Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

AP: 'Grapperhaus sloopt uw privacy'

Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt: politiek brengt uw privacy ernstige schade toe

raar plaatje maar goed

De overheid wil altijd al alles van u weten, maar de overheid wil ook alles van u delen. Dat klinkt als het begin van een zeker boek, dat geen handleiding is, maar het is ook gewoon de keiharde realiteit. Op 23 april 2020, toen de overheid zich neerlegde bij het stopzetten van het privacyvernietigende SyRi-progamma, las u op het weblog GeenStijl.nl het volgende: "FEEST dus. Nou ja, totdat onze totalitaire ambtenaren een vervanger hebben opgetuigd die nog 10 keer zo eng is tenminste." En Op 17 december 2020 (toen waren wij druk met iets anders) was het al zover: toen stemde de Tweede Kamer vóór de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden en die is inderdaad nog tien keer zo eng als SyRi. Doen we even wat citaatjes:

"Aan de Toeslagenaffaire en het FSV-schandaal hebben we gezien hoe mensen in de knel kunnen komen. Dit wetsvoorstel gaat verder. Het gaat ook verder dan het sterk bekritiseerde SyRi." 

"Hier ligt het risico van massasurveillance op de loer." 

"Het zou natuurlijk niet moeten kunnen dat jij op het verkeerde lijstje  terecht komt, omdat je jaloerse buurman heeft gemeld dat je wel een erg  dure auto hebt voor jouw salaris. En dat je daardoor geen hypotheek kunt  krijgen. Deze wet sluit dat niet duidelijk uit." 

"Volgens het wetsvoorstel mogen samenwerkingsverbanden al bij ‘een signaal’ aan het werk gaan en gegevens met elkaar delen en analyseren. Dat signaal is vaag omschreven." 

Dit zeggen wij dus niet, maar dit zeggen de keurige privacyambtenaren van de Autoriteit Persoonsgegevens. Dat is best wel een autoriteit op het gebied van persoonsgegevens, zeg maar. Gelukkig kan de Eerste Kamer deze verschrikkelijke wet nog naar de prullenbak stemmen. En anders is het altijd nog het raadgevend referendum, net als toen met de Wiv. Senators, aan de slag.

Zit geen woord Chinees bij

Deel deze stemmingsuitslag maar eens met uw boze oom op Facebook!

Reaguursels

Inloggen

Dat van Kooten-Arissen niet voldoende stemmen heeft gekregen om in het nieuwe kabinet te komen is de grootste teleurstelling van de huidige politiek. En dat zegt wel een hoop. Zij is echt de enige in die bende met gezond verstand.

GeertStijl | 10-11-21 | 11:50

Ferd Grapperhaus is geinspireerd door Franz Oberhauser uit Spectre...

Kris | 10-11-21 | 09:44 | 1

Hij lijkt veel op Ruslands grootste vrachtvliegtuig op de kop bekeken

Therapietje | 10-11-21 | 10:30

TK, voor het voorstel gestemd:
VVD, PVV, CDA, PvdA, CU, 50+, SGP, FVD, Krol

tegen het voorstel:
D66, GL, SP, PvdD, Denk, van Kooten-Arissen.

Onthoudt dit bij het volgende kabinet dat valt over toeslagenaffaire 2.0

Mingus | 10-11-21 | 07:15

Oh, het moet nog langs de eerste kamer. Nou, dan worden er wat minieme wijzigingen aangebracht voor het model, en daarna wordt er vrolijk getekend bij het kruisje.

me163komet | 10-11-21 | 00:35

Weet je nou wat het ergste is? De overheid voert meerdere van dit soort wetten in die allemaal hetzelfde kunnen. De "Wijzigingswet verwijzingsportaal bankgegevens" waar ik eerder voor heb gewaarschuwd kan ook algoritmisch tienduizenden mensenlevens vernietigen.

