Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Amerika is stuk. Goed stuk

bamflag.jpgTerwijl u weekeind vierde zijn we in een communistische heilstaatwereld beland. Ja, zelf noemen ze het heel anders. Maar in principe is het vanaf nu niet langer de vrije markt die bepaalt hoe de koersen er voor staan, het Amerikaanse ministerie van Financiën bepaalt hoe de vlag er bij staat. Dankzij het geklungel van white trailertrash dat zo nodig in te dure huizen wilde wonen, dankzij het geklungel van een stel getrainde apen dat zo nodig belangrijk wilde doen op de beurs heeft nu ene minister van Financën Henry Paulson (ja wie) de absolute macht. De VS gaat in twee jaar tijd ruim 490 miljard (!) dollar in hun kansloze economie flikkeren om een ernstige depressie te voorkomen. Het is nu echt, het is nu serieus. De handel in ingewikkelde financiële producten door een stel eersteklas randdebielen gaat mogelijk zelfs onze levenstijl aanpassen. Na Engeland en de VS heeft nu ook Wouter Bos in het staatsjournaal -bijna- per direct het zogenaamde 'short selling' uitgezet (leggen we niet uit, google maar). Op zich heeft u daar als cunsument weinig aan. Maar goed, wat zijn de gevolgen van al deze handelingen. Wat gaat het gefuck in de VS voor u betekenen. Welnu. Denk aan de vertraagde introductie van nieuwe iPods, minder nieuwe internetdingen uit de VS. Minder coole wapens. Meer innovatie en nieuwe producten uit het verre oosten. Uiteraard nog meer spugende Chinese toeristen die ons land in rotten van dertig overspoelen. Over vijftien jaar hebben we geen moslim aan de macht, maar een minister-president van Chinese afkomst. Wen er maar vast aan. Nie hauww.

Reaguursels

Inloggen

Gewoon kwestie van inflatie wat aanzwiepen vallen er zo wat nullen weg.

Andersom dag | 25-09-08 | 10:15

Als je je grote zorgen maakt over hoeveel schulden je hebt, het kan allemaal nog veel erger. Amerika’s nationale schuld is meer dan 9 triljoen dollar. Dat is $9.000.000.000.000 ----- genoeg om Buckingham Palace 9,000 keer te kopen.

De verhoging, goedgekeurd door het Congres, geeft de regering de mogelijkheid om nog eens $781 biljoen te lenen. Hierdoor word de nationale schuldlimiet, het maximum dat Amerika kan lenen, verhoogd van $8 triljoen en $184 biljoen tot $8 triljoen en $961 biljoen.

Wanneer het verhogen van de schuld, zoals door het Congres bepaald, niet was verhoogd voor 24 maart, had de regering niet meer kunnen lenen. Dit zou tot gevolg hebben dat uitstaande verplichtingen niet meer voldaan konden worden, met alle gevolgen van dien.

Het verzoek om de schuldlimiet te verhogen, zoals gevraagd door het Witte Huis, is het vierde verzoek sinds de huidige president Bush aan de macht kwam. In 2001 was de nationale schuld $5,7 triljoen. Vandaan de dag is dat dus explosief gestegen tot $8,2 triljoen, getallen die zeldzaam worden besproken in Washington.

De nationale schuld is het totale bedrag verschuldigd door de regering. Niet te verwarren met het begrotingstekort, wat aangeeft dat er jaarlijks meer uitgegeven wordt dan dat er aan inkomsten is. Wanneer deze tekorten oplopen, zal dus ook de nationale schuld oplopen.

Toen Bush het Witte Huis betrok erfde hij een begrotingssurplus van $236 biljoen, een erfenis van Bill Clinton. Deze had het extra geld gebruikt om de nationale schuld te verlagen in zijn laatste twee jaar als president. Bush erfde ook een ontzettend optimistische projectie. Experts voorspelde dat het bedrag aan extra inkomen over de aankomende 10 jaar zou oplopen tot $5,6 triljoen, er werd zelfs gesproken over het aflossen van de totale nationale schuld.

Vanaf dat moment hebben een aantal factoren, de aanslagen op 11 september 2001, de onverwachte lage belastingsinkomsten, Bush zijn belastingverlagingen en ontspoorde regering uitgaven, ervoor gezorgd dat het jaarlijkse inkomen weer in een tekort is veranderd. Dit jaar is het tekort bijna $400 biljoen.

De grootste zorg van analisten is de schuld van Amerika aan buitenlandse regeringen en banken, vooral in Azië. De nationale schuld is gesplitst tussen publiekelijk schulden, geld verschuldigd aan Amerikaanse en buitenlandse investeerders en geld verschuldigd aan onderdelen van regeringen. Bijna de helft van de publieke schuld is in handen van buitenlanders. Japan is de grootste crediteur met een totaal van $668 biljoen. China volgt, met een bedrag dat recent nog verhoogd is met $40 biljoen, met een totaal van $263 biljoen.

“Het waren vroeger beduidend minder buitenlanders waar we een schuld aan hadden”, Alice Rivlin, een voormalige begrotingsmedewerker onder president Clinton, “dit maakt ons veel kwetsbaarder voor de agenda van mensen”.

Historisch is de huidige nationale schuld de hoogste in dollars, maar niet het hoogste in een percentage van het bruto nationaal product. In 1946 was dat $270 biljoen, 122 procent van het bruto nationaal product.

(bruto nationaal product = consumptie + investering + export – import)

Nu is dat 65 procent van het bruto nationaal product, bijna gelijk aan de 67 procent van 1996. Amerika heeft een nationale schuld sinds 1791, toen was het $75 miljoen. Vandaag de dag groeit de schuld met dit bedrag ieder uur.

$9 TRILJOEN

Is ongeveer vier keer het bruto nationale product van Groot-Brittannië.
je kunt er alle thee in China mee kopen voor de aankomende 2000 jaar.
je kunt er 28 Eiffel Torens mee bouwen, gemaakt van puur goud.

Nog een paar leuke cijfers:

Amerika moet iedere dag $2 miljard lenen om de rente over de schulden te betalen.
De medische kosten van meer dan 500.000 gewonde en stervende soldaten kost Amerika meer dan $2 miljard per maand.
President Bush heeft al meer geld uitgegeven dan ALLE voorgaande 43 presidenten bij elkaar opgeteld.

Wat The Incovenient Truth was voor het milieu, dat moet de documentaire I.O.U.S.A. worden voor de Amerikaanse economie. De documentaire waarin zelfs Warren Buffet de trom roert, gaat deze week in première.

Zie film trailers:
nl.youtube.com/watch?v=HBo2xQ... E4AA0A&index=7
nl.youtube.com/watch?v=Dp8ZmQ... d=event_864275

TheRock | 23-09-08 | 14:35

Ach, die kudt-amerikanen drukken gewoon ff $ 500 mlrd bij.. probleem opgelost. De Corprate-greed koning Bush heeft zijn zakken en de zakken van al zijn hebzuchtige vriendjes in 8jr tijd Dick gevuld.. Eigen schuld, hadden ze die zakkenvuller 4jr terug maar niet moet herkiezen, die stomme cowboys.

en de huizenmarkt in NL is ook een zeepbel. De koopprijzen liggen vér boven de werkelijke prijs met dank aan de NVM-lutsers. Makelaars, projectontwikkelaars, gemeenten en verkopers: allemaal dragen ze al 15 jaar hun steentje bij en hebben ze baat bij een zo hoog mogelijke huizenprijs..

Tam Tam | 23-09-08 | 13:57

Ik dacht dat veel huizenbezitters in NL al lang geleden gedupeerd waren, herinnerd iemand zich nog de hebzucht van kopers (speculanten!!)
van nog te bouwen woningen?
Voor 280,000 gulden een gloednieuw huis en zodra ze de sleutels hadden mepten
ze een "te koop" bord in de voortuin.
Bieden vanaf 450.000.......

necrosis | 23-09-08 | 09:00

ron paul jihadist | 22-09-08 | 23:57
Clinton, (en ook nu Obama) waren net zulke "vrije"markt chicago school adepten als Rumsfeld en Cheney.
Jarenlang het wondermiddel voor de economie, maar nu door iedereen verguisd.
Want nu moet er echte vrije markt komen.
Vrije markt heeft nog nooit bestaan en zal ook nooit bestaan.
Het is alleen een manier gebleken om controle op handelen onmogelijk te maken.
Grootscheepse fraude, volledig wettelijk.

bakoenin | 23-09-08 | 00:48

Maenwhile,
is dit de hoogstaande bijdrage van de Nederlandse elite, om het probleem voor den armen mensch op t lossen.
www.telegraaf.nl/binnenland/1991741/__...
Je mot geen honger lije sukkel, maar dat gevoel direct op je bankrekening zette.

bakoenin | 23-09-08 | 00:42

bakoenin | 22-09-08 | 23:43
deze crisis gaat nog eens overslaan op de reeele economie - het is de vraag wanneer pensioen- en verzekeringsfondsen onder hun dekkingsgraad komen. Massa ontslagen realiteit worden, spaarders en huizenbezitters gedupeerd worden - dan gaan er deauien vallen. Geen enkele maatregel kan de val van wallstreet voorkomen. En wij maar betalen; betalen; betalen; betalen en wat krijgen we ervoor terug.

ganzo | 23-09-08 | 00:12

Dankzij het geklungel van white trailertrash???

Denk meer aan Mexicaanse immigranten die toevallig een jaar $25,000 verdienen en een lening krijgen voor een $500,000 huis.

Met dank aan Bill Clinton en het linkse Gosplan, die overigens zelf wel fijn geld kregen van Freddie en Fannie.

ron paul jihadist | 22-09-08 | 23:57

Zouden er nu nog wel Amerika bashers bestaan, hoe moet het nu verder met Wishbone, Uberbrain, en al die trouwe oudgedienden in hun vurige strijd voor het corporatisme.
meanwhile borrelt het vrlijk verder
www.volkskrant.nl/economie/article1069...
Oja, ehhh deze kan er nog wel bij :-)
www.volkskrant.nl/economie/article1069...
brandnetelsoep is zeer voedzaam, en gelukkig is het niet meer zo koud in de winter.

bakoenin | 22-09-08 | 23:43

Bukoswski | 22-09-08 | 18:36
Vaag - hier in FR deed GS ook ff nix! Nou ja, t zal wel. Je doet een Phd in China las ik. Gaaf! Ik moet ooit eens de tijd nemen om China in t echt te gaan bekijken. Ik ken echt alleen wat vliegvelden, hotels, restaurants, fabrieken en alles is mogelijk verkoopgesprekken en we hebben het wel gespecificeerd, maar het wordt toch anders geleverd klant-leverancier gesprekken. Ik heb een vertekend beeld, ik realiseer mij dat zeker.

Fimbulvetr | 22-09-08 | 23:26

@JeMoeder!!! | 22-09-08 | 17:17
Inderdaad, toen de USSR implodeerde zat er in ieder geval nog een man als Gorbachev, die het fatsoen had om het land niet verder in oorlog te storten. Bij de VS ben ik er op de een of andere manier een stuk minder zeker van dat ze zo gedwee het hoofd in de schoot gaan leggen.

Auke | 22-09-08 | 22:43

zijn die sjienezen eigenlijk een beetje handig met hamburgers?

Mijnheer Doetmaar | 22-09-08 | 22:28

Einde van de Domheid | 22-09-08 | 13:06
juist, er is geen onzichtbare hand

bakoenin | 22-09-08 | 21:48

Je zou bijna denken dat de overheid de 'redders' zijn, bijna.

realiteitswaanzin | 22-09-08 | 21:09

Ondanks de aandacht gaat het haast ongemerkt voorbij. We maken een historische tijd mee, de impact op de wat langere termijn is te vergelijken met de val van de muur.

Nu nog even een terminale patient als president en een vice-dame die in haar vrije tijd graag in tongen praat en vurig gelooft in armageddon. Het kan erg gezellig worden.

Stir Glenfarclas II | 22-09-08 | 20:54

Fimbulvetr | 22-09-08 | 16:59
bij mij wel ja. Dacht eerst dat ze GS in China hadden gebanned...

Bukoswski | 22-09-08 | 18:36

Het kan aan mij liggen, maar als de economie van de US kapot is, dan lijkt het me logisch dat de waarde van de US dollar gaat zakken. Daardoor worden Amerikaanse producten goedkoper, en krijgen wij juist meer Amerikaanse producten.

datzitzo | 22-09-08 | 17:57

Jackie Chan lijkt mij wel een goeie minister-president...... het enige probleem is dat niemand in de oppostie zijn bek meer open durft te trekken.

OneandOnly | 22-09-08 | 17:38

-weggejorist-

jiggernaut | 22-09-08 | 17:23

@ bloedjelink

Jij hebt ook echt de ballen verstand van economie, toch?
Volgens de Financial Times gaat dit geintje tussen de 500 en 1.250 MILJARD dollar kosten. Dat is staatsschuld, waarbij het idee is dat landen die meer verdienen dan ze uitgeven en institutionele beleggers die pegels wel op zullen hoesten. Maar China wil niet meer. En die olie-boeren hebben het ook gehad met de dollar. Rusland hebben ze een rotschop gegeven, en wacht tot het terug kan meppen. Dus wie dan? Het ABP?
.
En ALS ze al investeerders vinden die de triljarden schuld die Bush heeft opgebouwd willen overnemen, zal dat tegen een rente zijn waar je koud van wordt!
.
Laat die dollarpersen maar draaien, en je kunt binnenkort je kont afvegen met de 'greenback'. En zeg maar niet dat het ons niet zal deren, want dat zal het zeker wel! Maar laten we ons tegelijk ook realiseren dat de VS binnenkort economisch een Derde Wereldland is, maar militair machtiger dan welk ander land ook. Een uiterst giftige cocktail die nog voor huiveringwekkende verrassingen kan zorgen. Vooral als Cheney besluit dat de enige uitweg is dat de VS zijn eigen olieboer moet worden, en naast Irak ook Iran aanvalt om het in te lijven.

JeMoeder!!! | 22-09-08 | 17:17

Het is toch humor dat Bush, als kampioen van rechts, eerst de democratische vrijheden door de plee spoelt, en dan de economie opblaast? Weten al die Wilders en Verdonk-fans waar het op uitdraait.

JeMoeder!!! | 22-09-08 | 17:00

Lag GS nou een tijdje plat...?

Fimbulvetr | 22-09-08 | 16:59

Het was kantje boord. Zonder overheidsingrijpen was het heel erg verkeerd gegaan, niet alleen in de USA maar wereldwijd.
Dat heeft met enorm veel factoren te maken, oa met een ADHD stemming onder investeerders en speculeerders.
.
Er is nog steeds geen sprake van een "depressie" zeker niet als je het vergelijkt met de grote depressie. Ik vind het een hard gelag om als belastingbetaler in de USA te moeten opdraaien voor zakelijk misfortuin van lieden die bewust risico's hebben genomen. Dat zou de markt zelf moeten kunnen reguleren.
Kwerulant @10:35 geeft een belangrijke reden voor de huidige situatie.
De sociale wetgeving. Die belemmert de vrije markt werking.
.
Het is al met een al een groot debacle en ik hoop dat de volgende president de markt vrij spel zal laten. Het is in de USA Gang und Gebe om als prive persoon je pensioenvoorziening in aandelen/bonds te hebben. 401K's in mutual funds. Miljoenen mensen hebben slapeloze nachten over hun oudedagsvoorziening.
Toch is er de hoop en het vertrouwen dat dit slechts een dip in de conjunctuur is. Resilience.... key word voor Amerikanen. Altijd.

bloedjelink | 22-09-08 | 16:48

@Niet voor Jan | 22-09-08 | 10:55
had een heel lang antwoord geschreven maar toen werd ik eraf gegooid. Geen zin om alles nog een keer te herhalen... sorry. Misschien een andere keer

Bukoswski | 22-09-08 | 16:43

›j

Marshall'80 | 22-09-08 | 16:42

@_ILT_ | 22-09-08 | 11:21
Alles begint bij Smith and Ricardo. Marx volgde in Kapital. Metafysische filo. is Grundrisse en zijn andere, vroegere werk. Kapital is droge economie. Manger is Austrian School en gaat verder op/ bekritiseert Smith en Ricardo. Turgot was idd de "laisser faire" protagonist, maar nooit alleen econoom. Jean-Baptiste Say was een zakenman... "Valide economie"... wake up call.... bestaat namelijk niet of je moet Francis Bacon heten. Als valide economie bestond hadden we nu of ooit geen problemen. Je moet trouwens met het eerste beginnen anders kun je het ook niet bekritiseren natuurlijk... Jammer dat je trouwens niet toegeeft waar je preferenties liggen, al maak je dat nu wel heel erg duidelijk... Ooit iets anders als commerciële economie gestudeerd? Jammer hoor. Heb dat afgemaakt aan de uni, maar vond het nogal tegenvallen en ben blij dat ik nu iets anders mag analyseren. Maar goed succes met de zaak waar je voor werkt of die je bezit.

