhof.

Lets Kuttekrap | 20-12-09 | 12:31

commentaar 1:

'The main conclusion is that the basic concept the Dutch aid is based on, is unsuitable. That concept is that poverty is lack of food, water, health care and social organisation, and that the aid should help to make all that available. The real problem is the lack of capacity in the developing countries to generate these products and services. Based on this view, an alternative approach is proposed. A suitable way for the poor to escape poverty is by earning an income. This allows them to buy what they need, e.g. food, water supply, health care and their children's education.'

Lekker inkoppertje dit zeg (en wederom.. engels niet goed). God heb je daar jaren over gedaan. Dit weten alle beleidsmedewerkers bij DGIS ook. we hebben er zelfs een spreekwoord voor.. al een aantal eeuwen. 'Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime.' Je zit alleen ook vast aan internationale verdragen, ie. de MDGs. Bovendien moeten mensen, skills of niet, ook basisbenodigdheden hebben. ie. steek die skills training maar in je reet als je rond ligt te tollen van de honger. Je geeft de aanbeveling dat skills-trainingen een betere oplossing zijn, maar niet onderzocht of deze dan wél effectief zijn. Waar is die aanbeveling op gebaseerd?? Gut feeling?

Okubuloku | 20-12-09 | 12:31

Sorry Servert....

fuckje | 20-12-09 | 12:30

@ristretto |12:24
En waarom ging Zjakkelien met het vliegtuig, en de rest van de delegatie met die trein?
En waarom vroeg Kleirie daar niet naar?...

fuckje | 20-12-09 | 12:30

Weinig aan deze voor links ongemakkelijke waarheid op te merken. Niet het geldelijke opium, maar handel ontwikkelt Afrika. Vergelijk bijvoorbeeld met Azië. Globalisatie is goed! video.google.nl/videoplay?docid=563323...

onder den dom | 20-12-09 | 12:29

@Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 12:25
Tja, jammer dat sommige van die mensen ook nog eens hoge posities bekleden :(

Hobbykip | 20-12-09 | 12:29

@ristretto |12:24
En waarom ging Zjakkelien met het vliegtuig, en de rest van de delegatie met die trein?
En waarom vroeg Kleirie daar niet naar?...

fuckje | 20-12-09 | 12:29

ristretto | 20-12-09 | 12:24
Werkelijk te bespottelijk voor woorden.
"U bent ook wetenschapper"
*proest*

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 12:27

Ah jammer, de media player classic speelt geen pdfbestanden af. Dan maar effe met de trein erop uit.

Toine Rorije | 20-12-09 | 12:27

ik ga echt niet je hele proefschrift lezen, alleen omdat je wiet heet.

DeDart | 20-12-09 | 12:27

Iedereen die wel eens een afrikaans land heeft bezocht, heeft zelf kunnen zien
dat loWIETje toch echt wel gelijk heeft. Ik neem aan dat het er te stoffig is voor die vier stoffige heren, om zelf eens de proef op de som te gaan nemen.

Claude du Balzac | 20-12-09 | 12:26

"Slecht geschreven. Matig zinsbouw. Krakkemikkig Engels of niet: Het is de inhoud die telt"
@ Hobbylip
Ik ken mensen waar zelfs de inhoud dan niet goed is.
farm3.static.flickr.com/2240/211849744...

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 12:25

Wiet lurkt duidelijk niet aan de subsidietiet.

Russ Meyer | 20-12-09 | 12:25

Die taart van Wiet Janssen zal wel een spacecake zijn zeker!

Anti links/rechts | 20-12-09 | 12:25

Teun,

Kunnen we Zjakkelien niet eens naar de kapper sturen?
Ze zjlist een beetzje. Luizjter nou, zei ze tegen CLairy.
Sje draaft helemaal door... Sje gaat Losj

ristretto | 20-12-09 | 12:24

En dat wil dan serieus genomen worden.. Jammer hoor.

lekkeropdetrekker | 20-12-09 | 12:24

Ik ga het niet allemaal lezen Wiet, maar stuur effe je NAW via de redactie en dan stuur ík je een taart naar keuze. ( een ouwe taart kan ook ) Ongezien hulde dus. En die 4 hooibalen? F*ck 'em.

bello | 20-12-09 | 12:24

Dat je in NL kan promoveren op de conclusie dat je een visser moet leren vissen in plaats van vissen geven... die komt me vagelijk bekend voor :-)

Zonder dollen; Wiet gaat die taart zelf opeten... want dit onderzoek is niet tegen te spreken. Al meer dan honderd jaar levert het westen 'hulp' en wat heeft het opgeleverd?