Alexander des Burgus | 09-11-21 | 23:41

Bericht van ANP 28 augustus 2023:

Het Hongaarse parlement onder leiding van premier Orbàn heeft gisteren bij de Europese Commissie gevraagd om een onderzoek naar de inperking van vrijheden van Nederlandse burgers door een nieuw aangenomen wet, door Oost-Europese landen inmiddels de "antiburgerwet" genoemd. Veel regeringsleiders vragen zich af of het Nederlandse kabinet door deze wet niet teveel macht naar zich toetrekt, terwijl de schijnbaar democratisch gekozen regering inmiddels volop gebruik maakt van zogenaamde "zwarte lijsten", waar burgers met onwelgevallige meningen op geplaatst worden en daardoor ernstig beperkt worden in hun vrijheid, arbeid en sociale contacten.

Ook de Wit-Russische president Loekashenko heeft samen met President Poetin een brandbrief gestuurd aan de commissie, mede om te vragen om financiële hulp voor het opvangen van de duizenden Nederlandse vluchtelingen die al wekenlang aan de Wit-Russische grens bivakkeren.

Binkoo | 09-11-21 | 20:34

Onze overheid is niet te vertrouwen met onze persoonsgegevens. Dat is gebleken uit de toeslagenaffaire en de zwarte lijst die onofficieel werd bijgehouden door onze belastingdienst. Hopelijk komt deze wet er niet. Natuurlijk moet er harder opgetreden worden door vermoedelijke drugsbaronnen, dubieuze geldstromen naar islamitische stichtingen vanuit het Midden-Oosten etc. Daar moet de regering dan strenge wetten voor maken en niet bukken voor enge clubs die dan discriminatie gaan krijsen. De gehele Nederlandse bevolking hoeft niet te lijden onder het te softe beleid van deze regering tegen de echte foute elementen in onze maatschappij.

Toos Bevergeil | 09-11-21 | 20:13 | 2

En dan hebben we het nog niet gehad over usb-stickverliezende ambtenaren. Zo af en toe wordt er eentje gevonden in het OV, boordevol met gegevens van burgers…

Quichegerechtigde | 09-11-21 | 22:37

Gelukkig komt het wantrouwen steeds meer van twee kanten.

De Blauwe Baviaan | 09-11-21 | 19:57 | 1

Nou, dat is dus afgelopen maart niet echt gebleken bij de stembusgang. Al maakt het denk ik helaas niet veel uit op welke partij je stemt.

me163komet | 10-11-21 | 00:37

Je kan het een one-issue-partij noemen, maar de PvdD stemt _WEER_ zoals je van een vertegenwoordiger van het volg mag verwachten.

W_F | 09-11-21 | 19:56

De leeftijdsopbouw van de personen die zijn overleden in de periode van 08-11-2021 tot 09-11-2021 is;
50-59 0 personen
60-69 3 personen
70-79 4 personen
80-89 14 personen
90+ 7 personen
< 50 1 persoon
Totaal 29
Waarvan 5 in het ziekenhuis
Waarvan 17 in het verpleeghuis
Waarvan 7 boven 70 thuiswonend
De leeftijdopbouw van de personen die in het ziekenhuis zijn opgenomen is, volgens GGD;
0-9 1 persoon
10-19 1 persoon
20-29 0 personen
30-39 0 personen
40-49 0 personen
50-59 6 personen
60-69 9 personen
70-79 7 personen
80-89 14 personen
90+ 1 persoon
Totaal 39
17 van de 29 overleden mensen kwamen uit het verpleeghuis. In het verpleeghuis is bijna 100% gevaccineerd. De vaccinaties voor de ouderen is bijna uitgewerkt.

mikes43357369 | 09-11-21 | 19:40 | 1

Bron telegraaf.
Oostenrijks bordeel slaat aan het prikken, beloont gevaccineerden met ’dame naar keuze

Bron telegraaf.
Nederland maakt bezwaar tegen 'ingewikkeld' prikbeleid Oostenrijk.

jitro | 09-11-21 | 20:13

WGS is vanuit privacy-zicht een gevaarlijke keuze. Alhoewel niet voor iedereen.
Maar wat betreft fraude- en criminaliteitsbestrijding een keuze tussen "laten voortwoekeren of effectiever bestrijden". Óf misschien zelfs de keuze tussen "dóór op weg naar anarchie of die ontwikkeling ietwat afremmen".