Bukoswski | 22-09-08 | 16:41

out, op huus an.

cugel | 22-09-08 | 15:42

@cugel | 22-09-08 | 14:50
Zit er dik in ja. Te weinig geld? Gewoon bijdrukken, no problemo. Hebben de Ami's wel vaker gedaan naar ik meen.

merkava_mk4 | 22-09-08 | 15:13

Beter een Chinees dan een moslim.

Kartoffels | 22-09-08 | 15:11

Had de goede Karl Marx deze dag maar mogen beleven...

links tuig | 22-09-08 | 15:06

@ ekimov | 22-09-08 | 14:33

Waarom zou je internationale handel zien als de voortzetting van oorlog maar dan met andere middelen. Zijn wij als Nederlander slechter af met Duitse buren die goeie karren bouwen of Chinese leveranciers die voor een prikkie een beeldbuis in elkaar peuteren. Hoe groter de ineenstorting in de landen die je noemt des te meer desperado's er zullen opstaan. Het lijkt me eerder dat naarmate meer mensen wat te verliezen hebben des te veiliger de wereld wordt.

dawg | 22-09-08 | 15:00

cugel | 22-09-08 | 14:50

't Is te hopen van niet, maar voor een land met schulden misschien wel de easy way out.

dawg | 22-09-08 | 14:56

dawg | 22-09-08 | 14:36
En dollar inflatie wordt het.

cugel | 22-09-08 | 14:50

ekimov | 22-09-08 | 14:33
Daarom is je scenario ook niet waar.

cugel | 22-09-08 | 14:49

cbrdrivert | 22-09-08 | 14:23

Zolang de dollar z'n waarde houdt zijn het de Amerikaanse ingezetenen die gaan betalen. Maar bij inflatie betaalt iedereen die in dollars genoteerde vorderingen bezit.

dawg | 22-09-08 | 14:36

Rusland als eerste de pineut, vervolgens China. Daarna is Amerika gewoon weer 100 jaar het rijkste land op deze aardbol (en verreweg het prettigste om te leven). West-Europa kan in de luwte daar weer achteraan hobbelen. Lijkt me prima eigenlijk. Elk ander scenario is minder prettig.

ekimov | 22-09-08 | 14:33

De echte krisis zit hem niet in de subprime mortgages. De echte krisis zit in de CDS markt. De subprime markt is ongeveer 2 biljard dollar; de CDS markt is 62 biljard dollar. De bailouts wegens de falende subprime markt zijn in feite een poging om een falende CDS markt te voorkomen. Een futiele poging, maar goed. Read this and weep: financialsense.com/fsu/editorials/amer...

Lomp | 22-09-08 | 14:30

*Zucht* Massa-hysterie, en om wat? Helemaal niets. De Economie van de VS heeft wel voor hetere vuren gestaan. De vraag is niet; kunnen de VS het aan, neen, de vraag is kunnen de Europese en Aziatische beursen een lage Dow aan?

merkava_mk4 | 22-09-08 | 14:23

" dawg | 22-09-08 | 14:11
Ze hebben wel schuldbekentenissen (= dollars) getekend voor wat ze gekocht hebben. Komen ze alleen van af door een beetje hyperinflatie.
-
Maar die schulden gaan wij (de belastingbetaler )nu toch voor hen betalen?

cbrdrivert | 22-09-08 | 14:23

Dus als ik Hoxha goed begrijp is dit best positief allemaal!

McShamus | 22-09-08 | 14:13

cbrdrivert | 22-09-08 | 13:56

Ze hebben wel schuldbekentenissen (= dollars) getekend voor wat ze gekocht hebben. Komen ze alleen van af door een beetje hyperinflatie.

* zorgeloos z'n kop weer in het zand steekt*

dawg | 22-09-08 | 14:11

Dawg's denkraam:

Globalisering:
-> 1) op wereldschaal een ruimere arbeidsmarkt
a)-> groei van de lonen blijft trendmatig achter bij de groei van de
arbeidsproductiviteit -> afzetproblemen -> voortdurende neiging van
overheden tot vraagstimulering door begrotingspolitiek en creatie van
goedkoop geld.
b) )-> groei van de lonen blijft trendmatig achter bij de groei van de
arbeidsproductiviteit ->dalende arbeidsinkomensquote-> accumulatie
van vermogen -> overgewaardeerde vermogenstitels (beleggingsobjecten)
met bijbehorende speculatieve zeepbellen en kapitaalvernietiging.

dawg | 22-09-08 | 14:04

spooky | 22-09-08 | 13:30
Ze wil wat in de periferie van 020. Momenteel huur ik hartje centrum asd. Omdat koop hier niet te betalen is dacht ze eerst aan 245.000 koopwoning Zaandam: een wijk met alleen koopwoningen, dicht bij het station en bij wat natuur. Die is al weg. Nu wil ze een flatje bij Koog 139.000 met goede verbinding (bus) met station maar veel minder hypotheek. Ook natuurlijk de vraag wat voor hypotheek. Inkomsten zijn wel goed. Maar liever zou ik in deze tijd helemaal geen schulden hebben.

cugel | 22-09-08 | 14:03

Aanvulling- We kunnen enkel en alleen vaststellen dat de banken ongeveer van alle hardware op onze planeet eigenaar zijn.
-
En dat allemaal graties en voor niets .... u en ik, de slaven, hebben het voor hen betaald.

cbrdrivert | 22-09-08 | 13:56

Ik zie het probleem eigenlijk nog niet zo... Het enige wat de VS doet is het systeem in stand houden van eeuwig durende geldgroei. En daarbij is het m.i. een briljante zet om daar geen enkele tegenoverstaande waarde (bijv. goud) aan te hechten. De totale tegenovergestelde waarde van al die schulden is vrijwel nihil. We kunnen enkel en alleen vaststellen dat de banken ongeveer van alle hardware op onze planeet eigenaar zijn.
/
(* in de war zijn mode weer uitzet)

cbrdrivert | 22-09-08 | 13:50

cugel | 22-09-08 | 13:09
Kijk ook naar regionale verschillen, in kansarme regio's in de periferie van dit land zoals platteland of dorpen in de Achterhoek, Limburg, Friesland en Groningen zou ik zeker wachten. Kijk maar naar de suburbanisatiegolf van de jaren '70, helemaal verdampt in 1980, in tijden van recessie kan je beter in de kernregio's zitten en niet in de overgewaardeerde binnenstad maar de nieuwbouwwijken van Almere, Lelystad, Hoofddorp, Purmerend..... Het is niet leuk wel verstandig imo.

spooky | 22-09-08 | 13:30

@Danoontje | 22-09-08 | 12:02

-bennietboosmaar verd | 22-09-08 | 10:35
$ 9 , 6 7 1 , 0 9 2 , 4 8 4 , 1 7 5 . 3 1
wat staat hier nou eigenlijk!?-

Hier staat eigenlijk hoe hard de geld-druk-machines draaien.
( Ook wel inflatie genoemd )

www.brillig.com/debt_clock/

bennietboosmaar verd | 22-09-08 | 13:24

@ Einde van de Domheid 13:15
De fout in de redenering is consensus. De meerderheid hoeft geen gelijk te hebben. Ook de gemiddelde wens van alle belanghebbenden hoeft niet de juiste oplossing te zijn. Degenen die de problemen veroorzaakt hebben, hebben namelijk net zoveel stemrecht als degenen die de problemen niet veroorzaakt hebben.

steven paul | 22-09-08 | 13:22

@dawg 13:17
In Nederland zijn er pensioenfondsen. Dan heb je gelijk. Maar in de rest van europa (een munt!) is er gewoon een overslagstelsel. Trouwens in Nederland hebben we ook nog AOW.

steven paul | 22-09-08 | 13:19

@ Einde van de Domheid 13:06
Ik heb het niet alleen over huizen, maar ook over banken, bedrijven en consumenten. De overheid in Amerika heeft natuurlijk wel de voorwaarden geschapen voor de amerikaanse huizenbubbel. Met de Community Reinvestment Act en de lage rente. Ook in Nederland wilde de overheid het "redlinen" verbieden. De rente was laag. Banken mogen meer geld uitlenen dan ze hebben. Tegenwoordig is de prijs van een woning in Nederland niet meer van belang. Je koopt een huis, waarvan je de maandelijkse lasten nog op kunt brengen. Door de renteaftrek is het mogelijk om meer geld te bieden voor hetzelfde huis. Ook de Nederlandse regering heeft meegeholpen aan de Nederlandse huizenbubbel.
Overheidsingrijpen lijkt leuk, maar meestal betekent dit dat de problemen vooruit geschoven worden. Betalen gebeurt dan in de toekomst. Geld in het systeem pompen en problemen uitstellen betekent dat alles gewoon doorbubbelt. Vroeg of laat komt het moment dat er toch betaald moet worden. Niemand, ook de overheid niet, kan de markt naar de hand zetten.

steven paul | 22-09-08 | 13:17

@ steven paul | 22-09-08 | 12:56

Voor de één (het pensioenfonds) is pensioen een toekomstige verplichting, voor de ander de (deelnemer in het fonds) een toekomstige vordering. In zoverre hoeft het bestaan van schulden geen probleem te zijn. De vraag is echter in hoeverre je mag verwachten dat pensioenfondsen in de toekomst ook daadwerkelijk aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Ik ben niet zo optimistisch. Je vrees voor inflatie lijkt me niet ongegrond. Inflatie is natuurlijk de manier om van je schulden af te komen.

dawg | 22-09-08 | 13:17

@ _ITL_ Je begrijpt me verkeerd. Wat ik bedoel is dat de overheid had moeten ingrijpen in de riskante investeringen die de banken deden. Hier in Nederland heb je daar regels voor, in Amerika is het allemaal vrij. Als ze maatregelen hadden genomen tegen de riskante investeringen hadden ze het kunnen verkomen.

Stakkert | 22-09-08 | 13:15

steven paul | 22-09-08 | 13:01
Niet ieder regeringsingrijpen overigens is altijd even wijs. Maar als een volksvertegenwoordiging goede afspraken maakt met de markt is er in ieder geval een consensus te vinden. Sterker nog, als het mis gaat heb je dat met z'n allen het verkeerd gedaan. Des te sneller herstel je ook weer.

Einde van de Domheid | 22-09-08 | 13:15

@ Einde van de Domheid | 22-09-08 | 13:00

Als u geen argumenten heeft gaat u op de man spelen?

Einde van de Domheid | 22-09-08 | 13:06

Door een kunstmatige lage rentestand krijgen huizen kopers en investeerders verkeerde signalen. Niet iedereen heeft een goed begrip van de markt. In een vrije markt is dat ook niet nodig. Dat kan je vertrouwen op de prijzen en de rente stand. Maar dan moet het prijsmechanisme wel met rust gelaten worden door de overheid, anders geeft het verkeerde signalen.
|
De markt heeft wel degelijk een grip op hebzucht want als markt participanten verkeerde beslissingen nemen gaan ze failliet.
|
Tenminste als de overheid dat niet gaat voorkomen. Want dan krijgen deze mensen alweer een verkeerd signaal.

Neo-Cicero | 22-09-08 | 13:14

Dat hebben die basterds ook zelf veroorzaakt: Sinds het feit dat de waarde van de dollar niet meer berust op de goudvoorraden is het steeds het zelfde: Nieuw geld drukken en daarmee vanalles 'redden' en in standhouden terwijl het geld minder en minder waard wordt.

Evince | 22-09-08 | 13:11

spooky | 22-09-08 | 12:19
Bedankt, ik wacht, als het alleen aan mij lag, ook liefst nog maar even. Maar de dame in kwestie wil niet echt wachten. We zullen zien hoe het gaat aflopen.

cugel | 22-09-08 | 13:09

steven paul | 22-09-08 | 13:01
De rente laag houden wil nog niet zeggen dat je een te duur huis moet kopen.
Degene die niet kan betalen is daarvoor verantwoordelijk. Een overheid die dat toelaat (net als de onze overigens, vraag het maar aan Leen) had in moeten grijpen.
Marktwerking heeft geen vat op hebzucht, geen filter, geen herstel.

Einde van de Domheid | 22-09-08 | 13:06

@Einde van de Domheid 12:58
Op de pof leven kan alleen als de rente laag gehouden wordt en er veel goedkoop geld gecreeerd wordt. Als geld lenen te goedkoop is, wordt er geld uitgegeven aan slechte investeringen en aan consumptie. Een overheid die de markt probeert te regelen met goedkoop geld is dus wel degelijk schuldig aan het "op de pof leven".

steven paul | 22-09-08 | 13:01

_ILT_ | 22-09-08 | 11:01
Schrijf jij wel eens brochures voor polissen?

Einde van de Domheid | 22-09-08 | 13:00

_ILT_ | 22-09-08 | 11:01
Wat schrijf jij onbegrijpelijk.
Ik zie het iets eenvoudiger en noem het 'op de pof leven'.
Zie daar geen overheidsbemoeienis in.
Als die er was geweest waren creditcards en hypo's aan banden.

Einde van de Domheid | 22-09-08 | 12:58

@dawg 12:45
Amerika heeft schulden, veel schulden. Maar in europa drukt er een last van pensioenen. Dat moet je volgens mij ook zien als schuld. Zo beredeneerd is de schuldenlast in europa ook niet weinig. Ik weet niet of China de bevolking ook zoveel pensioen beloofd heeft, maar ze hebben wel een demografisch probleem met hun 1 kindpolitiek. Ik denk zelf dat alle schulden in de toekomst betaald gaan worden met inflatie. Voor iedereen die oplet zal er nog wel geld te verdienen zijn, maar de tijd van goedkoop geld zal wel voorbij zijn.

steven paul | 22-09-08 | 12:56

_ILT_ | 22-09-08 | 12:21
Eerste stuk heb je natuurlijk gelijk in, mijn fout zit in korte termijn effecten en lange termijn op een hoop gooien wat fout is. En idd kan je huidige sociale problemen als onbedoeld gevolg zien van hun handelen. En een ieder is verantwoordelijk voor de (neven)effecten van hun handelen. Het waterhoofd overheid van de sociaal democratie kan het allemaal niet meer bijbenen. Wat er imo gebeurd is, is dat er zowel marktfalen als overheidsfalen is in principe en dit nog erger is door exorbitante zelfverrijking in de overheid en in het bedrijfsleven. Dit was er altijd en zal er altijd blijven hoe links of rechts een overheid is zal resp. het falen van overheid en markt een belangrijker aandeel vormen. Als planoloog denk ik bij marktfalen het eerst aan de zogeheten varkenscyclus van de kantorenmarkt en zie hoeveel leegstand er is tegelijkertijd met een tekort in de woningmarkt, maar in een bestemming kantoor mag je niet wonen en een bestemmingswijziging in wonen lijdt tot planschade voor de projectontwikkelaar die de gemeente moet dokken.

