achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

André Hissink is een van de laatste levende Engelandvaarders en wordt 26 juni 104 jaar oud. Stuur hem een kaartje in Canada!

Honderdvier

Een man uit de wereld van gisteren, voor wie het nog altijd vandaag is. André Hissink, boven- en onderstaand op video zo'n drie jaar geleden. Het heerschap stond op wacht tijdens de invasie van en het bombardement op Rotterdam. Hij zwoer wraak en behoorde vervolgens tot de eerste Nederlandse troepen die Engeland bereikten. In Indië, Australië en de VS werd hij bommenrichter en navigator op de B-25 Mitchell-bommenwerper en tijdens zijn eerste aanval boven Duitsland riep hij zo hard als hij kon: "Das ist fur Rotterdam, Schweinhunden!"

In die rol vloog hij in drieënhalf jaar 69 bombing runs voordat zijn toestel geraakt werd en hij neerstortte boven België. Zijn staartschutter Joop Jillings weet niet te ontsnappen en komt om het leven. Met een zekere ruimtelijkheid kijkt hij terug op zijn bombardementen: "Voldoening dat je iets kapot hebt gemaakt; toch ook wel stom hè?" Hissink zou tot 1948 instructeur bij de Nederlandse luchtmacht blijven, waarna hij samen met zijn vrouw "de mooiste tijd van zijn leven" had in Nieuw-Zeeland. Daarna verhuisden ze naar Canada, waar hij nog altijd woont. 

Mocht u zich geroepen voelen de heer Hissink een kaartje te sturen voor zijn 104e verjaardag aanstaande 26 juni, dan is dat - met liefde bij ons verzocht door zijn familie - van harte welkom. U kunt uw brief richten tot:

De heer A.L.A. Hissink
112-105 Alma Street
Carolina Suites
Perth ON
K7H 2R7
Canada

Een heer

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.