WirMachenMusik | 09-11-21 | 19:13

Wat een land! Het blijkt dat op een verkeerd lijstje komen niet ondenkbaar is (zie toeslagen affaire) en vrij snel kan worden gedaan. Eraf komen is echter een heel ander verhaal. Jarenlang strijden om gelijk te krijgen terwijl je altijd al gelijk had. En al die tijd maar strijden om je naam te zuiveren. Want voor snel acteren, compenseren en excuses krijgen moet je niet bij onze overheid zijn. Lijkt mijn vrouw wel

Frans_van_Arkel | 09-11-21 | 19:05

Beetje offtopic, maar als het dan toch over gegeven gaat... Wat doen de Coronacijfers vandaag op de beurs? Nergens HET getal te vinden, wel moeilijke berekeningen en analyses om er maar omheen te kletsen. Zouden we dan toch stiekum vandaag een record hebben?

Mark van Leeuwen | 09-11-21 | 18:08 | 2

U moet, net als Ezel en Van Oef, de aandelen Moderna in de gaten houden.

goedverstaander | 09-11-21 | 18:18

Elfduizend driehonderd nog wat, het zakt alweer maar dat mag u van het RIVM niet weten natuurlijk.

Clown_Possum | 09-11-21 | 19:52

Goed plan, haagse sukkelaars, doet me sterk denken aan een combinatie van Abwehr, Gestapo en wet fraude toeslagen/kinderopvangtoeslag, maar dan zonder persoonlijke verantwoording.
Geeft weer een hoop gedonder door deze ondoorzichtige regelberg en software matige opsporing-oerwoud. Kappen met het oerwoud regeltjes en indekking. Waar zijn de ouderwets rechtvaardige en integere rechercheurs gebleven die een zaak individueel konden uitpluizen na verdenking?

GuruOuwehuru | 09-11-21 | 18:03 | 4

Zo zie je maar weer, de regering gaat los: lekker de democratie opheffen, NSDAP 2.0. Heej, maar hun stemmers willen de NSDAP 2.0. !? Want.....: democratie... de we hebben niks geleerd generatie. Tijd dat Europa zichzelf zerstört. We zijn onderweg... het gaat hartstikke goed!

nobodiesunmighty | 09-11-21 | 19:11
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist en opgerot-
JJMS | 09-11-21 | 17:59

Toch even een dingetje. Op het verkeerde lijstje komen te staan en daardoor geen hypotheek kunnen krijgen. Dus verkeerde lijstjes worden ook gedeeld met private partijen? Zo creeer je natuurlijk Wappies. Dus mensen die gaan denken dat er toch een samenspannend groter geheel is. En dan nog wat. Het uitsluiten van groepen mensen is toch verboden?

Mark van Leeuwen | 09-11-21 | 17:58 | 5

Wwft check, notaris doet dat ook. Dus ja, je kunt op een verkeerd lijstje staan en daardoor geen hypotheek kunnen krijgen, of geen bv kunnen oprichten, of OG overdragen..

VolleBak | 09-11-21 | 18:36

@captain-caveman | 09-11-21 | 19:57: Afgelopen zomer nog hier van een reaguurder gelezen: Knap van de overheid om mij in twee jaar tijd van brave burger naar tegenstander te transformeren, ik had het niet verwacht?! En hij was dan de eerste van wiebikbhet las, niet de laatste van ikbhet hoorde.

PieterC | 09-11-21 | 20:14
▼ 2 antwoorden verborgen

Het heeft ook zijn voordelen. Als straks de horeca volledig gesloopt is door die zinloze coronamaatregelen dan weten ze in de staatsrestaurants alles van je voedselallergiën.

goedverstaander | 09-11-21 | 17:56

We zijn nu zelf het leven van anderen.

Mr_Natural | 09-11-21 | 17:54 | 1

Ik zou het leven van Lil' Kleine willen leven, maar ja, ik heb geen horloge.

goedverstaander | 09-11-21 | 17:57

Ach, ik heb toch niets te verbergen.
*wegduikt*

goedverstaander | 09-11-21 | 17:52

Een andere wind en we hebben grote problemen….

Naall | 09-11-21 | 17:51

Ik heb geen auto en zie dus het probleem niet.

thanseeuwen | 09-11-21 | 17:51 | 1

Die duikboot telt ook.

Wattman | 09-11-21 | 17:57

SyRi-gangsters?

Glasgow Argus | 09-11-21 | 17:49

"Wen er maar aan." Maar als je alles doet zoals 'ze' het willen dan mag je, als je je prikjes netjes om de zoveel maanden hebt gehaald, het gevoel hebben dat jij deel uitmaakt van een echt democratisch en vrij land.

der Schweinigel | 09-11-21 | 17:48

Ga het niet doen wat er al is.
Grappig

rein9576 | 09-11-21 | 17:48

Ook wel Super SyRI genoemd.

Wattman | 09-11-21 | 17:47

Als er hier een Nederlandse Stasi komt vrees ik dat er heel veel mensen voor willen werken. Eng land.

Piet Karbiet | 09-11-21 | 17:44
-weggejorist-
Tishetnetnie | 09-11-21 | 17:44 | 1

DDR waren een stelletje amateurs. We gaan het nu eindelijk eens goed doen.

Isditandersgenoeg | 09-11-21 | 17:43

Eens gegevens gegeven, blijft gegevens gegeven.

Mr_Natural | 09-11-21 | 17:41 | 2

Zonder teruggeef. Eerst gezegd!!

JJMS | 09-11-21 | 18:00

Veranderen mag niet meer!

Sukablyat | 09-11-21 | 22:33

Aangenomen op de dag dat het rapport toeslagenschandaal uitkwam.

Dr. Blechtrummel | 09-11-21 | 17:40

NOS , Grapperhaus gaat 5 pinguïns ophalen heel belangrijk dat ze voor de rechter komen. Ze lezen een paar Syrische recepten voor en krijgen 2 jaar cel en rest van hun leven een uitkering.

dedwarsligger | 09-11-21 | 17:38 | 2

Als ik niet bij mijn rechtzaak aanwezig kan zijn word ik bij verstek veroordeeld wat is er hier nu anders dan ??

adam76 | 09-11-21 | 17:53

Die handige advocaten eisen dat hun "cliënten " aanwezig mogen zijn.

dedwarsligger | 09-11-21 | 18:12

Stel, je bent een echte boer en je moet kiezen: Femke Merel eruit en Caroline van der Plas erin. Nu ben ik op zich niet echt een seksist, maar toch.

Hetkanverkeren | 09-11-21 | 17:37 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

"Hier ligt het risico van massasurveillance op de loer." Dat is duidelijk wel het doel, en met alle slapende Nederlanders gaat dat er komen ook. Weet niet zeker of het hier op Geenstijl was maar las een stuk over een app die gezichtsherkenning aan je QR koppelt. Best eng allemaal en volledig in lijn met de China/Korea 2.0 praktijken die de hoge heren hier graag zouden zien. Hier een willekeurig linkje: www.levensmiddelenkrant.nl/levensmidd...

keistad | 09-11-21 | 17:36 | 5

Is al getest bij enkele festivals. Gaat geheid overal komen. En je toegang wordt niet enkel beperkt door je corona-status, maar straks ook door je Persoonlijke CO2 budget. Gaat er ook helemaal komen. https://radar.avrotros.nl/testpanel/uitslagen/item/iedereen-een-eigen-budget-voor-vervoer-vlees-en-energie/

Abject | 09-11-21 | 17:48

@VoltaireJohn | 09-11-21 | 17:47: U ligt al op de rug met de pootjes omhoog? Mocht straks blijken dat u onverhoopt de verkeerde coronavaccinatie heeft gehad gaat uw ziektekostenverzekering omhoog. Lullig.

goedverstaander | 09-11-21 | 18:01

@Abject | 09-11-21 | 17:48:
Dank voor de link. Heb het gelezen.
Vond het artikel wel erg positief geschreven het leek net of we geen leven hadden. Ik vind het zelf een CO2 dictatuur. Het gaat ze niet om het klimaat of CO2 of covid Het gaat erom dat je straks mag bedelen bij de overheid om wat leuks te mogen doen of eten of dat je alsjeblieft wat eigen verdiende geld mag pinnen.

jitro | 09-11-21 | 18:15
▼ 2 antwoorden verborgen

Bijzonder dat het FvD in de tweede kamer voor gestemd heeft...

ole guapa | 09-11-21 | 17:34 | 1

Kijk naar de linkse partijen die tegenstemmen, zijn die bang dat hun achterban iets te verbergen heeft?

Binkoo | 09-11-21 | 20:15

Een wijs man zei ooit. Democracy is when you know everything about the government, tyranny is when the government knows everything about you.

nutsniet | 09-11-21 | 17:30

Ik begrijp correct dat de koningin van het vrije woord, Annabel Nanninga, vóór deze dystopische wet heeft gestemd?

Weet je meteen wat je er aan hebt.

Glasgow Argus | 09-11-21 | 17:30 | 3

Judas 21

nutsniet | 09-11-21 | 17:31

Messias Baudet en Generaal Geert ook.
Overigens zit Annabel niet in de TK, maar dit terzijde

Duwbak_Linda | 09-11-21 | 17:37

Beter lezon. Tweede Kamer stond er. Het was toch Terry. Weet je meteen wat je eraan hebt.

Glasgow Argus | 09-11-21 | 17:37

Kom er maar in QR adepten.
En nog bedankt voor jullie volgzame schapengedrag. Het is me helemaal helder hoe de meerderheid van de bevolking van een land achter de verkeerde partij aan kan gaan lopen.

In dit land volstaat de wens om naar een kroeg/bioscooop/concert te kunnen al om je privacy helemaal te grabbel te gooien en apartheid in te voeren.

De machthebbers lachen zich de vallen uit de broek om het laffe, bange en volgzame vee. Meelopers heb je altijd al gehad. Dat zijn degenen zonder eigen smaak en ruggengraat die de algemene consensus op velerlei terreinen slaafs volgen. Schaf democratie maar af. In de praktijk bestaat toch al niet meer.

Nostra da Mus | 09-11-21 | 17:29 | 1

Electorale schapen kiezen voor gemak en hapkare brokken niet voor nadenken en vrijheid.

captain-caveman | 09-11-21 | 20:03

Alleen al de gigantische stijging auto's met een buitenlands kenteken geven aan dat er wat beter informatie moet worden verzameld. Dit soort signalen mogen best aanleiding geven tot nader onderzoek.

RandomAct | 09-11-21 | 17:29

Die Orwell zag het zo slecht nog niet.

Thaiseladyboy | 09-11-21 | 17:29 | 3

Rum zuipen in Birma kon hij ook goed.

SterF... | 09-11-21 | 17:32

Voor: PvdA ... vvd, CDA, CU, PVV en FvD
Tegen: ... d666, GL, ...

Huh? Waarom waren PVV en FvD voor? En d666 en GL tegen? Ging het voor hun niet ver genoeg?

Louter Leuter | 09-11-21 | 17:28 | 3

Allochtonen in dikke auto's een villa in het buitenland en hier een uitkering ? Zoiets?

ceriel82 | 09-11-21 | 17:43

Dat is het probleem als je alles op één hoop gooit. De wet is ook tegen ondermijnende criminaliteit. Met opzet niet uit elkaar gehaald om het er door te kunnen drukken. GL en X66 (hartje) mocro's dus tegen.

goedverstaander | 09-11-21 | 18:12

Dan wil ik voortaan in me blootje rond lopen .
Dan kunnen ze tenminste alles goed zien ook.

Aap van Eva | 09-11-21 | 17:27

Tsja, de Autoriteit Persoonsgegevens negeren is geloof ik een hobby van politiek Den Haag, dus de Eerste Kamer zal waarschijnlijk hooguit vragen "Dus wat wil de de AP _niet_ dat we doen, want dan doen we dat"

TheOtherWhiteMeat | 09-11-21 | 17:27

Niets aan de hand. Mocht je onverhoopt op een verkeerd lijstje komen, dan kun je daar altijd nog bezwaar tegen maken. En anders is de weg naar de bestuursrechter open.

Duwbak_Linda | 09-11-21 | 17:26 | 3

Met aan het einde de RvS die het af zal gaan wijzen.

Louter Leuter | 09-11-21 | 17:28

Zo zou het wel moeten inderdaad, behalve als je verdachte bent dan hoef je voorlopig ff niet te weten dat je op een lijstje staat. Maar als dat onderzoek is afgerond en je niet schuldig bent bevonden moet de hele historie van opvragingen en uitwisselingen wel naar je toegestuurd worden. Beetje zoals met je medisch dossier, maar dan minder vrijblijvend.

JWZ_JMK | 09-11-21 | 17:52

Nou, dat is denk ik net de hik. Áls je op een verkeerd lijstje terechtkomt, ben je daar zomaar nog niet van af. Zeker als jij degene bent die die zaak moet gaan opstarten.

Joyce | 09-11-21 | 18:07

Ik ga er vanuit dat mijn huis vol hangt met microfoontjes en camera's. Deze zomer stond toen ik wakker werd in de ochtend een keer de voordeur open. Maar ik miste niets.

Leptob | 09-11-21 | 17:26 | 2

U was op de bank in slaap gevallen en vergeten de deur dicht te doen na een zwoele avond?

ceriel82 | 09-11-21 | 17:45

Vergeet de tracker niet ook heel belangrijk. Leptop heeft een MediaMarkt aan huis.

jitro | 09-11-21 | 18:48

De demissionaire regering en de komende regering zijn exact hetzelfde.Zat en zit niemand op te wachten.Weer geen oppositie die iets kan bereiken wegens ruggegraatoze meestemmers.
Maar Brussel & co is tevreden.Daar draait het om.
Keep dreaming.

van stampij | 09-11-21 | 17:24 | 2

Zit kennelijk de meerderheid op te wachten. Fnuikend.
Maar wel waar.

Thaiseladyboy | 09-11-21 | 17:29

en dan wat te zeggen hebben over dictaturen.. Geloof me. als dit doorgaat dan hebben we over een paar jaar daadwerkelijk de stasi die gebeld kan worden....

adam76 | 09-11-21 | 17:58

Klinkt inderdaad best eng. Aan de andere kant: als ik de naam van zacht ei Aleid Wolfsen hoor, ben ik geneigd één en ander iets minder serieus te nemen.

Spring Bruissteen | 09-11-21 | 17:23 | 1

What's in a name...?

bisbisbis | 09-11-21 | 17:29

handig dat de link Autoriteit Persoonsgegevens niet werkt!

Sjefke_pro | 09-11-21 | 17:22 | 1

De Autoriteit Persoonsgegevens is de Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit en het zelfstandig bestuursorgaan dat in Nederland bij wet als toezichthouder is aangesteld voor het toezicht op het verwerken van persoonsgegevens. De organisatie houdt zich dus bezig met privacy.

Sjefke_pro | 09-11-21 | 17:23

Big brother overheid wil graag bankgegevens van je inzien op detailniveau, liefst schaffen ze binnenkort cashgeld af.

Nog steeds mensen die blijven volharden in: "Ik heb niets te verbergen" ?

Wattman | 09-11-21 | 17:21 | 4

@EEGlivesagain | 09-11-21 | 17:28:

Waarom nam je het op dan ? ;)

Maar het feit dat de overheid dus in je bankrekening kan kijken als er ergens vaag een alarmbelletje afgaat, vind het toch wel ver gaan.

Wattman | 09-11-21 | 17:33

@Thaiseladyboy | 09-11-21 | 17:38: In theorie zou ik bijvoorbeeld een aannemer betaald kunnen hebben ex BTW. In praktijk zal ik dat natuurlijk nooit doen.

EEGlivesagain | 09-11-21 | 19:05
▼ 1 antwoord verborgen

"Hier ligt het risico van massasurveillance op de loer."

Dat is ook precies het doel, uilskuikens.

Krachtkoe | 09-11-21 | 17:18 | 2

Socialisme 2.0

Tha Analyzer | 09-11-21 | 17:21

@Tha Analyzer | 09-11-21 | 17:21: SP heeft tégen gestemd.

Opblaas_boot | 09-11-21 | 17:55

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken
Online Casino | Online Casino | Paynplay Casinos | Online casino expert | Online Casino
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com