Wat er nu gebeurd is is idd vleesch nog visch zoals ik het noemde of lood om oud ijzer zoals jij. Logisch gevolg van een blijvend markt en overheidsfalen. We hebben nog geen maatschappij model dat recht doet aan behoud van opkomen voor de zwakkere en de markt vrij laat zonder dat het vleesch nog visch is.

spooky | 22-09-08 | 12:53

Goed gejatte headline en knap aangevuld stukje uit USA Today.

Yeroontje | 22-09-08 | 12:48

Koudguipje | 22-09-08 | 12:36

Laat getrouwd, laat kinderen (die natuurlijk allemaal door moeten leren) en allemaal aan een aflossingsvrije hypotheek of een beleggingshypotheek die (geholpen door hoge beheerskosten) onvoldoende rendeert. En dan zijn er nog de pensioenfondsen die hun toezeggingen niet waar kunnen maken. Mensen zullen Donner nog smeken of ze tot hun zeventigste door MOGEN werken.

dawg | 22-09-08 | 12:45

Het gaat leuk worden deze dagen tussen Paulson/Bernake vs W Buffet/Bloomberg
en _ilt suffe links stuur jij zeg. Ik sta dichter bij hoe Buffet en Bloomberg over naked short denken, so what ?
www.nydailynews.com/money/2008/09/21/2...

grskywalker | 22-09-08 | 12:41

Jawel, en de arabs staan klaar met een grote pot geld, en die gaat er dan in mits we allemaal met een hoofddoek op gaan rondlopen richting het oosten. Fantastisch geregeld dit.
Wat is de volgende president toch zwaar de sjaak.

Rammstein | 22-09-08 | 12:38

En zo blijkt maar weer eens hoe dun de scheidslijn tussen de bedoelingen van de neocons en socialisten eigenlijk is.
Jammer dat de VS hierin trappen. Kapitalisme gewoon lekker zijn werk laten doen, we hebben het nog nooit zo goed gehad.

ekimov | 22-09-08 | 12:38

Ik heb niet zoveel verstand van beleggen en/of aandelen. Het enigste dat ik weet is dat mijn beleggingshyptheek niet rendeert zoals zou moeten alleen heb ik daar over 15 jaar niet zoveel last van met een openstaande hypo van maar € 80.000,-.
Over 15 tot 20 jaar zijn er iig een groot aantal Nederlanders die zwaar in de shit raken (nu al trouwens met herziening van rentes e.d.) en die dan i.p.v. een eigen huis te hebben een grote schuld bij de bank hebben.
Ook de sprookjes dat Europeese of zelfs Nederlandse banken niet failliet kunnen geloof ik dus niet en wat dat betreft hou ik mijn spaargeld de komende jaren goed in de gaten want failliet betekent gewoon centjes pleituh. (maar niet je schuld/hypotheek)
Dus wat dat betreft kunnen we ook zeggen "NEDERLAND STUK en goed ook". En wanneer dat niet voor nu geldt dan gaat dat iig in de nabije toekomst gelden wanneer harde werkers hun huis moeten verkopen maar het niet verkocht krijgen omdat héél NL er op dezelfde manier 'warmpjes' bijzit.
JPB en consorte/witteboordencriminelen, zeg nog eens dat het goed gaat in NL.

Koudguipje | 22-09-08 | 12:36

@ Stakkert | 22-09-08 | 12:26 die zegt "Het is gewoon te belachelijk voor woorden dat de overheid dit allemaal heeft toegelaten. Met de gedachte erachter dat de markt het allemaal wel oplost."

Afaik heeft de markt Bear, Lehman en AIG laten vallen maar de overheid wil graag Titanics drijvende houden wier gedrag in eerste instantie juist het gevolg was van de overheidsheidsmaatregelen; "Don't Bail Them Out" mises.org/story/3104 en " What's Behind the Financial Market Crisis?" mises.org/story/3111

Niet oorzaken en gevolgen gaan omdraaien en selectief feiten interpreteren omdat ze zo goed in je politieke ideologie vallen. Misschien is het een idee eens te luisteren naar de menen die deze zooi voorspelt hebben, en ze serieus te nemen in hun theorieën i.p.v. de zoveelste 'opeens weet ik waarom wat ik altijd onboeiend vond nu tot de grond toe moet afzeiken op basis van halve wetenswaardigheden en logica'. Doe es.

_ILT_ | 22-09-08 | 12:34

dawg | 22-09-08 | 11:31
.
De huizenmarkt zou totaal tot stilstand moeten komen voordat de overheid de twee middelen waarmee ze haar controleert (ruimtelijke ordening en de fiscus) uit handen geeft. Dat is voorlopig niet aan de orde.

Niet voor Jan | 22-09-08 | 12:32

@ "Hoe ironisch. Het super kapitalisme leidt tot communisme, gefeliciteerd VS! Jullie zijn geworden wat jullie al die tijd probeerde te bestrijden.

Stakkert | 22-09-08 | 12:17"

Ik zou het niet ironisch willen noemen maar eerder een verwarring/inconsistentie in terminologie. De sociaal-democraten in de Nieuwe Wereld hebben de term liberaal al gejat, en kapitalisme is de volgende door het Amerikaanse financiële systeem kapitalistisch te noemen. Op vele manieren en niveaus is dit clueless en gaat haast boosaardig de mist in.

_ILT_ | 22-09-08 | 12:28

Welkom Itouch Podphone en Praystaition 3.

Framoes | 22-09-08 | 12:28

Het is gewoon te belachelijk voor woorden dat de overheid dit allemaal heeft toegelaten. Met de gedachte erachter dat de markt het allemaal wel oplost. Dat heeft het dus niet gedaan, waardoor ze alsnog ingrijpen. Er zijn zoveel mensen opgelicht met hun hypotheek. Banken en credit verleners die zaken veel mooier voorstellen als de werkelijkheid. Het is te gek voor woorden dat er mensen in Amerika zijn die meer aan hypotheek moeten betalen dan ze verdienen. En dan te bedenken dat deze mensen als 3 baantjes hebben en 16 uur per dag werken. Dit is maar weer eens het bewijs dat alles aan de markt overlaten niet werkt.

Het mooiste van allemaal is, dat de verkiezingen ook weer gaan over belasting verlaging!! Belasting verlaging!! Hoe gaan ze dat voor elkaar krijgen? Meer lenen, banken overnemen voor 900 miljard, 490 miljard in de economie pompen met belasting geld. En dan ook nog eens de belasting verlagen. De amerikanen gaan nu betalen, de belasting verhogen is onvermijdelijk dankzij het wanbeleid van Bush.

Stakkert | 22-09-08 | 12:26

"Eerder poste ik het debat van Friedman-Keynes nu is het vleesch nog visch en idd via de geldtovertruc gaat iedereen er nu voor dokken.

spooky | 22-09-08 | 12:19"

Accurater gesteld is het lood om oud ijzer, verhelderende literatuur (geen dank): mises.org/story/2924

_ILT_ | 22-09-08 | 12:23

@ spooky: Dan toch even een wijsheid. Je zegt: "We kunnen toch zien wat er gaat gebeuren met de rente die als gevolg van de inflatie blijft stijgen,", maar het idee van geldcreatie=inflatie is juist de rente te verlagen. De stijgende rente is juist het gevolg van geldschaarste en risicomijdend gedrag van banken (ze zijn onder het huidige fascistische financiële systeem niet helemaal achterlijk, maar wel bijna natuurlijk). De sociale problematiek die jij schetst is het (onbedoelde?) gevolg van ideologie van de mensen van wie je verwacht dat ze aan de bel gaan trekken. Oftewel, ben je blind, doof of gewoon zeer naief? No offence, maar verwacht je nu echt wat van die partijen die zich nog net kunnen indenken dat het medicijn dat jij voorstelt erger dan de kwaal is?
Ik snap ook dit impliciete denkschema niet: (1) de markt sucks , vrijheid sucks en mensen weten niet wat goed voor henzelf is, (2) let's do some government intervention, (3) epic fail, let's blame the market, (4) let's do some more government intervention = oftewel mensen verbieden kredieten aan te vragen die ze sowieso alleen kunnen aanvragen als gevolg van dat de overheid de financiële sector bestiert. Leg es uit.

_ILT_ | 22-09-08 | 12:21

cugel | 22-09-08 | 12:01
Ik zit in dezelfde situatie en ik wacht met kopen nu en ondertussen leen ik vooral geen cent.
Zygote | 22-09-08 | 12:02
De overheid moet zich zo min mogelijk met burgers bemoeien die niet kunnen rekenen en wellicht is een harde les nu en een afschrikwekkend voorbeeld ook beter dan de jaren van pappen en nathouden zoals geweest zijn. De overheid is er wel voor om de hoogopgeleide geldjatters aan te pakken. De top van de financiële wereld kan de verleiding tot schromelijke zelfverrijking blijkbaar niet aan. Eerder poste ik het debat van Friedman-Keynes nu is het vleesch nog visch en idd via de geldtovertruc gaat iedereen er nu voor dokken.

spooky | 22-09-08 | 12:19

Hoe ironisch. Het super kapitalisme leidt tot communisme, gefeliciteerd VS! Jullie zijn geworden wat jullie al die tijd probeerde te bestrijden.

Stakkert | 22-09-08 | 12:17

@Sheik Yerbouti | 22-09-08 | 09:03
@Auke | 22-09-08 | 09:11

Er zijn Chinese moslims.
Maar ik stel voor dat jullie samen heel veel domme kinderen gaan maken. Dan zorgt Nederland wel voor zijn eigen ondergang. Hoeft geen Chinees noch moslim aan te pas te komen.

Uhh | 22-09-08 | 12:16

Ik ben benieuwd wat er in die act staat die Paulson naar het congres stuurt. Wordt het weer een nieuwe patriot act? Ik denk dat zo langzamerhand zo'n beetje alle macht bij de overheid van de US of A ligt. De bevolking zit volledig in de klem van ze.

De dikke vandaal | 22-09-08 | 12:13

_ILT_ | 22-09-08 | 11:54
Bespaar me je wijsheden, alsof ik niet weet dat de dwang tot consumeren groter is dan het verstand van teveel mensen. Het gaat mij er om hoe de minister van financiën handelt schijnbaar met als doel het consumentenvertrouwen niet te schaden, geld moet rollen immers. Maar ondertussen zit er een groeiende groep mensen diep in de schulden. Nu nog ''geholpen'' aka pappen en nathouden van de schuldsanering. We kunnen toch zien wat er gaat gebeuren met de rente die als gevolg van de inflatie blijft stijgen, de leenrente dubbel want banken zijn meer kritisch nu. Het is niet aan mij de taak om aan de bel te trekken, maar een partij van de arbeid, GL en de SP dienen dat wel te doen als zijn wie ze pretenderen te zijn. Wanneer gaat de minister van financiën daar in grijpen? Wetende dat daarmee de bestedingen van die groep verminderd zal worden maar het veel narigheid op langere termijn voorkomt imo.

spooky | 22-09-08 | 12:11

@ ILT_ | 22-09-08 | 11:57

Akkoord, maar de financiele sector was niet zo'n willoos slachtoffer als ze nu wil doen voorkomen. Men speelde het pyramidespel met graagte mee.

dawg | 22-09-08 | 12:11

ILT_ | 22-09-08 | 11:49

Op welk soort transacties doel je dan?

dawg | 22-09-08 | 12:03

bennietboosmaar verd | 22-09-08 | 10:35
$ 9 , 6 7 1 , 0 9 2 , 4 8 4 , 1 7 5 . 3 1
wat staat hier nou eigenlijk!?

Danoontje | 22-09-08 | 12:02

spooky | 22-09-08 | 11:49
Een kleuter van drie weet al dat je niet meer kunt uitgeven dan er binnenkomt.
Is een overheid nodig om het die kleuters te leren?
Ik hoopte van niet.
Maar de ''hoogopgeleide'' geldplukkers hebben een nieuwe bron aangeboord.
De bron van de belastingbetaler.
En ze komen er nog mee weg ook.

Zygote | 22-09-08 | 12:02

490 miljard? en de 50.000 miljard staatsschuld?

Bram86 | 22-09-08 | 12:01

spooky | 22-09-08 | 11:49
Ik woon huur, maar vraag me af of het nu handig is om te kopen of dat de prijzen gaan zakken!

cugel | 22-09-08 | 12:01

@ Shalome | 22-09-08 | 11:57: Qua oplossingen hangt het af van je eigen voorkeur, 't is redelijk subjectief. Maar voordat je dat kunt bepalen zul je eerst moeten uitzoeken wat de oorzaken van het een en ander zijn. Ik verwijs dan naar de links in _ILT_ | 22-09-08 | 10:51. Is voor illerates niet de makkelijkste literatuur, maar voor niets gaat alleen de zon op.

_ILT_ | 22-09-08 | 12:00

"t Ging mis toen de huizenbubble uiteenspatte en waardoor hypotheekgevers hun schuld niet meer konden herfinancieren.

dawg | 22-09-08 | 11:54"

Woohoohoo..... hoo. Die bubbel spatte natuurlijk uiteen vanwege zaken in de reële economie namelijk misinvesteringen die zo mooi leken door de easy credit en lage rentes. Dit leidde vanwege de onhoudbaarheid tot liquidatie van deze investeringen, en dus layoffs en dus wanbetaling in de hypotheekmarkt.

_ILT_ | 22-09-08 | 11:57

Verdraaid interessante thread. Alleen jammer dat er zoveel verschillende oplossingen gegeven worden - daar wordt een financial illiterate als ik weinig wijzer van. Whom to believe?

Shalome | 22-09-08 | 11:57

steenvuurkool | 22-09-08 | 10:17
Echt, na moslims, zijn de amerikanen het domsT.
Helft van de bevolking heeft niet normaal te vreten, maar geld dat de overheid heeft... Raar heur.

Danoontje | 22-09-08 | 11:57

@ spooky | 22-09-08 | 11:49: What's in a name. Jouw postmodernistsiche retoriek gaat de mensen echt wakker schudden. Denk ik. Mwah.

_ILT_ | 22-09-08 | 11:54

Neo-Cicero | 22-09-08 | 11:43

Dat is het verhaal waarmee de financiele sector nu z'n straatje probeert schoon te vegen. De banken deden er maar wat graag aan mee en ze verdienden er bovendien heel goed aan. Tenminste zolang de huizenprijzen bleven stijgen. '
t Ging mis toen de huizenbubble uiteenspatte en waardoor hypotheekgevers hun schuld niet meer konden herfinancieren.

dawg | 22-09-08 | 11:54

Wat gaat het hier veel over de huiseigenaar die zorgen heeft over dat de waarde wellicht niet meer meegroeit met de economie! Wat te denken van mensen die nu nog in een huurwoning woont met een te grote auto voor de deur en een keuken gefinancieerd door lenen.nl moet zich wel heel erg druk gaan maken. Kappen met laisez faire en het stapelen van kredieten nu. Als Bos een socialist is stopt hij met mensen in slaap te sussen en zijn misplaatste vadertje staat mentaliteit. Vadertje staat gaat je niet redden met je negatief fortuin. U wordt lijfeigene van het kapitalistische systeem die deze malaise zelf veroorzaakt heeft.

spooky | 22-09-08 | 11:49

@ dawg | 22-09-08 | 11:36: Ik ga het even aanzetten, dus als je het te ver vindt gaan vergeet wat ik gezegd heb. Is een vrijwillige transactie tussen twee individuen in een willekeurig concentratiekamp er eentje ter wederzijds voordeel? Mjeuh. Is dát gegeven dan ook het fundamentele criterium dat de transactie ook rechtvaardig is? Ja en nee. Ja omdat het twee individuen zijn die uit vrije wil en met respect voor elkaars eigendomsrechten een transactie fixen. Nee, omdat de achterliggende oorzaken die de context van het totstandkomen van de transactie behelsen gecreëerd is met illegitieme middelen in strijd met zaken als eigendomsrechten en vrijwilligheid. Natuurlijk bestaan er wederzijds voordelige transacties in het huidige monetaire systeem. Het zijn juist de transacties die dat niet zijn die de problemen veroorzaken en welke niet worden bestraft (let op: dit is geen argument voor meer regulering, want: schending van rechten) en welke altijd zullen voorkomen omdat het gehele systeem een soort van koorddansen is boven een grote oneindig diepe kloof. Kun je veel ballonnetjes oplaten.... www.fakeben.com/files/images/My%20Bern... maar dat helpt niet natuurlijk.

