achtergrond

Geenstijl

EU2019. Gaat GeenStijl weer stemmentellen?

We stemmen op 23 mei voor het Europees parlement. Maar de uitslag moet van Brussel geheim blijven tot 26 mei. Gaan we weer stemmentellen...?

Brussel eist het weer: alle stemuitslagen van de Europese verkiezingen moeten vier dagen geheim blijven, tot alle EU lidstaten hebben gestemd. Dat vonden wij in 2014 principieel ondemocratisch, dus gingen we stemmentellen op de verkiezingsavond van #EU2014. Sommige content van geenstijl.nl/eu2014 is kapotstuk, maar je krijgt wel een beeld van wat we toen gedaan hebben. Met dit topic werd GeenPeil geboren, en op de verkiezingsavond waren we met een team van Telchinezen bij elkaar om met een landelijke dekking aan stemmentellers (animatie werkt nog!) een exit poll bij elkaar te turven die weinig afweek van de werkelijke uitkomst. Awesome stuff was dat toen. En raad eens. Ook dit jaar moet de stembus na de verkiezingen nog dagenlang op slot blijven van Brussel:

"De Europees Parlementsverkiezing (EP-verkiezing) wordt in Nederland gehouden op donderdag 23 mei a.s. In veel lidstaten van de Europese Unie (EU) wordt pas op zondag 26 mei gestemd. De laatste stembussen sluiten die dag om 23.00 uur. De Europese Kiesakte bepaalt dat geen lidstaat uitslagen bekend mag maken voordat in alle lidstaten de stemming is geëindigd. Dat betekent dat vóór zondag 26 mei om 23.00 uur geen uitslagen bekend mogen worden gemaakt. Anders dan bij andere verkiezingen, is het dus niet toegestaan dat gemeenten op de avond van de stemming (23 mei) een (voorlopige) uitslag bekend maken."

Gelukkig heeft ons land een uitstekende Kieswet, die de voorzitters van alle stembureaus wettelijk verplicht om de uitslag van zijn of haar bureau desgevraagd door een kiezer hardop voor te lezen:

De stemopneming in de stemlokalen vindt op de avond van de stemming (dus donderdag 23 mei vanaf 21.00 uur) gewoon doorgang! Kiezers kunnen daarbij, zoals gebruikelijk, aanwezig zijn en de voorzitter van het stembureau meldt de uitkomst van de stemopneming, zoals gebruikelijk, aan de in het stemlokaal aanwezige kiezers. (Bron: een BiZa-brief aan gemeenten)

EU2019. Kijken hoe ver we komen?
Dit voelt alsof de opkomstplicht der stemmentellers roept. Ons systeem van 2014 was waterdicht. De techniek is alleen maar verbeterd. We hebben een Wiskunde Olympiadiër in eigen huis. Kunnen we de rest van het Telteam weer bij elkaar krijgen? Doet Theuniszen het artwork? Krijgen we Rob Goossens, tegenwoordig professioneel televisiekijker, uit de bank getrokken? Anna <3 <3 <3, mogen we je bellen? Bestaat die ene ultrageheime sms-dienst nog, die zo belangrijk was voor de betrouwbaarheid van onze resultaten (antwoord: ja)? En de Grootse HamVraag van Vandaag: doet u ook weer massaal mee? Zonder stemmentellers geen succes. Dus: gaan we op donderdag 23 mei 2019 wederom met alle stijlloze democraten in duizenden  stemlokalen stemmen tellen, om Onze Democratie te bewaken met gedegen burgercontrole, en natuurlijk om Brussel weer te slim af te zijn? Kies maar...

Gaat GeenStijl weer Stemmentellen?

Wie turft er mee?

De livestream van EU2014. Jongens, waren we...

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.