Een goede vriend van mij was auditor van de NGO's en had als taak te auditen of de besteedde gelden in de betreffende landen goed terecht waren gekomen. Niet dus. Zwaar gefrustreerd gestopt met dat werk en hij runt nu een klein bedrijf die ter plekke mensen aan werk helpt. Dat zijn er dan maar 20 maar die mensen hebben nu wel een vast inkomen; besteden hun geld in de lokale economie etc. En zo moet het en niet anders.

Janpoepeenuitje | 20-12-09 | 12:23

Fantastisch! Ik zie die vier hoogleraren al diep zuchten als ze horen (waarschijnlijk durven ze hier niet te komen) dat het proefschrift wat ze zo verafschuwen, hier publiekelijk te downloaden is en kan worden ingezien door wantrouwende 'rechtse individuen'. Het is ook mijn ervaring dat het moeilijk is om een afwijkend geluid te laten horen in de academische wereld, en heus niet alleen als het om klimaat issues gaat! Succes kerel, we horen wel hoe het afloopt!

Plompzak | 20-12-09 | 12:23

Leefde Piet Vroon nog maar :(

3*links=rechts | 20-12-09 | 12:23

284 pagina's typen... best pittig doorschrijven.

maar mijn stem heb je. ik weiger al jaren iets te geven voor ontwikkelingsgelden omdat er meer aan de strijkstok blijft hangen bij foute mensen dan dat er wat goeds mee gebeurd. en erger me groen en geel aan alle Bekende Nederlanders die elke keer even de aandacht vragen om zelf een snoepreisje te maken en te zeggen hoe erg het is..... NEEE HET IS ECHT HEEEEL ERRUGG!

naast het geld... hoeveel miljoen ton CO2 zou de ontwikkelingshulp wel niet kosten met transporten met eten en BN-ners die kant op. Misschien hadden ze dat tegen die Afrikaanse landen moeten zeggen: weet je wat, als wij geen hulp meer jullie kant op sturen, voldoen wij aan CO2 norm... stik erin en we gaan jullie echt geen zakken geld geven omdat jullie anders de boel gaan lopen fucken.

punt

gaatjegeenF****an | 20-12-09 | 12:22

Er gaat niks boven peerreview :) *lezen gaat*

3*links=rechts | 20-12-09 | 12:22

Wat een lichtgewicht is die Cramert toch. Totaal geen diepgang in haar gedachten.

de Bree | 20-12-09 | 12:22

+1 voor wiet, eindelijk iemand die vind wat 'ie vind, en daar ook niet omheen draait.

Arkoow | 20-12-09 | 12:22

DeBruineSter | 20-12-09 | 12:07
Ja, hier nog een auteur die dat durft, en dat al in 2002
Het is wel water naar de zee dragen want die LLinkse kliek is ziende blind en horende doof.

In 2002 schreef Roel van der Veen: Afrika, van de Koude Oorlog naar de 21e eeuw.
Hij kwam tot dezelfde conclusies als Wiet Janssen nu.
Indertijd hoorde ik een interview met Roel van der Veen op de staatsradio.
Hij kreeg gelijk een spreekverbod opgelegd van zijn ''superieure'' bazen op het ministerie waar Roel van der Veen toen werkte/werkt.
.
www.rug.nl...
''Het lukt Afrika maar niet zich te ontworstelen aan wanbestuur, corruptie, armoede en ellende.
In Adams Appel een gesprek met historicus dr. Roel van der Veen, schrijver van het boek Afrika, van de Koude Oorlog naar de 21e eeuw.
De ellendige situatie heeft Afrika volgens hem grotendeels aan zichzelf te wijten.

Van der Veen werkt als plaatsvervangend hoofd West-Afrika op het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar schreef dit boek op persoonlijke titel.
Onlangs promoveerde hij op een wetenschappelijke versie van dit boek.

Zijn promotor, historicus Doeko Bosscher, roemt de heldere en vernieuwende visie op de problemen van het continent en ziet het boek als leidraad voor beleidsmakers op dit gebied.''

Ella | 20-12-09 | 12:22

Slecht geschreven. Matig zinsbouw. Krakkemikkig Engels of niet: Het is de inhoud die telt!