_ILT_ | 22-09-08 | 11:49

@ dawg | 22-09-08 | 11:44

Dat zou een goede kandidaat zijn maar hij kon alleen degerlijke destructieve maatregelen nemen omdat de Amerikaanse overheid in 1923 een detructief instituut als de FED in het leven heeft geroepen.
|
Dus de hoofdschuldige is volgens mij overheids bemoeienis met de economie.

Neo-Cicero | 22-09-08 | 11:49

Ik vind overigens dat we het vraagstuk een beetje overzichtelijk moeten houden door een zondebok aan te wijzen. Mijn voorkeur gaat uit naar Allen Greenspan als hoofdschuldige. Heeft jarenlang recessies voor zich uitgeschoven door een goekoop geld beleid en daarmee de ene na de andere speculatieve zeepbel mogelijk gemaakt.

dawg | 22-09-08 | 11:44

dawg | 22-09-08 | 11:36

Klopt. Dat is waar. maar kijk naar de omstandigheden waardoor het voordelig is geworden. Omdat de overheid de banken dwong de armen krediet te geven.
|
M.a.w. de 'markt' transactie is vervuild door overheidsinterventie. Daarom gaan banken risico's nemen die ze in een vrije markt nooit zouden nemen.
|
_ILT_ | 22-09-08 | 11:40
|
Precies! Dat wilde ik er wel bijzetten maar het was al zo lang. En ja, Lew heerst! :-)

Neo-Cicero | 22-09-08 | 11:43

Hmmmm....... het is geen 480 miljard hoor!
Het is 1.800 miljard.
Maakt niet uit..... geld genoeg.
De geschiedenis heeft dat meer dan eens bewezen.

Zygote | 22-09-08 | 11:42

@ Neo-Cicero | 22-09-08 | 11:35: Interessant om er bij te vertellen dat het systeem weliswaar semi-publiek is (doh) maar de Fed zelf is in-en-in een private bank die met genoemde wet het monopolie heeft verworven op de door de wet gelegitimeerde financiële handelen zoals geldcreatie, opkopen van allerhande financiële en niet-financiële zaakjes en rentebeleid.

Leukes stukschen: www.lewrockwell.com/woods/woods66.html...

_ILT_ | 22-09-08 | 11:40

@ dawg | 22-09-08 | 11:36
Schrap "wordt"in regel 1.

dawg | 22-09-08 | 11:39

@ ILT_ | 22-09-08 | 11:28

Maar die deal tussen kredietnemer en kredietgever IS wordt toch door beide partijen uit vrije wil gemaakt en is toch voor BEIDE partijen voordelig?

Goeie links trouwens onder 10.51.

* Von Mises dan toch maar op z'n inmiddels uitpuilende "nog te lezen lijstje "zet*

dawg | 22-09-08 | 11:36

@ _ILT_ | 22-09-08 | 11:21

En Ludwig von Mises en Rothbard natuurlijk! Ron Paul is overigens een goede primer. :-)

dawg | 22-09-08 | 11:24

De overheid heeft de centrale bank in de zak. Omdat die centrale banken gecreëerd zijn door de overheid en de overheid ook de mensen voor de posten uitzoekt. Meer uitleg hier:

www.youtube.com/watch?v=iYZM58dulPE

En hier is een kort stukje van de Wikipedia geplukt. Ik heb met * de nadruk aangegeven:

The Federal Reserve System (also the Federal Reserve; informally The Fed) is the central banking system of the United States. Created in 1913 by the enactment of the Federal Reserve Act, it is a *quasi-public (government entity* with private components) banking system[1] composed of (1) *the presidentially appointed* Board of Governors of the Federal Reserve System in Washington, D.C.; (2) the Federal Open Market Committee; (3) 12 regional Federal Reserve Banks located in major cities throughout the nation *acting as fiscal agents for the U.S. Treasury*, each with its own nine-member board of directors; (4) numerous private U.S. member banks, which subscribe to required amounts of non-transferable stock in their regional Federal Reserve Banks; and (5) various advisory councils. As of February 1, 2006, Ben Bernanke serves as the Chairman of the Board of Governors of the Federal Reserve System.

Neo-Cicero | 22-09-08 | 11:35

CNN spreekt over eerder een triljoen dollar en niemand weet waar dat in de toekomst vandaan moet komen, dus ook hier hebben we weer te maken met een sterk staaltje planning van onze Amerikaanse vrienden.
Die Amerikaanse dollardrukkerijen draaien overuren deze tijden, de productie is echt ongeëvenaard en het "mooie" is, dat de wereld de rekening betaalt voor die onbeperkte gelddrukkerij en hun xenophobe president die denkt dat hij Sinterklaas is en links en rechts geld wegsmijt in bodemloze putten en onzinnige oorlogen.

Prikker | 22-09-08 | 11:32

490 miljard dollar! das dus ongeveer 1200 Euro?

Offset | 22-09-08 | 11:31

Ik had het over ruilwaarde, een subjectief waardebegrip. De ruilwaarde van een huis kan hoger of lager zijn dan de bouwkosten, afhankelijk van de hoogte van de vraag. Ik geloof dat de kosten van wonen in Nederland twee keer zo hard omhoog zijn gegaan als de inflatie. Heeft in míjn ogen alles te maken met het restrictieve ruimtelijke ordeningsbeleid van Nederland.

dawg | 22-09-08 | 11:31

"@ Neo-Cicero | 22-09-08 | 11:17

Maar geld wordt toch in de particuliere sector gemaakt. In innige samenwerking tussen onze geldscheppende banken en de kredietnemer?

dawg | 22-09-08 | 11:24"

Antwoord staat hier: _ILT_ | 22-09-08 | 11:01

_ILT_ | 22-09-08 | 11:28

@ @Masturwasbeer | 22-09-08 | 10:59

Het is niet de vrije markt die in de VS niet gewerkt heeft maar een gigantische overheidsinterventie. Lees het reaguursel van:

kwerulant | 22-09-08 | 10:35

Nog maar eens door.

Als je daar geen zin in hebt kan je hier kijken:

en.wikipedia.org/wiki/Community_Reinve...

Dat is een van de grote oorzaken van de huidige crises in de VS.

"Those who cannot remember the past, are condemned to repeat it,"

Neo-Cicero | 22-09-08 | 11:24

poe, en ik maakte mij al zorgen met mijn 200 euro roodstand!

Frits Juppenklooster | 22-09-08 | 11:24

@ Neo-Cicero | 22-09-08 | 11:17

Maar geld wordt toch in de particuliere sector gemaakt. In innige samenwerking tussen onze geldscheppende banken en de kredietnemer?

dawg | 22-09-08 | 11:24

@ "Voor Marx haters, Good ol' Adam Smith.
Bukoswski | 22-09-08 | 10:51"

Voor metafysische filosofie moet je bij Marx zijn, voor valide economische theorie kun je beter J.B. Say, Turgot of Menger lezen.

_ILT_ | 22-09-08 | 11:21

CoJoNes | 22-09-08 | 11:00
.
Ja, maar dat verandert niet. Het is waar dat de overheid in Nederland de supply van woonruimte kunstmatig laag houdt, maar dat hebben ze zelf in de hand, en dat instrument zullen ze niet uit handen geven. Hetzelfde geldt voor de hypotheekrente aftrek. Het enige wat daarin verandering zou kunnen aanbrengen is een plotselinge massale exodus.
.
dawg | 22-09-08 | 11:07
.
Volgens mij lullen we volkomen langs elkaar heen. Ik had het tegen Bigi over geinflateerde huizenprijzen in Nederland. En jij ?

Niet voor Jan | 22-09-08 | 11:20

_ILT_ | 22-09-08 | 11:15
"een gezellig afleidende oorlog" daar hebben we er al meer van dan we kunnen betalen!

cugel | 22-09-08 | 11:18

@ dawg | 22-09-08 | 11:12: Misschien eerst een soort van de laatste 15 minuten van de film V for Vendetta: eerst alle High Chancellors van deze wereld er uit. Dan is er hoop.

_ILT_ | 22-09-08 | 11:17

dawg | 22-09-08 | 11:12

Inderdaad! De goud standaard zorgt er voor dat de overheid niet de opdracht kan geven om een grenzeloze hoeveelheid geld bij te drukken. DAT is de enige oorzaak van inflatie.

De goud standaard terug, De FED afschaffen, de staat mag niet meer uitgeven dan er binnenkomt en geen overheids interventie in de economie. Kortom een vrije markt economie.

Neo-Cicero | 22-09-08 | 11:17

CoJoNes | 22-09-08 | 11:13
Wrijf het maar in.

cugel | 22-09-08 | 11:16

@Masturwasbeer | 22-09-08 | 10:59
.. en ander schorem. Dus zwarten, armen, latinos noemt u schorem? Of ga ik nu te kort door de bocht?

Allemaal leuk en aardig, vrije markt wel/niet goed. Duidelijk is dat het in de VS niet werkt. Een verrot financieel systeem en een partij armoede waar je u tegen zegt. Daarentegen werkt puur socialisme ook niet. Kijk maar naar Cuba, Noord-Korea en China. Beide systemen zijn dood en door en door verrot. Het eerste zou kansen moeten bieden, maar biedt vooral kansen aan een kleine groep, die daar misbruik van weet te maken. De rest valt buiten de boot met vette pech. Het andere systeem gaat uit van een eerlijke verdeling, maar in plaats daarvan wordt iedere vorm van opportunisme neergesabeld en laat het grootste gedeelte kansloos. Alleen een kleine groep die er misbruik van weet te maken kan hiervan profiteren.

Hoewel er hier ook veel mis in ons landje, hebben we het eigenlijk niet zo slecht. Een beste van beide systemen misschien? Al zijn er hier ook profiteurs en vallen er ook genoeg buiten de boot. Nu alleen nog een regering die de boel weet te besturen en de mogelijkheden weet te benutten. In plaats van een stelletje mediageile prutsers, vastklevend aan het pluche, die als kleine kinderen over zinloze zaakjes bakkeleien en geen harde maatregelen durven te nemen.

stuffed.Animal | 22-09-08 | 11:16

"1929 in de herhaling, dus eerdaags ziet de wereld weer nazi's.

Beertje Colargol | 22-09-08 | 11:09"

"Na dit, dus door dit", ik denk niet dat het hier opgaat Beertje. Een betere is denk ik: "1929 in de herhaling, dus de nieuwe FDR zal z'n falende herstelbeleid aanvatten om een volgende Pearl Harbor te laten gebeuren om vervolgens een gezellig afleidende oorlog in te stappen". Zullen sommige mensen zeggen dat als Obama gekozen wordt dat dit niet zal gebeuren. Maar deze mensen leven dan ook met de mythe dat Democrats geen oorlogen zouden beginnen. Ignorance is bliss en de 'nieuwe' hit (eigenlijk is het een evergreen, natuurlijk).

_ILT_ | 22-09-08 | 11:15

We hebben in ieder geval 1 mazzeltje: Bos heeft ons beloofd dat we er volgend jaar op vooruit gaan.

CoJoNes | 22-09-08 | 11:13

ILT_ | 22-09-08 | 11:01

Terug naar de gouden standaard?

dawg | 22-09-08 | 11:12

1929 in de herhaling, dus eerdaags ziet de wereld weer nazi's.

Beertje Colargol | 22-09-08 | 11:09

life is just like a box of ...........

BermBom | 22-09-08 | 11:08

@ Niet voor Jan | 22-09-08 | 10:55

??????

dawg | 22-09-08 | 11:07

@_ILT_ | 22-09-08 | 11:01
Woord!

CoJoNes | 22-09-08 | 11:03

@ Einde van de Domheid | 22-09-08 | 10:45: De kern van deze crisis is de kern van vrijwel elke financiële crisis, namelijk een staat die met het geweldmonopolie in de hand een markt op een wijze reguleert dat de incentive structuur in die markt leidt en in essentie gebaseerd is op moral hazard en op transacties die ten faveure zijn van het eigen belang ten koste van het belang van anderen. In een vrije markt vinden enkel transacties plaats die wederzijds voordelig zijn. In het huidige systeem zijn enkelzijds voordelige transacties dus gelegitimeerd door de staat. Wie zijn dan schuldig, de 'markt'partcipanten, categorieën van menselijk gedrag of heel misschien de bende die het systeem bedacht heeft en ingevoerd?

_ILT_ | 22-09-08 | 11:01

Ach, het is toch heel eenvoudig eigenlijk?
Heeft weer niks met socialisme of rechts te maken.
De geldmarkt is gewoon een soort wegennet, daarvoor bedenk je regels, zodat er niet al te veel ernstige crashes voor kunnen komen en de jaarlijkse schade beheersbaar is en blijft.
En zowel voor de financiele markt als een auto is een kreukelzone wel zo handig.
Zo simpel zal het wel zijn.

ZSU-23-4 | 22-09-08 | 11:01

@Niet voor Jan | 22-09-08 | 10:48
Vergeet niet dat huizenpruizen ook door de gemeentes kunstmatig de lucht in worden gejaagd. Door de grondprijzen en de bestemmingsplannen bepaalt de overheid soms voor meer dan 60% de huizenprijs.

CoJoNes | 22-09-08 | 11:00

Het is trouwens interessant om te zien hoe snel links zich op het vreten stort en snel winst probeerd te maken door te zeggen dat het 'kapitalisme dus niet werkt'.
Nou, laten we het wel even helder hebben: Niemand gaat vrijuit. Een belangerijke oorzaak is dat het linkse overheidsbeleid er voor heeft gezorgd dat de banken (FM's) leningen en credit cards hebben gegeven aan zwarten, armen, latinos, losers en ander schorem. Daarna een dipje in de huizenprijzen en voila, le probleme.
Steenkoud kapitalisme en een echt vrije markt waren dus beter geweest. Jij geen geld hebben? Goed, geen huis, bad luck!

Masturwasbeer | 22-09-08 | 10:59

Total Public Debt Outstanding
$9,664,631,803,259.0

Straks kan je voor dat geld een Cheeseburger halen, terwijl je voor €0,0001 cent het ook kan doen. :D

Primal | 22-09-08 | 10:58

Bukoswski | 22-09-08 | 10:51
.
Eh, maar de prijs van je huis op de markt en de nieuwbouw van je eigen huis voor geld wordt toch meestal in dezelfde valuta berekend ? Ik bedoel, wat jij zegt, slaat alleen maar ergens op als ik mijn huis in Nederland aan iemand in de VS wil verkopen. Of als ik de Poolse arbeiders die mijn huis herbouwen in Zlotys moet betalen.
.
dawg | 22-09-08 | 10:51
.
True. Maar in de randstad komt het eigenlijk niet voor dat er voor een huis of een kavel totaal geen markt is. Daar is de grondprijs te hoog voor.

Niet voor Jan | 22-09-08 | 10:55

@Fimbulvetr | 22-09-08 | 10:50
tis mijn tweede jaar nu, doe mijn PhD over dit land en als mensen zien wat ik dagelijks meemaak.... Je moet toch eens komen kijken!

Bukoswski | 22-09-08 | 10:53

@ Niet voor Jan | 22-09-08 | 10:48

Je huis is net zoveel waard als wat een gek er voor geeft.

dawg | 22-09-08 | 10:51

@Niet voor Jan | 22-09-08 | 10:48
valuta (en dus loon) heeft geen vaste waarde. Kapital (liefst 1, maar voor dit spul deel 2 en 3). Voor Marx haters, Good ol' Adam Smith.

Bukoswski | 22-09-08 | 10:51

Vrije markt mechanismen hebben deze crisis veroorzaakt omdat het systeem dat door de Fed en corporatistische en megalomane politieke elite in de VS gecreëerd is, inherent onhoudbaar is. Als de vrije markt dit luchtkasteel van een systeem neerhaalt (Bear, Lehman, AIG), dan is zij schuldig. En dan nog, het systeem was en is in-en-in gereguleerd. Wat verhelderende literatuur:

Problem of regulation? blog.mises.org/archives/008567.asp
What's Behind the Financial Market Crisis? mises.org/story/3111
Understanding the Crisis mises.org/story/3118
Histoire se repete of "Hayek speaking yesterday (or might as well be)" blog.mises.org/archives/008562.asp
Don't Bail Them Out mises.org/story/3104
How to Avoid Another Depression mises.org/story/3103
The Federal Home Loan Banks to the Rescue! mises.org/story/2772

_ILT_ | 22-09-08 | 10:51

Overigens, zoals men weet is universal healthcare een groot punt in de huidige VS verkiezing campagne en Obama belooft veel. Feit is dat het gewoon niet haalbaar is en dat het op lange termijn gewoon niet te onderhouden is (NL als klein voorbeeld). Daar moeten ze nu helemaal van afzien.
.
Teveel overheid in een burgers leven is niet goed en is ook helemaal niet de bedoeling! Dat snapt men hier in Nederland ook niet (gros van de mensen) en het zal alleen maar erger worden.

mosselim | 22-09-08 | 10:51

Bukoswski | 22-09-08 | 10:42
Spot on! Heb zelf nooit in China gewoond, maar de leveranciers van een vorige werkgever zaten in China, dus ik heb veel troosteloze fabrieken gezien en veel moeizame gesprekken gevoerd.

Fimbulvetr | 22-09-08 | 10:50

@ Bigi Bana Boy | 22-09-08 | 10:40

Eerst moet het surplus aan dollars die als valutareserves worden aangehouden nog even te gelde worden gemaakt. Gelukkig staat de USA in de etalage. 'k Ben benieuwd voor welk bedrag Manhattan dit keer wordt verhandeld.

dawg | 22-09-08 | 10:49

zou best kunnen zijn dat we allemaal switchen naar de Maastrichtse Euro

Bukoswski | 22-09-08 | 10:48

Bigi Bana Boy | 22-09-08 | 10:19
.
Als je wilt weten wat je huis werkelijk waard is, moet je gewoon na laten rekenen wat het kost om het opnieuw te bouwen. Arbeidsloon, vergunningen, hinderwet, materialen. Dan kom je er opeens achter dat het allemaal wel meevalt; de prijs van arbeidsloon is welliswaar flexibel, maar ook weer niet zo vreselijk flexibel, en de prijzen van materialen zijn flink aan het stijgen tegenwoordig. En tenzij China en India opeens door oorlog of ziekte terugvallen in hun derde-wereld-land status, of dat we nieuwe olie- en metaalmijnen aanboren op de polen, zal dat nog wel even zo blijven. Die bakstenen komen niet vanzelf op de bouwplaats.

Niet voor Jan | 22-09-08 | 10:48

Het beste argument tegen shortselling komt na het lezen van het gehuil van de short sellers zelf, ga van dat hek af en ga een vak leren.
check the titel: haha
Short Sellers Keep the Market Honest!
online.wsj.com/article/SB1222042509557...

grskywalker | 22-09-08 | 10:47

Auke | 22-09-08 | 10:42
Markt was veiliger (niet veilig) voor het floaten van de USD in de 70s. Vrije markten zijn als vrouwen... onberekenbaar - Quote van Marieke Ten Goede (goed leesvoer en kritiek op zowel Marxistische als laissez faire analyses van de markt).

Bukoswski | 22-09-08 | 10:47

Auke | 22-09-08 | 10:40
Je prefereert vorm boven inhoud, moet je zelf weten man!

Fimbulvetr | 22-09-08 | 10:47

Fimbulvetr | 22-09-08 | 10:33
Klopt, we hebben geen alternatief voor de VS wat betreft waardensysteem. (Europa?)

cugel | 22-09-08 | 10:46

CoJoNes | 22-09-08 | 10:38
Omgekeerd kun je een schitterend en invloedrijk land als Amerika ook niet enkel als een economie besturen. (Dat is overigens de kern van deze crisis, een liefdeloze, self-indulgent hebzucht, ons -kuch- natuurlijk geheel vreemd...)

Einde van de Domheid | 22-09-08 | 10:45

zitophethek | 22-09-08 | 10:40
Goed gezien. Bos doet het omdat het in de VS en de UK en Duitsland ook is gedaan.
Wél is het zo dat rond Fortis recentelijk shortsellers wel degelijk een aantoonbaar negatieve invloed hebben gehad.

Bigi Bana Boy | 22-09-08 | 10:44

PositiefRealisme | 22-09-08 | 10:29
De wereld kan het zich permitteren Zimbabwe op de fles te laten gaan. De Oliesheiks, Japan, China kunnen zich geen waardeloze dollar permiteren want daar hebben ze er zelf teveel van.

cugel | 22-09-08 | 10:43

@Fimbulvetr | 22-09-08 | 10:33
jij bent niet de enige die dat denkt. Kijk wat er gebeurt in landen in Afrika en Zuid-Amerika. Chinezen komen binnen, kopen alles op en sturen nog eens hun eigen mensen voor de productie en het management (omdat er toch zoveel Chinezen thuis op de bank zitten). Lokale bevolking krijgt niks en hun bedrijven worden weggeconcureerd. Hele landbouw gebieden worden opgekocht door de Chinezen (en door het feit dat zulke landen ook nog eens een bewind hebben dat zo corrupt is als de pest) en gekoloniseerd zonder dat er ook maar een dubbeltje ten goede komt van de lokale bevolking. Wij klagen altijd over Amerika, but God knows what will happen when we have the Chinese... Iedereen die een tijdje in China heeft gewoond (en dat doe ik nog steeds) weet waar ik over praat...

Bukoswski | 22-09-08 | 10:42

Leuk, als je een minuutje later weer eens op de meter klikt, zie je dat er weer een bedrag verdwenen is in het "zwarte gat" dat de hoogte van jouw gemiddelde jaarinkomen ruimschoots overstijgt.
www.brillig.com/debt_clock/

Gaat nooit meer goedkomen!

bennietboosmaar verd | 22-09-08 | 10:42

@kwerulant | 22-09-08 | 10:35
exact, dat was ook de strekking van mijn eerdere reaguursels. Vrije markt krijgt extra risico impulsen door overheidsingrijpen.

Auke | 22-09-08 | 10:42

Een van de weinige lichtpuntjes is het besef dat heel van landen niet gebaat zijn bij het ineenstorten van de US economie omdat ze zelf met handen en voeten aan diezelfde economie gebonden zijn. Ik noem China met hun enorme dollar reserves en de Saoedies.
De dag echter dat OPEC of een enkel groot olieproducerend land besluit niet langer in dollars te willen afrekenen is het gebeurd met de VS. Want nu krijgen de VS min of meer de olie voor niets omdat ze onbeperkt dollars kunnen bij drukken,
En de eerste tekenen zijn er al. De Saoedies riepen mij recentelijk tijdens een OPEC top nét even te hard dat ze onverkort aan de dollar vast zouden houden. Hét feit alleen al dat ze het zo expliciet stellen zegt al genoeg. Het is dat het Saoedische koningshuis voor het overleven afhankelijk van de (militaire) steun van de Yanks is, impopulair als ze zijn bij de eigen bevolking, anders waren ze allang afgezet.

Bigi Bana Boy | 22-09-08 | 10:40

Al dat gehuil over short selling: er is geen enkel bewijs dat short selling significant heeft bijgedragen tot het dalen van de aandelenkoersen de afgelopen tijd.

www.ft.com/cms/s/0/2e28c28e-86ac-11dd-...

Laat Bos eens uitleggen waarom hij het nodig vond het short sellen aan banden te leggen, en graag met harde argumenten, anders dan " ik doe wat ome Hank me vertelt3.

zitophethek | 22-09-08 | 10:40

@Fimbulvetr | 22-09-08 | 10:36
een welgemeend advies: probeer het fenomeen "d" en "t" wat beter onder controle te krijgen. Je reaguursels zijn over het algemeen interessant, maar ik merk dat ik reaguursels met dat soort fouten meestal niet serieus neem, dan wel gelijk skip.

Auke | 22-09-08 | 10:40

In basis betaalt Barclays die bonus en als die dat willen moeten ze dat doen. Is vrije economie.
Echter, in NL zijn er dan nog commissarissen, die ih belang van aandeelhouders en personeel kunnen beslissen dat dit te belachelijk voor woorden is - want dat is het ook.
Al die City-bankiertjes die in de afgelopen jaren miljoenen bonussen kregen voor niet bijzonder uitzonderlijke prestaties moeten al helemaal niet piepen. Het tochtje op het schip met geld (de funcruise) is gewoon voorbij.

JamesHuntLive | 22-09-08 | 10:39


Bos lied zich voor de gek houden bij de abn amro,is normaal nooit ingrijpen pas nu begint hij te begrijpen wat er misging.
Zwaar gefrustreerd als het over banken gaat wachtte bos een week om de zelfde maatregel,short selling, te nemen als Amerika en de andere grote landen.

bijtieakumaai | 22-09-08 | 10:38

@Einde van de Domheid | 22-09-08 | 10:34
Sterker nog, ik heb een compagnon gehad die met dat kunstje heeft geflikt, ik betaal er nog voor. Het probleem is nou juist, dat als je theoretische problemen sentimenteel gaat benaderen je de grootst mogelijke ellende over je afroept.

CoJoNes | 22-09-08 | 10:38

In China zijn ze niet zo gek op extreme geloven. Misschien lossen ze wel een aantal 'problemen' voor ons op... Zij komen uit het Oosten, Amerika is het westen, wij zitten in het midden en tussen ons en China zit het probleem...

Rara waar zit het probleem!

Martinus_van_Oranje | 22-09-08 | 10:38

Bigi Bana Boy | 22-09-08 | 10:19
klinkt redelijk..

cugel | 22-09-08 | 10:37

Auke | 22-09-08 | 10:34
Dat is ook precies de reden waarom alle plan economieen in de soep lopen en er af en toe uitverkoop is. Economie is niet te plannen, omdat handel gebaseerd is op sentiment, daarom vindt er af en toe een correctie plaats. Dat doet pijn, er zijn verliezaars en winnaars en dan gaat iedereen weer vrolijk verder zonder echt te leren van wat er gebeurt is.

Fimbulvetr | 22-09-08 | 10:36

Hier de actuele roodstand van de US.
Kijk ook maar even naar de schuld, omgerekend naar hoofd van de bevolking.
www.brillig.com/debt_clock/

bennietboosmaar verd | 22-09-08 | 10:35

Inderdaad, het laatste restje vrije markt in de VS is nu door de staat opgedoekt, maar de financiële meltdown is niet de schuld van "white trash dat zonodig dure huizen moest kopen", noch van Wall Street speculanten. Het is geheel en al de schuld van de staat zelve met zijn vermaledijde sociale wetgeving.
Wel eens van de Community Reinvestment Act gehoord? Ingevoerd in 1977 onder Carter. Deze wet verplicht de Amerikaanse banken om ook aan niet-kredietwaardige arme sloebers geld uit te lenen, "omdat ook kansarmen een eigen huis moeten kunnen kopen". Zie link en.wikipedia.org/wiki/Community_Reinve...
Jullie dachten toch niet in ernst dat die banken zo suicidaal waren dat ze uit zichzelf voor Sinterklaas zijn gaan spelen? Ze werden bij wet gedwongen. Door de staat. En onder het mom van een "reddingsactie", gaat de diezelfde staat nu vrolijk het Amerikaanse bankwezen nationaliseren, geheel in de geest van Vadertje Stalin. Geen sterveling die zich ertegen verzet. U ziet: je hebt helemaal geen Oktoberrevolutie nodig om een communistische heilstaat in te voeren! Het kan ook geruisloos, als het een beetje handig aanpakt.

kwerulant | 22-09-08 | 10:35

Het verbieden van short selling door Bos is levensgevaarlijk: de shorters moeten immers het aandeel terugkopen aan het einde van hun transactie. Dat betekent dat er altijd bieders zijn. Zonder shorters kan 'no bid' en dus een echte crash veel makkelijker gebeuren. Kan best zijn dat door shorters correcties sneller en heviger zijn maar correcties zijn gezond.

Lomp | 22-09-08 | 10:35

"is blij te horen dat iedereen hier dezelfde mening is toegedaan"... Maar wat nu? Terug naar Keynes? Einde van Casino Capitalism (moet gelezen worden - Susan Strange) ? Of een ander systeem?

Bukoswski | 22-09-08 | 10:35

Weet je Cojones, over jouw visie op de vrije markteconomie.... Je praat tough en hebt een zakenhart. Maar toch verdenk ik je er stiekem van dat je teveel liefde en ethiek hebt om als een Lehman CEO 2,5 miljard aan te pakken en dan hier op GS hier 'leker puh' te gaan zeggen.....

Einde van de Domheid | 22-09-08 | 10:34

@Bigi Bana Boy | 22-09-08 | 10:19
Dan moet je voortaan wat harder schreeuwen, want jouw voorspellende gaven zijn niet eerder dan vandaag, 10.34, tot mij gekomen.

Sowieso een puntje voor verbetering voor de evolutieladder: de mensheid kan achteraf wel aardig beredeneren dat iets niet helemaal lekker is gelopen, maar kan dat kennelijk heel moeilijk vooruit plannen.

Auke | 22-09-08 | 10:34

Bukoswski | 22-09-08 | 10:24
En persoonlijk vind ik het toe te juichen dat China een tik krijgt, ik moet er niet aan denken dat China enorm gaat profiteren van het instorten van de USA, dat lijkt mij een minder prettige wereld om in te leven op leveren.

Fimbulvetr | 22-09-08 | 10:33

@Bigi
Je hebt gelijk. Vergeet alleen niet dat het socialistische speeltje dat HRA heet, daar voor een groot deel debet aan is.

CoJoNes | 22-09-08 | 10:32

Een systeem is zo goed als de zwakste schakel (C) Steenvuurkool 2008.

De zwakste schakel in het systeem is in dit geval de "dalende economie", dit wordt gesteund door optie's.

Geld verdienen aan het verliezen van geld...... (?)

steenvuurkool | 22-09-08 | 10:32

Bukoswski | 22-09-08 | 10:24
Helemaal mee eens!

Fimbulvetr | 22-09-08 | 10:31

Bigi Bana Boy | 22-09-08 | 10:19
Hear hear. Als geen ander weet Cojones wat een huis werkelijk kost.

Einde van de Domheid | 22-09-08 | 10:30

Bigi Bana Boy | 22-09-08 | 10:19
Ik kan heel ver mee gaan met jouw redenering, hoewel het grondbeginsel van handel waardeperceptie is en niet tastbare goederen. Zelfs in de prehistorie, toen de eerste mensen vissen voor vuurstenen ruilden, was er een begrip van waarde. Bergbewoners stikte in de vuurstenen, voor kustbewonerswaren ze schaars. Bergbewoners snakte naar vis en die kwamen de zeekanters juist weer de neus uit. Ruilen? 5 vissen voor 1 flint? of 4 stenen voor een halve vis, het hing er maar net van af hoe makkelijk de prehistorische handelaren aan vis en stenen konden komen wat de vis-stenen wisselkoers was, een volkomen subjectieve, irrationele, niet op onderliggende uitwisseling maar op perceptie gebaseerde waardebepaling. Er is echt nog niet zo veel veranderd.

Fimbulvetr | 22-09-08 | 10:29

@Bigi Bana Boy: Mijn petje wordt diep afgenomen na uw schitterend en onderbouwd betoog.
Vraag me trouwens af hoe het kan dat het inflatieniveau van de USA niet gelijk is aan dat van Zimbabwe, want als het goed is worden voor de reddingsoperatie gewoon weer de drukpersen aangezet, het land heeft namelijk gelet op de bedragen die per dag in de oorlog gepompt worden, de verlichting voor de natuurrampen van alleen al dit jaar absoluut geen poen meer... wellicht dat iemand hier mij uit dit denkpatroon kan halen...

PositiefRealisme | 22-09-08 | 10:29

Doc Damage | 22-09-08 | 09:53
Hun man vrouw verhouding en verdere religieuze opvattingen trekken me niet zo!

cugel | 22-09-08 | 10:27

Goed stuk, Hoxha. Alleen de oplossing mis ik nog een beetje. Laten wij dat woord hier in Nederland ook eens gaan gebruiken: 'cronyisme'. Vriendjespolitiek, ander woord voor liberaal-democratisch of socialistisch, is sterk aan het verouderen door de omkeerspelletjes in de Kamers en de media (niet jullie hoor).

Ron de Weijze | 22-09-08 | 10:27

De overheid van de US of A had ook niets kunnen en dan was dat hele verrotte financiele systeem daar in elkaar gedonderd. Terecht, want dan gaan ook de zakkenvullers die er een zooitje van hebben gemaakt op hun bek. Maar uiteindelijk is dan de gewone burger nog steeds de lul want voor hem zal het ook niet zonder gevolgen blijven. En die gevolgen hadden wel eens groter kunnen zijn. Uiteindelijk is de belastingbetaler degene die mag bloeden zodat de puinzooi opgeruimd wordt. De zakkenvuller lacht de ballen uit zijn broek op zijn 1 million yacht.
Met het verbod op short selling worden nu in ieder geval de zakkenvullers een mogelijkheid ontnomen.

Alle dominante beschavingen zijn in het verleden uiteindelijk ten onder gegaan aan decadentie en arrogantie. De VS hebben hun beste tijd gehad. Inderdaad zal het Oosten met China, India, e.d. het nu gaan overnemen. Tijd voor Europa om eens te stoppen met blindelings en hijgend achter Bush en consorten aan te hobbelen (jij ook JP!).

stuffed.Animal | 22-09-08 | 10:27

@Bigi Bana Boy | 22-09-08 | 10:19
+1. Was al te verwachten na het opgeven van het Bretton Woods akkoord in de jaren 70.

Bukoswski | 22-09-08 | 10:26

Koud flesje Alfa | 22-09-08 | 09:51
Ik denk ook dat die beleggers een paar in een net pak gehesen apen zijn met een glad verhaal.

cugel | 22-09-08 | 10:25

@Fimbulvetr | 22-09-08 | 10:15
China "koopt" grondstoffen ook en steeds meer in Afrika, Centraal Azie en Iran (grootse exporteur is China). Afzet komt voornamelijk nog uit de ASEAN landen en Japan, Amerika is echter afhankelijk voor goedkope productie uit China. Mocht China besluiten de USD te wisselen voor de EURO (waar ze al lang over denken omdat de USD steeds zwakker wordt), heeft de VS een groot probleem.... Trouwens over de Amerikaanse brands, daar zijn de Chinezen al een tijdje mee bezig (kijk bijvoorbeeld naar IBM). Maar ook China ondervindt nu behoorlijk last van de financiële crises, de markt in Shanghai is behoorlijk gekelderd de laatste week en zelfs Shenzhen kelderde... HK is ook al zwak bezig...

Bukoswski | 22-09-08 | 10:24

@the dick en @alex 4allofyou
het begrotingstekort van de VS ligt zonder die 470 miljard al dik boven
de 12.000 miljard dollar.
Geld bijdrukken in die orde van grootte betekend hyperinflatie.
En dan kunnen we straks voor 10 euro een landgoed in Hollywood kopen compleet met Hummer en eigen benzinepomp.
Ik heb mijn koffers vast gepakt

necrosis | 22-09-08 | 10:23

@Kale Karel, dat dacht je maar (hoe maak je iets wat er niet is) leg mij dat maar eens uit!

(hoe wordt het tekort betaald in de begroting betaald? direct en indirect door de belasting betaler ja, dus dat geld word gemaakt!)

steenvuurkool | 22-09-08 | 10:22

@mosselim | 22-09-08 | 10:17

Ron Paul, +1

CoJoNes | 22-09-08 | 10:21

hmm Paulson komt van Goldman, daarom mocht Lehman barsten.
ik wacht op Warren Buffet's comments.

grskywalker | 22-09-08 | 10:20

Wie dit niet al jaren geleden had kunnen zien aankomen, heeft zitten te slapen. Ik heb nooit kunnen begrijpen dat de aanhangers van de vrije markt kerk werkelijk al die tijd hebben kunnen denken dat economische groei op basis van krediet (en dan heb ik het niet eens over die subprime hypotheken) een gezonde en houdbare ontwikkeling was.
De US economie draait al decennia lang op krediet en dat dit niet voor eeuwig door kon blijven gaan was mij al lang duidelijk. Nu zijn de subprime hypotheken de direkte oorzaak maar de onderliggende reden is de kredietcultuur en de subprimes zijn slechts de druppel want het had ook fout kunnen gaan om hele andere redenen. De werkelijheid is dat er geen vertrouwen meer in de US economie is en de subprimes hebben daar maar marginaal aan bijgedragen.

Kredieten en stijgende huizenprijzen hebben voor veel te veel lucht in de economie gezorgd. Onze huizen zijn krankzinnig in waarde gestegen waardoor wij ons allemaal rijk rekenenen, maar op macro economische schaal is het waanzin. Want hoe kan het zijn dat wij als land op papier allemaal heel rijk zijn geworden terwijl we nog steeds in hetzelfde sneue hok wonen als tien jaar geleden ? Hebben we als land echt veel meer echte, tastbare goederen geproduceerd ? Hoe kun je als individu vele tonnen "rijker" zijn geworden terwijl we als land nauwelijks meer groei hebben gehad als enkele procenten per jaar ? Ik noem dat lucht en het is ook lucht. En leven op krediet is als een pyramidespel, het blijft goed gaan zolang iedereen er vertrouwen in heeft.

Bigi Bana Boy | 22-09-08 | 10:19

Er worden helemaal geen dollars bijgedrukt, dat is t stomste wat ze kunnen doen, de belastingbetalert in de US and A is gewoon de lul.

Kale Karel | 22-09-08 | 10:17

@CoJoNes
En sinds 1913 is Amerika gekaapt door grote heren die alleen maar aasden op macht en geld (Europees denken krijgt daar de touwtjes in handen). Sindsdien is het alleen maar erger geworden, vooral na de tweede wereldoorlog. Elke president kreeg beetje bij beetje meer macht, werd de grondwet genegeerd en is de huidige centralisatie in het land een feit. Zoals je zegt: vrij markt is daar een illusie. De overheid heeft overal zijn handjes in en aan het volk wordt het gevoerd als ‘goed’, ‘veilig’ en ‘beter’.
.
Wat interessant leesvoer voor u en voor IEDEREEN: Ron paul, The revolution – A manifesto. Geschreven door een man die vecht voor het terugkrijgen van het ECHTE Amerika.

mosselim | 22-09-08 | 10:17

@Vogelbeest | 22-09-08 | 10:13
Hitlers populariteit is idd gedeeltelijk uit te leggen vanuit economisch perspectief. Als de 1930/ 20s beter in Duitsland waren was hij misschien niet zo makkelijk aan de macht gekomen.

Bukoswski | 22-09-08 | 10:17

Sambal bij? Kalendel bij 1995/1996?

Jan-Willm | 22-09-08 | 10:17

@Danootje, ze verzinnen gewoon geld en maken dat gewoon. Heel simpel (te makkelijk) maar is echt waar!

steenvuurkool | 22-09-08 | 10:17

/ironie modus on.
Gelukkig gaan de echte rijken die het zelf verprutst hebben er niet onder lijden. De top van Lehman Brothers krijgt 2,5 miljard dollar mee naar huis. Als dank voor het laten fallietgaan van hun bank.
/ironie modus off.

Vogelbeest | 22-09-08 | 10:16

cugel | 22-09-08 | 10:06
Bukoswski | 22-09-08 | 10:09
De Chinese economie is verknoopt met de dollar en inderdaad, veel van de afzet gaat naar de US, maar ook naar Europa en Azie. Zolang China haar grondstoffen, veel grondstoffen koopt China in, in dollars kan blijven afrekenen zijn er weinig problemen voor China. Wellicht wordt het investeren van het overschot in de handelsbalans in eigenland moeilijk, maar Amerika staat in de uitverkoop en dat biedt een buitenkansje voor andere partijen om vermaarde brands te kopen. China en de OPEC-landen hebben een surplus aan dollars dus waarom niet meer investern in de US?

Fimbulvetr | 22-09-08 | 10:15

@CoJoNes | 22-09-08 | 10:12
helaas is het iets gecompliceerder dan dat. De financiële markten zijn verbonden met de normale, productieve economie. Lees: Rusland 1998, Engeland (dank u wel Soros), Azie 1997/ 98, etc. Er is geen land dat geen hinder van tenminste een financiële crises heeft ondervonden, hoort nu eenmaal bij een systeem van financieel laissez fairism. Vraag van cost and benefits.

Bukoswski | 22-09-08 | 10:15

Wat ik werkelijk niet begrijp, is waar komen al die miljarden vandaan? Drukken ze geld bij ofzo, of roepen ze maar wat?

Danoontje | 22-09-08 | 10:14

CoJoNes | 22-09-08 | 10:00 Het zelfreinigend vermogen zou eenzelfde depressie betekenen als in de jaren 30. Deze lipe uit op de 2e wereldoorlog. Als we nu weer zo'n fijne zelfreinigende depressie zouden moeten doormaken komt de vijand waarschijnlijk weer uit het oosten. Het Midden-Oosten, dat dan weer wel.

Vogelbeest | 22-09-08 | 10:13

Oh en die miljarden van die Paulson? Die gaan uiteraard ter compensatie naar de banken waar de families Bush cs. hun familiekapitaaltje hadden geparkeerd... Waarom zouden alleen Uber-inboorlingen uit Afrika (Mobutu, Zaïre en Abacha, Nigeria om er twee te noemen,http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2[art_id]=16895&cHash=e833fd6101) Indonesië (Suharto) of de Filipijnen (Marcos) news.bbc.co.uk/1/hi/business/3567745.s... de staatskas leegroven als ze weten dat de tijd nadert om op te krassen? Ik ben niet anti-US of een bewonderaar van Adam Curry, maar verwonder me wel over het naïeve gemak waarmee, laat ik het even bij ons land houden, de 0031-pers weer eens meespeelt in deze variant van de sinds 2001 lopende en door Witte Huis geregisseerde vertelling van 'De Kleren Van De Keizer'... Statistisch gezien in vergelijking met andere jonge naties is het waarschijnlijk zelfs vreemd te noemen dat in de ruim 200 jaar jonge geschiedenis van de VS nu pas zo'n roverhoofdman in het presidentschap opgedoken is....

F. von Zeikhoven | 22-09-08 | 10:13

@Bukoswski | 22-09-08 | 10:09
Wat was er dan gebeurd? Dan waren mensen die geld hadden geleend waarvan ze wisten dat het risico's met zich meebracht failliet gegaan. So?

CoJoNes | 22-09-08 | 10:12

Ben dol op Chinees

EvertsNL | 22-09-08 | 10:12

Fimbulvetr | 22-09-08 | 09:35
goeie analyse..

cugel | 22-09-08 | 10:10

Het is natuurlijk het Plan Van De Aanpak van president Bos, ik bedoel Bush.
Mwooehaaaa, op naar de 55 zetels in Nederland.

Extravaganza | 22-09-08 | 10:10

Schaf de FED af dat is de oorzaak van alle ellende

Bud Fox | 22-09-08 | 10:10

cugel | 22-09-08 | 10:06
helemaal waar
@CoJoNes | 22-09-08 | 10:00
Nee, zonder de overheid en haar financiële steun gaat het lekker...

Bukoswski | 22-09-08 | 10:09

@ Zwartbroek | 22-09-08 | 09:06
Zeker niet verkeerd, maar China is waarschijnlijk wel het land met het grootste vrouwen tekort, dus veel zal je er niet aan hebben...

alpha_mannetje | 22-09-08 | 10:09

490 miljard halen ze dan uit Irak?
waar is die oorlog anders goed voor geweest?

Stanoniem | 22-09-08 | 10:08

Chinezen zitten in dezelfde boot omdat bijna al hun financiële reserves in USD zijn, hun munteenheid afhankelijk is van de dollar en omdat hun export markt leunt op vraag van Amerika. Kortom, "allemaal Chinees" praten is onzin. We gaan gewoon terug naar Keynes en minder naar Friedman. Kon verwacht worden en is maar beter ook. Wat jij bakoenin?

Bukoswski | 22-09-08 | 10:08

CoJoNes | 22-09-08 | 10:00
Tja, ik zie dat zelfreinigend vermogen niet en jij ziet teveel overheidbemoeienis.
Is het antwoord nog boeiend want het getouwtrek daarover zal nooit ophouden.

Einde van de Domheid | 22-09-08 | 10:07

Volgens mij komt het er op neer dat ze al het goud verpatsen right? *Rent naar de juwelier voor goedkope juwelen voor mevrouw van Fapperfap

Hertog van Fapperfap | 22-09-08 | 10:06

@bakoenin | 22-09-08 | 09:32
Klopt: de economie van China is verknoopt met die van de VS: VS zware problemen dan ook China problemen.

cugel | 22-09-08 | 10:06

wiers | 22-09-08 | 10:01
Fortis heeft ook genoeg belangen inde USA dus zullen de miljardendans niet ontlopen.

2amazing | 22-09-08 | 10:05

De oliestaten zitten voor pakweg 1 biljoen in de Amerikaanse economie.

wiers | 22-09-08 | 10:05

CoJoNes | 22-09-08 | 10:02
'Zo gezond als een blozend zwangere moeder met een buikkrampje... indeed!

Einde van de Domheid | 22-09-08 | 10:04

@cojo>dat bedoel ik, die zie ik dus graag bungelen aan een eind ruw touw.

superjan | 22-09-08 | 10:04

Lekker, elke week Babi Pangang.

Cookie v. eigen deeg | 22-09-08 | 10:03

@Cojones>
*kuch* Emiraten.

superjan | 22-09-08 | 10:02

Wat Wouter Bos bedoelde was dat het gespeculeer met aandelen fondsen endergelijke maar eens moet stoppen.
Ik kan mij voorstellen dat door dat gespeculeer hele bedrijven en instellingen naar de klote gaan oa fortis heeft hier goed last van.

wiers | 22-09-08 | 10:01

@Einde van de Domheid | 22-09-08 | 09:56
Nee natuurlijk niet. Geen enkele economie doet goed als de overheid zich ermee gaat bemoeien.

CoJoNes | 22-09-08 | 10:00

P.C.M. Baas1309 | 22-09-08 | 09:56
En met de Koran....

Einde van de Domheid | 22-09-08 | 09:59

Zeg, wanneer worden eigenlijk de eerste Michael Milkens van deze tijd opgeknoopt op staten island?

t zou tijd worden.

superjan | 22-09-08 | 09:59

dus ze komen zo'n 3,04 euro te kort?

verpauperaar | 22-09-08 | 09:59

Vreemd dat Bos iets afkondigd zonder dat er regelgeving hiervoor is geregeld.
www.afm.nl/marktpartijen/default.ashx?...

>Wij gaan ervan uit dat marktpartijen zich hieraan houden. Formele regelgeving om deze maatregel te bekrachtigen is in voorbereiding.<

De eerste rechtszaken zullen snel van zich laten horen.

2amazing | 22-09-08 | 09:58

Volgens mij komen een groot deel van de problemen door de exorbitante uitgaven van de VS: ze kunnen die oorlogen niet eensch betalen.

cugel | 22-09-08 | 09:58

Komt goed uit, toevallig ben ik de beste maatjes met de plaatselijke chinees. Ik zal het dus wel overleven

Klukkluk | 22-09-08 | 09:57

CoJoNes | 22-09-08 | 09:54
Kan zijn maar wel een van de weinigen 'who saw it coming'. (Oud Parool medewerker overigens ook +1)
Maar, los van het handig pareren van deze sideline. Jij vond dat de Amerikaans economie het lekker deed?

Einde van de Domheid | 22-09-08 | 09:56

Woeker is in strijd met de Bijbel.

P.C.M. Baas1309 | 22-09-08 | 09:56

"Geen impact op Nederland!", zei Kabouter Bos nog vorige week. En nu al ingrijpen...

JamesHuntLive | 22-09-08 | 09:55

@Doc Damage | 22-09-08 | 09:53
Wow! Waar ben jij gehersenspoeld?

Auke | 22-09-08 | 09:55

@KaiserSoza | 22-09-08 | 09:50 inderdaad, ik heb dankzij de invoering van de euro, de waarde van mijn hypotheek zien halveren. Je kunt het beste schulden hebben op dit moment, die smelten als sneeuw voor de zon.

Koud flesje Alfa | 22-09-08 | 09:55

Overigens ben ik het met eerdere commentatoren eensch: beter chinezen hier dan mossels! Als China dominant wordt (zeer dubieus, waarschijnlijk gaan die met Amerika ten onder gezien hun dollar tegoeden en handel op de VS) ben ik benieuwd hoe zij met die terroristen af gaan rekenen.
.
Waarom Rusland, China, het Verre Oosten en Europa trouwens niet gezamelijk optreden tegen de radicale islam snap ik niet: we hebben er allemaal last van.

cugel | 22-09-08 | 09:55

Halloooo, zijn we wakker.. Kijk 'ns goed naar die oren van Paulson... T'is een alien, Vulcan zo te zien...

F. von Zeikhoven | 22-09-08 | 09:54

&#38463;&#23572;&#20271;&#29305; &#21517; &#20154;&#21517; (u ziet, ook de AH kan in de noodles)

King Stootoog | 22-09-08 | 09:54

@Einde van de Domheid | 22-09-08 | 09:50

Willem Middelkoop is een oud PvdA-er die een harde plasser krijgt van Keynes. Luister eens naar Kees.

CoJoNes | 22-09-08 | 09:54

Zo gaat dat in het kapitalisme. Hoe rechtster de bal, hoe groter de kwal..

reperman | 22-09-08 | 09:54

Dit stomme corrupte wallstreet socialism moet stoppen, maar vooral, Nederland moet er niet in mee gaan.

koreapassie | 22-09-08 | 09:53

Ik heb altijd al gezegd dat we Iran moeten omarmen en de VS moeten laten varen... VS = LUTSERS

Doc Damage | 22-09-08 | 09:53

En wie gaat dat betalen? Niet de amerikaanse burgers, want die hebben niets meer. Zal de "bevriende" naties wel weer zijn, die de rekening krijgen. Dus wij weer (zoals al zoveel keer is gebeurd !!) Een oorlogje hier en daar. Dat verzet het denken. En wij maar meehobbelen. JP, onmiddellijk naar de USA om je (onze) hulp aan te bieden!!

Natte droom | 22-09-08 | 09:52

@cugel | 22-09-08 | 09:48 kijk de uitspraken van dat soort kwakzalvers zijn voor de overheid aanleiding om in te grijpen, gooi die gast voor een trein ofzo. Is echt bullshit, luister liever naar wat Wellink daar over heeft te zeggen www.google.com/search?q=Wellink&rl... .

Koud flesje Alfa | 22-09-08 | 09:51

@ Alex4allofyou, Die 20.000 euro hebben ze niet en als zie die al hadden geven ze die al 4x uit voordat de aflossing komt.

steenvuurkool | 22-09-08 | 09:51

steenvuurkool | 22-09-08 | 09:44
de sommen geld die omgaan in contracten op de beurs overstijgen de reeele economie - maar wat maakt dat uit- d e vraag is in hoeverre dit systeem de potentie heeft om de maatschappij te ontwrichten, ben bang dat met de maatregelen die bos heeft aangekondigd we niets op schieten - symptoombestrijding noem ik dat.

ganzo | 22-09-08 | 09:51

Wilson heeft het passeren van de Federal Reserve Act later gezien als het einde van een vrij Amerika. Ongrondwettelijk en al, maar ja; Iedereen was op vakantie.

" I am a most unhappy man. I have unwittingly ruined my country. A great industrial nation is controlled by its system of credit. Our system of credit is concentrated. The growth of the nation, therefore, and all our activities are in the hands of a few men. We have come to be one of the worst ruled, one of the most completely controlled and dominated governments in the civilized world. No longer a government by free opinion, no longer a government by conviction and the vote of the majority, but a government by the opinion and duress of a small group of dominant men."
~ Woodrow Wilson

CoJoNes | 22-09-08 | 09:50

Geen geld meer, wat doe je dan bijlenen?
Nee gewoon een paar miljard meer printen, misschien moeten we dat in NL ook maar eens gaan doen.

Bierkameel | 22-09-08 | 09:50

@John F | 22-09-08 | 09:20
1 ding is absoluut zeker: de Euro gaat stijgen tov de dollar.

cugel | 22-09-08 | 09:50

@Gezellig! | 22-09-08 | 09:47

Met jou gaat het inderdaad helemaal goed komen, er moet per slot van rekening toch ooit iemand iets betalen, en gefeliciteerd, dat ben jij!

KaiserSoza | 22-09-08 | 09:50

CoJoNes | 22-09-08 | 09:33
Onzin Cojones, de vrijemarktspelers eten zich een dubbele obesitas en anticiperen op inkomsten in de toekomst om die in stand te houden. Natuurlijk gaan die patienten (in patienten zit iets van toeval terwijl dat besiist niet zo is.) dood maar daar heeft de hele wereld last van. (Wilem Middelkoop ea) Dan kun je met droge ogen beweren dat alles best wel goed was gegaan, maar het 'zelfreinigend vermogen' had wel een boel onschuldigen mee het graf in getrokken. En dat is vooral cynisch voor degenen die US geld lenen.

Einde van de Domheid | 22-09-08 | 09:50

The Dick | 22-09-08 | 09:47

Volgens mij is die 3000 miljard ofzo hoor. Wel veel in verhouding idd.

Als de Amerikanen volgend jaar per hoofd van de bevolking 20.000 ophoesten is de staatsschuld verdwenen. Peanuts dus, maar dan moeten ze dat wel doen natuurlijk.

alex4allofyou | 22-09-08 | 09:49

Short selling kan altijd; je moet alleen een andere instantie dan de beurs bereid vinden om garant te staan voor je aandelen.
.
Voor wat deze garantstelling door de VS overheid betreft; in feite worden slechte securities genationaliseerd; er is nu weinig voor nodig voor die banken om, achter de rug van de regering om, de handen ineen te slaan, alle slechte securities te verkopen aan een nieuw op te richten instituut, dat instituut ineens te laten omvallen (he ! Wie had dat nou gedacht ?) en de VS de boel uit te laten kopen. Een soort plof-BV.

Niet voor Jan | 22-09-08 | 09:49

@[-InFiDeLz!-] | 22-09-08 | 09:42
Eens. Als er de afgelopen -zeg maar even- 30 jaar een werkelijke vrije markt politiek was geweest, dan waren we niet in de huidige situatie beland. Want door de politieke stimulansen konden de banken risico's gaan nemen, die ze anders niet genomen zouden hebben. We zijn nu getuige van de laatste politieke wanhooppoging om het zaakje vlot te trekken.

Daarom nogmaals mijn beleggingsadvies: blikken bruine bonen met een lange houdbaarheidsdatum!

Auke | 22-09-08 | 09:48

Jammer dat de overheden willen ingrijpen, als ze gewoon de markt haar werk hadden laten doen zou het uiteindelijk zichzelf repareren. Natuurlijk zouden er dan rake klappen vallen en zouden er enkele reuzen omvallen, maar als dat nodig is om de markt te zuiveren dan moet het maar. Geen enkele overheid moet zich met de markt bemoeien, het heeft in het verleden bewezen zichzelf te repareren, hoeveel moeite, tijd en geld het ook kosten mag.

Bier-Sexueel | 22-09-08 | 09:48

Ik ben erg benieuwd wat de huizenprijzen in 031 gaan doen. 1 of andere lutser van Robeco meende zaterdag dat als het in Amerika mis gaat, dat je dan binnenkort in Nederland huizen kunt kopen als je nog een paar duizend onder je matras hebt liggen.
.
Gaan de huizenprijzen zakken? En hoeveel? Iemand?

cugel | 22-09-08 | 09:48

Oud nieuws hoor. Dit geweldige feit was de reden dat de AEX met meer dan 8% steeg. Snap nog steeds niet waarom men hier zo blij mee is.

alex4allofyou | 22-09-08 | 09:47

Tot nu toe was de krisis te vergelijken met de crash in 1929; vanaf nu lijkt het meer op duitsland in de jaren '30. De amerikaanse staatsschuld is zo hoog opgelopen dat terugbetalen geen realitische optie is; temeer omdat hoge belastingtarieven daar uit den boze zijn. China heeft haar vinger aan de trekker en ondanks dat schieten haar afzetmarkt vernietigd gaat het toch de enige optie worden binnenkort want zelfs als ze niet schieten sterft de USA economie vanzelf. Als ze schieten (= de T-bills dumpen) krijgen ze tenminste nog een deel van hun geld terug; anders zijn ze alles kwijt.

Lomp | 22-09-08 | 09:47

@starboy, mooi wij zitten hier ook niet te wachten op rechts Nederland.

Koud flesje Alfa | 22-09-08 | 09:47

Ik heb geen hypotheek, heb geen levensverzekering, spaar niet voor een pensioen en sta nooit rood. Met mij komt het dus wel goed.

Gezellig! | 22-09-08 | 09:47

490 miljard............... dat is net zoveel als het begrotingstekort dat ze nu al hebben.

The Dick | 22-09-08 | 09:47

Ik ben het volledig eens met CoJoNes, ga het dus ook niet herhalen.

Mrs. Smith | 22-09-08 | 09:47

@starboy (09:45)

Wie is wij?

steenvuurkool | 22-09-08 | 09:46

@Bodde, wacht maar tot ze in je woonkamer staan en op een zelfde wijze over je huishouding komen waken, ik gun het je van harte.

Koud flesje Alfa | 22-09-08 | 09:46

Minder wapens en minder "producten". Nou, ik zie geen nadeel.

Brutus Grootbek | 22-09-08 | 09:45

Is dit het breaking news waar Geen Stijl de week mee opend?Nou Nou, stukjes lezen uit de krant en snel even uit t hoofd typen wat je opdat moment in je opkomt daar zit rechts nederland niet op te wachten,wij willen sensatie,rellen, in de goede zin u weet toch'!.

starboy | 22-09-08 | 09:45

@[-InFiDeLz!-] Het probleem is dat NIEMAND geld heeft, iedereen wacht op iedereen. Door geld te "verzinnen" hebben mensen weer geld en hoeft niemand meer te wachten.

Totdat.... niemand meer geld heeft (alweer)

steenvuurkool | 22-09-08 | 09:44

De VS zijn al jaren failliet. De financiële markten worden beheerst door Azië en de Oliestaten.

Cum4Fun | 22-09-08 | 09:43

Om kort te gaan kan iedereen over een half jaar een mooie nieuwe HD kopen voor de prijs van net geen Vespa, dat dan weer wel!

KaiserSoza | 22-09-08 | 09:43

Is niet nieuw dit, dit is o.a. Friedman versus Keynes op een schaal en heftigheid zoals we het nog nooit gezien hebben:
[...] Een tweede thema in Friedmans werk is zijn kruistocht tegen het na de Tweede Wereldoorlog dominante keynesianisme. Keynes beweerde dat het kapitalisme instabiel was. Eenmaal uit zijn evenwicht, kon het systeem niet zonder overheidshulp weer overeind komen. Vandaar de door hem bepleite fiscal policy , het manipuleren met overheidsuitgaven en belastingen. Friedman keerde terug naar het optimisme van de klassieke economen, zoals Adam Smith en Jean-Baptiste Say, die een groot vertrouwen hadden in de vrije werking van het prijsmechanisme. Fiscal policy was niet de oplossing bij een tijdelijk tekort aan bestedingen, het verstoorde bovendien de marktwerking.
www.economische-begrippen.nl/Friedman....

spooky | 22-09-08 | 09:43

@CoJoNes | 22-09-08 | 09:33
Dat is precies het probleem van de Amerikaanse vorm van kapitalisme. Gewoon vrije-markt kapitalisme gaat ervan uit dat je rijk kunt worden en dat de faillisementen ergens anders plaatsvinden. Ongeveer zoals 'het Westen' versus 'de rest', waarbij het geld zich in het westen ophoopt en de faillisementen bij 'de rest' plaatsvinden. Wat nu gebeurt is dat er ineens Amerikaanse banken en verzekeraars failliet gaan, waardoor het vrije-markt kapitalisme ineens TEGEN de VS gaat werken. En dan houdt de vrije markteconomie ineens op en doet de overheid indirect en met veel mooie woorden een beroep op de belastingbetaler om de banken te redden. Winst van die banken schijnt helaas privé te zijn (kapitalisme), maar zodra er schuld is, is dat het probleem van iedereen (communisme). Deze overheidsbemoeienis is ongekend in de geschiedenis van de VS en het zal mij echt benieuwen of de druppel van 700.000.000.000 dollar (echt een schijntje van wat de werkelijke schulden zijn) een verschil gaat maken.

[-InFiDeLz!-] | 22-09-08 | 09:42

Liever Chinezen dan naar de mc don@lds
laat ze maar komen.

Sodommer | 22-09-08 | 09:39

@Superior Basterd 09:35, dan ben je geen oliesjeik, dan ben je Al-Qaida (volgens Bush)

steenvuurkool | 22-09-08 | 09:39

Toch vreemd dat na al dit *kuch*geweldige nieuws alle europese beurzen in de min staan.

CoJoNes | 22-09-08 | 09:38

Willianus Wortelus | 22-09-08 | 09:09
BV Amerika gaat heel veel aandelen uitgeven (emissie), die moeten door iemand gekocht worden. (o.m. China en Saudi Arabië). Maar vraag en aanbod geld ook voor dollars. Dus kortom nekslag voor de dollar, maar kan nog ff duren voor dat ze dat daar door hebben.

Not2D@y | 22-09-08 | 09:38

ach, doe niet zo moeilijk, flikker er een aspirientje in en houd een paar dagen rust

erem | 22-09-08 | 09:38

Prima actie van dit kabinet. Blijkbaar kan de markt niet op een fatsoenlijke manier zaken doen en is regulering nodig.

Bodde | 22-09-08 | 09:37

CoJoNes | 22-09-08 | 09:33
Je vocabulair verbaast mij keer op keer. Maar dat is ook niet zo moeilijk aangezien ik niet zo hoog geschoold ben en pas net kom kijken zeg maar.

Lucky Lofty | 22-09-08 | 09:37

Niks aan de hand! Gewoon dollars bijdrukken! *gaat Zeitgeist weer eens kijken..

Tijdbom | 22-09-08 | 09:37

Wet van de grote getallen gaat uiteindelijk niet meer werken als de oliesjeiks besluiten dat hun olie niet meer in dollars betaald mag worden.

Superior Bastard | 22-09-08 | 09:35

Kwestie van vervroegd terugtrekken uit Irak e.d. en die 490 Miljard is weer terugverdient. Geef mij die ministers post maar ff, komt ut goed

Joost Maghetweten | 22-09-08 | 09:35

Dit is natuurlijk wel hét moment voor de OPEC om te besluiten dat olie voortaan in euro's wordt afgerekend.

zum kotzen | 22-09-08 | 09:35

[-InFiDeLz!-] | 22-09-08 | 09:19
AIG moest wel overeind gehouden worden omdat AIG het merendeel van al die maffe interbancaire producten had verzekert. Als AIG zou vallen, dan zijn die producten niet meer verzekert, moeten veel banken weer gaan herwaarderen en het risico een lawine aan failliete banken te creeeren. Op de korte termijn wordt het systeem dus door een dollar injectie in leven gehouden, op de langere termijn zou dit best wel eens inflatoire kunnen werken, er worden inderdaad hoogstwaarschijnlijk dollars bijgedrukt.
Dat de Amerikaanse banken rijp voor buitenlandse overname zijn lijkt mij duidleijk en ja, China heeft heel veel dollars, omdat China de meeste meuk produceert en in dollars afrekent. Die dollars worden minder waard dus het zou zo maar kunnen zijn dat China gaat investeren in de US met die pecuña ipv van in eigen land. De gedachte is ironisch en grappig, een communistisch land dat het symbool van het kapitalisme in de uitverkoop opkoopt.
De werkelijkheid is een nachtmerrie voor iedereen die een beetje idee heeft hoe China haar burgers, buren en het milieu behandeld. 53.0000 Chinese kindjes ziek omdat melk wordt aangelengt, zwaarvervuilde rivieren, vieze lucht, andersdenkende in de gevangenis, tibet, nog steeds een claim op Taiwan en ga zo maar door.
Wil je echt in een wereld leven waar dit regime NIET enigszins in toom wordt gehouden door de angst voor het Amerikaanse leger....?

Fimbulvetr | 22-09-08 | 09:35

Class action starten tegen de managers op Wall Street en London City die elk jaar met vette bonussen de kerst zijn ingegaan. Vreemd dat je daar nu niemand over hoort. Vage producten verzinnen daar een leuke som aan overhouden en er nu nog mee wegkomen ook.

Rebellis | 22-09-08 | 09:34

@el mero mero | 22-09-08 | 09:29

omdat zij net als wij egoïstisch ingesteld zijn..

f@pzwans | 22-09-08 | 09:34

Zolang de Chinezen poedermelk blijven maken kan het nog wel eens meevallen met die invasie.

Rest In Privacy | 22-09-08 | 09:33

Al dat linkse geklets dat dit het gevolg zou zijn van een vrije markteconomie en ongebreideld kapitalisme...

Zie bijv. bidinotto.journalspace.com/

Argyronauta | 22-09-08 | 09:33

Het kapitalistisch systeem heeft helemaal niet gefaald, juist niet. Als de bemoeizuchtige overheden niet hadden ingegrepen, had het zelfreinigend vermogen van het systeem haar werk kunnen doen.
Je krijgt nu een crypto-socialistische vorm van kapitalisme, dat is net zo vreemd als een homosexuele relatie tussen man en vrouw.
De overheden duwen ons de financiële afgrond in, met als groot voordeel voor hun dat ze volledige controle hebben gekregen over het financieel systeem. Het kapitalisme was springlevend. Een zwangere vrouw is geaborteerd omdat ze vreselijke buikkramp kreeg. Later bleek dat het weeën waren.

CoJoNes | 22-09-08 | 09:33

wat een zware pil zo vroeg op de morgen....

Lucky Lofty | 22-09-08 | 09:33

geneuzel, de marktbenadering van de chinezen is dezelfde als die van uncle sam.
die gaan genoeg shit voor zichzelf krijgen

bakoenin | 22-09-08 | 09:32

Ergens 490 miljard invullen op een spreadsheet van de Fed. Dat gaat helpen.

OhJee | 22-09-08 | 09:30

Dat shortselling en al dat andere gerommel met aandelen en what not hadden ze nooit moeten toestaan. Waarom moet een stel lullo's in pak geld verdienen (lees: prijzen opdrijven) aan grondstoffen.

el mero mero | 22-09-08 | 09:29

Niemand, maar dan ook niemand in Nederland kan 4 huizen bezitten zonder inkomen. In Amerika kan dat wel, de kern van de problemen zit hem in de uitgaven niet in de inkomsten. (video.google.nl/videoplay?docid=917597...) deze video legt het probleem haar fijn uit. De banken zouden dus niet meer geld mogen uitlenen dat ze binnen krijgen, dat kan niet, want dan heeft niemand iets, dus doen we het maar zo.

steenvuurkool | 22-09-08 | 09:28

Goedemorgen!

Innocenti | 22-09-08 | 09:28

@redactie:

"Dankzij ...., dankzij ...., dankzij ..."

Maar vergeet vooral niet: Dankzij een monetair systeem dat intrinsiek niet werkt:

www.moneyasdebt.net/

Balsaq | 22-09-08 | 09:27

Liever een repressieve communisten-Chinees als premier dan een moslim overigens, maar goed...

mr_atheist | 22-09-08 | 09:27

Bye Bye vrije markteconomie, Bye Bye Foxnews....

Einde van de Domheid | 22-09-08 | 09:27

Zo zie je maar waar ongebreideld kapitalisme, geen toezicht en bovenmatig consumeren toe kan leiden. Je zou er bijna een sociaal gezicht van krijgen...

Karlskrona | 22-09-08 | 09:27

Wat een gezeik zeg!
Frankrijk en Duitsland hebben short-selling helemaal verboden, ook links tuig zekers.
Je had beter kunnen ondertekenen met 'kip zonder kop', Prof. Hoax.

Karl Heinrich Marx | 22-09-08 | 09:26

Het ongebreideld zakkenvullen door short selling(en het verspreiden van valse geruchten) en hedge funds waardoor de financiele wereld en de gewone wereld, zeg maar de onze, aan het wankelen is gebracht moest een keer stoppen.

T@ Riest | 22-09-08 | 09:26

Wat gaat de benzineprijs doen? Weer omhoog, of stabiel? Omlaag zal hij niet gaan...

OoO | 22-09-08 | 09:26

Ik zit nog in de Verkenningsfase van het Plan van Aanpak Reaguren. Ik kom wel terug als dat Felgata-topic uit de Telegraaf er aan komt.

sjaakdeslinksesul | 22-09-08 | 09:26

@ mezelf
Laat maar, heb zelf de tyfus hekel aan mensen die opmerkingen hebben over taal e.d..

Henry | 22-09-08 | 09:26

SCHANDE natuurlijk wat Wouter Kabouter Bos gedaan heeft, staatsbemoeienis, smerige rooien etc.
Ik weet niet of dat zo is, maar ik wil er hier graag bijhoren dus roep ik het maar....

laardepul | 22-09-08 | 09:25

wij zeggen hier in brabeauland al jaren : nie-haudoe

kneuterzak | 22-09-08 | 09:24

cunsument

Henry | 22-09-08 | 09:24

@[-InFiDeLz!-] | 22-09-08 | 09:19

Amen.
(Dat scheelt een hoop typen.)

De Rode Rover | 22-09-08 | 09:22

Ook Wouter Bos is een verrijking van onze cultuur.

Rambo John J | 22-09-08 | 09:22

@[-InFiDeLz!-] | 22-09-08 | 09:19
Precies. Wat er gebeurd is, is dat een terminaal patient naar een nieuwe dokter is gestuurd, die een nieuwe pleister heeft geplakt en nu gaat onderzoeken wat er met de patient aan de hand is.
Als je dat plan leest, schrteeuwt er maar een woord uit de tekst: INFLATIE!

CoJoNes | 22-09-08 | 09:21

Maar kan iemand hier ook ff uitleggen wat de meest waarschijnlijke gevolgen zijn voor de Nederlandse economie.
Wat gaat de rente hier doen, wat voor koersbewegingen kunnen we verwachten van de euro t.o.v. de dollay yen etc.

John F | 22-09-08 | 09:20

@CoJoNes | 22-09-08 | 09:16
Kan hij jou de volgende keer van te voren even bellen?

Nonnes | 22-09-08 | 09:20

Dus eigenlijk is het goed nieuws.
Geen moslim president, geen troep uit USA, maar uit het Oosten.
.
Er is voorwaar geen reden om werkelijk ongerust te zijn.

De Sjaaq | 22-09-08 | 09:19

Grappig. Iedere Amerikaan (oud, jong, rijk, arm) mag nu USD 2780 opkuchen voor de Wall Street miljardairs die hebben aangetoond dat het idee van Sjors Dubbeljoe dat de markt zichzelf wel kan regelen, niet helemaal is uitgekomen. Als ik de Herald Tribune goed lees.

vraagstaart | 22-09-08 | 09:19

@James Lastig | 22-09-08 | 09:12
Zeker ook geen economie gestudeerd? Deze ingreep heeft niks met ballen te maken, maar met de drukpers van de Fed, die gewoon dollars bijdrukt zonder dat die gesteund worden door iets van waarde. Op de korte termijn gaat een kapitaalinjectie wellicht goed, maar let vanaf nu maar op de koers van de dollar t.o.v. van andere munteenheden. De Dow Jones Industrial Average geeft een helemaal verkeerd beeld van hoe de werkelijke Amerikaanse economie er voor staat. Toen AIG bijvoorbeeld niet meer kon betalen zijn ze uit de Dow geknikkerd en is Kraft ervoor in de plaats gekomen. Een daler eruit, een stijger erin en het LIJKT ineens alsof de economie aantrekt. Jammer dat de gemiddelde Amerikaan niet verder kijkt dan de DJIA of andere graadmeters, wisselkoersen, of de goud- en olieprijs, dan zouden ze wellicht anders hierover denken.

[-InFiDeLz!-] | 22-09-08 | 09:19

*krijgt spontaan trek in een nummer 174 met bami, kloepoek en sambal*

KaiserSoza | 22-09-08 | 09:18

de markt doet gewoon haar werk. de overheid kan met geen enkele maatregel de markt beinvloeden. overigens bij short selling zijn twee partijen nodig - iemand die het somber inziet en iemand die het optimistisch inziet. de markt doet haar werk.

ganzo | 22-09-08 | 09:17

Volgens mij heeft Bos NAKED shortselling verboten, ofwle ongedekt short gan ofwel, ongedekt aandelen verkopen die je niet hebt om ze later voor minder terug te kopen.

synchronicity | 22-09-08 | 09:17

@zum kotzen, handelen met voorkennis is reeds niet toegestaan, ingrijpen door Bos is dus flauwekul?

Koud flesje Alfa | 22-09-08 | 09:17

@Hoxha
De minister van Financiën heeft geen ene flikker te vertellen in de US, uiteindelijk is de Fed de baas. Bovendien heeft het totale 'redddingsplan' een waarde van $700 mrd !
Simpelweg zijn alle financiele instellingen in de US nu eigendom geworden van de Fed, eea gefaciliteerd door de minister van Financiën.
VAn een kapitalistisch systeem naar een oligargische centraal geleide economie. Waarbij de centrale leiding wel degelijk in handen is van marktpartijen en niet de overheid.

CoJoNes | 22-09-08 | 09:16

@ zum kotzen | 22-09-08 | 09:13
Helemaal correct, vandaar dat ik het terecht vind dat ze het systeem verbieden.

in de regenjas | 22-09-08 | 09:16

Met short selling an sich is niet zoveel mis, gewoon risico nemen en hopen dat de koersen omlaag gaan.

Helaas is het afgelopen maanden gedaan door grote jongens die het toeval / risico een handje hielpen door negatieve economische berichten te ventileren waardoor de koersen inderdaad omlaag gingen. Dat is toch niets anders dan handelen met voorkennis?

zum kotzen | 22-09-08 | 09:13

De markt is te vrij een paar hebben miljoenen verdiend die de belasingbetaaler nu weer moet op hoesten een schande.
Maar ja wie het onderste uit de kan wil halen krijgd de deksel op zijn neus.

De Monarchist | 22-09-08 | 09:13

HOe was t ook al weer in die tijd van Nieuw Amsterdam? Prijs was vastgesteld op 1000 gulden! Nou is het hun beurt, stelletje failiette lutsers! 10 euro bied ik voor dat new york city!

gekkerttt | 22-09-08 | 09:13

Zeg stelletje azijnpissers. De Amerikaanse regering heeft ballen getoond door zo drastisch in te grijpen. Al die gladjakkers in de financiële wereld hebben het systeem op de rand van de afgrond gebracht en Paulsen neemt nu het heft in handen. Prima actie die je van een Europese minister van financiën niet hoeft te verwachten (en van Bos al helemaal niet).

James Lastig | 22-09-08 | 09:12

Henri ?
Als ie me belt zegt ie altijd "met Henk"...

Andreas B. | 22-09-08 | 09:11

Liever Chinees, dan Moslim.

Auke | 22-09-08 | 09:11

Prof. Hoxha heeft duidelijk een slecht weekeinde gehad. Of hij is eigelijk gewoon linkse bal die als gewoonlijk alles van en uit America haten.

Kruiddamp | 22-09-08 | 09:10

Dat ze het systeem van short selling verbieden hadden ze al eerder moeten doen.
Makkelijk zat je brengt van een bedrijf negatieve geruchten in de wereld en je kan er grof geld aan verdienen.
* bekijkt zijn huidige handelsrekening *

in de regenjas | 22-09-08 | 09:10

Paulsen moet wel vaart maken, in Jan 2012 koop je daar nog net een Big Mac voor, voor die US$ 490 miljard.

hekkesluiter | 22-09-08 | 09:09

Ik vind het werkelijk achterlijk dat het kabinet uberhaupt zoveel vinger in de beurspap heeft dat ze het shortselling mogen verbieden?
De betutteling van deze overheid komt werkelijk al mijn gaten uit in rijkelijk gekleurde stront. Het is wachten op de eerste scholier die met een Uzi z'n klas met 65 klasgenootjes ommaaid, wellicht toch weer terug gaan naar kleinere klassen om die risico's in te perken? Werkelijk waar, Bos rot op, en neem die andere clowns met je mee.

Koud flesje Alfa | 22-09-08 | 09:09

Ik snap de link met China niet echt. Amerika kapodt ok, daar kan ik inkomen.

Maar wat heeft dat met ons land, chinese toeristen en chinese minister-presidenten te maken?

Willianus Wortelus | 22-09-08 | 09:09

Snap er geen zak van. Ik snap wel de rol van overheden in onderdrukking, massamoord, indoctrantie en massamanipulatie. Sorry, maar die vertrouw ik gewoon niet meer, geen enkele overheid!

Het_leuke_zuiden | 22-09-08 | 09:08

Tsunami van Chinezen heb ik niet zo'n moeite mee, dan gaan we in het weekend wel lakker strakke Chinese gleufjes oprekken.

Zwartbroek | 22-09-08 | 09:06

Moet ik nu ECHT bang worden ?

papadopoulos | 22-09-08 | 09:04

Chinezen zijn liev.

Willianus Wortelus | 22-09-08 | 09:04

De BV Amerika is failliet, ze moeten onder curatele worden gesteld.

Zwart gat | 22-09-08 | 09:03

kapodt

vostro | 22-09-08 | 09:03

Nou ja, alles beter dan een moslim aan de macht. Dunkt mij.

Sheik Yerbouti | 22-09-08 | 09:03

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Batavia Casino. Hét online casino van Nederland
Online Casino | Online Casino | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland