achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Een paar vragen bij een vlag op de #Klimaatmars (plus plaatjes van hele rare bonusvlaggen)

"White supremacy kills people & planet", really?

In het Stamcafé maakten we er zondagavond een lolletje van, want zondagavond en er was autoracen op televee. Maar toch ff serieus - helaas. Er wapperde van alles bij de klimaatmars van zondag (opkomst: een veel lager dan verwachte 10k mensen en vermoedelijk zelfs dat niet). Van de Palestijnse zaak en BIJ1 tot KOZP en transrechten - kennelijk heeft het allemaal met 'het klimaat' te maken. Maar één vlag sprong er tussenuit, eentje die zelfs de persmap heeft gehaald die de organisatie van de Klimaatmars in hi res online heeft gezet, en dat is de vlag die beweert dat "White supremacy kills people & planet". Echt waar? Een demonstratie voor klimaatbeleid of -actie waar 99 procent roomblanke tweeverdieners in herriebloesjes aan deelnemen die contributie betalen aan FNV en AOb, Greenpeace en GroenLinks of Milieudefensie en Oxfam, scharen zich achter een vlag van een beroepsdemonstrerende subsidieminderheid die beweert dat hun "witte suprematie" mensen én de planeet vermoordt? Wie zijn die mensen? En: welke witte suprematie?

De witte suprematie waarmee kolencentrales worden gesloten en kerncentrales worden uitgezet? De witte suprematies die windmolenparken bouwt, zonnepanelen legt en de Russische gastoevoer wil sluiten? De witte suprematie van landen die een akkoord tekenden in Parijs om bepaalde klimaatdoelen te halen, de witte suprematie van rechters die politici dikastocratisch dwingen om stikstofdoelen te halen en daartoe bouwvergunningen intrekken? De witte suprematie van een kabinet dat Schiphol wil laten krimpen, warmtepompen wil verplichten en de agrarische stand wil halveren? De witte suprematie van Brussel misschien, waar ze in onderhandeling zijn met de autoindustrie om de verbrandingsmotor in een goeie tien jaar uit te bannen? De witte suprematie van multinationals die zich een voor een - óók de fossiele industrie - commiteren aan meer duurzaamheid, meer klimaatbewustzijn en meer sturing van het gedrag van hun consumenten?

Over welke "white supremacy" gaat het in vredesnaam, witte klimaatmars-mensen? Chinese kolencentrales zijn niet "wit", maar wel de helft van de wereldwijde nieuwbouw. Nikkelmijnen op de Filipijnen en in Indonesië zijn niet "wit", kobaltmijnen in Afrika zijn niet "wit" - maar wat er uit gehaald wordt, gaat wel (onder andere) in elektrische auto's die worden bestuurd door mensen die aan klimaatmarsen meedoen. Maakt ons niet uit verder, op is op, maar slaat die "white supremacy" dan niet een beetje op jezelf? En vooral: als je vóór het klimaat demonstreert, waarom waren er dan zo veel antikapitalische slogans, marxistische leuzen, "anti-racistische" kreten en die ene idiote vlag over een "white supremacy" die dodelijk zou zijn in een tijd en een wereld waarin vooral blanken het voortouw nemen om "het klimaat" te "redden"? 

Het kan aan ons liggen. Maar als je sceptici van klimaatbeleid wil overtuigen in dit land, moet je ze misschien niet allemaal over één kam scheren met een vermeende onderdrukkingsideologie. De aanhang van Forum voor Democratie wordt ook niet groter door met prinsenvlaggen te zwaaien, zeg maar.

En straks weer lekker soep uit eigen tuin!

En straks weer lekker soep uit eigen tuin!En straks weer lekker soep uit eigen tuin!En straks weer lekker soep uit eigen tuin!En straks weer lekker soep uit eigen tuin!En straks weer lekker soep uit eigen tuin!En straks weer lekker soep uit eigen tuin!

En dan nog eens wat: wat is dit allemaal voor mallotigheid?

En straks weer lekker soep uit eigen tuin!En straks weer lekker soep uit eigen tuin!En straks weer lekker soep uit eigen tuin!En straks weer lekker soep uit eigen tuin!En straks weer lekker soep uit eigen tuin!En straks weer lekker soep uit eigen tuin!

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.