achtergrond

Geenstijl

NPO na racistisch racisme-item Ongehoord Nederland: 'grens redactionele vrijheid bereikt'

Ongehoord

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Bij Ongehoord Nederland trekken ze al de hele dag de 'we krijgen allemaal boze reacties dus het zal wel kloppen wat we zeggen' kaart, maar iedereen die bovenstaand item over racisme niet racistisch vindt, moet misschien even gaan opzoeken wat racisme ook alweer is. De NPO is er ook wel klaar mee en heeft een persbericht verspreid. "NPO heeft de redactionele vrijheid hoog in het vaandel staan, maar daar zijn wel grenzen aan wat racistische of discriminerende uitlatingen betreft. Die grens is volgens de NPO in deze uitzending bereikt. We verzoeken dan ook het Commissariaat voor de Media om zich hierover uit te spreken in het licht van het Mediawet-artikel 2.88 lid 5: ‘een publieke media-instelling neemt passende maatregelen om te voorkomen dat het aanbod van haar mediadiensten aanzet tot geweld of haat jegens een groep of lid van een groep’." Dat wordt weer een hoop janken over censuur en over dat je geen 'neger' meer mag zeggen, maar dat is al lang de kwestie niet meer. Ongehoord. Dat is het wel. 
UPDATE: ON stelt in een verklaring dat de uitzending niet racistisch was. Arnold Karskens heeft kennelijk niet gezien dat in de uitzending video's van geweld werden getoond zonder enige samenhang, behalve dan dat in alle gevallen de dader donker was en het slachtoffer blank, en dat door presentatrice Blommestijn werd gedaan alsof er overduidelijk sprake was van een racistisch motief. 
UPDATE: En laat het maar aan de VPRO over om als Spuit 11 met een totaal nietszeggend hysterisch statement te komen. "Het recht is nu aan zet. De grenzen van de wet zullen worden gewogen. Maar wat ons betreft is de ethische grens al veel eerder bereikt." Wat staat daar nou?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.