Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Betaalde boeroepers opgelet! (2)

dit mag dan weer nietBetaalde boeroepers opgelet, minister Verdonk heeft het tegen jullie! Want hallo, kan het eens een keer afgelopen zijn met alle kritiek rondom haar persoontje. Niet alles wat Rita lanceert is bij voorbaat discriminasie. Sterker nog: haar voorstel om Nederlands te spreken op straat is gewoon een goed idee. Met xenofobie heeft dit niets te maken, zo stelt Verdonk vandaag in een ingezonden brief in Trouw. Allereerst is het geen wet, maar een afspraak. Er lopen namelijk 600.000 mensen rond in dit land die nog niet eens in normaal Nederlands een brood kunnen bestellen, laat staan dat zij tijdens een ouderavond vergewist kunnen worden van de vorderingen van Ali. Niet echt bevorderlijk voor de integratie, zo stelt de bewindsvrouw. Daar komt nog eens bij dat het jezelf in het openbaar uiten in een andere onbegrijpelijke taal kan leiden tot ergernis. Ook dat is volgens Verdonk geen xenofobie, maar een natuurlijke reactie. De voertaal in dit land is Nederlands. “Je kunt je pas echt ergens thuis voelen als je de taal spreekt. Zo maak je het mogelijk dat mensen je leren kennen, accepteren en waarderen.” Oké, haal dat laken maar weer van het bed. Het is weer tijd om te vlaggen. Laken in de printer en beledigende tekst printen. Hamer en spijkers pakken. Raam openen en bevestigen maar weer dat spandoek. Oh, vergeet het raam niet dicht te doen, dit in verband met onnodige energieverspilling en het daarmee samenhangende broeikaseffect…

Reaguursels

Inloggen

Ik zie een strijd tussen fundamentalisten met aan de ene kant de Moslims en aan de andere kant de Christenen die onder het mom van democratie de confrontatie aangaan. Ik weiger partij te kiezen aangezien dat juist is wat types zoals Bush en Bin Laden willen.
Dat ik tegen AHA ben wil nog niet zeggen dat ik vóór het terrorisme ben.
Dat is juist de grote denkfout die ook types als bijv. Elian maken, die denken dat iedereen die kritiek op hun heeft onder de noemer terrorist valt of een vijand is van het vrije woord.
Voorzie deze leiden van kritiek of schotel ze een andere visie voor en ze beginnen gelijk te schelden of ze lopen weg uit de discussie zoals Pim deed bij Rosenmuller.
Ik kan mij nu ik het hier over heb die Elian herinneren in Netwerk op de avond van de moord op TvG, die deed toen namelijk bijna precies hetzelfde.
Die viel op een asociale manier die, als ik me niet vergis, Benzakour aan omdat hij niet zo'n hoge pet op had van TvG maar ondertussen wel de moord expliciet afkeurde. Dat vond die Elian dus blijkbaar niet genoeg dus begon hij al schreeuwend met drukke gebaren te wenen dat die Benzakour dus de moord vergoeilijkte terwijl hij al duidelijk had laten blijken de moord af te keuren. Die Benzakour stond sprakeloos met de bek vol tanden aangezien hij zich terecht niet verlaagde tot zijn niveau.

MAXIMO | 01-02-06 | 11:20

met chargeren is niets mis, en de kaalkopjes die deze kolommen rijk zijn verdienen niets dan met stront te worden overladen.

Maar waarom zo krampachtig verdedigen wat aantoonbaar niet deugt?

Overigens ga ik er van uit dat AHA inderdaad middels een open brief - op het ANP staat al weer ronkend ' AHA uitgenodigd bij VB ' keurig uiteen zal zetten wat haar bezwaren jegens het Vlaams Belang zijn.

Ik heb er nog nooit iets anders zien doen.

Brusselmans | 01-02-06 | 02:02

Thanks voor die link trouwens, ben benieuwd of AHA bij deze net als toen met Wiegel ook met een open brief gaat reageren..

MAXIMO | 31-01-06 | 23:31

Ik hou ook wel van chargeren, helemaal als ik na het lezen van de reacties het gevoel heb dat er een aantal xenofoobjes tussen zitten.
Soms is het misschien onterecht, zoals ik je vandaag betitelde, maar ik was dan ook een beetje ontstemd na het lezen van je reactie, bij deze, die neem ik terug.

MAXIMO | 31-01-06 | 23:28

waarom noem je mensen die datzelfde vinden en dat in tegenstelling tot jijzelf ook nog eens uitspreken tegen de betreffende moslimbroeders dan 'xenofoob' of 'racistisch' ?

Brusselmans | 31-01-06 | 23:01

Die keur ik helemaal niet goed, sterker nog, ik keur hem af.
Zij moet gewoon met woorden van repliek worden voorzien.

MAXIMO | 31-01-06 | 22:22

daarom valt het zo tegen dat je stilzwijgend de fatwa over AHA goedkeurt

Brusselmans | 31-01-06 | 22:17

Zo lastig is het allemaal inderdaad niet.
De grens van het toelaatbare is al gepasseerd bij fysiek contact als het gaat om het uitten van je mening.
Ik dacht dat je me beter kende?

MAXIMO | 31-01-06 | 22:06

geitenneuker roepen is done, varken roepen is done.

Varken doodschieten en steken uit naam van allah is not done..

Zo lastig kan het allemaal toch niet zijn?

Brusselmans | 31-01-06 | 21:24

Shit, die eerste zin komt niet echt goed uit de verf...

MAXIMO | 31-01-06 | 20:53

Althans in de ogen van de moderne kruisriddertjes die denken zich denken de waarheid in pacht te hebben.
Dat ik het beter heb en beter ben dan, pak 'm beet, de meerderheid van de mensen op aarde wil nog niet zeggen dat ik daarmee te koop moet lopen? Of wel soms?

MAXIMO | 31-01-06 | 20:51

@Brusselmans
Wat mij betreft mogen rechtse ketters zeggen wat zij willen.
Maar zij mogen ook van repliek worden voorzien.
"Geitenneuker!" zeggen mag, dat is goed maar zo iemand dan weer een varken noemen is not done.

MAXIMO | 31-01-06 | 20:50

en je zegt; ' tuurlijk heeft iedereen recht op het geven van zijn mening ' maar staat tergelijkertijd toe dat rechtse ketters vogelvrij zijn.

Een veilige gedachte, nietwaar?

Brusselmans | 31-01-06 | 20:36

nee hoor, islamitisch extremisme is de grootste vijand van iedereen die z'n vrijheid lief is, daar hebben de kijkcijfers van nova - dat overigens nog zou blijven bestaan al keken er twee man en een paardenhoofd naar - geen fluit mee van doen.

Brusselmans | 31-01-06 | 20:33

@widtvoet
Je had gelijk totdat je begon over die multi-culturele bla bla.
Of je het wilt of niet, Nederland is een land dat ook bestaat uit minderheden die hier hun rechten opeisen en hun plichten nakomen..
@Brusselmans
Tuurlijk heeft iedereen recht op het geven van zijn mening, en het leukste is dat op GS te doen...
Dat de door ons genoemde recht-buiten spelers de afgelopen jaren meer aandacht krijgen van bijv. het noodlijdende NOVA is enkel omdat sinds 911 vooral in NL islamofobie goed verkoopt in de media, je hoeft maar een krant open te slaan of een nieuwsuitzending te kijken of het gaat over Moslims dit, Moslims dat, hele hoofden zijn enkel gevuld met anti-Mohammed doctrines terwijl als je die retoriek zou wegnemen je ze werkelijk zou ontdoen van hun identiteit.

MAXIMO | 31-01-06 | 20:23

Is het een idee misschien om een cursus nederlands op te zetten in een sesamstraat vorm en iedere avond op tv uit te zenden. Bereikbaar voor iedereen die wil. En daarna eventueel een teleac cursus voor de gevorderden. Is toch allemaal niet onmogelijk of te duur? Of wel dan?

hoerenjong | 31-01-06 | 20:00

@ Maximo

Het vreemde is toch dat AHA, Elian, Fortuyn, Van Gogh bij herhaling zich slechts beperk(t)en tot - ik geef toe, soms harde maar toegestane - woorden en zinnen terwijl de zelfverkozen minderheid waar jij pal voor staat tot dus verre uit de onderlaag lieden met het mes tussen de tanden hun gang laat gaan.

Dat - en alleen dat - is naar mijn stellige overtuiging de reden waarom een Van Gogh geen weerwoord meer kan dulden. Bij leven had je hem bij elke gelegenheid kunnen vertellen wat je van hem vond.