Hobbykip | 20-12-09 | 12:21

de Bree | 20-12-09 | 12:19
Mevr Cramer is heul eng.
Echt heul eng.

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 12:21

Wiet +1
maar Jansen ook +1
We zijn al 60 jaar bezig en de situatie is nog steeds hopeloos, zullen we anders gewoon nog 60 jaar doorgaan? De hulpbobo's met hun diepzaken vinden van wel.

Writhen | 20-12-09 | 12:21

Op zn minst apart dat ie dat naar Geenstijl stuurt. Hier vindt toch al bijna iedereen dat ontwikkelingshulp tot niets leidt. Is niet meer dan een publiciteitsstunt dunkt me.

Hetgeen ik van harte ondersteun!

Machtig Mooi | 20-12-09 | 12:21

In "The white man's burden" heeft William Easterly al eerder duidelijk en uitvoerig omschreven wat er allemaal misgaat in de ontwikkelingshulp. Hij kraakt Jeffry Sachs tot op het bot af... (JS wordt door Bono geknuffeld en is o.a. verantwoordelijk voor het faal-beleid van de omwenteling in Oost-Europa na het vallen van het IJzeren Gordijn. Hierover kun je ook meer vinden in I.O.U. van Noreena Hertz, ook een criticus. Wiet staat dus niet alleen...

bimbam | 20-12-09 | 12:20

Hij heette eerst Tiet en een tijd geleden is dat gewijzig in Wiet.
Binnenkort wordt het Biet

svw | 20-12-09 | 12:20

Nu op Ned 1 : twee linkse bejaarden die praten over waarom er MEER geld naar Afrika moet.

de Bree | 20-12-09 | 12:19

Ah, daar is tie weer! Vette plus kudo's voor deze ECHTE wetenschapper!

Stroopdoos | 20-12-09 | 12:18

OT
Sjasssjakelien bij Clairy.
Wat een vertoning.

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 12:17

Wiet is altijd goed.

Xinicus | 20-12-09 | 12:17

WTF...?! Meer dan 300 pagina´s... heb wel wat beters te doen dat taart happen... Wat mij betreft heb je gewoon gelijk.

Roedenko | 20-12-09 | 12:16

het leest niet makkelijk weg

Kees76 | 20-12-09 | 12:16

Er is geen inhoudsopgave op de 1e paar pagina's, die staat pas verder, kan je denk ik beter aan het begin doen, iniedergeval voor de samenvatting. Niet dat ik ooit een proefschrift heb gemaakt, wel eens een spreekbeurt.

Aapjong | 20-12-09 | 12:16

@Commander Cody | 20-12-09 | 12:11
En daarom HULDE!

Hobbykip | 20-12-09 | 12:16

het engels is in ieder geval wat matig.

Okubuloku | 20-12-09 | 12:16

Oneindig veel kudo's voor Wiet!

Le Bref | 20-12-09 | 12:15

:) Goede zet! Eindelijk eens een nuttig afstudeeronderzoek :) Ik ga het zeker nalezen. .. Als ik wakker ben...

Russkoja.zjopa | 20-12-09 | 12:15

@Wiet
Moge de taart u goed smaken.........

Hobbykip | 20-12-09 | 12:13

Haha kudo's voor meneer Janssen!

keeskooskaas | 20-12-09 | 12:13

Als ik nou gewoon zeg dat ik het met hem eens ben, stuurt hij dan een halve taart op?

Framoes | 20-12-09 | 12:13

Wiet Janssen is een held. Zijn conclusies komen overeen met wat een groot deel van de belastingophoestende Nederlandse bevolking al dacht. Alleen het was wachten op iemand die dat met onderzoek kon staven. Nu maar hopen dat de volgende regering (PVV-VVD?) hier iets mee doet. Ontwikkelingshulp prima, maar dan om lokale industrie op te zetten. Geen spullen en witmensen sturen, maar alles lokaal door de inwoners zelf laten opzetten. Zelfs geen infrastructuur aanleggen, maar ze alles zelf laten doen. Met een tiende van wat we nu uitgeven, kan men gemakkelijk de boel daar op regel krijgen.

koffieboer | 20-12-09 | 12:13

Wiet,

Na de kritiek heb ik je proefschrift opgevraagd een paar weken geleden en grotendeels doorgelezen. Met groot vermaak heb ik gelezen wat de problemen zijn met de afrika-cijfers. Volgens mij zou geen enkele statisticus zich er aan willen branden om iets te zeggen over afrika, als zoveel landen zulke slechte administraties hebben.

Wat ik mij nog kan herinneren, is een figuur waarbij de groei afgezet werd tegen de hoeveelheid hulp. Daarin werd een soort van omgekeerd evenredig verband weergegeven, maar er werd geen referentie grafiek weergegeven van hoe die SSA landen zich verhouden ten opzichte van de wereldeconomie / groei. Nu weet ik niet of zo'n vergelijking gemaakt kan worden, maar op deze manier is het meer een correlatie, dan een causaal verband.

Toch nog proficiat. Eindelijk iemand die geen carriere meer hoeft te maken, iemand die uit het veld komt en iemand die niet alleen maar papierwinkel produceert, maar ook zijn handen uit de mouwen steekt. Heb meer vertrouwen in jouw bevindingen, dan in de kritiek van die vier stoffige hoogleraren.

wout nellink | 20-12-09 | 12:13

Goed zo Wiet. Geef ze van Jetje!

Lets Kuttekrap | 20-12-09 | 12:13

Dit wordt helemaal de trend in 2010: Kritische wetenschappers worden kaltgestelt door 'wetenschappers' in Staatsdienst, en andere spindoctors van het Ministerie van Staatspropaganda. Die non-conferentie in Kopenhagen bleek (volgens het Journaal e.a.) ook ineens te gaan over ontwikkelingshulp aan Afrika, als enige redding van onze aarde.

jospeh6085 | 20-12-09 | 12:11

Lodevicus veranderen in Wiet is jammer, maar voor de rest heb ik wel bewondering voor mensen die tegen de stroom in durven te zwemmen.
Eigenlijk is de academische sector in Nederland alles behalve academisch. Een frisse wind en een grote schoonmaak lijken mij geen overbodige luxe.

de Bree | 20-12-09 | 12:11

Erg dom om je kritisch op te stellen tegen de wij-geven-graag-aan-arme-negertjes mafia. Carriere technisch gesproken dan.

Commander Cody | 20-12-09 | 12:11

Lodevicus Johannes Henricus Janssen,en we noemen hem Wiet!

René from the Café | 20-12-09 | 12:11

Wiet +1

pimh | 20-12-09 | 12:10

Gaat best snel, ik ben al op bladzijde 168.

barq | 20-12-09 | 12:09

Fanmail!
Wat is Geenstijl toch een heerlijk platform. Ik ben blij dat jullie de ruimte geven voor iemand als Wiet.

Bobsen | 20-12-09 | 12:09

Had je beter naar een andere website kunnen gaan Wiet, sargossa ofzo. Al zou je geen gelijk hebben, dan nog geeft iedereen je gelijk.

sjaakdeslinksesul | 20-12-09 | 12:08

Sorry, maar ik ga dit epos van 284 pagina's niet lezen. Taart of geen taart

JRShield | 20-12-09 | 12:08

Overigens heeft Wiet natuurlijk wel een punt.

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 12:08

Deze man heeft niet alleen lef maar waarschijnlijk ook gewoon gelijk. Op diverse radiozenders waaronder BNR is hij aan het woord geweest, net als zijn tegenstanders. Behalve boeroepen is daar toen geen enkel steekhoudend argument geweest.

Franciscus Borchwerf | 20-12-09 | 12:07

Na het lezen van alleen de titel viel ik al in slaap....

kursie | 20-12-09 | 12:07

+1 voor Wiet Janssen. Hij durft het tenminste aan om tegen heilige huisjes als ontwikkelingshulp aan te trappen.

DeBruineSter | 20-12-09 | 12:07

Zomaar een fipo zonder wat te doen.
WAUW!

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 12:07

he.. repost!

-edit: sneeuwbal naar je kop -

G-unite | 20-12-09 | 12:05

da's lef hebben, en daar houden we van, om op een site als geenstijl iets in de trend van koommmm daaaannnnn, kom maar, koommmm daaannnn, komkomkomkom
te roepen

kwaakblaak | 20-12-09 | 09:35

Wiet blowt gewoon teveel weet je...

Ayaan Sorry | 20-12-09 | 09:34

En dan de hele dag stoned voor me uit staren, nee dank U.

Teun van het Tuinpad | 20-12-09 | 09:33

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen