achtergrond

Geenstijl

Wanneer leert het OM nou eens van fouten?

Dat het Openbaar Ministerie tegenslag op tegenslag moet incasseren is al lang geen verrassing meer. De stumpers zijn iedere vorm van affiniteit met de maatschappij verloren. Keer op keer slagen zij erin 'daders' tot aan hun graf te vervolgen, terwijl de echte boeven ongemoeid worden gelaten en kunnen bellen met John. We noemen een Eric O., maar ook relatief kleine zaken als het uitmaken van Koos Spee voor struikrover worden tot halszaak verheven. Gisteren haalde het OM opnieuw bakzeil. Na jaren in het verdachtenbankje te hebben gezeten, werd Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik ook in hoger beroep vrijgesproken. Terwijl Justitie alweer denkt aan de Hoge Raad, geven wij het woord aan SlamDunk!


Feyenoord vernedert OM in de verlenging
Jorien van den Herik gaat een vette claim tegen de staat in te dienen wegens jarenlange materiële en immateriële (reputatie)schade. De zongebruinde Koning van de Kuip is gisteren na 10 jaar eindelijk vrijgesproken van belastingfraude. Al voor de uitspraak had Jorien geroepen dat hij miljoenen wil zien van de staat. "Een bedrag waar je Dirk Kuijt niet van kunt kopen, maar het komt daar wel bij in de buurt". Dan hebben we het dus over 18 miljoen euri! Nee, een getergde miljonair als Van den Herik neemt geen genoegen met een fooi van het OM. Hij vindt dat er sprake is karaktermoord door de nichterige aanklager Gerard Sta en zijn hardleerse vriendjes.
De vrijspraak voor Jorien én ook van Feyenoord is een mega dreun voor OM en FIOD. Na een 10 jaar slepende zaak wordt enorm gezichtsverlies geleden. Ruim een jaar geleden schreef ik al over deze belachelijke zaak, die al vele miljoenen heeft gekost. De stapel dossiers is metershoog. De vraag is nu hoe belastingwaakhond FIOD zal leren. Maken zij een pas op de plaats in dit soort publiciteitsgevoelige zaken of rammen ze in de toekomst nog harder door. Er lopen namelijk nog wat zaken in het betaalde voetbal. Zeer recentelijk natuurlijk de aanhouding van PSV-coach Guus Hiddink, maar ook Ajax en Vitesse moeten mogelijk voor het hekje verschijnen wegens rommelen met transfergelden.
De vrijspraak van De Zonnekoning en zijn Feyenoord is een lelijke streep door de rekening, helemaal als Jorien daadwerkelijk miljoenen schadevergoeding krijgt. In het verleden won de FIOD al zijn zaken in het betaald voetbal. Maar dat was in een tijd dat bestuurders grotendeels amateurs waren en belangen minder groot. Tegenwoordig heeft iedere club fiscaal adviseurs die de fuik van de FIOD kennen en weten waar de mazen zitten. Het voetbal is een miljoenenbusiness, een in rap tempo professioneler geworden bedrijfstak. Helaas kunnen wij dat laatste niet zeggen van FIOD en OM.
Want ondanks twee keer vrijspraak en miljoenen verspild belastinggeld legt het OM zich niet neer bij het arrest. In tegendeel de persofficier liet weten dat ze "de haalbaarheid van cassatie bij de Hoge Raad gaan onderzoeken". Het is natuurlijk weinig verrassend dat het OM haar zoveelste verlies wéér niet neemt, want deze club maakt natuurlijk geen fouten. Ze hebben het te druk met mariniers pesten, motormuizen oppakken en natuurlijk rondjes rijden. Voor de zoveelste keer: Ga toch eens boeven vangen! Benieuwd of Van den Herik trouwens bij Feyenoord blijft of dat hij eindelijk oprot. Deze zaak was cruciaal voor dat besluit.

SlamDunk!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.