Bij AHA van het zelfde laken een pak. Mevrouws enige wapenfeiten zijn haar woorden en haar pen en toch moet te vrezen voor haar leven wanneer ze in het openbaar aan zou horen waarom jij haar zo vreselijk vindt.

Ellian sprak afgelopen vrijdag nog openbaar in Den Haag, dus daar had eenieder die ?10,- kon missen alle kans hem van een weerwoord te voorzien.

Wellicht is het voor jouw gewoon moeilijk te bevatten dat er lieden in Nederland lopen die er andere mening op na houden. Daar doet verder niemand moeilijk over, ook voor de meest abjecte domkoppen is in Nederland tenslotte plaats genoeg.

Bega echter niet de fout te denken dat die mensen ook nog eens rekening gaan houden met die arrogante onnozelheid. Men gaat nu eenmaal niet graag door de knieen voor een drol met pretentie.

Brusselmans | 31-01-06 | 17:46

@MAXIMO
U zoudt Rita op uw blote knieen behoren te danken voor het op deze wijze kansbeperkt aan de orde stellen van een dergelijk pamflet. (Zij en de VVD zullen trouwens nog wel vaker en dieper in het hol van LR kruipen hoor, in aanloop naar 7 maart.)

Juist het (als minister en prominent VVD'ster nog wel.) publiekelijk onderkennen van bepaalde heikele zaken neemt deels de wind uit de zeilen bij mensen en groepen mensen die ook dit "Spreek Nederlands!" campagnetje op een heel andere manier als daglicht zouden willen laten schijnen.

Wanneer zou u het wijs oordelen werkelijk te berichten over de mogelijke scheurtjes in de totdantoe voor onkwetsbaar gepresenteerde dijk van de multiculturele leugen?
Toen het water over de schoenen sloeg iig. nog niet. Toen het water de knieen kietelden niet. Toen dat kille water de ademhaling begon te bemoeilijken voor sommigen, nog niet. Nu het velen aan de lippen staat, nog steeds niet?

widtvoet | 31-01-06 | 17:45

Voor nu was dit het, grote mensen moeten namelijk ook forenzen...

MAXIMO | 31-01-06 | 17:30

@Brusselmans
Je kan het blijven proberen.
Eenzijdig onbeschoft; mensen zonder de mogelijkheid een weerwoord te geven proberen te krenken, en dat doen op een repetitieve manier.
Ondanks je verwoede pogingen weet je dat ik gelijk heb, en dat moet je pijn doen.
Nog een paar jaar in de grote mensen wereld en misschien, misschien snap je het dan...

MAXIMO | 31-01-06 | 17:29

@ Maximo

En zolang onbeduidende domkoppen als jij - zonder enige argumentatie - menen te mogen bepalen wat wel en niet 'eenzijdig onbeschoft bezig zijn' schijnt te zijn zal ik je amateuristische pogingen tot psycho analyse belachelijk blijven maken.

Zo gaat dat namelijk in een grote mensen land.

Brusselmans | 31-01-06 | 17:21

@paranoia
Als ik me niet vergis heeft dit kabinet die regel of in ieder geval het toezicht op die regel afgeschaft, met alle gevolgen van dien gezien de laatste werkloosheidstatistieken..

MAXIMO | 31-01-06 | 17:11

Beste Rita,

Ik heb nogmaals het je inzending gelezen.
Echter staan er wat vaagheden in.

Ten eerste: " Er wonen 600000 migranten in Nederland, die onze taal niet of nauwelijks machtig zijn." Deze aanname is discriminerend, immers u telt gemakshalve ook iedereen mee die al reeds een Nederlands paspoort heeft en hiermee juridisch niet de status van migrant meer hebben. Los hiervan moet men sinds enige jaren eerst een inburgercursus met succes hebben afgerond voordat men zich kan laten nationaliseren. Indien u van mening bent dat mensen hierdoor nog steeds niet op voldoende nivo zit, dan heeft u iets fout gedaan, daar u hiervoor de criteria's heeft opgesteld en kunt aanpassen. Men kan niet mensen kwalijk nemen dat ze zodra ze aan alles wat u wenst hebben geconformeerd alleen maar bezig zijn met overleven i.p.v. verder te studeren.

Mbt autochtone werkgever, deze zijn juist om rascistische motieven niet geïntresseerd in allochtonen. Maar dat zullen ze nooit erkennen ivm strafbaarheid hiervan.

Ik vraag me af wanneer overheid daadwerkelijk repressieve maatregelen gaat nemen tegen organisaties die niet voldoen aan allochtoon criteria.

Immers het is een papieren regel dat een percentage allochtoon moet zijn, maar ik heb nog nooit gehoord dat er een bedrijf die structureel geen allochtonen in dienst heeft hiervoor is beboet.

paranoia | 31-01-06 | 17:09

@Cabrónes
Ben het ook met jou eens, al vind ik niet dat het helpen van een anderstalige minderheid met door de staat gedrukte brochures in een vreemde taal iets exclusief van links is.
Kijk maar naar hoe de Amerikanen omgaan met de daar wonende Latino's.
Alles wordt ook in het Spaans gedrukt omdat zij weten dat zij op die manier die specifieke groep veel beter bereiken.

MAXIMO | 31-01-06 | 17:04

@rattekop.
Kijk, zo komen we dichter bij de oplossing.
Door het vanuit beide perspectieven te bekijken en serieus te trachten iets proberen op te lossen zonder te vervallen in beledigende en stigmatiserende uitspraken.

MAXIMO | 31-01-06 | 16:56

@Kaan
Nog even voor de helderheid... Neuq OALT!

Maar heb je misschien nog een bronnetje waaruit zou blijken dat het spreken, begrijpen en doceren van Buitenlands (welk Buitenlands danook) leidt tot een betere beheersing van het Nederlands?
Oefening baart kunst is 't niet?

widtvoet | 31-01-06 | 16:55

@Brusselmans
Kritiek mag je van mijn part best hebben.
Probleem is dat die gasten die jij steeds aanhaalt en die je klaar doen komen geen kritiek leveren maar gewoon eenzijdig onbeschoft bezig zijn.
Alsof degene die de term "geitenneuker" hanteerde oprecht bezig was de Islam te verlichten en een serieuze discussie op gang probeerde te zetten.
Pimmetje probeerde de Moslims ook niet te verlichten door te zeggen dat Islam een achterlijk geloof is.
En die Elian, evenals AHA, kan niet anders dan kritiek hebben aangezien het binnen hun functie van betaalde excuus-truus het een vereiste is om je zoveel mogelijk af te zetten tegen onze Nederlands Marokkaanse en Turkse Moslims.
Ongehinderd door meegebrachte oorlogs-trauma's en de daaruit voortvloeiende haat jegens degene (Somaliërs en Iraniërs) die hun pijn hebben gedaan in verwegistan lukt het hun de maatschappij van hun gastland te segreren.

MAXIMO | 31-01-06 | 16:54

Ik zou zeggen Rita je hebt een punt.

Echter laten we in Den Haag beginnen want de paal- en gleufdiertjes in "onze" regering, moeten zich dan ook in woord en geschrift uiten in een taal die door meer dan 50% van de mensen in één keer word begrepen zonder dat zij eerst een uur lang moeten denken over de betekenis van het geen wat men eigenlijk bedoelde.

Als we daarop lijfstraffen invoeren, voorzie ik een betere regering in de toekomst.

Verder wil ik aangeven dat we maar 1 man in de regering hebben, en dat is Rita, Rita for president. Weg met al die andere mietjes.

paranoia | 31-01-06 | 16:51

Toen een aantal jaren geleden de mogelijkheid opeens openstond voor iig. Havo- en VWO-scholieren om hun eindexamenpakket op/aan te vullen met vakken als Turks en Arabisch, had dit een positief effect op de slagingskansen van scholieren met een turkse of arabische achtergrond... Eigenlijk nagenoeg uitsluitend op scholieren met een turkse of arabische achtergrond.

Dat er momenteel op menige HBO-opleiding studiepunten worden toegekend voor het volgen van een cursus golven (geen grap!) leidt er eveneens toe dat meer "studenten" aan de verpunterde (studie)norm voldoen.
Evenzogoed kan het opnemen van de strikkentest in een middelbaar opleidingstraject voor meer geslaagden zorgen.

Dat er in het basisonderwijs goede ervaringen zijn met het hanteren van het turks of arabisch IN DIENST VAN HET ZSM. LEREN VAN NEDERLANDS is hardstikke mooi. Dan kan de vaak schrijnende (nederlandse) taalachterstand van met name turkse en marokkaanse kinderen beetje ingelopen worden.

widtvoet | 31-01-06 | 16:48

@ Brusselmans; ik zei ook niet dat Julius Nyerere het ideale staatshoofd was, die gedwongen verhuizingen waren een catastrofe. Maar de erfenis van het swahili als verbindende taal is tot op heden merkbaar. En ja, Zanzibar is weer een apart verhaal...

Kim Jong-il | 31-01-06 | 16:43

@widtvoet
Turkse taal kan best belangrijk zijn voor je functioneren. Als je de Turkse taal machtig bent heb je in de komende decennia volop profijt van de economische groei van dat land. Bijvoorbeeld volop carrière mogelijkheden in Turkije.
Dat je het vergelijkt met Strikken van Veters zegt meer over jouw intellect.
...
Ik had het eigenlijk over taallessen voor het basisonderwijs. Zodoende kan kleine Turk de Nederlandse taal beter begrijpen vanuit het Turks.

Kaan78 | 31-01-06 | 16:21

"Turkse en Marokkaanse taal gewoon accepteren als gangbare taal en naast het nederlands onderwijzen op school. Daarmee gaan de prestaties van de kiddies ophoog.
Wetenschappelijk bewezen."

@Kaan,
U doelt wellicht op het gebeuren dat sedert sommige middelbare scholieren eindexamen kunnen doen in vakken als Turks en Arabisch (op het niveau van de eindexamens Frans of Duits) er meer jeugdigen zijn die hun middelbare schoolperiode met 'n papiertje afsluiten?

Door het Strikken van Veters op te nemen in het reguliere examenpakket van middelbare scholieren schijnt het slagingspercentage trouwens ook beduidend omhoog te kunnen schieten...

widtvoet | 31-01-06 | 16:06

Weet je wat irritant is? Dikke negerinnen die in de stilte-coupe in het oekieboekies schreeuwen door hun telefoon.

SAW | 31-01-06 | 16:06

Rita is gewoon dom bezig.
Turkse en Marokkaanse taal gewoon accepteren als gangbare taal en naast het nederlands onderwijzen op school. Daarmee gaan de prestaties van de kiddies ophoog.
Wetenschappelijk bewezen.
En hoeven wij als belastingbetaler hun niet de rest van hun leven te onderhouden. WIN-WIN?
Wat doen de uber-prutsers???
Eerst taalles afschaffen. Dan de taal verbieden.
Uhmm.. En dan? Wat zal het resultaat zijn? Onderzoekrapporten waarom het verkeerd gaat in Nederland.

Kaan78 | 31-01-06 | 15:56

En dat gezemer over Fries is natuurlijk ook geen argument, elke Fries kan naast Fries ook ABN spreken dus die heeft geen problemen met communicatie...

jottum | 31-01-06 | 15:47

slap verhaal van sommigen om nu over toeristen of eenmalige bezoekers te krakelen.....

Als je het artikel leest dan moet het toch de simpelste ziel duidelijk zijn dat he tgaan om INWONERS van Nederland...

Lezen is een kunst, begrijpen ook....

jottum | 31-01-06 | 15:45

Grappig dat ook veel reaguurders lijken uit te gaan van een helderblauwe hemel met 'n geyl zonnetje dat de bevolking van 0031 elke ochtend toelacht met 'n liefdevolle gemoedelijke grijns die opnieuw 'n dagje heerlijk samenleven inluidt.
En dan als vanuit het niets komt de in Rita gereincarneerde Hitler of Franco met zulke fascistoide geestesspinsels op de proppen...

Waar zou zij nu al die smerige naziretoriek vandaan halen? Waarom wil zij de inwoners van 0031 beknotten in hun vrijheid afwijkend te zijn?

Nederlands als eerste taal... het moet nou toch niet gekker worden!

widtvoet | 31-01-06 | 15:41

@Maximo 15:11
Mee eens. Het idee van de maakbare samenleving is eind jaren '70 al opgegeven: we zijn nu in het postmoderne tijdperk. Maar zolang als de Nederlandssprekenden alle touwtjes in handen hebben (en dat is zo) en de Nederlandssprekenden weigeren zich in hun eigen land structureel aan te moeten passen aan de taal van nieuwkomers (dat is onder het rode bewind wel eens anders geweest met al die vertalingen van ze) is er niets aan de hand, dan is het vooral het probleem van de niet-Nederlandssprekenden zelf en zullen ze vroeg of laat er toch aan moeten geloven. Maar zo'n gedragsregel is regelrechte onzin omdat het geen enkele concrete bijdrage levert aan de oplossing van het probleem, het identificeert het hooguit.

Cabrónes | 31-01-06 | 15:41

MAXIMO @ 15:11
Echt niemand? hmmmm
Misschien vandaag de dag niet meer. Maar de Maximootjes in de jaren '70 scholden iedereen uit voor facist die voorstelde om "buitenlandse werknemers" (destijds werkten er nog een paar) Nederlands te leren.
Met droge ogen: "Want waarom leer jij dan geen Turks" .

Warrior4freedom | 31-01-06 | 15:31

"De afgelopen twee jaar ging de weblog Geenstijl met de meeste prijzen naar huis. De weblog won vorig jaar de titels 'meest huoristisch', 'best vormgegeven', 'meest origineel' en 'best geschreven'."

www.nu.nl/news/665931/50/Dutch_Bloggie...

Harige Bangmaker | 31-01-06 | 15:30

Ik citeer 'De burgerschapscode moet nieuwe Nederlanders stimuleren om zich niet als vreemdeling, maar als Nederlander te gedragen. Met xenofobie heeft dit niets te maken.'

'Als Nederlander gedragen', dit is zo subjectief als het maar kan. Alsof er een 'de' Nederlander is. Hans Kraay jr. is ook een Nederlander - moeten de nieuwkomers zich dan ook zo irritant gaan gedragen?

Ik citeer:,,in het openbaar spreken we Nederlands ? op school, op het werk, op straat en in het buurthuis.?? Ik heb gezegd dat dit mij aanspreekt, sterker nog: dat ik er vóór ben om zoiets voor alle Nederlanders af te spreken.

Dus spreken we af om 'potverdorie' ze zeggen in plaats van 'shit' als we de bus missen?

Ik citeer: 'Zo ontstaan er scheidslijnen tussen etnische groepen, grof gezegd: allochtonen in de achterstandswijken van de grote steden, autochtonen in de voorsteden en de Vinexwijken. Ieder spreekt zijn eigen taal en leeft in zijn eigen wereld. Dat is slecht voor de integratie.'

Dus iedere Nederlander draagt bij aan de slechte integratie door zijn/haar eigen taal te blijven spreken?

Dit doet mij erg denken aan het regime van Generaal Franco die met zijn facistische trekjes al het Catalaans, Baskisch en Galicisch (Catalan, Euskara en Gallego) uit het publieke leven poogde te verbannen. De vrijheid van taal en expressie komt hier in het gedrang. De mensen die zich niet verstaanbaar kunnen maken in de meest gangbare taal hebben in de eerste plaats zichzelf ermee.

Het promoten van Nederlands spreken is begrijpelijk maar mevrouw Verdonk kraamt hier toch echt hypocriete onzin uit.

Cabrónes | 31-01-06 | 15:30

@ MAXIMO

Ik koester de argumentloze stoeipartijtjes met je aan mijn borst want alleen zo valt de ware aard van een abjecte domkop een beetje te ontrafelen.

Wie nu precies wie voor de krokedillen wil voeren laat ik met het mij zo kenmerkende onderwijzersgeduld maar in het midden.

Ik zal Asfhin Elian - je weet wel, die bekende Iraanse racist - aanhalen om je een warm gevoel van binnen te bezorgen. In Nederland kan ik zo 1-2-3 niet iemand verzinnen die de crux zo helder verwoorden kan.

"Gerechtvaardigde kritiek op de islam wordt regelmatig - zonder een zweem van argumentatie - ?islamofobie? en ?racisme? genoemd, en wordt verdacht gemaakt door de aantijging dat daarmee alle moslims worden gestigmatiseerd. Dat soort verdachtmakingen zijn aanslagen op het vrije woord, gepleegd door vrije mensen in een vrij land. Was Voltaire een religiofoob, omdat hij kritiek had op intolerante manifestaties van de godsdienst? Was Luther een catholicofoob omdat hij kritiek had op de katholieke kerk? Had de Reformatie nooit mogen plaatsvinden, omdat Luther ?alle katholieken stigmatiseerde??"

Maximo in den nootendop.

Brusselmans | 31-01-06 | 15:15

@maximo
xenofoob ben ik niet echt; ben wel voor het oplossen van problemen in de samenleving. Werkgevers die discrimineren is 1 kant van het verhaal. De andere kant is om te kijken waarom werkgevers discrimineren. enig idee?

rattekop | 31-01-06 | 15:14

@Rattekop
Wat mensen op straat spreken moeten ze vooral zelf weten, enkel nieuwsgierige geen leven hebbende xenofoobjes, zoals Brusselmans en misschien ook jij, zullen moeite hebben met het horen van gesprekjes in andere talen op straat.
Niemand zal ontkennen dat Nederlands de voertaal is in dit land, NIEMAND.
En deze uitspraken doet ze niet om allochtonen aan een baan te helpen aangezien zij bijv. niks doet tegen werkgevers die discrimineren.
Zij gelooft in haar maakbare samenleving waarin iedereen op straat 1 taal spreekt, daar is niks liberaals aan.
Ze zit dus niet goed bij de liberale VVD, net als AHA overigens.

MAXIMO | 31-01-06 | 15:11

@ Levereter.
Hoe veel genocides hebben de Nederlanders / Germanen gepleegd in de Geschiedenis?

Kaan78 | 31-01-06 | 15:10

@Brusselmans
De wens is de vader gedachte, dus reken mij alsjeblieft niet toe wat jij het liefst zou willen zien gebeuren met Moslims, ouwe xenofoob van me...

MAXIMO | 31-01-06 | 15:06

Kaan, inderdaad de makkelijkste optie.
widtvoet, zoiets ja, zoals oudere hollanders over Duitsers denken moet je verhonderdvoudigen, en dan ben je ongeveer zoals Grieken over Turken denken.

Levereter | 31-01-06 | 15:05

Grieken... zucht weer een verhaal apart.
Kunnen we geen forum openen?
Ik kom anders niet toe aan mijn werk.
Mazzel allemaal.. Ik doe mijn reaguurwerk wel na 20.00 uur.

Kaan78 | 31-01-06 | 15:00

Kudtkip
25 maart las ik: http://www.vanharte.nl/fst_islamitische_nieuwjaarsdag.htm
maar op andere sites staat weer 10 februari...heeel verwarrend allemaal
Op de BNN kalender stond dat het vandaag nieuwjaarsdag is voor de islamiten in dan is het voor hun 1427......

rosalie | 31-01-06 | 14:57

Ik heb het niet over kansarme migranten.
Dat mag best beperkt worden. Er is al geen werk voor Loosers in Nederland. Dus moeten er niet meer bijkomen.
Alleen de maatregelen die Verdonk neemt zorgt ervoor er juist voor dat mensen waarvan we binnenkort 1 miljoen tekort aan hebben( Hoger opgeleiden ), besluiten terug te gaan naar Marokko, Turkije en Suriname. Dat is vernietiging van Intellectueel kapitaal. Imago schade die Nederland hieraan ondervindt door dit beleid zorgt ook voor dat mensen eerder gaan kiezen voor andere welvarende landen om hun beroep uit te voeren. Daar ben ik als ingezetene van Nederland niet blij mee hoor! Jammer dat er geen onderscheid in wordt gemaakt. Wat ben je dan Verdonk?... Idd een prutser.

Kaan78 | 31-01-06 | 14:55

@Levereter 14:43
Hoeveel Grieken waren er eigenlijk nog over na die generatieslange (eeuwtje min of minder) Turkse bezetting? Iets van 1 miljoen tov. de 10 miljoen Grieken voorafgaand aan de heerschperiode van de bebaarde toerkse knoet...

widtvoet | 31-01-06 | 14:55

't Is eigenlijk heel eenvoudig allemaal: mensen die hier willen komen wonen als vluchteling of om wat voor reden dan ook, moeten de (grondwet)regels van Nederland volgen. Dat moeten wij ook....ze hebben toch geen streepje voor op ons?

rosalie | 31-01-06 | 14:50

@ Rosalie,
kijk nog 'ns op je sgeur-kalender... ik dacht dus dat het vandaag Islamitisch nieuw jaar was/is, jij aanvankelijk de 28e januari, toen toch vandaag en nu 28 maart?

*plaatst dringende oproep aan Bwhaha (maar Kaan mag het ook zeggen):
wat ís het nou?!?*

Kudtkip | 31-01-06 | 14:48

@levereter 14:14
lol

rattekop | 31-01-06 | 14:47

Kaan, Gladstone had het over de periode dat de Turken voor het eerst oefenden met genocide, ditmaal op de Grieken, en toen dat niet lukte bliezen ze maar het Parthenon op met buskruit.

Levereter | 31-01-06 | 14:43

"De eigen taal is een o­nderdeel van de eigen cultuur en identiteit."

Kijk, daar valt een waar woord @Kaan. Sterker nog de "eigen taal" is een van de belangrijkste onderdelen van de eigen cultuur en identiteit. En gelukkig zijn er ook veel nederlanders die dit inzien.

Voor de rest lijkt 't erop of je in je redeneringsdrift de volgtijdelijkheid van bepaalde zaken wat uit 't oog dreigt te verliezen...

widtvoet | 31-01-06 | 14:36

@Levereter

Dat was zeker voor de onderneming om de Turken onder de voet te lopen en Istanbul in twee weken te bereiken. (kuch*)
Ook zeker nodig gehad om een oorlog tegen de turken te rechtvaardigen.
Na de Oorlog heeft hij'( de grootste brit aller tijden) heeft hij hele andere termen over Turken en Ataturk in zijn mond genomen.

Kaan78 | 31-01-06 | 14:36

@ Kaan

gefixeerd op Turkije? Niet in het geheel, ze doen daar maar wat ze niet laten kunnen.

Ik heb het alleen niet zo met lieden die Nederland aandragen als toonbeeld van het racistische extreem rechtse gevaar in deze wereld. Hier op GS zit ook al een belg die Nederlanders dat misverstand komt aanpraten.

Je geneuzel over ' staatsdwingelandij ' is zo pathetisch. Heb je die brief van Verdonk nu eigelijk wel gelezen?

Daar komt bij, waarom zou immigratie naar Nederland met kortingscoupons gestimuleerd moeten worden? Nederland is goedverdoemme een van de dichtsbevolkte landen ter wereld.

Brusselmans | 31-01-06 | 14:36

Ik haalde dat het vandaag de nieuwjaarsdag was van de islamiten ook maar uit de BNN-scheurkalender.......:)

rosalie | 31-01-06 | 14:34

@Kudtkip

Ik las net dat 25 maart de Islm. nieuwjaarsdag is.....en nee het heeft dus niets met de geboortedag van Mohammed te maken, maar meer met dat het islamgeloof toen ontstaan is......

rosalie | 31-01-06 | 14:32

Ja ja, die Engelsen wisten het wel zo, sprak Lord Gladstone (ook niet de eerste de beste) over:"The unspeakable Turk".

Levereter | 31-01-06 | 14:28

Nou euh, Kaan (14:08), dat klinkt meer als ene Mabel.
Maar het is clear (...) dat je fel bent vanwege een minderheids-gevoel. Niet nodig, je beheerst de 'plaatselijke' taal (op wat spelling qua d en t) en daar hebben we het hier over.
En visa's kosten meestal geld.

Kudtkip | 31-01-06 | 14:24

@ Kaan

Primadeluxe

Brusselmans | 31-01-06 | 14:19

@Kaan78 14:05
Mag ik u extragoedbedoeld wijzen op art. 2 lid 4 van onze Grondwet...

widtvoet | 31-01-06 | 14:17

"De oproep van minister Verdonk ervaar ik als zeer gevaarlijk, omdat deze kwaadwillende krachten aanspoort om leden van minderheidsgroepen vanwege hun anders zijn te bedreigen."

Nouja... zo lust ik er nog wel een paar..

Pannie | 31-01-06 | 14:15

Hé Kaan, wist je hoe Churchill (toch niet de eerste de beste) over Turken sprak:"The inhuman exception of humanity". :)

Levereter | 31-01-06 | 14:14

Het Islamitisch nieuwjaar is toch gebaseerd op de reis van Mohammed van Mekka naar Medina?

Ach, ik roep ook maar wat.
Wat is het toch fijn om niet te geloven.

Harige Bangmaker | 31-01-06 | 14:09

Voor je spandoek.
...
Wat dacht je van? Euhhmmm Euhummmm....
-> Verdonk, de adequate prutser. ;-)

Kaan78 | 31-01-06 | 14:08

Wat ik me dus afvraag Rosalie, is of het Islimitisch nieuw jaar ook gebaseerd is op de geboorte van Mohammed.
Misschien dat Bwhaha hier z'n licht over kan komen laten schijnen...

Kudtkip | 31-01-06 | 14:07

@ kudtkip

vanzelfsprekend.

Brusselmans | 31-01-06 | 14:06

@ Brusselmans

Je bent wel helemaal gefixeerd op Turkije he. Kan je dit er niet los van zien?

Als je wat weet over de immigratiebeleid van de Turken hoor ik dat graag:)
Jij schijnt te weten hoe met migranten in Turkije wordt omgegaan? Hoe is dat precies?

Wie zich permanent in Nederland heeft gevestigd moet de Nederlandse taal machtig zijn, zodat hij met zijn medeburgers kan communiceren. Voorschrijven dat men in het openbaar geen andere taal meer mag spreken getuigd van een verregaande intolerantie.

De eigen taal is een o­nderdeel van de eigen cultuur en identiteit. Het uiten daarvan in het openbaar o­nmogelijk maken is een vorm van staatsdwingelandij die zelfs in de ergste dictaturen o­nbekend was.

De oproep van minister Verdonk ervaar ik als zeer gevaarlijk, omdat deze kwaadwillende krachten aanspoort om leden van minderheidsgroepen vanwege hun anders zijn te bedreigen. Het is immers nu reeds zo dat mensen agressief worden bejegend wanneer zij o­nder elkaar hun eigen taal spreken.

Ik weet geen land op deze aardkloot, waar je voor een kortlopende visum voor thee bezoek aan je kinderen 1660 euro kwijt bent voor twee personen.

Sinds 2002 zijn de kosten voor het aanvragen en verlengen van verblijfsvergunningen met wel 300% tot 1150% gestegen. Gezinsherenigers, buitenlandse studenten, -werknemers en mensen die om medische redenen hier zijn, moeten ineens enorme bedragen ophoesten om hier te komen en blijven.

Dit is in strijd met:
- artikel 104 Grondwet en/of artikel 21 Vreemdelingenwet;
- artikel 8 EVRM, artikel 14 EVRM dan wel artikel 26 IVBPR;
- artikelen 18 en 19 van het Europees Sociaal Handvest;
- artikel 21 van het Europees Vestigingsverdrag;
- artikel 41 lid 1 van het Aanvullend Protocol bij de Associatieovereenkomst EEG/Turkije en/of artikel 13 van Besluit 1/80 van de Associatieraad EEG/Turkije.

Kaan78 | 31-01-06 | 14:05

A, á Rosalie, nieuw jaar voor de Chinezen is 4 februari, overigens groots gevierd in Holland Casino.

Kudtkip | 31-01-06 | 14:04

Nee, Kudtkip, ik weet niets over een bepaling van dit jaar, voor islamiten bedoel je?

rosalie | 31-01-06 | 14:01

@ Brusselmans,
eens, maar ik had het over het verschil tussen bezoekers en blijverts.
Het is onredelijk de huistaal te verlangen van toeristen.

Kudtkip | 31-01-06 | 14:01

@rosalie
Nog niet. M'n goede buurvrouw had haar aardappelenschillen in die Trouw gewurmd en het goedje aan de Roteb meegegeven.
Maar zolang er nog geen linkje naar het hele artikel op GS te vinden is zal ik daarin alsnog aan 't end van de week proberen te voorzien...

widtvoet | 31-01-06 | 14:00

@ Kim

Toen Nyerere bij Mao was langsgeweest begon 'ie met massale vbolksverhuizingen.

Alle botresten zijn nog niet teruggevonden.

Maar hij verjoeg wel weer Idi Amin in Uganda. Die had de gewoonte zijn politieke tegenstanders aan de Presidentiele krokedillen te voeren. Een traditie die een met abjecte haat vervulde tegenstanders van Verdonk als MAXIMO vast en zeker weer in ere wil herstellen.

Brusselmans | 31-01-06 | 13:59

sorry Kudtkip
je hebt gelijk: 28 januari was nieuwjaarsdag voor de chinezen.......

rosalie | 31-01-06 | 13:57

Echt Rosalie? Hoorde een zekere inluiding op de radio vanmorgen. Verwarrend dat zulks niet eenduidig gebracht wordt. Maar goed, hoe zit het eigenlijk met de bepaling van dit nieuw jaar? Weet je daar iets over?

Kudtkip | 31-01-06 | 13:55

even off topic....
widtvoet, heb je dat artikel nog kunnen bemachtigen uit Trouw zaterdag?

rosalie | 31-01-06 | 13:52

@rattekop 13:35
In bepaalde kringen is het propageren van iemands vrijheid, van iemands "recht" om zichzelf en zijn kinderen in 0031 tamelijk kansarm te maken of houden een strevenswaardig punt.

Zijn vaak dezelfde mensen die ook de barricaden opgaan wanneer het "recht" van een uitgemergelde, tandeloze heroinehoer verdedigd moet worden om verplichte overheadsbemoeienis te voorkomen. Zij moet dan niet aangetast worden in haar persoonlijke integriteit en haar vrije keuze om voor zevenenhalve euro per keer het zaad van Oudkerkachtigen te slikken om in haar gifverslaving te voorzien...

widtvoet | 31-01-06 | 13:48

@Kudtkip
Nieuwsjaarsdag voor de Islamiten was 28 januari....maar ze leven wel in 1427...dat wel

rosalie | 31-01-06 | 13:48

@ Kaan78

Nee, die barmhartige Turken van je. Die behandelen hun migranten netjes.

Inderdaad valt er op de heldere - soms bikkelharde - toon van Verdonk wellicht wat af te dingen. Dat is echter wel het gevolg van de jarenlange wegkijkpolitiek die haar voorgangers op deze positie bedreven.

De mensen die jarenlang met een kluitje het riet zijn ingestuurd krijgen nu duidelijkheid. Hard? Jazeker! Onrechtvaardig? Ga maar mekkeren bij al die zalvende heelmeesters die over de rug van asielzoekers de mooie sier wilden maken met hun laffe besluiteloosheid.

Overigens is het plan van Verdonk zo slecht nog niet. Het lijkt mij dat een immigrant beter zijn plek in een land vindt wanneer hij de taal van dat land goed beheerst. Taal leren, baantje zoeken, niet crimineel gedragen. Zo moielijk kan het allemaal toch niet zijn?

Het wachten is nu op de Goebels retoriek. Kom op grote denkers; verzin eens iets dat een spandoek waardig is!

Brusselmans | 31-01-06 | 13:47

Hoe je wendt of keert, verkeren tussen lieden die communiceren in buitenlandse (met name de niet-Europese) talen in het allergewoonste leven alhier, is onprettig.
Omdat je je een buitenstaander voelt in je dagelijkse biotoop.

Zelf vind ik voor de vakantiegangers een compromis in het Engels geen slechte. Wordt naast Nederlands immers ook onderwezen. Is nog eens versterkt door westerse invloed van tv en muziek.
Het is ook de taal van het protest volgens Nanne Tepper, maar dat ter zijde.
3voor12.vpro.nl/3voor12/magazines/news...

Afijn, nog even het volgende, het is als ik het wel heb vandaag het Islamitisch nieuwjaar, 1427.
Dus voor de goede verstaander: tevreden en gezond nieuw jaar!

Kudtkip | 31-01-06 | 13:44

Mijn autochtone buurman spreekt alleen Brabants. Hij werkt al zijn hele leven in de kassen en zal met zijn dialect ook niet hoger op de ladder kunnen klimmen. Hij houdt evenwel zijn eigen broek op. Als iemand geen Nederlands beheerst maar op de één of andere manier toch zelfvoorzienend is, dan vind ik het jammer, maar een keuze die gerespecteerd kan worden. Anders wordt het wanneer mensen als gevolg van het geen Nederlands kunnen spreken geen betaald werk kunnen verrichten. Onbemiddelbaar. Ik wil er namelijk niet voor betalen dat iemand zich hier niet verstaanbaar kan maken. Dat zal best ongefundeerd en kwetsend zijn, maar het is toch maar zo.

poppermotje | 31-01-06 | 13:38

@zvf
Zolang die marrokanen maar fatsoenlijk nederlands kunnen, ga voor de gein maar eens in friesland naar de supermarkt. De gemiddelde cassiere daar kan geen nederlands en wat fiif njoggenennjoggentig betekent moet je maar gokken.

Bakker_Bartje | 31-01-06 | 13:38

Je houd van Verdonk of je haat haar. Ik denk dat het met het volgende te maken heeft.
Als we het hebben over de Minister van Integratie en Immigratie heeft ze hopeloos gefaald.
...
Als we kijken naar wat ze wel presteerd. Namelijk Emigratie, deportatie en adequate cr... tie! Daarin is ze wel de beste Minister. Respect!
...
Dus er zullen altijd wel mensen zijn die graag zien dat ze daarwerkelijk werk maakt van Integratie, tegenover mensen die graag willen dat ze haar deportatiewerk voorzet.

Kaan78 | 31-01-06 | 13:38

@NOYB 13:07
Met dat tamelijk onwerkbare onderscheid allochtoon-autochtoon heb ik ook maar weinig. Het is diffuus, niet echt hard en leidt tot veel verwarring.

Maar volgens jou is dus iemand met (ook) een nederlands paspoort automatisch 'n autochtoon?

widtvoet | 31-01-06 | 13:38

Mevrouw Verdonk probeert alleen aan te geven dat als men allemaal tot op zekere hoogte Nederlandsch beheerst, hele bevolkings groepen in iedergeval weten wanneer wel, en wanneer ze zich niet beledigd / gediscrimineerd / achtergesteld * hoeven te voelen.

* doorhalen wat niet gewenst is.

KaiserSoza | 31-01-06 | 13:37

@witvoedt; mijn complimenten
en willen zeikerds als Maximo die onmogelijk kunnen ontkennen dat taal bindt, zelf eens met een oplossing komen om de taalachterstand en daarmee werkloosheid van alloctonen terug te dringen. Of kan het je gewoon geen hol schelen dat die mensen geen baan krijgen straks.?

rattekop | 31-01-06 | 13:35

Het zou trouwens wel redelijk zijn om bij het propageren van het communiceren in het nederlands extraserieus rekening te houden met het vermogen van individuen om onze moeilijke taal te leren.
Nederlands is nu eenmaal niet een van de makkelijkste talen en wanneer mensen gewoonweg niet in staat blijken om zelfs maar de meest elementaire basis van onze taal tot de hunne te maken, kun en mag je ze dat niet verwijten!

Het aanvaardbaar beheersen van het nederlands lijkt voor sommigen gewoon te hoog gegrepen. Een debiel neefje van mevr. widtvoet wil later graag chirurg worden. Dat zal niet eenvoudig zijn met een IQ van 65, maar hij verdient respect voor zijn voornemen en de intentie is daar mi. vele malen belangrijker dan het uiteindelijk wel of niet slagen...

widtvoet | 31-01-06 | 13:32

@mammon 12:38
dat Engels de voertaal is op menig universiteit is logsich; zeker als je internationale studenten aan wilt trekken. Mijn gehele studie was in het Engels en dat ervoer ik als handig. Echter er bestaat echt wel een te creeren grens van een aantal talen dat je in een land wilt hebben. Heb tijden in Montreal gewoond en daar is net als in Belgie een tweestrijd ontstaan in taalgebied wat er in de praktijk op neer komt dat twee groepen zo ongeveer langs elkaar heen leven. Wil je dit hier? moet je iedereen lekker zijn taaltje laten spreken. Wil je integratie bevorderen, dan moet je het Nederlands stimuleren en Nederlanders Engels leren. Dat is genoeg voor hier. We zijn nogal een klein land namelijk.

rattekop | 31-01-06 | 13:28

@ ZvF: heb jij het artikel van Verdonk wel gelezen? Het is geen wet, maar een afspraak of verzoek. Iedereen mag weten wat zij of hij spreekt. Verdonk wil niets verbieden! Ik ben geen fan van Verdonk maar ze heeft gewoon gelijk. Een taal verbindt. Waarom is Tanzania alle interne stammenoorlogen gespaard gebleven? Omdat na een forse staatscampagne iedereen Swahili spreekt! In Kenia spreekt iedereen zijn eigen tribale taal (swahili, kikyu etc.) en daar zijn behoorlijke burgeroorloogjes geweest. Taal verbindt. Dat wist de socialist Julius Nyerere en dat weet Verdonk.

Kim Jong-il | 31-01-06 | 13:28

Nederlands spreken en/of schrijven hoeft niet altijd te betekenen dat (alle) nederlanders het kunnen begrijpen....Voorbeelden genoeg: dialecten, ambtenarentaal, GS-taal enz. Het ontcijferen of vertalen daarvan maakt het (groeiende) taalgebruik leren juist leuker. Maar volkomen onbegrijpelijke talen die hier niet ontstaan zijn of niet onderwezen worden op nederlandse scholen, moeten niet gebruikt worden als men zich wil duidelijk maken naar nederlanders in Nederland.

rosalie | 31-01-06 | 13:27

Zou er dan misschien toch een relatie zijn tussen het niet of (zeer) onvoldoende beheersen van de voertaal in 0031 en het plat verdommen je in het beheersen van die taal te verdiepen?

widtvoet | 31-01-06 | 13:24

Gister ging ik een pasfoto voor me paspoort laten maken. Toen de vraag aan de headscarf voor me gesteld werd "wilt u een kleuren- of zwartwitfoto?" was de reacte :"?". Snel manlief er bij gehaald en die bepaalde dat we voor zwart-wit gingen. Ik kan me niet voorstellen dat je je gelukkig voelt in een land waar je zo iets elementairs als de betekenis van de woorden kleur of zwart-wit niet kent. Maar deze mevrouw is wel gerespecteerd in haar onkunde door Femke en consorten. Wie zijn wij om iemand Nederlands op te dringen?

broodjesbakker | 31-01-06 | 13:18

De Marokkanen die hier zijn geboren in Nederland en dus een Nederlands paspoort hebben, spreken vaak zowel Nederlands en Marokkaans. Maar als ze geen Marokkaans meer mogen spreken in het openbaar, dan zou dit erop neer komen dat ze een tweede taal niet meer mogen spreken. Dan zouden dus ook Limburgers geen Limburgs meer mogen spreken en Friezen ook geen Fries meer. Ben benieuwd hoe Verdonk hier dan over denkt.

ZvF | 31-01-06 | 13:16

wellicht dat henk spaan zijn facistoide commentaar in Trouw voortaan achterwege kan laten

derks | 31-01-06 | 13:09

ja, moet er niet aan denken dat er straks een taalstrijd ontstaat zoals die belgie werd gevoerd.

ganzo | 31-01-06 | 13:08

Han's verhaaltje stipt goed aan dat er een verkrampt onderscheid wordt gemaakt tussen allochtoon en autochtoon. Op GS wordt constant gescholden op de marokkanen, terwijl de meesten toch autochtoon zijn omdat ze een Nederlands paspoort hebben. Terugsturen naar hun eigen land? Daar zijn ze al.

Ook wordt er duidelijk gemaakt dat er een wisselwerking is. Net zozeer dat de nieuwkomer zich aan moet passen aan de bestaande omgeving, moet de bestaande omgeving zich aanpassen aan de nieuwkomer.

NOYB | 31-01-06 | 13:07

@Harige Bangmaker
Inderdaad, dit proefballonetje is tendentieus, ongefundeerd en buitengewoon kwetsend, past perfect bij GS.

MAXIMO | 31-01-06 | 13:07

@Han: kan je het commentaar misschien ook van commentaar voorzien?

orca | 31-01-06 | 13:02

MAXIMO 31-01-06 @ 12:59

Ach, ze had het net zo goed op GS kunnen plaatsen.

Harige Bangmaker | 31-01-06 | 13:00

Verdonk is tenminste wel zo slim om in te zien dat haar open brief het beste past bij het corporatieve imago en aanhang van dat kruisvaarders-wcpapiertje....

MAXIMO | 31-01-06 | 12:59

kan iemand een stuk uit die bagger hierboven knippen?

drieluik | 31-01-06 | 12:59

Kijk een stukje in het Engels. Komt van de Expatica-code. Wie lezen die? Dat zijn bijvoorbeeld medewerkers van internationale bedrijven die (nog) in Nederland gevestigd zijn.

-Edit: Wij spreken hier uitsluitend Nederlands.-


Han | 31-01-06 | 12:57

"Terug stuuren", huppeltutje?

Harige Bangmaker | 31-01-06 | 12:57

Je kan ze ook gewoon allemaal Ali noemen. Net zo simpel.

bribrab | 31-01-06 | 12:56

@ 3*links=rechts

topidee.. en meteen terug stuuren die hap..

huppeltutje | 31-01-06 | 12:56

3*links=rechts 31-01-06 @ 12:50

Dan benadeel je de BrEeZaH-gEnErAtIe toch wel iets te erg...

Harige Bangmaker | 31-01-06 | 12:51

Laten we vervolgens afspreken dat iedereen die die afspraak met Rita maakt een rood-wit-blauw polsbandje draagt.

drieluik | 31-01-06 | 12:51

Proefballonnetje: uitkering intrekken als het Nederlandsch niet boven basisschoolnivo uitkomt.

3*links=rechts | 31-01-06 | 12:50

En geef iedereen dan ook meteen een Nederlandse naam. Die andere zijn toch niet uit te spreken. Hier op de zaak noemen we Ali ook gewoon "Henk": veel makkelijker en hij luistert er toch wel naar.

Ongeletterde Boer | 31-01-06 | 12:46

Mammon 31-01-06 @ 12:43

Dan zal ik bij deze mijn lidmaatschap van het brulkoor opzeggen.

Harige Bangmaker | 31-01-06 | 12:44

Nou Rita, het ie een betere hype dan je collega die een pleidooi hield voor legale openbare homo ontmoetingsplekken. (alsof ieder struikje in 0031 niet vol condoms ligt.) Kun je er ook voor zorgen dat die Friese soap op RTL N-H verdwijnt. Zullen we dat afspreken ja?

gevallenverstand | 31-01-06 | 12:44

Stel je voor: er komt iemand en die zegt, dat het onbeleefd is om, als zij het kan horen, de taal te spreken die jij van je moeder geleerd hebt. Je bente dus niet met haar in gesprek. Zij kan dat horen. Zij wordt daar bang van. Zij vindt het onwelluidend. Weet ik veel, wat zij zegt. Jij gaat vervolgens over op Nederlands en je zegt: mens, bemoei je met je eigen zaken. Ga je man afluisteren, als die tenminste niet in het BLijf van Mijn Lijf huis voor mannen zit. . En als je zo weinig te doen hebt, dat je tijd genoeg hebt om mij af te luisteren volg dan kuwcwe eens een toetredingscursus tot de mensheid. Dat zeg je dan allemaal. En je gaat weer over op de taal die je van je moeder geleerd hebt.

Han | 31-01-06 | 12:44

Kunnen al die doven met hun handgebaren ook eindelijk uitgezet worden...!

Ongeletterde Boer | 31-01-06 | 12:44

Dus, geen wet, maar 'richtlijn', oftewel: aanhoren en direct weer vergeten. Hoe nutteloos kan de politiek zijn...

Amstel | 31-01-06 | 12:43

En het volume waarmee iemand in een kleine ruimte praat heeft gewoon iets met beschaving te maken. Dus je gaat niet schreeuwen in een kleine ruimte als er nog andere mensen in de buurt zijn.

Mammon | 31-01-06 | 12:43

Zij is blijkbaar de enige, samen met wat rattenkoppen, die nog gelooft in dat met onderbuikgas gevulde proefballonetje.

MAXIMO | 31-01-06 | 12:41

dus jij wilt liever horen dat hij op een 5ling hoopt en zij niet meer zwanger wilt worden?
Dat heeft niks met de taal te maken, maar met het volume waarop geluld wordt.

swift1.6 | 31-01-06 | 12:40

@ rattekop 31-01-06 @ 12:21 Engels is de voertaal van verschillende opleidingen aan de universiteit (Erasmus that is). Zie dus geen reden waarom je daar geen engels zou kunnen praten als je in een groep samenwerkt. Blijf ook gewoon gezellig engels praten met mijn huisgenoten. Kan me, als het moet, behoorlijk goed in ABN verstaanbaar maken. Zoals sommige mensen al eerder opmerkten, het is een richtlijn, geen wet. Typisch onuitvoerbaar Nederlands voorstel. Gaat u maar rustig slapen.

Mammon | 31-01-06 | 12:38

Dit hele gedoe bevestigt alleen maar, dat een groot aantal allochtonen zich niet aanpast en dat buitengewoon veel irritaties opwekt. Je zit in de wachtkamer bij de dokter en twee figuren waarvan een met een ongeschoren kop en de ander met hoofddoek en krijsstem, zitten luidruchtig in een onvertrouwd vreemd taaltje met elkaar te "converseren" en weigeren op verzoek van de andere autochtone wachtenden Nederlands te spreken, hoewel ze daar blijkbaar goed toe in staat zijn, gezien de reactie waarop ze het verzoek op hoge ruzietoon afwezen. Zo zijn er ontelbare voorbeelden. En wat zou die code daaraan veranderen?

Romanus | 31-01-06 | 12:38

veest van pim 31-01-06 @ 12:30
"Ik reageer even niet meer op Fleischbaumstukken..."

Nogal een contradictie, of niet?

Harige Bangmaker | 31-01-06 | 12:38

@DJ
Heb je mij horen zeggen dat ik er blij mee ben dat Fries een officiele taal is?
Ik heb het niet verzonnen.

CoJoNes | 31-01-06 | 12:37

Heeft zweefvlieger een ban (excusez le mot) trouwens?

Harige Bangmaker | 31-01-06 | 12:34

Nederlands, Engels, Duits, Thais, Italiaans, Spaans, ik vind het allemaal prima om te horen, geen problemen mee. Arabisch daarentegen......

De_Hufter | 31-01-06 | 12:34

@Cojones, en Fries is een officiele taal... wat dan nog? Ben het eens met kuttekop dat friesen ook onder Verdonkje haar voorstel vallen.

En vooral weg met die idiote vertalingen van overheidsbrochures. Altijd al aan geergerd!

DJ | 31-01-06 | 12:32

@trouwens Cojones; op die link die je me stuurde staat dat Fries een officiele taal in Friesland is, dus niet in Groningen. Maar goed, Wikipedia kan het fout hebben natuurlijk. Nu behoorde het ommeland van Grunn natuurlijk wel altijd bij Friesland maar de stad volgens mij nooit

rattekop | 31-01-06 | 12:31

Ik reageer even niet meer op Fleischbaumstukken - ben mijn Fleischmeter aan 't kalibreren om ook mega- en kiloBlokzijl aan te kunnen - maar een minister die zich niet alleen bemoeit met wat je mag zeggen, maar ook nog eens in welke taal dat moet, daar zijn, zoals ze dat bij ons zeggen, 'kosten aan'. Va te faire pendre, Marguérite! Je mantiendrai.

veest van pim | 31-01-06 | 12:30

Super idee

trat | 31-01-06 | 12:30

Volgens Salman Rushdie is de angst voor vrouwen één van de belangrijkste oorzaken van het moslimterrorisme. Vandaar dat de uitspraken van Ayaan en Rita zoveel commotie veroorzaken bij de poldermoslims.

Dr. Faustus | 31-01-06 | 12:29

@fuckje 31-01-06 @ 12:20
Voor de dames een virtuele trap in de vulvae. Excuseer mijn Frans.

CoJoNes | 31-01-06 | 12:29

@fuckje klopt, ik ben ook nogal dislextischgs. Taal is moeilijk genoeg voor mij, daarom erger ik me ook zo aan gasten die het niet eens proberen.

rattekop | 31-01-06 | 12:26

Het is trouwens: ratteNkop.

fuckje | 31-01-06 | 12:24

@kabaal,
"nerderlands" is dat computertaal? mag ook nie he?

missy impossible | 31-01-06 | 12:23

@Cojones, kom maar hier met die trap. Perfect Nederlands spreken is weer wat anders dan je best doen of het proberen. Probeer eens een zinnig woord te zeggen. Doe eens aan logica

rattekop | 31-01-06 | 12:23

KABAAL 31-01-06 @ 12:15

Ik niet hoor. Duits is een mooie taal namelijk. Bovendien zie ik die Duitsers graag hun Euri hier verpatsen. Jammer genoeg gaat dit land ten onder aan querulantisme, met Verdonk als aanjager, en kiezen de kuilgravers tegenwoordig eieren voor hun geld en komen ze niet meer en masse richting Zandvoort. Dus met die invasie valt het nogal mede de laatste jaren.

Harige Bangmaker | 31-01-06 | 12:22

CoJoNes 31-01-06 @ 12:13 dikke ROFL. Student zijn wil niet per definitie zeggen dat je kandidaat buskruituitvinder bent. Uit mijn vroege Pink Elephant (tegenwoordig Pink Roccade) periode heb ik studenten leren kennen die echt te dom waren voor woorden. Had in met mijn simpele HAVO lunchpakket geen enkele concurrentie van te duchten.
En over bek stinken gesproken, bij mij op werk lopen stropdasblanken rond met de bekgeur van een volle kliko op een warme zomerdag.
Tot slot zal het me worst wezen wat mensen hier voor taal spreken. Alleen criminele elementen moet je aanpakken, ongeacht afkomst overigens.

Dirrek | 31-01-06 | 12:22

Als deze Hollandsche jongen Swazisch wil spreken op de Neerlandsche straten dan spreekt deze Hollandse jongen gewoon Swazisch. Verdonk moet een grote jongen zijn om dat te beletten!

Axel Foley | 31-01-06 | 12:21

@fuckje,
Groningen, daar stikt het van de Friezen en Chinezen.

@Cojones: Dat Fries een officiele taal is op papier, zegt natuurlijk niets over het feit dat wanneer je op een Universiteit zit waar ze in groepjes Nederlands/Engels praten, je je gewoon hebt aan te passen. Ik verbaas over je matige redenringsvermogen COJONes.

rattekop | 31-01-06 | 12:21

@CoJoNes,
enne watte damn asje g1 srcotum heb??

fuckje | 31-01-06 | 12:20

dat ze willen dat iedereen zich in het nederlands verstaanbaar kan maken, daar ben ik voor. En als ik met een groepje limburgers en 1 niet limburgs-sprekende aan't praten ben, dan gaat het ook in het nederlands. Maar als ik gewoon met alleen een paar limburgers in gesprek ben, dan kan het nederlands wat mij betreft de tiefus krijgen.

swift1.6 | 31-01-06 | 12:20

Voorstel: Iedereen die op dit topic reaguurt in slecht Nederlands, krijgt een virtuele trap in zijn scrotum. Redelijk toch?

CoJoNes | 31-01-06 | 12:19

Dan hadden ze 40 jaar geleden toen mensen hierheen werden gehaald ze meteen een cursus moeten geven!
Dadelijk loopt er weer een slecht sprekende oudere op de markt en dan zegt iedereen vingerwijzend: "die buitenlanders spreken onze taal niet".
Als je nu begint met de jeugd dan is het logisch, maar voor veel oudere is het nu te laat om nog Nederlands te leren.
Dus dit Verdonk idee is weer niets anders dan punten scoren bij het rechtse volk...

da wizard | 31-01-06 | 12:19

@Kabaal
Het kudtvolk DAT commentaar...

CoJoNes | 31-01-06 | 12:17

Hetzelfde kudtvolk wat commentaar heeft op dit voorstel, heeft zomers de bek wagenwijd open over de invasie duitsers, die het ook verrekken om Nerderlands te spreken.....

KABAAL | 31-01-06 | 12:15

@ja, Chinezen stinken over het algemeen uit hun muil. Dat komt door het voedsel dat ze eten. Natuurlijk vinden zij ook dat wij vreemd ruiken, of naar melk stinken; maar dat is natuurlijk niet mijn probleem.

rattekop | 31-01-06 | 12:15

Als we nou gewoon ophouden met het vertalen van alles wat belangrijk voor ze is. Brochures over uitkeringen, handleidingen voor schotels, etc. zullen ze wel Nederlands moeten leren. En nu maar hopen dat het mag van de man des huizes.

Framoes | 31-01-06 | 12:14

dat ze eerst maar eens zorgen dan dat alle borden in het nederlands zijn.
Ik bedoel, als goedwillige assielzoeker (jawel, die bestaan ook) leer je netjes zo goed als je kan nederlands, doet een examentje en na veel getouwtrek mag je naar nederland komen. Eenmaal hier kijk je om je heen en ziet dat in dit land, waar nederlands zogenaamd de voertaal zou zijn, ineens heel veel reclameborden, informatieborden van de overheid over bouwprojekten etc in het engels zijn.
Verder is nederlands de voertaal, dus bijv plat amsterdams niet. En er zijn zat zat hollanders die zelf niet eens correct nederlands kunnen, maar zo zijn er ook zat friezen, drentenaren, brabo's zeeuwen, limburgers etc. (maar toch wel leuk dat boven de rivieren meestal een stuk minder goed correct nederlands gesproken wordt dan beneden de rivieren)

swift1.6 | 31-01-06 | 12:14

@rattekop,
hulde voor jouw hoogstaande reactie, welke uni bezoek jij?

fuckje | 31-01-06 | 12:14

@rattekop 31-01-06 @ 12:08
Ter informatie: (helaas) is het Fries in Nederland een officiele taal. Dat gemiep met verkeerde voorbeelden is zo vermoeiend. Op de universiteit weten mensen dat, zelfs als ze uit hun bek STONKEN. Zit jij op de universiteit van Harderwijk, rattekop?

CoJoNes | 31-01-06 | 12:13

Correctie laatste zin wb raam dicht: volgens postbus 51 moet je raam juist open ivm blafhoest of annderszins rochelen. Goed spotje trouwens en zal hoogstens paar miljoen hebben gekost.

orca | 31-01-06 | 12:13

Toen ik opgroeide in limburg had je daar ook mensen die uitsluitend limburgs spraken. Die blijken achteraf gezien dan ook vrijwel nooit cariere gemaakt te hebben. Als je iets wilt bereiken in dit land zul je om te beginnen de taal goed moeten beheersen en niet zeuren over diskriminasie.

egwel | 31-01-06 | 12:13

Ze stinkten uit hun muil ? ? Verdooooonk, kandidaatje !

Dirrek | 31-01-06 | 12:12

En iemand die over 3 maanden een VWO diploma gaat halen schopt ze nog even het land uit... lijkt me toch dat zij wel redelijk Nederlands spreekt.

Adekikker | 31-01-06 | 12:11

het is natuurlijk gewoon een goed plan, met een redelijke onderbouwing. Dat het moeilijk uitvoerbaar is; allah. Ik had altijd een tering hekel aan die Friezen op onze universiteit die zelfs als we in groepen werken gewoon in hun trieste taal verder blaten. Hetzelfde gebeurde met Chinezen, en die stinkten ook nog eens ongeloofelijk uit hun muil. Ik vind Engels goed genoeg voor toeristen (dus geen Duits).

rattekop | 31-01-06 | 12:08

Naast Nederlands vind ik Engels ook acceptabel. ;) En precies zoals Ksi-Ziks zegt, eerst overheidsbrochures vertalen in andere talen en dan weer dit.

Maraka | 31-01-06 | 12:08

O het is geen wet maar een proefballonetje, zeg dat dan!
Dan gaat ze voor de Nawijn trofee 2006...

da wizard | 31-01-06 | 12:08

Vanavond serveert ze mixdrankjes en gemengd voedsel in de Lichtfabriek te Haarlem.
Onder de noemer multicult. gaat ze fusie-kokkerellen.
Ik ben benieuwd of ze voor elk gerecht een nederlandse vertaling zal hanteren, of dat ze voor het gemak zichzelf maar begrijpbaar zal uitdrukken met de orginele benamingen van het voedsel dat ze gaat opwarmen?

trackmetag | 31-01-06 | 12:08

@NYOB
het hoeft ook niet gecontroleerd te worden want het is geen wet! Het is gewoon een soort spelregel voor de samenleving.

Milosz | 31-01-06 | 12:06

@Maraka, doe es ff gewoon in het Nederlands posten ! :P

the_Tzar | 31-01-06 | 12:05

Kan het niet vaak genoeg zeggen. Dat Nederlandsch mag wat mij betreft afgeschaft worden. Liever gister, dan vandaag.

Harige Bangmaker | 31-01-06 | 12:04

@NOYB
Goed lezen. het gaat hier niet over toeristen. Het gaat over allochtonen die hier wonen en hier in het openbaar asjhetgeyliesmachallus spreken.

CharacterX2005 | 31-01-06 | 12:03

Gaan ze nu ook het vertalen van overheidsbrochures in vreemde talen aan banden leggen?

Ksi-Ziks | 31-01-06 | 12:02

Neverending story

Maraka | 31-01-06 | 12:02

Het blijft een leuk theoretisch idee, maar in de praktijk onuitvoerbaar. Gaan we tegen toeristen en andere kortblijvers eisen dat ze Nederlands spreken? Succes!

NOYB | 31-01-06 | 12:01

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl